Uit deze bevindingen is het idee ontstaan van de Groene Lopers: een netwerk van comfortabele fietsroutes binnen de stad en naar het landschap.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uit deze bevindingen is het idee ontstaan van de Groene Lopers: een netwerk van comfortabele fietsroutes binnen de stad en naar het landschap."

Transcriptie

1 Groene Lopers

2

3 Groene Lopers De ambitie van de Groene Lopers is om 400 kilometer aan comfortabele fietsroutes te realiseren die stad en land met elkaar verbinden. Want het wordt steeds drukker in de stad. Met name tijdens de spits zijn de fietspaden in Amsterdam op veel plekken te krap om het groeiend aantal fietsers te verwerken. Ook het groen in de stad wordt steeds intensiever gebruikt en de vraag naar ruimte, groen en rust groeit. Als we er in slagen om de Groene Lopers uit te rollen, dan kunnen bewoners en toeristen binnen nu en 10 jaar gebruik maken van een netwerk van mooie en veilige fietspaden. Prettig voor de route naar het werk of naar school, maar ook om buiten de spits te gebruiken voor een leuke fietstocht naar het groen rondom de stad.

4 WAAROM? Groei Amsterdam is een dichtbebouwde stad. De ambitie van het stadsbestuur, om een compacte en levendige stad te zijn, kan alleen slagen als er ook voldoende openbare ruimte is om elkaar te ontmoeten of om even aan de drukte van de stad te ontsnappen. Onderzoek van DRO heeft laten zien dat het aantal bezoekers aan de stadsparken de laatste 10 jaar enorm is gestegen. En de groei is er nog niet uit, gezien de nog altijd stijgende aantallen inwoners en bezoekers in de stad. Dat leidt in een aantal parken al tot problemen vanwege een te grote toeloop. Groen Fiets Gezond Binnen de huidige grenzen van Amsterdam is nauwelijks ruimte voor nieuwe parken. Maar die ruimte is er wel in de cultuurhistorisch boeiende landschappen die nooit ver weg zijn. Het aantal bezoekers blijft daar juist achter bij de stedelijke trend. Als we geen groen kunnen toevoegen aan de stad, dan moeten we de stad naar het groen brengen. Dan moeten we zorgen dat het groen rondom de stad perfect te bereiken is. Goede bereikbaarheid is een randvoorwaarde voor het functioneren van het landschap en de voorzieningen daarin. In de fietshoofdstad van de wereld ligt het voor de hand om in te zetten op bereikbaarheid per fiets. Daar ligt onze kracht. Met de Groene Lopers krijgt Amsterdam de beschikking over een hoogwaardig fietsnetwerk dat door iedereen gebruikt kan worden om snel en veilig op de plaats van bestemming te komen en om het groene buitengebied te bereiken. Door het aanbieden van goede fietspaden en aantrekkelijke groene alternatieven buiten het centrum van Amsterdam wordt een gezonde levensstijl gestimuleerd. Met de groei van het aantal elektrische fietsen komen de landschappen op 15 kilometer afstand binnen handbereik van een grotere groep mensen. Uit deze bevindingen is het idee ontstaan van de Groene Lopers: een netwerk van comfortabele fietsroutes binnen de stad en naar het landschap. Samengevat dragen de Groene Lopers bij aan een groot aantal ambities van het stadsbestuur: 1. Inspelen op het groeiend fietsgebruik door het het fietsnetwerk ruimer en veiliger te maken (Mobiliteitsaanpak en MJP Fiets); 2. Fietsen promoten als een goedkope, gezonde en milieuvriendelijke vorm van vervoer; 3. Het creëren van voldoende draagvlak voor voorzieningen en cultuurhistorisch waardevolle elementen in de historische landschappen rondom Amsterdam; 4. Voorzien in voldoende groene ruimten in een stad die drukker wordt; 5. Spreiden van toerisme door het aanbieden van alternatieve bestemmingen buiten het centrum van Amsterdam

5

6 wat? 1. Groene scheggen Amsterdam is trots op de groene landschappen die tot de diep de stad insteken: de groene scheggen. Die scheggen zorgen ervoor dat het landschap nooit ver weg is. 2. Stelling Van Amsterdam De forten van de Stelling van Amsterdam liggen als een ring rondom Amsterdam. Een bestaande fietsroute van 180 kilometer verbindt al deze forten met elkaar. Er wordt nog altijd gewerkt aan de herkenbaarheid en kwaliteit van deze routes.

7 3. Van Stad naar Stelling De Groene Lopers verbinden stad en stelling met elkaar. Veel routes bestaan al, maar hier en daar ontbreken stukken. Ook de herkenbaarheid of kwaliteit van de routes laat op onderdelen te wensen over. Centraal staat het verbeteren van bestaande routes en promotie van de routes. 4. De Binnenband Als de Stelling van Amsterdam de buitenband is, dan is een binnenband ook onontbeerlijk. Onderdeel van het concept van de Groene Lopers bestaat uit het onderling verbinden van de radiale routes. Op deze manier ontstaat een netwerk van veilige en comfortabele fietsroutes. Uiteindelijk zal het netwerk bestaan uit ruim 400 kilometer aan comfortabele fietsroutes, die door verschillende doelgroepen is te gebruiken: de scholier die gebaat is bij een veilige route naar school, de forens op weg naar het werk en de Amsterdammer die in het weekend een uitje wil naar het groen. En de bezoeker aan Amsterdam krijgt een mogelijkheid voorgeschoteld om op een veilige en leuke manier van de grachtengordel naar de Stelling van Amsterdam te fietsen: beide Unesco Werelderfgoed.

8 Streefkwaliteiten van de routes 1. Comfortabel: De route is comfortabel en veilig. Dat betekent dat er onderweg zo min mogelijk obstakels zijn en dat de route logisch aanvoelt. De routes zijn breed genoeg en er staan bomen langs. Uiteraard zijn er voorzieningen zoals bankjes, fietsenrekken, een fietspomp, etc. 5.Voor iedereen: De Groene Lopers combineren utilitair en recreatief gebruik. Scholieren en forenzen gebruiken de snelle routes tijdens de ochtend en avondspits. De Groene Lopers zullen zo veel mogelijk langs OV stations lopen. Recreanten en toeristen zullen er vooral overdag en in het weekend gebruik van maken. 3. Herkenbaar: De routes zijn duidelijk herkenbaar, zowel onderweg als in publicaties of op het internet. Door eenduidige en herkenbare vormgeving voel je op elk moment dat je op één van de Groene Lopers fietst. Er wordt gebruik gemaakt van de ANWB knooppunten aangevuld met subtiele markeringen in de bestrating.

9 4. Knooppunten: Via het netwerk van Groene Lopers worden OV knooppunten en recreatieve knooppunten ontsloten. Daarnaast heeft elke route een duidelijk start- en eindpunt. De radiale routes starten allemaal vanaf de rand van de binnenstad en eindigen bij een fort van de Stelling van Amsterdam. 5. Uniek: Elke scheggenroute is uniek, heeft een eigen identiteit gekoppeld aan de scheg die ontsloten wordt. Het thema van de route komt duidelijk naar voren in promotiemateriaal. 7. Boeiend: Op een route kun je iets leren over de geschiedenis, architectuur of natuur. Dat kan met behulp van borden aan begin en eind van de route of onderweg, met apps of QR codes. 6.Leuk en afwisselend: Er is van alles te zien en te doen. De route zelf is eigenlijk de attractie. Ook als je niet helemaal naar een groengebied wilt gaan zijn de routes aantrekkelijk. De gebruiker wordt regelmatig verleid om even af te stappen.

10 Start: de Bloemenroute We testen het idee met de Bloemenroute. Deze loopt van het Marnixplantsoen in Amsterdam naar de bloemenveiling van Aalsmeer en Fort Kudelstaart van de Stelling van Amsterdam. Deze route is in het Meerjarenplan Fiets genoemd als één van de belangrijkste ontbrekende schakels in het stedelijke fietsnetwerk. De route loopt zoveel mogelijk langs de oostelijke kade van de Kostverlorenvaart en de Schinkel (1). De route loopt vervolgens langs het Olympisch Stadion en duikt dan het Amsterdamse Bos in (2). Dit recreatiebos is in jaren 30 van de vorige eeuw aangelegd door mensen die in de crisisjaren hun baan waren verloren. Het derde deel van de route staat in het teken van de internationale bloemenmarkt Aalsmeer (3). Hoogtepunten op dit deel van de route zijn de indrukwekkende kassen, de enorme bloemenveiling van Aalsmeer en uiteraard Fort Kudelstaart aan de Westeinder Plassen.

11 1 2 3 N 1 km

12 Deel 1 - Kostverlorenvaart De Kostverlorenvaart is gegraven in Bijna zeshonderd jaar geleden! Langs dit deel van de route staan een groot aantal architectonische landmarks, zoals molen De Otter, het gebouw Edel, een hoogtepunt van de Amsterdamse School architectuur en het Olympisch Stadion. Er zijn genoeg leuke terrasjes onderweg langs de Kostverlorenvaart of in Vondel- of Rembrandtpark..

13 Fietsroute Knelpunt 25 Omfietsroute Fietsknooppunt Hotel Restaurant Voor kinderen Achitectuur Park Cafe N Uitzicht

14 Deel 2 - Amsterdamse Bos Met een omvang van drie keer Central Park biedt het Amsterdamse Bos een ruime selectie aan activiteiten en bezienswaardigheden. Voor kinderen zijn er attracties als het grote of kleine kinderbad, de geitenboerderij of Fun Forest. Fietsen onder de grote bomen, een picknick op een rustig veldje of een tochtje in een roeiboot is voor iedereen leuk.

15 83 85 Fietsroute Knelpunt Omfietsroute Fietsknooppunt Hotel Restaurant Voor kinderen Achitectuur Park Cafe N Uitzicht

16 Deel 3 - Bloemenmarkt Aalsmeer Op het laatste deel van deze route staat de bloemenmarkt centraal. Bezoek de historische veilinghal of neem een kijkje bij de moderne en grootste bloemenveiling ter wereld. Voor de vroege vogels, want veilingen zijn er alleen tussen 6:00-8:00u s ochtends. Indrukwekkend is ook het uitzicht over de Westeinder Plassen bij voorkeur vanuit de oude watertoren. En mis uiteraard Fort Kudelstaart niet, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

17 Fietsroute Knelpunt 25 Omfietsroute Fietsknooppunt Hotel Restaurant Voor kinderen Achitectuur Park 25 Cafe N Uitzicht

18 HOE? Hoe zorgen we ervoor dat de Groene Lopers een succes wordt? Positief is dat de meeste voorgestelde routes al bestaan, dus we beginnen niet bij nul. De routes zijn alleen niet altijd even herkenbaar of er zijn nog wat onhandige detours onderweg. Een wellicht voor de hand liggende aanpak is om een masterplan te ontwikkelen, met daarin een aanpak voor het oplossen van alle knelpunten op de routes, inclusief financieel plaatje en planning. Die aanpak is niet meer van deze tijd. De wereld is veranderd en de overheid beschikt (voorlopig) niet over de middelen om fysieke knelpunten op te lossen. Bovendien zijn er steeds meer burgers, ondernemers of organisaties die graag een steentje bijdragen, hetzij financieel, hetzij in de vorm van expertise of op andere wijze. De gemeente is slechts één van vele partijen met een belang in het realiseren van goede fietsverbindingen tussen stad en land. Dit vraagt om een andere aanpak, gericht op promotie en optimaal benutten wat er al is. Voor inspiratie van deze andere aanpak hebben we op de laatste pagina s van dit boekje een aantal voorbeelden opgenomen uit binnen- en buitenland. Onze focus zal de komende tijd vooral uitgaan naar het breed verspreiden van onze ideeën, het vinden van medestanders en het zoveel mogelijk aansluiten bij lopende initiatieven. Daar gebruiken we deze folder bij, maar ook andere middelen zoals apps, social media of evenementen. Hieronder staan een aantal tools die we mogelijk kunnen inzetten Smartphone/Computer Applicaties Interactieve kaart Het samenstellen van individuele routes op maat Reviews en suggesties van gebruikers To the Sea - Section 5 Route-info en wayfinding Benutten van beproefde systemen, zoals de fietsknooppunten Waar nodig stippen of logo op het asfalt om fietsers te begeleiden Markeren van belangrijke punten op de route. In het geval van de Bloemenroute kan dat met bloemen Informatie onderweg over historie of landschap

19 Games en Social Media Promotie via Twitter en Facebook Orienteering games met doelen en een beloning aan het eind Guided tours and themed cycling days CYCLE GREEN A-DAM Informatie Bakfiets Bak vol informatie bij het begin- en eindpunt van de route Mobiel informatiepunt om de aandacht op de routes te vestigen Beschikbaarheid van folders, kaartjes en ander promotiemateriaal Festivals & Sociale Activiteiten Jaarlijks evenement voor de Groene Lopers Vieren van succesen, openen van nieuwe verbindingen Street painting activiteiten voor locale kunstenaars Aansluiten bij bestaande evenementen (wandelvierdaagse, De Stellingmaand, etc) Markering Gebruik van herkenbaar logo Afstand tot belangrijke punten op de route Markering van points of interest

20 STAP 1 Een lichte versie Wij stellen voor om het concept van de Groene Lopers te testen op de Bloemenroute. Daarbij wordt gekozen voor een lichte aanpak, waarbij we aansluiten bij lopende ontwikkelingen, er ruimte is voor experiment en waarbij krachten zoveel mogelijk worden gebundeld. Op die manier kunnen naar verwachting al op korte termijn resultaten worden behaald. Als de test voor de Bloemenroute is geslaagd kunnen we ons ook op de andere routes richten en kunnen eveneens zwaardere, meer definitieve ingrepen worden toegepast. Hier wordt beschreven hoe deze lichte versie er uitziet. In de aanpak wordt een onderscheid gemaakt in het markeren van de route, promotie en het oplossen van knelpunten. 1. Markeren Logo op de bestrating Vanaf het moment dat de route wordt gepitcht moet het verloop van de route duidelijk zijn. Hiervoor wordt het logo van de route met regelmatige afstanden op de bestrating aangebracht, zonodig aangevuld met stippen. Daar waar de route nog niet het ideale verloop heeft, wordt de omfietsroute gemarkeerd. Als de fietser de logo s volgt heeft hij de zekerheid dat hij op de goede weg zit, ook al lijkt deze af te wijken van de ideale lijn. Belangrijk uitgangspunt is dat de markering minimaal 5 jaar zichtbaar blijft. Informatie over de route De route wordt gemarkeerd met informatie over de omgeving, de historie, bezienswaardigheden en leuke koffietentjes onderweg. Dit kan door middel van gedrukt materiaal, maar ook door gebruik te maken van een (bestaande of nieuwe) app met de route en bezienswaardigheden onderweg. Of door een app met audiotour aan te bieden. De fietser krijgt, over de oortjes van zijn Smartphone en gebruikmakend van GPS, al fietsend relevante informatie toegesproken. Ondernemers op de route wordt gevraagd hieraan bij te dragen. Bloemen Vanaf het moment dat de route wordt gepromoot moet deze attractief zijn. Ook moet duidelijk zijn op welke route de fietser zich bevindt. De bloemenroute is natuurlijk het best herkenbaar wanneer deze op alle denkbare manier in de bloemen wordt gezet. De bloemen maken de route ook aantrekkelijk. Er zal een beroep worden gedaan op bewoners en ondernemers langs de route, maar ook zal bloemenveiling Aalsmeer worden gevraagd om een bijdrage te leveren.

21 2. Promotie Even belangrijk als het markeren van de route is de promotie ervan. Zoveel mogelijk mensen moeten weten dat de route bestaat. Er zijn verschillende manieren om de route op de kaart te zetten. Een artikel in de krant, een item op AT5 en TV Noord Holland, een Facebook pagina, een website en festiviteiten op of aan de route. Het beste effect wordt bereikt als al deze activiteiten in combinatie met elkaar worden ingezet. De zogenaamde multimediale aanpak, een campagne. Hiervoor wordt een campagneplan gemaakt. I amsterdam is de aangewezen partij voor het maken van dit campagneplan. Misschien kan er een combinatie worden gemaakt met Amsterdam Bezoeken, Holland Zien gericht op promotie van de Metropoolregio Amsterdam. 3. Knelpunten aanpakken Ten slotte is het goed om te laten zien dat er ook daadwerkelijk wordt geinvesteerd in het verbeteren van de route door knelpunten aan te pakken. Dat kan met tijdelijke ingrepen in de openbare ruimte of met meer definitieve ingrepen. Er wordt gezocht naar een gezamenlijke financiering door rijk, provincie, Stadsregio, gemeente Amsterdam, Gemeente Amstelveen en Aalsmeer, Amsterdamse Bos en ondernemers langs de route.

22 InspiratiE Bij het nadenken over een andere manier van werken, meer gericht op benutten, experimenteren en promotie, hebben we ons laten inspireren door voorbeelden uit binnen- en buitenland. Hieronder een paar voorbeelden. Singapore Park Connectors In Singapore is in 1991 het Park Connectors plan aangenomen. In dit plan wordt een strategie voorgesteld om stapje voor stapje 200 kilometer aan fiets-/ wandelpaden aan te leggen naar de groene plekken in en rondom het dichtbevolkte Singapore. Het promoten en zichtbaar maken van de routes, door evenementen, websites, flyers, bebording en markeringen op het wegdek, maakte een belangrijk onderdeel uit van de strategie. Inmiddels is 120 kilometer gerealiseerd en zijn de Park Connectors een begrip geworden bij bewoners en bezoekers.

23 Megapicnic on the Autobahn Op een zondagmiddag in 2010 is één van de drukste snelwegen in Europa, de A40 door het Ruhrgebied, afgesloten voor al het gemotoriseerd verkeer om ruimte te bieden aan de langste picknick tafel ter wereld. Met meer dan 3 miljoen wandelaars en fietsers en media aandacht uit de hele wereld werd op een succesvolle wijze aandacht gevraagd voor het Ruhrgebied en haar nominatie als Culturele Hoofdstad van dat jaar. Broadway Boulevard Een mooi voorbeeld van het experiment is Broadway in New York. Met als doel om straten veiliger en pretiiger te maken voor fiets- en voetganger is het New York City Department of Transportation gestart met een experiment door twee van de vier rijbanen af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer en tijdelijk in te richten als verblijfsruimte compleet met bloembakken en zitjes. Door deze tijdelijke en relatief goedkope ingreep is het draagvlak voor het creëren van meer verblijfsruimte in de stad gegroeid.

24 Inspiratie Hamburg U4 Line Tijdens de bouw van de nieuwe metrolijn U4 zijn er door de Hamburgse overheid informatiepaviljoens geplaatst op strategische locaties. Inwoners en toeristen werden op deze manier geïnformeerd over de metrolijn en over de vorderingen. Deze aanpak, gericht op het vergroten van de bekendheid van een project, sluit goed aan bij de voorgestelde aanpak voor Cycle Green Amsterdam.

25 Walk London Wandelen zit de Engelsen in het DNA, zoals fietsen in het DNA van de Nederlander zit. Het Walk London project richtte zich op het verbeteren en de promotie van de zeven belangrijkste wandelroutes door London s 33 Boroughs. Het project vormt een bron van inspiratie voor Cycle Green Amsterdam. Elke van de zeven routes heeft een eigen thema en eigen beeldentaal, maar is toch goed herkenbaar als een Walk London route. De wandelroutes bestonden eigenlijk al, er is vooral ingezet op promotie. Daarbij is gebruik gemaakt van sociale media, evenementen, websites en gedrukt materiaal. Zodra zich kansen voordeden, zoals de Olympische Spelen, werden delen van routes verbeterd. Zo is in een periode van elf jaar een indrukwekkend netwerk aan routes ontstaan met een totale lengte van 630 kilometer. Londenaren en bezoekers zien het als een uitdaging om alle routes te hebben gelopen. Een Walk London paspoort met een stempel van elke route vormt het bewijs van deze prestatie. Amsterdam IJdijken Route Een originele en eigentijdse manier om bezoekers van informatie te voorzien, zonder direct enorme borden in het landschap te plaatsen, is het gebruik van QR codes. Op de IJdijken route in Amsterdam zijn op historisch interessante locaties kleine bordjes met daarop een QR code geplaatst. Voor de wandelaar en fietser die meer wil weten over het landschap waarin hij zich begeeft bestaat er zo de mogelijkheid om met de smartphone gerichte informatie op te halen.

26 Hopelijk hebben de ideeën die we in dit boekje hebben gepresenteerd u geïnspireerd en helpt u mee de Groene Lopers werkelijkheid te laten worden. Onze ambitie is om in een periode van tien jaar alle negen routes en de kleine fietsring te realiseren. We doen dat stapje voor stapje en spelen in op de kansen die zich voordoen. Er staat ook nog niks vast, dus is er alle ruimte om eigen ideeën en inzichten in te brengen. Dit jaar (2014) nemen we de tijd om het concept te testen op één van de negen routes: de Bloemenroute. We hopen het draagvlak voor deze route te vergroten door het gesprek aan te gaan met potentiele gebruikers, met ondernemers langs de route, gemeenten, provincie, stadsdelen, de Fietsersbond, de Cultuurcompagnie, appbouwers zoals Ring-Ring en verder wie er ook maar een belang heeft of geïnteresseerd is in het verbeteren van deze of andere routes. Tegelijkertijd gaan we op zoek naar mogelijke investeerders, subsidiepotten of andere mogelijkheden om daadwerkelijk knelpunten op de route op te lossen. We staan aan het begin van een spannend proces. We hebben een einddoel voor ogen, maar de weg ernaar toe is onzeker. Help mee met het realiseren van 400 kilometer geweldige fietsroutes tussen stad en land. Doe mee met de Groene Lopers!

27

28 In 2013 is door DRO een idee ontwikkeld voor snelle en comfortabele fietsroutes naar het landschap. Goede ideeën komen nooit alleen, want eind 2013 stemde de gemeenteraad in met een motie van Groen Links onder de naam Groene Lopers. het betreft een voorstel voor een regionaal netwerk van comfortabele fietsroutes. Beide initiatieven zijn gecombineerd tot een concept zoals gepresenteerd in deze folder. Wethouder Wiebes (verkeer) en wethouder Van Poelgeest (ruimtelijke ordening) zijn gezamenlijk opdrachtgever voor de Groene Lopers. We staan aan het begin van een proces. Hopelijk sluit het idee voor dde Groene Lopers aan bij uw ideeën en kunnen we onze krachten bundelen. Wij geloven dat een flexibele aanpak gebaseerd op inspiratie, samenwerking en promotie uiteindelijk kan resulteren in 400 kilometer aan fietsroutes tussen Amsterdam en landschap. Doe mee! Vragen? Neem contact op met: Wouter van der Veur Esther Reith Januari 2014

Fiets Groen. Amsterdam

Fiets Groen. Amsterdam Fiets Groen Amsterdam Fiets Groen Amsterdam Het idee voor Fiets Groen Amsterdam is ontwikkeld in opdracht van wethouder Maarten van Poelgeest. De ambitie is om 230 kilometer comfortabele fietsroutes te

Nadere informatie

Groene Lopers voor de fiets!

Groene Lopers voor de fiets! Groene Lopers voor de fiets! Een regionaal netwerk van comfortabele fietsboulevards in een aantrekkelijke en emissievrije omgeving De Weteringschans als Groene Loper / Fietsboulevard ( Maike van Stiphout)

Nadere informatie

Fietsknooppuntensysteem 2.0. Rapportage van het onderzoek naar verbetermogelijkheden van het Zeeuwse fietsknooppuntensysteem

Fietsknooppuntensysteem 2.0. Rapportage van het onderzoek naar verbetermogelijkheden van het Zeeuwse fietsknooppuntensysteem Fietsknooppuntensysteem 2.0 Rapportage van het onderzoek naar verbetermogelijkheden van het Zeeuwse fietsknooppuntensysteem Achtergrond onderzoek Als onderdeel van de businesscase recreatieve infrastructuur

Nadere informatie

Wandelroutes, fietsroutes, themaroutes, educatieve routes en Outdoor games

Wandelroutes, fietsroutes, themaroutes, educatieve routes en Outdoor games Nieuw recreatief concept RouteApp. Meer zien, meer beleven Titel: RouteApps: de toekomst is begonnen Wandelroutes, fietsroutes, themaroutes, educatieve routes en Outdoor games Buro Kloeg RouteApp. Meer

Nadere informatie

De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen!

De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen! De Haagse D66 Fietsagenda: Bewegen naar morgen! D66 zet in op Den Haag als 'Fietsstad van de toekomst'. En daar moet Den Haag snel mee aan de slag! D66 gaat daarom ook voor Den Haag als Fietsstad van het

Nadere informatie

Fiets snelweg. de snelste fietsverbinding voor het woon-werk verkeer. hoe vormgeving kan bijdragen aan de herkenbaarheid van een regionaal netwerk

Fiets snelweg. de snelste fietsverbinding voor het woon-werk verkeer. hoe vormgeving kan bijdragen aan de herkenbaarheid van een regionaal netwerk Fiets snelweg de snelste fietsverbinding voor het woon-werk verkeer hoe vormgeving kan bijdragen aan de herkenbaarheid van een regionaal netwerk Utrecht, juli 2009 in opdracht van Bestuur Regio Utrecht

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

FAQ Fietspad Helmond-Eindhoven: Nr. Categorie Vraag Antwoord

FAQ Fietspad Helmond-Eindhoven: Nr. Categorie Vraag Antwoord FAQ Fietspad Helmond-Eindhoven: Nr. Categorie Vraag Antwoord De fiets is voor velen het ideale vervoermiddel op kortere afstanden. Op dit moment is er geen directe, snelle en kwalitatief hoogwaardige fietsverbinding

Nadere informatie

Recreatieve routenetwerken. Recreatieve Routenetwerken

Recreatieve routenetwerken. Recreatieve Routenetwerken Recreatieve routenetwerken Frans Meijdam TeVoet Jeanette van t Zelfde ANWB Wie is de recreant? Wandelaar Fietser Watersporter Type recreant: Ommetjes Dagrondjes Kilometermaker Wat wil de recreant? Beleving

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving

i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî Òä i Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving i ii Òiî i î >> i ÈÒî-Òi`i iî" Òä i Gebiedsvisie T P E C N O C Hollands Spoor en omgeving mei 2008 2 Inleiding 1 Straatnamenkaart 1 Inleiding Voorwoord Voor u ligt de Gebiedsvisie Hollands Spoor en omgeving.

Nadere informatie

Regionale Fietsnet met Sternet AANSCHERPING RVVP

Regionale Fietsnet met Sternet AANSCHERPING RVVP Regionale Fietsnet met Sternet AANSCHERPING RVVP 2006-2015 10179-10405/PG/HB zoals vastgesteld in Regioraad van 25 september 2008 Colofon Regionale Fietsnet met Sternet Aanscherping RVVP 2006-2015 In

Nadere informatie

Fietsstrategie voor Rotterdam

Fietsstrategie voor Rotterdam Fietsstrategie voor Rotterdam Fietsstrategie voor Rotterdam Het fietsgebruik in Rotterdam zit in de lift. Het aantal fietsers op een gemiddelde dag is in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld van 40.000

Nadere informatie

INNOVATIE / INFORMATIE / INSPIRATIE

INNOVATIE / INFORMATIE / INSPIRATIE DE TRIPLE I VAN VVV NOORDOOST-BRABANT INNOVATIE / INFORMATIE / INSPIRATIE Kijk je even in deze folder? Sluit prima aan bij onze digitale ambities dus wellicht iets voor ons... Triple I Brabant Triple I

Nadere informatie

Lijnen & boeiend landschap

Lijnen & boeiend landschap Lijnen & boeiend landschap Hoe beleef je je wandeling? Sylvia Tuinder 20 juni 2013 Samenwerken aan het landschap. Doel wandelnetwerk is: breed netwerk van wandelpaden landschap toegankelijk en aantrekkelijk

Nadere informatie

Visie bedrijventerrein Kranenburg. Groningen VISIE KRANENBURG GRONINGEN 1

Visie bedrijventerrein Kranenburg. Groningen VISIE KRANENBURG GRONINGEN 1 Visie bedrijventerrein Kranenburg Groningen Dracht kranenburg - 1904-2016 VISIE KRANENBURG GRONINGEN 1 COLOFON Opdrachtgever: VBGW Groningen Door: Donkergroen Ontwerp & Advies Postbus 145 8600 AC Sneek

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

Recreatieve netwerken. netwerkbijeenkomst Vrijetijdslandschap Groene Hart West Ko Droogers, Regiomanager ANWB

Recreatieve netwerken. netwerkbijeenkomst Vrijetijdslandschap Groene Hart West Ko Droogers, Regiomanager ANWB Recreatieve netwerken netwerkbijeenkomst Vrijetijdslandschap Groene Hart West Ko Droogers, Regiomanager ANWB Opzet presentatie Waarom recreatieve routes? Belang, wat wil de recreant. Over welke recreatievormen

Nadere informatie

Module 3. Fiets. Inleiding

Module 3. Fiets. Inleiding Module 3. Fiets Inleiding Modulaire opbouw GVVP Het GVVP van Reusel-De Mierden kent een flexibele, modulaire opbouw. Er is een inventarisatie en evaluatiedocument opgesteld. Vervolgens is een verkeersvisie

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad als beleving Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie van Leiden uit zich op

Nadere informatie

Hoe kan ik profiteren van Amsterdam? Boudewijn Bokdam

Hoe kan ik profiteren van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Hoe kan ik profiteren van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Programma 15.00-16.00 Workshop 16.00-16.30 Pauze 16.30-17.30 Themabijeenkomst 17.30-18.30 Borrel 2 Amsterdam Bezoeken, Holland Zien Gefinancierd door:

Nadere informatie

TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID GEMEENTE SOEST resultaten internetenquête 2013

TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID GEMEENTE SOEST resultaten internetenquête 2013 TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID resultaten internetenquête 2013 Opdrachtgever : Gemeente Soest, Nynke Minkema Auteur : VVV Soest, Carla van Asten Datum : 24 april 2013 Inhoud Doel onderzoek Conclusies en

Nadere informatie

Resultaten workshop Gebiedsmarketing

Resultaten workshop Gebiedsmarketing Resultaten workshop Gebiedsmarketing De meeste bezoekers die het Hondsruggebied bezoeken behoren tot de leefstijl groepen groen en geel. De paarse groep zoekt meer kwaliteit en spannende activiteiten.

Nadere informatie

Haagse Wijken Kijken is een applicatie (App) waarmee bijzondere locaties in het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg

Haagse Wijken Kijken is een applicatie (App) waarmee bijzondere locaties in het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg Haagse Wijken Kijken is een applicatie (App) waarmee bijzondere locaties in het stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg zichtbaar worden gemaakt. Aan de hand van een route op je mobiele telefoon kom je acher

Nadere informatie

Campagnevoorbeeld: Actieweek fietsbeloning. 1 Inleiding. 1.1 Omschrijving. 1.2 Wanneer. 1.3 Betrokken partijen. 1.4 Doel(en) Utrecht, 17 februari 2010

Campagnevoorbeeld: Actieweek fietsbeloning. 1 Inleiding. 1.1 Omschrijving. 1.2 Wanneer. 1.3 Betrokken partijen. 1.4 Doel(en) Utrecht, 17 februari 2010 Campagnevoorbeeld: Actieweek fietsbeloning Utrecht, 17 februari 2010 1 Inleiding In deze notitie is een korte beschrijving gegeven van de campagne Actieweek fietsbeloning Zaanstad / Amsterdam-Noord. Aan

Nadere informatie

IJsselstein: een fietsvriendelijke stad

IJsselstein: een fietsvriendelijke stad Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer 482318 Programma 3 Commissie Ruimte Portefeuillehouder: Drs I.C.J. Nieuwenhuizen Informatie bij : H Hellinga

Nadere informatie

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT)

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) RIS297062 VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - het

Nadere informatie

Fietsplan Heumen Onderdeel Fietsnetwerk gemeente Heumen

Fietsplan Heumen Onderdeel Fietsnetwerk gemeente Heumen Fietsplan Heumen Onderdeel Fietsnetwerk gemeente Heumen Datum: 5 juni 2015 Projectnr: 2015004 Opdrachtgever: Peter Rutten (gemeente Heumen) Opstellers: Bart Christiaens (Tibs) Koen van Neerven (& Verkeersadvies)

Nadere informatie

Programmabureau werkorganisatie Stuurgroep verenigt mooi én vitaal Groene Hart ruimte voor ontwikkeling (geen museum!), Groene Hart kwaliteit

Programmabureau werkorganisatie Stuurgroep verenigt mooi én vitaal Groene Hart ruimte voor ontwikkeling (geen museum!), Groene Hart kwaliteit Mijn naam is Peter van Steensel Directeur van het Programmabureau Groene Hart Programmabureau Groene Hart is de werkorganisatie van De Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart De Stuurgroep verenigt

Nadere informatie

voorstel stadsinitiatief de DooRlopert 2

voorstel stadsinitiatief de DooRlopert 2 introductie De DooRlopert is een initiatief van architectenbureau Personal Architecture dat sporten in de buitenlucht spannend en laagdrempelig maakt. Op eenvoudige en creatieve wijze maken we nieuwe verbindingen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer

Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer Van Grensmaas naar Rivierpark Maasvallei 6 Gemeenten, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer POL Grensmaas 2005 + uitvoering Grensmaasproject Van Beheerakkoord Grensmaas naar Samenwerkingsovereenkomst Grensmaas

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Prestatieafspraken opbrengst toeristenbelasting 2014

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Prestatieafspraken opbrengst toeristenbelasting 2014 RAADSINFORMATIEBRIEF Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4541230 Aan : Gemeenteraad Datum : 15 november 2013 Portefeuillehouder : Wethouder G.J. van der Werff Programma : 10. Economie en wonen TITEL

Nadere informatie

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Woning en straat: veilig, stil en aangenaam Bij woningen geluid beperkt tot af en toe een auto. Stroomwegen (50 km/uur

Nadere informatie

Het Groene Hart mooi dichtbij. ANWB-visie op de recreatieve inrichting van het Groene Hart: samenvatting

Het Groene Hart mooi dichtbij. ANWB-visie op de recreatieve inrichting van het Groene Hart: samenvatting Het Groene Hart mooi dichtbij ANWB-visie op de recreatieve inrichting van het Groene Hart: samenvatting Groene Hart mooi dichtbij Een recreatievisie voor het Groene Hart Voor recreatie buitenshuis wil

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Koops, A.F. (Tonia) Kenmerk Vergaderdatum 14 januari 2016

Voorstel aan de raad. Koops, A.F. (Tonia) Kenmerk Vergaderdatum 14 januari 2016 Voorstel aan de raad Opgesteld door Milieu en Mobiliteit Koops, A.F. (Tonia) Kenmerk 15.511512 Vergadering Commissie Stad en Ruimte Vergaderdatum 14 januari 2016 Geheim Nee Vaststelling Ontwikkelingskader

Nadere informatie

Stad en landschap verbonden

Stad en landschap verbonden Afstudeerpresentatie - 19 april 2013 Stad en landschap verbonden Het inpassen van het bedrijventerrein van Haarlem in de omliggende structuren voor het recreatieve langzaam verkeer Jenny Nauta - 1303163

Nadere informatie

LOCATIE OPTIES IN UTRECHT. www.metelkaar.com

LOCATIE OPTIES IN UTRECHT. www.metelkaar.com LOCATIE OPTIES IN UTRECHT www.metelkaar.com INLEIDING Waar zouden jullie met elkaar aan de slag willen gaan, maar vooral: waar zouden jullie met elkaar willen wonen? Een belangrijke stap in het waarmaken

Nadere informatie

Nieuwsbrief Poort van Hoorn nummer 4, oktober 2016

Nieuwsbrief Poort van Hoorn nummer 4, oktober 2016 In deze nieuwsbrief leest u over de laatste stand van zaken over het project Poort van Hoorn. De Poort van Hoorn omvat het stationsgebied en omgeving. Dit is een centrale plek in onze stad en hét mobiliteitsknooppunt

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 469186 Datum : 22 augustus 2017 Programma : 3 Blad : 1 van 5 Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. J.H. Lappee Informatie

Nadere informatie

Fietsbeleid in de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Sjors van Duren Stadsregio Arnhem Nijmegen

Fietsbeleid in de Stadsregio Arnhem Nijmegen. Sjors van Duren Stadsregio Arnhem Nijmegen Fietsbeleid in de Stadsregio Arnhem Nijmegen Sjors van Duren Stadsregio Arnhem Nijmegen Inhoud 1. Ontwikkeling beleid 2. Laaghangend fruit 3. Kennisontwikkeling Ontwikkeling beleid 2008 Financiering: BDU

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

VERBINDINGEN IN HET LANDSCHAP. PROJECTPLAN TENNET 2e FASE

VERBINDINGEN IN HET LANDSCHAP. PROJECTPLAN TENNET 2e FASE VERBINDINGEN IN HET LANDSCHAP PROJECTPLAN TENNET 2e FASE INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 1 PROJECT 1: LANDSCHAPSWANDELROUTE... 4 Verbinding tussen Tennet-landschapsprojecten 1.1 Inleiding 1.2 Eindbeeld 1.3

Nadere informatie

Nationaal Fietscongres Groningen 2 juni 2016. Hoe fietst Bedum?

Nationaal Fietscongres Groningen 2 juni 2016. Hoe fietst Bedum? Nationaal Fietscongres Groningen 2 juni 2016 Hoe fietst Bedum? Even voorstellen: Johannes de Vries Wethouder gemeente Bedum van o.a. : Openbare Werken en Verkeer en Vervoer Wat heb ik met fietsen? Kop

Nadere informatie

llllllllllllllllllllllllll\lllllllllllllllllilllll

llllllllllllllllllllllllll\lllllllllllllllllilllll Griffier van de Staten Geleidebrief informatief Naam voorstel 12004886 GS brief van 28 februari 2012 met verantwoording uitvoering motie Fietsen is gezond en goed voor de economie 2011 Betreft vergadering

Nadere informatie

Statenfractie Zuid-Holland

Statenfractie Zuid-Holland Statenfractie Zuid-Holland Voorstel: verkenning naar een thematische fietsroute, die de Kennisas in Zuid-Holland met elkaar verbindt; van Noordwijk naar Rotterdam: het Sciencepad. PvdA Zuid-Holland Petra

Nadere informatie

Voor fietsers. en een gezonde en bereikbare stad

Voor fietsers. en een gezonde en bereikbare stad Voor fietsers en een gezonde en bereikbare stad SAMENVATTING MEERJARENPLAN FIETS 2017 2022 CONCEPT APRIL 2017 Amsterdammers pakken het liefst de fiets Elke Amsterdammer heeft zijn of haar eigen reden voor

Nadere informatie

Algemeen: - Het stimuleren van fietsen-imago van Amsterdam als fietsstad vergroten

Algemeen: - Het stimuleren van fietsen-imago van Amsterdam als fietsstad vergroten Campagne: Amsterdam houdt van fietsen Fietsberaad, 3 maart 2010 1 Inleiding In deze notitie is een korte beschrijving gegeven van de campagne: Amsterdam houdt van fietsen. Aan het eind van dit document

Nadere informatie

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers

Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Opbrengst Netwerkbijeenkomst en Werkateliers Beleef het Apeldoorns Kanaal September - November 2016 Inhoud 1. Inleiding 2. Opbrengst 3. Vervolg Let op: dit is een voorlopige opbrengst. We doorlopen samen

Nadere informatie

Factsheets De Liemers

Factsheets De Liemers Factsheets snelfietsroute De Liemers Informatie over De Liemers, de snelfiets route tussen Arnhem en Zevenaar. 9 factsheets met infor matie, kosten en planningen. Uitgave mei 2011 Factsheets De Liemers

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Rapportage verkenning snelfietsroutes / (hoogwaardige) regionale fietsverbindingen Purmerend Zaanstad en Purmerend-Hoorn

Rapportage verkenning snelfietsroutes / (hoogwaardige) regionale fietsverbindingen Purmerend Zaanstad en Purmerend-Hoorn Rapportage verkenning snelfietsroutes / (hoogwaardige) regionale fietsverbindingen Purmerend Zaanstad en Purmerend-Hoorn In het kader van de MIRT-verkenning corridor Amsterdam- Hoorn Datum: 13 mei 2016

Nadere informatie

VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT

VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT Rapport BUR^.AUBUITEN econo nie Si omgeving SAMENVATTING Opzet onderzoek en respons SRE en ANWB zijn gezamenlijk opdrachtgever voor dit onderzoek naar het gebruik

Nadere informatie

Samenvatting Bijlage bij schriftelijke vragen PvdA/GroenLinks Fietsroutes via centrum van Rotterdam Aanbevelingen ter verbetering van

Samenvatting Bijlage bij schriftelijke vragen PvdA/GroenLinks Fietsroutes via centrum van Rotterdam Aanbevelingen ter verbetering van Samenvatting Bijlage bij schriftelijke vragen PvdA/GroenLinks Fietsroutes via centrum van Rotterdam Aanbevelingen ter verbetering van fietsverbindingen door het centrum van Rotterdam Inhoudsopgave Inleiding

Nadere informatie

GEMEENTE SOEST. Welkom. Update: Gemeente Soest op de kaart! Nynke Minkema-Wedzinga Datum: 21-04-2015

GEMEENTE SOEST. Welkom. Update: Gemeente Soest op de kaart! Nynke Minkema-Wedzinga Datum: 21-04-2015 Welkom Update: Gemeente Soest op de kaart! Nynke Minkema-Wedzinga Datum: 21-04-2015 1 Inhoud Terugblik uitkomst naamsbekendheid onderzoek t.b.v. promotie campagne Ingezette promotie campagne Gemeente Soest

Nadere informatie

Wijken voor de Fiets: PRACHTwijken: PRACHTplekken en PRACHTverbindingen als Parels

Wijken voor de Fiets: PRACHTwijken: PRACHTplekken en PRACHTverbindingen als Parels Wijken voor de Fiets: PRACHTwijken: PRACHTplekken en PRACHTverbindingen als Parels Klapstoelconcert Koekoeksplein, Utrecht Ineke Spapé, SOAB adviseurs Lector NHTV/CROW Verkeer en Stedenbouw 1. Waarom aandacht

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Datum bijeenkomst: 22 oktober 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Landal GreenParks Coldenhove in Eerbeek (met dank aan gastheer Martin Bes) Aanwezig: 60

Nadere informatie

Communiceren over mobiliteit Yves De Baets Mobiliteitsbedrijf Gent

Communiceren over mobiliteit Yves De Baets Mobiliteitsbedrijf Gent Strategische doelstellingen rond mobiliteit (Gent) 1. Wij houden Gent goed en selectief bereikbaar in ruimte en tijd voor alle doelgroepen. Communiceren over mobiliteit Yves De Baets Mobiliteitsbedrijf

Nadere informatie

Resultaten enquête Uithoornlijn

Resultaten enquête Uithoornlijn Resultaten enquête Uithoornlijn Juni 2015 Resultaten enquête Uithoornlijn Inleiding De gemeente Uithoorn en de Stadsregio Amsterdam willen graag weten wat inwoners van Uithoorn belangrijk vinden aan het

Nadere informatie

Onderzoek potentie hoogwaardige fietsverbinding

Onderzoek potentie hoogwaardige fietsverbinding Onderzoek potentie hoogwaardige fietsverbinding Casus: Meppel- Zwolle Nina Veders 20 september 2016 Samenvatting: Inhoud Aanleiding onderzoek Casus: Meppel- Zwolle Het gebied Resultaten Toelichting op

Nadere informatie

Het Mobiele Web Waarom is dit belangrijk voor het mkb en in het bijzonder voor uw bedrijf

Het Mobiele Web Waarom is dit belangrijk voor het mkb en in het bijzonder voor uw bedrijf Het Mobiele Web Waarom is dit belangrijk voor het mkb en in het bijzonder voor uw bedrijf OpJeFoon om uw klanten te bereiken: altijd en overal. Bent u klaar voor het Mobiele Web? Technologie ontwikkelt

Nadere informatie

FIETSEN IN UTRECHT 11 juni 2014. Frans Jan van Rossem Programmamanager Fiets, Gemeente Utrecht

FIETSEN IN UTRECHT 11 juni 2014. Frans Jan van Rossem Programmamanager Fiets, Gemeente Utrecht FIETSEN IN UTRECHT 11 juni 2014 Frans Jan van Rossem Programmamanager Fiets, Gemeente Utrecht 8-5-2006 Utrecht Fietsstad, aantrekkelijk en bereikbaar. De groei van het fietsverkeer is hoog en Utrecht wil

Nadere informatie

De gemeente formuleert de volgende uitgangspunten voor de deelname aan het project in de Boterhuispolder:

De gemeente formuleert de volgende uitgangspunten voor de deelname aan het project in de Boterhuispolder: VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van september 2015 Besluit nummer: 2015_Raad_00029 Onderwerp: Boterhuispolder: vaststellen uitgangspunten - Besluitvormend Beknopte samenvatting: De Boterhuispolder is een

Nadere informatie

GEEL IN FEITEN ANVERS PSYCHIATRIE IN EEN NOTENDOP

GEEL IN FEITEN ANVERS PSYCHIATRIE IN EEN NOTENDOP GEEL IN FEITEN 38.808 ANVERS PSYCHIATRIE INWONERS PROVINCIE GEKEND VOOR IN EEN NOTENDOP Geel is een stad met bijna 40.000 inwoners gelegen in de Kempen. De stad heeft een landelijk karakter en dat spreekt

Nadere informatie

5.. TOREN ALS HERKENNINGSPUNT

5.. TOREN ALS HERKENNINGSPUNT 20 5.. TOREN ALS HERKENNINGSPUNT DE TOREN: THE PLACE TO BE In de voetgangersstad kan de toren een welkome wegwijzer zijn naar het dienstencentrum op loopafstand. Het dorp van Londerzeel is een goed voorbeeld:

Nadere informatie

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue)

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Nota Ruimte budget 75 miljoen euro voor Brainport Eindhoven en 6,8 miljoen voor ontwikkeling A2-zone Planoppervlak 3250 hectare (Brainport Eindhoven) Trekker

Nadere informatie

RAADSGRIFFIE DDRnRPr.WT. Gemeenteraacr Presidium Commissie Griffie DIV team 2 M \

RAADSGRIFFIE DDRnRPr.WT. Gemeenteraacr Presidium Commissie Griffie DIV team 2 M \ Gemeentebestuur DOSSIER Afschrift: - PM (M. Beringer) - wethouder Van den Oever - secretaris Adviescommissie Postbus 8 Aan 3300 AA Dordrecht de gemeenteraad RAADSGRIFFIE DDRnRPr.WT Ontvangen: l^\ IC Griffier:

Nadere informatie

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid Factsheet Verkeer 1. Inleiding In deze factsheet Verkeer staan de voertuigen en personen centraal die de openbare weg gebruiken. Het gaat hier dus niet om de fysiek aanwezige infrastructuur (die komt aan

Nadere informatie

Noord/Zuidlijn. verbindt mensen, buurten en. Noord/Zuidlijn. identiteiten. Juli 2012

Noord/Zuidlijn. verbindt mensen, buurten en. Noord/Zuidlijn. identiteiten. Juli 2012 Noord/Zuidlijn verbindt mensen, buurten en Noord/Zuidlijn identiteiten Juli 2012 In opdracht van: Dienst Noord/Zuidlijn, gemeente Amsterdam door: Dienst Ruimtelijke Ordening, gemeente Amsterdam Aanleiding

Nadere informatie

Toeristische Visie 2015

Toeristische Visie 2015 Toeristische Visie 2015 Raadsinformatieavond 2 september 2015 www.regioalkmaar.nl Regio Alkmaar 7 gemeenten 288.000 inwoners Aanleiding Noodzaak en urgentie Merkkracht streken 2013 Bron: Hendrik Beerda.

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats winkelpolder De Ronde Venen Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt winkelpolder De Ronde

Nadere informatie

Snelfietsroute Nijmegen-Mook-Cuijk

Snelfietsroute Nijmegen-Mook-Cuijk Openbaar Onderwerp Snelfietsroute Nijmegen-Mook-Cuijk Programma Mobiliteit Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Vanuit de voormalige stadsregio Arnhem-Nijmegen, nu provincie Gelderland, is het initiatief

Nadere informatie

Geheim van Soest. April Lex Bergers. Pauline Maring

Geheim van Soest. April Lex Bergers. Pauline Maring Geheim van Soest April 2013 Lex Bergers Pauline Maring Inhoud 1. Wie zijn wij? 2. Wat doen wij? 3. Waar ligt onze kracht? 4. Waar hebben we behoefte aan? 2 Wie zijn wij? Óók in Soest woonachtig en belangeloos

Nadere informatie

Recreatieve fietsroutes in de stadsrand een onderzoek door

Recreatieve fietsroutes in de stadsrand een onderzoek door Recreatieve fietsroutes in de stadsrand een onderzoek door Jolien Schroot en Herman Stikkel Recreatieve fietsroutes in de stadsrand een onderzoek door Jolien Schroot en Herman Stikkel 1 Fietsen in je eigen

Nadere informatie

Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede

Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede 2012-2020 Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede 2012-2020 Welkom Hans van Agteren wethouder verkeer, milieu,

Nadere informatie

FEATURE: FIETSEN IN AMSTERDAM

FEATURE: FIETSEN IN AMSTERDAM FEATURE: FIETSEN IN AMSTERDAM Pagina 2 van 5 PRESS FEATURE Amsterdam, fietsstad nummer 1 Echte Amsterdammers fietsen. Zij verheffen het fietsen zelfs tot kunst door met volgeladen fietskratten, kinderzitjes

Nadere informatie

Groenstructuurplan. Publieksversie

Groenstructuurplan. Publieksversie Groenstructuurplan Publieksversie Leidschendam-Voorburg moet nóg groener. De gemeente wil een groene woonstad zijn. Vergeleken met gemeentes in de omgeving is er in onze gemeente al veel groen. Het bestaat

Nadere informatie

Actieplan Verkeersveiligheid fietsverkeer

Actieplan Verkeersveiligheid fietsverkeer Actieplan Verkeersveiligheid fietsverkeer Súdwest-Fryslân Lokale aanpak, Veilig Fietsen! Inleiding Aanleiding De beleidsimpuls Verkeersveiligheid is een actieplan van de minister van Infrastructuur en

Nadere informatie

Brugse Ommeland. Meet- en Onderzoeksproject Fietsnetwerk Brugse Ommeland 2008

Brugse Ommeland. Meet- en Onderzoeksproject Fietsnetwerk Brugse Ommeland 2008 Brugse Ommeland Meet- en Onderzoeksproject Fietsnetwerk 2008 Inhoud presentatie Doelstellingen onderzoek fietsnetwerk (FNW) Brugse Ommeland Westtoer methodologie Meten van recreatieve fietsers op fietsnetwerken

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting TOEKOMSTVISIE het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting Als je plannen maakt voor een vakantie, dan kies je eerst een bestemming. Gran Canaria of Schiermonnikoog, Amsterdam of Barcelona,

Nadere informatie

Programma Fietsparkeren Zuid

Programma Fietsparkeren Zuid Programma Fietsparkeren Zuid Leren door Experimenteren Resultaten Q1 2017 en verdere plannen. Programma: Fietsen, fietsen overal fietsen. Unieke situatie De Pijp: living lab voor fietsparkeeroplossingen.

Nadere informatie

CROW- FIETSBERAAD. Tymon de Weger voorzitter

CROW- FIETSBERAAD. Tymon de Weger voorzitter CROW- FIETSBERAAD Tymon de Weger voorzitter 1 TYMON DE WEGER Van huis uit Vervoereconoom 2006-2009 Wethouder Verkeer en Milieu in Utrecht 2017 Wethouder Stichtse Vecht 2 INHOUD Wat is het Fietsberaad?

Nadere informatie

Pilot Zoetermeer: beter de stad uit

Pilot Zoetermeer: beter de stad uit Nieuwe CROW-brochure helpt bij het analyseren van stad-landverbindingen Pilot Zoetermeer: beter de stad uit Karin Broer Stippen op de weg, knotwilgen langs de route en informatiepanelen. Met simpele maatregelen

Nadere informatie

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl

Herinrichting Ooster-& Westerkade. Buurtavond Juni Utrecht.nl Herinrichting Ooster-& Westerkade Buurtavond Juni 2016 Programma van de avond 19:15 uur: Overzicht inbreng eerste bijeenkomst 19:45 uur: Toelichting ideeschetsen 20:15 uur: Werksessie reacties en voorkeuren

Nadere informatie

Uitwerking workshops Netwerkcafé 19 november 2015. t Geertje

Uitwerking workshops Netwerkcafé 19 november 2015. t Geertje Uitwerking workshops Netwerkcafé 19 november 2015 t Geertje georganiseerd door: Stichting Land van Wijk en Wouden en Vereniging Vrijetijdslandschap Groene Hart West Inhoud Samenvatting presentaties...

Nadere informatie

Memo potentiebepaling Fietsbrug Nigtevecht

Memo potentiebepaling Fietsbrug Nigtevecht Memo potentiebepaling Fietsbrug Nigtevecht van Koen van Neerven aan Petra Muskens (Provincie Noord-Holland) datum 13 juni 2013 Inleiding SOAB heeft een spoedverzoek ontvangen van de provincie Noord-Holland

Nadere informatie

fietssnelweg f35 realisatie snel en veilig op de fiets door twente financieringsmogelijkheden programma van eisen deeltrajecten

fietssnelweg f35 realisatie snel en veilig op de fiets door twente financieringsmogelijkheden programma van eisen deeltrajecten 1 2 4 3 fietssnelweg f35 Figuur 4: Tracéontwerp: op maaiveld (1en 2), talud (3) of palen (4). snel en veilig op de fiets door twente realisatie programma van eisen financieringsmogelijkheden De F35 is

Nadere informatie

Word fietsambassadeur en help de pendelaar op de fiets

Word fietsambassadeur en help de pendelaar op de fiets Word fietsambassadeur en help de pendelaar op de fiets Hallo, Brussel is de filehoofdstad van Europa. De files los je niet op met meer wegen en auto s, maar met openbaar vervoer en de fiets. Elke dag komen

Nadere informatie

Verdieping Fietsdagtochten

Verdieping Fietsdagtochten Verdieping Fietsdagtochten (2013) Het Fietsplatform presenteert met de Fietsrecreatiemonitor cijfers en trends rondom het recreatieve fietsen in Nederland. Deze verdieping is een aanvulling op de cijfers

Nadere informatie

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek B A S I S V O O R B E L E I D Stadjers over fietsen in Groningen Een Stadspanelonderzoek Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht

Nadere informatie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie Masterplan Recreatie & Toerisme Consulterende Startnotitie Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Waarom hebben we het hierover? 3 1.2 Opdrachtformulering 3 2 Het proces van het Masterplan Recreatie & Toerisme

Nadere informatie

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD

TUSSEN DE TORENS VAN DE MIDDELEEUWSE STAD Vooraf De ideale stad is veelzijdig en evenwichtig. In de ideale stad is het verkeer geen doel op zich, maar een middel om verschillende doelen te bereiken: de woning, de werkplek, het theater, het terras,

Nadere informatie

Onderzoek Digipanel: Structuurvisie

Onderzoek Digipanel: Structuurvisie Versie definitief Datum juli 9 () Onderzoek Digipanel: Structuurvisie Auteur Tineke Brouwers Het elfde onderzoek Op mei 9 kregen alle panelleden van dat moment ( personen) een e-mail met de vraag of zij

Nadere informatie

CONCEPT FOLDER. Herinrichting Brugstraat & Munnekeholm definitief inrichtingsplan

CONCEPT FOLDER. Herinrichting Brugstraat & Munnekeholm definitief inrichtingsplan CONCEPT FOLDER Herinrichting Brugstraat & Munnekeholm definitief inrichtingsplan Westerhavenstr. Munnekeholm Aanpak Brugstraat en Munnekeholm Dit plan gaat over de herinrichting van de Brugstraat en Munnekeholm.

Nadere informatie

OPDRACHT "CITYMARKETING"

OPDRACHT CITYMARKETING OPDRACHT "CITYMARKETING" Ting Yuen 0777483 DE OPDRACHT "CITY MARKETING" Achtergrondinformatie Rotterdam is een multiculturele stad en er valt veel te doen. Je kunt er behalve veel winkelen ook aan sightseeing

Nadere informatie

VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #16 TUINEN VAN WEST BRENGT STAD EN LAND DICHTER BIJ ELKAAR

VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #16 TUINEN VAN WEST BRENGT STAD EN LAND DICHTER BIJ ELKAAR VERSLAG VAN EESTERENGESPREK #16 TUINEN VAN WEST BRENGT STAD EN LAND DICHTER BIJ ELKAAR In 2012 stond het eerste drieluik Van Eesterengesprekken, met bijbehorende excursies, in het teken van openbaar groen,

Nadere informatie

APELDOORN ALS TOERISTISCHE STAD. Jan Oosterman, gemeente Apeldoorn Masterclass Verhaal van Apeldoorn, 9 oktober 2017

APELDOORN ALS TOERISTISCHE STAD. Jan Oosterman, gemeente Apeldoorn Masterclass Verhaal van Apeldoorn, 9 oktober 2017 APELDOORN ALS TOERISTISCHE STAD Jan Oosterman, gemeente Apeldoorn Masterclass Verhaal van Apeldoorn, 9 oktober 2017 9-10-2017 Is Apeldoorn toeristisch? ZEKER WEL: 4 (inter)nationale attracties (samen zo

Nadere informatie