Schemaopdracht Hofcultuur

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schemaopdracht Hofcultuur"

Transcriptie

1 Schemaopdracht Hofcultuur Joosje ter Velde en Juul van Stokkom, ABV Beeldende Kunst Italië bestond in de 16 de eeuw uit verschillende stadsstaten. Enkelen van deze staten werden bestuurd door rijke families. (Matua Gonzaga, Urbino Montefeltro, Florence Medici, Ferrera d Este) Algemene informatie/ Tijdsbeeld In Frankrijk heerste slechts een vorst die de absolute macht in handen had (Lodewijk XIV) Door huwelijkspolitiek waren Italië en Frankrijk nauw verbonden aan elkaar. (Medici trouwt met Hendrik IV.) In deze tijd veranderd het wereldbeeld enorm. Het humanisme groeit, dit samen met de individualisering en de reconstructie van de klassieke oudheid door middel van de literaire nalatenschap. Invalshoek 1: kunst, religie en levensbeschouwing Vorsten en keizers werden voorheen vooral afgebeeld als militaire grootmachten door middel van de icongrafie van harnassen en wapentuig. In de renaissance zie je dat een vorst ook iemand zijn die wijsheid en beschaving nastreefd. Dit zie je terug in de iconografie van vele schilderijen, waarbij de vorsten bijvoorbeeld boeken vast hebben. In de 15 e eeuw beginnen er steeds meer universiteiten te ontstaan die de zeven vrije kunsten. Trivium: - Grammatica - Rhetorica - Dialectica Quadrivium: - Arithmetica - Geometria - Astronomia - Musica Italiaanse vorsten laten zich als humanistisch beschavingsideaal afbeelden. (Montefeltro, cosimo I in sala del Cinquecento) Oudheid werd gezien als prefiguratie van het Christendom. In beeldende kunst werd het Christendom daarom op klassieke wijze uitgebeeld. De combinatie van de Oudheid en het Christendom werd triomf van het ware geloof in Rome. Invalshoek 2: Kunst en esthetica In studiolo werd vaan de vier gebieden van kennis afgebeeld: theologie (goddelijke waarheid), filosofie (rationele waarheid), recht (morele waarheid), kunsten (artistieke waarheid). bv stanza della Segnatura. Ook zag je vaak de ideeën van filosofen uit de Oudheid terug, namelijk: materie (Plato) en de geest (Aristoteles). Materie en de geest is de wereld in harmonie. Mythologische thema s komen terug. 16 de eeuwse florentijnse schilderkunst: Retorica: relatie tussen vorm en inhoud, Decorum: gedragingen in bepaalde zaken, Nieuwe stijl: manierisme, Idee: inventione, Ontwerp: designo. Geschilderd met gratia en sprezzatura (moeiteloos) Manieristische architectuur: klassieke elementen (bv zuilen) worden spelend gebruikt en hebben dus geen dragende rol. Puur decoratief. Natuurgetrouw was een ideaal: perspectief en anatomie (Leonardo da Vinci)

2 Frankrijk: kunst gebruikt om macht van vorst (Lodewijk XIV) te visualiseren. Vorstelijk ideaal: goddelijk en humanistisch. Hofkunstenaars: Lebrun, Le Notre Er werden regels opgesteld voor de ideale schoonheid. Academie Française gebaseerd op uniforme kunsttheorie. In deze tijd worden er door enkele schrijvers vele boeken geschreven over de kunsttheorie en de schilders van de 16 e eeuw, een van deze schrijvers is Giorgio Vasari. Invalshoek 3: kunstenaar en opdrachtgever, politieke en economische macht Giorgio Vasari is een van de mensen die af wil van de gildes voor de schilders. Hij sticht een academie in Florence, eerder een plek om advies in te winnen dan een echt onderwijs systeem. Vele schilders gaan aan de hoven van de verschillende stadstaten wonen. Aan de hoven krijgen de kunstenaars veel opdrachten van de families en worden ze in contact gebracht met andere opdrachtgevers. In de 17 e eeuw in Frankrijk zie je veel clustering van kunstenaars rondom Lodewijk de 14 e en Parijs. Academies worden opgericht om een betere positie te krijgen op zowel kunstgebied als politieke gebieden dan Italie. Vaak worden kunstenaars aan het hof gezien als een politiek machtproduct. Een manier om zich terug te trekken van de dagelijkse politieke en economische bezigheden in de stad, ging men in Italie villa s bouwen op het platteland. Deze villa s werden gebruikt om tot rust te komen, contemplatie, maar ook om feesten te geven. De stad werd niet de rug toegekeerd, want je kon vanuit de villa de stad nog zien en andersom ook. De villa s hadden geen tot weinig verdediging nodig, omdat dit al geregeld was vanuit de steden. Invalshoek 4: kunst en vermaak Daarnaast hadden vele belangrijke figuren studiolo s in hun paleizen. Een soort kamer waarin je je kon terug trekken en jezelf kon omringen met Artificalia (kunstvoorwerpen), naturalia (diverse platen en dieren), exotica (verschillende exotische voorwerpen) en scientifica (wetenschappelijke voorwerpen of bezigheden). Zo had Francesco I de Medici een studiolo waarin hij bezig was met alchemie. Naast de plattelands villa s heeft Isabella d Este een privee tuin gebouwd waar alleen zij kon komen vanuit haar woon- en slaapvertrekken. In Frankrijk aan het hof van Versailles zorgde Lodewijk de 14 e ervoor dat men zich niet verveelde. Er werden met de regelmaat van de klok vele feesten gegeven en andere dingen om de Adel bezig te houden.

3 Wetenschap heeft met wereldbeeld te maken. - ontleent aan klassieken (Plato, Aristoteles). - humanisme à toenemende kritische vraag over verschijnselen. Naast de theologische beredenering komt nu het proefondervindelijk onderzoek. Invalshoek 5: Kunst, wetenschap en techniek Perspectief, anatomiestudies (bv Leonardo Da Vinci). Alberti schrijft theoretische uiteenzetting van de schilderkunst (della pittura). Vasari ontwikkelt kunsttheorie voor 16 de eeuw Florentijnse schilders. In de klassieke barok in Frankrijk werden er regels opgesteld voor de schilderkunst. Lebrun richtte Academie Française op. Er waren hoge eisen met een uniforme stijl, gebaseerd op uniforme kunsttheorie. Ontdekking van andere werelddelen à verspreiding van macht Europa. Invalshoek 6: Kunst intercultureel Europa voelt zich constant bedreigd door islamitische cultuur, dit is terug te zien in de kunsten. Venetië was een handelsstad. Venetiaanse schildersinvloeden worden daardoor overgenomen op andere plekken. Algemene informatie/ Tijdsbeeld Muziek Muzikale eigenschappen: Beweging: maat, ritme, tempo Toonhoogte: melodie, toonsoort, harmonie Uitvoering: dynamiek, articulatie, klankkleur Structuur: vorm/opbouw Verschuiving van religieuze macht naar wereldlijke macht. 16 de eeuw, Italië: renaissance opgedeeld in stadsstaten 17 de eeuw, Frankrijk: barok groot land met een vorst Een belangrijk verschil met de tijdsperiodes hiervoor is dat componisten en kusntenaars hun kunst begonnen te ondertekenen met hun naam. Dit komt vooral door de opkomst van het humanisme, de mens werd belangrijker. Invalshoek 1: kunst, religie en levensbeschouwing Muziek werd veelal onderverdeeld in verschillende invalshoeken. Zo had je componisten die vooral religieuze stukken componeerde, bijvoorbeeld Orlando di Lasso. Er zijn ook muzikanten die door middel van trompetten en trommels juist macht willen aantonen in hun muziek, deze zijn vooral politiek gericht, met als voorbeeld Gabrielli. Er werden ook muziekstukken gemaakt voor het vermaak, waarbij mensen aan het hof vooral zelf zongen over alledaagse dingen. De muziekdrukkunst groeit samen met de boekdrukkunst. Ze hadden voor elke noot een aparte stempel waardoor ze gecomponeerde stukken gemakkelijker konden verspreiden over de wereld. De muziek aan de Italiaanse hoven: - De hovelingen konden zelf musiceren - Spektakels met muziek

4 - Muziek om op te dansen - Er werd ook veel theoretisch onderzoek gedaan naar muziek In frankrijk componeerde Lodewijk XIII zelf muziek. Lodewijk XIV zorgde voor veel feesten en muziek aan zijn hof in Versailles. Er komen theorieën over schoonheid. Kunsten met sprezzatura uitgevoerd. Invalshoek 2: Kunst en esthetica Maat: vaak een wisseling van tweedelig naar driedelig. Tempo: Afwisseling in verschillende tempi Ritme: dans heeft vaak een vast ritme Melodie: volgt tekst (affectenleer = de muziek ondersteunt de tekstinhoud) Samenklank: dissonant toegestaan indien functioneel Meerstemmigheid: polyfonie, imitatie, homofonie, monodie Instrumentatie: afhankelijk van onderwerp. Instrumentatiefamilies ontwikkeld. Grieks drama herleeft: opera (Monteverdi orfeo) Prima practica: polyfoon, muziek belangrijker geacht dan de tekst. Seconda practica: meestal homofoon, tekst wordt ondersteunt door muziek. Kenmerken muziek aan Franse hof: contrasten, versieringen, doorlopend ritme, doorgecomponeerde melodie, orkest met klavecimbel. Vaak homofoon en vastgelegde instrumentatie, steeds meer instrumentale muziek Veel van de componeerde muziek werd gemaakt aan de hoven. In Italie was je in dienst bij een familie aan het hoofd van een stadstaat. Er was een sterke centralisatie van componisten in Versailles en Parijs, rondom Lodewijk. Invalshoek 3: kunstenaar en opdrachtgever, politieke en economische macht Van ambacht naar een artes liberales. Hofkunstenaars is de grootste status die je kan krijgen en hoven zagen ze als een machtsstatus. - La Chapelle: Kape à kerkmuziek Chapelle oratoire (religieuze diensten, gezongen door geestelijken) Chapelle Musique (dagelijkse en incidentele ceremonien, zangers en enkele instrumentalisten) - La Chambre: Kamer à rondom de koning Musique de la chambre (opluistering van bals, vocale en instrumentale ensembles) - Ecurie Stalà rondom de ruiterij Officele optredens: ontvangsten, plechtigheden, jacht en etc. Vooral blazers en slagwerk.

5 Veel verschillende dingen aan het hof van Versailles, zoals jachtpartijen, boottoschtjes, theatervoorstellingen en kamerconcerten hadden allemaal muziek. Deze muziek was dus puur voor het vermaak. Invalshoek 4: kunst en vermaak Volksliedjes zoals de Villanella, gezongen muziek, werden steeds populairder. Madrigaal, hoofs, waren liederen die over liefde en het gevoel gingen. Ze werden in de volkstaal gezongen en de affectenleer kun je veelal terug horen in deze liederen. Een voorbeeld van een Italiaans gecomponeerde stuk is de krekel, Grillo, van Josquin Desprez. Veelal was de bladmuziek van dergelijke stukken veel overzichtelijker, dit komt door meer homofonie en imitatie in groepjes. Muziekdrukkunst: Ottaviano Petrucci. Theoretisch onderzoek, Camarata: onderzoek naar herleving Griekse tragedie. Invalshoek 5: Kunst, wetenschap en techniek Castiglione, boek van de hovelingen: visie op rol muziek, in dialoogvorm beschreven wat hovelingen moeten kunnen en kennen. Families van instrumenten en studies naar instrumenten ( in soort encyclopedie genoteerd). Ontdekking van andere werelddelen à verspreiding van macht Europa. Invalshoek 6: Kunst intercultureel Europa voelt zich constant bedreigd door islamitische cultuur, dit is terug te zien in de kunsten. Bv Le Bourgeois Gentilhomme. (Lully) Algemene informatie/ Tijdsbeeld Theater Klassiek theater: 500 v. Chr. 500 n. Chr. Verbod theater: Religieus theater: 11 de 14 de eeuw Laat middeleeuws theater Italië: 14 de eeuw Culturele omwenteling: 15 de eeuw - opkomst steden - uitvinding boekdrukkunst - machtscentrum Constantinopel valt

6 In de 15 e eeuw is er een verval van het middeleeuwse religieuze theater. Er vinden nieuwe culturele omwentelingen plaats door middel van: - Opkomst van de steden en het einde van het feodale stelsel. - De uitvinding van boekdrukkunst waardoor klassieke(theater) teksten opnieuw gelezen konden worden. Invalshoek 1: kunst, religie en levensbeschouwing De 16 e eeuws Italiaanse hoftheater wordt gebruikt als machtsmiddel, gasten worden vooral geimponeerd door de grootste spektakels en de vernieuwingen op het gebied van theatertechniek. De Klassiek oudheid wordt als de ideale vorm van theater gezien, ze willen het evenaren en zo mogelijk overtreffen. In Frankrijk spreek je van classicisme, frans theater naar Italiaans model. Ze zijn nog strekter in de klassieke regels dan de Italianen zijn. Ideaalbeeld is de klassieke eenvoud. Het gaat zelfs over het overtreffen van klassieken. Invalshoek 2: Kunst en esthetica Italiaanse hoftheater: vanuit vaste regels die strikt worden nageleefd: eenheid in actie, hoofdpersonage is een goed man, hij begaat een fout wat tot catharsis leidt, plot is van belang (begin, midden, eind). 17 de eeuws Frans theater: nog striktere regels voor tragedie: eenheid van actie, tijd en plaats, vraisemblance en puur genre. Theaterarchitectuur: combinatie van Romeins theater en middeleeuwse meervoudige decors ( huizen ). à huizen met klassieke zuilen Decors van Serlio: tragisch decor, komisch decor en satirisch decor. Geschilderde decors en symmetrische perspectiefdecors. Klassiek teksttoneel vs: Commedia dell arte: eenvoudige verhalen, fysiek, eenheid van persoon en rol. Archetypen met vaste maskers/kostuums en vaste lichaamstaal. Theater wordt gebruikt als machtsmiddel. Tussen Italiaanse hoven was veel concurrentie. (concurrentiemiddel: kunsten). In Frankrijk wordt de positie/ macht van de heersers laten zien. Invalshoek 3: kunstenaar en opdrachtgever, politieke en economische macht Dit wordt dus gedaan door middel van verschillende technieken en grootse spektakels. De theaterbouw kunst wordt veel ingezet om de gasten te imponeren. Niccolò Machiavelli is degene die de Mandragola schreeft, een komedie die de draak stak met de leiding, als een spiegel van de samenleving. In Frankrijk is Lodewijk XIV een beschermheer van de kunsten. Hij zorgt ervoor dat veel kunstenaars een plekje krijgen op het hof, waaronder Molière. Molière is een theater schrijver die veel succesvolle komedies schrijft die heel populair zijn bij Lodewijk XIV. Hij maakt in veel van zijn stukken het hof en iedereen eromheen, afgezien van Lodewijk, belachelijk. Lodewijk is dus de enige die niet belachelijk gemaakt wordt, dit komt dus door de politieke macht die Lodewijk heeft over de kunstenaar.

7 Veel van de komedies die geschreven worden zijn voor het vermaak. Een zeer populaire vorm van komedies schrijven is de Commedia dell arte. Een zeer fysiek theater met eenvoudige verhalen. Invalshoek 4: kunst en vermaak Je hebt vaste archetypes met vaste maskers waardoor ze gemakkelijk te herkennen zijn. De types kun je ook herkennen aan de lichaamstaal die heel nadrukkelijk aanwezig is. Je sprak van zeer professionele acteurs en van improvisatie van hoog niveau. Een rede waarom de commedia dell arte zo populair was, kwam doordat het in de spreektaal werd opgevoerd. De klassieke tekstoneel was vooral aan het hof, met amateurspelers die in het Latijn of Italiaans spraken. Technische vernieuwingen: machinerieën voor speciale- effecten, belichting, scène wisselingen. Invalshoek 5: Kunst, wetenschap en techniek Boekdrukkunst: herontdekking klassieken: Aristoteles Poetica herontdekt. Groot machtscentrum Constantinopel valt. Gilde- acteurs reisden rond. Invalshoek 6: Kunst intercultureel Ontdekking van andere werelddelen à verspreiding van macht Europa. Europa voelt zich constant bedreigd door islamitische cultuur, dit is terug te zien in de kunsten. Bv Le Bourgeois Gentilhomme. (Moliere) Dans In middeleeuwen is dans al sociaal tijdverdrijf en nog geen hoogstaande kunstvorm. In de renaissance zit hier ontwikkeling in en in de barok wordt dans een zelfstandige kunstvorm uitgevoerd door professionals. Algemene informatie/ Tijdsbeeld

8 In de middeleeuwen zie je vooral dans als een sociaal tijdverdrijf. In de Barok spreek je vooral van een kunstvorm die uitgevoerd wordt door professionals en de renaissance hiertussen ligt een beetje tussen deze twee uitgangspunten. Er is dus een heropleving van de klassieken en een groei van het humanisme in de tijd van de renaissance. Langzamerhand worden de reizende dansmeesters, hofkunstenaars en blijven ze als een statussymbool aan een hof werken. Invalshoek 1: kunst, religie en levensbeschouwing De aristocratie ziet de ondebouwing van dans en de techniek als iets wat ze allemaal moeten leren om zo intelligent eruit te zien. Als hoveling moet je met dans constant up- to- date zijn. Boeken benadrukken de groot aantal regels en voorschriften die er zijn in deze tijden aan het hof. Dans wordt langzamerhand een volwaardige kunstvorm, waarin de bewegingen staan voor een emotie of iets waar ze over willen vertellen. In Frankrijk in de 17 e eeuw is dans een groot deel van het hof. Lodewijk XIV dansde graat zelf mee, omdat hij zo goed kon dansen. Wanneer hij niet meer kans dansen en moet stoppen met dansen wordt het verboden voor de hovelingen om op te treden. Heropleving klassieken. Van iets praktisch wordt dans iets theoretisch. Dans met regels. Kunsten als een graadmeter voor sociale verfijning. Bassa Danza is het toppunt van hoofse verfijning en beheersing. (laag, eenvoudig, elegant, statig, voetenwerk, paren.) Hoe meer stijlen men kent, hoe ontwikkelder men is/lijkt. Invalshoek 2: Kunst en esthetica Gechoreografeerde dans: dans met betekenis. Beweging drukt iets uit, legt iets uit, zegt iets over de wereld/emoties. Dans aan Franse hof: verhaallijn verwijst naar macht/kwaliteit van de koning. Vaak is dit verweven/gebaseerd op een klassiek verhaal. (Bv Ballet de la Nuit) Klassiek (academisch) hofballet: heeft geen doorlopend verhaal, maar een thema. Regels worden steeds belangrijker (ook door oprichting van de academie). Academische danstechnieken: buitenwaarts draaien van de benen en de voeten à hoe onnatuurlijker, hoe kunstzinniger, hoe fraaier. In de 16 e eeuw spreek je vooral van een sociale verplichting om te dansen aan het hof. Als een hoveling goed kon dansen, groeide zijn sociale en politieke status. Invalshoek 3: kunstenaar en opdrachtgever, politieke en economische macht Als je niet kon dansen werd je als onderontwikkeld gezien, omdat in deze tijd intelect gelijk staat aan je dans kwaliteiten en theoretische onderbouwing. Dansmeesters zie je aan elk hof, hoe beter en bekender de dansmeester, hoe meer politieke status je had aan je hof. De Intermedi, de onderbreking van een belangrijke gebeurtenis zoals een huwelijk, is vaak muziek dans en zang, die macht, prestige en rijkdom aangeeft. Deze groeit uieindelijk uit tot een zelfstandige uitvoering (hofdans). De aandacht van de adelijke opdrachtgevers is ook veel uitgebreider dan hiervoor, doordat het niet meer gezien wordt als een sociaal evenement.

9 In Frankrijk zie je ook bij de dans een clustering van kunstenaars rondom Lodewijk XIV. Lodewijk is naast een beschermheer van de kunsten, ook een danser. Wanneer hij stopt, wordt het verboden voor de hovelingen om nog te dansen, dit om te laten zien dat Lodewijk niet overtroffen kan worden door een andere hoveling in zijn danstechniek. Dansmeesters hebben echter nog wel behoefte aan geschoolde dansers, waardoor er in 1661 de Académie Royale de Danse opgericht. De professionalisering van dans is begonnen. De komst van de intermedi was puur zodat men zich niet verveelde tijdens de overgangen of decorwisselingen. Ze vulde deze leegte met muziek en dans. Invalshoek 4: kunst en vermaak De dansen die gedanst werden aan de hoven zijn vrij simpel, geen complexe bewegingen en vooral handgebaren en patronen die je moet lopen. Branle (bassedanse) was een van de meest populaire dansen. Castiflione was niet heel populair bij de adel, omdat deze dans te speels en niet serieus genoeg zou zijn. De volta was onder Lodewijk XIII verboden, omdat deze dans te obsceen zou zijn, doordat de man de vrouw optilt. Je ziet dus vooral dat er weinig sprake is van fysieke aanraking tijdens het dansen. Invalshoek 5: Kunst, wetenschap en techniek Veel hofballetten en hofdansen worden gedaan om dus hun etiquetten te laten zien en voor het vermaak. Ontwikkeling boekdrukkunst. Boeken benadrukken regels en voorschriften en sociale verfijning, gebaseerd op Aristoteles, poëzie Ovidius en Vergilius, Plato. Piacenza: eerste theoretische onderbouwing, gaat vooral over intelligentie: maat, herinneringen, gratie, beheersing enz. Onderbouwing is gebaseerd op theorie Aristoteles. Pesaro: geeft de nadruk op regels en verfijning. Dans als nobele kunst. Arbeau: vorm van dialoog, geschreven voor burgerij. Castiglione: soort handboek voor hovelingen. Dans als essentiële vaardigheid voor intellectuele en filosofische ontwikkeling. Techniek: Evolutie in sprong in de dans. Van zoppetto (hopje) naar capriola cinque (sprong). Academie Royale de Danse Beauchamps. Professionalisering van dans. Academische danstechniek: Basisprincipe klassiek: buitenwaarts draaien, vijf basisposities. Dansnotatie Beauchamps: exacte omschrijving. Vaststellen van passen, bewegingsschema s enz. Gedecoreerd gedrag: iedereen kan op dezelfde manier dansen.

10 Ontdekking van andere werelddelen à verspreiding van macht Europa. Invalshoek 6: Kunst intercultureel Europa voelt zich constant bedreigd door islamitische cultuur, dit is terug te zien in de kunsten. Bv Le Bourgeois Gentilhomme. (Beauchamps) Joosje: invalshoek 1,3,4 Juul: invalshoek 2,5,6

1 keer beoordeeld 13 juni 2018

1 keer beoordeeld 13 juni 2018 1 Samenvatting door Pauline 1562 woorden 1 keer beoordeeld 13 juni 2018 Vak CKV Hofcultuur in de 16e en 17e eeuw onderwerp 2: Hofcultuur in de zestiende en zeventiende eeuw Accenten binnen het onderwerp:

Nadere informatie

Toets 5 VWO Hofcultuur Kunst: beeldende vormgeving dans drama muziek algemeen

Toets 5 VWO Hofcultuur Kunst: beeldende vormgeving dans drama muziek algemeen Toets 5 VWO Hofcultuur Kunst: beeldende vormgeving dans drama muziek algemeen Deze toets bestaat uit 7 vragen. Bij de laatste 2 vragen over muziek in de hofcultuur horen geluidsfragmenten die een half

Nadere informatie

ART HISTORY Renaissance. V4-cp3 De Renaissance

ART HISTORY Renaissance. V4-cp3 De Renaissance ART HISTORY Renaissance V4-cp3 De Renaissance 1400-1530 Tijdlijn Invloed van steden en haar burgerij groeit steeds verder. In Italië ontstonden sterke stadsrepublieken. Het bestuur bestaat uit vooraanstaande

Nadere informatie

ART HISTORY. V4 Renaissance 1400-1530

ART HISTORY. V4 Renaissance 1400-1530 ART HISTORY V4 Renaissance 1400-1530 Tijdlijn Renaissance = wedergeboorte van de klassieke cultuur De klassieken zijn het grote voorbeeld. Het aardse leven is belangrijk. De mens bepaalt het eigen lot.

Nadere informatie

Naast Frankrijk en Italië is het ook in Engeland bezig, de hofcultuur, maar dat wordt te breed.

Naast Frankrijk en Italië is het ook in Engeland bezig, de hofcultuur, maar dat wordt te breed. Hoorcollege 1 Kunst Algemeen Hofcultuur 16 de eeuw Italië, 17 de eeuw Frankrijk 12-11-2012 Algemene Inleiding Naast Frankrijk en Italië is het ook in Engeland bezig, de hofcultuur, maar dat wordt te breed.

Nadere informatie

Hofcultuur in de 16 e en 17 e eeuw 1. INLEIDING

Hofcultuur in de 16 e en 17 e eeuw 1. INLEIDING Hofcultuur in de 16 e en 17 e eeuw 1. INLEIDING Opdracht 1.1 Inleiding a. Waarin verschilt de hofcultuur in de Middeleeuwen van die in de stadstaatjes van Noord-Italië tijdens de Renaissance. b. Beschrijf

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in 750 0 500 Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in God 4 de 10 de eeuw 10 de 13 de eeuw 13 de

Nadere informatie

KUA Module: Hofcultuur in

KUA Module: Hofcultuur in KUA Module: Hofcultuur in de 16 de en 17 de eeuw Docent Werkcollege: Naam student 1: Thijs Bakker Academie: Fontys DBKV Naam student 2: Liesbeth Godrie Academie: Fontys DBKV Algemene informatie/ Tijdsbeeld

Nadere informatie

EINDTERMEN HOFCULTUUR

EINDTERMEN HOFCULTUUR EINDTERMEN HOFCULTUUR [Terug] Inleiding Deze cultuurperiode richt zich op de hofcultuur in de 15 de en 16 de eeuw in Italië en de 17 de eeuw in Frankrijk. Aan de orde gesteld wordt de relatie tussen vorstenhoven

Nadere informatie

Functies en Invalshoeken Kunst

Functies en Invalshoeken Kunst Inleiding Kunst Algemeen Functies en Invalshoeken Kunst Overal om ons heen zien we kunst: of het nou in de gangen van school is, in het museum, of in een kerk het hangt er vol mee. In heel uiteenlopende

Nadere informatie

Basiscursus Klassieke muziek

Basiscursus Klassieke muziek Basiscursus Klassieke muziek George Frideric Handel (1685-1759) Watermusic (1717) Door Hélène Codjo Les 02 Kenmerken van de Barok 1. Instrumenten Violoncello, contrabas en klavecimbel = Basso continuo

Nadere informatie

De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750.

De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750. Barok 1. Wanneer? De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750. Wat bestond er al? Scheepvaart. Verre afstanden moesten per boot afgelegd worden. Zelfs de duikboot bestond

Nadere informatie

neumenschrift notatie als geheugensteun met kleine tekentjes die enkel verloop melodie aangeven, maar geen ritme of absolute toonhoogte

neumenschrift notatie als geheugensteun met kleine tekentjes die enkel verloop melodie aangeven, maar geen ritme of absolute toonhoogte Muziekgeschiedenis samenvatting lessenserie 1 Les 1 Middeleeuwen (500 1450) 476 Val van westelijk Romeinse rijk Kerk neemt centrale rol in Feodaal stelsel (leenstelsel) ±600 paus Gregorius de Grote en

Nadere informatie

ART HISTORY Barok en Classicisme

ART HISTORY Barok en Classicisme ART HISTORY Barok en Classicisme H4-profiel Barok 17e eeuw Classicisme 18de eeuw ART HISTORY Barok en Rococo H4-profiel 17e eeuw Barok De barok is een Europese stijlperiode die aan het begin van de 17e

Nadere informatie

2 Vroege renaissance 2.1

2 Vroege renaissance 2.1 2 Vroege renaissance Giotto di Bondone, rond 1315 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de 14e eeuwse kunstenaar Giotto di Bondone, die in Italië een nieuwe kunststijl introduceerde. Voor het

Nadere informatie

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli 2012 2,5 7 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Muziek op maat H1 middeleeuwen Nieuwe ontwikkelingen in de middeleeuwen - Muziek werd gespeeld in kerken

Nadere informatie

Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500)

Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500) Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500) Algemeen Als je aan de Middeleeuwen denkt, dan denk je waarschijnlijk aan grote kastelen, ridders en jonkvrouwen. Natuurlijk, dit is een gedeelte

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

Productievormen 1. Jan Hoekstra

Productievormen 1. Jan Hoekstra Productievormen 1 Jan Hoekstra Onderwerpen: Drama/toneel (blijspel, treurspel). Dans (modern, ballet, hiphop). Muziek (klassiek, pop, underground). Cabaret (geënsceneerd). Opera, Operette en Musical. Drama

Nadere informatie

Beste mededisputanten,

Beste mededisputanten, Beste mededisputanten, Wat volgt is bedoeld als een poging om de tekst van Aristoteles te hertalen. Geen vertaling dus, maar een poging om het betoog van A zo te verwoorden dat we met elkaar serieus kunnen

Nadere informatie

Geloven en redeneren. Religie en filosofie

Geloven en redeneren. Religie en filosofie Geloven en redeneren Religie en filosofie Historisch overzicht Pantheïsme en polytheïsme De spiltijd Het oosten Boeddhisme Confucianisme Taoïsme Het westen Jodendom, christendom, islam Filosofie Het begin

Nadere informatie

Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw

Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw Samenvatting door S. 721 woorden 4 juni 2004 4 24 keer beoordeeld Vak CKV Beknopte samenvatting van het schoolboek Kunsthistorisch

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Inleiding geschiedenis Griekenland

Inleiding geschiedenis Griekenland Europa rond de Middellandse Zee rond 500 v. Chr. Sint-Janslyceum s-hertogenbosch, Theo Manders Inleiding geschiedenis Griekenland Rond 2000 v. Chr. Stedelijke centra: Op Kreta, Minoische cultuur Op Griekse

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

Inleiding geschiedenis Griekenland

Inleiding geschiedenis Griekenland Europa rond de Middellandse Zee rond 500 v. Chr. Sint-Janslyceum s-hertogenbosch, Theo Manders Inleiding geschiedenis Griekenland Rond 2000 v. Chr. Stedelijke centra: Op Kreta, Minoische cultuur Op Griekse

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Literatuurgeschiedenis

Samenvatting Nederlands Literatuurgeschiedenis Samenvatting Nederlands Literatuurgeschiedenis Samenvatting door een scholier 772 woorden 19 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Dautzenberg Nederlands Literatuur geschiedenis Middeleeuwen

Nadere informatie

Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur?

Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur? Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur? De bijzondere plaats in staatskundig opzicht en de bloei in economische en cultureel opzicht van de Nederlandse

Nadere informatie

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort Examenprogramma Kunst Het eindexamen Kunst bestaat uit: een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal schriftelijk examen Kunst Algemeen. Domeinen Kunst Beeldende Vormgeving Domein A: Vaktheorie

Nadere informatie

Mens- en wereldbeeld - HV 12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61301

Mens- en wereldbeeld - HV 12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61301 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 25 June 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/61301 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

De klassieke tijdlijn

De klassieke tijdlijn De klassieke tijdlijn In de lessen geschiedenis heb je waarschijnlijk al gehoord over de tijdlijnen, of de historische periodes en waarschijnlijk ook over exacte datums zoals 476. In dit documentje kom

Nadere informatie

Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) 5.2 Een nieuw mens en wereldbeeld. Europa rond 1500 (1500 1600) (1500 1600)

Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) 5.2 Een nieuw mens en wereldbeeld. Europa rond 1500 (1500 1600) (1500 1600) Onderzoeksvraag: hoe veranderde de renaissance en het humanisme de uitgangspunten van wetenschappers en kunstenaars? Europa rond 1500 Kenmerkende aspecten: Het veranderende mens en wereldbeeld van de Renaissance

Nadere informatie

Niet zo ver terug in de tijd ofwel met twee benen in twee werelden

Niet zo ver terug in de tijd ofwel met twee benen in twee werelden De hofcultuur Niet zo ver terug in de tijd ofwel met twee benen in twee werelden Hammed was snel klaar met de opdrachten van de Burgerij, vreemd dat ze in Duitsland eigenlijk nauwelijks dansten. Dat kunnen

Nadere informatie

Eindexamen kunst (algemeen) vwo 2011 - I

Eindexamen kunst (algemeen) vwo 2011 - I Blok 1 Ideale schoonheid Dit blok gaat over klassieke theorieën over schoonheid en hoe deze van invloed zijn geweest op de kunst van de Italiaanse renaissance en de Gouden Eeuw in de Nederlanden. afbeelding

Nadere informatie

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort

PTA Kunst VWO Belgisch Park cohort Examenprogramma Kunst Het eindexamen Kunst bestaat uit: een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal schriftelijk examen Kunst Algemeen. Domeinen Kunst Beeldende Vormgeving Domein A: Vaktheorie

Nadere informatie

TALEN EN CULTUREN VAN GRIEKENLAND EN ROME

TALEN EN CULTUREN VAN GRIEKENLAND EN ROME TALEN EN CULTUREN VAN GRIEKENLAND EN ROME GRIEKS LATIJN KCV AAN HET STEDELIJK GYMNASIUM JOHAN VAN OLDENBARNEVELT TE AMERSFOORT (Plaatje 1 & 2) De klassieke talen en kcv aan het gymnasium Aan het Gymnasium

Nadere informatie

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800 Onderzoeksvraag: Op welke gebieden wilden de Verlichtingsfilosofen de bestaande maatschappij veranderen? Rationalisme = het gebruiken van gezond verstand (rede/ratio) waarbij kennis gaat boven tradities

Nadere informatie

ART HISTORY Klassieke Oudheid. H 4 - profiel Grieken 500 v. Chr - 100

ART HISTORY Klassieke Oudheid. H 4 - profiel Grieken 500 v. Chr - 100 ART HISTORY Klassieke Oudheid H 4 - profiel Grieken 500 v. Chr - 100 De Griekse stadstaten Kreta is de bakermat van de Griekse beschaving. Door de ligging en handel met andere oudere culturen was hier

Nadere informatie

Hoog Renaissance Belangrijke Histoische gebeurtenissen in de 15 e en begin 16 e eeuw 1453 Val van Constantinopel

Hoog Renaissance Belangrijke Histoische gebeurtenissen in de 15 e en begin 16 e eeuw 1453 Val van Constantinopel Hoog Renaissance Belangrijke Histoische gebeurtenissen in de 15 e en begin 16 e eeuw 1453 Val van Constantinopel Ontdekkingsreizen: Portugal - In 1482 bereikte Diogo Cao de Kongo - in 1488 rondde Bartolomeu

Nadere informatie

V4 cp3 Romaans Gotiek

V4 cp3 Romaans Gotiek ART HISTORY De middeleeuwen 500-1400 V4 cp3 Romaans 1000-1200 Gotiek 1200-1400 Tijdlijn Vroege middeleeuwen Gotiek RomaRoans Romaans Christendom als bindende factor Doordat het centrale gezag in Europa

Nadere informatie

verwoording inhoud + vorm + functie 3 CA: verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie 1 Paraaf docent Titel voorstelling:

verwoording inhoud + vorm + functie 3 CA: verwoording eigen mening 3 Datum: verwerking recensie 1 Paraaf docent Titel voorstelling: CKV THEATER CKV Verslag Culturele Activiteit Theater / Cabaret Naam:. Klas:. Toegangsbewijs: geldig / ongeldig (ln te vullen door je CKV-docent) verwoording inhoud + vorm + functie 3 CA: verwoording eigen

Nadere informatie

havovwo.nl www.havovwo.nl - 1 -

havovwo.nl www.havovwo.nl - 1 - De blokken zijn: Blok 1: Cultuur van de kerk in de elfde tot en met de veertiende eeuw Blok 2: Hofcultuur in de zestiende en zeventiende eeuw Blok 3: Cultuur van het moderne in de eerste helft van de twintigste

Nadere informatie

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810.

Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Classicisme 1. Wanneer? Classicisme is een korte tijdsperiode in de muziek. Ze loopt van 1750 tot 1810. Dit is de periode van de industriële revolutie. De technologie en de wetenschap kennen een grote

Nadere informatie

Blok 1: Ideale schoonheid: invloed van klassieke theorieën over schoonheid in de renaissance en de Gouden Eeuw.

Blok 1: Ideale schoonheid: invloed van klassieke theorieën over schoonheid in de renaissance en de Gouden Eeuw. Examen VWO 2011 tijdvak 1 woensdag 18 mei 9.00-12.00 uur kunst beeldende vormgeving - dans - drama - muziek - algemeen Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit drie blokken met in totaal

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Take Home Examen. Het stijlbegrip volgens Nelson Goodman. i Postvak 54 6 juni 2008 Blok BA CW 1 E Vraag II

Take Home Examen. Het stijlbegrip volgens Nelson Goodman. i Postvak 54 6 juni 2008 Blok BA CW 1 E Vraag II Take Home Examen Het stijlbegrip volgens Nelson Goodman i444049 Postvak 54 6 juni 2008 Blok BA CW 1 E Vraag II De Amerikaanse filosoof Nelson Goodman heeft een boek geschreven, genaamd Ways of Worldmaking.

Nadere informatie

Samenvatting Kunst ABC

Samenvatting Kunst ABC Samenvatting Kunst ABC Week 1: Kunst algemeen + film, beeldhouwen en fotografie Info: Wat is kunst? Kunst kan verschillende soorten dans, muziek, schilderijen, toneel en beelden zijn. Beeldhouwkunst of

Nadere informatie

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS Met kop en schouder Vwo+ en Gymnasium OP WINKLER PRINS Grieks en Latijn geven je diploma een gouden randje! Is vwo+ of het gymnasium wat voor jou? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je jezelf de

Nadere informatie

HC Stedelijke Dynamiek in de Lage Landen ( )

HC Stedelijke Dynamiek in de Lage Landen ( ) HC Stedelijke Dynamiek in de Lage Landen (1050-1700) Vraag 1 Wat maakte de opkomst van de stedelijke burgerij in de Nederlanden mogelijk? Periode: 1050-1302 Opkomst van de stedelijke burgerij - De opkomst

Nadere informatie

Geschiedenis Tijdvak CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/101047

Geschiedenis Tijdvak CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/101047 Geschiedenis Tijdvak 02 01 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 10 mei 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/101047 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Tijd van jagers en boeren? 3000 v. Chr. Prehistorie. Kenmerkende aspecten. Begrippen

Tijd van jagers en boeren? 3000 v. Chr. Prehistorie. Kenmerkende aspecten. Begrippen Tijd van jagers en boeren? 3000 v. Chr. Prehistorie 1. De levenswijze van jager-verzamelaars. 2. Het ontstaan van landbouw en landbouwsamenlevingen. 3. Het ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen.

Nadere informatie

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting door H. 972 woorden 26 juni 2016 1 1 keer beoordeeld Vak CKV Er zijn in de 19e eeuw 5 stromingen ontwikkeld NEO- classicisme De Romantiek Realisme

Nadere informatie

Kunst algemeen (Examentraining)

Kunst algemeen (Examentraining) 12V6 Kunst algemeen (Examentraining) De onderwerpen van het Centraal Examen zijn: Cultuur van het hof in de 16 e en 17 e eeuw; (h 4,5,6 de Bespiegeling) Cultuur van de burger in de 17 e eeuw, Amsterdam

Nadere informatie

Politieke Filosofie Oudheid en Middeleeuwen

Politieke Filosofie Oudheid en Middeleeuwen Politieke Filosofie Oudheid en Middeleeuwen Geschiedenis en politieke filosofie Geschiedenis Beschrijving feitelijke gebeurtenissen. Verklaring in termen van oorzaak en gevolg of van bedoelingen. Politieke

Nadere informatie

Dansen. Inhoud. 1 Cursussen. 1. Cursussen.

Dansen. Inhoud. 1 Cursussen. 1. Cursussen. Dansen Inhoud 1. Cursussen. 2. Stijldansen. 3. Het ontstaan van de dans. 4. Moderne dansen. 5. Hofdansen. 6. Afdansen-wedstrijddansen. 7. Streetdance. 8. Modern ballet. 9. Rolstoeldansen. 10. Breakdance.

Nadere informatie

Het gymnasium, iets voor jou?

Het gymnasium, iets voor jou? GYMNASIUM Het gymnasium, iets voor jou? 2 Ben jij nieuwsgierig en wil je veel te weten komen? Houd je van talen en wetenschap? Vind je leren leuk en haal je hoge cijfers? Ga je ervoor als je iets wilt

Nadere informatie

Het gymnasium, iets voor jou?

Het gymnasium, iets voor jou? GYMNASIUM Het gymnasium, iets voor jou? 2 Ben jij nieuwsgierig en wil je veel te weten komen? Houd je van talen en wetenschap? Vind je leren leuk en haal je hoge cijfers? Ga je ervoor als je iets wilt

Nadere informatie

Muziekgeschiedenis Essay Oude dansen en de Barok suite Stan Kuunders www.degitarist.nl

Muziekgeschiedenis Essay Oude dansen en de Barok suite Stan Kuunders www.degitarist.nl Muziekgeschiedenis Essay Oude dansen en de Barok suite Stan Kuunders www.degitarist.nl Essay oude dansen en de Barok suite Stan Kuunders www.degitarist.nl 1 Oude dansen uit de Renaissance: Pavane en Gaillarde

Nadere informatie

Het Congres van Wenen hertekent Europa (1815) (les 03 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich

Het Congres van Wenen hertekent Europa (1815) (les 03 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW VTI Kontich (les 03 5des) Geschiedenis 5MEVO-5EM-5EI-5IW --- www.degeschiedenisles.com --- VTI Kontich 1. Voor het Congres van Wenen a. Rond 1750: het Ancien Regime komt ten einde => Enkele kenmerken van het Ancien

Nadere informatie

De Tien Tijdvakken. Tijd van de jagers en boeren, tot 3000 v.c.

De Tien Tijdvakken. Tijd van de jagers en boeren, tot 3000 v.c. De Tien Tijdvakken Tijd van de jagers en boeren, tot 3000 v.c. KA1: De levenswijze van jagersverzamelaars KA2: Het ontstaan van landbouw en landbouwsamenlevingen KA3: Het ontstaan van de eerste stedelijke

Nadere informatie

Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK

Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Annemieke Hooijschuur en Hanneke de Jong Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Wereldlijke en Geestelijke Voorkennis De leerlingen zijn enigszins op de hoogte van de levenswijze

Nadere informatie

6,3. Praktische-opdracht door een scholier 1888 woorden 4 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Bijlage. Stap1: Het begrip classicisme

6,3. Praktische-opdracht door een scholier 1888 woorden 4 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Bijlage. Stap1: Het begrip classicisme Praktische-opdracht door een scholier 1888 woorden 4 december 2002 6,3 36 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Bijlage Stap1: Het begrip classicisme In het woordenboek staat: clas si cis me (het ~) navolging

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Oude Grieken. Politiek 4,4. Werkstuk door een scholier 2360 woorden 26 oktober keer beoordeeld.

Werkstuk Geschiedenis Oude Grieken. Politiek 4,4. Werkstuk door een scholier 2360 woorden 26 oktober keer beoordeeld. Werkstuk Geschiedenis Oude Grieken Werkstuk door een scholier 2360 woorden 26 oktober 2017 4,4 17 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Politiek De eerste bestuursvorm in Athene was de monarchie. Dat betekent

Nadere informatie

Samenvatting Muziek Hoofdstuk 1 en 2

Samenvatting Muziek Hoofdstuk 1 en 2 Samenvatting Muziek Hoofdstuk 1 en 2 Samenvatting door een scholier 1416 woorden 27 juli 2012 7,5 8 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Muziek op maat Begrippen middeleeuwen: Bourdon: begeleidingsfiguur

Nadere informatie

Examenprogramma kunst (algemeen) (voorheen ckv2)

Examenprogramma kunst (algemeen) (voorheen ckv2) Examenprogramma kunst (algemeen) (voorheen ckv2) Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Vaardigheden

Nadere informatie

GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1

GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1 GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1 Tijdvak Jagers en boeren; van de eerste mensen 3000 v. C. prehistorie; van de eerste mensen - 3000 v.c. Samenlevingstype: eerst jagers/verzamelaars,

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 4 Samenvatting door P. 1534 woorden 14 maart 2015 7 82 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks 4.1 Hoe onstond het absolutisme? Feodale samenleving Standensameleving

Nadere informatie

Samenvatting Kunst Hoofdstuk 1: Burgerlijke cultuur in Nederland in de 17e eeuw

Samenvatting Kunst Hoofdstuk 1: Burgerlijke cultuur in Nederland in de 17e eeuw Samenvatting Kunst Hoofdstuk 1: Burgerlijke cultuur in Nederland in de 17e eeuw Samenvatting door D. 823 woorden 18 juni 2013 6,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Kunst De bespiegeling DE BESPIEGELING Burgerlijke

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis n.s.havo 2007-II

Eindexamen geschiedenis n.s.havo 2007-II Prehistorie en Oudheid In Drenthe zijn veel prehistorische vuurstenen werktuigen gevonden. Het vuursteen van deze werktuigen is afkomstig uit de ondergrondse vuursteenmijnen bij Ryckholt in Zuid-Limburg

Nadere informatie

Cultuur in de Spiegel

Cultuur in de Spiegel Cultuur in de Spiegel Naar een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs Barend van Heusden Afdeling Kunsten, Cultuur en Media 14 september 2011 Aanleiding Vragen vanuit het werkveld over: Inhoud cultuureducatie

Nadere informatie

7,2. Boekverslag door een scholier 1573 woorden 13 april keer beoordeeld. Eerste uitgave 1671

7,2. Boekverslag door een scholier 1573 woorden 13 april keer beoordeeld. Eerste uitgave 1671 Boekverslag door een scholier 1573 woorden 13 april 2004 7,2 30 keer beoordeeld Auteur Molière Eerste uitgave 1671 Vak Frans Primaire gegevens: Auteur: Molière Titel: Les Fourberies de Scapin Aantal pagina

Nadere informatie

geschiedenis (nieuwe stijl)

geschiedenis (nieuwe stijl) Examen HAVO 2007 tijdvak 2 woensdag 20 juni 9.00-12.00 uur geschiedenis (nieuwe stijl) Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 78 punten te behalen.

Nadere informatie

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING:

De DOELSTELLING van de kunstbv-opdrachten & De BEOORDELING: beeldende vorming De DOELSTELLING van de -opdrachten & De BEOORDELING: Doelstellingen van de opdrachten. Leren: Thematisch + procesmatig te werken Bestuderen van het thema: met een open houding Verzamelen

Nadere informatie

Voorwoord 7. Inleiding 9. Renaissance, humanisme, verlichting 13 Renaissance en humanisme 15 Verlichting 20

Voorwoord 7. Inleiding 9. Renaissance, humanisme, verlichting 13 Renaissance en humanisme 15 Verlichting 20 Inhoud Voorwoord 7 Inleiding 9 Renaissance, humanisme, verlichting 13 Renaissance en humanisme 15 Verlichting 20 David Hume 35 Hume en Kant 37 Het postume werk 45 Korte levensloop 49 James Boswell 59 Laatste

Nadere informatie

Keuze Atheneum +/ Gymnasium

Keuze Atheneum +/ Gymnasium Keuze Atheneum +/ Gymnasium 19.30 19.45 Welkom 19.45 20.00 Gymnasium & Klassieke Talen 20.00 20.15 Lifestyle Informatics, Grote Denkers, Logica & Argumentatieleer, Drama & Rede. 20.15 21 Vragen voor vakdocenten

Nadere informatie

RENAISSANCE. 1. Algemeen 2. Franco-Vlaamse school 3. Venetiaanse School 4. Geestelijke muziek 5. Wereldlijke muziek 6. Instrumenten 7.

RENAISSANCE. 1. Algemeen 2. Franco-Vlaamse school 3. Venetiaanse School 4. Geestelijke muziek 5. Wereldlijke muziek 6. Instrumenten 7. RENAISSANCE (UITTREKSEL DIGISCHOOL) 1. Algemeen 2. Franco-Vlaamse school 3. Venetiaanse School 4. Geestelijke muziek 5. Wereldlijke muziek 6. Instrumenten 7. Stijlkenmerken 1. Algemeen De term "Renaissance"

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken?

Inhoudsopgave. Inleiding 4. Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10. Les 2. Denken Kunnen dieren denken? >> Inhoudsopgave Inleiding 4 Les 1. Introductie filosofie Hebben alle vragen een antwoord? 10 Les 2. Denken Kunnen dieren denken? 14 Les 3. Geluk Wat is het verschil tussen blij zijn en gelukkig zijn?

Nadere informatie

Wanneer je het programma van enkele culturele centra uit je buurt napluist, zal je merken dat dans hoe langer hoe meer vertegenwoordigd is.

Wanneer je het programma van enkele culturele centra uit je buurt napluist, zal je merken dat dans hoe langer hoe meer vertegenwoordigd is. KIJKEN NAAR DANS Artikel : Marleen Horemans Wanneer je het programma van enkele culturele centra uit je buurt napluist, zal je merken dat dans hoe langer hoe meer vertegenwoordigd is. Dans is echter een

Nadere informatie

Bijlage HAVO. culturele en kunstzinnige vorming 2. afnametijdstip 2. Tekstboekje. 700047-2-069b

Bijlage HAVO. culturele en kunstzinnige vorming 2. afnametijdstip 2. Tekstboekje. 700047-2-069b Bijlage HAVO 2007 afnametijdstip 2 culturele en kunstzinnige vorming 2 Tekstboekje 700047-2-069b Tekst 1 - Definitie commedia dell arte Commedia dell arte ontstond aan het eind van de vijftiende eeuw in

Nadere informatie

PTA Kunst HAVO Belgisch Park cohort

PTA Kunst HAVO Belgisch Park cohort Examenprogramma Kunst Het eindexamen Kunst bestaat uit: een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal schriftelijk examen Kunst Algemeen. Domeinen Kunst Beeldende Vormgeving PTA Kunst HAVO

Nadere informatie

Werkblad 1: Opera. Inleiding

Werkblad 1: Opera. Inleiding Werkblad 1: Opera Inleiding Wie zegt dat hiphop en opera niet samengaan?! ISH laat in MonteverdISH a hiphop breakdance opera zien dat het kan! In deze ultieme cross-over productie smelten breakdance en

Nadere informatie

Muziekgeschiedenis. Galant versus Gelehrt 1740. Stan Kuunders, www.degitarist.nl. Essay galant versus gelehrt 1740 Stan Kuunders, www.degitarist.

Muziekgeschiedenis. Galant versus Gelehrt 1740. Stan Kuunders, www.degitarist.nl. Essay galant versus gelehrt 1740 Stan Kuunders, www.degitarist. Muziekgeschiedenis Galant versus Gelehrt 1740 Stan Kuunders, www.degitarist.nl Essay galant versus gelehrt 1740 Stan Kuunders, www.degitarist.nl Galante Stijl versus Gelehrt De 18 e eeuw kenmerk zich als

Nadere informatie

Vier Uomo Universalis uit de Renaissance

Vier Uomo Universalis uit de Renaissance Vier Uomo Universalis uit de Renaissance De Volkskrant, 23 9 2017 Machiavellistisch (bn), volgens de beginselen van het machiavellisme: machiavellistische politiek; (fig.) op duivelse manier sluw

Nadere informatie

Het WelzijnsPalet Amandelhof brengt u deze zomervakantie in Italiaanse sferen.

Het WelzijnsPalet Amandelhof brengt u deze zomervakantie in Italiaanse sferen. Vakantie in eigen huis! Het Amandelhof brengt u deze zomervakantie in Italiaanse sferen. Veel Nederlanders kennen Italië als vakantieland. Italië staat vooral bekend om de rijke cultuur en geschiedenis,

Nadere informatie

6.1. Boekverslag door S woorden 8 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. Verslag van de drie Gratiën

6.1. Boekverslag door S woorden 8 juni keer beoordeeld. Geschiedenis. Verslag van de drie Gratiën Boekverslag door S. 2644 woorden 8 juni 2005 6.1 18 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Verslag van de drie Gratiën Het werkstuk gaat over de drie Gratiën. We hebben informatie gezocht over de drie Gratiën

Nadere informatie

1 Belangrijk in deze periode

1 Belangrijk in deze periode 1 Belangrijk in deze periode De Romeinen en de Grieken zijn in hun tijd twee machtige volkeren. Ze hebben beiden zaken bedacht en uitgevoerd die ook nu voor ons eigen, hedendaagse leven belangrijk zijn.

Nadere informatie

PTA Kunst HAVO Belgisch Park cohort

PTA Kunst HAVO Belgisch Park cohort Examenprogramma Kunst Het eindexamen Kunst bestaat uit: een schoolexamen Kunst Beeldende Vormgeving en een centraal schriftelijk examen Kunst Algemeen. Domeinen Kunst Beeldende Vormgeving PTA Kunst HAVO

Nadere informatie

Eindexamen kunst algemeen vwo 2010 - I

Eindexamen kunst algemeen vwo 2010 - I Dit examen bestaat uit drie blokken met in totaal 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 64 punten te behalen. Voor elk vraagnummer staat hoeveel punten met een goed antwoord behaald kunnen worden. Blok

Nadere informatie

2 Er begint een nieuwe periode in de geschiedenis als er veel verandert

2 Er begint een nieuwe periode in de geschiedenis als er veel verandert Antwoordkernen bij Eureka 2mavo-de herziene druk, Amersfoort 2009-2010 Antwoordkernen zijn vrijwel nooit volledige zinnen. Antwoordkernen geven alleen aan, wat er beslist in het antwoord moet staan. De

Nadere informatie

Keuze Atheneum +/ Gymnasium

Keuze Atheneum +/ Gymnasium Keuze Atheneum +/ Gymnasium 19.30 19.40 20.00 20.15 Klas 1A Klas 1B Klas 1C Klas 1D Klas 1E Welkom Gymnasium & Klassieke Talen Lifestyle Informatics, Grote Denkers, Logica & Argumentatieleer Vragen voor

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Kenmerkende aspecten (1 t/m 7 zijn uitgewerkt)

Samenvatting Geschiedenis Kenmerkende aspecten (1 t/m 7 zijn uitgewerkt) Samenvatting Geschiedenis Kenmerkende aspecten (1 t/m 7 zijn uitgewerkt) Samenvatting door S. 850 woorden 25 maart 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 01 De levenswijze van jagers-verzamelaars Het

Nadere informatie

Werkboek klas 2 Hoofdstuk 3

Werkboek klas 2 Hoofdstuk 3 Werkboek klas 2 Hoofdstuk 3 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Marco Harmsen 13 oktober 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/67292 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1 Samenvatting door Tmp_cox 1330 woorden 11 mei 2014 6,8 116 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats Geschiedenis 1.1 A: kunstenaars, klokken en kalenders

Nadere informatie

Renaissance. Les 6. Kunstgeschiedenis

Renaissance. Les 6. Kunstgeschiedenis Renaissance Les 6 Kunstgeschiedenis !" 3 Kunst Nieuws https://www.youtube.com/watch?v=5sx_5yjlpbi The Invisible Man Liu Bolin http://www.odditycentral.com/pics/meet-the-real-life-invisible-man.html 4 Liu

Nadere informatie

Tijd van monniken en ridders (500 100) 3.1 Leenheren en leenmannen (500 100) (500 100) Plundering Rome door Alarik in 410, tekening uit de 20 e eeuw

Tijd van monniken en ridders (500 100) 3.1 Leenheren en leenmannen (500 100) (500 100) Plundering Rome door Alarik in 410, tekening uit de 20 e eeuw 3.1 Leenheren en nen 3.1 Leenheren en nen Gallië was rond 450 n. Chr. al meer dan 4 eeuwen (sinds Caesar) onder Romeins bestuur en een sterk geromaniseerd gebied, cultuur, bestuur, economie, taal en geloof

Nadere informatie

KUNSTEN, SPORT en Algemene Vorming in de bovenbouw

KUNSTEN, SPORT en Algemene Vorming in de bovenbouw KUNSTEN, SPORT en Algemene Vorming in de bovenbouw Kunst Algemeen, Kunst Beeldende Vormgeving, Kunst Drama, Lichamelijke Opvoeding (LO), Loopbaan oriëntatie- en begeleiding (LOB), Profielwerkstuk, en Studiereizen.

Nadere informatie

De didactische analyse van partituren: Rococo-Concerto voor klarinet en piano Jurriaan Andriessen (1973) Eerste deel

De didactische analyse van partituren: Rococo-Concerto voor klarinet en piano Jurriaan Andriessen (1973) Eerste deel De didactische analyse van partituren: Rococo-Concerto voor klarinet en piano Jurriaan Andriessen (1973) Eerste deel A. Basisschema voor de analyse van de partituur 1. Macroscopisch A. Componist 1. Historische

Nadere informatie

Hofcultuur van de 16 de en 17 de eeuw. Hoofdstuk 1: Inleiding. 1.1: De Renaissance. 1.2: Het hof - de wereldlijke en geestelijke machthebbers

Hofcultuur van de 16 de en 17 de eeuw. Hoofdstuk 1: Inleiding. 1.1: De Renaissance. 1.2: Het hof - de wereldlijke en geestelijke machthebbers Hofcultuur van de 16 de en 17 de eeuw. Hoofdstuk 1: Inleiding. 1.1: De Renaissance. In de Renaissance is er een herontdekking van de klassieke oudheid. Via de kruistochten in de Middeleeuwen kwam men in

Nadere informatie

Vier Uomo Universalis uit de Renaissance

Vier Uomo Universalis uit de Renaissance Vier Uomo Universalis uit de Renaissance Vader van de Renaissance De eerste moderne mens De eerste individualist Livius: Ab Urbe Condita Een geschiedenis van Rome vanaf de stichting van de stad Tot

Nadere informatie