Arbeidsgehandicapten : wie zijn ze?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Arbeidsgehandicapten : wie zijn ze?"

Transcriptie

1 1 Arbeidsgehandicapten : wie zijn ze? Erik Samoy (PhD) Studiecel VFSIPH -okt 2001

2 2 1. Omschrijving van het begrip arbeidsgehandicapten Theoretisch kunnen arbeidsgehandicapten worden omschreven als : personen voor wie het uitzicht op het verwerven en behouden van een arbeidsplaats en op vooruitgang op die plaats langdurig en aanzienlijk beperkt is, als gevolg van een aantasting van de mentale, psychische, lichamelijke of zintuiglijke mogelijkheden (die door een daartoe bevoegde instantie is vastgesteld). In die definitie steken twee elementen. Het gaat om mensen die (1) te kampen hebben met gevolgen van gezondheidstoornissen (gezondheid in brede zin begrepen) die (2) hun kansen op integratie in het arbeidsproces beperken. Schematisch voorgesteld betekent dit dat de doelgroep arbeidsgehandicapten enkel het segment A uit de volgende tabel omvat. Langdurige en aanzienlijke beperking van de kansen op integratie in het arbeidsproces Geen langdurige en aanzienlijke beperking van de kansen op sociale integratie in het arbeidsproces Gezondheidstoornissen A B Geen Gezondheidstoornissen C D Wanneer we beleidsmaatregelen willen nemen ten voordele van de mensen in segment A moeten we die op de ene of andere manier kunnen identificeren. We gaan in twee stappen tewerk. Eerst proberen we te bepalen hoeveel mensen op actieve leeftijd beperkingen ervaren als gevolg van gezondheidsproblemen (die beperkingen hoeven zich niet noodzakelijk voor te doen op het domein van arbeid) en we gaan na welke hun situatie is op de arbeidsmarkt (punt 2). Binnen de groep gehandicapten gaan we daarna op zoek naar deelgroepen van werkzoekenden en werkenden die duidelijk tot de groep arbeidsgehandicapten behoren (punt 3).

3 3 2. Gehandicapten in de bevolking op actieve leeftijd Een belangrijkste bron van algemene gegevens over gehandicapten in de bevolking is de gezondheidsenquête die in 1997 werd uitgevoerd door het 'Centrum voor Operationeel Onderzoek in de Volksgezondheid (COOV) van het 'Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid - Louis Pasteur (WIV-LP). In het onderzoek werden personen bevraagd (van alle leeftijden) uit huishouden die toevallig geselecteerd zijn in heel België. In een gezondheidsurvey worden veel vragen gesteld die toelaten om allerlei ziektes en functionele beperkingen vast te stellen, maar het is zeer moeilijk om op grond van al die detailinformatie een groep gehandicapten af te bakenen. We baseren ons dan ook op de algemene vraag in de enquête of men 'last heeft van één of meerdere langdurige ziekten, aandoeningen of handicaps' en de bijkomende vragen of men 'als gevolg daarvan belemmerd is in zijn dagelijkse bezigheden' en/of 'als gevolg daarvan bedlegerig is' (beide vragen hebben als antwoordcategorieën : voortdurend, af en toe, niet of zelden). Op basis van deze vragen kan een (ruw) onderscheid gemaakt worden naar graad van beperkingen : ernstig/matig beperkt of licht beperkt (personen die geen belemmeringen ervaren worden niet als gehandicapt beschouwd). Aangezien personen die in collectieve huishoudens verblijven niet bevraagd zijn betekent dit dat veel personen met een matige of ernstige mentale handicap niet bereikt konden worden en bovendien is het gezien dit type van onderzoek waarschijnlijk dat ook veel personen met een lichte mentale handicap niet geïdentificeerd werden. De hierna vermelde gegevens zullen niet opgesplitst worden naar aard van de handicap, maar men moet er dus rekening mee houden dat mentale handicaps wellicht ondervertegenwoordigd zijn. Van alle respondenten tussen 16 en 64 jaar geeft 16,5% aan dat ze last hebben van één of meerdere langdurige ziekten, aandoeningen of handicaps. We betitelen die personen als gehandicapten maar het is duidelijk dat ook de chronisch zieken hierin begrepen zijn. Er is weinig verschil in prevalentie bij mannen en vrouwen (respectievelijk 15.9% en 17.2%). Ongeveer de helft van de personen met een handicap hebben lichte beperkingen, de andere helft heeft matige/ernstige beperkingen. Van alle respondenten tussen 16 en 64 jaar is 67% aan het werk. Van de gehandicapten is evenwel maar 40% aan het werk, tegenover 73% van de niet-gehandicapten. Het percentage werkenden is veel lager bij de personen met matige/ernstige beperkingen (31%) dan bij die met lichte beperkingen (50%). De volgende tabel toont aan dat deze vaststellingen zowel voor mannen als voor vrouwen gelden, maar op een lager niveau van tewerkstelling bij de vrouwen.

4 4 Tabel 1 : Tewerkstelling van personen met een handicap (16-64 jaar) (België, Gezondheidsenquête 1997) Beperkingen Ernstig-Matig Licht Allen met Beperkingen Zonder Beperkingen Totaal Mannen Werkend Niet werkend Totaal 100% 100% 100% 100% 100% Vrouwen Werkend Niet Werkend Totaal 100% 100% 100% 100% 100% Totaal Werkend Niet Werkend Totaal 100% 100% 100% 100% 100% De volgende tabel en grafiek toont aan hoe de tewerkstelling van gehandicapten varieert naargelang de leeftijd (omwille van de geringe aantallen voor de leeftijd jaar hebben we deze categorie uit de tabel en de grafiek gelaten). Tabel 2 :Tewerkstelling van personen met een handicap naar leeftijd (België, Gezondheidsenquête 1997) Leeftijd Werkende nietgehandicapten Werkende Niet-werkende Niet-werkende niet Totaal gehandicapten gehandicapten gehandicapten Totaal

5 5 Work and disability (Health Survey 1997) people not at work work disability field work line 60 working disabled percentage not working disabled people at work years De grafiek toont hoe de ruimte die we het 'Work Disability Field' hebben genoemd, breder wordt op hogere leeftijden. De afstand tussen de twee lijnen die de ruimte begrenzen is slechts 7 à 8% op de leeftijd tussen 20 en 30 jaar, maar ze bereikt 35% op 55 jaar en meer. Dit illustreert het bekende gegeven dat er op hogere leeftijden meer personen met een handicap zijn. Wat ons hier vooral aanbelangt is de positie van de gestippelde 'work line' in het veld. Die lijn loopt min of meer in het midden van het veld tot op de leeftijd van 50 jaar maar buigt dan sterk naar beneden. Vanaf de leeftijd van 50 jaar zijn er dus veel meer personen met een handicap, maar er zijn er nog maar heel weinig aan het werk. Deze trend is niet beperkt tot personen met een handicap want ook het aantal personen dat aan het werk is in de globale bevolking van boven de vijftig neemt sterk af. De 'work line' is een stippellijn om aan te geven dat veel personen in hun actief leven de grens tussen arbeid en niet-arbeid in beide richtingen overschrijden. In feite zijn ook de twee lijnen die het veld begrenzen sterk doorlaatbaar aangezien veel mensen op diverse leeftijden gehandicapt worden of gerevalideerd zijn.

6 6 3. De arbeidsgehandicapten geoperationaliseerd Na de verkenning van de gehandicapten in de bevolking op actieve leeftijd (16,5%) proberen we nu om de groep arbeidsgehandicapten op te sporen. Dit is slechts een deel van die 16,5% want niet iedereen met een handicap is langdurig en aanzienlijk beperkt in zijn kansen op integratie op de arbeidsmarkt. Sommigen hebben een job, kunnen die perfect uitvoeren en maken er evenveel kansen als anderen op vooruitgang. Anderen hebben wel problemen op het werk of hebben helemaal geen werk. Deze laatste groep bekijken we eerst Werkzoekende arbeidsgehandicapten De eerste groep arbeidsgehandicapten definiëren we als diegenen die behoren tot één of meerdere van de volgende categorieën bij de VDAB ingeschreven werkzoekenden : 1. Geregistreerd staan bij de VDAB met een Vlaams-Fonds-nummer. Dit betekent dat de persoon een aanvraag heeft gedaan bij het Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met een Handicap die positief beoordeeld is geworden, wat inhoudt dat betrokkene op een of andere vorm van bijstand van dat Fonds een beroep kan doen. 2. Door de bemiddelingsdienst (VDAB) ondergebracht zijn in de categorieën gedeeltelijk of zeer beperkt geschikt. De werkzoekenden met normale geschiktheid zijn de voor de arbeidsmarkt beschikbare werkzoekenden die geschikt zijn om het beroep uit te oefenen waarin zij ingeschreven zijn; zij moeten bijgevolg over de beroepsvaardigheid en het rendement beschikken, die normaal van een werknemer van hun leeftijd in hetzelfde beroep geëist wordt. Beschikken over een gedeeltelijke geschiktheid, de werkzoekenden voor wie de lichamelijke geschiktheid iets onder de geschiktheid ligt die in het beroep gewoonlijk verlangd wordt of voor wie karakteriele of morele factoren een ernstige handicap vormen voor hun wederinschakeling in het normale productieproces (ongeacht of het in het oorspronkelijk beroep is of in welke andere betrekking dan ook) en ook lichamelijk gehandicapten wier wedertewerkstelling afhankelijk is van een beroepsherscholing of een revalidatie. Werkzoekenden met een zeer beperkte geschiktheid zijn de lichamelijk of geestelijk gehandicapten die voor een beroepsherscholing en/of revalidatie niet in aanmerking komen, zodat zij slechts zeer moeilijk opnieuw in het normale productieproces kunnen ingeschakeld worden. 3. Als hoogste onderwijsniveau Buitengewoon Secundair Onderwijs (BuSO) hebben. Deze vorm van onderwijs is bedoeld voor personen met een handicap van diverse types.

7 7 Het overgrote deel van deze personen hebben in het buitengewoon secundair onderwijs opleidingsvorm 3 gevolgd en behoren tot de groep licht mentaal gehandicapten. Tabel 3 toont de evolutie over vijf jaar van het aantal arbeidsgehandicapten in Vlaanderen. Tabel 3 : Niet-werkende werkzoekende arbeidsgehandicapten in Vlaanderen (VDAB) Juni 1996 Juni 1998 Juni 2001 Met Vlaams Fonds Nr BuSO Gedeeltelijk geschikt Zeer beperkt geschikt Gedeeltelijk + zeer beperkt geschikt Totaal arbeidsgehandicapten* Andere werkzoekenden * Totaal werkzoekenden* % arbeidsgehandicapten * Inclusief personen in beroepsopleiding De volgende tabel toont hoe de verschillende deelpopulaties zijn samengesteld en elkaar overlappen. Tabel 4 : Niet werkende werkzoekende arbeidsgehandicapten in Vlaanderen (juni 2001) Normaal Geschikt Niet Normaal Geschikt Totaal BuSO Niet-BuSO BuSO Niet-BuSO VF Niet-VF 3167 (134222) Totaal Tabel 5 toont enkele kenmerken van de arbeidsgehandicapten.

8 8 Tabel 5 : Kenmerken van de arbeidsgehandicapten en de afzonderlijke groepen (juni 2001-VDAB) Met VFnummer % BuSO % Nietnormaal geschikt % Totaal % Categorie Andere Schoolverlaters U.V.W Vrij ingeschreven In beroepsopleiding Ja Neen Sekse Man Vrouw Leeftijd < 20 jaar >= 20 & < 25 jaar >= 25 & < 45 jaar > = 45 jaar Werkloosheidsduur < 10 mnd >= 10 & < 24 mnd >= 24 & < 36 mnd >= 36 mnd Studieniveau <=LSO BUSO < = LSO Niet BUSO > LSO Niet BUSO Nationaliteit Belg EU Niet EU Rijbewijs Geen Wel Met VF-nummer Ja Neen Geschiktheid Beperkt geschikt Zeer beperkt geschikt Normaal geschikt

9 9 Net iets meer dan één op de tien niet-werkende werkzoekenden behoort tot de arbeidsgehandicapten (juni 2001). De groep arbeidsgehandicapten bestaat uit drie deelgroepen die elkaar gedeeltelijk overlappen. Slechts 4% (725/17140) behoort tot alle drie de deelgroepen (ingeschreven in het Vlaams Fonds; BuSO-afgestudeerde en Nietnormaal geschikt bevonden). Er zijn 13% arbeidsgehandicapten (2200/17140) die tot twee deelgroepen behoren en 83% (14215/17140) die slechts tot één deelgroep behoren. De grootste afzonderlijke groep zijn zij die Niet-normaal geschikt werden bevonden, maar geen ex-buso leerling zijn en ook niet in het Vlaams Fonds zijn ingeschreven (10433/17140=61%). Wanneer we de vergelijking maken tussen de hele groep arbeidsgehandicapten (17 140) en alle werkzoekenden ( ) dan zijn er enkele opvallende verschillen. Bij de arbeidsgehandicapten zijn er veel meer UVW's (89% t.o.v. 74%) en bijgevolg veel minder van de andere categorieën. Naar leeftijd zijn er bij de arbeidsgehandicapten meer personen boven de 45 jaar (30% t.o.v. 23%). Personen met een hoge werkloosheidsduur (meer dan 2 jaar) zijn veel talrijker bij de arbeidsgehandicapten (49% t.o.v. 27%). Naar studieniveau behoort 85% van de arbeidsgehandicapten tot de groep die hoogstens een diploma lager secundair onderwijs heeft, daar waar dit voor alle werkzoekenden 'slechts' 50% is. De deelgroepen arbeidsgehandicapten verschillen ook onderling van elkaar op een aantal kenmerken, maar men moet er wel rekening mee houden dat eenzelfde persoon tot meerdere van die groepen kan behoren (zie hoger). Het meest opvallend is de grote groep 'ouderen' (+ 45 jaar) onder de Niet-normaal geschikten (39%) en daarmee samenhangend ook de grote groep die meer dan drie jaar werkloos is (47%). Hoewel de groep met een VF-nummer in het algemeen jonger is, treffen we ook daar een grote groep aan die meer dan drie jaar werkloos is (35%). De meesten daarvan zijn personen die tevens als nietnormaal geschikt geklasseerd staan. Zoals verwacht kon worden heeft de BuSO groep een nog veel jonger leeftijdsprofiel Naast de in de VDAB ingeschrevenen zijn er ook werkzoekende arbeidsgehandicapten die niet in de VDAB zijn ingeschreven. Onder de gerechtigden op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (invaliditeitsuitkering - tegemoetkoming aan gehandicapten) zijn er zeker ook mensen die op zoek zijn naar job, maar als ze zich niet in de VDAB hebben ingeschreven (wat meestal het geval is) dan hebben we op dit moment geen enkel zicht op wie dit zijn en met hoeveel ze zijn. Voorts zijn er ook nog personen met een handicap die niet actief zijn maar geen arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben en ook niet in de VDAB zijn ingeschreven maar toch werkzoekend zijn. Ook die personen kennen we niet en we weten niet met hoeveel ze zijn.

10 Werkende arbeidsgehandicapten Zoals reeds werd vermeld zijn niet alle werkende gehandicapten (7% van de bevolking op actieve leeftijd volgens de Gezondheidsenquête) te beschouwen als arbeidsgehandicapten. Het komt erop aan die mensen met een handicap te vinden die wel beperkingen ervaren in hun arbeidssituatie Een indicator daarvoor is dat ze werken met een loonkostensubsidie die voor gehandicapten is bedoeld. In Vlaanderen waren er eind 2000 ongeveer personen met een handicap waarvoor de werkgever een subsidie ontving in het kader van de CAO- 26 en iets meer dan 600 in het kader van de Vlaamse Inschakelingspremie. Een andere indicator is dat ze tewerkgesteld zijn in een beschutte werkplaats. Eind 2000 was dit het geval voor personen met een handicap. Besluit Deze nota had tot doel het begrip 'arbeidsgehandicapten' uit te klaren en de doelgroep in kaart te brengen. Hoewel de statistische gegevens zeker nog niet perfect zijn kunnen we toch al een redelijke goede inschatting maken. De gegevens van VDAB zijn een zeer belangrijke bron en worden door de VDAB-studiedienst driemaandelijks geactualiseerd en regionaal opgesplitst. Belangrijke lacunes in de informatie hebben betrekking op de gerechtigden op arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en op de werkende arbeidsgehandicapten. Wat de informatie uit surveys betreft valt te melden dat er in 2001 een nieuwe Gezondheidsenquête lopende is en dat ook de Panel Studie van Belgische Huishoudens (jaarlijks) belangwekkende gegevens bevat over de arbeidssituatie van personen met een handicap. Voorts zal de geplande handicapmodule in de EU Enquête Arbeidskrachten (2002) voor het eerst op grote schaal gedetailleerde gegevens opleveren. Op wat langere termijn verwachten we ook de resultaten van de Algemene socioeconomische enquête 2001, waarin een vraag over 'handicaps' is opgenomen.

DE ARBEIDSPARTICIPATIE VAN PERSONEN MET EEN HANDICAP IN BELGIË

DE ARBEIDSPARTICIPATIE VAN PERSONEN MET EEN HANDICAP IN BELGIË 1 DE ARBEIDSPARTICIPATIE VAN PERSONEN MET EEN HANDICAP IN BELGIË Erik Samoy (Phd) Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met een Handicap Studiecel Juni 2001 Deze nota is de Belgische bijdrage

Nadere informatie

HANDICAP EN ARBEID. Overzicht van de ontwikkelingen. Erik Samoy. Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Departement Werk en Sociale Economie

HANDICAP EN ARBEID. Overzicht van de ontwikkelingen. Erik Samoy. Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. Departement Werk en Sociale Economie 1 HANDICAP EN ARBEID Overzicht van de ontwikkelingen Erik Samoy Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Departement Werk en Sociale Economie Update december 2006 2 Handicap en Arbeid 1 Inleiding 3 1. De

Nadere informatie

Deel I. Definities en Statistieken

Deel I. Definities en Statistieken Deel I Definities en Statistieken !" #!!!!!" $" 2 Inhoud Deel I De arbeidsdeelname van mensen met een handicap...6 1.1 Definitie van het begrip arbeidshandicap...6 1.2. Gehandicapten in de bevolking op

Nadere informatie

Deel I. Definities en Statistieken. (update juli 2008)

Deel I. Definities en Statistieken. (update juli 2008) Deel I Definities en Statistieken (update juli 2008) !" #!!!!!" $"#$ 2 Inhoud Deel I De arbeidsdeelname van mensen met een handicap...6 1.1 Definitie van het begrip arbeidshandicap...6 1.2. Gehandicapten

Nadere informatie

De werkgelegenheid van een moeilijk af te bakenen doelgroep: personen met een handicap.

De werkgelegenheid van een moeilijk af te bakenen doelgroep: personen met een handicap. De werkgelegenheid van een moeilijk af te bakenen doelgroep: personen met een handicap. H. Verhoeven (Dept. Sociologie, KU Leuven) Projectleiding Dr. E. Samoy (Vlafo) Prof. Dr. A. Martens (Dept. Sociologie,

Nadere informatie

Arbeidsmarkt personen met een arbeidshandicap

Arbeidsmarkt personen met een arbeidshandicap Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Publicatiedatum: 30 september 2013 Contactpersoon: Kim Nevelsteen Arbeidsmarkt personen met een arbeidshandicap Samenvatting De ene persoon met een arbeidshandicap is

Nadere informatie

HANDICAP EN ARBEID. Overzicht van de ontwikkelingen ( ) Erik Samoy. Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met een Handicap

HANDICAP EN ARBEID. Overzicht van de ontwikkelingen ( ) Erik Samoy. Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met een Handicap 1 HANDICAP EN ARBEID Overzicht van de ontwikkelingen (1991-2004) Erik Samoy Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met een Handicap Studiecel Update augustus 2004 2 Handicap en Arbeid 1 Inleiding

Nadere informatie

Hoeveel werkzoekenden telt uw gemeente?

Hoeveel werkzoekenden telt uw gemeente? Hoeveel werkzoekenden telt uw gemeente? Tanja Termote Sociaaleconomisch beleid, WES Van de 25.500 werkzoekenden in West-Vlaanderen wonen er 306 in en 166 in Moorslede. Maar hoe zit dat precies in uw gemeente?

Nadere informatie

De vrouwen hebben dan ook een grotere kans op werkloosheid (0,39) dan de mannen uit de onderzoekspopulatie (0,29).

De vrouwen hebben dan ook een grotere kans op werkloosheid (0,39) dan de mannen uit de onderzoekspopulatie (0,29). In het kader van het onderzoek kreeg de RVA de vraag om op basis van de door het VFSIPH opgestelde lijst van Rijksregisternummers na te gaan welke personen op 30 juni 1997 als werkloze ingeschreven waren.

Nadere informatie

Tabel 2.1 Overzicht van de situatie op de arbeidsmarkt van de onderzochte personen op 30/06/97. Deelpopulatie 1996

Tabel 2.1 Overzicht van de situatie op de arbeidsmarkt van de onderzochte personen op 30/06/97. Deelpopulatie 1996 Dit deel van het onderzoek omvat alle personen tussen de 18 en 55 jaar oud (leeftijdsgrenzen inbegrepen) op 30 juni 1997, wiens dossier van het Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met

Nadere informatie

TRAINING & OPLEIDING Opleidingen in de lift: + 25% in 2001

TRAINING & OPLEIDING Opleidingen in de lift: + 25% in 2001 TRAINING & OPLEIDING Opleidingen in de lift: + 25% in 2001 Training en opleiding (T&O) van werkzoekenden en werknemers is één van de kerntaken van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding

Nadere informatie

Hinder door een handicap of langdurige gezondheidsproblemen

Hinder door een handicap of langdurige gezondheidsproblemen Hinder door een handicap of langdurige gezondheidsproblemen Een beeld vanuit de EAK Tijdens het tweede kwartaal van 2007 werd in de Enquête naar de Arbeidskrachten gevraagd of de respondenten in hun dagelijkse

Nadere informatie

Beschutte werkplaatsen

Beschutte werkplaatsen Beschutte werkplaatsen Het programma Beschutte werkplaatsen (BW) zijn wellicht de oudste vorm van sociale economie ondernemingen. Ze bestonden reeds in de jaren vijftig, maar werden voor het eerst gereglementeerd

Nadere informatie

Voorkomen van handicaps en arbeidsdeelname op basis van EAK

Voorkomen van handicaps en arbeidsdeelname op basis van EAK Voorkomen van handicaps en arbeidsdeelname op basis van EAK De resultaten op de vraag naar het voorkomen van hinder (voor de precisie vraagstelling, zie bijlage), zijn als volgt : Tabel 1: Het voorkomen

Nadere informatie

De helft van de 15 tot 64-jarigen met een langdurig gezondheidsprobleem of moeilijkheid bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen is aan het werk

De helft van de 15 tot 64-jarigen met een langdurig gezondheidsprobleem of moeilijkheid bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen is aan het werk 1 Arbeidsparticipatie en gezondheidsproblemen of handicap De helft van de 15 tot 64-jarigen met een langdurig gezondheidsprobleem of moeilijkheid bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen is aan het

Nadere informatie

Verdere evolutie van de geharmoniseerde werkloosheid in ruime zin

Verdere evolutie van de geharmoniseerde werkloosheid in ruime zin Verdere evolutie van de geharmoniseerde werkloosheid in ruime zin ruime zin in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland in 2014 Directie Statistieken, Begroting en Studies stat@rva.be Inhoudstafel: 1

Nadere informatie

Arbeidsmarkt vijftigplussers

Arbeidsmarkt vijftigplussers Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Publicatiedatum: 30 september 2013 Contactpersoon: Kim Nevelsteen Arbeidsmarkt vijftigplussers Samenvatting 2012) 50.216 werkende 50+ ers (2011) aantal werkende vijftigplussers

Nadere informatie

Sociale economie. 1 Tewerkstellingsgroei varieert van sociale economie initiatief. Streekpact Cijferanalyse

Sociale economie. 1 Tewerkstellingsgroei varieert van sociale economie initiatief. Streekpact Cijferanalyse Streekpact 2013-2018 Cijferanalyse Publicatiedatum: 30 september 2013 Contactpersoon: Kim Nevelsteen Sociale economie De sociale economie bestaat uit een verscheidenheid van bedrijven en initiatieven die

Nadere informatie

DE ARBEIDSDEELNAME VAN MENSEN MET FUNCTIONERINGSPROBLEMEN

DE ARBEIDSDEELNAME VAN MENSEN MET FUNCTIONERINGSPROBLEMEN 1 DE ARBEIDSDEELNAME VAN MENSEN MET FUNCTIONERINGSPROBLEMEN Op basis van de Gezondheidsenquête 2001 Erik Samoy - Studiecel VFSIPH - juni 2003 Sedert 1997 worden de Belgen om de drie à vier jaar ondervraagd

Nadere informatie

Arbeid en niet-arbeid bij personen met functiebeperkingen in de Panel Studie van Belgische Huishoudens

Arbeid en niet-arbeid bij personen met functiebeperkingen in de Panel Studie van Belgische Huishoudens 1 Arbeid en niet-arbeid bij personen met in de Panel Studie van Belgische Huishoudens Erik Samoy (PhD) Studiecel VFSIPH Brussel, juni 2001 1. De panel studie (PSBH) De PSBH startte in 1990 als een project

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JANUARI 2016 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief OKTOBER 2017 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Allochtoon en Gehandicapt in cijfers

Allochtoon en Gehandicapt in cijfers Departement Werk en Sociale Economie Afdeling Werkgelegenheidsbeleid Koning Albert II-laan 35, bus 20, 1030 Brussel Tel. 02 553 40 60 - Fax 02 553 40 10 werkgelegenheidsbeleid@vlaanderen.be Allochtoon

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief SEPTEMBER 2015 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

HANDICAP EN ARBEID Deel I Definities en Statistieken over de arbeidsdeelname van mensen met een handicap (update juli 2009)

HANDICAP EN ARBEID Deel I Definities en Statistieken over de arbeidsdeelname van mensen met een handicap (update juli 2009) HANDICAP EN ARBEID Deel I Definities en Statistieken over de arbeidsdeelname van mensen met een handicap (update juli 2009) Erik Samoy Departement Werk en Sociale Economie Inhoud Deel I Definities en Statistieken

Nadere informatie

DE VLAAMSE SOCIALE ECONOMIE IN 2014

DE VLAAMSE SOCIALE ECONOMIE IN 2014 DE VLAAMSE SOCIALE ECONOMIE IN 2014 Inleiding De situatie op de Vlaamse arbeidsmarkt in 2014 lijkt te zijn gestabiliseerd ten opzichte van het jaar voordien: de werkzaamheidsgraad is licht gestegen, maar

Nadere informatie

1. Wet van 16 april 1963 betreffende de sociale reclassering van de mindervaliden 3

1. Wet van 16 april 1963 betreffende de sociale reclassering van de mindervaliden 3 II. DEFINITIES A. Definities in het kader van de wetgevingen betreffende de sociale integratie van personen met een handicap en hun inschakeling in het arbeidsproces 1. Wet van 16 april 1963 betreffende

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JANUARI 2017 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief FEBRUARI 2017 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief MAART 2017 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief FEBRUARI 2016 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

«Bestaat er een verband tussen de leeftijd van de werkloze en de werkloosheidsduur?» (2 de deel)

«Bestaat er een verband tussen de leeftijd van de werkloze en de werkloosheidsduur?» (2 de deel) «Bestaat er een verband tussen de leeftijd van de werkloze en de werkloosheidsduur?» (2 de deel) Tweede deel In de vorige Stat info ging de studie globaal (ttz. alle statuten bijeengevoegd) over het verband

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief MEI 2015 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief APRIL 2016 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave...1 Afkortingslijst...4 Lijst van tabellen...6 Lijst van schema s...7 Dankwoord...8 Vraagstelling...10 Inleiding...

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave...1 Afkortingslijst...4 Lijst van tabellen...6 Lijst van schema s...7 Dankwoord...8 Vraagstelling...10 Inleiding... INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave...1 Afkortingslijst...4 Lijst van tabellen...6 Lijst van schema s...7 Dankwoord...8 Vraagstelling...10 Inleiding...13 THEORETISCH DEEL...16 Deel 1: Arbeidsgehandicapten...17

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief APRIL 2018 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in april 2016

De arbeidsmarkt in april 2016 De arbeidsmarkt in april 2016 Datum: 10 mei 2016 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche april 2016 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat 1. Antwerpen

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JUNI 2017 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JUNI 2018 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief FEBRUARI 2019 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in mei 2016

De arbeidsmarkt in mei 2016 De arbeidsmarkt in mei 2016 Datum: 17 juni 2016 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche mei 2016 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat 1. Antwerpen

Nadere informatie

EVOLUTIE VAN DE WERKLOOSHEID Hoofdstuk 4

EVOLUTIE VAN DE WERKLOOSHEID Hoofdstuk 4 EVOLUTIE VAN DE WERKLOOSHEID Hoofdstuk 4 Mieke Booghmans Voor het tweede jaar op rij kent Vlaanderen een sterke stijging van het aantal niet-werkende werkzoekenden (nwwz). Vooral de mannen hebben deel

Nadere informatie

Tabel 4.1 geeft een overzicht van de verdeling van de deels werkloos, deels werkend (DWDW)-en naar leeftijdsniveau.

Tabel 4.1 geeft een overzicht van de verdeling van de deels werkloos, deels werkend (DWDW)-en naar leeftijdsniveau. Een aantal arbeidsgehandicapten uit onze onderzoekspopulatie waren tijdens de referteperiode ingeschreven bij zowel RVA als RSZ. Deze (relatief kleine) groep van mensen bespreken we in dit deel van het

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief APRIL 2015 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief DECEMBER 2014 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief NOVEMBER 2017 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in juni 2016

De arbeidsmarkt in juni 2016 De arbeidsmarkt in juni 2016 Datum: 8 juli 2016 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche juni 2016 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat 1. Antwerpen

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in augustus 2016

De arbeidsmarkt in augustus 2016 De arbeidsmarkt in augustus 2016 Datum: 8 september 2016 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche augustus 2016 In deze arbeidsmarktfiche zien we

Nadere informatie

De uitkeringsgerechtigden ten laste van de RVA sedert 5 jaar en meer

De uitkeringsgerechtigden ten laste van de RVA sedert 5 jaar en meer De uitkeringsgerechtigden ten laste van de RVA sedert 5 jaar en meer De uitkeringsgerechtigde volledig werklozen - nietwerkende werkzoekenden sedert 5 jaar en meer Gewoonlijk onderzoekt men de werkloosheid

Nadere informatie

«WELZIJNSBAROMETER 2010» SAMENVATTING EN CONCLUSIES

«WELZIJNSBAROMETER 2010» SAMENVATTING EN CONCLUSIES «WELZIJNSBAROMETER 2010» SAMENVATTING EN CONCLUSIES Brussel wordt gekenmerkt door een grote concentratie van armoede in de dichtbevolkte buurten van de arme sikkel in het centrum van de stad, met name

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief FEBRUARI 2015 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief DECEMBER 2018 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief SEPTEMBER 2017 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief SEPTEMBER 2018 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief NOVEMBER 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief NOVEMBER 2018 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JANUARI 2015 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in januari 2016

De arbeidsmarkt in januari 2016 De arbeidsmarkt in januari 2016 Datum: 12 februari 2016 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche januari 2016 In deze arbeidsmarktfiche zien we

Nadere informatie

Werkgroep Arbeidsmarkt Onderwijs

Werkgroep Arbeidsmarkt Onderwijs Werkgroep Arbeidsmarkt Onderwijs Algemeen overzicht : Resoc-Serr Midden-West West-Vlaanderen NWWZ (2004) : 5989 Werkloosheidsgraad : 5,45 5989 werklozen Werkzaamheidsgraad : 72,67 102026 werkenden Activiteitsgraad

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief MAART 2015 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 2 Vlaanderen - Aanbod 4 Brussel - Vraag 5 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand van

Nadere informatie

Titel Belemmerd bij het verkrijgen van werk

Titel Belemmerd bij het verkrijgen van werk Statistische Trends Titel Belemmerd bij het verkrijgen van werk Subtitel In samenwerking met Partner Linda Fernandez Beiro Auteur Hendrika Lautenbach Februari 2019 2019 CBS Statistische Trends, 1 Inhoud

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief NOVEMBER 2012 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

DE GEHARMONISEERDE WERKLOOSHEID IN RUIME ZIN

DE GEHARMONISEERDE WERKLOOSHEID IN RUIME ZIN 1 DE GEHARMONISEERDE WERKLOOSHEID IN RUIME ZIN INHOUDSTAFEL 1. INLEIDING... 3 1.1. DE WERKZOEKENDE VOLLEDIG WERKLOZE IN STRIKTE ZIN... 3 1.2. BREDERE DEFINITIE VAN WERKLOOSHEID... 4 2. DE CIJFERS VAN DE

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief OKTOBER 2012 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief JANUARI 2012 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

I B O. Een werknemer op maat gemaakt. 1. IBO = training-on-the-job. IBO = 'werkplekleren' IBO = 'een werknemer op maat'

I B O. Een werknemer op maat gemaakt. 1. IBO = training-on-the-job. IBO = 'werkplekleren' IBO = 'een werknemer op maat' I B O Een werknemer op maat gemaakt Eén van de kernopdrachten van de VDAB bestaat uit het verstrekken van opleiding. Het tekort aan specifiek geschoold personeel en de versnelde veranderingen in de werkomgeving

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in maart 2016

De arbeidsmarkt in maart 2016 De arbeidsmarkt in maart 2016 Datum: 11 april 2016 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche maart 2016 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat 1.

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in oktober 2016

De arbeidsmarkt in oktober 2016 De arbeidsmarkt in oktober 2016 Datum: 9 november 2016 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche oktober 2016 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat

Nadere informatie

«Bestaat er een verband tussen de leeftijd van de werkloze en de werkloosheidsduur?» (1 ste deel)

«Bestaat er een verband tussen de leeftijd van de werkloze en de werkloosheidsduur?» (1 ste deel) «Bestaat er een verband tussen de leeftijd van de werkloze en de werkloosheidsduur?» (1 ste deel) Eerste deel Evolueert de werkloosheidsduur naargelang de leeftijd van de werkloze? Hoe groot is de kans

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens

Persoonlijke gegevens Waarvoor dient dit formulier? Dit standaard-cv wordt gebruikt als basis voor het gestructureerd interview. Dit interview maakt deel uit van de selectieprocedure voor vervangers of voor aanwervingen van

Nadere informatie

HANDICAP EN ARBEID. Deel I Definities en Statistieken over de arbeidsdeelname van mensen met een handicap. UPDATE maart 2015.

HANDICAP EN ARBEID. Deel I Definities en Statistieken over de arbeidsdeelname van mensen met een handicap. UPDATE maart 2015. HANDICAP EN ARBEID Deel I Definities en Statistieken over de arbeidsdeelname van mensen met een handicap UPDATE maart 2015 Erik Samoy Inhoud 1.1 Definitie van het begrip arbeidshandicap... 5 1.2. Gehandicapten

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in februari 2016

De arbeidsmarkt in februari 2016 De arbeidsmarkt in februari 2016 Datum: 16 maart 2016 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche februari 2016 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat

Nadere informatie

De Oost-Vlaamse arbeidszorgmedewerker in beeld September Data & Analyse, Provincie Oost-Vlaanderen

De Oost-Vlaamse arbeidszorgmedewerker in beeld September Data & Analyse, Provincie Oost-Vlaanderen De Oost-Vlaamse arbeidszorgmedewerker in beeld 2010-2017 September 2018 Data & Analyse, Provincie Oost-Vlaanderen 2 INHOUDSTAFEL INLEIDING... 5 1. ARBEIDSZORG IN OOST-VLAANDEREN: ALGEMEEN OVERZICHT...

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in februari 2015

De arbeidsmarkt in februari 2015 De arbeidsmarkt in februari 2015 Datum: 24 maart 2015 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche februari 2015 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1.

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in augustus 2015

De arbeidsmarkt in augustus 2015 De arbeidsmarkt in augustus 2015 Datum: 8 september 2015 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche augustus 2015 In deze arbeidsmarktfiche zien we

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heer Marc Olivier c.s. houdende invoering van een recht op opleiding voor structureel werklozen

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heer Marc Olivier c.s. houdende invoering van een recht op opleiding voor structureel werklozen Stuk 1025 (1997-1998) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 1997-1998 29 april 1998 VOORSTEL VAN DECREET van de heer Marc Olivier c.s. houdende invoering van een recht op opleiding voor structureel werklozen

Nadere informatie

Enkele cijfers Vaststellingen en antwoorden. Focus op. Jobkanaal Diversiteitsplannen Jobcoaching IBO Financiële tewerkstellingsmaatregelen

Enkele cijfers Vaststellingen en antwoorden. Focus op. Jobkanaal Diversiteitsplannen Jobcoaching IBO Financiële tewerkstellingsmaatregelen Kunnen kansengroepen de krapte doen vergeten? Steve Vanhorebeek. Enkele cijfers Vaststellingen en antwoorden Jobkanaal Diversiteitsplannen Jobcoaching IBO Financiële tewerkstellingsmaatregelen Focus op

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in oktober 2013

De arbeidsmarkt in oktober 2013 De arbeidsmarkt in oktober 2013 Datum: 8 november 2013 Van: Stad Antwerpen Actieve stad Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche oktober 2013 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat Antwerpen eind

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief OKTOBER 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Mensen met functioneringsproblemen in de Gezondheidsenquête

Mensen met functioneringsproblemen in de Gezondheidsenquête Mensen met functioneringsproblemen in de Gezondheidsenquête Met bijzondere aandacht voor de arbeidsdeelname Erik Samoy / Februari 2017 De 'Health Interview Survey Belgium', die wordt uitgevoerd door het

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in februari 2017

De arbeidsmarkt in februari 2017 De arbeidsmarkt in februari 2017 Datum: 8 maart 2017 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche februari 2017 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in januari 2017

De arbeidsmarkt in januari 2017 De arbeidsmarkt in januari 2017 Datum: 7 februari 2017 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche januari 2017 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat

Nadere informatie

FOCUS OP TALENT BAROMETER. Kansengroepen in cijfers

FOCUS OP TALENT BAROMETER. Kansengroepen in cijfers FOCUS OP TALENT BAROMETER Kansengroepen in cijfers Inleiding In de conceptnota Focus op talent en competenties als sleutel naar een hogere werkzaamheidsgraad in het kader van Evenredige Arbeidsdeelname,

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief DECEMBER 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Spotlight. Een onderwerp telkens beknopt uitgelicht. 1 Inleiding. 3 Resultaten. 3.1 Gewest en jaar. 2 Methodologie

Spotlight. Een onderwerp telkens beknopt uitgelicht. 1 Inleiding. 3 Resultaten. 3.1 Gewest en jaar. 2 Methodologie Lange duur werkfractie / werkfractie Werkfractie Spotlight Een onderwerp telkens beknopt uitgelicht Deze keer: De evoluties van de overgangen naar werk van de werklozen volgens hun profiel. 1 Inleiding

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in maart 2017

De arbeidsmarkt in maart 2017 De arbeidsmarkt in maart 2017 Datum: 12 april 2017 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche maart 2017 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat 1.

Nadere informatie

Lang naar school en toch werkzoekend! Toestand hooggeschoolden in de werkloosheid

Lang naar school en toch werkzoekend! Toestand hooggeschoolden in de werkloosheid Lang naar school en toch werkzoekend! Toestand hooggeschoolden in de werkloosheid Vlaanderen telt per eind januari 2002 5.380 niet-werkende werkzoekenden (NWWZ) met een universitair diploma. Daarnaast

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in mei 2017

De arbeidsmarkt in mei 2017 De arbeidsmarkt in mei 2017 Datum: 6 juni 2017 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche mei 2017 In deze arbeidsmarktfiche zien we dat 1. Antwerpen

Nadere informatie

RESULTATEN VAN 2 JAAR VOP GEKOPPELD AAN DE WERKLOOSHEIDSCIJFERS VAN PERSONEN MET EEN ARBEIDSHANDICAP

RESULTATEN VAN 2 JAAR VOP GEKOPPELD AAN DE WERKLOOSHEIDSCIJFERS VAN PERSONEN MET EEN ARBEIDSHANDICAP RESULTATEN VAN 2 JAAR VOP GEKOPPELD AAN DE WERKLOOSHEIDSCIJFERS VAN PERSONEN MET EEN ARBEIDSHANDICAP BRONNEN Cijfers VDAB-studiedienst juli 2010: Kansengroepen in Kaart, arbeidsgehandicapten op de Vlaamse

Nadere informatie

2.1 Definitie en de lijst van Borst

2.1 Definitie en de lijst van Borst 2 Chronische ziekte 2.1 Definitie en de lijst van Borst Onder het begrip chronische ziekte valt een groot aantal verschillenden aandoeningen en ziekten. Dit maakt het lastig om een eenduidige beschrijving

Nadere informatie

De Brusselse arbeidsmarkt: statistische gegevens

De Brusselse arbeidsmarkt: statistische gegevens De Brusselse arbeidsmarkt: statistische gegevens Het Brussels Observatorium voor de Werkgelegenheid heeft als missie om de evolutie van de werkgelegenheid en de werkloosheid in het Brusselse Gewest in

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in augustus 2013

De arbeidsmarkt in augustus 2013 De arbeidsmarkt in augustus 2013 Datum: 5 september 2013 Van: Stad Antwerpen Actieve stad Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche augustus 2012 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat Antwerpen eind

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het werkgelegenheidsbeleid voor mensen met een handicap. Erik Samoy -Studiecel VFSIPH

Ontwikkelingen in het werkgelegenheidsbeleid voor mensen met een handicap. Erik Samoy -Studiecel VFSIPH 1 Ontwikkelingen in het werkgelegenheidsbeleid voor mensen met een handicap. Erik Samoy -Studiecel VFSIPH Symposium Tewerkstelling en Handicap / Reva-beurs Gent/ 25-04-2003 1. Wie zijn die gehandicapten?

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief DECEMBER 2012 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

PERSBERICHT Brussel, 20 december 2013

PERSBERICHT Brussel, 20 december 2013 PERSBERICHT Brussel, 20 december 2013 Werkgelegenheid stabiel, werkloosheid opnieuw in stijgende lijn Arbeidsmarktcijfers derde kwartaal 2013 Na het licht herstel van de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in augustus 2017

De arbeidsmarkt in augustus 2017 De arbeidsmarkt in augustus 2017 Datum: 7 september 2017 Van: Stad Antwerpen Ondernemen en Stadsmarketing Business en innovatie Betreft: Arbeidsmarktfiche augustus 2017 In deze arbeidsmarktfiche zien we

Nadere informatie

Arbeid en handicap. Greet van Gool

Arbeid en handicap. Greet van Gool Arbeid en handicap Greet van Gool Inhoud van de toelichting Inleiding: Recht op werk voor iedereen Arbeid en gevolgen op uitkeringen Instrumenten Inleiding Recht op werk voor iedereen Uitgangspunten :

Nadere informatie

De arbeidsmarkt in oktober 2014

De arbeidsmarkt in oktober 2014 De arbeidsmarkt in oktober 2014 Datum: 19 november 2014 Van: Stad Antwerpen Ondernemen & stadsmarketing Werk en Economie Betreft: Arbeidsmarktfiche oktober 2014 In deze arbeidsmarktfiche zien we 1. dat

Nadere informatie

Arbeidsgehandicapten in Nederland

Arbeidsgehandicapten in Nederland en in Nederland Ingrid Beckers In 22 waren er in Nederland ruim anderhalf miljoen arbeidsgehandicapten. Dit komt overeen met 14,7 procent van de 15 64-jarigen. Het aandeel arbeidsgehandicapten is daarmee

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief AUGUSTUS 2010 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie