[Lucas 43b-62] 2 Lett. e;xodoj (exodus).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "[Lucas 43b-62] 2 Lett. e;xodoj (exodus)."

Transcriptie

1 Op reis naar Jeruzalem (Lucas 9). Ik ga op reis en ik neem mee kennen jullie dat spelletje? We gaan vanmorgen op reis. Ik heb een koffer meegenomen. Wat zou jij meenemen als je op reis gaat? [ ] Jezus geeft aan zijn 12 apostelen (gezondenen) de opdracht om op reis te gaan. Het eerste dat opvalt is dat zij heel veel dingen van Jezus juist níet mogen meenemen. Ik ga op reis en ik laat achter mijn stok. Een reistas met brood of geld. Extra kleren. Maar wat nemen ze dan wel mee? Eens kijken wat er in de koffer zit. Hé, een bijbel. Jezus zegt tegen zijn leerlingen dat ze moeten meenemen: het goede nieuws over het koninkrijk van God (vs. 2, 6). En dat staat hierin. Ook de macht en het gezag waarmee Jezus zijn apostelen op weg stuurt zit in dat woord, in Jezus opdracht. Het goede nieuws van het koninkrijk van God is alles dat nodig is om te weten onderweg. Eigenlijk zegt Jezus dus tussen de regels door dat het belangrijkste dat zijn apostelen moeten meenemen, geloof is. Geloof en vertrouwen. Dat heb je nodig als je onderweg afhankelijk bent van anderen en alleen een bijbel mee mag nemen! Nu iets anders. Het is een heel gevaarlijke reis! Dat kan je merken aan de interesse van Herodus. 1 Híj begrijpt onmiddellijk de bedoeling. Hij voelt de dreiging. Johannes heb ik laten onthoofden, wie is dan degene over wie is dergelijke dingen hoor? (vs. 9). Jezus loopt, doet en praat als een koning. Weliswaar niet heel rechtstreeks. Maar de bedoeling is toch duidelijk. 12 apostelen, alleen al de aanstelling ervan is een statement van jawelste. Een troonrede (Lucas 6). Jezus is de nieuwe koning. Hij stuurt zijn herauten alvast vooruit. Jeruzalem, here I come! De reis gaat, zoals straks zal blijken, naar Jeruzalem. Het is een koningsreis, want Jeruzalem is de koningsstad. Misschien kennen jullie het verhaal van die andere messias, David, die ook op weg was naar Jeruzalem (2 Sam. 5-7)? Vorige week zongen we psalm 122: de zetels van het recht staan in Jeruzalem. Daar staat het huis van David, de tempel van God. We gaan dus op reis. Met als belangrijkste kofferinhoud de bijbel (het goede nieuws over Gods koninkrijk). De reis is gevaarlijk. En we gaan naar Jeruzalem. Nu iets over de verschillende taken onderweg. De leerlingen van Jezus worden vooruit gestuurd. 1 Vgl. Lucas 23:8

2 De 12 apostelen zijn de grondstenen van het nieuwe, hemelse Jeruzalem (Op. 21:14). Zij hebben een bijzondere taak, een speciale missie. Het zijn, net als de 72, waarover je in Lucas 10 kunt lezen, herauten. Later worden er vanuit de gemeente van Antiochië opnieuw zendelingen weggestuurd. Zo zijn er altijd mensen met een speciale taak, om het goede nieuws van Gods koninkrijk te verkondigen. Ze zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van de gastvrijheid van anderen. Dat is niet alleen een gunst, zegt Jezus. Dat is hun goed recht. De arbeider is zijn loon waard (Luc. 10:7). Ze doen gevaarlijk werk, in de frontlinie van Gods koninkrijk. Toch zijn we ergens ook allemaal op reis. Als je wilt weten hoe moet je niet alleen kijken naar de twaalf maar ook naar de 5000 die Jezus volgden. Wat zit er nog meer in m n koffer? Een zilveren servies! Daarmee vieren we avondmaal. In die groepen die Jezus op aarde verzamelt, delen mensen hun leven met elkaar door te ontvangen. Het brood en de vissen die door de apostelen zijn ingezameld bij de mensen zelf (zo werken de ambtsdragers in het herkennen van de gaven van gemeenteleden!) gaan door Jezus handen en worden onder dankzegging gebroken. Dat is een duidelijke hint, een verwijzing naar de instelling van het Heilig avondmaal. We kunnen ervan leren dat als we als gemeente samen op weg zijn en als we het van deze twee dingen echt verwachten, komt het goed. Er ontstaat gemeenschap Lucas vertelt: groepen van 50. Er is zelfs over voor anderen! [Lucas 9:18-43a] We gaan verder op reis. Wat nu volgt, is eigenlijk alleen een verdere uitwerking van wat we tot nu toe hebben geleerd. Maar Jezus maakt het nóg duidelijker. Het volgende voorwerp dat ik het meengenomen, gaat ons daarbij helpen. Wat is het? Een microfoon. Jezus vraagt aan zijn leerlingen, die dus met Hem onderweg zijn: wie zeggen de mensen dat Ik ben? Johannes de Doper, Elia, een oude profeet. Met andere woorden: zeker niet de minste! En jullie, zegt Jezus tegen zijn leerlingen, wie zeggen jullie dat Ik ben? En dan ontlokt Jezus aan Petrus een belijdenis: de door God gezonden Messias. Toch verbiedt Jezus Petrus dit tegen iemand te zeggen. Waarom? Nou, lees het vervolg. Petrus heeft alleen het eerste deel van de boodschap nog begrepen. Dit rechtstreeks tegen iedereen zeggen zou in de tijd van Jezus gelijk staan aan het uitroepen van een bloedige opstand.

3 Petrus moet nog iets leren. Iets heel belangrijks. De Messias, de Mensenzoon, zal veel moeten lijden, verworpen worden én gedood. Dán zal Hij opstaan. Niet eerder. Dat is niet alleen een les voor de leerlingen over Jezus. Uit het vervolg blijkt dat het ook een les is voor de leerlingen, over de leerlingen zelf. Wie Mij volgt, zegt Jezus, gaat óók die weg. Wie achter mij aan wil komen, moet zichzelf verloochenen en dagelijks zijn kruis op zich nemen en mij volgen. Want ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen; maar wie zijn leven verliest omwille van mij, zal het behouden. (vs ). Deze microfoon staat voor het Woord van Jezus in de praktijk. Oké, we hebben de bijbel in onze bagage. Maar wat betekent dat in de praktijk? Wil je nu de minste zijn en zo straks de overwinning halen? Of wil je nu je overwinningen je eigen overtuiging, je eigen gelijk en straks de minste zijn? Zeg het maar. Dat is ook de schitterende logica achter vers 26: Wie zich schaamt voor mij en mijn woorden (dat gaat dus over de uitwerking van Jezus woorden in de praktijk van je leven: wil je de minste zijn?) zal merken dat de Mensenzoon zich ook voor hem schaamt, wanneer Hij komt in de stralende luister die hemzelf, de Vader en de heilige engelen omgeeft. Over stralende luister gesproken. Tijd voor het volgende voorwerp. Een zonnebril. Altijd handig als je op reis gaat. Maar ook dit voorwerp staat ergens voor. Als Petrus, Johannes en Jakobus opschrikken uit een diepe slaap (ze hebben er een handje van om op beslissende momenten in slaap te vallen!) dan zien ze Jezus, in stralend witte kleding. Pratend met Mozes en Elia, ook in hemelse luister. Wat gebeurt hier? God gunt de leerlingen van Jezus een panorama, een overzicht over het grotere geheel. Iets dat je niet dagelijks ziet. Een echte bergtopervaring. Wat zien ze? Jezus staat in lijn met Mozes en Elia, twee van de grootste profeten tot dan toe in Gods koninkrijk. Maar dan. Van de stralende zon staan ze opeens weer in de schaduw van de wolk, en daarna in de alledaagse werkelijkheid van mensen die schreeuwen om hulp (v/a vs. 37). Die twee verhalen horen bij elkaar. Lucas vertelt ze niet voor niets in één adem door. Dat is om aan te geven hoe het gaat als je met Jezus op reis bent. Er zijn van die momenten dat je het heel helder ziet. Dat je leeft in Gods stralende aanwezigheid. Je merkt het aan alles. Aan de zon, een lied, een gesprek op je werk. Soms krijg je een blik op het geheel. Een panorama, een bergtopervaring.

4 Maar een volgend moment rij je zo een tunnel in, terwijl je je zonnebril nog op hebt. En dan moet je oppassen dat je geen brokken maakt. De leerlingen (misschien dezelfde drie?) hadden geprobeerd een jongen te genezen maar het was hen niet gelukt. Wat doe je dan? Op die momenten dat alles dat je meemaakt voor je gevoel vloekt met de aanwezigheid, de glorie van God. De slotconclusie van dit gedeelte staat na afloop van beide verhalen in vers 42: allen waren met stomheid geslagen vanwege de grootheid van God. Maar de les is dat om de grootheid, de glorie van God in dit leven te zien je een bril met mee-kleurende glazen nodig hebt. God is er toen je zo ontroerd was. God is er ook als je aan het einde van je krachten bent. Als je Hem niet merkt of ziet. Jezus maakt een veelzeggende opmerking over het zien van het koninkrijk van God in vers 27: Ik verzeker jullie dat sommigen die hier aanwezig zijn niet zullen sterven voor ze het koninkrijk van God hebben gezien. Waar heeft Jezus het over? Ik ben er van overtuigd dat Jezus het hier heeft over de dag waarop Hij als Koning verhoogd zal worden aan het kruis. Op die andere heuvel, net buiten Jeruzalem. Op Golgota. Daar wordt zijn glorie onthuld in de ontluistering van alle pracht. In spot en lijden wordt deze Messias groot. Let op: waar praatten Jezus, Mozes en Elia over? Over Jezus levenseinde 2 in Jeruzalem! Dat is het grote doel. Het delen in spot, lijden, vertwijfeling (waar is God?!) is dus niet iets wat er soms bij komt in het leven van christenen. Het hoort erbij. Het is er een wezenlijk onderdeel van. Andersom gezegd: waar niet wordt geleden, waar alles gladjes verloopt, daar is Gods koninkrijk niet zichtbaar! [Lucas 43b-62] Wat gebeurt er nog meer, onderweg? Ik heb nog twee voorwerpen. Allereerst: een passagierslijst (gemeentegids). We zijn samen onderweg. Leuk hè? Maar wacht. Dat is helemaal niet altijd leuk! Samen onderweg is samen ruzie maken. Gegarandeerd. Lees maar in vers 46. De leerlingen begonnen te redetwisten. Zeg maar gerust: bekvechten. Over wie de belangrijkste was. Over de invulling van de ambten, zeg maar. En dat is nog niet eens het minst belangrijke onderwerp waarover je in de kerk van mening kun verschillen! 2 Lett. e;xodoj (exodus).

5 Daarop maakt Jezus eens en voor altijd duidelijk wie in zijn koninkrijk het belangrijkst is. Let op de formulering van vers 48: God openbaart zich in Jezus (een mens!) en Jezus openbaart zich in de meest eenvoudige van die mensen (een kind!). Jezus beslecht de ruzie dan ook als volgt: Wie de kleinste onder jullie allen is, die is werkelijk groot. Een ander misverstand betreft de verhouding tot buitenstaanders. Op reis kom je, ook als gemeente, allerlei soorten mensen tegen. Mensen die in Jezus naam demonen uitdrijven maar Jezus niet op onze manier volgen. Jezus relativeert dan niet zijn eigen organisatie, zijn manier van kerk-zijn, maar is toch flexibel in de manier van omgaan met anderen. Wie niet tegen jullie is, is voor jullie. 3 Hoe kan dat? Jezus bedoelt niet dat het niet uitmaakt bij welke kerk je je aansluit of dat iedereen zijn eigen weg maar kan gaan. Maar het is wel een reality check: Jezus is allang blij dat er nog mensen zijn die Hem volgen, op weg naar Jeruzalem! Het is een waarschuwing. Niet de optimistische variant (niet iedereen die roept Here Here zal het koninkrijk van God binnengaan, Mat. 7:21). Maar we de realistische. Gods koninkrijk laat zich nooit opsluiten in een kerkelijke organisatie. Niet in activiteiten. Niet in lidmaatschap. Onderweg ontmoet je zowel onverwachte tegenstanders als onverwachte medestanders! Dan heb je ook nog mensen die tegen zijn. Samaritanen, in Lucas 9. Op zich al bijzonder dat Jezus hen ook bezoekt. 4 Maar als blijkt dat ze Jezus niet willen ontvangen, willen Jakobus en Johannes vuur uit de hemel roepen om hen te verteren. Je denkt nu vast huh? Maar denk nog eens na. Jakobus en Johannes waren zich heel bewust van hun missie in dienst van de Messias, op weg naar Jeruzalem. Ze beschouwden zichzelf als wegbereiders in de traditie van Elia. Maar Jezus wijst ze streng terecht. Dat heeft te maken met het laatste voorwerp dat ik vanmorgen heb meegenomen. Een routekaart (beetje ouderwets, dat geef ik toe). Waar gaat de reis heen? Naar Jeruzalem. Om van de aarde te worden weggenomen (vs. 51). Om verworpen te worden, uitgeleverd en gedood. Dat is het doel van de reis. Houd dat goed in de gaten. Jezus laat het gebeuren. Hij laat zich verwerpen, afwijzen. Denk aan de vorige keer: daar zijn de mensen vrij in. 3 Volgens sommige handschriften en vertalingen: tegen ons voor ons. 4 Van Bruggen merkt op dat het nu voor de Samaritanen makkelijker was geworden om Jezus te aanvaarden omdat Hij inmiddels als dissident werd beschouwd binnen het Joodse volk (Lucas, CNT-serie, pag. 209).

6 En daar is Jezus vrij in. Dit is zijn weg de weg van het koninkrijk van God. Dit is Gods plan: op weg naar het hemelse Jeruzalem, zeker! Maar langs Golgota. Het is geen tussenstop. Daar begint het koninkrijk zichtbaar te worden. Waar gebloed wordt, daar begint Gods koninkrijk. Houd dus ook nu op reis het doel voor ogen. Het is een koningsreis, maar geen overwinningsreis op de manier die wij vaak verwachten. Jezus heeft zelf gezegd tegen een van de koningen van deze wereld dat zijn koninkrijk niet van deze wereld is (Joh. 18:36). Wij zijn, en blijven tot op de dag dat Jezus terugkomt om zijn koninkrijk definitief hier op aarde te vestigen, vreemdelingen. Tot slot, Jezus zegt drie dingen over wat het betekent als je Hem wilt volgen. 1) Wie Mij wil volgen heeft geen rust, geen blijvende plaats op aarde. Hij of zij is een vreemdeling; 2) Wie Mij wil volgen moet prioriteiten stellen. Zelfs een belangrijke plicht als je vader begraven, wordt onbelangrijk. We weten van Jezus dat Hij positief stond tegenover de zorg voor familie. Er zit dus ook iets in van: de beste zorg die je aan familie kan besteden ís door zelf Jezus volgen. Het koninkrijk van God verkondigen (vs. 60). Laten degenen die dood zijn omdat ze Jezus niet volgen, hun eigen doden begraven. Maar laten degenen die eeuwig leven hebben omdát ze Jezus volgen, dat goede nieuws dan aan iedereen vertellen zodat iedereen (ook hun eigen familie) ook eeuwig leven heeft! En 3) Jezus volgen is vooruit kijken. Als je ergens wilt komen moet je vooruit kijken. Het heeft geen zin om op deze kaart te kijken hoe je ergens gekomen bènt. Kijk liever waar je morgen heen moet. De man die afscheid wil nemen van zijn familie, begrijpt heel goed wat het betekent om Jezus te volgen. Dat Jezus familie belangrijker is dan die van hemzelf. Hij heeft zijn prioriteiten scherp. Maar Jezus is nog scherper: wie op weg naar het hemelse Jeruzalem achteruit kijkt, is niet geschikt voor het koninkrijk van God! Maar wie vooruit kijkt en Jezus volgt, die is op weg naar het hemelse Jeruzalem! [amen]

Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien. - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9

Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien. - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9 Bijbelstudies over Petrus - 5 : Jezus glorie zien - Bijbelgedeelte: Matteüs 17 : 1-9 Zes dagen later ging Jezus een hoge berg op. Petrus mocht met Hem mee, en ook de broers Jakobus en Johannes. Boven op

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Goed Nieuws Wat zie Je? Navertelling Lucas 24,35-48 Goed Nieuws! Toen de twee leerlingen

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Welkom in de Pauluskerk. Voorganger: Ds. A.R. Warnar- van den Berg Organist: Ries de Visser

Welkom in de Pauluskerk. Voorganger: Ds. A.R. Warnar- van den Berg Organist: Ries de Visser Welkom in de Pauluskerk Voorganger: Ds. A.R. Warnar- van den Berg Organist: Ries de Visser Zingen: Nieuw liedboek 8a vers 1, 2, 3, 4, 5 en 6 Zingen: Nieuw liedboek 8a vers 1, 2, 3, 4, 5 en 6 Zingen: Nieuw

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 24, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 24, 30-31 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Gezang 95 : 1-4 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Lied 449 : 1, 3 en 5

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Na votum en zegengroet zullen we voor de Here jubelen in ons lied door met elkaar van Psalm 81 de verzen 1 en 2 te zingen.

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Vóór de 1e lijdensaankondiging staat die prachtige belijdenis van Petrus, dat Jezus is de Messias.

Vóór de 1e lijdensaankondiging staat die prachtige belijdenis van Petrus, dat Jezus is de Messias. Zondag 23 september 2012, Kogerkerk 1e zondag van de herfst, kleur groen Wijsheid 1, 1-7 & Marcus 9, 30-37 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, In het Marcus-evangelie zijn patronen te

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

De Bijbel open (07-12)

De Bijbel open (07-12) 1 De Bijbel open 2013 48 (07-12) Stel je voor, bovenop een kerktoren zie je een zwaard, geen haan of een kruis, maar een zwaard. Dat zouden we wel vreemd vinden. Want wat heeft de kerk en het christelijk

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad

Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, , 09.30u. Mededelingen van de kerkenraad Liturgie preek over Hand 1,1-12 -Loppersum-Westeremden, 17-05-2012, 09.30u Mededelingen van de kerkenraad Komen tot de Here Votum/zegengroet Aanbidding: -Psalm 47,1-3 'Juicht, o volken juicht' -GK 71 'De

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Gezang 172 : 1 en 2 NLB 538

Wij zingen voor de dienst: Gezang 172 : 1 en 2 NLB 538 Wij zingen voor de dienst: Gezang 172 : 1 en 2 NLB 538 NLB 538 / Gezang 172 : 1a b 2a b NLB 538 / Gezang 172 : 1a b 2a b NLB 538 / Gezang 172 : 1a b 2a b NLB 538 / Gezang 172 : 1a b 2a b Binnenkomst kerkenraad

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. De hemel, de mooie thuis van God

Bible for Children stelt voor. De hemel, de mooie thuis van God Bible for Children stelt voor De hemel, de mooie thuis van God Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Lazarus Bewerkt door: Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

De hemel, de mooie thuis van God

De hemel, de mooie thuis van God Bible for Children stelt voor De hemel, de mooie thuis van God Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Lazarus Bewerkt door: Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Bijbel voor Kinderen presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Voorganger: pastor B. van Brug Heerenveen-zuid Ouderling van dienst: Gerhard Nijhoff Organist: Gerjan Kamerling

Voorganger: pastor B. van Brug Heerenveen-zuid Ouderling van dienst: Gerhard Nijhoff Organist: Gerjan Kamerling zondag 17 juli 2016 Welkom in Het Centrum Voorganger: pastor B. van Brug Heerenveen-zuid Ouderling van dienst: Gerhard Nijhoff Organist: Gerjan Kamerling Dringende oproep: Vrijwilligers gevraagd voor het

Nadere informatie

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Voorbereiding. Inleidend orgelspel. Stilte in de kerk tijdens het gebed in de consistorie. Welkom. Intochts-psalm 25: 1, 2 (Heer, ik

Nadere informatie

Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen

Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen 1 Welkom in Open Hof Orde voor de viering op zondag 9 september 2018 om 9.30 uur in Open Hof Protestantse Wijkgemeente Open Hof te Kampen voorganger: zondagskind: lector: orgel: ds. Kasper Jager Ina Hup

Nadere informatie

Liturgie morgendienst Zondag 16 maart

Liturgie morgendienst Zondag 16 maart 1 Overschat jezelf niet (Mattheüs 26:26-35) Jezus blijft de mensen vertellen dat hij binnenkort zal sterven. Hij vertelt er ook bij dat dat niet het einde van zijn leven is. De leerlingen van Jezus denken

Nadere informatie

De hemel, de mooie thuis van God

De hemel, de mooie thuis van God Bible for Children stelt voor De hemel, de mooie thuis van God Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: Lazarus Bewerkt door: Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben.

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben. Lezingen: Genesis 28 Jacob te Betel Lucas 24: 13-35 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn mensen na Pasen. Niet alleen sinds een week, maar ons hele leven al. Hoe gaat het met u, nu het Pasen

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

9 september 2018; Immanuëlkerk; ds. Pim Brouwer; Gerard de Waardt liederen uit Nieuwe Liedboek, tenzij anders aangegeven. Zingen: Lied 54: 1

9 september 2018; Immanuëlkerk; ds. Pim Brouwer; Gerard de Waardt liederen uit Nieuwe Liedboek, tenzij anders aangegeven. Zingen: Lied 54: 1 9 september 2018; Immanuëlkerk; ds. Pim Brouwer; Gerard de Waardt liederen uit Nieuwe Liedboek, tenzij anders aangegeven Zingen: Lied 54: 1 1 De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren.

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren. Les 29: Dit verhaal kun je lezen in Handelingen 1 en 2 Hemelvaart en Pinksteren. Johannes, wat zei Jezus nou eigelijk precies? Petrus en Johannes zijn op weg naar de tempel. Ze hebben iets geweldigs meegemaakt.

Nadere informatie

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8

DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 STUDIONLINE DomineeOnline.org Jrg. 1, nr. 8 Mattheüs 4:12-25 Vooraf We zijn aangekomen in het Nieuwe Testament. De Israëlieten die uit de ballingschap teruggekomen waren in het land Kanaän hebben met veel

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Wijkgemeente Vredeskerk Breepleinkerk zondag 17 maart e zondag 40-dagentijd. Dienst van voorbereiding

Wijkgemeente Vredeskerk Breepleinkerk zondag 17 maart e zondag 40-dagentijd. Dienst van voorbereiding Wijkgemeente Vredeskerk Breepleinkerk zondag 17 maart 2019 2 e zondag 40-dagentijd Voorganger: pastor Guus Ruijl Organist: Ellen Pons Thema : Glans over de doffe realiteit Na de dienst staan koffie en

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Kindercatechese groep B - 7 januari 2018

Kindercatechese groep B - 7 januari 2018 Kindercatechese groep B - 7 januari 2018 Inleiding. Jezus hield van God, als van een Vader, maar ook als zijn Vriend. Hij besprak alles met Hem. Hij vertelde wat hem was overkomen en hij vroeg Hem om raad.

Nadere informatie

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud,

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud, Preek over Markus 8: 27-33 Broeders, zusters, jong en oud, Vandaag gaat het over de belangrijkste vraag die een mens zich maar kan stellen. Het is de vraag die Jezus hier stelt aan zijn vrienden en die

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

DAG 1: Bidden elke dag Lees Mattheüs 7:7-11 Je bidt elke dag. Je vader en moeder (als je die mag hebben) hebben je dat al geleerd toen je klein was. Maar wat is bidden eigenlijk? Bidden is praten met God.

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

Paulus in actie. In een heilige actie. Gericht op de drie-enige God. Dat is tot eer van God en uitbreiding van Zijn Koninkrijk.

Paulus in actie. In een heilige actie. Gericht op de drie-enige God. Dat is tot eer van God en uitbreiding van Zijn Koninkrijk. Paulus in actie Samenstelling: mevr. H.J. de Jongste en mevr. M. Quist Er is veel over Paulus te schrijven. Over al zijn werk lees je in het Bijbelrooster. Hij schrijft over zijn bezoeken en persoonlijke

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B Gezinsviering voor Missiezondag 29 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Met dank aan Marie-Louise Hulstaert, lid van de groep voor missieanimatie

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE

Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Lezen Lukas 9: Zingen Ps 27: 3,7 Prediking Lukas 9: 28-36

Lezen Lukas 9: Zingen Ps 27: 3,7 Prediking Lukas 9: 28-36 Morgendienst Brouwershaven Votum groet Zingen Ps 25: 1,2,3 Tien Woorden LB 311 Gebed Lezen Ex 34: 27-35 Zingen LB 25a: 1,2 Mijn ogen zijn gevestigd (mel Ps 130) Lezen Lukas 9: 28-36 Zingen Ps 27: 3,7 Prediking

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Jezus Christus, gasten,

Preek. Gemeente van Jezus Christus, gasten, Preek Gemeente van Jezus Christus, gasten, We bevinden ons nog steeds in Galilea. Je ziet (plaatje) dat Jezus de grenzen van het land Israël verkent. Overal in Israël moet het goede nieuws verkondigd,

Nadere informatie

Deze veertig dagen staan we nadrukkelijk stil bij de vraag wie Jezus is. Welke beelden wij van Jezus hebben.

Deze veertig dagen staan we nadrukkelijk stil bij de vraag wie Jezus is. Welke beelden wij van Jezus hebben. 21-02-2016 Lucas 9: 28-36 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wie ben jij? Wie bent u? Als we iemand voor het eerst ontmoeten op een feestje, of misschien ook wel na de kerkdienst onder de koffie, wordt

Nadere informatie

IN GESPREK MET Nieuwe Testament

IN GESPREK MET Nieuwe Testament IN GESPREK MET Nieuwe Testament Ontdekkingsreis 11: Jezus, Gods Zoon Goed nieuws! Keziah en haar moeder en vader (Alison en Peter) lezen samen dit bijbelverhaal. De 7 jaar oude Keziah heeft allerlei vragen

Nadere informatie

Handbagage voor Jezusvolgers

Handbagage voor Jezusvolgers Handbagage voor Jezusvolgers Rob van Houwelingen Handbagage voor Jezusvolgers Twintig inzichten om mee te nemen Buijten & Schipperheijn Motief - Amsterdam 2016 Rob van Houwelingen Vormgeving: Theresia

Nadere informatie

Ik wil vanmorgen eens beginnen bij de kinderen. Ik ga jullie eerst iets vragen, en daarna ga ik iets uitleggen.

Ik wil vanmorgen eens beginnen bij de kinderen. Ik ga jullie eerst iets vragen, en daarna ga ik iets uitleggen. Lezen: Joh 6:1-15 Ik wil vanmorgen eens beginnen bij de kinderen. Ik ga jullie eerst iets vragen, en daarna ga ik iets uitleggen. Maar eerst een vraag. Wie heeft er een paar weken geleden meegedaan met

Nadere informatie

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars,

Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Preek over Lucas 11:1-13 (biddag 2011) Gemeenten van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Ik had beloofd om vanavond ook v/a 118 te bespreken [dia 1]. Eigenlijk is dat dezelfde vraag als die

Nadere informatie

Wolk die de Heer verhulde

Wolk die de Heer verhulde Wolk die de Heer verhulde Deze preek is gehouden op hemelvaartsdag 25 mei 2017. Gelezen is Handelingen 1:4-11, Exodus 13: 18-22, Exodus 24:12-18 en Exodus 40:34-38. Na de preek zijn gezongen Psalm 68:6/7

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

Preek wie zeggen de mensen dat ik ben

Preek wie zeggen de mensen dat ik ben Lieve gemeente, Vandaag gaan we het met elkaar hebben over een goed gesprek en als het enigszins mogelijk is gaan we ook nog zo n goed gesprek met elkaar houden. Ik vroeg me af wat eigenlijk een goed gesprek

Nadere informatie

Marcus 9,2-13 Verkijk je niet op Jezus!

Marcus 9,2-13 Verkijk je niet op Jezus! Marcus 9,2-13 Verkijk je niet op Jezus! Liturgie Voorzang: Ps 23 Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 43,3.4 WeT Zingen: Ps 81,1.4.8 Gebed Lezen: Marcus 9,2-13 Preek over Marcus 9,2-8 Zingen: Gez 68.1.3

Nadere informatie

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht

Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Liturgie voor de middagdienst van 10 januari 2016, Zwijndrecht Votum en zegengroet Zingen: Psalm 21: 1, 2 en 3 Gebed Lezen: Lucas 24: 13-53 Zingen: Gezang 98: 1-3 Tekst: Zondag 17 HC Preek Thema: Opstanding:

Nadere informatie

LITURGISCHE SCHIKKING 40 DAGENTIJD EN PASEN 2016

LITURGISCHE SCHIKKING 40 DAGENTIJD EN PASEN 2016 LITURGISCHE SCHIKKING 40 DAGENTIJD EN PASEN 2016 Thema 40 dagentijd: Ik ga. Eerste zondag: 14 februari Naömi ging vanuit Moab terug naar Bethlehem, haar schoondochter Ruth ging met haar mee. Ruth wordt

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 - 1 - Pasen (de opstanding) De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST

Bijbel voor Kinderen. presenteert HET EERSTE PAASFEEST Bijbel voor Kinderen presenteert HET EERSTE PAASFEEST Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door:

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 40 (12-10)

De Bijbel open 2013 40 (12-10) 1 De Bijbel open 2013 40 (12-10) Er was eens een man die de studeerkamer van een predikant binnenkwam. Hij keek om zich heen en zag al die boeken staan die je in een studeerkamer aantreft. Toen zei die

Nadere informatie

Boek voor beginnende Bijbellezers. Wegwijs. in de Bijbelboodschap. Nieuwe Testament. Arthur Hale en Jan Koert Davids

Boek voor beginnende Bijbellezers. Wegwijs. in de Bijbelboodschap. Nieuwe Testament. Arthur Hale en Jan Koert Davids Boek voor beginnende Bijbellezers Wegwijs in de Bijbelboodschap Nieuwe Testament Arthur Hale en Jan Koert Davids Over dit boek Op een dag zag Filippus één van Jezus dienaren een reiswagen, waarin een man

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus

Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1099A zondag: 11e zondag van de zomer datum: 02-09-2018 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Zacharia 8:1-4,20-23, Marcus 8: 22-26 liederen: ps 139:1,9,14;

Nadere informatie

DE VERVOLGDE GEMEENTE

DE VERVOLGDE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERVOLGDE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest en Lazarus Aangepast door: Lyn Doerksen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent

L Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 1 Voor aanvang van de dienst : Keruchma zingt voor ons: Heer, U bent 2 3 4 5 6 Keruchma zingt voor ons: Aan uw voeten Heer Welzalig de man 7 8 Bijbellezing: Lucas 2 : 40 50 De 12-jarige Jezus in de tempel

Nadere informatie

we gaan mensen verleiden om mee te doen. Het is niet de bedoeling om mensen af te schrikken of te dwingen tot directe aanpassingen,

we gaan mensen verleiden om mee te doen. Het is niet de bedoeling om mensen af te schrikken of te dwingen tot directe aanpassingen, Dienstnummer: 1315 zondag: 2 e zondag van de zomer datum: 30-06-2019 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): 1 Koningen 19:19-21; Lucas 9:51-62 liederen: ps 84:1,2,5; Lb 747:1,8;

Nadere informatie

SOAKEN. Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t. Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft. S u btitel

SOAKEN. Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t. Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft. S u btitel Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t SOAKEN Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft Soms ben je zo druk met rennen en vliegen voor Hem. En natuurlijk weet je dat het zijn veel belangrijker

Nadere informatie

Liturgie. 30 juni 2019

Liturgie. 30 juni 2019 Liturgie 30 juni 2019 2e zondag na Trinitatis Lutherse viering Thema: Hierheen! Hier is water voor ieder die dorst heeft In deze dienst vieren wij het Heilig Avondmaal Gezamenlijke dienst PKN Culemborg

Nadere informatie

En de zoekende en tastende woorden van Huub Oosterhuis, de woorden waarin hij, de dichter zich afvraagt wie hij werkelijk is.

En de zoekende en tastende woorden van Huub Oosterhuis, de woorden waarin hij, de dichter zich afvraagt wie hij werkelijk is. 1 Gemeente, broeders en zusters, Hoe verschillend zijn de teksten die wij vandaag lazen. De ferme, of althans directe woorden van Petrus. De woorden hem a.h.w. van hogerhand in gegeven, door de vader in

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

D I E N S T & Nachtmiel zo. 6 september 2015 ds. Tieneke van Lindenhuizen

D I E N S T & Nachtmiel zo. 6 september 2015 ds. Tieneke van Lindenhuizen D I E N S T & Nachtmiel zo. 6 september 2015 ds. Tieneke van Lindenhuizen Marcus 8,37 Deuteronomium 4, 1-2 en 9-20 Wat zou een mens niet over hebben voor zijn leven? Luister dus, Israël, naar de wetten

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord)

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord) Inleiding De kerkenraad heeft u tot twee keer toe bekend gemaakt dat een aantal broers benoemd is tot ouderling en diaken van onze gemeente. Het zijn (namen). Daarmee is ook ruimte gegeven om eventueel

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

Gezongen: Psalm 84: 1 en 2, Lied 303, Lied 362, Lied 538, O, waar wil je heen gaan (Ionabundel 45), Fryske lieteboek, Gesang 51.

Gezongen: Psalm 84: 1 en 2, Lied 303, Lied 362, Lied 538, O, waar wil je heen gaan (Ionabundel 45), Fryske lieteboek, Gesang 51. Zondag 26 juni 2016, Ysbrechtum Gelezen: 1 Koningen 19: 19-21 en Lucas 9:51-62 Gezongen: Psalm 84: 1 en 2, Lied 303, Lied 362, Lied 538, O, waar wil je heen gaan (Ionabundel 45), Fryske lieteboek, Gesang

Nadere informatie

prijsgegeven aan het verderf. Het was dus onbestaanbaar dat een profeet of knecht van God aan het kruis zou sterven. Daarom waren Jezus leerlingen

prijsgegeven aan het verderf. Het was dus onbestaanbaar dat een profeet of knecht van God aan het kruis zou sterven. Daarom waren Jezus leerlingen Inhoudsopgave Inleiding 6 Christus is opgestaan 8 Christus opstanding verkondigt het kruis 13 Een venster buiten deze wereld 16 Christus of Mohammed? 25 Met Christus opgewekt 27 Vergeving van zonden in

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Liederen in deze dienst: 19 mei Lied 25: 2 en 4 Lied 367d Lied 305 Lied 283 Lied 517: 1 en 2 Lied 543: 1 Lied 544: 1,2 en 5 Lied 871

Liederen in deze dienst: 19 mei Lied 25: 2 en 4 Lied 367d Lied 305 Lied 283 Lied 517: 1 en 2 Lied 543: 1 Lied 544: 1,2 en 5 Lied 871 19 mei 2019 Voorganger: ds. Peter Bongers Organist: Hans de Graaf Welkom bij de koffie, thee en limonade na de dienst, in De Drieklank Als er kinderen in de oppas zijn kunnen zij tijdens het collecteren

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp.

De daden van de vergoddelijkte Augustus, met welke hij de wereld aan het oppergezag van het Romeinse volk onderwierp. Het leven van Jezus 2.0 Preek over Handelingen 1:1-5 [dia 1] Pas kregen we van mijn schoonmoeder een foto. Een foto van vroeger, van het gezin van de opa van mijn schoonmoeders moeder. Er staat geen jaartal

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS

EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert EEN TEMPELLEIDER KOMT OP BEZOEK BIJ JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door:

Nadere informatie

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Zingen: LB 213: 1, 2, 5 staande

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Zingen: LB 213: 1, 2, 5 staande DUINZICHTKERK, zondag 17 maart 2019 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. S. H. Smits, s-gravenhage Ouderling van dienst: Sam Boelens Diaken van dienst: Izabella Hus Organist: Roelfien Folkersma

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 Mt 16,21 7 8 9 10 Ze spraken met elkaar over alles wat er gebeurd was. 15 Terwijl ze zo liepen te praten, kwam er iemand bij hen lopen. Het was Jezus, 16 maar de leerlingen herkenden hem niet.

Nadere informatie

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het valt mij steeds weer op: Wil je iets begrijpen van het evangelie van Matteüs, dan moet je het Oude Testament er bij houden. Op belangrijke momenten

Nadere informatie

Zondag 21 oktober 2018

Zondag 21 oktober 2018 Zondag 21 oktober 2018 PROTESTANTSE GEMEENTE VOORSCHOTEN voorganger: organist: fluitist: lector: ds. Freek Bakker dhr. Herman Lodder dhr Emil de Jong mevr. Wilma Saraber OM TE BEGINNEN Welkom v. Wij staan

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

De dienst wordt geleid door Ds. J. Hermes uit Schoonebeek. De afkondigingen worden gelezen door Sandra Lanting.

De dienst wordt geleid door Ds. J. Hermes uit Schoonebeek. De afkondigingen worden gelezen door Sandra Lanting. Psalm 150a: 1, 2, 3 en 4 Lied 339c Lied 875 Lied 646 Lied 645: 1, 2 en 6 Slotlied 425 Eerste Lezing: Phil 2: 6 11 Evangelie: Lucas 24 : 13-35 De dienst wordt geleid door Ds. J. Hermes uit Schoonebeek.

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie ORDE VAN DIENST ZONDAG 2 APRIL 209 MARTINIKERK PASEN Muziek van chr.muz.ver.harmonie Lezing: Genesis : 5: In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag

Nadere informatie

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette.

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette. Welkom Lieve vrienden, bekenden, nieuwe gezichten, Welkom in deze Zwanenhofviering. In onze Tijd van leven heeft ieder van u ervoor gekozen op deze zondagmorgen hier te komen. Met alles wat ons leven ons

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding)

36 En terwijl zij hierover spraken, stond Hij zelf in hun midden. Pasen (de opstanding) - 1 - Pasen (de opstanding) De Heer is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie