Persconferentie P.L.A.G.E. Balans en vooruitzichten. Toespraak van Evelyne Huytebroeck, Brussels minister van Leefmilieu, Energie en Stadsvernieuwing

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Persconferentie P.L.A.G.E. Balans en vooruitzichten. Toespraak van Evelyne Huytebroeck, Brussels minister van Leefmilieu, Energie en Stadsvernieuwing"

Transcriptie

1 Persconferentie P.L.A.G.E. Balans en vooruitzichten Toespraak van Evelyne Huytebroeck, Brussels minister van Leefmilieu, Energie en Stadsvernieuwing Dames en heren, 6 oktober 2010 Vandaag heb ik u hier op de Hortasite van het UVC Brugmann uitgenodigd om een voorbeeld te laten zien van de talrijke mogelijkheden die het P.L.A.G.E. of het Plan voor Lokale Actie voor het Gebruik van Energie te bieden heeft. P.L.A.G.E. is een instrument dat ik voor het eerst in 2006 gelanceerd heb. Toen ik in 2004 de energieportefeuille overnam, interesseerde bijna niemand zich voor energiebesparingen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stond toen en staat nog altijd voor een grote uitdaging op het vlak van leefmilieu en op economisch en sociaal vlak: de Brusselse gebouwen zijn namelijk verantwoordelijk voor 71% van het energieverbruik, terwijl de overheidsgebouwen 15% van het energieverbruik in Brussel voor hun rekening nemen! We hebben dus moeten vechten om dit onderwerp in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ter sprake te brengen en hebben ook ambitieuze politieke beslissingen moeten nemen, zoals de energiepremies, de energie-uitdaging en de projectoproep Voorbeeldgebouwen. Vandaag ben ik trots om u de uitstekende resultaten van het eerste P.L.A.G.E. voor te leggen, wat van de overheid een voorbeeld op dit vlak maakt. 1. Wat is P.L.A.G.E.? Het P.L.A.G.E.-programma wil grote vastgoedeigenaars sensibiliseren en hen de juiste reflexen en een proactieve houding op het vlak van energiebesparing bij de realisering, de renovatie maar ook bij het alledaagse beheer van een gebouw bijbrengen. Type deelnemer (projectoproepen) Aantal deelnemers Begroting Kostprijs deskundigen Gemeenten , ,00 Gemeenten , ,00 Ziekenhuizen , ,00 Netten van het leerplichtonderwijs Selectie eind , ,82 Daarom heb ik in 2006 een eerste reeks P.L.A.G.E. gelanceerd, die eerst en vooral bestemd was voor gemeenten en ziekenhuizen. 7 gemeenten (Anderlecht, Sint-Agatha- Berchem, Elsene, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Sint-Gillis en Watermaal- Bosvoorde) en 5 ziekenhuizen (Erasmus-ziekenhuis, de Cliniques Universitaires Saint- Luc en Brugmann UVC Victor Hortasite en Paul Briensite en de ziekenhuizen Iris Zuid Josep Bracopssite) hebben toen een dossier ingediend en daarna begeleiding gekregen.

2 In de praktijk ging het om 2 soorten begeleiding: - Technische begeleiding De deelnemers aan P.L.A.G.E. hebben een energieverantwoordelijke aangeworven of aangewezen. Die energieverantwoordelijken hebben een opleiding gevolgd die door Leefmilieu Brussel gecoördineerd werd. Ook kregen zij begeleiding van de beste experts van mijn administratie. Bovendien werden ze bij de opstelling van een energiekadaster en de uitvoering een energie-audit ondersteund. Ook konden zijn op de raad van deskundigen rekenen bij de uitvoering van investeringsplannen in gebouwen met het oog op een vermindering van het energieverbruik (kantoren, scholen, sporthalls, opslagplaatsen, ateliers, zwembaden, enz.). - Financiële begeleiding De gemeenten hebben, naargelang het project, een financiële ondersteuning van tot euro ontvangen om een systeem in te voeren voor het energiebeheer. Deze steun was uitsluitend op het personeel gericht: de helft van het loon van de energieverantwoordelijke kwam ten laste van het Gewest. De werkwijze gebeurt in 4 fasen: - Opmaken van een inventaris van het energieverbruik en energiebesparingspotentieel - Opstellen van een nauwkeurig actieprogramma - Uitvoeren van het actieprogramma (via eigen vermogen, energiepremies, enz.) - Opvolgen van de performantie en evaluatie 2. Balans van de eerste reeks P.L.A.G.E. Na 4 jaar kunnen wij de balans opmaken van deze eerste reeks P.L.A.G.E., die nu afgerond is. De resultaten zijn meer dan bemoedigend! 2.1. Gemeenten: - 15,8% gas, - 4,3% elektriciteit Van 389 gekadastreerde gebouwen in 7 gemeenten werden 70 gebouwen geselecteerd om deel te nemen aan deze eerste reeks P.L.A.G.E.: 39 scholen, 6 gemeentehuizen, 2 zwembaden en 3 sportcomplexen. Het ging om uiterst energieverslindende gebouwen met een groot besparingspotentieel. Samen waren deze gebouwen verantwoordelijk voor 50% van het totale gasverbruik en voor 40% van het totale elektriciteitsverbruik van de gebouwen van de betrokken gemeenten. Hun energieverbruik kwam overeen met dat van gezinnen. Het resultaat na deze 4 jaar is overtuigend: na de toepassing van het actieprogramma is het gasverbruik gedaald met 15,8% en het elektriciteitsverbruik afgenomen met 4,3%. Deze vermindering van het verbruik houdt een besparing in van 1,326 miljoen euro en van ton CO 2! Dat komt overeen met het verbruik van 860 gezinnen!

3 Enkele voorbeelden: Deelnemers Gas Elektriciteit Hoe? Atheneum Bracops - 20% - 8% afstelling systemen, isolering leidingen,... Lambert (Anderlecht) Gemeente Watermaal- Bosvoorde (12 gebouwen) - 21% - 7% regeling verwarmingsinstallaties, nieuwe verwarmingsketels, nieuwe ramen,... Zwembad V. Boin (Sint-Gillis) - 43% - 10% vervanging circulatiepompen, installering sonde, condensatieketel, thermische zonnepanelen, gemeentegebouwen, eerste reeks PLAGE: economische winst gecumuleerde vermeden uitgave: ,60 0,50 /kwh 0,40 0,30 0,20 0, Totale genormaliseerde energiefactuur met PLAGE Totale genormaliseerde energiefactuur zonder PLAGE Prijs gas Prijs elektriciteit 0, Ziekenhuizen: - 14,3% gas, - 0,6% elektriciteit De 5 ziekenhuizen die aan de eerste reeks P.L.A.G.E deelgenomen hebben, vertegenwoordigen een gebouwenpark van m². Hun energieverbruik kwam overeen met dat van gezinnen. Ook zij hebben overtuigende resultaten neergezet: hun gasverbruik is verminderd met 14,3% en hun elektriciteitsverbruik is gedaald met 0,6% (tegenover een jaarlijkse stijging van 2%). Vóór 2006 lag het energieverbruik van deze gebouwen elk jaar opnieuw een beetje hoger. Deze vermindering van het verbruik zorgt voor een besparing van 1,370 miljoen euro en heeft het mogelijk gemaakt om ton CO 2 minder uit te stoten! Dat komt overeen met Brusselse gezinnen die hun totaalverbruik terugdringen met 20%!

4 Tab.1. Voorbeelden van typeacties in de 5 P.L.A.G.E.-ziekenhuizen en hun becijferde resultaten. typeacties regeling warmteisolatie koudeproductie verlichting beschrijving kwh/jaar gas geschatte winst /jaar incl.btw elektriciteit kwh/ jaar / jaar incl.btw kostprijs (euro incl.btw) isolering van de warmtecircuits ,9 verwarming volgens ,1 buitentemperatuur aanpassing van het ,02 ventilatieschema in functie van de behoeften van de gebruikers activering van de ,00 regeling van het tijdschema van 5 luchtkokers stilstand s nachts van ,01 42 luchtkokers free chilling IT-lokaal ,8 aanwezigheidsdetector en in de trappenhuizen ,14 Gewone terugwintijd investeringen (jaren) Er moet worden opgemerkt dat de meeste energiebesparingen die de gemeenten en de ziekenhuizen hebben gerealiseerd, het resultaat zijn van de regeling van de installaties en dus niet van grote investeringen. Het salaris van de energieverantwoordelijke wordt ruimschoots gedekt door de verwezenlijkte besparingen. Enkele van de toegepaste maatregelen zijn: - de optimalisering van het beheer van de verwarmingsinstallaties. Bijvoorbeeld: de regeling van de verwarming in functie van het gebruik van de lokalen en in functie van de buitentemperatuur, de uitschakeling van de verwarmingsinstallaties in de zomer, de installatie van buitensondes en van thermostatische kranen; - de verbetering van de energiedoeltreffendheid van gebouwen, dat wil zeggen een betere isolatie van daken, vloeren, verwarmingsleidingen; - maar ook gedragsaanpassingen door de bewustmaking van de gebruikers en de betrokkenheid van schooldirecties, conciërges, onderhoudspersoneel etc. Vandaag is de ondersteuning van de gemeenten en de ziekenhuizen van de eerste reeks P.L.A.G.E. afgerond (de energieverantwoordelijken kunnen wel nog rekenen op opvolging, zij het minder nauwgezet). Het doel van P.L.A.G.E. was immers niet om eindeloos bijstand te bieden, maar wel om de nodige instrumenten aan te reiken, zodat de deelnemers nadien zelfstandig aan de slag kunnen gaan.

5 3. Eerste bemoedigende resultaten van de overige P.L.A.G.E De overige P.L.A.G.E. lopen nog. De tweede reeks P.L.A.G.E. voor gemeenten is gelanceerd in 2008 en duurt tot gemeenten en 103 gebouwen nemen eraan deel: Oudergem, Brussel-Stad, Etterbeek, Jette, Koekelberg, Vorst, Ukkel en Sint-Lambrechts- Woluwe. In 2009 hebben wij ook een P.L.A.G.E.-projectoproep gelanceerd voor de netten van het leerplichtonderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daartoe heb ik 3 miljoen euro vrijgemaakt. De bedoeling is om het energieverbruik te verminderen met 20 tot 25%. Het energieverbruik neemt immers een grote hap uit het budget van onze scholen en gaat soms ten koste van de basisopdracht van het onderwijs. De onderwijssector is de vierde grootste energieverbruiker in Brussel (10% van het totale verbruik van fossiele energie). Dit project is op dit ogenblik aan de gang. Voor deze 2 nieuwe P.L.A.G.E. beschikken wij nog niet over de definitieve resultaten. De eerste cijfers wijzen echter op snellere resultaten. De deelnemers hebben lessen kunnen trekken uit de ervaringen van de deelnemers aan de eerste reeks P.L.A.G.E. 4. Vooruitzichten Het is duidelijk: P.L.A.G.E. is een groot succes. Daarom ben ik uiterst tevreden dat in de Gewestelijke Regeerverklaring voorzien is dat de eigenaars van groot onroerend erfgoed, van welke sector dan ook (met uitzondering van de sociale huisvestingssector), ertoe verplicht zullen worden een P.L.A.G.E. uit te voeren. Om de verschillende sectoren hierbij te helpen, hebben wij 2 handboeken P.L.A.G.E. uitgewerkt: een voor beheerders van gebouwen en een voor energieverantwoordelijken. Het betreft 2 exhaustieve methodologische en technische instrumenten die zullen toestaan om de uitvoering van een P.L.A.G.E. op touw te zetten. Het bewijs wordt nog maar eens geleverd: de beheersing van het energieverbruik levert een indrukwekkende en duurzame winst op voor het leefmilieu en voor de portemonnee. Door besparing en leefmilieu aan elkaar te koppelen, kunnen wij beschikken over een winstgevend potentieel. P.L.A.G.E maakt deel uit van de initiatieven om Brussel om te vormen tot een Duurzame Stad. Graag geef ik nu het woord aan mevrouw Laurence Caussin, energiebeheerder in het Brugmann-ziekenhuis. Ik dank u voor uw aandacht! Evelyne Huytebroeck Brussels minister van Leefmilieu, Energie en Stadsvernieuwing Meer informatie:

P.L.A.G.E. Balans en vooruitzichten. Evelyne Huytebroeck, Brussels minister van Leefmilieu, Energie en Stadsvernieuwing

P.L.A.G.E. Balans en vooruitzichten. Evelyne Huytebroeck, Brussels minister van Leefmilieu, Energie en Stadsvernieuwing P.L.A.G.E. Balans en vooruitzichten INHOUDSOPGAVE Wat is P.L.A.G.E.? Balans van de eerste reeks P.L.A.G.E. Eerste resultaten van de overige P.L.A.G.E. Vooruitzichten Wat is P.L.A.G.E.? Wat is P.L.A.G.E.?

Nadere informatie

Persconferentie «Ecobouw stimuleren» 8 februari 2007 Toespraak van Evelyne Huytebroeck

Persconferentie «Ecobouw stimuleren» 8 februari 2007 Toespraak van Evelyne Huytebroeck Persconferentie «Ecobouw stimuleren» 8 februari 2007 Toespraak van Evelyne Huytebroeck De potentiële verbetering van de energie- en milieuprestaties van gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is

Nadere informatie

Sociale Groene Lening 12 oktober 2010

Sociale Groene Lening 12 oktober 2010 Persconferentie Sociale Groene Lening 12 oktober 2010 Bijlage 1. Geografische spreiding van de aanvragen Sinds het begin van de activiteit (september 2008) zijn er 160 leningen toegekend die als volgt

Nadere informatie

= * scholen. VRIJE BASISSCHOOL MARIA BOODSCHAP Brussel GAS-16,2% ELEK-11,9%

= * scholen. VRIJE BASISSCHOOL MARIA BOODSCHAP Brussel GAS-16,2% ELEK-11,9% VRIJE BASISSCHOOL MARIA BOODSCHAP Brussel GAS-16,2% ELEK-11,9% = -3.409 * scholen * Voor 2012 (ref. 2009) KDV Lagere school Vlaamsesteenweg, 155 B-1000 Brussel Directie Kleuterblok Basisschool 231 leerlingen

Nadere informatie

Nieuwe Energiepremies 2007. «Om onze energierekening te verlichten en het klimaat te beschermen!»

Nieuwe Energiepremies 2007. «Om onze energierekening te verlichten en het klimaat te beschermen!» PERSCONFERENTIE 17 JANUARI 2007 Evelyne Huytebroeck Brusselse Minister van Leefmilieu en Energie Nieuwe Energiepremies 2007 «Om onze energierekening te verlichten en het klimaat te beschermen!» 1 Context

Nadere informatie

Seminarie Duurzaam Gebouw

Seminarie Duurzaam Gebouw Seminarie Duurzaam Gebouw Een duurzaam energiebeheer voor iedereen Leefmilieu Brussel 31/01/13 PLAGE Scholen 2009-2013 St-Hubertuscollege Pierre URBAIN & Marc LEMYE SeGEC Secrétariat Général de l Enseignement

Nadere informatie

Energienota

Energienota Energienota 2014-2016 De Stad Gent heeft, in kader van het klimaatplan, als doelstelling om tegen 2019 het stadspatrimonium te verduurzamen en tot een minimale energiebesparing van 15% ten opzichte van

Nadere informatie

PLAN VOOR LOKALE ACTIE VOOR HET GEBRUIK VAN ENERGIE: GEMEENTELIJK P.L.A.G.E

PLAN VOOR LOKALE ACTIE VOOR HET GEBRUIK VAN ENERGIE: GEMEENTELIJK P.L.A.G.E PLAN VOOR LOKALE ACTIE VOOR HET GEBRUIK VAN ENERGIE: GEMEENTELIJK P.L.A.G.E. 2006-2009 INHOUD 4 jaar van een mobiliserend en rendabel energiebeleid 1. Context 2. Uitvoering 3. Acties en realisaties 4.

Nadere informatie

DE BRUSSELSE GROENE LENING. Om energiebesparende werken in uw woning te financieren

DE BRUSSELSE GROENE LENING. Om energiebesparende werken in uw woning te financieren DE BRUSSELSE GROENE LENING Om energiebesparende werken in uw woning te financieren EEN LENING TEGEN 0 % INTEREST ZODAT IEDEREEN KAN ISOLEREN De Brusselse groene lening is een energielening met een interestvoet

Nadere informatie

Opleiding «Duurzaam gebouw : ENERGIE»

Opleiding «Duurzaam gebouw : ENERGIE» Opleiding «Duurzaam gebouw : ENERGIE» PROGRAMMA Plaats : Brussel Voor iedereen, in functie van de gebouwbestemming : OF MODULE «ENERGIE IN INDIVIDUELE OF COLLECTIEVE HUISVESTING (< 10 EENHEDEN)» (6 dagen)

Nadere informatie

Sinds meerdere jaren schommelden de aanvragen voor energiepremies tussen 10 miljoen en 12 miljoen euro per jaar.

Sinds meerdere jaren schommelden de aanvragen voor energiepremies tussen 10 miljoen en 12 miljoen euro per jaar. De toekomst van de energiepremies in het Brussels Gewest 1. Situation en 2009 Sinds meerdere jaren schommelden de aanvragen voor energiepremies tussen 10 miljoen en 12 miljoen euro per jaar. In 2009 is

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN ENERGIEBEHEER (PLAGE-COÖRDINATOR) LENTE 2019 PLAGE: feedback over vrijwillige PLAGE-programma s Pascal ONS E²=MC 2 DOELSTELLINGEN VAN DE PRESENTATIE N N N N De ervaringen van

Nadere informatie

LOKAAL KYOTO-PLAN Watermaal-Bosvoorde (2004-2012) Energiebalans van de gemeentelijke gebouwen 2008

LOKAAL KYOTO-PLAN Watermaal-Bosvoorde (2004-2012) Energiebalans van de gemeentelijke gebouwen 2008 LOKAAL KYOTO-PLAN Watermaal-Bosvoorde (2004-2012) Energiebalans van de gemeentelijke gebouwen 2008 1. Context en inzet 2. De acties en resultaten in de meest energieverslindende gebouwen Sportpark Scholen

Nadere informatie

Modern gebouwenmanagement. Voordracht door Verrecas Peter Technisch Adviseur infrastructuur preventie milieu

Modern gebouwenmanagement. Voordracht door Verrecas Peter Technisch Adviseur infrastructuur preventie milieu Modern gebouwenmanagement Voordracht door Verrecas Peter Technisch Adviseur infrastructuur preventie milieu Inleiding Wij zijn er ons allen van bewust dat de energiefactuur een aanzienlijke kostenpost

Nadere informatie

Seminarie Duurzaam Bouwen

Seminarie Duurzaam Bouwen Seminarie Duurzaam Bouwen Leefmilieu Brussel Brusselse stadswoningen gerenoveerd tot passiefhuizen: Voorbeeldgebouwen Camille DE SMET LEEFMILIEU BRUSSEL/ DPMT PROMOTIE DUURZAAM BOUWEN Doelstellingen van

Nadere informatie

Is uw verbruik normaal?

Is uw verbruik normaal? Is uw verbruik normaal? Maar dit mag ons niet doen vergeten wat zijn kostprijs en effecten op het milieu zijn. Ook al hebben we geen vat op de prijzen, ons verbruik kunnen we wel zelf beïnvloeden. Deze

Nadere informatie

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT Dit document geeft nuttige informatie over de energieprestatie van het gebouw (EPB). Op de volgende bladzijden staat meer gedetailleerde uitleg en informatie. Quai au Foin 17 1000 BRUXELLES Appartement

Nadere informatie

MIGRATIE Open Office. Gemeentebestuur van ANDERLECHT. Alain Van Laer Hamien Attouoman

MIGRATIE Open Office. Gemeentebestuur van ANDERLECHT. Alain Van Laer Hamien Attouoman MIGRATIE Open Office Gemeentebestuur van ANDERLECHT Alain Van Laer Hamien Attouoman Agenda Inleiding Balans van het project Welke lessen kunnen wij trekken uit dit project? Toekomstige acties en aanbevelingen

Nadere informatie

De Brusselse arbeidsmarkt: statistische gegevens - Zelfstandige arbeid. Zelfstandige arbeid

De Brusselse arbeidsmarkt: statistische gegevens - Zelfstandige arbeid. Zelfstandige arbeid De Brusselse arbeidsmarkt: statistische gegevens - Zelfstandige arbeid Zelfstandige arbeid Deze gegevens zijn afkomstig van het Rijksinstituut voor de sociale verzekeringen der zelfstandigen (RSVZ), meer

Nadere informatie

Johan Duyck Hebt U ook het gevoel dat uw geld langs deuren en ramen buiten vliegt?

Johan Duyck Hebt U ook het gevoel dat uw geld langs deuren en ramen buiten vliegt? Johan Duyck Hebt U ook het gevoel dat uw geld langs deuren en ramen buiten vliegt? 1 Hoe begin ik eraan? 1 Besparen zonder geld uit te geven. 2 Besparen via zinvolle investeringen. 3 Investeren in alternatieve

Nadere informatie

Cadastre des mandats et des rémunérations Bruxelles-Ville (2017)

Cadastre des mandats et des rémunérations Bruxelles-Ville (2017) Cadastre des mandats et des rémunérations Bruxelles-Ville (2017) Version 16-06-2017 non encore définitive Naam Instelling Wat Aantal mandatarissen voor de Stad Brussel Bruto vergoeding per vergadering

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw : Ontwerp en regeling van technische installaties

Opleiding Duurzaam Gebouw : Ontwerp en regeling van technische installaties Opleiding Duurzaam Gebouw : Ontwerp en regeling van technische installaties Leefmilieu Brussel Energie becijferen Jonathan FRONHOFFS Cenergie cvba Doelstelling(en) van de presentatie Opfrissen van de theoretische

Nadere informatie

30 % Nieuwe beleidsmaatregelen voor nieuwe ontwikkelingen. Warmtekrachtkoppeling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ir.

30 % Nieuwe beleidsmaatregelen voor nieuwe ontwikkelingen. Warmtekrachtkoppeling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ir. Warmtekrachtkoppeling in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Nieuwe beleidsmaatregelen voor nieuwe ontwikkelingen Ir. Ismaël Daoud Beleidsadviseur voor Duurzaam Bouwen en Energie Cel Energie, Lucht, Klimaat,

Nadere informatie

PREMIE 13 ZONNEBOILER Nieuwbouw + Renovatie

PREMIE 13 ZONNEBOILER Nieuwbouw + Renovatie PREMIE 13 ZONNEBOILER Nieuwbouw + Renovatie Zonneboilersystemen, die gebruik maken van een hernieuwbare energiebron namelijk de zon, zijn investeringen in de toekomst: de energie die u verbruikt, is gratis,

Nadere informatie

THEMATISCHE FICHE: ENERGIE

THEMATISCHE FICHE: ENERGIE THEMATISCHE FICHE: ENERGIE Projectoproep 2015-2016 Vindt de pedagogische leermiddelen, de fiches en de video s van schoolprojecten hieronder op onze webpagina Energie, rubriek Op school 1. WAT IS DE ZIN

Nadere informatie

Energieverbruik gemeentelijke gebouwen

Energieverbruik gemeentelijke gebouwen MILIEUBAROMETER: INDICATORENFICHE ENERGIE 1/2 Samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 Milieubarometer: Energieverbruik gemeentelijke gebouwen Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Energieverbruik gemeentelijke

Nadere informatie

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT Dit document geeft nuttige informatie over de energieprestatie van het gebouw (EPB). Op de volgende bladzijden staat meer gedetailleerde uitleg en informatie. Klein Berchemstraat 40 1082 SINT-AGATHA-BERCHEM

Nadere informatie

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT Quai au Foin 17 1000 RUXELLES 2eme ruto oppervlakte: 122 m² 1 Energieprestatie Zeer energiezuinig

Nadere informatie

Aantal leveringspunten

Aantal leveringspunten Statistieken 2017 2 Statistieken 2017 Sibelga Elektriciteit Leveringspunten Aantal leveringspunten 710 838 706 020 704 298 Niet-actieve leveringspunten 60 340 60 505 63 301 Actieve leveringspunten 650

Nadere informatie

WONINGFONDS. van het BRUSSELS HOOFSTEDELIJK GEWEST. C.v.b.a. AANVRAAG tot het BEKOMEN. van een HUURWONING

WONINGFONDS. van het BRUSSELS HOOFSTEDELIJK GEWEST. C.v.b.a. AANVRAAG tot het BEKOMEN. van een HUURWONING / / ( ) S.K. WONINGFONDS van het BRUSSELS HOOFSTEDELIJK GEWEST C.v.b.a. AANVRAAG tot het BEKOMEN van een HUURWONING Gelieve bij iedere aanvraag het aanslagbiljet van de personenbelasting met betrekking

Nadere informatie

ENERGIEBALANS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

ENERGIEBALANS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST ENERGIEBALANS VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST VOOR DE WOONSECTOR IN 2001 EN 2002, SPECIFIEK VERBRUIK VAN DE TERTIAIRE SECTOR Synthesedocument Uitgevoerd op verzoek van het BIM, de Administratie

Nadere informatie

OVERDRACHT WERKLOOSHEID OCMW: MONITORING 1 STE SEMESTER 2015

OVERDRACHT WERKLOOSHEID OCMW: MONITORING 1 STE SEMESTER 2015 Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale Section CPAS Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Afdeling OCMW C O N F E R E N C E D

Nadere informatie

Financiering van energie-renovaties van gebouwen van de brusselse social-profit sector. 12 februari 2019

Financiering van energie-renovaties van gebouwen van de brusselse social-profit sector. 12 februari 2019 Financiering van energie-renovaties van gebouwen van de brusselse social-profit sector 12 februari 2019 Agenda 8u45 9u 9u20 9u40 10u10 10u30 10u50 11u10 11u30 11u50 12u10 12u30 Welkomstwoord Presentatie

Nadere informatie

Huisartsen in het Brussels Gewest: wie zijn ze, waar houden ze praktijk, en waar zijn er mogelijke tekorten?

Huisartsen in het Brussels Gewest: wie zijn ze, waar houden ze praktijk, en waar zijn er mogelijke tekorten? OBSERVATOIRE DE LA SANTÉ ET DU SOCIAL BRUXELLES Huisartsen in het Brussels Gewest: wie zijn ze, waar houden ze praktijk, en waar zijn er mogelijke tekorten? Sarah Missinne & Sarah Luyten Gegevensbronnen

Nadere informatie

4) Vul hier de totale effectieve bruto vloeroppervlakte in van het schoolgebouw (in m 2 ):

4) Vul hier de totale effectieve bruto vloeroppervlakte in van het schoolgebouw (in m 2 ): Invulblad School Algemeen Niveau 1 1) Beschikt de school over een (meerdere opties kunnen aangevinkt worden): O Zwembad? O Sporthal? O Eén of meerder werkplaatsen met zware toestellen wat energieverbruik

Nadere informatie

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant?

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Energie verwarming en SWW Stijgende prijzen woningen zonder spouwisolatie Woningen met enkel glas Woningen zonder dakisolatie 2 1 Energie elektriciteit

Nadere informatie

De Brusselse Groene Lening

De Brusselse Groene Lening De Brusselse Groene Lening Om energiebesparende werken in zijn woning te financieren Een lening tegen 0 % interest zodat iedereen kan isoleren De Brusselse Groene Lening is een energielening met een interestvoet

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw:

Opleiding Duurzaam Gebouw: Opleiding Duurzaam Gebouw: Stimuli en hinderpalen voor doeltreffende renovaties Leefmilieu Brussel AANGEPAST MECHANISME VAN DE DERDE-INVESTEERDER BIJ DE RENOVATIE VAN COLLECTIEVE WONINGEN Patrick LEEMANS

Nadere informatie

Welkom. Energiediensten voor lokale besturen : Gerealiseerde energieprojecten Energiedag VVSG Antwerpen

Welkom. Energiediensten voor lokale besturen : Gerealiseerde energieprojecten Energiedag VVSG Antwerpen Welkom Energiediensten voor lokale besturen : Gerealiseerde energieprojecten Energiedag VVSG Antwerpen Aanbod Energiediensten voor Lokale Besturen Wat zijn EnergieDiensten voor Lokale Besturen? Energie

Nadere informatie

Verslag over het energiebeleid van de Senaat

Verslag over het energiebeleid van de Senaat Algemene Zaken Verslag over het energiebeleid van de Senaat 1 Stand van zaken: totaal verbruik in 2012 niet genormaliseerd Elektriciteit Gas Water kwh EURO kwh EURO m 3 EURO 2009 932 272 125 897,86 1 772

Nadere informatie

Energie-efficiëntie en financiële besparingen: een PLAGE in uw instelling. PLAGE handleiding bestemd voor beslissingnemers

Energie-efficiëntie en financiële besparingen: een PLAGE in uw instelling. PLAGE handleiding bestemd voor beslissingnemers Energie-efficiëntie en financiële besparingen: een PLAGE in uw instelling PLAGE handleiding bestemd voor beslissingnemers INHOUD Een PLAGE: waarom en voor welke resultaten? 4 Een PLAGE, is dat rendabel?

Nadere informatie

Projectoproep. Gericht aan de schuldbemiddelingssector. Innoverende projecten of nieuwe initiatieven inzake preventie van overmatige schuldenlast

Projectoproep. Gericht aan de schuldbemiddelingssector. Innoverende projecten of nieuwe initiatieven inzake preventie van overmatige schuldenlast Projectoproep Gericht aan de schuldbemiddelingssector Innoverende projecten of nieuwe initiatieven inzake preventie van overmatige schuldenlast Uiterste datum voor het indienen van de projecten : 6 juli

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw:

Opleiding Duurzaam Gebouw: Opleiding Duurzaam Gebouw: Stimuli en hinderpalen voor doeltreffende renovaties Leefmilieu Brussel Wat hebben we uit ervaringen met PLAGE geleerd? Emmanuel Hecquet ICEDD asbl PLAGE??? 2 Wat is het PLAGE-programma?

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw : Duurzaam bouwen van A tot Z

Opleiding Duurzaam Gebouw : Duurzaam bouwen van A tot Z Opleiding Duurzaam Gebouw : Duurzaam bouwen van A tot Z Leefmilieu Brussel Wat motiveert ons? Catherine MASSART Architecture et Climat Wat motiveert ons?... Hoe kunnen we zin geven aan onze acties? 2 Wat

Nadere informatie

FOLLOW-UP VAN HET ENERGIEVERBRUIK

FOLLOW-UP VAN HET ENERGIEVERBRUIK FOLLOW-UP VAN HET ENERGIEVERBRUIK Hoe kunt u de voorwaarden voor de follow-up van het energieverbruik in uw milieuvergunning naleven? WAAROM? U bent de beheerder van een gebouw en u wilt de exploitatievoorwaarden

Nadere informatie

Opleiding-debat voor maatschappelijke werkers

Opleiding-debat voor maatschappelijke werkers Opleiding-debat voor maatschappelijke werkers Voortgezette module Caroline GRéGOIRE Instrumenten, observatieroosters Tr@me scrl Doelstellingen Op basis van uitwisselingen en praktische situaties het gebruik

Nadere informatie

1 Statistieken 2016 Sibelga

1 Statistieken 2016 Sibelga 1 Statistieken 2016 Sibelga Statistieken 2016 2 Statistieken 2016 Sibelga Elektriciteit Leveringspunten Aantal leveringspunten 706 020 704 298 699 282 Niet-actieve leveringspunten 60 505 63 301 63 076

Nadere informatie

Duurzaam Gebouwbeheer

Duurzaam Gebouwbeheer 2-daagse cursus Duurzaam Gebouwbeheer Gemeenten hebben verschillende gebouwen in beheer, zoals gemeentehuizen, kantoren en brandweerkazernes. Ook zijn er gebouwen eigendom van de gemeente, maar worden

Nadere informatie

TEVREDENHEIDSENQUÊTE VOORBEELDGEBOUWEN

TEVREDENHEIDSENQUÊTE VOORBEELDGEBOUWEN Kenmerken van de woning: TEVREDENHEIDSENQUÊTE VOORBEELDGEBOUWEN Naam ven het project Type van werken Bestemming Energieklasse Aantal kamers Nieuwbouw Renovatie Eengezinswoning Appartement in een collectieve

Nadere informatie

Nulenergie in Brussel: perspectieven?

Nulenergie in Brussel: perspectieven? Nulenergie in Brussel: perspectieven? Seminarie Duurzaam Gebouw 22 maart 2013 Ir. Ismaël Daoud Politiek adviseur, Duurzaam bouwen en Energie Kabinet d'evelyne Huytebroeck, Brussels Minister voor Leefmilieu,

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam gebouw:

Opleiding Duurzaam gebouw: Opleiding Duurzaam gebouw: Energiebeheer (energieverantwoordelijke) Leefmilieu Brussel Functie en rol van de energieverantwoordelijke Emmanuel Hecquet ICEDD Opleiding Duurzame gebouwen: ENERGIE Module

Nadere informatie

Catherine Wuyts Dannie Helsen

Catherine Wuyts Dannie Helsen Catherine Wuyts Dannie Helsen Doordat de energiekost volledig centraal wordt gedragen (door de scholengroep zelf) speelt deze een belangrijke rol bij uitgaven. Tenminste 30% van het budget wordt hiervoor

Nadere informatie

Het Brussels Hoofdstedelijk gewest & de uitdagingen rond passief 2015

Het Brussels Hoofdstedelijk gewest & de uitdagingen rond passief 2015 Het Brussels Hoofdstedelijk gewest & de uitdagingen rond passief 2015 Confederatie Bouw Brussels Hoofdstad 30 mei 2013 Ir. Ismaël Daoud Politiek adviseur, Duurzaam bouwen en Energie Kabinet d'evelyne Huytebroeck,

Nadere informatie

RENDABELE ENERGIEMAATREGELEN VOOR DE SECTOR VAN DE CARROSSERIEBEDRIJVEN

RENDABELE ENERGIEMAATREGELEN VOOR DE SECTOR VAN DE CARROSSERIEBEDRIJVEN RENDABELE ENERGIEMAATREGELEN VOOR DE SECTOR VAN DE CARROSSERIEBEDRIJVEN 1. INLEIDING De goedkoopste energie is de energie die we niet verbruiken. Deze infofiche wil de sector van de carrosseriebedrijven

Nadere informatie

GEMEENTEFINANCIËN: WAAR GAAN DE OCMW S NAARTOE?

GEMEENTEFINANCIËN: WAAR GAAN DE OCMW S NAARTOE? Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale ASBL Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest VZW GEMEENTEFINANCIËN: WAAR GAAN DE OCMW S

Nadere informatie

Kerncijfers voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Kerncijfers voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Kerncijfers voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest I. Algemeen Uw gewest beslaat 161 km² en telt 1.018.804 inwoners. Dat komt overeen met een bevolkingsdichtheid van 6.312 inwoners/km². In de ranglijst

Nadere informatie

Werkblad huismodule. Quintel Intelligence. Antwoordblad

Werkblad huismodule. Quintel Intelligence. Antwoordblad Antwoordblad Opdracht 1 Noteer de startwaarden en scores Kijk bij het dashboard. Noteer de startwaarden en scores die je hier ziet staan in de tabel hieronder. Dashboard onderdelen CO₂ uitstoot (ton per

Nadere informatie

16 oktober 2006. Vorming Energieadviseur Woonsector. Procedure van de energieaudit. Spreker

16 oktober 2006. Vorming Energieadviseur Woonsector. Procedure van de energieaudit. Spreker 16 oktober 2006 Vorming Energieadviseur Woonsector Procedure van de energieaudit Spreker Nicodème Lonfils Energieadviseur Brussels Energie Agentschap (ABEA) De Stadswinkel vzw Wettelijk kader Europese

Nadere informatie

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT Dit document geeft nuttige informatie over de energieprestatie van het gebouw (EPB). Op de volgende bladzijden staat meer gedetailleerde uitleg en informatie. Quai au Foin 17 1000 BRUXELLES Appartement

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

Discussienota Tertiaire Sector. BAU+ studie: Energie- en broeikasgasscenario s voor het Vlaamse gewest verkenning beleidsscenario s tot 2030

Discussienota Tertiaire Sector. BAU+ studie: Energie- en broeikasgasscenario s voor het Vlaamse gewest verkenning beleidsscenario s tot 2030 Discussienota Tertiaire Sector BAU+ studie: Energie- en broeikasgasscenario s voor het Vlaamse gewest verkenning beleidsscenario s tot 2030 Katleen Briffaerts 1 Inhoud Inleiding Aannames Beleidsdoelstellingen

Nadere informatie

Energiebeoordeling. Batenburg Energietechniek 1 januari 2018 t/m 31 december 2018

Energiebeoordeling. Batenburg Energietechniek 1 januari 2018 t/m 31 december 2018 Energiebeoordeling Batenburg Energietechniek 1 januari 218 t/m 31 december 218 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Trendanalyse 2.1. Energiegebruik 2.2. CO2 per omzet 2.3. Reducerende maatregelen

Nadere informatie

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT Maurice arêmelaan 12 1070 ANDERLEHT ETA/ver 02 Bruto oppervlakte: 89 m² 1 Energieprestatie Zeer energiezuinig

Nadere informatie

Energie- en duurzaam beleid van de Senaat globaal rapport

Energie- en duurzaam beleid van de Senaat globaal rapport Quaestuur Energie- en duurzaam beleid van de Senaat globaal rapport 1. Stand van zaken: totaal verbruik in 2013 niet genormaliseerd Elektriciteit Gas Water kwh EURO kwh EURO m 3 EURO 2009 932 272 125 897,86

Nadere informatie

IMPULSEO I. Gert Merckx Kennisdomeinverantwoordelijke huisartsenkringen Leuven - 8 november 2016

IMPULSEO I. Gert Merckx Kennisdomeinverantwoordelijke huisartsenkringen Leuven - 8 november 2016 IMPULSEO Als steunpunt voor Impulseo helpt Domus Medica u met uw aanvraag. Voor meer informatie: mail naar annemie.verwilt@domusmedica.be of surf naar http://www.domusmedica.be/impulseo IMPULSEO I Gert

Nadere informatie

Waarom je blauw betalen aan energie?

Waarom je blauw betalen aan energie? Waarom je blauw betalen aan energie? Energieprijzen Voordeel van energievriendelijke installaties Opbrengst spaarboekje Haal je voordeel uit energievriendelijke oplossingen voor warmte en water! Bespaar

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN ENERGIEBEHEER (ENERGIEVERANTWOORDELIJKE) LENTE 2018 De energieverantwoordelijke: delen van ervaringen Opvolging van het verbruik en REG-maatregelen op de Sibelga-site Stéphane

Nadere informatie

Rapportage monitoring CO2 emissie en Energiebesparing gemeente Kerkrade 2012. CO2 emissie gemeente Kerkrade

Rapportage monitoring CO2 emissie en Energiebesparing gemeente Kerkrade 2012. CO2 emissie gemeente Kerkrade Rapportage monitoring CO2 emissie en Energiebesparing gemeente Kerkrade 2012 CO2 emissie gemeente Kerkrade Afdeling Milieu en Bouwen gemeente Kerkrade januari 2013 INHOUDSOPGAVE: Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Openbare verlichting in Avelgem

Openbare verlichting in Avelgem Openbare verlichting in Avelgem Lut Deseyn Schepen van Milieu Lut.deseyn@avelgem.be 1. Inleiding 2. Duiding 2. Het project 3. Kosten en Besparing 5. Opvolging en evaluatie 6. Conclusie 7. Vragen Agenda

Nadere informatie

Ondersteuningspakket Werken rond kleine terugverdientijden in de gemeente

Ondersteuningspakket Werken rond kleine terugverdientijden in de gemeente Ondersteuningspakket Werken rond kleine terugverdientijden in de gemeente Klimaatneutrale Organisatie 2020 De ondersteuningscampagne voor gemeenten die zich engageren om in 2020 een klimaatneutrale organisatie

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW

OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW OPLEIDING DUURZAAM GEBOUW GEDEELTELIJJKE EN GEFASEERDE RENOVATIE HERFST 2018 Bevindingen Technische en financiële argumenten voor de derde-investeerder in het kader van de gefaseerde renovatie van collectieve

Nadere informatie

Naar een klimaatneutrale sportvereniging

Naar een klimaatneutrale sportvereniging Naar een klimaatneutrale sportvereniging Leidraad voor het maken van een eigen projectplan of Plan van Aanpak Inleiding Steeds meer sportverenigingen met een eigen accommodatie komen in actie om energie

Nadere informatie

Preventie in actie. Chantal Duret OCMW van Soignies Brussel 19 juni 2014

Preventie in actie. Chantal Duret OCMW van Soignies Brussel 19 juni 2014 Preventie in actie Chantal Duret OCMW van Soignies Brussel 19 juni 2014 10 jaar sociale energiebegeleiding Via individuele opvolging SOIGNIES : 26.509 inwoners 11.510 gezinnen Ons OCMW: Service d Action

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw:

Opleiding Duurzaam Gebouw: Opleiding Duurzaam Gebouw: Stimuli en hinderpalen voor doeltreffende renovaties Leefmilieu Brussel GEDETAILLEERD VOORBEELD VAN EEN RENOVATIE Voorbeeldgebouwen [047] Stuckensstraat Madeline DEMOUSTIER Fhw

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw : ENERGIE

Opleiding Duurzaam Gebouw : ENERGIE Opleiding Duurzaam Gebouw : ENERGIE Leefmilieu Brussel WAT MOTIVEERT ONS? Jacques CLAESSENS Architecture et Climat UCL Wat motiveert ons?... Hoe kunnen we zin geven aan onze acties? 2 Wat motiveert ons?

Nadere informatie

Persconferentie van Evelyne Huytebroeck Ordonnantie over de energieprestatie van gebouwen 2 maart 2007

Persconferentie van Evelyne Huytebroeck Ordonnantie over de energieprestatie van gebouwen 2 maart 2007 Persconferentie van Evelyne Huytebroeck Ordonnantie over de energieprestatie van gebouwen 2 maart 2007 1. Energieprestatie van de gebouwen in België en in Brussel : stand van zaken In vergelijking met

Nadere informatie

Wie zijn we? Visie. Missie

Wie zijn we? Visie. Missie Wie zijn we? Missie Wij ontzorgen de publieke sector naar een duurzamer en efficiënter energiebeheer. Visie Dynamisch en innovatief energiebeheer vormt de basis Onze expertise en data vormen de sleutel

Nadere informatie

Burgerfinanciering integreren in projecten voor energieoptimalisatie. 1ste Brusselse burgercoöperatie voor de energietransitie

Burgerfinanciering integreren in projecten voor energieoptimalisatie. 1ste Brusselse burgercoöperatie voor de energietransitie Burgerfinanciering integreren in projecten voor energieoptimalisatie 1ste Brusselse burgercoöperatie voor de energietransitie Tijd voor ACTIE! Klimaatplan België blinkt uit in vage voornemens Het Brussels

Nadere informatie

Economische analyse en dimensionering van een verwarmingssysteem op. collectieve systemen

Economische analyse en dimensionering van een verwarmingssysteem op. collectieve systemen Economische analyse en dimensionering van een verwarmingssysteem op zonne-energie voor collectieve systemen Voordelen van gravitaire drainage voor collectieve systemen Economisch optimale dimensionering

Nadere informatie

Kandidatuur voor een gratis haalbaarheidsstudie: Hernieuwbare Energie 2010

Kandidatuur voor een gratis haalbaarheidsstudie: Hernieuwbare Energie 2010 Kandidatuur voor een gratis haalbaarheidsstudie: Hernieuwbare Energie 2010 Naam van de instelling die zich kandidaat stelt:... Terug te sturen : per post, ter attentie van de Facilitator hernieuwbare energie

Nadere informatie

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT Dit document geeft nuttige informatie over de energieprestatie van het gebouw (EPB). Op de volgende bladzijden staat meer gedetailleerde uitleg en informatie. Lombardsijdestraat 86 1120 NEDER-OVER-HEEMBEEK

Nadere informatie

3.C.1 Voortgangsrapportage CO2 over het jaar 2018

3.C.1 Voortgangsrapportage CO2 over het jaar 2018 3.C.1 Voortgangsrapportage CO2 over het jaar 2018 Inleiding In het energie management actieplan zijn de reductiedoelstellingen beschreven. Tevens is hierin het plan van aanpak opgenomen waarin de maatregelen

Nadere informatie

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT Beukenootjesstraat 22 1120 NEDER-OVER-HEEMBEEK (BRUSSEL) Bus Bruto oppervlakte: 8 m² 1 Energieprestatie Zeer energiezuinig

Nadere informatie

ENERGIE RONDGANG OP SCHOOL

ENERGIE RONDGANG OP SCHOOL ENERGIE RONDGANG OP SCHOOL Thema Energiegebruik Onderwerp Leeftijd Duurzame Ontwikkeling Energiebesparing Hernieuwbare energie Verkeer en vervoer Verwarming/Koeling Warm water CO 2 -zuinig vervoer Verlichting

Nadere informatie

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT Dit document geeft nuttige informatie over de energieprestatie van het gebouw (EPB). Op de volgende bladzijden staat meer gedetailleerde uitleg en informatie. Rue des Ménages 27-1 1000 BRUXELLES App 4-D,

Nadere informatie

Weldra ander gas, ook bij u!

Weldra ander gas, ook bij u! dossier Weldra ander gas, ook bij u! Het aardgas dat in Brussel aan alle gezinnen en ondernemingen wordt geleverd, verandert binnenkort. Waar? Wanneer? Hoe en waarom? En wat moet u doen? U leest er alles

Nadere informatie

Energie efficiëntie: een totaalpakket

Energie efficiëntie: een totaalpakket Energie efficiëntie: een totaalpakket VEB Klantendag (16/10/2015) Inge Goessens Directeur Energie-efficiëntie Agenda De overheid als grootverbruiker Beheer en data vormen de sleutel Energie efficiëntie

Nadere informatie

Energie aanpak eigen gebouwen: zelf doen? Energieprestatiecontract? Vlaams EnergieBedrijf

Energie aanpak eigen gebouwen: zelf doen? Energieprestatiecontract? Vlaams EnergieBedrijf Energie aanpak eigen gebouwen: zelf doen? Energieprestatiecontract? 7 mei 2015 Inge Goessens Vlaams EnergieBedrijf Inhoud Korte voorstelling VEB De overheid als energieverbruiker Uw energiefactuur verlagen

Nadere informatie

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT Dokter Elie Lambottestraat 258 100 SCHAARBEEK B2 (NIVEAU 1&2) Bruto oppervlakte: 17 m² 1 Energieprestatie Zeer energiezuinig

Nadere informatie

Resultaten energiescan Golfclub Zwolle

Resultaten energiescan Golfclub Zwolle Resultaten energiescan Golfclub Zwolle! Resultaten energiescan Golfclub Zwolle Hoog elektraverbruik door verlichting en ventilatie Hoge prijs voor energie Besparingspotentieel van 13.000 op energiekosten

Nadere informatie

Projectoproep 2015 Federaal Grootstedenbeleid "Familie in armoede in de stad" *** Reglement

Projectoproep 2015 Federaal Grootstedenbeleid Familie in armoede in de stad *** Reglement Projectoproep 2015 Federaal Grootstedenbeleid "Familie in armoede in de stad" *** Reglement Hoofdstuk 1: Doel van het reglement Artikel 1 Dit reglement bepaalt de doelstelling, de deelnemingsvoorwaarden,

Nadere informatie

Mevr Catherine Wuyts Dhr Dannie Helsen

Mevr Catherine Wuyts Dhr Dannie Helsen Mevr Catherine Wuyts Dhr Dannie Helsen Doordat de energiekost volledig door centraal wordt gedragen (door de scholengroep zelf) speelt deze een belangrijke rol bij uitgaven. Ongeveer 30% van het budget

Nadere informatie

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT

ENERGIEPRESTATIECERTIFICAAT Dit document geeft nuttige informatie over de energieprestatie van het gebouw (EPB). Op de volgende bladzijden staat meer gedetailleerde uitleg en informatie. Koning Albert II laan 49 100 SCHAARBEEK B

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam gebouw:

Opleiding Duurzaam gebouw: Opleiding Duurzaam gebouw: Energiebeheer (energieverantwoordelijke) Leefmilieu Brussel Beheer van het verbruik: energieboekhouding Jonathan FRONHOFFS CENERGIE Doelstellingen van de presentatie Het nut

Nadere informatie

Energiebeheer in de VDAB :

Energiebeheer in de VDAB : Energiebeheer in de VDAB : Opzet en resultaten 2006-2013 Alain Caytan - Energiecoördinator VDAB Energiebeheer in de VDAB Indeling presentatie : VDAB : situering en kerncijfers Energiezorg in de VDAB :

Nadere informatie

Energy Solutions Pioneering for you

Energy Solutions Pioneering for you Energy Solutions Pioneering for you Uw Energy Consultant : Ruben Boekel Telefoonnummer : 088-9456014 Energy Solutions Pompen zijn verantwoordelijk voor 10 procent van het wereldwijde energieverbruik. Dit

Nadere informatie

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort

Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort WARMTEPOMPTECHNIEK Warmtepompen besparen op energie, niet op comfort Voor verwarming en productie van sanitair warm water in nieuwbouw en renovatie Warmtepomptechniek in nieuwbouwprojecten Nieuw bouwen?

Nadere informatie

Energierapportage MFC Atria Leusden. Asschatterweg JJ Leusden

Energierapportage MFC Atria Leusden. Asschatterweg JJ Leusden Energierapportage 2018 MFC Atria Leusden Asschatterweg 37 3831 JJ Leusden Introductie Voor u ligt de energierapportage 2018, waarin de energieverbruiken van de scholen wordt vergeleken met het maximale

Nadere informatie

Meer dan 2 400 woningen ter beschikking gesteld van de Brusselaars in 2011 dankzij het gewestelijk beleid

Meer dan 2 400 woningen ter beschikking gesteld van de Brusselaars in 2011 dankzij het gewestelijk beleid Meer dan 2 400 woningen ter beschikking gesteld van de Brusselaars in 2011 dankzij het gewestelijk beleid Woensdag 29 februari 2012. Staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis, heeft een algemene

Nadere informatie

HANDLEIDING. EigenEnergieOpSchool. Besparingscalculator

HANDLEIDING. EigenEnergieOpSchool. Besparingscalculator Hoofdstuk: 1. Introductie HANDLEIDING EigenEnergieOpSchool Besparingscalculator Datum: januari 2013 Versie: V1.0 Versie EEOS Besparingscalculator: V1.a Benodigde Excel versie: Office 2010 1 Hoofdstuk:

Nadere informatie