Ministerraad van 9 januari 2004 Investeringsplan van Defensie. Bijlage A Pagina 1 van 6

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ministerraad van 9 januari 2004 Investeringsplan van Defensie. Bijlage A Pagina 1 van 6"

Transcriptie

1 Ministerraad van 9 januari 2004 Investeringsplan van Defensie Bijlage A Pagina 1 van 6

2 Pagina 2 van 6 1. GEVECHTSMATERIEEL Oriëntatiedocument inzake grote investeringen Periode 2004 BEKNOPTE BESCHRIJVING VAN DE PROGRAMMA S (de illustraties zijn ter indicatieve titel) a. RECCE EN WAARNEMING Aankoop van sensoren (optische dag/nacht systemen, laserafstandsmeters, toestellen voor localisatie) en van beheerssystemen van tactische informatie die ingebouwd zullen worden in bestaande voertuigen van Defensie. De voertuigen uitgerust met deze sensoren zullen gebruikt worden door de verkenningstroepen. Deze voertuigen zullen luchtvervoerbaar zijn door de C130. b. MPPV (MULTIPURPOSE PROTECTED VEHICLE) Aanschaf van in totaal +/- 510 lichte gepantserde wielvoertuigen verdeeld over één vaste schijf en twee optionele schijven. Dit type voertuig zal gebruikt worden als commandovoertuig, troepentransport, vervoer van gewonden, enz.. Iedere schijf, bestaande uit verschillende versies, zal een coherent en operationeel geheel vormen. Het voertuig wordt gekenmerkt door een hoge beschermingsgraad voor de bemanning en beantwoordt aan de operationele objectieven van de lichte en mediane eenheden. Zijn beschermingsniveau en defensieve bewapening moeten toelaten om zijn rol als troepentransportvoertuig voor eenheden in vredesondersteunende operaties te vervullen. De boordapparatuur zal radio s en een beheersysteem voor tactische informatie bevatten. De MPPV voertuigen zullen luchtvervoerbaar zijn met C130. c. F-16 COMMONALITY AND INTEROPERABILITY CONSOLIDATION PROGRAMME Voortzetting van het programma dat voorziet in een progressieve update van het vliegtuig F-16, noodzakelijk om de interoperabiliteit met onze partners binnen de NAVO en de EU te verzekeren. Het programma voorziet in de levering van modificatiekits voor de evolutie van de software en hardware van het vliegtuig met betrekking tot landingsgeleidingssysteem, de identificatie, de elektronische tegenmaatregelen en de consolidatie van het transmissieprotocol LINK 16. d. PRECISION IMPROVEMENT SENSORS Aankoop van verschillende types van sensors (inertieel, georeferentieel) teneinde de bestaande bommen van het type MK84 om te bouwen tot geleide precisiemunitie ook bruikbaar in ongunstige weersomstandigheden. e. PROVISIE Programma dat voorziet in hetzij de overname van twee recentere M-fregatten (multifunctioneel) die door Nederland te koop gesteld worden, hetzij de modernisering onder deze legislatuur van de wapensystemen op 2 van de bestaande fregatten. Eventueel zal een deel van deze provisie aangewend worden hetzij voor een nader te bepalen programma, hetzij voor het vervroegen van het programma AIV naar 2004.

3 Pagina 3 van 6 2. GEVECHTSSTEUN MATERIEEL a. ALLE TERREIN VOERTUIGEN beschermingskits. Aankoop, door middel van een vaste en één of meer optionele schijven, van lichte voertuigen alle terrein uitgerust met een afneembare inrichting die bescherming biedt tegen steenworp, schoten van lichte wapens en de effecten van antipersoneelsmijnen. Deze voertuigen zullen de jeeps ILTIS vervangen die reeds sinds 1985 in dienst zijn. Zij zullen meer plaats bieden voor personeel : 4 personen met uitrusting. Het betreft in totaal ongeveer 830 voertuigen en 300 b. DATA TRANSFER MOR 120 MM (MORTAR 120 MM) Aanpassing, met het oog op het gebruik van nieuwe frequentiebanden, van het transmissiesystemen voor de uitwisseling van gegevens bij het schieten met de mortieren 120 mm. c. RITA HERTZBUNDELSTATIONS LOS (RESEAU INTEGRE DE TRANSMISSION AUTOMATIQUE - HERTZBUNDELSTATIONS - LINE OF SIGHT) Laatste fase van het moderniseringsprogramma van het netwerk RITA dat in 1993 van startte. RITA is het tactisch communicatiesysteem voor de landcomponent dat gevormd wordt door de ontplooiing op het terrein van zend- en ontvangststations die door hertzbundels verbonden worden. Het betreft de aankoop van 40 nieuwe stations groot debiet die de hertzbundels van het type FM200 «Line-of-Sight», die momenteel in dienst zijn, zullen vervangen. De verwerving is voorzien door middel van één vaste en twee optionele schijven. d. CIS SPECIAL FORCES (COMMAND AND INFORMATION SYSTEM) Aanschaf van dual band radiomiddelen (VHF/HF) bestemd voor het personeel van de compagnie Special Forces (SF). Deze posten verzekeren de verbinding tussen de ploegcommandanten en de commandopost van de compagnie SF. De verwerving is voorzien door middel van één vaste en één optionele schijf. Totaal aantal aan te schaffen posten : 21 e. TAC SATCOM & DATA RADIO LONG DISTANCE (TACTICAL SATELLITE COMMUNICATION) Aankoop van mobiele communicatiesystemen voor lange afstand (HF en satelliet) die gebruikt worden in de eerste fazen van een ontplooiing in het buitenland. De verwerving is voorzien door middel van één vaste en één optionele schijf. Totaal aantal aan te kopen systemen : 10 f. LC3DP HIGH RATE VHF DATARADIO S (LAND COMPONENT COMMAND AND CONTROL DIGITALISATION PROGRAMME) Aanschaf van systemen voor de uitbouw van een hoogdebiet dataradionetwerk ter ondersteuning van de Command & Controle-keten, als communicatiemiddel voor de mobiele eenheden van de Landcomponent, dat in verbinding staat met het semi-statische RITA commando netwerk. Dit netwerk zal, complementair aan het RITA netwerk, voorzien in de gegevensuitwisseling met de lagere echelons.

4 Pagina 4 van 6 g. OEFENLOPEN VOOR MITRAILLEURS Aankoop van +/- 300 lopen voor mitrailleurs met kaliber.50. Deze lopen zijn bestemd voor het schieten met oefenmunities. h. MULTIFUNCTIONAL BINOCULARS Aankoop van 11 systemen voor doelsaanduiding. Elk systeem bestaat uit een infraroodcamera, een laser afstandmeter en een kompas met digitale aflezing. Deze uitrusting is voorzien voor de Special Forces. i. KLASSIEKE VERREKIJKERS Aankoop van ongeveer waarnemingsverrekijkers uitgerust met laserbeschermingsfilters. De verwerving is in een vaste en een optionele schijf voorzien. Dit materieel zal deel uitmaken van de uitrusting van de soldaat ontplooid in operaties. j. KANTONNEMENT PSO (PEACE SUPPORT OPERATION) Vervolg van het in 2002 aangevangen programma dat voorziet in de aanschaf van het noodzakelijk materieel om een contingent van +/ personen in vredesondersteunende operaties te huisvesten ; alle aspecten zijn betrokken: logement, restauratie, sanitaire, productie en distributie van elektriciteit, bescherming,. De voorziene aanschaffingen hebben betrekking op : in 2004 : keuken, wachtlokalen, elektriciteitsverdeling, containers om transmissie materieel in onder te brengen, zonnewering voor de containers en diensten tenten; in 2005 : waterzuivering, logement, werkplaats-, magazijncontainers en containers voor het stockeren van petroleum producten, refter voorzieningen, brandbestrijdingsmaterieel, afvalbehandeling en boormaterieel; in 2006 : inrichting van de toegangen, bescherming van het milieu, ontspanningsruimte, opslagruimte en materieel voor fysieke veiligheid en hygiëne. k. F16 MLU TRAINER (MIDLIFE UPGRADE) Modernisering van de twee vliegsimulators voor het F-16 gevechtsvliegtuig; deze modernisering zal toelaten de recentelijk verworven nieuwe capaciteiten van het vliegtuig te integreren, waaronder de nieuwe identificatiesystemen (AIFF Advanced Identification Friend or Foe) en de systemen voor data-uitwisseling (LINK 16). l. BESCHERMING C-130 Verbetering van de bescherming van de vliegtuigen C-130 en van hun bemanning tegen radar- en IRgeleide missiles. Het programma betreft: - De installatie van een detector van radarstraling aan boord van elk toestel, - De modernisatie van een alarmsysteem in geval van missiledreiging, - De modernisatie van het afwerpsysteem voor misleidingelementen (chaffs and flares), - De aanschaf van kijkers voor de bemanning die het zicht in duisternis toelaten, - De aanpassing van de binnen- en buitenverlichting aan het gebruik van deze kijkers.

5 Pagina 5 van 6 Elf C-130 toestellen en de overeenstemmende bemanning dienen hiermee uitgerust te worden. m. UPGRADE GODETIA Voortzetting van het modernisatieprogramma van het commando- en logistiek steunschip van de mijnenbestrijdingsvloot, de A960 GODETIA. Het betreft meer bepaald : de modernisering van de infirmerie, de herinrichting van het interieur teneinde te voldoen aan de huidige comfort- en veiligheidsnormen voor het personeel, de installatie van een intern communicatiesysteem, de installatie van nieuwe bevoorradingssystemen, onder andere in brandstof, de vervanging van bepaalde verouderde elektrische en mechanische uitrusting. n. SIMULATOR EGUERMIN Aanschaf van een nieuwe mijnbestrijdingssimulator in EGUERMIN (Belgisch-Nederlandse School voor Mijnenbestrijding) te Oostende. Het project zal door België en Nederland gezamenlijk gefinancierd worden. Het vermelde bedrag vertegenwoordigt de Belgische bijdrage (50%). o. BRAK (BEMANNINGSREDUCTIE ALKMAAR KLASSE MIJNENBESTRIJDINGSVAARTUIGEN) Programma dat voorziet in de automatisering van de behandeling van alarmsignalen aan boord van de mijnenjagers met de bedoeling de personeelsbemanning te kunnen verminderen. Dit project zal in samenwerking gebeuren met Nederland gezien beide landen over hetzelfde type schip beschikken. p. CBRN (CHEMICAL BACTERIOLOGICAL RADIOLOGICAL NUCLEAR) Generieke term die alle verschillende programma s omvat met betrekking tot de individuele en collectieve bescherming tegen CBRN agentia, de detectie en identificatie van deze agentia, de steun voor het beslissingsproces bij blootstelling aan deze agentia, de ontsmetting en het beheer van de medische steun tijdens en na de blootstelling. 3. MATERIEEL VOOR GEMEENSCHAPPELIJKE STEUN a. SIGINT (SIGNAL INTELLIGENCE) Aanschaf van specifiek materieel eigen aan de inlichtingenopdracht van SGRS (Service Général du Renseignement et de la Sécurité). b. UPGRADE WAN (WIDE AREA NETWORK) Aanpassing en verhoging van de bandbreedte (datacapaciteit) van het territoriale netwerken BEMILCOM (Telefoon netwerk) en BEMILDAT (Data netwerk), die in de jaren 80 in plaats werden gesteld ten voordele van het geheel van de Belgische Strijdkrachten. De nieuwe in gebruik genomen toepassingen, gekoppeld aan het toenemend gebruik van intra- en internettoepassingen, noodzaken niet enkel de modernisatie van lokale netwerken in verschillende kwartieren maar ook een uitbreiding van de capciteit van de netwerken. Het programma bestaat uit : De vervanging van een deel van de telefooncentrales in de kwartieren, De huur van hoge debiet lijnen (glasvezel) ; De aankoop van transmissiematerieel tussen de kwartieren, De aanschaf van een systeem voor het beheer van het netwerk.

6 Pagina 6 van 6 c. BEMILOPSCIS Tweede faze van een programma dat begonnen is in 2001 en dat voorziet in een geautomatiseerd informatiesysteem voor steun aan het commando (BEMILOPSCIS - Belgian Operational Communication and Information System). BEMILOPSCIS heeft tot doel het beslissingsproces binnen Defensie op een continue manier te ondersteunen, en dit zowel tijdens operaties als in het kader van crisisbeheer. Het levert alle noodzakelijke informaties aan de militaire en politieke beslissingsechelons. Deze fase betreft de aanschaf van een bijkomende capaciteit aan hardware en software die een groter aantal gebruikers binnen het netwerk dient toe te laten, de verbinding met andere netwerken en tenslotte een beter bescherming tegen indringing. d. DEMILITARIZED ZONE Programma dat voorziet in een nieuw, krachtig netwerk dat uitbreidbaar en sterk beveiligd is en dat de verbinding verwezenlijkt tussen het internet (openbaar) en het intranetwerk van Defensie. Dit project zal een verbinding toelaten tussen enerzijds de eenheden die ingezet worden in operaties en het intranet Defensie evenals de verwijderde klanten (militaire attachés, Belgische delegaties bij internationale organismes, ). e. HYPO/HYPERBARE KAMER Dit programma omvat de verwerving en installatie van een nieuwe lagedrukkamer in het militair ziekenhuis te Neder-Over-Heembeek. Deze lagedrukkamer is een onontbeerlijk instrument voor de selectieproeven voor kandidaat-piloten en voor de uitvoering van specifieke proeven (zuurstoftekort, bruuske decompressie...). Deze kamer kan worden uitgerust met een hogedrukcapaciteit voor hulp aan slachtoffers van duikongevallen. ooo

De VOORGANGERS Het Para Commando Regiment

De VOORGANGERS Het Para Commando Regiment Ref :strategic-vision-belgian-defense-nl.pdf Oktober 2018 De VOORGANGERS 1952 Het Para Commando Regiment 1952 Het Para Commando Regiment Zwarte draak Rode draak Luluabourg 1970 Detmold 1970 Technische

Nadere informatie

Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2018

Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2018 Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2018 NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: De begrotingsstaat van het Ministerie

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 775 X Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2018 Nr. 25 NOTA VAN WIJZIGING Ontvangen 17 november

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 27 830 Materieelprojecten Nr. 101 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 16 mei

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag S Reactie op verzoek 08-DEF-B-183

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag S Reactie op verzoek 08-DEF-B-183 Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Datum 1 december 2008 Ons kenmerk Onderwerp

Nadere informatie

Onderofficier Paracommando

Onderofficier Paracommando Onderofficier Paracommando bereikt hebben van 34 jaar Bijkomende proeven paracommando Als paracommando (ParaCdo) behoor je tot de elite van de Landcomponent. Je opdracht bestaat uit het tussenkomen in

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag > Retouradres Postbus 20701 2500 ES Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Plein 4 MPC 58 B Postbus 20701 2500 ES Den Haag www.defensie.nl 23 september

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 32 164 Beschermingsmiddelen tegen geïmproviseerde explosieven Nr. 2 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

VOV Symposium. C2 en C2OST binnen 13Ltbrig INTERN GEBRUIK DEFENSIE. Bgen Gijs van Keulen / Maj Ewoud Lindeboom Commandant en G6 13 Ltbrig

VOV Symposium. C2 en C2OST binnen 13Ltbrig INTERN GEBRUIK DEFENSIE. Bgen Gijs van Keulen / Maj Ewoud Lindeboom Commandant en G6 13 Ltbrig C2 en C2OST binnen 13Ltbrig Bgen Gijs van Keulen / Maj Ewoud Lindeboom Commandant en G6 13 Ltbrig Film over USS Montana Klik voor de film 2 Opzet van de briefing Belang van C2 en C2 OST Toekomstig optreden

Nadere informatie

Defensie en Nationale Veiligheid

Defensie en Nationale Veiligheid Defensie en Nationale Veiligheid Kolonel Piet Hagenaars Regionaal Militair Commandant Noord 20 februari 2018 HQ Royal Netherlands Army 1.PzDiv 11 Airmobile Brigade 13 Light Brigade 43 Mechanised Brigade

Nadere informatie

operationeel Majoor E. (Ewoud) Lindeboom, STOFF CISOPS STCLAS/IV&CIS

operationeel Majoor E. (Ewoud) Lindeboom, STOFF CISOPS STCLAS/IV&CIS Majoor E. (Ewoud) Lindeboom, STOFF CISOPS STCLAS/IV&CIS Achtergrond C4I De Franse operatie SERVAL in Mali, de EU Battle Group (EUBG 2018), en de NATO Very High Readiness Joint Task Force (VJTF 2018-2020),

Nadere informatie

LoRa van KPN. Connectiviteit voor Internet of Things

LoRa van KPN. Connectiviteit voor Internet of Things LoRa van KPN Connectiviteit voor Internet of Things Energie-efficiënt verbindingen maken Internet of Things is steeds meer een wezenlijk onderdeel van ons bestaan. Alles en iedereen kan tegenwoordig met

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 27 830 Materieelprojecten Nr. 91 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 26 september

Nadere informatie

DCMO LRC. Innovatieve ontwikkeling Long Range Communication SATS. Maj Ab de Vos Operationeel Architect Inzet Land

DCMO LRC. Innovatieve ontwikkeling Long Range Communication SATS. Maj Ab de Vos Operationeel Architect Inzet Land DCMO LRC Innovatieve ontwikkeling Long Range Communication SATS Maj Ab de Vos Operationeel Architect Inzet Land 9 april 2015 Agenda 1. Historie 2. Samenstelling LRC 1. Hardware 2. Software 3. Operationele

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Afschrift aan de Voorzitter van de Eerste

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag Datum Vragen informatievoorziening over investeringen in materieel

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag Datum Vragen informatievoorziening over investeringen in materieel Ministerie van Defensie > Retouradres Postbus 20701 2500 ES Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Plein 4 MPC 58 B Postbus 20701 2500 ES Den Haag www.defensie.nl

Nadere informatie

MINISTERRAAD 25/05/2018

MINISTERRAAD 25/05/2018 PUNT 1 EERSTE MINISTER Notificaties van de Raad van 18 mei 2018. 2018A01050.001 De notificaties van de Raad van 18 mei 2018 werden niet betwist, behalve deze bij de punten 19 (nr. 2018A18440.005) en 20

Nadere informatie

S Instandhoudingsprogramma Walrusklasse onderzeeboten

S Instandhoudingsprogramma Walrusklasse onderzeeboten Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Afschrift aan de Voorzitter van de Eerste

Nadere informatie

Samenvatting Informatica Hoofdstuk 1, 2, 3 (Instruct)

Samenvatting Informatica Hoofdstuk 1, 2, 3 (Instruct) Samenvatting Informatica Hoofdstuk 1, 2, 3 (Instr) Samenvatting door een scholier 552 woorden 27 november 2003 5,5 33 keer beoordeeld Vak Informatica H1 Kenmerk van een bedrijf: het gezamenlijk nastreven

Nadere informatie

ais op jouw schip AIS-steunprogramma voor de binnenvaart

ais op jouw schip AIS-steunprogramma voor de binnenvaart ais Alles op jouw over het Vlaamse AIS-steunprogramma voor de binnenvaart schip Geachte lezer Beste varende ondernemer De binnenvaart ligt mij als duurzame vervoersmodus nauw aan het hart. Precies daarom

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 33 763 Toekomst van de krijgsmacht Nr. 57 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Gestandardiseerde fiche voor gecombineerd tariefplan of pack - Algemeen

Gestandardiseerde fiche voor gecombineerd tariefplan of pack - Algemeen Gestandardiseerde fiche voor gecombineerd tariefplan of pack - Algemeen Operator Orange Tariefplan Orange Internet + TV + Panter Datum laatste update 03/10/2016 Uiterste geldigheidsdatum Dienstencomponenten

Nadere informatie

Bijlage, lijst met sinds 2004 uitgevoerde goederen naar Saoedi-Arabië, Jemen, VAE, Qatar, Jordanië en Egypte.

Bijlage, lijst met sinds 2004 uitgevoerde goederen naar Saoedi-Arabië, Jemen, VAE, Qatar, Jordanië en Egypte. Bijlage, lijst met sinds 2004 uitgevoerde goederen naar Saoedi-Arabië, Jemen, VAE, Qatar, Jordanië en Egypte. Datum afgifte : Datum waarop vergunning is afgegeven SGP (strategische goederen post) : Categorie

Nadere informatie

- Ten slotte berekende Lockheed Martin voor Portugal reeds wat de hard SLEP kost voor de blok 15, carrosserie én uitrusting

- Ten slotte berekende Lockheed Martin voor Portugal reeds wat de hard SLEP kost voor de blok 15, carrosserie én uitrusting Wat is de kost van Soft en Hard SLEP? De Minister van Defensie vroeg vanmiddag uitleg aan de oppositie over de eventuele meerkost om de F16s tot 2029 operationeel en inzetbaar te houden naar aanleiding

Nadere informatie

CENTRALE KAST AUTOMATISCHE TROLLEY KOELKAST VERDEELKAST

CENTRALE KAST AUTOMATISCHE TROLLEY KOELKAST VERDEELKAST Be-Trace Station Uw oplossing voor de distributie van medicatie en medische hulpmiddelen Koelkast Centrale kast Traceerbaarheid Dankzij de EDD (Electronic Drug Detection) technologie weet u automatisch

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten Generaal

Tweede Kamer der Staten Generaal Tweede Kamer der Staten Generaal 2 Vergaderjaar 1992-1993 22327 Oprichting luchtmobiele brigade IMr. 6 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

LoRa van KPN. Connectiviteit voor Internet of Things

LoRa van KPN. Connectiviteit voor Internet of Things Energie-efficiënt verbindingen maken is steeds meer een wezenlijk onderdeel van ons bestaan. Alles en iedereen kan tegenwoordig met elkaar in verbinding zijn. Hierdoor hebben we meer informatie dan ooit

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA s-gravenhage Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88 Aan De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1A 2513 AA s-gravenhage Afschrift aan De Voorzitter van de

Nadere informatie

Het Belgische luchttoezicht boven de Noordzee

Het Belgische luchttoezicht boven de Noordzee Het Belgische luchttoezicht boven de Noordzee Twaalf jaar diversifiëring van opdrachten Het Belgische programma voor luchttoezicht boven de Noordzee werd opgestart in 1991. Dit toezicht vanuit de lucht

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 763 Toekomst van de krijgsmacht Nr. 12 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

SAMENVATTING NOTA. Defensie Industrie Strategie

SAMENVATTING NOTA. Defensie Industrie Strategie SAMENVATTING NOTA Defensie Industrie Strategie NOTA Defensie Industrie Strategie 1 Samenvatting De veiligheidssituatie in de wereld is verslechterd. Europa moet zelf meer doen om de eigen veiligheid te

Nadere informatie

Onderofficier paracommando - CIS

Onderofficier paracommando - CIS lidstaat van de Europese Economische Ruimte of van de Zwitserse Bondsstaat bereikt hebben van 34 jaar Onderofficier paracommando - CIS Bijkomende proeven paracommando Als paracommando (ParaCdo) behoor

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 27 830 Materieelprojecten Nr. 80 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 20 augustus

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag Datum Feitelijke vragen behoeftestelling project Cougar Midlife Update

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag Datum Feitelijke vragen behoeftestelling project Cougar Midlife Update > Retouradres Postbus 20701 2500 ES Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Plein 4 MPC 58 B Postbus 20701 2500 ES Den Haag www.defensie.nl Betreft Feitelijke

Nadere informatie

IPv6 Nieuwsbrief 29 november 2012

IPv6 Nieuwsbrief 29 november 2012 IPv6 Nieuwsbrief 29 november 2012 Deze nieuwsbrief mag gratis en onbeperkt verspreid worden, maar is in eerste instantie bedoeld om de IT-managers, projectleiders en netwerkverantwoordelijken van de Belgische

Nadere informatie

DMO\DB\ Vragen VCD aangaande lucht-grondwaarnemingscapaciteit ISAF III.

DMO\DB\ Vragen VCD aangaande lucht-grondwaarnemingscapaciteit ISAF III. Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Datum 20 januari 2009 Ons kenmerk Onderwerp

Nadere informatie

ifm electronic Edwin Slot Marketing director ifm electronic b.v. Deventerweg 1e 3843 GA Herderwijk

ifm electronic Edwin Slot Marketing director ifm electronic b.v. Deventerweg 1e 3843 GA Herderwijk ifm electronic Edwin Slot Marketing director ifm electronic b.v. Deventerweg 1e 3843 GA Herderwijk Telefoo +31 341-438 438 Mobiel +31 6 20705122 E-mail edwin.slot@ifm.com Internet www.ifm.com/nl Inhoud

Nadere informatie

Vlaamse overheid Dienst Controle Strategische Goederen

Vlaamse overheid Dienst Controle Strategische Goederen Pagina 1 van 15 Rapport met betrekking tot Gegunde Invoer Invoer van Zwitserland naar België 1 1 ML03 Munitie en ontstekingsinstellingsinrichtingen en speciaal ontworpen onderdelen ML03a Munitie voor wapens

Nadere informatie

PUBLIC. Brussel, 10 november 2008 (OR. fr) RAAD VA DE EUROPESE U IE /08 Interinstitutioneel dossier: 2007/0280 (COD) LIMITE

PUBLIC. Brussel, 10 november 2008 (OR. fr) RAAD VA DE EUROPESE U IE /08 Interinstitutioneel dossier: 2007/0280 (COD) LIMITE Conseil UE RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 10 november 2008 (OR. fr) 14538/08 Interinstitutioneel dossier: 2007/0280 (COD) LIMITE PUBLIC MAP 51 MI 380 COMPET 403 I D 141 COSDP 910 POLARM 31 PESC 1317

Nadere informatie

we secure YOUR network Versleuteling voice en data verkeer voor optimale beveiliging verbindingen

we secure YOUR network Versleuteling voice en data verkeer voor optimale beveiliging verbindingen we secure YOUR network Versleuteling voice en data verkeer voor optimale beveiliging verbindingen 2connect-IT informatiedag 2012 Agenda Introductie Mobiele communicatie Combinatie met 2connect-IT Introductie

Nadere informatie

ONGERUBRICEERD/ALLEEN VOOR OFFICIEEL GEBRUIK. SBIR-pitch: Defensieverkenningen. cyberspace

ONGERUBRICEERD/ALLEEN VOOR OFFICIEEL GEBRUIK. SBIR-pitch: Defensieverkenningen. cyberspace SBIR-pitch: Defensieverkenningen in cyberspace Inhoud 2 1. Aanloop naar de ontwikkeling van CNA-capaciteit 2. Verkennen van het digitale domein 3. Concrete behoefte Adviesaanvraag regering bij AIV/CAVV

Nadere informatie

Welkom op dit symposium met de pakkende titel Cybercrime, de digitale vijand voor ons allen.

Welkom op dit symposium met de pakkende titel Cybercrime, de digitale vijand voor ons allen. Speech Erik Akerboom, Secretaris-generaal Ministerie van Defensie Symposium KVNRO Cybercrime, de digitale vijand voor ons allen Donderdag 20 november, KMA te Breda Dames en heren, Welkom op dit symposium

Nadere informatie

operationeel Kolonel R. Miedema, programmamanager

operationeel Kolonel R. Miedema, programmamanager Kolonel R. Miedema, programmamanager FOXTROT Eind vorig jaar schreef ik een inleidend artikel over het programma FOXTROT; een programma dat de IT voor gebruik in mobiele omstandigheden gaat vernieuwen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten Generaal

Tweede Kamer der Staten Generaal Tweede Kamer der Staten Generaal Vergaderjaar 1988-1989 Rijksbegroting voor het jaar 1989 20 800 Hoofdstuk X Ministerie van Defensie Nr. 46 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Gestandardiseerde fiche voor gecombineerd tariefplan of pack - Algemeen. Vast Internetgedeelte

Gestandardiseerde fiche voor gecombineerd tariefplan of pack - Algemeen. Vast Internetgedeelte Gestandardiseerde fiche voor gecombineerd tariefplan of pack - Algemeen Operator Orange Tariefplan Orange Internet + TV + Panter Smartphone Datum laatste update 01/06/2017 Uiterste geldigheidsdatum Dienstencomponenten

Nadere informatie

HET WETTELIJK DEPOT VAN NUMERIEKE

HET WETTELIJK DEPOT VAN NUMERIEKE HET WETTELIJK DEPOT VAN NUMERIEKE PUBLICATIES Sophie Vandepontseele Operationeel directrice Hedendaagse Verzamelingen Dag van de Bibliothecaris 17 november 2016 Maatschappelijk belang? HET BELGISCHE UITGEVERSERFGOED

Nadere informatie

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL

SECTORAAL BEROEPSPROFIEL SECTORAAL BEROEPSPROFIEL HOGER TECHNICUS PERSONENWAGENS EN LICHTE BEDRIJFSVOERTUIGEN Datum uitgave: november 2012 ASBL EDUCAM VZW Avenue J. Bordetlaan 164, Bruxelles 1140 Brussel T 02 778 63 30 F 02 779

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 28 november 2005 (OR. fr) 13953/05 COSDP 737 PESC 940 COAFR 187 EUSEC-RDC 26 OC 775

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 28 november 2005 (OR. fr) 13953/05 COSDP 737 PESC 940 COAFR 187 EUSEC-RDC 26 OC 775 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 28 november 2005 (OR. fr) 13953/05 COSDP 737 PESC 940 COAFR 187 EUSEC-RDC 26 OC 775 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Gemeenschappelijk Optreden 2005/.../GBVB

Nadere informatie

BTW en DOUANE. A. Indien de aannemer van de opdracht van leveringen, diensten of werken in BELGIE is gevestigd

BTW en DOUANE. A. Indien de aannemer van de opdracht van leveringen, diensten of werken in BELGIE is gevestigd - 1/34 - BTW en DOUANE A. Indien de aannemer van de opdracht van leveringen, diensten of werken in BELGIE is gevestigd 1. BTW-formaliteiten a) Indien geen ontheffing van BTW De aannemer zal de BTW berekenen

Nadere informatie

VOERTUIGEN MEUBELEN CONTAINERS 100% KOELING. www.petitforestier.nl

VOERTUIGEN MEUBELEN CONTAINERS 100% KOELING. www.petitforestier.nl VOERTUIGEN MEUBELEN CONTAINERS 100% KOELING www.petitforestier.nl PETIT FORESTIER REGELT ALLES VOOR U! Of u uw koelvoertuig nu voor een korte, middellange of lange periode huurt, Petit Forestier biedt

Nadere informatie

AIS Netwerk van de Nederlandse Kustwacht

AIS Netwerk van de Nederlandse Kustwacht AIS Netwerk van de Nederlandse Kustwacht AIS (Automatisch( Identificatie Systeem) is oorspronkelijk ontworpen als hulpmiddel bij de navigatie voor de scheepvaart. AIS is een VHF transpondersysteem dat

Nadere informatie

IT SOLUSCOPE. intuïtiviteit, traceerbaarheid, overzichtelijkheid

IT SOLUSCOPE. intuïtiviteit, traceerbaarheid, overzichtelijkheid IT SOLUSCOPE intuïtiviteit, traceerbaarheid, overzichtelijkheid IT SOLUSCOPE Intuïtief IT SOLUSCOPE IT Soluscope is gebaseerd op informatietechnologie en verbindt uw Soluscopereprocessingapparatuur voor

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 10 november 2009 (OR. en) 15053/09 COSDP 991 PESC 1409 BIH 32 COWEB 236

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 10 november 2009 (OR. en) 15053/09 COSDP 991 PESC 1409 BIH 32 COWEB 236 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 10 november 2009 (OR. en) 15053/09 COSDP 991 PESC 1409 BIH 32 COWEB 236 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Besluit van de Raad betreffende de sluiting

Nadere informatie

HART en 4 20 ma integreren in een PROFIBUS-installaties

HART en 4 20 ma integreren in een PROFIBUS-installaties PROFIBUS Nederland PROFIBUS, PROFINET HART en 4 20 ma integreren in een PROFIBUS-installaties Edegem, 8 juni 2010 De reden De reden voor het initiëren van zo n project kan het verbeteren van de productie

Nadere informatie

HART en 4 20 ma integreren in een PROFIBUS-installaties

HART en 4 20 ma integreren in een PROFIBUS-installaties HART en 4 20 ma integreren in een PROFIBUS-installaties Edeg, 12 november 2009 De reden De reden voor het initiëren van zo n project kan het verbeteren van de productie en of veiligheid zijn. De Nationale

Nadere informatie

SOLUSCOPE 3. indrukwekkende prestaties in 20 minuten

SOLUSCOPE 3. indrukwekkende prestaties in 20 minuten SOLUSCOPE 3 indrukwekkende prestaties in 20 minuten SOLUSCOPE 3 Een Snel systeem... voor efficiënte reiniging Een complete cyclus in 20 minuten OPTIMALE BEHANDELINGSTIJD VOOR REINIGING EN DESINFECTIE De

Nadere informatie

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST ADVIES (BRUGEL-ADVIES-201801205-275) Betreffende het Federaal ontwikkelingsplan van Elia voor de periode 2020-2030 en het bijbehorende

Nadere informatie

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (15 00u00 Mei 21 24u00 Mei 2014)

Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (15 00u00 Mei 21 24u00 Mei 2014) DEFENSIE DG COM Woordvoerders 1. Afghanistan a. ISAF Wekelijks overzicht van de buitenlandse operaties (15 00u00 Mei 21 24u00 Mei 2014) (1) ISAF, de International Security and Assistance Force, opereert

Nadere informatie

techniek Drs R.J.M. (Rob) Groen, Software Architect, DMO/JIVC/C4I&I/SATS/SO

techniek Drs R.J.M. (Rob) Groen, Software Architect, DMO/JIVC/C4I&I/SATS/SO Drs R.J.M. (Rob) Groen, Software Architect, DMO/JIVC/C4I&I/SATS/SO De Nederlandse krijgsmacht treedt vandaag de dag meer en meer op met buitenlandse partners. Om internationale samenwerking tijdens operationeel

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 32 733 Beleidsbrief Defensie Nr. 130 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 22 mei 2013 De vaste commissie voor Defensie heeft een aantal vragen

Nadere informatie

emaxx Systeem eisen ManagementPortaal voor de ZakenMagazijn database

emaxx Systeem eisen ManagementPortaal voor de ZakenMagazijn database emaxx Systeem eisen ManagementPortaal voor de ZakenMagazijn database Datum: 25-09-2007 Auteur: ing. E.L. Floothuis Versie: 0.1 Status: Concept Kopersteden 22-4 Postbus 157 7500 AD Enschede Tel: 053 48

Nadere informatie

Mobiele technologie zorgt ervoor dat je met een smartphone en tablet en draadloos op een laptop of computer kunt werken.

Mobiele technologie zorgt ervoor dat je met een smartphone en tablet en draadloos op een laptop of computer kunt werken. Informatie- en communicatietechnologie Informatie- en communicatietechnologie (ICT) is de techniek om informatie te verzamelen, op te slaan, weer te geven en uit te wisselen. Dit kan door geluid, tekst,

Nadere informatie

intercom jaargang

intercom jaargang Kapitein Sacha C. Stindt, Plaatsvervangend commandant A Compagnie 101 CISbat, voormalig hoofd sectie S6 ASIFU MINUSMA Beeld & copyright o.a. Mediacentrum Defensie In de lente van 2013 besloot de Verenigde

Nadere informatie

Brochure Contracten Brochure Contracten versie 2.01 19 september 2011

Brochure Contracten Brochure Contracten versie 2.01 19 september 2011 Brochure Contracten Brochure Contracten versie 2.01 19 september 2011 Omschrijving Contracten Geometius biedt u de mogelijkheid om op diverse niveaus uw apparatuur door ons te laten onderhouden, en u te

Nadere informatie

(Euronext Brussel) Emakina Group : 50% groei van de semesteriële verkoop

(Euronext Brussel) Emakina Group : 50% groei van de semesteriële verkoop FOR IMMEDIATE RELEASE (Euronext Brussel) Emakina Group : 50% groei van de semesteriële verkoop BRUSSEL, 25 SEPTEMBER 2007 Emakina Group publiceert vandaag de resultaten voor het eerste semester van 2007.

Nadere informatie

Wapensysteemmanagement

Wapensysteemmanagement Wapensysteemmanagement Directeur Wapensystemen & Bedrijven Commodore drs. A.R. Laurijssen 1 Intro Commodore drs. Richard Laurijssen Huidige functie: Directeur Wapensystemen & Bedrijven Geboren 06 november

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE MEDEDELING VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 13 NOVEMBER 2018 MET BETREKKING TOT DE COMMUNI- CATIE AAN BOORD VAN ZEESCHEPEN IN DE FREQUENTIEBANDEN 457,5125-457,5875

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE Kenmerk : radio-interfaces (7) BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 8//009 MET BETREKKING TOT RADIO-INTERFACES B., B., B. EN I. BIPT - Ellipse Building

Nadere informatie

Gerard van der Sangen Zandoerle 9 5507 RJ Zandoerle gem. Veldhoven. Tel: 040-2053515 Mobiel: 06-22291015 info@legervoertuighuren.

Gerard van der Sangen Zandoerle 9 5507 RJ Zandoerle gem. Veldhoven. Tel: 040-2053515 Mobiel: 06-22291015 info@legervoertuighuren. Gerard van der Sangen Zandoerle 9 5507 RJ Zandoerle gem. Veldhoven Tel: 040-2053515 Mobiel: 06-22291015 info@legervoertuighuren.nl www.legervoertuighuren.nl Combat Vehicle Reconnaissance Tracked CVR(T)

Nadere informatie

Soldaat kanonnier veldartillerie

Soldaat kanonnier veldartillerie Soldaat kanonnier veldartillerie - Belg zijn, of burger van een andere lidstaat De veldartillerie ondersteunt de gevechten door te vuren met haar kanonnen of mortieren. Je maakt deel uit van een team artilleristen

Nadere informatie

Datum 19 december 2014 Betreft Nederlandse bijdragen aan de EU Battlegroup, NATO Response Force en Frontex.

Datum 19 december 2014 Betreft Nederlandse bijdragen aan de EU Battlegroup, NATO Response Force en Frontex. > Retouradres Postbus 20701 2500 ES Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Ministerie van Def ensie P lein 4 M PC 58 B P ostbus 20701 2 5 00 E S Den Haag

Nadere informatie

Request for Information (RFI)

Request for Information (RFI) Request for Information (RFI) Onderwerp: installatie Datum: 04 mei 2016 Referentienummer: RFI 2016/DKIV/001 INHOUDSOPGAVE PAGINA LEESWIJZER 3 BEGRIPSBEPALINGEN EN AFKORTINGEN 3 HOOFDSTUK 1 INLEIDING 4

Nadere informatie

CAMPAGNES BELGICA 2004

CAMPAGNES BELGICA 2004 Formulier A : Identificatie van de aanvrager 1. Instelling of Universiteit : 2. Afdeling of Dienst : 3. Naam van het Afdelingshoofd (of Diensthoofd) 4. Naam van de aanvrager : 5. Naam van een tweede persoon

Nadere informatie

Materieel voor Defensie : net niet de kwadratuur van de cirkel.

Materieel voor Defensie : net niet de kwadratuur van de cirkel. Materieel voor Defensie : net niet de kwadratuur van de cirkel. 21 Guy Clément ir Luitenant-generaal Guy Clément bekleedt sinds 14 juni 2010 de functie van Directeur-generaal Material Resources. Aujourd

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 30 806 Onbemande vliegtuigen (UAV) Nr. 47 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

land van herkomst land van eind bestemming land van bestemming verval datum land van oorsprong waarde ( )

land van herkomst land van eind bestemming land van bestemming verval datum land van oorsprong waarde ( ) pagina 1 van 5 afgifte nummer SGP CAT goederen omschrijving D/T Verl. V/N U/D T.v.v. eind 01-07-2014 NL0074CDIU0004222 ML6a A10 Deel van een Leopard 2 tank D 2 DUITSLAND NEDERLAND 3764 30-06-2015 01-07-2014

Nadere informatie

S Vragen over het project Verwerving helderheidversterkende brillen (HV-brillen)

S Vragen over het project Verwerving helderheidversterkende brillen (HV-brillen) Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Datum 8-10-2009 Ons kenmerk Onderwerp S2009014864

Nadere informatie

E-Newsletter Een Econocom newsletter met focus op leasing

E-Newsletter Een Econocom newsletter met focus op leasing Een Econocom newsletter met focus op leasing Nr 1 in dit nummer > Sale-andleaseback zoveel meer dan een cashinjectie Een Econocom newsletter met focus op leasing In dit nummer Nr 1 sluiten > 03 04 Sale-and-leaseback

Nadere informatie

Oplossingen. Het probleem vraagt een cocktail van antwoorden :

Oplossingen. Het probleem vraagt een cocktail van antwoorden : Het Probleem 2 Oplossingen Het probleem vraagt een cocktail van antwoorden : - Meer weginfrastructuur - Volle kost van het transport aanrekenen (milieu belastingen) - Hogere urban density (resulterend

Nadere informatie

DIGITAL WIRELESS Doelstellingen van de opleiding : Tijdens deze 2-daagse cursus : Voor wie is deze cursus bedoeld? Hij richt zich bijvoorbeeld tot :

DIGITAL WIRELESS Doelstellingen van de opleiding : Tijdens deze 2-daagse cursus : Voor wie is deze cursus bedoeld? Hij richt zich bijvoorbeeld tot : DIGITAL WIRELESS Doelstellingen van de opleiding : Door de stijgende integratie van voice en data groeien WAN- en LAN toepassingen naar elkaar toe. Wireless Netwerken bieden een betrouwbare en flexibele

Nadere informatie

Wireless WAN (Wide Area Netwerken) Johan Bickel

Wireless WAN (Wide Area Netwerken) Johan Bickel Wireless WAN (Wide Area Netwerken) Johan Bickel Connectiviteit Connectiviteit en met name draadloze communicatie maakt een (r)evolutie door die terugkoppeling van industriële processen en gegevens overal

Nadere informatie

Satelliet communicatie voor onbemande vliegtuigen

Satelliet communicatie voor onbemande vliegtuigen Satelliet communicatie voor onbemande vliegtuigen Kooy Symposium 2010 14 April 2010 ESA Onbemande vliegtuigen gebruik Ondersteunende technologieën Frank.Zeppenfeldt@esa.int ESA s rol bij totstandkoming

Nadere informatie

Gestandardiseerde fiche voor gecombineerd tariefplan of pack - Algemeen

Gestandardiseerde fiche voor gecombineerd tariefplan of pack - Algemeen Gestandardiseerde fiche voor gecombineerd tariefplan of pack - Algemeen Operator Proximus Tariefplan Internet Start + TV (+ optioneel GSM abonnement(en)) (1) Datum laatste update 21/08/2015 Uiterste geldigheidsdatum

Nadere informatie

volgnummer: MIL pagina 1 van 5 Afgifte uitvoervergunningen, doorvoervergunningen en vergunningen financieel verkeer voor militaire goederen

volgnummer: MIL pagina 1 van 5 Afgifte uitvoervergunningen, doorvoervergunningen en vergunningen financieel verkeer voor militaire goederen pagina 1 van 5 afgifte nummer SGP CAT goederen omschrijving D/T Verl. V/N U/D T.v.v. maart-2008 26795788 ML5b B10 Delen van golfgeleiders voor mobiele radarsystemen D J N 2 ZWEDEN SPANJE NEDERLAND 104.000

Nadere informatie

B A S I S K E N NI S R F I D

B A S I S K E N NI S R F I D B A S I S K E N NI S R F I D AGENDA Introductie Elincom RFID hoe en wat Voordelen/ kenmerken Frequenties NFC Tags Readers RFID toekomst Vragen " Wij geloven dat technische ontwerpen altijd beter kunnen

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE RAADPLEGING OP VRAAG VAN DE RAAD VAN HET BIPT. van 17 april 2007

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE RAADPLEGING OP VRAAG VAN DE RAAD VAN HET BIPT. van 17 april 2007 BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE Kenmerk : raadpleging MSS RAADPLEGING OP VRAAG VAN DE RAAD VAN HET BIPT van 17 april 2007 met betrekking tot de selectie- en toewijzingsprocedure

Nadere informatie

BESLUIT 2014/512/GBVB VAN DE RAAD

BESLUIT 2014/512/GBVB VAN DE RAAD 31.7.2014 L 229/13 BESLUIT 2014/512/GBVB VAN DE RAAD van 31 juli 2014 betreffende beperkende maatregelen naar aanleiding van acties van Rusland die de situatie in Oekraïne destabiliseren DE RAAD VAN DE

Nadere informatie

Incidentele inzet Europese buitengrenzen

Incidentele inzet Europese buitengrenzen Incidentele inzet Europese buitengrenzen ISAF/TF55 Staf Special Operations Task group 1-3 SF-teams ISAF/TFU/RDTF Marinierscompagnie (+) Fire Support Team Lichte genie Maritieme Explosieven Opruimingsdienst

Nadere informatie

OPTIMALISATIE VAN HET BEHEER VAN ELEKTRO-MECHANISCHE UITRUSTINGEN

OPTIMALISATIE VAN HET BEHEER VAN ELEKTRO-MECHANISCHE UITRUSTINGEN OPTIMALISATIE VAN HET BEHEER VAN ELEKTRO-MECHANISCHE UITRUSTINGEN Denis Cornet - SPW Date 1. Inleiding Passende contractuele regelingen bepalen en in werking stellen om de doelstellingen van het beheerscontract

Nadere informatie

NOORDZEE SYMPOSIUM 2007

NOORDZEE SYMPOSIUM 2007 NOORDZEE SYMPOSIUM 2007 Hoogvliegers brengen onze kust in kaart Bart Deronde Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) Teledetectie & aardobservatie processen Inhoud Remote Sensing of teledetectie

Nadere informatie

Ontwikkelingen op het gebied van geleide wapensystemen en onbemande platformen

Ontwikkelingen op het gebied van geleide wapensystemen en onbemande platformen Ontwikkelingen op het gebied van geleide wapensystemen en onbemande platformen Maj Johan GALLANT, Dr Ir Militair docent Wapensystemen en Ballistiek Studiedag Militair Recht & Oorlogsrecht 22 februari 2010

Nadere informatie

V-Gard hoofdbescherming... uw hoofd verdient het beste!

V-Gard hoofdbescherming... uw hoofd verdient het beste! V-Gard hoofdbescherming... uw hoofd verdient het beste! Uw hoofd ve r d i e n t h e t b e s t e Helmen voor brandbestrijding Helmen voor special forces Helmen voor piloten van helicopters en algemene luchtvaart

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderar 1989-21 300 X Vaststelling van de begroting van de uitgaven en van de ontvangsten van hoofdstuk X (Mïnïsterie van Defensie) voor het ar Nr. 43 BRIEF VAN DE

Nadere informatie

Gestandardiseerde fiche voor gecombineerd tariefplan of pack - Algemeen

Gestandardiseerde fiche voor gecombineerd tariefplan of pack - Algemeen Gestandardiseerde fiche voor gecombineerd tariefplan of pack - Algemeen Operator Proximus Tariefplan Internet Maxi + Telefony (+ optioneel GSM abonnement(en)) (1) - PROMO Datum laatste update 07/04/2015

Nadere informatie

FLY. draaideuren met vleugels van 250 kg maximum. Automatiseringsysteem voor alle draaideur toepassingen

FLY. draaideuren met vleugels van 250 kg maximum. Automatiseringsysteem voor alle draaideur toepassingen A utomatiseringssysteem voor draaideuren met vleugels van 250 kg maximum FLY Automatiseringsysteem voor alle draaideur toepassingen Een revolutionair product speciaal bestemd voor een veilig en betrouwbaar

Nadere informatie

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag

de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag > Retouradres Postbus 20701 2500 ES Den Haag de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Ministerie van Defensie Plein 4 MPC 58 B Postbus 20701 2500 ES Den Haag www.defensie.nl

Nadere informatie

IN HET HART VAN DE INFORMATIEVOORZIENING

IN HET HART VAN DE INFORMATIEVOORZIENING IN HET HART VAN DE INFORMATIEVOORZIENING IVENT Postbus 20703 2500 ES MPC 58L (intern Defensie) Den Haag www.cdc.nl/ivent IN DIENST VAN DEFENSIE Om haar taak optimaal te kunnen uitvoeren is Defensie onder

Nadere informatie

Verificatie Acceptatie Distributie Recycling. Security. Hygiëne. Vereenvoudigde administratie. Waarom Cash Management? Front-end oplossingen

Verificatie Acceptatie Distributie Recycling. Security. Hygiëne. Vereenvoudigde administratie. Waarom Cash Management? Front-end oplossingen Waarom Cash Management? Front-end oplossingen Verificatie Acceptatie Distributie Recycling Meertalige support Back-end oplossingen Hygiëne Security Vereenvoudigde administratie 3e partij integratie & SDKs

Nadere informatie

GASGESTOOKTE DONKERE STRALINGSBUIZEN BLONDEAU INDUSTRIAL HEATING

GASGESTOOKTE DONKERE STRALINGSBUIZEN BLONDEAU INDUSTRIAL HEATING Bij verwarming door middel van gasgestookte donkere stralingsbuizen worden oppervlaktes verwarmd - geen volumes meer - zonder lucht- en / of stofverplaatsing. Dit biedt tal van mogelijkheden en voordelen,

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 24 MEI 2018 BETREFFENDE HET TOEKOMSTIGE GEBRUIK VAN ANALOGE/DIGITALE KANALEN ZOALS VOORZIEN IN RR APPENDIX 18

MEDEDELING VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 24 MEI 2018 BETREFFENDE HET TOEKOMSTIGE GEBRUIK VAN ANALOGE/DIGITALE KANALEN ZOALS VOORZIEN IN RR APPENDIX 18 BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE MEDEDELING VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 24 MEI 2018 BETREFFENDE HET TOEKOMSTIGE GEBRUIK VAN ANALOGE/DIGITALE KANALEN ZOALS VOORZIEN IN RR APPENDIX

Nadere informatie