Bijlagen kwaliteitshandboek CGE 2011 De bijlagen zijn bindend en horen bij het kwaliteitshandboek editie 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlagen kwaliteitshandboek CGE 2011 De bijlagen zijn bindend en horen bij het kwaliteitshandboek editie 2011"

Transcriptie

1 Bijlagen kwaliteitshandboek CGE 2011 De bijlagen zijn bindend en horen bij het kwaliteitshandboek editie 2011

2 Bijlage 1: Organisatiestructuur CGE Fig.1: de competentiegerichte examenorganisatie in schema: CvB Amarantis Onderwijsgroep Commissie van Beroep voor examens Verdere ontwikkeling CGE onderwijskundige/organisatorische ondersteuning Kwaliteitszorg: tevredenheidsonderzoek, interne audits, zelfevaluatie Contracten en attributies Amarantis examenbureau Domeinexamencommissie Examenplan Constructie Vaststellen Examinering (TM s) (per domein) (per domein) (per team) Examenbundel Samenstellen (onafhankelijk) Interne Kwaliteitsborg (onafhankelijk) Domeinexamenbureau (administratieve en logistieke ondersteuning) Locatiegebonden Examen secretariaat Externe Kwaliteitsborg: productaudit en procesaudit Onderwijsinspectie Fig. 2 het competentiegerichte examenproces in schema: Domeinexamencommissie gedelegeerd lid Teams:gezamenlijk per crebo evaluatie TM s: 1 examenplan per crebo Constructie-/schrijfgroep/ (geheel of gedeeltelijk) inkoop examen per crebo Afnameproces op de locatie: conform het examenplan en het examenproduct. (examensecretariaat) Examenproduct Vaststellen & archief

3 Bijlage 2: Namenlijst bekendheid met het handboek Naam Betrokken bij de examinering in de functie van: Verklaart bekend te zijn met het handboek examinering Datum Namens de examencommissie (handtekening)

4 Bijlage 3: Examenbundel Het competentiegerichte examen omvat meerdere opgaven en opdrachten, mogelijk verspreid over meerdere examenmomenten. Alle bescheiden (plannen, opdrachten, formulieren etc.) die met het examen te maken hebben vormen samen de examenbundel. De complete examenbundel is onderwerp voor de interne en externe kwaliteitszorg. De examenbundel bestaat uit: 1. het examenplan voor : Het is verplicht om het examenplan volledig in te vullen. Het DEB controleert de volledigheid. 2. het examenproduct waarin voor alle examenonderdelen duidelijk aangegeven: - Afnamecondities van examenonderdelen en de borging ervan, - Criteria voor beoordelaars en de borging ervan, - Instructie voor kandidaat (aandacht voor taalgebruik en volledigheid), - Instructie voor surveillant(en) en/of andere betrokken examenfunctionarissen, - Instructie voor examinatoren (aandacht voor taalgebruik en volledigheid), - Beoordelingscriteria (als afzonderlijk overzicht of vervat in het beoordelingsmodel), - Voorlopige cesuur.

5 Bijlage 4: Examenplan 2011 Domein Naam kwalificatiedossier Crebonummer kwalificatiedossier Naam en crebonummer kwalificaties 1 Versiejaar kwalificatiedossier Cohorten waarvoor het examen geldt Betrokken TM s (alle TM s vermelden) Datum Examenplan (ingeleverd bij DEB) Versienummer examenplan Examenplanning 2 Contactperso(o)n(en) Amarantis, voor inkoop of constructie 1. Examinering van het Kwalificatiedossier. Het betreft alle specifieke beroepgerelateerde eisen, inclusief de beroepsspecifieke eisen Nederlands, rekenen en MVT (het kwalificatiedossier deel c). Competentiegerichte examinering vindt geïntegreerd plaats op eindniveau, waar mogelijk in de werkelijke of gesimuleerde beroepspraktijk. Noodzakelijke vakkennis/-vaardigheden en beroepsspecifieke eisen voor taal en rekenen, voor zover die niet geïntegreerd kunnen worden beoordeeld, worden gescheiden geëxamineerd. 1.1 Overzicht examenvorm voor het beroepsdeel (kerntaken en werkprocessen) Kerntaak Omschrijving Examenvorm(en) bij deze kerntaak 3 Inkoop (J/N) Kerntaak Afnamecondities per kerntaak (globaal) 1.2 Overzicht examenvormen(en) voor beroepsspecifieke Nederlandse taalvaardigheden. De voor het beroep benodigde Nederlandse taalvaardigheden maken deel uit van de beroepsgerichte examinering. Hier wordt vastgelegd of aparte beroepsgerichte examens nodig zijn of dat de beoordeling is geïntegreerd het beroepsdeel. geïntegreerd (J/N) Vaardigheidstoets (J/N) Inkoop (J/N) 1. Mondelinge Taalvaardigheid (gesprekken, luisteren, spreken) 2. Lezen (zakelijke, fictionele, narratieve en literaire teksten) 3. Schrijven 4. Begrippenlijst en Taalverzorging 1 Vermeld hier s.v.p. alle kwalificaties (= uitstroomdifferentiaties) waarop dit examenplan betrekking heeft. 2 Vermeld hier s.v.p. het eerst mogelijke afnamemoment (datum) en de TM die dat betreft. 3 Kan een kerntaak of een combinatie van meerdere kerntaken betreffen.

6 1.3 Overzicht examenvorm(en) voor beroepsspecifieke rekenvaardigheden. De voor het beroep benodigde rekenvaardigheden maken deel uit van de beroepsgerichte examinering. Hier wordt vastgelegd of aparte beroepsgerichte examens nodig zijn of dat de beoordeling is geïntegreerd het beroepsdeel. geïntegreerd (J/N) Vaardigheidstoets (J/N) Inkoop (J/N) 1. Getallen 2. Verhoudingen 3. Meten en Meetkunde 4. Verbanden 1.4 Overzicht examenvorm(en) voor moderne vreemde talen (MVT) 4 Examenvorm Niveau Inkoop (J/N) - Vaardigheidstoets lezen CEF niveau.. - Vaardigheidstoets schrijven CEF niveau.. - Vaardigheidstoets spreken CEF niveau.. - Vaardigheidstoets luisteren CEF niveau.. - Vaardigheidstoets gesprekken voeren CEF niveau.. 2. Examinering generieke vaardigheden Nederlandse taal en rekenen Alle Meijerink domeinen Nederlands en rekenen worden (verplicht) geëxamineerd. De landelijke afspraken en regelgeving voor het examineren van generieke vaardigheidseisen (taal en rekenen) zijn van toepassing. Alle examenkandidaten worden daarover tijdig en volledig geïnformeerd evenals over mogelijke overgangsregelingen die voor het cohort 2011 kunnen gelden op dit punt. 3 Loopbaan en Burgerschap (L&B) Eindbeoordeling L&B Eindbeoordeling van de prestaties van de deelnemer op het Amarantis programma voor loopbaan en burgerschap vindt plaats door een routegesprek op basis van een ontwikkelingsportfolio. Het houden van het routegesprek is voorwaarde voor diplomering 4 BPV Op basis van het KD legt het opleidingsteam vast, wat de deelnemer op het vlak van BPV voor deze opleiding moet presteren. Het realiseren van voldoende BPV is voorwaarde voor diplomering. 4 De taalvaardigheden MVT kunnen niet geïntegreerd in het beroepsdeel worden geëxamineerd.

7 Bijlage 5: Checklist vaststellen examenbundel Leidraad voor de domein vaststellingscommissie (zie ook de handreiking vaststellen examenbundel) a) Controlepunten voor het examenplan waarneming 1 Is het examenplan voorzien van alle vereiste informatie? 2 Is er een overzicht waarin per kerntaak is aangegeven met welk(e) examenproduct(en) deze wordt geëxamineerd? 3 Zijn de examenvormen en afnamecondities passend voor de te toetsen werkprocessen. 4 Is de dekking van de toetsbundel volledig (alle onderdelen van het examen) 5 Is aangegeven hoe het eindoordeel wordt bepaald uit deelscores b) Controlepunten voor het beroepsgerichte deel waarneming 6 Worden alle, bij de betreffende kerntaak genoemde werkprocessen geëxamineerd? 7 Worden de kerntaken op het juiste niveau geëxamineerd? (verantwoordelijkheid, complexiteit, transfer) 8 Passen taalgebruik en woordkeuze bij het niveau van de kwalificatie? 9 Sluiten de examenproducten aan bij de complexiteit van de beroepspraktijk? 10 Zijn de beoordelingscriteria eenduidig? 11 Is in de beoordeling gewaarborgd dat een kandidaat individueel wordt beoordeeld? 12 Is de relatie tussen opdracht en beoordelingscriteria gespecificeerd? 13 Is de instructie voor de kandidaat duidelijk en volledig? 14 Geeft de instructie voor de examinator voldoende richtlijnen voor een objectieve beoordeling - bij beoordeling door observatie : is er borging op de kwaliteit van de obserbvatie en oordeel Bij beoordeling van verslagen en portfolio s: Zijn er regels voor het beoordelen van authenticiteit en representativiteit van de taakuitvoering 15 Zijn de afnamecondities beschreven? Zo ja geven deze voldoende garantie op een gelijkwaardige/ eerlijke examinering voor alle deelnemers 16 Indien figuranten of acteurs worden gebruikt in het examen moeten de eisen die gesteld worden zijn beschreven 17 Wanneer het mogelijk is om bij herkansing onderdelen van de beroepgerichte kerntaak (competentiegericht examen) vrij te stellen van beoordeling, is deze mogelijkheid vooraf door de constructeurs in het exameninstrument aangegeven 18 Bevat het examenproduct een voorlopige cesuur?

8 c ) Controlepunten voor Nederlands, rekenen en MVT 19 Is in de beoordelingscriteria, geïntegreerd of in een afzonderlijke examenonderdeel, expliciet verwezen naar het vereiste niveau Nederlands en in het geval dat dit nodig is, van een MVT en Rekenen/Wiskunde waarneming 20 Is in de beoordelingscriteria, geïntegreerd of in een afzonderlijke examenonderdeel, expliciet verwezen naar het vereiste niveau Nederlands en in het geval dat dit nodig is, van een MVT en Rekenen/Wiskunde 21 Zijn de afnamecondities voor taal beschreven en geven deze voldoende garantie op een gelijkwaardige/ eerlijke examinering voor alle deelnemers? 22 Zijn de afnamecondities voor rekenen beschreven en geven deze voldoende garantie op een gelijkwaardige/ eerlijke examinering voor alle deelnemers? 23 Zijn de examenproducten voor MVT(n) beschreven en geven deze voldoende garantie op een gelijkwaardige/ eerlijke examinering voor alle deelnemers? 24 Zijn de afnamecondities voor MVT beschreven en geven deze voldoende garantie op een gelijkwaardige/ eerlijke examinering voor alle deelnemers?

9 Bijlage 6a: Diploma eisen Nederlandse taal & rekenen per cohort Niveau 4- cohorten 2007, 2008 en 2009 Nederlands Rekenen Examinering Instellingsexamens voor alle 5 taalvaardigheden. Examinering kan in een generieke (burgerschap) en/of in een beroepsgerichte context. Hoogste niveau (in KD of brondocument LLB) geldt. De voor het beroep benodigde taalvaardigheden maken deel uit van de beroepsgerichte examinering. De voor het beroep benodigde rekenvaardigheden maken deel uit van de beroepsgerichte examinering. Instelling bepaalt de vormgeving van de beroepsgerichte examinering en de onderliggende taal- en rekenvaardigheden daarin. Slaag-/zakregeling Voor OCW acceptabele norm: ten minste 3 van de 5 taalvaardigheden (opgenomen in KD en brondocument LL&B) op voldoende CEF niveau afgesloten. OCW verwacht dat behaalde (vereiste) niveaus op het resultatenoverzicht. op/bij het diploma worden vermeld Regulier. De instelling bepaalt de slaag-/zak beslissing binnen kaders van de WEB. Niveau 4 - Cohorten vanaf Examinering vóór 2013/2014 Taal/rekenen - Generieke eisen o.b.v. Referentiekader Taal/rekenen - Specifiek Beroeps gericht Examinering Instellingsexamens en/of pilotexamens op niveau 3F 2010/2011: instellingsexamens (voorbeeldexamens beschikbaar) Daarna ook pilotexamens mogelijk voor rekenen en taal (lezen en luisteren): 2011/2012: substantieel aantal deelnemers 2012/2013: zo mogelijk alle deelnemers. De instelling beslist over het aantal deelnemers aan de pilotexamens. De overige taalvaardigheden blijven via instellingsexamens geëxamineerd worden. De voor het beroep benodigde reken- en taalvaardigheden maken deel uit van de beroepsgerichte examinering. Instelling bepaalt de vormgeving van de beroepsgerichte examinering en de onderliggende taal- en rekenvaardigheden daarin. Slaag-/zakregeling Cijfers voor Nederlandse taal en rekenen hebben geen invloed op de slaag-/zakbeslissing. In 2010/2011 komt informatie over de regelgeving over vermelden resultaten op het diploma. Regulier. De instelling bepaalt de slaag-/zak beslissing binnen kaders van de WEB. Niveau 4 - Cohorten vanaf Examinering vanaf 2013/2014 Taal/rekenen - Generieke eisen o.b.v. Referentiekader Taal/rekenen - Specifiek Beroeps gericht Examinering Verplichte centraal ontwikkelde examinering op niveau 3F voor: Rekenen Nederlands (lezen en luisteren). Instellingsexamens voor de overige mondelinge en schriftelijke vaardigheden (met daarin geïntegreerd het domein begrippenlijst en taalverzorging). In het 'Examenbesluit MBO' worden nadere regels opgenomen. De voor het beroep benodigde reken- en taalvaardigheden maken deel uit van de beroepsgerichte examinering. Instelling bepaalt de vormgeving van de beroepsgerichte examinering en de onderliggende taal- en rekenvaardigheden daarin. Slaag- zakregeling Voor het behalen van het diploma is noodzakelijk dat voor één van de twee examenonderdelen (Nederlandse taal en Rekenen) ten minste een 5 en voor het andere examenonderdeel ten minste een 6 is behaald. Regulier. De instelling bepaalt de slaag-/zak beslissing binnen kaders van de WEB.

10 Niveau 2 en 3 - cohorten 2007, 2008 en 2009 Nederlands Rekenen Examinering Instellingsexamens voor de 5 taalvaardigheden. Kan in een generieke (burgerschap) en/of in een beroepsgerichte context. Hoogste niveau (in KD of brondocument LLB) geldt. De voor het beroep benodigde taalvaardigheden maken deel uit van de beroepsgerichte examinering. De voor het beroep nodige rekenvaardigheden maken deel uit van de beroepsgerichte examinering. Instelling bepaalt de vormgeving van de beroep gerichte examinering en de onderliggende taal- en rekenvaardigheden daarin. Slaag-/zakregeling De instelling bepaalt de slaag-/zakbeslissing binnen kaders van de WEB. Geen normerende richtlijn t.a.v. te behalen CEF niveaus voor diplomering. OCW verwacht dat behaalde (vereiste) niveaus worden vermeld op resultatenoverzicht of cijferlijst. Regulier. De instelling bepaalt de slaag-/zak beslissing binnen kaders van de WEB. Niveau 2 en 3 - Cohorten vanaf Examinering vóór 2014/2015 Taal/rekenen - Generieke eisen o.b.v. Referentiekader Taal/rekenen - Specifiek Beroeps gericht Examinering Examinering niveau 2F met instellingsexamens en/of pilotexamen: 2010/2011 en 2011/2012 alleen instellingsexamens. 2012/2013 substantieel aantal deelnemers pilotexamen. 2013/2014 zo mogelijk alle deelnemers pilotexamen. De instelling beslist over het aantal deelnemers aan de pilotexamens. Welke domeinen van Nederlandse taal en/of rekenen in de pilotexamens worden opgenomen staat nog niet vast. De voor het beroep benodigde reken- en taalvaardigheden maken deel uit van de beroepsgerichte examinering. Instelling bepaalt de vormgeving van de beroepsgerichte examinering en de onderliggende taal- en rekenvaardigheden. Slaag-/zakregeling Behaalde resultaten voor Nederlandse taal en rekenen hebben geen invloed op de slaag-/zak beslissing. In 2010/2011 komt informatie over vermelden resultaten op het diploma. Regulier. De instelling bepaalt de slaag-/zak beslissing binnen kaders van de WEB. Niveau 2 en 3 - Cohorten vanaf Examinering vanaf 2014/2015 Taal/rekenen - Generieke eisen o.b.v. Referentiekader Taal/rekenen - Specifiek Beroeps gericht Examinering Verplichte centraal ontwikkelde examinering op niveau 2F voor Rekenen en Nederlands. Er is nog geen besluit genomen over welke domeinen van Nederlands en rekenen centraal geëxamineerd worden. Instellingsexamens voor de domeinen die niet in het centraal ontwikkeld examen worden opgenomen. In het 'Examenbesluit Beroepsopleidingen WEB worden nadere regels opgenomen. De voor het beroep benodigde reken- en taalvaardigheden maken deel uit van de beroepsgerichte examinering. Instelling bepaalt de vormgeving van de beroepsgerichte examinering en de onderliggende taal- en rekenvaardigheden. Slaag-/zakregeling Over de slaag-/zakbeslissing is nog geen besluit genomen. Verwachting is dat in 2010/2011 een besluit wordt genomen over de slaag- /zakbeslissing. In 2010/2011 komt informatie over vermelden resultaten op het diploma. Regulier. De instelling bepaalt de slaag-/zak beslissing binnen kaders van de WEB.

11 Niveau 1 - cohorten 2007, 2008 en 2009 Nederlands Rekenen Examinering Examinering niveau 2F met instellingsexamens en/of vanaf 2012/2013 met pilotexamen. Over wijze en mate van deelname in pilotexamens moet nog worden besloten. Ook staat nog niet vast welke domeinen van Nederlandse taal en/of rekenen in de pilotexamens worden opgenomen. 2010/2011 instellingsexamen 2011/2012 instellingsexamen 2012/2013 (ook) pilotexamens 2013/2014 (ook) pilotexamens. 2014: besluitvorming over eventuele invoering van centrale examinering in mbo 1 en/of eventuele specifieke andere maatregelen op basis van bevindingen met de pilotexamens.. De voor het beroep benodigde reken- en taalvaardigheden maken deel uit van de beroepsgerichte examinering. Instelling bepaalt de vormgeving van de beroepsgerichte examinering en de onderliggende taal- en rekenvaardigheden. Slaag-/zakregeling Cijfers voor Nederlandse taal en rekenen hebben geen invloed op de slaag-/zak beslissing. In 2010/2011 komt informatie over de regelgeving m.b.t. vermelden resultaten op het diploma. Regulier. De instelling bepaalt de slaag-/zak beslissing binnen kaders van de WEB. Niveau 1 - Cohorten vanaf Examinering vanaf 2014/2015 Taal/rekenen - Generieke eisen o.b.v. Referentiekader Taal/rekenen - Specifiek Beroeps gericht Examinering Over de inzet van centraal ontwikkelde examens wordt in 2014 beslist op basis van de resultaten van de pilotexamens in 2012/2013 en 2013/2014. De voor het beroep benodigde reken- en taalvaardigheden maken deel uit van de beroepsgerichte examinering. Instelling bepaalt de vormgeving van de beroepsgerichte examinering en de onderliggende taal- en rekenvaardigheden. Slaag-/zakregeling Zie examinering. Regulier. De instelling bepaalt de slaag- /zakbeslissing binnen kaders van de WEB.

12 Bijlage 6b: Diploma eisen moderne vreemde talen per cohort

13 Bijlage 7: waarderingskader voor competentiegerichte examinering Overzicht van het waarderingskader van de onderwijsinspectie: thema Standaarden criteria Onderwijs 1. Vertrouwen beroepenveld 1. Vertrouwen beroepenveld examinering 2. Borging deskundigheid examinering 1. Borging deskundigheid 3. Dekking exameninstrumenten 1. Dekkingsgraad 2. Cesuur 4. toetstechnische kwaliteit exameninstrumenten 1. Informatie kandidaat 2. Afnamecondities 3. Beoordelingsvoorschrift 5. Deugdelijkheid examenprocessen 1. Afname 2. Beoordeling 3. Diplomering of certificering 6. Borging examinering 1. kwaliteitsborging Naleving wettelijke vereisten 7. Naleving wettelijke vereisten 1. Naleving vereisten m.b.t.: - Informatie over het examen - Commissie van beroep examens - Examencommissie - Openbare verantwoording De Amarantis Onderwijsgroep kent voor competitiegerichte opleidingen de examenstructuur CGE. Het landelijke waarderingskader (onderwijsinspectie) is als volgt in de CGE structuur terug te vinden: Organisatiestructuur CGE kwaliteitsstandaarden A Inhoud, per domein (exameninstrumenten) 3, 4,6 B Processen, per domein (planning, constructie en vaststelling) 1, 2, 6, 7 C Processen, op locatieniveau (afname en beoordeling) 5, 6 Voor het representatief inspectietoezicht op CGE betekent het: - dat voor A conform de steekproef de examenproducten beschikbaar worden gesteld, - dat voor B en C de bij het examen betrokken functionarissen hun verantwoording leveren.

14 Bijlage 8: CGE - kwaliteitsnormen examenproducten 2010 In het kwaliteitshandboek is bij alle werkprocessen aangegeven welke kwaliteitsstandaard daarmee is gemoeid. In deze bijlage is bij de kwaliteitsstandaard de CGE-norm beschreven. De bijlege 7 beschrijft de standaarden: - 3 dekking exameninstrumenten - 4 toetstechnische kwaliteit van de exameninstrumenten Standaard 3: dekking exameninstrumenten Criterium 1: dekkingsgraad A. scoort voldoende op dit criterium, wanneer er over het geheel van het examen, wordt geëxamineerd op het vereiste kwalificatieniveau. Uitgangspunt voor de beoordeling van dekkingsgraad is dat: - de exameninstrumenten de kwalificatievereisten uit het kwalificatiedossier zodanig afdekken, dat recht wordt gedaan aan het integrale kwalificatieprofiel, - er sprake is van een examenvorm die past bij het beheersingsniveau van de vereisten in het kwalificatiedossier, - alle vereisten uit het kwalificatiedossier onderdeel zijn van het examenprogramma. Er is een klein verschil tussen de 1 e en 2 e generatie kwalificatiedossier: 1e generatie kwalificatiedossier competentiegerichte opleiding - Alle kerntaken en de bijbehorende relevante competenties (optellend tot minimaal 75% van de competenties) zijn geëxamineerd met examens die qua inhoud en qua examenvorm passen bij die kerntaken en competenties % van de eventuele, relevante wettelijke beroepsvereisten is opgenomen in de examinering. 2de generatie kwalificatiedossier competentiegerichte opleiding - Minimaal 75% van de werkprocessen per kerntaak is geëxamineerd met examens die qua inhoud en qua examenvorm passen bij de betreffende werkprocessen % van de eventuele, relevante wettelijke beroepsvereisten is opgenomen in de examinering. B. Toelichting bij het criterium dekkingsgraad: Het moet duidelijk zijn waar in de examens de werkprocessen aan bod komen (welke werkprocessen worden door welke opdracht afgedekt?) - dat is dan bijvoorbeeld aangegeven in een examenmatrijs of door bij de vraag of de opdracht het werkproces te vermelden waarover het gaat. - Uitgangspunt is dat in principe alles wat in de kwalificatiedossiers aan competenties, kennis en vaardigheden is opgenomen, aan het eind van de opleiding is geëxamineerd. - Passende inhoud betekent dat het duidelijk is, dat de vragen of opdrachten over de inhoud van taken en werkprocessen gaan. - Passende examenvorm betekent dat de manier van examineren past bij de werkwoorden die in het kwalificatiedossier voor de betreffende taak worden gebruikt ( taxonomie ). 'Uitvoeren' kan niet met een multiplechoicevraag worden geëxamineerd!. - Voor minimaal 75% (dat is de toezichtnorm) van de vereisten is er sprake van zowel passende inhoud als passende examenvorm. Met vereisten wordt hier bedoeld kerntaken/werkprocessen/competenties. Standaard 3: dekking exameninstrumenten Criterium 2: cesuur A. CGE scoort voldoende op het criterium cesuur, wanneer in de exameninstrumenten de cesuur op een niveau ligt, waarop de kandidaat gemiddeld voldoet aan de vereisten van het kwalificatiedossier (de grens tussen de hoogste score waaraan onvoldoende wordt toegekend en de laagste score waaraan een voldoende wordt toegekend). - De cesuur van ieder exameninstrument ligt op een niveau waarop de kandidaat gemiddeld voldoet aan de vereisten die in de examinering zijn verwerkt. - Er is sprake van een evenwichtige, niet oneigenlijke puntentoekenning/waardering die recht doet aan het belang van de competenties, kerntaken en werkprocessen. - Er is sprake van een weging van de opdrachten onderling, die geen afbreuk doet aan de gehanteerde cesuur.

15 - Alleen inde 2 e generatie kwalificatiedossier is er mogelijk sprake van certificeerbare eenheden. In dat geval heeft die CE altijd een eigen cesuur nodig. B Toelichting bij het criterium cesuur - Gemiddeld voldoen aan de vereisten betekent, dat de taken (en werkprocessen) door de kandidaat in voldoende mate worden beheerst. - Wanneer er sprake is van een weging in de beoordelingscriteria (de ene telt zwaarder mee dan de andere) moet die weging door de prestatie-indicatoren gerechtvaardigd zijn. - Wanneer er sprake is van een weging in de opdrachten/examenonderdelen, moet duidelijk zijn hoe de scores van alle examenonderdelen leiden tot het zakken of slagen voor de kwalificatie. Er moet duidelijk zijn vast te stellen dat de kandidaat de geëxamineerde kerntaken (en werkprocessen) in voldoende mate beheerst. - Betrouwbaarheid cesuur betekent dat door het toepassen/berekenen van de cesuur, de beoordeling (waardering van de kennis, vaardigheden en houding) niet lager uitpakt dan voor de vakbekwaamheid voor het beroep wenselijk is. - Niet oneigenlijke puntentoekenning betekent dat het toekennen van punten/waarderingen op een manier gebeurt, die in overeenstemming is met de eigenlijke opzet ervan. Standaard 4: toetstechnische kwaliteit van de exameninstrumenten Criterium 1: informatie kandidaat A. CGE scoort voldoende op dit criterium, wanneer het exameninstrument informatie bevat waardoor de kandidaat weet wat er van hem of haar verlangd wordt en welke punten behaald kunnen worden en wanneer de kandidaat weet wat hij of zij moet doen om een voldoende te behalen. B. Toelichting bij het criterium informatie kandidaat: Voldoende informatie: de kandidaat beschikt vooraf over alle informatie die nodig is, om het examen af te kunnen leggen. De kandidaat mag geen vragen meer hebben over de voorbereiding, uitvoering en beoordeling van het examen. Standaard 4: toetstechnische kwaliteit van de exameninstrumenten Criterium 2: afnamecondities A. CGE scoort voldoende op dit criterium, wanneer het exameninstrumentarium aan de volgende voorwaarden voldoet: - De exameninstrumenten bevatten voldoende informatie waardoor het voor de kandidaat en de beoordelaar duidelijk is, onder welke omstandigheden een examen wordt afgenomen. - De te treffen voorbereidingen, de toegestane hulpmiddelen, de omschrijving van de context/setting van de examenopdracht en de inrichting van de examenlocatie zijn bekend voor kandidaat en beoordelaar. B. Toelichting bij criterium afnamecondities: - Voorbereidingen: voor de betrokkenen bij het examen is duidelijk wat zij moeten doen voorafgaand aan het examenmoment/de beoordeling. - Toegestane hulpmiddelen: opsomming van die zaken die een kandidaat tijdens het examen mag gebruiken of juist niet mag gebruiken. - Context/setting: de omschrijving van het geheel van omstandigheden waaronder het examen wordt afgenomen (bijvoorbeeld door middel van een concrete situatieomschrijving). Dit zorgt ervoor dat de kandidaat goed aan de opdracht kan voldoen en dat de beoordelaar aan de hand van de gestelde criteria kan beoordelen. Standaard 4: toetstechnische kwaliteit van de exameninstrumenten Criterium 3: beoordelingsvoorschrift A. CGE scoort voldoende op dit criterium, wanneer de exameninstrumenten zijn voorzien van een beoordelingsvoorschrift waaruit de beoordelaar duidelijk kan opmaken op grond waarvan een antwoord of prestatie van een kandidaat met een bepaalde (deel)score moet worden gewaardeerd. Er moet zijn beschreven hoe een zo objectief mogelijke beoordeling tot stand komt. Dit betekent dat het exameninstrumentarium de volgende zaken bevat: - Een inhoudelijk correct antwoordmodel of een beoordelingsschema (met beoordelingscriteria) - Een scoringsvoorschrift dat beschrijft welke antwoorden goed, gedeeltelijk goed en welke als fout moeten worden beschouwd, inclusief de daarbij horende waardering (punten) - Een beschrijving van hoe eventuele deelwaarderingen leiden tot een eindwaardering

16 - Een beoordelaarinstructie met algemene richtlijnen over de wijze waarop de prestaties van kandidaats beoordeeld moeten worden. B. Toelichting bij criterium Beoordelingsvoorschrift - Antwoordmodel: is een opsomming van goede, soms minder goede en foute antwoorden bij open en gesloten vragen. - Beoordelingsschema: is een schema dat dient als richtlijn bij beoordeling van antwoorden op opgaven waarbij geen eenduidig antwoordmodel op te stellen is. In het beoordelingsschema worden criteria vermeld aan de hand waarvan het antwoord beoordeeld moet worden. Deze criteria kunnen op zowel de inhoud als de structuur van het antwoord betrekking hebben. - Scoringsvoorschrift: het scoringsvoorschrift vermeldt de maximaal haalbare score en de scorepunten per vraag/opdracht, en eventueel nog de aftrekpunten of bonuspunten, één en ander afhankelijk van goede of gedeeltelijk goede antwoorden/prestaties. - Beoordelaarinstructie: Deze instructie heeft betrekking op zaken als: het geven van aanwijzingen aan de kandidaat tijdens de afname of beoordeling, het voortijdig beëindigen van een examen, het komen tot een eenduidige beoordeling in geval van 2 of meer beoordelaars.

17 Bijlage 9: CGE - kwaliteitsnormen examenprocessen 2010 In het kwaliteitshandboek is bij alle werkprocessen aangegeven welke kwaliteitsstandaard daarmee is gemoeid. In deze bijlage is bij dei kwaliteitsstandaard de CGE-norm beschreven. De bijlege 8 beschrijft de standaarden die handelen over de processen: - 1 vertrouwen beroepenveld examinering - 2 borging deskundigheid examinering - 5 deugdelijkheid examenprocessen van afname, beoordeling en diplomering - 6 borging examenkwaliteit - 7 naleving wettelijke vereisten Standaard 1: vertrouwen van het beroepenveld in de examinering Criterium 1: vertrouwen beroepenveld A. CGE scoort voldoende op het criterium vertrouwen beroepenveld wanneer het representatieve beroepenveld voldoende vertrouwen heeft in de kwaliteit van de examinering B. Toelichting bij het criterium vertrouwen beroepenveld : De domeinexamencommissie verzekert zich met gepaste frequentie en grondigheid van de voldoende mate van vertrouwen van het beroepenveld in de kwaliteit van de examinering door o.a. : - representatief onderzoek; - uit ervaringsgegevens die voortkomen uit de betrokkenheid van het beroepenveld bij constructie en afname; - uit gebleken tevredenheid van het beroepenveld over de kwaliteit van de net gediplomeerde nieuwe medewerker. Zo nodig treft de domeinexamenbureau maatregelen om het vertrouwen van het beroepenveld in de kwaliteit van de examinering te verbeteren. De domeinexamencommissie ziet toe op het effect van deze maatregelen. Standaard 2: deskundigheid van betrokkenen is geborgd Criterium 1: borging deskundigheid A. CGE scoort voldoende op het criterium deskundigheid wanneer de domeinexamencommissie zich met gepaste frequentie en grondigheid vergewist van de deskundigheid van betrokkenen. B. Toelichting bij het criterium borging deskundigheid: De domeinexamencommissie moet zich regelmatig vergewissen van de deskundigheid van de (alle) personeelsleden die betrokken zijn bij examinering: - aan de hand van gegevens uit de constructie en vaststelling van exameninstrumenten, - aan de hand van protocollen (beoordeling en afname van examens) - evaluaties, interne audit en zelfevaluatie. De domeinexamenbureau ziet erop toe dat betrokkenen, zowel binnenschools als buitenschools, voldoen aan de (o.a. in examenplannen en het handboek vastgestelde) vereisten inzake de deskundigheid op het punt van examinering: - en ziet toe op de effectiviteit daarvan. - maakt inzichtelijk in welke mate de betrokkenen aan de deskundigheidscriteria voldoen, treft zo nodig verbetermaatregelen Standaard 5: deugdelijkheid examenprocessen Criterium 1: afname A. CGE scoort voldoende op het criterium afname, wanneer de afname deugdelijk verloopt, conform de kaders van het kwaliteitshandboek CGE. B. Toelichting bij het criterium afname: De afname verloopt deugdelijk wanneer het (voor de domeinexamencommissie) duidelijk wat er tijdens het afnameproces allemaal gebeurt. Het kwaliteitshandboek CGE is de richtlijn. - bijvoorbeeld aan de hand van processen verbaal/protocollen - evaluaties.

18 Het examenproces wordt geëvalueerd. De domeinexamenbureau analyseert wat mogelijke oorzaken zijn als processen niet naar wens verlopen, en stelt verbeterplannen vast. Standaard 5: deugdelijkheid examenprocessen Criterium 2: beoordeling A. CGE scoort voldoende op het criterium beoordeling, wanneer de beoordeling aan de kwaliteitseisen van Amarantis voldoet, die zijn vastgelegd in het kwaliteitshandboek CGE. B. Toelichting bij het criterium beoordeling: De beoordeling is goed, wanneer (voor de domeinexamenbureau) duidelijk is dat deze zorgvuldig en betrouwbaar wordt uitgevoerd. - bijvoorbeeld aan de hand van resultatenanalyses, - evaluaties - gegevens uit (steekproefsgewijze) dubbele beoordelingen (vier en zes ogen principe). De domeinexamenbureau houdt bij wanneer zij beoordelingsresultaten aanpast en tot welke verbeteracties deze correcties leiden of hebben geleid (vastgestelde cesuur). Het beoordelingsproces wordt geëvalueerd. De domeinexamenbureau analyseert wat mogelijke oorzaken zijn als processen niet naar wens verlopen, en stelt verbeterplannen vast. Standaard 5: deugdelijkheid examenprocessen Criterium 3: diplomering en certificering A. CGE scoort voldoende op het criterium afname, wanneer diploma s en certificaten op deugdelijke gronden worden afgegeven. B. Toelichting bij het criterium diplomering en certificering: Diploma s en certificaten worden op deugdelijke gronden afgegeven wanneer het (voor de domeinexamenbureau) duidelijk is dat de uitgifte van diploma s en/of certificaten volgens de (in het kwaliteitshandboek CGE) vastgestelde procedure is verlopen. De domeinexamenbureau moet zich desgevraagd kunnen verantwoorden over haar besluiten in deze. Standaard 6: borging examinering Criterium 1: kwaliteitsborging A. CGE scoort voldoende op het criterium kwaliteitsborging wanneer de domeinexamenbureau zich met een gepaste frequentie en grondigheid verzekert van de integrale kwaliteit van de examinering. B. Toelichting bij het criterium kwaliteitsborging: De domeinexamenbureau moet met een gepaste frequentie en grondigheid de integrale kwaliteit van de examinering beoordelen: - met medewerking van onafhankelijk deskundigen - de domeinexamenbureau door legt over de uitkomsten van deze beoordeling verantwoording af aan belanghebbenden - de domeinexamenbureau treft indien nodig maatregelen ter verbetering en ziet toe op de effectiviteit van deze verbeteringen Standaard 7: naleving Wettelijke vereisten Criterium 1: naleving vereisten A. CGE scoort voldoende op dit criterium wanneer deze voldoet aan de wettelijke eisen betreffende: - Informatie over het examen (in OER of ander document) (art en art van de WEB) - Commissie van Beroep Examens (art en art ) - Domeinexamencommissie ( waar onder art en art vijfde lid) - Openbare verantwoording (art ).

19 Bijlage 10 Evaluatie/examenaudit Amarantis levert voor het externe kwaliteitstoezicht (audit) op de examens de verschillende documenten en bewijzen aan in een logisch verband, op basis van de organisatiestructuur CGE. In het onderstaande schema is een overzicht gegeven van de verdeling (werkafspraken) voor de voorbereiding van een examenaudit. Thema Standaard Criteria Onderwijs 8. Vertrouwen beroepenveld examinering Aanleveren van procesondersteunende bewijzen en documenten door: AEC DEC DEB Opleidingsteam 2. Vertrouwen beroepenveld Convenanten en Contacten met het BPV(aandeel) voor samenwerkingskaders met beroepenveld (verslagen kwalificatie het beroepenveld en afspraken op papier) Bedrijfscontacten Constructie (schrijfgroep (verslagen en incl. bedrijven) evenementen 9. Borging deskundigheid. examinering 2. Borging deskundigheid Scholingsbeleid CGE Scholingsbudget CGE Scholingsactiviteiten (offertes etc.) Scholingsactiviteiten (deelname en resultaten) 10. Dekking exameninstrument 11. toetstechnische kwaliteit exameninstrument. 12. Deugdelijkheid examenprocessen 3. Dekkingsgraad 4. Cesuur 4. Informatie kandidaat 5. Afnamecondities 6. Beoordelingsvoorschrift 4. Afname 5. Beoordeling 6. Diplomering/certificering Verslagen AEC vergaderingen Organisatiestructuur Vaststellingsverslag (cf. de steekproef) Specifiek deel CPL +TOP EVC procedure Sturing en communicatie over processen Verslagen bezwaar procedure Examenproduct en examenplannen (cf. steekproef) Controleformulieren Digitaal administratief volgsysteem (ter inzage) Managementinformatie Persoonlijk deel CPL Afname protocollen Presentielijsten Inzagenprocedure (etc.) Vaststelling van examenresultaten (als gedelegeerde DEC-taak) Naleving wettelijke vereisten 13. Borging examinering 2. kwaliteitsborging Betrokkenheid bij het evaluatieproces: opstellen van het evaluatieverslag en de verbeterplannen Het op de audit-datum meest recente zelfevaluatieverslag wordt aangeleverd via DEC en AEC) 14. Naleving wettelijke 2. Naleving wettelijke vereisten vereisten Algemeen deel CPL Kwaliteitshandboek Commissie beroep examens verantwoording/ jaarverslag Openbare commissieverslagen Openbare verslagen DEC (communicatie over) besluiten/procedures (functioneren als DEC) Niet uitputtend. Samenstelling van de lijst van aan te leveren documenten hangt samen met evaluatie en/of specifieke vragen van de toezichthouder

20 Bijlage 11: Evaluatieformulieren 1. Evaluatieformulier Domeinexamenbureau 2. Evaluatieformulier TM als (gedelegeerd) lid van DEC, verantwoordelijk voor afname 3. Evaluatieformulier Examensecretariaat 4. Evaluatieformulier Constructeurs/schrijfgroep (inkoop) 5. Evaluatieformulier Vaststellers van examenproducten 6. Evaluatieformulier Beoordelaars/examinatoren* 7. Evaluatieformulier Examenkandidaten * * Dit evaluatieformulier maakt deel uit van de afnameprocedure en wordt na afloop van het examen deer de betreffende functionaris ingevuld.

21 Evaluatie Domeinexamenbureau (DEB) Interne kwaliteitsborging van examenprocessen 2011 Taken en bevoegdheden DEB (uit het kwaliteitshandboek CGE) Het domeinexamenbureau zorgt voor het op verantwoorde wijze beheren en archiveren van examenproducten, de administratieve verwerking van de resultaten en eventuele andere taken. Het DEB kent geen inhoudelijke taken. Het DEB genereert managementinformatie ten behoeve van de domeinexamencommissie en zorgt voor: - Archiveren, beheren en verspreiden van examenproducten, - archiveren van gemaakt werk en/of beoordelingsformulieren, - (doen)invoeren van beoordelingen van deelnemers in het registratiesysteem, - aanmaak en uitgifte van diploma s Evaluatie onderwerp j/n aandachtspunten/actie 1. Personele bezetting en faciliteit DEB - DEB is volledig bezet (2 personen) - DEB is voldoende gefaciliteerd 2. Logistieke processen - DEB beschikt voor alle actieve crebo s over een examenplan. - de examenplannen zijn voorzien van alle relevante gegevens. - Vastgestelde examens voor alle afnamen zijn tijdig beschikbaar. - Beheer en uitgifte examenproducten conform afgesproken werkproces. 3. Aanmaak & uitgifte van diploma s - Uitgifte documenten verloopt conform het handboek/instructie DEC - Archivering verloopt conform het handboek/instructie DEC Ingevuld door: Datum:

22 Evaluatie TM als gedelegeerd lid van de DEC Interne kwaliteitsborging van examenprocessen 2011 TM (verantwoordelijk voor het afnemen van examens, conform het kwaliteitshandboek CGE) Als gedelegeerd lid van de examencommissie is de TM verantwoordelijk voor de uitvoering van het examen en bewaakt en beheert deze het totale proces van de examinering. Taken en bevoegdheden van de TM in deze rol: - aanwijzen (formeel) van de examinatoren, - erop toezien dat alle bij de afname betrokkenen goed/tijdig zijn geïnformeerd en geïnstrueerd, - oordelen over geldigheid van overmachtsituaties (zo nodig toekennen extra examenmomenten), - nemen van maatregelen bij geconstateerde onregelmatigheden, - vaststellen van regels met betrekking tot een goede gang van zaken tijdens het examen, - vaststellen van richtlijnen en aanwijzingen voor beoordeling en uitslag, - vaststellen van de einduitslag, - uitreiken van diploma s (en andere examendocumenten), - evaluatie en verslaglegging omtrent het examenproces (toezien op het invullen van protocollen). Evaluatie Onderwerp j/n aandachtspunten/actie 1. Aanstelling - De aanstelling als lid van de DEC is formeel vastgelegd. - De beschikbare faciliteiten zijn toereikend voor het vervullen van deze taak. 2. Begeleiden van het afnameproces - U heeft in deze functie temaken (gehad) met ervaringscertificaten (EVC procedure) - Indien ja: de procedures hieromtrent zijn voor voldoende duidelijk beschreven. - Werkprocessen voor afname zijn voldoende duidelijk beschreven. - Voor uw locatie(s) is aanvullend op het handboek een examenreglement opgesteld. - Examenkandidaten en andere betrokkenen worden voorbereid op het examen. 3. Logistieke processen - U (het examensecretariaat) beschikt tijdig over alle noodzakelijke documenten. - De communicatie met het DEB verloopt voldoende soepel 4. uitreiken van diploma s - Uitgifte documenten verloopt conform het handboek/instructie DEC Ingevuld door: Datum:

23 Evaluatie Examensecretariaat Interne kwaliteitsborging van examenprocessen 2011 Administratieve ondersteuning van de afname (uit het kwaliteitshandboek CGE) De locale administratie (gespecialiseerde administratieve examenfunctionaris) zorgt voor het op verantwoorde wijze regelen van de logistiek rondom afname, beoordeling en eventuele andere taken. Taken en bevoegdheden van de administratieve examenfunctionaris De administratieve examenfunctionaris zorgt voor: - regelen van faciliteiten voor afname en beoordeling, - maken van examenroosters, - uitnodigen van de betrokkenen en deze voorzien van de instructie, Criteria voor aanstelling van de administratieve examenfunctionaris De administratieve examenfunctionaris - beschikt over administratieve competenties, - beschikt over competenties op het terrein van planning en logistiek, - is bekend met de examenorganisatie van de betreffende organisatorische eenheid Evaluatie Onderwerp j/n aandachtspunten/actie 1. Aanstelling - U bent aangesteld door de TM (lid van de DEC). - U bent op de hoogte van de specifieke criteria waaraan u dient te voldoen. - U voldoet aan de specifieke criteria die in het handboek zijn genoemd. 2. Werkzaamheden - De benodigde informatie voor het regelen van de administratieve ondersteuning werd tijdig ontvangen. - De examenbundels zijn tijdig door de TM aangevraagd en door het examensecretariaat ontvangen. - De faciliteiten voor afname en beoordeling waren aanwezig. - De examenroosters zijn tijdig verstrekt aan alle betrokkenen. - Alle betrokkenen zijn tijdig uitgenodigd en voorzien van een instructie. Ingevuld door: Betreffende TM( s): Datum: Afnamelocatie:

24 Evaluatie Constructeurs/schrijfgroep (inkoop) Interne kwaliteitsborging van examenprocessen 2011 Taken en bevoegdheden toetsconstructeurs/schrijfgroep (uit het kwaliteitshandboek CGE) In het kader van competentiegerichte examens is de taak van de toetconstructeur tweeledig. 1. Het construeren van nieuwe examenproducten. Dat betreft: a) het opstellen van een overzicht, bevattende de kwalificatie, kerntaken en competenties, b) het opstellen van een overzicht waarin per kerntaak is aangegeven met welk(e) instrument(en) van examinering deze kerntaak wordt getoetst, c) het opstellen van een overzicht van beoordelingscriteria, d) het examenproduct: - opdracht(en) en afnamecondities - instructie voor de examenkandidaat - criteria en instructie voor de examinator - beoordelingsmodel (met de beoordelingscriteria) - cesuur 2. Het onderhouden en bijstellen van bestaande examenproducten Dat betekent: a) Wanneer de uitkomst van de evaluatie (zie bij interne kwaliteitsborging) inhoudelijke verbeterpunten bevat die het examenproduct betreffen, wordt het examenproduct op die punten door de constructeurs verbeterd. b) De bijgestelde versie wordt opnieuw aan de vaststellingscommissie aangeboden. Evaluatie onderwerp j/n aandachtspunten/actie 1. Personele bezetting en faciliteit toetsconstructeurs/schrijfgroep - De schrijfgroep is voldoende bezet (voorzitter en minimaal 6 leden) - Leden schrijfgroep zijn deskundig/geschoold - De schrijfgroep is voldoende gefaciliteerd 2. Constructieproces - De schrijfgroep beschikt tijdig over de desbetreffende examenplannen, inclusief uitkomsten evaluaties - Toetsconstructie gebeurt deskundig - De schrijfgroep levert conform afspraak de examenbundel aan bij het DEB Ingevuld door: Datum:

25 Evaluatie Domeinvaststellingscommissie (DVC) Interne kwaliteitsborging van examenprocessen 2011 Taken en bevoegdheden DEC (uit het kwaliteitshandboek CGE) De DVC controleert op verantwoorde wijze de toetstechnische kwaliteit, dekkingsgraad en niveau van het examenproduct voor die kwalificatie(s) waarvoor zij is ingesteld en adviseert de domeinexamencommissie om het product vast te stellen. De vaststellingscommissie kan examendocumenten in de ontwikkelfase goedkeuren dan wel afkeuren. In het geval van een afkeuring stelt de vaststellingscommissie een rapport op met adviezen voor verbetering. De vaststellingscommissie zorgt voor beoordelen, becommentariëren en (advies over) vaststelling van het complete examenbundel: - een overzicht, bevattende de kwalificatie, kerntaken werkprocessen en competenties - een overzicht waarin per kerntaak is aangegeven met welk(e) instrument(en) van examinering deze kerntaak wordt getoetst, - een overzicht van beoordelingscriteria en de bijbehorende cesuur, - het examenproduct Evaluatie onderwerp j/n aandachtspunten/actie 1. Personele bezetting en faciliteit DVC - DVC is voldoende bezet (voorzitter en minimaal 3 leden) - Leden DVC zijn deskundig/geschoold - DVC is voldoende gefaciliteerd 2. Vaststellingsproces - DVC ontvangt volledige examenbundels. - Vaststelling gebeurt deskundig en conform checklist - Vaststelling gebeurt binnen de afgesproken termijn - Vaststellingsverslagen zijn duidelijk en volledig 3. Opstellen vaststellingsverslag - DVC stelt altijd bij afkeuring van een examenbundel een verslag ter verbetering op - DVC stelt bij vaststelling van de examenbundel altijd een advies ter vaststelling op Ingevuld door: Datum:

26 Evaluatie Beoordelaars/examinatoren Interne kwaliteitsborging van examenprocessen 2011 Domein Opleiding Crebonummer Examencode Naam examinator(en) Datum van afname (Vooraf in te vullen door de constructeur) (Vooraf in te vullen door de constructeur) (Vooraf in te vullen door de constructeur) (Vooraf in te vullen door de constructeur) (in te vullen door examinator(en)) (in te vullen door examinator(en)) 1. Hoeveel studenten hebben dit examen tegelijk afgelegd?. 2a. Hoeveel examinatoren hebben dit examen afgenomen? b. Hoeveel van deze examinatoren zijn werkzaam in de beroepspraktijk? Heeft u vooraf voldoende informatie gehad over: a. De plaats van het examen ja nee b. Het tijdstip van het examen ja nee c. De duur van het examen ja nee d. De manier van afname ja nee e. Uw verantwoordelijkheden ja nee f. De manier van beoordelen ja nee 2. Ik ben tevreden over de inhoud van dit examen. helemaal mee eens eens oneens helemaal mee oneens weet niet 3. Ik had voldoende houvast aan het beoordelingsprotocol om de student te beoordelen. helemaal mee eens eens oneens helemaal mee oneens weet niet 4. Ik ben tevreden over de afname van het examen. helemaal mee eens eens oneens helemaal mee oneens weet niet 5. Ik ben tevreden over de cesuur voor dit examen (grens tussen voldoende en onvoldoende) helemaal mee eens eens oneens helemaal mee oneens weet niet Ruimte voor opmerkingen over dit examen: Bij 2 of meer examinatoren s.v.p. samen 1 formulier invullen en de naam van de examinator die het formulier invult hier vermelden.

27 Evaluatie Examenkandidaten Interne kwaliteitsborging van examenprocessen 2011 Domein Opleiding Crebonummer Examencode Datum van afname (Vooraf in te vullen door de constructeur) (Vooraf in te vullen door de constructeur) (Vooraf in te vullen door de constructeur) (Vooraf in te vullen door de constructeur) (in te vullen door student) 1. Ik heb vooraf voldoende informatie gehad over: a. De plaats van het examen ja nee b. Het tijdstip van het examen ja nee c. Hoe lang het examen zou duren ja nee d. Wat ik moest doen ja nee e. Wie mij ging beoordelen ja nee f. Waarop ik zou worden beoordeeld ja nee g. Waar de grens ligt voor zakken of slagen ja nee h. Hoe en wanneer de uitslag bekend gemaakt zal worden ja nee i. De manier waarop ik inzage in de beoordeling kan krijgen ja nee 2. Het examen past bij wat ik moet kennen en kunnen. helemaal mee eens eens oneens helemaal mee oneens weet niet 3. Ik ben tevreden over de manier waarop het examen is afgenomen. helemaal mee eens eens oneens helemaal mee oneens weet niet 4. De manier van beoordelen tijdens het examen kwam overeen met de informatie die ik vooraf heb gehad (zie ook vraag 2e, 2f en 2g). helemaal mee eens eens oneens helemaal mee oneens weet niet Ruimte voor opmerkingen over dit examen:

Criterium: Borging deskundigheid Een opleiding scoort voldoende op dit criterium wanneer de examinering overeenkomt met het volgende portret.

Criterium: Borging deskundigheid Een opleiding scoort voldoende op dit criterium wanneer de examinering overeenkomt met het volgende portret. Bijlage (Behorend bij de `Regeling standaarden examenkwaliteit MBO, van 31 januari 2009, kenmerk BVE-STELSEL/2009-97923) Inleiding Onderstaand worden 7 standaarden voor de examenkwaliteit gegeven. Bij

Nadere informatie

DE EINDHOVENSE SCHOOL ONDERZOEK KWALITEITSVERBETERING EXAMINERING

DE EINDHOVENSE SCHOOL ONDERZOEK KWALITEITSVERBETERING EXAMINERING DE EINDHOVENSE SCHOOL ONDERZOEK KWALITEITSVERBETERING EXAMINERING 2010-2011 Utrecht, juni 2010 Rapportage kwaliteitsverbetering examinering de eindhovense school 2010 p. 2 van 20 VASTSTELLING RAPPORT Dit

Nadere informatie

Grafisch Lyceum Rotterdam ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2009

Grafisch Lyceum Rotterdam ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2009 Grafisch Lyceum Rotterdam ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2009 Utrecht, maart 2010 p. 2 van 27 VASTSTELLING RAPPORT Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteit van de examinering

Nadere informatie

p/a Structuurbaan 2, 3439 MB Nieuwegein Let op: ook invullen in voettekst vanaf blz. 2. Let op: ook invullen in voettekst vanaf blz. 2.

p/a Structuurbaan 2, 3439 MB Nieuwegein Let op: ook invullen in voettekst vanaf blz. 2. Let op: ook invullen in voettekst vanaf blz. 2. MetaB-instrument exameninstrumenten, gebaseerd op Bijlage A behorende bij artikel 1 van de 'Regeling standaarden examenkwaliteit mbo 2012, geldend vanaf 01-08-2016 en de Normenbundel exameninstrumenten,

Nadere informatie

ROC Eindhoven ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING DIPLOMA-ROUTE GASTOUDERS 2010

ROC Eindhoven ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING DIPLOMA-ROUTE GASTOUDERS 2010 ROC Eindhoven ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING DIPLOMA-ROUTE GASTOUDERS 2010 Utrecht, juli 2010 p. 2 van 27 VASTSTELLING RAPPORT Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteit van de

Nadere informatie

Europort Business School ONDERZOEK KWALITEITSVERBETERING EXAMINERING

Europort Business School ONDERZOEK KWALITEITSVERBETERING EXAMINERING Europort Business School ONDERZOEK KWALITEITSVERBETERING EXAMINERING 2010-2011 Utrecht, juli 2011 p. 2 van 23 Vaststelling rapport Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteitsverbetering

Nadere informatie

Europort Business School ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2010-2011

Europort Business School ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2010-2011 Europort Business School ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2010-2011 Utrecht, december 2011 p. 2 van 22 Vaststelling rapport Dit conceptrapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteit van

Nadere informatie

Instituut Schoevers BV ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2010-2011

Instituut Schoevers BV ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2010-2011 Instituut Schoevers BV ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2010-2011 Utrecht, september 2011 p. 2 van 26 Vaststelling rapport Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteit van de examinering

Nadere informatie

Mediacollege Amsterdam ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2009

Mediacollege Amsterdam ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2009 Mediacollege Amsterdam ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2009 Utrecht, januari 2010 p. 2 van 25 VASTSTELLING RAPPORT Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteit van de examinering

Nadere informatie

MetaB-instrument exameninstrumenten, gebaseerd op de 'Normenbundel exameninstrumenten', versie januari 2014

MetaB-instrument exameninstrumenten, gebaseerd op de 'Normenbundel exameninstrumenten', versie januari 2014 MetaB-instrument exameninstrumenten, gebaseerd op de 'Normenbundel exameninstrumenten', versie januari 2014 Naam toeleverancier: Adresgegevens: Naam contactpersoon: Telefoonnummer contactpersoon: Kwalificatie

Nadere informatie

Examenorganisatie SVPB ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2010-2011

Examenorganisatie SVPB ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2010-2011 Examenorganisatie SVPB ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2010-2011 Utrecht, mei 2011 p. 2 van 19 Vaststelling rapport Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteit van de examinering

Nadere informatie

Best Alert ONDERZOEK KWALITEITSVERBETERING EXAMINERING 2010-2011

Best Alert ONDERZOEK KWALITEITSVERBETERING EXAMINERING 2010-2011 Best Alert ONDERZOEK KWALITEITSVERBETERING EXAMINERING 2010-2011 Utrecht, februari 2012 p. 2 van 26 Vaststelling rapport Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteitsverbetering

Nadere informatie

Vaststellingsformulier beroepsspecifiek examen Bijlage 6

Vaststellingsformulier beroepsspecifiek examen Bijlage 6 Vaststellingsformulier beroepsspecifiek examen Bijlage 6 Administratieve informatie Naam of namen examenopdracht(en): Crebo en KD versie: Versienummer: Cohort (start opleiding): Kerntaak: Werkprocessen:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 16683 15 september 2011 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 2 september 2011, nr. BVE/312893,

Nadere informatie

AOC de Groene Welle ONDERZOEK KWALITEITSVERBETERING EXAMINERING

AOC de Groene Welle ONDERZOEK KWALITEITSVERBETERING EXAMINERING AOC de Groene Welle ONDERZOEK KWALITEITSVERBETERING EXAMINERING 2010-2011 Utrecht, november 2011 p. 2 van 25 Vaststelling rapport Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteitsverbetering

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : SH&M Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Logistiek medewerker houthandel Crebonummer : 95331 Is er sprake

Nadere informatie

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Naam Examenleverancier : KCH Examens Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Assistent Logistiek Medewerker Crebonummer : 93731 Is er

Nadere informatie

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst. Indien er sprake is van het toetsen van een product: Crebonummer : Is er sprake van een Kadertoets

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst. Indien er sprake is van het toetsen van een product: Crebonummer : Is er sprake van een Kadertoets Naam Examenleverancier : Sectorinstituut Transport & Logistiek Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Logistiek teamleider Crebonummer

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : VTL Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Manager Transport en Logistiek Crebonummer : 91870 Is er sprake

Nadere informatie

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Naam Examenleverancier : Savantis Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Schoonmaak- en Glazenwassen (Schoonmakermedewerker vloeronderhoud)

Nadere informatie

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst. Indien er sprake is van het toetsen van een product: Crebonummer : Is er sprake van een Kadertoets

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst. Indien er sprake is van het toetsen van een product: Crebonummer : Is er sprake van een Kadertoets Naam Examenleverancier : Savantis Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Gezel schilder voorman Crebonummer : 91461 Is er sprake van

Nadere informatie

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Naam Examenleverancier : Sectorinstituut Transport & Logistiek Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Chauffeur erenvervoer, Cohort

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : SHE Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Manager/ondernemer Horeca Crebonummer : 90303 Is er sprake van

Nadere informatie

ROC van Amsterdam ONDERZOEK KWALITEITSVERBETERING EXAMINERING 2010-2011

ROC van Amsterdam ONDERZOEK KWALITEITSVERBETERING EXAMINERING 2010-2011 ROC van Amsterdam ONDERZOEK KWALITEITSVERBETERING EXAMINERING 2010-2011 Utrecht, september 2011 p. 2 van 27 Vaststelling rapport Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteit van

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : VTL Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Assistent Logistiek Medewerker Crebonummer : 93732 Is er sprake

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : LTTR Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product :Frontoffice manager Crebonummer :94072 Is er sprake van een Kadertoets

Nadere informatie

Naam Examenleverancier. Beoordeling audit examinering 2012 2013 Rapportage inkoopaudit examenproducten en diensten op examinering 2012 2013

Naam Examenleverancier. Beoordeling audit examinering 2012 2013 Rapportage inkoopaudit examenproducten en diensten op examinering 2012 2013 Naam Examenleverancier : Fundeon Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Waterbouwer Crebonummer : 94020 Is er sprake van een Kadertoets

Nadere informatie

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Naam Examenleverancier : Savantis Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Gezel Stukadoor (Decoratie) Crebonummer : 91501 Is er sprake

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : VOC Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Autoschadehersteller, niveau 2 Crebonummer : 95030 Is er sprake

Nadere informatie

P3Transfer B.V. ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING

P3Transfer B.V. ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING P3Transfer B.V. ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2010-2011 Utrecht, oktober 2011 p. 2 van 31 Vaststelling rapport Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteit van de examinering dat

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : Visavi Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Junior Kapper Crebonummer : 95120 Is er sprake van een Kadertoets

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : Fundeon Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Dakdekker riet Crebonummer : 93845 Is er sprake van een kadertoets

Nadere informatie

Naam Examenleverancier

Naam Examenleverancier Naam Examenleverancier : SHE Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Zelfstandig werkend Kok Crebonummer : 95420 Is er sprake van een

Nadere informatie

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Naam Examenleverancier : KCH Examens Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Commercieel medewerker binnendienst Crebonummer : 90112

Nadere informatie

Et Examentaken mbo WWW.EXAMINERINGMBO.NL Examentaken mbo Wat is het? De Examentaken mbo omschrijven alle taken die worden uitgevoerd ten behoeve van de examinering in het mbo. Het is een hulpmiddel om

Nadere informatie

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Naam Examenleverancier : Savantis Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Entreeopleiding assistent assistent dienstverlening en zorg

Nadere informatie

Berechja College ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING

Berechja College ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING Berechja College ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2010-2011 Utrecht, februari 2011 Rapportage kwaliteit examinering 2010-2011 Berechja College p. 2 van 27 Vaststelling rapport Dit rapport bevat de resultaten

Nadere informatie

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst

Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Naam Examenleverancier : Savantis Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Entreeopleiding assistent Bouwen, wonen en onderhoud - Stukadoor

Nadere informatie

3. Een norm voor valide examenproducten norm voor valide examenproducten cesuur exameninstrumentarium

3. Een norm voor valide examenproducten norm voor valide examenproducten cesuur exameninstrumentarium Dit document is een onderdeel uit het advies Drie routes naar een valide examenproduct van mei 2016. De uitwerking van het advies vindt plaats vanaf augustus 2016 door de hiervoor aangestelde kwartiermaker

Nadere informatie

Naam Examenleverancier :

Naam Examenleverancier : Naam Eamenleverancier : Toetsing Organisatieaudit Product Dienst Indien er sprake is van het toetsen van een product: Naam Product : Crebonummer : In te vullen door de Organisatie auditor van Kiwa Naar

Nadere informatie

Over werken met Examens Dienstverlening/ Vaststellingsformulier

Over werken met Examens Dienstverlening/ Vaststellingsformulier Over werken met Examens Dienstverlening/ Vaststellingsformulier Relevantie en betrouwbaarheid: De examens zijn geconstrueerd door een constructiegroep van 7 roc s en zijn vastgesteld door een vaststellingscommissie

Nadere informatie

Stichting Nimeto ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2009

Stichting Nimeto ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2009 Stichting Nimeto NDERZEK KWALITEIT EXAMINERING 2009 Utrecht, december 2009 p. 2 van 30 VASTSTELLING RAPPRT Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteit van de examinering dat op

Nadere informatie

TOEZICHT OP TALEN vanaf 2013

TOEZICHT OP TALEN vanaf 2013 TOEZICHT OP TALEN vanaf 2013 Regelgeving mbt taal en rekenen is ingewikkeld Toezicht voortvloeiend uit de regelgeving behoeft op onderdelen verduidelijking of wijziging 2013 en verder: toezicht op talen

Nadere informatie

Et Examentaken mbo WWW.EXAMINERINGMBO.NL Examentaken mbo Wat is het? De Examentaken mbo omschrijven alle taken die worden uitgevoerd ten behoeve van de examinering in het mbo. Het is een hulpmiddel om

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 18409 4 april 2017 Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 22 maart 2017, nr. MBO/1087949, houdende

Nadere informatie

AOC de Groene Welle ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2009

AOC de Groene Welle ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2009 AOC de Groene Welle ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2009 Utrecht, februari 2010 p. 2 van 29 VASTSTELLING RAPPORT Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteit van de examinering dat

Nadere informatie

De instelling toont aan dat het beroepenveld vertrouwen heeft in de kwaliteit van de examinering

De instelling toont aan dat het beroepenveld vertrouwen heeft in de kwaliteit van de examinering Bijlage 1, behorende bij artikel 1: standaarden en normering voor kwaliteit van Inhoud standaarden voor kwaliteit van Domein A: Validering door belanghebbenden Standaard 1 (niveau exameneenheid): het beroepenveld

Nadere informatie

Begrippenkader examinering mbo

Begrippenkader examinering mbo Begrippenkader examinering mbo Datum : 15 juli 2011 Voorwoord Om tot standaardisering van examinering in het MBO te komen is onder andere een eenduidig begrippenkader examinering mbo ontwikkeld. Het merendeel

Nadere informatie

Handboek Examinering 2013-2014

Handboek Examinering 2013-2014 Handboek Examinering 2013-2014 Inhoudsopgave blz. Hoofdstuk 1. Inleiding 1.1 Visie op examineren 3 1.2 Basisregels uitvoeren examinering 3 1.3 Scope van het handboek examinering 4 1.4 Opzet van het handboek

Nadere informatie

ROC de Leijgraaf ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2010-2011

ROC de Leijgraaf ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2010-2011 ROC de Leijgraaf ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2010-2011 Utrecht, april 2011 p. 2 van 41 Vaststelling rapport Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteit van de examinering dat

Nadere informatie

Uitgeverij Deviant ONDERZOEK KWALITEIT EXAMENINSTRUMENTEN EXAMENLEVERANCIERS 2009

Uitgeverij Deviant ONDERZOEK KWALITEIT EXAMENINSTRUMENTEN EXAMENLEVERANCIERS 2009 Uitgeverij Deviant ONDERZOEK KWALITEIT EXAMENINSTRUMENTEN EXAMENLEERANCIERS 2009 Amersfoort, juni 2009 ASTSTELLING RAPPORT Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteit van de examinering

Nadere informatie

De producteisen uit de norm voor valide exameninstrumenten

De producteisen uit de norm voor valide exameninstrumenten De producteisen uit de norm voor valide exameninstrumenten Oktober 2017 Kwartiermaker Validering Examens MBO Inhoud Toelichting norm 2 Solide basis 2 Toepassing norm in de drie routes 2 Producteisen 4

Nadere informatie

Examenplan , 2016, 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Doktersassistent. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016, 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Doktersassistent. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Doktersassistent Uitstroom crebo 25473 Kwalificatiedossier Doktersassistent Instroom crebo 23180 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar

Nadere informatie

Cohortenschema s m.b.t. kaders en regelgeving examinering Nederlands, rekenen, Engels en overige moderne vreemde talen 09-01-2012

Cohortenschema s m.b.t. kaders en regelgeving examinering Nederlands, rekenen, Engels en overige moderne vreemde talen 09-01-2012 1 Cohortenschema s m.b.t. kaders en regelgeving examinering Nederlands, rekenen, Engels en overige moderne vreemde talen 09-01-2012 In dit overzicht vindt u schema s die betrekking hebben op: Mbo niveau

Nadere informatie

Examenplan , 2017, 2018, examenplan en diplomavereisten Medewerker human resource management (HRM), (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017, 2018, examenplan en diplomavereisten Medewerker human resource management (HRM), (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25146 Kwalificatiedossier Juridisch-administratieve beroepen Instroom crebo 23066 Domein Economie en administratie Domein crebo 79090

Nadere informatie

Examineren/diplomeren MBO Amersfoort

Examineren/diplomeren MBO Amersfoort Examineren/diplomeren MBO Uitgangs- en vertrekpunten examinering Kaders Onderwijs- en examenvisie Kwaliteitsborging examenprocessen Examenorganisatie MBO 2 Alles te vinden op PE MBO 3 Uitgangspunten examineren

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Bedrijfsadministrateur (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Bedrijfsadministrateur (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25138 Kwalificatiedossier Financieel administratieve beroepen Instroom crebo 23065 Domein Economie en administratie Domein crebo

Nadere informatie

Examenplan , 2018, Financieel administratief medewerker (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, Financieel administratief medewerker (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Financieel administratief Uitstroom crebo 25139 Kwalificatiedossier Financieel administratieve beroepen Instroom crebo 23065 Domein Economie en administratie

Nadere informatie

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Medewerker secretariaat en receptie (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Medewerker secretariaat en receptie (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25150 Kwalificatiedossier Ondersteunende administratieve beroepen Crebo 23068 Domein Economie en administratie Crebo 79090 Versiejaar KD 1-8-2015

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Sport- en bewegingsleider (P1) (HKS, pilot vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Sport- en bewegingsleider (P1) (HKS, pilot vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, pilot vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Crebo 25415 Kwalificatiedossier Sport en Bewegen Crebo 23163 Domein Veiligheid en sport Crebo 79100 Versiejaar KD 2015 Niveau 3 Geldig voor

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Facilitair leidinggevende. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Facilitair leidinggevende. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25175 Kwalificatiedossier Ondernemer horeca/bakkerij Instroom crebo 23083 Domein Horeca en bakkerij Domein crebo 79120 Versiejaar

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek Examinering Editie 2011 voor Competentiegerelateerde examens

Kwaliteitshandboek Examinering Editie 2011 voor Competentiegerelateerde examens Kwaliteitshandboek Examinering Editie 2011 voor Competentiegerelateerde examens Colofon Kwaliteitshandboek Examinering voor Competentiegerelateerde examens Versie: 1.0 Vastgesteld d.d. 29 maart 2011 in

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Junior assistent-accountant (P3) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Junior assistent-accountant (P3) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25140 Kwalificatiedossier Financieel administratieve beroepen Crebo 23065 Domein Economie en administratie Crebo 79090 Versiejaar KD 1-8-2015,

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Medewerker secretariaat en receptie (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Medewerker secretariaat en receptie (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25150 Kwalificatiedossier Ondersteunende administratieve beroepen Instroom crebo 23068 Domein Economie en administratie Domein crebo

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport- en bewegingsagogie (P4) (HKS, vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport- en bewegingsagogie (P4) (HKS, vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25412 Kwalificatiedossier Sport en Bewegen Instroom crebo 23163 Domein Veiligheid en sport Domein crebo 79100 Versiejaar KD 1-8-2018

Nadere informatie

Toevoeging talen 29-9-2010 1

Toevoeging talen 29-9-2010 1 Inleiding In het schooljaar 2009-2010 zijn er veel (landelijke) ontwikkelingen geweest op het gebied van AVO. Dit memo is niet volledig maar geeft de belangrijkste besluiten aan m.b.t. de examinering van

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Juridischadministratief. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Juridischadministratief. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Juridisch-administratief dienstverlener, (P1) Uitstroom crebo 25145 Kwalificatiedossier Juridisch-administratieve beroepen Instroom crebo 23066 Domein

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport- en bewegingsagogie (P4) (HKS, pilot vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport- en bewegingsagogie (P4) (HKS, pilot vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, pilot vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Coördinator Crebo 25412 Kwalificatiedossier Sport en Bewegen Crebo 23163 Domein Veiligheid en sport Crebo 79100 Versiejaar KD 2015 Niveau 4

Nadere informatie

Toetsen voor de Moderne Vreemde Talen en het Nederlands

Toetsen voor de Moderne Vreemde Talen en het Nederlands Toetsen voor de Moderne Vreemde Talen en het Nederlands bij het Common European Framework Instructie voor de kandidaat - 2 - Instructie voor de kandidaat Lees deze instructie voordat je een examen gaat

Nadere informatie

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Manager/ondernemer horeca (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018, examenplan en diplomavereisten Manager/ondernemer horeca (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25184 Kwalificatiedossier Ondernemer horeca/bakkerij Instroom crebo 23087 Domein Horeca en bakkerij Domein crebo 79120 Versiejaar

Nadere informatie

Verantwoording eindexamenresultaat per kerntaak Ondernemer Retail ( crebo 25166) ( Kwalificerend)

Verantwoording eindexamenresultaat per kerntaak Ondernemer Retail ( crebo 25166) ( Kwalificerend) Verantwoording eindexamenresultaat per kerntaak Ondernemer Retail ( crebo 25166) ( Kwalificerend) Kerntaak 1: Start een retailonderneming BOR-OP-s Ondernemingsplan schriftelijk min 35,0% BOR-OP-v Ondernemingsplan

Nadere informatie

Examenplan , 2016 t/m 2019, examenplan en diplomavereisten Klantmedewerker Bancaire Diensten, (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 t/m 2019, examenplan en diplomavereisten Klantmedewerker Bancaire Diensten, (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Klantmedewerker Bancaire Diensten (P1) Uitstroom crebo 25544 Kwalificatiedossier Financiële dienstverlening Instroom crebo 23216 Domein Economie

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Medewerker marketing en communicatie (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Medewerker marketing en communicatie (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Medewerker Crebo 25148 Kwalificatiedossier Marketing, communicatie en evenementen Crebo 23067 Domein Economie en administratie Crebo 79090 Versiejaar

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport, bewegen en gezondheid (P3) (HKS, vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator sport, bewegen en gezondheid (P3) (HKS, vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Coördinator Uitstroom crebo 25413 Kwalificatiedossier Sport en Bewegen Instroom crebo 23163 Domein Veiligheid en sport Domein crebo 79100 Versiejaar

Nadere informatie

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Medewerker human resource management (HRM), (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Medewerker human resource management (HRM), (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25146 Kwalificatiedossier Juridisch-administratieve beroepen Crebo 23066 Domein Economie en administratie Crebo 79090 Versiejaar KD 1 augustus

Nadere informatie

Examenplan , 2018 en 2019, examenplan en diplomavereisten Zelfstandig medewerker leisure & hospitality (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2018 en 2019, examenplan en diplomavereisten Zelfstandig medewerker leisure & hospitality (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25353 Kwalificatiedossier Travel, Leisure & Hospitality Instroom crebo 23134 Domein Toerisme en recreatie Domein crebo 79130 Versiejaar

Nadere informatie

Visie op Examinering Colofon

Visie op Examinering Colofon Visie op Examinering Colofon Opgesteld door : O&B Vastgesteld door het College van Bestuur op : 22-01-2013 Instemming Ondernemingsraad op : 18-09-2013 Definitief vastgesteld College van Bestuur : 29 oktober

Nadere informatie

De producteisen uit de norm voor valide exameninstrumenten

De producteisen uit de norm voor valide exameninstrumenten De producteisen uit de norm voor valide exameninstrumenten Juni 2017 Kwartiermaker Validering Examens MBO Inhoud Toelichting norm 2 Solide basis 2 Toepassing norm in de drie routes 2 Producteisen 4 Algemeen

Nadere informatie

Examenplan , 2019, examenplan en diplomavereisten Office assistant (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2019, examenplan en diplomavereisten Office assistant (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Office assistant Uitstroom crebo 25573 Kwalificatiedossier Secretariële beroepen Instroom crebo 23231 Domein Economie en administratie Domein crebo

Nadere informatie

SintLucas-de eindhovense school ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING

SintLucas-de eindhovense school ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING SintLucas-de eindhovense school ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2010-2011 Utrecht, april 2011 p. 2 van 38 Vaststelling rapport Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteit van de

Nadere informatie

Examenreglement MBO Utrecht

Examenreglement MBO Utrecht Examenreglement MBO Utrecht 2014-2016 Colofon Examenreglement Vastgesteld door het Management Team op : 30 maart 2015 Definitief vastgesteld door het College van Bestuur op : 22 april 2015 Instemming Ondernemingsraad

Nadere informatie

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Pedagogisch medewerker kinderopvang (p1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016, examenplan en diplomavereisten Pedagogisch medewerker kinderopvang (p1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25486 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Crebo 79140 Versiejaar KD 2016 Niveau 3 Geldig voor cohort(en)

Nadere informatie

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Sociaal-maatschappelijk dienstverlener (P1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Sociaal-maatschappelijk dienstverlener (P1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25489 Kwalificatiedossier Sociaal werk Instroom crebo 23185 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar KD 1 augustus 2015

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator buurt, onderwijs en sport (P2) (HKS, pilot vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Coördinator buurt, onderwijs en sport (P2) (HKS, pilot vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, pilot vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Coördinator buurt, onderwijs en sport P2 Crebo 25411 Kwalificatiedossier Sport en Bewegen Crebo 23163 Domein Veiligheid en sport Crebo 79100

Nadere informatie

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Onderwijsassistent (p3) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Onderwijsassistent (p3) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Onderwijsassistent (p3) Uitstroom crebo 25485 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Instroom crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140

Nadere informatie

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Leidinggevende leisure & hospitality (P3) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016 en 2017, examenplan en diplomavereisten Leidinggevende leisure & hospitality (P3) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25351 Kwalificatiedossier Travel, Leisure & Hospitality Crebo 23134 Domein Toerisme en recreatie Crebo 79130 Versiejaar KD 1-8-2015 (sindsdien

Nadere informatie

Afnamereglement examens uitgevoerd in de BPV

Afnamereglement examens uitgevoerd in de BPV Afnamereglement examens uitgevoerd in de BPV Bronnen: - Examenreglement ROC Menso Alting - Diplomamodel (Staatscourant 2012 nr. 10761, 4 juni 2012) 1. Organisatie van examens in de BPV 1.1 Het examen Een

Nadere informatie

Stichting SOMA-College ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2009

Stichting SOMA-College ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2009 Stichting SMA-College NDERZEK KWALITEIT EXAMINERING 2009 Utrecht, januari 2010 Rapportage kwaliteit examinering SMA-college 2010, pagina 2 van 35 VASTSTELLING RAPPRT Dit rapport bevat de resultaten van

Nadere informatie

Examenreglement ROC Menso Alting. Groningen, juli 2013

Examenreglement ROC Menso Alting. Groningen, juli 2013 Examenreglement Groningen, juli 2013 Het hierna volgende examenreglement maakt deel uit van het Onderwijs en Examenreglement (OER), op grond van artikel 7.4.8 van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB).

Nadere informatie

Examenplan , 2016, 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Managementassistent/directiesecretaresse (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2016, 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Managementassistent/directiesecretaresse (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25151 Kwalificatiedossier Secretariële beroepen Instroom crebo 23069 Domein Economie en administratie Domein crebo 79090 Versiejaar

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Facilitair leidinggevende. (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Facilitair leidinggevende. (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Crebo 25175 Kwalificatiedossier Facilitair leidinggeven Crebo 23083 Domein Horeca en bakkerij Crebo 79120 Versiejaar KD 1-8-2015 (sindsdien niet

Nadere informatie

Examenplan examenplan en diplomavereisten Medewerker sport en recreatie (p3) (HKS, vanaf augustus 2015)

Examenplan examenplan en diplomavereisten Medewerker sport en recreatie (p3) (HKS, vanaf augustus 2015) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2015) Naam kwalificatie Uitstroom crebo 25500 Kwalificatiedossier Dienstverlening Instroom crebo 23189 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar KD 1-8-2015,

Nadere informatie

Kritische succesfactoren voor goede examenkwaliteit

Kritische succesfactoren voor goede examenkwaliteit Kritische succesfactoren voor goede examenkwaliteit Toelichting bij het overzicht van kritische succes factoren voor goede examenkwaliteit In opdracht van het project Focus op standaarden in Examinering

Nadere informatie

Verantwoording eindexamenresultaat per kerntaak Manager Retail ( crebo 25162) ( Kwalificerend)

Verantwoording eindexamenresultaat per kerntaak Manager Retail ( crebo 25162) ( Kwalificerend) Verantwoording eindexamenresultaat per kerntaak Manager Retail ( crebo 25162) ( Kwalificerend) Kerntaak 1: Beheert de goederenstroom en voorraad BMR-1 Verantwoordingsgesprek bedrijfsportfolio kerntaak

Nadere informatie

Berechja College ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2007-2008

Berechja College ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2007-2008 Berechja College ONDERZOEK KWALITEIT EXAMINERING 2007-2008 Amersfoort, september 2008 p.2 van 17 VASTSTELLING RAPPORT Dit rapport bevat de resultaten van het onderzoek naar de kwaliteit van de examinering

Nadere informatie

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Pedagogisch medewerker kinderopvang (p1) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Pedagogisch medewerker kinderopvang (p1) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie BOL en BBL Uitstroom crebo 25486 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Instroom crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar KD

Nadere informatie

Examenplan , 2019, examenplan en diplomavereisten Management assistant (P2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2019, examenplan en diplomavereisten Management assistant (P2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie Management assistant Uitstroom crebo 25151 Kwalificatiedossier Office- en managementsupport Instroom crebo 23231 Domein Economie en administratie

Nadere informatie

Normenbundel Exameninstrumenten Toezichtkader 2012, versie januari 2014

Normenbundel Exameninstrumenten Toezichtkader 2012, versie januari 2014 Normenbundel Exameninstrumenten Toezichtkader 2012, versie januari 2014 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2. TOEZICHTKADER BVE 2012... 5 2.1 Inleiding... 5 2.2 Aspect 2.1 Exameninstrumentarium... 6 2.3 Aspect

Nadere informatie

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (p2) (HKS, vanaf augustus 2016)

Examenplan , 2017 en 2018, examenplan en diplomavereisten Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (p2) (HKS, vanaf augustus 2016) Examenplan (HKS, vanaf augustus 2016) Naam kwalificatie BOL en BBL Uitstroom crebo 25484 Kwalificatiedossier Pedagogisch Werk Instroom crebo 23183 Domein Zorg en welzijn Domein crebo 79140 Versiejaar KD

Nadere informatie