Fiets Groen. Amsterdam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fiets Groen. Amsterdam"

Transcriptie

1 Fiets Groen Amsterdam

2

3 Fiets Groen Amsterdam Het idee voor Fiets Groen Amsterdam is ontwikkeld in opdracht van wethouder Maarten van Poelgeest. De ambitie is om 230 kilometer comfortabele fietsroutes te realiseren die stad en land met elkaar verbinden. Want het wordt steeds drukker in de stad. Parken, pleinen en straten worden steeds intensiever gebruikt en de vraag naar ruimte, groen en rust wordt groter. Nu is Amsterdam gezegend met schitterende historische landschappen op nog geen 20 minuten fietsafstand van de Dam. Als we er in slagen om Fiets Groen Amsterdam echt realiteit te maken, dan kunnen Amsterdammers en toeristen binnen nu en 10 jaar op een aantrekkelijke een eenvoudige manier naar het groen door gebruik te maken van één van de 9 fietsroutes naar het landschap.

4 WAAROM? Groei Amsterdam is een dichtbebouwde stad. De ambitie van het stadsbestuur, om een compacte en levendige stad te zijn, kan alleen slagen als er ook voldoende openbare ruimte is om elkaar te ontmoeten of om even aan de drukte van de stad te ontsnappen. Onderzoek van DRO heeft laten zien dat het aantal bezoekers aan de stadsparken de laatste 10 jaar enorm is gestegen. En de groei is er nog niet uit, gezien de nog altijd stijgende aantallen inwoners en bezoekers in de stad. Dat leidt in een aantal parken al tot problemen vanwege een te grote toeloop. Groen Kracht Binnen de huidige grenzen van Amsterdam is er nauwelijks ruimte voor nieuwe parken. Maar die ruimte is er wel in de cultuurhistorisch boeiende landschappen die nooit ver weg zijn. Het aantal bezoekers blijft daar juist achter bij de stedelijke trend. Als we geen groen kunnen toevoegen aan de stad, dan moeten we de stad naar het groen brengen. Dan moeten we zorgen dat het groen rondom de stad perfect te bereiken is. Investeringen in de kwaliteit van de landschappen rondom de stad komen pas los als we het draagvlak voor voorzieningen vergoten. Als we er dus voor zorgen dat meer mensen, Amsterdammers, internationals, toeristen, de weg naar het landschap weten te vinden. In de fietshoofdstad van de wereld ligt het voor de hand om in te zetten op bereikbaarheid per fiets. Daar ligt onze kracht. Gezond Door het aanbieden van goede fietspaden en aantrekkelijke groene alternatieven buiten het centrum van Amsterdam wordt een gezonde levensstijl gestimuleerd. Met de groei van het aantal elektrische fietsen komen de landschappen op 15 kilometer afstand binnen handbereik van een grotere groep mensen. Uit deze bevindingen is het idee ontstaan van Fiets Groen Amsterdam: een netwerk van comfortabele fietsroutes om op een aantrekkelijke wijze naar het landschap te komen. Samengevat draagt Fiets Groen Amsterdam bij aan een groot aantal ambities van het stadsbestuur: 1. Het creëren van voldoende draagvlak voor voorzieningen en cultuurhistorisch waardevolle elementen in de historische landschappen rondom Amsterdam; 2. Voorzien in voldoende groene ruimten in een stad die drukker wordt; 3. Fietsen promoten als een goedkope en milieuvriendelijke vorm van vervoer; 4. Spreiding van toerisme door het aanbieden van alternatieve bestemmingen buiten het centrum van Amsterdam 5. Het promoten van een gezonde levensstijl.

5

6 WAT? 1. Vinger Stad Amsterdam is door de jaren heen gegroeid volgens het model van de vinger stad, met groene landschappen die tot de diep de stad insteken: de scheggen. Die scheggen zorgen ervoor dat het landschap nooit ver weg is. 2. Stelling Van Amsterdam De forten van de Stelling van Amsterdam liggen als een ring rondom Amsterdam. Een bestaande fietsroute van 180 kilometer verbindt al deze forten met elkaar. Er wordt nog altijd gewerkt aan de herkenbaarheid en kwaliteit van deze routes.

7 3. Van Stad naar Stelling De fietsboulevards lopen van stad naar Stelling. Veel routes bestaan al, maar hier en daar ontbreken stukken. Ook de herkenbaarheid of kwaliteit van de routes laat op onderdelen te wensen over. Centraal staat het verbeteren van bestaande routes en promotie van de routes. 4. De Binnenband Als de Stelling van Amsterdam de buitenband is, dan is een binnenband ook onontbeerlijk. Onderdeel van het concept van de fietsboulevards bestaat uit het onderling verbinden van de radiale routes. Op deze manier kun je overall in de stad snel en eenvoudig een fietsboulevard vinden die je naar het groen brengt. Uiteindelijk zal het netwerk van fietsboulevards bestaan uit ruim 400 kilometer aan comfortabele fietsroutes, die door verschillende doelgroepen is te gebruiken: de Amsterdammer die in het weekend een uitje wil naar het groen, de lange afstand fietser, de scholier die gebaat is bij een veilige route naar school of de kantoormedewerker op weg naar het werk. En de bezoeker aan Amsterdam krijgt een mogelijkheid voorgeschoteld om op een veilige en leuke manier van de grachtengordel naar de Stelling van Amsterdam te fietsen: beide Unesco Werelderfgoed.

8 Streefkwaliteiten van de routes 1. Comfortabel: De route is comfortabel en veilig. Dat betekent niet dat paden zo recht mogelijk moeten lopen. Wel dat er onderweg zo min mogelijk obstakels zijn en dat de route logisch aanvoelt. De routes zijn breed genoeg en er staan bomen langs. Uiteraard zijn er voorzieningen zoals bankjes, fietsenrekken, een fietspomp, etc. 2. Boeiend: Op een route kun je iets leren over de geschiedenis, architectuur of natuur. Dat kan met behulp van borden aan begin en eind van de route of onderweg, met apps of QR codes. 3. Herkenbaar: De routes zijn duidelijk herkenbaar, zowel onderweg als in publicaties of op het internet. Door eenduidige en herkenbare vormgeving voel je op elk moment dat je op één van de Fiets Groen Amsterdam routes fietst. Er wordt gebruik gemaakt van de ANWB knooppunten aangevuld met subtiele markeringen in de bestrating.

9 4. Uniek: Elke scheggenroute is uniek, heeft een eigen identiteit gekoppeld aan de scheg die ontsloten wordt. Het thema van de route komt duidelijk naar voren in promotiemateriaal. 5.Voor iedereen: Het idee van Fiets Groen Amsterdam is vooral gericht op recreanten en toeristen. Zij gebruiken de routes vooral overdag en in het weekend. Scholieren en forenzen zullen er tijdens de ochtend en avondspits gebruik van maken. Vaak is er ook ruimte voor andere doelgroepen, zoals wandelaars of skaters. 6.Leuk en afwisselend: Er is van alles te zien en te doen. De route zelf is eigenlijk de attractie. Ook als je niet helemaal naar een groengebied wilt gaan zijn de routes aantrekkelijk. De gebruiker wordt regelmatig verleid om even af te stappen. 7. Kop en staart: Elke route heeft een duidelijk start- en eindpunt. De radiale routes starten allemaal vanaf de rand van de binnenstad en eindigen bij een fort van de Stelling van Amsterdam.

10 Test: de Bloemenroute We testen het idee met de Bloemenroute. Deze loopt van het voormalige Bolwerk Haarlem naar de bloemenveiling van Aalsmeer en Fort Kudelstaart van de Stelling van Amsterdam. Bolwerk Haarlem heeft ooit op de plek gestaan van het huidige Marnixplein, het startpunt van deze route. De route loopt zoveel mogelijk langs de oostelijke kade van de Kostverlorenvaart en de Schinkel (1). Deze wateren werden vroeger gebruikt door de boeren van de aangrenzende landerijen om hun waren naar de markten van Amsterdam te verschepen. De route loopt vervolgens langs het Olympisch Stadion en duikt dan het Amsterdamse Bos in (2). Dit recreatiebos is in jaren 30 van de vorige eeuw aangelegd door mensen die in de crisisjaren hun baan waren verloren. Het derde deel van de route staat in het teken van de internationale bloemenmarkt Aalsmeer (3). Hoogtepunten op dit deel van de route zijn de indrukwekkende kassen, de enorme bloemenveiling van Aalsmeer en uiteraard Fort Kudelstaart aan de Westeinder Plassen.

11 1 2 3 N 1 km

12 Deel 1 - Kostverlorenvaart De Kostverlorenvaart is gegraven in Bijna zeshonderd jaar geleden! Langs dit deel van de route staan een groot aantal architectonische landmarks, zoals molen De Otter, het gebouw Edel, een hoogtepunt van de Amsterdamse School architectuur en het Olympisch Stadion. Er zijn genoeg leuke terrasjes onderweg langs de Kostverlorenvaart of in Vondel- of Rembrandtpark..

13 Fietsroute Knelpunt 25 Omfietsroute Fietsknooppunt Hotel Restaurant Voor Kinderen Achitectuur Park Cafe N Uitzicht

14 Deel 2 - Amsterdamse Bos Met een omvang van drie keer Central Park biedt het Amsterdamse Bos een ruime selectie aan activiteiten en bezienswaardigheden. Voor kinderen zijn er attracties als het grote of kleine kinderbad, de geitenboerderij of Fun Forest. Fietsen onder de grote bomen, een picknick op een rustig veldje of een tochtje in een roeiboot is voor iedereen leuk.

15 83 85 Fietsroute Knelpunt Omfietsroute Fietsknooppunt Hotel Restaurant Voor Kinderen Achitectuur Park Cafe N Uitzicht

16 Deel 3 - Bloemenmarkt Aalsmeer Op het laatste deel van deze route staat de bloemenmarkt centraal. Bezoek de historische veilinghal of neem een kijkje bij de moderne en grootste bloemenveiling ter wereld. Voor de vroege vogels, want veilingen zijn er alleen tussen 6:00-8:00u s ochtends. Indrukwekkend is ook het uitzicht over de Westeinder Plassen bij voorkeur vanuit de oude watertoren. En mis uiteraard Fort Kudelstaart niet, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

17 Fietsroute Knelpunt 25 Omfietsroute Fietsknooppunt Hotel Restaurant Voor Kinderen Achitectuur Park 25 Cafe N Uitzicht

18 HOE? Hoe zorgen we ervoor dat Fiets Groen Amsterdam een succes wordt? Positief is dat de meeste voorgestelde routes al bestaan, dus we beginnen niet bij nul. De routes zijn alleen niet altijd even herkenbaar of er zijn nog wat onhandige detours onderweg. Een wellicht voor de hand liggende aanpak is om een masterplan te ontwikkelen, met daarin een aanpak voor het oplossen van alle knelpunten op de routes, inclusief financieel plaatje en planning. Die aanpak is niet meer van deze tijd. De wereld is veranderd en de overheid beschikt (voorlopig) niet over de middelen om fysieke knelpunten op te lossen. Bovendien zijn er steeds meer burgers, ondernemers of organisaties die graag een steentje bijdragen, hetzij financieel, hetzij in de vorm van expertise of op andere wijze. De gemeente is slechts één van vele partijen met een belang in het realiseren van goede fietsverbindingen tussen stad en land. Dit vraagt om een andere aanpak, gericht op promotie en optimaal benutten wat er al is. Voor inspiratie van deze andere aanpak hebben we op de laatste pagina s van dit boekje een aantal voorbeelden opgenomen uit binnen- en buitenland. Onze focus zal de komende tijd vooral uitgaan naar het breed verspreiden van onze ideeën, het vinden van medestanders en het zoveel mogelijk aansluiten bij lopende initiatieven. Daar gebruiken we deze folder bij, maar ook andere middelen zoals apps, social media of evenementen. Hieronder staan een aantal tools die we mogelijk kunnen inzetten Smartphone/Computer Applicaties Interactieve kaart Het samenstellen van individuele routes op maat Reviews en suggesties van gebruikers To the Sea - Section 5 Route-info en wayfinding Benutten van beproefde systemen, zoals de fietsknooppunten Waar nodig stippen of logo op het asfalt om fietsers te begeleiden Markeren van belangrijke punten op de route. In het geval van de Bloemenroute kan dat met bloemen Informatie onderweg over historie of landschap

19 Games en Social Media Promotie via Twitter en Facebook Orienteering games met doelen en een beloning aan het eind Guided tours and themed cycling days CYCLE GREEN A-DAM Informatie Bakfiets Bak vol informatie bij het begin- en eindpunt van de route Mobiel informatiepunt om de aandacht op de routes te vestigen Beschikbaarheid van folders, kaartjes en ander promotiemateriaal Festivals & Sociale Activiteiten Jaarlijks evenement voor Fiets Groen Amsterdam Vieren van succesen, openen van nieuwe verbindingen Street painting activiteiten voor locale kunstenaars Aansluiten bij bestaande evenementen (wandelvierdaagse, De Stellingmaand, etc) Markering Gebruik van herkenbaar logo Afstand tot belangrijke punten op de route Markering van points of interest

20 STAP 1 Een lichte versie Wij stellen voor om het idee Fiets Groen Amsterdam te testen op de Bloemenroute. Daarbij wordt gekozen voor een lichte aanpak, waarbij we aansluiten bij lopende ontwikkelingen, er ruimte is voor experiment en waarbij krachten zoveel mogelijk worden gebundeld. Op die manier kunnen naar verwachting al op korte termijn resultaten worden behaald. Als de test voor de Bloemenroute is geslaagd kunnen we ons ook op de andere routes richten en kunnen eveneens zwaardere, meer definitieve ingrepen worden toegepast. Hier wordt beschreven hoe deze lichte versie er uitziet. In de aanpak wordt een onderscheid gemaakt in het markeren van de route, promotie en het oplossen van knelpunten. 1. Markeren Logo op de bestrating Vanaf het moment dat de route wordt gepitcht moet het verloop van de route duidelijk zijn. Hiervoor wordt het logo van de route met regelmatige afstanden op de bestrating aangebracht, zonodig aangevuld met stippen. Daar waar de route nog niet het ideale verloop heeft, wordt de omfietsroute gemarkeerd. Als de fietser de logo s volgt heeft hij de zekerheid dat hij op de goede weg zit, ook al lijkt deze af te wijken van de ideale lijn. Belangrijk uitgangspunt is dat de markering minimaal 5 jaar zichtbaar blijft. De Audiotour app De route wordt gemarkeerd met informatie over de omgeving, de historie, bezienswaardigheden en leuke koffietentjes onderweg. Dit kan bijvoorbeeld door een app met audiotour aan te bieden. De fietser krijgt, over de oortjes van zijn Smartphone, al fietsend relevante informatie toegesproken. Audiotours zijn al in verschillende delen van Amsterdam toegepast, bijvoorbeeld bij het Olympisch gebied. Ondernemers op de route wordt gevraagd bij te dragen. Bloemen Vanaf het moment dat de route wordt gepromoot moet deze attractief zijn. Ook moet duidelijk zijn op welke route de fietser zich bevindt. De bloemenroute is natuurlijk het best herkenbaar wanneer deze op alle denkbare manier in de bloemen wordt gezet. De bloemen maken de route ook aantrekkelijk. Er zal een beroep worden gedaan op bewoners en ondernemers langs de route, maar ook zal bloemenveiling Aalsmeer worden gevraagd om een bijdrage te leveren.

21 2. Promotie Even belangrijk als het markeren van de route is de promotie ervan. Zoveel mogelijk mensen moeten weten dat de route bestaat. Er zijn verschillende manieren om de route op de kaart te zetten. Een artikel in de krant, een item op AT5 en TV Noord Holland, een Facebook pagina, een website en festiviteiten op of aan de route. Het beste effect wordt bereikt als al deze activiteiten in combinatie met elkaar worden ingezet. De zogenaamde multimediale aanpak, een campagne. Hiervoor wordt een campagneplan gemaakt. I amsterdam is de aangewezen partij voor het maken van dit campagneplan. Misschien kan er een combinatie worden gemaakt met Amsterdam Bezoeken, Holland Zien gericht op promotie van de Metropoolregio Amsterdam. 3. Knelpunten aanpakken Ten slotte is het goed om te laten zien dat er ook daadwerkelijk wordt geinvesteerd in het verbeteren van de route door knelpunten aan te pakken. Dat kan met tijdelijke ingrepen in de openbare ruimte of met meer definitieve ingrepen. Er wordt gezocht naar een gezamenlijke financiering door rijk, provincie, Stadsregio, gemeente Amsterdam, Gemeente Amstelveen en Aalsmeer en ondernemers langs de route.

22 INSPIRATIE Bij het nadenken over een andere manier van werken, meer gericht op benutten, experimenteren en promotie, hebben we ons laten inspireren door voorbeelden uit binnen- en buitenland. Hieronder een paar voorbeelden. Singapore Park Connectors In Singapore is in 1991 het Park Connectors plan aangenomen. In dit plan wordt een strategie voorgesteld om stapje voor stapje 200 kilometer aan fiets-/ wandelpaden aan te leggen naar de groene plekken in en rondom het dichtbevolkte Singapore. Het promoten en zichtbaar maken van de routes, door evenementen, websites, flyers, bebording en markeringen op het wegdek, maakte een belangrijk onderdeel uit van de strategie. Inmiddels is 120 kilometer gerealiseerd en zijn de Park Connectors een begrip geworden bij bewoners en bezoekers.

23 Megapicnic on the Autobahn Op een zondagmiddag in 2010 is één van de drukste snelwegen in Europa, de A40 door het Ruhrgebied, afgesloten voor al het gemotoriseerd verkeer om ruimte te bieden aan de langste picknick tafel ter wereld. Met meer dan 3 miljoen wandelaars en fietsers en media aandacht uit de hele wereld werd op een succesvolle wijze aandacht gevraagd voor het Ruhrgebied en haar nominatie als Culturele Hoofdstad van dat jaar. Broadway Boulevard Een mooi voorbeeld van het experiment is Broadway in New York. Met als doel om straten veiliger en pretiiger te maken voor fiets- en voetganger is het New York City Department of Transportation gestart met een experiment door twee van de vier rijbanen af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer en tijdelijk in te richten als verblijfsruimte compleet met bloembakken en zitjes. Door deze tijdelijke en relatief goedkope ingreep is het draagvlak voor het creëren van meer verblijfsruimte in de stad gegroeid.

24 INSPIRATIE Hamburg U4 Line Tijdens de bouw van de nieuwe metrolijn U4 zijn er door de Hamburgse overheid informatiepaviljoens geplaatst op strategische locaties. Inwoners en toeristen werden op deze manier geïnformeerd over de metrolijn en over de vorderingen. Deze aanpak, gericht op het vergroten van de bekendheid van een project, sluit goed aan bij de voorgestelde aanpak voor Cycle Green Amsterdam.

25 Walk London Wandelen zit de Engelsen in het DNA, zoals fietsen in het DNA van de Nederlander zit. Het Walk London project richtte zich op het verbeteren en de promotie van de zeven belangrijkste wandelroutes door London s 33 Boroughs. Het project vormt een bron van inspiratie voor Cycle Green Amsterdam. Elke van de zeven routes heeft een eigen thema en eigen beeldentaal, maar is toch goed herkenbaar als een Walk London route. De wandelroutes bestonden eigenlijk al, er is vooral ingezet op promotie. Daarbij is gebruik gemaakt van sociale media, evenementen, websites en gedrukt materiaal. Zodra zich kansen voordeden, zoals de Olympische Spelen, werden delen van routes verbeterd. Zo is in een periode van elf jaar een indrukwekkend netwerk aan routes ontstaan met een totale lengte van 630 kilometer. Londenaren en bezoekers zien het als een uitdaging om alle routes te hebben gelopen. Een Walk London paspoort met een stempel van elke route vormt het bewijs van deze prestatie. Amsterdam IJdijken Route Een originele en eigentijdse manier om bezoekers van informatie te voorzien, zonder direct enorme borden in het landschap te plaatsen, is het gebruik van QR codes. Op de IJdijken route in Amsterdam zijn op historisch interessante locaties kleine bordjes met daarop een QR code geplaatst. Voor de wandelaar en fietser die meer wil weten over het landschap waarin hij zich begeeft bestaat er zo de mogelijkheid om met de smartphone gerichte informatie op te halen.

26 Hopelijk hebben de ideeën die we in dit boekje hebben gepresenteerd u geïnspireerd en helpt u mee Fiets Groen Amsterdam werkelijkheid te laten worden. Onze ambitie is om in een periode van tien jaar alle negen routes en de kleine fietsring te realiseren. We doen dat stapje voor stapje en spelen in op de kansen die zich voordoen. Er staat ook nog niks vast, dus is er alle ruimte om eigen ideeën en inzichten in te brengen. Dit jaar (2013) nemen we de tijd om het concept te testen op één van de negen routes: de Markt route. We hopen het draagvlak voor deze route te vergroten door het gesprek aan te gaan met potentiele gebruikers, met ondernemers langs de route, stadsdelen, de Fietsersbond, de Stichting Stelling van Amsterdam, app-bouwers zoals Ring-Ring en verder wie er ook maar een belang heeft of geïnteresseerd is in het verbeteren van deze of andere routes. Tegelijkertijd gaan we op zoek naar mogelijke investeerders, subsidiepotten of andere mogelijkheden om daadwerkelijk knelpunten op de route op te lossen. We staan aan het begin van een spannend proces. We hebben een einddoel voor ogen, maar de weg ernaar toe is onzeker. Help mee met het realiseren van 400 kilometer geweldige fietsroutes tussen stad en land. Doe mee met Fiets Groen Amsterdam!

27

28

29

30 In deze folder hebben we onze ideeën gepresenteerd voor het project Fiets Groen Amsterdam. We staan aan het begin van een proces. Hopelijk sluiten onze ideeen aan bij uw ideeen en kunnen we onze krachten bundelen. Wij geloven dat een flexibele aanpak gebaseerd op inspiratie, samenwerking en promotie uiteindelijk kan resulteren in 400 kilometer aan fietsroutes tussen Amsterdam en landschap. Doe mee! Vragen? Neem contact op met: Wouter van der Veur Esther Reith September 2013

Uit deze bevindingen is het idee ontstaan van de Groene Lopers: een netwerk van comfortabele fietsroutes binnen de stad en naar het landschap.

Uit deze bevindingen is het idee ontstaan van de Groene Lopers: een netwerk van comfortabele fietsroutes binnen de stad en naar het landschap. Groene Lopers Groene Lopers De ambitie van de Groene Lopers is om 400 kilometer aan comfortabele fietsroutes te realiseren die stad en land met elkaar verbinden. Want het wordt steeds drukker in de stad.

Nadere informatie

Hoe kan ik profiteren van Amsterdam? Boudewijn Bokdam

Hoe kan ik profiteren van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Hoe kan ik profiteren van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Programma 15.00-16.00 Workshop 16.00-16.30 Pauze 16.30-17.30 Themabijeenkomst 17.30-18.30 Borrel 2 Amsterdam Bezoeken, Holland Zien Gefinancierd door:

Nadere informatie

Wandelroutes, fietsroutes, themaroutes, educatieve routes en Outdoor games

Wandelroutes, fietsroutes, themaroutes, educatieve routes en Outdoor games Nieuw recreatief concept RouteApp. Meer zien, meer beleven Titel: RouteApps: de toekomst is begonnen Wandelroutes, fietsroutes, themaroutes, educatieve routes en Outdoor games Buro Kloeg RouteApp. Meer

Nadere informatie

Fietsknooppuntensysteem 2.0. Rapportage van het onderzoek naar verbetermogelijkheden van het Zeeuwse fietsknooppuntensysteem

Fietsknooppuntensysteem 2.0. Rapportage van het onderzoek naar verbetermogelijkheden van het Zeeuwse fietsknooppuntensysteem Fietsknooppuntensysteem 2.0 Rapportage van het onderzoek naar verbetermogelijkheden van het Zeeuwse fietsknooppuntensysteem Achtergrond onderzoek Als onderdeel van de businesscase recreatieve infrastructuur

Nadere informatie

Programmabureau werkorganisatie Stuurgroep verenigt mooi én vitaal Groene Hart ruimte voor ontwikkeling (geen museum!), Groene Hart kwaliteit

Programmabureau werkorganisatie Stuurgroep verenigt mooi én vitaal Groene Hart ruimte voor ontwikkeling (geen museum!), Groene Hart kwaliteit Mijn naam is Peter van Steensel Directeur van het Programmabureau Groene Hart Programmabureau Groene Hart is de werkorganisatie van De Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart De Stuurgroep verenigt

Nadere informatie

Fiets snelweg. de snelste fietsverbinding voor het woon-werk verkeer. hoe vormgeving kan bijdragen aan de herkenbaarheid van een regionaal netwerk

Fiets snelweg. de snelste fietsverbinding voor het woon-werk verkeer. hoe vormgeving kan bijdragen aan de herkenbaarheid van een regionaal netwerk Fiets snelweg de snelste fietsverbinding voor het woon-werk verkeer hoe vormgeving kan bijdragen aan de herkenbaarheid van een regionaal netwerk Utrecht, juli 2009 in opdracht van Bestuur Regio Utrecht

Nadere informatie

Lijnen & boeiend landschap

Lijnen & boeiend landschap Lijnen & boeiend landschap Hoe beleef je je wandeling? Sylvia Tuinder 20 juni 2013 Samenwerken aan het landschap. Doel wandelnetwerk is: breed netwerk van wandelpaden landschap toegankelijk en aantrekkelijk

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats winkelpolder De Ronde Venen Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt winkelpolder De Ronde

Nadere informatie

TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID GEMEENTE SOEST resultaten internetenquête 2013

TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID GEMEENTE SOEST resultaten internetenquête 2013 TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID resultaten internetenquête 2013 Opdrachtgever : Gemeente Soest, Nynke Minkema Auteur : VVV Soest, Carla van Asten Datum : 24 april 2013 Inhoud Doel onderzoek Conclusies en

Nadere informatie

Resultaten workshop Gebiedsmarketing

Resultaten workshop Gebiedsmarketing Resultaten workshop Gebiedsmarketing De meeste bezoekers die het Hondsruggebied bezoeken behoren tot de leefstijl groepen groen en geel. De paarse groep zoekt meer kwaliteit en spannende activiteiten.

Nadere informatie

Haagse Wijken Kijken is een applicatie (App) waarmee bijzondere locaties in het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg

Haagse Wijken Kijken is een applicatie (App) waarmee bijzondere locaties in het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg Haagse Wijken Kijken is een applicatie (App) waarmee bijzondere locaties in het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg zichtbaar worden gemaakt. Aan de hand van een route op je mobiele telefoon kom je acher

Nadere informatie

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar Fietsactieplan - D66 Den Haag Liefde voor de fiets D66 krijgt het voor elkaar 20180222161527_447.adpro.indd 1 2/22/2018 4:15:40 PM Investeren in de fiets 1 Als fractievoorzitter en lijsttrekker heb ik

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie van Leiden uit zich op

Nadere informatie

LOCATIE OPTIES IN UTRECHT. www.metelkaar.com

LOCATIE OPTIES IN UTRECHT. www.metelkaar.com LOCATIE OPTIES IN UTRECHT www.metelkaar.com INLEIDING Waar zouden jullie met elkaar aan de slag willen gaan, maar vooral: waar zouden jullie met elkaar willen wonen? Een belangrijke stap in het waarmaken

Nadere informatie

Recreatieve routenetwerken. Recreatieve Routenetwerken

Recreatieve routenetwerken. Recreatieve Routenetwerken Recreatieve routenetwerken Frans Meijdam TeVoet Jeanette van t Zelfde ANWB Wie is de recreant? Wandelaar Fietser Watersporter Type recreant: Ommetjes Dagrondjes Kilometermaker Wat wil de recreant? Beleving

Nadere informatie

Recreatieve netwerken. netwerkbijeenkomst Vrijetijdslandschap Groene Hart West Ko Droogers, Regiomanager ANWB

Recreatieve netwerken. netwerkbijeenkomst Vrijetijdslandschap Groene Hart West Ko Droogers, Regiomanager ANWB Recreatieve netwerken netwerkbijeenkomst Vrijetijdslandschap Groene Hart West Ko Droogers, Regiomanager ANWB Opzet presentatie Waarom recreatieve routes? Belang, wat wil de recreant. Over welke recreatievormen

Nadere informatie

Campagnevoorbeeld: Actieweek fietsbeloning. 1 Inleiding. 1.1 Omschrijving. 1.2 Wanneer. 1.3 Betrokken partijen. 1.4 Doel(en) Utrecht, 17 februari 2010

Campagnevoorbeeld: Actieweek fietsbeloning. 1 Inleiding. 1.1 Omschrijving. 1.2 Wanneer. 1.3 Betrokken partijen. 1.4 Doel(en) Utrecht, 17 februari 2010 Campagnevoorbeeld: Actieweek fietsbeloning Utrecht, 17 februari 2010 1 Inleiding In deze notitie is een korte beschrijving gegeven van de campagne Actieweek fietsbeloning Zaanstad / Amsterdam-Noord. Aan

Nadere informatie

De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen!

De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen! De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen! D66 zet in op Den Haag als 'Fietsstad van de toekomst'. En daar moet Den Haag snel mee aan de slag! D66 gaat daarom ook voor Den Haag als Fietsstad van het

Nadere informatie

FAQ Fietspad Helmond-Eindhoven: Nr. Categorie Vraag Antwoord

FAQ Fietspad Helmond-Eindhoven: Nr. Categorie Vraag Antwoord FAQ Fietspad Helmond-Eindhoven: Nr. Categorie Vraag Antwoord De fiets is voor velen het ideale vervoermiddel op kortere afstanden. Op dit moment is er geen directe, snelle en kwalitatief hoogwaardige fietsverbinding

Nadere informatie

INNOVATIE / INFORMATIE / INSPIRATIE

INNOVATIE / INFORMATIE / INSPIRATIE DE TRIPLE I VAN VVV NOORDOOST-BRABANT INNOVATIE / INFORMATIE / INSPIRATIE Kijk je even in deze folder? Sluit prima aan bij onze digitale ambities dus wellicht iets voor ons... Triple I Brabant Triple I

Nadere informatie

Waar kan de fiets ons brengen?

Waar kan de fiets ons brengen? Waar kan de fiets ons brengen? Op naar 35% van alle ritten per fiets in 2030 Heel Gelderland Fietst 2 De Gelderse aanpak De campagne Heel Gelderland Fietst geeft de fiets een belangrijke rol als het gaat

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

FIETSEN IN UTRECHT 11 juni 2014. Frans Jan van Rossem Programmamanager Fiets, Gemeente Utrecht

FIETSEN IN UTRECHT 11 juni 2014. Frans Jan van Rossem Programmamanager Fiets, Gemeente Utrecht FIETSEN IN UTRECHT 11 juni 2014 Frans Jan van Rossem Programmamanager Fiets, Gemeente Utrecht 8-5-2006 Utrecht Fietsstad, aantrekkelijk en bereikbaar. De groei van het fietsverkeer is hoog en Utrecht wil

Nadere informatie

Activiteiteninspiratie

Activiteiteninspiratie Activiteiteninspiratie 22 T/M 30 SEPTEMBER 2018 www.weekvandezwinstreek.eu Voorwoord Beste ondernemer, De Week van de Zwinstreek komt dit jaar terug! Met deze week zetten we samen met u de spotlight op

Nadere informatie

Goede straten en fijne plekken in Engboogerd

Goede straten en fijne plekken in Engboogerd Goede straten en fijne plekken in Engboogerd 28 en 30 augustus 2018 10 september 2018 Aanscherping en aanvulling ontwerpprincipes Basisprofiel wijk Engboogerd Wijkprogramma 7 ONTWERPPRINCIPES Verbeterpunten

Nadere informatie

ONZE HUNZE. projectendocument

ONZE HUNZE. projectendocument ONZE HUNZE projectendocument In dit document staan de uitgewerkte project ideeën voor Onze Hunze samengevat. De ideeën zijn uitgewerkt door de regiegroep Onze Hunze Gieterveen* nav een bijeenkomst en veldbezoek.

Nadere informatie

DOELGROEP ANALYSE. Lizan van den Aker. Juni 2013, Sint-Oedenrode

DOELGROEP ANALYSE. Lizan van den Aker. Juni 2013, Sint-Oedenrode DOELGROEP ANALYSE Lizan van den Aker Juni 2013, SintOedenrode INHOUD 1 Inleiding 2 2 Doelgroep 2.1 Doelgroep 2.2 Downloadmotivatie 2.3 Unique Selling Point (USP) 2.4 Benefits 3 Algemeen 3.1 Geografische

Nadere informatie

Waterloo Napoleon & Abba

Waterloo Napoleon & Abba Waterloo Napoleon & Abba Poolse Export Chopin & Mr. Polska Do Culture Your Way City- en regiomarketing anders if then is now is een online schatkist van geschiedenis en cultuur met toeristische diensten

Nadere informatie

Visie bedrijventerrein Kranenburg. Groningen VISIE KRANENBURG GRONINGEN 1

Visie bedrijventerrein Kranenburg. Groningen VISIE KRANENBURG GRONINGEN 1 Visie bedrijventerrein Kranenburg Groningen Dracht kranenburg - 1904-2016 VISIE KRANENBURG GRONINGEN 1 COLOFON Opdrachtgever: VBGW Groningen Door: Donkergroen Ontwerp & Advies Postbus 145 8600 AC Sneek

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Datum bijeenkomst: 22 oktober 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Landal GreenParks Coldenhove in Eerbeek (met dank aan gastheer Martin Bes) Aanwezig: 60

Nadere informatie

Kloeg SmartApp kan véél meer dan een RouteApp alleen

Kloeg SmartApp kan véél meer dan een RouteApp alleen Kloeg SmartApp kan véél meer dan een outeapp alleen Kent vele mogelijkheden in het veld oute Met een gids op pad Boeiend: route vol leuke weetjes, kijkje achter de schermen. Ontdek, luister en beleef,

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Samenvatting Bijlage bij schriftelijke vragen PvdA/GroenLinks Fietsroutes via centrum van Rotterdam Aanbevelingen ter verbetering van

Samenvatting Bijlage bij schriftelijke vragen PvdA/GroenLinks Fietsroutes via centrum van Rotterdam Aanbevelingen ter verbetering van Samenvatting Bijlage bij schriftelijke vragen PvdA/GroenLinks Fietsroutes via centrum van Rotterdam Aanbevelingen ter verbetering van fietsverbindingen door het centrum van Rotterdam Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed URHAHN BREEN FERWERDA Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster 16 mei 2019 Inleiding Op donderdag 16 mei 2019 organiseerde

Nadere informatie

Samen sterker voor Woudenberg!

Samen sterker voor Woudenberg! Kick-off bijeenkomst Samen sterker voor Woudenberg! WELKOM Brainstorm-avond Samen Sterker voor Woudenberg DES Woudenberg RBT Heuvelrug & Vallei woensdag 16 september 2015 Agenda 19.00 u Inloop & ontvangst

Nadere informatie

7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren

7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren 7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren European Merchant Services 2015 1. Zorg ervoor dat u met de smartphone gevonden wordt Ondanks dat de groei van de smartphone inmiddels stabiliseert

Nadere informatie

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12

routes Mooie natuur Nationale Parken Makkelijk fietsen via knooppunten NATIONALE PARKEN afstanden tussen 25 en 55 km FIETS LANGS EN DOOR 12 NR. 03 / 2014 fiets routes afstanden tussen 25 en 55 km Makkelijk fietsen via knooppunten FIETS LANGS EN DOOR 12 Nationale Parken 12 NATIONALE PARKEN fietsroutes Mooie natuur Fietsen in Weerribben-Wieden,

Nadere informatie

Het Mobiele Web Waarom is dit belangrijk voor het mkb en in het bijzonder voor uw bedrijf

Het Mobiele Web Waarom is dit belangrijk voor het mkb en in het bijzonder voor uw bedrijf Het Mobiele Web Waarom is dit belangrijk voor het mkb en in het bijzonder voor uw bedrijf OpJeFoon om uw klanten te bereiken: altijd en overal. Bent u klaar voor het Mobiele Web? Technologie ontwikkelt

Nadere informatie

voorstel stadsinitiatief de DooRlopert 2

voorstel stadsinitiatief de DooRlopert 2 introductie De DooRlopert is een initiatief van architectenbureau Personal Architecture dat sporten in de buitenlucht spannend en laagdrempelig maakt. Op eenvoudige en creatieve wijze maken we nieuwe verbindingen

Nadere informatie

Stad en landschap verbonden

Stad en landschap verbonden Afstudeerpresentatie - 19 april 2013 Stad en landschap verbonden Het inpassen van het bedrijventerrein van Haarlem in de omliggende structuren voor het recreatieve langzaam verkeer Jenny Nauta - 1303163

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

Fietsstrategie voor Rotterdam

Fietsstrategie voor Rotterdam Fietsstrategie voor Rotterdam Fietsstrategie voor Rotterdam Het fietsgebruik in Rotterdam zit in de lift. Het aantal fietsers op een gemiddelde dag is in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld van 40.000

Nadere informatie

Toeristische Visie 2015

Toeristische Visie 2015 Toeristische Visie 2015 Raadsinformatieavond 2 september 2015 www.regioalkmaar.nl Regio Alkmaar 7 gemeenten 288.000 inwoners Aanleiding Noodzaak en urgentie Merkkracht streken 2013 Bron: Hendrik Beerda.

Nadere informatie

Groene Lopers voor de fiets!

Groene Lopers voor de fiets! Groene Lopers voor de fiets! Een regionaal netwerk van comfortabele fietsboulevards in een aantrekkelijke en emissievrije omgeving De Weteringschans als Groene Loper / Fietsboulevard ( Maike van Stiphout)

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomst Utrechtse Kastelen & Buitenplaatsen

Netwerkbijeenkomst Utrechtse Kastelen & Buitenplaatsen Netwerkbijeenkomst Utrechtse Kastelen & Buitenplaatsen Met dank aan Agenda 14.45 u Inloop en ontvangst 15.00 u Aftrap campagne inclusief overhandiging paspoort met o.a. - Welkom door Sander Jansen, wethouder

Nadere informatie

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek B A S I S V O O R B E L E I D Stadjers over fietsen in Groningen Een Stadspanelonderzoek Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht

Nadere informatie

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Beleef het Apeldoorns Kanaal September - November 2016 Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen

Nadere informatie

Betreft: Alternatief Heerbaanfietsroute voor Trambaanfietsroute Maastricht - Aachen.

Betreft: Alternatief Heerbaanfietsroute voor Trambaanfietsroute Maastricht - Aachen. NatuurlijkGeuldal Stichting Natuurlijk Geuldal, voor behoud en verbetering van natuur, landschap en leefomgeving in het Nationaal Landschap Zuid-Limburg Keutenberg 5, 6305 PP Schin op Geul, tel: 0434592007,

Nadere informatie

Verder met de Vesting Muiden. Thema-uur 1 juni 2016

Verder met de Vesting Muiden. Thema-uur 1 juni 2016 Verder met de Vesting Muiden Thema-uur 1 juni 2016 Inhoud Inleiding over de historie van de Vesting Muiden Aanleiding voor het project Ontwikkelplan Verder met de Vesting Muiden Uitwerkingen van het ontwikkelplan

Nadere informatie

Algemeen: - Het stimuleren van fietsen-imago van Amsterdam als fietsstad vergroten

Algemeen: - Het stimuleren van fietsen-imago van Amsterdam als fietsstad vergroten Campagne: Amsterdam houdt van fietsen Fietsberaad, 3 maart 2010 1 Inleiding In deze notitie is een korte beschrijving gegeven van de campagne: Amsterdam houdt van fietsen. Aan het eind van dit document

Nadere informatie

Nota van Beantwoording

Nota van Beantwoording Directie Strategie en beleidsrealisatie Afdeling Wonen en leven Nota van Beantwoording Concept besluit Groenstructuurplan West 2012 Gemeente Amsterdam Stadsdeel West Directie Strategie en Beleidsrealisatie

Nadere informatie

REPRESENT YOUR CULTURE

REPRESENT YOUR CULTURE REPRESENT YOUR CULTURE Team: 16043, De studenten van tegenwoordig Anwar, Bas, Danielle, Jasser, Noor en Yara Inleiding In de laatste jaren is er een sterke groei van toerisme in de stad Amsterdam. Het

Nadere informatie

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK

WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK WANDELEN LANGS DE DOORBRAAK ROUTE 6 km 20 17 Aan de zuidkant van Almelo stroomt de Doorbraak; een beek van 13 kilometer, van de instroom bij de Lolee naar Ypelo. Ontdek de Doorbraak en haar omgeving! Een

Nadere informatie

Verdieping Fietsdagtochten

Verdieping Fietsdagtochten Verdieping Fietsdagtochten (2013) Het Fietsplatform presenteert met de Fietsrecreatiemonitor cijfers en trends rondom het recreatieve fietsen in Nederland. Deze verdieping is een aanvulling op de cijfers

Nadere informatie

DOOR HET SAMEN TE DOEN, MAAK JE GEWOON EEN BETER PLAN

DOOR HET SAMEN TE DOEN, MAAK JE GEWOON EEN BETER PLAN DOOR HET SAMEN TE DOEN, MAAK JE GEWOON EEN BETER PLAN Placemaking verankerd in de nieuwe Groningse leidraad De gemeente Groningen was na drie decennia toe aan een herijking van het beleid voor de inrichting

Nadere informatie

GEMEENTE SOEST. Welkom. Update: Gemeente Soest op de kaart! Nynke Minkema-Wedzinga Datum: 21-04-2015

GEMEENTE SOEST. Welkom. Update: Gemeente Soest op de kaart! Nynke Minkema-Wedzinga Datum: 21-04-2015 Welkom Update: Gemeente Soest op de kaart! Nynke Minkema-Wedzinga Datum: 21-04-2015 1 Inhoud Terugblik uitkomst naamsbekendheid onderzoek t.b.v. promotie campagne Ingezette promotie campagne Gemeente Soest

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Prestatieafspraken opbrengst toeristenbelasting 2014

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Prestatieafspraken opbrengst toeristenbelasting 2014 RAADSINFORMATIEBRIEF Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4541230 Aan : Gemeenteraad Datum : 15 november 2013 Portefeuillehouder : Wethouder G.J. van der Werff Programma : 10. Economie en wonen TITEL

Nadere informatie

FEATURE: FIETSEN IN AMSTERDAM

FEATURE: FIETSEN IN AMSTERDAM FEATURE: FIETSEN IN AMSTERDAM Pagina 2 van 5 PRESS FEATURE Amsterdam, fietsstad nummer 1 Echte Amsterdammers fietsen. Zij verheffen het fietsen zelfs tot kunst door met volgeladen fietskratten, kinderzitjes

Nadere informatie

Uitwerking workshops Netwerkcafé 19 november 2015. t Geertje

Uitwerking workshops Netwerkcafé 19 november 2015. t Geertje Uitwerking workshops Netwerkcafé 19 november 2015 t Geertje georganiseerd door: Stichting Land van Wijk en Wouden en Vereniging Vrijetijdslandschap Groene Hart West Inhoud Samenvatting presentaties...

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122303 Almere, Muiderzand-Pampus-Noorderplassen

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 122303 Almere, Muiderzand-Pampus-Noorderplassen Fietsroute 122303 Almere, Muiderzand-Pampus-Noorderplassen Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats fischerplaats Hogering 1309 Almere Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt fischerplaats

Nadere informatie

Wijken voor de Fiets: PRACHTwijken: PRACHTplekken en PRACHTverbindingen als Parels

Wijken voor de Fiets: PRACHTwijken: PRACHTplekken en PRACHTverbindingen als Parels Wijken voor de Fiets: PRACHTwijken: PRACHTplekken en PRACHTverbindingen als Parels Klapstoelconcert Koekoeksplein, Utrecht Ineke Spapé, SOAB adviseurs Lector NHTV/CROW Verkeer en Stedenbouw 1. Waarom aandacht

Nadere informatie

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie T P E C N O C Hollands Spoor en omgeving mei 2008 2 Inleiding 1 Straatnamenkaart 1 Inleiding Voorwoord Voor u ligt de Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving.

Nadere informatie

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) VVV, kansen voor Valkenswaard Door Peter Moezelaar (voorzitter VVV Valkenswaard) De LTA en haar doelstellingen door Henk Wessels (voorzitter LTA) Stijlgids Veelzijdig

Nadere informatie

Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam

Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Programma 15.00-16.00 Workshop 16.00-16.30 Pauze 16.30-17.30 Themabijeenkomst 17.30-18.30 Borrel 2 Amsterdam Bezoeken, Holland

Nadere informatie

Het recreatief gebruik. van P-Veluwe Drieseberg. L. de Schutter, R. Beunen & R. Oosterhaven

Het recreatief gebruik. van P-Veluwe Drieseberg. L. de Schutter, R. Beunen & R. Oosterhaven Het recreatief gebruik van P-Veluwe Drieseberg L. de Schutter, R. Beunen & R. Oosterhaven Het recreatief gebruik van P Veluwe Drieseberg Lauran de Schutter Raoul Beunen Ruud Oosterhaven Wageningen Universiteit

Nadere informatie

VERBINDINGEN IN HET LANDSCHAP. PROJECTPLAN TENNET 2e FASE

VERBINDINGEN IN HET LANDSCHAP. PROJECTPLAN TENNET 2e FASE VERBINDINGEN IN HET LANDSCHAP PROJECTPLAN TENNET 2e FASE INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 1 PROJECT 1: LANDSCHAPSWANDELROUTE... 4 Verbinding tussen Tennet-landschapsprojecten 1.1 Inleiding 1.2 Eindbeeld 1.3

Nadere informatie

Visie Openbare Ruimte De huiskamer van a lle Amsterdammers. Samenvatting in beeld

Visie Openbare Ruimte De huiskamer van a lle Amsterdammers. Samenvatting in beeld Visie Openbare Ruimte 2025 De huiskamer van a lle Amsterdammers Samenvatting in beeld De huiskamer in historisch perspectief Toen Nu Straks In de visie worden ambities voor de Amsterdamse openbare ruimte

Nadere informatie

Verbeterideeën digitale consultatie Utrecht Aantrekkelijk en Bereikbaar

Verbeterideeën digitale consultatie Utrecht Aantrekkelijk en Bereikbaar Verbeterideeën digitale consultatie Utrecht Aantrekkelijk en Bereikbaar UTRECHT Maart 2015 Gebiedsagenda West Overzichtskaart verbeterideeën Nummer Titel van het Omschrijving 90 Ik woon sinds kort in lombok

Nadere informatie

Geheim van Soest. April Lex Bergers. Pauline Maring

Geheim van Soest. April Lex Bergers. Pauline Maring Geheim van Soest April 2013 Lex Bergers Pauline Maring Inhoud 1. Wie zijn wij? 2. Wat doen wij? 3. Waar ligt onze kracht? 4. Waar hebben we behoefte aan? 2 Wie zijn wij? Óók in Soest woonachtig en belangeloos

Nadere informatie

Regionale Fietsnet met Sternet AANSCHERPING RVVP

Regionale Fietsnet met Sternet AANSCHERPING RVVP Regionale Fietsnet met Sternet AANSCHERPING RVVP 2006-2015 10179-10405/PG/HB zoals vastgesteld in Regioraad van 25 september 2008 Colofon Regionale Fietsnet met Sternet Aanscherping RVVP 2006-2015 In

Nadere informatie

Veluwse Hanze. Bezoek Statenleden. Wethouder Doret Tigchelaar gemeente Hattem. Elburg Harderwijk Hattem Doesburg Zutphen. De Veluwe. HanZe.

Veluwse Hanze. Bezoek Statenleden. Wethouder Doret Tigchelaar gemeente Hattem. Elburg Harderwijk Hattem Doesburg Zutphen. De Veluwe. HanZe. Veluwse Hanze Bezoek Statenleden Wethouder Doret Tigchelaar gemeente Hattem De Veluwe Elburg Harderwijk Hattem Doesburg Zutphen HanZe StedeN Wat is De Hanze Wereldzeeën werden bedwongen door de Hanzekooplieden

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

pagina 2 van 6 keur aan flora en fauna. Pruimen Onderweg kom je weinig horeca tegen. Alleen bij café Bruggink kun je op het terras neerzinken. Of je k

pagina 2 van 6 keur aan flora en fauna. Pruimen Onderweg kom je weinig horeca tegen. Alleen bij café Bruggink kun je op het terras neerzinken. Of je k pagina 1 van 6 Rondje Sinderen: gratis fiets- en wandelroutes 04 aug 2011 start printen SINDEREN - Het Achterhoeks Bureau voor Toerisme (ABT) heeft een nieuwe website geopend met daarop een overzicht van

Nadere informatie

Amsterdam Promotie 2010, AT&CB

Amsterdam Promotie 2010, AT&CB Amsterdam Promotie 2010, AT&CB Achtergrond Amsterdam is meer dan haar grote attracties en bezienswaardigheden, zoals de historische grachtengordel en de wereldberoemde musea. Ook buiten het centrum heeft

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Zonder de bal kun je LUC ABBELOOS WESTTOER

Zonder de bal kun je LUC ABBELOOS WESTTOER Zonder de bal kun je niet kun winnen je niet winnen LUC ABBELOOS WESTTOER LUC ABBELOOS WESTTOER 3.144 km 2 1,2 miljoen inwoners 23% stedelijk 68% landbouw Westtoer Zonder de bal kun je Autonoom Provinciaal

Nadere informatie

De moderne stad, de groene stad! Jos Gadet

De moderne stad, de groene stad! Jos Gadet De moderne stad, de groene stad! Jos Gadet 26 juni 2017 Gadet Geographical Guide woningwaarde per m2 in 2004 woningwaarde per m2 in 2005 woningwaarde per m2 in 2006 woningwaarde per m2 in 2007 woningwaarde

Nadere informatie

Word fietsambassadeur en help de pendelaar op de fiets

Word fietsambassadeur en help de pendelaar op de fiets Word fietsambassadeur en help de pendelaar op de fiets Hallo, Brussel is de filehoofdstad van Europa. De files los je niet op met meer wegen en auto s, maar met openbaar vervoer en de fiets. Elke dag komen

Nadere informatie

Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel

Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Fietsen langs de Doorbraak (Zuid Twente) Hoe kom ik bij het startpunt? Start- en eindpunt: Restaurant

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station

Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station Kernopgave 1: Verbinding Hoofddorp centrum station 1 Fruittuinen en Wandelbos tot stadspark transformeren. Stadspark houdt in: Fruittuinen, Wandelbos (met volière en kinderboerderij) en tenniscomplex.

Nadere informatie

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD Vooraf De ideale stad is veelzijdig en evenwichtig. In de ideale stad is het verkeer geen doel op zich, maar een middel om verschillende doelen te bereiken: de woning, de werkplek, het theater, het terras,

Nadere informatie

De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole

De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole De ambtenaar als ambassadeur aan de slag met social business Door: Jochem Koole Sociale media hebben individuen meer macht gegeven. De wereldwijde beschikbaarheid van gratis online netwerken, zoals Facebook,

Nadere informatie

Toerisme: Toerisme in Europa, wb p 85-89 & 96-102

Toerisme: Toerisme in Europa, wb p 85-89 & 96-102 Toerisme: Toerisme in Europa, wb p 85-89 & 96-102 Toerisme Vrijdetijdsbestedingen Vormen van vrijetijdsbesteding Toeristische landschappen Vormen van toerisme Thematische kaart toerisme in Europa Effecten

Nadere informatie

Werkatelier. Levensloopbestendige woonomgeving

Werkatelier. Levensloopbestendige woonomgeving Werkatelier Levensloopbestendige woonomgeving Molster Stedenbouw in opdracht van Blijf Veilig Mobiel 22 april 2015 Deel 1 voetgangersvriendelijke steden specifiek voor senioren en andere mensen met een

Nadere informatie

Lopen op / naar / van / over Prettige Plekken. Bureau KM Kyra Kuitert

Lopen op / naar / van / over Prettige Plekken. Bureau KM Kyra Kuitert 04-07 - 2017 Lopen op / naar / van / over Prettige Plekken Bureau KM Kyra Kuitert Programma Kennismaken Hoe en waarom van Prettige Plekken Visie: de vier V s Voorbeelden van richtlijnen in relatie tot

Nadere informatie

OPDRACHT "CITYMARKETING"

OPDRACHT CITYMARKETING OPDRACHT "CITYMARKETING" Ting Yuen 0777483 DE OPDRACHT "CITY MARKETING" Achtergrondinformatie Rotterdam is een multiculturele stad en er valt veel te doen. Je kunt er behalve veel winkelen ook aan sightseeing

Nadere informatie

Smaakmakerssessie Maastricht

Smaakmakerssessie Maastricht Smaakmakerssessie Maastricht Wat zijn de kansen voor zelfbouw? Fotoverslag bijeenkomst 19 november 2014 Gewoon beginnen, dan komen de mensen vanzelf Vrijbuiters, eigenheimers, ondernemers en mensen met

Nadere informatie

kernwaardeanalyse het park 1. Startpunt (ambitie van de stad, vernieuwing) 2. Profiel vanuit de kracht van de plek IDENTITEIT IDENTITEITSDRAGER

kernwaardeanalyse het park 1. Startpunt (ambitie van de stad, vernieuwing) 2. Profiel vanuit de kracht van de plek IDENTITEIT IDENTITEITSDRAGER Voor de meest gebruikte evenementenlocaties in het centrum van Rotterdam zijn locatieprofielen beschreven. De profielen zijn opgesteld door Dienst Veiligheid en Bureau Binnenstad van de gemeente Rotterdam,

Nadere informatie

[UITKOMST ENQUETE SEPTEMBER 2015]

[UITKOMST ENQUETE SEPTEMBER 2015] 2015 Fietsersbond Deventer gst [UITKOMST ENQUETE SEPTEMBER 2015] Aantal respondenten t/m 24 september 2015: 26 leden van de Fietsersbond Deventer e.o. Dit is ongeveer 12 % van het ledenbestand met e-mail.

Nadere informatie

New Land. Almere, 21 oktober 2014

New Land. Almere, 21 oktober 2014 New Land Almere, 21 oktober 2014 1 Jan Nico Appelman Gedeputeerde provincie Flevoland 2 RinkjeTromp Marketing Manager Toerisme Flevoland 3 Frans van der Avert Directeur Amsterdam Marketing 4 Wat zijn

Nadere informatie

TU-Noord. Juni Programma en Placemaking

TU-Noord. Juni Programma en Placemaking TU-Noord Juni 2016 Programma en Placemaking Plekken maken waar mensen willen zijn versus Plekken maken waar mensen moeten zijn Binnenstad Den Haag KernBijzonder Max Euweplein Amsterdam Fysieke Branding

Nadere informatie

Essay Dordtologie. Een sportevenement specifiek voor Dordrecht. Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012

Essay Dordtologie. Een sportevenement specifiek voor Dordrecht. Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012 Essay Dordtologie Een sportevenement specifiek voor Dordrecht Angela Verkerk Sportbedrijf Dordrecht 23 april 2012 Inleiding Ik heb met plezier de cursus Dordtologie gevolgd. Allerlei onderwerpen zijn tijdens

Nadere informatie

Wonen in het Schuttersbosch Energiezuinige woning

Wonen in het Schuttersbosch Energiezuinige woning Huizen vanhendriks Jagerslaan 5, 5645 AD Eindhoven Wonen in het Schuttersbosch Jonge wijk Tuin op het Zuid- Westen Energiezuinige woning Luxe woonkeuken H51 H51 Kenmerken Soort Type Kamers Woonoppervlakte

Nadere informatie

Natuur- en recreatieplan Westfriesland

Natuur- en recreatieplan Westfriesland Natuur- en recreatieplan Westfriesland Ondertitel Regionale Projectgroep 10 september 2015 Waar staan we in het proces? 2 Vijf werkblokken Blok 1: Het leggen van de basis Blok 2: Evaluatie Blok 3: Actualisatie

Nadere informatie