Longoperatie Omtrent de operatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Longoperatie Omtrent de operatie"

Transcriptie

1 Longoperatie

2 Longoperatie Op het moment dat u dit boekje krijgt, heeft u waarschijnlijk een periode achter de rug van onderzoeken, wachten op uitslagen en onzekerheid. De onderzoeksresultaten zijn inmiddels bekend. Uw longarts heeft ze bestudeerd en met de longchirurg en eventuele andere artsen besproken. Gezamenlijk zijn zij tot de conclusie gekomen dat een longoperatie in uw geval de beste behandeling is. De longarts heeft dit advies, de mogelijkheden en de risico s met u en uw naasten besproken. Nu u ingestemd hebt met de operatie, kan deze plaats vinden. Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rondom een longoperatie. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor iedereen anders kan zijn. Deze folder bevat veel informatie. Lees het op uw gemak door en aarzel niet de verpleegkundige of arts om uitleg te vragen als er onduidelijkheden zijn. Omtrent de operatie (niet voor iedere patiënt van belang) Zoals u waarschijnlijk al is verteld vindt een longoperatie alleen maar plaats in het Twee Steden Ziekenhuis. De thoraxchirurgie is gelokaliseerd om kwaliteit te waarborgen en te optimaliseren. De leden van de maatschap longgeneeskunde en chirurgie werken in beide ziekenhuizen. Dit houd in dat u tijdens de opname verblijft in het Twee Steden Ziekenhuis en dat u onder de verantwoording valt van de artsen uit dat ziekenhuis. Zij zullen de artsenvisite en eventuele familiegesprekken met u voeren. Zodra het ontslag in zicht komt krijgt u een poliklinische afspraak bij u eigen longarts. Tevens wordt er een afspraak gemaakt op de poli bij de chirurg. De lucht via de neus of de mond ingeademd wordt, bereikt via de keelholte de luchtpijp (trachea). De luchtpijp splitst zich in twee grote vertakkingen. Elke vertakking (bronchus), gaat naar een long en splitst zich in steeds kleinere luchtkanalen. Deze monden uit in de longblaasjes. De functie van de longen is het ademproces. Uit de ingeademde lucht wordt zuurstof in het lichaam opgenomen. Met de uitgeademde lucht verdwijnt koolzuurgas uit het lichaam.

3 Ligging en functie van de longen De rechter- en linkerlong bevinden zich in de borstkas, aan weerszijden van het hart. Het gebied tussen de beide longen wordt het mediastinum genoemd. Hierin liggen behalve het hart, ook de luchtpijp, de slokdarm, bloedvaten (onder andere de grote lichaamsslagader), zenuwen, lymfeklieren en lymfevaten. De rechterlong bestaat uit drie longkwabben en de linkerlong uit twee kwabben (zie tekening). De long is omgeven door een longvlies. De lucht die via de neus of mond ingeademd wordt, bereikt via de keelholde de luchtpijp (trachea). De luchtpijp splits zich in twee grote vertakkingen. Elke vertakking (bronchus), gaat naar een long en splitst zich in steeds kleinere kanalen. Deze monden zich uit in de longblaasjes. De functie van de longen is het ademproces. Uit de ingeademde lucht wordt zuurstof in het lichaam opgenomen. Met de uitgeademde lucht verdwijnt koolzuurgas uit het lichaam.

4 De opname en wat u voor de operatie nog moet weten U wordt voor de operatie opgenomen op afdeling longgeneeskunde van het Twee Steden Ziekenhuis. Op de eerste dag van opname hebt u een opnamegesprek met de verpleegkundige. Zij zal u vertellen wat u allemaal te wachten staat tijdens uw verblijf op de afdeling. Het is belangrijk dat voor u alles duidelijk is omtrent de operatie. U kunt ook uw verwachtingen en wensen kenbaar maken, zodat de verpleegkundige daar in tegemoet kan komen als dit mogelijk is. Het feit dat er een afwijking is geconstateerd en het vooruitzicht op een longoperatie kunnen ook tijdens opname gevoelens oproepen van angst, onzekerheid en verdriet. U kunt met deze gevoelens altijd terecht bij de verpleegkundige. Zij kan u daarin begeleiden en zonodig een arts, maatschappelijk werker, psycholoog of pastor inschakelen. Meestal staat het operatieschema van te voren vast. Soms echter blijkt pas tijdens de operatie, dat; de diagnose niet vastgesteld kan worden; er meer longweefsel moet worden verwijderd dan eerst werd gedacht; verwijdering van longweefsel niet goed mogelijk is; operatieve verwijdering van het longweefsel geen goede behandeling van de aandoening lijkt. Wanneer de diagnose tijdens de operatie niet kan worden vastgesteld, wordt een 'vriescoupe' onderzoek gedaan. Er wordt dan een stukje weefsel uitgenomen en ingevroren. De patholoog (de arts die weefselonderzoek doet) onderzoekt dit weefsel tijdens de operatie onder de microscoop. Hij beoordeelt dan om wat voor weefsel het gaat. Dan nog kan het zijn, dat pas zekerheid kan worden verkregen nadat de hele longkwab, waar de afwijking inzit, is verwijderd en onderzocht. Ondanks alle onderzoeken zijn bovenstaande situaties mogelijk. Na de operatie wordt u verteld wat er precies gedaan is. De dag(en) voor de operatie Op de dag(en) voor de operatie zullen er nog een aantal dingen gedaan worden. Uw bloedgroep wordt bepaald zodat u, indien nodig, bloed toegediend kunt krijgen. Tevens krijgt u een laxeermiddel toegediend om ervoor te zorgen dat het onderste gedeelte van uw darmen leeg wordt, zodat u niet snel na de operatie met een verse wond hoeft te persen. Ook gaat u naar de anesthesist. Omdat de operatie in het Twee Steden Ziekenhuis plaatsvindt wordt u door de anesthesist in dit ziekenhuis gezien. Hij bespreekt met u wat voor verdoving u tijdens en na de operatie gaat krijgen. Ook spreekt hij met u af welke medicijnen u wel en niet op de dag van de operatie mag innemen en of u de nacht voorafgaande aan de operatie slaapmedicatie mag.

5 De long- of zaalarts komt bij u langs. Vaak komt de chirurg ook nog langs. Zij vertellen u hoe de operatie wordt uitgevoerd en kunnen al uw vragen over de operatie beantwoorden. Na de operatie zullen ze ook regelmatig langs komen om te informeren hoe het met uw herstel gaat en om een vervolgbeleid af te spreken. Na de operatie gaat u een aantal dagen naar de Intensive Care. Het is mogelijk hier de avond voor de operatie een kijkje te gaan nemen. U neemt alleen uw toilettas, pantoffels, eventuele bril en kunstgebit mee naar de I.C. Het is verstandig om alle waardevolle spullen mee naar huis te geven, omdat ze anders onbeheerd achter blijven op de afdeling en een makkelijke prooi zijn voor diefstal. De avond voor de operatie krijgt u van de verpleegkundige een injectie met bloedverdunnende medicijnen. Dit is om te voorkomen dat er tijdens en na de operatie bloedstolling plaatsvindt, die bloedvaten af kan sluiten. Deze zelfde injectie krijgt u ook nog een aantal dagen na de operatie. De dag van de operatie Vanaf wanneer u nuchter moet blijven is afhankelijk van het tijdstip van de operatie. De verpleegkundige kan u bij opname hier meer over vertellen. Dit zal dan gaan betekenen dat u niet meer mag eten, drinken of roken. Eventuele voorgeschreven medicatie mag u met een klein slokje water in nemen. Op de ochtend van de operatie kunt u eerst douchen. Van de verpleegkundige krijgt u speciale operatiekleding. Eventuele prothesen, sieraden, nagellak en make-up dient u voordat u naar de operatiekamer gaat te verwijderen. Naar de operatiekamer De verpleegkundige brengt u naar de operatiekamers. Hier gaat u eerst naar de voorbereidingsruimte waar u een infuus (voor de narcose) en een epiduraal katheter krijgt. Dit is een dun slangetje waardoor u gelijkmatig pijnstillende/verdovende medicatie tussen de ruggenwervels krijgt. Vervolgens gaat u naar de operatiekamer, waar u op de operatie tafel wordt geholpen en onder narcose wordt gebracht. Daarna kan de operatie beginnen. Op de intensive care Na de operatie gaat u eerst naar de uitslaapkamer (verkoeverkamer) en vervolgens naar de Intensive Care. De intensive care verpleegkundige zal dan uw familie telefonisch informeren over het verloop van de operatie. Soms belt de longchirurg zelf om te vertellen hoe de operatie is verlopen.op de intensive care wordt u de eerste dagen na de operatie intensief bewaakt en verpleegd. De eerste uren na de operatie zult u nog erg slaperig en suf zijn. Mogelijk bent u dan nog aangesloten op een beademingsapparaat, dat

6 het ademen tijdelijk van u over neemt (totdat u weer in staat bent dit zelf te doen) of krijgt u zuurstof toegediend. Verder zult u merken dat u aangesloten bent op allerlei slangen en apparaten. U hebt een infuus in de arm en/of hals, dit is om vocht en eventuele medicijnen toe te dienen. U heeft soms een of meerdere drains die uit de borstholte komen, dit is om het wondvocht af te laten lopen en het overgebleven deel van de long op zijn plaats te krijgen. Verder zit er een epiduraal katheter in de rug voor de pijnbestrijding. Door deze vorm van pijnbestrijding hebt u zelf geen controle over uw blaas. Daarom hebt u zolang u epidurale pijnbestrijding krijgt, een blaaskatheter. Naast deze slangen ligt u ook aangesloten op een monitor, die automatisch uw bloeddruk, hartritme en temperatuur meet. De verpleegkundigen en alle anderen die bij uw behandeling en verzorging betrokken zijn, zullen alles wat zij doen vooraf zo duidelijk mogelijk aan u uitleggen. De duur van het verblijf op de ICU is afhankelijk van het soort operatie en het verloop nadien. Terug naar de verpleegafdeling Op de IC wordt u door de longarts, de chirurg en de anesthesist behandeld. Wanneer de intensieve zorg niet meer nodig is, zal de anesthesist uw ontslag van de ICU regelen en wordt u terug gebracht naar de verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling bent u weer uitsluitend onder behandeling van de longarts. Op deze afdeling kunt u verder herstellen van uw operatie. Het verloop van uw herstel wordt nauwkeurig gevolgd door de assistent van de longartsen, die dagelijks langs komt. De longarts zelf komt 2-3 keer per week aan uw bed. Uiteraard overlegt de assistent regelmatig met de longarts over het te voeren beleid. Pijnbestrijding Mogelijk ziet u op tegen eventuele pijn na de operatie. Daarom is het goed te weten dat u tijdens en direct na de operatie pijnstillers krijgt toegediend op verschillende manieren. Wanneer de epiduraal katheter verwijderd is wordt er overgegaan op pijnstillers in de vorm van tabletten, eventueel aangevuld met morfine injecties. Het is voor uw herstel belangrijk dat u goed aangeeft wanneer u pijn heeft. Gevolgen van de longoperatie Door het wegnemen van de long of een gedeelte ervan ontstaat ruimte. Is een long in zijn geheel verwijderd, dan vult de ontstane ruimte zich met weefselvocht dat wordt omgevormd tot een soort littekenweefsel. Is een deel van de long verwijderd, dan vult de ruimte zich met het overgebleven deel van de long en met het littekenweefsel. Wat u wel en niet kunt na de operatie is uiteraard afhankelijk van de kwaliteit van uw longen vóór de operatie en van de hoeveelheid longweefsel, die werd verwijderd. Het

7 missen van longweefsel hoeft niet altijd bezwaren op te leveren. Wel kan het betekenen dat lichamelijke inspanning minder mogelijk is dan voorheen. Voeding In principe mag u na de operatie, mits u goed wakker en niet misselijk bent, weer starten met eten. Als u tijdelijk aan de beademing ligt en dus niet kunt eten, krijgt u via het infuus vervangende voeding toegediend. Goede voeding is van belang voor een spoedig herstel. Mobiliseren In principe mag u de eerste dag na de operatie al uit bed. De eerste dagen zal dit nog maar kort zijn, daarna wordt dit steeds verder uitgebreid. Zolang u een thoraxdrain (drain uit de borstholte) hebt kunt u nog niet gaan lopen, omdat het zuigsysteem aan de muur bevestigd is. Wel kunt u regelmatig in de stoel gaan zitten en de beenspieren trainen door oefeningen te doen. Ook is het belangrijk om de lichaamszijde waaraan u geopereerd bent rustig door te bewegen. Dit is van belang voor uw herstel. De fysiotherapeut (die vaak voor de operatie al kennis met u heeft gemaakt) zal u helpen bij het mobiliseren. Hij zal ook uitleg geven over de juiste ademhalings- en hoesttechniek. Voor uw herstel is het namelijk belangrijk dat u goed kunt doorademen en door kunt hoesten, ondanks de ongemakken van uw operatiewond. Dit om complicaties zoals bijvoorbeeld een longontsteking te voorkomen. (Wond) verzorging Uw wond is op verschillende manieren gehecht. Inwendig bevinden zich oplosbare hechtingen die zo als het woord al zegt op den duur vanzelf oplossen. Uitwendig in de huid bevinden zich nietjes, omdat de spanning op de wond erg groot is. Deze nietjes mogen er tussen de twaalfde en de veertiende dag na de operatie uit. Afhankelijk van hoe de wond geneest gaan ze er of allemaal tegelijkertijd uit op dezelfde dag, of om en om op verschillende dagen. Op de plaats waar de drains in de borstholte hebben gezeten (insteekplaats) hebt u hechtingen. Deze hechtingen mogen zeven dagen na het verwijderen van de drain er uit. U mag zowel met nietjes als draadhechtingen douchen. Zowel de operatiewond als de insteekplaats van de drains worden dagelijks verzorgd. U bent mogelijk niet in staat uzelf geheel te verzorgen. Pijn, vermoeidheid of ongemak van slangen (catheter, zuurstof, drain) kunnen u hierin belemmeren. De verpleegkundigen zullen u bij de verzorging ondersteunen. Onderzoeken Na de operatie worden er regelmatig röntgenfoto s gemaakt ter controle van de long(en) / borstholte. Aan de hand van de foto s wordt onder meer

8 besloten wanneer de drains er uit kunnen. Verder wordt er ook nog regelmatig bloed geprikt ter controle. Uitslag van de operatie Tijdens de operatie wordt wat weefsel van de snijvlakken en uit de omliggende klieren opgestuurd naar de patholoog anatoom. Deze gaat onderzoeken of het weefsel vrij is van tumorweefsel. Dit duurt ongeveer 5 werkdagen. Wanneer de uitslag er is zal er een gesprek met u, de familie en de longarts gepland worden. Dan wordt ook over een eventueel verdere behandeling gesproken als de operatie niet afdoende blijkt te zijn. Ontslag en nazorg De verpleegkundigen en de longarts bepalen wanneer u voldoende hersteld bent om naar huis te gaan. Gemiddeld is dit 1 week na de operatie. Het is mogelijk dat voor of tijdens opname blijkt dat u na de operatie, thuis nog extra hulp nodig heeft (die familie niet kan bieden). De verpleegkundige zal samen met u bekijken welke zorg er thuis nodig is en zal dit vervolgens voor u proberen te regelen. Meestal lukt dit goed, maar soms is dit niet mogelijk (met name voor huishoudelijke hulp zijn lange wachtlijsten). Indien het nodig is zal de fysiotherapeut ervoor zorgen dat u ook na ontslag nog fysiotherapie krijgt; thuis of poliklinisch in het ziekenhuis. Als u met ontslag gaat krijgt u controle afspraken mee voor bij de longarts en de chirurg, en als u medicijnen gebruikt, recepten en een medicijnpaspoort. Het is verstandig om eventuele vragen of onduidelijkheden te bespreken met de verpleegkundige of met de arts voordat u naar huis gaat. U krijgt van de verpleegkundige een boekje mee over wat u na ontslag al wel en wat u nog niet mag doen. Mochten er direct na ontslag nog onduidelijkheden zijn dan kunt u contact op nemen met de verpleegafdeling. Thuis verder na een longoperatie Hieronder vindt u de leefregels die gelden na een longoperatie voor als u met ontslag gaat. In het ziekenhuis kunt u bij de minste ongerustheid direct een arts of een verpleegkundige raadplegen. Dat wordt natuurlijk anders als u eenmaal thuis bent. Misschien voelt u zich onzeker. Het is goed als u zich daar nu al mentaal op voorbereidt. Maar bedenk u wel: het ontslag is een teken dat u geacht wordt voldoende hersteld te zijn om naar huis te kunnen. Als dat niet zo zou zijn, zou u nog niet naar huis mogen.het ontslag betekent niet dat u volledig hersteld bent. Thuis heeft u ook nog de tijd nodig om verder te herstellen en aan uw conditie te werken. Gun uzelf daarvoor ook de tijd. Op 6 tot 12 weken moet u zeker rekenen. Hieronder staan een aantal leefregels om uw herstel zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

9 Alcohol Een glas alcoholhoudende drank is meestal geen probleem, met een maximum van 2 per dag. Houd er rekening mee dat alcohol invloed heeft op uw medicijngebruik. Zeker als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, kan het drinken van veel alcohol gevaarlijk zijn. Alcohol verdunt het bloed namelijk ook. Bespreek in ieder geval het gebruik van alcohol met uw longarts. Roken Wij adviseren u ten strengste om niet meer te roken na de ingreep. Mocht u thuis zuurstof hebben gekregen dan geldt er een absoluut rookverbod! Op de afdeling of op de polikliniek kunt u boekjes vinden over hoe u kunt stoppen met roken. Douchen U mag al douchen zo gauw u in het ziekenhuis geen slangen meer heeft, hechtingen en/of nietjes zijn geen bezwaar. Als u thuis wilt douchen maar het nog niet alleen kan, kan daarvoor vanuit het ziekenhuis hulp voor geregeld worden. Als u familie heeft die u kan helpen, is dat voor u natuurlijk alleen maar handiger, u bent dan niet afhankelijk van het tijdstip waarop de thuiszorg iedere dag tijd heeft. Baden en zwemmen Een bad nemen en zwemmen mag pas vanaf 6 weken na ontslag. U mag niet langdurig in water liggen en niet te diep. Anders wordt de wond te week en kan deze open gaan. Als de wond na 6 weken nog niet geheel dicht is, moet u met baden en zwemmen wachten tot de wond wel dicht is. Tijdens het zwemmen komt er ook meer druk te staan op de wond wat nog niet wenselijk is. Overleg tijdens de controle afspraak even met de longarts voordat u plannen maakt om te gaan zwemmen. Activiteiten Probeer uw activiteiten op te bouwen, iedere dag iets meer, maar luister goed naar uw eigen lichaam, dit geeft zelf aan wanneer u rust moet nemen. Activiteiten die u voor de operatie ondernam kunt u niet zomaar klakkeloos weer oppakken. Wacht hier mee tot u op controle bent geweest bij de longarts en bekijk dan samen met hem wat u wel en niet mag doen. Tillen De eerste 6 weken na ontslag mag u geen zware voorwerpen tillen. Als u iets optilt, doe dat dan met twee handen en zak door de knieën, waardoor u het

10 gewicht vanuit uw benen tilt en zo het gewicht verdeelt. U moet er dan voor zorgen dat u met het tillen de rug recht houdt. Fietsen Wanneer u weer mag fietsen is afhankelijk van uw leeftijd, conditie en welke operatie u ondergaan heeft. Verder kan het zijn dat de capaciteit van het overgebleven longweefsel het niet toelaat dat u gaat fietsen. Dit kan tijdelijk zijn, maar het kan ook blijvend zijn. Overleg met uw longarts wanneer u weer kunt gaan fietsen, ook in verband met druk op de wonden. Autorijden U moet er rekening mee houden dat u de eerste weken na de operatie geen auto kunt rijden. Het kan zijn dat u door de narcose wat problemen heeft met uw concentratie, iets wat natuurlijk erg belangrijk is bij auto rijden. Verder komt het de genezing van de wond ook niet ten goede, omdat er met sturen te veel druk komt op de wond. Wandelen Een wandeling maken is toegestaan, het is zelfs erg aan te raden om daardoor u conditie weer wat op te bouwen. Ook hier geldt; luister goed naar uw eigen lichaam en neem op tijd rust. Begin bijvoorbeeld 2-3 keer per dag met een korte wandeling van ongeveer 10 minuten in een rustig tempo. Als dit goed gaat kunt u het langzaam opbouwen. Huishoudelijk werk Moet u voor uzelf en / of een gezin zorgen, dan is het verstandig om hier voor de operatie al bij stil te staan. U mag namelijk 6 tot 12 weken na de operatie geen zwaar huishoudelijk werk verrichten. Het zware werk, zoals ramen wassen en stofzuigen moet u door iemand anders laten doen. Het is dan ook aan te raden tijdig (gezins)hulp te regelen. De verpleegkundige op de afdeling kan u hierbij helpen. Bedenk wel dat er in de thuiszorg een grote wachtlijst is voor huishoudelijke zorg. Medicijnen Bij ontslag krijgt u voor uw medicijnen een recept mee. Als u in het weekend naar huis gaat, krijgt u te maken met een weekend apotheek. U moet er dan rekening mee houden dat het daar dan erg druk kan zijn. Het is verstandig om iemand anders de medicijnen te laten halen. U kunt natuurlijk ook vrijdag al om u recepten vragen en alvast de medicijnen laten halen. Er zijn ook nog apothekers die aan huis bezorgen. Als u apotheker een bezorgservice heeft kunt u de verpleegkundige vragen om de recepten te faxen.

11 Sport Sporten kan voor u een prettige wijze van vrijetijdsbesteding zijn. Overleg met u longarts welke sporten u mag beoefenen en wanneer u daar mee mag beginnen. Vakantie Indien u plannen hebt om kort na de operatie op vakantie te gaan overleg dan even met u longarts of dit wel verstandig en verantwoord is. Zonnen / Zonnebank Het is in verband met de wondgenezing niet verstandig om eerder dan 3 maanden na de operatie in de felle zon te gaan liggen of een zonnebankkuur te volgen. Werken Het moment waarop u weer kunt gaan werken hangt af van het soort werk dat u doet en het verloop van het herstel. In samenspraak met u, de longarts en uw bedrijfsarts wordt bepaald wanneer u uw werk kunt hervatten. U mag in ieder geval niet gaan werken voor uw eerste controle afspraak bij de longarts. Denken en concentreren Na ontslag hebben veel patiënten die een grote longoperatie hebben ondergaan, enige tijd nodig om geestelijk weer de oude te worden. U kunt moeite hebben met concentreren, denken en het geheugen. Dit is veelal het gevolg van de narcose. Seksualiteit Wees niet bang om te vrijen. Vrijen betekent geen extra risico, mits u rekening houdt met de wond en uw conditie. Het moet niet een te grote inspanning vergen. Het is na een grote operatie niet ongewoon dat het vrijen niet meteen verloopt zoals u het gewend was. Emoties Ook na ontslag is het altijd mogelijk dat u eens een slechte dag heeft. U hebt immers een grote, ingrijpende operatie ondergaan, wat de nodige spanningen met zich mee heeft gebracht. Het is heel normaal dat die spanningen er na ontslag uitkomen. Probeer u gevoel niet op te kroppen, maar te uiten naar uw familie en / of vrienden. Op deze manier belemmert u uw herstel niet.

12 Sociale omgeving Net als voor u, is het voor uw omgeving ook een emotionele periode geweest. Na de operatie ontladen de spanningen zich vaak ook bij de mensen in uw omgeving. Dat is heel normaal. Overgevoeligheid, onredelijk boos worden, prikkelbaarheid enz. kunnen uitingsvormen zijn van emotionele spanning. Houdt er rekening mee dat mensen in uw directe omgeving ook wel eens een mindere dag kunnen hebben. Probeer samen de operatie te verwerken en de gebeurtenis langzaam een plek te geven in het leven. Fysiotherapie Indien de fysiotherapie het nodig vindt, regelt hij of zij voortzetting van de fysiotherapie poliklinisch of bij u aan huis. Patiëntengroepen en verenigingen De operatie en bijbehorende ziekenhuisopname kunnen op u, uw naaste familieleden en vrienden veel indruk gemaakt hebben. Het kan prettig zijn om daar eens met andere mensen, die hetzelfde meegemaakt hebben, over te praten. Patiëntengroepen en verenigingen bieden u daar een mogelijkheid toe en geven en geven u des gewenst advies. Ook internet kan hierbij hulp bieden (bv of Nawoord Wij hopen dat de gegeven informatie er toe bijdraagt dat u minder onzeker en beter voorbereid met ontslag gaat. Heeft u nog vragen probeer deze dan tijdens de opname nog te stellen. Indien u na uw ontslag uit het ziekenhuis nog vragen heeft kunt u contact opnemen met de polikliniek van de longartsen. Telefoonnummer TweeSteden ziekenhuis Telefoonnummer Elisabeth Ziekenhuis Wij wensen u een spoedig herstel toe!

LONGOPERATIE. Inleiding

LONGOPERATIE. Inleiding LONGOPERATIE Inleiding Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een longoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Inleiding De longen Waarom een longoperatie?

Inleiding De longen Waarom een longoperatie? LONGOPERATIE 17815 Inleiding Deze folder geeft u een overzicht over de gebruikelijke gang van zaken bij een longoperatie. Het is goed dat u zich realiseert dat uw situatie kan verschillen van de in deze

Nadere informatie

Inleiding... 1. De longen... 1. Waarom een longoperatie?... 1. Mediastinoscopie... 2. Mediastinotomie... 2. Thoracoscopie... 2

Inleiding... 1. De longen... 1. Waarom een longoperatie?... 1. Mediastinoscopie... 2. Mediastinotomie... 2. Thoracoscopie... 2 Longoperatie Inhoudsopgave Inleiding... 1 De longen... 1 Waarom een longoperatie?... 1 Mediastinoscopie... 2 Mediastinotomie... 2 Thoracoscopie... 2 Zijn er alternatieve behandelingen?... 3 Wat u voor

Nadere informatie

Een operatie aan de long

Een operatie aan de long Een operatie aan de long Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Ligging en functie van de longen 1 Een longoperatie 1 Onderzoek 2 Wat u voor de operatie nog moet weten 2 De operatiedag

Nadere informatie

Een longoperatie kan nodig zijn bij een hardnekkig ontstekingsproces of een goedaardige afwijking, maar meestal is longkanker de reden.

Een longoperatie kan nodig zijn bij een hardnekkig ontstekingsproces of een goedaardige afwijking, maar meestal is longkanker de reden. Longoperatie Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht over de gebruikelijke gang van zaken rond een longoperatie. Het is goed te realiseren dat bij het vaststellen van een aandoening de situatie

Nadere informatie

Chirurgie. Longoperatie. Afdeling: Onderwerp:

Chirurgie. Longoperatie. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een longoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Longoperatie. Chirurgie

Longoperatie. Chirurgie Chirurgie Longoperatie Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat een operatie aan uw longen zal plaatsvinden. Uw arts heeft u al uitleg gegeven. In deze folder kunt u alles rustig nalezen.

Nadere informatie

LONGOPERATIE Ligging en functie van de longen Een longoperatie Onderzoek

LONGOPERATIE Ligging en functie van de longen Een longoperatie Onderzoek Longoperatie LONGOPERATIE Deze folder beschrijft de gebruikelijke gang van zaken rond een longoperatie. Wij maken u erop attent dat voor u persoonlijk de situatie kan afwijken van het hier beschrevene.

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel DE OPERATIE. LONGKANKER De operatie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel DE OPERATIE. LONGKANKER De operatie Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel DE OPERATIE LONGKANKER 2 INHOUD Inleiding... 4... 4 Mogelijke complicaties... 5 Opname op de afdeling... 5 Gevolgen van de longoperatie...

Nadere informatie

Thoracoscopie LONGGENEESKUNDE. Kijkoperatie in de borstholte

Thoracoscopie LONGGENEESKUNDE. Kijkoperatie in de borstholte LONGGENEESKUNDE Thoracoscopie Kijkoperatie in de borstholte Binnenkort wordt bij u een thoracoscopie (kijkoperatie in de borstholte) verricht. Dit wordt ook VATS (Video Assisted Thoracoscopic Surgery)

Nadere informatie

Leefregels na een longoperatie

Leefregels na een longoperatie Leefregels na een longoperatie U hebt in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis een longoperatie ondergaan waarbij: er een onderzoek is gedaan naar aanleiding van uw klachten (kortademigheid), een biopsie

Nadere informatie

Longoperatie. Centrumlocatie

Longoperatie. Centrumlocatie Centrumlocatie Uw behandelend arts (veelal is dat een longarts) heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor een longoperatie. In deze folder treft u een overzicht aan van de gebruikelijke gang

Nadere informatie

Waarom een longoperatie

Waarom een longoperatie Longoperatie Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht over de gebruikelijke gang van zaken rond een longoperatie. Het is goed te realiseren dat bij het vaststellen van een aandoening de situatie

Nadere informatie

Informatie voor thuis na een longoperatie

Informatie voor thuis na een longoperatie Informatie voor thuis na een longoperatie Wanneer naar huis? U bent opgenomen (geweest) voor een longoperatie op afdeling C1. Als alles voorspoedig verloopt kunt u bij een kijkoperatie meestal tussen

Nadere informatie

Longoperatie. Ligging en functie van de longen

Longoperatie. Ligging en functie van de longen Longoperatie Deze folder geeft u informatie over een longoperatie. Het is mogelijk dat uw eigen situatie anders kan zijn dan beschreven. Ligging en functie van de longen De rechter- en linkerlong zitten

Nadere informatie

Longoperatie: VATS lobectomie

Longoperatie: VATS lobectomie Longoperatie: VATS lobectomie Met uw arts heeft u afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een longoperatie vanwege een tumor in uw long. In deze folder vindt u meer informatie over de gang van

Nadere informatie

Longoperatie. Chirurgie

Longoperatie. Chirurgie Longoperatie Chirurgie Inhoudsopgave Inleiding...4 Een longoperatie...5 Onderzoek...5 Wat u voor de operatie nog moet weten...6 Bloedverdunners...7 De operatie...7 Mogelijke complicaties...9 Na de operatie...

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel DE OPERATIE. LONGKANKER De operatie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel DE OPERATIE. LONGKANKER De operatie Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel DE OPERATIE LONGKANKER 2 INHOUD Inleiding...4...4 Lobectomie...4 Pneumectomie...5 Opname op de afdeling...5 Vóór de opname...5 De opname...6

Nadere informatie

Chirurgie LONGOPERATIE INLEIDING

Chirurgie LONGOPERATIE INLEIDING Chirurgie LONGOPERATIE INLEIDING Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een longoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn

Nadere informatie

Longoperatie. Thoracotomie. Ligging en functie van de longen. Een longoperatie

Longoperatie. Thoracotomie. Ligging en functie van de longen. Een longoperatie Longoperatie Thoracotomie Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een longoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

LONGOPERATIE FRANCISCUS VLIETLAND

LONGOPERATIE FRANCISCUS VLIETLAND LONGOPERATIE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een longoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Het verwijderen van een nier

Het verwijderen van een nier Het verwijderen van een nier Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0127 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een nier. In deze folder leest u over

Nadere informatie

Longoperatie LONGGENEESKUNDE. U komt in aanmerking voor een longoperatie. Uw specialist zal de verder details met u bespreken.

Longoperatie LONGGENEESKUNDE. U komt in aanmerking voor een longoperatie. Uw specialist zal de verder details met u bespreken. Longoperatie LONGGENEESKUNDE U komt in aanmerking voor een longoperatie. Uw specialist zal de verder details met u bespreken. In deze folder vindt u aanvullende informatie over de ingreep: De longen Waarom

Nadere informatie

Verwijderen van een deel van de lever

Verwijderen van een deel van de lever Verwijderen van een deel van de lever Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2014 pavo 1021 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een deel van

Nadere informatie

De longen. Wat is een thoracoscopie

De longen. Wat is een thoracoscopie Thoracoscopie/VATS In overleg met de longarts heeft u besloten om een kijkoperatie in de borstholte uit te laten voeren. Deze kijkoperatie heet thoracoscopie. Deze folder geeft informatie over de bouw

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

H.253100.0116. Galblaas verwijderen (conventioneel)

H.253100.0116. Galblaas verwijderen (conventioneel) H.253100.0116 Galblaas verwijderen (conventioneel) 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie om de galblaas te verwijderen. Het is een operatie waarvoor u ongeveer één tot twee dagen

Nadere informatie

Een operatie voor het verwijderen van de blaas

Een operatie voor het verwijderen van de blaas Binnenkort wordt u opgenomen in het MCL voor het verwijderen van uw blaas en het aanleggen van een urinestoma. Meestal wordt dit gedaan volgens de zogenaamde Brickermethode. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Operatie bij longkanker

Operatie bij longkanker Operatie bij longkanker 1 Uw arts heeft u verteld dat u in aanmerking komt voor een longoperatie vanwege een tumor in uw long. Deze folder informeert u over de gang van zaken rondom een longoperatie. Het

Nadere informatie

Bricker operatie (aanleg van een urinestoma) Afdeling Urologie

Bricker operatie (aanleg van een urinestoma) Afdeling Urologie Bricker operatie (aanleg van een urinestoma) Afdeling Urologie Uw uroloog heeft bij u een aandoening geconstateerd waarvoor het nodig is uw blaas te verwijderen en een urinestoma aan te leggen. Bij deze

Nadere informatie

VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE

VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE Urologie VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE Open (radicale) nefrectomie Polikliniek Urologie, volg route 12 Ziekenhuisopname Polikliniek Anesthesie, volg route 07 Binnenkort wordt u opgenomen

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel VERWIJDEREN LYMFKLIERWEEFSEL PROSTAATKANKER. Verwijderen lymfklierweefsel

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel VERWIJDEREN LYMFKLIERWEEFSEL PROSTAATKANKER. Verwijderen lymfklierweefsel Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER onderdeel VERWIJDEREN LYMFKLIERWEEFSEL PROSTAATKANKER Verwijderen lymfklierweefsel 2 INHOUDSOPGAVE Verwijderen van lymfklierweefsel...5 Vooronderzoek (Preoperatief

Nadere informatie

H Okselklierdissectie

H Okselklierdissectie H.323039.0416 Okselklierdissectie Inleiding Het lymfestelsel in ons lichaam bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren. De lymfeklieren werken als een zuiveringsstation: ze maken bacteriën, virussen en andere

Nadere informatie

Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes H.366333.1215 Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes 2 Inleiding Uw gynaecoloog heeft u een eierstok en eileiderverwijdering via een kijkoperatie geadviseerd. Op deze manier

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering via snede in de buik

H Baarmoederverwijdering via snede in de buik H.85067.1018 Baarmoederverwijdering via snede in de buik 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een baarmoederverwijdering via een snede in de buik. Wachtlijst U komt op de wachtlijst

Nadere informatie

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken Patiënteninformatie Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken (Pelviene lymfeklierdissectie) Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat 1 Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine

Nadere informatie

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Thoracoscopie/ thoracotomie bij kinderen

Thoracoscopie/ thoracotomie bij kinderen Thoracoscopie/ thoracotomie bij kinderen I In overleg met uw behandelend specialist is besloten tot opname van uw kind op een van de verpleegafdelingen van het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis.. Op deze

Nadere informatie

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie)

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) H.327185.0214 Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) Inleiding Uw specialist heeft u verteld dat u geopereerd moet worden aan een kwaadaardige tumor in uw borst. Meestal is een kwaadaardige tumor

Nadere informatie

Operatie aan de liesslagader Liesdesobstructie

Operatie aan de liesslagader Liesdesobstructie Operatie aan de liesslagader Liesdesobstructie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De arts heeft bij u een vernauwing in de liesslagader vastgesteld. In overleg

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische operatie Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van één van uw nieren. De uroloog heeft met u besproken

Nadere informatie

Verwijderen van de zaadbal

Verwijderen van de zaadbal De uroloog heeft met u besproken dat er bij u een zaadbal verwijderd moet worden, in verband met verdenking op een tumor. U wordt hiervoor 1 á 2 dagen opgenomen in het ziekenhuis. U kunt deze brochure

Nadere informatie

De zorg voor, tijdens en na een leverresectie volgens het ERAS-protocol

De zorg voor, tijdens en na een leverresectie volgens het ERAS-protocol De zorg voor, tijdens en na een leverresectie volgens het ERAS-protocol Chirurgie Hepatobiliaire Chirurgie Inleiding U staat op de wachtlijst voor een leverresectie. Bij deze operatie zal een deel van

Nadere informatie

Chirurgische thoracoscopie

Chirurgische thoracoscopie Chirurgische thoracoscopie Albert Schweitzer ziekenhuis augustus 2012 pavo 0420 Inleiding De longarts heeft met u besproken dat u een longoperatie zult ondergaan. Uw operatie zal met behulp van een zogenaamde

Nadere informatie

Adviezen voor thuis na uw aortadissectie type B

Adviezen voor thuis na uw aortadissectie type B CARDIOLOGIE/HART-LONG CHIRURGIE Adviezen voor thuis na uw aortadissectie type B ADVIES Adviezen voor thuis na uw aortadissectie type B Onlangs hebt u een aortadissectie type B doorgemaakt. Uw verblijf

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0207 Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreuk operatie. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Lymfeklieren verwijderen in het bekken

Lymfeklieren verwijderen in het bekken 00 Lymfeklieren verwijderen in het bekken via een kijkoperatie Poli Urologie 1 Uw behandelend uroloog heeft met u gesproken over de noodzaak om bij u de lymfeklieren, via een kijkoperatie, uit het bekken

Nadere informatie

Thoracoscopische operatie

Thoracoscopische operatie Thoracoscopische operatie kijkoperatie in de borstholte Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een longoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de

Nadere informatie

Kijkoperatie achter het bovenste gedeelte van het borstbeen langs de luchtpijp. Mediastinoscopie

Kijkoperatie achter het bovenste gedeelte van het borstbeen langs de luchtpijp. Mediastinoscopie Kijkoperatie achter het bovenste gedeelte van het borstbeen langs de luchtpijp Mediastinoscopie Uw behandelend arts heeft u voor een mediastinoscopie naar de chirurg van het CWZ verwezen. Deze folder geeft

Nadere informatie

Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie

Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie Ziekenhuis Gelderse Vallei U wordt binnenkort opgenomen voor een operatie aan uw endeldarm. De totale zorg rondom de operatie is erop gericht

Nadere informatie

Vaatoperatie. Voor uw opname

Vaatoperatie. Voor uw opname Vaatoperatie Inleiding Deze folder is bestemd voor patiënten die een vaatoperatie zullen ondergaan. Om u voor te bereiden op wat komen gaat, schetsen wij hier een algemeen beeld van de gebeurtenissen rondom

Nadere informatie

U komt in aanmerking voor een longoperatie. Uw specialist zal de verder details met u bespreken.

U komt in aanmerking voor een longoperatie. Uw specialist zal de verder details met u bespreken. Longoperatie U komt in aanmerking voor een longoperatie. Uw specialist zal de verder details met u bespreken. In deze folder vindt u aanvullende informatie over de ingreep: De longen Waarom een longoperatie?

Nadere informatie

Inleiding. Een penoplicatie. Pré-operatieve screening

Inleiding. Een penoplicatie. Pré-operatieve screening Penoplicatie Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan uw penis. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Een penoplicatie Een

Nadere informatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie UROLOGIE Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie BEHANDELING Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u prostaatkanker hebt. Om erachter te komen of er

Nadere informatie

Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat Pelviene lymfeklierdissectie

Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat Pelviene lymfeklierdissectie De uroloog heeft met u besproken dat de lymfeklieren verwijderd moeten worden Deze operatie wordt pelviene lymfeklierdissectie genoemd. U kunt deze folder ter voorbereiding op de operatie lezen. Als u

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname in het ziekenhuis en de operatie. Een littekenbreuk

Nadere informatie

Het opheffen van een darmstoma

Het opheffen van een darmstoma Het opheffen van een darmstoma U wordt binnenkort opgenomen voor een operatie om de darmstoma op te heffen De totale zorg rondom de operatie is erop gericht dat u snel hiervan herstelt. Deze informatie

Nadere informatie

Soms vindt de patholoog, die het weefsel onderzoekt, dat niet al het tumorweefsel is verwijderd. Er volgt dan een tweede operatie.

Soms vindt de patholoog, die het weefsel onderzoekt, dat niet al het tumorweefsel is verwijderd. Er volgt dan een tweede operatie. Borstsparende operatie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstsparende operatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Inleiding. Een navelbreuk

Inleiding. Een navelbreuk Navelbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een navelbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname, de operatie en de periode na de operatie. Een

Nadere informatie

Gedeeltelijke verwijdering van een nier

Gedeeltelijke verwijdering van een nier Gedeeltelijke verwijdering van een nier Open partiële nefrectomie Uw nier wordt gedeeltelijk verwijderd In overleg met uw uroloog wordt een gedeelte van uw nier verwijderd (open partiële nefrectomie).

Nadere informatie

Longoperatie. Thoracotomie

Longoperatie. Thoracotomie Longoperatie Thoracotomie Uw behandelend arts heeft u naar de chirurg verwezen in verband met een afwijking in uw longen. Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een longoperatie

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering via de vagina

H Baarmoederverwijdering via de vagina H.85068.0219 Baarmoederverwijdering via de vagina 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een vaginale baarmoederverwijdering. Wachtlijst U komt op de wachtlijst bij het Bureau patiënten

Nadere informatie

Informatie omtrent een longoperatie

Informatie omtrent een longoperatie Informatie omtrent een longoperatie Met deze folder informeren wij u over de operatie die u binnenkort ondergaat. Naast deze folder heeft u al informatie gekregen over de operatie zelf. In deze folder

Nadere informatie

H Laparoscopisch herstel van een navelbreuk

H Laparoscopisch herstel van een navelbreuk H.331675.0214 Laparoscopisch herstel van een navelbreuk 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie om uw navelbreuk te laten herstellen. U wordt voor één dagverpleging opgenomen. Een

Nadere informatie

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering H.366326.1215 Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten dat uw baarmoeder en/of eierstokken en eileiders, worden verwijderd

Nadere informatie

Prostatectomie. Zorpad in stappen. Stap 1: Preklinische Screening. Stap 2: Voor de operatie

Prostatectomie. Zorpad in stappen. Stap 1: Preklinische Screening. Stap 2: Voor de operatie Prostatectomie Zorpad Prostaatverwijdering Bij u is onlangs prostaatkanker geconstateerd. Uw behandelend uroloog heeft met u verschillende behandelingsopties besproken. Samen is besloten tot een radicale

Nadere informatie

H.327185.0416. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie)

H.327185.0416. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) H.327185.0416 Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) Inleiding Uw specialist heeft u verteld dat u geopereerd moet worden aan een kwaadaardige tumor in uw borst. Meestal is een kwaadaardige tumor

Nadere informatie

H Okselklierdissectie

H Okselklierdissectie H.323039.0218 Okselklierdissectie Inleiding Het lymfestelsel in ons lichaam bestaat uit lymfevaten en lymfeklieren. De lymfeklieren werken als een zuiveringsstation: ze maken bacteriën, virussen en andere

Nadere informatie

Millin prostaatoperatie

Millin prostaatoperatie Binnenkort komt u naar het MCL voor een prostaatoperatie. Deze ingreep wordt de prostaatoperatie volgens Millin genoemd. De uroloog heeft deze methode voorgesteld omdat de prostaat te groot is voor een

Nadere informatie

H.291407.0713. Laparoscopisch herstel van een liesbreuk

H.291407.0713. Laparoscopisch herstel van een liesbreuk H.291407.0713 Laparoscopisch herstel van een liesbreuk 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een kijkoperatie om de liesbreuk te herstellen. Het is een operatie die meestal in dagbehandeling

Nadere informatie

Verwijderen van een blaassteen

Verwijderen van een blaassteen Urologie Verwijderen van een blaassteen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een blaassteen?... 3 Pre-operatieve screening... 3 Voorbereiding op de operatie... 3 De opname in ons ziekenhuis... 4 De

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Longoperatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Longoperatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Longoperatie 1 Longoperatie Binnenkort vindt bij u een longoperatie plaats. In deze brochure leest u wat de operatie

Nadere informatie

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen)

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) H.331690.0715 Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) 2 Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten dat u opgenomen wordt om pennen, schroeven of metalen platen die in uw lichaam

Nadere informatie

A12 KANKERCENTRUM Longoperatie

A12 KANKERCENTRUM Longoperatie A12 KANKERCENTRUM Longoperatie Informatie voor patiënten Belangrijkste punten van deze folder: - U wordt geopereerd in het A12 Kankercentrum in Leidschendam. - Tijdens de operatie worden één of meerdere

Nadere informatie

Een operatie voor het verwijderen van de blaas en het aanleggen van een Hautmannblaas

Een operatie voor het verwijderen van de blaas en het aanleggen van een Hautmannblaas Binnenkort wordt u opgenomen in het MCL voor het verwijderen van uw blaas en het aanleggen van een vervangende blaas. Dit wordt het aanleggen van de Hautmannblaas genoemd. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Operatie voor het verwijderen van de blaas

Operatie voor het verwijderen van de blaas Binnenkort wordt u opgenomen in het MCL voor het verwijderen van uw blaas en het aanleggen van een urinestoma. Meestal wordt dit gedaan volgens de zogenaamde Brickermethode. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

De zorg voor, tijdens en na uw operatie

De zorg voor, tijdens en na uw operatie Patiënteninformatie UMCG - afdeling Chirurgie Hepato-pancreato-biliaire chirurgie (lever-, alvleesklier-, galblaas- en galwegchirurgie) De zorg voor, tijdens en na uw operatie volgens het ERAS-protocol

Nadere informatie

Penoplicatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Penoplicatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Penoplicatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan uw penis. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

V.A.T.S. Kijkoperatie in de borstholte

V.A.T.S. Kijkoperatie in de borstholte V.A.T.S. Kijkoperatie in de borstholte In deze brochure vindt u informatie over een kijkoperatie in de borstholte (V.A.T.S). Ook de gang van zaken rondom deze operatie wordt beschreven. V.A.T.S V.A.T.S.

Nadere informatie

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese.

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. De Tumorprothese Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. U krijgt informatie over de voorbereiding op de

Nadere informatie

Longgeneeskunde. Mediastinoscopie.

Longgeneeskunde. Mediastinoscopie. Longgeneeskunde Mediastinoscopie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl LON046 / Mediastinoscopie / 19-04-2018 2 Inhoud Algemeen... 4 Wat is een

Nadere informatie

Borstamputatie met of zonder poortwachtersklier

Borstamputatie met of zonder poortwachtersklier Borstamputatie met of zonder poortwachtersklier 2 Inleiding Als u deze folder krijgt heeft u zojuist een gesprek met uw chirurg gehad. Uit het onderzoek is gebleken dat u borstkanker heeft. U staat inmiddels

Nadere informatie

Longziekten. Patiënteninformatie. Longoperatie. Slingeland Ziekenhuis

Longziekten. Patiënteninformatie. Longoperatie. Slingeland Ziekenhuis Longziekten Longoperatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De longarts heeft u zojuist verteld dat u in aanmerking komt voor een longoperatie. Deze folder is een aanvulling op het gesprek

Nadere informatie

Prostaatoperatie via de buik

Prostaatoperatie via de buik Prostaatoperatie via de buik Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0138 Inleiding Binnenkort wordt u aan uw prostaat geopereerd. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie,

Nadere informatie

Rondom uw longoperatie

Rondom uw longoperatie LONGGENEESKUNDE Rondom uw longoperatie BEHANDELING Rondom uw longoperatie Binnenkort wordt u geopereerd aan uw longen. Na de operatie verblijft u een nacht op de uitslaapkamer. In deze folder leest u wat

Nadere informatie

VATS. Longgeneeskunde. Kijkoperatie in de borstkas. Inleiding VATS

VATS. Longgeneeskunde. Kijkoperatie in de borstkas. Inleiding VATS Longgeneeskunde VATS Kijkoperatie in de borstkas Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u een kijkoperatie in de borstholte krijgt, ook wel VATS (Video Assisted Thoracic Surgery) genoemd.

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering. via de buikwand

H Baarmoederverwijdering. via de buikwand H.85067.1216 Baarmoederverwijdering via de buikwand 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een baarmoederverwijdering via een snede in de buik. Wachtlijst U komt op de wachtlijst bij

Nadere informatie

Informatie rond een operatie aan de rug

Informatie rond een operatie aan de rug Informatie rond een operatie aan de rug Inleiding De oorzaak van klachten aan de rug verschilt van persoon tot persoon en de medische behandeling wordt daar op afgestemd. De verpleegkundige zorg rond een

Nadere informatie

H.331700.1113. Operatie bij de ziekte van Dupuytren (kromtrekken van de vingers)

H.331700.1113. Operatie bij de ziekte van Dupuytren (kromtrekken van de vingers) H.331700.1113 Operatie bij de ziekte van Dupuytren (kromtrekken van de vingers) 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie, waarvoor u één dag wordt opgenomen. De ziekte van Dupuytren

Nadere informatie

Chirurgische thoracoscopie

Chirurgische thoracoscopie Chirurgische thoracoscopie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De longarts heeft met u besproken dat u een longoperatie zult ondergaan. Uw operatie zal met behulp

Nadere informatie

PLASTISCHE CHIRURGIE. Huidtransplantatie BEHANDELING

PLASTISCHE CHIRURGIE. Huidtransplantatie BEHANDELING PLASTISCHE CHIRURGIE Huidtransplantatie BEHANDELING Huidtransplantatie Deze folder geeft u algemene informatie over een huidtransplantatie. Van uw (plastisch) chirurg hebt u hierover specifieke informatie

Nadere informatie

H.334316.1115. Dikke darmoperatie en een sneller herstel volgens ERAS

H.334316.1115. Dikke darmoperatie en een sneller herstel volgens ERAS H.334316.1115 Dikke darmoperatie en een sneller herstel volgens ERAS Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen voor een operatie aan uw dikke darm. Hiervoor verblijft u vijf tot acht dagen in het ziekenhuis.

Nadere informatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie UROLOGIE Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie BEHANDELING Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u prostaatkanker hebt. Om erachter te komen of er

Nadere informatie

Nierbekkenplastiek. Kijkoperatie

Nierbekkenplastiek. Kijkoperatie Nierbekkenplastiek Kijkoperatie Inleiding Binnenkort wordt u een aantal dagen in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw nierbekken. In de folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie,

Nadere informatie

H.263198.0915. Transurethrale resectie van de prostaat (TUR P)

H.263198.0915. Transurethrale resectie van de prostaat (TUR P) H.263198.0915 Transurethrale resectie van de prostaat (TUR P) 2 Inleiding U heeft samen met uw uroloog besloten tot deze operatie. Bij een TUR P wordt er via de plasbuis gedeelten van de prostaat verwijderd.

Nadere informatie

Prostaatoperatie via de buik

Prostaatoperatie via de buik Prostaatoperatie via de buik Inleiding Binnenkort wordt u aan uw prostaat geopereerd. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie, de opname in het ziekenhuis en de periode na de

Nadere informatie

Conisatie/lisexcisie in dagopname

Conisatie/lisexcisie in dagopname Conisatie/lisexcisie in dagopname H15.022-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Waarom een conisatie of lisexcisie?... 2 Voorbereiding... 2 Nuchter zijn... 2 Voorbereidende onderzoeken... 2 Dagopname... 2 De

Nadere informatie

Operatie aan de slokdarm

Operatie aan de slokdarm Operatie aan de slokdarm In deze folder willen wij u graag meer informatie geven over de operatie aan de slokdarm, wat u kunt verwachten en het herstel na de operatie tijdens de ziekenhuisopname. foto

Nadere informatie

VATS ingreep. Chirurgie

VATS ingreep. Chirurgie VATS ingreep Chirurgie Inhoudsopgave Inleiding...4 Wanneer een VATS?...5 Voorbereiding op de operatie...6 Opnamegesprek...6 Het verloop van de operatie...7 Nazorg...8 Medicijnen...8 Drains en hechtingen...8

Nadere informatie