Boekentip 26. september 2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Boekentip 26. september 2008"

Transcriptie

1 R I D D E R K E R K Boekentip 26 september 2008 Onderbouw: - Spin op sokken - Ted van Lieshout & Sieb Posthuma - Visjes in je hoofd - Geert de Kockere - Mijn zusje achter het behang - Bette Westera - Van aan tot zin in een zoen - Riet Wille - De Dierenambulance - Marjet Huiberts, Frank Groothof, Philip Hopman Middenbouw: - Twee ons liefde - Ted van Lieshout - Paperasje - Iene Biemans - Kat in t bakkie, rijmen is een makkie - Hans Kuyper - Opa laat zijn tenen zien en andere stripgedichten - Edward van de Vendel & Floor de Goede - Boven in een linde zat een moddervette haan - Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen Bovenbouw: - Verdriet is drie sokken (met CD) - Koos Meinderts - Kwam dat zien! Kwam dat zien! - Ted van Lieshout - Eis IJs!, zei zij - Marion van de Coolwijk Door Marianne & Dineke

2 Onderbouw Spin op sokken Auteurs: Ted van Lieshout & Sieb Posthuma Uitgeverij: Leopold ( 13,50) Voor Spin op sokken schreef Ted van Lieshout nieuwe gedichten, waarin op terloopse wijze getallen zijn verwerkt. De illustraties van Sieb Posthuma passen er goed bij. Dit poëzieprentenboek is voor iedereen vanaf 4 jaar! Onderbouw Visjes in je hoofd Auteur: Geert de Kockere Uitgeverij: Medaillon (De Eenhoorn) ( 14,95) Prentenboek met door kinderen geïllustreerde gedichten. De tekeningen zijn gemaakt door kinderen van het eerste leerjaar (groep 3 in Nederland) van een basisschool in België. Naast krijt en plakkaatverf is ook met ecoline/inkt gewerkt; deze materialen worden in verscheidene technieken toegepast. Het kleurgebruik is uitbundig en vaak niet natuurgetrouw. Sommige tekeningen zijn deels gebruikt. De onderwerpen centreren zich rond het thema natuur: dieren (onder andere uil, kat, ijsbeer, spinnen en vissen), seizoenen (herfst) en natuurverschijnselen (maan, paddenstoelen). Naar aanleiding van deze prenten heeft de auteur versjes gemaakt. De veertig luchtige versjes - veelal eindrijm - worden gekenschetst door een kinderlijke vrolijkheid. Poëzie zonder pretentie; bij elke illustratie horen een of meer versjes. Leuk initiatief dat als inspiratiebron kan dienen om op scholen of instellingen waar met kinderen gewerkt wordt, zelf een dergelijk boek te maken. Voor kinderen vanaf ca. 5 jaar.

3 Onderbouw Mijn zusje achter het behang Auteur: Bette Westera Uitgeverij: De Fontein ( 14,95) Bette heeft een grote familie En nog een ontzettende leuke familie ook: haar opa is piraat (maar niet op zee), haar oma maakt toverthee en tante Adelheid heeft haar eigen huis gebreid. Elf familiegedichten zijn op muziek gezet door Diederik van Essel. Ieder familielid heeft zijn eigen muzikale stijl. Zo is het nummer over Bette s grote broer natuurlijk een rocknummer, dat over haar opa een soepele blues en haar oom Bert laat van zich horen in een carnavaleske meezinger. Als je alle familiegedichten hebt gelezen en naar de liedjes hebt geluisterd, kun je zelf meezingen met de karaoke-versies! De illustraties zijn gemaakt door Barbara de Wolf. Onderbouw Van aan tot zin in een zoen Auteur: Riet Wille Uitgeverij: De Eenhoorn ( 13,25) Dit abc-boek is bedoeld voor kinderen die slechts enkele weken leesonderwijs hebben genoten (AVI-S). De tekst op rijm laat kinderen op een speelse manier kennismaken met het alfabet, dat nog eens geoefend kan worden aan de hand van (soms pittige) zoekopdrachten: lezers moeten de opgegeven woorden aanwijzen in de illustraties. Een extra opdracht vormt het zoeken van de muizen in het hele boek (en daarvan wemelt het, als je goed kijkt!). De tekst getuigt van veel taalgevoel door het spel met klanken en met de betekenis van de woorden. De illustraties zijn al even speels en van hoge kwaliteit. En ook aan de typografie is veel aandacht besteed: de letter die aan de beurt is, is consequent in rood en de opmaak van de tekst loopt soms schuin over de bladzijde. En gaandeweg kan er ook nog geteld worden! Het geheel is een verrassende taalreis voor kinderen die leren lezen! Een verzorgde, educatieve uitgave waarmee leren lezen een feest wordt. Vanaf ca. 6 jaar.

4 Onderbouw De Dierenambulance Auteurs: Marjet Huiberts, Frank Groothof, Philip Hopman Uitgeverij: Gottmer ( 16,95) Dingen van alledag bij elkaar gedicht door Marjet Huiberts en bezongen door Frank Groothof Met prachtige illustraties van Philip Hopman In dit prachtige versjesboek komen zeer herkenbare alledaagse situaties aan bod. Moeders die gerechten met onbegrijpelijke namen koken, een knuffel die stiekem bij de bakker aan chocolaatjes likt, een logeerpartij bij tante? Marjet Huiberts, de vaste tekstschrijfster van Frank Groothof en auteur van vele liedjes voor Sesamstraat, weet haarfijn de sfeer te schetsen, evenals Philip Hopman met zijn rake illustraties. Dit boek met cd is één groot feest om naar te kijken én te luisteren. Vanaf 4 jaar. Middenbouw Twee ons liefde Auteur: Ted van Lieshout Uitgeverij: Leopold ( 5,95) Klein formaat boek met 24 gedichten die met elkaar verbonden zijn via het thema boodschappen en verfijnd worden met een aromatisch vleugje liefde. Grappig (wc-rollen), ontroerend (monatoetjes), soms moeilijk te doorgronden. Rijm komt hoogst zelden voor. Tekst en beeld zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het illustratiemateriaal is divers: veel foto s - waaronder een vervormd portret van de auteur zelf -, karikaturale tekeningen en een plattegrond. De illustratietechnieken in combinatie met het kleurenpalet zorgen voor een drukke bladspiegel waarbij je even tijd nodig hebt om je weg te vinden. Degene die dat lukt, komt in aanraking met een bevreemdende - niet dagelijkse portie - leeftijdloze poëzie. Het boek werd uitgegeven ter gelegenheid van het thema van de Kinderboekenweek. Het kan als inspiratiebron in het onderwijs gebruikt worden omdat poëzie vanuit een bijzonder perspectief bekeken wordt. De schrijver/ dichter en ook vermaard illustrator schreef al verschillende poëziebundels en jeugdromans, en werd meermaals bekroond voor zijn werk. Voor jong en ouder. Vanaf ca. 9 jaar.

5 Middenbouw Paperasje Auteur: Iene Biemans Uitgeverij: Nieuw Amsterdam ( 9,95) Laat je betoveren door Paperasje! In een wonderlijke wereld ontmoet zij bijvoorbeeld twee strikdansschoenen, een koningin in het ribfluweel en een boom met haar kroon in bloei ( Kijk je van op, he? / Weet je nog? Ik was je kersenpit. ). Ook droomt zij dat ze een tuinboonboontje was en vraagt zij zich af wat voor een soort oren ze zou willen hebben. Schitterende bundel kindergedichten die zich laten lezen als korte verhaaltjes, met als leidraad Paperasje. Elk woord is heel secuur gekozen en de woorden dansen in een mooi ritme over de pagina s, waardoor het een genot is om deze gedichten voor te lezen. De fantasievolle illustraties van Jan Jutte in zwart-wit, met steunkleur blauw, sluiten uitstekend aan bij de gedichten en laten voldoende ruimte voor een eigen interpretatie over. Deze bundel is een juweeltje en laat zien dat kindergedichten pure literatuur kunnen zijn. Vanaf ca. 6 t/m 10 jaar. Middenbouw Kat in t bakkie, rijmen is een makkie Auteur: Hans Kuyper Uitgeverij: Leopold ( 5,95) Wat is een gedicht? Wat is een versje? Welke rijmschema s zijn er? Welke versvormen zijn er? Elke beginnende dichter die worstelt met deze vragen, moet deze dichthandleiding ter hand nemen. In duidelijke taal vertelt de schrijver (zelf een bekend dichter) hoe dichten nu eigenlijk moet. Hij geeft veel (achtergrond)informatie en doet dit op een zodanig humoristische manier dat het boek leest als een avonturenroman! De lay-out is speels aantrekkelijk; gekleurde woorden geven leesaccenten. De vele komische, vrolijke, ontroerende voorbeelden en de prachtige geschilderde prenten maken dit handzame, stevige boek helemaal af! Uitgave om zelf te lezen, maar vooral een uitgave voor iedereen die met kinderen werkt: op een hilarische, vlotte manier wordt een moeilijke taalmaterie uitgelegd. Auteur en illustratrice hebben hun sporen in de kinder- en jeugdliteratuur ruimschoots verdiend. Prachtig kleinood dat een taalcadeau voor iedereen van alle leeftijden is. Vanaf ca. 10 t/m 12 jaar.

6 Middenbouw Opa laat zijn tenen zien en andere stripgedichten Auteurs: Edward van de Vendel & Floor de Goede Uitgeverij: Querido ( 12,95) Een origineel vormgegeven bundel met 22 gedichten in de vorm van stripverhalen, zogenaamde stripgedichten. Op iedere twee pagina s staat een stripverhaal, meestal zonder tekstballonnen, waarin de poëzieteksten gezet zijn. De stripverhalen hebben verschillende vormen: variërend van een grote illustratie tot circa twintig vakjes. Het zijn ingekleurde pentekeningen. Door het wisselende kleurgebruik en de verschillende stijlen hebben ze allemaal een andere sfeer. De teksten zijn kort en staan bij ieder plaatje, soms getypt, soms geschreven. Ze zijn eenvoudig te lezen zonder moeilijke begrippen of moeilijk leesbare woorden. De stripgedichten zijn humoristisch, waardoor ze ook geschikt zijn voor volwassenen, en laten de lezer met andere ogen naar de wereld kijken. De thema s, zoals ouders, bomen en dieren, spreken ook jonge kinderen aan. Vanaf ca. 6 t/m 12 jaar Middenbouw Boven in een linde zat een moddervette haan Auteurs: Maria van Donkelaar & Martine van Rooijen Uitgeverij: Gottmer ( 18,95) De 75 mooiste fabels zijn opnieuw op rijm gezet door Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen. Het zijn korte krachtige rijmen geworden. Wie kent niet het verhaal van de haas en de schildpad of dat van de vos en de ooievaar? Sieb Posthuma heeft er prachtige paginagrote illustraties bij gemaakt, zodat het boek eigenlijk een prentenboek is geworden. Het enige dat aan de fabels ontbreekt is de moraal. Die moeten de leerlingen maar zelf verwoorden, vergelijkbaar met de gruwelijke rijmen van Roald Dahl, al zijn deze fabels wel wat serieuzer. Het resultaat is een prachtig voorleesboek, dat perfect aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek 2008.

7 Bovenbouw Verdriet is drie sokken (met CD) Auteur: Koos Meinderts Uitgeverij: Lemniscaat ( 19,95) Verdriet is drie sokken is een bundel met afwisselend vrolijke en ontroerende gedichten over liefde en verlangen, over vriendschap, angst en dood. Ze zijn herkenbaar voor kinderen en daardoor makkelijk toegankelijk. De prachtige illustraties zijn gemaakt door Annette Fienieg. Bij het boek hoort een CD. Daarop zijn enkele gedichten door Thijs Borsten op muziek gezet en vertolkt door Harrie Jekkers en Fay Lovsky. Ontroerende luisterliedjes voor jong en oud! Bovenbouw Kwam dat zien! Kwam dat zien! Auteur: Ted van Lieshout Uitgeverij: Querido ( 14,95) Kwam dat zien! Kwam dat zien! is de eerste aflevering van Querido s Poëziespektakel, een jaarlijks te verschijnen rijke poëzieverzameling van nieuwe en veelal niet eerder gepubliceerde kinder- en jeugdpoëzie. Ted van Lieshout heeft uit het Nederlandse en Vlaamse aanbod een bonte verzameling acrobatieën van dichters bijeengebracht en op een bijzondere manier gegroepeerd en getypografeerd. Drieëntwintig illustratoren, eveneens groen en rijp uit Noord en Zuid, hebben de gedichten verluchtigd. Een mega-interview met een groot aantal dichters en mini-portretjes van allemaal ronden het geheel af. Zo is dit boek een feestelijke opmaat geworden voor de Kinderboekenweek die dit jaar in het teken van de poëzie staat.

8 Bovenbouw Eis IJs!, zei zij Auteur: Marion van de Coolwijk Uitgeverij: De Fontein ( 12,59) Dit boek staat vol geestige gedichtjes en taalspellinkjes: verwarrende, maar ook leuke en verrassende spellingkwesties. Dit boek is ėėn grote taalverrassing: grappig en onderhoudend! De illustraties en bijzondere typografie maken het lezen van dit boek een feest, zoals in het gedicht: Alle letters hebben klanken En een specifieke vorm Als je weet hoe letters klinken Dan is lezen echt enorm. Eis IJs!, zei zij is een must voor taalliefhebbers en leesfanaten!

9 Boekentip van Dineke Ruzie om de vuursteenmijn Auteur: Jacques Vriens Uitgeverij: Tic ( 14,90) Op woensdag 2 april verscheen Ruzie om de vuursteenmijn, het nieuwe boek uit van een van Nederlands meest bekende en succesvolle kinderboekenauteurs: Jacques Vriens. De presentatie heeft, geheel in lijn met de belevingswereld van de hoofdfiguren uit het boek, plaatsgevonden bij de vuursteenmijn in het Savelsbos in Maastricht. Gedeputeerde van Cultuur Odile Wolfs heeft het eerste exemplaar in ontvangst genomen. Ruzie om de vuursteenmijn speelt zich af rondom de Vuursteenmijn in het Savelsbos in Maastricht, in de steentijd weliswaar. Het verhaalt over het jongetje Fjor en zijn vriendin Gente, die van de volwassen leren over het vuur, de vuursteen en de grote waarde die ze in die tijd hadden. Er dreigt een gevecht op leven en dood om het bezit van de mijnen. Zou het tweetal dat kunnen vermijden? De Vuursteenmijn in het Savelsbos, waar het boek zich afspeelt, is de enige in Nederland! De mijn behoort tot de top vijf van de Nederlandse archeologie en ligt diep in het bos verscholen. Het oudste archeologische en industrieel monument van ons land werd zo n zesduizend jaar geleden geëxploiteerd. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw is de vuursteenmijn onderzocht door een werkgroep van enthousiaste amateur-archeologen en oud-mijnwerkers. Staatbosbeheer besloot vervolgens de mijn, onder toezicht van een werkgroep, toegankelijk te maken voor publiek. Jacques Vriens woont vlakbij het Savelsbos en de vuursteenmijn. Hij wandelt graag in de bosrijke omgeving en doet er veel inspiratie op. Zijn boeken over meester Jaap worden verslonden. Hij schreef meerdere boeken met het Limburg van vroeger als thema, zoals Weg uit de Peel, Tien torens diep en in 2007 verscheen Oorlogsgeheimen, over twee kinderen die de Tweede Wereldoorlog meemaken in een Zuid-Limburgs dorp. Zijn boeken zijn educatieve feestjes, zijn website is een speelse reis en Jacques Vriens zelf een inspirerend avontuur. Ruzie om de vuursteenmijn is geïllustreerd door Mark Janssen. Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij TIC in samenwerking met Provincie Limburg, Staatsbosbeheer, het Limburgs Museum in Venlo en het Huis voor de Kunsten Limburg in Roermond. Illustrator: Mark Janssen Vormgeving: Luiz Oliveira ISBN:

10 Boekentip van Dineke Woedend Zwart Auteur: Mieke van Hooft Uitgeverij: Holland ( 12,50) Tom heeft een bijzondere hobby: het beschilderen van oude meubeltjes. Daar is hij liever mee bezig dan met rekenen, waar hij slecht in is. Toch heeft hij het op school wel naar zijn zin. Meester Willem helpt hem zoveel hij kan en zorgt er voor dat hij niet gepest wordt. Tom vindt meester Willem zo aardig dat hij hem zelfs opgeeft als Meester dan de Maand. Maar tot zijn verbazing is niet iedereen in de klas het daarmee eens. Gaandeweg ontdekt Tom dingen over zijn meester die hij liever niet had willen weten... Vanaf 11 jaar. Boekentip van Dineke Verloren verleden Auteur: Piet van der Waal Uitgeverij: Kwintessens Milan groeit op bij zijn oom en tante in een Drents dorpje. Zijn ouders zijn verongelukt toen hij een baby was. Milan heeft als hobby schatten zoeken met zijn metaaldetector. Op weg naar een opgraving ontmoet hij Sophie. Bij een mysterieuze grafheuvel ontmoeten ze een vreemde man. Wat speelt zich daar af? Milan, Sophie en de politie willen daar graag achterkomen...

Boekentip 35. september 2010. - Rockie - Julia Donaldson & Emily Gravett - Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij? - Rindert Kromhout

Boekentip 35. september 2010. - Rockie - Julia Donaldson & Emily Gravett - Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij? - Rindert Kromhout R I D D E R K E R K Boekentip 35 september 2010 Onderbouw: - Rockie - Julia Donaldson & Emily Gravett - Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij? - Rindert Kromhout : - Het leven van een ridder

Nadere informatie

Sjoerd Kuyper & Marije Tolman DE GROTE ROBIN

Sjoerd Kuyper & Marije Tolman DE GROTE ROBIN Sjoerd Kuyper & Marije Tolman DE GROTE ROBIN isbn 9789047704379 Prijs: van 19,95 voor 15,95 Actienummer 902-04487 Wie kent hem niet? Robin, de kleuter over wie Sjoerd Kuyper de mooiste verhalen schreef.

Nadere informatie

Handleiding niveau AA

Handleiding niveau AA Handleiding niveau AA De Nieuwsbegripbieb Wilt u uw leerlingen stimuleren om meer te lezen over het onderwerp van de Nieuwsbegriples van deze week? In samenwerking met de Jeugdbieb presenteert Nieuwsbegrip

Nadere informatie

Juryrapport. van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007

Juryrapport. van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007 Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007 Bij deze 20 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het tweede achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is

Nadere informatie

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin.

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Vaders Voor Lezen Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Daarom lezen vaders dus voor?! Welnee, dat doen ze omdat ze het heel erg leuk vinden!

Nadere informatie

Voorleesboeken. Roza je rok zakt af Mieke van Hooft Holland, 1997 Korte verhalen over Rosa die op een boot woont. - Schrijven ISBN 90 251 0763 X

Voorleesboeken. Roza je rok zakt af Mieke van Hooft Holland, 1997 Korte verhalen over Rosa die op een boot woont. - Schrijven ISBN 90 251 0763 X Voorleesboeken Alweer die groep drie! Vivian den Hollander Van Holkema & Warendorf, 1999 Verhalen over kinderen in groep drie. Over de lastige letters b en d, natte geschilderde hoofdletters en een omgevallen

Nadere informatie

Uitreiking erepenning Jacques Vriens 12 februari Dames en heren,

Uitreiking erepenning Jacques Vriens 12 februari Dames en heren, Uitreiking erepenning Jacques Vriens 12 februari 2012 Dames en heren, Filmpremières vinden niet zo heel vaak plaats in Limburg. De kans over een rode loper een bioscoop binnen te schrijden liet ik me dus

Nadere informatie

Boekentip 31. november 2009

Boekentip 31. november 2009 R I D D E R K E R K Boekentip 31 november 2009 : - Het heerlijkste Sinterklaas voorleesboek - diverse auteurs - Het grote voorleesboek van Sinterklaas - T. v.d. Stelt & Selma Noort - Buurvrouw Mopperkont

Nadere informatie

Voorleesboeken. Zelfleesboeken

Voorleesboeken. Zelfleesboeken Voorleesboeken De ogen van Olivia, over een lui oog en scheel zien Christine Kliphuis Sjaloom en Wildeboer, 1996 Olivia's ogen staan scheef. Daarom wordt haar goede oog een tijdje afgeplakt. Daarna moet

Nadere informatie

Boeken van Jules tekst en illustraties Annemie Berebrouckx

Boeken van Jules tekst en illustraties Annemie Berebrouckx Boeken van Jules tekst en illustraties Annemie Berebrouckx prentenboeken +3 prentenboeken +4 isbn 978.90.5535.241.8 Bloemen van Jules isbn 978.90.5535.223.4 De eend van Jules isbn 978.90.5535.182.4 De

Nadere informatie

Bloemlezing van gedichten van de Dichters Kring 2013 2014. Verwondering maakt het leven mooier

Bloemlezing van gedichten van de Dichters Kring 2013 2014. Verwondering maakt het leven mooier Bloemlezing van gedichten van de Dichters Kring 2013 2014 Verwondering maakt het leven mooier Voorwoord Vorig jaar februari kwam de eerste gezamenlijke dichtbundel van de Dichters Kring Nederland tot stand.

Nadere informatie

ALFABETBOEKEN. Boekentip Special. met. leesbevorderingsproject

ALFABETBOEKEN. Boekentip Special. met. leesbevorderingsproject R I D D E R K E R K Boekentip Special ALFABETBOEKEN met De leesbus, kijk mijn letter - A. Keuper-Makkink Ingrid Schubert Letters leren is een eitje! - Rita Cramer V = de vos - Daan Remmert de Vries Die

Nadere informatie

Rijmpjes en gedichten

Rijmpjes en gedichten Rijmpjes en gedichten Aanvulling Competent in leesbevordering Docentengids voor opleidingen Pedagogisch Werk en Onderwijsassistent Auteur: Thea Nabring Bouwstenen voor leesbevordering Lesopzet leesbevorderingsactiviteiten

Nadere informatie

Wie kan er nog een rijmpje verzinnen?

Wie kan er nog een rijmpje verzinnen? Wie kan er nog een rijmpje verzinnen? Wie heeft er tegenwoordig nog zinnenverzinzin? Onder dit motto opent volgende week de Kinderboekenweek 2008. Thema: kinderpoëzie. Kinderpoëzie en jeugdpoëzie staan

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Deze les hoort bij het boek Wil jij... met mij? geschreven door Rian Visser met tekeningen van Annet Schaap en gepubliceerd door uitgeverij Moon. Doel: leerlingen zelf gedichten laten schrijven Leeftijd:

Nadere informatie

Inhoud. Haas 3. Samenleesboeken 4-7. Spannend! 8-9. Jippie 10. Terugblikken prentenboeken 11. Terugblikken leesboeken 12-13.

Inhoud. Haas 3. Samenleesboeken 4-7. Spannend! 8-9. Jippie 10. Terugblikken prentenboeken 11. Terugblikken leesboeken 12-13. Najaar 2015 top! Inhoud Leesplezier voor alle kinderen, dat is ons doel. Daarom ontwikkelen wij leuke series voor verschillende soorten lezers. Bijvoorbeeld stoere boeken die jongens zullen aanspreken,

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Yurko van Theatergroep Wie Walvis

Lesbrief bij de voorstelling Yurko van Theatergroep Wie Walvis Lesbrief bij de voorstelling Yurko van Theatergroep Wie Walvis OVER DE VOORSTELLING Yurko is een reus maar daar is niks van te zien. Reuzen zijn immers reusachtig en dat is Yurko in de verste verte niet.

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

Voor de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar werden de volgende boeken gelezen:

Voor de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar werden de volgende boeken gelezen: Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007 Bij deze 20 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het tweede achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is

Nadere informatie

Voorleesboeken. Zelfleesboeken

Voorleesboeken. Zelfleesboeken Voorleesboeken 1, 2, 3, 4, 5, 6 zeven Arend van Dam Van Holkema & Warendorf, 1998 Korte verhalen en gedichtjes over zevenjarige kinderen. Bijvoorbeeld: Lijf en leven. ISBN 90 269 9131 2 Een heel jaar zes

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

29 januari 2016. Nieuwsbrief De Zon. Digitale nieuwsbrief van RKBS De Zon voor ouders/verzorgers

29 januari 2016. Nieuwsbrief De Zon. Digitale nieuwsbrief van RKBS De Zon voor ouders/verzorgers Schooljaar: 2015/2016 nummer 8 Nieuwsbrief De Zon Digitale nieuwsbrief van RKBS De Zon voor ouders/verzorgers In deze nieuwsbrief wordt aandacht besteed aan de volgende onderwerpen: - Schoolregel van de

Nadere informatie

nieuwtjes uit. groep 3/4

nieuwtjes uit. groep 3/4 nieuwtjes uit groep 3/4 Nieuwskrant 13 Van groep 3-4 Mei juni 2015 Inhoud 1. Van groep 4 2. Van groep 3 3. Wat is een woordweb? 4. Rappen 5. Dierentuin Burgers Zoo 6. Spreekbeurten 7. Huisdieren onderzoek

Nadere informatie

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Mariska Wijlens Klas 3T2 Docent: Mevrouw Scholten 1. Zakelijke gegevens Titel: Op blote voeten Auteur: Maren Stoffels Uitgever: Leopold Jaar van verschijnen:

Nadere informatie

Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor!

Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor! Wardje Wasbeer: Daar zijn echte vrienden voor! Julia Boehme Stefanie Dahle GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 432 0 13,99 Uitgeverij Bakermat Suggesties: Emy Geyskens Vanaf 3 jaar Ook verschenen: Wardje Wasbeer

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Gebr. door Ted van Lieshout

Boekverslag Nederlands Gebr. door Ted van Lieshout Boekverslag Nederlands Gebr. door Ted van Lieshout Boekverslag door Julian 1417 woorden 13 februari 2018 7 9 keer beoordeeld Auteur Genre Ted van Lieshout Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

Basisschool Sint Joseph Burg. Beckersweg 45, 6261 NX Mheer 043 457 1516 www.sintjoseph-mheer.nl

Basisschool Sint Joseph Burg. Beckersweg 45, 6261 NX Mheer 043 457 1516 www.sintjoseph-mheer.nl Basisschool Sint Joseph Burg. Beckersweg 45, 6261 NX Mheer 043 457 1516 www.sintjoseph-mheer.nl 22 mei 2015 Vervangers op onze scholen Afgelopen drie jaar hebben wij binnen ons cluster Sint Joseph, Sint

Nadere informatie

voorspellen (laatste keer in week 12: de zonsverduistering)

voorspellen (laatste keer in week 12: de zonsverduistering) Handleiding niveau B De Nieuwsbegripbieb Achteraan deze handleiding vindt u een lijstje met titels van informatieve en fictieboeken, die aansluiten bij het onderwerp van de Nieuwsbegriples. Op de website

Nadere informatie

Dreadlocks & Lippenstift

Dreadlocks & Lippenstift Dreadlocks & Lippenstift Uitgever: Leopold Schrijver: Maren Stoffels Jaar van 1e druk: in 2005 / 143 pagina's Leesniveau: 12 t/m 15 jaar Door: Sophie Scharenborg klas: H3G3 De schrijver In 2006 behaalde

Nadere informatie

Boekentip 27. november 2008

Boekentip 27. november 2008 R I D D E R K E R K Boekentip 27 november 2008 en: - Piratenpieten! - Tjibbe Veldkamp & Wouter Tulp (6+) - Derde schoorsteen rechts - Judith Eiselin & Martijn van der Linden (6+) - Pietje Pedro en de mijter

Nadere informatie

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Kleine Ezel Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Samenstelling: Marion Bolte, Cubiss J:\klantenservice\Rode Draad\handleiding bibliothecaris\kleine Ezel groep 1-2 bibl.290609

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

voorlezen Foeksia de miniheks Avonturen in het heksenbos

voorlezen Foeksia de miniheks Avonturen in het heksenbos voorlezen Foeksia de miniheks Avonturen in het heksenbos zelf lezen Foeksia en de spiegelheks Foeksia en de heksensoep Foeksia tovert met tijd (klokkijken) luisterboek Foeksia de miniheks website www.deminiheksfoeksia.nl

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

*SINT JOSEPH* BASISSCHOOL

*SINT JOSEPH* BASISSCHOOL Nieuwsbrief 5 Vrijdag 27 september 2013 *SINT JOSEPH* BASISSCHOOL ROZENHOUTSTRAAT 3 072-5715314 1704 CD HEERHUGOWAARD NOORD De brandweerwedstrijden. Op zaterdag 14 november hebben Pascalle Beers, Marjet

Nadere informatie

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 2 Samenwerken Deze les gaat over helpen, geholpen worden en samenwerken.

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 2 Samenwerken Deze les gaat over helpen, geholpen worden en samenwerken. Thema 1 De groep? Dat zijn wij! overzicht van de lessen De groep? Dat zijn wij! In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 1 Hier zijn we weer! In deze eerste les na de zomervakantie

Nadere informatie

Lestip 'Mevrouw wit konijn'

Lestip 'Mevrouw wit konijn' Lestip 'Mevrouw wit konijn' Over het boek Ken jij het witte konijn uit Alice in Wonderland? Hij werd beroemd toen hij gehaast weg rende en Alice hem achterna huppelde. Misschien vraag je je af hoe het

Nadere informatie

ouw Kerntitels onderbouw Kerntitels onderbouw Kerntitels

ouw Kerntitels onderbouw Kerntitels onderbouw Kerntitels ouw Kerntitels onderbouw Kerntitels onderbouw Kerntitels Ze zijn vol van eten, drinken en snoepen, de op deze en volgende pagina s afgebeelde boeken. Stuk voor stuk diepen ze het thema uit. U krijgt uw

Nadere informatie

in de klas Opzet lesbrief

in de klas Opzet lesbrief in de klas lesbrief Opzet lesbrief De lesbrief Alleen op de wereld sluit aan bij de voorstelling van Maas theater en dans en nummer #92 van het BoekieBoekietijdschrift. Alle lessen zijn ook geschikt voor

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Meisje van Mars door Anna Woltz

Boekverslag Nederlands Meisje van Mars door Anna Woltz Boekverslag Nederlands Meisje van Mars door Anna Woltz Boekverslag door Teiner 1617 woorden 5 maart 2013 5,5 21 keer beoordeeld Auteur Anna Woltz Eerste uitgave 2011 Vak Nederlands Zakelijke gegevens Naam

Nadere informatie

nieuwtjes uit groep 3/4

nieuwtjes uit groep 3/4 nieuwtjes uit groep 3/4 Nieuwskrant 11 Van groep 3-4 Februari, maart 2015 Inhoud 1. Van groep 3 2. Van groep 4 3. Wie zijn wij? 4. Nieuwtjes in het kort 5. Energizers,wat zijn dat? Het is elke keer weer

Nadere informatie

inleiding 4 verantwoording 7 leven en werk van nicolaas beets 8 titel en pseudoniem 14

inleiding 4 verantwoording 7 leven en werk van nicolaas beets 8 titel en pseudoniem 14 h inhoud g inleiding 4 verantwoording 7 leven en werk van nicolaas beets 8 titel en pseudoniem 14 thema s en motieven 16 Vaste gewoonten 16 Interieur en kleding 17 Conversatie 19 Humor 20 Sociale controle

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Een stelletje mooie vrienden door Jacques Vriens

Boekverslag Nederlands Een stelletje mooie vrienden door Jacques Vriens Boekverslag Nederlands Een stelletje mooie vrienden door Jacques Vriens Boekverslag door C. 1236 woorden 29 augustus 2016 3,1 2 keer beoordeeld Auteur Genre Jacques Vriens Jeugdboek, Kinderboek Eerste

Nadere informatie

Gedichtendag op internet www.skep.nl (Stichting Kinderen en Poëzie)

Gedichtendag op internet www.skep.nl (Stichting Kinderen en Poëzie) Gedichtendag op internet www.skep.nl (Stichting Kinderen en Poëzie) Klik eerst door naar volwassenen. Dan open je een nieuw scherm. Kies dan voor kinderpoëzie. In de stam zie je jaartallen verschijnen.

Nadere informatie

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink Poekie is verdrietig Want zijn papa en mama gaan scheiden Geschreven door Mariska van der Made Illustraties van Dick Rink Poekie is een lief klein monstertje van vijf jaar oud. Hij woont samen met zijn

Nadere informatie

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal

De Taallijn. Peuters Interactief met Taal De Taallijn. Peuters Interactief met Taal Hier wonen wij! Bijlagen activiteitencyclus Dorien Stolwijk en Willy van Elsäcker Redactie José Hillen en Annie van der Beek Op de volgende pagina: Bijlage 1 Voorbeeld

Nadere informatie

Herfst in de kleuterklas

Herfst in de kleuterklas Herfst in de kleuterklas Versjes, woordenschat, voelspelletje Tekst en idee Rian Visser In de herfst kun je in het bos van alles vinden. Welke dingen ken je? Walnoot Eikels Hazelnoten Herfstbladeren Beukennootjes

Nadere informatie

februari SCHOOLKRANT 2011/2012

februari SCHOOLKRANT 2011/2012 Beste ouders, Voor u ligt de schoolkrant van t Nopje met daarin een impressie van de eerste helft van het schooljaar. Het is opnieuw een bonte collage geworden met werkjes van de kinderen, klassenfoto

Nadere informatie

PAPERCLIP. Katholieke Basisschool t Baeken Inhoud Paperclip 3 t.baeken@saks.nl Agenda Alkmaar nr. 36-3 Verkoop kinderpostzegels

PAPERCLIP. Katholieke Basisschool t Baeken Inhoud Paperclip 3 t.baeken@saks.nl Agenda Alkmaar nr. 36-3 Verkoop kinderpostzegels PAPERCLIP Katholieke Basisschool t Baeken Inhoud Paperclip 3 t.baeken@saks.nl Agenda Alkmaar nr. 36-3 Verkoop kinderpostzegels Feestelijke dag in de Efteling Verjaardagszingen JeugdTheaterVestival Herhaalde

Nadere informatie

Begrijpend luisteren. Annemarieke Kool. CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL

Begrijpend luisteren. Annemarieke Kool. CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL Begrijpend luisteren Annemarieke Kool CPS Onderwijsontwikkeling en advies WWW.CPS.NL Programma 1. Welkom 2. Doelen van workshop 3. Strategieën en voorbeelden 4. Differentiëren mbv taxonomie 5. Oefening

Nadere informatie

joep is op jet Nicolle van den Hurk Zwijsen

joep is op jet Nicolle van den Hurk Zwijsen joep is op jet Nicolle van den Hurk Zwijsen 4 Zwijsen Nicolle van den Hurk joep is op jet Deze Leesleeuw is van: Leesleeuw 2010 2011 groep 3 leerjaar 1 Leesleeuwtitels schooljaar 2010 2011 1. in een boot

Nadere informatie

Boekentip 34. juni 2010

Boekentip 34. juni 2010 R I D D E R K E R K Boekentip 34 juni 2010 : - De man in de wolken - Koos Meinderts & Annette Fienieg - Kabouter Voetbal - Lida Dijkstra - Wat dansen we heerlijk - Toon Tellegen & Annemarie van Haeringen

Nadere informatie

5 december Sinterklaas en zijn zwarte pieten komen bij ons op school 6 december speelgoeddag 7 en 14 december gastles korfbal

5 december Sinterklaas en zijn zwarte pieten komen bij ons op school 6 december speelgoeddag 7 en 14 december gastles korfbal t Driesprongetje Agenda Nieuwsbrief 30-nov-2012 5 december Sinterklaas en zijn zwarte pieten komen bij ons op school 6 december speelgoeddag 7 en 14 december gastles korfbal Sinterklaas Woensdag is het

Nadere informatie

Ik mis je in alle kleuren

Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Met gedichten van Margreet Jansen en illustraties van Angelique Bosman Voor... een lotgenotengroep van de Stichting Jonge Helden Ik schrijf je vandaag

Nadere informatie

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting Boekverslag door F. 1662 woorden 8 juni 2016 7 7 keer beoordeeld Auteur Ted van Lieshout Genre Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gebr. Ted van Lieshout Floor van de Ven,

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik hoop voor u dat u ooit eens flink verliefd bent geweest. Niet zo n beetje van: die of die vind ik best aardig. Misschien wordt dat nog wel eens wat

Nadere informatie

Sneeuwman kan. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95. Uitgeverij: Bakermat

Sneeuwman kan. Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: KORTE INHOUD: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95. Uitgeverij: Bakermat Sneeuwman kan... Luk Depondt Guido Van Genechten GEGEVENS BOEK: ISBN 978 90 5924 404 7 15,95 Uitgeverij: Bakermat Suggesties: Emy Geyskens KORTE INHOUD: Sneeuwman kan glijden op het ijs en op sneeuw, brullen

Nadere informatie

DE NATIONALE VOORLEES- KAMPIOENSCHAPPEN

DE NATIONALE VOORLEES- KAMPIOENSCHAPPEN DE NATIONALE VOORLEES- KAMPIOENSCHAPPEN Handleiding voor leerkrachten Voorwoord Na de succesvolle Nationale Voorleeskampioenschappen van 2014 zijn wij weer op zoek naar voorleestalent. En ook nu hebben

Nadere informatie

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant!

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! We zijn aangekomen in het jaar 2016 en willen graag terugkijken naar wat de kinderen de afgelopen periode gedaan hebben. Ook deze

Nadere informatie

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij?

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij? 5. Woordplaatjes Bijzondere woorden Woorden maken samen zinnen. Zinnen maken samen tekst. Een zin begint met een hoofdletter. Hij eindigt met een punt. Zo weet je hoe je moet lezen. De woorden staan netjes

Nadere informatie

Onweerstaanbare wijsneus Kik en Joep Lesbrief

Onweerstaanbare wijsneus Kik en Joep Lesbrief Onweerstaanbare wijsneus Kik en Joep Lesbrief April 2015 Lesbrief Kik en Joep / Bibliotheek Hengelo / lesbrief 1 Kik en Joep Kik en Joep zijn al bekend uit de kindertijdschriften Maan Roos Vis en Roetsj!

Nadere informatie

Het leesspel Voorbereiding: Doel van het spel: Het spel:

Het leesspel Voorbereiding: Doel van het spel: Het spel: Het leesspel Dit spel is gebaseerd op vragen over boeken zoals weergegeven in het boekje Vertel eens van Aiden Chambers en op vragen over boeken uit het boek Open Boek van Jos Walta. Voorbereiding: Kopieer

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2 Aan de ouders van groep 1 en 2 INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij. We hebben met de kinderen gewerkt over de kalender. Hoe ziet

Nadere informatie

Lestip 'Voel je wat ik voel?'

Lestip 'Voel je wat ik voel?' Lestip 'Voel je wat ik voel?' Over het boek Blozende wangen, ruziënde ouders, scherven van vriendschap en snippers van geluk, ze komen allemaal aan bod in deze bundel. Hij bevat meer dan 150 gedichten

Nadere informatie

Versjes en rijmpjes. Voorleesboeken. Jij bent de liefste Hans en Monique Hagen Querido, Sterren ISBN

Versjes en rijmpjes. Voorleesboeken. Jij bent de liefste Hans en Monique Hagen Querido, Sterren ISBN Versjes en rijmpjes Jij bent de liefste Hans en Monique Hagen Querido, 2000 - Sterren ISBN 90 214 6478 0 Ziezo Annie M.G. Schmidt Querido, 1988 - Insektenbevolkingsregister - Van zeven mannetjes - De baard

Nadere informatie

Strategieles Verwijswoorden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verwijswoorden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verwijswoorden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip maak je altijd opdrachten. Sommige opdrachten gaan over verwijswoorden. Je moet dan zeggen naar

Nadere informatie

Nieuws uit groep 1/ 2 d.

Nieuws uit groep 1/ 2 d. Nieuws uit groep 1/ 2 d. Dit schooljaar begonnen we met 15 oudste kleuters en 9 jongste kleuters. In september kwamen Jake en Indy erbij. Ons eerste thema van schatkist was Erop uit: het verhaal van Kleine

Nadere informatie

Aan de wand hangen woordkaarten met betrekking tot de herfst.

Aan de wand hangen woordkaarten met betrekking tot de herfst. Herfst Nog niet zolang geleden liepen we in korte broek, kon de jas thuis blijven en was de temperatuur zelfs hoog, te hoog voor dit seizoen. Maar nu waait het, het regent en vallen de blaadjes van de

Nadere informatie

6,5. Boekverslag door een scholier 1870 woorden 16 augustus keer beoordeeld. C. Joh. Kieviet. Eerste uitgave 1891 Nederlands

6,5. Boekverslag door een scholier 1870 woorden 16 augustus keer beoordeeld. C. Joh. Kieviet. Eerste uitgave 1891 Nederlands Boekverslag door een scholier 1870 woorden 16 augustus 2005 6,5 168 keer beoordeeld Auteur Genre C. Joh. Kieviet Jeugdboek Eerste uitgave 1891 Vak Nederlands Analyse van kinder- en jeugdliteratuur. Uit

Nadere informatie

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2:

Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4. Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Document vertellen en presenteren voor de groepen 1, 2, 3 en 4 Doelen van vertellen en presenteren in groep 1 en 2: Leerlingen raken vertrouwd met het presenteren voor een groep Leerlingen raken vertrouwd

Nadere informatie

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst tekenaar & dichter werkboek dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst Tekenen en dichten; dat doe je allebei met je hand. Het maakt niet uit hoe je het doet, je kunt zelf kiezen: je doet

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

MEER DAN 700 WENSEN VOOR VERJAARDAGEN

MEER DAN 700 WENSEN VOOR VERJAARDAGEN MEER DAN 700 WENSEN VOOR VERJAARDAGEN Omslag: Drukwerk: Danny Demeersseman Nevelland Graphics Copyright 2014 Danny Demeersseman www.wensen.eu Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar

Nadere informatie

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet.

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Kerstviering groep 4 Welkom Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Als de kerstklokken luiden Dan horen wij steeds weer Dat Jezus is geboren.

Nadere informatie

LEZING KINDERPOËZIE NU! Sieglinde Vanhaezebrouck

LEZING KINDERPOËZIE NU! Sieglinde Vanhaezebrouck LEZING KINDERPOËZIE NU! Sieglinde Vanhaezebrouck POËZIE?! Toen ik ooit lesgaf, poëzie, aan jongens die daar helemaal niet om gevraagd hadden, was de eerste vraag: moeten we dat kennen voor het examen?

Nadere informatie

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan.

Weekprogramma: Week 1; 0 jaar De meegenomen foto s worden met de baby s bekeken. 1 jaar De kinderen wijzen zichzelf en de familie op foto s aan. Ik en mijn familie 2 februari starten we met het thema ik en mijn familie, tijdens deze drie weken staat de familie van het kind centraal. We starten daarom ook in de eerste week met de familie foto s.

Nadere informatie

PLATTEGROND. Je neemt de trap tot halverwege, gaat linksaf en volgt de pijl

PLATTEGROND. Je neemt de trap tot halverwege, gaat linksaf en volgt de pijl Lieve kinderen? In heel veel schilderijen en beelden van het Bonnefantenmuseum staan kinderen afgebeeld: kleine, grote, mooie, witte, eenzame en gezellige kinderen. Sterker nog, de naam van het museum

Nadere informatie

Voor. ouders. Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat?

Voor. ouders. Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Voor ouders Voorlezen aan jonge kinderen van 0-4 jaar: hoe doe je dat? Baby s van 2 tot 3 maanden: knus en gezellig Baby s vinden voorlezen heel plezierig. Het betekent aandacht en contact. Het is fijn

Nadere informatie

De avonturen van Endora deel 1. Het wonderbaarlijke kruidenvrouwtje uit het wonderbaarlijke land Zankonia

De avonturen van Endora deel 1. Het wonderbaarlijke kruidenvrouwtje uit het wonderbaarlijke land Zankonia De avonturen van Endora deel 1 Het wonderbaarlijke kruidenvrouwtje uit het wonderbaarlijke land Zankonia Eerste druk, oktober 2012 2012 Rosemarie Donkersloot Illustraties verhaaltjes 1, 2, 3, 5: Ramona

Nadere informatie

s i t i e ogen open, pyjama aan. illustraties voor kinderen. daniëlle schothorst marianne van voorn marloes de vries

s i t i e ogen open, pyjama aan. illustraties voor kinderen. daniëlle schothorst marianne van voorn marloes de vries c e n t r u m b e e l d e n d e k u n s t e m m e n e x p o s i t i e 22.01 2 0 1 1 t / m 27.03 2 0 1 1 ogen open, pyjama aan illustraties voor kinderen daniëlle schothorst marianne van voorn marloes de

Nadere informatie

Schoolkrant. OBS De Tweesprong. Thema: Poëzie Zinderverzinzin

Schoolkrant. OBS De Tweesprong. Thema: Poëzie Zinderverzinzin Schoolkrant OBS De Tweesprong Thema: Poëzie Zinderverzinzin In deze schoolkrant staan een aantal gedichten die we in de kinderboekenweek gemaakt hebben. Sommige gedichten zijn door de klas ingestuurd,

Nadere informatie

Charlotte Dematons *** Soort van

Charlotte Dematons *** Soort van Charlotte Dematons Lees het gedicht op het deurtje van de stoel. Welke tegenstellingen vind je in het gedicht? En welke rijmwoorden hoor je? De dichters hebben voor dit gedicht een nieuw woord verzonnen.

Nadere informatie

Charlotte Dematons. Soort van tovenaars***

Charlotte Dematons. Soort van tovenaars*** Charlotte Dematons Lees het gedicht op de deur van de stoel. Welke tegenstellingen vind je in het gedicht? En welke rijmwoorden hoor je? De dichters hebben voor dit gedicht een nieuw woord verzonnen. Welk?

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Hunebedden de steentijd

Hunebedden de steentijd Deze les hoort bij het prentenboek Het grote bouwwerk, geschreven door Rian Visser in de serie Terugblikken van Uitgeverij Delubas. Met tekeningen van Irene Goede. Doel: leerlingen bekend maken met hunebedden

Nadere informatie

Fictielezen groep 5 en 6

Fictielezen groep 5 en 6 Fictielezen groep 5 en 6 Waar werkt u aan in groep 5 en 6? In groep 5 en 6 is de technische leesvaardigheid van de leerlingen weliswaar nog in ontwikkeling, maar die heeft inmiddels wel een niveau bereikt

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 1)

Luisteren: muziek (B1 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8

FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8 FIONA REMPT - KINDERBOEKEN - WORKSHOPS - GROEP 1 T/M 8 Kinderboeken schrijven is een prachtig vak. Verhalen bedenken en die in stilte uitwerken staat in schril contrast met het ontmoeten van lezers en

Nadere informatie

Het boek is in juni 2007 uitgegeven door Leopold, het boek heeft 154 pagina s en 17 hoofdstukken.

Het boek is in juni 2007 uitgegeven door Leopold, het boek heeft 154 pagina s en 17 hoofdstukken. Boekverslag door T. 1229 woorden 9 april 2013 7,6 20 keer beoordeeld Auteur Maren Stoffels Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2007 Vak Nederlands Inhoud Algemene gegevens Personages Tijd Plaats Spanning Thema

Nadere informatie

Gedichten werkboekje. Naam: Groep:

Gedichten werkboekje. Naam: Groep: Gedichten werkboekje Naam: Groep: Gedichten lezen 1. Wat valt je als eerste op bij dit gedicht? Bang Bang, dat ik het nooit vergeten zal. Ik zal het nooit vergeten. Ik zag hem daar voor het laatst in de

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A1 nr. 7)

Luisteren: muziek (A1 nr. 7) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

De strijd om de kathedraal

De strijd om de kathedraal De strijd om de kathedraal Boekverslag 3 Gemaakt door: Jette Somsen Klas 3G2 Datum: 06-04-2018 1 Inhoud o Zakelijke gegevens 3 o Over de auteur.4 o Over het boek..5 o Keuze opdracht B...6 o Bronvermelding.8

Nadere informatie

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans

Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Je kind in balans Caroline Penninga-de Lange Je kind in balans Op weg naar emotionele stabiliteit UITGEVERIJ BOEKENCENTRUM ZOETERMEER Van Caroline Penninga-de Lange verschenen eerder bij Uitgeverij Boekencentrum:

Nadere informatie

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN?

WAAROM VOORLEZEN? VOORWOORD WANNEER VOORLEZEN? VOORLEESTIPS VOORWOORD Kinderen vinden voorlezen meestal fijn. Ook grote kinderen die zelf al kunnen lezen houden van voorlezen. Volwassenen hebben er mooie herinneringen aan: de mooie voorleesboeken,

Nadere informatie

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890)

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890) 125 jaar Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder Vincent van Gogh (1853-1890) WWW.BNWALLCOVERINGS.COM 125 JAAR GEÏNSPIREERD DOOR DE WERKEN VAN KUNSTSCHILDER VINCENT VAN GOGH De collectie

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten

Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten Boekverslag Nederlands Hedonia door Kees van Kooten Boekverslag door een scholier 2047 woorden 12 oktober 2004 7,8 25 keer beoordeeld Auteur Genre Kees van Kooten Komedie Eerste uitgave 1984 Vak Nederlands

Nadere informatie