Werkbijeenkomst integrale nazorg na jeugdzorg Rivierenland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werkbijeenkomst integrale nazorg na jeugdzorg Rivierenland"

Transcriptie

1 - 2 - Werkbijeenkomst integrale nazorg na jeugdzorg Rivierenland Plaats: De Oude Duikenburg, Echteld Datum: 3 februari 2011 Focusvraag voor de bijeenkomst: Goede ondersteuning voor jongeren uit de Jeugdzorg/JJI vermindert terugval en maatschappelijke uitval 1. Opening en inleiding Mandy Arens, programma adviseur jeugd bij de provincie Gelderland heet alle aanwezigen hartelijk welkom. Het doel van deze bijeenkomst is om met elkaar te praten over de begeleiding en ondersteuning van jongeren die uit de jeugdzorg komen. Waarom bemoeienis van de provincie? De provincie heeft, voor zolang het nog duurt, de verantwoordelijkheid over de geïndiceerde jeugdzorg. We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de samenhang tussen preventief jeugdbeleid en jeugdzorg. Hoe voorkomen we dat teveel jongeren in de geïndiceerde jeugdzorg terecht komen. Wij vinden het ook belangrijk om als jongeren uit de jeugdzorg komen, zij niet op een later moment weer terugvallen in deze vorm van zorg. Een van de zaken die daarbij nog niet goed is afgedicht, is het organiseren van een warme overdracht van jongeren naar een goed georganiseerd gemeentelijk domein. Van de zorgaanbieder vraagt dit bijtijds helderheid geven over de vervolghulp en extra aandacht voor een warme overdracht van jongeren naar het gemeentelijk veld. Om dit proces kracht bij te zetten werkt de provincie aan een basiskader ondersteuning en begeleiding na jeugdzorg. Adviesbureau BMC is gevraagd om rond dit thema interviews te houden met gemeenten en instellingen. De resultaten hiervan zijn de basis voor de richtlijn begeleiding en ondersteuning na jeugdzorg. Essentieel is het schakelmoment en informatieoverdracht tussen jeugdzorgaanbieders, Bureau Jeugdzorg en gemeenten (incl. lokale voorzieningen / toekomstig CJG). Hoe regel je dat goed met elkaar, rekening houdend met de Couleur Locale. Het werkproces in het voorstel van BMC is op zich eenvoudig. De provinciale jeugdzorgaanbieder anticipeert tijdig op de beëindiging van de behandeling en kijkt samen met de jongeren, ouders en sociaal netwerk welke behoefte er is aan begeleiding en ondersteuning. Vervolgens neemt de jeugdzorgaanbieder contact op met het lokale of regionale CJG om tot gezamenlijke werkafspraken te komen, waarbij alle leefgebieden de revue passeren. Daar ligt een taak voor gemeenten om met behulp van het preventief jeugdbeleid ervoor te zorgen dat jongeren die ondersteuning en begeleiding ook krijgen. De afgelopen maanden is de concept-richtlijn gespreksonderwerp geweest in het Brancheoverleg Jeugdzorg en ambtelijk en bestuurlijk overleg met gemeenten. De reacties zijn in grote lijnen positief. Op 9 maart a.s. bespreekt Hans Esmeijer het basiskader met de wethouders jeugd in de regio Rivierenland. In 2011 wordt aandacht besteed aan het verder implementeren van het basiskader.

2 - 3 - Vandaag is bedoeld om met elkaar te overleggen over de inrichting van het gemeentelijk domein in de regio Rivierenland. Hoe organiseer je met elkaar de begeleiding en ondersteuning die jongeren nog nodig hebben. Denk aan: maatschappelijk werk, ondersteuning naar werk of scholing, of het vinden van woonruimte. Dat is een zaak die iedereen aangaat, en waar gemeenten een belangrijk rol spelen. Er gebeurt, ook in regio Rivierenland, al het nodige.. Het is zaak om zorgvuldig te kijken naar wat er al gebeurt, hoe integraal de aanpak nu is en welke verbeteringen nog nodig zijn. De provincie krijgt terecht ook vragen over de aantallen jeugdigen waarover we spreken. De uitstroom uit de jeugdzorg wordt op dit moment slechts op provinciaal niveau geregistreerd. Met ingang van 2011 is er een registratie beschikbaar met een uitsplitsing naar regio / gemeente en leeftijd. Het eerste overzicht (1 e kwartaal 2011) verschijnt in mei Aan iedereen is een overzicht g d van de cijfers die op dit moment bekend zijn. Het geeft inzicht in het aantal jeugdigen die in de regio Rivierenland op dit moment in zorg krijgen. 2. Film Get Z Om te voorkomen dat we vandaag over jongeren praten heeft de provincie Gelderland de organisatie Zorgbelang gevraagd een DVD te maken met verhalen van jongeren die ervaring hebben met jeugdzorg. Zij kunnen goed aangeven waar zaken mis gaan en wat er volgens hen beter kan. De jongeren vertellen open een eerlijk hoe het hen is vergaan bij het zoeken naar hun weg richting zelfstandigheid. Zij praten vanuit het hun bekende perspectief, dat van de jeugdzorg. U zult dat straks ook horen. Uit hun verhalen komt naar voren dat zij nog niet goed weten wat er na de jeugdzorg gaat gebeuren. Juist daarom zitten we hier nu met elkaar om de tafel. De openheid en eerlijkheid van deze jongeren verdient een antwoord van ons. Hoe gaan wij, zoals we hier bij elkaar zitten, zaken verbeteren. Daarom de vraag om aan het eind van de bijeenkomst een boodschap terug te geven aan de jongeren. Dat kan door een videoboodschap in te spreken. Deze wordt later teruggegeven aan de jongeren uit de film. 3. Korte discussie over stand van zaken integrale nazorg in de regio Rivierenland Wat is er in de regio nodig voor een integraal nazorgplan? Sociale kaart: Te denken valt aan een professioneel deel op CJG website met aandacht voor: - Wie-is-wie - Daar eventueel sociale kaart opzetten - Hierover later afspraken maken Afspraken maken over een nazorgplan voor de verdere begeleiding na jeugdzorg. Voor afsluiting dient Jeugdzorg (Entrea) een plan te maken met als kern: aandacht voor het sociale netwerk en personen die steun kunnen bieden. Hoe: Maak geen knip tussen Jeugdzorg en gemeentelijke instellingen Zorg voor een doorlopende lijn en trajecten overnemen als dit nodig is.

3 - 4 - De jongeren in beeld houden (om overgang vanuit zorg te bewaken): Dit kan door: WRAP-Around methode Of een coach/maatje. Caring adult, beproefde methode uit Engeland. Vooraf investeren in netwerk (door jeugdzorg) zodat een jongere niet ineens alleen komt te staan. Lukt niet altijd, dan zoeken naar andere mogelijkheden omdat sociale steun vanuit de omgeving belangrijk is. Bij uitstroom uit de jeugdzorg: onderzoek de mogelijkheden van familienetwerk-beraad of Eigen Kracht bijeenkomst. 4. Gezamenlijke verkenning Wat moet er rond nazorg jeugdzorg in de regio gebeuren en waarover zijn afspraken nodig? De deelnemers hebben deze vraag aan de hand van de onderstaande leefgebieden uitgewerkt op flappen. WONEN / INKOMEN Afspraken met Woningstichting over onderaannemerschap van woonvoorzieningen. HATwooneenheden. Basiskwaliteit kamers moet beter. Jongeren wonen nu, vanwege krapte op de woonmarkt, in risicovolle omstandigheden. Het vinden van geschikte woonruimte is een essentieel onderdeel van de begeleiding naar werk en inkomen / leren. Voor jongeren een helder traject uitzetten. Garantstelling inkomen eerste maand huur, borg etc. Voor startende jongeren is dit een probleem en vergroot kans om opnieuw af te glijden. Omvang woonbehoeften in beeld brengen. Dan niet alleen kijken naar jongeren die uit residentiële voorzieningen komen, maar ook jongeren die ambulante zorg hebben gehad. Ook voor deze groep is thuiswonen soms geen optie meer. Fondsen in beeld brengen waar starters voor inrichting een beroep op kunnen doen. Hanteer bij de nazorgplannen een Checklist leefgebieden. Is alles geregeld? Onvoldoende woonruimte. Wat zijn dan de mogelijkheden: - Kamers met kansen. In de regio plannen in ontwikkeling - Aanboren netwerk voor begeleiding - Doorstroming naar regulier: HAT-woning? Afspraken met Entrea: zorg voor een begeleidingplan. Wat is er na de jeugdzorg nodig? HATwoningen in de regio. Zijn deze er voldoende?

4 - 5 - Samen met de jongere een financieel perspectief maken. Job Coach inzetten voor begeleiding naar zelfstandigheid, werk

5 - 6 - ONDERSTEUNING / ZORG Een plek waar de jongere terecht kan voor praktische hulp. Fysiek/virtueel aansluitend op leefwereld van de jongere. Afspreken wie samen met de jongere de regie neemt. Welke organisatie/persoon is verantwoordelijk. CJG speelt hierin een belangrijke rol (soort verdeelstation) Voor elke jongere de mogelijkheden van een maatje/ouder of buddy onderzoeken. Probeer een sociaal netwerk op te zetten. Met stabiele woonplek met steunstructuur Bij start zorg/begeleiding gelijk nazorg bespreken. Jongere voorbereiden op het zelf verder kunnen Elke zorgaanbieder is verplicht een nazorgplan (met beschrijving van alle levensgebieden c.q. toekomstplan) met de jongere op te stellen. Altijd zorgen voor een warme overdracht. Indien dit niet lukt: CJG inschakelen als laagdrempelige plek waar jongere heen kan als het niet lukt Altijd eerst een vorm van Eigen Kracht onderzoeken, dan pas professionele hulp inschakelen! Zorg voor steun voor het sociaal netwerk Een warme overdracht is altijd op maat en tijdig opgesteld ( minimaal half jaar voor verlaten van zorg), bij overlap van de leefgebieden moeten de professionals nauw samenwerken. Concreet nazorgplan waar elke partij zich aan dient te houden met vaste rubrieken. Wat zijn de verantwoordelijkheden.

6 - 7 - LEREN / WERKEN / DAGBESTEDING Ook bij een reboundtraject vanaf week 1 (of week 0) nadenken (met jongeren) wat er daarna nodig is. Vanuit preventie: - Zorg voor een betere koppeling jeugdzorg onderwijs (RMC). Dit om uitval en verzuim tegen te gaan. - ROC: 200 gevallen uitval, weinig casussen in ZAT. Hoe kan dit? - Scholen: cultuur van verzuimmelding in vroeg stadium ontbreekt. Voor de leeftijdscategorie 15/18 25: Uit de combinatie school en de zorg van PACTH (outreachend) is veel winst te halen. Dit gebeurt nu nog onvoldoende. Via jeugdzorg is de jongere nu vaak afhankelijk van een voogd. Over de groep jongeren die zwaardere hulp nodig hebben is meer bekendheid en vertrouwen bij gemeenten nodig. Vooral nu geïndiceerde zorg onder druk staat. Project Nijmegen R75: voert vanaf 17,5 jaar een risicotaxatie uit. Waar moeten we op letten en wat is er nodig? Ook een optie voor Patch?? Zorgen voor een betere terugkoppeling tussen jeugdzorg - onderwijs - jongerenwerk etc. en niet verschuilen achter privacy. Belangrijk te agenderen dat mensen elkaars taal nog niet spreken, actie op uitzetten. Zorg dat samenwerkingsafspraken geformaliseerd worden (moet niet alleen van personen afhangen). Hoe monitor je na afloop de trajecten. Wat heeft het opgeleverd en waar zitten de manco s. Deze kennis ontbreekt. Verbinding naar werkgever maken. Kwetsbare jongeren in dienst nemen vraagt wat extra s (begeleiding, financieel). Jongeren willen vaak zelf niet dat op school bekend is dat zij in zorg zitten (hoeft ook niet altijd). Project Culemborg: - Aansluiting jeugdzorg - onderwijs. Wat gebeurt daar precies, zorg voor informatie delen en communicatie - Participatiehuis: leren en werken door 1 begeleider nu vooral volwassenen, aandacht gewenst.????????? ZAT: Entrea meer aan de ZAT s binden evenals GGZ/Jeugd. Meer kennisdeling en mogelijkheden van de jeugdzorg. Is nu onvoldoende. Er wordt door de deelnemers een Leefgebied gemist, te weten ADL-vaardigheid (Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen) ontbreekt, incl. omgaan met geld. Sociaal netwerk

7 - 8 - INTEGRALITEIT Er is een persoon nodig: mentor, denk om de klik Begeleider heeft netwerk nodig voor het maken van afspraken met partners voor de verdere uitvoering. Begeleider legt voor de jongere de noodzakelijke verbanden. Voor huisvesting centrale afspraken maken (werk/inkomen) Gemeente/CJG kan regie nemen Mentoring is een goed in te zetten instrument. Kan soms reguliere hulp (maatschappelijk werk)overbodig maken. Denk ook aan andere middelen voor jeugd: Eigen Kracht Conferentie Activiteiten vooral richten op stap naar zelfstandigheid en kansen zoeken. Niet direct insteken op hulpverlening en hulpvragen. Het gaat om vervolgtraject naar zelfstandigheid. Gros van de gezinnen in jeugdzorg krijgt ambulante hulp, de jongeren uit deze gezinnen hebben ook begeleiding nodig. Niet alleen denken aan jongeren uit residentiële voorzieningen Jeugdpreventie netwerk. Dit is een belangrijk vangnet voor jongere die afglijdt. Ook lokaal proberen om zorgjongeren d.m.v. deze netwerken in beeld te houden. Wanneer jongere 17,5 jaar (Entrea) dan investeren in vervolghulp. Kijk naar de leefgebieden en maak een inschatting op het risico van dak- en thuisloosheid. Wanneer R75 (o.a. Entrea/Nijmegen) wordt ingeschakeld dan worden zaken met jongere al voor en na 18 jaar geregeld. BJz zou ook nog wat langer contact kunnen houden (bellen, etc.) met de jongere. Zorg voor goede decentralisering van Jeugdzorg. Tussen 17,5 en 18 jaar een risicoanalyse maken zoals door het Veiligheidshuis wordt gedaan. Daarna verbinden aan juiste partners Contactpersoon voor jongere heeft aandacht voor: - Is er een netwerk nodig met partners waarmee ik als begeleider kan samenwerken? - Welke afspraken zijn nodig om zaken voor de jongere te regelen?. Wie zijn de contactpersonen: dit zijn personen van de instellingen De zorgaanbieder kijkt altijd naar: is er een bestaand netwerk en wat zijn de mogelijkheden. Het gaat om twee richtingen: bijv. patch-netwerk en netwerk-patch. Wanneer sprake van zorgmijders dan kijken naar: 1. Risicotaxatie 2. Koppelen aan mentor (mw) 3. Lijn houden naar jongere / op straat op zoeken 4. Ingang zoeken naar vragen die er zijn Jongere uit Jeugdzorg, dan overdracht naar maatschappelijk werk/patch of R75. Deze neemt jongeren in begeleiding en kijkt wat er nog nodig is en maakt plaatje compleet. Ook kijken of er op school nog iets nodig is. Ook binnen onderwijs / RMC zijn er traject mogelijk: - Vrijwillig begeleiden Coach en jij!

8 RMC- begeleidingstraject De begeleider vanuit Jeugdzorg moet de verschillen begeleidingsmogelijkheden (licht / zwaardere hulp) kennen en benutten Maatschappelijk werk meer toeleggen op: - outreachend werken en jongere opzoeken (onderwijs, jz), - voldoende kennis/kunde van jeugd hebben Je hebt een persoon nodig voor/met de jongere Persoon (vrijwillig, professional) heeft contactpersonen nodig bij instellingen en sociale kaart. Wie is wie. Dit kan een professioneel deel op CJG website zijn. Woningen met begeleiding nodig - Hoeveel zijn er nodig? - Er zijn ook jongeren tussen die niet thuis kunnen blijven en de stap naar kamerbewoning willen zetten. Ouders en jeugdzorg zijn beiden verantwoordelijk voor jongeren onder de 18 jaar - Voor jaar: volgens een eerste schatting zou het om 100 kamers/woonvoorzieningen in de regio gaan Schuldhulpverlening. Zit bij maatschappelijk werk (voor sociale zaken gemeente) - Er zijn wachtlijsten - Jongerenloket nodig; voor voorlichting, info/advies - Cursus grip op je knip voor groep; UWV Arnhem - Schuldhulp gebeurt ook vanuit Pacht, maar vraagt soms meer specialisme Een partij/persoon neemt voortouw bij de begeleiding van de jongere Vraagt specifieke manier van werken: binnen brede zienswijze of in smalle scope (bijv. jongerenwerk/jeugd maatschappelijk werk) Heeft deze persoon de mogelijkheid om deuren te openen? Is er mandaat? Ook de afspraken vanuit de convenanten benutten. Gemeente financiert trajecten. Mogelijkheden van cofinanciering onderzoeken. Moed tonen Transitie Jeugdzorg vraagt om goede afspraken. Deskundigheid en aanbod van jeugdzorg voor de regio behouden.

9 Agenda voor het vervolg Vervolgstappen: De lokale coördinator CJG heeft een belangrijke taak voor wat betreft nazorg. Bij de uitwerking van dit punt ook de sociale kaart meenemen. Maak een Professioneel deel op CJG website ook een wie- is- wie daar eventueel sociale kaart opzetten hierover later afspraak maken (incl. onderhoud regelen van sociale kaart) Inventarisatie naar de huisvestingbehoeften: Hoeveel jongeren hebben na jeugdzorg behoefte aan dergelijk voorzieningen. Hierbij niet alleen denken aan jongeren die in residentiële voorzieningen verblijven, maar ook jongeren die ambulante hulp krijgen. Wat is er al aan woonvoorzieningen en wat staat er qua projecten in de steigers Zorg voor een verbinding van CJG met de doelgroep Nazorg. Werkgroep CJG kan eerste verkenning doen en daar ook de Jeugdzorg bij betrekken. Nazorgplan/toekomstplan opstellen in samenwerking met de jongere. Hoe kun je doorgaande lijnen vorm geven, ook als jongeren niet meer willen. Wat kan de rol zijn van een risicotaxatie-instrument zoals dit gebruikt wordt in de regio Nijmegen. Om welke jongeren gaat het en hoe ga je met verschillende groepen jongeren om. Stel vast wat er nodig is en stem plan hier op af. Drie groepen jongeren: Jongeren die niets meer willen, Jongeren die wel hulp wensen Jongeren die te motiveren zijn voor begeleiding en ondersteuning Kopgroep CJG werkt voorstellen uit en betrekt relevante instellingen hierbij en zorgt voor terugkoppeling. Graag uitwisseling van plannen en ideeën met andere regio s. Provinciale werkgroep besteedt hier aandacht aan. Provincie en Spectrum graag bereid mee te denken bij verdere uitwerking plannen Meer informatie leest u in de uitnodiging.

Laat dit weten vanuit de jeugdzorg, detentie of lokale veld. leefgebieden wat?

Laat dit weten vanuit de jeugdzorg, detentie of lokale veld. leefgebieden wat? - 2 - Naar een integrale aanpak na jeugdzorg regio Arnhem Plaats: Hoofdkantoor Woningcorporatie Vivare te Arnhem Datum: 28 oktober 2010 Verslag werkbijeenkomst integrale nazorg na jeugdzorg Arnhem Focusvraag

Nadere informatie

Werkbijeenkomst integrale nazorg na jeugdzorg Doetinchem

Werkbijeenkomst integrale nazorg na jeugdzorg Doetinchem Werkbijeenkomst integrale nazorg na jeugdzorg Doetinchem Plaats: Hart van Doetinchem te Doetinchem Datum: 7 oktober 2010 Focusvraag voor de bijeenkomst: Goede ondersteuning voor jongeren uit de Jeugdzorg/JJI

Nadere informatie

Startnotitie Wat weten we al over nazorg? Wensen en behoeften: de knelpunten en oplossingen. Deze InZicht. 1. Planmatige aanpak - de voorbereiding

Startnotitie Wat weten we al over nazorg? Wensen en behoeften: de knelpunten en oplossingen. Deze InZicht. 1. Planmatige aanpak - de voorbereiding Startnotitie Wat weten we al over nazorg? Wensen en behoeften: de knelpunten en oplossingen Inleiding De informatie in deze notitie is afkomstig uit verschillende publicaties en is grotendeels gerangschikt

Nadere informatie

Eerder en Dichtbij. Projectplan

Eerder en Dichtbij. Projectplan Eerder en Dichtbij Projectplan Bussum, augustus september 2012 1. Inleiding De pilot Eerder en Dichtbij is een verlening van de eerste pilot Meer preventie minder zorg. Het doel van de pilot was oorspronkelijk

Nadere informatie

Het stroomschema treft u onderaan dit document. Eerst volgt een toelichting op de verschillende onderdelen van het stroomschema.

Het stroomschema treft u onderaan dit document. Eerst volgt een toelichting op de verschillende onderdelen van het stroomschema. Ondersteuning na Jeugdzorg Concept stroomschema warme overdracht December 2013 versie na praktijkatelier december 2013 Op basis van de input uit praktijkatelier 1 (januari 2013) is een concept stroomschema

Nadere informatie

Integrale aanpak na jeugdzorg Regio Noord-Veluwe

Integrale aanpak na jeugdzorg Regio Noord-Veluwe Integrale aanpak na jeugdzorg Regio Noord-Veluwe Jacqueline van Schoonhoven April 2013 Rapport 09-1081f JvS-riw Inhoud Samenvatting begeleiding na jeugdzorg... 1 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2

Nadere informatie

Jeugdbeleid en de lokale educatieve agenda

Jeugdbeleid en de lokale educatieve agenda Jeugdbeleid en de lokale educatieve agenda Workshop verzorgd door: Rob Gilsing (SCP) Hans Migchielsen (Jeugd en Onderwijs) Opzet: inhoudelijke karakterisering lokaal educatieve agenda: Landelijk (relatie

Nadere informatie

Welke kansen geeft decentralisatie van de Jeugdzorg voor Welzijn? Voorjaarsworkshop Verdiwel 7 april 2011 Inleiding Wiel Janssen

Welke kansen geeft decentralisatie van de Jeugdzorg voor Welzijn? Voorjaarsworkshop Verdiwel 7 april 2011 Inleiding Wiel Janssen www.pwc.com Welke kansen geeft decentralisatie van de Jeugdzorg voor Welzijn? Voorjaarsworkshop Verdiwel Inleiding Wiel Janssen Curriculum Wiel janssen: 35 jaar ervaring aan de voorkant van de Jeugdzorg

Nadere informatie

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1 Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond 22 januari 2013 14/02/2013 1 Headlines/voorlopige conclusies Deel I: Tussenevaluatie Buurtteams Jeugd en Gezin Pilot Ondiep/Overvecht 14/02/2013 2 Facts en figures

Nadere informatie

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1

Agendapunt 7. Pagina 1 van 1 Agendapunt 7 Vergadering : WGSSD Regio Amersfoort Datum : 3 december 2018 Onderwerp : Stand van zaken Sluitende aanpak 18-/18+ regio Amersfoort Bijlage : Concept presentatie BO SD 20 december Integraal

Nadere informatie

Aanpak: CJG-aanpak. Beschrijving

Aanpak: CJG-aanpak. Beschrijving Aanpak: CJG-aanpak De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: CJG Icare Deze

Nadere informatie

Aanpak risicojeugd 18 tot 23 jaar in Amsterdam Nieuw-West

Aanpak risicojeugd 18 tot 23 jaar in Amsterdam Nieuw-West Inleiding Aanpak risicojeugd 18 tot 23 jaar in Amsterdam Nieuw-West Als portefeuillehouder Jeugd, zorg en welzijn in Amsterdam Nieuwe West wil ik heel bewust agenderen dat de groep jongeren of jongvolwassenen

Nadere informatie

Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg

Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg Ter voorbereiding op de transitie maken gemeenten, georganiseerd in zes regio s, en Gedeputeerde Staten van provincie Utrecht,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal Nieuws voor professionals op het gebied van opvoeden en opgroeien 10 Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal In deze nieuwsbrief vindt u als professional, informatie over de ontwikkelingen van

Nadere informatie

ZORG VOOR JEUGD FRYSLÂN OP KOMPAS INVOEGEN EN AANSLUITEN. Samenvatting

ZORG VOOR JEUGD FRYSLÂN OP KOMPAS INVOEGEN EN AANSLUITEN. Samenvatting ZORG VOOR JEUGD FRYSLÂN OP KOMPAS INVOEGEN EN AANSLUITEN Samenvatting Kompas voor de zorg voor de jeugd in Fryslân De zorg voor de jeugd valt vanaf 2015 onder de taken van de gemeente. De 27 Friese gemeenten

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders geeft in zijn reactie aan de conclusies van de rekenkamer te herkennen.

Het college van burgemeester en wethouders geeft in zijn reactie aan de conclusies van de rekenkamer te herkennen. tekst raadsvoorstel Inleiding Vanaf januari 2015 (met de invoering van de nieuwe jeugdwet) worden de gemeenten verantwoordelijk voor alle ondersteuning, hulp en zorg aan kinderen, jongeren en opvoeders.

Nadere informatie

Van college naar werkagenda. Inspiratie voor het opstellen van uw Werkagenda Samenwerking met Jeugdbescherming en Jeugdstrafrecht

Van college naar werkagenda. Inspiratie voor het opstellen van uw Werkagenda Samenwerking met Jeugdbescherming en Jeugdstrafrecht Van college naar werkagenda Inspiratie voor het opstellen van uw Werkagenda Samenwerking met Jeugdbescherming en Jeugdstrafrecht Overall knelpunten die men wil oplossen Uitwisseling van gegevens Uitdaging

Nadere informatie

Productcatalogus 2015

Productcatalogus 2015 Productcatalogus 2015 Stichting ToReachIt Simple as A.B.C. Acceptance is the Beginning of Change Inhoudsopgave Inleiding Pag. 1.1 Waarom deze productcatalogus 3. 1.2 Stichting ToReachIt samengevat 3. Producten

Nadere informatie

Verbinden, versterken, doen wat nodig is, deskundig. Jeugd&Gezinsteams Holland Rijnland

Verbinden, versterken, doen wat nodig is, deskundig. Jeugd&Gezinsteams Holland Rijnland Verbinden, versterken, doen wat nodig is, deskundig Jeugd&Gezinsteams Holland Rijnland Verbinden, versterken, doen wat nodig is, deskundig Even voorstellen: Melissa Cabaret: JGT medewerker Alphen Linda

Nadere informatie

Aanpak: GRIP-aanpak. Beschrijving

Aanpak: GRIP-aanpak. Beschrijving Aanpak: GRIP-aanpak De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Bureau Jeugdzorg

Nadere informatie

Transformatie jeugdzorg: samen werken aan vernieuwing

Transformatie jeugdzorg: samen werken aan vernieuwing Transformatie jeugdzorg: samen werken aan vernieuwing Bestuursopdracht 2012 Subregio West-Brabant Oost Oktober 2012 Transformatie jeugdzorg: samen werken aan vernieuwing Bestuursopdracht 2012 Subregio

Nadere informatie

Passie voor jongeren. Goede jeugdzorg is een must Lenie Scholten wethouder jeugd

Passie voor jongeren. Goede jeugdzorg is een must Lenie Scholten wethouder jeugd Passie voor jongeren Goede jeugdzorg is een must Lenie Scholten wethouder jeugd Jongeren in Nijmegen 19.064 18 tot 23 jaar 9.543 12 t/m 17 jaar 3.107 10 en 11 jarigen 9.537 4 t/m 9 jaar 6.468 0 t/m 3 jaar

Nadere informatie

Haagse agenda kwetsbare jongeren mei 2018 Versie

Haagse agenda kwetsbare jongeren mei 2018 Versie Haagse agenda kwetsbare jongeren 16-23 Aanleiding agenda Rapport JONG doet mee! en Jeugdombudsman Advies cliëntenraad Sociaal Domein: - de jongere heeft een dak boven het hoofd - de jongere kan met geld

Nadere informatie

Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen. Beschrijving

Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen. Beschrijving Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Aanpak: Participatiehuis. Beschrijving

Aanpak: Participatiehuis. Beschrijving Aanpak: Participatiehuis De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Partners

Nadere informatie

Wat werkt bij de transitie van een intensief onderwijs-zorgarrangement naar het (reguliere) voortgezet onderwijs?

Wat werkt bij de transitie van een intensief onderwijs-zorgarrangement naar het (reguliere) voortgezet onderwijs? Wat werkt bij de transitie van een intensief onderwijs-zorgarrangement naar het (reguliere) voortgezet onderwijs? Jeugd in Onderzoek 25-5-2019 Sanne Pronk Altra Onderwijs & Jeugdhulp Aanleiding Datagestuurde

Nadere informatie

Zorgaanbieder Verbinding

Zorgaanbieder Verbinding Gezamenlijk werkproces Sociaal Wijkteam en zorgaanbieders DIAH In de werkgroep is afgesproken om het werkproces van het sociaal wijkteam en de zorgaanbieders DIAH in kaart te brengen. En dan met name waar

Nadere informatie

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Bergen op Zoom

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Bergen op Zoom Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Bergen op Zoom Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie Juni 2015 Samenwerkend Toezicht Jeugd (STJ) verstaat onder een gezin met geringe sociale redzaamheid een

Nadere informatie

Aanpak: Integrale Aanpak. Beschrijving

Aanpak: Integrale Aanpak. Beschrijving Aanpak: Integrale Aanpak De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Mondriaan

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Aanpak: WIJ Eindhoven. Beschrijving

Aanpak: WIJ Eindhoven. Beschrijving Aanpak: WIJ Eindhoven De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Lumens Groep

Nadere informatie

Dialoog, co creatie en coalitievorming

Dialoog, co creatie en coalitievorming Dialoog, co creatie en coalitievorming Van het faciliteren van netwerken naar het regisseren van een integrale benadering en werkwijze. rik.gerritsen@vggm.nl egbert.van.der.meer@bmc.nl Workshop 6 Kaders

Nadere informatie

Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg

Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg Ter voorbereiding op de transitie maken gemeenten, georganiseerd in zes regio s, en Gedeputeerde Staten van provincie Utrecht,

Nadere informatie

B en W Adviesnota ADVIES

B en W Adviesnota ADVIES Onderwerp Update Baanwijs Zaaknummer 324980 Teammanager Ernst-Jan Meerbeek B & W datum 29 mei 2017 Team Maatschappelijke ontwikkeling Naam steller Sanne Bloemen Portefeuillehouder Lucien Peeters/Martijn

Nadere informatie

Hertaling juni Door: Peter Eggen

Hertaling juni Door: Peter Eggen Hertaling juni 2017 Door: Peter Eggen Wie zijn wij, Het Regionaal Platform Ervaringskennis is gestart in 2013. Het RPE is een samenwerking tussen cliëntenraden en Wmo-raden in de regio Nijmegen. Mensen

Nadere informatie

Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie. Beschrijving

Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie. Beschrijving Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Resultaten marktconsultatie 5 april Maatschappelijke Opvang

Resultaten marktconsultatie 5 april Maatschappelijke Opvang Resultaten marktconsultatie 5 april Maatschappelijke Opvang Voorbereidende groep gemeenten: Esther Francot Trekker Ruben Badal Arjan Kampen Dick Nieuwland 1. Perceelindeling voorgestelde nieuwe indeling

Nadere informatie

Aanpak: Gezinsmanagement/WIG. Beschrijving

Aanpak: Gezinsmanagement/WIG. Beschrijving Aanpak: Gezinsmanagement/WIG De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Veiligheidshuis

Nadere informatie

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Aanpak: Bijzondere Zorg Team. Beschrijving

Aanpak: Bijzondere Zorg Team. Beschrijving Aanpak: Bijzondere Zorg Team Namens de gemeente Deventer hebben drie netwerkpartners de vragenlijst gezamenlijk ingevuld. Dit zijn Dimence GGZ, Tactus verslavingszorg, en Iriszorg maatschappelijke opvang.

Nadere informatie

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: BJZ Flevoland

Nadere informatie

I m Ready! Jongeren over de weg naar zelfstandigheid

I m Ready! Jongeren over de weg naar zelfstandigheid Mogelijk gemaakt door: Jongeren over de weg naar zelfstandigheid Transformeren doe je samen 16 juni 2014 Welkom! Jongeren over de weg naar zelfstandigheid Project Doel van project Met wie werken we samen?

Nadere informatie

Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg

Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg Visie Jongerenwerk Leidschendam-Voorburg Juni 2014 Waarom een visie? Al sinds het bestaan van het vak jongerenwerk is er onduidelijkheid over wat jongerenwerk precies inhoudt. Hierover is doorgaans geen

Nadere informatie

12 Succesfactoren. voor een doorlopend onderwijstraject in, voor en na gesloten verblijf. Colofon:

12 Succesfactoren. voor een doorlopend onderwijstraject in, voor en na gesloten verblijf. Colofon: Tekst en samenstelling: ministeries van OCW, VenJ en VWS, DJI, Jeugdzorg Nederland, Taakgroep Onderwijs in gesloten instellingen en Gedragswerk. Deze succesfactoren zijn vooral bedoeld voor managers en

Nadere informatie

Agendapunt 011015 BO GGDRU Vergadering Datum Onderwerp Bijlage Doel agendering Toelichting

Agendapunt 011015 BO GGDRU Vergadering Datum Onderwerp Bijlage Doel agendering Toelichting Agendapunt Mededelingen 011015 BO GGDRU Vergadering : BO Adviescommissie GGDrU Datum : 15 oktober 2015 Onderwerp : Voortgang gezondheidscommunicatie, alcoholpreventie en convenant jeugd Bijlage : Evaluatie

Nadere informatie

Het organiseren van een Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK)

Het organiseren van een Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK) Vragenlijst Inhoud: 1. In hoeverre is er een gedeelde visie in de regio over wat er op lokaal, regionaal en bovenregionaal niveau dient te worden ingekocht en georganiseerd? Er vindt al goede samenwerking

Nadere informatie

WERKPROCES ACTIETAFEL THUISZITTERS

WERKPROCES ACTIETAFEL THUISZITTERS WERKPROCES ACTIETAFEL THUISZITTERS Daar waar voorgaand schooljaar staat wordt het schooljaar 2015 ACTIETAFEL THUISZITTERS DOEL Het doel van een actietafel is thuiszittende kinderen en jeugdigen, op de

Nadere informatie

De uitdagingen van de transformatie zijn de kansen voor de JGGZ en zijn academische functie

De uitdagingen van de transformatie zijn de kansen voor de JGGZ en zijn academische functie Inleiding Rutger Hageraats Symposium De Bascule 26-06-2015 De uitdagingen van de transformatie zijn de kansen voor de JGGZ en zijn academische functie De aanleiding Wat was er ook alweer aan de hand? Niet

Nadere informatie

IVO onderzoek: Zorg voor zwerfjongeren met ernstige problematiek in Rotterdam. Van onderzoek naar praktijk

IVO onderzoek: Zorg voor zwerfjongeren met ernstige problematiek in Rotterdam. Van onderzoek naar praktijk IVO onderzoek: Zorg voor zwerfjongeren met ernstige problematiek in Rotterdam Van onderzoek naar praktijk 22-11-2011 Van onderzoek naar praktijk Doelgroep IVO onderzoek: Dak- en thuisloze jongeren met

Nadere informatie

AANBEVELINGEN. Jeugdbeleid in de praktijk

AANBEVELINGEN. Jeugdbeleid in de praktijk AANBEVELINGEN Jeugdbeleid in de praktijk De gemeenten in en rondom Arnhem hebben de opdracht om cliëntenparticipatie in de jeugdzorg vorm te geven. De Brigade is één van de vormen van deze cliëntenparticipatie

Nadere informatie

Programma. Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd. Landelijk Steunpunt ZAT s

Programma. Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd. Landelijk Steunpunt ZAT s Passend onderwijs ZAT - CJG; samen sterk voor de jeugd Themaconferenties WSNS-coördinatoren en bestuurders Dinsdag 22 september 2009, Rotterdam Woensdag 30 september 2009, Weert Maandag 5 oktober 2009,

Nadere informatie

Het sociale domein in verandering. Kansen voor verbetering

Het sociale domein in verandering. Kansen voor verbetering Het sociale domein in verandering Kansen voor verbetering Veendam, 25 april 2013 Agenda Een korte inleiding Veranderingen in het sociale domein Decentralisaties 2 Het sociale domein verandert De overheid

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg. Van zorgen voor naar zorgen dat. Informatiebijeenkomst voor raadsleden Elburg 7 mei 2012

Transitie Jeugdzorg. Van zorgen voor naar zorgen dat. Informatiebijeenkomst voor raadsleden Elburg 7 mei 2012 Transitie Jeugdzorg Van zorgen voor naar zorgen dat Informatiebijeenkomst voor raadsleden Elburg 7 mei 2012 Doel decentralisatie Één financieringssysteem voor het gehele jeugdbeleid: preventief, ambulant

Nadere informatie

Centrum Jeugd & Gezin Maasland

Centrum Jeugd & Gezin Maasland 1 Centrum Jeugd & Gezin Maasland Presentatie BJZ Centrum Jeugd & Gezin Maasland "Meer dan een gebouw alleen" 5 juni 2012 2 Het Centrum Jeugd & Gezin Maasland voor Kinderen en jongeren (0-23 jaar) Ouders

Nadere informatie

Sociale Wijkteams Zaanstad

Sociale Wijkteams Zaanstad Sociale Wijkteams Zaanstad Simone Veenema Afdelingshoofd Werk & Inkomen Gemeente Zaanstad Hoe past SWT in decentralisatie Pijlers 3 decentralisaties Preventie Eigen verantwoordelijkheid Integrale benadering

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 NA INSPRAAK Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen.

Nadere informatie

Doel van deze notitie Informeren over de te maken keuzes in het provinciaal jeugdzorgbeleid in de periode tot de transitie jeugdzorg.

Doel van deze notitie Informeren over de te maken keuzes in het provinciaal jeugdzorgbeleid in de periode tot de transitie jeugdzorg. Onderwerp keuzes meerjarenbeleid jeugdzorg 2013-2016 Doel van deze notitie Informeren over de te maken keuzes in het provinciaal jeugdzorgbeleid in de periode tot de transitie jeugdzorg. Inleiding De Wet

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk Bijlagen De gemeenteraad - Brede Welzijnsvisie Het college 121560 1 Controller Directie Paraaf Datum CC Samenvatting Op 3 juli 2012 heeft

Nadere informatie

De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers

De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers VISIEDOCUMENT November 2015 OOGO De Liemers De samenwerkende gemeenten Duiven, Montferland, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar en de samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Traject van de toekomst

Traject van de toekomst Gebundelde kracht in een kansrijk MBO 10 januari 2013 Traject van de toekomst Bovenschoolse opvang Groningen Hans Everhardt Programmamanager VSV regiogelden Aanleiding Traject vd Toekomst Regionale analyse

Nadere informatie

DE ZORG VOOR DE JEUGD VAN DE TOEKOMST

DE ZORG VOOR DE JEUGD VAN DE TOEKOMST DE ZORG VOOR DE JEUGD VAN DE TOEKOMST Visiedocument Transitie Jeugdzorg & Versnelling Transitie Jeugdzorg Raadsbijeenkomst 5 september 2012 Indeling 1. Context 2. Visie 3. VoortgangtransitieLand van Cuijk

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Memo Aan : gemeenteraad Van : College van burgemeester en wethouders Datum : 17 december 2013 In afschrift aan : Saskia Visser, Ted Benschop, Wilma van Wensem Zaaknummer : 8754

Nadere informatie

De slimste route? Vormgeven toegang

De slimste route? Vormgeven toegang De slimste route? Vormgeven toegang Grote veranderingen in zorg en ondersteuning Taken vanuit AWBZ, Jeugdzorg, Werk en inkomen. Passend onderwijs (toegang tot onderwijs) De slimste route (voor Hengelo)

Nadere informatie

Nieuwsbrief Decentralisatie Jeugdzorg

Nieuwsbrief Decentralisatie Jeugdzorg Nieuwsbrief Decentralisatie Jeugdzorg Juli 2012 Het college van Reimerswaal vindt het belangrijk om de gemeenteraad mee te nemen in de transitie van de jeugdzorg. Het geven van goede informatie hoort hier

Nadere informatie

Er is voldaan aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen.

Er is voldaan aan de verplichting in de Jeugdwet om een beleidsplan en een verordening vast te stellen. Datum: 28-10-14 Onderwerp Beleidsplan jeugd en verordening jeugdhulp Status Besluitvormend Voorstel 1. het regionale beleidsplan jeugd vast te stellen 2. het lokale beleidsplan jeugd gemeente Boxtel 2015

Nadere informatie

Aanpak: Praktische gezinsondersteuning. Beschrijving

Aanpak: Praktische gezinsondersteuning. Beschrijving Aanpak: Praktische gezinsondersteuning De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door:

Nadere informatie

Informatie voor cliënten - Wat heeft een buddy te bieden?

Informatie voor cliënten - Wat heeft een buddy te bieden? Informatie voor cliënten - Wat heeft een buddy te bieden? Wat kunt u van een buddy verwachten? Een buddy is een vrijwilliger die mens-tot-mens ondersteuning geeft aan iemand die dat even nodig heeft, de

Nadere informatie

Rapportage Monitor Transitie Jeugd Kwartaal 2, 2015

Rapportage Monitor Transitie Jeugd Kwartaal 2, 2015 Rapportage Monitor Transitie Jeugd Kwartaal 2, 2015 De Monitor Transitie Jeugd brengt de onbedoelde effecten en knelpunten van de transitie van de jeugdhulp naar de gemeenten vanuit cliëntperspectief in

Nadere informatie

Samen werken aan het Haagse jeugdbeleid Denis Vink, afdeling Jeugd

Samen werken aan het Haagse jeugdbeleid Denis Vink, afdeling Jeugd Denis Vink, afdeling Jeugd Agenda Participatieproces Waar gaan we naartoe Inleiding Vragen aan commissieleden Inleiding Gemeente verantwoordelijk voor het gehele jeugdstelsel: van preventie tot jeugdhulp

Nadere informatie

Kennisplatform Mantelzorg West Friesland. Samen vernieuwen in de Wmo, 15 juni 2015

Kennisplatform Mantelzorg West Friesland. Samen vernieuwen in de Wmo, 15 juni 2015 Kennisplatform Mantelzorg West Friesland Een netwerkorganisatie van gemeenten, zorgaanbieders, hulverlenende instellingen en belangenbehartigers van mantelzorgers Samen vernieuwen in de Wmo, 15 juni 2015

Nadere informatie

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld

Begeleid Wonen. www.st-neos.nl. Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld Begeleid Wonen www.st-neos.nl Maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld De stichting Neos is een organisatie voor maatschappelijke opvang en aanpak huiselijk geweld. De organisatie richt zich

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

CliC t.a.v. Dhr. Grommen, Mercator 1. Sittard. Geachte heer Grommen,

CliC t.a.v. Dhr. Grommen, Mercator 1. Sittard. Geachte heer Grommen, CliC t.a.v. Dhr. Grommen, Mercator 1. Sittard. Geachte heer Grommen, Naar aanleiding van uw mail d.d. 15 december wil ik graag vanuit de gemeente Beesel reageren op uw vragen. Wij hebben elkaar donderdag

Nadere informatie

Feiten en cijfers: Wat feiten en cijfers: Vrijwilligers: 342 Stagiaires: 43 Beroepskrachten: 78 Medewerkers: 463. Omzet: 4,3 miljoen

Feiten en cijfers: Wat feiten en cijfers: Vrijwilligers: 342 Stagiaires: 43 Beroepskrachten: 78 Medewerkers: 463. Omzet: 4,3 miljoen Wat feiten en cijfers: Feiten en cijfers: Vrijwilligers: 342 Stagiaires: 43 Beroepskrachten: 78 Medewerkers: 463 Omzet: 4,3 miljoen Werkgebied: 5 gemeenten Land van Cuijk West Maas en Waal (Gelderland)

Nadere informatie

Vanaf 1 augustus 2017 maken wij onderscheid tussen het reguliere RMC en jongeren in een kwetsbare positie. De bovenste route zal voor velen van

Vanaf 1 augustus 2017 maken wij onderscheid tussen het reguliere RMC en jongeren in een kwetsbare positie. De bovenste route zal voor velen van 1 2 3 Vanaf 1 augustus 2017 maken wij onderscheid tussen het reguliere RMC en jongeren in een kwetsbare positie. De bovenste route zal voor velen van jullie bekend zijn. Vanaf 1 augustus heeft de gemeente

Nadere informatie

Integraal en ontschot werken; kan het? Divosacongres 17 november 2016

Integraal en ontschot werken; kan het? Divosacongres 17 november 2016 Integraal en ontschot werken; kan het? Divosacongres 17 november 2016 11/21/2016 Programma Voorstellen, wie zijn wij? Schaalwandelen Landelijk beeld, hoe ontschot zijn we werkelijk? Eindhoven vertelt Samen

Nadere informatie

Samenvatting reacties regionale raadsbijeenkomst 2 oktober 2013 van 19.30 tot 22.00 uur

Samenvatting reacties regionale raadsbijeenkomst 2 oktober 2013 van 19.30 tot 22.00 uur Samenvatting reacties regionale raadsbijeenkomst 2 oktober 2013 van 19.30 tot 22.00 uur Aanwezig: 27 raadsleden ( 3 uit Boekel, 5 uit Landerd, 3 Sint-Oedenrode, 8 uit Uden, 8 uit Veghel 5 wethouders jeugdbeleid

Nadere informatie

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder!

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder! 24 uurshulp Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! 24 UURSHULP De meeste kinderen en jongeren wonen thuis bij hun ouders totdat ze op zichzelf gaan wonen. Toch kunnen er omstandigheden zijn,

Nadere informatie

Module Outreachend Werken programma dag 5. Kenniscentrum Maatschappij en Recht Hogeschool van Amsterdam

Module Outreachend Werken programma dag 5. Kenniscentrum Maatschappij en Recht Hogeschool van Amsterdam Module Outreachend Werken programma dag 5 Kenniscentrum Maatschappij en Recht Hogeschool van Amsterdam Programma 1. Multiple Choice toets bespreken 2. Cirkel van onmacht: Klara Zwart 3. Miranda deel twee

Nadere informatie

Uitkomsten toezichtonderzoek Spijkenisse

Uitkomsten toezichtonderzoek Spijkenisse Uitkomsten toezichtonderzoek Spijkenisse Toezichtonderzoek op beleidsniveau naar de verantwoorde zorg en ondersteuning van gezinnen met geringe sociale redzaamheid September 2013 Samenwerkend Toezicht

Nadere informatie

Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit

Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit Prioriteiten jongeren in armoede, Verkiezingen 2014 Videoboodschap: De shit waar je in zit Sinds 2011 komt een groep jongeren in armoede op regelmatige basis samen. Om elkaar te leren kennen, om naar elkaar

Nadere informatie

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG

SAMENVATTING BOUWSTENEN ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG SAMENVATTING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG INLEIDING ZELFMANAGEMENT EN PASSENDE ZORG In samenwerking met de deelnemers van het De Bouwstenen zijn opgebouwd uit thema s die Bestuurlijk Akkoord GGZ zijn

Nadere informatie

Kansrijk opgroeien in Lelystad

Kansrijk opgroeien in Lelystad PowerPoint presentatie Lelystad Kansrijk opgroeien in Lelystad Gemeente Lelystad dient als volgt te worden Kadernota Jeugdhulp Beeldvormende sessie 28 januari 2014 PowerPoint presentatie Lelystad Gemeente

Nadere informatie

Aanpak: OGGz. Beschrijving

Aanpak: OGGz. Beschrijving Aanpak: OGGz De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: OGGz Z.O. Drenthe GGD

Nadere informatie

Welkom. Chris Vervloet. Senior Werkcoach UWV Werkbedrijf Coördinator Jongerenloket Blink! T: 013-7504343 E: chris.vervloet@uwv.nl

Welkom. Chris Vervloet. Senior Werkcoach UWV Werkbedrijf Coördinator Jongerenloket Blink! T: 013-7504343 E: chris.vervloet@uwv.nl Welkom Chris Vervloet Senior Werkcoach UWV Werkbedrijf Coördinator Jongerenloket Blink! T: 013-7504343 E: chris.vervloet@uwv.nl Jongerenloket BLINK! Klantbenadering / uitgangspunt: Talent, vertrouwen en

Nadere informatie

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE

MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE MAATSCHAPPELIJKE OPVANG EN BESCHERMD WONEN IN DE REGIO OOST-VELUWE ONZE AGENDA VOOR 2016-2020 Sommige mensen hebben zo weinig grip op hun dagelijks leven, dat ze niet zelfstandig kunnen wonen. Dit komt

Nadere informatie

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

VERSLAG EN ACTIELIJST 3 e (reguliere) fysieke overlegtafel Jeugd 8 augustus 2014.

VERSLAG EN ACTIELIJST 3 e (reguliere) fysieke overlegtafel Jeugd 8 augustus 2014. VERSLAG EN ACTIELIJST 3 e (reguliere) fysieke overlegtafel Jeugd 8 augustus 2014. Algemene aanwijzingen: -de gemeenten die deelnemen aan het Netwerk Sociaal Domein Midden Holland (NSDMH), worden in dit

Nadere informatie

Datum : 20 maart 2017 Kenmerk : ASD Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : Ongevraagd advies transformatie jeugdzorg

Datum : 20 maart 2017 Kenmerk : ASD Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : Ongevraagd advies transformatie jeugdzorg Datum : 20 maart 2017 Kenmerk : ASD20170004 Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : Ongevraagd advies transformatie jeugdzorg Geacht college, Op 22 februari jl. troffen wij op ibabs

Nadere informatie

Beleidsnotitie Dak- en Thuislozen CSA05.062. Aanleiding

Beleidsnotitie Dak- en Thuislozen CSA05.062. Aanleiding Onderwerp CSA05.062 Beleidsnotitie Dak- en Thuislozen Aanleiding In 2004 is al een begin gemaakt met de formulering van genoemd beleid rond dak- en thuislozen. Medio 2004 is in de Commissie Samenleving

Nadere informatie

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH = = = = =

HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH = = = = = Gedeputeerde Staten STATENNOTITIE Aan de leden van Provinciale Staten HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH Statennotitie 18-plus problematiek HHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

Nadere informatie

Agenda van vanavond!

Agenda van vanavond! 1 Agenda van vanavond! Welkom + Statusoverzicht! Communicatie: RTL Nieuws Weekblad van Dongen Persoonlijke ervaringen: John de Jager Uitkomsten enquête + uitwerken thema s (werkgroepen) Dialoog + terugkoppeling

Nadere informatie

Nieuwsbrief NIEUWJAARSGROET. Centrum Jeugd en Gezin Rhenen wenst in 2013: Jaargang 2013 nr.7

Nieuwsbrief NIEUWJAARSGROET. Centrum Jeugd en Gezin Rhenen wenst in 2013: Jaargang 2013 nr.7 NIEUWJAARSGROET Centrum Jeugd en Gezin Rhenen wenst in 2013:...gezinnen toe dat zij op zoek blijven naar eigen kracht, mogelijkheden en talenten!...professionals toe dat zij collega s verbinden vanuit

Nadere informatie

CMWW. Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum

CMWW. Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum CMWW Evaluatie Jeugd Preventie Programma Brunssum 2013 Inhoudsopgave 1. Inleiding Blz. 3 2. Uitvoering Blz. 3 3. Aanpak Blz. 4 4. Ontwikkelingen van het JPP Blz. 5 5. Conclusies en Aanbevelingen Blz. 6

Nadere informatie

Workshop Privacy en Triage

Workshop Privacy en Triage Workshop Privacy en Triage Programma 1. Over de streep 2. Introductie Privacy & Triage 3. Triage in casus Privacy staat integraal werken in sociaal domein in de weg Gemeenten krijgen een grotere verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Toelichting toegangsproces beschermd wonen

Toelichting toegangsproces beschermd wonen Toelichting toegangsproces beschermd wonen 1. Toegangspoort beschermd wonen Centrumgemeente Nijmegen organiseert de toegang tot beschermd wonen voor de regio Rijk van Nijmegen en Rivierenland. Vanwege

Nadere informatie

Organiseren van samenwerking in het jeugddomein

Organiseren van samenwerking in het jeugddomein Organiseren van samenwerking in het jeugddomein De overkoepelende resultaten van vier afstudeeronderzoeken Publiek Management In opdracht van Integraal Toezicht Jeugdzaken (ITJ) hebben vier studenten Bestuurs-

Nadere informatie

CJG4kracht: De krachten gebundeld! Centrum voor Jeugd en Gezin Apeldoorn

CJG4kracht: De krachten gebundeld! Centrum voor Jeugd en Gezin Apeldoorn CJG4kracht: De krachten gebundeld! Centrum voor Jeugd en Gezin Apeldoorn 1 Programma 1. Opening wethouder Paul Blokhuis 2. Transitie en transformatie, Monique te Wierik 3. CJG4kracht, Saskia Blom 4. De

Nadere informatie

de jeugd is onze toekomst

de jeugd is onze toekomst de jeugd is onze toekomst vereniging van groninger gemeenten Bestuursakkoord Jeugd 2008-2012 In veel Groninger gemeenten zijn er kinderen met problemen. En daarvan krijgen er te veel op dit moment niet

Nadere informatie

Trea Hempenius Coördinator PGA

Trea Hempenius Coördinator PGA Trea Hempenius Coördinator PGA Pilot jeugdhulp - aansluiting AZC COA Gemeente Smallingerland Gemeente Waadhoeke GGD/PGA Fryslân RMA DOEL PILOTS JEUGDHULP Jeugdhulp dichter bij de asielzoekerskinderen op

Nadere informatie