Ter inleiding 7 Voorwoord 8 Eerste Deel 15 Duitschland in de periode vóór Hitier. Hoofdstuk 1. 15

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ter inleiding 7 Voorwoord 8 Eerste Deel 15 Duitschland in de periode vóór Hitier. Hoofdstuk 1. 15"

Transcriptie

1 INHOUD Bladz. Ter inleiding 7 Voorwoord 8 Eerste Deel 15 Duitschland in de periode vóór Hitier. Hoofdstuk Het ouderlijk huis in Mannheim De Vieuxtemps-Stradivarius Studie van de philosophie bij Windelband in Heidelberg. Hoofdstuk 2 19 De oorlog 1914/'18 Furtwangler als opvolger van Bodanzky -te Mannheim Furtwangler's vader Zijn persoonlijkheid Furtwangler als dirigent Furtwangler's benoeming te Berlijn Mijn promotie tot doctor in Frankfort a.d. M. Het muziekleven in Duitschland na 1918 Vacantie in het Engadin. Hoofdstuk 3 30 Verhuizing naar Berlijn De opvolging van Nikisch te Leipzig en Berlijn Het geheim van Furtwangler's succes Het Berlijnsch Philharmonisch Orkest onder von Bülow, Strauss, Mahler en Nikisch Louise Wolff Als secretaresse van- Furtwangler op reis Bij Toscanini te Milaan. Hoofdstuk 4 40 Organisatie-van orkestreizen Met Furtwangler te New York De Wiener Philharmoniker Onderhandelingen over de directie van de Weensche Staatsopera De Berlijnsche Philharmoniker te Parijs in 1928 Reis naar Engeland met de Wiener Philharmoniker en het bedanken van Furtwangler voor Weenen Furtwangler en Charlie Chaplin. Hoofdstuk 5 56 Toscanini en Furtwangler te Bayreuth De atmospheer van huize Wahnfried" Vliegongeval van Furtwangler en zijn eerste-repetitie te Bayreuth Het Toscanini-incident te Bayreuth. Hoofdstuk 6 62 Secretariaatsarbeid te Berlijn Het jubileum van de Berlijnsche Philharmoniker Een Hollander"-parodie van Hindemith. Tweede Deel Hitler-Duitschland van ,.. 67 Hoofdstuk 7 67 Incident in het restauratie-rijtuig Nederland-Berlijn Een Nazi- Commissaris voor de Berlijnsche Philharmoniker Professor Havemann dreigt Galavoorstelling in tegenwoordigheid van Hitier De Joden-Boycot De Fransche ambassadeur Frangois- Poncet.

2 Biadz. Hoofdstuk 8 75 De nieuwe heeren en de buitenlandsche reizen van de Philharmoniker Gelijkschakeling" van het concertleven Furtwangler's bemoeiingen Furtwangler's open brief aan Goebbels en diens antwoord. Hoofdstuk 9 80 De eerste concertreis der Philharmoniker in het Derde Rijk Botsing met de nazi's te Mannheim Met de Philharmoniker in Frankrijk. Hoofdstuk Het Brahmsfeest te Weenen Wagner-Opvoeringen in de Parijsche Opera onder Furtwangler Bezoek aan Londen. Hoofdstuk Furtwangler en de nazi-leiders Een brief van Hitier aan Toscanini De Berlijnsche Philharmonische concerten en de buitenlandsche solisten Huberman's brief Huberman aan de Duitsche intellectueelen. Hoofdstuk Het Philharmonisch Orkest en de autoriteiten Goebbels als beschermheer van de Philharmoniker De Philharmoniker aan den rand van het bankroet Furtwangler bij Hitier op den Obersalzberg. Hoofdstuk De Berlijnsche Staatsopera Richard Strauss en Furtwangler bij de première van Arabella" Persoonlijke betrekkingen tot Richard Strauss Goering benoemt Furtwangler tot Staatsraad De Stem des Volks" vergist zich in de zaal De Italiaansche ambassade te Berlijn De Fransche ambassade Do Britsche ambassade Afdeeling VII van het Ministerie van Buitenlandsche Zaken. Hoofdstuk Optreden als gast te Londen en in Nederland in Januari 1934 Demonstraties te Brussel en te Antwerpen Bezoek van Sir Thomas Beecham aan Berlijn. Hoofdstuk Furtwangler en mijn positie De Berlijnsche Philharmoniker als Rijksinstelling. Hoofdstuk Bij Minister Barthou te Parijs Ambassadeur Koster Improvisatie tot een optreden der Philharmoniker te Rome Furtwangler bij Mussolini Dwarsdrijverijen van de Auslandsdeutschen" Concert en receptie in Zürich Interventie van Tietjen bij Goering - De nazi-organisatie en de gastvoorstellingen in het buitenland. Hoofdstuk Uitnoodiging aan Furtwangler voor Neurenberg Hindemith en zijn opera Mathis der Maler" Hitler en Mussolini te Venetië De 30ste Juni 1934.

3 Bladz. Hoofdstuk Vacantie in het Engadin Verbod der Opera van Hindemith Mijn arrestatie dreigt. Hoofdstuk Goering als huisbaas" van de Staatsopera De Reichsmusikkammer" en haar vragenlijst Furtwangler's artikel Der Fall Hindemith" De reactie van Goebbels. Hoofdstuk Furtwangler's ontslag Goebbels' rede bij de stichting van de Cultuurkamer Mijn afscheid van de Berlijnsche Philharmoniker Mijn vlucht uit Berlijn Belemmering van Furtwangler's uitreis. Hoofdstuk 21 ' 138 De strijd om mijn pas Furtwangler in Beieren Bij graaf Lerchenfeld aan het Stamberger meer Een expresbrief van de Gestapo Heimlijke ontmoeting met Furtwangler te Potsdam. Hoofdstuk Winter bij vrienden in Oberbayern Zenuwenoorlog der nazi's tegen Furtwangler Furtwangler's compromis" met Goebbels Onderhoud van Furtwangler met Hitier De bruiloft van Goering. Hoofdstuk Geheime samenkomst met Furtwangler Het foto-archief van A. van Hoboken Te Berlijn en weder in Beieren bij Graaf Lerchenfeld Minister Frick als buurman. Hoofdstuk Mijn werk als secretaresse loopt ten einde Ik krijg mijn pas terug. Derde Deel 157 Intermezzo in Amerika. Hoofdstuk Samenkomst met Furtwangler in Nederland Bij Mengelberg in Amsterdam Veranderde stemming in Parijs. Hoofdstuk Over den Atlantischen Oceaan Aankomst te New York Sir Thomas Beecham's persoonlijkheid; zijn verhouding tot de Berlijnsche Philharmoniker Onderhoud met Sir Thomas in New York De arbeid voor het fotogram-archief Van Hoboken Kostbare manuscripten van musici Discussie over Furtwangler's benoeming bij de Philharmonic Symphony Society of New York Een mysterieus persbericht uit Berlijn Furtwangler's bedanken De meening van Bodanzky In Lauritz Melchior's woning te Neyy York,

4 Bladz. Vierde Deel 173 In Engeland vóór den oorlog ( ). Hoofdstuk Naar Europa terug Sir Thomas Beecham engageert mij Sir Thomas repeteert in Covent Garden Onderhandelingen te Parijs voor Covent Garden Wederzien van Furtwangler in Zürich Uitnoodiging van de London Philharmonic door Duitschland Secretariaatsarbeid in Londen. Hoofdstuk Voorbereiding van de tournee naar Duitschland. Hoofdstuk Ik reis in opdracht van Sir Thomas naar Duitschland Berlijn Bayreuth en de familie Wagner Onderhandelingen met mevrouw Wagner en Tietjen Sir Thomas en de Bayreuther Festspiele. Hoofdstuk Zakenreis naar Berlijn Met Sir Thomas te Bayreuth. Hoofdstuk Voorbereiding van de Coronation Season Engagement van Kirsten Flagstad te Weenen Bij Furtwangler in Bayreuth Langs den Rijkspartijdag. Hoofdstuk Voorbereiding van de toumée naar Duitschland van het London Philharmonic te Berlijn Het nieuwe bureau in Covent Garden Onderhandelingen te Parijs Sir Austen Chamberlain. Hoofdstuk Londensch muziekleven De Dresdensche Staatsopera in Covent Garden Richard Strauss te Londen. Hoofdstuk De reis van het London Philharmonic met Sir Thomas Beecham naar Duitschland De programma's Beecham's gesprek met Hitier Het eerste concert te Berlijn De bieravond met de Berlijnsche Philharmoniker Leipzig na de verwijdering van het Mendelssohn-monument Twee brieven van Duitschers Onder de hakenkruisvlag te Miinchen Concerten in Stuttgart en Ludwigshafen Een avond met Sir Thomas in de Hitlerwoning" in het Mannheimer Hof' Reis langs den Rijn Keulen Ribbentrop verslaapt een receptie Een opwindende grensoverschrijding. Hoofdstuk Onderhandelingen te Parijs over een optreden van het London Philharmonic Orchestra De Engelsche koningscrisis. Hoofdstuk Mijn nieuwe woning op Red Lion Square Sir Thomas en zijn dienende geesten Beecham in de Staatsopera en bij Luther und Wegener" te Berlijn.

5 Bltdz. Hoofdstuk Voorbereiding van de Coronation Season in Covent Garden Sir Thomas als Meester van Covent Garden en zijn medewerkers Richard Tauber De geïmproviseerde opvoering van Der Rosenkavalier". Hoofdstuk Het gala-concert te Parijs Begin van de Coronation Season in Londen Twee prinsessen Furtwangler en de Berlijnsche Philharmoniker te Londen Furtwangler dirigeert den Ring". Hoofdstuk De strijd tegen de ratten Friedelind Wagner Einde van de Coronation Season Toscanini te Londen De Wiener Philharmoniker. Hoofdstuk Weerzien van Heidelberg Onderhandelingen in Bayreuth Sir Thomas en de zangers Vacantie aan het Stamberger meer De Salzburger Festspiele Mannheim in het teeken van de naziheerschappij. Hoofdstuk 41 ' 267 Het verschil van meening tusschen Toscanini en Furtwangler in Salzburg Herbert Janssen als emigrant in Londen Weerzien van Casals. Hoofdstuk Mengelberg's moeilijkheden met de Londenaars Furtwangler's bezoek in de schaduw van de politiek. Hoofdstuk Voorteekenen van naderend onheil Ribbentrop te Londen De ontmoeting van Hitier en Schuschnigg en het afzeggen door Toscanini De Duitsche invasie in Oostenrijk Gelijkschakeling van het Weensche kunstleven De liquidatie van de Oostenrijksche legatie te Londen. Hoofdstuk Covent Garden als asyl van emigreerende kunstenaars De season van 1938 Elektra" onder Beecham. Hoofdstuk Zomer van 1938 in Duitsland Een medewerker van Dominee Niemöller Ontmoeting met Putzi" Hanfstaengl in Engeland. Hoofdstuk De Tsjechoslowaaksche crisis. Hoofdstuk De nazi's draaien de schroef verder aan Sir Thomas dirigeert voor de gramofoon Sibelius-feestconcerten De nieuwe politieke gebeurtenissen maken een verder optreden van Furtwangler te Londen onmogelijk Mijn moeder emigreert van Berlijn naai Londen Kerstmis 1938 te Parijs.

6 Hoofdstuk 48 Felix Weingartner te Londen Bezoek van President Lebrun aan Londen Een brief van Casals De Covent Garden season van 1939 met Beecham en Weingartner Parijs Oorlogsvoorbereiding in Engeland. Bladz. 292 Vijfde Deel 299 Engeland in den oorlog. Hoofdstuk Stopzetten van den arbeid in Covent Garden Reorganisatie van het London Philharmonic Orchestra Sir Thomas Beecham spreekt ten gunste van de Philharmonic Zijn vertrek naar Australië. Hoofdstuk Churchill neemt de leiding in Groot-Brittannië Engeland onder de bedreiging van de invasie Ben ik een vijandelijke buitenlandsche? Hulpactie voor de London Philharmonic. Hoofdstuk Begin van den Blitz" Londen De Promenade-concerten tijdens de luchtaanvallen Sir Thomas krijgt een dubbelganger Een avond met J. B. Priestley Een dagvaarding der politie.mijn huis vernield Mijn nieuwe woning in Hampstead Voortdurende luchtaanvallen Toevlucht in Warwickshire Opleving van het Londensche muziekleven Richard Tauber al» dirigent Tournée van het London Philharmonic onder moeilijke omstandigheden Queen's Hall verwoest Er wordt verder gemusiceerd. Hoofdstuk Engelsche vrouwenorganisaties in den oorlog Fransche en Russische concerten Tienjarig bestaan van het London Philharmonic Met Mrs Churchill in één loge. Hoofdstuk Londen's muziekleven in het vijfde oorlogsjaar Zenuwenoorlog ten gevolge van de vliegende bommen" De landing der geallieerden in Frankrijk Bominslag in Lyncroft Gardens De 50ste prom. season onder Sir Henry Wood Dood van Sir Henry De V 2" boven Londen. Hoofdstuk Terugkeer van Sir Thomas Beecham uit Amerika Hervatting zijner werkzaamheden met het London Philharmonic Orchestra De ineenstorting van het nationaal socialisme. Besluit 333 Op Victory-Day in Londen. Register. 335

De jaren 30: naar Wereldoorlog 2 met jaren van crisis en spanning (les 02 6des)

De jaren 30: naar Wereldoorlog 2 met jaren van crisis en spanning (les 02 6des) De jaren 30: naar Wereldoorlog 2 met jaren van crisis en spanning (les 02 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich 1. Economie in de jaren 30: crisis en depressie

Nadere informatie

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht

SO 1. Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014. Historisch Overzicht SO 1 Tijdvak II AVONDMAVO 2013-2014 Historisch Overzicht 1. Welke doelstelling had Wilhelm II bij zijn aantreden als Keizer van Duitsland? 2. Welk land behoorde niet tot de Centralen tijdens de Eerste

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

De Tweede Wereldoorlog: aanloop en verloop

De Tweede Wereldoorlog: aanloop en verloop De Tweede Wereldoorlog: aanloop en verloop Instap/actualiteit: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.38887?video=1.2338096 http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/2.38741?eid=1.2414225

Nadere informatie

TIJDLIJN WOII

TIJDLIJN WOII 1939 1940 1941 1942 1943 1944 1945 TIJDLIJN WOII 1939 1 SEPTEMBER (begin van de Tweede Wereldoorlog) Nazi-Duitsland valt Polen binnen Er wordt een straatverbod voor Duitse Joden ingevoerd Hitler voert

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-15-2-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-15-2-b Bijlage VMBO-KB 2015 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-15-2-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een tekst op een website over de viering van 200 jaar koninkrijk

Nadere informatie

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen.

Welke wapens worden voor het eerst gebruikt in de Eerste Wereldoorlog? 1. Geweren en gifgas. 2. Machinegeweren en gifgas. 3. Gifgas en pistolen. Tussen welke twee landen is de Eerste Wereldoorlog begonnen? 1. Engeland en Frankrijk 2. Duitsland en Frankrijk 3. Duitsland en Engeland Nederland blijft neutraal. Wat betekent dat? 1. Nederland kiest

Nadere informatie

SCHOOLONDERZOEK GESCHIEDENIS

SCHOOLONDERZOEK GESCHIEDENIS SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS Dit onderzoek bestaat uit 40 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad. Meerkeuze antwoorden worden

Nadere informatie

De Duitse buitenlandse politiek

De Duitse buitenlandse politiek De Duitse buitenlandse politiek 1933-1939 Presentation by Mr Young Jouw taak Jij bent adviseur in buitenlandse politiek Het is jouw taak de leiders van de Nazi s te adviseren. Jij krijgt een aantal problemen

Nadere informatie

Karel III Filips van de Palts: Neuburg, 4 november Mannheim, 31 december 1742

Karel III Filips van de Palts: Neuburg, 4 november Mannheim, 31 december 1742 Karel III Filips van de Palts: Neuburg, 4 november 1661 - Mannheim, 31 december 1742 Hij als paltsgraaf van de Rijn, keurvorst van het Rooms-Duitse Rijk. Andere titels waren prins van Palts-Neuburg, hertog

Nadere informatie

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

Na de WOI vluchtte de keizer naar Nederland

Na de WOI vluchtte de keizer naar Nederland Hoofdstuk 3 Na de WOI vluchtte de keizer naar Nederland Waarom NL? Nederland was een neutraal land. Bleef in NL tot aan zijn dood. Vrede van Versailles Vs, Eng, Fra winnaars. Duitsland als enige schuldig

Nadere informatie

De Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland tekenen in een niet-aanvalspact. Nazi-Duitsland valt Polen binnen, het officiële begin van de Tweede Wereldoorlog.

De Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland tekenen in een niet-aanvalspact. Nazi-Duitsland valt Polen binnen, het officiële begin van de Tweede Wereldoorlog. 1939 23augustus 1september 3september 5september 17september 29september 8november 30november 14december De Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland tekenen in een niet-aanvalspact (Molotov-Von Ribbentrop pact).

Nadere informatie

Hendrik VI van Engeland: bij Windsor, 6 december 1421 Londen, 20 mei 1471

Hendrik VI van Engeland: bij Windsor, 6 december 1421 Londen, 20 mei 1471 Hendrik VI van Engeland: bij Windsor, 6 december 1421 Londen, 20 mei 1471 Hendrik VI was koning van Engeland van 1422 tot 1461 en van 1470 tot 1471. 1ste opvolger voor de Engelse kroon Periode: 1421-1422

Nadere informatie

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler?

Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Hitler op weg naar de macht Wie was Adolf Hitler? Iedereen heeft wel eens van Adolf Hitler gehoord. Hij was de leider van Duitsland. Bij zijn naam denk je meteen aan de Tweede Wereldoorlog. Een verschrikkelijke

Nadere informatie

Het Derde Rijk als Wagneriaanse opera. De Duitse GÖTTERDÄMMERUNG

Het Derde Rijk als Wagneriaanse opera. De Duitse GÖTTERDÄMMERUNG Het Derde Rijk als Wagneriaanse opera De Duitse GÖTTERDÄMMERUNG 1813-1883 1876 Kunst & revolutie Wagner is met zijn vriend Michael Bakoenin betrokken bij de revolutie van Dresden in 1849

Nadere informatie

5,5. Werkstuk door een scholier 1839 woorden 26 februari keer beoordeeld. Geschiedenis. Van 1918 tot 1945

5,5. Werkstuk door een scholier 1839 woorden 26 februari keer beoordeeld. Geschiedenis. Van 1918 tot 1945 Werkstuk door een scholier 1839 woorden 26 februari 2004 5,5 158 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Van 1918 tot 1945 1918: Wapenstilstand in November. 9 november Duitse keizer treed af. 1919: verdrag van

Nadere informatie

Carla du Pree. Johan Huizinga en de bezeten wereld. De rol van publieke intellectueel tussen twee wereldoorlogen ISVW UITGEVERS

Carla du Pree. Johan Huizinga en de bezeten wereld. De rol van publieke intellectueel tussen twee wereldoorlogen ISVW UITGEVERS Carla du Pree Johan Huizinga en de bezeten wereld De rol van publieke intellectueel tussen twee wereldoorlogen ISVW UITGEVERS 4 Ik ben ik en mijn omstandigheden. Als ik die omstandigheden niet red, red

Nadere informatie

Tijdvak II. november 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak II. november 2013 8: 30-10:00. SCHOOLONDERZOEK Tijdvak II GESCHIEDENIS november 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

Wilt u bij betaling in termijnen de data zelf goed in de gaten houden en op tijd betalen, dit voorkomt een hoop administratieve handelingen.

Wilt u bij betaling in termijnen de data zelf goed in de gaten houden en op tijd betalen, dit voorkomt een hoop administratieve handelingen. Aan de ouder(s) of verzorger(s) van leerlingen uit het derde leerjaar Krommenie, 21 januari 2016 Betreft: meerdaagse schoolreis Londen, 19 t/m 23 september 2016 Kenmerk: FdK/jb/16-024 Geachte mevrouw,

Nadere informatie

VAKBELEVING EN MOTIVATIE MODERNE VREEMDE TALEN.

VAKBELEVING EN MOTIVATIE MODERNE VREEMDE TALEN. 1 VAKBELEVING EN MOTIVATIE MODERNE VREEMDE TALEN. LEERLINGENVERSIE. Beste leerling, Wij willen je vragen om deze vragenlijst in te vullen over het leren van moderne vreemde talen. Hierbij zijn er geen

Nadere informatie

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog.

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Dirk komt thuis. Dirk heeft gewonnen met voetballen. Hij is heel blij. Maar dan ziet hij zijn moeder. Zijn moeder kijkt niet blij. De moeder van Dirk denkt

Nadere informatie

1 OCTOBER EEN REKENFOUT!

1 OCTOBER EEN REKENFOUT! 1 OCTOBER EEN REKENFOUT! 1 October Dat was de termijn, binnen welke Churchill zijn overwinning wilde hebben behaald. Ik las vandaag in de People", dat het onder zekere voorwaarden (goed weer, geen onvoorziene

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog

Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog Samenvatting Geschiedenis De Tweede Wereldoorlog Samenvatting door Cas 1253 woorden 2 april 2018 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding. Waarom ik voor dit onderwerp heb gekozen. Ik heb voor dit

Nadere informatie

Cornelis Dopper 1870-1939. Schitterend op de tweede rang

Cornelis Dopper 1870-1939. Schitterend op de tweede rang Cornelis Dopper 1870-1939 Schitterend op de tweede rang CORNELIS DOPPER, componist, dirigent, muziekpedagoog en musicograaf, is geboren in Stadskanaal op 7 februari 1870 en overleden te Amsterdam op 18

Nadere informatie

Mergelweg 129 Horst Wolfgang

Mergelweg 129 Horst Wolfgang Mergelweg 129 Horst Wolfgang Adres : Mergelweg 129 Naam :Horst Wolfgang Kochmann Geboorte :6 december 1912 in Berlijn Arrestatie :25 augustus 1942 Deportatie :28 augustus 1942 Trein : 14 e trein met 608

Nadere informatie

WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede

WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede WEBQUEST L6-02 oorlog & vrede 2.3.1. Wereldoorlog I INHOUD OEFENBOEK De Eerste Wereldoorlog 02-03 2.3.2. Wereldoorlog II De Tweede Wereldoorlog 04-05 La Vita è Bella 06-07 3.1. Geweldige personen Jezus

Nadere informatie

Archiefnummer 0273. Inventaris van het RKD-archief van de AFDELING TEKENINGEN 1968-1992. Marcia Zaaijer / Ramses van Bragt

Archiefnummer 0273. Inventaris van het RKD-archief van de AFDELING TEKENINGEN 1968-1992. Marcia Zaaijer / Ramses van Bragt Archiefnummer 0273 Inventaris van het RKD-archief van de AFDELING TEKENINGEN 1968-1992 Marcia Zaaijer / Ramses van Bragt Den Haag 2000 / 2008 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Plaatsingslijst 4 2 1. Inleiding Onder

Nadere informatie

De Koude Oorlog: het begin (les 10 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich

De Koude Oorlog: het begin (les 10 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich (les 10 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich 1. Samenwerking slaat om in wantrouwen in 1945 => Tijdens WO 2: USSR en VSA werken samen tegen Duitsland => In

Nadere informatie

Tijdlijn Tweede Wereldoorlog

Tijdlijn Tweede Wereldoorlog Tijdlijn Tweede Wereldoorlog 1939 23 De Sovjet-Unie en Nazi-Duitsland tekenen in een niet-aanvalspact (Molotov-Von Ribbentrop pact). 1 Nazi-Duitsland valt Polen binnen, het officiële begin van de Tweede

Nadere informatie

EERSTE VROUW. leonard BERNSTEIN

EERSTE VROUW. leonard BERNSTEIN Marin Alsop leek voorbestemd om musicus te worden. Haar vader was violist en haar moeder celliste. Als enig kind van twee klassieke beroepsmusici werd ze op alle mogelijke manieren gestimuleerd om haar

Nadere informatie

Duitse rijk bereid zou zijn De Baltische staten gemeenschappelijk met de Sovjetunie te garanderen

Duitse rijk bereid zou zijn De Baltische staten gemeenschappelijk met de Sovjetunie te garanderen Het Hitler - Stalin Pakt van 23 augustus 1939 met geheime clausules inzake opdeling van Polen en verraad van de Baltische Staten bleken niet zo geheim te zijn als wordt beweerd. 1. De relatie Duitsland

Nadere informatie

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad Docentenblad Waar gebeurde het? Korte omschrijving In de strip worden vaak plaatsen genoemd. Er zijn drie kaartjes (Nederland, Europa en de wereld) en een aantal stripplaatjes waarin plaatsen genoemd worden.

Nadere informatie

De bedrieger bedrogen

De bedrieger bedrogen » De bedrieger bedrogen _2 Maar zijn eigen arbeiders moeten van hongerloonen leven en ze leven in sloppen als in een gevangenis. Engeland doet het voorkomen alsof het voor vrijheid en democratie strijdt.

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00.

Tijdvak I. 31 oktober 2013 8: 30-10:00. 1 SCHOOLONDERZOEK Tijdvak I GESCHIEDENIS 31 oktober 2013 8: 30-10:00. Dit onderzoek bestaat uit 38 vragen. Bij dit onderzoek behoort een antwoordblad. Beantwoord de antwoorden uitsluitend op het antwoordblad.

Nadere informatie

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19 Enkele reis Europa Ali (27 jaar): In Irak zou niet meer Naam: Ali Leeftijd: 27 jaar Komt uit: Irak Woont in België: 3,5 jaar Ik ben kunstenaar. Ik maak kalligrafieën. Dat zijn teksten met mooi versierde

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H5 profiel Hfdst. 7 Kunst en macht

ART HISTORY de twintigste eeuw. H5 profiel Hfdst. 7 Kunst en macht ART HISTORY de twintigste eeuw H5 profiel Hfdst. 7 Kunst en macht Kunst en macht Opdrachtgevers zoals vorsten en de kerk hebben kunst altijd gebruikt om hun rijkdom en macht te te propageren. Met de aanvang

Nadere informatie

Het verhaal van William Booth

Het verhaal van William Booth Lesmateriaal bij Het verhaal van William Booth Inhoudsopgave Geroepen om te dienen woordzoeker 3 Graaf in het verhaal! 4 Graaf dieper 5 Gods weg doolhof 6 Nieuw leven interview 7 Het Leger des Heils verspreid

Nadere informatie

Toespraak van Anouchka van Miltenburg, Voorzitter van de Tweede Kamer, bij de bijeenkomst van de Stichting Herdenking 15 augustus 1945, op 14 augustus 2015 in de Tweede Kamer We dachten dat we na de capitulatie

Nadere informatie

Werkblad Meander Thema 5: Over de grens

Werkblad Meander Thema 5: Over de grens Werkblad Meander Thema 5: Over de grens 5.1 Inpakken en wegwezen Trek een lijn naar het goede plaatje. Vragen: 1. Waarom gaat de vrouw in Zuid-Afrika werken? In Afrika is veel werk voor een kinder dokter..

Nadere informatie

22 januari 2015. Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid

22 januari 2015. Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid 22 januari 2015 Onderzoek: Jouw vrijheid, mijn vrijheid 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Eduard III van Engeland: Windsor Castle, 13 november 1312 Richmond upon Thames, 21 juni 1377

Eduard III van Engeland: Windsor Castle, 13 november 1312 Richmond upon Thames, 21 juni 1377 Eduard III van Engeland: Windsor Castle, 13 november 1312 Richmond upon Thames, 21 juni 1377 Eduard III (Engels: Edward) was koning van Engeland van 1327 tot 1377. Hij was de oudste zoon van Eduard II

Nadere informatie

Het leven van Adolf Hitler

Het leven van Adolf Hitler Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Matthijs Admiraal 22 november 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/91671 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet.

Nadere informatie

De koude oorlog Jesse Klever Groep 7

De koude oorlog Jesse Klever Groep 7 De koude oorlog Jesse Klever Groep 7 1 Voorwoord Tijdens het maken van mijn spreekbeurt over Amerika kwam ik de Koude oorlog tegen. De koude oorlog leek mij een heel interessant onderwerp waar ik niet

Nadere informatie

Docentenvel Opdracht 10 (het paspoortenspel)

Docentenvel Opdracht 10 (het paspoortenspel) Docentenvel Opdracht 10 (het paspoortenspel) Als voorbereiding op de opdracht kunt u onderstaande tekst lezen. Wat heb jij aan Europa Europa een ver van je bed show? Nee hoor. Je eten, je kleding, de prijs

Nadere informatie

Keizer Karel VII Albrecht: Brussel, 6 augustus 1697 München, 20 januari 1745

Keizer Karel VII Albrecht: Brussel, 6 augustus 1697 München, 20 januari 1745 Keizer Karel VII Albrecht: Brussel, 6 augustus 1697 München, 20 januari 1745 Karel VII Albert, een lid van het Huis Wittelsbach, was keurvorst van Beieren vanaf 1726 en Rooms-Duitse keizer van 24 januari

Nadere informatie

JAARREKENING 2017 Haarlem, 15 augustus 2018

JAARREKENING 2017 Haarlem, 15 augustus 2018 JAARREKENING 2017 Haarlem, 15 augustus 2018 1 BALANS PER 31 DECEMBER 2017 31 12 2017 31 12 2016 ACTIVA Vorderingen 200,00 36,30 Liquide middelen, banksaldo 435,31 565,76 rekening NL84 ABNA 0450383628 Totaal

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Historische context Duitsland h2

Samenvatting Geschiedenis Historische context Duitsland h2 Samenvatting Geschiedenis Historische context Duitsland h2 Samenvatting door D. 819 woorden 5 februari 2017 5,2 7 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats GS Historische Context Duitsland Notitie:

Nadere informatie

Adolf Hitler: Braunau am Inn, 20 april 1889 Berlijn, 30 april 1945

Adolf Hitler: Braunau am Inn, 20 april 1889 Berlijn, 30 april 1945 Adolf Hitler: Braunau am Inn, 20 april 1889 Berlijn, 30 april 1945 Hij was een in Oostenrijk geboren Duits politicus en de leider van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP). Hij was

Nadere informatie

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1

35 oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1 35 Oefenvragen over de Tweede Wereldoorlog 1. De Tweede Wereldoorlog dankt zijn naam aan: a. Het aantal landen dat erbij betrokken was b. Het feit dat de oorlog in meerdere werelddelen werd uitgevochten

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie

Ministerie van Veiligheid en Justitie Dienst Terugkeer en Vertrek Ministerie van Veiligheid en Justitie Hoofdkantoor b 14augustus2014 I J age Interne Weekrapportages (gedeeltelijk) Datum openbaar Dienst Terugkeer en Vertrek Bijlage nummer

Nadere informatie

Thema 1 Onderweg. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Vakantie en vervoer. Recreatie en toerisme. Onder de loep. Frankrijk en België

Thema 1 Onderweg. Samenvatting. Meander Samenvatting groep 7. Vakantie en vervoer. Recreatie en toerisme. Onder de loep. Frankrijk en België Meander Samenvatting groep 7 Thema 1 Onderweg Samenvatting Vakantie en vervoer Reizen kun je met verschillende vervoermiddelen: de fiets, de auto, de bus, de trein, de boot of het vliegtuig. Als je op

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - I

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - I Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen In de Coalitieoorlogen voerde de Franse regering de dienstplicht in. 2p 1 Leg uit dat zij hiermee de betrokkenheid van Franse

Nadere informatie

LUCHTPOST - DE OORLOGSJAREN.

LUCHTPOST - DE OORLOGSJAREN. LUCHTPOST - DE OORLOGSJAREN. Toen in september 1939 de tweede wereldoorlog uitbrak werd het voor de KLM onmogelijk om op alle l i j nen te blijven vliegen. Alle Europese luchtdiensten, met uitzondering

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!!

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! In aansluiting op mijn reguliere series colleges Geschiedenis van de Klassieke Muziek, (voor lopende inschrijvingen zie website!!) heb ik een aantal nieuwe

Nadere informatie

Het is een grote eer om u hier in het Errera Huis, de officiële. residentie van de Vlaamse Regering, te mogen verwelkomen. Dit

Het is een grote eer om u hier in het Errera Huis, de officiële. residentie van de Vlaamse Regering, te mogen verwelkomen. Dit Donderdag 2 februari 2012 Welkomstwoord JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Ontmoeting Chinese minister van Cultuur Cai Wu - Errera, Brussel Zeer geachte collega, minister

Nadere informatie

Wie is Wie? Zet het nummer van het bijschrift bij de goede foto.

Wie is Wie? Zet het nummer van het bijschrift bij de goede foto. Wie is Wie? Zet het nummer van het bijschrift bij de goede foto. (28 september 1942) Het benauwt me ook meer dan ik zeggen kan dat we nooit naar buiten mogen, en ik ben erg bang dat we ontdekt worden en

Nadere informatie

Je gaat een kist inrichten met je groepje. Een presentatiekist van hout met glas ervoor

Je gaat een kist inrichten met je groepje. Een presentatiekist van hout met glas ervoor VERZET Je gaat een kist inrichten met je groepje. Een presentatie kist van hout, met glas ervoor. De kist gaat over het verzet. De volgende dingen moeten in ieder geval in de kist komen: Wat is onderduiken

Nadere informatie

Anne Frank, 2 jaar oud Anne heeft een heerlijk leven. Ze weet niet dat haar ouders grote zorgen hebben.

Anne Frank, 2 jaar oud Anne heeft een heerlijk leven. Ze weet niet dat haar ouders grote zorgen hebben. Anne Op 12 juni 1929 wordt in Duitsland een meisje geboren. Het is een gelukkig meisje. Ze heeft een vader en moeder die van haar houden. Ze heeft een zusje dat dol op haar is. Ze woont in een mooie stad:

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2013 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bronnenboekje GT-0125-a-13-2-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Standpunten van drie politieke partijen aan het begin

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 1. Bronnenboekje. KB-0125-a-11-1-b Bijlage VMBO-KB 2011 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een mening over het bijzonder onderwijs (rond 1900): Kinderen leren al op jonge

Nadere informatie

GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB

GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB Bijlage VMBO-KB 2005 tijdvak 1 woensdag 25 mei 9.00-11.00 uur GESCHIEDENIS EN STAATSINRICHTING CSE KB Bronnenboekje 500010-1-633b DE KOUDE OORLOG bron 1 de verdeling van Duitsland in bezettingszones vlak

Nadere informatie

Eduard IV van Engeland: Rouaan, 28 april 1442 Palace of Westminster, 9 april 1483

Eduard IV van Engeland: Rouaan, 28 april 1442 Palace of Westminster, 9 april 1483 Eduard IV van Engeland: Rouaan, 28 april 1442 Palace of Westminster, 9 april 1483 Eduard IV was koning van Engeland van 1461 tot 1483. Hertog van York Periode: 1460-1461 Voorganger: Richard van York Opvolger:

Nadere informatie

Sir Winston Churchill (1874-1965): een traditioneel

Sir Winston Churchill (1874-1965): een traditioneel Sir Winston Churchill (1874-1965): een traditioneel leider. De Engelsman Sir Winston Churchill heeft tijdens zijn lange leven vele functies bekleed: hij was militair en journalist, diende zijn land meer

Nadere informatie

(Otto von) Bismarck. Duitsland werd een eenheid/keizerrijk. koningin Victoria. Groot-Brittannië. Wilhelm II

(Otto von) Bismarck. Duitsland werd een eenheid/keizerrijk. koningin Victoria. Groot-Brittannië. Wilhelm II Van wanneer tot wanneer vond de Frans- Duitse oorlog Wie was eerste minister van Pruisen tijdens de Frans-Duitse oorlog? Welk belangrijk gevolg had de Frans-Duitse Oorlog voor 1870-1871 (Otto von) Bismarck

Nadere informatie

SO ZIEHT DAS UNHEIL IN DIES HAUS

SO ZIEHT DAS UNHEIL IN DIES HAUS SO ZIEHT DAS UNHEIL IN DIES HAUS Een geschiedenis van de Bayreuther Festspiele. Deel 6 door Jos Hermans Het voorspel tot Die Meistersinger - ook als het in het Derde Rijk altijd weer opnieuw werd misbruikt

Nadere informatie

MEERDAAGSE 2016. Bestemming: Londen

MEERDAAGSE 2016. Bestemming: Londen MEERDAAGSE 2016 woensdag 22 - vrijdag 24 juni 2016 Bestemming: Londen Programmaboekje Meerdaagse 2016 Londen pagina 1 van 6 Programma woensdag 22 juni 05.45 uur Aanwezig op school 06.00 uur* Vertrek vanaf

Nadere informatie

Praktische gids internationale kinderontvoering uitgave voor jongeren

Praktische gids internationale kinderontvoering uitgave voor jongeren Praktische gids internationale kinderontvoering uitgave voor jongeren Centrum Internationale Kinderontvoering Inhoudsopgave Voorwoord 3 1. Wat is internationale kinderontvoering? 1.1 Als je ouders uit

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Jodenhaat in de Tweede Wereldoorlog

Werkstuk Geschiedenis Jodenhaat in de Tweede Wereldoorlog Werkstuk Geschiedenis Jodenhaat in de Tweede Wereldoorlog Werkstuk door een scholier 2028 woorden 13 december 2005 4,7 122 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sfinx Vraag 1 a) In welk jaar werd Nederland

Nadere informatie

WAT ALS... 5,95 DE GESCHIEDENIS ANDERS WAS GELOPEN? De wat als - zomerthrillers van Knack: een alternatieve. historische reeks. vanaf.

WAT ALS... 5,95 DE GESCHIEDENIS ANDERS WAS GELOPEN? De wat als - zomerthrillers van Knack: een alternatieve. historische reeks. vanaf. 5,95 per boek* WAT ALS... DE GESCHIEDENIS ANDERS WAS GELOPEN? De wat als - zomerthrillers van Knack: een alternatieve historische reeks ROBERT HARRIS - C.J. SANSOM - BRENDAN DUBOIS - MICHAEL CHABON - PHILIP

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2016 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL GT-0125-a-16-2-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een uitspraak van een politicus over de Schoolstrijd (1875): Op

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-12-2-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-12-2-b Bijlage VMBO-KB 2012 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-12-2-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een beschrijving van een politieke stroming (rond 1870): Zij

Nadere informatie

Archief van het Symphonie Orkest Con Brio

Archief van het Symphonie Orkest Con Brio Archief van het Algemene kenmerken Toegangsnummer: 1555 Periode: 1934-1998 Archiefvormer Symphonieorkest Con Brio Inleiding De geschiedenis van Con Brio gaat terug tot het jaar 1933 toen de heer J.P.Groverman

Nadere informatie

Top. Zuid-Limburg Internationale gastorkesten in Theater Heerlen

Top. Zuid-Limburg Internationale gastorkesten in Theater Heerlen Top Klassiek Zuid-Limburg Internationale gastorkesten in Theater Heerlen Met het Limburgs Symfonie Orkest trad ik op in het volledig vernieuwde Theater Heerlen. Ik was zeer aangenaam verrast over de kwaliteit

Nadere informatie

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG MOORSLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog MO_03 Moeders met lange rokken en schorten. Meisjes en jongens met zwarte kousen, sommige op klompen. Het lijkt gezellig op straat. Geen auto s...

Nadere informatie

Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal

Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal Herdenking 4 mei 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat ons land werd bevrijd. Generaties Nederlanders zijn opgegroeid in een

Nadere informatie

Toetsvragen geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 9 Toetsvragen

Toetsvragen geschiedenis toelating Pabo. Tijdvak 9 Toetsvragen Tijdvak 9 Toetsvragen 1 De Eerste Wereldoorlog brak uit naar aanleiding van een moordaanslag in Serajewo. Maar lang daarvoor groeiden er al tegenstellingen waarbij steeds meer landen werden betrokken.

Nadere informatie

EEN NIEUW PUBLIEK VOOR KLASSIEKE MUZIEK? Ineke Nagel Vrije Universiteit Amsterdam

EEN NIEUW PUBLIEK VOOR KLASSIEKE MUZIEK? Ineke Nagel Vrije Universiteit Amsterdam EEN NIEUW PUBLIEK VOOR KLASSIEKE MUZIEK? Ineke Nagel Vrije Universiteit Amsterdam CULTUUR IN BEELD OCW 7 december 2016 INTRODUCTIE 2 Het publiek van klassieke muziek is klein en relatief oud en hoog opgeleid

Nadere informatie

Fascisme en Nazi-Duitsland (les 22 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich

Fascisme en Nazi-Duitsland (les 22 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich (les 22 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich 1. Het fascisme => Fascisme is een ideologie die streeft naar een samenleving => Fascisme > waarin de natie centraal

Nadere informatie

Terugkeer Maya Kosmische Meesters. Deel 38 2011.

Terugkeer Maya Kosmische Meesters. Deel 38 2011. Terugkeer Maya Kosmische Meesters. Deel 38 2011. Sessie van 4 augustus 2011 opgenomen Nederlandse vertaling --Origineel Frans/Engels. Plaats : Mezza Verde te Placencia in Belize. Aanwezig : Cyril, B-Maya,

Nadere informatie

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog

Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt Geschiedenis tweede wereldoorlog Spreekbeurt door een scholier 1325 woorden 15 mei 2009 5,3 43 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 1. Begin van de tweede wereldoorlog De tweede wereldoorlog duurde

Nadere informatie

Verboden om te zeggen

Verboden om te zeggen Verboden om te zeggen Wat is het? Met deze oefening leert de leerling beredeneren en argumenteren door begrippen toe te passen en in een bepaalde context te plaatsen. Kennis van het onderwerp waarmee wordt

Nadere informatie

Lijst van Ingekomen Stukken no. Zitting

Lijst van Ingekomen Stukken no. Zitting Lijst van ingekomen stukken voor de openbare vergadering van Maandag, 19 januari 2015. Ontwerpen I. Ontwerplandsverordening tot wijziging van de Landsverordening identificatie bij financiële dienstverlening.

Nadere informatie

Speech Voorzitter bij het afscheid van Jan de Wit op 1 april 2014

Speech Voorzitter bij het afscheid van Jan de Wit op 1 april 2014 Speech Voorzitter bij het afscheid van Jan de Wit op 1 april 2014 Geachte heer de Wit, beste Jan, Een paar weken geleden kwam je mijn kamer in lopen met een mooie bos bloemen. Voor mij! Je kwam me vertellen

Nadere informatie

Gemeenschappelijk schoolonderzoek Tijdvak I 27 oktober

Gemeenschappelijk schoolonderzoek Tijdvak I 27 oktober Gemeenschappelijk schoolonderzoek 2014-2015 Tijdvak I 27 oktober 2014 10.30 12.00 GESCHIEDENIS Dit schoolonderzoek bestaat uit 38 vragen. Voor dit onderzoek zijn maximaal 59 punten te behalen. Als bij

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Unicef Hoofdstuk 1: Geschiedenis van Unicef Unicef is de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (VN). De Verenigde Naties zijn een verbond van (bijna) alle landen van de wereld. Deze landen hebben

Nadere informatie

Stemmotieven bij de gemeenteraadsverkiezingen

Stemmotieven bij de gemeenteraadsverkiezingen Stemmotieven bij de gemeenteraadsverkiezingen Voor: NPS/NOVA Hugo van der Parre Datum: 28 januari 2009 Project: 91804 Copyright: 2010. Synovate Ltd. Alle rechten voorbehouden. De concepten en ideeën die

Nadere informatie

Betoog Geschiedenis Kristallnacht

Betoog Geschiedenis Kristallnacht Betoog Geschiedenis Kristallnacht Betoog door een scholier 2453 woorden 27 januari 2006 7,4 61 keer beoordeeld Vak Geschiedenis aanleidingen Als eerste wil ik het dus hebben over de aanleidingen voor de

Nadere informatie

Luister met je hart - Lesbrief Muziekproject van Markant

Luister met je hart - Lesbrief Muziekproject van Markant Luister met je hart - Lesbrief Muziekproject van Markant Dit muziekproject van Markant is bestemd voor leerlingen van groep 3 en wordt door Cultuurwijzer aangeboden binnen het cultuurmenu muziek schooljaar

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.minbuza.nl Contactpersoon Karin Jager T +31 70 348 5514

Nadere informatie

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235

Hendrik I van Brabant: Leuven, ca Keulen, 5 september 1235 Hendrik I van Brabant: Leuven, ca. 1165 - Keulen, 5 september 1235 Hendrik I was hertog van Brabant vanaf 1183 en hertog van Neder-Lotharingen vanaf 1190. Hij wordt ook Hendrik de Krijgshaftige genoemd.

Nadere informatie

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden

Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een bron uit de tijd van de wereldoorlogen. Moet op het kaartje staan. Ooggetuigen Voedselbon Monument Museum Oorlogsgraven Filmbeelden Bronnen Noem een museum uit die tijd. Openluchtmuseum

Nadere informatie

7. Het imperialisme De dominantie van het westen p

7. Het imperialisme De dominantie van het westen p 7. Het imperialisme 7.1. De dominantie van het westen p. 167-179 Deel 1 Restauratie en transformatie, Europa in de 19de eeuw congres van Wenen ondermijning van het congres van Wenen: liberalisme, nationalisme,

Nadere informatie

Boekverslag Sense and Sensibility (Jane Austen)

Boekverslag Sense and Sensibility (Jane Austen) Primaire gegevens van het gelezen werk Auteur: Jane Austen Titel: Sense and Sensibility Ondertitel: - Verschenen in: 1811 Aantal blz.: 322 Leestijd: 23 uur Uitgelezen op: 27 december 2001 Verantwoording

Nadere informatie

Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog (les 06 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich

Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog (les 06 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW VTI Kontich Wereldoorlog 2: naar het einde van de oorlog (les 06 6des) Geschiedenis 6MEVO-6EM-6EI-6IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich => Na El Alamein, Stalingrad en Midway werden de Asmogendheden (Duitsland,

Nadere informatie

Sponsorbrochure

Sponsorbrochure Sponsorbrochure 2016-2017 Wat is het VU-Orkest? Het VU-Orkest is één van de grootste en meest baanbrekende studentenorkesten van Nederland. Vernieuwing en uitdaging zijn belangrijke kernwaarden, die onder

Nadere informatie

Inhoud EUROPA: DE STRIJD TEGEN HET FASCISME 12

Inhoud EUROPA: DE STRIJD TEGEN HET FASCISME 12 Inhoud INLEIDING: de fotocamera in de oorlog 6 EUROPA: DE STRIJD TEGEN HET FASCISME 12 DE WEG NAAR DE OORLOG: de aanleiding tot het conflict 14 De bewapening voor het armageddon 28 De schande van de appeasementpolitiek

Nadere informatie

De hand van de meester

De hand van de meester De hand van de meester Eerste druk, december 2011 2011 Robert Haasbroek Coverbeeld: Bernard Haitink (1983). Foto Stichting Archief Kors van Bennekom www.korsvanbennekom.nl isbn: 978-90-484-2174-9 nur:

Nadere informatie

De jaren van opbouw 1945-1955 Een gesproken geschiedenis. Een Oral History Project van het Walter Maas Huis

De jaren van opbouw 1945-1955 Een gesproken geschiedenis. Een Oral History Project van het Walter Maas Huis De jaren van opbouw 1945-1955 Een gesproken geschiedenis Een Oral History Project van het Walter Maas Huis Alphaversie van de uitgetypte interviews Interview met Peter Diamand door Pauline Micheels (3:28

Nadere informatie