Deze voorstellen komen vanuit de leerlingenraad. Je kan het boek lezen op twee dagen. Indien mijn rapport goed is, wacht me een verrassing.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deze voorstellen komen vanuit de leerlingenraad. Je kan het boek lezen op twee dagen. Indien mijn rapport goed is, wacht me een verrassing."

Transcriptie

1 Basisstappen schrijfvaardigheid 1. Je pent een tekst neer met een bepaalde lezer voor ogen; je stemt je tekst af op je doelpubliek. 2. Je bepaalt altijd eerst de inhoud van de tekst; je wilt met je tekst een bepaald tekstdoel bereiken. De leerkracht zal altijd een schrijfplan vragen! 3. Je kiest het juiste taalregister. In formele situaties (altijd tijdens de les Nederlands) schrijf je Standaardnederlands. 4. Je schrijft je tekst uit in alinea's, met een duidelijke IMS-structuur. 5. Je herleest (en herleest) je tekst en probeert hoe je sommige zinnen nog beter kunt formuleren. Om betere en duidelijke zinnen te schrijven hou je rekening met volgende schrijftips: vlotheid in de woordkeuze wat? foute versie verbeterde versie - Vermijd onnodige voorzetsels -> vervang combinaties van vz door een gewoon vz hb.p Vermijd foute vaste voorzetsels bij werkwoorden -> zoek het ww + vaste vz op in een woordenboek of online ( je taalgevoel helpt meestal). hb.p Vermijd schrijftaalwoorden -> vervang schrijftaalwoorden zoals steeds, wanneer, indien, slechts, telkens, door middel van... door vlottere alternatieven. - Vermijd woordherhalingen in opeenvolgende zinnen of binnen alinea's -> vervang door verwijswoorden of synoniemen zodat je varieert in de woordkeuze. hb.p Deze voorstellen komen vanuit de leerlingenraad. Je kan het boek lezen op twee dagen. Indien mijn rapport goed is, wacht me een verrassing. De logboektekst kan nog herschreven worden. De logboektekst laat qua lay-out en structuur te wensen over. Zorg bij een volgende poging voor een vloeiende tekst. Deze voorstellen komen van de leerlingenraad. Je kan het boek in twee dagen lezen. Als mijn rapport goed is, wacht me een verrassing. De logboektekst kan nog herschreven worden. Hij laat qua lay-out en structuur te wensen over. Zorg bij een volgende poging voor een vloeiende pen.

2 - Vermijd herhaling van voegwoorden en voorzetsels in dezelfde zin -> laat de vw en vz een tweede maal weg. De leerkracht denkt dat, als de leerling het leerstofonderdeel had bestudeerd, dat hij die fouten nooit had gemaakt. De leerkracht denkt dat de leerling die fouten nooit had gemaakt als hij het leerstofonderdeel had bestudeerd. - Vermijd dubbele ontkenningen -> hou het bij één ontkenning anders staat er het tegenovergestelde van wat in feite bedoeld is. hb.p Vermijd contextfouten (= een woord dat qua klank lijkt op een ander woord, maar niet in de context van de zin past) -> zoek het juiste woord op in een woordenboek of online. hb.p Vermijd clichétaal -> vervang door kleurrijke alternatieven en varieer in de woordkeuze. (start en eindig inleiding en slot niet altijd met dezelfde woorden). hb.p Vermijd moeilijke woorden omdat ze onbekend zijn of te lastig voor de lezer (= woorden die in de gewone omgangstaal niet zo frequent zijn) -> vervang door courantere alternatieven. De leerling heeft nooit geen onvoldoende. De studenten exploderen een snoepwinkeltje op de speelplaats van de school. Dit boek leest als een trein. Kan je die leerstof nog wat expliciteren? De leerling heeft nooit een onvoldoende. De studenten exploiteren een snoepwinkeltje op de speelplaats van de school. Dit boek is een echte pageturner, ik las het in één avond uit. (Je kan de uitdrukking leest als een trein wel één keer gebruiken, maar niet voor alle slotdelen van een boekanalyse.) Kan je die leerstof nog wat uitleggen? - Vermijd het gebruik van verschillende registers door elkaar -> kies één register voor de hele tekst ( je = neutraal/ u of uw en men = formeel). - Mevrouw, u vertelde ons gisteren over de regel van 't kofschip. Kan je die regel nog even herhalen? Mevrouw, u vertelde ons gisteren over de regel van 't kofschip. Kan u die regel nog even herhalen? ( u omdat een leerkracht niet tot je directe kring behoort; je kan ook; maar dan gebruik je overal je.)

3 Vermijd informele taal wanneer verzorgde taal vereist is -> vervang door gewone taal. Ik vertelde mijn klasgenoot dat ze daar met haar fikken moet afblijven. Ik vertelde mijn klasgenoot dat ze van mijn materiaal moet afblijven. (eventueel: Ik vertelde mijn klasgenoot dat ze daar met haar handen moet afblijven. ) - Vermijd te formele taal -> vervang door gewone taal. Hetgeen me opvalt in je schrijfoefening is dat je vaak clichéwoorden gebruikt. Wat me opvalt in je schrijfoefening is dat je vaak clichéwoorden gebruikt. - Vermijd vage woorden (= woorden of uitdrukkingen die te algemeen, onduidelijk of niet precies genoeg zijn) -> vervang door helder taalgebruik. Ze hebben enige tijd geleden een opdracht afgewerkt. De leerlingen hebben gisteren in de les de opdracht over het keuzeboek afgewerkt. - Vermijd saaie werkwoorden -> vervang door tekenende werkwoorden. De leerling gaat naar het bureau van de graaddirecteur en gaat daarna naar de horrorsroom om zijn dossier in orde te maken. De leerling wandelt naar het bureau van de graaddirecteur en snelt daarna naar de horrorsroom om zijn dossier in orde te maken. - Vermijd dialectisme -> vervang door Standaardnederlands. - Vermijd purismen (= het uitzuiveren van de taal; leenwoorden uit de Nederlandse taal weren) -> vervang door gewone taal. hb.p Vermijd barbarismen (= gallicismen/germanismen/anglicismen) -> vervang door gewone taal. hb.p. 64 Heb jij goesting om met mij deze theatertaak uit te werken? Neen, want jij bent groter dan mij. Hang deze poster aan het prikbord met duimspijkers. Vroeger of later loopt de leerling toch tegen de lamp als hij zijn taken niet afgeeft. Heb jij zin om met mij deze theatertaak uit te werken? Neen, want jij bent groter dan ik. Hang deze poster aan het prikbord met punaises. Vroeg of laat loopt de leerling toch tegen de lamp als hij zijn taken niet afgeeft.

4 - Vermijd woordovertolligheid (= contaminatie/pleonasme/tautologie) -> vervang door het juiste woord of de juiste uitdrukking. hb.p Vermijd archaïsch woordgebruik (= verouderde woorden zoals doch, reeds, eender welke... ) -> vervang door gewone woorden. hb.p. 41 Daarom moeten de leerkrachten dan ook de nodige maatregelen treffen en zal de directie de ouders optelefoneren. De ouders emigreerden reeds naar het buitenland. De leerling wordt gevraagd bij de directeur, doch heeft geen zin. Daarom moeten de leerkrachten de nodige maatregelen treffen en zal de directie de ouders telefoneren. De ouders verhuisden reeds naar het buitenland. (daarom = dan ook/optelefoneren = telefoneren of opbellen/emigreren = naar het buitenland verhuizen) De leerling wordt gevraagd bij de directeur, maar heeft geen zin. vlotheid in de zinsbouw wat? foute versie verbeterde versie - Vermijd telegramstijl (= een opeenvolging van korte, enkelvoudige zinnen) -> wissel enkelvoudige en samengestelde zinnen af en varieer in de lengte van de zinnen. hb.p Vermijd een opeenvolging van OPAconstructies (= onderwerp/persoonsvorm/andere zinsdelen) -> wissel de woordvolgorde af. hb.p. 41 Jan stapt de school binnen. Hij ontmoet zijn vrienden. Ze praten luidruchtig. Ze hebben veel plezier. Ze hebben elkaar twee maanden niet gezien. De vrienden hebben veel te vertellen. De leerkracht komt voorbij. Ze zegt iedereen vriendelijk goeiedag. Jan stapt de school binnen en ontmoet zijn vrienden. Ze praten luidruchtig, want ze hebben veel plezier omdat ze elkaar twee maanden niet hebben gezien. De vrienden hebben dan ook veel te vertellen. Als de leerkracht voorbij loopt, zegt ze iedereen vriendelijk goeiedag.

5 - Vermijd spaghettizinnen (= één enkele eindeloze zin) -> varieer in de lengte van de zinnen, maak er aparte zinnen van. Enerzijds zijn er leerlingen die in de discussie over de strafmaat voor Anders Breivik voor de doodstraf zijn omdat het goedkoper is dan levenslange hechtenis en omdat nieuwe misdaden dan uiteraard onmogelijk zijn, anderzijds zijn er leerlingen die pleiten voor een levenslange gevangenisstraf omdat de schuldige maar eens moet voelen hoe het is om van je vrijheid beroofd te zijn en tijd krijgt om over zijn daden na te denken. Sommige leerlingen zijn in de discussie over de strafmaat voor Anders Breivik voor de doodstraf omdat het goedkoper is dan levenslange hechtenis. Nieuwe misdaden zijn bovendien uitgeloten. Tegenstanders pleiten voor een levenslange gevangenisstraf. De schuldige moet maar eens voelen hoe het is om van je vrijheid beroofd te zijn en krijgt tijd om over zijn daden na te denken. - Vermijd het spitsen van samengestelde zinnen (= een zin kan niet beginnen met een voegwoorden zoals en, hoewel, maar, terwijl, tot, want ) -> samengestelde zinnen vormen één enkele zin (voeg hoofdzin en bijzin samen tot één geheel). hb.p. 81 Ik kan niet geloven dat die leerling een onvoldoende voor Frans en Engels haalde. Want zijn logboekteksten voor het vak Nederlands zijn van een hoog niveau. Ik kan niet geloven dat die leerling een onvoldoende voor Frans en Engels haalde, want zijn logboekteksten voor het vak Nederlands zijn van een hoog niveau. - Vermijd overspannen tangconstructies (= er staan te veel woorden tussen woorden die nauw bij elkaar horen = tang) -> Pas de woordvolgorde aan. hb.p Vermijd overdreven gebruik van de ellips (= één of meer woorden weglaten als je ze er vanuit de context kunt bij denken; de zin wordt onduidelijk of kan verkeerd begrepen worden) -> overdrijf er niet mee. hb. p. 84 Vijf leerlingen, die ondanks de herhaalde waarschuwingen gisteren niet in orde waren met hun taak die door de leraar Nederlands was opgegeven en die ze veel te moeilijk vonden, moeten woensdag in de school blijven. Bestseller! Vijf leerlingen moeten woensdag in de school blijven. Zij waren gisteren, ondanks de herhaalde waarschuwingen, niet in orde met hun taak Nederlands omdat ze die veel te moeilijk vonden. Het boek De hongerspelen is een bestseller! Het is reeds aan de 1Ode druk toe.

6 - Vermijd congruentiefouten (= onderwerp en persoonsvorm komen niet overeen in getal) -> stem onderwerp en persoonsvorm qua getal op elkaar af (o = enk/pv ook en omgekeerd). hb.p Vermijd naamwoordstijl (= een werkwoord wordt omgevormd tot een zelfstandig naamwoord) -> vervang door de werkwoordstijl (het vervoegen van de werkwoorden klinkt levendiger en vermijd een opeenstapeling van voorzetsels). hb.p. 85 De lessen cultuurwetenschappen leerden me dat de media te veel uit is op sensatie. Het roken van sigaretten voor de schoolpoort is toegenomen. De lessen cultuurwetenschappen leerden me dat de media te veel uit zijn op sensatie. (media is het meervoud van medium) De leerlingen roken terug meer sigaretten voor de schoolpoort. (Af en toe kan je de naamwoordstijl wel gebruiken, maar kies toch liever de werkwoordstijl.) - Vermijd foute werkwoordelijke eindgroepen (= het plaatsen van andere woorden tussen de werkwoordelijke eindgroep) -> verplaats de woorden tussen de werkwoordelijke eindgroep (de werkwoordelijke eindgroep is ondoordringbaar). hb.p. 83 De leraar nam mijn gsm in beslag. Hij weet zeker niet hoeveel ik daar had voor betaald. De leraar nam mijn gsm in beslag. Hij weet zeker niet hoeveel ik daarvoor had betaald. - Vermijd foute samentrekking (= foute samentrekking van overbodige herhalingen van woorden) -> pas de regels van de samentrekking juist toe. hb.p. 84 De leerkracht verjaarde vorige maand en de leerling vandaag. De leerkracht verjaarde vorige maand en de leerling verjaart vandaag. (de leerling is vandaag jarig = grammaticale tijd aanpassen) - Vermijd foute beknopte bijzinnen ( = een bijzin waarvan het onderwerp verschilt van dat van de hoofdzin) -> pas de zinsbouw aan. hb.p Hevig bloedend bracht de ambulance de gewonde leerling naar het ziekenhuis. Hevig bloedend werd de gewonde leerling door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. (In de foute versie lijkt de ambulance hevig te bloeden.)

7

* Mijn vader vindt dat je aan make-up niet te veel geld aan moet uitgeven.

* Mijn vader vindt dat je aan make-up niet te veel geld aan moet uitgeven. 1.8 Nederlands formuleren Als je zuiver Nederlands schrijft, moet je net als een verzorgde spelling een verzorgde zinsbouw gebruiken. Veel voorkomende fouten moet je daarbij vermijden. Deze fouten vind

Nadere informatie

huisstijl provincie antwerpen TAALGEBRUIK

huisstijl provincie antwerpen TAALGEBRUIK TAALGEBRUIK provincie Antwerpen Richtlijnen voor in Een persoonlijkheid uit zich in daden, maar natuurlijk ook in woorden. De taal die je spreekt, verraadt je karakter en onthult de waarden die je aanhangt.

Nadere informatie

Formuleren voor gevorderden

Formuleren voor gevorderden Formuleren voor gevorderden Het programma Formuleren voor Gevorderden is gemaakt voor leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en voor leerlingen in mbo en hbo voor wie vaardigheden op het

Nadere informatie

Formuleren voor gevorderden

Formuleren voor gevorderden Formuleren voor gevorderden Het Muiswerkprogramma Formuleren voor Gevorderden is gemaakt voor leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en voor leerlingen in mbo en hbo voor wie vaardigheden

Nadere informatie

6.2. Boekverslag door C. 727 woorden 17 mei keer beoordeeld. Nederlands. Paragraaf 1. Dubbel op. Onjuiste herhaling

6.2. Boekverslag door C. 727 woorden 17 mei keer beoordeeld. Nederlands. Paragraaf 1. Dubbel op. Onjuiste herhaling Boekverslag door C. 727 woorden 17 mei 2016 6.2 3 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Nederlands Paragraaf 1 Dubbel op Onjuiste herhaling 2x een voorzetsel wordt gebruikt, maar 1 overbodig

Nadere informatie

Formuleren voor gevorderden

Formuleren voor gevorderden Formuleren voor gevorderden Het Muiswerkprogramma Formuleren voor Gevorderden is gemaakt voor leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en voor leerlingen in mbo en hbo voor wie vaardigheden

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Module 2

Samenvatting Nederlands Module 2 Samenvatting Nederlands Module 2 Samenvatting door een scholier 885 woorden 29 januari 2004 6,3 23 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Taallijnen Het PR-model kun je op 3 manieren gebruiken: 1. Het

Nadere informatie

FORMULEREN Vragen + antwoorden

FORMULEREN Vragen + antwoorden FORMULEREN Vragen + antwoorden Dubbelopfouten Welke dubbelopfouten zijn er? (bij elke soort een voorbeeld) A. onjuiste herhaling (daarin heb ik nu geen zin in) B. foutief pleonasme (de ouderloze wees)

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands formuleren

Samenvatting Nederlands formuleren Samenvatting Nederlands formuleren Samenvatting door een scholier 1199 woorden 3 maart 2016 7,5 2 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Nederlands Samenvatting formuleren Par 1 dubbelop

Nadere informatie

i n h o u d Inhoud Inleiding

i n h o u d Inhoud Inleiding V Inhoud Inleiding IX 1 Informatie structureren 1 1.1 Onderwerp in kaart brengen 1 1.1.1 Je doel vaststellen 1 1.1.2 De lezers inschatten 2 1.1.3 Het onderwerp afbakenen 3 1.1.4 Van ideeën naar mindmap

Nadere informatie

Inhoud. 1 Spelling 5. Noordhoff Uitgevers bv

Inhoud. 1 Spelling 5. Noordhoff Uitgevers bv Inhoud 1 Spelling 5 1 geschiedenis van de nederlandse spelling in vogelvlucht 11 2 spellingregels 13 Klinkers en medeklinkers 13 Spelling van werkwoorden 14 D De stam van een werkwoord 14 D Tegenwoordige

Nadere informatie

1 WOORDSOORTEN 3 2 ZINSDELEN 8

1 WOORDSOORTEN 3 2 ZINSDELEN 8 Deel 1 Grammatica 1 1 WOORDSOORTEN 3 1.1 Tot welke woordsoort behoren de onderstreepte woorden in de volgende zinnen? 3 1.2 Multiple choice. Benoem de onderstreepte woorden 4 1.3 Benoem de onderstreepte

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Correct formuleren

Samenvatting Nederlands Correct formuleren Samenvatting Nederlands Correct formuleren Samenvatting door L. 781 woorden 11 december 2012 1 1 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Dubbelop Onjuiste herhaling VZ wordt twee keer gebruikt.

Nadere informatie

1) Anakoloet. 2) Asymmetrie. = ontspoorde, niet goed lopende zin. = ongelijkheid in bouw en vorm van een zin (ruim begrip)

1) Anakoloet. 2) Asymmetrie. = ontspoorde, niet goed lopende zin. = ongelijkheid in bouw en vorm van een zin (ruim begrip) 1) Anakoloet = ontspoorde, niet goed lopende zin 2) Asymmetrie = ongelijkheid in bouw en vorm van een zin (ruim begrip) 3) Barbarisme = woord dat is overgenomen uit een vreemde taal (uit Engels = anglicisme;

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Formuleren/Spreken

Samenvatting Nederlands Formuleren/Spreken Samenvatting Nederlands Formuleren/Spreken Samenvatting door een scholier 1612 woorden 27 november 2006 6,8 15 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Samenvatting Nederlands Spreken: Spreken

Nadere informatie

De bovenkamer. Josée Coenen. een kleurrijke grammatica van het Nederlands. colofon

De bovenkamer. Josée Coenen. een kleurrijke grammatica van het Nederlands. colofon Josée Coenen De bovenkamer een kleurrijke grammatica van het Nederlands colofon Dit overzicht is samengesteld door Josée Coenen, auteur van De bovenkamer. Vormgeving Marjo Starink Bazalt 2016 Voor meer

Nadere informatie

Eigen vaardigheid Taal

Eigen vaardigheid Taal Eigen vaardigheid Taal Door middel van het beantwoorden van de vragen in dit blok heeft u inzicht gekregen in uw kennis en vaardigheden van de grammatica en spelling van de Nederlandse taal. In het overzicht

Nadere informatie

Lesstof. Formuleren 4F

Lesstof. Formuleren 4F Lesstof Formuleren 4F INHOUD LESSTOF... 1 INLEIDING... 3 STRUCTUUR... 3 INHOUD... 5 Lesstof Formuleren 4F 2 INLEIDING Muiswerkprogramma s zijn programma s voor het onderwijs. De programma s zijn verkrijgbaar

Nadere informatie

5 Niet meer twijfelen 107 Geweest is/is geweest 107 Vele of velen? 108 Hen/hun/ze 110 U/uw, jou/jouw 111 Als/dan 111 Dat/wat 113 Dat/die 115

5 Niet meer twijfelen 107 Geweest is/is geweest 107 Vele of velen? 108 Hen/hun/ze 110 U/uw, jou/jouw 111 Als/dan 111 Dat/wat 113 Dat/die 115 Inhoud Inleiding 13 1 De vaart erin 17 Gebruik verzorgde spreektaal 17 Te ouderwets 17 Checklist ouderwets woordgebruik 19 Te populair 23 Vermijd de lijdende vorm 24 Hoe herkent u de lijdende vorm? 25

Nadere informatie

Lesstof. Formuleren. voor gevorderden

Lesstof. Formuleren. voor gevorderden Lesstof Formuleren voor gevorderden 2 Lesstof Formuleren voor gevorderden INHOUD LESSTOF... 1 INLEIDING... 4 STRUCTUUR... 4 INHOUD... 8 Lesstof Formuleren voor gevorderden 3 INLEIDING Muiswerkprogramma

Nadere informatie

2 Lesstof Formuleren

2 Lesstof Formuleren LESSTOF Formuleren 2 Lesstof Formuleren INHOUD INLEIDING... 4 STRUCTUUR... 4 INHOUD... 8 TOT SLOT... 18 Lesstof Formuleren 3 INLEIDING Muiswerkprogramma s zijn computerprogramma s voor het onderwijs. De

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Formuleren

Samenvatting Nederlands Formuleren Samenvatting Nederlands Formuleren Samenvatting door Luca 1052 woorden 28 maart 2016 8,2 1 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Dubbelop Onjuiste herhaling; Tautologie; Pleonasme; Contaminatie;

Nadere informatie

Visuele Leerlijn Taal

Visuele Leerlijn Taal Visuele Leerlijn Taal www.gynzy.com Versie: 05-09-2019 Taalbegrip Abstracties Probleem & oplossing Zender & ontvanger Functies van taal Discussie Standpunt & argument Feit & mening Illustratie (als voorbeeld)

Nadere informatie

71 S. instapkaarten taal verkennen 5KM. MALtABERG. QVRre. v;rw>r t. -t.

71 S. instapkaarten taal verkennen 5KM. MALtABERG. QVRre. v;rw>r t. -t. v;rw>r t 7 S SS QVRre F9 - -t. t- L 5KM i r MALtABERG instapkaarten taal verkennen S -4 taal verkennen komt er vaak een -e achter. Taa actief. instapkaarten taal verkennen. groep 8 Maimberg s-hertogenbosch

Nadere informatie

Formuleren. Doelgroep Formuleren. Omschrijving Formuleren

Formuleren. Doelgroep Formuleren. Omschrijving Formuleren Formuleren Muiswerk Formuleren is een programma dat aandacht besteedt aan de belangrijkste stof die in de eerste klassen van het voortgezet onderwijs veelal aan de orde komt. Doelgroep Formuleren Formuleren

Nadere informatie

33 Stijlfouten. 1 Inleiding

33 Stijlfouten. 1 Inleiding DC 33 Stijlfouten 1 Inleiding Dit thema gaat over stijlfouten. Stijlfouten zijn fouten tegen de goede stijl. Vaak gaat het om verhaspelde uitdrukkingen, ontspoorde zinnen, enzovoort. Iedereen maakt stijlfouten,

Nadere informatie

Grammaticaboekje NL. Om een beeld te krijgen van de inhoud: De inhoudsopgave, een paar onderwerpen en de eerste bladzijde van de trefwoorden.

Grammaticaboekje NL. Om een beeld te krijgen van de inhoud: De inhoudsopgave, een paar onderwerpen en de eerste bladzijde van de trefwoorden. 9 789082 208306 van Om een beeld te krijgen van de inhoud: De inhoudsopgave, een paar onderwerpen en de eerste bladzijde van de trefwoorden. Opzoekboekje voor leerlingen in klas 1 tot en met 3 in de onderbouw

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands H9 stijlfouten

Samenvatting Nederlands H9 stijlfouten Samenvatting Nederlands H9 stijlfouten Samenvatting door een scholier 1783 woorden 31 oktober 2011 6,5 17 keer beoordeeld Vak Nederlands Nederlands REP taal- en stijlfouten. Verkeerd woord/uitdrukking

Nadere informatie

instapkaarten taal verkennen

instapkaarten taal verkennen instapkaarten inhoud instapkaarten Taal verkennen thema 1 les 2 1 thema 1 les 4 2 thema 1 les 7 3 thema 1 les 9 4 thema 2 les 2 5 thema 2 les 4 6 thema 2 les 7 7 thema 2 les 9 8 thema 3 les 2 9 thema 3

Nadere informatie

LESSTOF. Formuleren 2F

LESSTOF. Formuleren 2F LESSTOF Formuleren 2F INHOUD INLEIDING... 3 STRUCTUUR... 3 INHOUD... 5 TOT SLOT... 17 Lesstof Formuleren 2F 2 INLEIDING Muiswerkprogramma s zijn web-based programma s voor het onderwijs. Dat betekent dat

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOOR HET GEBRUIK VAN TEKST, FOTO S EN ILLUSTRATIES BINNEN DE STEDELIJKE COMMUNICATIE

RICHTLIJNEN VOOR HET GEBRUIK VAN TEKST, FOTO S EN ILLUSTRATIES BINNEN DE STEDELIJKE COMMUNICATIE RICHTLIJNEN VOOR HET GEBRUIK VAN TEKST, FOTO S EN ILLUSTRATIES BINNEN DE STEDELIJKE COMMUNICATIE 1 TEKSTEN 1.1 Hoe aanleveren? Voeg je tekst als worddocument bij dit digitale formulier. Vermijd opmaak

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) 2016-2017 Vak: Nederlands Klas: vmbo-tl 2 Onderdeel: Spelling 1 & 2 Digitale methode 1F Spelling: verdubbeling en verenkeling. 1F Spelling: vorming van het bijvoeglijk naamwoord. 1F Werkwoordspelling waarvan

Nadere informatie

LESSTOF. Formuleren 1F

LESSTOF. Formuleren 1F LESSTOF Formuleren 1F INHOUD INLEIDING... 3 STRUCTUUR... 3 INHOUD... 6 Lesstof Formuleren 1F 2 INLEIDING Muiswerk-programma s zijn web-based programma s voor het onderwijs. Dat betekent dat gebruikers

Nadere informatie

Procedure Contact: Annick.Vandenheede@dexia.com

Procedure Contact: Annick.Vandenheede@dexia.com Copywriting - Leer vlijmscherp schrijven om effectief de aandacht te trekken van uw lezers en hen te overtuigen Ontdek hoe u overtuigender kunt schrijven Schrijft of herschrijft u commerciële teksten,

Nadere informatie

Indien je de regels uit dit bestand kunt toepassen en je kent de stappen die je in het schema moet maken, dan beheers je de werkwoordspelling goed.

Indien je de regels uit dit bestand kunt toepassen en je kent de stappen die je in het schema moet maken, dan beheers je de werkwoordspelling goed. Regels werkwoordspelling In dit bestand worden de 5 werkwoordsvormen uitgelegd. Het gaat om: 1. Tegenwoordige tijd 2. Verleden tijd 3. Voltooid deelwoord 4. Onvoltooid deelwoord 5. Bijvoeglijk gebruikt

Nadere informatie

Recht op vrije meningsuiting

Recht op vrije meningsuiting 10 Jan Boerstoel Recht op vrije meningsuiting werkblad 1 Luister naar het gedicht en lees mee met de tekst. Vul de ontbrekende woorden in. Recht op vrije meningsuiting Jan Boerstoel Recht op vrije meningsuiting,

Nadere informatie

Onderdeel: Vakvaardigheden EBR Nieuwsbegrip: Leesvaardigheid en woordenschat Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing:

Onderdeel: Vakvaardigheden EBR Nieuwsbegrip: Leesvaardigheid en woordenschat Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing: - NEX Klas: IG2 HV Onderdeel: Vakvaardigheden EBR Nieuwsbegrip: Leesvaardigheid en woordenschat Lesperiode: 2 1 Nieuwsbegrip en Nieuwsbegrip XL Materiaal: Leerlingschrift A4 Snelhechter Markeerstift Al

Nadere informatie

Wetenschapscommunicatie. Sessie 2: schriftelijke rapporting

Wetenschapscommunicatie. Sessie 2: schriftelijke rapporting Wetenschapscommunicatie Sessie 2: schriftelijke rapporting Aandachtspunten (PDF) Voorbeeldtekstjes Wat is er slecht aan deze tekstjes? Wat zou jij verbeteren? (gebruik aandachtspunten als leidraad) Schrijfopdracht

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Formuleren

Samenvatting Nederlands Formuleren Samenvatting Nederlands Formuleren Samenvatting door een scholier 781 woorden 9 maart 2018 9 2 keer beoordeeld Vak Nederlands Nederlands Formuleren Misleidende tweelingen: als/dan Dan: vergrotende trap

Nadere informatie

De bovenkamer. Het gebruik van De bovenkamer bij Taal actief. Josée Coenen. een kleurrijke grammatica van het Nederlands

De bovenkamer. Het gebruik van De bovenkamer bij Taal actief. Josée Coenen. een kleurrijke grammatica van het Nederlands Josée Coenen De bovenkamer een kleurrijke grammatica van het Nederlands Het gebruik van De bovenkamer bij Taal actief Bij de verschillende onderdelen van Taal actief kunt u onderdelen uit De bovenkamer

Nadere informatie

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven Dit is een stuk over eenvoudig schrijven. Het is bedoeld om het belang van eenvoudig schrijven te laten zien en te helpen bij het schrijven van brieven of verslagen voor cliënten. Eenvoudig schrijven is

Nadere informatie

Wie schrijft, die blijft

Wie schrijft, die blijft Wie schrijft, die blijft Tips voor leesbare teksten Denk en schrijf in alinea s Een goede tekst bestaat uit meerdere alinea s. Een goede alinea heeft slechts een onderwerp. Dit onderwerp staat in de zogenoemde

Nadere informatie

DE SAMENGESTELDE ZIN ONDERWERPSZIN. ( Wie niet sterk is ),( moet ) [ slim ] { zijn }.

DE SAMENGESTELDE ZIN ONDERWERPSZIN. ( Wie niet sterk is ),( moet ) [ slim ] { zijn }. 1 DE SAMENGESTELDE ZIN Voordat een zin als samengestelde zin ontleed kan worden, moet hij eerst als enkelvoudige zin ontleed zijn, d.w.z. in een zin met maar één persoonsvorm ( en andere zinsdelen). Een

Nadere informatie

Jan Heerze. Kortom. Nederlandse grammatica. Walvaboek

Jan Heerze. Kortom. Nederlandse grammatica. Walvaboek Jan Heerze Kortom Nederlandse grammatica Walvaboek WOORD VOORAF Kennis van de Nederlandse grammatica is geen doel in zichzelf, maar een hulpmiddel om tekortkomingen in eigen taalgebruik te corrigeren.

Nadere informatie

Naam: Mijn doelenboekje. Grammatica. Werelden - Eilanden - Dorpen 5 / 6 / 7 / 8.

Naam: Mijn doelenboekje. Grammatica. Werelden - Eilanden - Dorpen 5 / 6 / 7 / 8. Naam: Mijn doelenboekje Grammatica Werelden - Eilanden - Dorpen 5 / 6 / 7 / 8 www.gynzy.com Inhoud & Legenda In dit doelenboekje zijn de volgende Werelden te vinden: Taalkundige ontleding...3 Redekundige

Nadere informatie

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten Subdomein A 1.1: Woordenschat 1.1 h/v de betekenis van onbekende woorden afleiden uit de context; 1.2 h/v de betekenis

Nadere informatie

instapkaarten taal verkennen

instapkaarten taal verkennen -b fl41..- 1 rair î ; : ; - / 0 t- t-, 9 S QURrz 71 1 t 5KM 1o r MALNBERG St 4) 4 instapkaarten ji - S 1,1 1 thema 5 1 les 2 S S S - -- t. Je leert hoe je van het hele werkwoord een voltooid deelwoord

Nadere informatie

heb ik wel alles? Thuis per kleur schikken

heb ik wel alles? Thuis per kleur schikken heb ik wel alles? Eindelijk: alle tekst- en werkboeken zijn op jouw naam geleverd, voor elk vak heb je hier en daar nog een map moeten kopen. Maar: soms heb je die op school nodig, soms thuis! En elke

Nadere informatie

Vragen over spelling? Twijfels over grammatica? Zoek je net dat tikkeltje meer, zodat je boodschap opvalt en bijblijft?

Vragen over spelling? Twijfels over grammatica? Zoek je net dat tikkeltje meer, zodat je boodschap opvalt en bijblijft? Vragen over spelling? Twijfels over grammatica? Zoek je net dat tikkeltje meer, zodat je boodschap opvalt en bijblijft? Stuur dan je tekst naar de Woordenwerf voor een taalbeurt. Welke taalbeurt? Ontdek

Nadere informatie

CHECKLIST VOOR SCHOLEN

CHECKLIST VOOR SCHOLEN CHECKLIST VOOR SCHOLEN Aan: [ klik hier ] Van: Yeter 12/08/2011 Checklist duidelijke taal Voor scholen De Checklist duidelijke taal Voor scholen maakt deel uit van een

Nadere informatie

Zinsontleden en woordbenoemen groep 7/8

Zinsontleden en woordbenoemen groep 7/8 Zinsontleden en woordbenoemen groep 7/8 Naam: 1 Inhoudsopgave: 3 - Onderwerp 4 - Persoonsvorm 5 - Gezegde 6 - Lijdend voorwerp 7 - Meewerkend voorwerp 8 - Werkwoorden 8 - Zelfstandig naamwoorden 9 - Bijvoeglijk

Nadere informatie

ENGELS GESPREKKEN A2 IE 002

ENGELS GESPREKKEN A2 IE 002 ENGELS GESPREKKEN A2 IE 002 Kennismaken met een collega Kandidaat00 1 Voor het examen Planning Voor het examen krijg je het examenboekje en stem je het onderwerp van je gesprek af met de examenafnemer

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Onderdeel: Hoofdstuktoets [Je leert over] onderwerp, deelonderwerpen en hoofgedachte. 2F Ik kan onderwerp en deelonderwerpen van een tekst vinden. 2F Ik kan de hoofdgedachte van een tekst vinden. 2F Ik

Nadere informatie

Taalbeschouwelijke termen bao so 2010

Taalbeschouwelijke termen bao so 2010 1 Bijlage: Vergelijking taalbeschouwelijke termen leerplannen basisonderwijs en secundair onderwijs In deze lijst vindt u in de linkerkolom een overzicht van de taalbeschouwelijke termen uit het leerplan

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing

Programma van Inhoud en Toetsing Onderdeel: Grammatica zinsdelen (RTTI) Lesperiode: 1 Aantal lessen per week: 4 Hoofdstuk: 1, 2,3 & 5 Theorie blz 28, 68, 108, 188, 189 De leerling moet de volgende zinsdelen kennen: persoonsvorm onderwerp

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing

Programma van Inhoud en Toetsing Onderdeel: Grammatica zinsdelen (RTTI) Lesperiode: 1 Hoofdstuk: 1, 2,3 & 5 Theorie blz 28, 68, 108, 188, 189 De leerling moet de volgende zinsdelen kennen: persoonsvorm onderwerp werkwoordelijk gezegde

Nadere informatie

OPA-methode. Inhoud. 1. De OPA-methode maakt uw zinnen leesbaar 2. Zinnen bestaan uit zinsdelen 3

OPA-methode. Inhoud. 1. De OPA-methode maakt uw zinnen leesbaar 2. Zinnen bestaan uit zinsdelen 3 OPA-methode Inhoud 1. De OPA-methode maakt uw zinnen leesbaar 2 Zinnen bestaan uit zinsdelen 3 U kunt zinnen altijd in de vier OPA-volgordes schrijven 5 PP in taal 2001 versie april 2001 1 1. De OPA-methode

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Checklist Duidelijk Nederlands spreken

Checklist Duidelijk Nederlands spreken Checklist Duidelijk Nederlands spreken Spreek helder Ik maak korte en eenvoudige zinnen. Ik pas mijn tempo aan, maar ik blijf natuurlijk spreken. Ik articuleer goed en ik let op mijn intonatie. Ik ben

Nadere informatie

Iets wat alleen een mens kan. Geheel Deel Mensen Persoon Voorwerp Inhoud Product uitstreek product

Iets wat alleen een mens kan. Geheel Deel Mensen Persoon Voorwerp Inhoud Product uitstreek product Samenvatting door Sam 813 woorden 2 maart 2016 6,8 21 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Lezen Tekststructuren: Voor/nadelenstructuur Verleden/heden(/toekomst)structuur Aspectenstructuur

Nadere informatie

In duidelijk Nederlands

In duidelijk Nederlands In duidelijk Nederlands 19 vragen en 119 tips De gids In duidelijk Nederlands bevat een overzicht van adviezen voor helder en correct taalgebruik en efficiënte communicatie in het publieke domein. Voor

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 15. Deel 1 Spelling 18

Inhoud. Inleiding 15. Deel 1 Spelling 18 Inhoud Deel 1 Spelling 18 Inleiding 15 1 Grondbeginselen van de Nederlandse spelling 21 1.1 Verschil tussen klank en letter 22 1.2 Hoofdregels 22 1.3 Interactie tussen de regels 24 1.4 Belang van de regel

Nadere informatie

Niveauproef voor Nederlands in ASO 3 de graad

Niveauproef voor Nederlands in ASO 3 de graad Niveauproef voor Nederlands in ASO 3 de graad Waarom? Voor Nederlands zijn er 3 modules van elk 4 uur per week. De uren worden aansluitend gegeven, het gaat dus om een volledige namiddag. De vaardigheden

Nadere informatie

Zinnen. Zinsontleding VOORBEELDPAGINA S. Bestelnr Het grote taalboek - oefenboek - Paragraaf 18 Zinsontleding.

Zinnen. Zinsontleding VOORBEELDPAGINA S. Bestelnr Het grote taalboek - oefenboek - Paragraaf 18 Zinsontleding. VOORBEELDPAGINA S Zinnen Zinsontleding Soorten zinnen Er zijn verschillende soorten zinnen. De meest gebruikte zijn: s MEDEDELENDE ZINNEN IN DE AANTONENDE WIJS )K GA VANDAAG NAAR HET STRAND s VRAGENDE

Nadere informatie

kalender 2012 Kant-en-klare tips voor klare taal

kalender 2012 Kant-en-klare tips voor klare taal kalender 2012 Kant-en-klare tips voor klare taal Schakel niet te snel over op een andere taal. Wees geduldig. Laat blijken dat je de inspanning van de anderstalige apprecieert. Geef oefenkansen. Een anderstalige

Nadere informatie

Checklist duidelijk geschreven taal

Checklist duidelijk geschreven taal Checklist duidelijk geschreven taal Woorden Korte woorden gebruikt of samengestelde woorden gesplitst? o OK Enkel alledaagse en internationale woorden gebruikt? o OK Gewone en geen moeilijke woorden gebruikt?

Nadere informatie

LESSTOF. Formuleren 3F

LESSTOF. Formuleren 3F LESSTOF Formuleren 3F INHOUD INLEIDING... 3 DOELGROEP... 3 STRUCTUUR... 4 OVERZICHT OEFENINGEN EN TOETSEN... 14 Lesstof Formuleren3F 2 INLEIDING Muiswerkprogramma s zijn slimme interactieve leermiddelen

Nadere informatie

Bijlage interview jongen

Bijlage interview jongen Bijlage interview jongen Wat moet aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je moet

Nadere informatie

WEEK MAANDAG WOENSDAG DINSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZONDAG ZATERDAG. Vul het juiste voorzetsel in. Nico fietst elke dag (aan, naar, op) de cursus.

WEEK MAANDAG WOENSDAG DINSDAG DONDERDAG VRIJDAG ZONDAG ZATERDAG. Vul het juiste voorzetsel in. Nico fietst elke dag (aan, naar, op) de cursus. Vul het juiste voorzetsel in. Nico fietst elke dag (aan, naar, op) de cursus. 1 Voeg een woord aan de zin toe zodat hij correct wordt. Micky werkt graag in tuin. Verbeter de fout in de zin. Floortje leeft

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2010 / tijdvak 2

VMBO-T / Nederlands / 2010 / tijdvak 2 VMBO-T / Nederlands / 2010 / tijdvak 2 Voorbeeld van een zakelijke brief: Eigen naam Adres Postcode en plaats Naam geadresseerde Adres Postcode en plaats Geachte leden van de oudervereniging, Plaats, Datum

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Onderdeel: Grammatica zinsdelen 1F Grammaticale kennis: onderwerp, lijdend voorwerp, hoofdzin, bijzin, gezegde, persoonsvorm. 1E Grammaticale kennis: meewerkend voorwerp. 2E Grammaticale kennis: bijwoordelijke

Nadere informatie

Praktische taalbeschouwing op de basisschool en in de eerste graad secundair onderwijs anno 2010

Praktische taalbeschouwing op de basisschool en in de eerste graad secundair onderwijs anno 2010 VIERENTWINTIGSTE CONFERENTIE HET SCHOOLVAK NEDERLANDS Ronde 6 Bart Masquillier VVKBaO Contact: bart.masquillier@vsko.be Praktische taalbeschouwing op de basisschool en in de eerste graad secundair onderwijs

Nadere informatie

Compacte taalgids Nederlands (basis en gevorderd) les- en werkboek

Compacte taalgids Nederlands (basis en gevorderd) les- en werkboek Compacte taalgids Nederlands (basis en gevorderd) les- en werkboek Bezoek- en postadres: Bredewater 16 2715 CA Zoetermeer info@uitgeverijbos.nl www.uitgeverijbos.nl 085 2017 888 Aan de totstandkoming van

Nadere informatie

Workshop overtuigende offertes schrijven

Workshop overtuigende offertes schrijven Workshop overtuigende offertes schrijven Wat is een goede offerte? Je hebt een offerte ontvangen. Onder de indruk leun je achterover Waardoor ben jij onder de indruk? Hoe beslist jouw klant? Zo bekijk

Nadere informatie

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw.

Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw. Basisgrammatica Het Muiswerkprogramma Basisgrammatica bestrijkt de grammatica die nodig is voor het leren van de Nederlandse spelling en zinsbouw. Doelgroepen Basisgrammatica Het computerprogramma Basisgrammatica

Nadere informatie

1 keer beoordeeld 4 maart 2018

1 keer beoordeeld 4 maart 2018 7 Samenvatting door Syb 764 woorden 1 keer beoordeeld 4 maart 2018 Vak Nederlands Nederlands Toets week 3 ZAKELIJKE TEKSTEN LEZEN Het onderwerp van een tekst bestaat uit een paar woorden. Een deel onderwerp

Nadere informatie

Handleiding schrijven voor Wiki

Handleiding schrijven voor Wiki Handleiding schrijven voor Wiki Durf, begin Wees niet bang om te schrijven. Begin gewoon met schrijven. Pas als je klaar bent, kijk je naar de regels en pas je de tekst aan. Perfectie bestaat niet. Als

Nadere informatie

TOETSTAAK 20: DANK U WEL!

TOETSTAAK 20: DANK U WEL! TOETSTAAK 20: DANK U WEL! Vaardigheid: schrijven. Doelstelling: de cursist kan op beschrijvend niveau informatie vragen en geven in informatieve teksten zoals een persoonlijk briefje, een mededeling, een

Nadere informatie

Visuele Leerlijn Spelling

Visuele Leerlijn Spelling Visuele Leerlijn Spelling www.gynzy.com Versie: 15-08-2018 Begrippen Klanken & Letters Klank (begrip) Klinker of medeklinker (begrip) Korte of lange klank (begrip) Tweetekenklank (begrip) Lange-, korte-,

Nadere informatie

Werkwoorden. Hebben en zijn. De twee belangrijkste werkwoorden in het Nederlands zijn hebben en zijn. Ik ben Thomas. Ik heb een fiets.

Werkwoorden. Hebben en zijn. De twee belangrijkste werkwoorden in het Nederlands zijn hebben en zijn. Ik ben Thomas. Ik heb een fiets. Werkwoorden Hebben en zijn De twee belangrijkste werkwoorden in het Nederlands zijn hebben en zijn. Ik ben Thomas. Ik heb een fiets. persoon onderwerp hebben zijn 1 enk. ik heb ben 2 enk. jij/u hebt bent

Nadere informatie

Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën

Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën 1 Bijlage 10. Eindtermen moderne vreemde talen: Frans of Engels van de derde graad bso (derde leerjaar) Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën LUISTEREN vrij concreet

Nadere informatie

Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën

Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën 1 Bijlage 7. Eindtermen moderne vreemde talen: Frans of Engels van de derde graad bso (eerste en tweede leerjaar) Taaltaken, verwerkingsniveaus, tekstsoorten, tekstkenmerken en strategieën LUISTEREN vertrouwd

Nadere informatie

TOETSTAAK 23: ZOEKERTJE

TOETSTAAK 23: ZOEKERTJE TOETSTAAK 23: ZOEKERTJE Vaardigheid: schrijven Doelstelling: de cursist kan een beschrijving geven aan een onbekende taalgebruiker. Verwerkingsniveau: beschrijvend. Context: openbaar en privé-vervoer.

Nadere informatie

3,7. Dubbelop: Tautologie: Pleonasme: Contaminatie: Samenvatting door een scholier 1713 woorden 8 juni keer beoordeeld.

3,7. Dubbelop: Tautologie: Pleonasme: Contaminatie: Samenvatting door een scholier 1713 woorden 8 juni keer beoordeeld. Samenvatting door een scholier 1713 woorden 8 juni 2010 3,7 7 keer beoordeeld Vak Nederlands FOUTENLIJST.: Dubbelop: Onjuiste herhaling: Als een vast voorzetsel ten onrechte twee keer word gebruikt, is

Nadere informatie

6,5. Samenvatting door een scholier 1887 woorden 17 april keer beoordeeld. Nederlands

6,5. Samenvatting door een scholier 1887 woorden 17 april keer beoordeeld. Nederlands Samenvatting door een scholier 1887 woorden 17 april 2003 6,5 31 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Taallijnen Pr- model: Presentatie geschikt: geen doorhalingen enz. Schr. Of Mond. Weergave: geen

Nadere informatie

Drie maal taal. Taal beschouwen in realistische situaties

Drie maal taal. Taal beschouwen in realistische situaties Ronde 3 Joost Hillewaere Eekhoutcentrum Contact: joost.hillewaere@kuleuven-kulak.be Drie maal taal. Taal beschouwen in realistische situaties 1. Inleiding Waarom leren kinderen taal op school? Taal heeft

Nadere informatie

Toets grammaticale termen met sleutel

Toets grammaticale termen met sleutel Schrijf Vaardig 1, 2 en 3 Methode met grammaticale opbouw voor anderstaligen Toets grammaticale termen met sleutel Marilene Gathier u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2012 Deze toets hoort bij

Nadere informatie

Taaldomein vmbo. 4 Een mondelinge presentatie Hulpmiddelen: PowerPointpresentatie. k4 3 De spreekbeurt Soorten spreekbeurten De boekpresentatie

Taaldomein vmbo. 4 Een mondelinge presentatie Hulpmiddelen: PowerPointpresentatie. k4 3 De spreekbeurt Soorten spreekbeurten De boekpresentatie Taaldomein vmbo Methode Taaldomein 1 Mondeling 60p Schooltype vmbo-kgt 1-2, k3-4 2 Lezen 266p Editie vanaf 2004 3 Schrijven 120p Niveau 2F 4 Taalbeschouwing 285p 4 Een mondelinge presentatie Hulpmiddelen:

Nadere informatie

CVO Tweedekansonderwijs Antwerpen NIVEAUBEPALING NEDERLANDS ASO 3

CVO Tweedekansonderwijs Antwerpen NIVEAUBEPALING NEDERLANDS ASO 3 CVO Tweedekansonderwijs Antwerpen NIVEAUBEPALING NEDERLANDS ASO 3 Voor Nederlands zijn er 3 modules van elk 4 uur per week. De uren worden aansluitend gegeven, het gaat dus om een volledige namiddag. De

Nadere informatie

Schrijven voor het web. Roel Meertens

Schrijven voor het web. Roel Meertens Schrijven voor het web Roel Meertens Inhoud Doel vandaag Taalniveau B1 Belang begrijpelijk schrijven Richtlijnen voor schrijven Webrichtlijnen Praktische voorbeelden Doel van vandaag Burger centraal Dienstverlening

Nadere informatie

Onderdeel: Grammatica zinsdelen Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing:

Onderdeel: Grammatica zinsdelen Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing: Onderdeel: Grammatica zinsdelen Lesperiode: 2 1, 2 en 5 Extra materiaal: PowerPoint Stappenplan zinsdelen op blz. 268 t/m 270 zinsdelen: Onderwerp Werkwoordelijk- en naamwoordelijk gezegde Lijdend voorwerp

Nadere informatie

Zo schrijf je B1-teksten

Zo schrijf je B1-teksten Zo schrijf je B1-teksten Janneke Belt Dag van de webredacteur 6 oktober 2011 1 Taalniveaus 6 taalniveaus A1 - A2 - B1 -B2 -C1 -C2 Omschrijving van wat een taalgebruiker kan A = Basisgebruiker B = Onafhankelijke

Nadere informatie

OVERZICHT TUSSENDOELEN GEVORDERDE GELETTERDHEID. 1. Lees- en schrijfmotivatie

OVERZICHT TUSSENDOELEN GEVORDERDE GELETTERDHEID. 1. Lees- en schrijfmotivatie OVERZICHT TUSSENDOELEN GEVORDERDE GELETTERDHEID 1. Lees- en schrijfmotivatie 1.1 Kinderen zijn intrinsiek gemotiveerd voor lezen en schrijven. 1.2 Ze beschouwen lezen en schrijven als dagelijkse routines.

Nadere informatie

S HRIJVEN EEN BESCHOUWING SCHRIJVEN. PDRACHT 1 at een beschouwing is, heb je al geleerd in de aragraaf 'Lezen'.

S HRIJVEN EEN BESCHOUWING SCHRIJVEN. PDRACHT 1 at een beschouwing is, heb je al geleerd in de aragraaf 'Lezen'. S HRIJVEN PDRACHT 1 at een beschouwing is, heb je al geleerd in de aragraaf 'Lezen'. i Koenen Woordenboek vind je bij 'beschouwen' drie etekenissen: aandachtig bekijken; overwegen en eoordelen; aanzien

Nadere informatie

Vak: Nederlands EBR Klas: IG 2 mh/hv Onderdeel: Leesvaardigheid Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing:

Vak: Nederlands EBR Klas: IG 2 mh/hv Onderdeel: Leesvaardigheid Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing: Vak: Nederlands EBR Klas: IG 2 mh/hv Onderdeel: Leesvaardigheid Lesperiode: 5 Nieuw Nederlands 5 e editie Hoofdstuk: 4 Blz. 127 t/m 12 Nieuw Nederlands Online H 1 t/m 4, onderdeel Lezen extra en Test Nieuwsbegrip

Nadere informatie

Teksverklaringen!!!!! Samenvattingen!! - Meerkeuzevragen! - Open! !!!! Nederlands! 1. Spellen! 2. Samenvatting schrijven

Teksverklaringen!!!!! Samenvattingen!! - Meerkeuzevragen! - Open! !!!! Nederlands! 1. Spellen! 2. Samenvatting schrijven NEDERLANDS Nederlands Teksverklaringen Samenvattingen 1. Hoofdgedachte 2. Meerkeuzevragen 3. Tekstverbanden 4. Open vragen 5. Argumentatie 6. Mening en doel van de schrijver 1. Spellen 2. Samenvatting

Nadere informatie

Over dit boek 13 1 Zinsbouw

Over dit boek 13 1 Zinsbouw INHOUD Over dit boek 13 1 Zinsbouw 17 1.1 Inleiding 17 1.2 Werkwoorden 19 1.2.1 Werkwoordsvolgorde 19 1.2.2 Meervoud of enkelvoud? 21 1.2.2.1 Onduidelijk onderwerp 21 1.2.2.2 Hoeveelheidsaanduider 22 1.2.2.3

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Later op het werk zal dat ook niet mogen, hoor!

Later op het werk zal dat ook niet mogen, hoor! >MEMORY AAN DE SLAG NOOIT MEER DOODDOENERS Doel spel: Probeer zoveel mogelijk duo s om te draaien. Diegene met de meeste duo s wint! Voorbereiding: Schud de kaartjes en leg ze met de tekst naar beneden

Nadere informatie

Woordsoorten. Nederlands. Aanwijzend voornaamwoord. Onderschikkend voegwoord. Persoonlijk voornaamwoord. Betrekkelijk voornaamwoord

Woordsoorten. Nederlands. Aanwijzend voornaamwoord. Onderschikkend voegwoord. Persoonlijk voornaamwoord. Betrekkelijk voornaamwoord Woordsoorten Nederlands Aanwijzend voornaamwoord Betrekkelijk voornaamwoord Bezittelijk voornaamwoord Bijvoeglijk gebruikt werkwoord Bijvoeglijk naamwoord Bijwoord Bijzin Hoofdzin Hulpwerkwoord Koppelwerkwoord

Nadere informatie