Totdat we onze eerste lever- en galblaasreiniging gedaan hadden. Wat een wereld van verschil!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Totdat we onze eerste lever- en galblaasreiniging gedaan hadden. Wat een wereld van verschil!"

Transcriptie

1

2 Introductie Gefeliciteerd! Met het aanmelden voor de Lever- en Galblaasreiniging heb je een grote stap genomen om je gezondheid in eigen handen te nemen. En daar mag je trots op zijn! Mogen wij ons even kort aan je voorstellen? Wij zijn Anneke Koreman en Eveline Haspels, beide Natuurgeneeskundig therapeuten, moeder en dochter. Het is onze missie om mensen hun gezondheid én hun leven terug te geven door het reinigen van de 3 belangrijkste organen die ons op de langere termijn gezond houden: de lever, de galblaas en darmen. De aanleiding om dit E-Book te schrijven was onze eigen ervaring met de lever- en galblaasreiniging van Andreas Moritz. We hebben allebei in dezelfde periode van zo n 8 jaar last gehad van een slopende vermoeidheid. Aangezien deze vermoeidheid bij ons beide steeds erger werd, werd de noodzaak om een oplossing te vinden ook steeds groter. We hebben verschillende onderzoeken laten doen en vele middelen, therapieën en diëten uitgeprobeerd, maar niets hielp écht. Totdat we onze eerste lever- en galblaasreiniging gedaan hadden. Wat een wereld van verschil! Nadat we ieder zo n 5 reinigingen gedaan hadden en vele leverstenen kwijt zijn geraakt, voelden we ons energiek en vitaal als nooit tevoren!

3 Toen hebben we gedaan wat we daarvoor nooit hadden durven dromen: een geweldige reis per fiets van Nederland naar Frankrijk met onze eigen tentjes, slaapzakken, een gasbrander om op te koken en eten bij ons. Een fantastische prestatie waar we trots op zijn en die we nooit hadden kunnen volbrengen zonder de lever- en galblaasreinigingen. Toen we terug kwamen hebben we besloten dat we ons in willen zetten om ook andere mensen hun gezondheid, hun vitaliteit en hun leven terug geven. Wil jij weer léven in plaats van óverleven? Wat zou jij willen kunnen? Waar heb jij een geweldige gezondheid voor nodig? Welke droom kun jij in vervulling laten gaan als je álles zou kunnen doen? Note: Denk aan het milieu. Je zoeft dit E-Book niet uit te printen: - Al de instructies komen één voor één per naar je toe! - Daarnaast krijg je op vrijdag óók nog een handig overzicht van de stappen van de Lever- en Galblaasreiniging die je zaterdag en zondag gaat doen. - De instructies in dit E-Book zijn voorzien van wat meer achtergrondinformatie.

4 Inhoud Inhoud De effecten van een Lever- en Galblaasreiniging. 5 De Voorbereiding.. 8 Uitzonderingen!... 8 Wat kun jij doen... 9 Wat is het állerbelangrijkste? Zaterdag. 11 Zondag en verder.. 14 De Checklist. 16 Wat kun je verwachten? Wat levert de Lever- en Galblaasreiniging op Hoe nu verder?... 23

5 De effecten van een Lever- en Galblaasreiniging Heb je last van galkolieken? Heb je last van vermoeidheid, pijn, of vage klachten? Ben je vaak geïrriteerd of heb je regelmatig woede-uitbarstingen? Wil jij er alles aan doen om je gezondheid te verbeteren? Lees dan verder, want de Lever- en Galblaasreiniging heeft jou veel te bieden! Je lichaam is te vergelijken met een stad: iedere cel is een woning, een fabriek of een opslagplaats. Ieder moment van de dag wordt er naar iedere cel brandstof, water en elektriciteit aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd. Wat gebeurt er als de stroom in een stad door slecht onderhoud aan de energiecentrale ten dele uitvalt? Dan krijgen sommige huizen, fabrieken en opslagplaatsen niet genoeg stroom en stagneert de normale gang van zaken. In het lichaam staat alles met elkaar in verbinding, dus als de energievoorziening - de spijsvertering - niet goed werkt, draait alles op halve kracht. Alles voelt zwaar aan, alles gaat moeilijk. Je voelt je moe. En als het stadsriool verstopt raakt? Dan komt het rioolwater omhoog en stroomt het door de straten en stroomt het de huizen en gebouwen in. In het lichaam gebeurt dat ook als er veel afvalstoffen opstapelen in de dikke darm: het lymfestelsel kan dan het afval niet afvoeren. Het water dat door de darmwand opgenomen wordt, is extra vervuild.

6 Dat geeft de lever extra veel werk om het schoon te maken. Als de lever het niet meer aankan omdat hij zelf óók vervuild, dan komen de gifstoffen en afvalstoffen in de bloedbaan terecht. Het lichaam vangt de hoge toevoer van afvalstoffen eerst op door het op te slaan in vetweefsel. Daarna komt het ook in andere cellen terecht. Dat veroorzaakt vele vage klachten zoals (chronische) vermoeidheid en pijnklachten, tot ernstige ziektebeelden zoals galstenen. Dit is afhankelijk van hoeveel afvalstoffen het lichaam te verwerken heeft, waar het lichaam het opslaat en waar deze opstapeling het eerst tot uiting komt. Wat gebeurt er als je die energiecentrale weer een onderhoudsbeurt geeft? Wat gebeurt er als je de verstopping opheft? Wat is het effect als al die gifstoffen weer je lichaam uitstromen? Dát is wat een Lever- en Galblaasreiniging doet! Geen pijn meer Geen kolieken meer als alle galstenen zijn verwijderd! Maar ook verlichting van andere pijn zoals: pijn in spieren, zenuwen en gewrichten; hoofdpijn en migraine Weer helder kunnen denken! Verbeterde spijsvertering: - Voedsel wordt beter verteerd - Voedingsstoffen worden beter opgenomen - Afvalstoffen worden beter uitgescheiden Een soepel lichaam

7 meer energie Niet meer moe of futloos! Omkeren van het verouderingsproces: * Opruimen van afvalstoffen * Herstellen van veerkracht * Activeren en verbeteren van het zelfherstellend vermogen van het lichaam Voel je fit, voel je vrij! Woede onder controle Verbeteren van het afweersysteem Een schoon lichaam: De darmen, lever en galblaas worden direct gezuiverd van afvalstoffen door het lever- en galblaasprogramma. Het lymfestelsel en het bloed worden gereinigd door de darmspoelingen en als gevolg daarvan worden álle cellen in het lichaam schoon! Afvalstoffen in het lichaam is de nummer 1 oorzaak van ziekten! De Lever- en Galblaasreiniging is de beste methode voor een intensieve interne reiniging.

8 De Voorbereiding Om je lichaam op deze prachtige manier te reinigen, is het ten zeerste aan te raden om je daarop voor te bereiden. In deze voorbereiding zorg je voor het lichaam. Je zorgt dat de lever ontzien wordt. Het drinken van de appelsap zorgt ervoor dat de galstenen en leverstenen gemakkelijk uit de lever en de galblaas kunnen komen. Aan de andere kant snap ik ook dat je het druk hebt, dat je geen tijd hebt en dat je nog zoveel moet doen. Daarom zeg ik bij de voorbereiding: Doe wat redelijkerwijs haalbaar is. Uitzonderingen! # 1 Weet jij zeker dat je galstenen hebt? Dan raad ik je met klem aan om elke dag van de voorbereidingsweek één liter appelsap te drinken. Niet meer, maar ook niet minder. Galstenen kunnen klem komen te zitten in de galbuis. Dit veroorzaakt galkolieken: verschrikkelijke pijnen in de rechterzij, waardoor je niet stil kunt liggen. Om te voorkomen dat een galsteen tijdens de Lever- en Galblaasreiniging in de galbuis blijft steken, drink je appelsap. Heb je galstenen, maar kun je geen appelsap drinken? Kies dan een alternatief, bij voorbeeld: Cranberrysap: Drink 4 keer per dag, 5 dagen lang, drink je 120 ml onverdund sap gemengd met 120 ml water. Op de 6de dag, zaterdag, drink je alleen in de ochtend 1 of 2 glazen. Appelazijn: Drink 4 keer per dag, 5 dagen lang, 1 tot 2 eetlepels appelazijn opgelost in een glas water. Op de 6de dag, zaterdag, drink je alleen in de ochtend 1 of 2 glazen. # 2 Mensen die geen appelsap moeten drinken: Mensen die lijden aan: * Diabetes, * Hypoglykemie, * Schimmelinfecties (candida), * Kanker of * Maagzweren, moeten geen appelsap drinken. Alternatief: Deze mensen kunnen het beste Malinezuur in poedervorm nemen. Drink dan elke dag van de voorbereidingsweek 1 liter warm water waar ½ tot 1 theelepeltje Malinezuur in opgelost is. Op de 6de dag, zaterdag, drink je alleen s ochtends ½ tot 1 liter.

9 Wat kun jij doen: * Neem een Darmspoeling 1-3 dagen vóór het weekend van de leverreiniging De galstenen en/of leverstenen die los gaan komen moeten je lichaam uit. Maar dat gaat niet vanzelf. Om ervoor te zorgen dat je darmen leeg genoeg zijn, kun je een Darmspoeling van tevoren doen. Heb je obstipatie, verstopping? Dan moet je darm leeg zijn voordat je met de Leveren Galblaasreiniging begint. Anders zal het Bitterzout en de Darmspoeling achteraf niet voldoende zijn om alle stenen uit je lichaam te spoelen. Heb je veel klachten zoals: vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn of is je lichaam erg vervuild? Dan helpt een darmspoeling vooraf tegen ontgiftingsverschijnselen. (Lees hierover meer bij het hoofdstuk: Wat kun je verwachten?) * Drink v.a. maandag elke dag tot 1 liter appelsap Op de 6de dag, zaterdag, drink je alleen s ochtends ½ tot 1 liter appelsap. Als je last krijgt van een opgeblazen gevoel, drink dan minder appelsap. * Drink daarnaast elke dag veel water: 1,5 tot 2 liter Je drinkt veel appelsap, maar dit is geen vervanging van het water dat je lichaam nodig heeft. Het kan zijn dat je er achter komt dat je in je dagelijkse leven te weinig drinkt. Drink dan nu in ieder geval méér. Je lichaam heeft er behoefte aan en het zal je belonen met meer helderheid en energie. * Neem géén, of gedurende deze week steeds minder: Alcohol, koffie, gefrituurd voedsel, dierlijke eiwitten, frisdranken, koekjes en andere ongezonde dingen, tabak en drugs * Neem in plaats daarvan: Water, kruidenthee, groente, fruit, ongezouten noten (geen pinda s), eventueel als je trek hebt in zoet: vijgen of dadels, zoet fruit, bij voorkeur in combinatie met een paar (5-8) noten.

10 Wat is het állerbelangrijkste? - Darmspoeling vooraf (noodzakelijk bij veel klachten en bij verstopping) Drink veel water (1,5 tot 2 liter per dag) Stop met tabak en drugs Stop met alcohol Stop met koffie Drink appelsap Waarom? Een Darmspoeling zorgt ervoor dat de stenen ook echt je lichaam uit gaan. Het losmaken van afvalstoffen is alleen effectief als deze daarna je lichaam verlaten, anders verplaatst het probleem zich alleen. Daarnaast zul je minder last hebben van ontgiftingsverschijnselen tijdens de Lever- en Galblaasreiniging als je van tevoren al met ontgiften begint. Het drinken van veel water, ook in de vorm van kruidenthee, is goed om de vochtbalans in het lichaam op peil te brengen. Veel mensen drinken structureel te weinig, waardoor afvalstoffen opgehoopt worden, in de dikke darm, in de lever en in de galblaas en in (vet)cellen en andere organen. Door meer water te drinken, werkt de natuurlijke uitscheiding van afvalstoffen uit het lichaam beter. Tabak en drugs zijn een enorme belasting voor de lever. Alcohol en koffie worden ook door de lever afgebroken. Het is beter de lever rust te geven in aanloop naar de Lever- en Galblaasreiniging. Het appelsap heeft twee functies: Als eerste om de leverstenen en galstenen zachter te maken. Als tweede om de galkanaaltjes in de lever, en de galbuis die van de galblaas naar de dunne darm loopt- verder open te laten staan. Door deze twee functies draagt het appelsap eraan bij dat de leverstenen en galstenen gemakkelijker uit de lever en de galblaas kunnen komen. Het is echter geen vóórwaarde voor een succesvolle Lever- en Galblaasreiniging.!!! Drink minder appelsap, geen appelsap of kies een alternatief als je een opgeblazen gevoel krijgt, buikpijn krijgt, misselijk wordt, of allergisch bent voor appelsap. Luister naar je lijf!

11 Zaterdag Op zaterdag ga je zoveel mogelijk gal in je galblaas opsparen. De galblaas knijpt van nature samen als je een vette maaltijd nuttigt. Door de gal de hele dag in de galblaas op te sparen, zal er aan het einde van de dag extra veel in zitten. Op de avond van de zuivering neem je in één keer veel olie (vet) in. Het gevolg is dat er in één keer veel gal uit de galblaas stroomt en daarbij zo veel mogelijk galstenen en/of leverstenen meeneemt. Om ervoor te zorgen dat er zo veel mogelijk gal verzamelt wordt, VERMIJDT je tot aan de avond van de zaterdag alle producten die VET en OLIE bevatten. De Instructies voor zaterdag: Maak het jezelf gemakkelijk zaterdag: geniet s ochtends van een wandelingetje en kruip in de loop van de dag op de bank met een stapel goede boeken, neem tijd en rust voor jezelf, maak een warme kruik en houdt jezelf warm met een deken en fijne kleding. * Drink het appelsap op zaterdag s ochtends op Drink het appelsap liever niet bij een maaltijd. Drink daarom liever één of twéé glazen tussen ontbijt en lunch maak er geen halszaak van om een hele liter appelsap in een paar uur op te drinken: dit zal je vooral buikpijn bezorgen. * Zorg dat je vóór uur ontbeten en geluncht hebt, zonder oliën of vetten Het is de bedoeling om de gal op te sparen, dus eet en drink geen vette dingen. Recepten voor ontbijt en lunch volgen nog.

12 * Eet na uur niets meer en drink alleen nog warm water of water op kamertemperatuur Door deze lichte vorm van vasten, komt het spijsverteringsstelsel tot rust. Neem rust en houd jezelf warm, dan is de kans dat je honger krijgt klein. * Om uur neem je de eerste portie bitterzoutoplossing Neem weer 10 gram bitterzout (1 afgestreken eetlepel) en los het op in 180 ml warm water (3/4e glas) Het duurt even voordat het bitterzout oplost, dus maak het op tijd klaar. Bitterzout zorgt ervoor dat de galkanaaltjes open gaan staan. * Om uur neem je de tweede portie bitterzoutoplossing Neem weer 10 gram bitterzout (1 afgestreken eetlepel) en los het op in 180 ml warm water (3/4e glas) Het is normaal dat je door het bitterzout vroeg of laat diarree krijgt. Dit kan ook pas op de 2de dag op gang komen. Iedereen reageert net iets anders op bitterzout, dus wees niet ongerust als er (nog) niets gebeurt. * Maak je tussen uur en uur klaar voor de nacht Poets alvast je tanden en trek je nachtkleding aan, etc. Zet ook je wekker: de volgende morgen neem je tussen 6.00 uur en 6.30 uur je derde portie bitterzout. Dat klinkt vroeg, maar je mag ook al vroeg gaan slapen. Zorg dat je helemaal klaar bent om uur. * Begin om uur met het klaarmaken van het olie-met-grapefruitsapmengsel Neem 180 ml (3/4 glas) grapefruitsap zónder vruchtvlees Samen met 125 ml (een half glas) olijfolie In een fles met dop of een afsluitbare kan en schud krachtig, totdat het goed gemengd is. * Ga eventueel nog een keer naar het toilet vóór uur

13 Het Belangrijkste! * Neem het olie-sapmengsel mee naar je slaapkamer Drink het olie/sapmengsel staande naast je bed om uur op (binnen 5 minuten) En GA DAARNA METEEN LIGGEN!!! Dit is het belangrijkste onderdeel van de Lever- en Galblaasreiniging. Het is dus belangrijk dit goed uit te voeren. Daarnaast zou je misselijk kunnen worden van de olie als je blijft staan of rond gaat lopen. Alles wat je nog even moet doen is op dit moment níet belangrijk! Spoel ook niet na en ga ook niet nog een keer je tanden poetsen: dit verstoort het proces van de Lever- en Galblaasreiniging en zal bovendien je glazuur aantasten. De énige plausibele reden om niet stil in je bed te liggen, is als je ineens héél nodig naar het toilet moet. Ga daarom van te voren nog een keer om dit te voorkomen. Want: ook naar het toilet gaan, verstoord het reinigingsproces. * Blijf 20 minuten stil liggen - op je rug (met je hoofd hoger dan je buik m.b.v. kussens) - of op je rechterzij. Praat niet en concentreer je op je lever De lever ligt in de rechterbovenbuik, onder je zwevende ribben. De lever is ongeveer 15 cm groot, dat is iets kleiner dan je hand. Het is ook fijn om een heetwaterkruik in een handdoek te wikkelen en op je rechterzij te leggen. * Wacht dan tot de slaap komt

14 Zondag en verder Op zaterdag spaar je gal op. Je laat dan s avonds de gal er in één keer uit lopen met behulp van de olie. En dan komt de gal mét de galstenen en/of leverstenen in de darmen terecht. Het is belangrijk dat ze daar niet blijven liggen, maar dat álle stenen het lichaam verlaten. Je zult je beroerd gaan voelen als er stenen achterblijven! Daarom doe je binnen 3 dagen ná de Lever- en Galblaasreiniging een Darmspoeling. Dit is de beste manier om de achtergebleven stenen weg te spoelen. Daarnaast gaan we ook weer langzaam opbouwen van vasten naar eten. De Instructies voor zondag: * Tussen 6.00 uur en 6.30 uur neem je de derde portie bitterzoutoplossing. Neem weer 10 gram bitterzout (1 afgestreken eetlepel) en los het op in 180 ml warm water (3/4e glas) Zorg dus dat je op zaterdag de wekker op tijd zet. Je mag hierna wel weer gaan slapen als je erg moe bent. Wat je ook kunt doen: Yoga, mediteren, in de tuin staan met blote voeten, mooie teksten lezen, de zon begroeten, enz. Het is wel beter om rechtop te blijven. * 2 uur na je derde portie bitterzout, neem je de vierde portie bitterzoutoplossing. Neem weer 10 gram bitterzout (1 afgestreken eetlepel) en los het op in 180 ml warm water (3/4e glas) * 2 uur na de laatste portie bitterzoutoplossing, kun je wat (vers geperst) vruchtensap drinken.

15 * Een half uur na je vruchtensap kun je wat vers fruit eten * Ongeveer een uur nadat je fruit hebt gegeten, kun je een lichte maaltijd eten. Wees nog voorzichtig met vet voedsel. Neem op zondag en de dagen erna bij voorkeur geen alcohol, koffie en gefrituurd voedsel: je lever en galblaas zullen hard gewerkt hebben, dus gun ze nu hun rust. * Een Darmspoeling Binnen drie dagen na de Lever- en Galblaasreiniging neem je een Darmspoeling. De leverstenen (en eventueel galstenen) die losgekomen zijn, moeten nog je lichaam uit. Ondanks het bitterzout blijven er vaak stenen achter in de dikke darm. Een Darmspoeling neemt deze weg en voorkomt dat je ziek wordt van deze achtergebleven stenen. Neem ook rust voor jezelf eet lichte maaltijden met veel groentes Zondagavond of uiterlijk maandagochtend zul jij je beter, goed of zelfs fantastisch moeten voelen! Hiermee is de Lever- en Galblaasreiniging voltooid Je hebt de stap genomen om jezelf en jouw gezondheid de krachtigste methode te gunnen om je lichaam te reinigen en van binnenuit te onderhouden!

16 De Checklist Wat heb je nodig om een Lever- en Galblaasreiniging te doen? De voorbereiding: Nodig: - 6 liter appelsap* (bij voorkeur biologische) - Plan je darmspoeling in En verder: Zorg voor: - Veel lekkere groente - Veel lekker fruit - Je lievelingskruidenthee en nog een paar soorten kruidenthee - Zilvervliesrijst en/of basmatirijst - Havermout - Dadels en/of vijgen als je het lekker vindt - Verschillende ongezouten noten (geen pinda s) - Honing - Zorg voor een kastje met een slot erop waar je alles wat je niet wilt eten deze week in stopt. Uiteraard zorg je dat jij niet weet waar de sleutel blijft! De Lever- en Galblaasreiniging: Nodig: - 40 gram bitterzout - 2 rode grapefruits ml biologische, koudgeperste olijfolie - Een fles met een dop of een afsluitbare kan, als het maar waterdicht af te sluiten is. - Plan een Darmspoeling binnen 3 dagen na de Lever- en Galblaasreiniging En verder: - Plan je weekend vrij - Het is fijn om een kruik te hebben - Een stapel goede boeken - Lekkere deken - Fijne, loszittende kleding Denk ook aan: - Havermout of zelfgemaakte soep (voor zaterdagochtend) - Vetvrije ingrediënten voor een lekkere havermoutpap - Rijst en groente (voor zaterdagmiddag) - Honing (optioneel: lekker in de havermoutpap en handig om de bitterzoutsmaak weg te krijgen) - Fruit * Voor alternatieven voor appelsap, zie: Uitzonderingen!

17 Wat kun je verwachten? Een Lever- en Galblaasreiniging gaat niet onopgemerkt voorbij. Het is een intensieve reiniging en brengt een hoop teweeg. Onder normale omstandigheden zijn er ook vaak minder prettige ervaringen die met deze reiniging samengaan. Hieronder beschrijf ik de belangrijkste en meest voorkomende dingen die je tegen kunt komen en tips. Diarree Het is volkomen normaal om Diarree te krijgen. Het bitterzout is een natuurlijk laxeermiddel en zorgt ervoor dat er al heel veel gal- en/of leverstenen het lichaam verlaten. De Diarree begint meestal op zaterdagavond en houdt op zondagmiddag of -avond op. Wat nu? Drink veel water en kruidenthee! Je verliest veel water en dit moet aangevuld worden. Als je te veel vocht verliest kun je hoofdpijn krijgen of je slap gaan voelen. Voorkom dit door genoeg te drinken. De meeste mensen ervaren dat Diarree, veroorzaakt door Bitterzout, iets eerder aangevoeld wordt. Het is wel verstandig in de buurt van het toilet te blijven, maar je hoeft er niet de hele dag op te zitten. Leverstenen Leverstenen zijn zachte, kleiachtige balletjes die de galkanaaltjes van de lever verstoppen. Ze bestaan voornamelijk uit gal die in de lever geproduceerd wordt. Ze variëren van geel en lichtgroen tot donkergroen, de donkerkleurige stenen zijn ouder. Ze blijven drijven op water en verspreiden een typische, doordringende geur. De meeste mensen zien felgroene bolletjes ter grootte van erwten. Ze kunnen heel klein zijn, tot wel een grootte van 2,5 cm.

18 Wat nu? Feliciteer jezelf met elk steen die je kwijt bent! Je lever kan al zijn belangrijke taken - o.a. energie op pijl houden, omzetten van eiwitten, gal produceren en ontgiften van het lichaam- beter uitvoeren! Galstenen Galstenen zinken naar beneden. Het zijn harde, verkalkte leverstenen die in de galblaas uitgekristalliseerd zijn. De galblaas heeft als taak water aan de gal te onttrekken zodat deze ingedikt en geconcentreerd wordt, wachtend op de volgende vette maaltijd. Als er echter weinig vocht te onttrekken is doordat iemand te weinig water drinkt, of als er leverstenen in de galblaas komen, wordt deze gal teveel ingedikt. Deze stenen zakken naar beneden in de galblaas waar ze iedere dag harder worden. Als één van deze stenen uit de galblaas wordt gedreven na het eten van een vetrijke maaltijd, en vervolgens in de galbuis vast komt te zitten ontstaan er galkolieken: heftige pijnen in de rechterzij, waarbij niet stil gelegen kan worden. Deze stenen zijn vaak bruinkleurig of wit. Wat nu? Vier het dat je deze stenen zonder pijn en zonder operatie kwijt bent! Door het drinken van appelsap zullen deze stenen tijdens de Lever- en Galblaasreiniging wél door de galbuis kunnen. Omdat ze zwaarder zijn dat leverstenen, is het extra belangrijk om de olie staand tot je te nemen en daarna meteen te gaan liggen. Elke steen die je tijdens de Lever- en Galblaasreiniging kwijt raakt, zal je nooit meer galkolieken bezorgen! Cholesterol-gruis Wat je ook in het toilet kunt zien is een soort gruis of schuim dat op het water drijft. Het is wit of bruin van kleur. Dit zijn miljoenen cholesterolkristallen met scherpe randjes die de galkanaaltjes kunnen beschadigen. Wat nu? Het is belangrijk dat je deze kristallen kwijt raakt. Houd in de gaten of met elke Lever- en Galblaasreiniging minder wordt.

19 Ik voel me niet lekker De Lever- en Galblaasreiniging kan mogelijk misselijkheid, duizeligheid, een slap gevoel, kou en een gevoel van ziek zijn veroorzaken. Dit is normaal. Deze verschijnselen verdwijnen in de loop van zondag of uiterlijk maandagochtend. Als de instructies niet goed opgevolgd worden, komen deze klachten veel vaker en heftiger voor en duren ze ook langer. Dit worden ook wel ontgiftingsverschijnselen genoemd. Als afvalstoffen in het lichaam in beweging worden gebracht, zet het hele lichaam zich in om deze uit het bloed en lymfe te verwijderen. Wat gebeurt er dan? Het verdrijven van de losgekomen afvalstoffen kost veel energie (waardoor je moe en koud wordt). Neem daarom rust als je lijf moe aanvoelt. Het kan zijn dat er veel afvalstoffen in het hoofd gaan bewegen, wat hoofdpijn en duizeligheid kan veroorzaken. Blijf daarom voldoende water en kruidenthee drinken. De witte bloedcellen doen hun best alles wat er niet hoort, te vangen. Dit doen ze ook wanneer je bijvoorbeeld griep of een flinke verkoudheid hebt. Je voelt je daardoor misschien wat slap en ziekjes: je lichaam geeft aan dat je jezelf nu niet teveel moet inspannen, omdat alle energie nodig is om het evenwicht binnenin het lichaam te herstellen.

20 De olie en grapefruitsap kunnen misselijk maken, omdat ze een samentrekkend effect hebben niet alleen op de galblaas, maar óók op de maag. Heb je hier last bij oliefolie, probeer dan eens macadamia-olie. Kun je niet goed tegen grapefruitsap? Neem dan de helft citroensap en de andere helft sinaasappelsap. Het helpt ook om rechtop te blijven zitten, dan stroomt de olie niet terug naar de maag. Máár: - Al deze klachten zijn tijdelijk - Deze klachten voelen minder onprettig aan dan wanneer je écht ziek bent. - Deze klachten verdwijnen op zondag of uiterlijk maandagochtend - Deze symptomen geven aan wat je moet doen: rust nemen - De meeste mensen worden niet suf, dus je kunt bijv. wél lezen - Deze symptomen betekenen dat ook de afvalstoffen uit je cellen opgeschud en opgeruimd worden - Ontgiftingsverschijnselen worden voorkomen door vooraf een Darmspoeling te doen

21 Wat levert de Lever- en Galblaasreiniging op: - Geen galkolieken meer - Veel meer energie - Pijn verdwijnt - Klachten verdwijnen - Opruimen afvalstoffen - Je lijf doet het weer goed - Weer helder kunnen denken - Rust in het hoofd - Verbeterde concentratie - Meer weerstand tegen ziekten - Geen rugpijn meer - De stoelgang komt vanzelf

22 - Menstruatiepijn verdwijnt - Je voelt je gelukkiger - Geen woede-aanvallen meer - Niet meer geïrriteerd worden om niets - Beter kunnen relatieveren - Stress neemt af - Voedingsstoffen worden beter opgenomen - Vetten worden op de juiste manier afgebroken - Je kunt alles weer beter aan - innerlijke rust

23 Hoe nu verder? De meeste mensen hebben zoveel leverstenen en soms ook galstenen opgebouwd dat er veel achterstallig onderhoud is: - Veel cellen zijn vervuild - Er zijn veel, of heftige klachten - Je bent al heel lang moe - Er zijn klachten die al heel lang bestaan De meeste mensen voelen al meteen verbetering na de eerste Lever- en Galblaasreiniging. Als je eenmaal begonnen bent met de Lever- en Galblaasreinigingen, ga dan door totdat je 2 achtereenvolgende keren helemaal géén leverstenen en galstenen meer hebt. Hierdoor zal je nooit meer de klachten ervaren die je nu hebt. Dit kan al gebeuren na 6 tot 8 Lever- en Galblaasreinigingen. Als er ernstige klachten zijn, kunnen er 10 tot 12 of zelfs meer nodig zijn. Doe de Lever- en Galblaasreiniging niet als je een acute ziekte hebt. Ben je echter chronisch ziek, dan kan deze reiniging het beste zijn dat je voor jezelf kunt doen! Je kun elke 4 weken een Lever- en Galblaasreiniging doen. Voelt dit als teveel? Laat er dan wat meer tijd tussen.

24 Wat kun je nog meer doen? * Eet en leef gezond. * Lees onze gezondheidstips. * Pas ze één voor één toe in jouw leven. * Voel wanneer je lijf rust nodig heeft en néém dan ook rust. * Vermijd stress. * Doe 1 of 2 keer per jaar een Leveren Galblaasreiniging om je lichaam te onderhouden. Als je een gelukkig en zinvol leven wilt leiden, kun je daar wel een goede gezondheid bij gebruiken! Waar wil jij gezond voor zijn?

Lever- en galblaasreiniging Gebaseerd op de methode van Andreas Moritz

Lever- en galblaasreiniging Gebaseerd op de methode van Andreas Moritz Lever- en galblaasreiniging Gebaseerd op de methode van Andreas Moritz Algemene informatie De leverkuur is een kuur om de galstenen, die opgeslagen liggen in de lever en de galblaas, te verwijderen. In

Nadere informatie

Handleiding lever- en nierreiniging.

Handleiding lever- en nierreiniging. 1 Handleiding lever- en nierreiniging. Het reinigen van de lever - het grootste ontgiftende orgaan in ons lichaam - en de nieren, het uitscheidingsorgaan voor urine, is één van de oudste en één van de

Nadere informatie

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen.

10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. 10 tips om je partner zo goed mogelijk te ondersteunen. Omdat het automatische gedrag is uitgeschakeld kosten onderstaande handelingen je partner al veel energie (hier denk je zo snel niet aan, omdat het

Nadere informatie

BESLISMODEL LEVERFLUSH

BESLISMODEL LEVERFLUSH Leverzuivering benodigdheden 071-528 20 47 info@bodyandminddetox.nl BESLISMODEL LEVERFLUSH Appelsap Kun je niet tegen 1 liter appelsap per dag, heb je problemen met je bloedsuikerspiegel, heb je diabetes,

Nadere informatie

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Bijwerkingen van chemotherapie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Mondverzorging 3 Huidverzorging 4 Voeding 5 Vermoeidheid 6 Haarverzorging 7 Diarree

Nadere informatie

een bepaalde ziekte, zoals een darmontsteking, het prikkelbare darmsyndroom (IBS), diabetes of een kwaadaardige aandoening.

een bepaalde ziekte, zoals een darmontsteking, het prikkelbare darmsyndroom (IBS), diabetes of een kwaadaardige aandoening. Verstopping Regelmatig ontlasting hebben, is voor veel mensen een teken van goede gezondheid. De regelmaat verschilt van mens tot mens: de een heeft drie keer per dag ontlasting, de ander drie keer per

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77 Inhoud Voorwoord 3 Voeding 6 Slaap 22 Houding 30 Naar de dokter 37 Kleding 65 Mode 74 Kleding wassen 77 6 VOEDING Weet wat je eet Je eet elke dag. Alles wat je eet (en drinkt) heet voeding. Is elke voeding

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Galstenen Inleiding Hallo allemaal ik doe mijn spreekbeurt over galstenen. Ik heb het gekozen omdat ons mam galstenen heeft gehad. 1 op de 10 mensen hebben galstenen, dat zijn 1,6 miljoen mensen. De meeste

Nadere informatie

Verstopping VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL

Verstopping VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL Verstopping WAT IS VERSTOPPING WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL VERSTOPPING

Nadere informatie

Functionele dyspepsie

Functionele dyspepsie Functionele dyspepsie Maag-, darm- en leverziekten Beter voor elkaar 2 Van uw MDL-arts heeft u te horen gekregen dat u een (functionele) dyspepsie heeft. Om te begrijpen wat deze term precies inhoud en

Nadere informatie

Maag-, darm- en leverziekten. Functionele dyspepsie

Maag-, darm- en leverziekten. Functionele dyspepsie Afdeling: Onderwerp: Maag-, darm- en leverziekten 1 Van uw MDL-arts heeft u te horen gekregen dat u een (functionele) dyspepsie heeft. Om te begrijpen wat deze term precies inhoud en hoe hiermee om te

Nadere informatie

Advies voor het gebruik van voedingssupplementen

Advies voor het gebruik van voedingssupplementen Advies voor het gebruik van voedingssupplementen Aandoening: Beschrijving aandoening: Fibromyalgie Onder Fibromyalgie wordt een reumatische aandoening verstaan, waarbij er sprake is van pijn in spieren

Nadere informatie

Als je poep er niet uit wil

Als je poep er niet uit wil Als je poep er niet uit wil 1 De meeste kinderen poepen elke dag wel een keer. Of één keer in de twee dagen. Maar soms poep je vaker, bijvoorbeeld als je diaree hebt. Of je poept minder vaak. Als je niet

Nadere informatie

HANDIG BUIKPIJN BIJ KONIJNEN

HANDIG BUIKPIJN BIJ KONIJNEN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG BUIKPIJN BIJ KONIJNEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER BUIKPIJN BIJ KONIJNEN.

Nadere informatie

Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje

Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje Blijf jezelf. Zo zorgt u goed voor uzelf Als u te maken hebt met ongewenst urineverlies, is het goed om eens stil te staan bij wat u

Nadere informatie

Spijsvertering. Voorwoord. Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering.

Spijsvertering. Voorwoord. Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering. Spijsvertering Voorwoord Mijn spreekbeurt gaat over de reis van het voedsel. Met een moeilijk woord heet dat Spijsvertering. Spijsvertering betekent: "Het verteren van het voedsel tot stoffen die door

Nadere informatie

Europa Ayurveda Centrum

Europa Ayurveda Centrum HANDLEIDING LEVER- EN NIERREINIGING Europa Ayurveda Centrum Witharen, The Netherlands WWW.AYU.NL EAC 2015 versie 7 Inhoud HANDLEIDING LEVER- EN NIERREINIGING... 1 DE NIEREN... 3 HANDLEIDING VOOR LEVER-

Nadere informatie

Kuurprogramma. gezondheid van binnenuit. Lever- en galblaaszuivering

Kuurprogramma. gezondheid van binnenuit. Lever- en galblaaszuivering gezondheid van binnenuit Kuurprogramma Lever- en galblaaszuivering Powerdetox is een populaire manier om ongezonde eetgewoonten en een ongezonde manier van leven aan te pakken. Hoewel de moderne wetenschap

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

De eerste stappen naar een gezond gewicht

De eerste stappen naar een gezond gewicht De eerste stappen naar een gezond gewicht Sylvia van Willigen Online Gewichtsconsulente en Life Coach Als je dit leest, heb je de eerste stap al gezet. Gefeliciteerd! Nu gaan we verder elke week een stapje.

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

5 Daags Afvalprogramma

5 Daags Afvalprogramma 5 Daags Afvalprogramma Dag 1 Dieetsnel.nl De eerste dag van mijn dieet is aangebroken, het zal je vast meevallen wat er vandaag op het menu staat! s Morgens 2 crackers met melk, s middags 2 boterhammen

Nadere informatie

VERSTOPPING WAT IS VERSTOPPING WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.

VERSTOPPING WAT IS VERSTOPPING WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK. VERSTOPPING WAT IS VERSTOPPING WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN APOTHEEK.NL VERSTOPPING Regelmatig poepen vinden veel mensen een teken van

Nadere informatie

IN 7 DAGEN JE VOCHT BALANS OP ORDE

IN 7 DAGEN JE VOCHT BALANS OP ORDE IN 7 DAGEN JE VOCHT BALANS OP ORDE Stap voor stap voldoende drinken. Dat je voldoende moet drinken weet je wel, maar doe je het ook? Vocht zorgt ervoor dat je lichaam optimaal functioneert. Drink je te

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1127 Inleiding U heeft een Whipple-operatie gehad waarbij (een deel van) uw alvleesklier is verwijderd. Na de operatie

Nadere informatie

Bonus Rapport : Zo krijg jij je darmen onder controle

Bonus Rapport : Zo krijg jij je darmen onder controle Bonus Rapport : Zo krijg jij je darmen onder controle Zo krijg jij je darmen ond der controle Gedaan met die prikkelbare darmen Katjaa Callens Copyright 2009. Alle rechten voorbehouden. www.wegmetdiekilos.com

Nadere informatie

Slaapproblemen? Gezonde slaap

Slaapproblemen? Gezonde slaap Dit is een folder van www.orthoconsult.nl geschreven door dhr. drs. Ard Nieuwenbroek, trainer/ therapeut bij Ortho Consult. Deze folder is op een aantal punten aangepast en aangevuld door de stressbegeleiders

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Lever, nieren en galblaas reiniging, ontgiften van je lichaam Na het preventieve onderzoek van afgelopen week kwam ik tot de conclusie dat ik een reiniging zou gaan doen. Ik doe eigenlijks ieder jaar wel

Nadere informatie

Kinderen en een gezond gewicht

Kinderen en een gezond gewicht Kinderen en een gezond gewicht Een kind met een gezond gewicht beweegt makkelijker en ontwikkelt zich lichamelijk beter dan een kind met overgewicht. Bovendien betekent nú overgewicht hebben dat je kind

Nadere informatie

Darmproblemen bij acute buikpijn

Darmproblemen bij acute buikpijn Darmproblemen bij acute buikpijn U bent voor onderzoek op de spoedeisende hulp geweest omdat u buikklachten heeft. De arts heet bij u geen acute oorzaak kunnen vaststellen. De klachten kunnen vele oorzaken

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Wat zijn voedingsstoffen Voedingsstoffen zijn stoffen die je nodig hebt om te lopen, te denken enz. Er zijn 6 soorten voedingsstoffen. 1. eiwitten (vlees, peulvruchten.

Nadere informatie

Hoofdstuk 4 Wonen in de ruimte

Hoofdstuk 4 Wonen in de ruimte Hoofdstuk 4 Wonen in de ruimte In de ruimte wonen is heel vreemd, totdat je eraan gewend bent. Het ruimtestation draait in anderhalf uur één keer rond de aarde. De bemanning ziet dus zestien keer per dag

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

Het is maar 28 dagen. Je zult blijer en fitter voelen en absoluut stralen!

Het is maar 28 dagen. Je zult blijer en fitter voelen en absoluut stralen! #Kan iedereen detoxen? Voor iedereen die goed voor zich zelf wil zorgen, een gezonde boost wil geven en voor iedereen die zich 28 dagen durft te committeren aan dit programma. Dus ook in de weekenden.

Nadere informatie

Je lichaam ontgiften op een hele gezonde en verantwoorde manier?

Je lichaam ontgiften op een hele gezonde en verantwoorde manier? Hey! Wil je van kilo s af? Beter en gezonder voelen? Afvalstoffen kwijt raken? Energiek voelen en lekker in je vel? Je lichaam ontgiften op een hele gezonde en verantwoorde manier? Wil je weer lekker beginnen

Nadere informatie

Kinderen en een gezond gewicht

Kinderen en een gezond gewicht Kinderen en een gezond gewicht Gezond eten en bewegen Met de tips in deze folder werk je aan een gezond gewicht voor je kind. Onze adviezen richten zich op gezond eten en drinken, de juiste (eet)opvoeding

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

Voedingsschema. Believe in. 5 sep t/m 11 sep FUNCTIONEEL FIT

Voedingsschema. Believe in. 5 sep t/m 11 sep FUNCTIONEEL FIT Voedingsschema FUNCTIONEEL FIT 5 sep t/m 11 sep Believe in GEZONDE LEVENSSTIJL Je bent nu in je bezit van een gezond voedingsschema. Dit voedingsschema helpt jou om de dagelijkse structuur en planning

Nadere informatie

LEVERREINIGINGS PROTOCOL In dit protocol is aangegeven hoe u de leverreiniging uitvoert.

LEVERREINIGINGS PROTOCOL In dit protocol is aangegeven hoe u de leverreiniging uitvoert. LEVERREINIGINGS PROTOCOL In dit protocol is aangegeven hoe u de leverreiniging uitvoert. De lever reinigen van cholesterolgalstenen, geeft een verbetering van de spijsvertering, dat de basis is voor een

Nadere informatie

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage

Vier op de tien slaapt slecht Bijlage 1) Grafieken en tabellen Vier op de tien slaapt slecht Bijlage Grafiek 1: Stellingen over slaap (totale groep 3.297 personen) Kijk naar jezelf (op een gemiddelde dag) en duid aan in welke mate je het eens

Nadere informatie

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze:

Wanneer zijn de kinderen klaar voor een zindelijkheidstraining? Kinderen zijn mogelijk klaar voor een zindelijkheidstraining wanneer ze: Zindelijkheidstraining Net als de meeste ouders kijkt u misschien uit naar de dag dat uw kind geen luiers meer nodig heeft. Uw kind zindelijk maken kan een enorme opgave lijken, vooral wanneer familie,

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS)

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS) Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS) MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl U heeft van uw arts gehoord dat u een Prikkelbare Darm heeft. Een andere benaming voor Prikkelbare Darm Syndroom

Nadere informatie

IN TOPVORM TIJDENS YEAR_END

IN TOPVORM TIJDENS YEAR_END IN TOPVORM TIJDENS YEAR_END 4 TIPS voor een TOP jaarafsluiting 2014 Anja Lefeber Vit4Life 2 Dank je voor je interesse in dit e-book! Hartelijk bedankt voor het downloaden van mijn e-book In topvorm tijdens

Nadere informatie

Voedingsschema. Believe in. 12 sep t/m 18 sep FUNCTIONEEL FIT

Voedingsschema. Believe in. 12 sep t/m 18 sep FUNCTIONEEL FIT Voedingsschema FUNCTIONEEL FIT 12 sep t/m 18 sep Believe in GEZONDE LEVENSSTIJL Je bent nu in je bezit van een gezond voedingsschema. Dit voedingsschema helpt jou om de dagelijkse structuur en planning

Nadere informatie

Als je wil ontgiften is het toch het beste om te starten met het grotere werk.

Als je wil ontgiften is het toch het beste om te starten met het grotere werk. Rag: Hoe kan ik het beste detoxen? Als je wil ontgiften is het toch het beste om te starten met het grotere werk. Natuurlijk kan je 1 x per week een zuiverende dag inlassen Ik adviseer dan om een dag op

Nadere informatie

GIDS. voor een. rustige nacht

GIDS. voor een. rustige nacht GIDS voor een rustige nacht Lekker geslapen? Lekker slapen en uitgerust wakker worden. Voor veel mensen is het een verre droom. Naar schatting één op de vijf mensen in ons land kampt geregeld met slaapproblemen.

Nadere informatie

onze lever genoeg vitaminen en mineralen nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Dit ontbreekt in bewerkte voedingsmiddelen die we tot ons nemen.

onze lever genoeg vitaminen en mineralen nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Dit ontbreekt in bewerkte voedingsmiddelen die we tot ons nemen. Voorwoord Al een aantal keren heb ik zelf een detox week gedaan specifiek om mijn lever te reinigen. Deze detox was behoorlijk zwaar en ik was in het weekend wel uitgeblust. Ondanks de zware detox voelde

Nadere informatie

Toilethouding en adviezen voor het plassen en ontlasten

Toilethouding en adviezen voor het plassen en ontlasten Toilethouding en adviezen voor het plassen en ontlasten 2 Inleiding In deze folder geven wij u adviezen over een goede toilethouding en toiletgedrag. Heel veel mensen die last hebben van urineverlies,

Nadere informatie

speciaal onderwijs lesbrief alcohol UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL

speciaal onderwijs lesbrief alcohol UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL speciaal onderwijs UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (00) 67 1 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL inhoud LES 1: KENNISMAKING MET ALCOHOL SOORTEN DRANK DE WERKING VAN ALCOHOL 4 DE GEVOLGEN VOOR

Nadere informatie

Sugar Addiction Test

Sugar Addiction Test Sugar Addiction Test Hoe is het gesteld met jouw suikerverslaving? Ontdek het met deze test. SUGARCHALLENGE Is een initiatief van Food & Lifestylecoach Carola van Bemmelen Doe de Sugar Addiction test Ben

Nadere informatie

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je

en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je en waar is de gebruiksaanwijzing?? Over de eerste spannende dagen met je baby Verwachtingen Wordt dit jullie eerste, tweede, volgende kindje? Weet je al hoe je je baby gaat voeden? Als je al een kind hebt:

Nadere informatie

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Afdeling revalidatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is chronische pijn en vermoeidheid? 3 Chronische pijn en vermoeidheid bij tieners 4 Rustig aan of toch

Nadere informatie

Gewichtstoename bij behandeling van kanker

Gewichtstoename bij behandeling van kanker Gewichtstoename bij behandeling van kanker Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent tijdens uw behandelingen tegen kanker ongewenst in gewicht aangekomen. In deze

Nadere informatie

Oorzaken Diagnose stellen Medische behandeling

Oorzaken Diagnose stellen Medische behandeling Prikkelbare darm Een prikkelbare darm is een onschuldige darmaandoening, die wel veel lichamelijke klachten kan geven. Men spreekt niet van een ziekte omdat een prikkelbare darm niet samengaat met zichtbare

Nadere informatie

Gezonde Leefstijl: Alcohol

Gezonde Leefstijl: Alcohol Gezonde Leefstijl: Alcohol 1 Onderwerpen Cijfers en feiten Alcohol in je lichaam Ziektes door Alcohol Alcohol in de praktijk Alcohol en overgewicht Tips Alcoholgebruik Vragen 2 Cijfers en feiten 1) Ruim

Nadere informatie

Voeding en zwangerschapsbraken Algemene informatie

Voeding en zwangerschapsbraken Algemene informatie Voeding en zwangerschapsbraken Algemene informatie Afdeling Diëtetiek IJsselland Ziekenhuis In deze folder vindt u algemene informatie over ernstig braken tijdens de zwangerschap. Wat is zwangerschapsbraken?

Nadere informatie

Toilethouding en adviezen voor het plassen en ontlasten

Toilethouding en adviezen voor het plassen en ontlasten Toilethouding en adviezen voor het plassen en ontlasten Inleiding In deze folder geven wij u adviezen over een goede toilethouding en toiletgedrag. Heel veel mensen die last hebben van urineverlies, plassen

Nadere informatie

Paniek aanvallen & Hyperventilatie Oorzaken

Paniek aanvallen & Hyperventilatie Oorzaken Paniek aanvallen & Hyperventilatie Oorzaken Hooikoorts welke geen standaard klachten geeft, kan oorzaak zijn van hyperventilatie aanvallen, het lijkt er nml enorm veel op. Dus reageer je niet met niesbuien,

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Stoelmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Stoelmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Stoelmassage Stoelmassage De stoelmassage (ook wel bedrijfsmassage genoemd) is een verkorte, makkelijk toepasbare massagevorm. Hoewel een stoelmassage maar 30

Nadere informatie

Inhoud. 3 Hallo! 4 Wie ben ik? 5 Wat heb je aan dit e-book? 6 Stap 1! 8 Stap 2! 9 Stap 3! 11 Dussss. 11 De stappen op een rijtje. 12 Vragen? Aanbod!

Inhoud. 3 Hallo! 4 Wie ben ik? 5 Wat heb je aan dit e-book? 6 Stap 1! 8 Stap 2! 9 Stap 3! 11 Dussss. 11 De stappen op een rijtje. 12 Vragen? Aanbod! 1 Inhoud 3 Hallo! 4 Wie ben ik? 5 Wat heb je aan dit e-book? 6 Stap 1! 8 Stap 2! 9 Stap 3! 11 Dussss. 11 De stappen op een rijtje 12 Vragen? Aanbod! 2 Hallo! Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in een

Nadere informatie

Advies over toilethouding en toiletgedrag

Advies over toilethouding en toiletgedrag Advies over toilethouding en toiletgedrag Urologie alle aandacht Advies over toilethouding en toiletgedrag Neem altijd de tijd om naar het toilet te gaan. Hoe rustiger, hoe effectiever! Hoe beter uw blaas

Nadere informatie

Borstvoeding. de beste voeding voor je baby

Borstvoeding. de beste voeding voor je baby Borstvoeding de beste voeding voor je baby Borstvoeding is de beste voeding voor je baby en is ook goed voor jouw gezondheid. Zo beschermt het je baby tegen ziekten, en helpt het jou bijvoorbeeld om weer

Nadere informatie

2 Hoe vaak eet u gefrituurd, gebakken, gegrild of gebarbecued voedsel? Vaak 4

2 Hoe vaak eet u gefrituurd, gebakken, gegrild of gebarbecued voedsel? Vaak 4 Sublijst A - Chronologische leeftijd wat is thans uw leeftijd (in jaren) Totale score (sublijst A) Sublijst B - Eetgewoonten Hoe vaak eet u gefrituurd, gebakken, gegrild of gebarbecued voedsel? Vaak keer

Nadere informatie

Hartfalen. Wat is het en hoe herken je het

Hartfalen. Wat is het en hoe herken je het Hartfalen Wat is het en hoe herken je het Hartfalen, onbekend en onderschat Hartfalen is de grote onbekende onder de hartziekten. Hartfalen klinkt misschien bekend in de oren. Het woord doet denken aan

Nadere informatie

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage

MIND BODY M A S S A G E P R A K T I J K. Ontspanningsmassage BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontspanningsmassage Ontspanningsmassage De beleving van een heerlijke ontspanningsmassage Een ontspanningsmassage is een algehele lichaamsmassage waarbij lichaam

Nadere informatie

Videocapsule endoscopie (VCE)

Videocapsule endoscopie (VCE) Videocapsule endoscopie (VCE) Wat is videocapsule endoscopie Een videocapsule endoscopie (VCE) is een onderzoek waarbij met een videocapsule het darmstelsel in beeld wordt gebracht. Het gaat hierbij vooral

Nadere informatie

voedingsadvies bij hypoglykemie

voedingsadvies bij hypoglykemie voedingsadvies bij hypoglykemie (te laag bloedglucose) 1 2 Inleiding Mogelijke klachten Wanneer u last heeft van een te lage bloedglucose (hypoglykemie) kunnen de volgende klachten zich voordoen: trillen,

Nadere informatie

Vezels Elke dag D752-

Vezels Elke dag D752- Vezels Elke dag Wat zijn vezels? Vezels zijn stoffen uit planten. Ze zitten onder andere in groente, fruit en brood. Het maagdarmkanaal kan vezels niet verteren. Wat gebeurt er dan wel mee? Ze komen in

Nadere informatie

Chronisch Hartfalen. Wat is chronisch hartfalen?

Chronisch Hartfalen. Wat is chronisch hartfalen? Chronisch Hartfalen Wat is chronisch hartfalen? Omschrijving Hartfalen Hartfalen is een aandoening van het hart waarbij het hart niet meer in staat is om voldoende bloed uit te pompen en rond te pompen.

Nadere informatie

Advies over toilethouding en toiletgedrag. Urologie

Advies over toilethouding en toiletgedrag. Urologie Advies over toilethouding en toiletgedrag Urologie Advies over toilethouding en toiletgedrag Neem altijd de tijd om naar het toilet te gaan. Hoe rustiger, hoe effectiever! Hoe beter uw blaas of darm geleegd

Nadere informatie

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl

regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid www.cjggooienvechtstreek.nl n Niet uitgeslapen? Jongeren en slapeloosheid We slapen gemiddeld zo n zeven tot acht uur per nacht. Dat

Nadere informatie

wat doet alcohol eigenlijk met je lichaam?

wat doet alcohol eigenlijk met je lichaam? de kater komt later ziek door te veel alcohol Je hebt te veel alcohol gedronken. Dit heeft je zo ziek gemaakt dat we je met spoed moesten opnemen in ons ziekenhuis. Waarschijnlijk ben je - net als je ouders/verzorgers

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om uw galblaas te laten verwijderen. In deze brochure vindt u

Nadere informatie

1. Verdeling tijdens de ramadan 2. Het Suikerfeest

1. Verdeling tijdens de ramadan 2. Het Suikerfeest 1. Verdeling tijdens de ramadan 2. Het Suikerfeest 4. Goede indeling van het bord 3. Goede vulling van het bord 6. Goede hoeveelheid kiezen 5. Goede keuze maken 8. Drink geen vruchtensap 7. Gedroogd of

Nadere informatie

Diabetes Mellitus Type 1. Informatie over diabetes voor kinderen van de basisschool

Diabetes Mellitus Type 1. Informatie over diabetes voor kinderen van de basisschool Diabetes Mellitus Type 1 Informatie over diabetes voor kinderen van de basisschool 1 Hallo! Dit boekje is geschreven voor kinderen op de basisschool die diabetes hebben en voor hun ouders. Hierin vind

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Divertikels en diverticulitis. Oorzaak en behandeling

Divertikels en diverticulitis. Oorzaak en behandeling Divertikels en diverticulitis Oorzaak en behandeling In deze folder krijgt u informatie over divertikels en diverticulitis. Deze folder geeft informatie over de oorzaak van divertikels en diverticulitis.

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Voldoende vocht. Uitgebreid werkblad voor meer vitaliteit en een gezonde mond

Voldoende vocht. Uitgebreid werkblad voor meer vitaliteit en een gezonde mond Voldoende vocht Uitgebreid werkblad voor meer vitaliteit en een gezonde mond Waarom moet je drinken? Water vormt samen met zuurstof een belangrijke bron van voeding voor het lichaam. Voldoende vocht is

Nadere informatie

Gewichtstoename bij behandeling van kanker

Gewichtstoename bij behandeling van kanker Gewichtstoename bij behandeling van kanker Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent tijdens uw behandelingen tegen kanker ongewenst in gewicht aangekomen. In deze

Nadere informatie

Altijd al gedacht dat zware botten een verklaring voor overgewicht zijn?

Altijd al gedacht dat zware botten een verklaring voor overgewicht zijn? 1 Altijd al gedacht dat zware botten een verklaring voor overgewicht zijn? De 20 fabels en feiten over afslanken Be-Slank Copyright 2011 Be-Slank.nl Alle rechten voorbehouden. 2 Feiten en Fabels: Frisdrank

Nadere informatie

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Röntgenonderzoek dikke darm P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E 2 Röntgenonderzoek dikke darm Afdeling : radiologie (H.04) Melden : administratiebalie Informatie : 0596-644 221 Datum: Tijd:.. S.V.P.

Nadere informatie

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet.

Diarree is een verstoring van het normale ontlastingpatroon. De ontlasting bevat meer water dan gewoonlijk en u moet vaker naar het toilet. DIARREE In het dagelijks leven noemen we het liever buikgriep of voedselvergiftiging. Voor het woord diarree schamen we ons een beetje. Toch heeft iedereen er wel eens last van. Op vakantie of gewoon thuis.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Duphalac, stroop 667 mg /ml

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Duphalac, stroop 667 mg /ml BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Duphalac, stroop 667 mg /ml Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. - Bewaar deze bijsluiter, het kan

Nadere informatie

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Kun jij de verleiding niet weerstaan als je versgebakken cake ruikt? Ga je eten als je verdrietig, boos, of gespannen bent? Lukt het je niet

Nadere informatie

Leefstijladviezen bij darmklachten

Leefstijladviezen bij darmklachten Leefstijladviezen bij darmklachten Inleiding Deze folder geeft informatie over darmklachten, de oorzaak ervan en wat ertegen te doen is. Het is belangrijk om de informatie aandachtig door te lezen want

Nadere informatie

Inwendig onderzoek van de dikke darm

Inwendig onderzoek van de dikke darm Inwendig onderzoek van de dikke darm Coloscopie (voorbereiding met Colofort ) Inleiding U komt binnenkort naar de endoscopieafdeling van het MCL voor een onderzoek van de dikke darm. Uw behandelend arts

Nadere informatie

Onderzoek van de dikke darm

Onderzoek van de dikke darm Onderzoek van de dikke darm Colon onderzoek U heeft een afspraak op de afdeling radiologie voor een onderzoek van de dikke darm of een deel van de dikke darm. Dit onderzoek heet ook wel een Colon onderzoek.

Nadere informatie

Richtlijnen voor een vocht- en vezelrijke voeding. Diëtetiek

Richtlijnen voor een vocht- en vezelrijke voeding. Diëtetiek Richtlijnen voor een vocht- en vezelrijke voeding Diëtetiek 1 Voeding en vochtinname Voldoende vocht en een vezelrijke voeding is belangrijk voor een goede spijsvertering en werking van nieren en blaas.

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K.

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K. Testlab Er zitten heel veel voedingsstoffen in gezonde producten. Dat hebben jullie in de film gezien. Nou ja gezien? Voedingsstoffen zijn niet zichbaar in producten, maar we kunnen ze wel aantonen. Daar

Nadere informatie

VOEDINGSVEZELVERRIJKTE VOEDING

VOEDINGSVEZELVERRIJKTE VOEDING VOEDINGSVEZELVERRIJKTE VOEDING 1056 Inleiding In deze folder vindt u informatie over de rol van voeding en leefstijl in de behandeling van obstipatie, diverticulosis (uitstulpingen in de darm) of van een

Nadere informatie

Intakeformulier VoedingGezond

Intakeformulier VoedingGezond Intakeformulier VoedingGezond Persoonsgegevens Naam: Adres: Postcode: Woonplaats: Tel.nr.: Mobiel: E-mailadres: Geboortedatum: Man / vrouw Datum: / /_20 Bent u doorverwezen? Ja / Nee Zo ja: Welke arts?

Nadere informatie

Als u antistollingsmiddelen gebruikt, overleg dan met uw behandelend arts of u tijdelijk moet stoppen met het gebruik daarvan.

Als u antistollingsmiddelen gebruikt, overleg dan met uw behandelend arts of u tijdelijk moet stoppen met het gebruik daarvan. U komt binnenkort naar de endoscopieafdeling van het MCL voor een onderzoek van de gehele dikke darm. Uw behandelend arts heeft met u besproken waarom dit onderzoek bij u gedaan wordt. In deze folder kunt

Nadere informatie

Alles over de bloedziekten PNH & AA. Wat is bloed?

Alles over de bloedziekten PNH & AA. Wat is bloed? Alles over de bloedziekten PNH & AA Wat is bloed? Binnenin je lichaam zit een rode vloeistof. Dat is je bloed. Bloed is erg belangrijk voor je lichaam, het zorgt voor vervoer van stoffen, voor de warmte

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Vasten detox reiniging voor 10 dagen helemaal schoon en fris Vasten, mijn detox reiniging. Ik had al een aantal berichten geschreven over mijn vastenkuur maar door een serverstoring zijn deze er helaas

Nadere informatie

Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten

Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten Leefstijladviezen voor hoofdpijnpatiënten Afdeling neurologie De eerste gedachte bij de behandeling van hoofdpijn en of migraine is vaak het gebruik van medicatie. Echter voeding, stress en een onregelmatig

Nadere informatie

Galblaas verwijderen. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen

Galblaas verwijderen. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen Galblaas verwijderen Ligging en functie van de galblaas De galblaas is een klein peervormig orgaan dat aan de onderzijde van de lever ligt, rechts boven in de buik. De galblaas is door gangetjes verbonden

Nadere informatie