Nieuwsbrief Leefbewust.com 5 september 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Leefbewust.com 5 september 2014"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Leefbewust.com 5 september 2014 Oplage: Nummer: 402 Beste verkenner, De R zit weer in de maand dus Razende Ronnie mag weer schrijven :) Is weer even wennen want zes weken radiostilte is niets voor mij. Ik zie namelijk zoveel interessante zaken voorbij komen maar heb in de zomervakantie teveel stress en onderbrekingen dat ik niet genoeg tijd heb om even te gaan zitten voor een lange column. Ook is het een periode dat veel mensen minder online zijn zodat dat dan toch weer mensen misschien nuttige informatie missen. Maar goed, is weer even in vorm komen. Pittige zomer achter de rug want zoonlief geeft door zijn handicap de nodige stress in huis dus het is altijd schipperen voor ons. Een kleuter in een puberlichaam die van alles wil maar continue begeleiding nodig heeft om niet in de problemen te komen. Officieel was ooit de diagnose autisme maar ik denk zelf dat het probleem meer een flinke ontwikkelingsachterstand is die het hem en het gezin knap lastig maakt in de praktijk. Dingen gaan hem snel vervelen of hij is er nog niet aan toe, wil dan in bijvoorbeeld een attractiepark zoals Duinrell dingen doen waar hij qua leeftijd niet meer in mag, de dingen voor zijn leeftijd zijn te eng dus vallen ook af. En dan is er iedere 20 meter wel weer een hok met omgezonde verleidingen. De moderne parken lijken meer op horecaparken met tussendoor wat attracties. Alles lijkt gericht op snoepen, eten en suikerdrankjes drinken. Veel ouders weten bijvoorbeeld niet dat 1 blikje chocomel (300ml) al negen klontjes aan suikers bevat. Dus ze zijn niet gek op chocolade maar op de suiker erin. En daar zit ook juist het probleem voor kinderen

2 Ik las afgelopen week dat de eerste supermarkten nu gaan beginnen om de ongezonde suikerrijke produkten weg te halen uit de supermarkt bij de kassa, scheelt een hoop gejengel voor de ouders en zal een stuk beter zijn voor het gebit. Ik zit in een klein dorp met één supermarkt maar zie hele stromen kids vanuit hun school in Amersfoort komen, een pitstop maken bij de supermarkt en even zakken chips, snoep en energiedrankjes wegwerken. Dat probleem zal moeilijk te veranderen zijn, dit speelde al toen ik op school zat. De tussenuren werden door velen gebruikt om even wat ongezonde zaken te consumeren. Uit onderzoek door professor Milou-Daniel Drici uit Frankrijk, gepresenteerd op het ESC Congres 2014, kunnen energiedranken hartproblemen veroorzaken. Professor Drici zei: Zogenaamde energiedranken zijn populair in dansclubs en tijdens lichamelijke inspanning, waarbij mensen soms een aantal drankjes achter elkaar nuttigen. Deze situatie kan leiden tot een aantal ongunstige omstandigheden zoals angina, hartritmestoornissen (onregelmatige hartslag) en zelfs tot een plotselinge dood. Voornamelijk frisdrank is supermarktsloper numero uno. Ik noem het fructosebommen. In natuurlijke vorm (fruit) van fructose zit normaal een rem want probeer maar eens een paar appels of sinasappels achter elkaar te eten. Maar het sap van de (sinas) appels drink je wel zo weg, meestal gepasteuriseerd, zonder de vezels en antioxidanten in de schil zoals bij appels. En we vergeten dat fruit eigenlijk een seizoensprodukt is, met de suikers kun je vetreserves voor de winter aanleggen, dit doen de dieren ook. Alleen door import kunnen we ook in de winter extra vet aanmaken door de overvloed aan zoete vruchtensapjes. Door sapjes en frisdrank zijn we eigenlijk continue aan het hamsteren en vet aan het opslaan. Je lever wordt er niet echt blij van en kan zoveel fructose niet aan, dus als de buffers vol zitten gaat deze het vet opslaan in oa het buikvet. Glucose uit koolhydraten kan nog gebruikt worden door de spieren en de hersenen maar fructose is puur brandstof voor de lever. 2 blikjes frisdrank per dag is al genoeg om de lever te beschadigen: Je ziet ook steeds meer vette levers die niet door alcohol maar juist door suikers zijn veroorzaakt. Niet-alcoholische vette lever ziekte noemen ze dat, en ook magere mensen kunnen van binnen vervet zijn.

3 Iemand die veel frisdrank drinkt is eigenlijk een fructosejunkie en zal lever en nieren uitputten. Dus fructose in natuurlijke vorm zoals fruit is geen probleem, maar vermijd wel de speciaal zoeter gekweekte appels etc. Want juist daar is de fructose onnatuurlijk verhoogd. Mijn voorkeur gaat uit naar verse ananas, bessen, zure appels en pak ook graag een nog wat groene banaan mee voor het resistente zetmeel dat de dikke darm gezonder kan maken Sprak recent nog een lezer die ineens te horen kreeg dat hij darmkanker had. Compleet overdonderd en meteen onder het mes en tijdelijk een stoma. Vroeg mij ook wat advies. Naast de emotionele kant van darmkanker (aangedaan onrecht/ergenis) geloof ik ook dat met name de bereiding van (denk aan barbecue) en toevoegingen aan rood vlees een grote rol spelen bij schade aan je darmwand. De schade kan ook worden veroorzaakt door haem, het ijzer in rood vlees, maar deze kan weer worden geremd door bladgroen dat je in groene groente, algen en grassen zult vinden. Verder was de lezer altijd verzot geweest op tartaar en filet americain. Beruchte producten omdat slagers nitriet gebruikten om het vlees rood te kleuren. En juist dit nitriet kan ook weer de darmen belasten. Ineens moest ik aan een familielid denken die ook al jong darmkanker kreeg en ook verzot was op vooral filet americain. Hoeft niet de hoofdoorzaak te zijn geweest maar speelt allemaal een rol in mijn ogen Ook is er een link tussen nitriet en slokdarmkanker, nitriet wordt namelijk omgezet in nitrosaminen. Uit de resultaten bleek dat rood vlees en vleeswaren bij mannen de kans verhoogt op een bepaald type slokdarmkanker, namelijk plaveiselcelkanker. Ik heb de laatste maanden veel nieuwe lezers gekregen door promotie op o.a Facebook en dan krijg je al snel de vraag, wat moet ik eten om gezond te worden?. Het liefste een handigboodschappenlijstje op de mail. Helaas, die vlieger gaat niet op. Er zijn miljoenen mensen bezig met onderzoek en behandeling van ziektes maar er is niemand die dit antwoord kan geven.

4 We hebben vermoedens welke zaken een rol kunnen spelen maar het probleem is dat er geen oplossing is die voor iedereen zal werken. Ook omdat de oorzaken heel divers zijn, van ontregeling van de alvleesklier tot aan emotionele zaken die ook weer doorwerken op je organen. Is de lever belast door boosheid dan zal je ontgifting van fysieke stoffen ook weer lastiger worden. En andersom zal belasting van de lever door alcohol weer juist boosheid kunnen uitlokken, een kwade dronk zo te zeggen. Zelf zit ik al jaren tussen veel vuren in. Ik heb mensen die zich super voelen door raw food, veganisme, paleo, bloedgroepdieet of spirituele oplossingen maar ook daar spelen zaken die niet altijd opgelost kunnen worden. Bij het ene blijk je niet zonder suppletie te kunnen omdat je toch bepaalde tekorten kunt oplopen zoals bijvoorbeeld vitamine b12, bij paleo ontdekten ze weer dat resistent zetmeel uit knollen/aardappels juist weer een belangrijke rol kan spelen bij gezonde darmen en bij de energetische aanpak wordt nog wel eens de fysieke kant vergeten/genegeerd, alleen de energetische kant krijgt aandacht maar beiden zijn belangrijk. Pas nog iemand die op een bericht reageerde over plastic flesjes met BPA. Dit zou o.a. de testes van kleine jongetjes kunnen verstoren maar ook meisjes onvruchtbaar kunnen maken Voor mij een belangrijk bericht, zeker in de zomertijd waarin veel weekmakerrijk water wordt gedronken. Maar iemand reageerde dat het pas een probleem is als jij dit toe liet, dus ze ging lekker uit een plastic flesje drinken, niet handig als je juist in een warm klimaat woont, want juist warmte en plastic gaan niet samen. Dus met andere woorden, je hebt er geen last van als je het gewoon blokkeert, waarop een andere lezer weer reageerde met "probeer deze theorie eens met een beetje rattengif, dan zul je merken of je toxines kunt blokkeren". Ik zeg altijd volg je gevoel maar gebruik ook je verstand. Ga niet je fysieke lijf belasten met toxines als er gezondere alternatieven zijn. Ziekte is voor mij net als overgewicht een complex probleem. Er kunnen zoveel zaken een rol spelen. Voeding, stress, oude familie problemen, karma, elektrostress, bloedgroep, verstoorde darmflora etc. etc. Stel je leeft supergezond, je hebt weinig stress maar ineens geeft je partner of baas je de brui, of je verliest een ouder of kind. Als je dit emotioneel niet verteert of een oplossing voor de situatie vind dan kun je daar echt ziek van worden. Zie genoeg voorbeelden in mijn familie en vriendenkring en sta iedere keer weer verbaasd over de gevolgen van een onverwachte emotionele gebeurtenis. Kan ook zijn dat zaken uit het verleden worden getriggerd door een nieuwe gebeurtenis. Dan wordt eigenlijk de oude stress weer heftiger en zal zich lichamelijk gaan uiten.

5 Ik neem mijzelf als voorbeeld. Ik ben iemand waarvoor een territorium (eigen bedrijf bijv.) echt belangrijk is. Niet teveel gezeur/ruzie want anders laat ik mensen/bedrijven los. Leven is te kostbaar om te verspillen aan mensen die vast zitten in hun denken of altijd negatief zijn. Vrienden of vriendinnen en zelfs familie kun je als het moet loslaten maar ik merk bijvoorbeeld in de zomervakantie dat ik meer stress op mijn territorium heb. Je bent zzp'er wat al pittig genoeg is maar daar komen dan zaken bovenop die de druk verder opvoeren. Ga je een dagje wegje met de kinderen dan moet ik de oudste altijd goed in de gaten houden want die kan alle kanten opschieten en wil nog wel eens "tegenwerken", en dan druk ik me nog zacht uit. Kom je terug dan weer klanten die je tevreden wilt houden en niet altijd begrijpen dat je af en toe een dagje niet werkt. Ouders die vaak werken en ook kinderen met een handicap hebben weten hoe zwaar de combinatie van zorg en werken kan zijn: Menig alleenstaande ouder staat met de rug tegen de muur. En de overheid gooit er graag een schepje bovenop. De ouders worden overladen met papierwerk om extra zorg te krijgen. Eerst moesten zij zelf zorg gaan inkopen, wat erg fraudegevoelig is, nu hebben de ambtenaren weer het licht gezien en gaat de PGB weer op de schop want geld wordt nu weer beheerd door weer een andere instantie. Zou zorg in natura niet een betere optie zijn en dan meer keuzevrijheid? Door de stress zie ik dan dat bij mij de darmen (ergernis/irritaties) en luchtwegen gaan reageren. De boel wordt overprikkeld en zo dus verzwakt zodat de schimmels/bacteriën of virussen meer vat krijgen. En zo zit je dan hoogzomer weer met een soort verkoudheid/allergie die niet weggaat. Het is niet een echte verkoudheid met loopneus maar meer opgezette slijmvliezen. Vervelender zou zijn dat de gewone aanpak zoals een netipot, zink, C etc. dit keer niet wilde helpen, alleen Otrivin dat slijmvliezen laat slinken maar wat gewoon chemische zooi is die ik liever vermijd. Dus maar even op de spray van Vogel, Cinuforce forte. Werkt wel minder snel maar is ten minste niet schadelijk voor je slijmvliezen. Je mag nl niet voor niets die Otrivin langer dan een week gebruiken. En ik ontdekte net dat het probleem met Otrivin nog groter is: Lijd je aan hart- en vaatziekten, diabetes, prostaatvergroting of ben je jonger dan 18 dan mag je Otrivin al helemaal niet gebruiken. Zoals je weet wil ik dan weten wat er speelt en val dan even terug op biofotonen en bioresonantie. Met fotonen meet je drie infecties van de darmen, in de zomer eet je vaker buiten de deur en door de hitte in juli meer kans op infecties door voedsel. Therapeute Ymkje de Groot behandelt dan met biofotonen de darmen en binnen 3 minuten moesten we "even" pauzeren omdat de darmen iets kwijt wilden :). Ik dacht even dat ze een klysma programma had gedraaid...

6 Paar dagen erna nog even met de MSAS gemeten en wat zie je daar dan weer mooi, een allergie voor een bepaald gras soort. En juist in de periode dat ik veel last had werd er in Zeeland waar ik een weekje heb gezeten volop grassen gemaaid langs de kanten van de weg, we reden er langs en ik voelde mijn holtes vollopen. Maar een allergie begint vaak in de darmen, daar zetelt je immuunsysteem maar is voor mij ook de basis van diabetes 2, een ontregelde suikerhuishouding. En wederom kan dat resistent zetmeel weer een supergeneesmiddel zijn want een gezonde dikke darm kan zowel diabetes als kanker voorkomen door de darmen te genezen: Dus darmen, luchtwegen en stress op je territorium zijn voor mij een punt op de agenda die steeds terugkeert. Verder had ik in het zomerhuisje geen kabel maar alleen wifi dus heb beperkt alleen wat mails gedaan of de blootstelling te begrenzen, en ook dat verzwakt voornamelijk het gebied van de ogen en holtes. Afgelopen week kwam ik weer een studie tegen die dit in mijn ogen bevestigde. Bij ratten zag je na wifi stress in de lens van de ogen, die vermoeid herken ik van mijn wifi avontuurtje in En nu komt de grap. Melatonine (het slaaphormoon) blijkt de lens te beschermen. Maar wat het vervelende is dat veel wifi apparaten zoals smartphones en ipads juist door hun blauwe licht, je melatonine aanmaak verstoren. Dus misschien kunnen leveranciers er een cadeaubon bijstoppen voor je eerste leesbril :) Als je jong bent zul je dit misschien nog minder merken maar als je ogen al wat achteruit gaan dan kun je ze extra beschermen met eigeel, rode pigmenten zoals astaxanthine (wilde zalm) maar ook heb ik meerdere keren studies geplaatst over blauwe en zwarte bessen, met blauw licht en wifi zul je echter juist je ogen verder verzwakken. Uiteraard niet voor de kweekzalm gaan want die bevat een synthetische kleurstof gemaakt van aardolie. DSM is bijvoorbeeld een producent van synthetische astaxanthine. In mijn geval zal er altijd extra stress zijn dus moet ik extra op mijn hoede zijn. Een recept voor gezondheid is er niet, maar je kunt wel je kansen op ziekte vergroten of verkleinen. Ik heb ooit de fout gemaakt door 's nachts te gaan werken, voelde me er toen prettig bij maar kwam wel aan en was snel verkouden of had snel buikgriep dus voor je gezondheid is het NIET goed. Mensen die nachtwerk doen hebben meer kans op borst- of prostaat kanker maar ook worden er linken gemaakt met diabetes en overgewicht.

7 Dus heb je al aanleg neem dit soort zaken mee. Heb je al veel stress, vermijd dan elektrostress of voeding die je stress kan verhogen. Door stress gaat je behoefte aan suikers weer omhoog en meestal kies je dan niet voor de ongeraffineerde vorm maar juist de fabrieksvorm die weer je eetlust verhoogt want de motor moet ook daar blijven draaien Nog iets wat mij deze zomer is opgevallen naast al het nare nieuws. In plaats van komkommernieuws hadden we nu echt komkommer nieuws door Putin en hele stammen die elkaar weer besloten af te maken. Blijkbaar zitten we nog met veel zielen die nog in een oerstand staan en zich gedragen als barbaren en ons het liefst terug naar de Middeleeuwen brengen. Toen hadden we de katholieke inquisitie, nu een radicale moslim variant. Wie protesteert tegen wordt een kopje kleiner gemaakt. Mensen die met geweld iets af willen dwingen staan ver af van onze Schepper en steunen juist de donkere kant, in de ban van de ring of vaak de olie... Naast het nieuws en het vreemde weer valt me nog iets raars op. Ik hoor sinds begin van deze zomer bij stilte een soort bromtoon. Mijn partner had ook al iets gehoord maar dacht aan airco of ventilator bij de buren maar dat speelt niet zijn we achter. Het geluid klinkt alsof er een auto stationair draait. Dacht nog aan tinnitus maar die geluiden zijn echt hoger van frequentie. En het geluid is bij mij alleen hoorbaar in schuur of huis en voornamelijk in de kelder, net of de bron in de grond zit. Maar na wat rondvragen blijken nu meer mensen het in deze omgeving te horen en ook op Facebook kreeg ik meerdere reacties van zowel therapeuten als particulieren. Wat het is? Geen idee. Ik weet dat het magnetisch veld van de aarde aan het veranderen is, de Noord- en Zuidpool zijn aan het draaien en dat zal zeker een effect op de bodem hebben. Ook spelen er steeds meer bevingen in Groningen en is men bezig met het plannen van schaliegas. En net zoals in Groningen gaan ook daar de economische belangen voor onze gezondheid. Want als het mis gaat verhoog je gewoon weer de basispremie en trek je alles weer glad. De vervuilde i.p.v. de vervuiler betaalt. Weet ik meer dan kom ik hier later nog op terug. We zitten weer in de routine dus heb weer tijd om te schrijven en heb ook even mijn draaiboek aangepast. Eerste focus is nu nieuws en dan video's. Videostreams die ik via Youtube volg zal ik doorposten op de vrijdag in de video menu's. Ik heb daarnaast nog RSS video feeds die ik normaal probeer te volgen maar dit is niet meer bij te benen. Ik heb per week nieuwe ruwe video's waar ik niet aan toekom om door te fietsen, ik zal deze in blokken op de site zetten. Mocht je er doorheen lopen en leuke video's ontdekken mail me dan even de link zodat die alsnog op de site kan.

8 Nieuws volg ik op vele manieren en is nu mijn eerste focus, zeker ook omdat veel video's soms ineens verdwijnen en het doorlopen van duizenden video's veel tijd kost en soms weinig interessante zaken oplevert. Wat mij deze zomer het meeste verbaasde is dat er op gebied van gezondheid zoveel nieuws was, dat was andere jaren een stuk minder, daaraan zie je ook dat de interesse aan het toenemen is. Steeds meer mensen snappen dat we meer geld moeten steken in preventie en kennis doorgave. Echter, zitten we met een overheid die innig is verweven met de industrie dus verwacht uit die hoek weinig echte oplossingen. Voor de overheid is bijvoorbeeld overgewicht simpelweg een probleem van teveel eten, te weinig bewegen. De rol van de vele toxines die de industrie elke dag in ons milieu dondert wordt voor het gemak vergeten want men wil de vrindjes niet boosmaken. Liever de burger een schuldgevoel aanpraten dan de hormoonverstoorders in zijn voeding, cosmetica en omgeving aan te pakken. Vitens moet nu al waterbronnen sluiten door de bodemvervuiling, met de schaliegasplannen van Kamp in een klein land als Nederland kun je straks water gaan importeren omdat de overheid net zoals in Groningen de schade onderschat en ziet als "collateral damage", iets dat je maar voor lief moet nemen als je geld wil verdienen. Deze week het bericht in de VS dat in 1 Amerikaanse staat al 243 incidenten zijn geweest waarbij waterbronen zijn vervuild door schaliegasboringen. Heb je daarover iets gelezen in je krant of gezien op televisie? Heeft iemand kritische vragen gesteld in de tweede kamer? Verder nog goed nieuws, we hebben 2 nieuwe vrijwilligers erbij, Mia en Amel die ons gaan helpen met vertalingen van nieuws uit Amerika. Meer vrijwilligers betekenen namelijk meer vertaalde artikelen op de site dus ik ben er blij mee. De opzet van de site blijft verder hetzelfde, maandag tot en met donderdag artikelen en elke dag een video van de dag en dan de vrijdag het nieuws en de nieuwe video's van die week en uiteraard de nieuwsbrief. Dus genoeg lees- en kijkvoer voor het weekend. Ook ben ik in deze zomer begonnen met een nieuwe site die als doel heeft Nederland in kaart te brengen qua uitstapjes. Ik zocht me online namelijk rot naar dit soort informatie. De informatie is versnipperd of weggestopt in database en je moet vaak eindeloos door menu's met veel reclame surfen. Ik wil gewoon een snelle simpele gids op woonplaats maken zodat je eenvoudig per plaats kunt zien wat daar te doen is, in zowel de zomer andere seizoenen. Uiteraard is hulp welkom. Heb je verder suggesties, tips, recepten, ervaringen mail ze gerust dan plaats ik ze de volgende vrijdag op de reacties van lezers pagina. We hebben intussen ruim lezers dus steeds meer bereik dus ook geschikt voor oproepen. Als laatste nog even een deadline voor de update van het gratis leefbewust handboek. Ik maak eind september de nieuwe versie klaar dus heb je nog eigen artikelen die mee mogen mail ze dan even.

9 Zijn ze geschikt dan komen ze in de update met ruim bijna 200 pagina's. De opzet is elk voorjaar en najaar een update te maken zodat het e-book langzaam kan groeien. In het bijzonder uitleg van bepaalde hormonen, toxines en therapie vormen zijn welkom. De artikelen deze week: Het drinken van thee verminderd niet-cardiovasculaire sterfte met 24%. Uit onderzoek, onder mensen gepresenteerd tijdens het ESC Congress door Professor Nicolas Danchin uit Frankrijk, is gebleken dat het drinken van thee het aantal sterftes (niet gerelateerde aan hart- en vaatziekte /niet cardiovsaculaire sterfte) met 24% verminderd. Rokers roken dezelfde hoeveelheid sigaretten ongeacht nicotinegehalte Sigaretten met een laag nicotinegehalte kunnen verslaving verminderen zonder toename van blootstelling aan giftige stoffen, volgens een nieuwe studie van de Universiteit van Waterloo. Houtskool - een belangrijke klimaatverontreiniger - ook gekoppeld aan cardiovasculaire gezondheid Verontreinigende stoffen uit de houtrook hebben belangrijke invloed op de warmte dichtbij het aardoppervlak en op de opwarming van de aarde. Volgens een nieuwe studie van McGill Professor Jill Baumgartner zou houtskool ook invloed hebben op de cardiovasculaire gezondheid bij vrouwen. Breinnetwerken 'hyper-connected' bij jonge volwassenen die een depressie hadden Een depressie kan beter worden voorspeld en begrepen nu dat onderzoekers aan de Universiteit van Illinois in Chicago ontdekten dat jonge volwassenen die een depressie hebben gehad hyper verbonden emotionele en cognitieve verbindingen hebben in de hersenen. Uit studie blijkt samenhang tussen maternale blootstelling aan bestrijdingsmiddelen in de landbouw Volgens een studie van onderzoekers van de UC Davis MIND Institute hebben zwangere vrouwen die in de nabijheid wonen van velden en boerderijen waar bestrijdingsmiddelen worden toegepast een tweederde verhoogd risico op het krijgen van een kind met een autisme spectrum stoornis of andere vertraging in de ontwikkeling. Een lange kindertijd voedt het hongerige menselijke brein Het brein van een vijfjarige is een energievreter. Het gebruikt tweemaal zoveel glucose (de energie die het brein van energie voorziet) als een volgroeide volwassene, volgens een nieuwe studie op initiatief van antropologen van Northwestern University.

10 Energiedranken veroorzaken hartproblemen Volgens onderzoek door professor Milou-Daniel Drici uit Frankrijk, vandaag gepresenteerd op het ESC Congres 2014, kunnen energiedranken hartproblemen veroorzaken. Marihuana bestanddeel zou kunnen helpen bij de behandeling van Alzheimer Nieuwe preklinische studie geeft aan dat THC de progressie van geheugen ondermijnende ziekte kan vertragen of zelfs stoppen. Extreem lage levels van een bestanddeel in marihuana, bekend als delta-9-tetrahydrocannabinol, of THC, kan de progressie van Alzheimer vertragen of zelfs stoppen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat suiker goede HDL-cholesterol 'doodt' Wetenschappers aan de Universiteit van Warwick hebben ontdekt dat 'goede' cholesterol 'slecht' reageert op één van suiker afgeleide substantie. De overige nieuwtjes Nieuwe documentaires (alleen voor onze leden) De reacties van lezers Nieuwe video's Veel lees-, kijk- en luisterplezier, Ron Fonteine Copyright Mijn columns zijn public domain en mogen in complete vorm met bronvermelding online worden gepubliceerd. Steun ons werk en bezoek eens de Leefbewust webwinkel

11 Op zoek naar goede boeken? Oproep - hulp met vertalingen artikelen Wij zoeken nog altijd vrijwilligers die mee willen helpen met het vertalen van Engelstalige nieuwsberichten. Waardeer je ons vele werk en wil je meehelpen dan ben je altijd welkom. Ons adres: ugamedia@wirehub.nl

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Diabetes: zo zit dat. Iedere dag krijgen 200 Nederlanders diabetes. Wat is het? Hoe herkent u het? Is het te genezen?

Diabetes: zo zit dat. Iedere dag krijgen 200 Nederlanders diabetes. Wat is het? Hoe herkent u het? Is het te genezen? Diabetes: zo zit dat Veelgestelde vragen en antwoorden Iedere dag krijgen 200 Nederlanders diabetes Wat is het? Hoe herkent u het? Is het te genezen? Wat is diabetes? Diabetes type 1, diabetes type 2 de

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Kanker. Inleiding. 1. Wat is kanker eigenlijk? 2. Verschillende soorten kanker

Kanker. Inleiding. 1. Wat is kanker eigenlijk? 2. Verschillende soorten kanker Kanker Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over kanker patiënten. Ik hou mijn spreekbeurt hier over omdat er veel kinderen zijn die niet precies weten wat kanker nou eigenlijk is en omdat kanker heel veel

Nadere informatie

Ik ga nu wat foto s geven om je een indruk te geven van de afgelopen 4 weken:

Ik ga nu wat foto s geven om je een indruk te geven van de afgelopen 4 weken: Korte impressie; hoe de cursus was: De term welvaartsziekte is toch wel bekend? Ziekten die voortkomen uit een ongezonde levensstijl. Veel zitten, weinig beweging, stress, te veel.te vet te zout eten,

Nadere informatie

Diabetes: zo zit dat Veelgestelde vragen en antwoorden

Diabetes: zo zit dat Veelgestelde vragen en antwoorden Diabetes: zo zit dat Veelgestelde vragen en antwoorden 1 op de 3 Neder landers krijgt diabetes -> Wat is het? -> Hoe herken je het? -> Is het te genezen? Wat is diabetes? Diabetes heet ook wel suikerziekte,

Nadere informatie

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in

Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in Met het hele gezin gezond het nieuwe jaar in LINDA AMMERLAAN KINDERVOEDINGSCOACH Inleiding Wie ben ik? Als moeder van 2 kinderen weet ik hoe lastig het is om in deze tijd je kinderen gezond te laten opgroeien.

Nadere informatie

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis 1 Eetproblemen bij kinderen Sommige kinderen zijn zeer moeilijke eters. Voor ouders en kind kan dit heel lastig zijn. Ouders proberen van alles. Ouders zijn angstig dat hun kind niet genoeg binnen krijgt

Nadere informatie

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven GEWICHT, VOEDING, BEWEGEN EN ALCOHOL INFOBLAD Ongeveer 30% van kanker zou voorkomen kunnen worden. Een garantie om kanker te voorkomen is er niet. Je kan wel het risico op kanker verkleinen door een gezonde

Nadere informatie

Het is maar 28 dagen. Je zult blijer en fitter voelen en absoluut stralen!

Het is maar 28 dagen. Je zult blijer en fitter voelen en absoluut stralen! #Kan iedereen detoxen? Voor iedereen die goed voor zich zelf wil zorgen, een gezonde boost wil geven en voor iedereen die zich 28 dagen durft te committeren aan dit programma. Dus ook in de weekenden.

Nadere informatie

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen

P Doe de risicotest P Laat uw bloedsuikerwaarde meten P Lees wat u zelf kunt doen Diabetes en uw apotheek Als bij u diabetes is vastgesteld, dan kunt u natuurlijk terecht bij uw apotheek. Het apotheekteam zorgt ervoor dat u: Op tijd het juiste medicijn krijgt. Medicijnen krijgt die

Nadere informatie

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K.

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K. Testlab Er zitten heel veel voedingsstoffen in gezonde producten. Dat hebben jullie in de film gezien. Nou ja gezien? Voedingsstoffen zijn niet zichbaar in producten, maar we kunnen ze wel aantonen. Daar

Nadere informatie

MIJN KLEINKIND HEEFT TYPE 1 DIABETES, WAT NU?

MIJN KLEINKIND HEEFT TYPE 1 DIABETES, WAT NU? MIJN KLEINKIND HEEFT TYPE 1 DIABETES, WAT NU? Inhoudsopgave Wat is Type 1 Diabetes?... p. 6 Wat betekent Type 1 Diabetes in de praktijk?... p. 10 Kan mijn kleinkind dan nog wel langskomen of komen logeren?...

Nadere informatie

MIJN KLEINKIND HEEFT TYPE 1 DIABETES, WAT NU?

MIJN KLEINKIND HEEFT TYPE 1 DIABETES, WAT NU? MIJN KLEINKIND HEEFT TYPE 1 DIABETES, WAT NU? Inhoudsopgave Wat is Type 1 Diabetes?... p. 6 Wat betekent Type 1 Diabetes in de praktijk?... p. 10 Kan mijn kleinkind dan nog wel langskomen of komen logeren?...

Nadere informatie

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten

Gezonde recepten avondeten. Gezonde recepten avondeten Gezonde recepten Gezonde recepten Vraag jij je ook wel eens af wat gezonde recepten zijn en wat nu gezond is en wat niet? Er zijn zoveel geluiden in voedingsland, dat je soms de weg kwijt kunt raken. Wat

Nadere informatie

Eerste hulp bij PCOSklachten

Eerste hulp bij PCOSklachten Eerste hulp bij PCOSklachten WIE BEN IK? Ik ben Anita en ik woon in Amersfoort. In 2010 stopte ik met de pil om erachter te komen of mijn cyclus op gang zou komen. Op dat moment was ik 28 jaar. Mijn nicht

Nadere informatie

SLIM een revolutionaire visie

SLIM een revolutionaire visie SLIM een revolutionaire visie Heeft u er wel eens aan gedacht dat uw gewichtstoename niets met te veel eten of te weinig beweging te maken hoeft te hebben? Dat klinkt misschien vreemd, maar recent wetenschappelijk

Nadere informatie

Wat is diabetes? Informatiebrochure. Wat is diabetes? Items:

Wat is diabetes? Informatiebrochure. Wat is diabetes? Items: I Informatiebrochure Wat is diabetes? Items: Diabetes type 1 Afweersysteem Vingerprikken Insuline injecteren Diabetes type 2 Andere vormen Wat is diabetes? Eilandjes van Langerhans in de Alvleesklier Er

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77 Inhoud Voorwoord 3 Voeding 6 Slaap 22 Houding 30 Naar de dokter 37 Kleding 65 Mode 74 Kleding wassen 77 6 VOEDING Weet wat je eet Je eet elke dag. Alles wat je eet (en drinkt) heet voeding. Is elke voeding

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Hoe verklein ik mijn kans op kanker? Volg de kleuren!

Hoe verklein ik mijn kans op kanker? Volg de kleuren! Hoe verklein ik mijn kans op kanker? Volg de kleuren! KAN KANKER VOORKOMEN WORDEN? Kanker is in Nederland doodsoorzaak nummer één. Preventie is daarom van groot belang. Er zijn helaas geen garanties op

Nadere informatie

Welkom bij Forte kinderopvang

Welkom bij Forte kinderopvang Welkom bij Forte kinderopvang Gezonde voeding van 0-12 jaar Voedingsbureau PUUR! Donderdag 5 maart 2015 Inhoud 1. Belang gezonde voeding 2. Duurzaam & puur 3. Interactief informeren 4. Vragen 1. Belang

Nadere informatie

Paniek aanvallen & Hyperventilatie Oorzaken

Paniek aanvallen & Hyperventilatie Oorzaken Paniek aanvallen & Hyperventilatie Oorzaken Hooikoorts welke geen standaard klachten geeft, kan oorzaak zijn van hyperventilatie aanvallen, het lijkt er nml enorm veel op. Dus reageer je niet met niesbuien,

Nadere informatie

Smoothiegoodness De introductie

Smoothiegoodness De introductie Smoothiegoodness De introductie Hoera!! Hier begint jouw groene smoothieavontuur. Dit betekent een geweldige stap vooruit in je gezondheid en energieniveau, fantastisch dat je eraan gaat beginnen. Misschien

Nadere informatie

Handleiding Groente- en fruitles

Handleiding Groente- en fruitles Groep 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 Handleiding Groente- en fruitles Groente- en fruitles voor groep 3 t/m 8 In de Groente- en fruitles leren kinderen spelenderwijs dat groente en fruit eten belangrijk is om te

Nadere informatie

Spreekbeurt over ZOUT

Spreekbeurt over ZOUT Wat is zout? Zout zit in bijna alle voedingsmiddelen die we eten. Zelfs in die producten waarin je het helemaal niet verwacht, zoals zoete koeken en zoete drop. Zout geeft smaak aan het eten. En het zorgt

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Inhoudsopgave: Kennis testen Waar is voeding eigenlijk goed voor? Waarmee moeten we dan ontbijten? Bloedsuiker spiegel Calorieën?? Schijf van 5 Hoeveel calorieën

Nadere informatie

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes U bent zwanger en halverwege de zwangerschap krijgt u te horen dat u diabetes heeft. Er komt dan veel op u af. U wilt weten wat zwangerschapsdiabetes precies

Nadere informatie

Diabetes mellitus. De behandeling van diabetes mellitus

Diabetes mellitus. De behandeling van diabetes mellitus Diabetes mellitus Diabetes mellitus (suikerziekte) is een ziekte van de stofwisseling; hierbij zit er te veel glucose in het bloed Dat kan twee oorzaken hebben: bil type 1 diabetes maakt het lichaam niet

Nadere informatie

Psoriasis vrij leven. Stap voor stap, weg met Psoriasis. Versie 2012 Optimalegezondheid.com Jack Boekhorst

Psoriasis vrij leven. Stap voor stap, weg met Psoriasis. Versie 2012 Optimalegezondheid.com Jack Boekhorst Psoriasis vrij leven Stap voor stap, weg met Psoriasis Versie 2012 Optimalegezondheid.com Jack Boekhorst Ik begin dit gratis rapport met een misschien wel erg bold statement, maar toch durf ik hem te maken!

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Hoe Je Snel en Gemakkelijk Kunt Afkicken Van Suiker

Hoe Je Snel en Gemakkelijk Kunt Afkicken Van Suiker Geheimen & Gevaren Van Suiker Hoe Je Snel en Gemakkelijk Kunt Afkicken Van Suiker 1 Geheimen en Gevaren Van Suiker Door Jack Boekhorst - OptimaleGezondheid.com E-mail: klantenservice@optimalegezondheid.com

Nadere informatie

Altijd al gedacht dat zware botten een verklaring voor overgewicht zijn?

Altijd al gedacht dat zware botten een verklaring voor overgewicht zijn? 1 Altijd al gedacht dat zware botten een verklaring voor overgewicht zijn? De 20 fabels en feiten over afslanken Be-Slank Copyright 2011 Be-Slank.nl Alle rechten voorbehouden. 2 Feiten en Fabels: Frisdrank

Nadere informatie

EEN LEERLING IN MIJN KLAS HEEFT TYPE 1 DIABETES, WAT NU?

EEN LEERLING IN MIJN KLAS HEEFT TYPE 1 DIABETES, WAT NU? EEN LEERLING IN MIJN KLAS HEEFT TYPE 1 DIABETES, WAT NU? Inhoudsopgave Wat is Type 1 Diabetes?... p. 6 Wat betekent Type 1 Diabetes in de praktijk?... p. 10 Hoe herken ik een te hoge of te lage bloedglucosewaarde?...

Nadere informatie

EEN LEERLING IN MIJN KLAS HEEFT TYPE 1 DIABETES, WAT NU?

EEN LEERLING IN MIJN KLAS HEEFT TYPE 1 DIABETES, WAT NU? EEN LEERLING IN MIJN KLAS HEEFT TYPE 1 DIABETES, WAT NU? Inhoudsopgave Wat is Type 1 Diabetes?... p. 6 Wat betekent Type 1 Diabetes in de praktijk?... p. 10 Hoe herken ik een te hoge of te lage bloedglucosewaarde?...

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen september 2003 Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen 630101 Hoe vul je de vragenlijst in? Beste leerling, Deze vragenlijst gaat over voeding. We willen graag weten hoe je daarover denkt.

Nadere informatie

Aartsengel Rafaël bevordert gezondheid en genezing.

Aartsengel Rafaël bevordert gezondheid en genezing. Aartsengel Rafaël bevordert gezondheid en genezing. Ziekten, geestelijke problemen? Rafaël helpt je erbij! De Engelen hebben de sleutel tot een pijnvrij leven. Aartsengel Rafaël maakt van skeptici, mensen

Nadere informatie

Stichting wijkgezondheidscentra huizen. stageverslag. Diëtiste in beroep

Stichting wijkgezondheidscentra huizen. stageverslag. Diëtiste in beroep Stichting wijkgezondheidscentra huizen stageverslag Diëtiste in beroep Maaike Oelen 11060360 VD 1F.2 4-6-2012 Inhoud Inleiding... 2 1. De meeloopdagen... 2 1.1 Donderdag 24 november;... 2 1.2 Vrijdag 25

Nadere informatie

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2.

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2. Voeding en leefstijl bij en na kanker Malu van Geel Inhoud 1. Voeding van vroeger tot nu 2. Voeding en kanker 3. Aanbevelingen 4. Veel gestelde vragen 1. Voeding van vroeger tot nu 1 Hippocrates Laat voeding

Nadere informatie

Een leven lang vitaal. Kwestie van geluk of goede genen? Kun je er zelf iets aan doen?

Een leven lang vitaal. Kwestie van geluk of goede genen? Kun je er zelf iets aan doen? Een leven lang vitaal Kwestie van geluk of goede genen? Kun je er zelf iets aan doen? Oudste vrouw van de wereld Japanse Misao Okawa, 115 jaar Gemiddelde levensverwachting Mannen en vrouwen in de 20 ste

Nadere informatie

Openingstijden. Intoleranties

Openingstijden. Intoleranties Dit is het eerste nummer van de Nieuwsbrief van Stateheide. Wij willen u via deze nieuwsbrief op de hoogte houden van de diverse ontwikkelingen. U heeft deze nieuwsbrief gekregen, omdat wij Uw mail-adres

Nadere informatie

DIEET BIJ CF-GERELATEERDE DIABETES. In deze folder vindt u informatie over het Dieet bij CF-gerelateerde Diabetes

DIEET BIJ CF-GERELATEERDE DIABETES. In deze folder vindt u informatie over het Dieet bij CF-gerelateerde Diabetes DIEET BIJ CF-GERELATEERDE DIABETES In deze folder vindt u informatie over het Dieet bij CF-gerelateerde Diabetes Inhoud 1. Inleiding 3 2. Diabetes bij CF 4 3. Behandeling 4 3.1. Doel van de behandeling

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Onderzoek Alcohol en Zwangerschap

Onderzoek Alcohol en Zwangerschap Pagina 1 Onderzoek Alcohol en Zwangerschap Juni 2011 - Nieuwsbrief Nr 3 Beste verloskundige en assistente, Dit is de derde nieuwsbrief over het onderzoek Alcohol en Zwangerschap van het Nederlands Instituut

Nadere informatie

OOK ZO N GEZONDE EETLUST?

OOK ZO N GEZONDE EETLUST? OOK ZO N GEZONDE EETLUST? dé specialist in arbeid en gezondheid Test: weet jij wat je eet? 1. Waar zitten meer calorieën in, in pasta of in aardappels? a Pasta b Aardappels 2. Wat is vetter, een kippenpoot

Nadere informatie

Sugar Addiction Test

Sugar Addiction Test Sugar Addiction Test Hoe is het gesteld met jouw suikerverslaving? Ontdek het met deze test. SUGARCHALLENGE Is een initiatief van Food & Lifestylecoach Carola van Bemmelen Doe de Sugar Addiction test Ben

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

De Top 10 Dieet Mythen

De Top 10 Dieet Mythen - 1 - De Top 10 Dieet Mythen Een dieet volhouden is nooit makkelijk, zeker niet met de overvloed aan dieet mythen. Het is het vaak moeilijk een onderscheid te maken tussen effectieve afval technieken/strategieën

Nadere informatie

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Verander je keuzes, verander je leven Deze presentatie heeft als doel om u betere beslissingen te laten nemen m.b.t. voeding om zo uw gezondheid te verbeteren. Belangrijke

Nadere informatie

Dialogen website Motiveren tot rookstop

Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialogen website Motiveren tot rookstop Dialoog verandertaal uitlokken en versterken Goedemorgen. Heeft u problemen gehad sinds uw vorige controle? Ja, eigenlijk wel. Mijn tanden zijn sterk verkleurd.

Nadere informatie

Enquête. 262 teruggekregen. Het koekjesabonnement (kleuter)

Enquête. 262 teruggekregen. Het koekjesabonnement (kleuter) Enquête 262 teruggekregen Het koekjesabonnement (kleuter) a Ik mijn kind niet wil benadelen omdat andere kinderen het wel hebben 66 b Ik er niet altijd zou aan denken om een koek mee te geven 46 c Ik de

Nadere informatie

5,7. Samenvatting door S woorden 25 januari keer beoordeeld. [Naam] klas: [Datum] Vakdocent: Mentor: Inleiding

5,7. Samenvatting door S woorden 25 januari keer beoordeeld. [Naam] klas: [Datum] Vakdocent: Mentor: Inleiding Samenvatting door S. 1663 woorden 25 januari 2016 5,7 3 keer beoordeeld Vak Biologie [Naam] klas: [Datum] Vakdocent: Mentor: Inleiding In dit verslag ga ik het hebben over wat gezond leven is en hoe je

Nadere informatie

Uitleg Zing in 19 mei 2013: Dat is verleidelijk!

Uitleg Zing in 19 mei 2013: Dat is verleidelijk! Uitleg Zing in 19 mei 2013: Dat is verleidelijk! In onze vorige Zing In hebben we het gehad over de druk die op jonge mensen wordt gelegd, op de vaak hoge eisen die we aan hen stellen. Maar niemand is

Nadere informatie

Hoge Bloeddruk Direct Verlagen

Hoge Bloeddruk Direct Verlagen Hoge Bloeddruk Direct Verlagen Stap voor stap, weg met Hoge Bloeddruk Versie 2012 Optimalegezondheid.com Jack Boekhorst Ik begin dit gratis rapport met een misschien wel erg bold statement, maar toch durf

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik.

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik. De muur Ik heb een muur om me heen. Nou, een muur? Het lijken er wel tien. En niemand is in staat om Over die muur bij mij te komen. Ik laat je niet toe, Want dan zou je zien Hoe kwetsbaar ik ben. Maar

Nadere informatie

MELATONINE. Het natuurlijke slaapmiddel

MELATONINE. Het natuurlijke slaapmiddel MELATONINE Het natuurlijke slaapmiddel Wat is Melatonine Melatonine is een hormoon dat in de pijnappelklier (epifyse) geproduceerd wordt uit serotonine (neurotransmitter betrokken bij stemming en pijn)

Nadere informatie

Healthiness smoothies

Healthiness smoothies Healthiness smoothies Een smoothie receptenboek met heerlijke healthy smoothies, leuke weetjes, handige tips en trics. Inhoudsopgave Wie, wat, waar, waarom, wanneer Smoothies 3 Sporty smoothie 4 Raw cacao

Nadere informatie

Een filmpje kijken en reflecterend bespreken. Film 2:50 min op youtube: Asking Strangers For Food! (Social Experiment)

Een filmpje kijken en reflecterend bespreken. Film 2:50 min op youtube: Asking Strangers For Food! (Social Experiment) 1 KARAKTER DOELSTELLING Kiezen voor Dienstbaarheid Dienstbaarheid: Onvoorwaardelijke inzet voor de medemens. Met Karakter educatie leer je de jonge mensen om oprechte en rechtvaardige keuzes te maken.

Nadere informatie

Lekker fit! is goed voor het hele gezin. Jong geleerd is oud gedaan!

Lekker fit! is goed voor het hele gezin. Jong geleerd is oud gedaan! Lekker fit! is goed voor het hele gezin. Jong geleerd is oud gedaan! Ontbijt broodnodig! Veel kinderen slaan s ochtends het ontbijt over. Terwijl het ontbijt juist voor hen misschien wel de belangrijkste

Nadere informatie

WAT ETEN WE VANDAAG? 1 Waarom moet je eten?

WAT ETEN WE VANDAAG? 1 Waarom moet je eten? WAT ETEN WE VANDAAG? 1 Waarom moet je eten? Alles wat je eet en drinkt noemen we voedingsmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn: brood, boter, groenten en vlees. In voedingsmiddelen zitten voedingsstoffen:

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Alcohol, Roken en opvoeding

Alcohol, Roken en opvoeding Alcohol, Roken en opvoeding Uw kind in klas 1 van het voortgezet onderwijs Als kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan, verandert er veel in hun leven. Ze krijgen andere interesses en hun vriendengroep

Nadere informatie

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen.

Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Wil je zwanger worden? In deze folder vind je tips en adviezen. Dit zijn Kelly en Karim. Zij willen graag een kind. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. 1. Kelly en Karim willen over

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

zomer Vakantie zomer

zomer Vakantie zomer NieuwsBrief nr.3, 2011 Naar Binnen Beste lezer, Het is weer tijd voor de zomer. In het midden van Nederland is afgelopen week de zomervakantie begonnen. De kinderen hebben zes weken geen school. Zes weken

Nadere informatie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie Een gezonde lunch Een gezonde lunch Ga met folders van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding een gezonde lunch voor jezelf maken. Zoek daarvoor eerst uit wat er precies in een gezonde lunch moet zitten.

Nadere informatie

Slapen mag! B E T E R L ER EN SL A P E N, B E T E R VO ELEN.

Slapen mag! B E T E R L ER EN SL A P E N, B E T E R VO ELEN. Slapen mag! BETER LEREN SLAPEN, BETER VOELEN. Altijd een moe gevoel? Zou je graag meer energie willen overhouden? Dit E-book helpt je te begrijpen hoe slaap werkt. Hoe je met eenvoudige tips je nachtrust

Nadere informatie

Moeder worden, moeder zijn

Moeder worden, moeder zijn Moeder worden, moeder zijn Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Postbus 10208 1001 EE Amsterdam Telefoon: (020) 520 60 70 Fax: (020) 520 60 61 E-mail: info@eenvoudigcommuniceren.nl Website: www.eenvoudigcommuniceren.nl

Nadere informatie

JUNKFOOD HET OPTIMALEGEZONDHEIDS TRAININGSPROGRAMMA! WEEK 1, JUNKFOOD. Het OptimaleGezondheids trainingsprogramma!

JUNKFOOD HET OPTIMALEGEZONDHEIDS TRAININGSPROGRAMMA! WEEK 1, JUNKFOOD. Het OptimaleGezondheids trainingsprogramma! HET OPTIMALEGEZONDHEIDS TRAININGSPROGRAMMA! WEEK 1, JUNKFOOD 101 JUNKFOOD Het OptimaleGezondheids trainingsprogramma! Week 1, Junkfood Snel, pijnloos en effectief! klantenservice@optimalegezondheid.com

Nadere informatie

Timemanagement? Manage jezelf!

Timemanagement? Manage jezelf! Timemanagement? Manage jezelf! Trefwoorden Citeren timemanagement, zelfmanagement, stress, overtuigingen, logische niveaus van Bateson, RET, succes citeren vanuit dit artikel mag o.v.v. bron: www.sustrainability.nl

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Lightproducten daar wordt je dik van en zijn ongezond Lightproducten of Light als je het woord leest zou je denken dat je van producten met deze titel minder zult aankomen, maar tegenovergestelde is het

Nadere informatie

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit

Geef kanker. minder kans. eet volop. groente en. fruit Geef kanker minder kans eet volop groente en fruit Iedereen heeft zo zijn eetgewoonten. De één eet wat meer dan de ander. De één lust graag dit, de ander dat. Vaste eetgewoonten zijn er steeds minder.

Nadere informatie

Werkblad 3: Gravenfeest China

Werkblad 3: Gravenfeest China 1. Lees onderstaande mails en noteer op een apart blad wat je leert over Qing Ming Jie. 2. Bedenk een verhaal over het gravenfeest dat je kan vertellen aan de andere kinderen van je klas. Welke prenten

Nadere informatie

Superfoods voor meer energie

Superfoods voor meer energie Superfoods voor meer energie Je bent nu al lekker op weg om een gezonde levensstijl te creëren. Je voelt al meer energie nu je aan het afvallen bent. We zijn ervan overtuigd dat het belangrijk is om continue

Nadere informatie

Gezond gewicht: BOFT. Gezonde eet- en beweegadviezen. voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar

Gezond gewicht: BOFT. Gezonde eet- en beweegadviezen. voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar Gezond gewicht: BOFT Gezonde eet- en beweegadviezen voor ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar Van gezond eten blijf je fit en van bewegen word je vrolijk Kinderen moeten goed eten om te groeien, leren,

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Hoe zit het met jou?

Hoe zit het met jou? Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken? Wie denkt dat hij/zij te veel suiker consumeert? Waarom

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Kun jij de verleiding niet weerstaan als je versgebakken cake ruikt? Ga je eten als je verdrietig, boos, of gespannen bent? Lukt het je niet

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind.

Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. Dit zijn Kelly en Karim. Ze willen graag een kind. 1. Kelly en Karim willen over een half jaar zwanger zijn. Kelly en Karim willen zwanger worden. Ze willen graag dat hun kindje straks gezond is. Het is

Nadere informatie

Van onbekend naar verslaafd

Van onbekend naar verslaafd Van onbekend naar verslaafd Onbekend 1 Als je iets niet kent en niet weet wat het is, dan mis je het ook niet. Zoals een ongeboren baby het ervaart. Je mist niets. Behoefte 2 Noodzakelijk om in leven te

Nadere informatie

Hoe word je 100? (en willen we dat eigenlijk wel?)

Hoe word je 100? (en willen we dat eigenlijk wel?) Hoe word je 100? (en willen we dat eigenlijk wel?) Gezond zijn levert dus niet alleen meer Als voorbeeld vergelijken we twee jaren op, vijftigjarigen zonder en met diabetes maar ook veel betere en vitalere

Nadere informatie

Minder kans op kanker

Minder kans op kanker Georgie Dom Minder kans op kanker Informatie & preventie 1 e druk, augustus 2012 Copyright 2012 Consumentenbond, Den Haag Auteursrechten op tekst, tabellen en illustraties voorbehouden Inlichtingen Consumentenbond

Nadere informatie

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God?

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God? Geliefde mannen, Nog een poosje en dan wordt de mannenconferentie van 2015 gehouden. Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Deze brochure is gebaseerd op de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes. Lekker. en gezond eten met diabetes

Deze brochure is gebaseerd op de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes. Lekker. en gezond eten met diabetes Deze brochure is gebaseerd op de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes Lekker en gezond eten met diabetes 3 Gezond eten heeft zin Met diabetes heb je extra veel plezier van gezond eten: je zit lekkerder in je

Nadere informatie

Versnellen melkproducten de ziekte van Huntington? Je bent wat je eet

Versnellen melkproducten de ziekte van Huntington? Je bent wat je eet Wetenschappelijk nieuws over de Ziekte van Huntington. In eenvoudige taal. Geschreven door wetenschappers. Voor de hele ZvH gemeenschap. Versnellen melkproducten de ziekte van Huntington? Is er een verband

Nadere informatie

Veilig en gezond werken. Ook zo n gezonde eetlust?

Veilig en gezond werken. Ook zo n gezonde eetlust? Veilig en gezond werken Ook zo n gezonde eetlust? Test: weet jij wat je eet? 1. Waar zitten meer calorieën in, in pasta of in aardappels? a Pasta b Aardappels 2. Wat is vetter, een kippenpoot of een hamburger?

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie