Wat wil Greenpeace dat Volkswagen doet?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat wil Greenpeace dat Volkswagen doet?"

Transcriptie

1 Wat wil Greenpeace dat Volkswagen doet? Volkswagen (VW) mag niet langer zijn lobbykracht gebruiken om belangrijke klimaatwetten tegen te houden. Het moet ook zijn retoriek omzetten in daden door standaard brandstofzuiniger auto s te bouwen in plaats van het brandstofverslindende wagenpark waarvoor het momenteel verantwoordelijk is. VW kan klimaatkoploper worden. Greenpeace wil dat VW: 1) niet langer lobbyt tegen belangrijke Europese klimaatwetten die onze afhankelijkheid van olie moeten beperken. VW moet vooral openlijk zijn steun betuigen voor de EU doelstelling van een emissiereductie met 30% tegen 2020 en ook steun verlenen aan ambitieuze normen voor brandstofbesparing voor nieuwe auto s om er zo voor te zorgen dat onze auto s minder vervuilen 2) zijn beste technologie voor zuinige auto s als standaard gebruikt en het volledige BlueMotion programma toepast voor zijn hele wagenpark Lees meer in het rapport De duistere kant van Volkswagen Ik heb een VW is deze campagne tegen mij gericht? Helemaal niet. We willen niet dat u uw VW verkoopt, want eigenlijk willen we uw hulp om VW zoveel mogelijk te verbeteren. VW klanten hebben veel invloed op het bedrijf en kunnen ons er mee helpen voor zorgen dat VW zich gedraagt als de klimaatkoploper die het beweert te willen zijn. Op die manier zal de volgende VW die u koopt een auto zijn waarmee u geld kunt besparen en veel minder zult vervuilen en tegelijk zullen de klimaatwetten ambitieuzer zijn, waardoor de hele sector milieuvriendelijker wordt. Sluit je dus aan bij de Rebellie en gebruik uw invloed als klant van VW om de koers van het bedrijf te helpen veranderen. Welke bewijzen hebben jullie dat VW belangrijke klimaatwetten tegenhoudt? VW is de belangrijkste stem binnen een machtige lobbygroep die veel druk uitoefent om deze belangrijke wetgeving tegen te houden. Tegelijk stelt het bedrijf openlijk dat het tegen de wetten is hoewel andere bedrijven toegeven dat die wetten belangrijk zijn om de klimaatverandering tegen te gaan, omdat ze de sector van de milieuvriendelijke technologie zullen stimuleren en zullen zorgen voor de bedrijven en de banen van de toekomst.

2 Maar zou een 30% doelstelling niet schadelijk zijn voor onze economie als de andere landen niet zouden volgen? Europa heeft zich er momenteel toe verbonden om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 te verminderen met 20% onder het niveau van Maar die doelstelling is nu hopeloos achterhaald. Omwille van piekende brandstofprijzen, energierisico s, klimaatverandering, beperkte grondstoffenvoorraden en een groeiende concurrentie met opkomende landen is business as usual geen optie meer voor de Europese economie. Lees meer: Mythes over Europese klimaatambities doorprikt Welk verschil zouden ambitieuze normen voor brandstofbesparing maken? Ambitieuze maar haalbare efficiëntienormen voor voertuigen (50g CO2/km voor auto s en 88g CO2/km voor bestelwagens tegen 2030) zouden het olieverbruik van de Europese transportsector met ongeveer 13% of 1,1 miljoen vaten per dag kunnen doen dalen. Dit stemt ongeveer overeen met het totale olieverbruik van Oostenrijk, Denemarken, Portugal, Noorwegen en Finland samen en zou voor de hele sector in de EU een vermindering van 8% betekenen. Maar dat volstaat toch niet om een eind te maken aan de olieafhankelijkheid? Het verbeteren van de brandstofefficiëntie van voertuigen is niet de enige maatregel die we moeten nemen om af te stappen van petroleum, maar het is wel een levensbelangrijke stap die miljoenen vaten olie zal uitsparen. Maar natuurlijk moeten we ons olieverbruik ook nog op andere manieren beperken door werk te maken van beter openbaar vervoer en door onnodige reizen te vermijden. We moeten ook beginnen met de op lange termijn noodzakelijke omschakeling naar slimme elektrische vervoersystemen die worden aangedreven door veilige en milieuvriendelijke hernieuwbare energiebronnen die nu al beschikbaar zijn. Wat vraagt Greenpeace aan de hele sector van de auto industrie? 1) Autoproducenten moeten steun verlenen aan de voorgestelde EU doelstelling om de CO2 uitstoot met 30% te verminderen. 2) Zij moeten ook steun verlenen aan een Europese regelgeving die zou garanderen dat hun auto s tegen 2020 gemiddeld niet meer dan 80 gram CO2 per kilometer uitstoten (en tegen gram CO2); voor de VS gaat het om de norm van 60 mijl per gallon tegen 2025.

3 3) Meer algemeen moet de sector bestaande technologie voor brandstofbesparing standaard invoeren op alle modellen. Heeft de auto industrie en vooral VW zich er niet al toe verbonden om de klimaatverandering te bestrijden? Dat is greenwashing. VW weet dat zijn klanten bekommerd zijn om het leefmilieu en daarom probeert VW hen ervan te overtuigen dat het bedrijf milieuvriendelijk is. Maar dat klopt niet. Lees meer in het rapport De duistere kant van Volkswagen Het lijkt niet eerlijk om kritiek te geven op VW. Uiteindelijk heeft het bedrijf in 2010 toch aanzienlijke vorderingen gemaakt en andere autoproducenten doen het zelfs nog slechter op het vlak van CO2 uitstoot. Waarom dan de pijlen richten op VW? VW deed enkel waartoe het wettelijk verplicht was. Als het effectief zo goed zou zijn als zijn reclame beweert, zou het bedrijf een groot verschil kunnen maken in de vervuiling die alle auto s veroorzaken. Dat komt doordat VW zo n grote speler is en de macht heeft om de sector te veranderen. Produceert VW dan nu al geen zuinige en klimaatvriendelijke auto s? VW heeft in het verleden altijd de aandacht afgeleid van zijn slechte algemene milieuprestaties door superefficiënte prototypes van auto s te produceren die meer krantenkoppen opleveren dan echte auto s. Draait de beperking van het brandstofverbruik of de emissie van auto s alleen om technologie? Technologie kan een essentiële rol spelen om zowel het brandstofverbruik als de uitstoot van auto s te beperken. Greenpeace eist dat alle nieuwe auto s standaard worden uitgerust met de meest recente technologie voor brandstofefficiëntie en dat die dus niet mag gelden als een bijkomende luxeoptie, waarvoor de consumenten extra moeten betalen. Maar ook het ontwerp van een auto kan een grote invloed hebben op de efficiëntie ervan. We zouden willen dat de constructeurs meer inspanningen leveren om het gewicht van de auto s te beperken, waardoor hun brandstofefficiëntie zou verhogen.

4 Net zo belangrijk is de omvang van de motor van de meeste gezinswagens. Het vermogen van nieuwe auto s is veel groter dan de huidige noden en door de PK van auto s te beperken, zou het mogelijk zijn om het brandstofverbruik drastisch te verminderen. Zullen de auto s door de ambitieuze normen niet duurder worden? Om het brandstofverbruik en de CO2 emissie in aanzienlijke mate te verminderen, zullen de autoconstructeurs niet alleen kleinere en lichtere auto s moeten verkopen, maar ook ernstige technologische veranderingen moeten doorvoeren. Er zijn vodoende aanwijzingen dat die de auto s niet duurder zullen maken. In het verleden is de gemiddelde auto die in Europa wordt verkocht voortdurend goedkoper geworden, vooral omwille van de wereldwijde overcapaciteit om auto s te produceren en de grote concurrentie tussen de autoproducenten. De autoconstructeurs zullen er vooral op moeten letten dat ze brandstofefficiëntie verkopen in plaats van een hoge snelheid, een groot acceleratievermogen en een krachtige motor allemaal zaken die brandstof verspillen. Dat zou betekenen dat de automobilisten minder zullen moeten uitgeven aan brandstof en dus geld zullen sparen. Uit onderzoek blijkt dat de omschakeling naar ambitieuzere normen voor brandstofbesparing arbeidsplaatsen kan opleveren, innovatie kan bevorderen en hoogtechnologische bedrijven die extra geproduceerde onderdelen leveren kan stimuleren. Bovendien kunnen ze ook het verbruik van dure en vervuilende olie beperken. De voormalige vicevoorzitter van General Motors, Bob Lutz, stelt dat een van de redenen waarom GM in de VS over de kop is gegaan, te maken had met het feit dat de Amerikaanse normen voor brandstofbesparing niet streng genoeg waren om auto s uit de VS op de wereldmarkt te laten concurreren met minder vervuilende wagens. VW zegt dat de BlueMotion technologie nu beschikbaar is op bijna al zijn auto s Dat klopt niet. VW stelt zelf dat in 2010 minder dan 6% van de auto s die het wereldwijd produceerde voor zijn vijf hoofdmerken (VW, VW Bedrijfsvoertuigen, Audi, Seat en Skoda), was uitgerust met de meest geavanceerde brandstofbesparende BlueMotion technologie. Zal ik meer moeten betalen als alle auto s van VW zijn uitgerust met de volledige BlueMotion technologie? Die meerprijs zal maar heel beperkt zijn. Zo zijn de kosten voor de invoering van het volledige BlueMotion pakket op een Golf bijvoorbeeld op korte tijd terug te verdienen door de besparingen als gevolg van

5 het lagere brandstofverbruik. De werkelijke kost voor het technologiepakket zou volgens de vooraanstaande technologieconsultant PA Consulting slechts 260 euro bedragen, wat betekent dat VW een aanzienlijke en onnodige prijsverhoging hanteert voor het BlueMotion label. De klanten worden afgezet en het klimaat is het slachtoffer. VW is toch niet verantwoordelijk voor de olierush op de Noordpool? Waarom beweren jullie van wel? Hoe meer olie onze auto s nodig hebben, hoe meer de oliebedrijven zullen verdedigen dat ze olie moeten ontginnen op gevaarlijker en moeilijk te bereiken plaatsen. VW zou zijn auto s veel efficiënter kunnen maken en als het bedrijf niet langer de klimaatwetten zou tegenhouden, zou het Europese wagenpark minder olie nodig hebben. Volgens ramingen zit er in het Noordpoolgebied maar olie om drie jaar aan de wereldvraag te voldoen. Met andere woorden: al door kleine besparingen in de hoeveelheid olie die we gebruiken, zouden we de oliebedrijven van de Noordpool weg kunnen houden.

Nederland en energie efficiëntie Zal Nederland in 2020 de Europese norm van 20% efficiënter energieverbruik behalen?

Nederland en energie efficiëntie Zal Nederland in 2020 de Europese norm van 20% efficiënter energieverbruik behalen? Nederland en energie efficiëntie Zal Nederland in 2020 de Europese norm van 20% efficiënter energieverbruik behalen? Frank Menger en Pepijn Wolterinck Young European Specialists 2012 1 Inhoudsopgave Het

Nadere informatie

Energie. Duurzame, veilige en betaalbare energie voor alle Europeanen DE EUROPESE UNIE IN HET KORT

Energie. Duurzame, veilige en betaalbare energie voor alle Europeanen DE EUROPESE UNIE IN HET KORT DE EUROPESE UNIE IN HET KORT Energie Duurzame, veilige en betaalbare energie voor alle Europeanen Betrouwbare en betaalbare energie is tegenwoordig een van de grootste uitdagingen voor de EU: als we dat

Nadere informatie

Met slim reizen, hernieuwbare energie en superzuinige voertuigen

Met slim reizen, hernieuwbare energie en superzuinige voertuigen Met slim reizen, hernieuwbare energie en superzuinige voertuigen 1. WAT IS DE UITDAGING VOOR MENS, MILIEU EN KLIMAAT? In Nederland moeten de CO 2 -emissies met 80 tot 95% omlaag. Om een gevaarlijke klimaatverandering

Nadere informatie

Energietransitie geeft Nederland nieuwe energie

Energietransitie geeft Nederland nieuwe energie Energietransitie geeft Nederland nieuwe energie Energietransitie geeft Nederland nieuwe energie 2005-39 27 april 2005 Inhoudsopgave Samenvatting 3 1 Waarom op pad naar een duurzame energievoorziening?

Nadere informatie

Energie. Duurzame, veilige en betaalbare energie voor Europa DE EUROPESE UNIE IN HET KORT

Energie. Duurzame, veilige en betaalbare energie voor Europa DE EUROPESE UNIE IN HET KORT DE EUROPESE UNIE IN HET KORT Energie Duurzame, veilige en betaalbare energie voor Europa Europa moet energie anders gaan produceren, transporteren en verbruiken. INHOUD Waarom een Europees energiebeleid?

Nadere informatie

de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening

de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening de 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening De 6 belangrijkste misvattingen op de weg naar een 100% duurzame energievoorziening BEKENDHEID EUROPESE ENERGIEDOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Coöperatieve Vereniging voor Zonne-energie in Oosterhesselen UA

Coöperatieve Vereniging voor Zonne-energie in Oosterhesselen UA Coöperatieve Vereniging voor Zonne-energie in Oosterhesselen UA Wie zijn wij? Wat willen wij? 1 Het fundament, de basis van ons project, waarom willen wij de Coöperatieve Vereniging voor Zonne-energie

Nadere informatie

9. Energie en klimaat verandering

9. Energie en klimaat verandering 9. Energie en klimaat verandering 9.1 Roadmap naar een koolstofarme economie in 2050 In 2008 stelde de Europese regeringsleiders Europese klimaatdoelstellingen vast (ook wel de 3x20-doelstellingen). De

Nadere informatie

Nederland en alternatieve energie

Nederland en alternatieve energie Nederland en alternatieve energie Door: Lars van der Hoorn en Pascal Németh Profiel: E&M met M&O Klas: A6A School: Scala College, Alphen aan den Rijn Begeleidster: Mevrouw Klijmij Datum: 22 oktober 2012

Nadere informatie

EKOSofie. Een inleiding in de wereld van de groene stroom. Zaramella - Girier - Kunz - Nardò - Reinders - Szabadkai

EKOSofie. Een inleiding in de wereld van de groene stroom. Zaramella - Girier - Kunz - Nardò - Reinders - Szabadkai EKOSofie Een inleiding in de wereld van de groene stroom Zaramella - Girier - Kunz - Nardò - Reinders - Szabadkai September 2014 Deze strip is het resultaat van een EVS-project (European Voluntary Service).

Nadere informatie

Actieplan elektrisch rijden Op weg naar één miljoen elektrische auto s in 2020!

Actieplan elektrisch rijden Op weg naar één miljoen elektrische auto s in 2020! Actieplan elektrisch rijden Op weg naar één miljoen elektrische auto s in 2020! Colofon Uitgave: Stichting Natuur en Milieu en c,mm,n 2.0. Utrecht, maart 2009 Grafische vormgeving: Axis Media-ontwerpers

Nadere informatie

2011.1. Is jouw elektriciteit echt groen? Dossier Nucleair is uit, hernieuwbaar is in

2011.1. Is jouw elektriciteit echt groen? Dossier Nucleair is uit, hernieuwbaar is in 2011.1 Driemaandelijks magazine Lente 2011 maart/april/mei Nº 89 23ste jaargang Is jouw elektriciteit echt groen? Dossier Nucleair is uit, hernieuwbaar is in Afgiftekantoor: Brussel X 1/2219 2011.1 Driemaandelijks

Nadere informatie

zittingsjaar 2012-2013 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën en Begroting

zittingsjaar 2012-2013 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën en Begroting vergadering C173 FIN9 zittingsjaar 2012-2013 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën en Begroting van 16 april 2013 2 Commissievergadering nr. C173 FIN9 (2012-2013) 16

Nadere informatie

De wet van de natuur. De opmaak van de begroting

De wet van de natuur. De opmaak van de begroting >DOSSIER FISCALITEIT De wet van de natuur DE NIEUWE BEREKENING VAN HET VOORDEEL VAN ALLE AARD DIE DOOR DE REGERING WERD INGEVOERD, IS ALS EEN DONDERSLAG INGESLAGEN IN DE FLEETWERELD. MAAR HOE ZIT HET NU

Nadere informatie

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana

Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) Extra uitleg en Q&A Bijlage bij lesbrief Pensioenworkshop Mañana Wat is pensioen? Tekst uit het filmpje Wist je dat je nu waarschijnlijk al pensioen opbouwt? Een klein

Nadere informatie

THEMANUMMER. Elektrische voertuigen. Afgiftekantoor Brussel X Nummer 73 Januari 2011 http://www.febiac.be

THEMANUMMER. Elektrische voertuigen. Afgiftekantoor Brussel X Nummer 73 Januari 2011 http://www.febiac.be THEMANUMMER Elektrische voertuigen Afgiftekantoor Brussel X Nummer 73 Januari 2011 http://www.febiac.be 02 1) Een alternatief voor benzine en diesel a. Luchtkwaliteit sneller verbeteren b. Klimaatverandering

Nadere informatie

YERA sectorinterview

YERA sectorinterview YERA sectorinterview Gerrit Jan Schaeffer VITO YERA ging aankloppen bij VITO, VITO staat voor: Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek. We spraken er met Gerrit Jan Schaeffer, directeur van de

Nadere informatie

Een keurmerk voor groene energie. Marktconforme middelen ter stimulering van duurzame energie

Een keurmerk voor groene energie. Marktconforme middelen ter stimulering van duurzame energie Een keurmerk voor groene energie Marktconforme middelen ter stimulering van duurzame energie Breukelen, oktober 1999 Inhoud Inleiding 3 1 Duurzame energie: motieven en ambities 4 1.1 Waarom duurzame energie?

Nadere informatie

DE 7 GEHEIMEN VAN WEBSITES DIE ECHT VERKOPEN

DE 7 GEHEIMEN VAN WEBSITES DIE ECHT VERKOPEN BOSS NEDERLAND DE 7 GEHEIMEN VAN WEBSITES DIE ECHT VERKOPEN "Hoe uw website 400% Meer Business kan aantrekken dan uw concurrenten - Zonder extra kosten!" Jennifer Segerius www.bossnederland.com Inhoud

Nadere informatie

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE ACTIES PRIMAIR ONDERWIJS

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE ACTIES PRIMAIR ONDERWIJS DE ACTIES PRIMAIR ONDERWIJS ACTIES RONDE 1 NEDERLANDSE REGERING De regering beloont mensen als hun koophuis minder warmte verliest (isoleren). De -meter daalt met 5 punten. Het kost 1500 euro. : -1500

Nadere informatie

Duurzame Troonrede uitgesproken door Marjan Minnesma op dinsdag 4 september 2012

Duurzame Troonrede uitgesproken door Marjan Minnesma op dinsdag 4 september 2012 Duurzame Troonrede uitgesproken door Marjan Minnesma op dinsdag 4 september 2012 Lotgenoten, We staan aan de vooravond van grote veranderingen. De tijd is er rijp voor. De eerste kiemen van verandering

Nadere informatie

We geven een gegarandeerde brandstofbesparing van minimaal 5 procent

We geven een gegarandeerde brandstofbesparing van minimaal 5 procent We geven een gegarandeerde brandstofbesparing van minimaal 5 procent JACCO ZIJDERVELD, DIRECTEUR VAN HET ANWB TEST- EN TRAININGSCENTRUM THEMA: HET NIEUWE RIJDEN DE NIEUWE AUTO Samen naar 1 megaton minder

Nadere informatie

We kunnen zonder de trein.

We kunnen zonder de trein. We kunnen zonder de trein. Waarom is mobiele telefonie zo n ongelooflijk succes geworden? Omdat het voorziet in een behoefte. Waarom is openbaar vervoer veel minder succesvol? Omdat een flatscreen met

Nadere informatie

DUURZAAM INKOPEN DIENSTAUTO S OVERHEID

DUURZAAM INKOPEN DIENSTAUTO S OVERHEID Ecofys the Netherlands BV P.O. Box 8408 NL-3503 RK Utrecht Kanaalweg 16-G NL-3526 KL Utrecht The Netherlands www.ecofys.nl T +31 (0)30 280 83 00 F +31 (0)30 280 83 01 E info@ecofys.nl DUURZAAM INKOPEN

Nadere informatie

HOE BETER U ONS LEERT KENNEN, HOE AANTREKKELIJKER U ONS VINDT. OVER 43 PAGINA S HEEFT U DE IDEALE ENERGIEPARTNER GEVONDEN.

HOE BETER U ONS LEERT KENNEN, HOE AANTREKKELIJKER U ONS VINDT. OVER 43 PAGINA S HEEFT U DE IDEALE ENERGIEPARTNER GEVONDEN. HOE BETER U ONS LEERT KENNEN, HOE AANTREKKELIJKER U ONS VINDT. OVER 43 PAGINA S HEEFT U DE IDEALE ENERGIEPARTNER GEVONDEN. RWE EEN GOEDE PARTNER VOOR NEDERLAND? INHOUD 7 INHOUD Waarom RWE een goede partner

Nadere informatie

Een beroep op energie 2

Een beroep op energie 2 Hiteq Voor technisch vakmanschap in de toekomst Hiteq is het expertisecentrum voor technisch vakmanschap in de toekomst. Technische bedrijven, werknemers en onderwijsinstellingen die zich oriënteren op

Nadere informatie

De rol van zonne-energie in vredesvraagstukken

De rol van zonne-energie in vredesvraagstukken De rol van zonne-energie in vredesvraagstukken Prof. dr. W. Sinke 24 mei 2011 Zonne-energie en vrede Wanneer je kijkt naar zonne-energie en de link met vrede, dan kun je een aantal verbanden leggen. Ik

Nadere informatie

Beginpagina. Verzekeren

Beginpagina. Verzekeren Beginpagina Verzekeringsplek.nl is de website bij uitstek voor allerhande nuttige informatie rond verzekeren en verzekeringen. Het afsluiten van een verzekering kan u heel wat kopzorgen besparen, maar

Nadere informatie

Eindexamen economie vmbo gl/tl 2006 - II

Eindexamen economie vmbo gl/tl 2006 - II Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. HET GROTE ONDERNEMERSSPEL Bij de beantwoording van de vragen 1 tot en met 6 hoef je géén gebruik te maken van de informatiebronnen

Nadere informatie

De zorg: hoeveel extra is het ons waard?

De zorg: hoeveel extra is het ons waard? De zorg: hoeveel extra is het ons waard? Ieder jaar geven we meer geld uit aan zorg Waarom? Wat zijn de gevolgen? Is dat erg? Wat kunnen we hieraan doen? Een doorsnee gezin betaalt ruim 11.000 euro per

Nadere informatie