Chironomidae en bestrijdingsmiddelen in poldersloten in Flevoland.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Chironomidae en bestrijdingsmiddelen in poldersloten in Flevoland."

Transcriptie

1 Chironomidae en bestrijdingsmiddelen in poldersloten in Flevoland. F.C.M. Kerkum, G. van Urk, M.A.A.J. Mulder. AOB-experimenteel veldonderzoek, juli DBWIRIZA werkdocument. notitienr.: X.

2 Chironomidae en bestrijdingsmiddelen in poldersloten in Flevoland. F.C.M. Kerkum, G. van Urk, M.A.A.J. Mulder. AOB-experimenteel veldonderzoek, juli 1989.

3 Inhoud: 1. Samenvatting. 2. Inleiding. 3. Resultaten van het orienterend onderzoek in Onderzoek in 1988; beschrijving van monsterlokaties. 5. Monstermethoden en venverking.' 6. Resultaten en discussie, 7. Conclusies. 8. Literatuur.

4 Uit onderzoek in sedimentatiegebieden van de Rijn is gebleken, dat het percentage misvormingen aan het mentum van Chironomus-larven in combinatie met de populatieparameters dichtheid en biomassa een potentiele milieu-indicator zou kunnen zijn (Van Urk en Kerkum, 1986; Van Urk en Kerkum, 1988). Om deze indicator aan andere praktijksituaties te toetsen dan die in het sedimentatiegebied van de Rijn voorkomen zijn diverse gebieden geselecteerd. De keuze vie1 0.a. op de poldersloten van Flevoland, die tenminste incidenteel sterk verontreinigd zouden kunnen worden door het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de akkerbouwgebieden van deze polder. In eerste instantie is in een oricnterend onderzoek uitgevoerd op diverse lokaties in Flevoland (fig. 1 en tabel 1). Hieruit kwam naar voren, dat het misvormingspercentage van lokatie tot lokatie sterk kon verschillen. Een bepaalde trend kon hierin niet gevonden worden. In 1987 is op twee lokaties, nl. de Harderbroektocht en de Strandgapertocht, verder onderzoek uitgevoerd. Hieruit bleek een vrij constant percentage in de Harderbroektocht en een wisselend percentage met hoge uitschieters in de Strandgapertocht (tabel 2). De uitschieters op de lokatie Strandgapertocht zouden veroorzaakt kunnen zijn door incidentele lozingen vanuit een vloeiveld, waarvan het afvoerpunt nabij het monsterpunt is gelegen. In 1988 is gekozen voor een koppeling van het biologisch onderzoek aan een onderzoek van drift en uitspoeling van bestrijdingsmiddelen voorkomend in het water van drains en afwateringssloten. Dit onderzoek is uitgevoerd op twee lokaties in de akkerbouwgebieden nabij Dronten en Biddinghuizen (fig. 1). De lokaties Harderbroek en strandgapertocht zijn als referentiepinten in het onderzoek meegenomen. Uit het larven onderzoek blijkt, dat op de lokaties in het akkerbouwgebied de soort Chironomus plumosus niet of nauwelijks voorkomt. In piaats van deze soort komt Chironomus annularius dominant voor. Dit in tegenstelling met de referentiepunten waar C.plumosus dominant is. Van deze soort is de "life-cycle" bekend. C.plumosus heeft nl. twee generatiewisselingen. Van C.annularius is dit niet bekend. Uit de in dit rapport gepresenteerde resultaten lijkt deze soort slechts 66n generatiewisseling te hebben. 1.v.m. de invloed van milieu-onvriendelijke stoffen op generatiewisselingen van macro-fauna soorten lijkt "life-cycle" informatie van deze soorten zinvol te zijn. Misvormingen aan het mentum van Chironomus-lawen zijn vastgesteld. Een conclusie is echter niet te trekken. De percentages zijn relatief laag op de lokaties in de akkerbouwgebieden en op de referentielokatie Harderbroek. Op de lokatie Strandgapertocht zijn de percentages evenals in de jaren soms hoog. Doordat de soorten op referentiepunten en de lokaties in de akkerbouwgebieden verschillend zijn, is een vergelijking van de resultaten moeilijk.

5 Uit de aantallen larven en imago's blijkt, dat op de lokatie aan de Olstenveg het milieu tijdelijk ongeschikt is geweest voor Chironomus-larven. Uit onderzoek van Van Beersum (1989) blijkt, dat de gemeten concentraties aan bestrijdingsrniddelen van de lokatie Olsterweg over het algemeen hoger zijn dan die van de lokatie Mosselweg. Verondersteld wordt, dat een incidenteel hoge concentratie van het herbicide MCPP het afsterven van macrophyten tot gevolg heeft gehad. Dit heeft indirect geleid tot een reductie van de macro-fauna. 2. Inleidine. Uit onderzoek in sedimentatiegebieden van de Rijn is naar voren gekomen, dat bij Chironomus-larven misvormingen van de monddelen kunnen voorkomen. Het percentage misvormingen hangt samen met de mate van de verontreiniging van de waterbodem en is in combinatie met de populatieparameters dichtheid en biomassa een potentiele milieu-indicator (Van Urk en Kerkum, 1986; Van Urk en Kerkum, 1988). Om de bruikbaarheid van Chironomus als milieu-indicator verder te toetsen is in praktijksituaties met een ander verontreinigingspatroon dan de Rijn onderzoek gestart. Daarbij zijn gebieden met belasting door industrieel afvalwater (0.a. de Noordhollandse Vecht) en wateren met een sterke contaminatie door mare metalen (0.a. de Dommel). Echter, behalve door dergelijke puntbronnen, vindt ook verontreiniging van het oppewlakte water plaats vanuit diffuse bronnen. Een voorbeeld hiewan is het toepassen van bestrijdingsmiddelen in de landbouw (Faassen, 1988). Een recent rapport van het Centrum van Milieukunde van de Riiksuniversiteit Leiden (Canters et'al, 1989) suggereert, dat door het gebruik en misbruik van bestrijdingsiiddelen aanzienlijke schade zou kunnen optreden voor terrestische en aquatische invertebraten. In de akkerbouwgebieden van de polders Oostelijk en Zuidelijk Flevoland worden intensief bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bespuitingen in deze polders vinden frequent vanuit een vliegtuig plaats. Het is aannemelijk, dat dit tenminste incidenteel leidt tot contaminatie van de watergangen in dit gebied. Het percentage misvormingen aan het mentum bij Chironomur-lawen zou een maat voor deze verontreinigingen kunnen zijn. Vanaf 1986 is in Flevoland een orienterend onderzoek uitgevoerd naar het voorkomen van misvormingen bij deze larven.

6 3. Resultaten van het orienterend ondenoek in Bemonsteringen van Chirunomus-populaties in sloten in Flevoland zijn uitgevoerd in de winter van Een overzicht van de bemonsteringslokaties wordt in figuur 1 gegeven I Almere \"2. Flevoland *5 Fisur 1: Situering van de monsterlokaties in Flevolard. De nrs. van de Lokaties corresponderen met die van tabel 1. Nrs. 12 (B) en 13 (A) zijn respectievelijk de Lokaties Mosselueg en OLsterueg van het orderzoek in Het percentage mentummisvormingen op de verschillende lokaties staan vermeld in tabel 1. Niet overal kwam dezelfde soort voor. Ovenvegend werd C.plumosus gevonden. Op enkele plaatsen werd echter een andere soort, voorlopig gedetermineerd als C.cingulatus, aangetroffen. Op 66n lokatie werd naast deze twee soorten

7 ook nog een derde soort, Smrt namelijk Camptochironomus pallidivatattus, gevonden. Chir. Ulir. Ctnptochir. pl-us cingulatus pallidivatattus Door gebrek aan een aantal goede referentie lokaties, Lokatie nr. waar de verschillende soorten Genaal Uortlmn 1 20 (44) in een ongestoord milieu Buizerdslmt 2 11 (55) Oostvaardersplassm 3 8 (100) voorkomen, is de vergelijk- Uatertuin O.V.P. 4 0 (7) 5 (74) 7 (152) baarheid van de misvor- Kavel Hz (19) 7 (30) H.V. Ketelhavm 6 42 mingspercentages bij verschil- (36) Hoekuanttocht 7 17 (50) lende soorten nog onduide- Lisdoddetocht 8 11 (63) Zuanetocht 9 6 (67), lijk. Strardgapertocht (116) De percentages misvormingen Harderbroektoch 11 4 (71) bij C.plumosus varieerden tussen de 4 en de 55 %. Overzicht van de monsterlokaties in de Flevopolders met de gevonden percentages misvormin- Bij de natuurgebieden Hargen aan het mntun van de chiranomiden larven derbroek (punt 11) en 00S.t- in voor- of najaar Tussen haakjes zijn de aantallen onderzochte Larven vermeld. vaardersplassen (punt.- 3 en 4) zijn lage percentages misvormingen gevonden. Aangenomen mag worden, dat in deze gebieden weinig invloed van verontreinigingen is. Het hoge percentage op punt 5 nabij Ketelhaven kan verklaard worden 'met het feit, dat - - op die lokatiewater kan worden ingelaten uit het Ketelmeer. 6 de landbouwgebieden varieerden de gevonden percentages misvormingen van 6 tot 29 %. Het hoogste percentage misvormingen, namelijk 55%, werd gevonden op punt 9 (Strandgapertocht). Deze tocht voert water af uit het het veeteeltgebied van Oostelijk Flevoland. In 1987 is verder onderzoek uitgevoerd naar de seizoensvariaties in het percentage misvormingen op de punten met de hoogste en de laagste perm+nr. centages. De resultaten hiervan M staan vermeld in tabel 2. In de Harderbroektocht werden Lokatie strardgapertocht steeds wat hogere percentages (25 50 C( ) gevonden dan in de winter '861 Harderbroektocht ( 5 ~ ~05~5~50 3) '87. Bij de Strandgapertocht bleek het percentage misvor- Overzicht van het percentage misvormingen aan mingen in de loop van de ZOhet mntun van Chirmmus plumsus in 1987 in mer toe te nemen. tuee sloten in Flevoland. uss sen haakjes en onderstreept rijn de aantal- Een verklaring hiervoor is niet len onderzochte larven per bemonsteringsdatun. te geven, van de lokatie H ~ ~ - derbroek is alleen het gehalte

8 aan polycyclische aromaten in het sediment bekend. Dit bleek zeer laag te zijn (< 0,l mg. per kg.). Het monsterpunt Strandgapertocht, waar de hoogste percentages vastgesteld zijn, ligt echter vlakbij een afvoer van een vloeiveld (rioolreiniging Flevocamping). Of er ook nog een belasting met bestrijdingsmiddelen plaats vindt, is niet duidelijk. 4. Ondenoek in 1988: Beschriivine van de monsterlokaties. In 1988 is gekozen voor een andere opzet van het onderzoek. In dit jaar is een onderzoek gestart naar uitspoeling en drift van bestrijdingsmiddelen naar afwateringssloten tijdens en na bespuitingen van de gewassen. Het onderzoek naar misvormingen van de monddelen van Chironomidae is aan dit onderzoek gekoppeld. Het is daardoor beperkt tot twee lokaties in het akkerbouwgebied tussen Biddinghuizen en Dronten. Als referentie zijn de lokaties Harderbroek en Strandgapertocht meegenomen. Het monsterpunt A (de Olsterweg bij Dronten) is gelegen in een afwateringssloot. Deze sloot voert water af afkomstig van kavels met diverse soorten akkerbouw en is 100 tot 120 cm diep. De sloot mondt uit in een bredere vaart. Rondom het monsterpunt worden aardappels en bieten verbouwd. De kavel, waarvan i.v.m. het onderzoek naar uitspoeling en drift van bestrijdingsmiddelen, bekend is wat, hoeveel en met welk bestrijdingsmiddel gespoten is, ligt een paar honderd meter stroomopwaarts van het monsterpunt. Voor de monstername van oppervlakte water en bodemmonsters voor chemisch analytisch onderzoek is een drijvende steiger in de sloot gebouwd. Deze reikte tot in het midden van de sloot. Het monsterpunt B (de Mosselweg bij Biddinghuizen) ligt ook in een afwateringssloot. Deze sloot mondt ook uit in een bredere vaart en is ongeveer 50 cm diep. Net zoals bij monsterpunt A ligt het monsterpunt direct tussen kavels met akkerbouw. De kavel, waarvan bekend is wat en hoeveel bestrijdingsmiddel er gebruikt is, ligt ook hier niet bij het monsterpunt en is een hondertal meters stroomopwaarts gesitueerd. Ook bij dit monsterpunt is een drijvende steiger gebouwd voor monstername van oppewlakte water en bodemmonsters. Monsterpunt C (Harderbroek) is gelegen in de grenssloot, die langs de dijk van het Wolderwijd loopt. Deze sloot voert water af van het hoge gedeelte van de Harderbroek en is ongeveer 100 cm diep. Waarschijnlijk wordt de sloot ook gevoed met kwelwater vanuit het Woldenvijd. Er is geen akkerbouw langs deze sloot. Langs de sloot is grasland. Monsterpunt D (Strandgapertocht) is direct langs de weg, waar de Strandgapenveg de Karekietweg kruist, gelegen. Op het monsterpunt komen Wee sloten samen en gaan onder de weg door richting Harderbos. De sloot mondt uiteindelijk uit in de vaart, die direct naar Gemaal Lovink leidt. Dit gemaal pompt het overtollige water uit de polder het Veluwemeer in. De sloot is ongeveer 75 cm diep. Over het

9 algemeen is er een waarneembare stroming richting het gemaal. Een afvoerbuis van een vloeiveld (biezen), waarin het rioolwater van de nabijgelegen Flevocamping biologisch gezuiverd wordt, mondt vlakbij het monsterpunt uit. Er is geen akkerbouw in de nabijheid. De Strandgapertocht voert echter we1 water af uit een veeteeltgebied. In wat voor mate water uit dit veeteeltgebied het monsterpunt bereikt is onduidelijk. Een eerdere aftakking van deze sloot lijkt het meeste water uit dit gebied af te voeren. Van af de weg tot aan de sloot is een ongeveer 10 meter brede grasstrook. Een overzicht van de situering van de monsterpunten wordt gegeven in figuur Monstermethoden en venverking. Op de monsterlokaties A, B, C en D zijn vanaf 13 juni &n maal per maand met een Ekman-Birge bodemhapper bodemmonsters genomen. Getracht is ongeveer honderd larven per monsterlokatie en monsterdatum te verzamelen. Op monsterlokatie A en B zijn naast de larven bemonstering tevens imago bemonsteringen uitgevoerd. "Windowtraps" van het gemodificeerde model J6nsson (Kerkum en Mulder, 1989) zijn geplaatst en zijn &n maal per week geleegd. De larven en imago's zijn geconserveerd met 70 procent ethanol. Op het labora~orium zijn zij geteld en gedetermineerd. De larven zijn tevens onderzocht op misvormingen van de monddelen. 6. Resultaten en discussie. In figuur 2 zijn de dichtheden van C.plumosus bij Harderbroek en Strandgapertocht weergegeven. Het verloop van de dichtheden volgt een van andere wateren bekend patroon met minima tijdens het uitvliegen van de imago's in mei en in augustus/september (Beattie, 1981). Dit zijn respectievelijk de overwinterende generatie en de zomergeneratie. In de Strandgapertocht komt naast C.plumosus ook C.annularius voor. Deze soort vertoont in aantal met C.plumosus een tegengesteld verloop (fig. 2). Dit kan een gevolg zijn van de levenscyclus van deze soort. Een andere mogelijkheid is een gebrekkig concurrentievermogen van C.annularius met C.plumosus. Op de lokaties A (Olsterweg) en B (Mosselweg) in het akkerbouwgebied is C-annularius de dominante soort. Naast deze soort komen geringe aantallen Camptochironomus pallidivatattus en C.plumosus in de larvenmonsters voor (figuur 3). Evenals in de Strandgapertocht worden hiervan in de zomer minimum aantallen gevonden. Op de lokatie aan de Olstenveg wordt deze soort van week 27 tot en met 35 nauwelijks meer aangetroffen. Deze afwezigheid is van een dusdanige tijdsduur (enkele weken),

10 c.plunosus: - Stranagapertocht / \ C. annularius: / \ / \.- Stranagapertocnt dat het onwaarschijnlijk is, dat A W- Harderbroek dit aan een gewone generatie / \ wisseling is toe te schrijven. Ook het feit, dat in vangsten d / \ van de window-trap (zie tabel 3 c+ \ en 4) ook in die periode lage u m P a \ aantallen volwassen exemplaren 3.A m \ C \ zijn aangetroffen, lijkt een gem,a wone generatiewisseling uit te 0 sluiten. Immers, bij een mini- _-- - mum in de dichtheid van de larven hoort bij een gewone juni juli aug. generatiewisseling een maximum "' t generatierisselins generatievisseling in aantallen imago's. De meest waarschijnlijke verklaring voor de afwezigheid van Chironomuslarven op de lokatie Olsterweg in de zomer is dan oak, dat het Fimr 2: verloop van de aantallen in 1988 van C.pluncsus en C.annularius larven in tuee sloten in Flevoland. Aantal is ueergegeven per G. milieu tijdelijk ongeschikt is geweest. Uit het onderzoek van van Beersum (1989), waaraan het biologische onderzoek gekoppeld is, komt naar voren, dat over het algemeen de gemeten concentraties aan bestrijdingsmiddelen op de lokatie aan de Olsterweg hoger liggen, dan die op de lokatie aan de Mosselweg. Op de lokatie Olsterweg zijn bijvoorbeeld uitschieters gemeten van concentraties van het herbicide MCPP van ca. 50 pg per liter en van Dinoseb van 12 pg per liter. De sterke aantalsvermindering van C.annularius lamen aan de 01- sterweg valt samen met een piek in het MCPP-gehalte van pg per liter. Op basis van todciteitsgegevens en het wer- kingsmechanisme - MCPP is LOOO 1 verwant aan 2,4 D en verstoort ;;; + de plantengroei via de analogie 5 m met groeihormonen (Bovey, so0-1980)- is een direkt effect van MCPP op Chironomus-larven 0 niet waarschijnlijk. z - nosse1veg o olsterveg r- - + olsterveg x uoss~1veg c.a~ularlus: canptocnlr. palllalvatattns : & C.plunosns: Kosselveg, D rn IW ' JULI aug. ' sept. Visueel is, bij het legen Van de Fiawr 3: verloop van de aantallen in 1988 van c.annularius, window-traps, waargenomen, dat C.plunosus en C.pallidivatattus op de Olsterueg en Hosselueg lokaties. Aantal is ueergegeven per m2. de hoeveelheid waterplanten in de sloot aan de Olsterweg sterk

11 Swrt Chir- sp Cryptochironoms sp Csaptcch.pllidivatattrs Endochirmolus dispar. 1 1 Parachir- arcuatus 2 2 Cricotqus spec % Tanytarsus spec Liumchiromrms spec Procladius spec Glyptotenlipes pallens totaal U Overzicht van de gevangen manneli jke Chironmiden imago's uit de uindou-trap Olsterueg in tot Cryptochironaan sp. Cmptcch.pallidivatattrs 4 36 Stictochirmolus sp. 1 Parachir- arcmtus Cricotops spec Tanytarsus spec. Limhir- spec. Procladius spx. 1 1 Glyptotendipes pallem Polypedilw sp. totaal %127129W8388%%75U) Werzicht van de gevangen mannel i jke chironomiden imago's uit de window-trap nosselueg in verminderde. Dit kan indirect leiden tot effecten op de levensgemeenschappen door 0.a. het verdwijnen van substraat en zuurstofloosheid aan de bodem. Uit een vergelijking van de gegevens van de windowtraps (tabel 3 en 4) blijkt, dat aan de Olsterweg van alle groepen, behalve Tanytarsus sp., minder exemplaren zijn gevangen. Een indirect effect van een herbicide kan hier de oorzaak van geweest zijn.

12 De vangsten in de window-traps van de overige groepen (Tri- C.plunosus clzoptera, Ephemeroptera, Heterop- Lokatie Yeeknr. A B C D tera, Odonata en overige Dipte (82) 11 (27) ra) zijn nog in bewerking. Alle 27 o (3) 9 (66) 11 (54) 31 hier genoemde groepen komen o (1) 9 (56) 28 (53) 35-9 (22) 12 (49) 16 (25) in beide sloten in het akkerbouwgebied voor en de suggestie van het CML (Canters, et al. 1989) dat in sloten in gebieden Lokatie Yeeknr. A B C D met aardappelteelt belangrijke (50) 10 (50) (64) 0 (76) groepen zouden ontbreken is in 11 (45) 27 0 (7) 5 (101) 10 (10) dit onderzoek niet bevestied. 31 o (86) - " 35 In tabel 5 wordt een overzicht "" eeeeven van de Dercentaees " Tabel 5: Overzicht van het percentage mentummentummisvormingen bij de - misvormingen bij tuee soorten Chiraarms belangrijkste Soorten (C.plum- larven in De tussen haakjes vermelde getallen zijn de aantallen onderzochte osus en C.annularius). Ten dele lsrven per bemonsteringrdatum. zijn deze percentages gebaseerd - = soort niet aanuezig A: Olsterueg; 0: Mosselueg op betrekkelijk Meine monsters, C: Harderbroek; 0: Strandgapertacht een gevolg van de incidentele lage dichtheden van Chironomus-larven. Hierdoor zijn deze percentages moeilijk te vergelijken. Uit een chi-kwadraat test blijkt, dat voor C.plumosus alleen op lokatie D (Strandgapertocht) de percentages significant van elkaar verschillen (P < 0,05). Voor C.annularius verschillen de percentages op elke lokatie significant van elkaar (P < 0,05 op de lokaties A (Olstenveg) en D (Strandgapertocht), P- < 0,005 op de lokatie B (Mosselweg) 3. Voor de laatste soort wisselen de percentages misvormingen op de meeste lokaties, uitgezonderd C (Harderbroek), dus vrij sterk. Op de lokaties A en B (respectievelijk Olstenveg en Mosselweg) varieeren de concentraties bestrijdingsmiddelen ook vrij sterk. Van de potentiele verwilingsbron op punt D (Strandgapertocht), een.afvoer van een vloeiveld bij een camping, mag eveneens een variabele bijdrage venvacht worden. Of deze variaties gelijk lopen met de verschillen in misvormingspercentage valt met de beschikbare gegevens niet te zeggen. De variatie in het misvormingspercentage staan in sterk contrast met de situatie in Rijnsedimenten. Daar is dit percentage namelijk vrij constant. Mogelijk is dit in de Rijn een gevolg van een constante belasting met milieu-onvriendelijke stoffen. In vqrgelijking met de Rijnsedimentatiegebieden kan de belasting met milieu-onvriendelijke stoffen in de poldersloten gedurende het jaar sterk variabel zijn. De consequentie van deze variatie is, dat herhaalde bemonsteringen nodig zijn om vast te stellen of en in welke mate incidenteel sprake is van een toename van het misvormingspercentage. Deze herhalingsbemonsteringen kunnen

13 daarom bij Rijnsedimenten met een lagere frequentie uitgevoerd worden. Het is onbekend wat de variabiliteit van andere parameters is, die gebruikt worden voor de biologische beoordeling van' de kwaliteit van sloten. (zie CUWVO, 1988 en Verdonschot en Higler, 1987). 7. Conclusies. Samengevat zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek in Flevoland: ---Het percentage misvormingen aan het mentum van Chironomus-larven varieert sterk van lokatie tot lokatie (tabel 1). Enige relatie tussen percentage en grondgebruik in de omgeving is niet aangetoond. Plaatselijke lozingen van milieu-onvriendelijke stoffen kunnen mogelijk een oorzaak zijn. Het hoge percentage misvormingen op de lokatie Strandgapertocht zou hiermee verklaard kunnen worden (lozing vloeiveld camping nabij monsterpunt). --- Op de lokatie aan de Olsterweg is een periode aan te wijzen, waarin het milieu tijdelijk ongeschikt is voor Chironomus-larven. Dit komt tot uiting in de aantallen larven en imago's. Verondersteld wordt, dat dit een indirect effect is geweest van een incidenteel hoge concentratie van het herbicide MCPP. ---Het is belangrijk om "life-cycle" informatie te hebben van de bij het onderzoek betrokken macro-fauna soorten. Hiertoe dienen niet alleen larven bemonsterd te worden, maar moeten ook volwassen exemplaren (imago's) gevangen worden.

14 8. Literatuur: Anonymous. Beattie, D.M. Beersum, C.A. van Bovey, R.W. : Invloed van de tuinbouwactiviteiten op de waterkwaliteit in de polder Nieuwland en Noordland (Westland). Werkgroep Effecten van bestrijdingsmiddelen uit de tuin- ' bouw op de waterkwaliteit. (1988). Hoogheemraadschap van Delftland, Delft. : Investigations into the occurence of midge plagues in the vincinity of Harderwi j k (Netherlands). Hydrobiologia 80, (1981). : Onderzoek naar het voorkomen van bestrijdingsmiddelen in drainagewater van aardappelpercelen en in oppervlaktewater in de Flevopolder. In prep. : Ecological effects of phenoxy herbicides. In: The Science of 2,4,5 T and Associated Herbicides. John Wiley and Sons, ; Canters, K.J., G.R. de Snoo, : Neveneffecten van bestrij- F.M.W. de Jong en dingsmiddelen op terrestische J. van der Linden evertebraten en aquatische fauna. CML. mededeling 46,XXVII pp, 5 bijlagen, CWO, werkgroep V-1 : Ecologische normdoelstellingen voor Nederlandse oppervlakte wateren. Rapport, 153 pp., Kerkum, F.C.M. en M.A.A.J. Mulder : Technieken voor het vangen van imago's van aquatische insecten. Een vergelijking van twee methoden. D.B.W./RIZA notanr.: ; 1989.

15 Urk, G. van en F.C.M. Kerkum Urk, G. van en F.C.M. Kerkum Verdonschot, P.F.M. en L.W.G. Higler (red) : Misvormingen bij muggelarven uit Nederlandseoppervlaktewateren. H20, 19; nr. 26; ; : Bottom fauna of polluted ~ hine sediments. Contaminated Soil, 1988, p : Biologische waterbeoordeling: instrument voor waterbeheer? Werkgroep biologische waterbeoordeling en Rijksinstituut voor Natuurbeheer. 184 p., 1987.

III.1. Algemeen Deze bijlage is een detaillering van de beschrijving van de actuele waterkwaliteit die in paragraaf 2.10.

III.1. Algemeen Deze bijlage is een detaillering van de beschrijving van de actuele waterkwaliteit die in paragraaf 2.10. III.1. Algemeen Deze bijlage is een detaillering van de beschrijving van de actuele waterkwaliteit die in paragraaf 2.10. is opgenomen III.2. Waterkwaliteit De meetpunten van het chemische meetnet liggen

Nadere informatie

KEURING KUNSTGRASVELDEN. Uitloging zink in het drainage water en de drainage laag.

KEURING KUNSTGRASVELDEN. Uitloging zink in het drainage water en de drainage laag. KEURING KUNSTGRASVELDEN Uitloging zink in het drainage water en de drainage laag. eindrapport Opdrachtgever / Client RecyBEM B.V. t.a.v. de heer drs. C. van Oostenrijk Postbus 418 2260 AK LEIDSCHENDAM

Nadere informatie

Helder water door quaggamossel

Helder water door quaggamossel Helder water door quaggamossel Kansen en risico s Een nieuwe mosselsoort, de quaggamossel, heeft zich in een deel van de Rijnlandse wateren kunnen vestigen. De mossel filtert algen en zwevend stof uit

Nadere informatie

Grondwater beïnvloedt kwaliteit Limburgse beken

Grondwater beïnvloedt kwaliteit Limburgse beken Grondwater beïnvloedt kwaliteit Limburgse beken Resultaten WAHYD Hoe zit het in elkaar: afkijken bij Noord-Brabant In het onderzoeksproject WAHYD (Waterkwaliteit op basis van Afkomst en HYDrologische systeemanalyse)

Nadere informatie

Bijlage 1.3 Bodemdaling in het Eems-Dollardgebied in relatie tot de morfologische ontwikkeling

Bijlage 1.3 Bodemdaling in het Eems-Dollardgebied in relatie tot de morfologische ontwikkeling Bijlage 1.3 Bodemdaling in het Eems-Dollardgebied in relatie tot de morfologische ontwikkeling........................................................................................ H. Mulder, RIKZ, juni

Nadere informatie

Vermesting in meren en plassen,

Vermesting in meren en plassen, Indicator 18 mei 2010 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De vermesting in de meren en plassen

Nadere informatie

algemeen Deze bijlage is een detaillering van de beschrijving actuele waterkwaliteit die in paragraaf 2.9. is opgenomen

algemeen Deze bijlage is een detaillering van de beschrijving actuele waterkwaliteit die in paragraaf 2.9. is opgenomen algemeen Deze bijlage is een detaillering van de beschrijving actuele waterkwaliteit die in paragraaf 2.9. is opgenomen 2. Waterkwaliteit De zomergemiddelden voor 2008 van drie waterkwaliteitsparameters

Nadere informatie

Toestand KRW-waterlichamen Flevoland medio 2018

Toestand KRW-waterlichamen Flevoland medio 2018 Toestand KRW-waterlichamen Flevoland medio 2018 1. Inleiding In het beheergebied van waterschap Zuiderzeeland liggen 18 KRW-waterlichamen (zie figuur 1 op volgende pagina). Deze waterlichamen worden zowel

Nadere informatie

Interaktie tussen koper in oppervlaktewater, de structuur van microbiële levensgemeenschappen en histamine concentraties in eetbare kreeftachtigen

Interaktie tussen koper in oppervlaktewater, de structuur van microbiële levensgemeenschappen en histamine concentraties in eetbare kreeftachtigen 15 Samenvatting Interaktie tussen koper in oppervlaktewater, de structuur van microbiële levensgemeenschappen en histamine concentraties in eetbare kreeftachtigen Vervuiling van oppervlaktewater, vooral

Nadere informatie

Vermesting in meren en plassen

Vermesting in meren en plassen Indicator 16 december 2008 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De vermesting in de meren en

Nadere informatie

Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek. Visstandsonderzoek van de monding van de Terkleppebeek te Geraardsbergen

Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek. Visstandsonderzoek van de monding van de Terkleppebeek te Geraardsbergen Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek Visstandsonderzoek van de monding van de Terkleppebeek te Geraardsbergen 1 Wijze van citeren: Boets P., Dillen A., Malfroid D., Poelman E. (2017). Visstandsonderzoek

Nadere informatie

Brug tussen chemische en biologische beoordeling waterkwaliteit

Brug tussen chemische en biologische beoordeling waterkwaliteit Brug tussen chemische en biologische beoordeling waterkwaliteit Bioassays meten de risico s van stoffen voor het ecosysteem in oppervlaktewater 1 Brug tussen chemische en biologische beoordeling waterkwaliteit

Nadere informatie

Het effect van invasieve rivierkreeften op de ondergedoken waterplanten in Loenderveen- Oost, Terra Nova en de Waterleidingplas

Het effect van invasieve rivierkreeften op de ondergedoken waterplanten in Loenderveen- Oost, Terra Nova en de Waterleidingplas Het effect van invasieve rivierkreeften op de ondergedoken waterplanten in Loenderveen-, Terra Nova en de Waterleidingplas Liesbeth Bakker en Martijn Dorenbosch november 21 Afdeling Aquatische Ecologie

Nadere informatie

Vermesting in meren en plassen,

Vermesting in meren en plassen, Indicator 14 september 2012 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De vermesting in de meren

Nadere informatie

Werkt kwaliteitsbaggeren ook voor de chemische toestand van de KRW? Wat is de chemische toestand?

Werkt kwaliteitsbaggeren ook voor de chemische toestand van de KRW? Wat is de chemische toestand? Werkt kwaliteitsbaggeren ook voor de chemische toestand van de KRW? Dr. Jaap Postma Wat is de chemische toestand? Er zijn meerdere beschermingsdoelen voor oppervlaktewater i) Normen voor microverontreinigingen

Nadere informatie

Bijlage 3: Notitie Aanvullend onderzoek vissen wijzigingsplannen N359, knooppunten Winsum, Húns-Leons en Hilaard

Bijlage 3: Notitie Aanvullend onderzoek vissen wijzigingsplannen N359, knooppunten Winsum, Húns-Leons en Hilaard Bijlage 3: Notitie Aanvullend onderzoek vissen wijzigingsplannen N359, knooppunten Winsum, Húns-Leons en Hilaard Notitie aanvullend onderzoek vissen - aanpassingen kruisingen N359 De provincie Fryslân

Nadere informatie

Bodemsanering. 45 humane spoedlocaties zijn niet volledig gesaneerd. De bodem en het (grond)water zijn schoon MILIEU MARKT. Staat van Utrecht 2014

Bodemsanering. 45 humane spoedlocaties zijn niet volledig gesaneerd. De bodem en het (grond)water zijn schoon MILIEU MARKT. Staat van Utrecht 2014 MENS Staat van Utrecht 204 Bodemsanering Hoeveel humane spoedlocaties zijn nog niet volledig gesaneerd? 45 humane spoedlocaties zijn niet volledig gesaneerd Kaart (Humane spoedlocaties bodemverontreiniging

Nadere informatie

Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater

Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater Bepaling van het Biochemisch Zuurstofverbruik (BZV) in oppervlaktewater april 2005 One Cue Systems Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming

Nadere informatie

Notitie. 1 Inleiding. Techniek, Onderzoek & Projecten Onderzoek & Advies. Projectteam Ronde Hoep. 5 januari 2015. J.W. Voort

Notitie. 1 Inleiding. Techniek, Onderzoek & Projecten Onderzoek & Advies. Projectteam Ronde Hoep. 5 januari 2015. J.W. Voort Aan Projectteam Ronde Hoep Contactpersoon J.W. Voort Onderwerp Onderzoek kwaliteit zwevend slib in de Amstel en risico interpretatie calamiteitenberging Ronde Hoep 1 Inleiding Doorkiesnummer 020 608 35

Nadere informatie

Opdrachtgever: Gemeente Bodegraven projectnummer:

Opdrachtgever: Gemeente Bodegraven projectnummer: Memo Opdrachtgever: Gemeente Bodegraven projectnummer: 035.00.03.00.00 Aan: Gemeente Bodegraven Van: Mevrouw drs. A.A. Schwab Onderwerp: Actualisatie natuurwaardenonderzoek Bodegraven-Oost Datum: 13-11-2013

Nadere informatie

Waterkwaliteitsbepaling m.b.v. Macrofauna

Waterkwaliteitsbepaling m.b.v. Macrofauna Inhoud Waterkwaliteitsbepaling m.b.v. Macrofauna Inleiding Proef 1. Algemene bepalingen. Proef 2. Bepaling waterkwaliteit met behulp van kleine waterdieren (makrofauna). Verzameltabel voor alle resultaten.

Nadere informatie

Verzilting van zoete wateren: Verlies of winst voor de aquatische natuur?

Verzilting van zoete wateren: Verlies of winst voor de aquatische natuur? Verzilting van zoete wateren: Verlies of winst voor de aquatische natuur? Ralf Verdonschot 26 juni 2014 ralf.verdonschot@wur.nl Inhoud 1. Wat maakt de levensgemeenschap van brakke wateren waardevol? 2.

Nadere informatie

Geohydrologie van Flevoland - Houden we voldoende zoet water?

Geohydrologie van Flevoland - Houden we voldoende zoet water? Geohydrologie van Flevoland - Houden we voldoende zoet water? Kennisdag bodem en water Flevoland 4 februari 2019 Kristiaan Petie hydroloog Inhoud - Waar komt het zout vandaan? - Waar zit het zout nu? -

Nadere informatie

Waterkwaliteit polders: hoogfrequent meten is veel meer weten

Waterkwaliteit polders: hoogfrequent meten is veel meer weten Waterkwaliteit polders: hoogfrequent meten is veel meer weten Bas van der Grift, Joachim Rozemeijer (Deltares), Hans Peter Broers (TNO Geologische Dienst Nederland), Wilbert Berendrecht (Berendrecht Consultancy),

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs

Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Notitie Contactpersoon ir. J.M. (Martin) Bloemendal Datum 7 april 2010 Kenmerk N001-4706565BLL-mya-V02-NL Onderzoeksrapportage naar het functioneren van de IT-Duiker Waddenweg te Berkel en Rodenrijs Tauw

Nadere informatie

Samenvatting, conclusies en aanbevelingen

Samenvatting, conclusies en aanbevelingen Samenvatting, conclusies en aanbevelingen De laatste jaren worden in toenemende mate geneesmiddelen voor mens en dier a aangetroffen in het milieu. Van enkele van die middelen is bekend dat ze bij vissen,

Nadere informatie

Erfafspoeling en groene zuivering

Erfafspoeling en groene zuivering Erfafspoeling en groene zuivering Meten, onderzoeken en praktische oplossingen René Gerritsen Medewerker Toezicht & Handhaving Inhoud presentatie Korte inleiding groene zuivering Wat is een groene zuivering?

Nadere informatie

Groeimetingen eik op zware kleigrond in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. zijn als regel eerste versies van te schrijven rapporten

Groeimetingen eik op zware kleigrond in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland. zijn als regel eerste versies van te schrijven rapporten ~erkdocument 1985-186 Abw RijksdiensI voor de Usselmeerpolden. van J. Hoogesteger. Smedlnghuis, Lelystad.. BIB!,,.!R OB IJSSEit.~k,i1:?i:':3L.~ERS datum: oktober

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT Naam: Klas: Datum: 1 Situering van het biotoop Plaats: Type water: vijver / meer / ven / moeras/ rivier / kanaal / poel / beek / sloot / bron Omgeving: woonkern / landbouwgebied

Nadere informatie

Samenvatting van: Effecten van het Lozingenbesluit Open Teelt en Veehouderij (LOTV) op de waterkwaliteit.

Samenvatting van: Effecten van het Lozingenbesluit Open Teelt en Veehouderij (LOTV) op de waterkwaliteit. Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling/RIZA Samenvatting van: Effecten van het Lozingenbesluit

Nadere informatie

MIRA-T Kwaliteit oppervlaktewater. Belasting van het oppervlaktewater met zuurstofbindende stoffen en nutriënten DPSIR

MIRA-T Kwaliteit oppervlaktewater. Belasting van het oppervlaktewater met zuurstofbindende stoffen en nutriënten DPSIR Belasting van het oppervlaktewater met zuurstofbindende stoffen en nutriënten belasting oppervlaktewater (1995=100) 120 100 80 60 40 P landbouw N landbouw N huishoudens P huishoudens CZV huishoudens N

Nadere informatie

Vraag 1 Wat is uw reactie op de berichten in het Algemeen Dagblad over het aantreffen van GenX in drinkwater op meerdere locaties?

Vraag 1 Wat is uw reactie op de berichten in het Algemeen Dagblad over het aantreffen van GenX in drinkwater op meerdere locaties? > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

9.1 Meerkoet (Fulica atra)

9.1 Meerkoet (Fulica atra) 9.1 Meerkoet (Fulica atra) 1. Status Tot 1 maart 2017 was onder voorwaarden ontheffing verleend voor het doden van meerkoeten met het hagelgeweer op percelen waar schade dreigt of voorkomt, ter voorkoming

Nadere informatie

Kennisvraag: Wat zijn de fysisch chemische effecten van de wateroverlast voor de maand juni in vergelijking met andere jaren?

Kennisvraag: Wat zijn de fysisch chemische effecten van de wateroverlast voor de maand juni in vergelijking met andere jaren? Juni 2016 in vergelijking tot voorgaande jaren Kennisvraag: Wat zijn de fysisch chemische effecten van de wateroverlast voor de maand juni in vergelijking met andere jaren? Antwoord: Er zijn in verschillende

Nadere informatie

13.3 Meerkoet (Fulica atra)

13.3 Meerkoet (Fulica atra) 13.3 Meerkoet (Fulica atra) 1 Samenvatting Aantal en verspreiding Landelijk is het aantal broedvogels vanaf 199 niet significant veranderd, over de laatste 1 jaren is een significante afname van

Nadere informatie

Particles Matter: Transformation of Suspended Particles in Constructed Wetlands B.T.M. Mulling

Particles Matter: Transformation of Suspended Particles in Constructed Wetlands B.T.M. Mulling Particles Matter: Transformation of Suspended Particles in Constructed Wetlands B.T.M. Mulling Zwevende stof vormt een complex mengsel van allerlei verschillende deeltjes, en speelt een belangrijke rol

Nadere informatie

BIOLOGIE Bovenbouw P.O. Fris viswater

BIOLOGIE Bovenbouw P.O. Fris viswater BIOLOGIE Bovenbouw P.O. Fris viswater x www.dlwbiologie.wordpress.com Oriëntatiefase Het voorkomen van organismen in het oppervlaktewater heeft een directe relatie met de kwaliteit van water. Elk ecosysteem

Nadere informatie

Verkennend bodemonderzoek plangebied t Spieghel, Grontmij, maart 2004

Verkennend bodemonderzoek plangebied t Spieghel, Grontmij, maart 2004 Verkennend bodemonderzoek plangebied t Spieghel, Grontmij, maart 2004 Conclusies Door middel van het uitgevoerde bodemonderzoek is inzicht verkregen in de milieuhygiënische kwaliteit van de bodem ter plaatse

Nadere informatie

Belasting van het oppervlaktewater met zuurstofbindende stoffen en nutriënten

Belasting van het oppervlaktewater met zuurstofbindende stoffen en nutriënten 21 3.12 KWALITEIT OPPERVLAKTEWATER P Belasting van het oppervlaktewater met zuurstofbindende stoffen en nutriënten belasting oppervlaktewater (2=1) 12 P landbouw N landbouw P huishoudens N huishoudens

Nadere informatie

Taken: Voldoende water, Veilig gebied, Gezond en natuurlijk water.

Taken: Voldoende water, Veilig gebied, Gezond en natuurlijk water. Watersysteembeheer: (presentatie Anita 15 januari) Taken: Voldoende water, Veilig gebied, Gezond en natuurlijk water. Voldoende water: Stuwen, gemalen en waterinlaat, toegankelijkheid gebied d.m.v. waterlopen.

Nadere informatie

Wat feitjes rond de duizendste Eempoldertelling

Wat feitjes rond de duizendste Eempoldertelling AANTAL. Wat feitjes rond de duizendste Eempoldertelling Sinds 1973 worden elke veertien dagen de vogels in de westelijke Eempolders geteld. Dat is nu dus al ruim 38 jaar. Wat rekenwerk levert op dat op

Nadere informatie

Wortelknollen van Schedefonteinkruid in het Lauwersmeer,

Wortelknollen van Schedefonteinkruid in het Lauwersmeer, Ministerie van Verkeer en Waterstaat Rijkswaterstaat Wortelknollen van Schedefonteinkruid in het Lauwersmeer, 1999-2003 december 2003 RIZA werkdocument 2003.199 Marloes Kolen Ministerie van Verkeer en

Nadere informatie

Waterkwaliteit KRW, 2015

Waterkwaliteit KRW, 2015 Indicator 12 januari 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De meeste waterlichamen voldoen

Nadere informatie

DE KWALITEIT VAN HET WATER IN HET ZWEMBAD "DE HOUTRIB" IN LELYSTAD IN 1979 door. S. de Jong Abw 79. maart

DE KWALITEIT VAN HET WATER IN HET ZWEMBAD DE HOUTRIB IN LELYSTAD IN 1979 door. S. de Jong Abw 79. maart W E R K D O C U M E N T DE KWALTET VAN HET WATER N HET ZWEMBAD "DE HOUTRB" N LELYSTAD N 1979 door S. de Jong 1980-Abw 79 maart D E N S T V O O R D E J S S E L N E E R P O L D E R S S M E D N G H U S L

Nadere informatie

akkerbouw. Meest verbouwde gewassen zijn granen (vooral wintertarwe), aardappels, suikerbieten en uien. Bij het selecteren van de bedrijven voor deze

akkerbouw. Meest verbouwde gewassen zijn granen (vooral wintertarwe), aardappels, suikerbieten en uien. Bij het selecteren van de bedrijven voor deze Samenvatting Intensivering van de landbouw heeft ertoe geleid dat populaties van boerenlandvogels sterk zijn afgenomen sinds de jaren 60. Ooit veelvoorkomende soorten als patrijs (Perdix perdix) veldleeuwerik

Nadere informatie

Emergente Vegetatie in relatie tot nutriëntenconcentraties in het sediment

Emergente Vegetatie in relatie tot nutriëntenconcentraties in het sediment Emergente Vegetatie in relatie tot nutriëntenconcentraties in het sediment Bart van der Aa 840515-001-004 Capita Selecta Aquatic Ecology Januari 2010 Wageningen Universiteit Inhoud 1 Inleiding... 1 2 Methode...

Nadere informatie

Tabel IV.49: DAGWAARDEN NH 3 PERCENTIEL P98. JAARPERIODE : JANUARI - DECEMBER [ Concentratie in µg/m 3 ]

Tabel IV.49: DAGWAARDEN NH 3 PERCENTIEL P98. JAARPERIODE : JANUARI - DECEMBER [ Concentratie in µg/m 3 ] 4.10 AMMONIA (NH 3 ) Gasvormig ammonia behoort niet tot de 13 prioritaire stoffen, vermeld in annex I van de EGrichtlijn 96/62/EG. De NH 3 -uitstoot in de atmosfeer levert nochtans een niet te verwaarlozen

Nadere informatie

Smart Monitoring Innovatie van waterkwaliteitsbeoordeling. Milo de Baat

Smart Monitoring Innovatie van waterkwaliteitsbeoordeling. Milo de Baat Smart Monitoring Innovatie van waterkwaliteitsbeoordeling Milo de Baat ILOW Symposium 15 februari 2017 KRW waterkwaliteitsbeoordeling Chemische status? Ecologische status Chemische analyse 45 prioritaire

Nadere informatie

Waterleven. Doel: Aan de hand van het determineren van de beestjes die in de sloot voorkomen conclusies trekken over de waterkwaliteit.

Waterleven. Doel: Aan de hand van het determineren van de beestjes die in de sloot voorkomen conclusies trekken over de waterkwaliteit. Waterleven Doel: Aan de hand van het determineren van de beestjes die in de sloot voorkomen conclusies trekken over de waterkwaliteit. Tijd: In het veld : 60 minuten Uitwerking : 30 minuten Benodigdheden:

Nadere informatie

Analyse van N_min in de bodem van maïspercelen Vruchtbare Kringloop Achterhoek/Liemers

Analyse van N_min in de bodem van maïspercelen Vruchtbare Kringloop Achterhoek/Liemers Analyse van N_min in de bodem van maïspercelen Vruchtbare Kringloop Achterhoek/Liemers Marleen Plomp en Gerjan Hilhorst (Wageningen Livestock Research) Maart 217 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Dataset...

Nadere informatie

Natuurkwaliteit van macrofauna in oppervlaktewater,

Natuurkwaliteit van macrofauna in oppervlaktewater, Natuurkwaliteit van macrofauna in oppervlaktewater, 1991 2010 Indicator 27 november 2012 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

KRW-verkenner in gebruik

KRW-verkenner in gebruik KRW-verkenner in gebruik 4 praktijkvoorbeelden Johan Bode Gis-analist /medewerker onderzoek Waterschap Peel en Maasvallei Inhoud Wat is de KRW-verkenner? Inhoud KRW-verkenner Gebiedsdatabase Kennisdatabase

Nadere informatie

Wijk Essesteijn. 1 Volkstuinen. Schipholboog. 2 Elzendreef vijver. 3 Voormalige vuilstort 2

Wijk Essesteijn. 1 Volkstuinen. Schipholboog. 2 Elzendreef vijver. 3 Voormalige vuilstort 2 Wijk Essesteijn De gemeente heeft milieu hoog in het vaandel staan en neemt passende maat regelen als dat nodig blijkt. Daarom hebben er in de loop van de jaren diverse onderzoeken plaatsgevonden. Uit

Nadere informatie

De invloed van zout op natuurlijke vegetatie

De invloed van zout op natuurlijke vegetatie Zoet-Zout Tweedaagse Wageningen De invloed van zout op natuurlijke vegetatie Sija Stofberg, Flip Witte, Milou Huizinga 1 Zoet-Zout Tweedaagse Wageningen 2 Inleiding Verzilting in Nederland en tolerantie

Nadere informatie

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda

Middelburg Polder Tempelpolder. Polder Reeuwijk. Reeuwijk. Polder Bloemendaal. Reeuwijksche Plassen. Gouda TNO Kennis voor zaken : Oplossing of overlast? Kunnen we zomaar een polder onder water zetten? Deze vraag stelden zich waterbeheerders, agrariërs en bewoners in de Middelburg-Tempelpolder. De aanleg van

Nadere informatie

VOORBLAD TER VISIE LEGGEN BODEMVERONTREINIGING

VOORBLAD TER VISIE LEGGEN BODEMVERONTREINIGING VOORBLAD TER VISIE LEGGEN BODEMVERONTREINIGING Locatie met Locatienummer: Parkstraat 63-65 (1147) Contactpersoon afdeling Beleidsdomein Fysiek (bodem) Naam: Marcel de Grijs Telefoonnummer: 026 377 3040

Nadere informatie

8IBLIOTH - MS-C Lfv,fc LKi-OLDtKS WERKDOCUMENT Abw februari

8IBLIOTH - MS-C Lfv,fc LKi-OLDtKS WERKDOCUMENT Abw februari , s 8IBLIOTH - RIJK J J MS-C Lfv,fc LKi-OLDtKS WERKDOCUMENT GEDEELTELIJKE WATERPLANTENKARTERING IN HET VELUWEMEER, JULI 1981 door J. Diender 148 r 1982-52 Abw februari m \fa\ MINISTERIE VAN VERKEER EN

Nadere informatie

Producentenorganisatie Kokkelvisserij p/a Ir. J. D. Holstein Coxstraat DC Kapelle. Project nummer:

Producentenorganisatie Kokkelvisserij p/a Ir. J. D. Holstein Coxstraat DC Kapelle. Project nummer: Nederlands Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO) BV Postbus 68 Postbus 77 1970 AB IJmuiden 4400 AB Yerseke Tel.: 0255 564646 Tel.: 0113 672300 Fax.: 0255 564644 Fax.: 0113 573477 Internet:postkamer@rivo.dlo.nl

Nadere informatie

Stoppen als huisarts: trends in aantallen en percentages

Stoppen als huisarts: trends in aantallen en percentages Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Stoppen als huisarts: trends in aantallen en percentages Een analyse van de huisartsenregistratie over de

Nadere informatie

2 De zuivering van afvalwater Typen bedrijfsafvalwater De zuivering in vogelvlucht Afsluiting 21

2 De zuivering van afvalwater Typen bedrijfsafvalwater De zuivering in vogelvlucht Afsluiting 21 Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Waterverontreiniging: aard en omvang 9 1.1 Oorzaken van de waterverontreiniging 9 1.2 Om welke stoffen gaat het? 10 1.3 Kengetallen van waterverontreiniging 12 1.4 Afsluiting

Nadere informatie

Maatregelen en voorontwerp Peilbesluit Walcheren. 5 september 2017

Maatregelen en voorontwerp Peilbesluit Walcheren. 5 september 2017 Maatregelen en voorontwerp Peilbesluit Walcheren 5 september 2017 Luc Mangnus (Dagelijks bestuurslid - waterschap Scheldestromen) WELKOM Doel Informeren over de maatregelen en het voorontwerp peilbesluit;

Nadere informatie

Zuivering van stedelijk afvalwater: zware metalen,

Zuivering van stedelijk afvalwater: zware metalen, Indicator 22 juni 2011 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De afgelopen dertig jaar is voor

Nadere informatie

Vismonitoring in grote rivieren

Vismonitoring in grote rivieren Optrekmogelijkheden en habitatgebruik van de rivierprik in Nederland Vismonitoring in grote rivieren Erwin Winter & Ben Griffioen Erwin Winter Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek IMARES, Wageningen

Nadere informatie

Vermesting in meren en plassen,

Vermesting in meren en plassen, Indicator 13 april 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De vermesting in de meren en plassen

Nadere informatie

Blauwalgen in Nederland

Blauwalgen in Nederland Blauwalgen in Nederland Landelijk beeld 2-2 DG Water februari 21 Blauwalgen in Nederland Landelijk beeld 2-2 dossier : D32 registratienummer : WA-WN2141 versie : 1 DG Water februari 21 DHV B.V. Niets uit

Nadere informatie

Haven van Harlingen. Rob Berbee

Haven van Harlingen. Rob Berbee Rob Berbee Inhoud 1. Uitgangssituatie: rapportage ToxiCowatch 2. Bemonsteringscampagne RWS 3. Resultaten + interpretatie 4. Conclusies en verdere vervolg 2 RWS ONGECLASSIFICEERD 1 Uitgangssituatie rapportage

Nadere informatie

Eindexamen biologie pilot vwo I

Eindexamen biologie pilot vwo I Nonnetjes Op het strand langs de Noordzee en de Waddenzee kun je veel schelpen vinden van nonnetjes. Voor schelpenverzamelaars zijn ze interessant omdat ze in zoveel kleuren voorkomen: van rood, oranje

Nadere informatie

BAM - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van nitraatstikstof

BAM - Bemonsterings- en analysemethodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van nitraatstikstof - Bemonsterings- en analysehodes voor bodem in het kader van het mestdecreet Bodem Bepaling van nitraatstikstof VERSIE 3.1 juni 2010 Pagina 1 van 5 BAM/deel 1/04 1 PRINIPE Voor de bepaling van nitraatstikstof

Nadere informatie

Nitraat in het grondwater

Nitraat in het grondwater Nitraat in het grondwater Opvolgingsinstrument freatisch grondwatermeetnet Ralf Eppinger AOW Dienst Grondwater en Lokaal Waterbeheer 29/03/2019 1 Indeling Vlaanderen in hydrogeologisch homogene zones Zones

Nadere informatie

Stimulering biodiversiteit in ecologische aandachtsgebieden in Flevoland. Wim Stegeman, coordinator FAC. Gerichte inzet van vanggewassen.

Stimulering biodiversiteit in ecologische aandachtsgebieden in Flevoland. Wim Stegeman, coordinator FAC. Gerichte inzet van vanggewassen. Stimulering biodiversiteit in ecologische aandachtsgebieden in Flevoland Wim Stegeman, coordinator FAC Gerichte inzet van vanggewassen Pilot Inhoud Aanleiding pilot Opzet pilot Monitoring Resultaten Conclusie

Nadere informatie

Vermesting van regionaal water,

Vermesting van regionaal water, Indicator 20 april 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De vermesting van het regionale

Nadere informatie

Effecten van steenmeel op de bodemecologie gefinancierd door provincies Noord-Brabant en Gelderland

Effecten van steenmeel op de bodemecologie gefinancierd door provincies Noord-Brabant en Gelderland Effecten van steenmeel op de bodemecologie gefinancierd door provincies Noord-Brabant en Gelderland Jaap Bloem 1, Gert-Jan van Duinen 2, Maaike Weijters 3 1 Wageningen Environmental Research 2 Stichting

Nadere informatie

Vergelijk resultaten van twee modelstudies voor de polder Quarles van Ufford

Vergelijk resultaten van twee modelstudies voor de polder Quarles van Ufford Vergelijk resultaten van twee modelstudies voor de polder Quarles van Ufford april 2007 Waterbalansen Quarles van Ufford Vergelijk resultaten van twee modelstudies voor de polder Quarles van Ufford April

Nadere informatie

Drift van macrofauna in de Rijn

Drift van macrofauna in de Rijn Driftnet in de Nederrijn bij Wageningen 19 januari 2015 Alexander Klink Hydrobiologisch Adviesburo Klink rapporten en mededelingen nr. 142 december 2016 (HAK Project 513) In opdracht van het Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Project rosse sprinkhaan: monitoringverslag 2001

Project rosse sprinkhaan: monitoringverslag 2001 Project rosse sprinkhaan: monitoringverslag 2001 2002 Wouter Jansen & Roy Kleukers 25 april 2002 veldwerk Wouter Jansen tekst Wouter Jansen & Roy Kleukers produktie Stichting European Invertebrate Survey

Nadere informatie

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, augustus 2008

Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, augustus 2008 Monitoren van klein zeegras, Oosterschelde, 26-28 augustus 2008 - Wim Giesen, 30 augustus 2008 25-28 augustus 2008 is een bezoek gebracht aan de mitigatielocaties op Tholen (Dortsman Noord en Krabbenkreek

Nadere informatie

Kwaliteit oppervlaktewater, 2009

Kwaliteit oppervlaktewater, 2009 Indicator 6 maart 2012 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. De meeste waterlichamen voldoen

Nadere informatie

SPSS Introductiecursus. Sanne Hoeks Mattie Lenzen

SPSS Introductiecursus. Sanne Hoeks Mattie Lenzen SPSS Introductiecursus Sanne Hoeks Mattie Lenzen Statistiek, waarom? Doel van het onderzoek om nieuwe feiten van de werkelijkheid vast te stellen door middel van systematisch onderzoek en empirische verzamelen

Nadere informatie

2 3 FEB, 2075. Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu

2 3 FEB, 2075. Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu RWS ONGECLASSIFICEERD beschikking Nummer Onderwerp 2 3 FEB, 2075 Maatwerkvoorschrift op grond van artikel 2.1, vierde lid van het Besluit lozen buiten

Nadere informatie

Verzilting in Laag Nederland Themabijeenkomst Verzilting en Waterkwaliteit. Joost Delsman, Deltares

Verzilting in Laag Nederland Themabijeenkomst Verzilting en Waterkwaliteit. Joost Delsman, Deltares Verzilting in Laag Nederland Themabijeenkomst Verzilting en Waterkwaliteit Joost Delsman, Deltares Verzilting in Nederland 1. Open verbindingen met de zee 2. Uitstromend brak grondwater Open verbindingen

Nadere informatie

Vismonitoring Grote Kreek Ouwerkerk. Terugvangproef bot en tarbot 2018

Vismonitoring Grote Kreek Ouwerkerk. Terugvangproef bot en tarbot 2018 Vismonitoring Grote Kreek Ouwerkerk Terugvangproef bot en tarbot 2018 Vismonitoring Grote Kreek Ouwerkerk Terugvangproef bot en tarbot 2018 In opdracht van: Sportvisserij Zuidwest Nederland Uitgevoerd

Nadere informatie

Netwerkdag IKN Jan Broos, Adviesbureau Broos Water BV 20 april 2017

Netwerkdag IKN Jan Broos, Adviesbureau Broos Water BV 20 april 2017 Het verbeteren van de waterkwaliteit; de rol van de landbouw Netwerkdag IKN Jan Broos, Adviesbureau Broos Water BV 20 april 2017 Broos Water BV Als praktijkgericht kennis- en adviesbureau werken wij aan

Nadere informatie

Homogeen meetnet. Resultaten en beoordeling

Homogeen meetnet. Resultaten en beoordeling Homogeen meetnet Resultaten 2011-2013 en beoordeling Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Een balans van de waterkwaliteit... 5 2.1. Organische vervuiling en eutrofiëring... 5 2.2. Toxische vervuiling...

Nadere informatie

Nota. Betreft : Samenvatting statistische analyse waterkwaliteit. Inhoudstafel. Datum: 19/12/17 0. INLEIDING STATISTISCHE ANALYSE...

Nota. Betreft : Samenvatting statistische analyse waterkwaliteit. Inhoudstafel. Datum: 19/12/17 0. INLEIDING STATISTISCHE ANALYSE... Nota Datum: 19/12/17 Aan: VLM Auteur: TFR Nazicht: MVR Documentref: I/NO/11504/17.375/TFR Betreft : Samenvatting statistische analyse waterkwaliteit Inhoudstafel 0. INLEIDING... 2 1. STATISTISCHE ANALYSE...

Nadere informatie

OOST NUTRIENTEN EN KRW FRISIA ZOUT B.V.

OOST NUTRIENTEN EN KRW FRISIA ZOUT B.V. NUTRIENTEN EN KRW FRISIA ZOUT B.V. 29 september 2010 Inhoud 1 Tekstdelen uit van 5 varianten naar 2 alternatieven 3 1.1 Referentiesituatie 3 1.2 Effecten waterkwaliteit KRW 5 2 Nieuw tekstdeel 7 ARCADIS

Nadere informatie

Bestrijding emelten in grasland 2004

Bestrijding emelten in grasland 2004 Bestrijding emelten in grasland 2004 Toetsing van chemische en biologische middelen tegen emelten (Tipula spp.) in een veld- en in vitro proef Klaas van Rozen en Albert Ester Praktijkonderzoek Plant &

Nadere informatie

edna als alternatief voor de Passieve Vismonitoring

edna als alternatief voor de Passieve Vismonitoring edna als alternatief voor de Passieve Vismonitoring De toepassing van de edna methode in stromend water Wouter Patberg - 9 april 2015 - Vissennetwerk Inleiding edna de edna methode in een notendop e staat

Nadere informatie

Het Nederlands Lelie Rapport Met Micosat mycorrhizae, schimmel en bacteriën

Het Nederlands Lelie Rapport Met Micosat mycorrhizae, schimmel en bacteriën Het Nederlands Lelie Rapport 16 Met mycorrhizae, schimmel en bacteriën Inhoudsopgave Test met Resultaten Perceel 1 Perceel 2 Perceel 3 Perceel 4 Conclusie Kostencalculatie staat voor een schone bodem en

Nadere informatie

Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Rijksinstituut voor Kust en Zee/RIKZ

Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Rijksinstituut voor Kust en Zee/RIKZ Werkdocument Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Rijksinstituut voor Kust en Zee/RIKZ Aan Projectgroep Veerse Meer Contactpersoon Doorkiesnummer K. Wolfstein 118-672349

Nadere informatie

De vetzuursamenstelling van producten vleesbereiding en vleesproducten. Datum 7 oktober 2013

De vetzuursamenstelling van producten vleesbereiding en vleesproducten. Datum 7 oktober 2013 De vetzuursamenstelling van producten vleesbereiding en vleesproducten Datum 7 oktober 2013 De vetzuursamenstelling van producten vleesbereiding en vleesproducten 27 februari 2013 Inhoud Samenvatting...

Nadere informatie

& 63 PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS TE NAALDWIJK PRAKTIJKONDERZOEK NAAR DE OORZAKEN VAN BRUIN BLAD IN ASTER ERICOÏDES "HONTE CASSINO"

& 63 PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS TE NAALDWIJK PRAKTIJKONDERZOEK NAAR DE OORZAKEN VAN BRUIN BLAD IN ASTER ERICOÏDES HONTE CASSINO h 2- & 63 PROEFSTATION VOOR TUINBOUW ONDER GLAS TE NAALDWIJK PRAKTIJKONDERZOEK NAAR DE OORZAKEN VAN BRUIN BLAD IN ASTER ERICOÏDES "HONTE CASSINO" (oriënterend onderzoek) Chantal Bloemhard Peter Smulders

Nadere informatie

Enquête waterplanten en sportvisserij

Enquête waterplanten en sportvisserij Sportvisserij Nederland Leijenseweg 115, 37 AD Bilthoven T. -584 www.sportvisserijnederland.nl Rapport (exclusief bijlagen) Enquête waterplanten en sportvisserij Omvang van het probleem en probleemlocaties

Nadere informatie

Risicobeoordeling van lange-termijn inname van fipronil via de consumptie van ei en ei-producten

Risicobeoordeling van lange-termijn inname van fipronil via de consumptie van ei en ei-producten Risicobeoordeling van lange-termijn inname van fipronil via de consumptie van ei en ei-producten Datum: 26-09-2018 Versie: definitief Onderwerp De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft fipronil

Nadere informatie

Activiteitenbesluit milieubeheer

Activiteitenbesluit milieubeheer Activiteitenbesluit milieubeheer Beschikking met maatwerkvoorschriften van toepassing op de grondwaterlozing ten behoeve van Mts. Bavar lozingsadres: Hopweg 46 Rutten Waterschap Zuiderzeeland Team Waterprocedures

Nadere informatie

Veldverslag zeegrasmitigatielocaties: begin augustus 2009. Wouter Suykerbuyk en Laura Govers

Veldverslag zeegrasmitigatielocaties: begin augustus 2009. Wouter Suykerbuyk en Laura Govers Veldverslag zeegrasmitigatielocaties: begin augustus 2009 Wouter Suykerbuyk en Laura Govers Op 3 t/m 6 augustus 2009 is een bezoek gebracht aan de mitigatie- en een aantal natuurlijke zeegraslocaties.

Nadere informatie

De NH 3 -uitstoot speelt, via de vorming van ammoniumzouten (secundair aërosol), ook een zeer belangrijke rol bij de problematiek van fijn stof.

De NH 3 -uitstoot speelt, via de vorming van ammoniumzouten (secundair aërosol), ook een zeer belangrijke rol bij de problematiek van fijn stof. 4.10 AMMONIA (NH 3 ) Gasvormig ammonia behoort niet tot de 13 prioritair te volgen stoffen, vermeld in annex I van de EG-richtlijn 96/62/EG. De NH 3 -uitstoot in de atmosfeer levert nochtans een niet te

Nadere informatie

Notitie. Inleiding. S. Bek REA-ORO, gemeente Leiden. aan. G. Bakker & A. de Baerdemaeker. van. Quick scan Aalmarkt II en III.

Notitie. Inleiding. S. Bek REA-ORO, gemeente Leiden. aan. G. Bakker & A. de Baerdemaeker. van. Quick scan Aalmarkt II en III. Notitie aan van betreft projectnummer 0712 S. Bek REA-ORO, gemeente Leiden G. Bakker & A. de Baerdemaeker Quick scan Aalmarkt II en III datum 6 september 2011 Postbus 23452 3001 KL Rotterdam telefoon:

Nadere informatie

Actieve sedimenten en actieve bomen

Actieve sedimenten en actieve bomen SANEREN MET DE NATUUR Actieve sedimenten en actieve bomen Maurice Henssen en Freek van den Heuvel, Bioclear earth Lydia Plant, gemeente Almelo 7 maart 2019, ZLTO Den Bosch Case 1: Actieve sedimenten Gebruik

Nadere informatie