Inwerkweekend 2016 VAN. som

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inwerkweekend 2016 VAN. som"

Transcriptie

1 Inwerkweekend 2016 LANDELIJK OVERLEG VAN FRACTIES som

2 Gefeliciteerd! Met je (nieuwe) plek in de medezeggenschap kun je jouw onderwijsinstelling nog beter maken! Wij hopen jou het komende jaar te mogen ondersteunen met alle activiteiten die je als medezeggenschapper gaat ondernemen. Eén van de belangrijke stappen in je medezeggenschapsjaar is deelname aan ons InWerkWeekend (IWW). Het Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM) en het Landelijk Overleg Fracties (LOF) organiseren begin september een weekend met een inhoudelijk en informeel programma, zodat je alle kennis en ervaring in huis hebt voor een goede en snelle start. Daarnaast leer je tijdens dit weekend medezeggenschappers door het hele land kennen. Op deze manier leg je duurzame contacten, zodat je elkaar later in het jaar weet te vinden voor vragen. Ook kun je tijdens het weekend kennis uitwisselen over hoe het eraan toegaat op jullie instelling. Het weekend is voor alle studenten in de medezeggenschap. Of je nu in een opleidingscommissie, faculteitsraad of centrale raad zit, of als assessor aan een faculteit of instelling verbonden bent, dit inwerkweekend is voor iedereen! In dit informatieboekje geven we je een beter beeld van dit weekend. We hebben alle trainingen voor je op een rijtje gezet. Direct inschrijven? Dat doe je via Hartelijke groeten, Gijsbert, Joey en Gerben, Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM) Catharina en Annelou, Landelijk Overleg Fracties (LOF) SOM en LOF 2015/2016 Gijsbert en Yoni, Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM) Guinevere en Julia, Landelijk Overleg Fracties (LOF) SOM en LOF 2016/2017

3 Alle details over het inwerkweekend Op deze pagina vind je alle basisinformatie over het IWW. Van locatie tot eten. Voor wie is het IWW? Het SOM vormt de koepelorganisatie voor de HBO medezeggenschappers, het LOF voor WO medezeggenschappers. Beiden stichtingen zijn er voor alle studenten in de medezeggenschap: opleidingscommissies, faculteitsraden, centrale raden en assessoren. Op dit weekend is iedereen uit de medezeggenschap dus welkom. Wat kun je allemaal doen tijdens het IWW? Je kunt een divers programma verwachten met trainingen over het voeren van een lobby, onderhandelen, effectief vergaderen en meer. Naast deze vaardigheden gaan we ook inhoudelijk aan de slag met een discussie over landelijke thema s samen met de LSVb, maar ook de begrotingscyclus, het kritisch lezen van beleidsstukken en geschilprocedures komen aan bod. Kortom: we gaan in op alle portefeuilles en facetten van jouw functie als medezeggenschapper. Waarom moet ik eigenlijk naar dit weekend toe? Dit weekend vormt een aanvulling op het reguliere inwerktraject dat mogelijkerwijs al vanuit je instelling en je voorgangers wordt aangeboden. We hebben een trainingsprogramma samengesteld met verschillende basistrainingen die voornamelijk voor medezeggenschappers met weinig ervaring of een beperkt inwerktraject interessant zullen zijn. Voor diegene met meer ervaring of een uitgebreid inwerktraject bieden we een programma aan met extra vaardigheden met meer verdieping. Hierbij kun je bijvoorbeeld input leveren in de lobby rondom landelijke thema s of je meer verdiepen in het omgaan met pers en media. Dus waar je ook staat met je inwerktraject: het IWW is voor elke medezeggenschapper een nuttige toevoeging. Naast de trainingen is het ook zeer interessant om medezeggenschappers uit andere steden te leren kennen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Praktisch Aan het weekend is een bijdrage van 35,00 per persoon verbonden. Deze kosten kunnen in de meeste gevallen worden gedeclareerd bij jouw onderwijsinstelling. Voor ontbijt, lunch, avondeten en overnachting wordt gezorgd. Specifieke informatie zoals een paklijst wordt uiterlijk een week voor aanvang van het IWW via de mail toegezonden. Check voor de laatste informatie www. inwerkweekend.nl Waar is het inwerkweekend? Het weekend zal plaatsvinden te Nunspeet in de Grote Bunte. Adres: Grote Bunteweg Wanneer? Van 2 tot en met 4 september Vrijdag rond etenstijd start het programma en zondag rond de lunch sluiten we het af.

4 Trainingen Tijdens het weekend worden diverse trainingen aangeboden. Er zijn zowel trainingen gericht op het ontwikkelen van vaardigheden, het verkrijgen van kennis en informatie, als trainingen die ingaan op landelijke thema s. Daarnaast zijn er verschillende niveaus afhankelijk van hoeveel voorkennis je al hebt. - Basisniveau [1] ; trainingen beginnend op introductieniveau. Hiervoor is weinig tot geen medezeggenschapservaring vereist en zeer relevant als je nog geen uitgebreid inwerktraject hebt gehad. - Gevorderdenniveau [2] ; trainingen met wat diepere en inhoudelijkere onderwerpen. Je dient voor deze trainingen al enige voorkennis te hebben van het onderwerp of dit onderwerp is bij het inwerken wellicht al kort ter sprake gekomen. - Expertniveau [3] ; Hier wordt verwacht dat je al beschikt over uitgebreide kennis van en/of ervaring met het onderwerp. Je hebt bijvoorbeeld al ruime medezeggenschapservaring en/of bent al redelijk uitgebreid ingewerkt.

5 Trainingen: basisniveau Basisniveau [1] ; trainingen beginnend op introductieniveau. Hiervoor is weinig tot geen medezeggenschapservaring vereist en zeer relevant als je nog geen uitgebreid inwerktraject hebt gehad. 1. Basistraining medezeggenschap Wat is medezeggenschap eigenlijk? Deze training geeft je antwoord op die vraag. Onderwerpen als rechten en plichten, het doel en de functie van medezeggenschap, verschillende vormen van medezeggenschap en de grote jaarlijks terugkerende onderwerpen komen allemaal aan bod. Daarnaast wordt ingegaan op hoe jij als medezeggenschapper invloed kan uitoefenen op beleid en hoe je een bestuurder te slim af kan zijn. Kortom: alles om goed voorbereid aan het raadsjaar te kunnen beginnen. 2. Contact met de achterban Je achterban, wie zijn dat eigenlijk? Hoe bereik je je achterban en is het mogelijk om hen bij besluitvorming te betrekken? Hoe zorg je dat je namens je achterban spreekt en hoe kun je actief op zoek gaan naar hun input? Deze vragen zullen in deze training behandeld worden en er zal praktisch met je worden meegedacht over hoe je dit contact binnen je eigen hogeschool of universiteit het komende jaar kunt verbeteren. 3. Het effectief benutten van de financiële cyclus Jij bent waarschijnlijk de medezeggenschap ingegaan omdat je inhoudelijk iets wilde bereiken. Je wilt extra studiebegeleiding, extra werkplekken of digitalisering stimuleren. Of je wilt iets met internationalisering, duurzaamheid of de ondersteuning van (studie)verenigingen. Jij zit in ieder geval vol ideeën, maar er wordt vaak gezegd dat er geen geld voor is. In deze training leer je gebruik te maken van de financiële cyclus en alle financiële stukken (zoals de begroting, kaderbrief en de jaarrekening) om jouw inhoudelijke doelen te bereiken. Je wordt door deze training geen financieel expert, maar je leert wel hoe financiën kunt inzetten om het onderwijs beter te maken. 4. Effectief adviseren Het aandragen van nieuwe initiatieven of verbeteringen heeft een verrassend grote kans van slagen. De kunst is uiteraard om je notitie of advies goed te onderbouwen en het probleem tactisch te verwoorden. Maar hoe schrijf je een advies of notitie? Welke mensen betrek je bij het advies? Hoe zorg je dat het advies niet in de onderste bureaulade verdwijnt? In deze training leer je hoe je je eigen mening overtuigend kunt brengen en hoe je deze dusdanig aankleedt dat de bestuurder er enthousiast van wordt. Na deze training ben je in staat om kernachtig te kunnen samenvatten en te spreken.

6 Trainingen: gevorderdenniveau Gevorderdenniveau [2] ; trainingen met wat diepere en inhoudelijkere onderwerpen. Je dient voor deze trainingen al enige voorkennis te hebben van het onderwerp of dit onderwerp is bij het inwerken wellicht al kort ter sprake gekomen. 3. Beleidsstukken fileren Hoe lees je een taai beleidsstuk van 140 kantjes? En hoe haal je daar in zo minmogelijk tijd de kernboodschap, en de addertjes onder het gras, uit? Wat staat er in en wat staat er vooral niet in? Na afloop van deze training draai je je hand niet meer om voor taaie stukken vol vakjargon, noch voor ingewikkelde politiek-strategische beleidsdocumenten. 1. Vergadertechnieken Vergaderen... dat kan toch iedereen? Dat klopt, maar hoe vergader je doeltreffend en efficiënt? De laatste vraag zal in de training vergadertechnieken worden beantwoord. Onderdelen die aan bod zullen komen zijn het samenstellen van een goede agenda, het komen tot een goed en weloverwogen besluit en het omgaan met verschillende voorkeursstijlen in vergaderen. 2. Lobby Besluitvorming komt in politiek Den Haag voor een groot deel tot stand door de slimme tactieken van lobbyisten. Binnen de universiteit en hogeschool is dit niet anders! Hoe kun je lobbytactieken inzetten om vanuit je rol als medezeggenschapper zo veel mogelijk van jouw doelstellingen te bereiken? Na afloop van deze training weet je hoe je via informele wegen je doelen kunt behalen en welke lobbytactieken je daarbij kunt inzetten. 4. Onderwijsrecht Wat zijn je rechten als medezeggenschapper? Hoewel je misschien geen rechtenstudent bent, is het handig om te weten wat jouw positie is ten opzichte van het bestuur. Met onderwijsjuriste Katinka Slump gaan we aan de slag met diverse casuïstiek om jou voor te bereiden op een kritische rol als medezeggenschapper. Katinka Slump heeft zich gespecialiseerd in de rechtspositie van de onderwijsvrager; de student. De uitwerking van de nieuwe Wet Versterking Bestuurskracht komt bijvoorbeeld aan bod.

7 Trainingen: expertniveau Expertniveau [3] ; Hier wordt verwacht dat je al beschikt over uitgebreide kennis van en/of ervaring met het onderwerp. Je hebt bijvoorbeeld al ruime medezeggenschapservaring en/of bent al redelijk uitgebreid ingewerkt. 1. Pers & media Je begint net aan je functie en ineens word je benaderd door een journalist van het instellingsblad die vraagt wat jouw raad vindt van de nieuwe plannen van het College van Bestuur. Wat doe je dan? Hoe sta je een journalist goed te woord en zorg je er voor dat jouw medezeggenschapsraad goed in de media komt? In deze training leer je hoe je de pers te woord kunt staan, maar ook hoe je zelf actief de media kunt opzoeken. 2. Landelijke thema s Het afgelopen jaar zijn er verschillende thema s langsgekomen in de landelijke politiek die ook besproken zijn bij de SOM en LOF-bijeenkomsten. Denk aan de strategische agenda van de minister die afgelopen jaar is vastgesteld voor de komende tien jaar en de wetswijzigingen in het kader van de Wet Versterking Bestuurskracht. Maar wat is de uitwerking hiervan op het onderwijsbeleid van je instelling? En hoe kun je daar als medezeggenschapper invloed op uitoefenen? In deze workshop wordt ingegaan op de huidige stand van zaken van deze landelijke ontwikkelingen en je krijgt handvatten hoe je hier als medezeggenschapper hiermee aan de slag kunt gaan. 3. Geschillen Soms kom je er gewoon niet uit en is er nog maar één uitweg: een geschillenprocedure. Maar wat is een geschil eigenlijk in juridische zin? Hoe start en voer je er één? Hoe win je? Deze vragen worden uitgebreid behandeld in deze training geschillen voeren. Er zal worden ingegaan op wat er in de wet staat over het voeren van geschillen en hoe het praktisch in zijn werk gaat. Voor deze training is het noodzakelijk dat je al enige ervaring hebt en dat je je niet laten afschrikken door lange wetsteksten en reglementen. 4. Strategisch onderhandelen met bestuurders Onderhandelen gaat over het bereiken van overeenstemming tussen twee partijen. Hoe bereid je een onderhandeling goed voor? Hoe stel je een minimum en hoe schat je in wat de ander belangrijk vindt? Na het volgen van deze training kun je onderhandelen met zowel je bestuurder als met je medefractiegenoten en andere collega s. Soms heb je als medezeggenschapper een perfect plan: goed voor het onderwijs en voor alle studenten. Toch wil je bestuurder het niet doorvoeren. Wat gaat er eigenlijk om in het hoofd van de bestuurder en voor welke argumenten is deze gevoelig? In deze training leer je met welke afwegingen, belangen, cijfers en andere belanghebbenden de bestuurder allemaal rekening houdt bij zijn of haar besluiten. Na afloop van de training weet je hoe een voorstel kunt framen op een manier dat de bestuurder er brood in ziet, zodat je effectiever je doelen kunt gaan bereiken.

8 Wie zijn SOM & LOF? LANDELIJK OVERLEG VAN FRACTIES Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM) is een landelijk netwerk van en voor studenten die actief zijn in de medezeggenschap op hogescholen. Al vanaf 1990 worden deze studenten door het SOM ondersteund door middel van advies, trainingsdagen en andere informatieve bijeenkomsten. Platform Elke maand organiseert het SOM bijeenkomsten voor studenten uit medezeggenschapsraden. Dit vindt traditiegetrouw plaats op de laatste woensdag van de maand in Utrecht. Elke maand nodigt het SOM een interessante gast of spreker uit. Afgelopen jaren waren onder andere Thom de Graaf (voorzitter Vereniging Hogescholen) en meerdere Tweede kamerleden, waaronder Michel Rog (tweede kamerlid CDA) ) en Mohammed Mohandis (PvdA), te gast. Ook worden de deelnemers door de LSVb op de hoogte gebracht van de landelijke politieke ontwikkelingen en vindt er kennisuitwisseling plaats tussen de verschillende hogescholen. Aansluitend is er de mogelijkheid om te borrelen op het LSVb-kantoor. Meer weten? Ben je nieuwsgierig geworden naar het SOM? Wil je kijken welke mogelijkheden het SOM biedt voor jouw raad? Of wil je nog meer informatie over alle activiteiten en evenementen die het SOM gedurende het jaar organiseert? Neem dan contact op met SOM! Gijsbert Brinkman gijsbert@lsvb.nl Gerben Westerman gerben@lsvb.nl som De stichting Landelijk Overleg van Fracties (LOF) is een landelijk netwerk van universiteitsraden, faculteitsraden, opleidingscommissies en assessoren met als doel hen informatie te verschaffen, trainingen te verzorgen en een uitwisseling van kennis en ideeën te faciliteren. Het LOF is gericht op het versterken van de universitaire medezeggenschap en voert in een lobby in den Haag ter verbetering van de rechten en facilitering van medezeggenschappers. Het LOF is gelieerd aan de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en werkt nauw samen met het SOM (Studenten Overleg Medezeggenschap). De Medezeggenschapacademie Dit jaar introduceert het LOF de medezeggenschapsacademie. Dit is een integraal leertraject, waarin een jaar lang alle handvatten worden geboden om de medezeggenschapsfunctie zo goed mogelijk te kunnen vervullen. Op de achtergrond van het inhoudelijke werk als medezeggenschapper worden een jaar lang trainingen, maandelijkse bijeenkomsten en andere evenementen georganiseerd. Dit met als doel inhoudelijk stappen te zetten, maar ook zeker om jou op persoonlijke vlak het maximale uit het jaar te laten halen. Wil je meer weten over de Medezeggenschaosacademie of LOF, neem dan contact met ons op! Catharina Brandsma catharina@lsvb.nl Annelou Veen annelou@lsvb.nl

9 Contactgegevens Website: Facebook: Studenten Overleg Medezeggenschap, Landelijk Overleg Bezoekadres: Landelijke Studentenvakbond (LSVb) Drieharingstraat 6 Utrecht Postadres: Postbus 1335, 3500BH Utrecht

Het is maart en hoewel wij ons als LOF-coördinatoren nog een half jaar voor

Het is maart en hoewel wij ons als LOF-coördinatoren nog een half jaar voor 2 Voorwoord Beste LOF-coördinator in spe, Het is maart en hoewel wij ons als LOF-coördinatoren nog een half jaar voor de medezeggenschap inzetten, is de zoektocht naar nieuwe LOF-coördinatoren inmiddels

Nadere informatie

Het Landelijk Overleg Fracties (LOF) zoekt opvolging!

Het Landelijk Overleg Fracties (LOF) zoekt opvolging! 2015 Het Landelijk Overleg Fracties (LOF) zoekt opvolging! Landelijk Overleg Fracties (LOF) Contactpersoon: Leonie Kuhlmann Vacature: Coo rdinator Landelijk Overleg Fracties (LOF) 20 of 40 uur per week

Nadere informatie

VIDIUS ZOEKT NIEUW BESTUUR

VIDIUS ZOEKT NIEUW BESTUUR VIDIUS ZOEKT NIEUW BESTUUR VOORWOORD Beste Utrechtse student, Momenteel is het vijfde bestuur van VIDIUS nog hard aan het werk om jouw belangen te behartigen. Gevraagd en ongevraagd laten wij horen wat

Nadere informatie

Studenten Overleg Medezeggenschap BELEIDSPLAN 2014

Studenten Overleg Medezeggenschap BELEIDSPLAN 2014 Studenten Overleg Medezeggenschap BELEIDSPLAN 2014 Datum 23-10-2013 Auteurs: Sebas Veeke Abe Vleeming INHOUD INLEIDING... 3 DE DRIE PIJLERS... 4 INTERNE PROCESSEN... 7 KEURMERK EN ZWARTBOEK MEDEZEGGENSCHAP...

Nadere informatie

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30

maandag 9.30-12.30 dinsdag 9.30-12.30, 11.00-14.00, 19.30-22.30 woensdag 19.30-22.30 donderdag 9.30-12.30 Workshops! Meer creativiteit in je werk Interactieve bijeenkomsten vormgeven Ideeën voor promotie van jouw onderneming Nieuwe producten voor jouw bedrijf Creatieve werkvormen (serie van 4 workshops) Wegens

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie

SOM Beleidsplan Terug naar de basis

SOM Beleidsplan Terug naar de basis SOM Beleidsplan 2018 Terug naar de basis Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 H1. Visie... 4 H2. Evenementen... 6 SOM-bijeenkomsten... 6 Inwerkweekend... 8 OC-evenementen... 9 SOM Lustrum...

Nadere informatie

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach

Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Test: Je ouders als studie oriëntatiecoach Je ouders kunnen perfecte last minute studie oriëntatiecoaches zijn, maar weten ze eigenlijk wel wat je dromen en ambities zijn? En omgekeerd: weet jij hoe jouw

Nadere informatie

Jobbersguide - 2015. Jobbersguide 2015 0

Jobbersguide - 2015. Jobbersguide 2015 0 Jobbersguide - 2015 Jobbersguide 2015 0 Introductie Jobbersguide Om ervoor te zorgen dat jij als Jobber succesvol aan de slag kan en niet tegen verrassingen aanloopt hebben wij deze Jobbersguide gemaakt.

Nadere informatie

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES

SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES E-blog SOLLICITATIEGESPREK? GEBRUIK DEZE 30 HANDIGE ZINNETJES In loopbaan De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

Beurstraining Starting Smart Together

Beurstraining Starting Smart Together Beurstraining Starting Smart Together Essent ia l Toget her Ivar van Asten Ondernemerscoach Organisator en inspirator Spreker en dagvoorzitter Teamontwikkelaar Ervaringsgerichte trainer Legger van verbindingen

Nadere informatie

Datum Onderwerp E-mail 11 juni 2014 Ideeën ter verbetering medezeggenschap secretariaat@lsvb.nl

Datum Onderwerp E-mail 11 juni 2014 Ideeën ter verbetering medezeggenschap secretariaat@lsvb.nl Vereniging Hogescholen T.a.v. het bestuur Prinsessegracht 21 2514 AP Den Haag Datum Onderwerp E-mail 11 juni 2014 Ideeën ter verbetering medezeggenschap secretariaat@lsvb.nl Geachte bestuursleden van de

Nadere informatie

nformatie» Solidariteit» Geluk Ogen en oren amen» Collega's» Minder werkdruk Balans uisterend oor Hulp» Klaarstaan voor elkaar

nformatie» Solidariteit» Geluk Ogen en oren amen» Collega's» Minder werkdruk Balans uisterend oor Hulp» Klaarstaan voor elkaar Werkplezier» Samenwerken Samen Collega's choolcontactpersoon Tijd Gezelligheid» T isterend oor Hulp» Klaarstaan voor elkaar I st» Overzicht Steuntje in de rug Goed Prachtig vak» Geluk Betrokken Solidariteit

Nadere informatie

Irene Eijkelenboom Vice Praeses der Landelijke Kamer van Verenigingen 2013-2014

Irene Eijkelenboom Vice Praeses der Landelijke Kamer van Verenigingen 2013-2014 Beste PKvV s, Sinds 2012 is het volgens de wet mogelijk voor onderwijsinstellingen om Collegegeldvrij Besturen aan te bieden aan studenten die een fulltime bestuursfunctie vervullen. De Landelijke Kamer

Nadere informatie

die je direct meer winst opleveren

die je direct meer winst opleveren 3 PRIKKELENDE VRAGEN AAN JE MEDEWERKERS die je direct meer winst opleveren 3 simpele, prikkelende vragen. Die jij vergeet te stellen, maar die veel resultaat kunnen opleveren Dé drie vragen die je jouw

Nadere informatie

Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten?

Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten? Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten? Deadline: 27 juni 2010 Prijzengeld: 5000,- Battle Type: (Zie voor meer informatie over de

Nadere informatie

ZO WORDEN VERGADERINGEN INTERESSANT VOOR JE. 4 SIMPELE TACTIEKEN

ZO WORDEN VERGADERINGEN INTERESSANT VOOR JE. 4 SIMPELE TACTIEKEN E-BLOG ZO WORDEN VERGADERINGEN INTERESSANT VOOR JE. 4 SIMPELE TACTIEKEN In carriere Zo worden vergaderingen interessant voor je. 4 simpele tactieken De vergadering is bij uitstek een plaats waar je kunt

Nadere informatie

Succesvol Netwerken BCLR

Succesvol Netwerken BCLR Welkom bij Succesvol Netwerken voor de BCLR Double Winner! Waar kan je Netwerken? Formele netwerk bijeenkomsten Algemene zakelijke evenementen Sociale, familie, vrije tijd evenementen Ad hoc bijeenkomsten

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

LSVb visie op Decentrale Toelating

LSVb visie op Decentrale Toelating LSVb visie op Decentrale Toelating Dit is een uitgave van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Voor vragen of extra informatie kan gemaild worden naar: lsvb@lsvb.nl Landelijke Studentenvakbond Postbus

Nadere informatie

Bestuursjaar SOOZ STUDENTEN OVERLEG ORGAAN ZWOLLE

Bestuursjaar SOOZ STUDENTEN OVERLEG ORGAAN ZWOLLE Bestuursjaar SOOZ STUDENTEN OVERLEG ORGAAN ZWOLLE Bestuur Mulder 2018-2019 Wat is het SOOZ? Het Studenten Overleg Orgaan Zwolle (SOOZ) is opgericht in 1983. Het SOOZ is de belangenbehartiger voor alle

Nadere informatie

Uitnodiging ISO Inwerkweekend

Uitnodiging ISO Inwerkweekend Uitnodiging ISO Inwerkweekend 26 en 27 september 2015 Beste lidorganisatie en andere (de)centrale medezeggenschapsraden, In navolging op de vooraankondiging hierbij de officiële uitnodiging voor het ISO

Nadere informatie

De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015

De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015 De Ervaring Leert! Programma voor Provinciale Statenleden 2015 Inhoud De ervaring Leert! 3 Workshops 4 1. Krachtenveld Provincie 2. Simulatie Statenvergadering 3. Rollen en instrumenten 4. Integriteit

Nadere informatie

FemaleTOPTalent. Werken vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Van stress naar helderheid.

FemaleTOPTalent. Werken vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Van stress naar helderheid. FemaleTOPTalent Werken vanuit persoonlijke drijfveren: Meer overtuiging. Meer bereik en resultaat. Het FemaleTopTalent programma voor de vrouwelijke professional: Met een HBO- of academische opleiding;

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

OC NIEUWSBRIEF. Nieuwe opzet nieuwsbrief. Inhoud. Nummer 1 - februari 2014. Voor alle leden van de oudercommissies

OC NIEUWSBRIEF. Nieuwe opzet nieuwsbrief. Inhoud. Nummer 1 - februari 2014. Voor alle leden van de oudercommissies OC NIEUWSBRIEF Nieuwe opzet nieuwsbrief Voor alle leden van de oudercommissies Voor Kindercentrum WereldKids is 014 een bijzonder jaar; we bestaan 10 jaar. Wij zijn trots dat wij dit met elkaar hebben

Nadere informatie

Leiden Leadership Programme Honours programma voor ambitieuze masterstudenten

Leiden Leadership Programme Honours programma voor ambitieuze masterstudenten Leiden Leadership Programme Honours programma voor ambitieuze masterstudenten Bij ons leer je de wereld kennen Leiden Leadership Programme Voor wie? In het Leiden Leadership Programme ontwikkel je als

Nadere informatie

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag!

Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen is een vak... bij Hogeschool INHOLLAND Den Haag! Ondernemen zie jij het al helemaal voor je? Droom jij van je eigen bedrijf? Of heeft je moeder een bedrijf en wil je dat graag overnemen? Misschien

Nadere informatie

LinkedIn Profiel Checklist

LinkedIn Profiel Checklist LinkedIn Profiel Checklist STAP 1: ALL-STAR Een 100% profiel is volgens LinkedIn niet mogelijk. Er is altijd wel wat te verbeteren. Het niveau wat je kan bereiken is All-Star (of Zeer deskundig in het

Nadere informatie

Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken

Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken Stel dat we aan het begin van een strategietraject nu eens niet zouden zeggen: 'ik hoop dat we het

Nadere informatie

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1

Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Draaiboek voor het uitwerken van activiteiten 1 Je hebt als groep ouders een idee van wat je rond cultuur, ouderbetrokkenheid en taalstimulering zou willen doen op de school van je kind(eren)? Dit doe

Nadere informatie

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek

Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Evalueren van projecten met externen Kennisdocument Onderzoek & Statistiek Zwaantina van der Veen / Dymphna Meijneken / Marieke Boekenoogen Stad met een hart Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2

Nadere informatie

Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière

Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière Personal branding op de arbeidsmarkt: vermarkt je carrière TRAININGSPROGRAMMA VIER WORKSHOPS De wereld verandert snel en dat is van invloed op ieders plaats en functioneren op de arbeidsmarkt. We maken

Nadere informatie

Worldschool Young European Specialists. Programma voor deelnemende leerlingen. YES! in het kort. YES! Young European Specialists

Worldschool Young European Specialists. Programma voor deelnemende leerlingen. YES! in het kort. YES! Young European Specialists Worldschool Young European Specialists YES! Young European Specialists Programma voor deelnemende leerlingen YES! is een speciaal onderwijsprogramma voor leerlingen van het VWO, vijfde leerjaar. Honderd

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS

STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS STUDIEGIDS 2016 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze module Plusklas! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk voor je op een rijtje.

Nadere informatie

de agenda 3e periode 2013 sept t/m dec, van het CLI

de agenda 3e periode 2013 sept t/m dec, van het CLI de agenda 3e periode 2013 sept t/m dec, van het CLI CLI Centrum voor Leven en Intuïtie opleidingen workshops reading & healing Maliebaan 66, 3581 CT Utrecht, Nederland telefoon: 030-2300310, fax: 030-2331217

Nadere informatie

De kip met de gouden eieren? Leer je docenten Academia kennen. Arjan Doolaar, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Focusdag Academia, 17 juni 2014

De kip met de gouden eieren? Leer je docenten Academia kennen. Arjan Doolaar, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Focusdag Academia, 17 juni 2014 De kip met de gouden eieren? Leer je docenten Academia kennen Arjan Doolaar, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Focusdag Academia, 17 juni 2014 De kip met de gouden eieren? Leer je docenten Academia kennen

Nadere informatie

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam.

Formeel en informeel. Formeel: Je gebruikt u om iemand aan te spreken. Je noemt iemand bij zijn achternaam. Formeel en informeel Tijdens je stage praat je veel met mensen. Soms is het een officieel gesprek, soms een gezellig praatje met een collega. Dit noem je formele en informele gesprekken. Formeel betekent

Nadere informatie

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst

Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Stappenplan organiseren buurtbijeenkomst Dit stappenplan voor het organiseren van een buurtbijeenkomst is onderdeel van de Buurten met Energie toolbox, een project van Nudge. Deze toolbox is samengesteld

Nadere informatie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie

KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs. Editie KENNISPLATFORM voor communicatieprofessionals in het voortgezet onderwijs Editie 2011-2012 Onderwijscommunicatie ontwikkelt zich Communicatie is een belangrijk thema geworden binnen het onderwijs. Schooldirecties

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS. Groep 2

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS. Groep 2 STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE SLIMME KLEUTERS Talent in de kleuterklas herkennen en begeleiden Groep 2 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Slimme kleuters! In deze gids zetten

Nadere informatie

ondernemers die een boek willen schrijven

ondernemers die een boek willen schrijven TIPS voor ondernemers die een boek willen schrijven BESTSELLER-checklist Daisy Goddijn BESTSELLER-checklist Inleiding Van harte gefeliciteerd met je aanschaf van het boek Experttips voor ondernemers die

Nadere informatie

Het platform gaat binnenkort commerciële trainingen aanbieden, speciaal voor masseurs die een succesvolle praktijk willen starten.

Het platform gaat binnenkort commerciële trainingen aanbieden, speciaal voor masseurs die een succesvolle praktijk willen starten. Beste masseur, Masseursnetwerk Nederland is het nieuwe platform voor professionele masseurs en zij die dat willen worden. Je vindt er informatie over producten, cursussen, evenementen en diensten. Het

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Training Persoonlijke Effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit Training Persoonlijke Effectiviteit Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme

Nadere informatie

Beïnvloeding Samen sta je sterker

Beïnvloeding Samen sta je sterker Beïnvloeding Samen sta je sterker Aan de slag Om uw doel te bereiken, moet u gericht aan de slag gaan. Het volgende stappenplan kan u hierbij helpen. 1. Analyseer het probleem en bepaal uw doel Als u een

Nadere informatie

Leergang Social Media

Leergang Social Media Leergang Social Media Ben je op zoek naar het hoe, wat, waarom, voor wie en wanneer van social media? Heb je behoefte aan een goede social media strategie voor je organisatie? En kun je daarbij gerichte

Nadere informatie

Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training

Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken Stel dat we aan het begin van een strategietraject nu eens niet zouden zeggen: 'ik hoop dat we het

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk loont!

Vrijwilligerswerk loont! Vrijwilligerswerk loont! Informatie voor vrijwilligers van CNV Publieke Zaak Meedenken, meepraten en meedoen! Denkt u er wel eens aan om vrijwilligerswerk te gaan doen? Om iets extra s te betekenen voor

Nadere informatie

Overtuigend en Ontspannen Presenteren

Overtuigend en Ontspannen Presenteren Overtuigend en Ontspannen Presenteren 24 november2015 Jullie doelen? Training Presenteren Minder zenuwen bij presentaties Makkelijker contact met het publiek Wat wél en beter niet te zeggen Meer JA s van

Nadere informatie

Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad

Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad Help, ik zit in de OR! Meer dan 200 Gouden tips voor de ondernemingsraad De Gouden tips serie is in 2014-2016 verschenen op www.schateiland.com, op OR TV (Youtube) en in OR Rendement. Walter Landwier Help,

Nadere informatie

Wegwijs in passend onderwijs: Waar heb je zelf invloed en waar worden beslissingen genomen?

Wegwijs in passend onderwijs: Waar heb je zelf invloed en waar worden beslissingen genomen? Wegwijs in passend onderwijs: Waar heb je zelf invloed en waar worden beslissingen genomen? Passend Onderwijs, waar kun jij met je vragen terecht? Met passend onderwijs komt er veel op je af. Soms komen

Nadere informatie

Nieuwsflits Opleidingsinstituut DJI

Nieuwsflits Opleidingsinstituut DJI Opleidingsinstituut DJI Nieuwsflits Opleidingsinstituut DJI 14 april 2015 Nieuwsbrief voor Ketenpartners Inhoud Voorwoord Overleg over oprichting opleidingscentrum met de NCTV Mentale veerkracht; meer

Nadere informatie

Vragen beantwoorden en informatie geven over life long learning binnen de waterketen en het watersysteem.

Vragen beantwoorden en informatie geven over life long learning binnen de waterketen en het watersysteem. Algemeen Format opgave potentiele activiteiten afname activiteit excl. btw Informatiemarkt Wateropleidingen Alle medewerkers van het waterschap n.v.t. 3 uur Vragen beantwoorden en informatie geven over

Nadere informatie

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties Reader TOP-dagen 2014-2015 In het onderwijs is het steeds vanzelfsprekender dat je ieder jaar meer kunt en weet. Je bent druk bezig met het leren van de vakken. Maar je ontwikkelt ook competenties. In

Nadere informatie

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal,

Uitgeest, 18 augustus 2014. Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP. Beste allemaal, Uitgeest, 18 augustus 2014 Betr.: verbeterde toewijzing van taken binnen LCP Beste allemaal, Het nieuwe basketbalseizoen staat weer voor de deur en daar hebben we natuurlijk allemaal erg veel zin in. Zoals

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol zorgt ervoor dat je je managementtijd halveert en meer rust in je hoofd ervaart. Terwijl je de productiviteit en

Nadere informatie

Feedback conceptvisie BEWEGEN & SPORT

Feedback conceptvisie BEWEGEN & SPORT Feedback conceptvisie BEWEGEN & SPORT Reactieformulier Curriculum.nu visie Negen ontwikkelteams, leraren en schoolleiders werken aan de actualisatie van het curriculum voor alle leerlingen in het primair

Nadere informatie

VOOR COACHES EN BEGELEIDERS DAVERENDE DILEMMA S. Francine ten Hoedt & Philine Spruijt

VOOR COACHES EN BEGELEIDERS DAVERENDE DILEMMA S. Francine ten Hoedt & Philine Spruijt 33 DAVERENDE DILEMMA S Francine ten Hoedt & Philine Spruijt VOOR COACHES EN BEGELEIDERS Beste coach, Een van de basisvereisten om coach te zijn is, volgens ons, willen ontwikkelen en willen leren. Hoe

Nadere informatie

e-tip Workshops/bijeenkomst organiseren

e-tip Workshops/bijeenkomst organiseren e-tip Workshops/bijeenkomst organiseren Een workshop organiseren? Veel werk, maar ook erg leuk! Hieronder vindt je wat tips en aandachtspunten die je vast en zeker van pas zullen komen. De lijst is natuurlijk

Nadere informatie

Welke hoofdlijnen? ISO inventariseert instemmingsrecht hoofdlijnen begroting

Welke hoofdlijnen? ISO inventariseert instemmingsrecht hoofdlijnen begroting Welke hoofdlijnen? ISO inventariseert instemmingsrecht hoofdlijnen begroting Mei 206 Inhoud Inhoud... Aanleiding... Duidelijkheid over hoofdlijnen?... Medezeggenschapsreglement... 5 Investeringen... 6

Nadere informatie

Studenten Overleg Medezeggenschap

Studenten Overleg Medezeggenschap Studenten Overleg Medezeggenschap Beleidsplan 2015 Auteurs: Laurens Nuijten Roel Remy Inhoudsopgave Inleiding... 3 Missie en visie... 4 Externe activiteiten... 5 Ondersteuning... 5 Trainingen... 6 InWerkWeekend

Nadere informatie

Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief.

Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Brochure Workshops Modern Timemanagement Effectief Werken 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Workshops 100% overzicht. De juiste focus. In control. Heerlijk productief. Wat

Nadere informatie

Inleiding. Inleiding

Inleiding. Inleiding Inleiding Inleiding Voor jou als professional is het van belang dat je vakkundig kunt presenteren. Dat begint wellicht met jezelf introduceren op een bijeenkomst of het geven van een workshop. Later kan

Nadere informatie

Rapportage Werksoorten. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Werksoorten. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Werksoorten Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Werksoorten (QWSM) 2 Inleiding Wat voor soort werk spreekt jou aan? Ben jij

Nadere informatie

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken!

E-PAPER. Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! Dé expert in praktische apotheektrainingen E-PAPER Drie praktische tips om je werk als apothekersassistent(e) leuker te maken! 1 Inhoudsopgave De cliënt en ik 3 Weet jij nog waarom je in de apotheek wilde

Nadere informatie

De kracht van sociale media in het onderwijs

De kracht van sociale media in het onderwijs De kracht van sociale media in het onderwijs Maak onderwijs effectiever met sociale media Tweedaagse leergang en eendaagse workshop Uw studenten maken volop gebruik van sociale media. Ze ontmoeten er hun

Nadere informatie

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit

HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit HOE GEEF IK DE WEEK VORM? Handvatten voor de invulling van een werkplek tijdens de Week van de Mobiliteit Tips en trucs: werkplekbegeleider Tips om tot een goede invulling van de Week van de Mobiliteit

Nadere informatie

Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER)

Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Uitleg over de OER Alles wat iedere student moet weten over zijn of haar Onderwijs- en Examenregeling (OER) Fractie VUUR, Universiteitsraad www.verenigingvuur.nl info@verenigingvuur.nl - 2 - Voorwoord

Nadere informatie

INFORMATIERECHT. inleiding

INFORMATIERECHT. inleiding 1 INFORMATIERECHT inleiding VOLDOENDE GEÏNFORMEERD? 2 Stelling: Een OR die onvoldoende door de bestuurder wordt geïnformeerd is machteloos VOLDOENDE GEÏNFORMEERD? 3 Wie heeft het idee dat de bestuurder

Nadere informatie

KNDRRD!! LAAT JE STEM HOREN! Welkom bij de Kinderraad! WERKBOEK KINDERRAADSVERGADERING

KNDRRD!! LAAT JE STEM HOREN! Welkom bij de Kinderraad! WERKBOEK KINDERRAADSVERGADERING LAAT JE STEM HOREN! Welkom bij de Kinderraad! WERKBOEK KINDERRAADSVERGADERING WAT IS DE KINDERRAADSVERGADERING? Zit je in groep 7 of 8 en heb je een goed idee om je school of wijk te verbeteren? Doe dan

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

De workshop Startende manager wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Startende manager wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Startende manager Startende manager, vol zelfvertrouwen leidinggeven Je staat op het punt om leidinggevende te worden, of misschien ben je het net geworden? Heb je de intentie om binnenkort de

Nadere informatie

OPROEP GMR-VERKIEZING 2016 GMR

OPROEP GMR-VERKIEZING 2016 GMR GMR? OPROEP GMR-VERKIEZING 2016 GMR Binnen elke INOS-school - dus ook die van jou - is een mede zeggenschapsraad actief. Elk van deze raden richt zich op thema s die de eigen school aangaan. School overstijgend

Nadere informatie

Medewerkersbetrokkenheid en medezeggenschap bij bibliotheken. Ervaringen uit de praktijk

Medewerkersbetrokkenheid en medezeggenschap bij bibliotheken. Ervaringen uit de praktijk Medewerkersbetrokkenheid en medezeggenschap bij bibliotheken Ervaringen uit de praktijk BibliotheekWerk Bezoekadres Lange Voorhout 9-13 2514 EA Den Haag Postadres Postbus 556 2501 CN Den Haag T 070-376

Nadere informatie

1 De meerwaarde van competentieontwikkeling

1 De meerwaarde van competentieontwikkeling 1 De meerwaarde van competentieontwikkeling Met competenties duiden we het geheel aan van kennis, vaardigheden en attituden die nodig zijn om een bepaalde functie te kunnen uitvoeren. Een competentie is

Nadere informatie

Weddingplanning Bootcamp Weekend

Weddingplanning Bootcamp Weekend Weddingplanning Bootcamp Weekend 2012 is het jaar van ontwikkelen. Een jaar waarin Personal branding, imago en performance centraal staan. In het Weddingplanning Bootcamp Weekend komen deze eigenschappen

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Bekijk deze e-mail in je browser

Bekijk deze e-mail in je browser Update SHC Bekijk deze e-mail in je browser Inhoudsopgave Inschrijvingen Kick-Off open! Programma Kick-Off SHC-Traject Nieuwe ambassadeurs Partnerblog Holtrop Ravesloot Beste lezer, Allereerst natuurlijk

Nadere informatie

Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking

Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking Studenten Organisatie Groningen is een vereniging die een unieke plaats in de Groninger studentenwereld inneemt, doordat zij de belangen van álle

Nadere informatie

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk!

Sollicitatiebrief. De 10 Stappen. Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief De 10 Stappen Op zoek naar werk? Wij maken jou sterk! Sollicitatiebrief: De 10 Stappen! Dit stappenplan is bestemd voor iedereen die opzoek is naar een betaalde baan/stageplek en wil

Nadere informatie

Waarom bent u huurderswerk gaan doen?

Waarom bent u huurderswerk gaan doen? 1 Tijdens de laatst gehouden Huurdersraadvergadering hebben we jullie deelgenoot gemaakt van onze bevindingen tijdens de cursus Hoe betrek ik de achterban Voorzitter Rien Stek, secretaris Joop Kuipers

Nadere informatie

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1

STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1 STUDIEGIDS 2015-2016 SPECIALISATIEMODULE TRAINERSVAARDIGHEDEN Groep 1 Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Trainersvaardigheden! In deze gids zetten we de details van de opleiding overzichtelijk

Nadere informatie

Agenda van vanavond!

Agenda van vanavond! 1 Agenda van vanavond! Welkom + Statusoverzicht! Communicatie: RTL Nieuws Weekblad van Dongen Persoonlijke ervaringen: John de Jager Uitkomsten enquête + uitwerken thema s (werkgroepen) Dialoog + terugkoppeling

Nadere informatie

Timemanagement? Manage jezelf!

Timemanagement? Manage jezelf! Timemanagement? Manage jezelf! Trefwoorden Citeren timemanagement, zelfmanagement, stress, overtuigingen, logische niveaus van Bateson, RET, succes citeren vanuit dit artikel mag o.v.v. bron: www.sustrainability.nl

Nadere informatie

10 tips over besluitvorming

10 tips over besluitvorming 10 tips over besluitvorming Meer weten? www.vergaderendoejezo.nl Bel of mail Carla: 06-20809676 of info@vergaderendoejezo.nl. 10 tips over besluitvorming Besluitvorming is noodzakelijk bij vergaderingen.

Nadere informatie

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT

LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT LEERGANG MIDDLE MANAGEMENT Voor wie? Deze leergang is ontwikkeld voor middle managers in een productieomgeving, die de operatie via bijvoorbeeld lijnmanagers aansturen, motiveren en stimuleren. Wat levert

Nadere informatie

rendement van bijzonder talent

rendement van bijzonder talent rendement van bijzonder talent Hoogbegaafdheid probleem of gave? Hoogbegaafdheid is een gave. Het kan echter ook tot problemen leiden. Bijvoorbeeld als iemand lange tijd niet heeft geweten dat hij anders

Nadere informatie

mbo groene ruimte Laat jij Nederland genieten van groen?

mbo groene ruimte Laat jij Nederland genieten van groen? mbo groene ruimte 2016 2017 Laat jij Nederland genieten van groen? mbo groene ruimte Genieten van groen Ben je graag actief in de groene buitenruimte? In de zon, maar ook in weer en wind? Maak jij (vak)

Nadere informatie

Wilt u lid worden van LOC? Wat doet LOC voor cliëntenraden

Wilt u lid worden van LOC? Wat doet LOC voor cliëntenraden www.loc.nl Wilt u lid worden van LOC? Wat doet LOC voor cliëntenraden 1 Een visie op de zorg Samen met cliënten, cliëntenraden en zorgverleners heeft LOC een visie op de toekomst van de zorg gemaakt. Daarin

Nadere informatie

Waarom met je bedrijf op Facebook?

Waarom met je bedrijf op Facebook? Waarom met je bedrijf op Facebook? In deze les ga ik er een vanuit dat jij met jouw duurzame locatie, bedrijf of initiatief ook de mogelijkheden van Facebook wilt benutten. Of je dat ook inderdaad écht

Nadere informatie

Trainingen op Maat. Trainingsbrochure

Trainingen op Maat. Trainingsbrochure Trainingen op Maat Trainingsbrochure Inleiding Welkom in de trainingsbrochure van ToM: Trainingen op Maat. In deze brochure vind je alle informatie en inspiratie die je nodig hebt om een training bij ons

Nadere informatie

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS

STUDIEGIDS SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS STUDIEGIDS 2016 2017 SPECIALISATIEMODULE OPZET VAN EEN PLUSKLAS Novilo is geaccrediteerd door: Leuk dat je geïnteresseerd bent in onze specialisatiemodule Plusklas! In deze gids zetten we de details van

Nadere informatie

CRIMINALITEITSANALYSE OMGEVINGSRECHT

CRIMINALITEITSANALYSE OMGEVINGSRECHT CRIMINALITEITSANALYSE OMGEVINGSRECHT 12 daagse opleiding Tijdens deze opleiding leer je: Hoe je een analyseplan opstelt Hoe je een keuze maakt voor een analysemethode Hoe je diverse methodes uitvoert Hoe

Nadere informatie

Naschoolse Dagbehandeling

Naschoolse Dagbehandeling Naschoolse Dagbehandeling INFORMATIEFOLDER Informatie voor kinderen en hun ouders/verzorgers Kom verder! www.ln5.nl Iedereen doet dat in zijn eigen tempo. Je komt naar de NDB voor een periode van negen

Nadere informatie

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap

JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN. Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Werk voor mensen met een (arbeids)handicap JE ONTMOET ELKAAR BIJ COFFYN Koffiehuis & branderij Coffyn is al jaren een geliefde plek in Nijmegen. Gasten komen bij Coffyn genieten

Nadere informatie