Handleiding Brandschade gebouwen. Verloop behandeling dossier in geval van brandschade aan de gebouwen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding Brandschade gebouwen. Verloop behandeling dossier in geval van brandschade aan de gebouwen"

Transcriptie

1 Handleiding Brandschade gebouwen Verloop behandeling dossier in geval van brandschade aan de gebouwen 1. Eventueel verwittigen van de brandweer en van de politie De brandweer wordt verwittigd. De politie wordt op de hoogte gebracht van het schadegeval. 2. Aangifte van de schade Indien zich een schadegeval voordoet, dient dit te worden gemeld door de school aan Ethias en aan de centrale administratie van de scholengroep. Bij schadegevallen met een geraamd bedrag boven de ook aan het GO! (zie het aangifteformulier) Deze aangifte dient onmiddellijk te gebeuren en in elk geval binnen de 8 dagen, te rekenen vanaf de dag waarop men in de mogelijkheid is om er kennis van te nemen of zo spoedig als redelijkerwijze mogelijk is (art. 8 algemene polisvoorwaarden). Dit gebeurt aan de hand van het aangifteformulier dat u op de website van de scholengroep vindt be >beleidsdomeinen>financieel beleid>verzekeringen>brandverzekering In verband met de rubrieken van het aangifteformulier wordt hiernavolgende toelichting verstrekt. Rubriek B. te contacteren verantwoordelijke : Het gaat hier om de verantwoordelijke van de school die aangesteld werd door de directie van de school en die het contact met Ethias en andere partijen (de scholengroep, het GO!, opruimdienst, aannemers, herstellers enz in het dossier verzorgt, dit kan de directie zelf ook zijn; Nadat u het schadeaangifteformulier aan Ethias heeft overgemaakt, zal het verantwoordelijk personeelslid van de scholengroep contact opnemen met Ethias en de hierboven vermelde contactpersoon van de school. Rubriek F. Raming schade : De raming van de schade dient zo goed als mogelijk te gebeuren. Eventueel kan de schade opgegeven worden aan de hand van een schadevork. Zo bijvoorbeeld tussen de en de EUR, tussen de en de EUR. In geval de schade met zekerheid de drempel van EUR niet zal overschrijden, heeft het geen zin om aangifte te doen, aangezien de verzekering dan niet tussenkomt. Is er hieromtrent twijfel dan is het beter om wel aangifte te doen. Rubriek G. Oorzaak van de schade : Deze rubriek heeft onder meer zijn belang in die zin dat ook de aansprakelijkheid van anderen kan betrokken zijn. Zo kan de schade veroorzaakt zijn door de huurder van het gebouw. Indien de huurder zijn aansprakelijkheid niet heeft verzekerd en de schade door zijn fout doch zonder opzet veroorzaakt is, dan zal de polis van het GO! tussenkomen zonder dat zij achteraf de huurder zal aanspreken voor de schade. Dit zal niet het geval zijn in geval van kwaadwilligheid van de huurder.

2 De schade zou ook het gevolg kunnen zijn van werken die door een aannemer aan de gebouwen van GO! zijn uitgevoerd. In zo n geval is er geen afstand van verhaal en zal ook de aannemer en zijn verzekeraar bij het schadegeval betrokken worden. Het GO! kan in elk geval beroep doen op haar polis (voor zover het gaat om een gewaarborgd risico). Is onze verzekeraar van mening dat de aannemer verantwoordelijk is, dan dient zij zelf het nodige te doen om de door haar aan GO! uitgekeerde schade terug te vorderen van de aannemer. In dergelijk geval zijn de regels inzake samenloop van verzekeringen van toepassing. Is de aansprakelijkheid van derden (dus van anderen dan GO!) in het geding dan dienen deze derden hiervan op de hoogte te worden gebracht en dienen zij bij de vaststelling van oorzaak en gevolgen van de schade betrokken te worden. Inzake de vaststelling van de oorzaak van de schade kan de technisch raadgever van de centrale administratie van het GO! zijn rol spelen. Rubriek H. Beschrijving van de schade Enkel de schade aan het gebouw is van belang. De verzekeringspolis dekt immers niet de schade aan de inboedel. Het is wel mogelijk dat de scholengroep ook een verzekering voor de inboedel heeft afgesloten. Hoe het onderscheid maken tussen schade aan het gebouw en schade aan de inboedel? Het begrip gebouw wordt gedefinieerd in artikel 24 van de algemene polisvoorwaarden. Zo zijn verzekerd: de op de bouwplaats aanwezig materialen die bestemd zijn om in het gebouw te worden verwerkt; de meters en aansluitingen van water, gas stoom en elektriciteit; de installaties van telefoon, verwarming en teledistributie, de vaste verwarmingsinstallaties, airconditioning apparatuur, liften. Overeenkomstig de bijzondere polisvoorwaarden zijn eveneens verzekerd: de omliggende infrastructuur; de bezittingen van personeel en gasten. 3. Nemen van een aantal maatregelen 3.1. Dringende bewarende maatregelen Bepaalde maatregelen dienen onmiddellijk te worden genomen. Zo bijvoorbeeld het aanbrengen van een dekzeil indien het dak is weggewaaid. Deze maatregelen worden genomen door de directeur van de school (cf. artikel 14 1, 16 en 14 2 BDGO). Hij kan deze bevoegdheid delegeren aan een personeelslid van de school (art BDGO). Hetzelfde geldt voor de directeur van het CLB (art. 16 1, 11 en 16 2 BDGO; delegatie aan een personeelslid is evenwel niet voorzien) Artikel 14 1, 16 BD De directeur is bevoegd voor ( ) daden van behoud en daden van voorlopig beheer aan de schoolinfrastructuur, en de uitvoering van de kleine infrastructuurwerken. Artikel 14 2 BD De directeur heeft de bevoegdheid om in de uitoefening van de bevoegdheden bedoeld in 1, ( ) 16, overeenkomsten te sluiten, met inbegrip van overeenkomsten voor aanneming van werken, leveringen en diensten. Artikel 14 4 BD De directeur kan de bij dit artikel toegewezen bevoegdheden aan een personeelslid van de school delegeren Het nemen van deze dringende bewarende maatregelen is een overheidsopdracht.

3 Daarbij kan een beroep worden gedaan op artikel 17 2, 1, c) van de wet betreffende de overheidsopdrachten: Art. 17 2, 1 : Er kan bij onderhandelingsprocedure gehandeld worden zonder naleving van bekendmakingsregels bij de aanvang van de procedure doch, indien mogelijk, na raadpleging van meerdere aannemers, leveranciers of dienstenverleners wanneer: 1 in het geval van een overheidsopdracht voor aanneming van werken, leveringen of diensten: ( ) c) voor zover strikt noodzakelijk, het dringend karakter voortvloeiend uit niet te voorziene gebeurtenissen niet toelaat de bij de andere procedures gestelde termijnen na te leven; 3.2. Andere maatregelen a. bewarende maatregelen In bepaalde gevallen dienen bewarende maatregelen te worden genomen. Overeenkomstig de algemene polisvoorwaarden dient de verzekerde alle redelijke maatregelen te treffen teneinde de gevolgen van een schadegeval te voorkomen of te beperken (art. 1 algemene polisvoorwaarden). In geval van bijvoorbeeld een waterschade kan het aangewezen zijn om de installatie van de centrale verwarming te ontmantelen om te vermijden dat door roestvorming de schade aan de installatie verder toeneemt. De noodzaak om bewarende maatregelen te nemen kan worden vastgesteld door de directeur van de betrokken school of een door hem gedelegeerd personeelslid. Hij kan hierbij worden bijgestaan door de technisch raadgever van de centrale administratie. In geval het gaat om bewarende maatregelen met een belangrijke financiële weerslag, dan dient hierover te worden overlegd met de expert van Ethias. b. extra-kosten Dienen er door GO! extra kosten te worden gemaakt om de normale activiteiten te kunnen verderzetten, dan worden die ook door de polis gedekt. Zo bijvoorbeeld de gelden die moeten worden betaald om de lessen te kunnen verderzetten in een gehuurd gebouw. Zo bijvoorbeeld de kosten ten gevolge van het herinrichten van lokalen die een andere bestemming krijgen. Het GO! geniet inzake dergelijke gevolgschade over een uitgebreide dekking. Indien bijvoorbeeld de keuken van het schoolrestaurant is uitgebrand, zullen noodgedwongen kosten moeten worden gemaakt om de levering van schoolmaaltijden mogelijk te maken. Dit is verzekerd en de maximale dekking bedraagt euro per gebeurtenis en met een maximale vergoedingsperiode van 12 maanden. c. aanstelling van een tegenexpert De taak van de tegenexpert bestaat erin de schade te inventariseren en deze te begroten. Indien een dergelijke begroting een moeilijke opdracht wordt, kan het aangewezen zijn een tegenexpert aan te stellen. Het voordeel van een tegenexpert is ook dat hij het schadebedrag zo hoog als mogelijk zal begroten. De tegenexpert zal nooit opdrachten tot herstelling geven. Het is steeds de school die de opdracht tot herstelling geeft, desgevallend na het bekomen van het akkoord van de expert van Ethias.

4 De inventarisatie en begroting van de schade kan ook worden opgevolgd door de technisch raadgever. d. opvragen van bestekken De school dient zelf bestekken voor herstelling op te vragen. 4. Technisch raadgever van de centrale administratie komt ter plaatse Het nemen van de dringende bewarende maatregelen gebeurt onmiddellijk door de directeur van de school of een daartoe door hem gedelegeerd personeelslid. De technisch raadgever van de centrale administratie kan de noodzaak vaststellen om bijkomende bewarende maatregelen te nemen. 5. Slachtofferhulp en psychologische bijstand organiseren Het CLB wordt hier best bij betrokken. 6. Aanstelling van inspecteur en/of experten Ethias zal een inspecteur (= eigen werknemer) en/of expert aanstellen. Doorgaans zal Ethias een expert aanstellen indien ook de aansprakelijkheid van derden in het geding is. Zo bijvoorbeeld ingeval van waterschade die het gevolg is van een breuk aan de leiding die door een aannemer werd aangelegd. Ook het GO! kan een (tegen)expert aanstellen. Deze behartigt dan de belangen van het GO!. Dit zal vooral gebeuren indien de begroting van de schade een complexe zaak wordt. Het is niet aangewezen om systematisch bij elk schadedossier een tegenexpert aan te stellen. Indien bij de afwikkeling van het dossier blijkt dat de begroting van de schade problematisch wordt kan op dat ogenblik nog steeds een tegenexpert worden aangesteld. De vergoeding van de tegenexpert gebeurt volgens de voorwaarden van de polis. De kosten voor tegenexpertise worden door de verzekeraar vergoed vanaf het in de polis vergoedbare gedeelte. Dus de inspanningen van deze tegenexpert, die tevens geleverd worden voor de eerste EUR blijven voor de rekening van de school. De (tegen)expert van GO! wordt in principe aangesteld door de school. De school kan evenwel ook een (tegen)expert aanstellen voor de schade aan de inboedel. Indien dit gebeurt, is het aangewezen dat voor gebouw en inboedel eenzelfde expert wordt aangesteld. De aanstelling van een tegenexpert voor de inboedel door de school kan via onderhandelingsprocedure in geval van dringende spoed (cf. SUPRA rubriek 3 nemen van dringende bewarende maatregelen). Indien de school dit vraagt, duidt het GO! tevens een technisch raadgever van de centrale administratie aan.

5 7. Organiseren van een coördinatie- en expertisevergadering Het bijeenroepen van de expertisevergadering gebeurt door Ethias. Op deze vergadering kunnen aanwezig zijn: - de directeur van de school - de algemeen directeur (desgewenst) - het verantwoordelijk personeelslid van de school - de administratief verantwoordelijke van de centrale administratie - de verantwoordelijke infrastructuur van de scholengroep - de expert van Ethias - de tegenexpert aangesteld door het GO! - Wie wordt er betrokken bij de afhandeling van een schadegeval en in welke hoedanigheid? 1 de administratief verantwoordelijke van de centrale administratie van het GO!: deze is aanwezig bij belangrijke schadegevallen waarbij de uitvoering van grote werken vereist is en kan op verzoek ook voor kleinere schadegevallen ondersteuning verlenen. U kunt daarvoor contact opnemen met Johan Vandeweghe of Marc Eyckmans 2 de technisch raadgever van de centrale administratie van het GO!: deze kan ondersteuning verlenen en wordt ad hoc aangesteld door de afdeling INFRA. 3 de expert(en) van Ethias: deze behartigt(en) de belangen van de verzekeraar Ethias en kan zowel een werknemer(s) van Ethias zelf zijn als een door hen aangestelde onafhankelijke expert(en). 4 de tegenexpert van GO!: voor belangrijke en complexe schadegevallen kan de school een tegenexpert aanstellen die onze belangen verdedigt. Deze is dan verantwoordelijk voor de begroting van de schade. Voor belangrijke schadegevallen grijpt de vergadering normaal plaats binnen de week na het overmaken van schadeaangifteformulier. Bedoeling van de expertisevergadering bestaat erin de oorzaak van de schade vast te stellen en de schade te begroten. Indien er door GO! extra kosten moeten worden gemaakt om de normale activiteit verder te kunnen zetten of zeker indien er bewarende maatregelen moeten worden genomen, wordt de eerste expertisevergadering ter plaatse georganiseerd. De dringende bewarende maatregelen worden onmiddellijk genomen door de directeur van de school of een daartoe door hem gedelegeerd personeelslid. Het nemen van bepaalde bewarende maatregelen vereisen de bijstand van een technisch deskundige. Indien geen enkele technisch deskundige ter plaatse gaat om polshoogte te nemen van de situatie (die altijd specifieke kenmerken kan vertonen), kan het gebeuren dat de schade verder toeneemt door het verzuim de nodige maatregelen te nemen. Dit kan aanleiding geven tot discussies over het bedrag van de door de verzekering verzekeraar uit te keren vergoeding. Vandaar dat de school een beroep kan doen op de bijstand van de technisch raadgever van de centrale administratie van het GO!. Om de oorzaak van de schade te kunnen vaststellen, moeten de nodige bewijzen ter beschikking blijven. Hiertoe kunnen foto s worden genomen. De beschadigde stukken

6 moeten bewaard blijven. In dit verband kan verwezen worden naar de algemene polisvoorwaarden (art. 8 punt B 5 ): zich onthouden om veranderingen aan te brengen aan het beschadigde goed waardoor het onmogelijk of moeilijker wordt om de oorzaak of de omvang van de schade vast te stellen, tenzij deze veranderingen echt noodzakelijk zijn; In bepaalde gevallen worden voorlopige maatregelen genomen vooraleer de expertisevergadering plaatsvindt. Indien bijvoorbeeld door een stormschade het dak is weggewaaid dient onmiddellijk te worden gezorgd voor een voorlopige oplossing. Nadat de eerste vaststellingen zijn gebeurd, begint de bespreking over de omvang van de schade. De bestekken voor de herstellingen worden opgevraagd door de school. Zij worden verzameld door de tegenexpert (indien deze werd aangesteld), door Ethias. De vaststelling van de schade gebeurt niet altijd aan de hand van bestekken maar soms ook op grond van ramingen. Dit resulteert in een schadeclaim. Ingeval van een akkoord over de cijfers wordt dit in een ondertekend PV vastgesteld (PV van minnelijke regeling). De technisch raadgever van de centrale administratie van het GO! wordt hier desgevallend bij betrokken. Het PV van minnelijke regeling wordt door de algemeen directeur van de scholengroep ondertekend. Het PV wordt mede ondertekend door de afgevaardigd bestuurder indien de herstelling grote infrastructuurwerken vereist. Bij belangrijke schadegevallen wordt de expertisevergadering normaal gezien op korte termijn georganiseerd (+/- binnen de week na het overmaken van het schadeaangifteformulier). 8. Definitieve vaststelling van de schade Indien de bestekken zijn verzameld door de tegenexpert dan vat de tegenexpert deze samen in een schadeclaim die deze verder verdedigt naar de verzekeraar toe. Indien er geen tegenexpert werd aangesteld dan kan de school de bestekken in een overzichtelijk document groeperen en samenvatten. Eenmaal de definitieve schadevergoeding in het PV van minnelijke schikking is vastgesteld, is dit definitief. Dit betekent dat er achteraf geen verrekeningen meer kunnen gebeuren indien bij wederopbouw of herstelling blijkt dat het een en ander duurder uitvalt. Indien de schade het bedrag van overschrijdt en deze definitief werd vastgesteld dient het PV van minnelijke regeling te worden overgemaakt aan de afdeling FIN van de centrale administratie, ten aanzien van de mevrouw Carla Van Schoonwinkel. 9. Wederopbouw De firma s welke belast worden met de wederopbouw en de herstellingen worden steeds door GO! aangeduid. Zowel bij wederopbouw als bij herstellingen kan GO! iets anders laten herstellen of wederopbouwen dan hetgeen afgebrand is. Wel dient de schadevergoeding uitgekeerd door de verzekeraar in principe geherinvesteerd te worden in het gebouwenpatrimonium.

7 10. Betalingen De verzekeringspolis dekt verschillende schadeposten: schade aan het gebouw en buiteninfrastructuur; afbraak en opruiming; bewarende maatregelen (bijvoorbeeld aanbrengen van een dekzeil indien het dak is weggewaaid, ontmanteling CV-installatie om roestvorming te vermijden in geval van waterschade extra kosten (bijvoorbeeld het in orde stellen van alternatieve huisvesting); tijdelijke onbruikbaarheid (tijdelijk inhuren van containerklassen); Voor elk van deze schadeposten kan tussen de verzekeraar en de tegenexpert een schadevergoeding worden overeengekomen. De vergoeding wordt door de verzekeraar betaald binnen 30 dagen die volgen op de datum van sluiting van de expertise of, bij ontstentenis, van de vaststelling van de schadevergoeding. Alle schadevergoedingen en eventuele voorschotten worden in principe gestort op de rekening van de scholengroep. Indien voor het nemen en de uitvoering van de herstel- en andere maatregelen de tussenkomst van het centrale niveau vereist is, zal tussen de scholengroep en het centrale niveau (afdeling Infrastructuur) overeengekomen worden welk niveau welke herstel -en andere maatregelen zal nemen. In principe zullen de verantwoordelijkheden en de kosten na een schadegeval volgens de algemene regels verdeeld worden: * het centrale niveau staat in voor nieuwbouw en grote infrastructuurwerken; * het meso niveau staat in voor de opruiming, KIW, inhuringen, De schadevergoedingen die de verzekeraar uitkeert specifiek voor de posten waarvoor de school instaat, komen aan de school toe. Voor de schadeposten waarvoor het centrale niveau instaat worden de betreffende bedragen op de centrale rekening van GO! gestort. De afdeling Financiën kent aan elk schadedossier een projectnummer toe. Het aanleggen van een dossier is evenwel enkel vereist in geval het bedrag van zal overschreden worden (dit blijkt uit het PV van minnelijke regeling). Voorschotten In geval de verzekeraar voorschotten toekent, dan worden deze aan de school gestort voor zover zij betrekking hebben op door de school gemaakte kosten. Indien de school een voorschot wenst dan stuurt zij een kopie van de bestellingen voor de opruiming en alle andere werken die zij laat uitvoeren (en eventueel ook contract voor tijdelijke inhuring, schaderaming, ) aan Ethias. Definitieve afrekening Op het moment dat de verzekeraar de schadevergoedingen definitief heeft bepaald en uitbetaald, maakt de verantwoordelijke van de afdeling Infrastructuur van het centrale niveau een afrekening waarbij het aan de school toekomende bedrag wordt vastgesteld. Dit gebeurt op grond van het PV van minnelijke schikking dat wordt afgesloten tussen de verzekeraar en GO!. Deze afrekening wordt aan de school/scholengroep en aan de afdeling Financiën medegedeeld. De afdeling Financiën maakt de definitieve afrekening met de vastgelegde

8 bedragen en de voorschotten. Financiën zorgt eventueel voor de activering van de werken in de boekhouding. Teneinde de terugbetaling van de BTW te bekomen zal de school het bundel van facturen overmaken aan Ethias Indien de door de verzekeraar uitgekeerde schadevergoeding voor door de school/scholengroep uitgevoerde of uit te voeren werken hoger is dan de reeds uitgekeerde voorschotten dan wordt het verschil aan de school/ scholengroep doorgestort. De uitvoering van grote werken die boven de financiële grens van Euro liggen dienen in elk geval ten laste te worden genomen van Centraal.

Hoe vul ik een schadeaangifte in?

Hoe vul ik een schadeaangifte in? Hoe vul ik een schadeaangifte in? Inhoud Wat te doen bij een schadegeval?... 2 Algemene richtlijnen... 2 Aangifte doen bij KLJ Nationaal... 2 Richtlijnen van KBC-verzekeringen... 2 Enkele belangrijke tips...

Nadere informatie

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT TUSSEN: ... Verder genoemd de advocaat EN: ... Verder genoemd de cliënt WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT:

OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT TUSSEN: ... Verder genoemd de advocaat EN: ... Verder genoemd de cliënt WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT: OVEREENKOMST TUSSEN ADVOCAAT EN CLIËNT TUSSEN: Verder genoemd de advocaat EN: Verder genoemd de cliënt WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT: Art. 1. Voorwerp van de dienstverlening en opdracht van de advocaat

Nadere informatie

RECHTSBIJSTAND. Hoofdstuk 5. Art.21. Voorafgaandelijke bepaling

RECHTSBIJSTAND. Hoofdstuk 5. Art.21. Voorafgaandelijke bepaling Hoofdstuk 5 RECHTSBIJSTAND Voorafgaandelijke bepaling Gewaarborgd schadegeval Art.21 De bepalingen van de overige hoofdstukken van deze overeenkomst zijn van toepassing op Rechtsbijstand voor zover ze

Nadere informatie

Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt 1. 1. Voorwerp van de dienstverlening en taak van de advocaat 3

Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt 1. 1. Voorwerp van de dienstverlening en taak van de advocaat 3 Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt 1 Tussen : hierna te noemen de advocaat (of het advocatenkantoor) en hierna te noemen de cliënt(en) 2 Wordt het volgende overeengekomen : 1. Voorwerp van

Nadere informatie

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 - tweedelijnsbijstand

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 - tweedelijnsbijstand Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 - tweedelijnsbijstand Tussen : Meester Dimitri Vantomme, advocaat met kantoor te 8500 KORTRIJK, Beheerstraat 32. hierna te noemen de advocaat, en hierna te noemen

Nadere informatie

Verklarende nota betreffende de polis BA VME

Verklarende nota betreffende de polis BA VME Verklarende nota betreffende de polis BA VME 730.379.384 2 1 Wie is de onderschrijver van dit verzekeringsprogramma? VZW CIB VLAANDEREN 2 Wie is de verzekeringsnemer? De door deze polis verzekerde Vereniging

Nadere informatie

WELKE VERZEKERINGSPOLISSEN BESTAAN ER? EEN EERSTE OVERZICHT

WELKE VERZEKERINGSPOLISSEN BESTAAN ER? EEN EERSTE OVERZICHT WELKE VERZEKERINGSPOLISSEN BESTAAN ER? EEN EERSTE OVERZICHT I. Autoverzekeringen a) BA-verzekering In België is men verplicht een BA-verzekering (of burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering) af te sluiten

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST KANTOOR. Tussen 1. De heer en/of mevrouw (naam, voornaam, adres)... hierna de verhuurder genoemd

HUUROVEREENKOMST KANTOOR. Tussen 1. De heer en/of mevrouw (naam, voornaam, adres)... hierna de verhuurder genoemd HUUROVEREENKOMST KANTOOR Tussen 1. De heer en/of mevrouw (naam, voornaam, adres)... hierna de verhuurder genoemd en 2. De heer en/of mevrouw (naam, voornaam, adres, ondernemingsnummer en eventueel RPR)

Nadere informatie

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 Overeenkomst tussen advocaat en cliënt 1 Tussen : Meester Dimitri Vantomme, advocaat met kantoor te 8500 Kortrijk, Beheerstraat 32. hierna te noemen de advocaat (of het advocatenkantoor), en hierna te

Nadere informatie

WETTELIJKE SUBROGATIE EN CUMULVERBOD VAPH

WETTELIJKE SUBROGATIE EN CUMULVERBOD VAPH WETTELIJKE SUBROGATIE EN CUMULVERBOD VAPH Geregeld door : - artikel 14 van het oprichtingsdecreet van het VAPH van 7 mei 2004; - Besluit van de Vlaamse Regering van 24 juli 1991 betreffende de indiening

Nadere informatie

Informatiefiche verzekering beroepsaansprakelijkheid, burgerlijke aansprakelijkheid uitbating en rechtsbijstand

Informatiefiche verzekering beroepsaansprakelijkheid, burgerlijke aansprakelijkheid uitbating en rechtsbijstand Verzekering van de burgerlijke aansprakelijkheid van journalisten Productfiche (voor leden van AVBB en VJPP) Informatiefiche verzekering beroepsaansprakelijkheid, burgerlijke aansprakelijkheid uitbating

Nadere informatie

SCHADEREGELING BRAND. Eenvoudige risico s. Schade Brand EENVOUDIGE RISICO S. Toelichting art 67 landwet. Vives Kortrijk

SCHADEREGELING BRAND. Eenvoudige risico s. Schade Brand EENVOUDIGE RISICO S. Toelichting art 67 landwet. Vives Kortrijk SCHADEREGELING BRAND Toelichting art 67 landwet Vives Kortrijk 05 12 2013 Schade Brand EENVOUDIGE RISICO S Definitie eenvoudige risico s (kb 24 12 1992 invoegetreding landwet) Wet tgo KB Termijnen Expertise

Nadere informatie

MODEL VAN TIJDELIJKE EN PRECAIRE GEBRUIKSOVEREENKOMST WAARSCHUWING

MODEL VAN TIJDELIJKE EN PRECAIRE GEBRUIKSOVEREENKOMST WAARSCHUWING MODEL VAN TIJDELIJKE EN PRECAIRE GEBRUIKSOVEREENKOMST WAARSCHUWING Dit model houdt geenszins een vrijstelling in van de verplichting om een deskundige te raadplegen om, indien nodig, de regels per geval

Nadere informatie

1. Algemene voorwaarden Rechtsbijstand L.A.V.A.

1. Algemene voorwaarden Rechtsbijstand L.A.V.A. 1. Algemene voorwaarden Rechtsbijstand L.A.V.A. Art. 6.1. Definities Club : De entiteit die de rechtsvorm heeft van een vzw en beroep kan doen op de waarborgen van de waarborg RECHTSBIJSTAND-LAVA door

Nadere informatie

Klaverblad Verzekeringen. U heeft schade, wat nu? sinds 1850

Klaverblad Verzekeringen. U heeft schade, wat nu? sinds 1850 Klaverblad Verzekeringen U heeft schade, wat nu? sinds 1850 Deze folder bevat een beperkte weergave van de polisvoorwaarden. Aan deze weergave kunnen geen rechten worden ontleend. Wilt u precies weten

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN RECHTSBIJSTAND

ALGEMENE VOORWAARDEN RECHTSBIJSTAND ALGEMENE DEFINITIES Verzekeringsnemer Verzekerde Verzekeraar Contract Schadegeval De natuurlijke of rechtspersoon die het contract sluit, verder u genoemd. Iedere persoon die beroep kan doen op de waarborgen,

Nadere informatie

Voorwaarden. Watersport Cliëntenobjecten FGD

Voorwaarden. Watersport Cliëntenobjecten FGD Voorwaarden Watersport Cliëntenobjecten FGD 2013-01 Inhoudsopgave Algemene voorwaarden 3 Artikel 1 Begripsomschrijvingen 3 Artikel 2 Verzekeringsgebied 4 Artikel 3 Omschrijving van de dekking 4 Artikel

Nadere informatie

Recente ontwikkeling inzake aansprakelijkheidsverzekering en productaansprakelijkheid

Recente ontwikkeling inzake aansprakelijkheidsverzekering en productaansprakelijkheid Recente ontwikkeling inzake aansprakelijkheidsverzekering en productaansprakelijkheid Lunchseminarie 17 november 2016 HUGO KEULERS JO WILLEMS HÉLOÏSE FOSTIER SANDRA LODEWIJCKX MARIJN DE RUYSSCHER Reddingskosten

Nadere informatie

De opdrachtnemer: mediator en/of coach van Schaeffer Mediation & Coaching (hierna te noemen SMC).

De opdrachtnemer: mediator en/of coach van Schaeffer Mediation & Coaching (hierna te noemen SMC). Algemene voorwaarden Artikel 1. Definities In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: De opdrachtnemer: mediator en/of coach van Schaeffer Mediation & Coaching (hierna te noemen SMC). De opdrachtgever:

Nadere informatie

RECHTSBIJSTANDVERZEKERING VOERTUIG STANDAARD

RECHTSBIJSTANDVERZEKERING VOERTUIG STANDAARD RECHTSBIJSTANDVERZEKERING VOERTUIG STANDAARD ARTIKEL 1 Wat verstaat men onder? 1) Familie a) Uzelf; b) Uw samenwonende echtgenoot of de persoon met wie u samenwoont, hierna begrepen in de term echtgenoot

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN RECHTSBIJSTAND

ALGEMENE VOORWAARDEN RECHTSBIJSTAND ALGEMENE DEFINITIES Verzekeringsnemer Verzekerde Verzekeraar Contract Schadegeval De natuurlijke of rechtspersoon die het contract sluit, verder u genoemd. Iedere persoon die beroep kan doen op de waarborgen,

Nadere informatie

BIJLAGE AAN DE ALGEMENE VOORWAARDEN HDI-GLOBAL102016SF-NL TITEL V - RECHTSBIJSTAND

BIJLAGE AAN DE ALGEMENE VOORWAARDEN HDI-GLOBAL102016SF-NL TITEL V - RECHTSBIJSTAND BIJLAGE AAN DE ALGEMENE VOORWAARDEN HDI-GLOBAL102016SF-NL TITEL V - RECHTSBIJSTAND Deze Titel - die geacht wordt een afzonderlijke polis te vormen - waarborgt de rechtsbijstand van Verzekerde. Art. 28

Nadere informatie

Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt 1

Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt 1 Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt 1 Tussen : hierna te noemen de advocaat (of het advocatenkantoor) en hierna te noemen de cliënt(en) 2 Wordt het volgende overeengekomen : 1. Voorwerp van

Nadere informatie

Overstromingen: checklist voor het aanmelden van schade

Overstromingen: checklist voor het aanmelden van schade Overstromingen: checklist voor het aanmelden van schade SCHADE AAN WONINGEN EN INBOEDEL Sedert maart 2007 is schade veroorzaakt door natuurrampen, zoals bv. overstromingen en aardbevingen, automatisch

Nadere informatie

Schadeaangifte B-Cover Building Property (Brandverzekering)

Schadeaangifte B-Cover Building Property (Brandverzekering) Schadeaangifte B-Cover Building Property (Brandverzekering) Polisnummer GB Deze aangifte uiterlijk binnen de 8 dagen overmaken aan uw contractbeheerder (zie polis) De beschadigde goederen moeten ter beschikking

Nadere informatie

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt

Overeenkomst tussen advocaat en cliënt Overeenkomst tussen advocaat en cliënt Tussen : hierna te noemen de advocaat (of het advocatenkantoor) en hierna te noemen de cliënt(en) Wordt het volgende overeengekomen : 1. Voorwerp van de dienstverlening

Nadere informatie

Waarborg Rechtsbijstand Beroepsaansprakelijkheid by Hiscox

Waarborg Rechtsbijstand Beroepsaansprakelijkheid by Hiscox Waarborg Rechtsbijstand Beroepsaansprakelijkheid by Hiscox 2 Beroepsaansprakelijkheid by Hiscox Waarborg Rechtsbijstand PJ0419 1 Sectie I: Voorwerp van de waarborg Deze waarborg Rechtsbijstand is een uitbreiding

Nadere informatie

OVEREENKOMST EIGENAAR-HUURDER (BRAND WONINGEN)

OVEREENKOMST EIGENAAR-HUURDER (BRAND WONINGEN) 720-1 OVEREENKOMST EIGENAAR-HUURDER (BRAND WONINGEN) Inleiding De overeenkomst «Eigenaar - huurder» is niet enkel voorbehouden aan de leden van Assuralia. Alle verzekeringsondernemingen, lid of niet van

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening Klacht ontvangen op: Ingesteld door: Tegen: Datum uitspraak: Dossiernummer: Aard uitspraak: 5 maart 2015 De heer D.J.R. Van de Wege, wonende te

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VERZEKERING BURGERRECHTELIJKE BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID ENERGIEDESKUNDIGEN. Algemene voorwaarden ref.

ALGEMENE VOORWAARDEN VERZEKERING BURGERRECHTELIJKE BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID ENERGIEDESKUNDIGEN. Algemene voorwaarden ref. ALGEMENE VOORWAARDEN VERZEKERING BURGERRECHTELIJKE BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID ENERGIEDESKUNDIGEN ARTIKEL 1 - Definities 1.1 Verzekeringnemer: de fysieke of rechtspersoon die deze overeenkomst onderschrijft.

Nadere informatie

Dit is de steekkaart waarmee je het jaar afsluit. Alles wat je op kamp moet weten over verzekeringen vind je hier terug.

Dit is de steekkaart waarmee je het jaar afsluit. Alles wat je op kamp moet weten over verzekeringen vind je hier terug. Steekkaart 5 Kamp en weekend Dit is de steekkaart waarmee je het jaar afsluit. Alles wat je op kamp moet weten over verzekeringen vind je hier terug. Wat is standaard verzekerd op kamp? Lichamelijke ongevallen

Nadere informatie

Doorlopende Installatie-/ Montageverzekering

Doorlopende Installatie-/ Montageverzekering Bijzondere polisvoorwaarden 654-96 Doorlopende Installatie-/ Montageverzekering Wegwijzer zie artikel Artikel D.1 Algemene begripsomschrijvingen Algemene begripsomschrijvingen D.1 Omzet D.1.1 Testen D.1.2

Nadere informatie

Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt Provincie Oost-Vlaanderen

Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt Provincie Oost-Vlaanderen Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt Provincie Oost-Vlaanderen REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE BETREFFENDE DE BIJSTANDSREGELING Art. 1. Het VSOA - Politie, hierna de organisatie genoemd, verdedigt de belangen

Nadere informatie

TALENSIA. Inlasblad Building Brand Eenvoudige Risico s. Aanvullende specifieke bepalingen

TALENSIA. Inlasblad Building Brand Eenvoudige Risico s. Aanvullende specifieke bepalingen TALENSIA Inlasblad Building Brand Eenvoudige Risico s Aanvullende specifieke bepalingen Inlasblad Building Brand Eenvoudige risico s Dit inlasblad is een aanvulling op de specifieke bepalingen Talensia

Nadere informatie

MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN APPARTEMENT

MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN APPARTEMENT MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN APPARTEMENT Tussen de ondergetekenden 1. de Heer... en Mevrouw... wonende te... verder "de verhuurder" genoemd - en 2. de Heer... en Mevrouw... wonende te... verder "de huurder"

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 117 d.d. 5 mei 2011 (mr. C.E. du Perron, voorzitter en mr. F.E. Uijleman, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 117 d.d. 5 mei 2011 (mr. C.E. du Perron, voorzitter en mr. F.E. Uijleman, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 117 d.d. 5 mei 2011 (mr. C.E. du Perron, voorzitter en mr. F.E. Uijleman, secretaris) Samenvatting De auto van Consument is tijdens een aanrijding

Nadere informatie

Schadeaangifte B-Cover Home Property (Brandverzekering)

Schadeaangifte B-Cover Home Property (Brandverzekering) Schadeaangifte B-Cover Home Property (Brandverzekering) Polisnummer GB_ Deze aangifte uiterlijk binnen de 8 dagen overmaken aan uw contractbeheerder (zie polis). De beschadigde goederen moeten ter beschikking

Nadere informatie

De aansprakelijkheid voor schade aan goederen.

De aansprakelijkheid voor schade aan goederen. De aansprakelijkheid voor schade aan goederen. 1 POTJE BREKEN, POTJE BETALEN. Potje breken, potje betalen is de titel van een brochure van Assuralia, de Belgische beroepsvereniging voor verzekeringsondernemingen.

Nadere informatie

Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt

Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt Tussen : Mevrouw Lynn Meeuwissen BTW-nr.: BE 0839 091 075 Kantooradres: Laagland 22 2930 Brasschaat Telefoon: +32 303 72 77 GSM: +32 493 25 45 31 Mail: advocaat@lynnmeeuwissen.be

Nadere informatie

Een reservering is geldig vanaf het moment, dat Grezelou Maisons de Vacances de vereiste aanbetaling heeft ontvangen.

Een reservering is geldig vanaf het moment, dat Grezelou Maisons de Vacances de vereiste aanbetaling heeft ontvangen. Algemene voorwaarden van Grezelou Maisons de Vacances Artikel 1 Grezelou Maisons de Vacances kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige verstoring, wijziging of verhindering van het verblijf

Nadere informatie

Conventie. Rechtsbijstandsverzekering van Generali Belgium NV

Conventie. Rechtsbijstandsverzekering van Generali Belgium NV Conventie De duur van de verzekeringsovereenkomst wordt vastgesteld in de bijzondere voorwaarden. Hij kan niet langer zijn dan één jaar. Op elke jaarlijkse vervaldag wordt de verzekeringsovereenkomst stilzwijgend

Nadere informatie

Waarborg Burgerrechtelijke Aansprakelijkheid

Waarborg Burgerrechtelijke Aansprakelijkheid KRACHTBAL DVV VERZEKERING Polis: c-11/902.300 op naam van FALOS vzw Wat gaan wij hier behandelen? Bepaalde schadegevallen die onze (bestuurs)leden kunnen berokkenen aan derden (alle anderen dan de verzekeringsnemer

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN VERZEKERING BURGERRECHTELIJKE BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID MILIEUCOORDINATOREN EN ERKENDE MILIEUSPECIALISTEN

ALGEMENE VOORWAARDEN VERZEKERING BURGERRECHTELIJKE BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID MILIEUCOORDINATOREN EN ERKENDE MILIEUSPECIALISTEN ALGEMENE VOORWAARDEN VERZEKERING BURGERRECHTELIJKE BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID MILIEUCOORDINATOREN EN ERKENDE MILIEUSPECIALISTEN ARTIKEL 1 - Definities 1.1 Verzekeringnemer: de fysieke of rechtspersoon die

Nadere informatie

Cosy@home. Addendum bij de algemene voorwaarden Comfort Thuis

Cosy@home. Addendum bij de algemene voorwaarden Comfort Thuis Cosy@home Addendum bij de algemene Comfort Thuis Dekkings «Cosy@home» Bij AXA bent u vanaf de leeftijd van 50 jaar een "Happy Generation"-klant. Dankzij de zorg die u besteedt aan het vermijden van schadegevallen

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Rocks recherchediensten te Zevenaar

Algemene voorwaarden Rocks recherchediensten te Zevenaar Algemene voorwaarden Rocks recherchediensten te Zevenaar Deze voorwaarden zijn uitdrukkelijk van toepassing op alle diensten en werkzaamheden van Rocks recherchediensten, hierna te noemen : het recherchebureau.

Nadere informatie

Schadegeval met bodemverontreiniging bij particulieren

Schadegeval met bodemverontreiniging bij particulieren Schadegeval met bodemverontreiniging bij particulieren Documentbeschrijving 1. Titel publicatie Schadegeval met bodemverontreiniging bij particulieren 2. Verantwoordelijke Uitgever Danny Wille, OVAM, Stationsstraat

Nadere informatie

Polis /0800 POLIS VLAAMSE SPORTFEDERATIES. Bijzondere voorwaarden blz. 1 WAVERSEBAAN OUD-HEVERLEE

Polis /0800 POLIS VLAAMSE SPORTFEDERATIES. Bijzondere voorwaarden blz. 1 WAVERSEBAAN OUD-HEVERLEE Bijzondere voorwaarden blz. 1 Verzekeringnemer: LANDELIJKE RIJVERENIGINGEN VZW WAVERSEBAAN 99 3050 OUD-HEVERLEE Begindatum Vervaldag Duur 27/02/2009 01/01 1 jaar Jaarlijkse premiebetaling Het contract

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN FIRST FISCAAL FIRST PENSIOENSPAREN

ALGEMENE VOORWAARDEN FIRST FISCAAL FIRST PENSIOENSPAREN ALGEMENE VOORWAARDEN FIRST FISCAAL FIRST PENSIOENSPAREN Inhoudstafel Blz. Artikel 1 : Definities 4 Artikel 2 : Doel van het contract - Algemene beschrijving 4 Artikel 3 : Ingangsdatum van het contract

Nadere informatie

Bijzondere voorwaarden Brandpolis Package NSPV

Bijzondere voorwaarden Brandpolis Package NSPV Bijzondere voorwaarden Brandpolis Package NSPV Verzekeringsmaatschappij: Algemene voorwaarden: VIVIUM VIVIUM HOME SOLUTIONS de algemene voorwaarden zijn ter uwe beschikking op de volgende link: http://www.vivium.be/fileadmin/user_upload/ntcdocu

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; Gelet op het verslag opgesteld door de heer L. GOLVERS en de heer B.

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; Gelet op het verslag opgesteld door de heer L. GOLVERS en de heer B. KONINKRIJK BELGIE 1000 Brussel, Zetel : Ministerie van Justitie Poelaertplein 3 Tel. : 02/504.66.21 tot 23 Fax : 02/504.70.00 COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE LEVENSSFEER O. ref. : S /

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden van De Jong Assurantiën cv en/of De Jong & Bouterse bv, behorend bij de Overeenkomst tot het verrichten van diensten

Algemene Voorwaarden van De Jong Assurantiën cv en/of De Jong & Bouterse bv, behorend bij de Overeenkomst tot het verrichten van diensten Algemene Voorwaarden van De Jong Assurantiën cv en/of De Jong & Bouterse bv, behorend bij de Overeenkomst tot het verrichten van diensten Artikel 1 Algemeen 1.1 In de Algemene Voorwaarden wordt verstaan

Nadere informatie

B.A. Beroep Verzekeringsvoorstel

B.A. Beroep Verzekeringsvoorstel B.A. Beroep Verzekeringsvoorstel 1. Verzekeringnemer / verzekerde Voor ondernemingen en groeperingen duidelijk de benaming, de aard en de identiteit van de contactpersoon opgeven. Juridische vorm * Naam,

Nadere informatie

bbtk.kiosk informeert

bbtk.kiosk informeert VERZEKERINGEN juni 2014 1. Arbeidsongeval op de werkvloer 1.1. Algemeen Volgens de wet wordt u als slachtoffer van een arbeidsongeval beschouwd, wanneer het ongeval dat u is overkomen aan de volgende vijf

Nadere informatie

Overeenkomst tussen Blienberg Advocaten en cliënt. Blienberg Advocaten met maatschappelijke zetel aan de Brusselstraat 7 te 2018 Antwerpen

Overeenkomst tussen Blienberg Advocaten en cliënt. Blienberg Advocaten met maatschappelijke zetel aan de Brusselstraat 7 te 2018 Antwerpen Overeenkomst tussen Blienberg Advocaten en cliënt Tussen : Blienberg Advocaten met maatschappelijke zetel aan de Brusselstraat 7 te 2018 Antwerpen hierna te noemen het advocatenkantoor en hierna te noemen

Nadere informatie

OVEREENKOMST EIGENAAR-HUURDER (BRAND WONINGEN)

OVEREENKOMST EIGENAAR-HUURDER (BRAND WONINGEN) 720-1 1 januari 2008 OVEREENKOMST EIGENAAR-HUURDER (BRAND WONINGEN) Inleiding De overeenkomst «Eigenaar - huurder» is niet enkel voorbehouden aan de leden van Assuralia. Alle verzekeringsondernemingen,

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Hotel The Dolphins. 1. TOEPASSING 2. RESERVERINGEN 3. WIJZIGINGEN IN DE OVEREENKOMST

Algemene voorwaarden Hotel The Dolphins. 1. TOEPASSING 2. RESERVERINGEN 3. WIJZIGINGEN IN DE OVEREENKOMST Algemene voorwaarden Hotel The Dolphins. 1. TOEPASSING 1.1 Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, reserveringen en overeenkomsten met betrekking tot alle kamers, die worden

Nadere informatie

Schadeaangifte Brandverzekering Woning & Handel

Schadeaangifte Brandverzekering Woning & Handel Schadeaangifte Brandverzekering Woning & Handel Polisnummer Deze aangifte uiterlijk binnen de 8 dagen overmaken aan uw contractbeheerder (zie uw polisoverzicht) De beschadigde goederen moeten ter beschikking

Nadere informatie

Productwijzer. Opstalverzekering

Productwijzer. Opstalverzekering Productwijzer Opstalverzekering I Wat leest u in deze productwijzer? In deze productwijzer vindt u algemene informatie over de opstalverzekering. Welke risico s dekt deze verzekering? Welke factoren spelen

Nadere informatie

Samenvatting. Consument, tegen. Ditzo B.V., gevestigd te Zeist, hierna te noemen Aangeslotene. Procesverloop

Samenvatting. Consument, tegen. Ditzo B.V., gevestigd te Zeist, hierna te noemen Aangeslotene. Procesverloop Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-162 d.d. 28 mei 2013 (mr. C.E. du Perron, voorzitter, en mevrouw mr. F.E. Uijleman, secretaris) Samenvatting De auto van consument is in

Nadere informatie

Algemene huurvoorwaarden Partybike

Algemene huurvoorwaarden Partybike Toepasselijkheid 1. Deze algemene huurvoorwaarden zijn van toepassing op alle verhuurovereenkomsten van Partybike inzake de verhuur van (plezier)fiets(en) zoals vastgelegd in de huurovereenkomst met de

Nadere informatie

Klachtenregeling PO/VO. Stichting Vrije Scholen Noord en Oost Nederland

Klachtenregeling PO/VO. Stichting Vrije Scholen Noord en Oost Nederland Klachtenregeling PO/VO Stichting Vrije Scholen Noord en Oost Nederland Definitief besluit 2 juni 2015 Afsluitingsovereenkomst Hierbij verklaren; De bestuurder van Stichting Vrije Scholen Noord- en Oost-Nederland,

Nadere informatie

CO-PRODUCTIE-OVEREENKOMST PODIUMKUNSTEN Model artistieke samenwerking

CO-PRODUCTIE-OVEREENKOMST PODIUMKUNSTEN Model artistieke samenwerking CO-PRODUCTIE-OVEREENKOMST PODIUMKUNSTEN Model artistieke samenwerking De ondergetekenden: 1 (naam en rechtsvorm) woonplaats: OF waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is te ingeschreven in de Kruispuntbank

Nadere informatie

KBC POLIS HANDEL EN DIENSTEN

KBC POLIS HANDEL EN DIENSTEN KBC POLIS HANDEL EN DIENSTEN De Polis Handel en diensten beschermt de verzekerde(n) tegen allerlei risico s in zijn beroepsleven. De verzekering is bestemd voor kleinhandelszaken. Verzekeringen Wat kan

Nadere informatie

Conventie. Rechtsbijstandsverzekering van Generali Belgium NV

Conventie. Rechtsbijstandsverzekering van Generali Belgium NV Conventie De duur van de verzekeringsovereenkomst wordt vastgesteld in de bijzondere voorwaarden. Hij kan niet langer zijn dan één jaar. Op elke jaarlijkse vervaldag wordt de verzekeringsovereenkomst stilzwijgend

Nadere informatie

10/01/2012 ESMA/2011/188

10/01/2012 ESMA/2011/188 Richtsnoeren en aanbevelingen Samenwerking, met inbegrip van delegatie, tussen de ESMA, de bevoegde autoriteiten en de sectorale bevoegde autoriteiten krachtens Verordening (EU) nr. 513/2011 inzake ratingbureaus

Nadere informatie

Aanvullende voorwaarden

Aanvullende voorwaarden Aanvullende voorwaarden Versie 1.02 01-01-2018 1 Aanvullende voorwaarden behorend bij de Algemene Voorwaarden van het Keurmerk Private Lease. I. De volgende aanvullende voorwaarden zijn van toepassing

Nadere informatie

KBC POLIS BROMFIETS. Deze polis verzekert de specifieke risico s die voortvloeien uit het gebruik van een bromfiets.

KBC POLIS BROMFIETS. Deze polis verzekert de specifieke risico s die voortvloeien uit het gebruik van een bromfiets. KBC POLIS BROMFIETS Deze polis verzekert de specifieke risico s die voortvloeien uit het gebruik van een bromfiets. Iedere eigenaar of (financiële) leasingnemer van een bromfiets. Verzekeringen Welke verzekeringen

Nadere informatie

CLAUSULE 108: BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID VAN DE NIET DOOR DE BIV ERKENDE SYNDICUS

CLAUSULE 108: BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID VAN DE NIET DOOR DE BIV ERKENDE SYNDICUS CLAUSULE 108: BEROEPSAANSPRAKELIJKHEID VAN DE NIET DOOR DE BIV ERKENDE SYNDICUS De bepalingen die hierna zijn voorzien vullen het lexicon, het hoofdstuk "B.A. Uitbating" en het hoofdstuk "Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Burgerlijke beroepsaansprakelijkheid van advocaten 2 e rangspolis. Orde van Vlaamse Balies. Polis :

Burgerlijke beroepsaansprakelijkheid van advocaten 2 e rangspolis. Orde van Vlaamse Balies. Polis : Burgerlijke beroepsaansprakelijkheid van advocaten 2 e rangspolis Orde van Vlaamse Balies Polis : 99.551.935 1 Burgerlijke beroepsaansprakelijkheid van advocaten Definities gemeen aan het geheel van de

Nadere informatie

UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Aandachtspunten bij de aannemingsovereenkomst

UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Aandachtspunten bij de aannemingsovereenkomst UITVOEREN VAN WERKEN IN BELGIE Aandachtspunten bij de aannemingsovereenkomst NKVK 13 oktober 2015 Lore Derdeyn Overzicht 1. Bewijs van de aannemingsovereenkomst 2. Belangrijke clausules van de aannemingsovereenkomst

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN BLIENBERG ADVOCATEN

ALGEMENE VOORWAARDEN BLIENBERG ADVOCATEN ALGEMENE VOORWAARDEN BLIENBERG ADVOCATEN 1 Kosten en ereloon 1.1. De staat van kosten en erelonen van het advocatenkantoor kan drie elementen bevatten: de kosten van het advocatenkantoor, de gerechtskosten

Nadere informatie

One Stop juridisch dienstverlening

One Stop juridisch dienstverlening One Stop juridisch dienstverlening Tussen : Blienberg Advocaten, met maatschappelijke zetel aan de Brusselstraat 7 te 2018 Antwerpen en met ondernemingsnummer BE0821.842.792 hierna genoemd: het advocatenkantoor

Nadere informatie

Op deze verzekering zijn de hiernavolgende bijzondere en speciale voorwaarden alsmede de bijgevoegde algemene voorwaarden van toepassing

Op deze verzekering zijn de hiernavolgende bijzondere en speciale voorwaarden alsmede de bijgevoegde algemene voorwaarden van toepassing polis polis BIJZONDERE VOORWAARDEN Ethias Prins-Bisschopssingel 73, 3500 Hasselt Tel. 011 28 21 11 - Fax 011 28 20 20 Polis nr. 45.034.443 Ons kenmerk 2152-hb/mj-02/08 Op deze verzekering zijn de hiernavolgende

Nadere informatie

-Huurder dient op zorgvuldige wijze met het voertuig om te gaan en ervoor te zorgen dat het voertuig overeenkomstig zijn bestemming wordt gebruikt.

-Huurder dient op zorgvuldige wijze met het voertuig om te gaan en ervoor te zorgen dat het voertuig overeenkomstig zijn bestemming wordt gebruikt. Algemene huurvoorwaarden Auto Dekker en Jobse Verhuur. Artikel 1: Bepaling van de huurprijs en de duur van de huur. De huurovereenkomst wordt aangegaan voor de periode en het tarief zoals op de huurovereenkomst

Nadere informatie

Schade. Hoe nu verder?

Schade. Hoe nu verder? Schade. Hoe nu verder? Schade. Hoe nu verder? Fortis ASR voorziet u van een goede dienstverlening, ook als u schade hebt. Schade is vervelend, maar met Fortis ASR weet u zeker dat uw schade snel en deskundig

Nadere informatie

Algemene voorwaarden BEDRIJFSSCHADE NA MACHINEBREUK

Algemene voorwaarden BEDRIJFSSCHADE NA MACHINEBREUK Algemene voorwaarden BEDRIJFSSCHADE NA MACHINEBREUK S.A. AVISE N.V. Avenue de Fré - Defrelaan 139 prod@avise.be 1180 Bruxelles Brussel claims@avise.be T : +32/2 340.66.66 Ent - ond n 861.095.328 F : +32/2

Nadere informatie

Clausuleblad. Terrorismedekking. Artikel Datum 1 april 2015

Clausuleblad. Terrorismedekking. Artikel Datum 1 april 2015 Clausuleblad Terrorismedekking Artikel 247-30.1504 Datum 1 april 2015 pagina 1.1 Begripsomschrijving 3 1.1 Terrorisme 3 1.2 Kwaadwillige besmetting 3 1.3 Preventieve maatregelen 3 1.4 Nederlandse Herverzekeringmaatschappij

Nadere informatie

U hebt schade... De schade-expert helpt!

U hebt schade... De schade-expert helpt! U hebt schade... De schade-expert helpt! 1 U hebt schade Schade is altijd vervelend, en vaak ingrijpend. Er komt ineens van alles op u af. U moet soms belangrijke beslissingen nemen over de schadeafhandeling.

Nadere informatie

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid.

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 110 d.d. 27 april 2011 (mr. P.A. Offers, voorzitter, prof. mr. M.M. Mendel en mr. B.F. Keulen, leden en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Samenvatting

Nadere informatie

Van revalidatie tot consolidatie

Van revalidatie tot consolidatie Van revalidatie tot consolidatie Het belang van wettelijke subrogatie voor het slachtoffer Jens Vuylsteke Juridische Dienst VAPH Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap 1 Inhoud Revalidatie Consolidatie

Nadere informatie

VERZEKERINGSPERIKELEN DEEL 1. Inleiding

VERZEKERINGSPERIKELEN DEEL 1. Inleiding VERZEKERINGSPERIKELEN DEEL 1 Inleiding Na hevige regenval ondervindt eigenaar X ernstige waterschade in het privé gedeelte van zijn appartement. De regen is via de gevel het privé gedeelte binnengedrongen.

Nadere informatie

The Name in Sports Insurance

The Name in Sports Insurance Verzekering Sportfederaties Leden Polissen Niet-leden Polissen L.O. 1.102.184 A B.A. 1.102.185 A L.O. B.A. 1.102.184 B 1.102.185 B ADMINISTRATIEF BIJVOEGSEL Verzekeringnemer V.C.H.H.D. - AFDELING V.V.H.V.

Nadere informatie

Raad van Bestuur Administratieve afspraken Datum: 15/09/2014

Raad van Bestuur Administratieve afspraken Datum: 15/09/2014 Procedure PR02-1/5 1. DOEL Deze procedure beschrijft de administratieve afspraken tussen de leden met het doel de administratie vlot en efficiënt te laten verlopen. 2. DEFINITIES EN AFKORTINGEN Consulentkosten

Nadere informatie

Art. 2. De polis moet voldoen aan volgende minimum voorwaarden:

Art. 2. De polis moet voldoen aan volgende minimum voorwaarden: WAARSCHUWING De wettelijke teksten en reglementen die voorkomen op deze site zijn in geconsolideerde versie ten titel van inlichting. In geen enkel geval vormen zij een officiële publicatie (zie www.staatsblad.be)

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. L.P. Stapel, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. L.P. Stapel, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2019-123 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. L.P. Stapel, secretaris) Klacht ontvangen op : 8 februari 2018 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

ARTIKEL 1 - DEFINITIES

ARTIKEL 1 - DEFINITIES ARTIKEL 1 - DEFINITIES In deze voorwaarden wordt verstaan onder: 1.Bedenktijd: de termijn waarbinnen de consument gebruik kan maken van zijn herroepingsrecht; 2.Consument: de natuurlijke persoon die niet

Nadere informatie

Het aangaan van een arbeidsverhouding met een flexkracht

Het aangaan van een arbeidsverhouding met een flexkracht Op al onze leveringen zijn de Algemene Voorwaarden voor Opdrachtgevers van HelloFlex People 200 B.V. van toepassing die de backoffice van Uitzendbureau De Buren B.V. verzorgt. In aanvulling daarop zijn

Nadere informatie

medische verzekeringen sinds 1944 AMMA VERZEKERINGEN Burgerlijke beroepsaansprakelijkheid loontrekkende verpleegkundigen

medische verzekeringen sinds 1944 AMMA VERZEKERINGEN Burgerlijke beroepsaansprakelijkheid loontrekkende verpleegkundigen AMMA VERZEKERINGEN Burgerlijke beroepsaansprakelijkheid loontrekkende verpleegkundigen medische verzekeringen sinds 1944 onderlinge verzekeringsonderneming toegelaten door de Commissie voor het Bank-,

Nadere informatie

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN

CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Brussel, 22 oktober 2008 CONTROLEDIENST VOOR DE ZIEKENFONDSEN Omzendbrief : 08/11/D1 Rubriek: 27 Uw contactpersoon: Fernand MOXHET, Financieel inspecteur-directeur Tel. : 02/209.19.29 Toepassing van artikel

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden. Pack CarSharing

Algemene Voorwaarden. Pack CarSharing Algemene Voorwaarden Pack CarSharing 0079-8285130N-16122017 AG Insurance nv E. Jacqmainlaan 53, B-1000 Brussel RPR Brussel BTW BE 0404.494.849 www.aginsurance.be Tel. +32(0)2 664 81 11 Fax +32(0)2 664

Nadere informatie

GEDRAGSREGELS VAN DE RECHTSBIJSTANDSVERZEKERAAR

GEDRAGSREGELS VAN DE RECHTSBIJSTANDSVERZEKERAAR Versie juni 2014 GEDRAGSREGELS VAN DE RECHTSBIJSTANDSVERZEKERAAR VOORWOORD Deze gedragscode legt de regels vast die de rechtsbijstandsverzekeraars ten aanzien van de consument in acht zullen nemen. De

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Verheij Legal & Public Affairs

Algemene voorwaarden Verheij Legal & Public Affairs Algemene voorwaarden Verheij Legal & Public Affairs NL102018 1 Algemeen 1.1 Deze voorwaarden zijn onder uitdrukkelijke terzijdestelling van voorwaarden van de Opdrachtgever of de Cliënt van toepassing,

Nadere informatie

Begindatum Einddatum Vervaldag Duur 01/01 1 jaar

Begindatum Einddatum Vervaldag Duur 01/01 1 jaar Polis 30 504 345 Bijzondere Voorwaarden : Verzekeringsnemer : Doel van de polis Het verzekeren van de doelgroep-medewerkers (hierna verzekerde(n) genoemd) die een individuele overeenkomst hebben ondertekend

Nadere informatie

XY Marketing Solutions. Algemene voorwaarden XYMS

XY Marketing Solutions. Algemene voorwaarden XYMS XY Marketing Solutions Algemene voorwaarden XYMS Oranjelaan 8 3454 BT De Meern Versie 2017 Algemene voorwaarden XY Marketing Solutions In deze leverings- en betalingsvoorwaarden wordt verstaan onder: Leverancier:

Nadere informatie

Inventarisatie van de risico s.

Inventarisatie van de risico s. 2013.09 TOELICHTING SPECIFIEKE DIENSTEN ZOALS GENOEMD IN HET MKB SCHADE- ABONNEMENT FINANCIEEL ADVIES EN BEMIDDELING ZAKELIJKE SCHADEVERZEKERINGEN. (ZZP/MKB) Inventarisatie van de risico s. Inventariseren

Nadere informatie

Verenigingen en VZW s Cover

Verenigingen en VZW s Cover Verzekeraar Verzekeringnemer Belfius Insurance NV VLAMO VZW 8 BIJLOKEKAAI 9000 GENT Belangrijke data Begindatum 01 januari 2015 Einddatum 31 december 2015 Jaarvervaldag 1 januari Duurtijd: De polis heeft

Nadere informatie

OVEREENKOMST LASTGEVING

OVEREENKOMST LASTGEVING 13/428 OVEREENKOMST LASTGEVING Tussen de ondergetekenden enerzijds:.., met maatschappelijke zetel te, KBO.., alhier rechtsgeldig vertegenwoordigd door haar...., de heer En anderzijds: Hierna de «lastgever»

Nadere informatie

Verblijfsovereenkomst Voor een assistentiewoning/flat voor personen met een handicap

Verblijfsovereenkomst Voor een assistentiewoning/flat voor personen met een handicap Verblijfsovereenkomst Voor een assistentiewoning/flat voor personen met een handicap Deze overeenkomst is geen huurovereenkomst en valt als dusdanig niet onder de toepassing van de huurwetgeving maar wel

Nadere informatie

PROCEDURES BIJ SCHADEMELDING AAN GEMEENTE

PROCEDURES BIJ SCHADEMELDING AAN GEMEENTE PROCEDURES BIJ SCHADEMELDING AAN GEMEENTE VOORAF. Deze procedures gelden voor; elke vorm van inbraak of vandalisme die schade aan het gebouw tot gevolg heeft, glasschades, schade ten gevolge van storm,

Nadere informatie

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST 1) Omschrijving van de arbeidsovereenkomst Artikel 3 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie