Vraag & Antwoord Vreemdelingendetentie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vraag & Antwoord Vreemdelingendetentie"

Transcriptie

1 Vraag & Antwoord Vreemdelingendetentie Februari 2013 Nederland sluit ieder jaar duizenden vreemdelingen op. Niet omdat ze een strafbaar feit hebben gepleegd, maar omdat ze wachten op uitzetting of op de behandeling van hun asielverzoek. Volgens internationaal recht is dergelijke administratieve detentie toegestaan. Ook volgens de Nederlandse wet mag het, maar wel alleen als ultimum remedium uiterst middel. Oftewel: als er een lichter alternatief is, heeft dat voorrang boven detentie. Er zijn andere vormen van toezicht genoeg, maar die worden nauwelijks toegepast. Vreemdelingendetentie is in Nederland routine. Het gebeurt onder een regime met dezelfde kenmerken als een strafrechtelijk gevangenisregime (en in sommige opzichten zelfs nog zwaarder) en bovendien veel vaker en langer dan nodig en humaan is. Hieronder de antwoorden op een aantal veelvoorkomende vragen over vreemdelingendetentie. Waarom wordt vreemdelingendetentie toegepast? Het doel van vreemdelingendetentie is volgens de overheid: illegale toegang tot Nederland te verhinderen; uitzetting van al in Nederland verblijvende vreemdelingen zonder verblijfsrecht mogelijk te maken. Daarnaast zou de maatregel volgens de politiek ertoe bijdragen dat er minder vreemdelingen naar Nederland komen, en laten zien dat Nederland werk maakt van zijn uitzetbeleid. Welke wetten spelen een rol? Artikel 59 van de Vreemdelingenwet: detentie in afwachting van uitzetting. De meeste vreemdelingendetentie in Nederland gebeurt op grond van dit artikel. Vreemdelingen zonder verblijfsrecht hebben de plicht het land zelf te verlaten. Als dat niet gebeurt, kan gedwongen terugkeer plaatsvinden. Op grond van dit artikel kunnen, als de openbare orde of de nationale veiligheid zulks vordert, vreemdelingen worden gedetineerd met het oog op uitzetting. Dit gebeurt dus vrijwel standaard. Artikel 6 van de Vreemdelingenwet: detentie ter voorkoming van irreguliere binnenkomst. Een asielverzoek wordt in Nederland ingediend in een aanmeldcentrum (AC). Asielzoekers die via de landsgrenzen ons land bereiken, moeten zich melden in Ter Apel. Van daaruit worden ze overgebracht naar een van de aanmeldcentra (AC s) in het land: Ter Apel, Den Bosch of Zevenaar. Deze asielzoekers kunnen zich vrijelijk bewegen en worden niet ingesloten.

2 Echter: asielzoekers die via Schiphol of per schip Nederland binnenkomen (dus via de buitengrenzen van Europa), moeten hun aanvraag indienen bij AC Schiphol. Daar worden asielzoekers standaard gedetineerd en kunnen vervolgens worden opgenomen in de gesloten verlengde AC-procedure. De Europese Terugkeerrichtlijn Deze richtlijn geldt in Nederland sinds december Hij stelt een maximumduur van zes maanden voor vreemdelingendetentie. Dit kan in bijzondere omstandigheden worden verlengd tot achttien maanden. De richtlijn bepaalt dat vreemdelingendetentie alleen mag als de uitzetting niet kan worden gerealiseerd met minder ingrijpende middelen, met name indien: de betrokkene de voorbereiding van de terugkeer ontwijkt of belemmert; er risico bestaat op onderduiken. Penitentiaire beginselenwet Deze wet regelt het detentieregime van gedetineerden. Omdat de wet geschreven is voor veroordeelde criminelen, vindt Amnesty het regime voor gedetineerde vreemdelingen veel te zwaar. Waar worden vreemdelingen gedetineerd? Vreemdelingen die worden opgepakt door de vreemdelingenpolitie zitten eerst een paar dagen op het politiebureau. Mensen die in het kader van grenstoezicht worden aangehouden door de Koninklijke Marechaussee of de Zeehavenpolitie, worden eerst een aantal dagen in de passantencellen van de Marechaussee vastgezet. Daarna worden mensen overgebracht naar een van de detentie- of uitzetcentra. Er zijn vier centra voor vreemdelingenbewaring: Detentiecentrum Alphen aan den Rijn Detentie-/uitzetcentrum Rotterdam Detentie-/uitzetcentrum Schiphol Detentiecentrum Zeist in Soesterberg Hoe ziet het detentieregime voor vreemdelingen eruit? Omdat het regime in vreemdelingendetentie is gebaseerd op de Penitentiaire beginselenwet (zie boven), zijn gedetineerde vreemdelingen onderworpen aan de strenge, sobere maatregelen die gelden voor strafrechtelijk veroordeelden. Dat betekent bijvoorbeeld: Vreemdelingen zijn tot 16 uur per dag opgesloten op (meestal) een tweepersoonscel van ongeveer 10 tot 12 vierkante meter.

3 Ze kunnen worden onderworpen aan disciplinaire maatregelen zoals plaatsing in een isoleercel, fouillering en visitatie. In tegenstelling tot gedetineerden in het strafrecht zijn vreemdelingen uitgesloten van het verrichten van arbeid of het volgen van onderwijs. Ook hebben ze geen recht op incidenteel verlof of bezoek zonder toezicht. Het activiteitenaanbod en de mogelijkheden voor contact met de buitenwereld zijn beperkt. Men mag twee uur per week bezoek ontvangen. De eigen mobiele telefoon moet worden ingeleverd. Telefoneren vanuit detentie is duur en gebeld worden is niet mogelijk. Wat zijn de humanitaire gevolgen van vreemdelingendetentie? De onduidelijkheid over de duur van detentie, het zware regime en onduidelijkheid over de toekomst veroorzaken gevoelens van angst en depressie, met soms (pogingen tot) zelfmoord en zelfbeschadiging tot gevolg. Velen ervaren het als vernederend en spreken van verlies van eigenwaarde en identiteit. In Nederland worden ook minderjarigen, slachtoffers van marteling en mensenhandel, zwangere vrouwen, (psychisch) zieken en ouderen gedetineerd. Zij hebben nog meer dan anderen te lijden onder de detentie en lopen extra gezondheidsrisico s. Om hoeveel mensen gaat het? In 2011 werden er vreemdelingen gedetineerd. Daarvan werd het overgrote deel (5.844) vastgezet op grond van artikel 59 van de Vreemdelingenwet. Hoeveel kwetsbare mensen worden gedetineerd? In 2011 waren gedetineerd: 92 alleenstaande minderjarige vreemdelingen 174 gezinnen, met in totaal 324 kinderen (hun gemiddelde verblijfsduur was 8 dagen) 59 (vermoedelijke) slachtoffers van mensenhandel 15 mensen ouder dan 60 jaar 63 18/19-jarigen Over het aantal zieke, gehandicapte en getraumatiseerde mensen in vreemdelingenbewaring zijn geen gegevens beschikbaar. Wel is bekend dat er in mensen vanuit vreemdelingendetentie werden geplaatst in een Penitentiair Psychiatrisch Centrum. Gemiddeld verbleven zij daar zeventig dagen. Hoe lang en hoe vaak worden mensen gedetineerd? In 2011 zaten vreemdelingen gemiddeld 76 dagen in vreemdelingendetentie. 18,4 procent van de gedetineerden in 2011 zat al langer dan zes maanden vast. In 2010 had 27 procent van mensen in vreemdelingendetentie eerder in bestuursrechtelijke detentie gezeten. Sommigen meer dan vier keer.

4 Wat zijn Amnesty s belangrijkste bezwaren tegen de praktijk van vreemdelingendetentie? Vreemdelingendetentie is in Nederland de standaardprocedure, terwijl het, ook volgens de wet, een uiterst middel zou moeten zijn. Vreemdelingen die Nederland moeten verlaten worden vrijwel automatisch in detentie geplaatst, zonder dat gekeken wordt naar alternatieven. Er wordt nauwelijks gekeken naar de individuele omstandigheden, waardoor ook kwetsbare groepen worden opgesloten. Bijvoorbeeld zieken, zwangere vrouwen of slachtoffers van mensenhandel of marteling. Alleen voor kinderen zijn inmiddels aparte regels opgesteld. Vreemdelingen zitten vast onder een regime dat vergelijkbaar is met dat van strafrechtelijk veroordeelden, en op sommige onderdelen zelfs zwaarder (zie verderop). Dit tezamen maakt vreemdelingendetentie in veel gevallen een disproportionele inbreuk op en dus een schending van het recht op vrijheid. Bovendien brengt (langdurige) detentie vaak onnodige schade toe aan de psychische en fysieke gezondheid van vreemdelingen. Daarnaast kunnen grote vragen worden gesteld bij de effectiviteit en doelmatigheid van vreemdelingendetentie. Wat wil Amnesty International? De overheid moet een einde maken aan het automatisch detineren van uitgeprocedeerde asielzoekers en irreguliere migranten. Detentie zou alleen mogen als laatste redmiddel wanneer andere, lichtere middelen niet afdoende zijn. De overheid moet actief werken aan het ontwikkelen en aanbieden van alternatieven voor detentie, dat wil zeggen van vormen van toezicht die minder ingrijpend zijn. In gevallen waarin detentie toch onvermijdelijk is, moet de overheid het huidige strenge regime loslaten voor een lichter regime met minimale beperkingen. Kwetsbare groepen, waaronder kinderen, zieken, zwangere vrouwen en mensen die bijvoorbeeld door marteling of mensenhandel getraumatiseerd zijn, zouden nooit in vreemdelingendetentie mogen worden geplaatst. Welke alternatieven zijn er voor vreemdelingendetentie? Al jarenlang maakt het strafrecht gebruik van alternatieven voor detentie. Gevangenen worden vanwege goed gedrag eerder vrijgelaten, er wordt gebruikgemaakt van borgsommen, elektronisch toezicht enzovoort. Maar bij de bestuursrechtelijke vreemdelingenbewaring is de Nederlandse overheid daarin veel terughoudender. Als argument wordt gezegd dat het risico op onttrekking aan het toezicht te groot is. Toch kent de huidige vreemdelingenwetgeving meerdere mogelijkheden om toezicht uit te oefenen op vreemdelingen, zoals: meldplicht; het opgeven van een verblijfsadres; de garant- of borgstelling;

5 het in beslag nemen van reisdocumenten; het onderbrengen van iemand op een toegewezen verblijfplaats, zoals een asielzoekerscentrum of de vrijheidsbeperkende locatie (VBL). In 2010 is op het gebied van alternatieven een bescheiden, maar politiek belangrijke stap gezet. Alle partijen, met uitzondering van de PVV, stemden in met het opzetten van pilotprojecten voor alternatieven voor detentie. Een aantal pilots, waaronder meldingsplicht, begeleiding bij terugkeer en garantstelling, wordt momenteel uitgevoerd. Hoe doen andere landen het? Amnesty Nederland deed in 2011 onderzoek naar de manieren waarop Australië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden alternatieven voor vreemdelingendetentie inzetten (zie voor het onderzoeksrapport Daaruit zijn waardevolle lessen te leren voor Nederland. Enkele voorbeelden: Zweden gaat pas in laatste instantie over tot detentie. De meeste vreemdelingen die het land moeten verlaten, worden geplaatst in open centra of bij familie. Ook wordt in Zweden veel vaker een meldplicht opgelegd. Zodoende kan er worden volstaan met een capaciteit van 245 plaatsen (tegenover ongeveer in Nederland). In Australië krijgen asielzoekers en irreguliere migranten in een zo vroeg mogelijk stadium intensieve begeleiding van een casemanager. Die begeleidt ze tijdens de toelatingsprocedure en tijdens het terugkeertraject. Die continuïteit leidt tot vertrouwen en draagt weer bij aan terugkeer. In het Verenigd Koninkrijk wordt elektronisch toezicht als vorm van vreemdelingendetentie toegepast. In zowel Australië, Zweden als het Verenigd Koninkrijk gelden veelal soepeler detentieregimes. Gedetineerden kunnen zich onder andere vrijer bewegen, hebben toegang tot internet en kunnen hun eigen mobiele telefoon blijven gebruiken. In Zweden hebben gedetineerden geen cel en is slechts de buitendeur van het centrum afgesloten. In het Verenigd Koninkrijk hebben alle gedetineerden recht op 25 uur educatie per week. Meer lezen In Amnesty s Dossier Vreemdelingendetentie ( vindt u meer informatie en links naar onder meer Amnesty-rapporten, artikelen en persberichten.

6 Begrippenlijst Vreemdelingendetentie asielzoeker Iemand die in een ander land een verzoek tot bescherming indient omdat hij vreest voor vervolging in de zin van het Vluchtelingenverdrag. Wanneer door de rechter is vastgesteld dat het verzoek terecht is, wordt de asielzoeker (ook juridisch gezien) een vluchteling. asielzoekerscentrum Door de Nederlandse overheid ingericht opvangcentrum waar asielzoekers verblijven in afwachting van de beslissing over hun asielverzoek. detentiecentrum voor vreemdelingenbewaring Door de Dienst Justitiële Inrichtingen beheerd gesloten centrum waar mensen worden opgesloten in afwachting van hun uitzetting. Het regime is in veel opzichten vergelijkbaar met dat van strafrechtelijke detentie. De Penitentiaire beginselenwet, die de rechten en plichten van gedetineerden en staat regelt, is (grotendeels) ook voor vreemdelingendetentie van toepassing. illegaal / irreguliere vreemdeling / ongedocumenteerde Iedereen die zonder verblijfsrecht in Nederland verblijft. Vanwege de associatie met criminaliteit gebruikt Amnesty bij voorkeur het woord illegaal niet. Amnesty spreekt over irreguliere vreemdelingen of ongedocumenteerden. (NB: illegale asielzoekers bestaan niet. Onder internationaal recht heeft iedereen het recht om asiel aan te vragen.) klinkeren Een ander woord voor het opheffen van de detentie zonder zicht op uitzetting of onderdak. De vreemdeling staat dan met zijn bagage op straat en krijgt de opdracht het land binnen 24 uur te verlaten. migrant Iemand die verhuist van het ene land naar het andere. onuitzetbare Iemand die zonder verblijfsrecht in Nederland verblijft en van wie het niet mogelijk is hem uit te zetten. Dit kan oorzaken hebben die bij de vreemdeling zelf liggen (hij verstrekt niet alle informatie of verzet zich tegen uitzetting) of bij het land van herkomst (het land erkent de vreemdeling niet als zijn burger of werkt niet mee aan terugkeer). stateloos Iemand die door geen enkele staat als burger wordt erkend. terugkeer

7 Een uitgeprocedeerde asielzoeker of vreemdeling zonder verblijfsrecht heeft de plicht om Nederland zelfstandig te verlaten. Doet hij dat niet, dan kan hij daartoe gedwongen worden. Aan gedwongen terugkeer gaat vaak een periode van detentie vooraf. vluchteling Volgens het VN-Vluchtelingenverdrag (1951) is zijn vluchtelingen mensen die uit vrees voor vervolging wegens ras, godsdienst, nationaliteit, het behoren tot een bepaalde sociale groep of politieke overtuiging, worden bedreigd en vervolgd. Landen die het Vluchtelingenverdrag hebben ondertekend mogen mensen die te vrezen hebben voor vervolging in de zin van het verdrag, niet terugsturen naar het land waar ze gevaar lopen. Ze mogen mensen wel terugsturen naar bijvoorbeeld een eerder land van ontvangst. Het Vluchtelingenverdrag hanteert een beperkte definitie van het begrip vluchteling. Een asielzoeker in Nederland kan ook bescherming vragen in Nederland op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. vreemdeling Iemand die geen wettelijke ingezetene is van de staat waar hij verblijft. vreemdelingendetentie Vreemdelingendetentie is de vrijheidsontneming van irreguliere migranten en asielzoekers. Het is een bestuursrechtelijke detentie en geen strafrechtelijke sanctie. Ze zitten niet vast omdat ze een strafbaar feit hebben gepleegd, maar ze wachten op de behandeling van hun asielverzoek of op uitzetting. vrijheidsbeperkende locatie (VBL) Ook wel gezinslocatie genoemd. Onderkomen voor uitgeprocedeerde asielzoekers die meewerken aan hun terugkeer en voor gezinnen met kinderen zonder verblijfsvergunning in afwachting van hun uitzetting. In de VBL hebben de vreemdelingen een dagelijkse meldplicht en ze mogen de gemeente niet verlaten.

VREEMDELINGENDETENTIE

VREEMDELINGENDETENTIE VREEMDELINGENDETENTIE Een kwart van onze totale gevangenispopulatie wordt gevormd door migranten zonder papieren. Zij zitten opgesloten in een van de vier detentiecentra in Alphen aan den Rijn, Zeist,

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den

Nadere informatie

Het onderzoek van de IND richt zich op de vraag of de asielzoeker inderdaad gegronde(serieuze) redenen heeft.

Het onderzoek van de IND richt zich op de vraag of de asielzoeker inderdaad gegronde(serieuze) redenen heeft. Sociale kaart en sociale zekerheid Samenvatting door Sharon.D 20-10-16 Lesstof samengevat uit 24Boost.nl H5 Asielzoekers Asielzoekers/vluchtelingen zijn vreemdelingen die toelating tot ons land vragen

Nadere informatie

Den Haag, 20 februari 2014 Ons kenmerk: 2014/PBL/VSC/41 Betreft: Reactie internetconsultatie wetsvoorstel Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring.

Den Haag, 20 februari 2014 Ons kenmerk: 2014/PBL/VSC/41 Betreft: Reactie internetconsultatie wetsvoorstel Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring. Aan de Staatsecretaris voor Veiligheid en Justitie Dhr. Mr. F. Teeven Postbus 20018 Den Haag Den Haag, 20 februari 2014 Ons kenmerk: 2014/PBL/VSC/41 Betreft: Reactie internetconsultatie wetsvoorstel Wet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 19 637 Vreemdelingenbeleid Nr. 1483 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR IMMIGRATIE, INTEGRATIE EN ASIEL Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Spreekbeurt door een scholier 1994 woorden 24 november keer beoordeeld. Nederlands. Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen?

Spreekbeurt door een scholier 1994 woorden 24 november keer beoordeeld. Nederlands. Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Spreekbeurt door een scholier 1994 woorden 24 november 2002 6 113 keer beoordeeld Vak Nederlands Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen? Het leek me ook wel een interessant onderwerp omdat het een onderwerp

Nadere informatie

Bovenstaande video over de asielprocedure is naast alle talen op deze website ook beschikbaar in het Armeens, Chinees en Russisch.

Bovenstaande video over de asielprocedure is naast alle talen op deze website ook beschikbaar in het Armeens, Chinees en Russisch. Asielprocedure [ Asielprocedure ] Als vluchteling kun je in Nederland bescherming krijgen. Daarvoor moet je asiel aanvragen. Tijdens de asielprocedure (in het Nederlands: asielprocedure) onderzoekt de

Nadere informatie

Datum 20 maart 2018 Onderwerp Antwoorden kamervragen over illegalen in Nederland te lang worden opgesloten in detentiecentra

Datum 20 maart 2018 Onderwerp Antwoorden kamervragen over illegalen in Nederland te lang worden opgesloten in detentiecentra 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Wake detentiecentrum Rotterdam Zondag 4 oktober 2015. Beste toehoorder,

Wake detentiecentrum Rotterdam Zondag 4 oktober 2015. Beste toehoorder, Wake detentiecentrum Rotterdam Zondag 4 oktober 2015 Beste toehoorder, Vier jaar ben ik nu actief voor het Meldpunt Vreemdelingendetentie. Een punt waar we klachten verzamelen over de detentieomstandigheden

Nadere informatie

Betreft: Wetgevingsoverleg Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring d.d. 11 juni 2018

Betreft: Wetgevingsoverleg Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring d.d. 11 juni 2018 Stichting LOS Meldpunt Vreemdelingendetentie Hang 16, 3011 GG Rotterdam info@meldpuntvreemdelingendetentie.nl 010-7470156 Betreft: Wetgevingsoverleg Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring d.d. 11 juni

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties

Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Ministerie van Justitie j1 Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Directie Sanctie- en Preventiebeleid Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de voorzitter van de Raad van de Strafrechtstoepassing

Nadere informatie

Praktische opdracht Maatschappijleer Asielbeleid

Praktische opdracht Maatschappijleer Asielbeleid Praktische opdracht Maatschappijleer Asielbeleid Praktische-opdracht door een scholier 2035 woorden 28 januari 2002 7,1 133 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Analyse-schema Asielbeleid Wat is het probleem?

Nadere informatie

Voor een Europa dat de vrijheid van mensen respecteert

Voor een Europa dat de vrijheid van mensen respecteert Voor een Europa dat de vrijheid van mensen respecteert Het Europese Parlement kan een belangrijke rol spelen in het bepalen van een EU-beleid dat gebruik maakt van alternatieven voor detentie. Jij hebt

Nadere informatie

Je bent niet van ons - Ga toch naar je eigen land terug. Opzet

Je bent niet van ons - Ga toch naar je eigen land terug. Opzet Je bent niet van ons - Ga toch naar je eigen land terug NRV 9 november 2011 Opzet 1. migratiecijfers; migratiedoelen 2. spanning mensenrechten en eigenbelang 3. vluchtelingen en vluchtelingenbeleid 4.

Nadere informatie

Aangenomen en overgenomen amendementen

Aangenomen en overgenomen amendementen Overzicht van stemmingen in de Tweede Kamer afdeling Inhoudelijke Ondersteuning aan De leden van de vaste commissie voor Immigratie & Asiel / JBZ-raad Betreffende wetsvoorstel: 34309 Regels met betrekking

Nadere informatie

OPSLUITEN OF BESCHERMEN? Kwetsbare mensen in vreemdelingendetentie SAMENVATTING

OPSLUITEN OF BESCHERMEN? Kwetsbare mensen in vreemdelingendetentie SAMENVATTING OPSLUITEN OF BESCHERMEN? Kwetsbare mensen in vreemdelingendetentie SAMENVATTING 1 Amnesty International - Dokters van de Wereld - Stichting LOS - Meldpunt Vreemdelingendetentie Dit rapport is een uitgave

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2011 2012 32 420 Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 ter implementatie van de richtlijn nr. 2008/115/EG van het Europees Parlement en de Raad van 16 december

Nadere informatie

Waarom krijgt u deze brochure?

Waarom krijgt u deze brochure? Uw asielaanvraag Informatie over de Algemene Asielprocedure Waarom krijgt u deze brochure? U wilt asiel aanvragen in Nederland. Asiel betekent: bescherming in een ander land voor mensen die in hun eigen

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Datum: 22 mei Rapportnummer: 2012/087

Rapport. Rapport over een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Datum: 22 mei Rapportnummer: 2012/087 Rapport Rapport over een klacht over de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Datum: 22 mei 2012 Rapportnummer: 2012/087 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat hij door het toegepaste regiem in het aanmeldcentrum

Nadere informatie

U vraagt asiel aan in Nederland. Waarom is het belangrijk dat u de brochure goed doorleest?

U vraagt asiel aan in Nederland. Waarom is het belangrijk dat u de brochure goed doorleest? asiel nederlands 22-03-2001 15:15 Pagina 1 U vraagt asiel aan in Nederland U heeft in Nederland een asielaanvraag ingediend. Met uw asielaanvraag verzoekt u de Nederlandse regering om een verblijfsvergunning

Nadere informatie

Er dient een wettelijk verbod opgenomen te worden op het plaatsen van kinderen in vreemdelingendetentie

Er dient een wettelijk verbod opgenomen te worden op het plaatsen van kinderen in vreemdelingendetentie GEEN KIND IN DE CEL Een coalitie van Amnesty International, Defence for Children, Stichting INLIA, Kerk in Actie, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Stichting LOS, UNICEF Nederland en VluchtelingenWerk

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 26 338 Vreemdelingenbewaring Nr. 6 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Vluchtelingen Werk Nederland

Vluchtelingen Werk Nederland Landelijk Bureau afz. Postbus 2894, 1000 CWAmsterdam Vluchtelingen Werk Nederland Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie De heet F. Teeven Landelijk Bureau Ministerie van Veiligheid en Justitie Surinameplein

Nadere informatie

De vereenvoudigde asielprocedure

De vereenvoudigde asielprocedure De vereenvoudigde asielprocedure U komt uit een veilig land of u hebt al internationale bescherming in een andere lidstaat van de Europese Unie Waarom krijgt u deze publicatie? U wilt asiel aanvragen in

Nadere informatie

UNICEF RAPPORT UPROOTED; The growing crisis for refugee and migrant children

UNICEF RAPPORT UPROOTED; The growing crisis for refugee and migrant children UNICEF RAPPORT UPROOTED; The growing crisis for refugee and migrant children Op 19 september 2016 houdt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) een speciale vergadering over de situatie

Nadere informatie

WET TERUGKEER EN VREEMDELINGENBEWARING

WET TERUGKEER EN VREEMDELINGENBEWARING Opmerkingen en aanbevelingen van Amnesty International bij de WET TERUGKEER EN VREEMDELINGENBEWARING (34309) ten behoeve van het wetgevingsoverleg op 11 juni 2018 In de afgelopen jaren heeft Amnesty International

Nadere informatie

De volgende hoofdstukken bestaan volledig uit letterlijke citaten uit het rapport.

De volgende hoofdstukken bestaan volledig uit letterlijke citaten uit het rapport. Officiële katholieke organisatie Justitia et Pax: Huidige vreemdelingendetentie is schending van de Rechten van de Mens Citaten uit het rapport HUMANITEIT IN VREEMDELINGENBEWARING Ervaringen van het r.k.

Nadere informatie

Aanvraag Tweede of volgende asielaanvraag

Aanvraag Tweede of volgende asielaanvraag Aanvraag Tweede of volgende asielaanvraag Toelichting Met dit formulier (M35-O) doet u opnieuw een aanvraag voor een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd. Lees hieronder eerst de toelichting en

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 22971 18 augustus 2014 Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 11 augustus 2014, nummer WBV 2014/25,

Nadere informatie

Vreemdelingendetentie en gezondheid. Kennisdocument

Vreemdelingendetentie en gezondheid. Kennisdocument Vreemdelingendetentie en gezondheid Kennisdocument Oktober 2013 Colofon Vreemdelingendetentie en gezondheid. Kennisdocument Auteur Erick Vloeberghs Pharos Postbus 13318, 3507 LH Utrecht Telefoon 030 234

Nadere informatie

Mensenrechtenschendingen in Nederlandse vreemdelingengevangenissen

Mensenrechtenschendingen in Nederlandse vreemdelingengevangenissen Rapport Amnesty International: Mensenrechtenschendingen in Nederlandse vreemdelingengevangenissen Een samenvatting INLEIDING Amnesty International publiceerde eind juni 2008 een kritisch rapport over vreemdelingendetentie

Nadere informatie

Vreemdelingen in België

Vreemdelingen in België Vreemdelingen in België Vreemdelingen in België Voor kinderen die meer willen weten over vreemdelingen die in België verblijven. Misschien zit er in jouw klas wel een kindje met een andere huidskleur?

Nadere informatie

7,7. Werkstuk door een scholier 2122 woorden 23 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer. Wat is het probleem?

7,7. Werkstuk door een scholier 2122 woorden 23 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer. Wat is het probleem? Werkstuk door een scholier 2122 woorden 23 maart 2002 7,7 35 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Wat is het probleem? We hebben dit onderwerp gekozen omdat dit ons het meest aansprak en omdat niemand

Nadere informatie

WAT GAAT HET WORDEN? (voor vluchtelingen)

WAT GAAT HET WORDEN? (voor vluchtelingen) WAT GAAT HET WORDEN? (voor vluchtelingen) -------------------------------------------------------------------------------- Herdenking Schipholbrand en de situatie nú U bent van harte welkom. Op 26 oktober

Nadere informatie

DOSSIER VREEMDELINGENDETENTIE IN NEDERLAND

DOSSIER VREEMDELINGENDETENTIE IN NEDERLAND DOSSIER VREEMDELINGENDETENTIE IN NEDERLAND Universele Verklaring van de Rechten van de Mens Artikel 9 Niemand zal onderworpen worden aan willekeurige arrestatie, detentie of verbanning. Wat is vreemdelingendetentie?

Nadere informatie

3.1.3.2. De Dublin-criteria teneinde de verantwoordelijke staat te bepalen.

3.1.3.2. De Dublin-criteria teneinde de verantwoordelijke staat te bepalen. INHOUDSTAFEL VOORWOORD DEEL I : ASIEL EN SUBSIDIAIRE BESCHERMING. 1. HET BEGRIP «VLUCHTELING». 1.1. Zich buiten het land van herkomst bevinden. 1.2. Een gegronde vrees voor vervolging hebben. 1.2.1. Het

Nadere informatie

Ronde Vluchtelingen en mensenrechten. De antwoorden

Ronde Vluchtelingen en mensenrechten. De antwoorden Ronde Vluchtelingen en mensenrechten De antwoorden VLUCHTELINGEN EN MENSENRECHTEN Vraag 1) Hoeveel mensen zijn er wereldwijd op de vlucht? a. 25 miljoen b. 70 miljoen c. 100 miljoen In 2018 waren er 70

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie

Ministerie van Veiligheid en Justitie Ministerie van Veiligheid en Justitie > Retouradres Postbus 30132 2500 GC Den Haag Meldpunt Vreemdelingendetentie Ter attentie van mevrouw Bharatsingh en de heer Timmerman Hang 16 Bestuur5ondersteuning

Nadere informatie

Aantal asielaanvragen

Aantal asielaanvragen Wist u dat... 60 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht zijn 95% in eigen regio blijft 4 miljoen hiervan zijn Syriërs 3,5 miljoen van deze Syriërs in Jordanië, Turkije en Libanon verblijven T/m juli 2015

Nadere informatie

[eiser], geboren op [geboortedatum] 1993, van Guatemalteekse nationaliteit, eiser, gemachtigde: mr. F.W. Verbaas, advocaat te Alkmaar

[eiser], geboren op [geboortedatum] 1993, van Guatemalteekse nationaliteit, eiser, gemachtigde: mr. F.W. Verbaas, advocaat te Alkmaar Uitspraak RECHTBANK s-gravenhage Sector Bestuursrecht Zittinghoudende te Amsterdam zaaknummer: AWB 10/39517 VRONTN V-nr: [X] uitspraak van de enkelvoudige kamer voor vreemdelingenzaken in het geding tussen:

Nadere informatie

Nota naar aanleiding van het verslag

Nota naar aanleiding van het verslag 35056 Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 teneinde te voorzien in een wettelijke basis voor de staandehouding, overbrenging en ophouding met het oog op inbewaringstelling van Dublinclaimanten en vreemdelingen

Nadere informatie

toepassing van artikel 64 Vreemdelingenwet, wanneer het vanwege de gezondheidstoestand van het kind niet verantwoord is om te reizen.

toepassing van artikel 64 Vreemdelingenwet, wanneer het vanwege de gezondheidstoestand van het kind niet verantwoord is om te reizen. Bijlage Hieronder geef ik een reactie op de specifieke aanbevelingen van de Kinderombudsman, en daarmee tevens op de conclusies, die in het rapport worden gedaan. Aanbevelingen 1. Geef kinderen die met

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 309 Regels met betrekking tot de terugkeer van vreemdelingen en vreemdelingenbewaring (Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring) Nr. 10 NADER

Nadere informatie

Waarom krijgt u deze folder?

Waarom krijgt u deze folder? Uw asielaanvraag Informatie over de Algemene Asielprocedure Waarom krijgt u deze folder? U wilt asiel aanvragen in Nederland. Asiel betekent: bescherming in een ander land voor mensen die in hun eigen

Nadere informatie

Vraag 3: Is er een inschatting te maken van de kosten van door illegalen in Rotterdam gepleegde misdrijven/overlast over het afgelopen jaar?

Vraag 3: Is er een inschatting te maken van de kosten van door illegalen in Rotterdam gepleegde misdrijven/overlast over het afgelopen jaar? Rotterdam, 30 oktober 2012. Onderwerp: Beantwoording van de schriftelijke vragen van de raadsleden M.G.J. van Elck (Leefbaar Rotterdam) en J.J. Rijken (Leefbaar Rotterdam) over illegaliteit in Rotterdam.

Nadere informatie

U vraagt asiel: asiel, krijgt u aanwijzingen van de grensbewakingsambtenaren

U vraagt asiel: asiel, krijgt u aanwijzingen van de grensbewakingsambtenaren Bijlage C 39 Folder met informatie voor de asielzoeker (Nederlandse tekst) 1 Alqemeen Inhoud folder U vraagt asiel: Ministerie van Justitie Afdeling Asielzaken Als u asiel vraagt in Nederland, is het belangrijk

Nadere informatie

De gevolgen van een strafrechtelijke afdoening voor de verblijfsrechtelijke positie van jongeren

De gevolgen van een strafrechtelijke afdoening voor de verblijfsrechtelijke positie van jongeren De gevolgen van een strafrechtelijke afdoening voor de verblijfsrechtelijke positie van jongeren Dit document beoogt de strafrechtelijke consequenties voor de verblijfsrechtelijke positie van een vreemdeling

Nadere informatie

Ongedocumenteerde kinderen

Ongedocumenteerde kinderen 1 Ongedocumenteerde kinderen Dit hoofdstuk geeft een korte toelichting op wat het betekent om ongedocumenteerd te zijn, hoeveel ongedocumenteerden er in Nederland leven, hoe iemand ongedocumenteerd kan

Nadere informatie

Vreemdelingendetentie: in strijd met mensenrechten

Vreemdelingendetentie: in strijd met mensenrechten Vreemdelingendetentie: in strijd met mensenrechten Update van het rapport: The Netherlands: The detention of irregular migrants and asylum-seekers Rapport vreemdelingendetentie 2010DEF.indd 1 25-10-10

Nadere informatie

Vreemdelingenbewaring in getal 2009-2013. juli 2014

Vreemdelingenbewaring in getal 2009-2013. juli 2014 Vreemdelingenbewaring in getal 2009-2013 juli 2014 Colofon Directie Afdeling Bestuursondersteuning Analyse, Strategie & Kennis Adresgegevens Contactpersoon Auteurs Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus

Nadere informatie

6,1. Wetten: Werkstuk door een scholier 1662 woorden 29 december keer beoordeeld. Maatschappijleer. In-uitstroom van asielzoekers:

6,1. Wetten: Werkstuk door een scholier 1662 woorden 29 december keer beoordeeld. Maatschappijleer. In-uitstroom van asielzoekers: Werkstuk door een scholier 1662 woorden 29 december 2001 6,1 58 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer In-uitstroom van asielzoekers: Instroom uitstroom Van 1994 tot 1 septemer 2000 Van 1994 tot 1 september

Nadere informatie

Nieuwsbrief 20-12, december 2012

Nieuwsbrief 20-12, december 2012 Nieuwsbrief 20-12, december 2012 Meldpunt Vreemdelingendetentie verzamelt klachten over omstandigheden vreemdelingendetentie. 1. Greep uit het klachtenarsenal Meldpunt Vreemdelingendetentie 2. Conferentie

Nadere informatie

Centrum voor Migratierecht. De asielprocedure in Nederland

Centrum voor Migratierecht. De asielprocedure in Nederland Centrum voor Migratierecht De asielprocedure in Nederland Begrippen Migrant: iemand die voor langere tijd naar een ander land verhuist Asielzoeker: iemand die een aanvraag om bescherming heeft ingediend

Nadere informatie

Gesloten Gezinsvoorziening

Gesloten Gezinsvoorziening Gesloten Gezinsvoorziening Detentiecentrum Zeist 2 Wat is de GGv? De GGv is een locatie voor vreemdelingenbewaring van gezinnen met minderjarige kinderen en voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen

Nadere informatie

Vreemdelingendetentie in Nederland: mensenrechten als maatstaf

Vreemdelingendetentie in Nederland: mensenrechten als maatstaf Vreemdelingendetentie in Nederland: mensenrechten als maatstaf Amnesty International september 2013 Inhoudsopgave Inleiding: vreemdelingendetentie en de menselijke maat 3 1. Vreemdelingendetentie door

Nadere informatie

Kennisgeving Tweede of volgende asielaanvraag

Kennisgeving Tweede of volgende asielaanvraag Kennisgeving Tweede of volgende asielaanvraag Met dit formulier (m35-o) kunt u de IND laten weten dat u opnieuw een aanvraag voor een verblijfsvergunning asiel voor bepaalde tijd wilt indienen. Voor wie

Nadere informatie

De vereenvoudigde asielprocedure

De vereenvoudigde asielprocedure De vereenvoudigde asielprocedure U komt uit een veilig land of u hebt al internationale bescherming in een andere lidstaat van de Europese Unie Waarom krijgt u deze publicatie? U wilt asiel aanvragen in

Nadere informatie

Praktische opdracht Maatschappijleer Het asielbeleid

Praktische opdracht Maatschappijleer Het asielbeleid Praktische opdracht Maatschappijleer Het asiel Praktische-opdracht door een scholier 2029 woorden 11 januari 2005 7,4 9 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is het asielzoekersprobleem

Nadere informatie

Algemeen A711.Z. Naast de vrijheidsontnemende maatregelen kent de Vw vier mogelijkheden om de vreemdeling in zijn bewegingsvrijheid te beperken:

Algemeen A711.Z. Naast de vrijheidsontnemende maatregelen kent de Vw vier mogelijkheden om de vreemdeling in zijn bewegingsvrijheid te beperken: 7 Algemeen A711.Z 1 Algemeen Het vreemdelingentoezicht en het verwijderingsbeleid maken samen deel uit van het door de overheid gevoerde geïntegreerde vreemdelingenbeleid. De verwijdering van vreemdelingen

Nadere informatie

De IND belicht, jaarresultaten 2003

De IND belicht, jaarresultaten 2003 De IND belicht, jaarresultaten 2003 IMMIGRATIE EN NATURALISATIE Dit boekje presenteert op overzichtelijke wijze de resultaten, die per proces of onderwerp worden behandeld. De getallen zijn meestal afgerond

Nadere informatie

Datum 8 januari 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over overlast en geweld door bepaalde groepen asielzoekers in asielzoekerscentra

Datum 8 januari 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over overlast en geweld door bepaalde groepen asielzoekers in asielzoekerscentra 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie beleid Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500

Nadere informatie

De Dienst Terugkeer en Vertrek. De professionele uitvoerder van het terugkeerbeleid

De Dienst Terugkeer en Vertrek. De professionele uitvoerder van het terugkeerbeleid De Dienst Terugkeer en Vertrek De professionele uitvoerder van het terugkeerbeleid Inhoudsopgave De Dienst Terugkeer en Vertrek 3 De vreemdelingenketen 6 De werkwijze 8 De organisatie 12 De primaire partners

Nadere informatie

I Procesverloop 1 Eiser stelt te zijn geboren op [ ] en de Sierraleoonse nationaliteit te bezitten.

I Procesverloop 1 Eiser stelt te zijn geboren op [ ] en de Sierraleoonse nationaliteit te bezitten. Uitspraak RECHTBANK S-GRAVENHAGE Sector Bestuursrecht Vreemdelingenkamer, enkelvoudig Nevenzittingsplaats Rotterdam Reg.nr : AWB 11/4568 V-nummer: [ ] Inzake: [ ], eiser, gemachtigde mr. K.J. Kerdel, advocaat

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. ONTWERPVERSLAG - Klamt (PE 302.228) over het voorstel voor een kaderbesluit van de Raad inzake de bestrijding van mensenhandel

EUROPEES PARLEMENT. ONTWERPVERSLAG - Klamt (PE 302.228) over het voorstel voor een kaderbesluit van de Raad inzake de bestrijding van mensenhandel EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie vrijheden en rechten van de burger, justitie en binnenlandse zaken 8 mei 2001 PE 302.228/14-21 AMENDEMENTEN 14-21 ONTWERPVERSLAG - Klamt (PE 302.228) over het voorstel

Nadere informatie

De Oorzaken van Migratie onder de Loep

De Oorzaken van Migratie onder de Loep De Oorzaken van Migratie onder de Loep: Verblijfsrecht in België? De Oorzaken van Migratie onder de Loep Studiedag Vreemd Verleden VVN & VVLG 18 oktober 2010 Nicole de Moor VVN & VVLG Studiedag Vreemd

Nadere informatie

Betreft: vreemdelingenbewaring kinderen in de Gesloten Gezinsvoorziening in Zeist

Betreft: vreemdelingenbewaring kinderen in de Gesloten Gezinsvoorziening in Zeist GEEN KIND IN DE CEL Een coalitie van Amnesty International, Defence for Children, Stichting INLIA, Kerk in Actie, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Stichting LOS, UNICEF Nederland en VluchtelingenWerk

Nadere informatie

Datum 22 januari 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht Asielzoeker uit Bahrein na gedwongen vertrek meteen gearresteerd

Datum 22 januari 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht Asielzoeker uit Bahrein na gedwongen vertrek meteen gearresteerd 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie beleid Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500

Nadere informatie

Stichting Landetijk On gedocumenteerd en Steunpunt

Stichting Landetijk On gedocumenteerd en Steunpunt Stichting Landetijk On gedocumenteerd en Steunpunt Aan: Staatssecretaris van Justitie Betreft:lnternetconsultatie Vreemdelingendetentie Utrecht, 28januari 2014 Geachte staatssecretaris, Namens stichting

Nadere informatie

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK. Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep van:

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK. Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep van: Raad vanstate 201105511/1/V3. Datum uitspraak: 5 december 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht op het hoger beroep

Nadere informatie

Gedurende de bedenktijd wordt het vertrek van het vermoedelijke slachtoffer van mensenhandel uit Nederland opgeschort.

Gedurende de bedenktijd wordt het vertrek van het vermoedelijke slachtoffer van mensenhandel uit Nederland opgeschort. B8/3 Slachtoffers en getuige-aangevers van mensenhandel 3.1 Beleidsregels Voor zover indicaties van mensenhandel zich voordoen bij een vreemdeling die via Schiphol Nederland inreist zijn de bevoegdheden

Nadere informatie

Terugkeerrichtlijn in Nederland Memorandum

Terugkeerrichtlijn in Nederland Memorandum Van : Adviescommissie vreemdelingenrecht Datum : 28 februari 2015 Betreft Conceptbesluit tot wijziging van het Vreemdelingenbesluit 2000 in verband met aanpassing van de regels over de oplegging en duur

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 309 Regels met betrekking tot de terugkeer van vreemdelingen en vreemdelingenbewaring (Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring) Nr. 11 NOTA NAAR

Nadere informatie

Rechten van slachtoffers. Verdrag van de Raad van Europa inzake bestrijding van mensenhandel

Rechten van slachtoffers. Verdrag van de Raad van Europa inzake bestrijding van mensenhandel Rechten van slachtoffers Verdrag van de Raad van Europa inzake bestrijding van mensenhandel Mensenhandel is een schending van de rechten van talloze mensen in Europa en daarbuiten en beïnvloedt hun leven.

Nadere informatie

betreft: [ ] datum: 29 november 2012

betreft: [ ] datum: 29 november 2012 nummer: 12/1964/GA-tussenbeslissing betreft: [ ] datum: 29 november 2012 De beroepscommissie als bedoeld in artikel 69, tweede lid, van de Penitentiaire beginselenwet (Ppw) heeft kennisgenomen van een

Nadere informatie

Vreemdelingenbewaring of een lichter middel? advies over de besluitvorming bij inbewaringstelling van vreemdelingen

Vreemdelingenbewaring of een lichter middel? advies over de besluitvorming bij inbewaringstelling van vreemdelingen Vreemdelingenbewaring of een lichter middel? advies over de besluitvorming bij inbewaringstelling van vreemdelingen A D V I E S Vreemdelingenbewaring of een lichter middel? advies over de besluitvorming

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 6669 3 april 2012 Besluit van de Minister voor Immigratie, Integratie en Asiel van 26 maart 2012, nummer WBV 2012/5, houdende

Nadere informatie

6.7. Boekverslag door T woorden 2 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer. Voorwoord

6.7. Boekverslag door T woorden 2 maart keer beoordeeld. Maatschappijleer. Voorwoord Boekverslag door T. 3319 woorden 2 maart 2002 6.7 68 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Voorwoord Dit werkstuk gaat over het vreemdelingenbeleid in Nederland. Het leek ons interessant om uit te zoeken

Nadere informatie

Bijlage 7 Terugkeerproces . Activiteiten DT&V in het kader van de Regeling Werkwijze van de DT&V algemeen

Bijlage 7 Terugkeerproces . Activiteiten DT&V in het kader van de Regeling Werkwijze van de DT&V algemeen Bijlage 7 Terugkeerproces In deze bijlage wordt u nader geïnformeerd op welke wijze de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) het vertrek faciliteert van vreemdelingen die niet in aanmerking komen voor een

Nadere informatie

Ter informatie voor de leerkracht:

Ter informatie voor de leerkracht: Ter informatie voor de leerkracht: Dit is een beperkte verklarende woordenlijst. Voor meer praktische vragen verwijzen wij graag door naar het Infodossier Leerlingen zonder wettig verblijf van het Vlaams

Nadere informatie

Waarom krijg je deze folder?

Waarom krijg je deze folder? Jouw asielaanvraag Informatie over de asielprocedure Waarom krijg je deze folder? Je wilt asiel aanvragen in Nederland. Asiel betekent: bescherming in een ander land voor mensen die in hun eigen land niet

Nadere informatie

Datum 10 januari 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht Criminele asielzoekers van de straat houden

Datum 10 januari 2019 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over het bericht Criminele asielzoekers van de straat houden 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directie beleid Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500

Nadere informatie

QenA Maatregelen en bevoegdheden overlastgevende asielzoekers (uit veilige landen) Brief Handelingsperspectief overlastgevende asielzoekers

QenA Maatregelen en bevoegdheden overlastgevende asielzoekers (uit veilige landen) Brief Handelingsperspectief overlastgevende asielzoekers 1 QenA Maatregelen en bevoegdheden overlastgevende asielzoekers (uit veilige landen) Horend bij Brief Handelingsperspectief overlastgevende asielzoekers De onderstaande lijst met vragen en antwoorden is

Nadere informatie

Vreemdelingenbewaring in getal

Vreemdelingenbewaring in getal Februari 2011 Vreemdelingenbewaring in getal 2008-2012 Mei 2013 Colofon Directie Afdeling Directie Bestuursondersteuning Analyse, Strategie en Kennis Adresgegevens Contactpersoon Auteurs Turfmarkt 147

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Penitentiaire beginselenwet, het Wetboek van Strafrecht en enige andere wetten in verband met de wijziging van de regelingen inzake detentiefasering en voorwaardelijke invrijheidstelling

Nadere informatie

Huiselijk geweld, eergerelateerd geweld, mensenhandel, achterlating en uw verblijfsvergunning

Huiselijk geweld, eergerelateerd geweld, mensenhandel, achterlating en uw verblijfsvergunning Huiselijk geweld, eergerelateerd geweld, mensenhandel, achterlating en uw verblijfsvergunning Waarom deze brochure? Deze brochure is speciaal voor mensen die een verblijfsvergunning willen aanvragen en

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2013:14334

ECLI:NL:RBDHA:2013:14334 ECLI:NL:RBDHA:2013:14334 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 23-07-2013 Datum publicatie 27-11-2013 Zaaknummer AWB-13_17774 Rechtsgebieden Vreemdelingenrecht Bijzondere kenmerken Eerste aanleg

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken

EUROPEES PARLEMENT. Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken EUROPEES PARLEMENT 2004 2009 Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken Verslag van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken over de delegatie naar Nederland

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 24010 30 december 2011 Regeling van de Minister voor Immigratie, Integratie en Asiel van 23 december 2011, nr. 2011-2000589459,

Nadere informatie

4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België?

4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België? 4. Wat zijn de rechten en plichten van een asielzoeker in België? Sinds 12 januari 2007 is in België de 'opvangwet' van kracht. Dit is een bundel van bepalingen die de asielopvang regelen. De opvangwet

Nadere informatie

Basisvoorzieningen voor vreemdelingen zonder een verblijfsvergunning (2014)

Basisvoorzieningen voor vreemdelingen zonder een verblijfsvergunning (2014) Basisvoorzieningen voor vreemdelingen zonder een verblijfsvergunning (2014) De CRvB heeft 4 juni jl (publicatiedatum 17-6-2014) een uitspraak gedaan die de civiele rechter betrokken heeft bij het tussenvonnis

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Vreemdelingenpolitie van het regionale politiekorps Gelderland-Midden uit Zevenaar.

Rapport. Rapport betreffende een klacht over de Vreemdelingenpolitie van het regionale politiekorps Gelderland-Midden uit Zevenaar. Rapport Rapport betreffende een klacht over de Vreemdelingenpolitie van het regionale politiekorps Gelderland-Midden uit Zevenaar. Datum: 17 juni 2011 Rapportnummer: 2011/178 2 Klacht Verzoeker klaagt

Nadere informatie

Bijlage C 37 Uittreksel uit het Vluchtelingenverdrag en uit het Protocol van 31 januari 1967 met artikelsgewijze toelichtinq

Bijlage C 37 Uittreksel uit het Vluchtelingenverdrag en uit het Protocol van 31 januari 1967 met artikelsgewijze toelichtinq Bijlage C 37 Uittreksel uit het Vluchtelingenverdrag en uit het Protocol van 31 januari 1967 met artikelsgewijze toelichtinq Artikel 1 (Verdrag) Definitie van de term 'vluchteling' A, Voor de toepassing

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 2030 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 47 25 DP Den Haag Postbus 2030 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 12 van de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers;

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Gelet op artikel 12 van de Wet Centraal Orgaan opvang asielzoekers; STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10189 30 juni 2010 Regeling van de Minister van Justitie van 25 juni 2010, nr. 5657798/10, houdende wijziging van de Regeling

Nadere informatie

Wet Terugkeer en vreemdelingenbewaring. Algemeen deel

Wet Terugkeer en vreemdelingenbewaring. Algemeen deel Wet Terugkeer en vreemdelingenbewaring Algemeen deel 1 Inleiding De Nederlandse asielprocedure biedt bescherming tegen vervolging of dreigende onmenselijke behandeling van een vreemdeling. De procedure

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 1361 Vragen van het lid

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2018 2019 34 309 Regels met betrekking tot de terugkeer van vreemdelingen en vreemdelingenbewaring (Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring) B VOORLOPIG VERSLAG

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 19 637 Vluchtelingenbeleid Nr. 608 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Het OCMW en de vluchtelingencrisis

Het OCMW en de vluchtelingencrisis Themawerking Vreemdelingen Het OCMW en de vluchtelingencrisis Overzicht Inleiding: situatie 2015-2016 Asielzoeker of (erkend) vluchteling? Waarom vluchten mensen? Wat bepaalt of iemand asiel kan aanvragen?

Nadere informatie