Biofysisch Practicum Geluid Spraakanalyse Richtinghoren Gehoortest

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Biofysisch Practicum Geluid Spraakanalyse Richtinghoren Gehoortest"

Transcriptie

1 Biofysisch Practicum Geluid Spraakanalyse Richtinghoren Gehoortest Denise van Barneveld SprintUp Radboud Universiteit Nijmegen

2 Geluiden opnemen In dit practicum zullen jullie je eigen stem gaan analyseren. Hiervoor moeten jullie eerst enkele klanken opnemen en opslaan op de computer. Maak geluiden van ongeveer 3 seconde. Het gaat om de volgende geluiden: Op constante toonhoogte: aa ee ie oo uu ie-aa-ie-aa-ie-aa Let hierbij op dat je een constante toonhoogte houdt. Het wordt dus geen ezel-geluid! Met oplopende toonhoogte: aa Algemene aanwijzingen Leg bij alle antwoorden goed uit waarom je dit als antwoord geeft. Je kunt plaatjes van spectra of spectrogrammen toevoegen, als dit je antwoord verduidelijkt. Met Alt-PrintScreen kun je een kopie van het actieve venster maken.

3 Spraak Het bron-filtermodel Dit model beschrijft ons spraaksysteem als een bron, een filter en de spraak. De bron bestaat uit de luchtstroom die uit de longen komt en de stembanden die deze lucht in trilling brengen. Het spectrum bestaat uit de grondfrequentie van deze trilling en de harmonische boventonen. Het filtergedeelte bestaat uit de mond- en keelholte. Deze holtes versterken bepaalde frequenties (resonantiefrequenties) en verzwakken andere frequenties. Dit staat weergegeven in de middelste grafiek. De pieken in deze grafiek zijn dus deze resonantiefrequenties. Deze worden formanten genoemd. Elke klinker heeft zijn eigen formantenpatroon. Het filterdeel filtert dus het geluid dat uit de bron komt, wat resulteert in spraak. In het spectrum van de spraak zie je de formanten (resonantiefrequenties) weer terug als de pieken.

4 Handleiding bij PRAAT Start het programma PRAAT. Er verschijnen dan twee windows, Praat Objects en Praat Picture. Meestal hebben we te maken met Praat Objects. In dit window kunnen we geluid-files inladen, de file kiezen die we willen analyseren. Hieronder staat een algemene uitleg over de analyses die jullie gaan doen in de practica Grondtoon bepalen en Formanten bekijken. Werk deze uitleg stap voor stap door. Begin maar meteen met de computer erbij. Begin met het inladen van een geluids-file door in het menu van Praat Objects Read/Read from file te kiezen (zie onderstaande figuur). Kies het geluid aa.wav als voorbeeld. Nu is het geluid ingeladen en ga je dit geluid analyseren. Selecteer het object Sound aa en kies vervolgens Edit, de tweede knop in de rechter kolom. Nu verschijnt er een nieuw window. In dit window zie je verschillende panelen. De bovenste (twee, als het een stereo geluid is en één als het een mono-geluid is) zijn een amplitude-tijdrepresentatie van het geluid. Hierin zien de dus de uitslag die het membraan van de microfoon heeft gekregen, toen deze klank werd gemaakt. Het is dus een representatie van de drukgolf die de stembanden, samen met het mond-keelkanaal hebben gemaakt. Eronder staat een grijs vlak met waarschijnlijk rode en blauwe strepen. Dit grijze vlak is de frequentie-tijdrepresentatie van het geluid, die we spectrogram noemen. Hierin zie je hoe de frequenties in de tijd veranderen. Bij dit geluid is de intensiteit van de frequenties (de grijze kleur) constant in de tijd (van links naar rechts hetzelfde). Hoe zwarter de kleur, hoe hoger de intensiteit. De frequentieas staat aan de linkerkant van de figuur gegeven (0 tot 5000 Hz). Als je geen rode strepen ziet, klik je Formant/Show formants. De rode strepen die je nu ziet, zijn de formanten, de resonantiefrequenties van het mond-keelkanaal. Deze lopen van lage (onderaan) naar hoge frequenties (bovenaan). Aan de linker kant staat de schaal gegeven, het is dezelfde schaal als

5 die van de grijze frequentie-tijd representatie. We zien dat de formanten F1, F2 en F3 (van onder naar boven) redelijk constant zijn in de tijd. De hogere formanten zijn minder constant. Als je geen blauwe streep ziet, vink je Pitch/Show pitch aan. Deze blauw lijn geeft de grondtoon (Pitch, in het Engels) van deze klank. De schaal van deze blauwe lijn is in blauw weergegeven aan de rechterkant van de grafiek. In dit geval is de grondtoon Hz. Soms is er ook een gele lijn te zien, die de intensiteit (geluidsterkte) van het geluid weergeeft. Deze kun je aan en uitzetten met Intensity/Show intensity. Je kunt dit geluid beluisteren door op de grijze balken onderaan te klikken. Soms is het nodig een selectie te maken van een stukje van een geluid, bijvoorbeeld voor het precies uitsnijden van een klinker uit een woord. Een selectie maken doe je door met je muis over een gedeelte van de grafieken te slepen. Je ziet dan een roze selectie ontstaan en ook de bovenste grijze balk (onderaan) verdeeld worden. Dan kun je door op de bovenste van de grijze balken te klikken horen of je ook precies de klinker te pakken hebt. Je kunt in- en uitzoomen met de 4 kleine grijze knopjes in de linkeronderhoek. De eerste (all) laat het hele geluid zien. Met in en out kun je in- en uitzoomen. En met sel maak je de selectie beeldvullend.

6 Grondtoon bepalen Begin met het inlezen van aa.wav en druk op Edit. Allereerst zet je alle overbodige informatie uit. Dit doe je door te zorgen dat de géén vinkjes staan bij Pitch/Show pitch (pitch is Engels voor toonhoogte), Intensity/Show intensity en Formant/Show formants. Nu zijn er geen rode, gele en blauwe lijnen meer te zien in het spectrogram. Zoom zo ver in dat je de afzonderlijke trillingen in de tijd-representatie kunt zien. Zorg dat er een vinkje staat voor Pulses/Show pulses. Er verschijnen nu vertikale blauwe lijnen in de tijdrepresentatie van de aa-klank, die de afzonderlijke trillingen voorstellen die de stembanden maken. Het mond-keelkanaalfilter filtert deze trillingen tot bijvoorbeeld deze aa-klank. Opdracht: Bepaal de trillingstijd (de tijd voor één herhaling van het patroon, dus de tijd tussen twee pulsen) en bereken hiermee de grondfrequentie van deze aa-klank. Het programma bepaalt ook automatisch de grondtoon. Hier kunnen we ook naar kijken. Hiertoe zoom je weer uit en zet je de toonhoogte aan. Klik op Pitch/Show pitch. Je ziet nu een blauwe lijn, met bijbehorende as aan de rechterkant. In dit voorbeeld is de toonhoogte vrijwel constant (een vrijwel horizontale rechte lijn). Als je met je cursor ergens op deze blauwe lijn klikt, kun je de toonhoogte aan de rechter zijkant aflezen. Aflezen is meestal niet erg nauwkeurig. Je kunt de computer de grondtoon ook laten berekenen. Maak daartoe een selectie van een stuk waarin de toonhoogte vrijjwel constant is en bepaal de toonhoogte door F5 te drukken. Deze verschijnt in een apart venster. Opdracht: Bepaal de grondtoon op de twee bovenstaande manieren. Scheelt het antwoord van de computeranalyse veel met het aflezen? En komen deze overeen met je antwoord op de vorige vraag? Spectrum bekijken Een andere manier om naar een geluidsignaal te kijken is het spectrum. De klanken zijn opgebouwd uit een grondtoon en boventonen. Idealiter zijn dit dunne pieken in het spectrum, maar door de ruis van het opnemen zijn de pieken nu wat breder. Nu ga je naar één zo n spectrum kijken. Selecteer in het Praat Objects venser Sound aa en klik op Spectrum/To Spectrum. Zorg dat in het venster dat verschijnt fast staat aangevinkt en druk OK. Selecteer in het Objects venster Spectrum aa en klik daarna Edit. Nu zie je het spectrum van 0 Hz (links) tot Hz (rechts). Hiervan zijn de lage frequenties het interessants voor spraakherkenning. Je gaat dus een stukje inzoomen. Dit doe je door View/Zoom te klikken en daarin de range van (from) 0.0 tot (to) 5000 in te vullen en OK te klikken. Nu zie je onderstaand spectrum, van 0 Hz tot 5000 Hz. Met de cursor kun je weer de waardes aflezen.

7 Opdracht: Vind de frequentie van de grondtoon en van de eerste vijf boventonen. Komt je deze grondtoon bekend voor? En controleer of de boventonen ook daadwerkelijk veelvouden zijn van de grondtoon. Opdracht: Deel het spectrum in hoge en lage frequenties, door met de cursor ergens halverwege te klikken. Welke frequenties zijn het belangrijkst voor het herkennen van de spraak? Opdracht: Als je nog tijd over hebt, kun je andere (eigen) klinkers gaan bekijken. Bekijk ook de aa met oplopende toonhoogte. Hoe zie je dit in de toonhoogte grafiek (blauwe lijn)? Je kunt ook kijken of het gelukt is om de ie-aa-ie-aa-klank op constante toonhoogte te produceren. Met welke van de 3 methodes heb je dit gedaan?

8 Formanten bekijken Begin met het inlezen van aa.wav en druk op Edit. Allereerst zet je alle overbodige informatie uit. Dit doe je door te zorgen dat de géén vinkjes staan bij Pitch/Show pitch (pitch is Engels voor toonhoogte), Intensity/Show intensity en Formant/Show formants. Nu zijn er geen rode, gele en blauwe lijnen meer te zien in het spectrogram. Iedere klinker heeft zijn eigen formantenpatroon. In dit practicum ga je kijken of je de verschillende klinkers kunt herkennen aan hun formanten. Eerst ga je de formanten eens nader bekijken. Zorg ervoor dat je in het spectrum alleen de formanten te zien hebt door Pitch/Show pitch en Intensity/Show intensity uit te vinken en Formant/Show formants aan te vinken. Dan kun je je beter concentreren op de rode lijnen van de formanten. Deze formanten zijn de resonantiefrequenties van het mond-keelkanaal. Elke klinker en klank heeft zijn eigen formantenpartoon. Je ziet dat ze liggen op plekken van de pieken in het spectrogram (de donkergekleurde stukken). Als je met je cursor ergens op de formant klikt (op de rode lijn), kun je de frequentie van deze formant aflezen. Deze verschijnt in rood op de frequentie-as (links). Voor een echte analyse van de formanten selecteer je eerst een stuk waarin de formanten duidelijk te zien zijn en een constante frequentie hebben. Met de toetsen F1, F2 en F3 kun je de gemiddelde eerste, tweede en derde formant in de selectie verkrijgen. Deze worden in een nieuw window geopend. Opdracht: Maak een tabel van de eerste drie formanten van de aa-klank voor zowel aflezen als computeranalyse. De formanten kun je ook vinden in het spectrum. Maak daartoe eerst het spectrum van deze Sound aa. Selecteer in het Praat Objects venser Sound aa en klik op Spectrum/To Spectrum. Zorg dat in het venster dat verschijnt fast staat aangevinkt en druk OK. Selecteer in het Objects venster Spectrum aa en klik daarna Edit. Nu zie je het spectrum van 0 Hz (links) tot Hz (rechts). Hiervan zijn de lage frequenties het interessants voor spraakherkenning. Je gaat dus een stukje inzoomen. Dit doe je door View/Zoom te klikken en daarin de range van (from) 0.0 tot (to) 5000 in te vullen en OK te klikken. Nu zie je onderstaand spectrum, van 0 Hz tot 5000 Hz. Om de formanten te vinden, trek je in gedachten een grove lijn over de toppen van het spectrum (zie onderstaande figuur). De toppen van deze lijn geven de formanten. Met de cursor kun je weer de waardes aflezen. Opdracht: Welke frequenties vind je voor de formanten? Ga na of deze overeenkomen met de formanten die je in het spectrogram gevonden had.

9 Opdrachten 1) Bepaal van de lang-aangehouden klinkers (aa, ee, ie, oo, uu) de frequenties van de eerste en tweede formant (F1 en F2) met behulp van de computeranalyse. Maak een tabel van deze waardes en zet deze uit in een F1-F2 vlak (met Excel), waarbij je de eerste formant op de x- as zet en de tweede formant op de y-as. Vraag aan je klasgenoten hun resultaten, zet deze er ook bij en vergelijk deze gegevens met gegevens in de literatuur (zie bijvoorbeeld Wikipedia). 2) Bekijk het spectrogram met formanten van de ie-aa klank. Kun je hierin de ie en ee herkennen op basis van de formanten? 3) Bekijk het spectrogram, de formanten en de grondtoon van de aa met oplopende toonhoogte. Wat valt je op? En wat zou je verwachten op grond van het bron-filter model? Als je het practicum Grondtoon bepalen nog niet gedaan hebt: met Pitch/Show pitch kun je de grontoon in het spectrogram laten zien. Er verschijnt dan een blauwe lijn die de grondtoon voorstelt. Let op: de bijbehorende frequentie-as staat aan de rechter kant! 4) Nu ga je kijken of je in een lied ook klanken kunt herkennen aan hun formanten. Lees hiertoe een mp3 (Nederlandstalig, want Engelstaligen hebben formanten op een andere plek) in en kijk of je daar enkele klinkers (bijvoorbeeld ee, oo, uu) uit kunt herkennen. Waarschijnlijk moet je eerst een stuk inzoomen voordat je het spectrogram in beeld kunt krijgen.

10 Extra opgaves bij PRAAT Intensiteit bekijken We kunnen ook de intensiteit van het signaal bekijken. Daartoe zet je eerst de toonhoogte uit (Pitch/Show pitch), dan klik je op Intensity/Show intensity. Nu verschijnt er een gele lijn met een groene decibelschaal aan de rechterkant van het spectrogram. In dit geval is de intensiteit nagenoeg constant (de lijn loop vrijwel horizontaal), maar dat is vaak anders. Opdracht: Wat is de intensiteit van deze aa-klank? Bekijk ook de intensiteiten van een paar van jullie eigen opgenomen klanken. Reconstructie pulssignaal stembanden Het is mogelijk om de computer een recontructie te laten maken van het geluid dat de stembanden maken, zonder de latere vervorming van het mond-keelkanaal. Dit gaat als volgt: selecteer in Praat Objects Sound aa. Klik op Periodicity aan de rechterkolom en selecteer To pitch (de bovenste optie). Nu verschijnt er een venster waar een aantal waardes in kunt vullen. Laat deze staan zoals ze staan (Time step = 0.0 (=auto), Pitch floor = 75.0, Pitch ceiling = 600.0) en klik OK. Er verschijnt dan een nieuw object onder Sound aa: Pitch aa. Als je nu op Play/Hum klikt, hoor je het geluid dat de stembanden produreren. De invloed van de resonantie in mond en keelholte is dus enorm!

11 Richtinghoren Let op: Gebruik in dit practicum een koptelefoon. Richtinghoren is op twee verschillende mechanismen gebaseerd. Ons brein meet de tijds- of faseverschillen en intensiteitverschillen tussen de twee oren en bepaalt zo de horizontale positie van het geluid. De geluidsfile tijdsverschil.wav laat het effect van een tijdsverschil van 0.45 ms tussen beide oren op de waarneming horen van een lage (500 Hz) en een hoge (2000 Hz) toon. Eerst hoor je de lage toon waarbij het linker oor 45 ms eerder begint dan het rechter oor, daarna begint het rechter oor iets eerder dan het linker oor. Dit wordt 4 keer herhaald. Daarna volgt het zelfde voor de hoge toon. In de onderstaande figuur zie je de tijdsrepresentatie van het eerste stuk van deze geluiden. Het geluid komt hier later aan in het rechter oor dan in het linker oor. Opdracht: Bij welke toon hoor je het richtingsverschil het sterkst? Hoe kan dat? Als we hetzelfde trucje toepassen met de intensiteitsverschillen, hoor je wel beide toonhoogtes op een aparte locatie in het hoofd. Dit kun je beluisteren in de geluidsfile intensiteitsverschil.wav. Bij deze geluiden wordt het ene oor iets harder afgespeeld dan het andere. In de grafiek op de volgende pagina zie je de tijdsrepresentatie van deze geluiden. In het dagelijkse leven (dus zonder koptelefoon) kom je dit soort tonen nooit tegen. De intensiteitsverschillen die je daar tegenkomt, komen door een hoofdschaduw. Lage tonen kunnen om objecten heen buigen (denk aan een zware bas die je wel hoort als je tijdens een popconcert naar de grond bukt), terwijl hoge tonen worden tegengehouden door je hoofd. Er ontstaat dan een

12 zogenaamde hoodfschaduw, waarbij hoge tonen dus wel en lage tonen geen intensiteitsverschillen hebben. Opdracht: Vat nog eens samen welke mechanismen het belangrijkst zijn voor het horen van richting van lage en hoge tonen. Het cocktailparty effect In ruizige omgevingen zoals tijdens een feestje, is het meestal wel goed mogelijk om een gesprek te voeren. Je gaat nu onderzoeken of richting helpt om een toon in ruis te detecteren. Start het programma SoundTests.exe en kies in het menu Tests/Cocktail Party Effect. Je bepaalt de drempel voor een stimulus (samengestelde tonen van 200 tot 3500 Hz) gemengd met een 8000 Hz brede ruisband. Je gaat de drempel wanneer dezelfde stimulus aan beide oren wordt aangeboden vergelijken met de drempel wanneer de stimulus in het ene oor ietwat (360 µs) later wordt aangeboden. In de eeste situatie komt de stimulus dus van recht van voren (er is geen tijdsverschil tussend de twee oren). In de laatste situatie wordt er dus een tijdsverschil tussen de oren aangeboden en lijkt het geluid van links of rechts te komen. De ruis is in beide condities gelijk in beide oren. Opdracht: Start met geen tijdsverschil (no delay) en de ruis op nul en verhoog de signaalruisverhouding (SNR) totdat je de stimulus in de ruis kunt onderscheiden. Bepaal de drempel. Dit is de SNR waarbij je het signaal net wel kunt horen. Herhaal dit met een tijdsverschil van 360 µs. Luister naar de stimulus en beschrijf wat er verandert in de kwaliteit van de stimulus door een tijdsverschil tussen de twee oren op te leggen. Hoe verklaar je het verschil tussen beide bepalingen? Opdracht: Hebben mensen die aan één oor doof zijn ook dit vermogen? Motiveer je antwoord. Waarvan zal dit verder afhangen?

13 Toondrempelaudiogram meten Let op: Gebruik in dit practicum een koptelefoon. Ons gehoor is niet voor alle geluidsfrequenties even gevoelig. Dit is eenvoudig zichtbaar te maken met een audiogram waarin de hoogte van de drempelintensiteit van een toon wordt uitgezet tegen de frequentie van de toon. In de volgende proef bepaalt een proefnemer de drempelintensiteit voor verschillende frequenties bij een proefpersoon. Kies zelf wie proefnemer en wie proefpersoon is. Als er nog tijd over is kun je ook andere personen in jullie groepje testen. Opdracht: Start het programma SoundTests.exe en kies in het menu Tests/Audiogram. Bepaal voor elke frequentie in het programma de drempelintensiteit, zet je resultaten in een tabel (zodat je medeleerlingen deze kunnen overnemen) en teken de drempels in de onderstaande figuur, uitgezet de frequentie van de toon. Dit doe je als volgt: 1) De drempelwaarden zijn alleen goed te bepalen als het stil is in de omgeving. Maak daarom zo weinig mogelijk lawaai in de proefruimte. In de praktijk wordt een audiogram bepaald in een geluidsarme omgeving. 2) De proefnemer start de drempelbepaling met een duidelijk hoorbare toon. Vervolgens wordt de toon verzwakt totdat de proefpersoon hem niet meer hoort. De proefpersoon mag niet zien wat de proefnemer doet! De proefnemer druk ook af en toe op Blank zodat de proefpersoon niet weet wanneer hij een geluid aangeboden krijgt. In de praktijk zou je de toon moeten versterken totdat de persoon het geluid weer hoort, en vervolgens weer verzwakken. Dit zou een aantal keren herhaald moeten worden om zo de drempel betrouwbaar te bepalen. Dit kost te veel tijd en zullen we hier niet doen. 3) Test de volgende frequenties 125, 250, 500, 2000, 4000 en 8000 Hz. De apparatuur op school is niet nauwkeurig gecalibreerd op toonsterktes. De vorm van de grafiek geeft dus slechts een indicatie. 4) Verzamel de gegevens van klasgenoten en zet deze bij elkaar in een tabel. Bepaal de gemiddelde drempel per frequentie. Nu door je eigen gemeten drempels te vergelijken met de gemiddelde waardes, weet je of je beter of slechter hoort dan je klasgenoten. Zijn er klasgenoten met een zogenoemde disco dip? Dit is een uitval bij Hz, die ontstaat door langdurige blootstelling aan lawaai, of muziek, bijvoorbeeld van een mp3- speler. Opdracht: Geef de theoretische grenzen van het gehoorbereik van gezonde mensen aan in onderstaande figuur. Voor welke frequenties is de proefpersoon het gevoeligst?

14

Geluidsanalyse: de Hollandse en de Marokkaanse [z]

Geluidsanalyse: de Hollandse en de Marokkaanse [z] een beknopte handleiding voor het werken met PRAAT Werken met PRAAT PRAAT is een programma dat werd ontwikkeld aan de Universiteit van Amsterdam. Hoewel het is gemaakt om spraak te analyseren, heeft het

Nadere informatie

Handleiding opnemen laagfrequent geluid Van een lid van de vereniging Leefmilieu, september 2014

Handleiding opnemen laagfrequent geluid Van een lid van de vereniging Leefmilieu, september 2014 Handleiding opnemen laagfrequent geluid Van een lid van de vereniging Leefmilieu, september 2014 Een lid van de vereniging Leefmilieu heeft een handleiding gemaakt voor het zelf meten van laagfrequent

Nadere informatie

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6 AUDACITY HANDLEIDING Voor audacity versie 1.2.6 Inhoudsopgave 1.1: Installatie 1.2: Mp3 bestanden mogelijk maken 2.1: Een bestand openen 2.2: Uitleg knoppen 2.3: Een deel selecteren 2.4: Verwijderen 2.5:

Nadere informatie

Geluidsbewerking met AUDACITY. Deze elektrische puls wordt op ons computerscherm voorgesteld als een geluidsgolf.

Geluidsbewerking met AUDACITY. Deze elektrische puls wordt op ons computerscherm voorgesteld als een geluidsgolf. Geluidsbewerking met AUDACITY 1. Wat is geluid Van gierende banden tot trillende snaren. Alles wat geluid maakt, beweegt en verplaatst daardoor kleine beetjes lucht. Geluidsgolven kan je niet zien, maar

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Vorige keer hebben wij gesproken over het maken van een PowerPoint presentatie. Deze keer beginnen wij met de herhaling van de basis handelingen op de computer zoals: iets op je scherm aanwijzen iets op

Nadere informatie

Kernvraag: Hoe maken we geluid?

Kernvraag: Hoe maken we geluid? Kernvraag: Hoe maken we geluid? Naam leerling: Groep: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Geluid voelen Je kunt ook zelf geluid maken. Probeer maar. Houd je vingers tegen je keel als je neuriet. Wat

Nadere informatie

design ook items uitsnijden

design ook items uitsnijden (fig1) Hulplijnen zetten Om het ontwerp netjes uit te snijden is het handig om eerst hulplijnen te zetten. (fig1) Nu is het zaak om eerst voor je zelf te bepalen wat is layout en wat is design. Al het

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

Basisvaardigheden Microsoft Excel

Basisvaardigheden Microsoft Excel Basisvaardigheden Microsoft Excel Met behulp van deze handleiding kun je de basisvaardigheden leren die nodig zijn om meetresultaten van een practicum te verwerken. Je kunt dan het verband tussen twee

Nadere informatie

PRACTICUM SPRONG- TECHNIEKEN

PRACTICUM SPRONG- TECHNIEKEN LESKIST SPORT EN BEWEGING PRACTICUM SPRONG- TECHNIEKEN Hoogspringen is een behoorlijk technisch onderdeel bij atletiek. Er zijn allerlei trucs om hoger te springen. Als je zelf zo hoog mogelijk probeert

Nadere informatie

Woord vooraf...9. Inleiding

Woord vooraf...9. Inleiding Inhoudsopgave Woord vooraf...9 Inleiding 1 Objectief en subjectief...13 2 Geluid...18 2.1 Wat is geluid?...18 2.2 Eigenschappen van een toon...18 2.3 Harmonischen: grondtoon en boventonen...20 2.4 De invloed

Nadere informatie

Uitleg van het bovenmenu:

Uitleg van het bovenmenu: Windows Media Player Open de media player via alle programma s of via een pictogram op het bureaublad Dit is een voorbeeld hoe het er ongeveer kan zien. Uitleg van het bovenmenu: Nu afspelen Mediabibliotheek

Nadere informatie

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl

WebQuest / WebKwestie. met Word 2003. www.webkwestie.nl WebQuest / WebKwestie met Word 2003 www.webkwestie.nl Een WebQuest / WebKwestie maken in Word 2003 Belangrijk is dat alle pagina s en afbeeldingen die u gebruikt in één map worden opgeslagen. Download

Nadere informatie

Handleiding Word: Tekenen

Handleiding Word: Tekenen Handleiding Word: Tekenen Sandrien Van Hoof Anneleen Van de Kelft Taak ICT 2012-2013 1 BaKO b (Silke Santermans) Inhoud 1. Figuren en vormen... 3 1.1 Het invoeren van : figuren en vormen... 3 2. Vormen

Nadere informatie

Informatie gebruik Digi Bord

Informatie gebruik Digi Bord Informatie gebruik Digi Bord Aan de slag Schakel de pc en de beamer aan en het bord is te gebruiken. Het bord hoeft u niet apart aan te zetten. De pen is nu alleen te gebruiken als muis. Beamer De beamer

Nadere informatie

1. Kennismaken met Impress

1. Kennismaken met Impress 1. Kennismaken met Impress In deze module leert u: 1 Wat Impress is; 2 Impress starten; 3 Een nieuwe presentatie maken; 4 Instellingen van Impress wijzigen; 5 Opslaan en openen. 1 Wat is Impress? OpenOffice.org

Nadere informatie

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje:

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje: DEEL: THEMA In het Notebook kun je zelf snel de bladzijde een leuk uiterlijk geven d.m.v. een thema. Deze thema s vind je op de volgende manier: Klik op Gallery Klik op Thema Nu verschijnen er een aantal

Nadere informatie

Leerlinghandleiding bij de ESLC toetsmodule [NL]

Leerlinghandleiding bij de ESLC toetsmodule [NL] Leerlinghandleiding bij de ESLC toetsmodule [NL] Inhoudsopgave 1 INLEIDING 3 2 HET MAKEN VAN DE TOETSEN 3 2.1 Inloggen 3 2.2 Controleren van het geluid voor de luistertoets 5 2.3 Het maken van een toets

Nadere informatie

Snelstart. Hoe werkt het Basis Menu? 1 Log in met E-mail adres en Wachtwoord

Snelstart. Hoe werkt het Basis Menu? 1 Log in met E-mail adres en Wachtwoord Snelstart Hoe werkt het Basis Menu? 1 Log in met E-mail adres en Wachtwoord 1 2 Selecteer een client (bijvoorbeeld Fabian met als afbeelding een -1-) waar voor u aan de slag wil. 2 3 Ga rechts boven naar

Nadere informatie

Pinnacle studio 14. Workshop

Pinnacle studio 14. Workshop Pinnacle studio 14 Workshop Inhoud De interface... 2 Project... 2 Film samenstellen... 4 Overgangen... 4 Titels... 5 Geluid... 6 Filmfragmenten aanpassen.... 7 Menu s Maken... 9 DVD s Branden... 11 De

Nadere informatie

Een grafiek maken in Excel

Een grafiek maken in Excel Een grafiek maken in Excel [Paul De Meyer] 1 Microsoft Excel starten Ga naar start en kies in Alle programma s voor Microsoft Excel of Dubbelklik op het bureaublad het icoontje Microsoft Excel Automatisch

Nadere informatie

Geluid opnemen en bewerken

Geluid opnemen en bewerken Geluid opnemen en bewerken Er kunnen veel redenen zijn waarom je geluid wilt opnemen en bewerken. Misschien wil je een interview houden, misschien moet je een radioprogramma maken of misschien moet je

Nadere informatie

Digitale invoer BSP. Waarneming doorgeven

Digitale invoer BSP. Waarneming doorgeven Digitale invoer BSP Nadat je bent ingelogd op www.sovon.nl met je waarnemerscode (bestaande uit vier hoofdletters en twee cijfers) en je wachtwoord, verschijnt afhankelijk van de projecten waar je aan

Nadere informatie

Handleiding MIJN SCIENCE-web (voor de hoofdgebruiker)

Handleiding MIJN SCIENCE-web (voor de hoofdgebruiker) Handleiding MIJN SCIENCE-web (voor de hoofdgebruiker) 1 Inhoud Handleiding voor schooladministratoren... 3 Het begin... 3 Kwaliteit van het systeem... 4 Eigen gegevens wijzigen... 5 Klassenbeheer... 6

Nadere informatie

SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC.

SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC. SKYPE, de goedkope manier van communiceren via internet (VOIP) Voor allen die willen weten hoe je Skype moet installeren en instellen op je PC. Ik zal je nu stap voor stap vertellen hoe je dat moet doen.

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over AdminView

Veelgestelde vragen over AdminView Veelgestelde vragen over AdminView S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1. Algemeen... 2

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters

27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP. File:MultiMedia/Photoshop M. Peters 27/01/2012 MULTI MEDIA PHOTOSHOP File:MultiMedia/Photoshop M. Peters Multi Media Cursus Photoshop CS3 / CS5 In dit naslagwerk vind je een korte uitleg van Photoshop CS3/ CS5. Als je de cursus stap voor

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

Sluit een micro aan op je computer. Zorg ervoor dat je boxen niet te luid staan anders krijg je feed-back (piepen).

Sluit een micro aan op je computer. Zorg ervoor dat je boxen niet te luid staan anders krijg je feed-back (piepen). Audacity Opnemen van een geluid met een micro. Aansluiten van de micro. Sluit een micro aan op je computer. Zorg ervoor dat je boxen niet te luid staan anders krijg je feed-back (piepen). Steek de rode

Nadere informatie

Handleiding voor de installatie van Robobridge

Handleiding voor de installatie van Robobridge Handleiding voor de installatie van Robobridge Dit is de weg die ik gevolg heb. Mijn computer draait op het besturingssysteem Windows XP(32bits). Bij andere systemen kunnen kleine verschillen voorkomen.

Nadere informatie

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print

INSTALLATIE IN PRINT INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate In Print AAN DE SLAG INSTALLATIE In deze handleiding worden de stappen besproken die doorlopen worden bij het installeren van de volledige versie Communicate In Print LET OP! WANNEER U EERDER EEN VERSIE VAN IN

Nadere informatie

Bewerk uw eigen Digibordbij boek

Bewerk uw eigen Digibordbij boek Bewerk uw eigen Digibordbij boek Naast de presentatie van schoolboeken in het Digibordbij systeem is het voor leraren ook mogelijk aanpassingen te maken in de digitale boeken. De leraar kan via een aparte

Nadere informatie

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens

3. Mijn Vf Aanpassen schermweergave en downloaden gegevens A.1 Vergroten van de scherminhoud A. Klik op de knop De informatie op de pagina wordt over de hele schermbreedte weergegeven, doordat het menu aan de linkerkant op de pagina niet wordt getoond..2 Verkleinen

Nadere informatie

Chronische Pijn Protocol Dossier (CPP)

Chronische Pijn Protocol Dossier (CPP) Chronische Pijn Protocol Dossier (CPP) Het kiezen van dit type dossier doet u in de verwijzing. U maakt daar een nieuwe verwijzing aan en u kiest Chronisch Pijn Protocol bij Dossier type. U kunt vervolgens

Nadere informatie

Audiobestanden. maken. Inleiding

Audiobestanden. maken. Inleiding maken Audiobestanden Bron afbeelding: http://web.uvic.ca/hcmc/clipart/ Inleiding In deze handleiding leert u hoe u digitale audiobestanden kunt creëren en hoe u streaming audiobestanden van een website

Nadere informatie

Wat is er veranderd in Prezi?

Wat is er veranderd in Prezi? Wat is er veranderd in Prezi? Update voor Prezi voor kids januari 2014 Door: Hedwyg van Groenendaal Prezi zit niet stil en is constant bezig om de tool te verbeteren. Omdat het boek op sommige punten niet

Nadere informatie

1. Introductie tot SPSS

1. Introductie tot SPSS 1. Introductie tot SPSS Wat is SPSS? SPSS is een statistisch computerprogramma dat door wetenschappers wordt gebruikt om gegevens te verzamelen, analyseren en te bewerken. Het wordt voornamelijk gebruikt

Nadere informatie

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012)

I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) I. Vorming 4-5 (3&10/05/2012) 1. Windows Live Photo Gallery Om de foto s op onze computer te beheren, hebben we voor de vorming gekozen om met Windows Live Photo Gallery te werken. Photo Gallery biedt

Nadere informatie

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007

Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Legal Eagle Agenda handleiding versie 2.8 december 2007 Algemeen... 2 Afspraken... 6 Synchroniseren... 6 Synchroniseren... 7 Export... 8 Filters... 9 * Er kan niet met Outlook Express gesynchroniseerd

Nadere informatie

2.6 Spreadsheets met Excel

2.6 Spreadsheets met Excel 2.6 Spreadsheets met Excel LEERDOEL Het beheersen van de basisprincipes van werken met spreadsheets. Werken met spreadsheets leer je alleen maar door daadwerkelijk achter een computer te gaan zitten. Deze

Nadere informatie

De belangrijkste onderdelen van het scherm zijn in onderstaande afbeelding aangegeven. Hieronder vindt u de uitleg ervan.

De belangrijkste onderdelen van het scherm zijn in onderstaande afbeelding aangegeven. Hieronder vindt u de uitleg ervan. Help Inhoud Introductie Onderdelen van het scherm Werken met de kaart De knoppenbalken Overzichtskaart Kaartlagen De legenda De kaartschaal Informatie opvragen Gericht zoeken naar een adres Afdrukken Introductie

Nadere informatie

Cursus Powerpoint 2003

Cursus Powerpoint 2003 1a. Een presentatie opzetten Cursus Powerpoint 2003 Open Powerpoint en klik linksboven op Bestand en vervolgens op Nieuw. Rechts opent zich het menuscherm Nieuwe presentatie met daarin diverse opties om

Nadere informatie

10. Pagina-instellingen

10. Pagina-instellingen 10. Pagina-instellingen Voordat u begint met het schrijven van een document in het programma Writer, is het raadzaam eerst te bepalen hoe het er uiteindelijk uit moet komen te zien. In deze module leert

Nadere informatie

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008 1 Handleiding Pivot Stickfigure Animator Maak je eigen animated gifjes en laat je poppetje bewegen zoals jij wilt. Je kunt je Pivot invoegen in een mailtje, je website of laten verschijnen op je desktop.

Nadere informatie

Handleiding RotsRadio Airtime

Handleiding RotsRadio Airtime Handleiding RotsRadio Airtime RotsRadio maakt gebruik van Airtime, een systeem waarmee een groep gebruikers een radiostation kan onderhouden. Met je eigen inloggegevens kan je inhoud toevoegen aan RotsRadio.

Nadere informatie

TIPS EN HINTS VOOR BEGINNERS. Klik nu in de Menu balk op het menu item ELEMENT. Onder het woord Element gaat er nu vervolgens nu een sub menu open

TIPS EN HINTS VOOR BEGINNERS. Klik nu in de Menu balk op het menu item ELEMENT. Onder het woord Element gaat er nu vervolgens nu een sub menu open ........................................ TIPS EN HINTS VOOR BEGINNERS.................................................... Nadat u WinRail 8 heeft geïnstalleerd krijgt u automatisch een leeg werkblad waarop

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3

Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3 Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3 Hoofdstuk 3: Het leren gebruiken van Kidspiration In deze vier Kidspiration lessen leert u het Kidspiration BreinKaart

Nadere informatie

Wat gaan we maken? Scratch Invaders!

Wat gaan we maken? Scratch Invaders! Wat gaan we maken? Scratch Invaders! Het ruimteschip is in gevaar! Er komen monsters aan, en die komen steeds dichterbij. Je kunt schieten en ze proberen te raken, maar ze bewegen en je kunt niet door

Nadere informatie

Leefbaarheid. Een buurtonderzoek

Leefbaarheid. Een buurtonderzoek Leefbaarheid Een buurtonderzoek Introductie Hoe leefbaar is jouw gemeente? En wat zijn de verschillen tussen de buurten in jouw gemeente? In deze opdracht gaan we dit onderzoeken. Dit doen we door zelf

Nadere informatie

Bescherm je tegen onveilige websites

Bescherm je tegen onveilige websites Bescherm je tegen onveilige websites Het is bekend dat niet alle websites even veilig zijn. Internet Explorer biedt de mogelijkheid om, de als onveilig bekend staande, websites toe te voegen aan de zone

Nadere informatie

Cool Edit handleiding voor gebruikers

Cool Edit handleiding voor gebruikers Cool Edit handleiding voor gebruikers 1 Programma opnemen op MP3 Opnemen van een bandprogramma in mp3 kan in beide studio s. Dit doe je met het programma Cool Edit Pro. Dubbelklik op het volgende icoontje

Nadere informatie

P2 Exponentiële groei

P2 Exponentiële groei P2 Exponentiële groei Opgave 1 a. Zet in Excel in A1: Aantal jaar en in B1: Spaarbedrag. b. Zet in A2-A11 de getallen 1 t/m 10. Handig doen. Zie hulp bij Excel blad 6. c. Zorg met een formule dat er in

Nadere informatie

PRACTICUM PIEKKRACHT EN DUURKRACHT

PRACTICUM PIEKKRACHT EN DUURKRACHT LESKIST SPORT EN BEWEGING PRACTICUM PIEKKRACHT EN DUURKRACHT Hoe harder je je spieren aanspant, hoe sneller ze moe worden. Een beweging waarbij je spieren minder hard hoeven werken hou je over het algemeen

Nadere informatie

Impuls Response Meting

Impuls Response Meting Impuls Response Meting Doel van de meting Het doel van de meting die ik gedaan heb is het meten van de akoestische eigenschappen van een ruimte. In dit geval de frequentie response van deze ruimte. Geanalyseerd

Nadere informatie

Analyse spraakspectrogram

Analyse spraakspectrogram Analyse spraakspectrogram Heidi Holvoet - Online studiebegeleiding Inhoudsopgave 1 Omschrijving 2 2 Spraakklanken registreren 3 2.1 Signaal.................................... 3 2.2 Spectrum..................................

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

Stap 2 Je template invullen

Stap 2 Je template invullen Stap 2 Je template invullen Allereerst in stap 2 gaan we onze template ophalen. Die staat op www.alphamegahosting.com/516, ook de uitleg is daar te vinden. Je kunt hem vanaf daar downloaden en op je bureaublad

Nadere informatie

Inhoud. Handleiding AmbraSoft mijnklas.nl met Basispoort SCHOOL. Handleiding mijnklas.nl. Maart 2015

Inhoud. Handleiding AmbraSoft mijnklas.nl met Basispoort SCHOOL. Handleiding mijnklas.nl. Maart 2015 Handleiding AmbraSoft mijnklas.nl met Basispoort SCHOOL Handleiding mijnklas.nl Maart 2015 Inhoud 1 Voorbereiding ICT-coördinator 2 1.1 Inloggen 2 1.2 Toevoegen leerkrachten en leerlingen 3 1.3 Leerstofaanbod

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 1.0 Introductie Excel helpt om data beter te begrijpen door het in cellen (die rijen en kolommen vormen) in te delen en formules te gebruiken om relevante berekeningen

Nadere informatie

En wat wil je nu met dit programma, wil je de wereld bekijken vanaf boven of wil je weten waar iedereen die je kent woont. Er zijn al een aantal

En wat wil je nu met dit programma, wil je de wereld bekijken vanaf boven of wil je weten waar iedereen die je kent woont. Er zijn al een aantal Met Google Earth kunt u naar elke plaats op aarde vliegen om satellietbeelden, kaarten, terrein en 3D-gebouwen te bekijken en zelfs de sterrenstelsels in het heelal of de diepste kloven in de oceaan verkennen.

Nadere informatie

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5 Les 16 Grafieken in Word In deze les leert u hoe u gegevens weergeeft in de vorm van een grafiek. Ook past u het uiterlijk, de schaal en het type grafiek aan. Een grafiek maken Eén plaatje zegt meer dan

Nadere informatie

Tabellenboek. Gitaar

Tabellenboek. Gitaar 4T versie 1 Natuur- en scheikunde 1, Geluid Werk netjes en nauwkeurig Geef altijd een duidelijke berekening of een verklaring Veel succes, Slj en Zan Tabellenboek 1. Neem de volgende tabel netjes over

Nadere informatie

Het gebruik van Photo Story 3 voor Windows

Het gebruik van Photo Story 3 voor Windows Het gebruik van Photo Story 3 voor Windows Photo Story is een programma dat een videoshow maakt van je foto s. Hierbij kan je tekst en geluid aan deze voorstelling toevoegen. Deze voorstelling is zeker

Nadere informatie

HANDLEIDING SIMI AKTISYS

HANDLEIDING SIMI AKTISYS LESKIST SPORT EN BEWEGING HANDLEIDING SIMI AKTISYS Deze handleiding hoort bij de leskist Sport en Beweging. Onderdeel van deze leskist is het softwarepakket Simi Aktisys, met de bijbehorende hardware (o.a.

Nadere informatie

Geluidsbewerking met AUDACITY

Geluidsbewerking met AUDACITY Geluidsbewerking met AUDACITY Dit is de eenvoudige handleiding voor het project Be-Mobile. Niet alles wordt uitgelegd want het is een uitgebreid (en soms ingewikkeld) programma. AUDACITY is een gratis

Nadere informatie

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken

P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 2000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken P O W E R P O I N T - onderdeel van Microsoft Office 000 pakket (nl) De Windows versies van Powerpoint kunnen onderling afwijken DEEL I De zes basisstappen Met het programma Powerpoint kun je zelf een

Nadere informatie

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0 Start Photoshop Elements op en kies in het Welkomstscherm voor de optie Bewerken Oefening 1 Filters half gebruikt en open afbeelding oefening 1.jpg. Door middel van filters kunnen we speciale effecten

Nadere informatie

MS Word opzet verslag

MS Word opzet verslag 2014 MS Word opzet verslag F. Vonk versie 1 7-5-2014 inhoudsopgave terminologie... - 3 -... - 5 - stap 1: voorblad toevoegen... - 5 - stap 2: paginanummers op de bladzijdes zetten... - 6 - stap 3: lege

Nadere informatie

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende:

Mappen en bestanden. In dit hoofdstuk leert u het volgende: Mappen en bestanden 1 Mappen en bestanden Een bestand is een verzamelnaam voor teksten, tekeningen of programma s. Alles wat op de vaste schijf van uw computer staat, is een bestand. Op een vaste schijf

Nadere informatie

File: M.Peters / Powerpoint 1

File: M.Peters / Powerpoint 1 PowerPoint 2003. File: M.Peters / Powerpoint 1 Een PowerPoint presentatie maken. Met behulp van een diapresentatie kun je een groep mensen informatie geven over een bepaald onderwerp of product. Een voorbeeld:

Nadere informatie

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia

Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam. Beeld en geluid. Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia Advies- en BegeleidingsCentrum voor het onderwijs in Amsterdam Beeld en geluid Onderdelen uit de workshop Werken met multimedia ABC Amsterdam OCA onderwijscomputercentrum maart 2002 Deze cursus is eigendom

Nadere informatie

4 Geluid. 4.1 Een knikker als lawaaimaker 4.3 Zelf een muziekinstrument maken

4 Geluid. 4.1 Een knikker als lawaaimaker 4.3 Zelf een muziekinstrument maken 4 Geluid DO-IT Datum 4. Een knikker als lawaaimaker 4.3 Zelf een muziekinstrument maken PARAGRAFEN Datum 4. Opdrachten -9 4.2 Opdrachten -24 4.3 Opdrachten -27 4.4 Opdrachten -8 Test jezelf 4 PRACTICUM

Nadere informatie

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS 01 - WELKOM BIJ QUESTI Welkom bij Questi. Alvorens je opstart, willen we je graag attent maken op enkele zaken. Voor je op de knop inloggen klikt, bekijk je best even de algemene filmpjes onder de knop

Nadere informatie

Korte inleiding Excel

Korte inleiding Excel Korte Inleiding Excel, het verwerken van meetresultaten 1 Korte inleiding Excel ten behoeve van het verwerken van meetresultaten. In deze korte cursus zullen we leren hoe we het spreadsheet-(rekenvel-)programma

Nadere informatie

Geluid opnemen. Om te beginnen

Geluid opnemen. Om te beginnen Geluid opnemen Het opnemen van geluid met Audacity is erg gemakkelijk. Het enige dat je nodig hebt is een computer waarvan de geluidskaart een microfoon (mic) of line input heeft. Om te beginnen Voordat

Nadere informatie

Handleiding Koga Signature Fiets Configurator STARTPAGINA

Handleiding Koga Signature Fiets Configurator STARTPAGINA Ga naar www.koga-signature.com Handleiding Koga Signature Fiets Configurator Ga naar Bouw uw Koga / Start hier! STARTPAGINA Kies een preset of start met een lege configuratie (ontwerp). Bij een preset

Nadere informatie

PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR HET GEBRUIK VAN HET GEOLOKET SAMEN MET DE INFRAROOD LUCHTFOTO

PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR HET GEBRUIK VAN HET GEOLOKET SAMEN MET DE INFRAROOD LUCHTFOTO PRAKTISCHE HANDLEIDING VOOR HET GEBRUIK VAN HET GEOLOKET SAMEN MET DE INFRAROOD LUCHTFOTO In deze handleiding wordt het gebruik van het Geoloket uitgelegd in combinatie met de infrarood luchtfoto. Het

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie

Het berekenen van coördinaten van bijzondere punten van een grafiek gaat met opties uit het CALC-menu.

Het berekenen van coördinaten van bijzondere punten van een grafiek gaat met opties uit het CALC-menu. Toppen en snijpunten We gaan uit van de formule y 0,08x 1,44x 6,48x 3. Voer deze formule in op het formule-invoerscherm (via!) en plot de grafiek met Xmin = 0, Xmax = 14, Ymin = 5 en Ymax = 14. In de figuur

Nadere informatie

INSTITUUT VOOR DEELTIJD HTO

INSTITUUT VOOR DEELTIJD HTO INSTITUUT VOOR DEELTIJD HTO Hogeschool van Amsterdam Studentenhandleiding Eigenschappen van klanken OPLEIDING ELEKTROTECHNIEK Project: Behorend bij blok I-3 Opgesteld door: Pieter Beerthuizen Datum: Oktober

Nadere informatie

NaSk overal en extra opgaven

NaSk overal en extra opgaven NaSk overal en extra opgaven Opg. 1. Extra opgaven Deel 1: Opgave 1: In de les heeft je docent een experiment uitgevoerd, waarbij een metalen liniaal in trilling gebracht werd. Bij het eerste experiment

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

2 Hoe werkt het Internet

2 Hoe werkt het Internet 1 Wat is Internet Internet is een wereldwijd netwerk van computers. Miljoenen mensen over de hele wereld maken gebruik van de vele mogelijkheden die dit computernetwerk biedt. Ze vragen informatie op,

Nadere informatie

11 Klik op de kaars op je werkblad / klik bij gereedschap opties, eerst op knop1 en daarna 2:

11 Klik op de kaars op je werkblad / klik bij gereedschap opties, eerst op knop1 en daarna 2: Kerst creatie3 Download hier de materialen. Heb je de font nog niet, stop hem dan in de lettertypen van windows 1 Open het plaatje JHanna_188_background 2 Zet de modus op hard licht 3 Zet je voorgrondkleur

Nadere informatie

ICT Publisher 2002 1

ICT Publisher 2002 1 ICT Publisher 2002 1 Werken met Publisher 2002 1. Het maken van een eenvoudige publicatie in Publisher Inhoud Wat gaat er gebeuren? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Nadere informatie

Symbol for Windows Planner Versie 0.8

Symbol for Windows Planner Versie 0.8 Symbol for Windows Planner Versie 0.8 Inhoud Inleiding... 3 1. Weergaven... 4 2. RealTime modus (de agenda raadplegen)... 6 2.1. Wat is een modus... 6 2.2. Eenvoudigste weergave... 6 2.3. Uitgebreidere

Nadere informatie

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding

Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Checklist Presentatie geven 2F - handleiding Inleiding De checklist Presentatie geven 2F is ontwikkeld voor leerlingen die een presentatie moeten kunnen geven op 2F. In deze handleiding wordt toegelicht

Nadere informatie

Het tsv-bestand gaan we nu inlezen in Coach. Open Coach; log in als docent; kies nieuwe activiteit ; meten. (Je hoeft geen meetpaneel te kiezen.

Het tsv-bestand gaan we nu inlezen in Coach. Open Coach; log in als docent; kies nieuwe activiteit ; meten. (Je hoeft geen meetpaneel te kiezen. Data analyse HiSPARC Analyse met Coach C.G.N. van Veen 1 Inleiding Dit werkblad helpt leerlingen en docenten om data analyse van HiSPARC met het software pakket Coach (6 of 7) te doen. Coach (6 of 7) is

Nadere informatie

Inhoudsopgave Template verhaal... 2 Eigenschappen van een pagina... 4 Achtergrond invoegen vanuit classroomsuite... 5 Achtergrond eigen database...

Inhoudsopgave Template verhaal... 2 Eigenschappen van een pagina... 4 Achtergrond invoegen vanuit classroomsuite... 5 Achtergrond eigen database... Inhoudsopgave Template verhaal... 2 Eigenschappen van een pagina... 4 Achtergrond invoegen vanuit classroomsuite... 5 Achtergrond eigen database... 9 Afbeelding toevoegen vanuit classroom... 11 Afbeelding

Nadere informatie

Werken met GIMP Deel 2: Schalen

Werken met GIMP Deel 2: Schalen Werken met GIMP Deel 2: Schalen Handleiding van Auteur: Erik98 November 2014 In dit tweede deel ga ik door op wat ik in het artikel Bijsnijden in de vorige Nieuwsbrief heb besproken. Naast het bijsnijden

Nadere informatie

Bestanden bewaren met SkyDrive

Bestanden bewaren met SkyDrive Bestanden bewaren met SkyDrive Wat is SkyDrive? Met SkyDrive (www.skydrive.live.com) kun je bestanden opslaan op een beveiligde, gratis website. De bestanden kun je overal ter wereld weer downloaden. De

Nadere informatie

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >]

Kies [Een nieuw verhaal beginnen] en klik op [Volgende >] Handleiding Photostory 3 Voor je begint: Photo Story 3 is een programma waarmee je een diashow of fotoverslag kunt maken. Je moet dus eerst foto s hebben voordat je met het programma kunt beginnen. Het

Nadere informatie

Handleiding LOGO-digitaal

Handleiding LOGO-digitaal Handleiding LOGO-digitaal Inhoud Woord vooraf 3 Stappenplan 4 Stap 1: Inloggen 4 Stap 2: Account selecteren 4 Stap 3: Gegevens wijzigen 4 Stap 4: Collega s toevoegen 5 Stap 5: Leerlingen toevoegen 5 Stap

Nadere informatie

HANDLEIDING EXAMENRESULTATEN INTERACTIEF

HANDLEIDING EXAMENRESULTATEN INTERACTIEF HANDLEIDING EXAMENRESULTATEN INTERACTIEF versie 1.2, september 2015 Copyright 2015 VO-raad Alle rechten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie