Master in het informatiemanagement

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Master in het informatiemanagement"

Transcriptie

1 LEUVEN t Master in het informatiemanagement Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen

2 Welkom aan de KU Leuven, de grootste en oudste universiteit van België. Je kunt hier je studietraject verderzetten en verrijken, ook als je elders een vooropleiding volgde. De opleidingen aan de KU Leuven zijn gebaseerd op het innovatieve onderzoek van haar wetenschappers en professoren. Als masterstudent verdiep je je kennis, leer je kritisch analyseren en doe je zélf aan wetenschappelijk onderzoek. Met meer dan 250 masteropleidingen aan 16 verschillende faculteiten is deze universiteit de ideale multidisciplinaire omgeving om je verder te ontplooien. De Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen is een van de zestien faculteiten van de KU Leuven. De faculteit heeft campussen in Leuven, Brussel, Antwerpen en Kortrijk. Zowel inzake onderzoeksproductiviteit als onderwijskwaliteit staat de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen aan de top in Vlaanderen. Ook buiten België wordt de faculteit geprezen voor haar internationale oriëntatie en haar onderzoeksen onderwijsreputatie. Bewijs daarvan is de Equis-accreditatie, het belangrijkste kwaliteitslabel voor business schools. Equis wordt enkel toegekend aan scholen die van internationalisering een topprioriteit maken, hechte banden hebben met het beleid en het bedrijfsleven, en uitmunten in de kwaliteitszorg voor hun onderwijs en onderzoek. 8 feb.kuleuven.be/home/equis Op de Leuvense campus worden het onderwijs, het innoverende wetenschappelijk onderzoek en de adviesverlening aan bedrijfsleven en beleidskringen gedragen door vijf departementen: Centrum voor Economische Studiën Marketing en Organisatie Accountancy, Financiewezen en Verzekeringen Bedrijfseconomie, Strategie en Innovatie Kwantitatieve Beleidsmethoden en Beleidsinformatica De faculteit combineert een onderzoeksgebaseerde vorming met een actieve wissel - werking met het bedrijfsleven en beleidskringen. Zo laat ze zich in haar beleid bijstaan door een corporate council en een uitgebreid netwerk van fellows uit het bedrijfsleven. Ze organiseert regelmatig workshops en discussiefora met captains of industry en kent een actieve samenwerking met de Vlerick Business School. Via haar inzet voor toegepast en beleidsvoorbereidend onderzoek speelt ze actief in op de maatschappelijke tendensen en het socio-economische beleid, en dat zowel op Vlaams, federaal als Europees niveau. De faculteit heeft een uitgesproken internationale oriëntatie dankzij de vele samen - werkingsverbanden met topuniversiteiten: niet alleen in Europa, maar ook in onder meer de Verenigde Staten, Canada, Australië, Thailand, Singapore, Zuid-Afrika, Brazilië, India, China en Japan.

3 De Faculteit Economie en Bedrijfs wetenschappen biedt je in Leuven een hele waaier aan van masters, advanced masters, postgraduaten, doctoraats - programma s en de lerarenopleiding. Initiële masters Aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen vind je tal van masteropleidingen voor zowel economische als niet-economische (academische) bachelors en masters, in het Nederlands en het Engels. Advanced masters Na je masteropleiding kun je een van de Engelstalige advanced masters volgen in het domein van de economie of dat van de bedrijfswetenschappen. Ze bieden een verregaande specialisatie aan in het gekozen studiegebied en worden ondersteund door het vooraanstaande wetenschappelijk onderzoek van het professorenkorps. Postgraduaten De postgraduaatprogramma s omvatten lessen en bijeenkomsten die s avonds en/of tijdens het weekend plaatsvinden. Zo krijgen ook professionals de kans om zich grondig bij te scholen of een nieuwe richting aan hun loopbaan te geven. Postgraduaat in de bedrijfskunde Postgraduaat in het financiewezen Postgraduaat in het operations management 8 feb.kuleuven.be/student/postgraduaten Doctoreren Wie gedreven is door wetenschappelijke nieuwsgierigheid en tijdens zijn opleiding goede resultaten behaalde, kan doctoreren. In de doctoraatsopleiding word je voorbereid op zelfstandig wetenschappelijk onderzoek en werk je actief mee aan onderzoeksprojecten van het allerhoogste niveau. Lerarenopleiding De specifieke lerarenopleiding (SLO) economie bereidt je voor op een job als leraar in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs en een job in het hoger onderwijs. Bovendien zijn de vaardigheden die je tijdens deze opleiding oefent ook toepasbaar binnen een bedrijfscontext, het volwassenenonderwijs en de wetenschapscommunicatie. Je kunt starten met de lerarenopleiding tijdens of na een eerste masteropleiding, of tijdens een schakeljaar. 8

4 Master in het informatiemanagement* Je krijgt een niet-technische vorming in informatiemanagement. De nadruk ligt op het doelmatig en doeltreffend inzetten en beheren van informatietechnologie in diverse bedrijfs - contexten (financiën, marketing, hrm, productie en logistiek ). Vanuit een basisopleiding in technologie diep je de managementaspecten verder uit. Je leert vaardigheden aan om informatiebehoeften te analyseren, informatiesystemen te ontwerpen en beheren en de informaticastrategie af te stemmen op de bedrijfsstrategie. De nadruk ligt dus op het voortraject van informatiesysteemontwikkeling. Via je masterproef pas je die vaardigheden toe in een concrete bedrijfscontext. Ten slotte kun je dankzij de volledig vrije keuzeopleidingsonderdelen ofwel deelaspecten uitdiepen, ofwel kiezen voor een multidisciplinaire uitbreiding van het pakket opleidingsonderdelen. Na de opleiding ben je in staat bedrijfsprocessen te ontwerpen, modelleren en beheren. Bovendien kun je dan ook informaticatechnologie evalueren, de economische aspecten ervan inschatten en de juiste technologische keuzes maken. Waarom aan de KU Leuven? In vergelijking met gelijkaardige eenjarige programma s van andere universiteiten is deze opleiding veel minder technologiegericht en komt er minder gebruikersinformatica aan bod. De strategische en economische aspecten van informatietechnologie daarentegen worden veel meer uitgediept. Belangrijke troeven van de KU Leuvenopleiding zijn o.a. de verbondenheid met fundamenteel en toegepast onderzoek, de algemene academische vorming, de multi - d isciplinaire benadering, de infrastructuur, de continue kwaliteitscontrole en de sterke bindingen met het bedrijfsleven. Er wordt een aantal extracurriculaire activiteiten aangeboden (bv. bedrijfsbezoeken en culturele uitstappen) en de student maakt deel uit van een actieve internationale community waarbij interactie met alumni, professoren en onderzoekers wordt beoogd (www.facebook.com/groups/kuleuvenmim). Via de masterproef krijgen studenten de mogelijkheid om een concrete informatiemanagementcase uit te werken bij een van de industriepartners. Dat levert je een heleboel praktische en relevante ervaring op voor jouw verdere toekomst. Dé ideale aanpak dus om je klaar te stomen voor een veelbelovende carrière. * Deze opleiding wordt ook in het Engels aangeboden:

5 Toelatingsvoorwaarden Rechtstreeks: bachelor en master in de economische wetenschappen bachelor en master in de toegepaste economische wetenschappen bachelor en master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur bachelor in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur in de beleidsinformatica bachelor en master in de handelswetenschappen bachelor en master handelsingenieur bachelor en master in de informatica andere academische bachelors of masters die over een basiskennis informatica beschikken*, m.u.v. master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur in de beleidsinformatica master in de beleidseconomie master in het management master in de accountancy en het revisoraat master in de verzekeringen Na een schakelprogramma (60 studiepunten) (zowel in Leuven als in Kortrijk): alle professionele bachelors in het studiegebied handels weten - schappen en bedrijfskunde professionele bachelors elektronica-ict professionele bachelors informaticamanagement en multimedia Profiel Ben jij een toekomstige master in het informatiemanagement? Dan herken je vast volgende eigenschappen: Je beschikt over een basiskennis informatica. Je bent geïnteresseerd in de toepassing daarvan in een bedrijfscontext. * Studenten met onvoldoende basiskennis informatica kunnen hun vrije keuzeruimte aanvullen met het opleidingsonderdeel grondslagen van de beleidsinformatica (6 studiepunten).

6 Programma Naast het afleggen van een masterproef (15 sp.) volg je een basispakket van zeven opleidingsonderdelen in de belangrijkste gebieden van Management Information Systems (39 sp.). Daarnaast vul je je programma aan met 6 studiepunten uit de aangeboden keuzeopleidingsonderdelen. MASTER IN HET INFORMATIEMANAGEMENT 60 studiepunten OPLEIDINGSONDERDEEL SP. Verplichte opleidingsonderdelen 39 Principles of Database Management 6 Architecture and Modelling of Management Information Systems 6 Softwarearchitecturen voor collaboratieve systemen 3 Ontwikkeling van de bedrijfstoepassingen 6 ICT Service Management 6 Knowledge Management and Business Intelligence 6 Business Information Systems of Beleidsinformatiesystemen 6 Masterproef 15 Keuzeopleidingsonderdelen 6 Opleidingsonderdelen uit de groep electives van de Master of Information Management Een opleidingsonderdeel uit de keuzegroep grondslagen van de beleidsinformatica* Andere masteropleidingsonderdelen, met goedkeuring van de faculteit * Als je dit opleidingsonderdeel nog niet opnam in een voorgaand programma. Voor een gedetailleerde beschrijving van de opleidingsonderdelen en voor het uurrooster:

7 Loopbaan In het bedrijfsleven is er een grote vraag naar (beleids)informatici (niet noodzakelijk met een sterk technologiegerichte opleiding) met de capaciteit om via technologie een hefboom - werking te realiseren in het bedrijf. De beleidsinformaticus die informatie, kennis, processen en systemen analyseert en beheert in lijn met de bedrijfsstrategie, vormt een belangrijke brugfunctie tussen business en informatica. Kwaliteiten zoals communicatievaardigheden, teamwork en groepsmanagement zijn daarbij essentieel. Mogelijke beroepen zijn informatieanalist, projectleider, data scientist en stafmedewerker informaticastrategie. Van opleiding ben ik econoom en tijdens de technologische boom aan het einde van de jaren negentig ben ik per toeval in de databankwereld beland. Na een vijftal jaar ervaring in de informatica-afdeling van een grootbank wou ik mijn kennis zowel verdiepen als verbreden. Het was de bedoeling om mijn technische bagage op het gebied van databanken en business intelligence meer fundamenteel te onderbouwen met de allerlaatste nieuwigheden, en dat gekoppeld aan meer (IT-)managementgerichte vakken. Deze opleiding is een echte aanrader voor iedereen met een gezonde dosis interesse voor de techno logische zijde van de bedrijfswereld zonder het bedrijfsstandpunt uit het oog te verliezen. Ze is geschikt voor zowel iemand die een informatica-afdeling wil leiden als een projectleider of een meer technisch geïnteresseerde analist. (Oud-student) Het programma biedt een aantal basisvakken die je kunt aanvullen met een keuze uit zowel meer technisch gerichte vakken als meer management - gerichte vakken. Interessant aan het opnieuw studeren was dat ik van de meeste theorie direct de link kon leggen met de praktijk. Maar al te vaak heb ik in de praktijk voorbeelden gezien van een mismatch tussen business en informatica. Meestal komt dat voort uit een gebrekkige kennis van elkaars wereld. (Oud-student)

8 KU LEUVEN Oude Markt 13 bus LEUVEN Meer info Infomomenten Publicaties Studentenvoorzieningen Inschrijven Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen Naamsestraat 69 bus LEUVEN tel Deze folder biedt een zo volledig mogelijk beeld van een van de masteropleidingen die de KU Leuven organiseert. Er kunnen echter altijd wijzigingen op het vlak van de programmaopbouw worden goedgekeurd. De informatie in deze folder kan de universiteit dan ook juridisch niet binden. De meest recente informatie over het onderwijsaanbod vind je op Bijgewerkt tot februari 2015 v.u.: Isabelle Van Geet, Oude Markt 13, 3000 Leuven