20.30: De leiding heeft iedereen in de eetruimte verzameld en de schout komt met een handlanger de belasting ophalen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "20.30: De leiding heeft iedereen in de eetruimte verzameld en de schout komt met een handlanger de belasting ophalen."

Transcriptie

1 Kampverhaal De bokkenrijders, dienaars van de duivel vliegen op bokken om de mensen te beroven en martelen. Niets of niemand werd gespaard. In de 18 e eeuw stonden de bokkenrijders zo bekend, maar het waren zoals zo vaak niet de bokkenrijders die de boosdoeners waren maar de rijken, de schout, koning en de geestelijken. Het gewone volk van de Maasgouwen, het gebied wat we nu de Euregio noemen, werd in de 18 e eeuw uitgebuit om de geestelijke en de koningin van Oostenrijk rijker te maken, werken in de onveilige mijnen voor een hongerloontje was alles wat de mensen in deze streek nog konden. Ook de locatie van ons kamp valt midden in het gebied van de bokkenrijders! Verhaallijn Vrijdag avond 20.15: De gouden munten zijn al in het bezit van de groepsleiding, de zakjes met muntjes bevatten een leeg label waar de groep hun pas verzonnen naam op kunnen zetten en deze in de schatkist kunnen leggen : De leiding heeft iedereen in de eetruimte verzameld en de schout komt met een handlanger de belasting ophalen. ( Zonder geluid ) Schout komt binnen Schout: WIE! Heeft hier de leiding? Karin: Ik heer schout, dit zijn mijn kinderen. Schout: Ik kom de belasting innen, waar is het goud? Karin: Maar schout dit is al de 2 e keer deze maand, waar moeten wij dan van leven? Schout: Dat zoeken jullie zelf maar uit! Dit! goud is voor de koningin van Oostenrijk! Schout pakt de kist samen met de handlanger en loopt naar buiten 20:40 (aansluitend): De leiding praat met de kinderen en geeft aan dat we het goud kwijt zijn en dat de schout het nooit terug zal geven De zwarte kapitein komt binnen vanuit de glijbaan en blijft halverwege de trap met een kaars staan. Zwarte kapitein: Track 1 1:00 Lang genoeg zijn wij uitgeperst, bokkenrijders ik zal jullie leider zijn Zwarte kapitein: Leiders.. deel deze maskers uit aan diegene die het hart hebben om bokkenrijder te zijn en neem hen mee naar de duivelsberg! De zwarte kapitein draait zich om en gaat via de glijbaan het bos in.

2 20:50 De leiding neemt de groepen met maskers op mee via de bos ingang langs het hek naar het standbeeld bij de achter ingang. Bij deze ingang zijn plaatsen waar kaarsen of tuin fakkels ingezet kunnen worden voor de sfeer. De zwarte kapitein komt achter het beeld uitgelopen en heeft een dode hand en een kaars bij zich (of deze ligt op een zelf gemaakt statuut of altaar waar de kapitein achter gaat staan. Zwarte kapitein: Track 2 1:00 Zweren op de dode hand, de kapitein roept een leider naar voren om zijn hand op de dode hand te leggen en de tekst te herhalen. Dit zit al in de audio. Zwarte kapitein: Jullie beginnen vanavond met de eerste training in het bos, morgen middag zullen jullie de training afmaken morgen avond zal ik jullie weer bij mij roepen EN DAN... zullen wij ons goud, dat ONS toebehoort, terug halen! Zwarte kapitein maakt met zijn hand het teken van een bokkenrijder (middelste twee vingers op de duimleggen en de buitenste vingers gestrekt, en de hand licht van links naar rechts schudden) en loopt met een kaars in zijn hand het bos in aan zijn rechterhand. 21:30 Levend stratego Zaterdag 10.00: Maskers knutselen 11.00: Zeskamp Luc: Voordat de zeskamp begint benadrukken dat hoe beter ze nu oefenen hoe meer goud ze vanavond bij de roverstocht terug kunnen stelen. Zeskamp: Oefenen Roverstocht Luc: Na de zeskamp de winnende groep uitroepen tot de beste bokkenrijders groep aller tijden en overhandigd de prijs. 19:30 : De leiding geeft aan dat de zwarte kapitein ons opgeroepen heeft om naar de duivelsberg te komen. De leiding roept zijn groep bij elkaar en loopt een voor een naar de duivelsberg, enkele meters tussen de groepen is genoeg. De zwarte kapitein komt achter het beeld uitgelopen en heeft de dode hand bij zich of deze ligt op de het statuut/ altaar.

3 Zwarte kapitein: Track 3?:?? Jullie willen het goud! Inleiding van de roverstocht Zwarte kapitein: Elke groep heeft vanmiddag bewezen dat hij bokkenrijder waardig is. Vanavond zal elke groep 3 overvallen plegen, De overval is gelukt als je terug kunt komen met het goud! Ik ben in het bos en zal jullie helpen als het nodig is! Want wij zijn BOKKENRIJDERS! Zwarte kapitein maakt met zijn hand het teken van een bokkenrijder en loopt met een kaars in zijn hand het bos in aan zijn rechterhand. 21:00 + : Tellen gouden munten en het uitroepen van de beste bokkenrijders groep. Bedanken dat zij geholpen hebben met het terug krijgen van het goud en aangeven dat als de zwarte kapitein de bokkenrijders nog eens nodig heeft om de armen te redden zij zeker een bericht zullen krijgen. Eind kampverhaal. Benodigheden Grote kaarsen: 2 stuks Tuin fakkels: 4 stuks (of 6 grote kaarsen) Kleine kaarsen: 12 stuks (2 voor elke groep tijdens de roverstocht) Kleine kaarsen: 4 stuks ( voor aankleding van spellen tijdens de roverstocht) Schatkist Amucenta Goude chocolade munten Lucie 2 draagbare radio s + batterijen Zwarte kapitein 3 maal (2 verhaal, 1 maal tijdens roverstocht) Masker zwarte kapitein Cape zwarte kapitein Dode hand Zwarte kapitein (knutselen) Altaar/ Statuur (eenvoudig hout is goed) Schout 2 maal (1 verhaal, 1 roverstocht) Kleding schout (Piraten pak?) Kleding handlanger (piraten pak?)

4 Zes kamp, De zeskamp bestaat uit acht spellen. Van deze acht spellen worden er 3 als team tegen team gespeeld, 4worden los van elkaar gespeeld en 1 spel word met zijn allen tegelijk gespeeld. Bij de lossen spellen staat bij elk spel een bord met de scores van de andere teams zodat het concurrentie gevoel groter word. Bij elk spel is een leider aanwezig om te zorgen dat het spel eerlijk en goed verloopt. Eventueel: Als afsluiting van de middag mogen de kinderen water ballonnen gooien over een zeil richting de leiding. Waarna deze natuurlijk weer terug gegooid worden. Punten telling Voor de pauze zullen de 4 spellen gespeeld worden waar iedereen team los van elkaar het spel speelt. Die gene die de meeste punten of de snelste tijd heeft wint 3 punten, elke plaats lager is 1 punt minder. In de pauze is er een tussenstand met de mededeling dat alles nog ingehaald kan worden in een spannende race tegen elkaar. Na de pauze komen eerst de spellen aan bod waar de teams tegen elkaar spelen. De winnaars spelen tegen elkaar voor de eerste 2 plaatsen die 4 en 3 punten opleveren. De twee verliezende teams spelen tegen elkaar voor de laatste twee plaatsen waar 2 en 1 punt verdiend worden. Door na de pauze iets meer punten uit te delen kan een achtstand op het winnende team voor de pauze goed gemaakt worden. Vooral omdat de joker in de pauze ingezet word op een te kiezen spel. Na het doorgeven van de tussenstand word met alle teams de finale gespeeld.

5 Spellen voor de pauze :30 12 punten max. Ronden duren ongeveer 15 minuten met 5 minuten wissel en pauze tijd. Spel 1, De precisie training Lawndarts Iedereen krijgt 3 (of 6) grote dart pijlen en moet deze vanaf de streep op het dartbod moeten werpen die met ringen op de grond gemaakt word. De middelste ring is 3 punten, elke ring naar buiten een punt minder, het team met de meeste punten wint. Teams die 1 persoon minder hebben mogen iemand dubbel laten gooien. Spel 2, De schiet training Kruisboog schieten Binnen, of met windstil goed weer buiten zal het kruisboog schieten gespeeld worden. Iedereen krijgt 3 (of 6) pijlen om de doelen af te schieten. Het team met de meeste punten wint. Teams die 1 persoon minder hebben mogen iemand dubbel laten gooien. Spel 3, De gijzel training Lasso gooien Elk team krijgt 30 worpen, het team met de meeste vangsten heeft gewonnen. Spel 4, De balans training Wereldbol Het team begint door een normale wereldbol te draaien en daar met de vinger de wereldbol stopt. De plaats die aangewezen word moet op het eind van het spel bereikt zijn. Daarna gaat 1 lid van het team op de wereldbol zitten. Samen met zijn teamgenoten moet hij de wereldbol eerst over een parcours heen afleggen om hem op het einde van het parcours op de eerder aangewezen plek stop te zetten. Het team met de minste tijd wint. Ronde Training Precisie Training Shiet Training Gijzel training Balans training

6 Spellen na de pauze :30 16 punten max + joker Spel 5, De krachttest Touwtrekken 15 minuten. Het team dat de vlag in het midden van het touw over de eigen streep getrokken krijgt wint. Spel 6, De Stormbaan training 45 minuten Van elk team gaat 1 lid over de stormbaan om aan de andere kant liggen kinder suprise eieren. In deze eieren zitten 1, 2 of 3 punten. Hier mag 1 ei gepakt worden en terug rennen naar de andere kant waar bij terugkomst het volgende lid de stormbaan op mag. Het team dat het eerste 30 punten heeft wint. Spel 7, De sluip training kruipnetten 20 minuten De teams verdelen zich aan beide kanten van de netten, elk team start met een bal en kruipt naar de overkant. Waar het volgende teamlid de bal over neemt en naar de andere kant kruipt. Het team dat het eerste klaar is wint. Spel 8, Samenwerken Kruiwagen race 10 minuten Op het uitgezette parcours moeten 5 rondjes gerend worden in de vorm van een kruiwagen race. Alle teams spelen tegelijk met twee mensen, een gekozen kruiwagen renner (dit mag de teamleider zijn) en een lid van het team dat de het kruiwagen wiel vast pakt. Het team dat als eerste finisht krijgt 4 punten. Team Training Krachttest x x De stormbaan x x De sluiptraining x x Samenwerk training x = beginnend team

7 Benodigdheden Van Amucenta: Rest: 1. Kruipnetten * 2 2. Lawndarts 3. Kruisboog scheiten + doelen 4. Touwtrekken 5. Lasso gooien + paard 6. Kruiwagen wielen * 4 7. Grote wereld bol + 1 of 2 hindernissen 8. Stormbaan 9. Ballen * 2 1. Stopwatch * stuks kinder suprise eieren 3. 4 schrijfborden + stiften 4. 2 emmers 5. Waterballonnen 6. Zeil

8 Roverstocht Tijdens de roverstocht moeten drie opdrachten uitgevoerd worden door 1 iemand uit het team. Bij het succesvol volbrengen van de opdracht kunnen ze een aantal goude munten terug verdienen. De cijfers op de kaart zijn de plaatsen waar iets is. Personen Persoon 1 Persoon 2 Persoon 3 Martijn Luc Math Tom

9 Spullen Reiziger costuum Goud zakje * 12 Gouden munten Opdracht 1 envelop * 4 Opdracht 2 envelop x 4 Opdracht 3 envelop x 4 Hangende pop Tuigje om luc in te hangen Touw om luc om de nek te doen Radio + batterijen * 2 Huilende baby cd Zwarte kapitein pak Grafstenen Doodskist Accu Kermende man cd Rookbommen * 4 Wetsuit Oud karrenwiel Kruipnetten

10 1. De sluiproute Opdracht Op een zijpad van de route is een ongeluk gebeurd de kar, met daarin het goud, is kapot gegaan. Dit is een uitgelezen kans om bij het goud te komen aangezien de eigenaar even weg is. Kruip onder de netten tot aan de het wiel van de kar en steel het goudzakje. Benodigdheden: Wie? Oud karrenwiel Zakje x4 Goude munten Kruipnetten Envelop met opdracht x4 Persoon 1 2. Het monster uit de sloot Schrikmoment Math stapt met zijn wetsuit uit de sloot. Even voor aankomst van de groep zal math een rookbom aansteken. Benodigdheden: Wie Rookbommen * 4 Wetsuit Math

11 3. Het goud van de doden Opdracht Op het grasveld word een kerkhof nagemaakt met grastenen en een doodskist. Tijdens de opdracht mag 1 iemand van de groep naar het graf sluipen van de nog niet zo lang overleden graaf van het bokrijk, iemand die er om bekend stond dat hij de normale mensen tot op de laatste gouden munt deed kaal plukken. Hij was zo gek op zijn goud dat hij het mee heeft genomen in zijn graf. Men zegt dat zijn dienaar elke nacht over het kerkhof waakt om het goud te beschermen. In de buurt van de kist zal een radio staan met zachte kermende geluiden. Benodigdheden: Wie: Grafstenen Doodskist Accu Radio + batterijen Kermende man cd Goudzakje x 4 Opdracht envelop x 4 Persoon 2 4. Hulp van de zwarte kapitein Schrikmoment De zwarte kapitein komt plotsklaps uit het bos achter de groep om hen te waarschuwen dat er pas 2 bokkenrijders zijn opgehangen en verdwijnt weer in het bos met de mededeling dat hij nog wat belangrijks moet doen. Ik kom jullie waarschuwen, ze hebben vandaag 2 bokkenrijders gepakt en opgehangen ben voorzichtig en zorg dat je niet gepakt word! Succes mannen, mij wacht een belangrijke taak Benodigdheden: Zwarte kapitein pak

12 5. De vergeten baby Schrikmoment Radio met het geluid van een huilende baby die wat harder en zachter word. Luc zet de radio neer. Radio + batterijen Huilende baby cd 6. De gehangen bokkenrijders schrikmoment De bokkenrijders zijn opgehangen. Eerst komt de groep de opgehangen pop tegen, iets verder hangt luc die op het moment dat de groep dichterbij komt opeens beweegt. Wie Hangende pop Tuigje om luc in te hangen Touw om luc om de nek te doen Luc 7. De slapende reiziger Opdracht De reiziger zit in de bosjes te slapen en heeft het goud in zijn hand, 1 iemand mag naar de slapende reiziger proberen te sluipen en zonder de reiziger wakker te maken het goud te stelen. Wie Reiziger costuum Goud zakje * 4 Opdracht envelop * 4 Martijn als reiziger Persoon 3 als opdrachtgever

13 1. De sluiproute Bokkenrijders, Jullie eerste opdracht begint nu. Een rijke edelman die met zijn koets op doorreis was om ONS goud op te halen heeft onderweg pech gekregen. Het wiel van zijn koets is kapot gegaan. Bij deze opdracht moet 1 bokkenrijder zo stil mogelijk naar de koets toe kruipen en de zak met goud zoeken. Zorg dat je alles zo stil mogelijk doet want de edelman en zijn bewakers zullen in de buurt zijn! Pak de zak met goud en kruip zo stil mogelijk weer terug! Bokkenrijder Succes! 2. Rijk tot in den dood! De rijke heren nemen ONS goud nog liever mee naar den hemel als dat ze het aan ons terug geven! De slechte edel man, Heer Knijsters, Heer van de boeren in het bokrijk!heeft ondervonden dat zijn gulzigheid hem niet tot in het hiernamaals zal helpen. Tijdens de begrafenis ging het waaien, en begonnen er vreemde geluiden te komen. De prietsters en familieleden zijn met angst gevlucht en hebben de kist.. MET het goud achtergelaten. Alleen de moedigste en meest rechtvaardige bokkenrijder zal de kracht hebben om het goud uit de kist van Heer Knijsters te halen! Kies jullie bokkenrijder en stuur hem om het goud te zoeken wat ons toe behoort! Bokkenrijder, succes!

14 3. Den slapende Beul De beul van de schout heeft met ONS goud ruim betaald gekregen voor het ophangen van de 2 bokkenrijders die jullie net zijn tegengekomen! De beul is nu aan het genieten van zijn nachtrust voordat hij morgen weer verder reist. Sluip zo stil mogelijk naar de beul en steel zijn zak met goud onder zijn neus vandaan maar maak hem niet wakker want dan zul jij de volgende zijn die zijn wreedheid moet ondergaan! Kies een bokkenrijder die heel goed kan sluipen en fluwelen handen heeft om de goudzak te ontfutselen! Bokkenrijder succes!

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl

BLIJ MET EEN EI. Blij met een ei, april 2011 Speel-o-theek De Dobbelsteen www.dedobbelsteen.nl BLIJ MET EEN EI Deze speur- en speltocht is niet alleen bedoeld voor rond de paastijd. Doordat iedereen moet proberen zijn of haar ei heel te houden wordt er een extra spelelement in de speurtocht gebracht.

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Oud Hollandse buitenspelen spelen voor teams of voor in een spelcircuit

Oud Hollandse buitenspelen spelen voor teams of voor in een spelcircuit Oud Hollandse buitenspelen spelen voor teams of voor in een spelcircuit Bal hooghouden Je krijgt 50 seconden de tijd om een voetbal hoog te houden. Het aantal seconden is het aantal punten die je kunt

Nadere informatie

Bewegingsactiviteit : spelles thema Pasen - de kip

Bewegingsactiviteit : spelles thema Pasen - de kip Bewegingsactiviteit : spelles thema Pasen - de kip Activiteit 1:bewegingsverhaal: Een dag uit het leven van een kip De kls verzamelen allemaal in het kippenhok. Ik maak afspraken i.v.m. orde, veiligheid

Nadere informatie

Het spellenboek. De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent:

Het spellenboek. De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent: Het spellenboek De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent: Mandje vullen Voor dit spel zijn minimaal twee kinderen nodig. Stap 1: Verdeel de

Nadere informatie

Teamleden: Teamleden: punten totaal. punten totaal

Teamleden: Teamleden: punten totaal. punten totaal Teamleden: Teamleden: Spel Score Spel Score punten totaal punten totaal Hoe ver vliegt Willem Alexander? 2 tjoeks 2 ballen (met afbeelding van Willem Alexander?) tape / lint / pionnen of meetlint om de

Nadere informatie

13, 14, 15 juni. Zeskamp 2014 COACHBOEKJE. Spelregels en speluitleg voor de coach

13, 14, 15 juni. Zeskamp 2014 COACHBOEKJE. Spelregels en speluitleg voor de coach 13, 14, 15 juni Zeskamp 2014 COACHBOEKJE Spelregels en speluitleg voor de coach 1 Beste coach, Alvast hartelijk dank voor jullie deelname aan de zeskamp 2014 tijdens het Liphústerfeest. Een dorpsfeest

Nadere informatie

Spelactiviteiten voor groep 1-2: Vertelspel tafel: Spelactiviteiten:

Spelactiviteiten voor groep 1-2: Vertelspel tafel: Spelactiviteiten: Spelactiviteiten: Hieronder heb ik verschillende spelactiviteiten uitgewerkt in het thema de brandweer. Dit zijn verschillende activiteiten die in de kring, in de speelzaal/gymzaal of in de hoeken uitgevoerd

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Sportdag vrijdag 8 mei 2009 Groep 1 en 2. Naam:

Sportdag vrijdag 8 mei 2009 Groep 1 en 2. Naam: Sportdag vrijdag 8 mei 2009 Groep 1 en 2 Naam: 2 Spelletjes Koetje Prik Voor je staat een koe. Deze koe heeft alleen geen staart. Wil jij nu met een blinddoek voor proberen om de staart op de goede plek

Nadere informatie

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen

Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen Les 6 - Gymlessen (middenbouw) Zomerspelen Les 1: vier zomersporten Inleiding: Warming-up Kern: Vier zomersporten Afsluiting: Olympische ringen werpen 5 minuten 30 minuten Olympische waarden: Tijdens de

Nadere informatie

Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto.

Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto. Schaapje Schaap en de Wolkjes Schaapje Schaap woont op de weide samen met Nina en Osto. De schaapjes hebben een mooie stal, met zacht stro om in te slapen. Kom, zegt Nina, we gaan slapen, ik ben moe. Maar

Nadere informatie

TEAMSPEL: UNDERCOVER

TEAMSPEL: UNDERCOVER TEAMSPEL: UNDERCOVER Voorwoord In dit draaiboek vind je alle gegevens die je nodig hebt om eenvoudig een geslaagd uniek spel te organiseren. Het spel kan gespeeld worden als teambuildingsopdracht, maar

Nadere informatie

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch)

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) (nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) Het werkt op zich net als een gewoon potje basketbal, alleen zijn jullie nu net zo lang als echte basketballers. Papa en mama nemen de kinderen

Nadere informatie

TOP-SAMENWERKINGSSPELEN

TOP-SAMENWERKINGSSPELEN TOP-SAMENWERKINGSSPELEN Wanneer een pestsituatie zich voordoet gaan we uit van de kracht en verantwoordelijkheid van de groep om dit probleem op te lossen. Om de kracht en verantwoordelijkheid van de groep

Nadere informatie

Animatie. Programma. Lukkies knutselschip Echte piraten hebben een zwaard, een hoed en een ooglapje, dit gaan we knutselen bij lukkies knutselschip!

Animatie. Programma. Lukkies knutselschip Echte piraten hebben een zwaard, een hoed en een ooglapje, dit gaan we knutselen bij lukkies knutselschip! Animatie Hallo allemaal! Mijn naam is Lukkie en ik ben de Leeuw van Speelstad Oranje. Behalve de super attracties en de spectaculaire parkshows heb ik samen met mijn vrienden van het animatieteam een leuk

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

Bungelende emmer. Benodigdheden: emmertje, touw, kleine ballen Aantal spelers: 3+ Voorbereiding : geen Leeftijd: 4+ Soort: spel

Bungelende emmer. Benodigdheden: emmertje, touw, kleine ballen Aantal spelers: 3+ Voorbereiding : geen Leeftijd: 4+ Soort: spel Bungelende emmer Benodigdheden: emmertje, touw, kleine ballen Hang een emmertje met een touw aan een tak van een boom. Alle kinderen moeten nu vanaf een vast punt (zo n drie meter van de bungelende emmer

Nadere informatie

Langer blijven!!! Het is NIET toegestaan dat kinderen na de sportdag langer blijven.

Langer blijven!!! Het is NIET toegestaan dat kinderen na de sportdag langer blijven. OPZET GROEPEN 3 en 4 (van 9:00 tot 12:00) Iedere dag starten we met een leuke warming-up op het veld. In de ochtend hebben we gekozen voor een opzet van droge spelen op de ligweide. Na de lunch gaan we

Nadere informatie

Taalspellen Prinsen en Prinsessen.

Taalspellen Prinsen en Prinsessen. Taalspellen Prinsen en Prinsessen www.klasvanjuflinda.nl Taalspellen Prinsen en Prinsessen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2019 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord Het spelen van levend ganzenbord Voor het spelen van het levend ganzenbord verdeel je de deelnemers in minimaal twee groepen. Deze groepen spelen het levend ganzenbord tegen elkaar. Het doel van het levend

Nadere informatie

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk?

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk? SPEL 1 Kangoeroe buidel-dief Alle kangoeroe s (kinderen) hebben wat lekkers in hun buidel, op 1 kangoeroe na. Die kangoeroe probeert het lekkers van de andere kangoeroe s af te pakken totdat die alles

Nadere informatie

Animatie. Hallo allemaal!

Animatie. Hallo allemaal! Animatie Hallo allemaal! Mijn naam is Lukkie en ik ben de Leeuw van Vakantiepark & Speelstad Oranje. Wat gezellig dat je hier op vakantie bent! Samen met mijn vrienden Cody, Paulien en het animatieteam

Nadere informatie

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje.

1. Van je juf of meester krijg je een plaatje. Bekijk je plaatje goed. 3. Zoek samen nog vier klasgenoten met een ander plaatje. Opdracht 1 Ongeveer 150 jaar geleden stonden er veel steenfabrieken langs de IJssel. De stenen werden van klei gemaakt. Dat kon je langs de IJssel vinden. Als de rivier overstroomde, bleef er een laagje

Nadere informatie

De pietenschool. speluitleg

De pietenschool. speluitleg De pietenschool speluitleg Speel de pietenspelletjes, doe de oefeningen en word een echte hulppiet! De Pietenschool is een leuk en gezellig spel voor de Sinterklaastijd. Het spel kan op verschillende manieren

Nadere informatie

Uitwerking vrije lessen

Uitwerking vrije lessen Uitwerking vrije lessen Slakobabal - Verdeel de klas in twee teams, 1 veldpartij en 1 slagpartij. - De slagpartij zit op de bank en de veldpartij verdeeld zich over het veld. - De eerste leerling van de

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Druk alle kartonnen delen uit de raampjes. Stel de pionnen samen door het kartonnen deel in het voetje te steken.

Druk alle kartonnen delen uit de raampjes. Stel de pionnen samen door het kartonnen deel in het voetje te steken. spelregels Druk alle kartonnen delen uit de raampjes. Stel de pionnen samen door het kartonnen deel in het voetje te steken. Sorteer de kaarten in drie stapeltjes: Drakenkaarten Wapenkaarten Avonturenkaarten

Nadere informatie

Inspelen met z'n allen

Inspelen met z'n allen Page 1 of 5 Inspelen met z'n allen Dit is een leuke inspeel oefening voor na de warming up. Aan beide kanten van het net stellen twee groepen zich op zoals hiernaast staat afgebeeld. De twee 'teams' blijven

Nadere informatie

Met NLP de kredietcrisis te lijf Duurzaam winst behalen door compassie

Met NLP de kredietcrisis te lijf Duurzaam winst behalen door compassie Steven Smit Voor de mens in organisaties Met NLP de kredietcrisis te lijf Duurzaam winst behalen door compassie Door Steven Smit 2008 Steven Smit BV voor de mens in organisaties Chopinstraat 148 1817 GD

Nadere informatie

Maar hij ziet niemand. Ik zal het wel gedroomd hebben, denkt hij dan. Hij gaat weer liggen en slaapt verder.

Maar hij ziet niemand. Ik zal het wel gedroomd hebben, denkt hij dan. Hij gaat weer liggen en slaapt verder. Over dit boek Karel en Elegast is een oud verhaal. Het gaat over trouw aan de koning en over verraad. Het is één van de eerste verhalen die in de Nederlandse taal zijn opgeschreven. De Karel in dit verhaal

Nadere informatie

Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen)

Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen) IK BOX spelregels Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen) Spelmateriaal 1 spelbord (binnenkant van de IK BOX) met aan de zijkanten de grote ZaaiGoedkaarten. 4 pionnen (Tess, Mo, Max en Kate). 4 bakjes.

Nadere informatie

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam Basisonderwijs Voorbereidende les (1) Introductie (2) Huiswerkopdracht (3) Bijlage 1 (4) Bijlage 2 Educatieteam Het educatie team bestaat uit jonge, gemotiveerde en bevlogen medewerkers die dichtbij de

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

11-15 maart. Lekker samen bewegen & spelen!

11-15 maart. Lekker samen bewegen & spelen! 11-15 maart Lekker samen bewegen & spelen! Beweeg 2x30 minuten! Op weekvoordegezondejeugd.nl/2x30minuten vind je een timer waarmee je op ieder moment van de dag 30 minuten kunt bijhouden. Om een voetbalwedstrijd

Nadere informatie

Basketbal. Bronvermelding. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het

Basketbal. Bronvermelding. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het Basketbal Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik basketbal altijd al een leuk sport vond. Daarom leek het mij interessant om te weten hoe dat allemaal in mekaar zit. Bronvermelding 1 / 6 Ik heb de informatie

Nadere informatie

Gymlessen (onderbouw) Zomerspelen

Gymlessen (onderbouw) Zomerspelen Gymlessen (onderbouw) Zomerspelen Les 1: drie zomeroefeningen Inleiding: Roeien Kern: Drie zomeroefeningen Afsluiting: Reactiespel 10 minuten 25 minuten 10 minuten Olympische waarden: Bij de Olympische

Nadere informatie

KOPIEERBLADEN. THEMA 5: Ik wil ridder worden! Plantyn - TotemTaal - Thema 5: ik wil ridder worden!

KOPIEERBLADEN. THEMA 5: Ik wil ridder worden! Plantyn - TotemTaal - Thema 5: ik wil ridder worden! KOPIEERBLADEN THEMA 5: Ik wil ridder worden! 97 97 Wat moet je doen om ridder te worden? Vind je dit goed? Moet er nog iets bij? Als je de opdrachten hier goed uitvoert, krijg je een ridderdiploma. Page

Nadere informatie

Sportweek 2018 INHOUD. Voorwoord. Donderdag 28 juni Estafette Vervoerparcours Waterballon katapult Paalwerpen Spijkerbroekhangen

Sportweek 2018 INHOUD. Voorwoord. Donderdag 28 juni Estafette Vervoerparcours Waterballon katapult Paalwerpen Spijkerbroekhangen Programmaboekje INHOUD Voorwoord Donderdag 28 juni Estafette Vervoerparcours Waterballon katapult Paalwerpen Spijkerbroekhangen Vrijdag 29 juni Boevenspel Balletje in de ton Touwtrekken Zaterdag 30 juni

Nadere informatie

01. Smashen op voorwerp

01. Smashen op voorwerp opdrachtkaarten 01. Smashen op voorwerp Soort Opdracht: Mikken Regels: 1 team per tafel meerbalvorm de trainer geeft 1 bal per keer aan de speler smasht de bal bij het raken van een voorwerp 1 punt nadat

Nadere informatie

Darten. De geschiedenis van het dart spel

Darten. De geschiedenis van het dart spel Darten Mijn spreekbeurt gaat over darten. Al twee jaar vind ik dat een erg leuke sport om naar te kijken op tv. Dat komt vooral omdat er veel aandacht voor is op de tv en de Nederlandse mannen en vrouwen

Nadere informatie

Vakantieprogramma BSO Ons Honk en Speelberg Zomervakantie 2013

Vakantieprogramma BSO Ons Honk en Speelberg Zomervakantie 2013 2013 Maandag 1 juli BSO Ons Honk Kunst en Cultuur / Water / 4 t/m 12 jaar Wist je dat bouwspeelplaats Thialf oorspronkelijk een zwembad was en in 1950 gebouwd is. Dit wordt de inspiratie bron. We gaan

Nadere informatie

DE WEK Programma Site De olympische spelen. De Olympische Spelen. http://www.wek-site.com Pagina 1 van 1

DE WEK Programma Site De olympische spelen. De Olympische Spelen. http://www.wek-site.com Pagina 1 van 1 De Olympische Spelen http://www.wek-site.com Pagina 1 van 1 leeftijd: 6-12 jaar terrein: buiten Het Spel De kinderen worden opgedeeld in kleine groepjes met elk een vaste begeleider, of bij elk spel wordt

Nadere informatie

Kom je feestje vieren bij Stal Krireina!!

Kom je feestje vieren bij Stal Krireina!! Kom je feestje vieren bij Stal Krireina!! Algemeen Wil je een feestje vieren met pony s bij Stal Krireina lees dan deze brochure door zodat je weet wat je wilt en kunt gaan doen. De feestjes worden alleen

Nadere informatie

Hoe de Koning een kater kreeg van D. blom

Hoe de Koning een kater kreeg van D. blom Hoe de Koning een kater kreeg van D. blom Na het ontbijt liepen zoals iedere morgen de koning en de koningin hun vaste rondje door de tuin. Genietend van het zonnetje en hun prachtig aangelegde tuin met

Nadere informatie

Les 3, Actieve spelletjes

Les 3, Actieve spelletjes Les 3, Actieve spelletjes Algemene inleiding: In de pauze en na school spelen veel kinderen lekker buiten. Zeker in het voor- en najaar zijn kinderen veel in de buitenlucht te vinden. Om deze kinderen

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

32e Zeskamp Wijdewormer

32e Zeskamp Wijdewormer 32e Zeskamp Wijdewormer Beste captains / coaches, De captains / coaches mogen/ moeten, indien nodig aan de spelletjes meedoen; Het aantal deelnemers staat vrij, de minimum leeftijd is 14 jaar; De rode

Nadere informatie

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is.

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is. SAMENWONEN 1. EXT. ROND HET HUIS - DAG Rond het huis. Judith en Peter zijn aan het verhuizen, er staat een verhuiswagen voor het huis. Judith en Peter lopen vaak heen en weer met dozen. Ze lachen naar

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Een dagje zeilen (groep 4)

Een dagje zeilen (groep 4) Een dagje zeilen (groep 4) Doelstelling: Tactiele stimulatie en samenwerking. Er wordt gewerkt in tweetallen. 1 kind zit op een stoel, met de leuning naar de zijkant, zodat de rug helemaal beschikbaar

Nadere informatie

Estafettespelen. Beschrijving van de activiteit

Estafettespelen. Beschrijving van de activiteit Estafettespelen Auteur: Marlies Vereecke Geschikte leeftijd: Alle Duur activiteit: / Terrein: Speelveld Benodigde begeleiders: / - Zie spelen! Beschrijving van de activiteit Inhoudstafel 1. Ren-je-rot-race

Nadere informatie

Sinterklaas, weet je de weg?

Sinterklaas, weet je de weg? november 2012 vanaf 4 jaar tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof - SINTERKLAAS, WEET JE DE WEG? 1 Heb je wel een plattegrondje? Loop je wel het goeie rondje? tekst: Judith Nieken muziek: Ton Kerkhof

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 2: De Dame, Koning en het Paard

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 2: De Dame, Koning en het Paard Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 2: De Dame, Koning en het Paard Extra spullen - Voor elk kind 1 exemplaar van Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5. - Schaakbordjes 5x5. Een pdf staat

Nadere informatie

De Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid

De Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid In Nederland staan 40 asielzoekerscentra (AZC's). Dat zijn plekken waar asielzoekers wonen. Asielzoekers zijn mensen die naar Nederland zijn gevlucht. Omdat er in hun eigen land oorlog is bijvoorbeeld,

Nadere informatie

Vakantieprogramma 8+

Vakantieprogramma 8+ Vakantieprogramma 8+ 01-07-2013 BSO Sportburcht Neem reserve kleding mee! Vandaag gaan we naar de Leemkuil in Nijmegen. We gaan daar gezamenlijk picknicken. Vorige keer hadden we een waterballet weet je

Nadere informatie

Tomte gaat door het kattenluikje het huis in. Dat kan omdat hij niet groot is. Een echte tomte is niet groot, maar klein, snel en soms driftig.

Tomte gaat door het kattenluikje het huis in. Dat kan omdat hij niet groot is. Een echte tomte is niet groot, maar klein, snel en soms driftig. 1 Tomte gaat door het kattenluikje het huis in. Dat kan omdat hij niet groot is. Een echte tomte is niet groot, maar klein, snel en soms driftig. Hij ziet helemaal grijs, behalve zijn rode muts. Daarom

Nadere informatie

LENTE+LIEFDE Juf Floor ligt in haar bed. Ze wordt wakker en pakt haar kleren om vandaag aan te trekken. Dan gaat juf Floor ontbijten. Ze gaat naar buiten en loopt naar meester Ruben s huis. Ze belt aan

Nadere informatie

Groep 5/6 - De leerling kent de basisregels, nu worden de regels verder uitgebreid. Ook deze moet de leerling kunnen toepassen.

Groep 5/6 - De leerling kent de basisregels, nu worden de regels verder uitgebreid. Ook deze moet de leerling kunnen toepassen. LES 11. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Bewegen op muziek: - De leerlingen kunnen de Leeuwenkoning dans vrij door de zaal uitvoeren waarbij het accent ligt op het nadoen van bewegingen en uitbeelden

Nadere informatie

Er vaart een boot op het grote meer

Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer, met discipelen en de Heer. Maar bij storm en lelijk weer, roepen de vrienden: Help ons Heer! De Here zegt dan: Zwijg,wees stil.

Nadere informatie

Lach je rijk. Dag: 10 - gezelschapsspelletjes Groep: Vendels

Lach je rijk. Dag: 10 - gezelschapsspelletjes Groep: Vendels Lach je rijk Dag: 10 - gezelschapsspelletjes Groep: Vendels Tijdstip: voormiddag Locatie: Made by: Pascal, Liesbeth en Jolien Spelregels, doel van het spel Zoveel mogelijk geld verdienen. Groepsindeling

Nadere informatie

Weerwolven van Wakkerdam

Weerwolven van Wakkerdam Weerwolven van Wakkerdam In een stadje hier niet ver vandaan, wonen behalve gewone nette burgers, ook mensen die s nachts weerwolven worden. Deze weerwolven worden elke nacht wakker en hebben dan vreselijke

Nadere informatie

De Grootste RoyaltyKenner van Nederland

De Grootste RoyaltyKenner van Nederland De Grootste RoyaltyKenner van Nederland Ben jij de grootste Royaltykenner van Nederland? Bewijs het dan maar! Zorg dat je zo snel mogelijk met je koets naar het paleis rijdt. Het juist beantwoorden van

Nadere informatie

Joy of moving Beweegparcours. 13 september Sportieve opening van het Schooljaar

Joy of moving Beweegparcours. 13 september Sportieve opening van het Schooljaar Joy of moving Beweegparcours 13 september Sportieve opening van het Schooljaar Het Joy of Moving beweegparcours is een combinatie van FUN & KNOWLEDGE en bestaat uit een combinatie van een parcours met

Nadere informatie

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal.

Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Warming-up Dit is voor alle groepen geschikt: de warming-up bestaat uit verschillende trucjes met de bal. Alle leerlingen staan aan één helft van de gymzaal verspreid met allemaal een bal. De trainer staat

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

De allerliefste oppas

De allerliefste oppas De allerliefste oppas Met de ene oppas ga ik buiten spelen door de andere wordt altijd thee gezet bij de derde zal ik mij echt nooit vervelen en van de vierde mag ik lekker laat naar bed Met de ene oppas

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 2: De Dame, Koning en het Paard

Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 2: De Dame, Koning en het Paard Schaken op de basisschool Werkboek 1, les 2: De Dame, Koning en het Paard Extra spullen - Voor elk kind 1 exemplaar van Schaken op de basisschool. Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5. - Schaakbordjes

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com

LESBRIEF. Karel is jarig. Samenvatting: De begrippen zijn: Wij maken kinderdromen waar www.clavisbooks.com Samenvatting: Bij dit boek zijn een aantal downloads beschikbaar. Liesbet Slegers heeft deze speciaal getekend als aanvullend educatief materiaal. Het doel van de download ballon is verhaalbegrip en woordenschat

Nadere informatie

wwww.wijzeroverdebasisschool.nl

wwww.wijzeroverdebasisschool.nl 31 spelletjes voor in de auto 1. Bingo met nummerborden Voor dit spelletje heb je een speciale bingokaart nodig. Op de bingokaart staan de getallen t/m 100. voor de getallen t/m 9 staat een 0. Nu kan het

Nadere informatie

Langer blijven!!! Het is NIET toegestaan dat kinderen na de sportdag langer blijven.

Langer blijven!!! Het is NIET toegestaan dat kinderen na de sportdag langer blijven. OPZET GROEPEN 5 en 6 (van 9:00 tot 14:00) Iedere dag starten we met een leuke warming-up op het veld. In de ochtend hebben we gekozen voor een opzet van droge spelen op de ligweide. Na de lunch gaan we

Nadere informatie

De oefeningen die gelden op de Watertrials 2015

De oefeningen die gelden op de Watertrials 2015 De oefeningen die gelden op de Watertrials 2015 Indeling van de oefeningen voor de volgende brevetten: Brevet A : Brevet B : Brevet C : Brevet D : Brevet E. Oefening A op 30 meter. Object ophalen. Oefening

Nadere informatie

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker?

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker? Warming up Shuttle tikkertje warming up met shuttle 1 shuttle en evt. lint(en) voor de tikker(s) Alle kinderen lopen in de zaal, een tikker wordt aangewezen. Deze tikker heeft een shuttle in de hand waarmee

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Balspelen. Beschrijving van de activiteit

Balspelen. Beschrijving van de activiteit Balspelen Auteur: Marlies Vereecke Geschikte leeftijd: Alle Duur activiteit: / Terrein: Speelveld Benodigde begeleiders: / - Zie per spel! Beschrijving van de activiteit Spelen - Inhoudstafel 1. 10-bal

Nadere informatie

Hosanna. Hosanna! Hosanna! De Heer komt voorbij. Zwaai met de takken en zing nu blij.*

Hosanna. Hosanna! Hosanna! De Heer komt voorbij. Zwaai met de takken en zing nu blij.* & speelblad Hosanna Hosanna! Hosanna! De Heer komt voorbij. Zwaai met de takken en zing nu blij.* Hosanna! Hosanna! Hij is onze Heer. Leg alle jassen maar voor Hem neer. ** * Doe of je een palmtak in je

Nadere informatie

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van:

ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS. Van: ONTDEKKINGSREIZIGERS en AVONTURIERS Van: Ieder groepje gaat op ontdekkingsreis, deze gebieden worden verdeeld: heelal, de zee, een onderaards gebied, een vulkanisch gebied, een bergachtig gebied, een woestijn

Nadere informatie

BSO Kaktus en BSO de Leeuw. alle dagen

BSO Kaktus en BSO de Leeuw. alle dagen BSO Kaktus en BSO de Leeuw in de meivakantie alle dagen In de mei vakantie valt er weer van alles te beleven op de BSO! We bouwen indianen-tenten, we gaan naar het speelbos, we maken een indianen-tuin

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN:

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 KORFBAL DOELSTELLINGEN: LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling gooit de bal niet op het moment dat er een verdediger in de afspeellijn staat. De leerling maakt soms de keuze om de bal over te spelen in

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden.

Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden. Inleiding We beginnen met een warming up van Winter Standbeelden. Winter standbeelden Op muziek van Jingle bells. Van tevoren vraag ik aan de kinderen welke bewegingen met de winter te maken hebben. Denk

Nadere informatie

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord

Spelregels. Het spelen van levend ganzenbord Het spelen van levend ganzenbord Voor het spelen van het levend ganzenbord verdeel je de deelnemers in minimaal twee groepen. Deze groepen spelen het levend ganzenbord tegen elkaar. Het doel van het levend

Nadere informatie

De gymles van begin tot eind

De gymles van begin tot eind De gymles van begin tot eind Eenvoudige inleidingen en afsluitingen voor een gymles Iedereen kent het wel: je gaat gymles geven en je gymzaal staat vol met materialen voor de kern van de les. Hoe kun je

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.

Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda. Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.nl Breukenpizza! 1. Knijpkaart 2. Decimalen 3. Domino 4.

Nadere informatie

Kindervakantieweek THE STARS

Kindervakantieweek THE STARS Kindervakantieweek 20-22 juli 2015 THE STARS Hutten bouwen Dit jaar zijn onze hutten ook ons «decor» want wij zijn echte «Sterren» Pagina 2 Theater en Musical We leren acteren en muziek maken als echte

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Hoe gaat het in groep 1/2 b

Hoe gaat het in groep 1/2 b Hoe gaat het in groep 1/2 b Binnenkomst: - Als je op school komt hang je je jas op je eigen haakje onder je tent. Je tas zet je op de plank. - In de klas geef je de juf een hand en je pakt een spelletje

Nadere informatie

Paasspeurtocht. Veel plezier!

Paasspeurtocht. Veel plezier! Paasspeurtocht Vier het paasfeest met deze gezellige speurtocht. De kinderen speuren in groepjes op of rondom de school naar grote, kartonnen paaseieren. Op elk paasei staat een opdracht. De opdracht wordt

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

Stil blijft Lisa bij de deur staan. Ook de man staat stil. Ze kijken elkaar aan.

Stil blijft Lisa bij de deur staan. Ook de man staat stil. Ze kijken elkaar aan. Wild Op het laatste moment ziet Lisa de man pas. Ze hangt de was op in de tuin. En ineens komt hij achter de lakens vandaan. Lisa laat het mandje met was in het gras vallen. Ze gilt. De man ziet er slecht

Nadere informatie

Als ik mijn ogen sluit en denk aan Golgotha

Als ik mijn ogen sluit en denk aan Golgotha De Bron Nieuwsbrief 7, groep 1/2 April 2014 Wist u dat Mees al bijna jarig is? Op 18 april wordt hij 5! Als ik mijn ogen sluit en denk aan Golgotha We zijn begonnen met het oefenen van het Paasprogramma!

Nadere informatie