INTERN JEUGDREGLEMENT K HIH HOEPERTINGEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INTERN JEUGDREGLEMENT K HIH HOEPERTINGEN"

Transcriptie

1 INTERN JEUGDREGLEMENT K HIH HOEPERTINGEN Algemeen Een voetbalploeg kan niet zonder regels en richtlijnen. K HIH HOEPERTINGEN wil een correcte en positieve uitstraling hebben. De eerste vereiste is dat de regels voor iederéén duidelijk zijn. Zowel van de spelers, de ouders en de begeleiders verwachten wij een constructieve houding. Regels voor spelers en begeleiders Bij aankomst en vertrek van wedstrijden of trainingen groeten de spelers steeds de trainer en afgevaardigde. De kantine wordt niet betreden met vuile voetbalschoenen, zeker niet met ijzeren studs. Roken is niet toegestaan. Enkel de spelers die moeten trainen of een wedstrijd spelen komen in de kleedkamers. Sieraden worden niet gedragen tijdens training of wedstrijd. Studie en voetbal gaan samen. Zorg dus voor een goede planning en stel je prioriteiten. Breng je trainer op de hoogte. Zorg goed voor je voetbaluitrusting. Schoenen moeten proper zijn. Zorg voor schoeisel dat aangepast is aan het veld. (multi s, turf, etc...) het dragen van badslippers in de kleedkamers en douches zijn verplicht Onbeschofte taal is verboden. Ga je niet akkoord, wordt je gepest of heb je andere problemen, kaart het aan bij je trainer of jeugdcoördinator. Iedere speler (vanaf U8) is verplicht zich te douchen na een wedstrijd. Vanaf de categorie U6 en U7 stimuleren we het wassen na een activiteit in aanwezigheid van een van de ouders. De categorie U8 zal in overgang naar het volledig alleen wassen (vanaf U9) in stappen hier naar toe werken. Waardevolle voorwerpen worden niet achtergelaten in de kleedkamers. Trainingsdiscipline Het trainingsschema dat met de trainer werd vastgelegd moet gevolgd worden. De trainer zal zeker iedereen persoonlijk verwittigen bij eventuele wijzigingen in zijn schema.

2 Consulteer regelmatig de website of mails voor eventuele wijzigingen. Actief deelnemen aan de trainingen zal een belangrijk element zijn in de evaluatie van de jeugdspeler. Niet trainen zonder verwittiging wordt niet getolereerd. Ten laatste 5 min voor de aanvang van de training zal de speler aanwezig zijn. Hou rekening met de vermelde trainingslocatie op het maandschema. Verhinderd door ziekte of andere redenen : tijdig melden aan de trainer, niet een kwartier op voorhand! Breng steeds aangepaste kledij mee in functie van het veld en of weersomstandigheden. Uw regenjasje is een VERPLICHT uitrustingsstuk, breng het dan ook steeds mee. Douches en kleedkamers blijven proper. Het zijn geen speelruimtes. Geroep en getier moeten beperkt blijven. Steeds respect hebben voor de personen die de infrastructuur onderhouden en voor andermans bezittingen. Enkel met toestemming van de trainer of afgevaardigde wordt het trainingsveld verlaten tijdens de training. Het is niet aanbevolen het trainingsveld te betreden wanneer er nog andere ploegen aan het trainen zijn. Hier zal op toegezien worden. Wedstrijddiscipline Voor iedere wedstrijd is elke jeugdspeler gekleed met de training van K HIH Hoepertingen. Wij zijn fier op onze uitrusting! Bij thuiswedstrijden zijn alle spelers vanaf U6 tem U10 aanwezig een half uur voor het aanvangstijdstip, de U17 een uur!. Bij uitwedstrijden zijn de spelers 5 minuten voor het vertrek aanwezig op de plaats afgesproken met de trainer. Spelers die rechtstreeks gaan verwittigen de trainer op de laatste training voor de wedstrijd. Iedere speler moet steeds zijn identiteitskaart bij zich hebben. Anders mag betrokkene niet deelnemen aan de wedstrijd. Voor de categoriën U6 tem U10 vraagt het bestuur dat u op de gemeente een kids-id laat maken. Wedstrijduitrusting is eigendom van de club en is je identificatie met de club draag er zorg voor. Zorg steeds voor een goede uitstraling tijdens de wedstrijd. Verzorgde kledij, kousen omhoog en propere schoenen. Fair play is van groot belang zelf al streef je voor de overwinning tijdens een wedstrijd. Tijdens de wedstrijden zijn er geen discussies toegestaan met trainers, scheidsrechters, publiek, medespelers of tegenstanders. Discussies op het terrein zullen door de trainer onmiddellijk maar gepast (tijdelijke verwijdering van het veld) aangepakt worden.

3 Elke speler legt zich te allen tijde neer bij het gezag van de trainer. Regels ouders Niet alleen aan de trainers vragen wij een deontologische code te volgen. Ook de ouders moeten zich houden aan enkele regels. Wij vragen aan de ouders een positieve belangstelling maar geen overdreven aandacht voor de prestatie van hun zoon of dochter. Wij vragen een rustig gedrag als bezoeker van onze jeugdwedstrijden. Na afloop, zowel bij een overwinning als bij verlies, een sportieve houding aannemen. Geen negatieve kritiek of opmerkingen geven op eigen spelers, tegenstanders, afgevaardigden, trainers, scheidsrechters en/of op andere ouders. Vermijd hoorbare commentaar die ingaat tegen het advies van de trainer of de club het brengt de speler in de war. Bepaalde aspecten rond een probleem kunnen altijd besproken worden met de trainer of jeugdcoördinator, zonder dat een jeugdspeler er rechtstreeks moet bij betrokken worden Voor kennisname, De ouders (naam) De speler (naam + categorie) (strook terug te bezorgen aan de trainer)

4 JEUGDBELEIDSPLAN K HIH HOEPERTINGEN Vooraf Geachte Bestuursleden,Trainers, Afgevaardigden en Helpers, Tijdens het seizoen seizoen werd mij gevraagd om de rol van jeugdcoördinator te vervullen. Ik stapte vol vertrouwen en goede voornemens in een nieuw avontuur en besloot er zelf een observatiejaar van de maken. Uiteindelijk met enkele zeer kleine brandjes te blussen en er voor te zorgen dat iederéén op een gemoedelijke manier zijn plaats vond bij de jeugd van K HIH Hoepertingen, verliep de coördinatie vrij vlot. De jeugdtrainers hebben enkele richtlijnen meegekregen en zorgden voor een geslaagd seizoen. Ik hoop dat onze jeugdwerking mag rekenen op het enthousiasme van de jeugdtrainers, afgevaardigden, helpers en ouder(s)(comité) om opnieuw onze spelers positief te stimuleren bij de aanvang van het nieuwe seizoen. Daarom is het onze taak onze jeugd-omkadering structureel nog te verbeteren en te zorgen voor een kwalitatieve voetbalopleiding. Mijn streefdoel is iedere trainer te motiveren een opleiding te volgen van de KBVB. Zij varen er wel bij en de club ook (subsidies) De sportieve coördinatie valt onder mijn bevoegdheid, namelijk als jeugdcoördinator zal ik trachten nauw betrokken te zijn bij de structurele omkadering van iedere jeugdploeg. Iedere vraag of bedenking mag mij dan ook gerust overgemaakt worden. K HIH Hoepertingen heeft als opdracht haar leden hun favoriete sport zo optimaal mogelijk te laten beleven. Wij hebben de verplichting een zeer goed leerproces aan te bieden in hun voetbalopleiding. De doelstelling is terug te vinden in een aantal aspecten van de visie, die binnen de jeugd van K HIH Hoepertingen een belangrijke rol moeten spelen: Actieve jeugdspelers plezier laten beleven in onze club door ze in een teamverband te laten functioneren. Daarvoor moet er gewerkt worden met een gemotiveerde en bezielde jeugd-omkadering (trainer/afgevaardigde) die het voorbeeld geeft. Een goede jeugdopleiding wordt gerealiseerd door enthousiaste en bekwame jeugdtrainers/bestuur die alle facetten van het voetbalspel aan bod laten komen. De algemene inzet van alle actieve leden moet beloond worden. Een verbondenheid bewerkstellen tussen de jeugd en de rest van de club (vb. met 1ste ploeg) Er moet aandacht geschonken worden aan waarden en normen en de FAIR-PLAY moet worden bijgebracht. Extra activiteiten/evenementen organiseren voor geïnteresseerden (vb. tornooi (indoor - outdoor), pannenkoekendag, kerstfeestje, profdag, initiatie voetbal in de kleuterklassen, etc...) Pedagogische Zaken K HIH Hoepertingen moet zorgen voor een totale ontwikkeling van zijn jeugdspelers. Als club zijn we niet alleen verantwoordelijk voor het voetbaltechnische deel van de opleiding, maar

5 ook voor de totale ontwikkeling door een zekere discipline en een bepaalde levenswijze bij te brengen. (vb. FAIRPLAY, RACISME, SAMENLEVING, GEZONDHEID ) Mentaliteit en mentale weerbaarheid zijn ook twee aspecten die zorgen voor een optimale beleving van het voetbalspel. Er moet gestreefd worden dat de jeugdspeler een gezonde ambitie heeft, maar er moet ook geholpen worden bij het verwerken van teleurstellingen. Daarom is het verantwoordelijkheidsgevoel bij trainers, begeleiders en de ouders zeer bepalend. Iederéén heeft zijn eigen inbreng, met als doel de ontwikkeling van de zelfverantwoordelijkheid bij iedere jeugdspeler te verbeteren. Voetbaltechnische Zaken - Beleid/Visie Om een duidelijk beleid te garanderen spelen enkele factoren een belangrijke rol: HET CLUBBELANG: De jeugd moet een zekere uitstraling hebben ( vb. uniformiteit bij de uitrustingen vanaf de debutantjes tot de eerste ploeg ) HET PLOEGBELANG: Discipline en vriendschap in de ploeg. Samen gericht voetballen bij balbezit/balverlies/systeem respecteren en uitvoeren. HET INDIVIDUEEL BELANG: In de categorieën debutantjes, duiveltjes en preminiemen willen we de spelers nog niet vastplakken op een bepaalde positie op het veld. Dit wil zeggen dat de speler nog niet het etiket opgeplakt krijgt van verdediger middenvelder en of aanvaller. We willen van de jeugdspelertjes all-round spelers maken op een nog speelse wijze. Hier wordt de individuele ontwikkeling geïntegreerd met het ploegbelang. Vanaf de miniemen komt pas het aspectg tactiek en posities in een elftal aan bod. Om de individuele ontwikkeling niet te belemmeren zou men moeten voorkomen (tot en met de preminiemen) dat een jeugdspeler in een hoger team gaat spelen. HET BELANG VAN DE OUDERS: De ouders moeten volledig achter de ploeg staan. Dit moet automatisch voortvloeien uit een goed geleverde jeugdopleiding.(product!!) HET BELANG VAN DE TRAINER: Moet steeds handelen vanuit het standpunt dat de jeugdspeler centraal staat. Nooit een team opstellen uit eigen belang, maar in het belang van de leerschool van de jeugdspeler. Is verplicht bij trainingen en wedstrijden de basiselementen van het voetbal aan te leren zodat iedere jeugdspeler tijdens zijn loopbaan van debutantje tot (misschien) het eerste elftal het voetbaljargon begrijpt. We vragen steeds uit te gaan van een systeem, die naargelang de ontwikkelingen in een wedstrijd kunnen aangepast worden. (aanvallende / verdedigende driekhoek) Voetbal kent 3 hoofdmomenten (overbrengen aan jeugdspeler!!!): Balbezit van het eigen team: o bij eigen doel: proberen uit te voetballen en op te bouwen; bij keeperbal, moet deze niet altijd ver uittrappen ( geluksvoetbal ) o bij doel tegenstander: aanvallen via opgelegd systeem, kansen creëren,

6 scoren Balbezit van de tegenstander: o bij eigen doel: druk zetten bij tegenstrever, doelpunten voorkomen, doel afschermen, bal veroveren o bij doel tegenstander: druk zetten bij opbouw tegenstander, bal terugveroveren Balwisseling (balverlies en balverovering): o bij eigen doel: snel in aanval komen of rustig opbouwen, bal in balbezit houden, druk zetten bij tegenstrever, doelpunten voorkomen, doel afschermen, bal veroveren o bij doel tegenstander: snel tot scoren proberen te komen of snel achter de bal komen Voetbaltechnische Zaken - Doelstellingen per categorie Debutantjes (5-6 jaar): Het leren beheersen van de bal (technische vaardigheid) in relatie tot tijd, ruimte, snelheid en richting, uitmondend in het realiseren van eenvoudige voetbalbedoelingen (scoren, mikken, bal houden, samenspel, bal afpakken). Duiveltjes (6-8 jaar): Het leren beheersen van de bal (technische vaardigheden) in relatie tot voetbalweerstanden (eerste verkenningen van de basisvormen) Preminiemen (8-10 jaar): Het ontwikkelen van de basisspel-rijpheid. Spelinzicht en technische vaardigheid moeten worden ontwikkeld d.m.v. het spelen van vereenvoudigde voetbalsituaties Miniemen (11-12 jaar): Het ontwikkelen van basisspel-rijpheid. Spelinzicht en technische vaardigheid moeten worden ontwikkeld d.m.v. het spelen van vereenvoudigde voetbalsituaties. Omschakelen van een half naar een heel speelveld. Kadetten (12-14 jaar): Het ontwikkelen van de wedstrijdrijpheid. Ploegtaken, taken per linie en posities ontwikkelen door kleine en grote wedstrijdvormen Scholieren (14-16 jaar): Het ontwikkelen van de wedstrijdrijpheid. Teamtaken, taken per linie en posities ontwikkelen door kleine en grote wedstrijdvormen. Werving en opleiding trainers - Trainersstaf Jeugd

7 Huidige situatie: Momenteel bestaat de structuur uit 1 jeugdcoördinator: In de volledige trainersstaf bezitten enkele trainers diploma's van de KBVB Daarenboven hebben enkele jeugdopleiders al verschillende seizoenen een ongelofelijke ervaring als trainer van jeugd opgedaan, wat ook niet te verwaarlozen is. Toch streeft K HIH er naar dat iedere trainer minstens het initiator C-diploma haalt. De club ondersteunt en beloont u hiervoor. Toekomstgericht: Momenteel trainen enkele de debutantjes 1 maal per week.het kader van de voetbalacademie Borgloon. Dit project zal dit seizoen verder geëvolueerd worden en waar nodig aangepast worden. Het doel van het project zou een meerwaarde moeten betekenen voor de spelers en geen sleur. Werk als trainer objectief mee en meldt problemen. Werving en opleiding trainers - Selectie en werving Wervingsbeleid in de toekomst: Bij het aannemen van trainers dient niet enkel rekening te worden gehouden met de kwalificaties maar ook met de ambities, de clubliefde en de kunst om (jong) adolescenten op te leiden, zowel sociaal als voetbaltechnisch. Toekomstgerichte kwaliteitszorg (seizoen ): Naast een volg en evaluatiesysteem voor de jeugdspelers zou er ook dit seizoen een " trainers-evaluatiesysteem (TES) moeten gestart worden. Naast de jeugdcoördinator zullen één of meerdere leden van het jeugd- of hoofdbestuur verantwoordelijk zijn voor de kwaliteitsbewaking. Mogelijk ligt hier ook een taak voor de hoofd- of hulptrainer van de 1ste ploeg. Werving en opleiding trainers - Jeugdcoördinatoren Hij moet aanvoelen wat er leeft bij spelers en ouders, dit tijdens trainingen en wedstrijden, zonder partij te trekken voor wie dan ook. Hij moet zijn trainers het gevoel geven dat ze door hem gesteund worden, zelfs als hij hun onder vier ogen bepaalde kwaliteitsopmerkingen moet geven. De jeugdcoördinator moet aan de trainers een speler-evaluatiesysteem opleggen (SES) Speler-evaluatiesysteem (SES) De doelstellingen van het SES zijn: Kwaliteit en ontwikkeling van de individuele speler inventariseren om deze te kunnen verhogen door gerichte training. Het SES kan onze trainers van informatie voorzien over individuele spelers; maar ook over hele teams. Bijvoorbeeld: Trainer die een nieuwe jeugdploeg overneemt

8 krijgt een overzicht van de kwaliteiten van zijn nieuwe spelertjes Hulpmiddel voor een juiste selectie van spelers. De gegevens uit het SES dragen bij aan de objectiviteit van de samenstelling van toekomstige elftallen. Er wordt een formulier ontworpen voor de beoordeling van een speler. Volgende items worden geëvalueerd: Persoonlijkheid: O.a. wedstrijdmentaliteit en houding t.o.v. de scheidsrechter. Fysiek: O.a. snelheid, conditie en wendbaarheid. Techniek: O.a. Gebruik zwakke been, passing, aanvallen (passeren 1:1), verdedigen (duel 1:1) en balbeheersing. Inzicht/Tactiek: O.a. Positie kiezen en scorend vermogen. Het formulier zal gebruikt worden voor iedere leeftijdscategorie, zodat de ontwikkeling van een speler gemakkelijk te volgen is: De formulieren SES zullen tweejaarlijks opgemaakt worden. Dit document kan als argumentatie gebruikt worden wanneer er zich problemen voordoen bij een bepaalde speler. De jeugdcoördinator ontvangt (of maakt) een kopie voor de centrale opslag - liefst digitaal Indeling teams K HIH Hoepertingen moet streven dat hun jeugdploegen optimaal presteren. Uitgangspunten: Per jeugdreeks trachten we op leeftijd te spelen. De indeling en het doorschuiven van spelers zal steeds besproken worden tussen de belanghebbende trainers, de jeugdcoördinator, jeugdvoorzitter en eveneens voorgelegd worden aan de ouders en de speler zelf. Belangrijk: Als het voor de ontwikkeling van een speler beter wordt geacht kan hij in een hogere of lagere (met doktersattest) leeftijdscategorie worden ingedeeld. Dit kan echter alleen met goedkeuring van hemzelf en zijn ouders. Opleiding en coaching: 5/6-8 jaar (U6-U9) De bal is rond... en dat is moeilijk onder controle te krijgen.

9 Baas worden over de bal, voorfase. In deze leeftijdsfase gaat het om het ontwikkelen van de techniek. 1e jaars : BAL ALS DOEL 2e jaars : BAL/BASISVORM ALS DOEL Het ontwikkelen van het balgevoel. De kinderen moeten baas worden over de bal, zodat de bal een middel wordt om spelbedoelingen te realiseren. Deze spelbedoelingen moeten in de oefenstof tot uiting kunnen komen. Methodische aanpak om de leerdoelstellingen te realiseren (stapsgewijs werken): Van balgewenning naar doelgerichtheid. Van bal als doel naar bal als middel. Aandachtpunten voor de trainer: Kennis van inzicht in alle voetbaltechnische handelingen is een voorwaarde. Voor iedereen een bal beschikbaar. Veel afwisseling in training. Per training komen alle spelbedoelingen aan bod. Inspelen op de fantasiewereld van de kinderen. Zeer korte uitleg. Zelf voordoen is beter dan uitleggen. Tijd goed benutten. Opleiding en coaching: 8-10 jaar (U10-U11) Bal/basisvorm als middel. Basisspelrijpheid. In deze leeftijdsfase gaat het om het verder ontwikkelen van de techniek. Het ontwikkelen van inzicht in en het herkennen van de spelbedoelingen en algemene uitgangspunten binnen de zogenaamde basisvormen. Basisvormen zijn vereenvoudigde voetbalsituaties waarbij door de spelbedoeling, de organisatievorm en de regels voorwaarde zijn voor een optimaal voetbalklimaat. Basisvormen kenmerken zich door: Voetbaleigen -karakter (herkenbaarheid van wedstrijdsituaties). Veel herhalingsmogelijkheden (veel aan de beurt, veel betrokkenheid). Aanpasbaar aan het niveau/voetbalvermogen binnen deze leeftijd (spelen met weerstanden). Veel mogelijkheden/kansen voor situatiegerichte coaching. Methodische aanpak om de leerdoelstellingen te realiseren:

10 Fase 1 o Ontwikkelen van de individuele technische vaardigheid binnen vereenvoudigde voetbalsituaties (basisvormen 4 tegen 4 en 6 tegen 6, tot de uiteindelijke eindvorm 8 tegen 8). o Spelbedoeling en algemene uitgangspunten. Fase 2 o Veldbezetting/teamorganisatie is een voorwaarde om individuele speler optimaal te laten ontwikkelen. Gebruik nummering bij veldbezetting. o Wordt het spel juist gespeeld? o Wordt de spelbedoeling behaald? o Leren spelen binnen een organisatievorm. Aandachtpunten voor de trainer: Het gaat in deze categorie vooral om het ontwikkelen van de individuele technische vaardigheid binnen eenvoudige voetbalsituaties. Accent ligt op de techniek. De coaching zal vooral gericht zijn op het verbeteren van de technische vaardigheden en de algemene lichaamscoördinatie. Om hieraan optimaal inhoud in te kunnen geven zal voortdurend moeten worden bewaakt of het spel (ongeacht de vorm) nog wel wordt gespeeld, er nog plezier is en of er nog wordt geleerd. De coach moet dan ook kunnen omgaan met het aanpassen van de weerstanden aan het niveau van de spelers. Concreet betekent dit aandacht voor: Juiste keuze voor de basisvorm. Duidelijk maken van de spelbedoeling. Veldbezetting en teamorganisatie. Het gebruiken of aanpassen van de spelregels. Het begeleidend coachen van de technische uitvoering. Het manipuleren van weerstanden (makkelijk of moeilijker maken). Bal eenmaal raken, veld groter maken,etc. Opleiding en coaching: jaar (U13) Bal/basisvorm als middel Basisspelrijpheid. In deze leeftijdsfase gaat het om het ontwikkelen van het inzicht in voetballen. Het ontwikkelen van inzicht in en herkennen van spelbedoelingen en algemene uitgangspunten in de hoofdmomenten balbezit tegenpartij (de globale teamfunctie van de

11 verdedigers) en balbezit (globale teamfunctie opbouwen en aanvallen). De overstap naar 11 tegen 11 kenmerkt zich door: een nieuwe, veranderde oriëntatie: grotere ruimte, grotere afstanden, meer spelers (medespelers en tegenspelers), meer en complexere opties nieuwe spelregels andere taakverdeling. Methodische aanpak om de leerdoelstellingen te realiseren: Fase 1: Balbezit tegenpartij o Veldbezetting/teamorganisatie is voorwaarde om met elkaar doelpunten te kunnen voorkomen en de bal te veroveren. o Spelbedoeling in de verschillende linies. o Algemene uitgangspunten in de verschillende linies. Fase 2: Balbezit o Veldbezetting en teamorganisatie is voorwaarde om te kunnen opbouwen, aanvallen en scoren. o Spelbedoeling in de verschillende linies. o Algemene uitgangspunten in de verschillende linies. Aandachtpunten voor de trainer: Het gaat in deze categorie (eerste ervaring in 11 tegen 11 situatie) vooral om de accenten op het vlak van de I: inzicht. Wanneer aan dit aspect te weinig aandacht gegeven wordt zal dit een negatieve consequentie hebben voor de verdere ontwikkeling op technisch en fysiek vlak van de speler. Spelers moeten eerst het inzicht in de bedoelingen binnen een teamorganisatie leren herkennen om dan binnen een teamorganisatie ( ) te kunnen functioneren. Posities dienen inhoud te krijgen, steeds binnen de 3 teamfuncties (opbouwen, aanvallen en verdedigen) en gekoppeld aan de positie in het speelveld. Concreet betekent dit aandacht voor: Goede veldbezetting en teamorganisatie. Onderlinge afstanden. Kwaliteit van het positiespel (met en zonder bal). Diepte in het spel. Regel bij dit alles is: wanneer er onvoldoende inzicht, kennis van de bedoelingen is, dan zal de ontwikkeling stagneren. Opleiding en coaching: jaar (U15)

12 Wedstrijd als middel. Wedstrijdrijpheid. In deze leeftijdsfase gaat het om het verder ontwikkelen van het inzicht, gekoppeld aan de communicatie, T.I.C. (Tecniek -Inzicht - Communicatie) Het verder ontwikkelen van inzicht in en herkennen van spelbedoelingen en algemene uitgangspunten in de hoofdmomenten balbezit tegenpartij (teamfunctie storen/afschermen van opbouw tegenstander, vastzetten/jagen/duel om de bal, doelpunten voorkomen) en balbezit (teamfunctie opbouwen, aanvallen en scoren). VOETBALLEN: meer zonder dan met de bal; meer met je hoofd dan met je benen. Methodische aanpak om de leerdoelstellingen te realiseren: Fase 1: Balbezit tegenpartij o Positiespel: voorwaarde, om met elkaar doelpunten te kunnen voorkomen en de bal te veroveren; om vervolgens te kunnen opbouwen,aanvallen en scoren. o Spelbedoeling in de verschillende linies. o Algemene uitgangspunten in de verschillende linies. Fase 2: Balbezit o Positiespel: voorwaarde om bij de goal van de tegenpartij te kunnen komen. o Algemene uitgangspunten in de verschillende linies. o Spelbedoeling in de verschillende linies. Aandachtpunten voor de trainer: Het gaat in deze categorie vooral om de accenten op het vlak van de I van inzicht en de C van communicatie. Wanneer er aan deze beide aspecten te weinig aandacht wordt gegeven zal dit een negatieve invloed hebben op de verdere ontwikkeling op technisch en fysiek vlak van de speler (de T). Eerst het inzicht in het spel bij het opbouwen, aanvallen en verdedigen en het leren functioneren binnen een teamorganisatie ( ). Taken en functies dienen inhoud te krijgen, steeds binnen de 3 teamfuncties en gekoppeld aan de plaats in het speelveld. Concreet betekent dit aandacht voor: Veldbezetting Onderlinge afstand Kwaliteit van het positiespel.( met en zonder bal ) Diepte in het spel. Opleiding en coaching: jaar (U17) Wedstrijd als middel.

13 Wedstrijdrijpheid/competitierijpheid. In deze fase gaat het om het rendement van handelen. Rendement van de taakuitvoering in relatie tot het teamresultaat: Herkennen en doelmatig handelen. Het geen waar de speler talent voor heeft verder ontwikkelen (wie is geschikt voor welke positie en taak). Leren omgaan met andere speelwijzen (eigen team en tegenstander). Consequenties, karakteristieken en voor en nadelen. Methodische aanpak om de leerdoelstellingen te realiseren: Fase 1: Balbezit tegenpartij o Spelbedoeling en algemene uitgangspunten eigen maken. o Algemene principes teamorganisatie en individuele uitvoering van de taak. o Het individu in een teamorganisatie; inzicht in taken van teamgenoten; herkennen van sterke en zwakke punten medespelers. Fase 2: Balbezit o Spelbedoeling en algemene uitgangspunten eigen maken. o Algemene principes teamorganisatie en individuele uitvoering van de taak. o Het individu in een teamorganisatie; inzicht in taken van teamgenoten; herkennen van sterke en zwakke punten medespelers. Fase 3: Wisseling van balbezit o Moment van balverlies. o Moment van balverovering. o Spelbedoelingen en algemene uitgangspunten eigen maken; algemene principes van het omschakelen. Aandachtpunten voor de trainer: Ontwikkelen teamtaken, taken per linie, per positie. Wedstrijdcoaching: wedstrijdrijpheid ontwikkelen, ontwikkelen van de individuele bijdrage aan het resultaat van de wedstrijd (start word gemaakt met het rendement van handelen). Het accent komt nu te liggen op het complete eisenpakket. HET LEERPLAN Om een leerplan te kunnen overbrengen moeten er eerst enkele afspraken gemaakt worden. De trainer heeft de verplichting vanaf de duiveltjes de vaste identificatienummering aan te leren aan zijn jeugdspelers. Dit zal ook geleidelijk geïntroduceerd worden vanaf de debutantjes. Een spelwijze of een tactiek voor of tijdens een wedstrijd wordt door een trainer steeds uitgelegd met de vaste nummering als identificatie van een positie op het veld

14 Hieronder vinden jullie een schema met de nummering die overéénkomt met een positie op het veld. ZONEVOETBAL ALS OPLEIDINGSFILOSOFIE (visie KBVB) De tweede veldbezetting is de ruit. Deze opstelling moet gebruikt worden bij de wedstrijden van debutantjes en bij de duiveltjes. (een wordt niet meer gespeeld) Deze opstelling zijn de eerste stappen naar de opstelling. Bij de preminiemen wordt de dubbele ruit opgelegd. Het speelveld wordt ook groter en het wordt de grote voorbereiding op het spel 11:11. Vanaf de miniemen wordt er op een volledig speelveld gespeeld en met 11 tegen 11. Vanaf deze leeftijd wordt het inzicht van het spel belangrijker. Daarom vragen wij aan onze jeugdtrainer hun trainingen volledig te baseren op het zonevoetbal. Hieronder een schematische uitleg over het zonevoetbal ( zonevoetbal als opleidingsfilosofie visie KBVB) Om een leerplan te kunnen overbrengen moeten er eerst enkele afspraken gemaakt worden. Voor- en nabespreking van wedstrijden Uitgangspunt: Het gebeurt nog te vaak dat teams zonder enige vorm van voorbespreking het veld in stappen om hun partijtje voetbal te bespreken. Waarschijnlijk zal in de kleedkamer even wat gezegd worden over wat men van de spelers verwacht, er zal gewezen worden op het gewenste gedrag t.a.v. medespelers, tegenstanders, scheidsrechter en publiek. Na afloop van een wedstrijd is het vaak een hectisch gebeuren in de kleedkamer. Bij een goed resultaat zullen er stralende gezichten te bespeuren zijn, maar er wordt o.i. te weinig aandacht besteed aan de emoties die een nederlaag of een onplezierige sfeer bij spelers teweeg kunnen brengen. Vaak gaan spelers dan met een vervelend gevoel naar huis, zonder dat daar nog over gesproken wordt. Een bespreking direct na een wedstrijd is dan ook veel effectiever dan dat er een week tussen zit.

15 Vanuit deze gedachte is het daarom noodzakelijk om zowel voor als na een wedstrijd aandacht te schenken aan het groepsgebeuren. Doelstelling voor- en nabespreking: o de voorbespreking heeft als doel om de neuzen dezelfde kant op te zetten en mogelijk te refereren aan zaken die in een voorafgaande wedstrijd hebben gespeeld. o de nabespreking moet gebruikt worden om de emoties van spelers enigszins te kanaliseren en spelers te attenderen op zaken die prima of slecht zijn gegaan. Organisatie: o bij alle teams moet er een voor- en nabespreking plaatsvinden. o de besprekingen vinden plaats zowel bij thuis- en uitwedstrijden. o deze bespreking kan het beste plaatsvinden in de kleedkamer. o Tijdens de besprekingen zijn er geen ouders in de kleedkamer aanwezig. o alle spelers nemen (uiteraard) deel aan deze besprekingen. o trainers verzorgen de besprekingen en alle spelers zitten op hun plaats om te horen wat er gezegd gaat worden. Dus nog niemand gaat douchen o voetbaltechnische en gedragsmatige zaken worden besproken. o Er kan op negatieve aspecten gewezen worden, maar het is zeker zo belangrijk om op de positieve aspecten te wijzen. o de besprekingen dienen altijd plaats te vinden. Opmerkingen als ik heb de groep niets te vertellen of het gaat toch allemaal goed mogen er niet toe leiden dat er geen besprekingen plaatsvinden. o Er vindt tweemaal per jaar een evaluatie plaats. De bevindingen van trainers willen we horen. Gespreksonderwerpen: o Voorbespreking: bekendmaking opstelling en eventuele tactische aanwijzingen worden gegeven. uitleg waarom bepaalde spelers reserve staan. laatkomers worden aangesproken. wat wordt er verwacht van het gedrag t.a.v. tegenstanders, scheidsrechter, publiek, medespelers (wellicht wordt gewezen op voorafgaande wedstrijd).

16 o Nabespreking: spelers geven hun reacties t.a.v. de wedstrijd. daarna neemt de trainer het woord en leidt de bespreking hoe is het spel verlopen? (waar en waarom liepen dingen goed of fout) afzonderlijk wordt elke spelers verteld hoe hij gefunctioneerd heeft. (hier worden complimentjes uitgedeeld of worden spelers aangesproken op onjuist gedrag) De resultaten van deze voor en nabesprekingen worden dan verder geanalyseerd tijdens de maandelijkse jeugdbestuur -vergadering. Iedere trainer en/of terreinafgevaardigde geeft aan de jeugdcoördinator een verslag af bij de belangrijkste bevindingen tijdens deze gesprekken met de jeugdspelers. Eindwoord jeugdcoördinator Al wat er in dit beleidsplan staat, werd als eens beschreven of geanalyseerd door iemand dat met voetbal te maken heeft. Als jeugdcoördinator kan je een eigen visie opleggen maar vaste aspecten en verplichtingen in de jeugdopleiding kan je zo maar niet veranderen. Ik sta erop dat deze visie gevolgd zal worden door het jeugdbestuur en jeugdtrainers van KHIH Hoepertingen. Iedere opmerking op dit voorgestelde beleid zal ik zeker niet uit de weg gaan en ZEKER bespreken met de betrokkene. Sportieve groeten, Dennis Poppe Technisch verantwoordelijke jeugdopleiding

Daarom is het onze taak onze jeugd-omkadering structureel nog te verbeteren en te zorgen voor een kwalitatieve voetbalopleiding.

Daarom is het onze taak onze jeugd-omkadering structureel nog te verbeteren en te zorgen voor een kwalitatieve voetbalopleiding. JEUGDBELEIDSPLAN SK LEEUW Vooraf Geachte Bestuursleden,Trainers, Afgevaardigden en Helpers, Een paar meer ervaren SK Leeuw trainers hebben initiatief genomen om een sportieve cel op te starten. Voor de

Nadere informatie

K.S.K. Erembodegem. Stamnummer K.B.V.B 4010. Terrein : Gersten, Erembodegem. Telefoon; 053/775281. Kleuren: Rood - Zwart - Wit

K.S.K. Erembodegem. Stamnummer K.B.V.B 4010. Terrein : Gersten, Erembodegem. Telefoon; 053/775281. Kleuren: Rood - Zwart - Wit K.S.K. Erembodegem Stamnummer K.B.V.B 4010 Terrein : Gersten, Erembodegem Telefoon; 053/775281 Kleuren: Rood - Zwart - Wit DOELSTELLING De Jeugdwerking van K.S.K. Erembodegem stelt hier zijn vernieuwde

Nadere informatie

Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen

Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen 1. Technisch-tactische ontwikkelingsdoelen 2. Mentale ontwikkelingsdoelen 3. Fysische ontwikkelingsdoelen 4. Algemeen overzicht leerplandoelstellingen per ontwikkelingsfase

Nadere informatie

JEUGDBELEIDSPLAN KHIH HOEPERTINGEN

JEUGDBELEIDSPLAN KHIH HOEPERTINGEN JEUGDBELEIDSPLAN KHIH HOEPERTINGEN Vooraf Geachte Bestuursleden, trainers, afgevaardigden en vrijwilligers, Tijdens het seizoen 2009-2010 werd mij gevraagd om de rol van jeugdcoördinator te vervullen.

Nadere informatie

Jeugdbeleid FC Gierle

Jeugdbeleid FC Gierle Jeugdbeleid FC Gierle Structuur van het jeugdbestuur Organogram jeugdbestuur FC Gierle Opleidingsprogramma jeugdspelers Jaarprogramma jeugdwerking, infrastructuur en materiaal Medewerkers Jeugdwerking

Nadere informatie

D-pupillen. Leeftijdskenmerken

D-pupillen. Leeftijdskenmerken D-pupillen Leeftijdskenmerken Een (eerstejaars) D-pupil heeft ideale lichaamsverhoudingen. Dit zorgt voor een probleemloze coördinatie. Anders wordt het voor sommige (tweedejaars) D-pupillen. Zij kunnen

Nadere informatie

COACHING Het planmatig beïnvloeden van spelers. Met als doel de speler en het team beter te maken.

COACHING Het planmatig beïnvloeden van spelers. Met als doel de speler en het team beter te maken. COACHING = Het planmatig beïnvloeden van spelers. Met als doel de speler en het team beter te maken. Wat is coachen? Coachen is het beïnvloeden van het voetballen of van de spelers We houden ons bezig

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers B junioren Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je aan de slag gaat

Nadere informatie

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP!

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Datum: 27-2-2013 Auteur: Herman Pasman, Technisch Jeugd Coördinator Voetbal Voetbal is een complex spel doordat er

Nadere informatie

Ksk Wavria LEERPLAN. Leerplan U6. Het is belangrijk op te leiden vanuit één gedachte, één visie.

Ksk Wavria LEERPLAN. Leerplan U6. Het is belangrijk op te leiden vanuit één gedachte, één visie. Ksk Wavria LEERPLAN Leerplan U6 Het is belangrijk op te leiden vanuit één gedachte, één visie. Algemeen De ontwikkeling van de spelers is belangrijker dan het resultaat van het team. Positief coachen is

Nadere informatie

Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier

Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier Herk Sport is een club die dag in dag uit drijft op de inzet van vrijwilligers, voetballers en begeleiders, kortom mensen met een hart voor de club. Daarom willen

Nadere informatie

C L U B V I S I E

C L U B V I S I E C L U B V I S I E Doelstelling en missie K.F.C.M.D. HALEN wil aan zijn jeugdspelers een gezond alternatief aanbieden als vrije tijdsbesteding in 2 niveaus (Provinciaal/Bijzondere reeks of gewestelijk),

Nadere informatie

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Deel 2 Wat is voetballen? Mark Boterman Versie 1.0 (oktober 2014) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Voetballen... 2 2 Spelbedoeling... 2 3 Structuur van het voetballen...

Nadere informatie

SDOB Jeugdopleiding. SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken.

SDOB Jeugdopleiding. SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken. Missie, Visie & Doelstellingen Missie SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken. SDOB is vooruitstrevend op het gebied van: Trainingsmethodes

Nadere informatie

Bijlage 1: Opleidingsplan. a. Visie op de manier van voetballen (speelstijl) b. Visie op (steeds beter) leren voetballen

Bijlage 1: Opleidingsplan. a. Visie op de manier van voetballen (speelstijl) b. Visie op (steeds beter) leren voetballen Bijlage 1: Opleidingsplan In het jeugdbeleidsplan paragraaf 4. is een visie weergegeven op het voetballen binnen onze vereniging. Voor de spelers gaat het daarbij om winnen van een tegenpartij die ook

Nadere informatie

Intern Reglement spelers, ouders en supporters jeugd Eendracht Mazenzele Opwijk

Intern Reglement spelers, ouders en supporters jeugd Eendracht Mazenzele Opwijk (HQGUDFKW 0D]HQ]HOH 2SZLMN GH FO XE PH W H HQ Intern Reglement spelers, ouders en supporters jeugd Eendracht Mazenzele Opwijk!! Intern reglement Eendracht Mazenzele Opwijk 1/5 1. Houding Behandel je medespelers,

Nadere informatie

Afspraken met ouders en supporters

Afspraken met ouders en supporters Afspraken met ouders en supporters VV Houtem is de laatste jaren uitgegroeid van een regionale naar een provinciale club. Dankzij de inzet van onze bekwame en gemotiveerde trainers, het bestuur en de vele

Nadere informatie

Intern reglement voor jeugdspelers en hun ouders van KFC Houtvenne

Intern reglement voor jeugdspelers en hun ouders van KFC Houtvenne Intern reglement voor jeugdspelers en hun ouders van KFC Houtvenne 1. ALGEMEEN 1.1. Elke speler en ouder (of verantwoordelijke) van deze speler wordt geacht bij het aangaan van het lidmaatschap kennis

Nadere informatie

Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen

Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen Voetbalontwikkelingsmodel Algemeen 1. Technisch-tactische ontwikkelingsdoelen 2. Mentale ontwikkelingsdoelen 3. Fysische ontwikkelingsdoelen 4. Algemeen overzicht leerplandoelstellingen per ontwikkelingsfase

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers (Mini, F en E pupillen) Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je

Nadere informatie

Teamtactics : B+ & B- U7 tot U9: Duiveltjes 6 tot 8 jaar. Voetbaltechnische/tactische vorming :

Teamtactics : B+ & B- U7 tot U9: Duiveltjes 6 tot 8 jaar. Voetbaltechnische/tactische vorming : Teamtactics : B+ & B- U7 tot U9: Duiveltjes 6 tot 8 jaar Voetbaltechnische/tactische vorming : Op een speelse manier kunnen omgaan met dribbelen, drijven, kappen, draaien, passen, trappen en inwerpen.

Nadere informatie

Voetbalvisie D.O.S. Kampen

Voetbalvisie D.O.S. Kampen Voetbalvisie D.O.S. Kampen Algemeen: D.O.S. Kampen is een ambitieuze voetbalvereniging waar leden met veel plezier actief of passief bezig zijn met het voetbalspelletje. Deze voetbalvisie gaat over de

Nadere informatie

Opleidingsvisie KVK Ninove

Opleidingsvisie KVK Ninove Opleidingsvisie KVK Ninove 1. STANDPUNTEN OPLEIDINGSVISIE VAN DE CLUB: Plezier: Plezier voor iedereen, ook voor de mindere spelers Aanmoedigingen door de coach (positieve coaching) Luisteren en bereikbaar

Nadere informatie

Opleidings- en coachingsdoelstellingen JO11-Pupillen ========================================

Opleidings- en coachingsdoelstellingen JO11-Pupillen ======================================== Opleidings- en coachingsdoelstellingen JO11-Pupillen ======================================== Doel en aandachtspunten training: Het ontwikkelen van inzicht en het herkennen van de spelbedoelingen en algemene

Nadere informatie

LEEFTIJDSCATEGORIE E-PUPILLEN

LEEFTIJDSCATEGORIE E-PUPILLEN LEEFTIJDSCATEGORIE E-PUPILLEN In dit hoofdstuk worden de leeftijdskenmerken van de E-pupil, de nieuwe spelregels, de samenstelling, afspraken en uitgangspunten van deze leeftijdscategorie, de voetbaltechnische

Nadere informatie

Missie & visie jeugdopleiding Standaard Denderleeuw.

Missie & visie jeugdopleiding Standaard Denderleeuw. Missie & visie jeugdopleiding Standaard Denderleeuw. Missie en visie. Wij Standaard Denderleeuw jeugdopleiding hun hebben als doel om zoveel mogelijk spelers uit eigen jeugdwerking te laten doorstromen

Nadere informatie

Charter Ouders. Het charter

Charter Ouders. Het charter Charter Ouders Vooreerst willen wij alle ouders, begeleiders en spelers danken voor het vertrouwen dat jullie stellen in SK Reningelst. Goede afspraken maken goede vrienden, daarom hebben wij dit charter

Nadere informatie

SINT-MARTINUS SPORT LUBBEEK Charter ouders en supporters

SINT-MARTINUS SPORT LUBBEEK Charter ouders en supporters SINT-MARTINUS SPORT LUBBEEK Charter ouders en supporters JEUGDSPELER STAAT CENTRAAL Mario Lermitte Jeugdcoördinator SMS Lubbeek De jeugd neemt binnen onze club SMS Lubbeek een centrale plaats in, want

Nadere informatie

3 3. TALENTIDENTIFICATIE- EN OPLEIDING

3 3. TALENTIDENTIFICATIE- EN OPLEIDING 3 3. TALENTIDENTIFICATIE- EN OPLEIDING VOETBALSPECIFIEKE (OPLEIDINGS)VISIE VOETBALVISIE VAN DE CLUB(EERSTE ELFTAL EN JO) A.SPEELSTIJL:HUISSTIJL/CULTUUR K Hove Sport streeft er naar om aanvallend en attractief

Nadere informatie

OPLEIDINGSPLAN K.S.C. WIELSBEKE JEUGD

OPLEIDINGSPLAN K.S.C. WIELSBEKE JEUGD Wij volgen : Versie seizoen 2015 2016 Pagina 1 Doel : De jonge spelers een maximale kans geven om zich als voetballer optimaal te ontwikkelen, en dit door hen steeds met de best mogelijke mensen (trainers

Nadere informatie

VISIE OPLEIDING PUPILLEN. Hoe leren we onze jeugd voetballen?

VISIE OPLEIDING PUPILLEN. Hoe leren we onze jeugd voetballen? 1 VISIE OPLEIDING PUPILLEN Hoe leren we onze jeugd voetballen? - door veel te voetballen, veel balcontacten, alles met de bal, plezier te maken - iedere speler een bal - door een goede opleiding en begeleiding

Nadere informatie

INTERESSE STUUR MAIL AAN : peter.vanriet@telenet.be of karelpeeters2@telenet.be

INTERESSE STUUR MAIL AAN : peter.vanriet@telenet.be of karelpeeters2@telenet.be In het kader van volgend seizoen is KVC Delta Londerzeel op zoek naar jeugdtrainers. Deze jeugdtrainers moeten binnen de opleidingsvisie van de club kunnen werken en de jeugdwerking van de club verbeteren.

Nadere informatie

Technisch jeugdbeleidsplan. Voetbalvereniging; FC Meppel

Technisch jeugdbeleidsplan. Voetbalvereniging; FC Meppel CHRISTELIJKE SPORTVERENIGING FC MEPPEL OPGERICHT 24-2-1930 KONINKLIJK GOEDGEKEURD 20-7-1972 Clubhuis, sportpark Ezinge Telefoon 0522-255252 www.fcmeppel.nl, e-mail: fcmeppel@fcmeppel.nl Technisch jeugdbeleidsplan

Nadere informatie

Leidraad JO6 SVV 04. SVV 04 Schoonebeekse Voetbal Vereniging. Technisch Jeugd Coördinatie SVV 04 Maart 2017

Leidraad JO6 SVV 04. SVV 04 Schoonebeekse Voetbal Vereniging. Technisch Jeugd Coördinatie SVV 04 Maart 2017 2017 Leidraad JO6 SVV 04 Technisch Jeugd Coördinatie SVV 04 Maart 2017 SVV 04 Schoonebeekse Voetbal Vereniging Tel 0524-531656 De Kampen 18 7761 CK Schoonebeek www.svv04.nl info@svv04.nl Revisie 0 2017

Nadere informatie

Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN

Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN Speelvorm 1 tegen 1 Omschakeling B- naar B+ 3 tegen 1 Overtal 4 tegen 4 Positiespel Doelstelling Spelomgeving Ervoor zorgen dat het kind geen angst voor de

Nadere informatie

Intern reglement FCV Dender EH. Jeugdopleiders

Intern reglement FCV Dender EH. Jeugdopleiders Stiptheid: Voor de training ben je uiterlijk 30 minuten voor aanvang aanwezig. Het oefenterrein dient één kwartier voor aanvang van de training te zijn georganiseerd. Stipt op het aanvangsuur van de training

Nadere informatie

DEEL III : DE VOETBALVISIE. TVJO KSC MENEN Denis de Tand 9

DEEL III : DE VOETBALVISIE. TVJO KSC MENEN Denis de Tand 9 DEEL III : DE VOETBALVISIE TVJO KSC MENEN Denis de Tand 9 K S C WALITEIT PORTIEF SAMEN STERK OMMUNICATIE M OTIVATIE + ENTHOUSIASME TVJO KSC MENEN Denis de Tand 10 K waliteit Een goed doordachte manier

Nadere informatie

S P O R T I E F B E L E I D K O N. V L I M M E R E N S P O R T V Z W

S P O R T I E F B E L E I D K O N. V L I M M E R E N S P O R T V Z W S P O R T I E F B E L E I D K O N. V L I M M E R E N S P O R T V Z W Versie: seizoen 2011-2012 VISIE VAN DE CLUB KON. VLIMMEREN SPORT VZW IS EEN SPELERSGERICHTE VERENIGING, D.W.Z.: - Alles wordt in het

Nadere informatie

INTERN REGLEMENT STIPHEID. HOUDING HYGIENE KWETSUREN

INTERN REGLEMENT STIPHEID. HOUDING HYGIENE KWETSUREN INTERN REGLEMENT STIPHEID. Voor de training ben je uiterlijk 15 minuten voor de start van de training in de kleedkamer aanwezig. Stipt op het aanvangsuur van de training verlaten de spelers te samen met

Nadere informatie

De voorzitter, de jeugdcoördinatoren en de sportieve cel zullen toezien op het navolgen van dit sportief charter.

De voorzitter, de jeugdcoördinatoren en de sportieve cel zullen toezien op het navolgen van dit sportief charter. WeGi Volley Groot Lille: Sportief Charter geupdate 2014-03-02 WeGi Volley Groot Lille is een sportclub met een aanbod op maat. Hiermee bedoelen we dat iedereen volgens zijn/haar niveau aan volleybal kan

Nadere informatie

TAKEN PLOEGAFGEVAARDIGDE. KVE DRONGEN JEUGDWERKING Seizoen 2014-2015

TAKEN PLOEGAFGEVAARDIGDE. KVE DRONGEN JEUGDWERKING Seizoen 2014-2015 TAKEN PLOEGAFGEVAARDIGDE KVE DRONGEN JEUGDWERKING Seizoen 2014-2015 Twee hoofdtaken 1. Officiële afgevaardigde bij wedstrijden 2. Sleutelpositie communicatie en uitstraling 2/22 1. Wedstrijdafgevaardigde

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers C junioren Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je aan de slag gaat

Nadere informatie

Foot Pass Visie en Opleiding

Foot Pass Visie en Opleiding Foot Pass Visie en Opleiding 1. Missie/Visie Om ons te inspireren hebben we onze missie en visie gehaald uit het tweede gedeelte van onze clubnaam m.n. SPORTIEF. Achter elke letter vormt een onderdeel

Nadere informatie

Kaderavond E & F pupillen

Kaderavond E & F pupillen Kaderavond E & F pupillen Het gaat niet om winnen maar om winst boeken ksvbwo oktober 2012 1 Doelstelling Leren voetballen met plezier Trainen en coachen geschieden op opvoedkundig verantwoorde wijze Pupillentrainer

Nadere informatie

VOETBALTECHNISCH JEUGDPLAN BSV BOEIMEER

VOETBALTECHNISCH JEUGDPLAN BSV BOEIMEER VOETBALTECHNISCH JEUGDPLAN BSV BOEIMEER De prestatie in het voetballen is nooit een constante. De ene week lukt alles in een wedstrijd, terwijl de volgende week tegen een veel sterkere tegenpartij er niets

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT JEUGD

HUISHOUDELIJK REGLEMENT JEUGD HUISHOUDELIJK REGLEMENT JEUGD 1. Algemeen Iedere aangesloten speler onderwerpt zich aan het huishoudelijk reglement dat hem overhandigd wordt. Mogelijke meningsverschillen, kritiek of voorstellen worden

Nadere informatie

Sporting Almere. Een voetbalclub waar iedereen bij wil horen!

Sporting Almere. Een voetbalclub waar iedereen bij wil horen! Sporting Almere Een voetbalclub waar iedereen bij wil horen! agenda Ontwikkelingen Technische commissie (TC) Training Indeling niet selectie teams Structuur Mini s / interne F Selectie teams Ouders vragen

Nadere informatie

SCHOLING -VV REUVER -ZATERDAG 7 JANUARI 2017

SCHOLING -VV REUVER -ZATERDAG 7 JANUARI 2017 SCHOLING -VV REUVER -ZATERDAG 7 JANUARI 2017 WELKOM Even voorstellen KNVB: Naam: Maurice Voestermans Functie: Technisch jeugdcoordinator M & V Zuid Mail: maurice.voestermans@knvb.nl 1/7/2017 2 HET IS NIET

Nadere informatie

SINT-MARTINUS SPORT LUBBEEK

SINT-MARTINUS SPORT LUBBEEK SINT-MARTINUS SPORT LUBBEEK Missie en visie JEUGDSPELER STAAT CENTRAAL Mario Lermitte Jeugdcoördinator SMS Lubbeek Missie en visie SMS Lubbeek wil binnen de gemeente en regio een vooraanstaande maatschappelijke

Nadere informatie

JEUGDVOETBALPLAN v.v. BERGENTHEIM

JEUGDVOETBALPLAN v.v. BERGENTHEIM 1 JEUGDVOETBALPLAN v.v. BERGENTHEIM 1. De visie op jeugdvoetbal van de v.v. Bergentheim De v.v. Bergentheim is een vereniging die kwaliteit, sfeer, sportiviteit en betrokkenheid hoog in het vaandel heeft

Nadere informatie

Jeugd beleidsplan SGO. Seizoen

Jeugd beleidsplan SGO. Seizoen Jeugd beleidsplan SGO Seizoen 2018 2019 Introductie Sinds 2014 heeft SGO weer jeugdvoetballers binnen zijn vereniging. Met de introductie van kaboutervoetbal is het gelukt om in 2014 met deze spelers competitie

Nadere informatie

Ouderavond VV Gorecht. Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen.

Ouderavond VV Gorecht. Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen. Ouderavond VV Gorecht Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen. Programma Opening Doel van de ouderavond Kernwaarden VV Gorecht Wat zijn de kenmerken van E-pupillen?

Nadere informatie

Speelgelegenheid. SK Kampenhout INTERN REGLEMENT

Speelgelegenheid. SK Kampenhout INTERN REGLEMENT SK Kampenhout INTERN REGLEMENT Hoewel wij, in de geest van de traditie van onze club, de absolute voorrang geven aan een sfeer van wederzijds vertrouwen, waarbij door middel van persoonlijke contacten

Nadere informatie

Intern Reglement Jeugdspelers

Intern Reglement Jeugdspelers Intern Reglement Jeugdspelers 1 Iedere speler behoort op tijd op de training en de wedstrijd te zijn. Bij wedstrijden is dat op het tijdstip vermeld op de wekelijkse mededelingen. Deze zullen zichtbaar

Nadere informatie

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus

Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Jeugd Opleidingsplan SV Lycurgus Deel 3 Hoe leer je voetballen? Mark Boterman Versie 1.0 (oktober 2014) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Visie op leren voetballen... 2 2 Vooral veel voetballen... 2 3

Nadere informatie

Sportieve jaarplanning

Sportieve jaarplanning Sportieve jaarplanning 2013-2014 Patro Hoevenen en KVV streven ernaar om elke speler 50% speeltijd te geven in alle jeugdreeksen, Spelvreugde krijgt steeds voorrang op het resultaat!!! - Pupillen: Spelertjes

Nadere informatie

Technisch plan. E-F pupillen Circuit. Willem Sinnige & Jelle Broerse. Coordinatoren overige D/E/F Pupillen. WV-HEDW Seizoen '13/'14

Technisch plan. E-F pupillen Circuit. Willem Sinnige & Jelle Broerse. Coordinatoren overige D/E/F Pupillen. WV-HEDW Seizoen '13/'14 Technisch plan E-F pupillen Circuit Willem Sinnige & Jelle Broerse Coordinatoren overige D/E/F Pupillen WV-HEDW Seizoen '13/'14 TECHNISCH PLAN E-F CIRCUIT 1 Doel: Door kennis te delen met andere trainers,

Nadere informatie

Normen en waarden. Eenieder die bij BWO betrokken is, is verantwoordelijk op naleving en toezicht van de afgesproken regels.

Normen en waarden. Eenieder die bij BWO betrokken is, is verantwoordelijk op naleving en toezicht van de afgesproken regels. Normen en waarden Doelstelling Het beleidsplan Normen en waarden heeft ten doel iedereen die bij BWO betrokken is op de hoogte stellen van het gewenste gedrag, binnen en buiten het veld. Tevens moet er

Nadere informatie

GDWERKINerboelare INTERN REGLEMENT. 1. Inleiding. 1.1 Kinderen hebben rechten.

GDWERKINerboelare INTERN REGLEMENT. 1. Inleiding. 1.1 Kinderen hebben rechten. GDWERKINerboelare INTERN REGLEMENT KVRO-jeugdreglement 1. Inleiding 1.1 Kinderen hebben rechten. Geen enkel kind dat daaraan twijfelt. Deze rechten werden zelfs in een internationaal verdrag gegoten :

Nadere informatie

ASV GEEL. Stamnummer KBVB Allemaal Samen Verbroedering Geel vzw. ASV Geel Missie en Visie van de Jeugdopleiding

ASV GEEL. Stamnummer KBVB Allemaal Samen Verbroedering Geel vzw. ASV Geel Missie en Visie van de Jeugdopleiding ASV Geel Missie en Visie van de Jeugdopleiding Missie ASV Geel wenst getalenteerde jonge spelers met de beste mensen en middelen kwaliteitsvol te omringen. Hierdoor krijgen zij maximale kansen om zich

Nadere informatie

D-pupillen. Leeftijdskenmerken

D-pupillen. Leeftijdskenmerken D-pupillen Leeftijdskenmerken Een (eerstejaars) D-pupil heeft ideale lichaamsverhoudingen. Dit zorgt voor een probleemloze coördinatie. Anders wordt het voor sommige (tweedejaars) D-pupillen. Zij kunnen

Nadere informatie

Algemene Opleidingsvisie

Algemene Opleidingsvisie Algemene Opleidingsvisie Polyvalente spelers opleiden die het zonevoetbal beheersen De jeugdopleiding van E. Termien probeert alle ploegen met dezelfde spelopvatting =zonevoetbal op te leiden en dit in

Nadere informatie

2. VISIE EN MISSIE. Jong KVK Tienen wil bekendstaan voor haar uitstekende jeugdopleiding met zowel een sociaal als sportief oogmerk.

2. VISIE EN MISSIE. Jong KVK Tienen wil bekendstaan voor haar uitstekende jeugdopleiding met zowel een sociaal als sportief oogmerk. 2. VISIE EN MISSIE Jong KVK Tienen wil bekendstaan voor haar uitstekende jeugdopleiding met zowel een sociaal als sportief oogmerk. Het doel van de Jeugdopleiding van KVK Tienen is in de eerste plaats

Nadere informatie

Concept versie januari 2011

Concept versie januari 2011 Concept versie januari 2011 INHOUD Inleiding Uitleg & doelstelling jeugdplan. blz. 1 Eisen aan voetbaltrainer blz. 2 Eisen aan een voetbaltraining.. blz. 4 F-pupillen (6-8 jaar) blz. 7 E-pupillen (8-10

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers A junioren Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Van junior naar senior Leeftijdskenmerken

Nadere informatie

BELEIDSPLAN JEUGD VOETBAL ZUIDWOLDE

BELEIDSPLAN JEUGD VOETBAL ZUIDWOLDE BELEIDSPLAN JEUGD VOETBAL ZUIDWOLDE Algemene doelstelling De jeugd van Zuidwolde e.o. met plezier beter te leren voetballen om zodoende voor een ieder z n prestaties op een voor hem/haar zo optimaal mogelijk

Nadere informatie

Inleiding OPLEIDING INITIATOR VOETBAL - GETUIGSCHRIFT C. Voorbereiding Training - Wedstrijd. 5-5 (U7-U8-U9 Duiveltjes) 2/04/2017

Inleiding OPLEIDING INITIATOR VOETBAL - GETUIGSCHRIFT C. Voorbereiding Training - Wedstrijd. 5-5 (U7-U8-U9 Duiveltjes) 2/04/2017 OPLEIDING INITIATOR VOETBAL - GETUIGSCHRIFT C Voorbereiding Training - Wedstrijd 5-5 (U7-U8-U9 Duiveltjes) Inleiding Ontwikkeling > wedstrijdresultaat fase 1: plannen fase 2: voorbereiden fase 3: uitvoeren

Nadere informatie

W7-TR1 L POSITIESPEL OPBOUW

W7-TR1 L POSITIESPEL OPBOUW W7-TR1 L POSITIESPEL OPBOUW TRAINING Teamfunctie Omschakelen Teamtaak Opbouwen Speelveldgedeelte Eigen helft Rol tegenpartij Opbouwend van 50% naar 100%, de wedstrijddruk op de opbouwende ploeg geven!

Nadere informatie

2. Vaststelling : zonevoetbal populair binnen het jeugdvoetbal?

2. Vaststelling : zonevoetbal populair binnen het jeugdvoetbal? Zonevoetbal, geen spelsysteem maar een functionele opleidingsfilosofie 1. Inleiding We hebben allemaal wel eens iets gehoord over zonevoetbal, Wanneer we naar voetbal op tv kijken, horen we de commentatoren

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers D pupillen Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je aan de slag gaat

Nadere informatie

Functiebeschrijvingen en toewijzingen SKVO versie 09-03-2012 Jeugdvoorzitter

Functiebeschrijvingen en toewijzingen SKVO versie 09-03-2012 Jeugdvoorzitter Functiebeschrijvingen en toewijzingen SKVO versie 09-03-2012 Jeugdvoorzitter Algemene leiding van de jeugdafdeling. Vertegenwoordigt het jeugdbestuur in het hoofdbestuur (Raad van Beheer) en dagelijks

Nadere informatie

Intern reglement FCV Dender EH. Spelers

Intern reglement FCV Dender EH. Spelers Stiptheid: Voor de training ben je uiterlijk 15 minuten voor aanvang in de kleedkamer aanwezig. Stipt op het aanvangsuur van de training begeven we ons samen met de jeugdopleider naar het oefenveld. Voor

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE JEUGDVOETBAL ST. DENDERLEEUW

INFORMATIEBROCHURE JEUGDVOETBAL ST. DENDERLEEUW Contactgegevens Club en bestuur: Hebt u suggesties, vragen of loopt er iets niet zoals het hoort, laat het ons dan weten. Hiervoor kunt u op de eerste plaats steeds terecht bij de trainer. Het jeugdbestuur:

Nadere informatie

JEUGD Opleidings- en coaching doelstellingen 2014-2017

JEUGD Opleidings- en coaching doelstellingen 2014-2017 JEUGD Opleidings- en coaching doelstellingen 2014-2017 Inhoudsopgave 1.0 Inleiding Opleidings- en coaching doelstellingen algemeen 3 1.1 F- en mini pupillen 4 1.2 E- pupillen 6 1.3 D- pupillen 8 1.4 C-

Nadere informatie

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander 1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander naar balbezit eigen team. 3 e Periode: Completeren van

Nadere informatie

CHARTER KFC EENDRACHT ZOERSEL

CHARTER KFC EENDRACHT ZOERSEL CHARTER KFC EENDRACHT ZOERSEL 1. De missie van onze club Het bestuur wenst kinderen, jongeren en volwassenen de gelegenheid te bieden om te voetballen, ongeacht hun huidkleur, geslacht, cultuur of geloof.

Nadere informatie

Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1)

Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1) Studiebijeenkomst VVON afd. Rijnmond: Sparta Station Rotterdam, Horvardweg 7 (Spartapark-Noord 1) Datum: maandag 07 februari 2005 Programma: Ontvangst : 19.00 uur Stadion Sparta Aanvang training : 19.30

Nadere informatie

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander.

1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. 2e periode: balbezit 3e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1e periode: herhalen van taakgericht en teamgericht. e periode: balbezit e periode: balbezit en balbezit tegenstander. 1 e Periode: Herhalen van taakgericht en teamgericht Training 1: Wat zijn de taken

Nadere informatie

KFC AARSELE HUISHOUDELIJK REGLEMENT. SEIZOEN U7 t/m U17

KFC AARSELE HUISHOUDELIJK REGLEMENT. SEIZOEN U7 t/m U17 KFC AARSELE HUISHOUDELIJK REGLEMENT SEIZOEN 2016-2017 U7 t/m U17 1. Waarom een huishoudelijk reglement? 1.1. De laatste jaren is de jeugdwerking van KFC Aarsele gegroeid. Meer ploegen betekent ook meer

Nadere informatie

Gedragsregels. Beste Doskoanen, Wij onderscheiden specifieke gedragsregels voor: Accommodatie Sporters Ouders / verzorgers Trainers / leiders

Gedragsregels. Beste Doskoanen, Wij onderscheiden specifieke gedragsregels voor: Accommodatie Sporters Ouders / verzorgers Trainers / leiders Normen en waarden Beste Doskoanen, Het doet mij een genoegen om als voorzitter van s.v. DOSKO het woord tot u te richten in dit boekje over de NORMEN & WAARDEN bij en in onze club. Als bestuur hechten

Nadere informatie

Ontwikkelingsfasen in de jeugdopleiding: Preminiemen U10 - U11

Ontwikkelingsfasen in de jeugdopleiding: Preminiemen U10 - U11 Ontwikkelingsfasen in de jeugdopleiding: Preminiemen U10 - U11 1. Ontwikkelingspsychologische kenmerken: Preminiemen hebben een grote bewegingsdrang. Het inoefenen van vaardigheden gebeurt veel bewuster

Nadere informatie

Trainer- & coachavond D&C breedte. Communiceren. Besprekingen voeren. coach-tips. Wedstrijd coaching

Trainer- & coachavond D&C breedte. Communiceren. Besprekingen voeren. coach-tips. Wedstrijd coaching coach-tips Trainer- & coachavond D&C breedte Communiceren Besprekingen voeren Wedstrijd coaching coaching Meer dan 70% van alle communicatie is non-verbaal! Verbaal 7% Intonatie 38% (emoties) Gelaatsuitdrukking

Nadere informatie

BELEID EN STRATEGIE JEUGDWERKING KSKL TERNAT

BELEID EN STRATEGIE JEUGDWERKING KSKL TERNAT BELEID EN STRATEGIE JEUGDWERKING KSKL TERNAT DE WAARDEN VAN ONZE JEUGDOPLEIDING KSKL TERNAT wil iedere jeugdspeler gelijke kansen bieden en dit ongeacht zijn of haar kwaliteiten. De ontwikkeling van de

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT SEIZOEN 2017/2018

HUISHOUDELIJK REGLEMENT SEIZOEN 2017/2018 HUISHOUDELIJK REGLEMENT Stiptheid Voor de training ben je uiterlijk 15 minuten voor de aanvang in de kleedkamer aanwezig zodat men de nodige tijd heeft om zich aan te kleden. Aanwezigheid op de training

Nadere informatie

FCK TIME: WEEK 45 (van t.e.m )

FCK TIME: WEEK 45 (van t.e.m ) FCK TIME: WEEK 45 (van 05-11 t.e.m. 11-11-2018) Beste trainers, afgevaardigden en spelers van FC KERKSKEN, Vooraleer het programma van week 45 te overlopen, willen wij graag deze info meegeven: Noteer

Nadere informatie

Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen

Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen Motivatie Lerend vermogen Goede bewegers Gedrag Ruimtelijk georiënteerd Vrijspelen Dwingend verdedigen Sturen op ontwikkeling

Nadere informatie

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen

Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Hockey : Versie maart 2006 Bron: KNHB / A.Cox / B.Bams Verbeter Tactische Vaardigheden door Partijvormen Het verbeteren van tactische vaardigheden van jeugdspelers d.m.v. partijvormen. Door Alexander Cox

Nadere informatie

Leeftijdskenmerken in relatie met voetbaltraining

Leeftijdskenmerken in relatie met voetbaltraining Leeftijdskenmerken in relatie met voetbaltraining Leeftijdskenmerken V 1.0 19.01.2016 1 van 14 Inhoud Inhoud... 1 F-training Door te spelen wennen aan voetbal... 3 E-training Door veel te spelen leren

Nadere informatie

Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal

Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal Trainingvoorbereiding formulier Trainer Coach Veldvoetbal Training plannen op middellange termijn. COACH TEAM TEAMFUNCTIE TEAMTAAK SPEELVELDGEDEELTE ROL TEGENPARTIJ DOELSTELLING Mitchel Valkhof B Aanvallen

Nadere informatie

JEUGDBROCHURE: K.ANTONIA FC Een familiale club met ambitie!

JEUGDBROCHURE: K.ANTONIA FC Een familiale club met ambitie! JEUGDBROCHURE: K.ANTONIA FC Een familiale club met ambitie! 1 Wie is Antonia? Koninklijke Antonia FC werd opgericht in 1927 en speelt in de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Onze Jeugdwerking werd in

Nadere informatie

F U N. 1 Onze Visie 1 op Onze Jeugd F O R M A T I O N. 1.1 Algemeen. Jeugdspeler. Volwassen voetballer

F U N. 1 Onze Visie 1 op Onze Jeugd F O R M A T I O N. 1.1 Algemeen. Jeugdspeler. Volwassen voetballer 1 Jeugdbeleidsplan 1. Onze Visie op Onze Jeugd 1.1. Algemeen 1.2. Fun & Formation 1.3. Zonevoetbal 1.4. Programma: het leerplan 1.5. Wedstrijd- en tussenvormen 1.6. De speler staat centraal 2. Taakomschrijvingen

Nadere informatie

VOETBALVERENIGING GASSELTERNIJVEEN

VOETBALVERENIGING GASSELTERNIJVEEN SAMENWERKING JEUGDOPLEIDINGEN '------------' vv Gieterveen vv Gasselternijveen vv G.K.C. VOETBALVERENIGING GASSELTERNIJVEEN Versie 14 oktober 2013 Gedragsregels spelers SJO Oostermoer 1. Spelers moeten

Nadere informatie

RHODE DE TRAINING Onderdeel van de Rhode draad zie

RHODE DE TRAINING Onderdeel van de Rhode draad zie RHODE DE TRAINING Onderdeel van de Rhode draad zie www.rhodetc.nl R h o d e V o e t b a l o p l e i d i n g Pagina 1 WWW.RHODETC.NL Het is belangrijk op te leiden vanuit één gedachte, één visie. Deze visie,

Nadere informatie

D-pupillen OPBOUWEN. Doelstellingen voor D-pupillen - datgene wat geleerd moet worden

D-pupillen OPBOUWEN. Doelstellingen voor D-pupillen - datgene wat geleerd moet worden D-pupillen OPBOUWEN Ter herinnering: Doelstellingen voor D-pupillen - datgene wat geleerd moet worden Verder ontwikkelen van de techniek in basisvormen en wedstrijdechte situaties. o Dribbelen/drijven/passeren

Nadere informatie

1.1 Strategisch plan van de club ( corporate level)

1.1 Strategisch plan van de club ( corporate level) Missie & visie 1.1 Strategisch plan van de club ( corporate level) 1.1.1. Missie/visie van de club Stokkem VV is een voetbalclub die meerdere doelen nastreeft!! Kernactiviteit van de club Uitbouw van een

Nadere informatie

De samenwerking tussen de plaatselijke scholen en jeugdverenigingen opbouwen en onderhouden. Met clubs uit de omgeving.

De samenwerking tussen de plaatselijke scholen en jeugdverenigingen opbouwen en onderhouden. Met clubs uit de omgeving. MISSIE We zijn een club gelegen op de grens Oost Vlaanderen Henegouwen West Vlaanderen waardoor we de kans hebben jongeren op te leiden in een sfeer van openheid, waar verschillende etnische groepen samenkomen

Nadere informatie

ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw

ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw ETHISCH CHARTER KONINKLIJKE VLAAMSE VOETBALBOND vzw ALGEMENE GEDRAGSREGELS Respecteer de regels van het voetbal en de beslissingen van de scheidsrechter of zijn assistent Trek nooit de integriteit van

Nadere informatie

WAAROM ZIJN AFSPRAKEN NODIG?

WAAROM ZIJN AFSPRAKEN NODIG? CHARTER FC DESTELBERGEN WAAROM ZIJN AFSPRAKEN NODIG? Voetbal is een populaire sport waardoor vele spelers, ouders, trainers en bestuursleden hoge verwachtingen hebben om allerlei redenen. Deze verwachtingen

Nadere informatie

Doelstellingen op lange termijn

Doelstellingen op lange termijn Doelstellingen op lange termijn Kwalitatieve jeugdopleiding waarin sportieve kansen worden gegeven aan alle jeugdspelers op hun eigen niveau Van alle jeugdspelers betere voetballers proberen te maken en

Nadere informatie

Korfbalclub Limes Vereniging Zonder Winstoogmerk

Korfbalclub Limes Vereniging Zonder Winstoogmerk GEDRAGSCODE VOOR DE SPELERS Als speler engageer ik mij om: steeds tijdig op het afspraakuur aanwezig te zijn voor trainingen en wedstrijden opgegeven door de trainer; steeds de trainer te verwittigen indien

Nadere informatie