Onderbouwingen van rekenpuntgegevens Correctieronde NSL Monitoring 2011 aangeleverd door de wegbeheerders bij de correctieronde

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderbouwingen van rekenpuntgegevens Correctieronde NSL Monitoring 2011 aangeleverd door de wegbeheerders bij de correctieronde"

Transcriptie

1 Onderbouwingen van rekenpuntgegevens Correctieronde NSL Monitoring 2011 aangeleverd door de wegbeheerders bij de correctieronde Aantal te wijzigen punten per jaar nr Organisatie accoord Gemeente Breda ja Gemeente Den Haag ja Gemeente Haarlemmermeer ja Gemeente Rucphen nee Gemeente Roosendaal ja Gemeente Bergen op Zoom ja Gemeente Midden-Delfland nee Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid ja Gemeente 's-hertogenbosch ja Gemeente Utrecht ja Provincie Noord-Brabant ja Gemeente Eindhoven ja Gemeente Asten ja Gemeente Deurne ja Gemeente Amersfoort ja Gemeente Amsterdam ja Gemeente Almere ja Provincie Overijssel ja Gemeente Dordrecht ja Milieudienst West-Holland nee Provincie Noord-Holland ja Gemeente Tilburg ja Gemeente Bernheze ja Rijkswaterstaat ja Provincie Zuid-Holland ja Tabel 1: Overzicht verzoeken tot wijziging status rekenpunten

2 01: Onderbouwingsformulier Gemeente Breda 1. gegevens indiener naam bevoegd gezag Gemeente Breda adresgegevens contactpersoon telefoonnummer datum van indiening onderbouwing gegevens nieuwe status rekenpunt(en) Id rekenpunt nr. Zichtjaar jaar , 11, 15 en , 11, 15 en 20 Locatie x,y ; , 130; , 260 NSL toetspunt ja/ nee nee nee Uitzonderingsgrond: toetspunt,toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium of overige (zelf definiëren). Toepasbaarheidsbeginsel Toepasbaarheidsbeginsel onderstaand een algemene omschrijving opnemen over de redenen waarom u ten opzichte van de actualisatie eerder dit jaar de status van het rekenpunt of meerdere rekenpunten alsnog wilt veranderen. Onder punt 4 wordt u gevraagd om specifieke argumentatie per toetspunt dat u wilt wijzigen in een rekenpunt. 6504: Betreft geen NSL toetspunt, ligt boven middenberm autosnelweg (A16) 10422: Betreft geen NSL toetspunt, ligt boven middenberm autosnelweg (A58) 3. locatie nieuw toetspunt Als u van een NSL-toetspunt een rekenpunt heeft gemaakt op basis van een uitzonderingsgrond is het van belang dat er een nieuw toetspunt ligt verder van de wegas op de locatie waar naar uw inzicht wel de toetsing plaats moet vinden. Door het ministerie I&M is vanwege de planning besloten dat in de voorliggende wijzigingsmogelijkheid ten behoeve van de monitoringsronde 2011 het niet mogelijk is om nieuwe toetspunten (op bv. grotere afstand) aan te maken. Dit kunt u in de monitoringsronde van 2012 realiseren. Hieronder moet van alle toetspunten die nu worden omgezet naar een rekenpunt (en eventuele andere ontbrekende toetspunten) de correcte nieuwe toetsingscoördinaten worden gegeven waar wel moet worden getoetst:

3 4. onderbouwing wijziging toetspunt(en) Onderstaand moet u de onderbouwing opnemen waarin voor elke - op basis van een uitzonderingsgrond - te wijzigen locatie beschreven wordt waarom dit van toepassing is. In deze onderbouwing dient ook een beschrijving van de huidige situatie te worden gegeven, dit kan bijvoorbeeld aan de hand van geografische kaarten van de feitelijke situatie. In het geval dat een toetspunt wordt gewijzigd naar een rekenpunt op grond van het blootstellingscriterium dan is het verplicht om ook de toegepaste definitie van dit criterium te geven, dwz., hoe u significante blootstellingsduur voor de betreffende locatie heeft gedefinieerd c.q. berekent. Geef dat hieronder per gewijzigd punt aan. 5. referentie naar oorspronkelijke onderbouwing MT2011 De met deze template aangeleverde onderbouwing voor het alsnog aanpassen van de status van toetspunten is een wijziging op de door u aangeleverde oorspronkelijke onderbouwing van verkeersgegevens. Onderstaand moet de referentie worden vermeld waar de oorspronkelijke uitgewerkte en openbaar toegankelijke onderbouwingsrapportage te zien is:

4 02: Onderbouwingsformulier Gemeente Den Haag 1. gegevens indiener naam bevoegd gezag Gemeente Den Haag adresgegevens contactpersoon telefoonnummer datum van indiening onderbouwing 5 oktober gegevens nieuwe status rekenpunt(en) Id rekenpunt nr. Zichtjaar jaar Locatie x,y Alle jaren 82261, Alle jaren 82240, Alle jaren 82204, Alle jaren 82210, Alle jaren 83020, Alle jaren 84340, Alle jaren 84276, Alle jaren 84304, Alle jaren 83034, Alle jaren 82977, NSL toetspunt ja/ nee Uitzonderingsgrond: toetspunt,toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium of overige (zelf definiëren). Toepasbaarheidsbeginsel Toepasbaarheidsbeginsel Blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel Toepasbaarheidsbeginsel Toepasbaarheidsbeginsel Toepasbaarheidsbeginsel Toepasbaarheidsbeginsel Toepasbaarheidsbeginsel Toepasbaarheidsbeginsel onderstaand een algemene omschrijving opnemen over de redenen waarom u ten opzichte van de actualisatie eerder dit jaar de status van het rekenpunt of meerdere rekenpunten alsnog wilt veranderen. Onder punt 4 wordt u gevraagd om specifieke argumentatie per toetspunt dat u wilt wijzigen in een rekenpunt. Bij de actualisatie eerder dit jaar zijn fouten opgetreden waardoor de bovengenoemde toetspunten niet zijn omgezet naar rekenpunten. 3. locatie nieuw toetspunt Als u van een NSL-toetspunt een rekenpunt heeft gemaakt op basis van een uitzonderingsgrond is het van belang dat er een nieuw toetspunt ligt verder van de wegas op de locatie waar naar uw inzicht wel de toetsing plaats moet vinden. Door het ministerie I&M is vanwege de planning besloten dat in de voorliggende wijzigingsmogelijkheid ten behoeve van de monitoringsronde 2011 het niet mogelijk is om nieuwe toetspunten (op bv. grotere afstand) aan te maken. Dit kunt u in de monitoringsronde van 2012 realiseren.

5 Hieronder moet van alle toetspunten die nu worden omgezet naar een rekenpunt (en eventuele andere ontbrekende toetspunten) de correcte nieuwe toetsingscoördinaten worden gegeven waar wel moet worden getoetst: Voor de rekenpunten , , is het niet mogelijk een toetspunt op grotere afstand van de wegas te maken. De punten liggen op kruising van een weg met de snelweg. Nieuwe toetspunten aanbrengen is zinloos omdat die dan op de snelweg komen te liggen. Voorbij de kruising zijn al voldoende bestaande toetspunten aanwezig. Hetzelfde geldt voor , , (kruising weg met spoor). Rekenpunt: Nieuwe toetspunt komt op x y Rekenpunt: Nieuwe toetspunt komt op x y Rekenpunt: Nieuwe toetspunt komt op x y Rekenpunt Het juiste toetspunt bestaat al: nr onderbouwing wijziging toetspunt(en) Onderstaand moet u de onderbouwing opnemen waarin voor elke - op basis van een uitzonderingsgrond - te wijzigen locatie beschreven wordt waarom dit van toepassing is. In deze onderbouwing dient ook een beschrijving van de huidige situatie te worden gegeven, dit kan bijvoorbeeld aan de hand van geografische kaarten van de feitelijke situatie. In het geval dat een toetspunt wordt gewijzigd naar een rekenpunt op grond van het blootstellingscriterium dan is het verplicht om ook de toegepaste definitie van dit criterium te geven, dwz., hoe u significante blootstellingsduur voor de betreffende locatie heeft gedefinieerd c.q. berekent. Geef dat hieronder per gewijzigd punt aan.

6 de rekenpunten , , Hetzelfde geldt voor , , (kruising weg met spoor).

7 Rekenpunt (punt op enkele meters voor de gevel). Het juiste toetspunt bestaat al: nr (punt op gevel). 5. referentie naar oorspronkelijke onderbouwing MT2011 De met deze template aangeleverde onderbouwing voor het alsnog aanpassen van de status van toetspunten is een wijziging op de door u aangeleverde oorspronkelijke onderbouwing van verkeersgegevens. Onderstaand moet de referentie worden vermeld waar de oorspronkelijke uitgewerkte en openbaar toegankelijke onderbouwingsrapportage te zien is:

8 03: Onderbouwingsformulier Gemeente Haarlemmermeer 1. gegevens indiener naam bevoegd gezag Gemeente Haarlemmermeer adresgegevens contactpersoon telefoonnummer datum van indiening onderbouwing 5 oktober gegevens nieuwe status rekenpunt(en) Id rekenpunt nr. Zichtjaar jaar Locatie x,y ; NSL toetspunt ja/ nee nee Uitzonderingsgrond: toetspunt,toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium of overige (zelf definiëren). toepasbaarheidsbeginsel onderstaand een algemene omschrijving opnemen over de redenen waarom u ten opzichte van de actualisatie eerder dit jaar de status van het rekenpunt of meerdere rekenpunten alsnog wilt veranderen. Onder punt 4 wordt u gevraagd om specifieke argumentatie per toetspunt dat u wilt wijzigen in een rekenpunt. In de Monitoringstool 2011 (MT2011) is een rekenpunt (nr ) gelegen in de middenberm van de A9 nabij de Hoofdweg Oostzijde. De feitelijke situatie is dusdanig dat de Hoofdwegoostzijde de A9 ongelijkvloers kruist, middels een tunnel. Tunnels en ongelijkvloerse kruisingen kunnen niet worden gemodelleerd in de MT. In de MT2011 wordt er (rekenkundig) vanuit gegaan dat het rekenpunt in de middenberm van de A9 ligt EN nog een verkeersbijdrage van de Hoofdwegoostzijde ontvangt. Feitelijk is dat natuurlijk niet het geval: in de middenberm van de A9 is het toepasbaarheidsbeginsel van toepassing en een optelling van de verkeersbijdrage van beiden wegen op die locatie is ook niet correct gezien de ongelijkvloerse kruising van deze wegen. 3. locatie nieuw toetspunt Als u van een NSL-toetspunt een rekenpunt heeft gemaakt op basis van een uitzonderingsgrond is het van belang dat er een nieuw toetspunt ligt verder van de wegas op de locatie waar naar uw inzicht wel de toetsing plaats moet vinden. Door het ministerie I&M is vanwege de planning besloten dat in de voorliggende wijzigingsmogelijkheid ten behoeve van de monitoringsronde 2011 het niet mogelijk is om nieuwe toetspunten (op bv. grotere afstand) aan te maken. Dit kunt u in de monitoringsronde van 2012 realiseren. Hieronder moet van alle toetspunten die nu worden omgezet naar een rekenpunt (en eventuele andere ontbrekende toetspunten) de correcte nieuwe toetsingscoördinaten worden gegeven waar wel moet worden getoetst: Voorstel nieuw toetspunt X;Y = ; onderbouwing wijziging toetspunt(en)

9 Onderstaand moet u de onderbouwing opnemen waarin voor elke - op basis van een uitzonderingsgrond - te wijzigen locatie beschreven wordt waarom dit van toepassing is. In deze onderbouwing dient ook een beschrijving van de huidige situatie te worden gegeven, dit kan bijvoorbeeld aan de hand van geografische kaarten van de feitelijke situatie. In het geval dat een toetspunt wordt gewijzigd naar een rekenpunt op grond van het blootstellingscriterium dan is het verplicht om ook de toegepaste definitie van dit criterium te geven, dwz., hoe u significante blootstellingsduur voor de betreffende locatie heeft gedefinieerd c.q. berekent. Geef dat hieronder per gewijzigd punt aan. Huidige situatie: Het rekenpunt (nr ) is in de huidige situatie als NSL-rekenpunt gemarkeerd (groen) Onderbouwing: De feitelijke situatie is dusdanig dat de Hoofdwegoostzijde de A9 ongelijkvloers kruist, middels een tunnel. Tunnels en ongelijkvloerse kruisingen kunnen niet worden gemodelleerd in de MT. In de MT2011 wordt er (rekenkundig) vanuit gegaan dat het rekenpunt in de middenberm van de A9 ligt en nog een verkeersbijdrage van de Hoofdwegoostzijde ontvangt. Feitelijk is dat natuurlijk niet het geval: in de middenberm van de A9 is het toepasbaarheidsbeginsel van toepassing en een optelling van de verkeersbijdrage van beiden wegen op die locatie is ook niet correct. 5. referentie naar oorspronkelijke onderbouwing MT2011 De met deze template aangeleverde onderbouwing voor het alsnog aanpassen van de status van toetspunten is een wijziging op de door u aangeleverde oorspronkelijke onderbouwing van verkeersgegevens. Onderstaand moet de referentie worden vermeld waar de oorspronkelijke uitgewerkte en openbaar toegankelijke onderbouwingsrapportage te zien is: Technische rapportage regionaal verkeersmodel 2008, 2020 Regio Noord-Holland Zuid, versie V 1.0, van 14 mei 2010

10 04: Onderbouwingsformulier Gemeente Rucphen 1. gegevens indiener naam bevoegd gezag Gemeente Rucphen adresgegevens contactpersoon telefoonnummer datum van indiening onderbouwing gegevens nieuwe status rekenpunt(en) Id rekenpunt nr. Zichtjaar jaar Locatie x,y NSL toetspunt ja/ nee Uitzonderingsgrond: toetspunt, toepasbaarheidsbeginsel blootstellingscriterium of overige (zelf definiëren) toepasbaarheidsbeginsel toepasbaarheidsbeginsel toepasbaarheidsbeginsel toepasbaarheidsbeginsel onderstaand een algemene omschrijving opnemen over de redenen waarom u ten opzichte van de actualisatie eerder dit jaar de status van het rekenpunt of meerdere rekenpunten alsnog wilt veranderen. Onder punt 4 wordt u gevraagd om specifieke argumentatie per toetspunt dat u wilt wijzigen in een rekenpunt. Uit de berekening van ministerie I&M kwam naar voren dat in 2015 een grenswaarde overschrijding NO2 zou optreden op rekenpunt Bij nadere beschouwing van dat rekenpunt, bleek het nodig om ook de nabijgelegen rekenpunten , en te beschouwen. 3. locatie nieuw toetspunt Als u van een NSL-toetspunt een rekenpunt heeft gemaakt op basis van een uitzonderingsgrond is het van belang dat er een nieuw toetspunt ligt verder van de wegas op de locatie waar naar uw inzicht wel de toetsing plaats moet vinden. Door het ministerie I&M is vanwege de planning besloten dat in de voorliggende wijzigingsmogelijkheid ten behoeve van de monitoringsronde 2011 het niet mogelijk is om nieuwe toetspunten (op bv. grotere afstand) aan te maken. Dit kunt u in de monitoringsronde van 2012 realiseren. Hieronder moet van alle toetspunten die nu worden omgezet naar een rekenpunt (en eventuele andere ontbrekende toetspunten) de correcte nieuwe toetsingscoördinaten worden gegeven waar wel moet worden getoetst: Het heeft geen zin om langs het bedoelde wegvak van de Rijksweg Noord toetspunten te leggen, omdat daar de Autosnelweg A58 ligt. 4. onderbouwing wijziging toetspunt(en) Onderstaand moet u de onderbouwing opnemen waarin voor elke - op basis van een uitzonderingsgrond - te wijzigen locatie beschreven wordt waarom dit van toepassing is. In deze onderbouwing dient ook een beschrijving van de huidige situatie te worden gegeven, dit kan bijvoorbeeld aan de hand van geografische kaarten van de feitelijke situatie. In het geval dat een toetspunt wordt gewijzigd naar een rekenpunt op grond van het blootstellingscriterium dan is het verplicht om ook de toegepaste definitie van dit criterium te geven, dwz., hoe u significante blootstellingsduur voor de betreffende locatie heeft gedefinieerd c.q. berekent. Geef dat hieronder per gewijzigd punt aan In de Wet milieubeheer is het toepasbaarheidsbeginsel in artikel 5.19 lid 2 opgenomen. Het gaat daarin voornamelijk om de toegankelijkheid van plaatsen. De luchtkwaliteit hoeft niet beoordeeld te worden op:

11 a. locaties die zich bevinden in gebieden waartoe leden van het publiek geen toegang hebben en waar geen vaste bewoning is, en/of; b. terreinen waarop een of meer inrichtingen zijn gelegen, waar bepalingen betreffende gezondheid en veiligheid op arbeidsplaatsen als bedoeld in artikel 5.6, tweede lid, van toepassing zijn, en/of; c. de rijbaan van wegen en de middenberm van wegen, tenzij voetgangers normaliter toegang tot de middenberm hebben. In dit geval betreft het een rekenpunt dat ligt op de rijbaan van wegen of de middenberm van wegen. De luchtkwaliteit hoeft daar niet te worden beoordeeld Idem Idem Idem 5. referentie naar oorspronkelijke onderbouwing MT2011 De met deze template aangeleverde onderbouwing voor het alsnog aanpassen van de status van toetspunten is een wijziging op de door u aangeleverde oorspronkelijke onderbouwing van verkeersgegevens. Onderstaand moet de referentie worden vermeld waar de oorspronkelijke uitgewerkte en openbaar toegankelijke onderbouwingsrapportage te zien is: Het betreft hier het de aanpassing van de status van toetspunten. Het betreft niet een wijziging van een eerder geleverde onderbouwing van verkeersgegevens.

12 05: Onderbouwingsformulier Gemeente Roosendaal 1. gegevens indiener naam bevoegd gezag Gemeente Roosendaal adresgegevens contactpersoon telefoonnummer datum van indiening onderbouwing gegevens nieuwe status rekenpunt(en) Id rekenpunt nr. Zichtjaar jaar Locatie x,y NSL toetspunt ja/ nee Uitzonderingsgrond: toetspunt, toepasbaarheidsbeginsel blootstellingscriterium of overige (zelf definiëren) Toepasbaarheidsbeginsel Toepasbaarheidsbeginsel onderstaand een algemene omschrijving opnemen over de redenen waarom u ten opzichte van de actualisatie eerder dit jaar de status van het rekenpunt of meerdere rekenpunten alsnog wilt veranderen. Onder punt 4 wordt u gevraagd om specifieke argumentatie per toetspunt dat u wilt wijzigen in een rekenpunt. Uit de berekening van ministerie I&M kwam naar voren dat in 2015 een grenswaarde overschrijding NO2 zou optreden op de rekenpunten en locatie nieuw toetspunt Als u van een NSL-toetspunt een rekenpunt heeft gemaakt op basis van een uitzonderingsgrond is het van belang dat er een nieuw toetspunt ligt verder van de wegas op de locatie waar naar uw inzicht wel de toetsing plaats moet vinden. Door het ministerie I&M is vanwege de planning besloten dat in de voorliggende wijzigingsmogelijkheid ten behoeve van de monitoringsronde 2011 het niet mogelijk is om nieuwe toetspunten (op bv. grotere afstand) aan te maken. Dit kunt u in de monitoringsronde van 2012 realiseren. Hieronder moet van alle toetspunten die nu worden omgezet naar een rekenpunt (en eventuele andere ontbrekende toetspunten) de correcte nieuwe toetsingscoördinaten worden gegeven waar wel moet worden getoetst: Het heeft geen zin om langs het bedoelde wegvak van de Plantagebaan toetspunten te leggen, omdat daar de Autosnelweg A58 ligt. 4. onderbouwing wijziging toetspunt(en) Onderstaand moet u de onderbouwing opnemen waarin voor elke - op basis van een uitzonderingsgrond - te wijzigen locatie beschreven wordt waarom dit van toepassing is. In deze onderbouwing dient ook een beschrijving van de huidige situatie te worden gegeven, dit kan bijvoorbeeld aan de hand van geografische kaarten van de feitelijke situatie. In het geval dat een toetspunt wordt gewijzigd naar een rekenpunt op grond van het blootstellingscriterium dan is het verplicht om ook de toegepaste definitie van dit criterium te geven, dwz., hoe u significante blootstellingsduur voor de betreffende locatie heeft gedefinieerd c.q. berekent. Geef dat hieronder per gewijzigd punt aan In de Wet milieubeheer is het toepasbaarheidsbeginsel in artikel 5.19 lid 2 opgenomen. Het gaat daarin voornamelijk om de toegankelijkheid van plaatsen. De luchtkwaliteit hoeft niet beoordeeld te worden op: a. locaties die zich bevinden in gebieden waartoe leden van het publiek geen toegang hebben en waar geen vaste bewoning is, en/of; b. terreinen waarop een of meer inrichtingen zijn gelegen, waar bepalingen betreffende gezondheid

13 en veiligheid op arbeidsplaatsen als bedoeld in artikel 5.6, tweede lid, van toepassing zijn, en/of; c. de rijbaan van wegen en de middenberm van wegen, tenzij voetgangers normaliter toegang tot de middenberm hebben. In dit geval betreft het een rekenpunt dat ligt op de rijbaan van wegen of de middenberm van wegen. De luchtkwaliteit hoeft daar niet te worden beoordeeld Idem 5. referentie naar oorspronkelijke onderbouwing MT2011 De met deze template aangeleverde onderbouwing voor het alsnog aanpassen van de status van toetspunten is een wijziging op de door u aangeleverde oorspronkelijke onderbouwing van verkeersgegevens. Onderstaand moet de referentie worden vermeld waar de oorspronkelijke uitgewerkte en openbaar toegankelijke onderbouwingsrapportage te zien is: Het betreft hier het de aanpassing van de status van toetspunten. Het betreft niet een wijziging van een eerder geleverde onderbouwing van verkeersgegevens.

14 06: Onderbouwingsformulier gemeente Bergen op Zoom 1. gegevens indiener naam bevoegd gezag Gemeente Bergen op Zoom adresgegevens contactpersoon telefoonnummer datum van indiening onderbouwing gegevens nieuwe status rekenpunt(en) Id rekenpunt nr Zichtjaar jaar Locatie x,y NSL toetspunt ja/ nee Uitzonderingsgrond: toetspunt, toepasbaarheidsbeginsel blootstellingscriterium of overige (zelf definiëren). Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel,

15 blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium Toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium onderstaand een algemene omschrijving opnemen over de redenen waarom u ten opzichte van de actualisatie eerder dit jaar de status van het rekenpunt of meerdere rekenpunten alsnog wilt veranderen. Onder punt 4 wordt u gevraagd om specifieke argumentatie per toetspunt dat u wilt wijzigen in een rekenpunt. Uit de berekening van ministerie I&M kwam naar voren dat in 2011 een grenswaarde overschrijding PM10 zou optreden op de bovenstaande rekenpunten. 3. locatie nieuw toetspunt Als u van een NSL-toetspunt een rekenpunt heeft gemaakt op basis van een uitzonderingsgrond is het van belang dat er een nieuw toetspunt ligt verder van de wegas op de locatie waar naar uw inzicht wel de toetsing plaats moet vinden. Door het ministerie I&M is vanwege de planning besloten dat in de voorliggende wijzigingsmogelijkheid ten behoeve van de monitoringsronde 2011 het niet mogelijk is om nieuwe toetspunten (op bv. grotere afstand) aan te maken. Dit kunt u in de monitoringsronde van 2012 realiseren. Hieronder moet van alle toetspunten die nu worden omgezet naar een rekenpunt (en eventuele andere ontbrekende toetspunten) de correcte nieuwe toetsingscoördinaten worden gegeven waar wel moet worden getoetst: Het heeft geen zin om langs het bedoelde wegvakken van de Lelyweg, Plasticslaan en Van Konijnenburgweg toetspunten te leggen, omdat daar bedrijventerreinen liggen. 4. onderbouwing wijziging toetspunt(en) Onderstaand moet u de onderbouwing opnemen waarin voor elke - op basis van een uitzonderingsgrond - te wijzigen locatie beschreven wordt waarom dit van toepassing is. In deze onderbouwing dient ook een beschrijving van de huidige situatie te worden gegeven, dit kan bijvoorbeeld aan de hand van geografische kaarten van de feitelijke situatie. In het geval dat een toetspunt wordt gewijzigd naar een rekenpunt op grond van het blootstellingscriterium dan is het verplicht om ook de toegepaste definitie van dit criterium te geven, dwz., hoe u significante blootstellingsduur voor de betreffende locatie heeft gedefinieerd c.q. berekent. Geef dat hieronder per gewijzigd punt aan In de Wet milieubeheer is het toepasbaarheidsbeginsel in artikel 5.19 lid 2 opgenomen. Het gaat daarin voornamelijk om de toegankelijkheid van plaatsen. De luchtkwaliteit hoeft niet beoordeeld te worden op: a. locaties die zich bevinden in gebieden waartoe leden van het publiek geen toegang hebben en waar geen vaste bewoning is, en/of; b. terreinen waarop een of meer inrichtingen zijn gelegen, waar bepalingen betreffende gezondheid en veiligheid op arbeidsplaatsen als bedoeld in artikel 5.6, tweede lid, van toepassing zijn, en/of; c. de rijbaan van wegen en de middenberm van wegen, tenzij voetgangers normaliter toegang tot de middenberm hebben. In dit geval betreft het rekenpunten die liggen op terreinen waarop een of meer inrichtingen zijn gelegen, waar bepalingen betreffende gezondheid en veiligheid op arbeidsplaatsen als bedoeld in artikel 5.6, tweede lid, van toepassing zijn. De luchtkwaliteit hoeft daar niet te worden beoordeeld.

16 Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem Idem De luchtkwaliteit moet alleen bepaald (gemeten of berekend) worden op plaatsen waar de blootstelling significant is. Bij toetsing van de gevolgen van een project aan de luchtkwaliteitseisen is dus van belang dat de plaatsen waar significante blootstelling plaatsvindt, worden bepaald. Daarvoor moet eerst duidelijk zijn wat significant is of niet. In artikel 22 van de Regeling beoordeling luchtkwaliteit 2007 (Rbl) staat dat de luchtkwaliteit wordt bepaald op plaatsen waar de bevolking kan worden blootgesteld gedurende een periode die in vergelijking met de middelingstijd van de betreffende luchtkwaliteitseis significant is'. Hieruit blijkt dat de duur van de periode dat iemand (1 individu) gemiddeld wordt blootgesteld bepalend is voor de vraag of de luchtkwaliteit dient te worden beoordeeld. Er wordt daarbij verder geen onderscheid gemaakt naar de gevoeligheid van groepen of de aard van het verblijf. De grenswaarden zijn opgesteld ten behoeve van de gezondheid van de gehele bevolking. Bij de bepaling of een verblijfstijd significant is, moet de verblijfstijd worden vergeleken met een jaar, dag of uur, afhankelijk van de vraag of je te maken hebt met een jaargemiddelde, een daggemiddelde of een uurgemiddelde grenswaarde voor een stof. Voor fijn stof gelden twee normen: een jaargemiddelde norm van 40 ug/m3 en een daggemiddelde norm die al wordt overschreden indien de jaargemiddelde concentratie 31,6 ug/m3 is. De dagnorm is daarmee bepalend. Voor fijn stof moet de verblijfstijd dus vergeleken worden met een dag. Een voorbeeld: De gemiddelde verblijfstijd van een wandelaar op een wandelpad is kort in vergelijking met 24 uur en daarom niet significant. In dit geval betreft het rekenpunten die liggen langs wegen op een industrieterrein, geen woonomgeving. De gemiddelde verblijfstijd van een fietser op het fietspad of een wandelaar op het trottoir langs deze wegen is kort in vergelijking met 24 uur en daarom niet significant. Het betreft incidenteel gebruik door fietser en/of wandelaar, 5. referentie naar oorspronkelijke onderbouwing MT2011 De met deze template aangeleverde onderbouwing voor het alsnog aanpassen van de status van toetspunten is een wijziging op de door u aangeleverde oorspronkelijke onderbouwing van verkeersgegevens. Onderstaand moet de referentie worden vermeld waar de oorspronkelijke uitgewerkte en openbaar toegankelijke onderbouwingsrapportage te zien is:

17 Het betreft hier het de aanpassing van de status van toetspunten. Het betreft niet een wijziging van een eerder geleverde onderbouwing van verkeersgegevens. 6. Opmerking m.b.t. achtergrondconcentratie Onderstaand is een opmerking genoteerd m.b.t. de achtergrondconcentraties die door het ministerie zijn gehanteerd in de berekening. Daaronder is de reactie op die opmerking genoteerd. De reactie is gegeven door H. Groot Wassink: Opmerking Op de kaart 2011 van de monitoringstool 2011 is dit te zien: Op het rekenpunten langs de Plasticslaan, langs het westelijk deel van de Lelyweg en het westelijk deel van de Van Konijnenburgweg (violet op de kaart) is het resultaat van de berekeningen, uitgevoerd door het ministerie: een PM10-concentratie die groter is dan van 33,6 ug/m3. Dat impliceert overschrijding van de daggemiddelde grenswaarde. De relatief hoge berekende concentratie is mogelijk te verklaren doordat het ministerie in de berekeningen op die punten een relatief hoge achtergrondconcentratie van 31 ug/m3 heeft gehanteerd. Opmerkelijk hierbij is het volgende: tegenover het violette rekenpunt aan de Lelyweg ligt een groen rekenpunt, waar in de berekening een achtergrondconcentratie is gehanteerd van slechts 24,7 ug/m3 is. Dit zou betekenen dat de achtergrondconcentraties op twee punten, die op circa 15 meter van elkaar zijn gelegen, 6,3 ug/m3 van elkaar verschillen. En ook tegenover het violette rekenpunt aan de Van Konijnenburgweg ligt een groen rekenpunt, waar in de berekening een achtergrondconcentratie is gehanteerd van slechts 23,8 ug/m3 is. Dit zou betekenen dat de achtergrondconcentraties op twee punten, die op circa 15 meter van elkaar zijn gelegen, 7,2 ug/m3 van elkaar verschillen. Het is aan te bevelen dat het ministerie nagaat of de in de berekening gehanteerde achtergrondconcentraties in dit geval juist zijn. Reactie van Infomil De punten langs de wegen die je noemt zijn in 2010 nog violet = overschrijding In 2011 zijn ze blauw = net onder de norm De GCN kaart bestaat uit vakken. Ieder vak heeft een gemiddelde waarde die is bekend door het PBL/RIVM op basis van veel bronnen, oa de emissieregistratie. Aan de randen van die vakken zijn altijd verschillen. Echter de concentratie zal nooit met sprongen veranderen, maar geleidelijk. De groene en violette/blauwe rekenpunten liggen zo te zien in andere GCN-vakken.

18 De reden van het verschil in concentraties tussen de blokken is in de Monitoringstool niet te zien/achterhalen. Gezien de locatie heb ik wel een vermoeden: in het deel met de blauwe/paarse rekenpunten bevindt zich wrs 1 of meerdere grote stofbronnen met een laag emissiepunt. Voor details over de GCN-kaart verwijs ik je naar de GCN-site. Op die kaart is bij Bergen op Zoom inderdaad een gridcel te zien met waarde 33,8 voor PM10 in De naastgelegen cellen hebben een (fors) lagere waarde.

19 07: Onderbouwingsformulier Gemeente Midden-Delfland 1. gegevens indiener naam bevoegd gezag Gemeente Midden-Delfland adresgegevens contactpersoon telefoonnummer datum van indiening onderbouwing 5 oktober gegevens nieuwe status rekenpunt(en) Id rekenpunt nr. Zichtjaar jaar Locatie x,y , NSL toetspunt ja/ nee nee Uitzonderingsgrond: toetspunt,toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium of overige (zelf definiëren). Binnen een zone van 60 meter bevinden zich geen blootgestelden individuen. In noordwestelijke richting ligt een driehoekige waterplas waar geen mensen zullen verblijven. Ook zijn er geen gevoelige bestemmingen in de nabijheid , , nee nee Binnen een zone van 100 meter bevinden zich geen blootgestelde individuen. In noordwestelijke richting ligt een driehoekige waterplas waar geen mensen zullen verblijven. Ook zijn er geen gevoelige bestemmingen in de nabijheid.. Binnen een zone van meer dan 100 meter bevinden zich geen blootgestelde individuen. In noordwestelijke richting ligt een driehoekige waterplas waar geen mensen zullen verblijven. Ook zijn er geen gevoelige bestemmingen in de nabijheid. onderstaand een algemene omschrijving opnemen over de redenen waarom u ten opzichte van de actualisatie eerder dit jaar de status van het rekenpunt of meerdere rekenpunten alsnog wilt veranderen. Onder punt 4 wordt u gevraagd om specifieke argumentatie per toetspunt dat u wilt wijzigen in een rekenpunt. Deze punten zijn eerder niet opgevallen. 3. locatie nieuw toetspunt

20 Als u van een NSL-toetspunt een rekenpunt heeft gemaakt op basis van een uitzonderingsgrond is het van belang dat er een nieuw toetspunt ligt verder van de wegas op de locatie waar naar uw inzicht wel de toetsing plaats moet vinden. Door het ministerie I&M is vanwege de planning besloten dat in de voorliggende wijzigingsmogelijkheid ten behoeve van de monitoringsronde 2011 het niet mogelijk is om nieuwe toetspunten (op bv. grotere afstand) aan te maken. Dit kunt u in de monitoringsronde van 2012 realiseren. Hieronder moet van alle toetspunten die nu worden omgezet naar een rekenpunt (en eventuele andere ontbrekende toetspunten) de correcte nieuwe toetsingscoördinaten worden gegeven waar wel moet worden getoetst: : Het nieuwe toetsingspunt is: x: 81397, y: : Kan vervallen : Kan vervallen 4. onderbouwing wijziging toetspunt(en) Onderstaand moet u de onderbouwing opnemen waarin voor elke - op basis van een uitzonderingsgrond - te wijzigen locatie beschreven wordt waarom dit van toepassing is. In deze onderbouwing dient ook een beschrijving van de huidige situatie te worden gegeven, dit kan bijvoorbeeld aan de hand van geografische kaarten van de feitelijke situatie. In het geval dat een toetspunt wordt gewijzigd naar een rekenpunt op grond van het blootstellingscriterium dan is het verplicht om ook de toegepaste definitie van dit criterium te geven, dwz., hoe u significante blootstellingsduur voor de betreffende locatie heeft gedefinieerd c.q. berekent. Geef dat hieronder per gewijzigd punt aan. Toetspunt NSL: Het toetspunt (geel) ligt in de berm naast een viaduct over de snelweg. In de directe omgeving zijn gevoelige objecten (in het kader van de Luchtkwaliteit) aanwezig. Het punt ligt aan de rand van het bedrijventerrein Harnaschpolder. Het dichtstbijzijnde bedrijf is een afvalwaterzuivering. De bedrijfsgrens ligt op meer dan 200 meter van het toetsingspunt. Het is reëler om het toetspunt te laten vervallen of verplaatsen naar de andere kant van het viaduct (zie paarse punt.). Dit punt ligt nabij bedrijven die in de toekomst daar geplaatst kunnen worden. Zie voor een verdere ruimtelijke beeldvorming figuur 1.

21 Figuur 1. Toetspunt NSL en Beide punten (blauw en groen) liggen aan de rand van de Rijksweg A4. In de directe nabijheid zijn geen gevoelige bestemmingen aanwezig. Ook zullen deze daar niet komen. Blootstelling aan slechte luchtkwaliteit zal hier sporadisch plaatsvinden aangezien het geen uitnodigende plek is om te recreëren en deze locatie moeilijk te bereiken is. Mede gelet op de blootstellingsduur voor de maatgevende stof NO2 (jaar) is er geen reden om aan te nemen dat personen die zich mogelijk toch incidenteel bij deze toetsingpunten bevinden (als die er al zullen zijn) nadelige gevolgen door de luchtkwaliteit zullen ondervinden. Zie voor een verdere ruimtelijke beeldvorming figuur 2. Figuur 2.

22 5. referentie naar oorspronkelijke onderbouwing MT2011 De met deze template aangeleverde onderbouwing voor het alsnog aanpassen van de status van toetspunten is een wijziging op de door u aangeleverde oorspronkelijke onderbouwing van verkeersgegevens. Onderstaand moet de referentie worden vermeld waar de oorspronkelijke uitgewerkte en openbaar toegankelijke onderbouwingsrapportage te zien is:

23 08: Onderbouwingsformulier Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid 1. gegevens indiener naam bevoegd gezag Omgevingsdienst Zuid-Holland zuid adresgegevens contactpersoon telefoonnummer datum van indiening onderbouwing 6 oktober gegevens nieuwe status rekenpunt(en) Id rekenpunt nr. Zichtjaar jaar Locatie x,y Ja Ja Ja ja NSL toetspunt ja/ nee Uitzonderingsgrond: toetspunt,toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium of overige (zelf definiëren). onderstaand een algemene omschrijving opnemen over de redenen waarom u ten opzichte van de actualisatie eerder dit jaar de status van het rekenpunt of meerdere rekenpunten alsnog wilt veranderen. Onder punt 4 wordt u gevraagd om specifieke argumentatie per toetspunt dat u wilt wijzigen in een rekenpunt. In de gemeente Gorinchem staan veel receptoren op NSL=0. Deze punten stonden vorig jaar echter op NSL= 1. (zie bijgevoegde afbeelding). Aangezien deze punten in de bebouwde kom liggen, moeten ze van NSL= 0 op NSL =1 worden gezet. De oorzaak waardoor deze punten zijn uitgezet, is onbekend. 3. locatie nieuw toetspunt Als u van een NSL-toetspunt een rekenpunt heeft gemaakt op basis van een uitzonderingsgrond is het van belang dat er een nieuw toetspunt ligt verder van de wegas op de locatie waar naar uw inzicht wel de toetsing plaats moet vinden. Door het ministerie I&M is vanwege de planning besloten dat in de voorliggende wijzigingsmogelijkheid ten behoeve van de monitoringsronde 2011 het niet mogelijk is om nieuwe toetspunten (op bv. grotere afstand) aan te maken. Dit kunt u in de monitoringsronde van 2012 realiseren. Hieronder moet van alle toetspunten die nu worden omgezet naar een rekenpunt (en eventuele andere ontbrekende toetspunten) de correcte nieuwe toetsingscoördinaten worden gegeven waar wel moet worden getoetst:

24 4. onderbouwing wijziging toetspunt(en) Onderstaand moet u de onderbouwing opnemen waarin voor elke - op basis van een uitzonderingsgrond - te wijzigen locatie beschreven wordt waarom dit van toepassing is. In deze onderbouwing dient ook een beschrijving van de huidige situatie te worden gegeven, dit kan bijvoorbeeld aan de hand van geografische kaarten van de feitelijke situatie. In het geval dat een toetspunt wordt gewijzigd naar een rekenpunt op grond van het blootstellingscriterium dan is het verplicht om ook de toegepaste definitie van dit criterium te geven, dwz., hoe u significante blootstellingsduur voor de betreffende locatie heeft gedefinieerd c.q. berekent. Geef dat hieronder per gewijzigd punt aan. 5. referentie naar oorspronkelijke onderbouwing MT2011 De met deze template aangeleverde onderbouwing voor het alsnog aanpassen van de status van toetspunten is een wijziging op de door u aangeleverde oorspronkelijke onderbouwing van verkeersgegevens. Onderstaand moet de referentie worden vermeld waar de oorspronkelijke uitgewerkte en openbaar toegankelijke onderbouwingsrapportage te zien is:

25 09: Onderbouwingsformulier Gemeente s-hertogenbosch 1. gegevens indiener naam bevoegd gezag adresgegevens contactpersoon telefoonnummer datum van indiening onderbouwing Gemeente s-hertogenbosch gegevens nieuwe status rekenpunt Id rekenpunt nr. (receptor ID) Zichtjaar jaar Locatie x,y X149685, Y416143, X149685, Y416143, X149685, Y416143,63251 NSL toetspunt Ja/ nee Ja Ja Ja Uitzonderingsgrond: toetspunt,toepasbaarheidsbegin sel, blootstellingscriterium of overige (zelf definiëren). Blootstellingscriterium Blootstellingscriterium Blootstellingscriterium onderstaand een algemene omschrijving opnemen over de redenen waarom u ten opzichte van de actualisatie eerder dit jaar de status van het rekenpunt of meerdere rekenpunten alsnog wilt veranderen. Onder punt 4 wordt u gevraagd om specifieke argumentatie per toetspunt dat u wilt wijzigen in een rekenpunt. Rekenpunt net onder grenswaarde, hoge concentraties worden veroorzaakt door rijksweg A2, derhalve is gekozen voor aanpassing van de status van dit rekenpunt. 3. locatie nieuw toetspunt Als u van een NSL-toetspunt een rekenpunt heeft gemaakt op basis van een uitzonderingsgrond is het van belang dat er een nieuw toetspunt ligt verder van de wegas op de locatie waar naar uw inzicht wel de toetsing plaats moet vinden. Door het ministerie I&M is vanwege de planning besloten dat in de voorliggende wijzigingsmogelijkheid ten behoeve van de monitoringsronde 2011 het niet mogelijk is om nieuwe toetspunten (op bv. grotere afstand) aan te maken. Dit kunt u in de monitoringsronde van 2012 realiseren. Hieronder moet van alle toetspunten die nu worden omgezet naar een rekenpunt (en eventuele andere ontbrekende toetspunten) de correcte nieuwe toetsingscoördinaten worden gegeven waar wel moet worden getoetst: Nader te bepalen aangezien de hoge concentraties veroorzaakt worden door de rijksweg A2 (RWS) en niet door de Meerwijkweg (gemeente).

26 4. onderbouwing wijziging toetspunt(en) Onderstaand moet u de onderbouwing opnemen waarin voor elke - op basis van een uitzonderingsgrond - te wijzigen locatie beschreven wordt waarom dit van toepassing is. In deze onderbouwing dient ook een beschrijving van de huidige situatie te worden gegeven, dit kan bijvoorbeeld aan de hand van geografische kaarten van de feitelijke situatie. In het geval dat een toetspunt wordt gewijzigd naar een rekenpunt op grond van het blootstellingscriterium dan is het verplicht om ook de toegepaste definitie van dit criterium te geven, dwz., hoe u significante blootstellingsduur voor de betreffende locatie heeft gedefinieerd c.q. berekent. Geef dat hieronder per gewijzigd punt aan. De blootstellingsduur voor deze locatie is als volgt gedefinieerd: Op basis van de voorbeelden genoemd in de bijlage van het Rbl kan worden geconstateerd dat voor deze specifieke locatie de verblijfstijd significant is ten opzichte van een middelingstijd van een uur. Verder wordt gesteld dat er voor NO 2 een jaargemiddelde en een uurgemiddelde norm is. Uit het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) komt naar voren dat een overschrijding van de uurgemiddelde norm (vrijwel) niet voorkomt. In de praktijk zal een bepaling van de plaatsen waar significante blootstelling in vergelijking met een uur plaatsvindt, dus vaak niet nodig zijn. Het verblijf op deze locatie (en daarmee de blootstelling) wordt bepaald door de maaibeurten die er plaatsvinden en de keren dat er gebruik wordt gemaakt van de vluchtroute in het scherm (door calamiteiten op de rijksweg). Daaruit kan geconcludeerd worden dat de verblijfstijd op deze locatie zeer beperkt zal zijn. Het volgende kan worden geconcludeerd: De gemiddelde verblijfstijd van een individu op deze locatie is kort in vergelijking met één uur en daarom niet significant. Aangezien de verblijfstijd niet significant is, kan het bepalen van de luchtkwaliteit op deze locatie - in dit kader - achterwege worden gelaten. Situatie: Locatie rekenpunt tussen rijksweg A2 en Meerwijkweg:

27 Op bovenstaande afbeelding bevinden we ons op de Meerwijkweg. Evenwijdig aan de Meerwijkweg ligt de sloot. Tussen de sloot en het scherm (vanwege de A2) ligt een talud. 5. referentie naar oorspronkelijke onderbouwing MT2011 De met deze template aangeleverde onderbouwing voor het alsnog aanpassen van de status van toetspunten is een wijziging op de door u aangeleverde oorspronkelijke onderbouwing van verkeersgegevens. Onderstaand moet de referentie worden vermeld waar de oorspronkelijke uitgewerkte en openbaar toegankelijke onderbouwingsrapportage te zien is: Er treden geen wijzigingen op ten opzichte van de begin juli 2011 aangeleverde verkeersgegevens.

28 10: Onderbouwingsformulier Gemeente Utrecht 1. gegevens indiener naam bevoegd gezag Gemeente Utrecht adresgegevens contactpersoon telefoonnummer datum van indiening onderbouwing 6 oktober gegevens nieuwe status rekenpunt(en) Id rekenpunt nr. Zichtjaar jaar Locatie x Locatie y NSL toetspunt Uitzonderingsgrond: toetspunt,toepasbaarheidsbeginsel, blootstellingscriterium of overige (zelf definiëren). ja/ nee alle nee blootstellingscriterium alle nee blootstellingscriterium alle nee blootstellingscriterium alle nee blootstellingscriterium alle Ja toetspunt alle ja toetspunt alle nee blootstellingscriterium alle nee blootstellingscriterium alle nee blootstellingscriterium alle nee blootstellingscriterium alle nee blootstellingscriterium 10/ 11/ ja toetspunt alle nee blootstellingscriterium alle nee blootstellingscriterium alle nee busbaan en punt liggen verkeerd alle ja toetspunt alle nee blootstellingscriterium 10/ 11/ ja toetspunt / 11/ ja toetspunt alle ja toetspunt alle ja toetspunt alle nee blootstellingscriterium 11/ 15/ nee straatmeetpunt / 15/ nee straatmeetpunt / 15/ nee straatmeetpunt / 15/ nee straatmeetpunt onderstaand een algemene omschrijving opnemen over de redenen waarom u ten opzichte van de actualisatie eerder dit jaar de status van het rekenpunt of meerdere rekenpunten alsnog wilt veranderen. Onder punt 4 wordt u gevraagd om specifieke argumentatie per toetspunt dat u wilt wijzigen in een rekenpunt. In een eerder stadium zijn toetspunten met normoverschrijding in een strook tussen twee wegen veranderd in rekenpunten. Nu zijn ook de toetspunten zonder normoverschrijding in diezelfde strook gewijzigd in rekenpunten. Dat geldt ook voor locaties tussen snelwegen en gemeentelijke wegen. Indien een strook breed genoeg is voor recreatief of ander gebruik zijn toetspunten ingevoerd.

29 3. locatie nieuw toetspunt Als u van een NSL-toetspunt een rekenpunt heeft gemaakt op basis van een uitzonderingsgrond is het van belang dat er een nieuw toetspunt ligt verder van de wegas op de locatie waar naar uw inzicht wel de toetsing plaats moet vinden. Door het ministerie I&M is vanwege de planning besloten dat in de voorliggende wijzigingsmogelijkheid ten behoeve van de monitoringsronde 2011 het niet mogelijk is om nieuwe toetspunten (op bv. grotere afstand) aan te maken. Dit kunt u in de monitoringsronde van 2012 realiseren. Hieronder moet van alle toetspunten die nu worden omgezet naar een rekenpunt (en eventuele andere ontbrekende toetspunten) de correcte nieuwe toetsingscoördinaten worden gegeven waar wel moet worden getoetst: De nieuwe toetspunten aan de noordzijde van de Albert Schweitzerdreef en Karl Marxdreef komen op 40 meter of meer van de huidige rekenpunten te liggen. Dat geldt natuurlijk ook voor de rekenpunten die al in een eerder stadium zijn aangepast. In alle andere gevallen is aan de kant van het voormalige toetspunt geen sprake van een locatie waar wel toetsing moet plaatsvinden. 4. onderbouwing wijziging toetspunt(en) Onderstaand moet u de onderbouwing opnemen waarin voor elke - op basis van een uitzonderingsgrond - te wijzigen locatie beschreven wordt waarom dit van toepassing is. In deze onderbouwing dient ook een beschrijving van de huidige situatie te worden gegeven, dit kan bijvoorbeeld aan de hand van geografische kaarten van de feitelijke situatie. In het geval dat een toetspunt wordt gewijzigd naar een rekenpunt op grond van het blootstellingscriterium dan is het verplicht om ook de toegepaste definitie van dit criterium te geven, dwz., hoe u significante blootstellingsduur voor de betreffende locatie heeft gedefinieerd c.q. berekent. Geef dat hieronder per gewijzigd punt aan. Voor alle toetspunten die rekenpunt zijn geworden, langs de Albert Schweitzerdreef en de Karl Marxdreef geldt dat ze in een smalle groenstrook liggen tussen die dreven en een parallelweg voor bestemmingsverkeer. Voor het gebruik van die strook is alleen de norm voor het uurgemiddelde voor NO2 relevant en die wordt slechts bij zeer hoge jaargemiddelde concentraties NO2 overschreden. Voor de toetspunten die rekenpunt zijn geworden, langs de Stadsbaan, Meerndijk, Veldhuizerweg, en de Weg tot de Wetenschap geldt dat het gaat om smalle stroken tussen snelwegen en gemeentelijke wegen. Voor het gebruik van die strook is alleen de norm voor het uurgemiddelde voor NO2 relevant en die wordt slechts bij zeer hoge jaargemiddelde concentraties NO2 overschreden. De busbaan Strijkviertel en het bijbehorende rekenpunt liggen verkeerd. Albert Schweitzerdreef: , en Karl Marxdreef: , , en

LUCHTKWALITEITONDERZOEK BESTEMMINGSPLAN SCHOOLSTRAAT-OOST GAMEREN

LUCHTKWALITEITONDERZOEK BESTEMMINGSPLAN SCHOOLSTRAAT-OOST GAMEREN LUCHTKWALITEITONDERZOEK BESTEMMINGSPLAN SCHOOLSTRAAT-OOST GAMEREN WAALWAARDWONEN 30 september 2011 075989560:0.4 B01055.000230.0120 Inhoud 1 Luchtkwaliteitonderzoek 2 1.1 Inleiding 2 1.1.1 Huidige situatie

Nadere informatie

N34 WITTE PAAL - DRENTSE GRENS LUCHTKWALITEITSONDERZOEK

N34 WITTE PAAL - DRENTSE GRENS LUCHTKWALITEITSONDERZOEK N34 WITTE PAAL - DRENTSE GRENS LUCHTKWALITEITSONDERZOEK PROVINCIE OVERIJSSEL 24 augustus 2015 078483231:C - Definitief B03203.000003.0600 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Wet- en regelgeving luchtkwaliteit...

Nadere informatie

RWS luchtonderzoek, traject A2 Holendrecht - Vinkeveen 130 km/uur dynamisch

RWS luchtonderzoek, traject A2 Holendrecht - Vinkeveen 130 km/uur dynamisch RWS luchtonderzoek, traject A2 Holendrecht - Vinkeveen 130 km/uur dynamisch 30 november 2015 Verantwoording Titel RWS luchtonderzoek, traject A2 Holendrecht - Vinkeveen 130 km/uur dynamisch Opdrachtgever

Nadere informatie

Harmonisatie onderzoek 130 km/uur. effecten op luchtkwaliteit

Harmonisatie onderzoek 130 km/uur. effecten op luchtkwaliteit Harmonisatie onderzoek 130 km/uur effecten op luchtkwaliteit 1 oktober 2014 Verantwoording Titel Harmonisatie onderzoek 130 km/uur Opdrachtgever RWS Projectleider Berend Hoekstra Auteur(s) Berend Hoekstra

Nadere informatie

RWS luchtonderzoek, traject A12 Duiven - Duitse grens 130 km/uur

RWS luchtonderzoek, traject A12 Duiven - Duitse grens 130 km/uur RWS luchtonderzoek, traject A12 Duiven - Duitse grens 130 km/uur 8 februari 2016 RWS luchtonderzoek, traject A12 Duiven - Duitse grens 130 km/uur Effecten op luchtkwaliteit A12 Traject Duiven - Duitse

Nadere informatie

RWS luchtonderzoek, traject A1 Soest - Knooppunt Hoevelaken 130km/uur

RWS luchtonderzoek, traject A1 Soest - Knooppunt Hoevelaken 130km/uur RWS luchtonderzoek, traject A1 Soest - Knooppunt Hoevelaken 130km/uur 1 december 2015 RWS luchtonderzoek, traject A1 Soest - Knooppunt Hoevelaken 130km/uur Effecten op luchtkwaliteit A1 Traject tussen

Nadere informatie

Rapportage luchtkwaliteit Ambachtsmark 3

Rapportage luchtkwaliteit Ambachtsmark 3 Rapportage luchtkwaliteit Ambachtsmark 3 Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling Team Ruimte&Wonen A. Sjauw Telefoon (036) 5484057 Fax (036) 5399920 Stadhuisplein 1 Postbus 200 1300 AE Almere Telefoon

Nadere informatie

Onderzoek luchtkwaliteit aanpassingen kruisingen Laan van Malkenschoten

Onderzoek luchtkwaliteit aanpassingen kruisingen Laan van Malkenschoten Onderzoek luchtkwaliteit aanpassingen kruisingen Laan van Malkenschoten Gemeente Apeldoorn Postbus 9033 7300 ES Apeldoorn Contactpersoon: De heer J. Vermeij Apeldoorn, 18 april 2011 Uitvoerder: H. IJssel

Nadere informatie

Harmonisatie onderzoek 130 km/uur. effecten op luchtkwaliteit A9 en A12

Harmonisatie onderzoek 130 km/uur. effecten op luchtkwaliteit A9 en A12 Harmonisatie onderzoek 130 km/uur effecten op luchtkwaliteit A9 en A12 26 maart 2015 Verantwoording Titel Harmonisatie onderzoek 130 km/uur Opdrachtgever RWS Projectleider Berend Hoekstra Auteur(s) Berend

Nadere informatie

N204 - reconstructie ter hoogte van Linschoten. Luchtkwaliteitsonderzoek

N204 - reconstructie ter hoogte van Linschoten. Luchtkwaliteitsonderzoek N204 - reconstructie ter hoogte van Linschoten Luchtkwaliteitsonderzoek N204 - reconstructie ter hoogte van Linschoten Luchtkwaliteitsonderzoek Rapportnummer: 20155031.R04.V01 Document: 14067 Status: definitief

Nadere informatie

Luchtkwaliteit Nieuwegein 2009

Luchtkwaliteit Nieuwegein 2009 Luchtkwaliteit Nieuwegein 2009 datum 24 februari 2011 status definitief opdrachtgever Gemeente Nieuwegein Contactpersoon: de heer Willie van Dam uw referentie 2011/322 opdrachtnemer dbvision Groenmarktstraat

Nadere informatie

ONDERZOEK LUCHTKWALITEIT ZUIDELIJKE RANDWEG BORNE

ONDERZOEK LUCHTKWALITEIT ZUIDELIJKE RANDWEG BORNE ONDERZOEK LUCHTKWALITEIT ZUIDELIJKE RANDWEG BORNE GEMEENTE BORNE 20 januari 2014 076724493:B - Definitief B02046.000004.0100 Inhoud 1 Inleiding... 5 2 Toetsingskader... 7 2.1 Algemeen... 7 2.2 Luchtkwaliteitseisen

Nadere informatie

Onderzoek luchtkwaliteit bedrijventerrein Kieveen

Onderzoek luchtkwaliteit bedrijventerrein Kieveen Onderzoek luchtkwaliteit bedrijventerrein Kieveen Gemeente Apeldoorn Postbus 9033 7300 ES Apeldoorn Contactpersoon: De heer M. Tulk tel: 14055 Apeldoorn, Uitvoerder: H. Veldman 20 oktober 2010 Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Luchtkwaliteitsonderzoek bestemmingsplan 1ste herziening Noordelijk Plassengebied te Zoetermeer

Luchtkwaliteitsonderzoek bestemmingsplan 1ste herziening Noordelijk Plassengebied te Zoetermeer Luchtkwaliteitsonderzoek bestemmingsplan 1ste herziening Noordelijk Plassengebied te Zoetermeer Rapportnummer FP 15508-2-RA-001 d.d. 23 februari 2015 Luchtkwaliteitsonderzoek bestemmingsplan 1ste herziening

Nadere informatie

Notitie. Luchtkwaliteit Paleis het Loo. 1 Inleiding. 2 Werkwijze en uitgangspunten

Notitie. Luchtkwaliteit Paleis het Loo. 1 Inleiding. 2 Werkwijze en uitgangspunten Notitie Contactpersoon Sander Kamp Datum 7 februari 2017 Kenmerk N001-1233768KMS-evp-V03-NL Luchtkwaliteit Paleis het Loo 1 Inleiding Paleis het Loo is voornemens uit te breiden en een groei te realiseren

Nadere informatie

Harmonisatie onderzoek 130 km/h Batch 2a Onderzoek luchtkwaliteit

Harmonisatie onderzoek 130 km/h Batch 2a Onderzoek luchtkwaliteit Harmonisatie onderzoek 130 km/h Batch 2a Onderzoek luchtkwaliteit 15 oktober 2015 Harmonisatie onderzoek 130 km/h Batch 2a Onderzoek luchtkwaliteit Effecten op luchtkwaliteit Rapport ten behoeve het Verkeersbesluit

Nadere informatie

Rapport luchtkwaliteit 2007. Gemeente Oegstgeest

Rapport luchtkwaliteit 2007. Gemeente Oegstgeest Rapport luchtkwaliteit 2007 Gemeente Oegstgeest Gemeente: Oegstgeest Datum: juni 2009 2 Samenvatting Dit rapport betreft de rapportage over de luchtkwaliteit van de gemeente Oegstgeest in de provincie

Nadere informatie

Luchtkwaliteit in de omgeving van het St. Jansdal Ziekenhuis te Harderwijk

Luchtkwaliteit in de omgeving van het St. Jansdal Ziekenhuis te Harderwijk Luchtkwaliteit in de omgeving van het St. Jansdal Ziekenhuis te Harderwijk Nadere toelichting in het kader van de wijziging van het bestemmingsplan Stadweiden-Kruithuis Rapportnummer ZK 286-3-RA d.d. 29

Nadere informatie

Reconstructie N226 ter hoogte van de Hertekop. Luchtkwaliteitsonderzoek

Reconstructie N226 ter hoogte van de Hertekop. Luchtkwaliteitsonderzoek Reconstructie N226 ter hoogte van de Hertekop Luchtkwaliteitsonderzoek Reconstructie N226 ter hoogte van de Hertekop Luchtkwaliteitsonderzoek Rapportnummer: 20165415.R02.V01 Document: 14209 Status: definitief

Nadere informatie

LUCHTKWALITEITSONDERZOEK CLAUSCENTRALE

LUCHTKWALITEITSONDERZOEK CLAUSCENTRALE LUCHTKWALITEITSONDERZOEK CLAUSCENTRALE GEMEENTE MAASGOUW 23 januari 2013 076804859:B - Definitief B01055.000594.0200 Inhoud 1 Inleiding...4 2 Wettelijk kader...5 2.1 Algemeen...5 2.2 luchtkwaliteitseisen

Nadere informatie

Luchtkwaliteitonderzoek. Provinciaal inpassingsplan N629

Luchtkwaliteitonderzoek. Provinciaal inpassingsplan N629 definitief revisie 2.0 27 september 2017 Inhoudsopgave Blz. 1 Inleiding 1 2 Wettelijk kader 2 2.1 Grenswaarden 2 2.2 Regeling beoordeling luchtkwaliteit 2007 3 2.3 Toepasbaarheidsbeginsel en blootstellingscriterium

Nadere informatie

Aanleg parallelweg N248

Aanleg parallelweg N248 Aanleg parallelweg N248 Onderzoek luchtkwaliteit Definitief Provincie Noord-Holland Grontmij Nederland B.V. De Bilt, 14 juli 2014 Verantwoording Titel : Aanleg parallelweg N248 Subtitel : Onderzoek luchtkwaliteit

Nadere informatie

Onderzoek naar luchtkwaliteit Hoef en Haag Gemeente Vianen

Onderzoek naar luchtkwaliteit Hoef en Haag Gemeente Vianen Onderzoek naar luchtkwaliteit Hoef en Haag Gemeente Vianen Hoofdrapport Milieudienst Zuidoost-Utrecht Oktober 2011 VIA1110.A003 opgesteld door beoordeeld door D. van de Belt J. Niessink akkoord INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

ONDERZOEK LUCHTKWALITEIT T.B.V. BESTEMMINGSPLANNEN WEGVERBREDING N207 LEIMUIDEN - ALPHEN AAN DEN RIJN

ONDERZOEK LUCHTKWALITEIT T.B.V. BESTEMMINGSPLANNEN WEGVERBREDING N207 LEIMUIDEN - ALPHEN AAN DEN RIJN ONDERZOEK LUCHTKWALITEIT T.B.V. BESTEMMINGSPLANNEN WEGVERBREDING N207 LEIMUIDEN - ALPHEN AAN DEN RIJN PROVINCIE ZUID-HOLLAND 12 maart 2013 076968883:A - Definitief B02046.000002.01212 Inhoud 1 Inleiding...4

Nadere informatie

Luchtkwaliteit Vicarielaan te IJsselstein

Luchtkwaliteit Vicarielaan te IJsselstein Luchtkwaliteit Vicarielaan te IJsselstein Toelichting Gegevens opdrachtgever Provides Postbus 72 3400 AB IJsselstein Contactpersoon: dhr. M. Teuns CSO Adviesbureau Koningsbergenstraat 2 7418 ER Deventer

Nadere informatie

Luchtkwaliteit Nieuwegein in 2015

Luchtkwaliteit Nieuwegein in 2015 Luchtkwaliteit Nieuwegein in 2015 Luchtkwaliteit Nieuwegein in 2015 dbvision 2/38 Samenvatting Dit rapport doet verslag van de luchtkwaliteit van 2015 binnen de gemeente Nieuwegein. De concentraties zijn

Nadere informatie

GOOISEKANT-DE UITGEVERIJ

GOOISEKANT-DE UITGEVERIJ Rapportage luchtkwaliteit GOOISEKANT-DE UITGEVERIJ Datum : 19 nov. 2015 Status : Ontwerp Disclaimer: Niets uit dit rapport mag zonder toestemming van de gemeente Almere worden gebruikt of gepubliceerd.

Nadere informatie

24 uurgemiddelden, mag max. 35 maal per kalenderjaar overschreden worden

24 uurgemiddelden, mag max. 35 maal per kalenderjaar overschreden worden Logo MEMO Aan : Rob Kramer, DHV Van : Harrie van Lieshout, Alex Bouthoorn, DHV Dossier : BA6360-101-100 Project : N219A Nieuwerkerk a/d IJssel Betreft : Toets luchtkwaliteit Ons kenmerk : HL.BA6360.M02,

Nadere informatie

Overschrijdingen van de Europese normen voor stikstofdioxide en fijnstof in 2016 en 2020

Overschrijdingen van de Europese normen voor stikstofdioxide en fijnstof in 2016 en 2020 Overschrijdingen van de Europese normen voor stikstofdioxide en fijnstof in 2016 en 2020 In dit document wordt, vooruitlopend op de komende NSL rapportage van 2017, een kort overzicht gegeven van de resultaten

Nadere informatie

NOTITIE 1 INLEIDING 2 WETTELIJK KADER. Luchtkwaliteitsonderzoek. Rotonde N212 - N463 Woerden WD69-1 WD69-1/ R.

NOTITIE 1 INLEIDING 2 WETTELIJK KADER. Luchtkwaliteitsonderzoek. Rotonde N212 - N463 Woerden WD69-1 WD69-1/ R. NOTITIE Onderwerp Luchtkwaliteitsonderzoek Project Rotonde N212 - N463 Woerden Opdrachtgever Provincie Utrecht Projectcode WD69-1 Status Concept 01 Datum 27 maart 2017 Referentie WD69-1/17-004.444 Auteur(s)

Nadere informatie

Bestemmingsplanwijziging spoor HOV Velsen

Bestemmingsplanwijziging spoor HOV Velsen Bestemmingsplanwijziging spoor HOV Velsen Luchtkwaliteitonderzoek luchtkwaliteit/hov Provincie Noord-Holland oktober 2013 Bestemmingsplanwijziging spoor HOV Velsen Luchtkwaliteitonderzoek luchtkwaliteit/hov

Nadere informatie

Betreft : Dijkversterking Werkendam aspect luchtkwaliteit

Betreft : Dijkversterking Werkendam aspect luchtkwaliteit A COMPANY OF Notitie Aan : Y. Muggen (Royal Haskoning) Van : M. Hallmann (Royal Haskoning) Datum : 4 oktober 2011 Kopie : P. van den Eijnden (Royal Haskoning) Onze referentie : 9S6258.H1/N0001/Nijm HASKONING

Nadere informatie

Bijlage 9: Onderzoek luchtkwaliteit

Bijlage 9: Onderzoek luchtkwaliteit Bijlage 9: Onderzoek luchtkwaliteit Wettelijk kader In de Wet milieubeheer is de Europese richtlijn geïmplementeerd op het gebied van grenswaarden voor diverse stoffen. Het doel van de wet is mensen te

Nadere informatie

Luchtkwaliteitsonderzoek. ten behoeve van de ruimtelijke onderbouwing. bij de bestemmingsplannen bedrijventerrein

Luchtkwaliteitsonderzoek. ten behoeve van de ruimtelijke onderbouwing. bij de bestemmingsplannen bedrijventerrein Herman Heijermanslaan 81, 1948 DK Beverwijk Mobiele telefoon: 06-250 317 39 Email: info@aspgeluid.nl Gironummer: 4600817 K.v.K Alkmaar nr.: 37085677 Luchtkwaliteitsonderzoek ten behoeve van de ruimtelijke

Nadere informatie

Luchtkwaliteit Nieuwegein in 2014

Luchtkwaliteit Nieuwegein in 2014 Luchtkwaliteit Nieuwegein in 2014 Luchtkwaliteit Nieuwegein 2014 dbvision 2/37 Samenvatting Dit rapport doet verslag van de luchtkwaliteit van 2014 binnen de gemeente Nieuwegein. De concentraties zijn

Nadere informatie

Veenendaal - Spoorkruisingen Nieuweweg-Noord en Voorpoort

Veenendaal - Spoorkruisingen Nieuweweg-Noord en Voorpoort Veenendaal - Spoorkruisingen Nieuweweg-Noord en Voorpoort Onderzoek Luchtkwaliteit 15 juli 2014- Versie 1.0 Samenvatting In de voorfase van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) is in beeld gebracht

Nadere informatie

Rapportage luchtkwaliteit Sportpark Buitenhout

Rapportage luchtkwaliteit Sportpark Buitenhout Rapportage luchtkwaliteit Sportpark Buitenhout - Onderzoek luchtemissie toekomstig verkeer sportpark- Gemeente Almere Dienst Stedelijke Ontwikkeling Team Ruimte&Wonen A. Sjauw Telefoon (036) 5484057 Fax

Nadere informatie

Het Atelier. Rapportage luchtkwaliteit. Datum : 28 juni 2016 Status : Ontwerp

Het Atelier. Rapportage luchtkwaliteit. Datum : 28 juni 2016 Status : Ontwerp Rapportage luchtkwaliteit Het Atelier Datum : 28 juni 2016 Status : Ontwerp Disclaimer: Niets uit dit rapport mag zonder toestemming van de gemeente Almere worden gebruikt of gepubliceerd. Alle uitgevoerde

Nadere informatie

MEMO DHV B.V. Logo. : De heer P.T. Westra : Ramon Nieborg, Alex Bouthoorn : Ceciel Overgoor

MEMO DHV B.V. Logo. : De heer P.T. Westra : Ramon Nieborg, Alex Bouthoorn : Ceciel Overgoor Logo MEMO Aan : De heer P.T. Westra Van : Ramon Nieborg, Alex Bouthoorn Kopie : Ceciel Overgoor Dossier : BA4962-100-100 Project : Milieuonderzoeken bedrijventerrein de Flier Nijkerk Betreft : Onderzoek

Nadere informatie

Spoorknoop Helmond Geactualiseerd luchtkwaliteitsonderzoek

Spoorknoop Helmond Geactualiseerd luchtkwaliteitsonderzoek Spoorknoop Helmond Geactualiseerd luchtkwaliteitsonderzoek Spoorknoop Helmond Spoorknoop Helmond Geactualiseerd luchtkwaliteitsonderzoek In opdracht van Opgesteld door Auteur Gemeente Helmond SRE Milieudienst

Nadere informatie

Actualisatie Toets luchtkwaliteit bestemmingsplan Spijkvoorder Enk

Actualisatie Toets luchtkwaliteit bestemmingsplan Spijkvoorder Enk Gemeente Deventer Actualisatie Toets luchtkwaliteit bestemmingsplan Spijkvoorder Enk Datum 31 augustus 2009 DVT352/Cps/1543 Kenmerk Eerste versie 1 Inleiding De gemeente Deventer is bezig met de planvorming

Nadere informatie

Beoordeling luchtkwaliteit Wilhelminalaan e.o.

Beoordeling luchtkwaliteit Wilhelminalaan e.o. www.utrecht.nl Milieu en Mobiliteit Expertise Milieu 030-286 00 00 Beoordeling luchtkwaliteit Wilhelminalaan e.o. Resultaten van een nul-onderzoek rapport van de afdeling Expertise Milieu 11 februari 2016

Nadere informatie

Deelrapport Luchtkwaliteit Aanvulling

Deelrapport Luchtkwaliteit Aanvulling Deelrapport Luchtkwaliteit Aanvulling Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie Postbus 299-4600 AG Bergen op Zoom + 31 (0)164 212 800 nieuwesluisterneuzen@vnsc.eu www.nieuwesluisterneuzen.eu Rapport Vlaams

Nadere informatie

Tabel 1 Grenswaarden maatgevende stoffen Wet luchtkwaliteit stof toetsing van grenswaarde geldig stikstofdioxide (NO 2 )

Tabel 1 Grenswaarden maatgevende stoffen Wet luchtkwaliteit stof toetsing van grenswaarde geldig stikstofdioxide (NO 2 ) Luchtkwaliteit 1.1. Toetsingskader Wet milieubeheer luchtkwaliteitseisen De Wet milieubeheer luchtkwaliteitseisen (ook wel Wet luchtkwaliteit genoemd, Wlk) bevat grenswaarden voor zwaveldioxide, stikstofdioxide

Nadere informatie

Auteur. Opdrachtgever Gemeente Zaanstad Postbus GA Zaandam. W. van der Zweep. projectnr revisie oktober 2008

Auteur. Opdrachtgever Gemeente Zaanstad Postbus GA Zaandam. W. van der Zweep. projectnr revisie oktober 2008 Luchtkwaliteitonderzoek Doortrekking A8-A9 Zaanstad Verkennend onderzoek naar de eventuele belemmering van bestemmingsplan Overhoeken op de doortrekking van de A8 projectnr. 172124 revisie 00 30 oktober

Nadere informatie

Memo INLEIDING. 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening. WETTELIJK KADER. Gemeente Oegstgeest.

Memo INLEIDING. 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening. WETTELIJK KADER. Gemeente Oegstgeest. Memo aan: van: Gemeente Oegstgeest Paul Kerckhoffs datum: 23 oktober 2015 betreft: Luchtkwaliteit Duivenvoordestraat Oegstgeest project: 100817 INLEIDING Provastgoed Nederland b.v. heeft het initiatief

Nadere informatie

Luchtkwaliteitonderzoek Zuidelijke rondweg Breda. Toetsing aan NIBM-criterium

Luchtkwaliteitonderzoek Zuidelijke rondweg Breda. Toetsing aan NIBM-criterium Luchtkwaliteitonderzoek Zuidelijke rondweg Breda Toetsing aan NIBM-criterium 10 mei 2017 Verantwoording Titel Luchtkwaliteitonderzoek Zuidelijke rondweg Breda Opdrachtgever Gemeente Breda Projectleider

Nadere informatie

Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Rapportage 2011. Samenvatting Amsterdam

Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Rapportage 2011. Samenvatting Amsterdam Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit Rapportage 2011 Samenvatting Amsterdam 2 3 Stand van zaken luchtkwaliteit 2011 Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) In 2015 moet Nederland

Nadere informatie

Luchtkwaliteit Maarsbergen Haarbosch

Luchtkwaliteit Maarsbergen Haarbosch Luchtkwaliteit Maarsbergen Haarbosch Luchtkwaliteit Maarsbergen Haarbosch 19 april 2011 Projectnummer 264.14.50.00.00 Overzichtskaart Gemeente Utrechtse Heuvelrug, bron: Topografische Dienst I n h o

Nadere informatie

Memo. Luchtkwaliteit Duivenvoordestraat, maatschappelijke voorziening

Memo. Luchtkwaliteit Duivenvoordestraat, maatschappelijke voorziening Memo aan: van: Bogor Projectontwikkeling SAB datum: 9 februari 2017 betreft: Luchtkwaliteit Duivenvoordestraat, maatschappelijke voorziening project: 100817.03 INLEIDING Martha Flora heeft het initiatief

Nadere informatie

Bijlage D bij het OTB Lucht in relatie tot saneringstool

Bijlage D bij het OTB Lucht in relatie tot saneringstool Bijlage D bij het OTB Lucht in relatie tot saneringstool Opsteller Goudappel Coffeng 11 juni 2010 Projectbureau A2-Maastricht Onderzoek luchtkwaliteit project Avenue2' rijksweg 2 passage Maastricht Auteur:

Nadere informatie

L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit

L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit L. Indicatieve effecten Luchtkwaliteit 73 Bijlage L Indicatieve bepaling effect alternatieven N 377 op luchtkwaliteit Inleiding De provincie Overijssel is voornemens de N 377 Lichtmis Slagharen (verder

Nadere informatie

Noordelijke Randweg Voorhout en omleiding Leidsevaart

Noordelijke Randweg Voorhout en omleiding Leidsevaart Noordelijke Randweg Voorhout en omleiding Leidsevaart Onderzoek luchtkwaliteit Gemeente Teylingen oktober 2014 Noordelijke Randweg Voorhout en omleiding Leidsevaart Onderzoek luchtkwaliteit dossier : BC6342

Nadere informatie

1 INLEIDING 2 2 WETTELIJK KADER 3 3 LUCHTKWALITEIT LANGS DE RELEVANTE WEGEN IN HET PLANGEBIED 4 4 CONCLUSIES 8

1 INLEIDING 2 2 WETTELIJK KADER 3 3 LUCHTKWALITEIT LANGS DE RELEVANTE WEGEN IN HET PLANGEBIED 4 4 CONCLUSIES 8 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 2 2 WETTELIJK KADER 3 3 LUCHTKWALITEIT LANGS DE RELEVANTE WEGEN IN HET PLANGEBIED 4 3.1 Verkeersgegevens 4 3.2 Verkeersgeneratie van het plan 4 3.3 Verdeling verkeersgeneratie

Nadere informatie

Bedrijvenpark H2O. Oldebroek. Onderzoek luchtkwaliteit. ing. D.R. Boer. projectnummer: datum: status: concept

Bedrijvenpark H2O. Oldebroek. Onderzoek luchtkwaliteit. ing. D.R. Boer. projectnummer: datum: status: concept Bedrijvenpark H2O Oldebroek Onderzoek luchtkwaliteit identificatie status projectnummer: datum: status: 400421.145202 02-05-2016 concept Opdrachtleider MSc E. Stellingwerf auteur: ing. D.R. Boer Inhoud

Nadere informatie

Introductie luchtkwaliteit

Introductie luchtkwaliteit Introductie luchtkwaliteit * Wet- en regelgeving * het NSL * rekenmodellen Hans Groot Wassink 27 april 2010 leefomgeving Wat mag u verwachten: Oorzaak > Stoffen > Bronnen Gevolgen > Gezondheid Aanpak >

Nadere informatie

Beoordeling luchtkwaliteit Bestemmingsplan Noordgebouw. Conform: Wet milieubeheer (luchtkwaliteitseisen)

Beoordeling luchtkwaliteit Bestemmingsplan Noordgebouw. Conform: Wet milieubeheer (luchtkwaliteitseisen) Beoordeling luchtkwaliteit Bestemmingsplan Noordgebouw Conform: Wet milieubeheer (luchtkwaliteitseisen) Colofon Uitgave Gemeente Utrecht, Sector Milieu & Mobiliteit Afdeling Expertise Milieu Auteur Drs.

Nadere informatie

Onderzoek naar luchtkwaliteit nabij de Utrechtseweg Gemeente Zeist DEFINITIEF. Omgevingsdienst regio Utrecht September 2013 kenmerk/zei1306.

Onderzoek naar luchtkwaliteit nabij de Utrechtseweg Gemeente Zeist DEFINITIEF. Omgevingsdienst regio Utrecht September 2013 kenmerk/zei1306. Onderzoek naar luchtkwaliteit nabij de Utrechtseweg Gemeente Zeist DEFINITIEF Omgevingsdienst regio Utrecht September 2013 kenmerk/zei1306.g101 opgesteld door beoordeeld door David van de Belt Ron Visser

Nadere informatie

Rood omcirkeld toekomstige locatie van BSO, groene stippellijn geeft globaal complete plangebied.

Rood omcirkeld toekomstige locatie van BSO, groene stippellijn geeft globaal complete plangebied. sa p SCHOONDERBEEK EN PARTNERS A D V I E S B V MILIEU, GELUID, BOUWADVIES, BRANDVEILIGHEID, RUIMTELIJKE ORDENING, BELEIDSADVIES Datum : 4 mei 2010 Onze ref. : 10025A.B20100504 Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Nadere informatie

Monitoring NSL. Werksessie Veehouderijen. Hans Berkhout RIVM

Monitoring NSL. Werksessie Veehouderijen. Hans Berkhout RIVM Monitoring NSL Werksessie Veehouderijen Hans Berkhout RIVM 1 Werksessie NSL 31 maart 2016 Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 1. Doel monitoring NSL 2. Bepalen luchtkwaliteit 3. Resultaten MT2015

Nadere informatie

Wet luchtkwaliteit. Woningbouwlocatie locatie Boterbogten te Steensel

Wet luchtkwaliteit. Woningbouwlocatie locatie Boterbogten te Steensel Wet luchtkwaliteit Woningbouwlocatie locatie Boterbogten te Steensel Wet luchtkwaliteit Woningbouwlocatie aan de Boterbogten te Steensel In opdracht van Opgesteld door Auteur Gemeente Eersel SRE Milieudienst

Nadere informatie

RAPPORT. Harmonisering maximumsnelheid. Onderzoek luchtkwaliteit wegtrajecten juni Rijkswaterstaat. Referentie: BE

RAPPORT. Harmonisering maximumsnelheid. Onderzoek luchtkwaliteit wegtrajecten juni Rijkswaterstaat. Referentie: BE RAPPORT Onderzoek luchtkwaliteit wegtrajecten juni 2016 Klant: Rijkswaterstaat Referentie: BE4458-2016-0623 Versie: 01/Finale versie Datum: 23-6-2016 B e p e r k t v e r s p r e i d HASKONINGDHV NEDERLAND

Nadere informatie

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 26 april J. van Rooij

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 26 april J. van Rooij Notitie 20120520-03 Ontwikkeling hotelzone Maastricht Aachen Airport Beoordeling luchtkwaliteitsaspecten Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 26 april 2012 20120520-03 J. van Rooij 1 Inleiding

Nadere informatie

Monitoringsrapportage NSL Rijnmond 2010. Ag-punt: 3b

Monitoringsrapportage NSL Rijnmond 2010. Ag-punt: 3b Monitoringsrapportage NSL Rijnmond 2010 Ag-punt: 3b Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Werkwijze monitoring NSL 4 2.1 Landelijk 4 2.2 Stadsregio/gemeente Rotterdam 5 3. IBM projecten en maatregelen 6 4. Resultaten

Nadere informatie

Modellen luchtkwaliteit en Monitoring NSL. Ruben Beijk Joost Wesseling

Modellen luchtkwaliteit en Monitoring NSL. Ruben Beijk Joost Wesseling Modellen luchtkwaliteit en Monitoring NSL Ruben Beijk Joost Wesseling 1 Modellen luchtkwaliteit / Monitoring NSL 22 maart 2011 Inhoud 1. Modellen 2. Test/Validatie 3. Monitoring van het NSL 4. Kwaliteit

Nadere informatie

Memo. In totaal worden er maximaal 110 woningen gerealiseerd. Dit kunnen zowel grondgebonden woningen zijn alsook gestapeld woningen.

Memo. In totaal worden er maximaal 110 woningen gerealiseerd. Dit kunnen zowel grondgebonden woningen zijn alsook gestapeld woningen. Memo aan: van: Gemeente Arnhem SAB datum: 18 maart 2015 betreft: Luchtkwaliteit Schuytgraaf Arnhem project: 150131 INLEIDING Het voornemen bestaat om veld 13 van de in aanbouw zijnde woonwijk Schuytgraaf

Nadere informatie

Luchtkwaliteitsonderzoek N629 Deelplan 1

Luchtkwaliteitsonderzoek N629 Deelplan 1 Notitie Contactpersoon Elger Niemendal Datum 10 juni 2016 Kenmerk N001-1223426ENX-sbb-V01-NL Luchtkwaliteitsonderzoek N629 Deelplan 1 1 Aanleiding Dagelijks ervaren reizigers problemen met bereikbaarheid,

Nadere informatie

4 sprinters Utrecht CS Harderwijk Fase 2b

4 sprinters Utrecht CS Harderwijk Fase 2b 4 sprinters Utrecht CS Harderwijk Fase 2b Deelrapport luchtkwaliteit Luchtkwaliteit Harderwijk 16 april 2013- Versie 1.0 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Wettelijk kader 3 2.1 Wet milieubeheer 3 2.2 Grenswaarden

Nadere informatie

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Gemeente Tiel Johan van der Burg

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Gemeente Tiel Johan van der Burg memo aan: van: Gemeente Tiel Johan van der Burg datum: 3 september 2012 betreft: Luchtkwaliteit Tuincentrum Hamsche Biezen project: 110281 INLEIDING In Wadenoijen (gemeente Tiel) is het tuincentrum Life

Nadere informatie

Mondo Minerals B.V. T.a.v. de heer M. Jongerius Kajuitweg AR AMSTERDAM. Amersfoort, 21 december 2016

Mondo Minerals B.V. T.a.v. de heer M. Jongerius Kajuitweg AR AMSTERDAM. Amersfoort, 21 december 2016 Mondo Minerals B.V. T.a.v. de heer M. Jongerius Kajuitweg 8 1041 AR AMSTERDAM Amersfoort, 21 december 2016 Ons kenmerk: 23315/3604130DB02/RTR/km Betreft: onderzoek luchtkwaliteit Geachte heer Jongerius,

Nadere informatie

Memo INLEIDING. 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening. WETTELIJK KADER. Gemeente West Maas en Waal

Memo INLEIDING. 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening. WETTELIJK KADER. Gemeente West Maas en Waal Memo aan: van: Gemeente West Maas en Waal Paul Kerckhoffs datum: 25 maart 2015 betreft: Luchtkwaliteit Gouden Ham/De Schans project: 90249 INLEIDING In het recreatiegebied De Gouden Ham is men voornemens

Nadere informatie

Scholencomplex Missiehuis Hoorn

Scholencomplex Missiehuis Hoorn De Nijs Hoorn Participatie BV Eindrapport Scholencomplex Missiehuis Hoorn Verkenning luchtkwaliteit De Nijs Hoorn Participatie BV Eindrapport Scholencomplex Missiehuis Hoorn Verkenning luchtkwaliteit Datum

Nadere informatie

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Bogor projectontwikkeling

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Bogor projectontwikkeling memo aan: van: Bogor projectontwikkeling SAB datum: 4 februari 2015 betreft: Luchtkwaliteit Plantageweg 35 Alblasserdam project: 140479 INLEIDING Het gebied tussen de Plantageweg, de Cornelis Smitstraat,

Nadere informatie

Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit 1

Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit 1 Provinciale weg N231 Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit Afdeling Openbare Werken/VROM drs. M.P. Woerden ir. H.M. van de Wiel Januari 2006 Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en

Nadere informatie

Luchtkwaliteit B E S T E MMINGSPLAN

Luchtkwaliteit B E S T E MMINGSPLAN Luchtkwaliteit B E S T E MMINGSPLAN H OOGEIND - BEEMDWEG Dienst Stedelijke ontwikkeling & Beheer Team Milieu Documentnummer: 2013-01 Eigenaar: SB/Mi/KA Revisienummer: 1 Status: definitief Datum: 12 juli

Nadere informatie

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 2 november 2012 20121559-02 M. Souren

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 2 november 2012 20121559-02 M. Souren Notitie 20121559-02 Brede Maatschappelijke Voorzieningen (BMV) Molenberg Beoordeling luchtkwaliteitsaspecten Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 2 november 2012 20121559-02 M. Souren 1 Inleiding

Nadere informatie

Onderzoek luchtkwaliteit parkeerterrein Hoorn. Onderzoek luchtkwaliteit parkeerterrein stadsstrand Hoorn

Onderzoek luchtkwaliteit parkeerterrein Hoorn. Onderzoek luchtkwaliteit parkeerterrein stadsstrand Hoorn Onderzoek luchtkwaliteit parkeerterrein stadsstrand Hoorn Status definitief Versie 002 Rapport M.2016.1428.00.R001 Datum 19 oktober 2017 Colofon Opdrachtgever Contactpersoon Gemeente Hoorn postbus 603

Nadere informatie

memo INLEIDING WETTELIJK KADER aan: Johan van der Burg datum: 26 maart 2013 Luchtkwaliteit parkeerterrein Fort Pannerden project: 110189.

memo INLEIDING WETTELIJK KADER aan: Johan van der Burg datum: 26 maart 2013 Luchtkwaliteit parkeerterrein Fort Pannerden project: 110189. memo aan: van: Johan van der Burg datum: 26 maart 2013 betreft: Luchtkwaliteit parkeerterrein Fort Pannerden project: 110189.01 INLEIDING De ministeriële regeling NIBM bevat geen kwantitatieve uitwerking

Nadere informatie

Luchtkwaliteit t.g.v. wegverkeer. parkeren Spoorzone

Luchtkwaliteit t.g.v. wegverkeer. parkeren Spoorzone Luchtkwaliteit t.g.v. wegverkeer parkeren Spoorzone te Winterswijk Versie 2 december 2008 opdrachtnummer 08-159lucht datum 2 december 2008 opdrachtgever Gemeente Winterswijk Postbus 101 7100 AC Winterswijk

Nadere informatie

Onderzoek Luchtkwaliteit

Onderzoek Luchtkwaliteit Bijlage Onderzoek Luchtkwaliteit Deze bijlage bevat het volledige luchtkwaliteitsonderzoek. In de eerste paragraaf van deze bijlage is het geldende beleid en de daarbij horende normering weergeven. De

Nadere informatie

LUCHTKWALITEITSONDERZOEK DECATHLON AANVULLEND ONDERZOEK 2014

LUCHTKWALITEITSONDERZOEK DECATHLON AANVULLEND ONDERZOEK 2014 LUCHTKWALITEITSONDERZOEK DECATHLON AANVULLEND ONDERZOEK 2014 GEMEENTE SCHIEDAM 3 november 2014 078121420:A - Definitief C05058.000064.0100 Luchtkwaliteitsonderzoek Decathlon aanvullend onderzoek 2014 Inhoud

Nadere informatie

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 1. Doel Werksessie 2. Problematiek 3. Bepalen luchtkwaliteit 1 Werksessie Veehouderijen 31maart 2014 (AvA_RIVM) Inleiding Doel werksessie: Uitleg toetsingskader

Nadere informatie

Luchtonderzoek voor de herziening van het Bestemmingsplan Leerpark

Luchtonderzoek voor de herziening van het Bestemmingsplan Leerpark Rapport Dossier 015747 Zaaknummer 0116075 Kenmerk 2013012221 / EBU Opsteller mevrouw A. Celik-Özbek / mevrouw M. Noordam Datum 22 mei 2013 Onderwerp Luchtonderzoek voor het bestemmingsplan Leerpark Luchtonderzoek

Nadere informatie

Onderzoek luchtkwaliteit bestemmingsplan De Maten winkelcentrum Eglantier

Onderzoek luchtkwaliteit bestemmingsplan De Maten winkelcentrum Eglantier Onderzoek luchtkwaliteit bestemmingsplan De Maten winkelcentrum Eglantier Gemeente Postbus 9033 7300 ES Contactpersoon: Dhr. G. den Besten Tel: 055 5802416 Uitvoerder: H. Veldman Inhoudsopgave 1 Inleiding...1

Nadere informatie

Onderzoek Luchtkwaliteit

Onderzoek Luchtkwaliteit Onderzoek Luchtkwaliteit Deze bijlage bevat het luchtkwaliteitsonderzoek en is de verantwoording voor de toelichting (paragraaf 5.10). In de eerste paragraaf van deze bijlage zijn het geldende beleid en

Nadere informatie

Factsheet luchtkwaliteit over het jaar 2014

Factsheet luchtkwaliteit over het jaar 2014 Factsheet luchtkwaliteit over het jaar 2014 Achtergrondinformatie Fijnstof is een vorm van luchtverontreiniging die een negatief effect kan hebben op de gezondheid van de mens. Kortstondige blootstelling

Nadere informatie

Beoordeling luchtkwaliteit Fietsbrug Oog in Al. Conform: Wet milieubeheer (luchtkwaliteitseisen)

Beoordeling luchtkwaliteit Fietsbrug Oog in Al. Conform: Wet milieubeheer (luchtkwaliteitseisen) Beoordeling luchtkwaliteit Fietsbrug Oog in Al Conform: Wet milieubeheer (luchtkwaliteitseisen) Colofon Uitgave Gemeente Utrecht, Mobiliteit en Milieu (Expertise Milieu) Auteur Wiet Baggen Projectnaam

Nadere informatie

097-001 ONTWERP GEMEENTE LEERDAM. Bestemmingsplan Buitengebied. Bijlage: rapport luchtkwaliteit

097-001 ONTWERP GEMEENTE LEERDAM. Bestemmingsplan Buitengebied. Bijlage: rapport luchtkwaliteit 097-001 ONTWERP GEMEENTE LEERDAM Bestemmingsplan Buitengebied Bijlage: rapport luchtkwaliteit Maart 2010 RAPPORTAGE LUCHTKWALITEIT 2006 BESLUIT LUCHTKWALITEIT VOOR DE GEMEENTE LEERDAM PROJECTCODE: LE.07.4501

Nadere informatie

RAPPORT. Harmonisering maximumsnelheid batch Onderzoek luchtkwaliteit. Rijkswaterstaat

RAPPORT. Harmonisering maximumsnelheid batch Onderzoek luchtkwaliteit. Rijkswaterstaat RAPPORT Harmonisering maximumsnelheid batch 2018 Onderzoek luchtkwaliteit Klant: Rijkswaterstaat Referentie: T&PBF5955-101-100R002F03 Versie: 03/Finale versie Datum: 12 januari 2018 HASKONINGDHV NEDERLAND

Nadere informatie

Luchtkwaliteit ontwikkeling. spoorzone te Winterswijk

Luchtkwaliteit ontwikkeling. spoorzone te Winterswijk Luchtkwaliteit ontwikkeling spoorzone te Winterswijk Versie 23 juni 2016 opdrachtnummer 16-106 datum 23 juni 2016 opdrachtgever Gemeente Winterswijk Postbus 101 7100 AC WInterswijk auteur drs. A.D. Postma

Nadere informatie

Notitie Vergelijking Plateau- en Klagenfurtalternatief Rijksweg 74 ten aanzien van luchtkwaliteit

Notitie Vergelijking Plateau- en Klagenfurtalternatief Rijksweg 74 ten aanzien van luchtkwaliteit Notitie Vergelijking Plateau- en lagenfurt RWS Limburg juli 2007 1 1. Samenvatting en conclusies Rijkswaterstaat heeft in samenwerking met TNO de effecten in en rond Venlo van Rijksweg 74 op luchtkwaliteit

Nadere informatie

Onderzoek luchtkwaliteit. 4 atelierwoningen en 40 ateliers. voormalige Theresiaschool

Onderzoek luchtkwaliteit. 4 atelierwoningen en 40 ateliers. voormalige Theresiaschool Koumans & Partners vof Consultancy in de gebouwde omgeving Boompjesweg 12 6438 BN Oirsbeek tel. 046-4397700 fax 046-4397800 info@koumans-partners.nl Gemeente Maastricht Sector OntwikkelingsBedrijf Maastricht

Nadere informatie

RAPPORT LUCHTKKWALITEIT

RAPPORT LUCHTKKWALITEIT RAPPORT LUCHTKKWALITEIT Kerkstraat te Renswoude Gemeente Renswoude Opdrachtgever: Contactpersoon: de heer M. Wolleswinkel de heer M. Wolleswinkel Documentnummer: 20152200/C01/RK Datum: 1 oktober 2015 Opdrachtnemer:

Nadere informatie

Bijlage 4 - Onderzoek luchtkwaliteit

Bijlage 4 - Onderzoek luchtkwaliteit Bijlage 4 - Onderzoek luchtkwaliteit 1 Aanleiding In verband met het in procedure brengen van het bestemmingsplan Buitengebied, dient in het kader van de Wet milieubeheer, hoofdstuk 5, te worden gekeken

Nadere informatie

Memo Luchtkwaliteit. Inleiding/aanleiding. Beschrijving plan

Memo Luchtkwaliteit. Inleiding/aanleiding. Beschrijving plan Memo Luchtkwaliteit datum 13 september 2011 aan Marcel Grit VOF Rutbekerveld van Hans Jacobs Ingenieursbureau Oranjewoud B.V. project Zandwinplas Rutbekerveld projectnummer 242787 betreft luchtkwaliteit

Nadere informatie

AAS. Bestemmingsplan luchthaven Schiphol Onderbouwing aspect luchtkwaliteit

AAS. Bestemmingsplan luchthaven Schiphol Onderbouwing aspect luchtkwaliteit AAS Bestemmingsplan luchthaven Schiphol Onderbouwing aspect luchtkwaliteit AAS Bestemmingsplan luchthaven Schiphol Onderbouwing aspect luchtkwaliteit Datum 15 oktober 2010 Kenmerk LSH021/Anf/0165 Eerste

Nadere informatie

RMD West-Brabant, 15 juni 2005 INVENTARISATIE LUCHTKWALITEIT 2004 GEMEENTE MOERDIJK

RMD West-Brabant, 15 juni 2005 INVENTARISATIE LUCHTKWALITEIT 2004 GEMEENTE MOERDIJK RMD West-Brabant, 15 juni 2005 INVENTARISATIE LUCHTKWALITEIT 2004 GEMEENTE MOERDIJK INVENTARISATIE LUCHTKWALITEIT 2004 GEMEENTE MOERDIJK Opdrachtgever: Gemeente Moerdijk Datum rapport: juni 2005 Projectnummer:

Nadere informatie

bestemmingsplan Ambachtsezoom e.o. BIJLAGE 7 Onderzoek Luchtkwaliteit OD 205 SL stedenbouw + landschap 103

bestemmingsplan Ambachtsezoom e.o. BIJLAGE 7 Onderzoek Luchtkwaliteit OD 205 SL stedenbouw + landschap 103 bestemmingsplan Ambachtsezoom e.o. BIJLAGE 7 Onderzoek Luchtkwaliteit OD 205 SL stedenbouw + landschap 103 Rapport Dossier 22793 Zaaknummer 0109847 Kenmerk 2013002405 / CHK Opsteller mevrouw A. Celik-Ozbek

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Verkeer, Milieu en leefomgeving

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Verkeer, Milieu en leefomgeving Wethouder van Verkeer, Binckhorst en Milieu P.W.M. Smit Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Verkeer, Milieu en leefomgeving Uw brief van Uw kenmerk

Nadere informatie

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Gemeente Apeldoorn Johan van der Burg

memo INLEIDING 1 Toets NIBM; 2 Toets grenswaarden in het kader van goede ruimtelijke ordening; WETTELIJK KADER Gemeente Apeldoorn Johan van der Burg memo aan: van: Gemeente Apeldoorn Johan van der Burg datum: 10 maart 2014 betreft: Luchtkwaliteit Nagelpoelweg 56 te Apeldoorn project: 140171 INLEIDING Aan de Nagelpelweg 56 in Apeldoorn is het bedrijf

Nadere informatie