Naast Frankrijk en Italië is het ook in Engeland bezig, de hofcultuur, maar dat wordt te breed.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naast Frankrijk en Italië is het ook in Engeland bezig, de hofcultuur, maar dat wordt te breed."

Transcriptie

1 Hoorcollege 1 Kunst Algemeen Hofcultuur 16 de eeuw Italië, 17 de eeuw Frankrijk Algemene Inleiding Naast Frankrijk en Italië is het ook in Engeland bezig, de hofcultuur, maar dat wordt te breed. In de 16 de eeuw trouwt Hendrik II (Frankrijk) met Catharina de Medici (Italië). Hendrik IV (Frankrijk) trouwt met Maria de Medici (Italië). De ontwikkelingen in Frankrijk en Italië heeft invloed op andere landen. Later ook op de burgerij. Invalshoeken: 1) Italië heeft meerdere vorsten, Frankrijk heeft maar 1 vorst. Legitimatie van politieke visie op wereldlijke en geestelijke figuren via de kunsten Heersers met een absolute gave. Ze3 willen hun persoon plaatsen in de mythologische, historische en geestelijke context. Humanistische opvattingen in Italië. In Frankrijk wordt het koningschap gelegitimeerd door het geloof. 2) Architectuur + esthetica + persoonlijke visie op kunst om eigen visie ten gehore te brengen. Waardering voor het schone. Het schone wordt steeds belangrijker. In omgangsvormen en disciplines in de kunst. Het is een weerspiegeling van goddelijk en humanistisch ideaal. 3) Positie van wie het maakt en wie het laat maken. Politieke redenen kunnen invloed hebben. De kunstenaar is geen ambachtsman meer, hij wordt gewaardeerd omdat hij ideeën heeft. Hij heeft verstand van de artes liberales, ook van wetenschappelijke bronnen en de klassieken. Status hofkunstenaar: Hij is gewild om zijn talenten. Tijdens de 17 de eeuw in Frankrijk werd de positie van kunstenaars versterkt. Academies werden opgericht: Doelen: - Academie is instrument ter benadrukking van de positie van de koning - Kunst is propagandamiddel voor de daden van een vorst - Theoretisch instituut, geen praktijk. Bronnen ontleend aan Klassieken en Renaissancekunst - Academie is kweekvijver voor nieuw artistiek talent (in dienst verbreiding van de positie van de vorst) Talent wordt gewaardeerd aan wat academisch voorschrijven. 4) Vermaak in Italië, (tuin)- architectuur, kunsten, theater en dans. Soms nemen vorsten deel aan het stuk, soms niet. Soms plat, vaak meerder dimensies, het moet geleerd zijn. Franse vorst wend vermaak aan ten bate van positie. Koning moet vermaakt worden en moet het middelpunt zijn van de vermaak. Vermaak voor aristocratie om ze tevreden te houden. Frans koninklijk vermaak is uit op bewondering (van de vorst) en verwondering (door de aristocratie). Entertainment voor de aristocratie. 5) Toenemende Rol ontleend aan klassieke en empirische denkwijze. Proefondervindelijk. Hoe functioneren verschijnselen? niet meer goddelijke voorstellingen.

2 6) Sinds ontdekkingen andere werelddelen is Europees oogpunt groter en kleiner geworden. contacten met andere vorsten, Europese cultuur moet verbreid worden in andere werelddelen. De Europeaan met de wereld de Europese cultuur opleggen. Voelen zich bedreigd door Islamitische cultuur die betrekkingen moeten ervoor zorgen dat de Islamitische cultuur niet verder optrekt. Bespreking cultuur van het hof Italië Verschillende stadstaten met verschillende vorsten (families, heersers, vaak niet Koninklijk bloed). Inspiratie hofcultuur pausen in Rome. Hoogtepunt cultivering hovelingen algemeen aanvaarde beschavingscodes: etiquette Frankrijk Ontwikkeling één territoriaal gebied, Louvre en Versailles werd genegeerd. Dezelfde grenzen als nu. 1 vorst, Lodewijk XIV, absoluut vorst. Geïnspireerd door Italië. Huwelijk Hernik II en Catharina de Medici heeft Italiaanse cultuur binnen de muren van Frankrijk gebracht. De Medici s bestonden uit bankwezen en militairen. Italiaanse hofcultuur werd vertaald naar Franse hofcultuur. Context Engelse hofcultuur anders dan het vaste land. eigen ontwikkelingen Hendrik VIII. In Nederland was er geen noemenswaardige hofcultuur. Geen leidende politieke status voor de koning. 1648: Vrede van Münster In Nederland politiek en juridische en republiek. Oorsprong hofcultuur Portretbuste, nieuw, doorsneden metworst. Prachtige plooival grote beweeglijkheid waardoor het ophouden van het lichaam minder opvalt. Gian Lorenzo Bernini Portretbuste Lodewijk XIV, 1665 Ideaalbeeld vorst. Kijkt van ons af, koning kijkt onderdanen niet in de ogen. Hyacinthe Rigaud portret van Lodewijk XIV, 1701 Staatsieportret het zwaard (militaire positie kroon, positie als vorst, zwarte pruik)

3 Vergroot in breedte (mantel, binnen hermelijn en blauw), zodat je nog zijn benen kunt zien Zwarte, hoge pruik, status van een man. Hyacinthe Rigaud, Lodewijk in harnas Elegantie is belangrijk, mate van deftigheid. Europese hofcultuur uit Middeleeuwen ging terug op invloeden uit Middellandse zeegebied. Sporen uit Egypte. Karolingers, Grote hof van Romeinse cultuur, hofcultuur. Christelijke en klassieken. innerlijke en uiterlijke idealen worden samengebracht. Middeleeuwse vorst had enkele hoedanigheden: - Religieuze: zalving aanspraak wijsheid die Goed bezat (Salomon) - Dynastieke: door middel van erving en instandhouding dynastie, moest blijven voor hoven. Prestige was belangrijk. - Wereldlijke: wereldlijk, politiek en militair doel. Verantwoording kunnen afleggen. Trouw en toewijding van de ridder, de vorst moest worden vormgegeven. Middeleeuwen was geënt op Christelijk ideaal. Rafaello Stanzio, Portret van Castiglione. Hovelingen waren ook belangrijk voor hofcultuur. de deelnemers van en gebouw van hofcultuur is belangrijk. - Kunst van het vechten - Kunst van lichaamsbeheersing - Kunst van paardrijden - Kunst van de jacht (valken) - Kunst van toernooien Opgevoed in Christelijke waarden, theologie en rechten, letteren, tekenen, artes liberales. Christelijke ridder spreekt voor en met God. En onderdanen in het land. Mannen waren belangrijker dan vrouwen. Dynastie veiligstellen, vrouwen waren alleen maar voortplanting. Hoofse denken, met hoofse liefde. De positie van de vorst veranderd in de 13 de /14 de eeuw. - Opkomst stadscultuur opkomst geldhandel (economische voorspoed) emancipatieproces stedelijke burgerij Vorst raakte bekend met het wereldse. Meer gevoel voor realiteit. Maar beroept zich nog steeds op een goddelijke afgeleide. Vanaf 15 de eeuw werd het hof een bestuurlijk en cultureel centrum. Er komt een roep naar kunstenaars.

4 16 de eeuw Italië Soevereine staat Bevochyten werkelijkheid, één koninkrijk. Stadstaten, 2 koninkrijken: Napels en Sicilië. Italië is wat de grenzen betreft nooit veranderd. De staten bevochten en beconcurreerden elkaar. Heel veel soorten hofcultuur Creëren van nieuwe dynastieën. Heerser die niet uit een oud geslchat was door de nieuwe economische mogelijkheden. Condatieri, bank, avonturiers. Veel invloed voor vrouwen. De heersers waren afkomstig uit huis van Aragon (Spanje) of Monteverdo (Urbino) Bijdrage aan eigen hofcultuur. Middeleeuwen Renaissance Teruggrijpen op ideeën Humanisme houding die individu binnen de schepping diende weer te geven. Zocht uitgangspunten in het vermogen van de mens om zich te ontwikkelen, geschiedde door de rede en de deugd Imago Positie en afkomst duidelijk maken door middel van de kunsten en huwelijkspolitiek. Ideeën uit de Klassieke Oudheid. Vorst en hof omringde zich met de beste mensen die de ideeën van Arestoteles (voortreffelijkheid) nastreven. De Volmaaktheid (Plato) moest ook nagestreefd worden. Er werd veel van je verlangd. De vorst had de beste mensen nodig (historici, kunstenaars, schrijvers, filosofen en wetenschappers). De reputatie van de vorst moest door hen weergegeven worden. Imago had een grote betekenis, plaatste tegen de achtergrond van Klassieke Verhalen. Villa s laten bouwen, tuinen aanleggen, composities, theater vergroot ook het imago van de vorst. Verzamelingen van kostbaarheden: artificialia (kunstvoorwerpen), naturalia (bijzondere voorwerpen uit de natuur), en exotica (buitenlands, dierentuinen etc.). Door ten strijde te trekken tegen vijandige staten. Inhuren van mensen. Vorst heeft een hoveling nodig. Ben je pas als je een bijzondere opvoeding had genoten. Verstand van: - decorom (gedrag) - etiquette - tekenen - toneel - dansen - musiceren - Schrijven van gedichten/uiteenzettingen - artes liberales Beschikte over: - goede manieren - hoffelijk zijn - welbespraakt - veel ideeën hebben

5 - schoonheid kunnen cultiveren (tot ontwikkeling brengen) Hoveling had als doel autoriteit te verwerven, net als de koning. Muziek is van groot belang om te kunnen communiceren. Graag geziene gasten uit buitenlandse hoven. Artistieke eigenschappen bevordert door eigen cultuur. Bovendien speelde het gedrukte woord bij aan de verspreiding over hoe je je moet gedragen aan het hof. Franse hoveling. Jean Nocret Lodeewijk XIV en zijn familie als Olympische Goden, In Europa gingen vorstendommen zich vormen tot nationale staten. Lodewijk XIV, le roi soleil Geïmiteerd door veel buitenlandse staten. verbeeldde de persoon van de koning. Politiek, architectuur en kunst hadden een bijdrage; Koning Lodewijk XIV bevrijdde zich van zijn ministerraad en zorgde er voor dat er nog maar weinig adel was. De oude adel was grotendeels buiten spel gezet hofadel ceremoniële ondersteuning van de koning, maar hadden niet veel macht meer. Bestuurlijk werk geadviseerd door: - ambtsbekleders - ministers Nieuwe inzichten koning: koning was verantwoording verschuldigd aan ministers en regering. Het hof werd een instrument ter beheersing van de adel. Directe onderdanen werden afhankelijk gemaakt (geld). Iedereen ging dansen om dicht bij de koning te kunnen komen. Er ontstond concurrentie tussen de edellieden. Er waren paden die je moest volgen om er te komen. Een formele cultuur. Je beantwoordt de regels met hoe je je gedraagt. Reputatie van de koning het belangrijkst. De koning richt een groot aantal academies op. Deze voldoen aan de wensen en de eisen van de vorst.

6 Hoorcollege 2 Kunst Algemeen Hofcultuur 16 de eeuw Italië, 17 de eeuw Frankrijk Beeldend Kunstprincipes: translatio (vertalen), imitatio (imiteren) en aemulatio (eroverheen). Er was een dialoog tussen de Antieken en de Modernen. De oudheid werd gezien als een prefiguratie van het Christendom met behoud van de Oudheid ging men de cultuur met het geloof verbinden. In de hofcultuur was er een netwerk van hoofse relaties, vooral in het afsluiten van huwelijken. Aan het hof was vooral kennis, kennis waar mee de koning kon pronken. Koningen gingen elkaar overtreffen. Imagebuilding. Eindigt bij koning Lodewijk XIV. Kwam ook uit de Oudheid (Romeinse Keizers (Trajanus, Augustus en Alexander de Grote). Michelangelo, Da Vinci, Rafael en Titiaan. Michelangelo wordt door Vasari Il Divino de goddelijke Michelangelo genoemd. Da Vinci was Rafael kreeg een staatsbegrafenis. De kunstenaars werden aan het hof enorm gewaardeerd. In de Stanza Della Segnatura is een schilderij van Rafael. De schildering is in perspectief heel belangrijk om dat te kunnen!! De school van Athene. In het midden staan Plato en Aristoteles. Plato wijst omhoog, naar de ideale wereld, het paradijs. Aristoteles zegt kijk om je heen, wat zie je hier gebeuren? Empirische gedacht gaat in de 16 de en de 17 de eeuw een grote rol spelen in het leven. Gemaakt in opdracht van Julius II De Heer heeft de kosmos geschapen naar mathematische wetten. Dit is ook te zien in het schilderij. Vierkanten, het vierkant werd belangrijk als grondplan. Allemaal filosofen, wetenschappers, etc. Rafael wist hoe je moest zijn in de omgang. En hij zet eigentijdse mensen neer als mensen uit de Oudheid, de filosofen etc. Filosofie: rationele waarheid Justitia: rechterlijke waarheid Poëzie: dichterlijke waarheid Theologie: goddelijke waarheid Justitia is een van de grootste deugden die er zijn. Latijnse inscripties: Latijn was de voertaal. Griekse inscripties: Grieks was de taal van het orakel. Hiërogliefen: Ze wisten niet meer wat er stond, maar het was de taal van Mozes. Lucht sanguïstisch kindtijd. Michelangelo was de andere grote schilder. Vasari schreef een boek over de levens van de grootste kunstenaars.

7 Hogere geest is verdeeld in de rede van de geest - rede geest - logisch intuïtief - verstandig scheppend - daadkracht contemplatie - Vita achiva (actief leven) vita contemplativa (nadenkend leven) - Jupiter Saturnus God beslist alles. Als koning leef je actief, kennis vergaren etc., en naar boven kijken. God trouw blijven. Michelangelo krijgt een opdracht om een graf te maken voor twee broers van de Medici s. Het heeft een vierkant grondplan. Links Lorenzo: Romeins soldaat, daadkracht, open, Jupiter. Rechts Giuliano: intuïtief, gesloten, spaarzaam, Saturnus. Lorenzo: dageraad en schemering (liggen bij de beelden) Giuliano: dag en nacht (liggen bij de beelden) De kosmos staat met elkaar in verband. Het zijn types die hij heeft afgebeeld. Temperamenten, rivieren (aarde) uit de onderwereld, dagdelen, vita activa/contemplativa. Opvolgers van Plato. Theosofie: het opklimmen van de ziel naar de hemel. Je kan niet alleen maar zeuren, je moet een actief leven leiden en kennis vergaren. Op aarde ben je gebonden aan tijd. Je wilt alles onderzoeken. Platonische academie, teruggaan naar Plato. Het ideale, wat is dat? Regels: schilderkunst is wetenschap Alberti: disegno, een onderscheid Fibonacci-reeks Vitruviaanse man Da Vinci, in eerste instantie door Vitruvius neergezet. Ideaalbeeld van de mens. Je moet weten hoe een lichaam er van binnen en van buiten uit ziet. Leonardo was meer wetenschapper dan kunstenaar. Lichamen worden steeds beter getekend. Andreas Vesalius: Humani Corpus (Andries Wesel) Rond 1450 had je allerlei verzamelingen omd e schpepping vn God te kunnen doorgronden, om een idée te krijgen van de kosmos. In Italië heette het een studiolo. Je had er naturalia (natuur), artificialia (wat door kunstenaars gemaakt is) en exotica (uit andere werelddelen). Isabella d Este, Mantua: Grotto en studiolo om contemplatief te kunnen zijn (om na te kunnen denken)

8 Urbino Battista Sforza della Francesca En profil, net als op munten en hoe keizers worden afgebeeld. Hij kreeg alle kardinale deugden, zij kreeg alle goddelijke deugden. inspireerde afbeelden. Het paleis. Hij trok zich terug in de antichambre, daarnaast was een kleine kapel. In zijn studiolo liet hij alle personen die hem Muziek staat voor de harmonie maar ook voor de goddelijke oorsprong van de personen. Oividius Methamorphosen. relaties, liefdesrelaties. Ekphrasis, descriptio: literaire beschrijvingen van kunstwerken Plinius - Naturalis Historia Philostratus, d Este - Imagines (het nut van een schilderij) Lucianus - Waargebeurde geschiedenis Een exact zelfde schilderij maken Mythologische schilderijencycli. - Mantua, d Este: deugden, Venus - Mantua, Gonzaga: metamorphoses, Amor en Psyche Neoplatonisme door intellect (kennis) en via de wil. Ook via de liefde. Met liefde kom je overal. Mantua Een van de belangrijkste schilders was Mantegna. Lucovico II Gonzaga Een zoon moest koning worden, en anders een hoge functie in de kerk bemachtigen. Romeinse keizers zijn grote voorbeelden voor de deugden. Francesco Gonzaga, trouwde met Isabella d Este. Zij was beschermvrouw van de kunsten. Getekend door Michelangelo, Titiaan heeft haar geschilderd, en Rubens heeft naar aanleiding van Titiaans schildering haar ook een keer geschilderd. Hij was altijd op het slagveld. Maar je moest altijd trouw afleggen aan de Heer. Koraal staat voor het boze oog. Als Venus in het spel is laat Mars al zijn wapens vasllen. Belangrijk zijn de muzen van de God Apollo. Mangtegna: Minerva verjaagd de ondeugden (in opdracht van Isabella d Este, in haar studiolo). Mantegna Parnassus Lorenzo Costa De kroning van een dame Hele fijne thema s die ze heeft verzameld. Het gaat altijd om de goddelijke liefde.

9 Alles wat je niet uit de Oudheid te pakken kon krijgen liet je gewoon maken kunstagenten. Lorenzo Lotto (Andrea Odoni). Titiaan Jacopo Strada Tintoretto Ottavia Strada zeer geilde mensen, konden te pakken krijgen wat de mensen aan het hof wilden. De bucolische (pastorale/herders) poëzie is in oorsprong een literair genre uit de Oudheid. Men dacht dat herders echte liefde hadden. Om hierover na te denken had je een Villa Urbana, een huis op het platteland. Voor rust en liefde. Komt al voor bij Vergilius: Liefde overwint alles. Aeneas (vluchtte uit Troje, heeft Rome gesticht) Fredericus Gonzaga Kamer van Amor en Psyche. Het moest overweldigen. In Florence zat de familie De Medici. Cosimo had de macht. Trouwde met Eleonora del Toledo Orpheus kon met zijn klanken de natuur bedwingen. Andrew Graham Dixon. Bernardo Buotalenti Oud met nieuw gecombineerd. Je moest verbaasd staan. Machinerieën. Theater. Alles komt eigenlijk uit de Oudheid. Salone dei Cinquecento in Palazzo Vecchio. alle gevechten die de stad gewonnen had (Florence). Legitieme heerser. Zoon hield zich bezig met wetenschap. Eigen studiolo. Met de vier elementen wat hij verzamelde kwam in de eigen muur (koraal kwam bij water). In Frankrijk bestaat de cultuur uit Italië. Dat komt doordat Catharina en Maria de Medici naar Frankrijk waren verhuisd (doordat ze trouwden met Franse koningen). Ze namen hun gehele hofhouding mee. Spiegelzaal (Versailles) komt ook uit Italië. Sabbioneta, Il Corridor Kunstenaars aan het hof waren zeer zelfbewust. Dat is te zien aan de zelfportreten. Louis Le Vau Charles le Brun

10 Hoe moet je uitdrukkingen weergeven? allemaal regels worden gegeven door koning Lodewijk XIV. Iedereen is bezig met de kosmos, maar koning Lodewijk XIV is het middelpunt. 1. Vuur ==> warm en droog: gele gal: cholerisch 2. Lucht ==> warm en vochtig: bloed: sanguisisch 3. Water ==> koud en vochtig: flegma: flegmatisch 4. Aarde ==> koud en droog: zwarte gal: melancholisch.

11 Hoorcollege 3 Kunst Algemeen Hofcultuur 16 de eeuw Italië, 17 de eeuw Frankrijk Muziek Italië, heel veel stadstaten. Alle families hadden huneigen cultuur. De belangrijke families hadden een eigen wapen. Nu bestaan ze nog. Als je naar de pausen kijkt, zie je de wapens terug. Het waren rijke en belangrijke families. Zij hadden allemaal eigen componisten, hofcomponisten. Vlaamse polyfonisten, uit het zuiden Nederland. Ingewikkelde polyfonie. Veel componisten naar Italië om les te geven in Italië. Orlando di Lasso schreef motetten. De tekst werd door verschillend stemmen gezongen, verschillende teksten onverstaanbaar. Ze zingen hun eigen lijn door elkaar heen Monteverdi: een nieuwe, verstaanbare manier: seconda prattica. - De Palestrina ging missen componeren, onder invloed van Lassus. Typische kerkmuziek. Muziek had verschillende functies gekregen: - aankondiging: er is iets belangrijks aan de hand tromgeroffel en blaasinstrumenten (van koepel) Instrumentengroepen afwisselen gebeurde veel. Er kon ook gezongen worden. De gezongen muziek kon ook instrumenteel gespeeld worden. Echo in de kerk tegenover elkaar spelen, maar ook dat je elkaar na doet. Wereldlijke muziek werd steeds belangrijker. Frottola (een frutje) Homofoon: een melodie Polyfoon. Ze deden elkaar na, maar het volt elkaar op. Muziek werd gedrukt met blokjes. Heidens karwei. Hovelingen musiceerden zelf, werden vermaakt met spektakel. Camarata: Soort academie. Voer muziek, wat kun je vastleggen? Veel vaktermen uit de muziek zijn in het Italiaans. Trionfo gespeeld door blazers. ter ere van iets belangrijks Minerva werd beschermheilige van de stad Siena. Wisselen van hoge en lage stemmen en wisselingen van tempo. Je componeerde voor wie het maar wilde spelen. Ze hielden geen rekening met een instrument. Hielden er globaal rekening mee. Over de hemel: fluiten, snaarinstrumenten, harpen, trompetten voor de herders. Instrumenten verbeterden zich steeds meer. ook in families ingedeeld, op stem. Dan kon dus de kerkmuziek op muziek worden gezet. In de kerk mochten nog steeds geen instrumenten, in de wereldlijke muziek wel. Pythagoras rekende de toenen uit, maar liep vast onderzoek naar stemming van de instrumenten in 1680 werd dit gedaan alles wordt een beetje fout gestemd, want dan kon je over naar andere toonladders. Di Vincentio Galilei (vader van Galileo) je moet instrumenten anders stemmen. Musicus moet muziek lezen en meerdere instrumenten kunnen bespelen. Vrouwen moesten elegant zijn. Aan het hof wilden ze eigen hofliedjes kunnen zingen + alles was in het Latijn. Petrarca schreef al in 130 in het Italiaans vernieuwend. Twist over het schrijven in Latijn of in het Italiaans. Nu ook in dialect villanella volksliedjes met een wereldlijk onderwerp

12 kon niet aan het hof liedjes die erop leken madrigaal ingewikkelder, in het goed Italiaans. veel waardering Al snel werden de madrigalen gekoppeld: een aantal madrigalen achter elkaar. - Contrappunto bestiale homofoon wel meerstemmig cantus firmus polyfoon (verschillende even belangrijke melodieën door elkaar homofoon Niet heel hoofs (netjes en beschaafd) maar werd wel aan het hof gedaan. - Amfiparnaso madrigale komedie typetjes van commedia dell arte tekst is grappig Poging tot een reconstructie. Beeld geven van die tijd. Voorbode voor de Camarata (wijzen in Florence) wilden terugkijken naar de Grieken. Ze snapten de notatie echter niet. Camarato: astrologie, filosofie, kunstenaars Maria de Medici en Hendrik IV opera: Euridice gemaakt Gonzago en Striggi. Men zag er toch wel wat in al was het een fiasco. Medici s hadden Péri Frankrijk Gonzago s hadden Monteverdi die was veel creatiever dan de componisten in Frankrijk bij Mantua. l Orfeo (publiek bij het drama betrekken, liefde, God en het hiernamaals drama door muziek Alles laten zingen geeft stilistisch meer eenheid. Humanistisch manifest. Schoonheid, opvoeden Monteverdi was heel belangrijk, maar eigenlijk is hij later dan de tijd die behandeld wordt. Harnoncourt, opera zo authentiek mogelijk nagespeeld wij verstaan het niet (Italiaans) maar je hoort en ziet het wel Er kwamen regels om gevoelens uit te drukken. Orfeo heeft een hoop vast symbool van Apollo. Geestelijk: Mis, motet Wereldlijk: Kunstlied, volkslied, instrumentale muziek, dansen. Veel veranderingen in maat, heel erg meerstemmig. Barok Oratorium in de kerk (geestelijke opera)

13 Versailles, Lodewijk XIV En suite gebouwd; je moet door alle kamers om in de volgende kamer te kunnen komen. In het midden is de slaapkamer van Lodewijk XIV, dat was de belangrijkste kamer. Lodewijk XIII componeerde zelf instrumentale en vocale muziek. klavecimbelachtig, maar ook een vocale versie. Tu crois ô beau soleil Lodewijk XIV kwam dus uit een muzikale familie. Er was al invloed uit Italië. Divertissement (tussenstukken), gelegenheden, tijdens het eten. Ook voor het gewone volk. Voor ontspanning en opluister. Carrousels waren oorspronkelijk een rit op het paard op het binnenplein. Groot verschil met Monteverdi. Het orkest wordt vooraf samengesteld met strijkers, enkele trommels, koperen blazers, blazers en vooraan een klavecimbel, waar de dirigent op speelde. Later veranderde dit. Lully en Molière. Molière wilde actueel zijn en een spiegel voorhouden. was een beetje stout. Recitatore: niet gezongen, niet echt gesproken. Zingend spreken. Molière (of Monteverdi, ik weet het niet meer) Lodewijk had veel muziek. Een kok

14 Hoorcollege 4 Kunst Algemeen Hofcultuur 16 de eeuw Italië, 17 de eeuw Frankrijk Drama Tekst: het deel over Italië en over Frankrijk (dus Spanje, Engeland en Nederland niet leren, misschien wel lezen). Italië en Frankrijk in de 16 de en de 17 de eeuw. Molière, uit Frankrijk levensverhaal Italië en Frankrijk Het Middeleeuws theater was vooral geestelijk toneel, dominante vorm. Bijna altijd verbonden met religie. Men stopt er niet zomaar mee in de Renaissance. Het wordt verboden door de kerk. Religie staat minder centraal in het leven. Men gaat neerkijken op theater. In de Middeleeuwen ging men naast elkaar verschillende locaties verbeelden, geen eenheid van plaats simultaan decor. Ook theater op karren. Het publiek blijft staan, de karren rijden langs. Kan lang duren, bijvoorbeeld een aantal dagen. Het leven staat dan in het teken van theatrale dingen. Later wordt er korter gespeeld, theater waarna je weer wegkan. Boek: Het leven van de heer Molière Michail Boelgakov. Lodewijk hield erg van de stukken van Molière. Het bijzondere van deze tijd is dat kunstenaars wereldfaam hadden en bekend werden in het land. Ze krijgen een status als van een koning. Molière is een van de eerste die van uitschot tot zeer gewaardeerde kunstenaar veranderde. Molière komt uit een gewoon milieu, eenvoudig. Zijn vader was een handelsman en die wilde dat zijn zoon dat ook werd. Maar Molière was meer geïnteresseerd in theater. Marktpleintje waar theater wordt opgevoerd. Acteren was iets verwerpelijks. Rond de Renaissance waren er groepen acteurs die rontrokken. Het was uitschot Molière mocht dus niet spelen van zijn vader; van opa mocht hij studeren, hij brak zijn studie af en richtte een theatergroep op: Illustre théatre. Theater en prostitutie heeft heel lang met elkaar te maken gehad. Italië, 16 de eeuw Het theater uit Italië is na 100 jaar ook naar Frankrijk gegaan. Italië was nog niet één land. Alle vorstendommen willen laten zien hoe belangrijk ze zijn spektakelstukken. Enorme constructies. Was voor de hovelingen. Belangrijk om aan het te laten zin dat je belangrijk was. (Door Lodewijk XIV over gedaan). In de 16 de eeuw was er veel invloed van bronnen uit de Oudheid. Ook in theater (Griekse en Romeinse tragedies en komedies). In Italië leeft men tussen enkele Griekse en voornamelijk Romeinse theaters. Men gaat de theaters nabouwen. Téatro Olympico, overgenomen van Romeins theater, met aanpassingen. Vitruvius heeft geschreven over Romeins theater, neemt hem als voorbeeld. Ook nieuwe dingen maken. manto: soortlijst, onzichtbaar Men kon in Grieks/Romeins theater alleen af aan de achterkant Coulissen. Je kon er ook op schilderen diepte.

15 Kunst- en vliegwerk (ook al bij de Romeinen) Italiaans theater blonk uit in spektakel. Toneelstukken Griekse/Romeinse stukken lezen, vertalen en navolgen. Translatio: vertalen Imitatio: nadoen Aemulatio: eroverheen/verbeteren Zeker bij de Fransen, zij zijn erger in het navolgen van de regels dan de Italianen. In een voorstelling wil men niet meer verschillende verhalen vertellen (net als bij de Grieken). Heel belangrijke verandering ten opzichte van de Middeleeuwen. Men gaat nu maar enkele belangrijke dagen vertellen uit het leven zuiverheid. Een verhaal centraal stellen: - Eenheid van handeling - Eenheid van tijd (binnen een beperkte tijd) - Eenheid van plaats (op een locatie) Men wil iets laten zien dat gebeurtenissen de wetten der noodzakelijkheid of waarschijnlijkheid opvolgen. Je moet iets noodzakelijk doen, daarom gebeurt het ook. Deze eenheden voert men terug op Aristoteles. Hij heeft een tekst geschreven over het Griekse theater/tragedie. Zoekt erin erg naar eenheid, naar een noodzakelijkheid. Men leest de Griekse en Romeinse tragedies vanuit Aristoteles standpunt. Het boek heet poetica. Classicisme in het theater baderen op de Klassieken. Men neemt ook iets anders over van de Grieken: het ernstig en het luchtig theater: tragedies, komedies, satyrspelen (parodies op de mythen); pastoraal theater. In de Middeleeuwen kon men makkelijk spotten met bijvoorbeeld de Bijbel. Shakespeare mengt het luchtige en het ernstige theater door elkaar. Het acteren is heel formeel, zeker in de tragedies. Alle belangrijke gebeurtenissen er uit filteren en dat wordt gespeeld. Voor de komedie is men wat soepeler. De Italianen kunnen er niet echt leven in blazen, het wordt niet echt interessant gevonden. Er worden wel opera s opgevoerd, maar niet echte tragedies of komedies. Maar de commedia dell arte wordt ontzettend populair. Was niet zo strikt. Je hebt geleerde komedie: commedia erudita en de commedia dell arte (ambachts- /beroepskomedie). Theater die gespeeld werden door beroepsacteurs. Op pleintjes. Zeer populair, maar door de geleerde mensen werd er eerst een beetje op neergekeken. Later werd er ook in de hogere kringen mee gepronkt. Typetjes. Maskers waren belangrijk. Pantalone, Arlequino. Vaste personages die verschillende keren terugkomen in verschillende stukken. Een masker dwingt je om lichamelijk te spelen. Fysiek, levendig. Vaak weinig tekst, maar veel uitbeelden met lichaamstaal. Vorm ontstaat in Italië. Het was een bron waar men naar terugging in de 20ste eeuw, want het was zo levendig. Een van de grote wortels.

16 In Frankrijk neemt men een heleboel over van Italië. In Frankrijk is nog strenger in de leer aan de Académie Française. Pierre Corneille: belangrijke toneelschrijver. Komedie en tragedie Jean Racine: belangrijke toneelschrijver: tragedies Slaagt er in om en heel streng in de leert e zijn, maar ook is hij goed in staat om het levendig te houden. Wel allemaal in woorden, verheven taal. Ze willen ook geen decorwisselingen meer. Zo wel, dan in het donker. - Molière L illustre théâtre, grote mislukking schilden ze gaan de hort op. Men neemt niet alleen tragedie over, maar ook komedie. De Fransen gaan de Commédia dell arte vermengen met de commédie erudite. Onder andere Molière. Molière, een rondreizend gezelschap. Meen keek hier echt op neer. Zwaar bestaan, jaar of 16 gedaan, waar we niets over weten. Hij wilde het liefst tragedies opveoeren, spelen. Hij gaat komedies schrijven. Hij kreeg steeds meer succes hiermee. Op een gegeven moment kwam hij op een plaats waar hij al komedies had gespeeld, hadden ze dus nieuw materiaal nodig. Dus hij ging zelf schrijven. Hij was een goede speler én schrijver. Bekend in het hele land. Meer vaste voeten in de grond. Geschilderd door Mignard, die ook vorsten schilderde! Een kunstenaar wordt dus belangrijk. Molière ging steeds beter. Als je geen beschermheer had, kon je weinig. Molière had wel een beschermheer, maar door Mignard mocht hij spelen voor de broer van de koning. De koning was er ook bij. Hij begon met een tragédie, koel ontvangen, en daarna komedie. Onder bescherming van broer koning (Filip), later door koning Lodewijk XIV. Had ook andere toneelgroepen in dienst: onenigheid. Toelage van de koning, maar hij moest leven van de inwoners van Parijs. Molières types lijken wel op de typen van de commedia dell arte, maar ze waren geen commedia dell arte groep. Hij ga ze meer tekst. Molière maakte de commedia dell arte tot literatuur. En spotte met alles en iedereen, op een na: de koning. Hij wist haarscherp de problemen er uit te halen en de personen waren heel levendig geschreven. Hij maakte daarom de koning belangrijker dan de adel. Maar spotte ook met de kerk, dat vond de kerk niet leuk. En de kerk had veel invloed op Lodewijk XIV. Tartuffe werd verboden net als Don Juan. Waarom werden die stukken verboden? Iemand doet of hij een geestelijke is, maar hij is het niet.. Je ziet dat het een schijnheilige is. Italianen spotte met het geloof zelf. Daar zijn de geestelijken niet zo gevoelig voor. Maar Molière spotte met de personages van de kerk. Molière werd peetvader over kind van Lodewijk XIV. De kerk bleef het theater verketteren. Toneelspelers moesten op hun sterfbed de kunst afzweren, anders kreeg je geen christelijke begrafenis. Molière had het toneel niet afgezworen, maar kreeg uiteindelijk toch een christelijke begrafenis.

17 Hoorcollege 5 Kunst Algemeen Hofcultuur 16 de eeuw Italië, 17 de eeuw Frankrijk Dans Lodewijk XIV Hofballet (klassiek/academisch). Ontwikkeling theaterdans combinatie theater en dans: De beweging (dans) beeldt iets uit (theater), begint in de Renaissance. Het bestaat uit oudere vormen dans-toernooien (paardendressuur patronen (zegt iets over de manier waarop er gedanst werd lijnen) Middeleeuwen - Hoofse dans hofdans - Standenmaatschappij adel, geestelijken, burgerij - Bourgondië leidend in ontwikkeling hofdans 15 de eeuw - Dansonderricht door rondtrekkende jongleurs (vaak joods belangrijk in het leven) Wat werd er gedanst? Bijna uitsluitend bewegen van voeten en bovenlichaam kwam door de kleding die werd gedragen. Populaire dans: Carole Bas-danse: geen of weinig sprongen. Statige dans, deftig bewegen. Er zaten vaste onderdelen in de dansen. Hoe weten we dat? dansnotatie (de dansen werden genoteerd) Je hebt een instructeur nodig om de notatie te kunnen lezen. Later werd er in een code genoteerd, zodat meer mensen de notatie lezen konden. Waarom moet het opgeschreven worden? Dans speelde een rol in meerdere lagen van de bevolking. Thoinot Arbeau Orchessographie ( ) Belangrijk om afbeeldingen waarin staat hoe je moet dansen. Maar je moet al wel kennis van dansen hebben. Als je aan een hof woont behoor je te laten zien hoe goed je kunt dansen. Dat gaat terug op Aristoteles Ethica Nicomachea: als je je lichaam kon beheersen liet je zien dat je intelligent was. Dus aan het hof telde: Je moest kunnen dansen, wilde je een hoveling zijn. Wat moet een goede danser kunnen: - Met verfijnde gratie bewegen Tegen Moresca (gemaskerd bal) dan ben je anoniem en kun je zo gek doen als je wilt. Aan hoven werd de brante gedanst in de Renaissance. Was iets gevarieerder: stappen, wijsvinger, klappen, springen. Het feit dat er steeds meer gesprongen wordt in de dans is een opzetje naar de hofdans. Castiglione vond dit niet goed, maar hij werd genegeerd. Pavane: ingehouden, plechtige dans, lijkt op bas-danse. Gaillarde: snellere dans, sprongen werden complexer bij de mannen. Allemande Parendans in processie gelopen. Complex.

18 Volta Man tilt vrouw op en draaiende beweging Dans was onzedelijk door het lichaamscontact. Weet hoe je een buiging moet maken. De dansen worden steeds complexer. Je moet ook sprongen maken. Je redt het niet meer met een leraar of notitieboekje dansmeesters. Zorgt ervoor dat je veel dansen, veel stijlen kent je lijkt ontwikkelder. Het zijn nog steeds rontrekkende mensen, gespecialiseerd en op de hoogte van de etiquette. Dansmeester kon ook schermen beheersing. Dansmeester kon spektakels organiseren. Je kunt hofdansmeester worden. Goede positie. Publiceerden dansboeken; notatie, etiquette, passen, muziek; allemaal staat het er in. Codificatie. Teruggrijpen op Klassieke bronnen. - Domenico de Piacenze: eerste bekende dansmeester Arte Saltandie et choreas ducendi Aandacht voor Aristoteles. Je moet het je goed kunnen herinneren. Als je goed kunt dansen, ben je binnen. - Guglielmo Elorea da Pesaro: werkt voor verschillende hoven - Fabrizio Caroso da Sermoneta Balletto dans Choreografie met muziek en etiquette. - Cesare Negri: Werkt voor belangrijke hoven (Visconsi s, De Medici s, d Este s. Figurendans. - Francois de Lauze Plié en élevé (strekoefeningen aan de bar). - Antonio Cornazona, edelman Niet minderwaardig om dansnotatie te schrijven. - Caroso: kledingvoorschriften Alles wat je doet is gebaseerd op klassieke bronnen. Hofballet is iets anders dan de hofdans. groot spektakel al een klein beetje spektakel Je beheerst je lichaam en bent het waard een hoveling te zijn. Intermedi! Tussenstukje bij banket wat steeds wordt uitgebouwd. Elke belangrijke gebeurtenis werd gevierd met een banket. Tussenstukjes bestonden uit pantomime, muziek of dans. Het wordt gecombineerd met spektakel. Het word een zelfstandige uitvoering. De meest grote spektakels waren aan het hof van De Medici. Dagenvullend programma. Het organiseren hiervan is de taak van een dansmeester. Theatrale effecten etc. komt van de trionfi (triomfoptochten). Het moest steeds extravaganter worden. Je moest beter zijn dan andere families.

19 Comedia dell arte Het statige is verdwenen, vertier; het hofballet komt onder andere door de commedia dell arte. Men ging meer sprongen maken: zapetto (hopje) begonnen ze mee. Uiteindelijk maakte mannen grote sprongen en hielen tegen elkaar etc. Vrouwen mochten dit niet! (springen). Balletto Bij hofballet draait het om het hele hof hovelingen dansen bij de hofdans. behoefte aan geleerde dansers Omdat het steeds moeilijker wordt met alle sprongen en passen etc. In het hofballet zie je de combinatie van disciplines. Pleiades: denken na over hoe de muziek en dans er in de Oudheid uitzagen. Baïf Ballet Masqué: nadruk op aankleding Ballet Comique: met doorlopend verhaal Ballet Mélodramatique: muziek Catharina de Medici Introduceert hofballet aan het Franse hof. Het hele hof ging mee. Ook dansmeesters. In Frankrijk wist men niet precies hoe ze in Italië dansen, maar hierdoor wel. Ook konden de dansmeesters spektakels organiseren, dus nu ook in Frankrijk. Ballet Comique de la Reine Louise, ,5 uur. Figuurdansen, maar ook optochten gouden frankstukken. Dat was alles wat er in de kas zet, alles ging op aan zo n stuk. Artistieke eenheid (Aristotelische eenheid van handeling, plaats en eenheid). Met dit soort spektakels! Om het hof te promoten. Van hofballet naar klassiek (academisch) hofballet Strikte regelgeving. Frankrijk, Lodewijk XIV belangrijkste staat in Europa. Ontstaan hofopera door Lully. Het hofballet wordt overgenomen door het Koninklijke hof. Lodewijk XIV was een goede danser. Lodewijk XIV danste ook en noemde zich ook Zonnekoning. Regelgeving wordt steeds sterker. Multimedia: alle disciplines bij elkaar. Politieke boodschap. Koning is het middelpunt. Antieke bronnen. Gebruik maken van recitatief (gezongen/gesproken tekst).

20 Lodewijk XIV was een absoluut vorst. Hij had alle macht. Versailles: Alle hovelingen werden verplicht om in Versailles te gaan wonen veel spektakel om ze te vermaken. Daarvoor is de tuin aangelegd. Alles draait om Lodewijk XIV. Ballet de la Nuit: komt op als zon, zon verslaat het slechte; Lodewijk verslaat al het slechte. Veel gewerkt met machinerieën. Wordt meer opera, later. Lully heel belangrijk, invloed op muziek. Molière: Le Bourgeois Gentilhomme. Lodewijk XIV richtte academis op: Académie Royale de Danse (1661). Met Koninklijke invloed, dus hij kon veel invloed uitoefenen. Dansers die alleen maar dansen. Hovelingen mochten niet meer dansen (te oud om zelf te dansen? Dansers alleen maar dansen) Code: professional Basisposities vastgelegd. Buitenwaarts draaien. Onnatuurlijk is heel fraai. Eigen notatiesysteem: Pierre Beauchamp (directeur Academie) Veel aandacht voor sprongen danse haute of elevatiedans. Maar de sprongen waren nog beperkt door het kostuum. Dankzij notatie, academie en de moeilijkheidsgraad van de dans kwamen er professionele dansers. Klassiek ballet is voor dans, hofballet was er niet alleen meer voor dans.

ART HISTORY. V4 Renaissance 1400-1530

ART HISTORY. V4 Renaissance 1400-1530 ART HISTORY V4 Renaissance 1400-1530 Tijdlijn Renaissance = wedergeboorte van de klassieke cultuur De klassieken zijn het grote voorbeeld. Het aardse leven is belangrijk. De mens bepaalt het eigen lot.

Nadere informatie

ART HISTORY Renaissance. V4-cp3 De Renaissance

ART HISTORY Renaissance. V4-cp3 De Renaissance ART HISTORY Renaissance V4-cp3 De Renaissance 1400-1530 Tijdlijn Invloed van steden en haar burgerij groeit steeds verder. In Italië ontstonden sterke stadsrepublieken. Het bestuur bestaat uit vooraanstaande

Nadere informatie

ART HISTORY Barok en Classicisme

ART HISTORY Barok en Classicisme ART HISTORY Barok en Classicisme H4-profiel Barok 17e eeuw Classicisme 18de eeuw ART HISTORY Barok en Rococo H4-profiel 17e eeuw Barok De barok is een Europese stijlperiode die aan het begin van de 17e

Nadere informatie

1 keer beoordeeld 13 juni 2018

1 keer beoordeeld 13 juni 2018 1 Samenvatting door Pauline 1562 woorden 1 keer beoordeeld 13 juni 2018 Vak CKV Hofcultuur in de 16e en 17e eeuw onderwerp 2: Hofcultuur in de zestiende en zeventiende eeuw Accenten binnen het onderwerp:

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

Toets 5 VWO Hofcultuur Kunst: beeldende vormgeving dans drama muziek algemeen

Toets 5 VWO Hofcultuur Kunst: beeldende vormgeving dans drama muziek algemeen Toets 5 VWO Hofcultuur Kunst: beeldende vormgeving dans drama muziek algemeen Deze toets bestaat uit 7 vragen. Bij de laatste 2 vragen over muziek in de hofcultuur horen geluidsfragmenten die een half

Nadere informatie

Functies en Invalshoeken Kunst

Functies en Invalshoeken Kunst Inleiding Kunst Algemeen Functies en Invalshoeken Kunst Overal om ons heen zien we kunst: of het nou in de gangen van school is, in het museum, of in een kerk het hangt er vol mee. In heel uiteenlopende

Nadere informatie

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in 750 0 500 Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in God 4 de 10 de eeuw 10 de 13 de eeuw 13 de

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

Hofcultuur in de 16 e en 17 e eeuw 1. INLEIDING

Hofcultuur in de 16 e en 17 e eeuw 1. INLEIDING Hofcultuur in de 16 e en 17 e eeuw 1. INLEIDING Opdracht 1.1 Inleiding a. Waarin verschilt de hofcultuur in de Middeleeuwen van die in de stadstaatjes van Noord-Italië tijdens de Renaissance. b. Beschrijf

Nadere informatie

Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500)

Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500) Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500) Algemeen Als je aan de Middeleeuwen denkt, dan denk je waarschijnlijk aan grote kastelen, ridders en jonkvrouwen. Natuurlijk, dit is een gedeelte

Nadere informatie

Schemaopdracht Hofcultuur

Schemaopdracht Hofcultuur Schemaopdracht Hofcultuur Joosje ter Velde en Juul van Stokkom, ABV Beeldende Kunst Italië bestond in de 16 de eeuw uit verschillende stadsstaten. Enkelen van deze staten werden bestuurd door rijke families.

Nadere informatie

Inleiding geschiedenis Griekenland

Inleiding geschiedenis Griekenland Europa rond de Middellandse Zee rond 500 v. Chr. Sint-Janslyceum s-hertogenbosch, Theo Manders Inleiding geschiedenis Griekenland Rond 2000 v. Chr. Stedelijke centra: Op Kreta, Minoische cultuur Op Griekse

Nadere informatie

DE FAMILIE VAN LOON 130 _

DE FAMILIE VAN LOON 130 _ DE FAMILIE VAN LOON Mooi idee: je familie en huis jarenlang laten portretteren door schilders en fotografen. De roemrijke familie Van Loon uit Amsterdam deed dat. De indrukwekkende stapel familieportretten

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

Mens- en wereldbeeld - HV 12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61301

Mens- en wereldbeeld - HV 12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61301 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 25 June 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/61301 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Inleiding geschiedenis Griekenland

Inleiding geschiedenis Griekenland Europa rond de Middellandse Zee rond 500 v. Chr. Sint-Janslyceum s-hertogenbosch, Theo Manders Inleiding geschiedenis Griekenland Rond 2000 v. Chr. Stedelijke centra: Op Kreta, Minoische cultuur Op Griekse

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

De klassieke tijdlijn

De klassieke tijdlijn De klassieke tijdlijn In de lessen geschiedenis heb je waarschijnlijk al gehoord over de tijdlijnen, of de historische periodes en waarschijnlijk ook over exacte datums zoals 476. In dit documentje kom

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag door Lotte 1570 woorden 19 juni 2017 3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Tijdvak: Tijd van Grieken

Nadere informatie

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool)

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Paul Knöps Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door het lectoraat Christelijk leraarschap

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

Romeinen. Romeinen. Germanen

Romeinen. Romeinen. Germanen Romeinen Romeinen Grieken en Romeinen lijken op elkaar qua levensstijl. Het Romeinse rijk is ontstaan in Rome (753 v. Chr.). De Romeinen kwamen 50 v. Chr. naar Nederland. De Romeinen hebben het Latijns

Nadere informatie

Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur?

Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur? Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur? De bijzondere plaats in staatskundig opzicht en de bloei in economische en cultureel opzicht van de Nederlandse

Nadere informatie

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800 Onderzoeksvraag: Op welke gebieden wilden de Verlichtingsfilosofen de bestaande maatschappij veranderen? Rationalisme = het gebruiken van gezond verstand (rede/ratio) waarbij kennis gaat boven tradities

Nadere informatie

Werkboek klas 2 Hoofdstuk 3

Werkboek klas 2 Hoofdstuk 3 Werkboek klas 2 Hoofdstuk 3 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Marco Harmsen 13 oktober 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/67292 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750.

De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750. Barok 1. Wanneer? De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750. Wat bestond er al? Scheepvaart. Verre afstanden moesten per boot afgelegd worden. Zelfs de duikboot bestond

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Literatuurgeschiedenis

Samenvatting Nederlands Literatuurgeschiedenis Samenvatting Nederlands Literatuurgeschiedenis Samenvatting door een scholier 772 woorden 19 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Dautzenberg Nederlands Literatuur geschiedenis Middeleeuwen

Nadere informatie

Opwekking 346: Opwekking 167:

Opwekking 346: Opwekking 167: Opwekking 346: Maak ons tot een stralend licht een stralend licht Tot de wereld ziet wie haar het leven geeft. Laat het schijnen door ons heen. Maak ons tot een woord van hoop een levend woord dat U verlossing

Nadere informatie

Basiscursus Klassieke muziek

Basiscursus Klassieke muziek Basiscursus Klassieke muziek George Frideric Handel (1685-1759) Watermusic (1717) Door Hélène Codjo Les 02 Kenmerken van de Barok 1. Instrumenten Violoncello, contrabas en klavecimbel = Basso continuo

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door S. 1030 woorden 18 mei 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis samenvatting H2 1: Wetenschappelijke Revolutie 17 e eeuw Kenmerken: Observeren

Nadere informatie

Examen Geschiedenis. Geef de 7 tijdsvakken: Mintiens Quintin

Examen Geschiedenis. Geef de 7 tijdsvakken: Mintiens Quintin Examen Geschiedenis Geef de 7 tijdsvakken: Prehistorie :... 3500 v.c Stroomculturen : 3500 v.c 800 v.c Klassieke Oudheid : 800 v.c 500 n.c Middeleeuwen : 500 n.c 1450 n.c Nieuwe tijd : 1450 n.c 1750 n.c

Nadere informatie

Lodewijk XIV van Frankrijk: Saint-Germain-en-Laye, 5 september 1638 Versailles, 1 september 1715

Lodewijk XIV van Frankrijk: Saint-Germain-en-Laye, 5 september 1638 Versailles, 1 september 1715 Lodewijk XIV van Frankrijk: Saint-Germain-en-Laye, 5 september 1638 Versailles, 1 september 1715 Ook bekend als Lodewijk de Grote (Frans: Louis le Grand) of de Zonnekoning (Frans: le Roi-Soleil), was koning

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

5,7. Gladiatoren. Werkstuk door een scholier 1425 woorden 2 april keer beoordeeld. Inleiding

5,7. Gladiatoren. Werkstuk door een scholier 1425 woorden 2 april keer beoordeeld. Inleiding Werkstuk door een scholier 1425 woorden 2 april 2002 5,7 223 keer beoordeeld Vak KCV Inleiding De opdracht was om een werkstuk te maken over iets wat te maken had met de klassieke oudheid. De opdracht

Nadere informatie

7,2. Boekverslag door een scholier 1573 woorden 13 april keer beoordeeld. Eerste uitgave 1671

7,2. Boekverslag door een scholier 1573 woorden 13 april keer beoordeeld. Eerste uitgave 1671 Boekverslag door een scholier 1573 woorden 13 april 2004 7,2 30 keer beoordeeld Auteur Molière Eerste uitgave 1671 Vak Frans Primaire gegevens: Auteur: Molière Titel: Les Fourberies de Scapin Aantal pagina

Nadere informatie

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Als wij Pinksteren vieren, dan vieren we toch ook dat de boodschap van Gods liefde wereldwijd rondgaat. Dat we in het

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Geestverruimend KOM NAAR DE OPEN DAG OP 23 JUNI IN HUIS TER HEIDE! KIDS Kidzrally in Scherpenzeel één groot feest

Geestverruimend KOM NAAR DE OPEN DAG OP 23 JUNI IN HUIS TER HEIDE! KIDS Kidzrally in Scherpenzeel één groot feest NIEUWS Fam. De Jong Van Donselaar 70 jaar getrouwd NIEUWS WERELDKERK Evangelisatie in Cuba via baseball KIDS Kidzrally in Scherpenzeel één groot feest dvent04 2013 JAARGANG 112 HET KERKBLAD VAN HET HET

Nadere informatie

Samenvatting Kunst ABC

Samenvatting Kunst ABC Samenvatting Kunst ABC Week 1: Kunst algemeen + film, beeldhouwen en fotografie Info: Wat is kunst? Kunst kan verschillende soorten dans, muziek, schilderijen, toneel en beelden zijn. Beeldhouwkunst of

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Oude Grieken. Politiek 4,4. Werkstuk door een scholier 2360 woorden 26 oktober keer beoordeeld.

Werkstuk Geschiedenis Oude Grieken. Politiek 4,4. Werkstuk door een scholier 2360 woorden 26 oktober keer beoordeeld. Werkstuk Geschiedenis Oude Grieken Werkstuk door een scholier 2360 woorden 26 oktober 2017 4,4 17 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Politiek De eerste bestuursvorm in Athene was de monarchie. Dat betekent

Nadere informatie

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS Met kop en schouder Vwo+ en Gymnasium OP WINKLER PRINS Grieks en Latijn geven je diploma een gouden randje! Is vwo+ of het gymnasium wat voor jou? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je jezelf de

Nadere informatie

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder

Jezus zoekt ruzie. en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder Jezus zoekt ruzie Inleiding Denk niet dat ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. Want ik kom een wig drijven tussen een man en zijn vader,

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK

Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Annemieke Hooijschuur en Hanneke de Jong Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Wereldlijke en Geestelijke Voorkennis De leerlingen zijn enigszins op de hoogte van de levenswijze

Nadere informatie

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Van de oogst van hun land en van hun dieren Jagers & boeren Wat

Nadere informatie

Het vogelmeisje is een fantasierijk sprookje in het blauw. Een sprookje waarbij het kostuum van de poppenspeler het kasteel is.

Het vogelmeisje is een fantasierijk sprookje in het blauw. Een sprookje waarbij het kostuum van de poppenspeler het kasteel is. Theater Madoc is opgericht in 1989 en bestaat uit Maartje Gruter en Rieks Verhofstad, respectievelijk afgestudeerd aan de toneelacademie te Maastricht en Arnhem. Gerarda Wilbrink is de vaste vormgeefster

Nadere informatie

Onderzoeksvraag; welke motieven leidden in de middeleeuwen tot de kruistochten?

Onderzoeksvraag; welke motieven leidden in de middeleeuwen tot de kruistochten? Onderzoeksvraag; welke motieven leidden in de middeleeuwen tot de kruistochten? Rond 1080 bedreigen de minder tolerante Seldjoeken Constantinopel. Het werd voor christelijke pelgrims steeds moeilijker

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) 5.2 Een nieuw mens en wereldbeeld. Europa rond 1500 (1500 1600) (1500 1600)

Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) 5.2 Een nieuw mens en wereldbeeld. Europa rond 1500 (1500 1600) (1500 1600) Onderzoeksvraag: hoe veranderde de renaissance en het humanisme de uitgangspunten van wetenschappers en kunstenaars? Europa rond 1500 Kenmerkende aspecten: Het veranderende mens en wereldbeeld van de Renaissance

Nadere informatie

Maria, de moeder van Jezus

Maria, de moeder van Jezus Maria, de moeder van Jezus Kerstoverdenking Rotary 2014 1. Maria in de kerkgeschiedenis 2. Maria in de Bijbel 3. Boodschap 1. Wees gegroet Wees gegroet Maria, vol van genade. De Heer is met u. Gij zijt

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

2 Eeuw van het Verstand

2 Eeuw van het Verstand 2 Eeuw van het Verstand Caravaggio, 1600 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de barok in Zuid-Europa en de Gouden Eeuw in Nederland. Zowel in de 16e als de 17e eeuw leefden een aantal van de

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

V4 cp3 Romaans Gotiek

V4 cp3 Romaans Gotiek ART HISTORY De middeleeuwen 500-1400 V4 cp3 Romaans 1000-1200 Gotiek 1200-1400 Tijdlijn Vroege middeleeuwen Gotiek RomaRoans Romaans Christendom als bindende factor Doordat het centrale gezag in Europa

Nadere informatie

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel Voorwoord Gijsbrecht van Amstel leefde rond 1300. Hij was de belangrijkste man van de stad Amsterdam in die tijd. Gijsbrecht was geliefd bij de bevolking van Amsterdam, maar hij had ook veel vijanden.

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis H1

Samenvatting Geschiedenis H1 Samenvatting Geschiedenis H1 Samenvatting door Meryam 1203 woorden 23 oktober 2015 7 16 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats 1.1. Een nieuwe tijd: A: kunstenaars, klokken en kalenders Een

Nadere informatie

Geschiedenis Tijdvak CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/101047

Geschiedenis Tijdvak CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/101047 Geschiedenis Tijdvak 02 01 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 10 mei 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/101047 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Geschiedenis hoofdstuk 3

Geschiedenis hoofdstuk 3 Geschiedenis hoofdstuk 3 Romeinse rijk 500 v Christus 500 na Christus Rome de eeuwige stad : deze stad bestaat al eeuwenlang. De tijdlijn Het Romeinse rijk begint 500v Chr. En eindigt 500 na Christus.

Nadere informatie

1. Zet de onderstaande gebeurtenissen in de juiste chronologische volgorde. Noteer alleen de letters.

1. Zet de onderstaande gebeurtenissen in de juiste chronologische volgorde. Noteer alleen de letters. Oefenrepetitie geschiedenis SUCCES!!! 4 Havo Periode 1 Tijdvakken 1 t/m 4 Dyslectische leerlingen slaan de vragen met een asterisk (*) over. DOOR DE TIJD HEEN 1. Zet de onderstaande gebeurtenissen in de

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Werkblad 9 Ω Grieken en Romeinen Ω Les : Grieken: goden en mensen Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Griekenland heel belangrijk. Ze werden stadstaten genoemd.

Nadere informatie

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament.

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Dierbaren lezer Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Voor ik dezen stoffigen wereld verlaat, wil ik u mijnen schat toevertrouwen. Heel mijn leven heb ik mijne

Nadere informatie

2 Vroege renaissance 2.1

2 Vroege renaissance 2.1 2 Vroege renaissance Giotto di Bondone, rond 1315 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de 14e eeuwse kunstenaar Giotto di Bondone, die in Italië een nieuwe kunststijl introduceerde. Voor het

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 3 Samenvatting door een scholier 1669 woorden 17 januari 2005 5,6 10 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 3: de Franse Revolutie. Paragraaf 1: het oude Koninkrijk.

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

Theodoor van Thulden ('s-hertogenbosch 1606 - 's-hertogenbosch 1669)

Theodoor van Thulden ('s-hertogenbosch 1606 - 's-hertogenbosch 1669) De barok (1600 1720) In de noordelijke Nederlanden vormde de rijke stedelijke burgerij de belangrijkste groep opdrachtgevers. Zij schilderden vooral onderwerpen uit het dagelijks leven en de natuur: landschappen,

Nadere informatie

havo 1

havo  1 havo www.mevrouwzus.wordpress.com 1 www.mevrouwzus.wordpress.com 2 Tekstfragmenten/gedichten + vragen (kennis toepassen); Wat is? Noem kenmerken van (begrippen leren) Koppel titels aan schrijvers. www.mevrouwzus.wordpress.com

Nadere informatie

1. Zet de onderstaande gebeurtenissen in de juiste chronologische volgorde. Noteer alleen de letters.

1. Zet de onderstaande gebeurtenissen in de juiste chronologische volgorde. Noteer alleen de letters. Oefenrepetitie geschiedenis SUCCES!!! 4 Havo Periode 1 Tijdvakken 1 t/m 4 Dyslectische leerlingen slaan de vragen met een asterisk (*) over. DOOR DE TIJD HEEN 1. Zet de onderstaande gebeurtenissen in de

Nadere informatie

Welke les moesten de Egyptenaren leren?

Welke les moesten de Egyptenaren leren? De eerste vier plagen. Welke les moesten de Egyptenaren leren? Exodus 7:2-5 2 U moet alles wat Ik u gebieden zal tegen Aäron zeggen, en Aäron, uw broer, moet tot de farao spreken, dat hij de Israëlieten

Nadere informatie

Samenvatting Kunst Hoofdstuk 1: Burgerlijke cultuur in Nederland in de 17e eeuw

Samenvatting Kunst Hoofdstuk 1: Burgerlijke cultuur in Nederland in de 17e eeuw Samenvatting Kunst Hoofdstuk 1: Burgerlijke cultuur in Nederland in de 17e eeuw Samenvatting door D. 823 woorden 18 juni 2013 6,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Kunst De bespiegeling DE BESPIEGELING Burgerlijke

Nadere informatie

Thema 6 Uitingen. Les 6.1 Een dirigent van steen ( woordenboeken nodig bij de les) 3.Dirigeren:het leiden door de maat te slaan met een maatstokje

Thema 6 Uitingen. Les 6.1 Een dirigent van steen ( woordenboeken nodig bij de les) 3.Dirigeren:het leiden door de maat te slaan met een maatstokje Les 6.1 Een dirigent van steen ( woordenboeken nodig bij de les) WOORDWEB: 1.Het orkest: Een grote groep mensen die samen muziek maken op verschillende instrumenten. 2.De dirigent: De leider van het orkest

Nadere informatie

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van

Maak hier de gaatjes voor in je multomap. Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN. Dit boekje is van Maak hier de gaatjes voor in je multomap Leerlingenboekje WELKOM BIJ DE ROMEINEN _ Dit boekje is van Welkom bij de Romeinen! In Welkom bij de Romeinen maak je kennis met het Romeinse leven. Je zult merken

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis n.s.havo 2007-II

Eindexamen geschiedenis n.s.havo 2007-II Prehistorie en Oudheid In Drenthe zijn veel prehistorische vuurstenen werktuigen gevonden. Het vuursteen van deze werktuigen is afkomstig uit de ondergrondse vuursteenmijnen bij Ryckholt in Zuid-Limburg

Nadere informatie

Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk

Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk Eén van de bekendste koningen uit de Middeleeuwen is Karel de Grote. Hij leeft zo'n 1300 jaar geleden, waar hij koning is van het Frankische rijk. Dat rijk

Nadere informatie

Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor

Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor Terugkijken: Bij de ene revolutie ontstaat een nieuw en onafhankelijk land. Vrijheid is voor de inwoners

Nadere informatie

Tijd van monniken en ridders (500 100) 3.1 Leenheren en leenmannen (500 100) (500 100) Plundering Rome door Alarik in 410, tekening uit de 20 e eeuw

Tijd van monniken en ridders (500 100) 3.1 Leenheren en leenmannen (500 100) (500 100) Plundering Rome door Alarik in 410, tekening uit de 20 e eeuw 3.1 Leenheren en nen 3.1 Leenheren en nen Gallië was rond 450 n. Chr. al meer dan 4 eeuwen (sinds Caesar) onder Romeins bestuur en een sterk geromaniseerd gebied, cultuur, bestuur, economie, taal en geloof

Nadere informatie

5,8. Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Begrippen:

5,8. Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Begrippen: Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november 2012 5,8 118 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Begrippen: Atheense democratie: een vorm waarbij het bestuur het volk (demos) via stemming

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

Met regelmaat komt ik nog in de Ooster. Als ik naar deze Oosterkerkgemeente kijk, dan zie ik een zeer levendige gemeenschap.

Met regelmaat komt ik nog in de Ooster. Als ik naar deze Oosterkerkgemeente kijk, dan zie ik een zeer levendige gemeenschap. Verkondiging Een icoon met een groot rood veld. Een vurig veld in de vorm van een lindeblad het vuur dat overal heen kan waaien. Dat is de verbeelding van deze icoon uit de tweede helft van de zestiende

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis De Grieken

Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag Geschiedenis De Grieken Verslag door een scholier 902 woorden 3 januari 2018 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De Grieken Annabel van der Geer H1B Voorwoord Ik ga vertellen over de cultuur, politiek

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Suriname Voorwoord Ik houd mijn werkstuk over het land Suriname. Ik heb het onderwerp gekozen omdat mijn oom uit Suriname komt en ik het daarom ook een heel interessant land vind waar ik graag meer over

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

Het begin van staatsvorming en centralisatie. Onderzoeksvraag; Hoe vond de staatsvorming van Engeland, Frankrijk en het hertogdom Bourgondië plaats?

Het begin van staatsvorming en centralisatie. Onderzoeksvraag; Hoe vond de staatsvorming van Engeland, Frankrijk en het hertogdom Bourgondië plaats? Onderzoeksvraag; Hoe vond de staatsvorming van Engeland, Frankrijk en het hertogdom Bourgondië plaats? Voorbeeld 1: Engeland De bezittingen van de Engelse koning Hendrik II in Frankrijk rond 1180 zijn

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gaat om aanraken vandaag. Aanrakingen die mensen beter maken. Heilzame, helende aanrakingen.

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gaat om aanraken vandaag. Aanrakingen die mensen beter maken. Heilzame, helende aanrakingen. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gaat om aanraken vandaag. Aanrakingen die mensen beter maken. Heilzame, helende aanrakingen. De verhalen van vandaag uit het evangelie van Marcus

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Politieke Filosofie Oudheid en Middeleeuwen

Politieke Filosofie Oudheid en Middeleeuwen Politieke Filosofie Oudheid en Middeleeuwen Geschiedenis en politieke filosofie Geschiedenis Beschrijving feitelijke gebeurtenissen. Verklaring in termen van oorzaak en gevolg of van bedoelingen. Politieke

Nadere informatie

Tijd van regenten en vorsten (1600 1700) / 17e eeuw

Tijd van regenten en vorsten (1600 1700) / 17e eeuw Tijdvakken Tijd van regenten en vorsten (1600 1700) / 17e eeuw K.A. * Wereldwijde handelscontacten, handelskapitalisme en het begin van een wereldeconomie * De bijzondere plaats in staatkundig opzicht

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1 Samenvatting door Tmp_cox 1330 woorden 11 mei 2014 6,8 116 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats Geschiedenis 1.1 A: kunstenaars, klokken en kalenders

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

De Romeinen. Wie waren de Romeinen?

De Romeinen. Wie waren de Romeinen? De Romeinen Wie waren de Romeinen? Lang voor de Romeinen naar ons land kwamen, woonden ze in een kleine staat rond de stad Rome. Vanaf 500 voor Christus begonnen de Romeinen met gebiedsuitbreiding. Als

Nadere informatie