WELKOM. bij Bibliotheken Zuidoost Frysl n. Appelscha Beetsterzwaag Gorredijk Haulerwijk Noordwolde Oosterwolde Ureterp Wolvega.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WELKOM. bij Bibliotheken Zuidoost Frysl n. Appelscha Beetsterzwaag Gorredijk Haulerwijk Noordwolde Oosterwolde Ureterp Wolvega."

Transcriptie

1 WELKOM bij Bibliotheken Zuidoost Frysl n Appelscha Beetsterzwaag Gorredijk Haulerwijk Noordwolde Oosterwolde Ureterp Wolvega Zuidoost Fryslân

2 WELKOM IN DE BIEB Welkom in de bibliotheken in Zuidoost Friesland. Je vindt ons in de plaatsen Appelscha, Beetsterzwaag, Gorredijk, Haulerwijk, Noordwolde, Oosterwolde, Ureterp en Wolvega. Bij ons leen je e-books, boeken, tijdschriften, luisterboeken en dvd's. Je sociale netwerken bereik je via onze internetpc's of je gebruikt onze gratis wifi voor je telefoon of tablet. Digitale informatie van bijvoorbeeld de Consumentenbond staat gratis voor je klaar. Je blijft bij de tijd door lezingen, cursussen en workshops die je bij ons volgt. Ben je ZZP'er of geef je cursussen? Kom (net)werken op onze gratis werkplekken of huur een vergaderruimte met alle voorzieningen. Waar ben je nou liever dan in de inspirerende omgeving van de bibliotheek, met alle informatie binnen handbereik, kunst aan de muur en koffie en thee in de leeshoek? Kom op de koffie! De bibliotheek heeft geen drempels. Je bent van harte welkom om vrijblijvend binnen te lopen. Rondkijken, internetten, een tijdschrift lezen, een vraag stellen, koffie drinken of de krant lezen in het leescaf. Als je iets wilt lenen word je lid. Je krijgt dan een bibliotheekpas. Media kun je heel gemakkelijk zelf op je pas zetten met de zelfservice-scanner. Op de bon zie je wat je geleend hebt en hoe lang je de geleende media thuis mag houden. Lever je je materialen na die datum in, dan betaal je extra leengeld per dag. Als je je boeken eerder uitgelezen hebt, dan lever je ze in en haal je gewoon weer een stapel nieuwe. Zo vaak als je wilt. Verlengen kan ook, dat kost 30 cent en reserveren kan vanaf 1 euro per item. Betaalbaar lezen Het basisabonnement kost minder dan de aanschaf van twee nieuwe boeken per jaar. Als lid leen je boeken en tijdschriften gratis. Voor actuele boeken en dvd's vragen we leengeld per item. Wil je een echt zorgeloos abonnement? Voor ruim acht euro per maand is alles gratis en is je leentermijn bijna onbeperkt. Kies het abonnement dat bij je past met het overzicht in de inlegfolder of kijk op We geven je natuurlijk ook graag advies aan de balie. Mijn Menu: reserveren, verlengen, betalen met ideal en meer Wil je graag iets reserveren of langer lenen? Via onze website staat Mijn Menu voor je klaar om heel makkelijk zelf te verlengen, reserveren en je gegevens te beheren. Je kunt daar zelfs zien wat je eerder hebt geleend. Als je je adres invult, ontvang je voortaan de informatie van de bibliotheek per . Je kunt ook extra services activeren, zoals de inleverherinnering, de nieuwsbrief of een lijst met de nieuwste aanwinsten die te leen zijn in de bieb.

3 Ben je ons nog een bedrag verschuldigd? Bij bedragen boven 5,- kan het gebeuren dat lenen of reserveren niet meer lukt. In Mijn menu kun je dit direct oplossen door te betalen met ideal. Via 'details financi le posten' zie je een overzicht van eventuele openstaande bedragen. Ontvang je een herinnering voor nog niet ingeleverde media? Reageer dan direct, want na het verstrijken van de uiterste inleverdatum brengt de bibliotheek je per dag extra leengeld in rekening. Breng je materialen snel terug naar de bibliotheek. Nog niet uitgelezen? Verleng je geleende media dan via Mijn menu en de uiterste inleverdatum schuift direct 3 weken op. Reageer je niet op de herinnering? Dan ontvang je een aanmaning met extra kosten. Nog geen reactie? Dan brengen we je alle niet ingeleverde materialen volledig in rekening. Deze procedure kun je lezen in ons uitleenreglement. Deze staat op onze website en een kopie op papier is verkrijgbaar aan de balie. Bij verlies van je bibliotheekpas is het verstandig deze te blokkeren om misbruik te voorkomen. Je krijgt voor 2,50 een nieuwe pas bij de balie. Actueel en digitaal Met je biebpas leen je duizenden e-books gratis op je eigen tablet, smartphone, e-reader of computer. Heel gemakkelijk te downloaden/ streamen op onze website en app. Wil je de allernieuwste e-books lezen? Neem dan een betaald e-plus pakket. Dat sluit je af via onze website. Ook op papier lees je bij ons vers van de pers: zodra de recensie in de krant staat, ligt het boek al bij ons op de Actueel-tafel. Drie weken te leen voor n euro! Bekijk elke week het nieuwe aanbod op Overal lenen en inleveren In Friesland kun je met je biebpas overal lenen en inleveren op de voorwaarden die gelden in de betreffende bibliotheek. Logisch dat je soms te laat bent met inleveren Je leent prachtige boeken, tijdschriften en dvd's en die slokken je op en doen de wereld om je heen vergeten... Wij snappen dat helemaal! Te laat inleveren is geen schande. En het levert ook wat op. Te-laat-geld investeren wij volledig in de aanschaf van nog meer boeiende titels. Wat is er te doen? In de bibliotheek is vaak iets te doen: Tabletcaf, E-lezen spreekuur, cursussen, lezingen of workshops. We houden je op de hoogte met onze nieuwsbrief en met het kalenderoverzicht op de website. Gratis een online cursus volgen kan ook. Houd in de gaten, of kijk op het stoepbord bij de bibliotheek.

4 Dyslectisch, slechtziend of gewoon moeite met lezen? Wist je dat de bibliotheek makkelijk te lezen boeken heeft voor jong n oud? Bijvoorbeeld boeken met een grotere letter, plaatjesboeken, tijdschriften, luisterboeken en boeken met een dyslexie letter. Er zijn computers om te oefenen met taal en je kunt vragen om hulp of advies. In ons Digi-Taalhuis krijg je hulp op maat, bijvoorbeeld met lezen, schrijven of werken met de Digi computer. Kijk op: Taal huis Tijdschriften te leen: geen tijd voor een dikke pil? Dan leen je toch gewoon een tijdschrift? Van VT-wonen tot Donald Duck, Panorama of de Libelle. Te leen in de bieb voor tenminste drie weken. Voordeel met je biebpas: met je biebpas krijg je korting in musea, theaters, dierentuinen of leuke dagjes weg. Kijk voor de nieuwste aanbiedingen op In de bibliotheek kun je als lid voordelig meedoen aan workshops, lezingen en cursussen. En elk jaar kun je als volwassen bibliotheeklid gratis het boek van de Nederland Leest actie in de bibliotheek ophalen. Leesgroepen: je kunt als leesgroep boeken lenen bij de bibliotheek. Ook is er elk jaar een informatieve en gezellige bijeenkomst voor leeskringen. Meer informatie en opgave via in het menu 'voor jou'. Boek aan Huis: u bent dol op lezen maar kunt niet zelf naar de bibliotheek komen? Onze vrijwilligers doen dat graag voor u. Bel ons of kijk op onze website Ook als je vrijwilliger wilt worden om de boeken aan huis te bezorgen dan kun je je bij ons opgeven. Dat kan telefonisch of via in het menu 'voor jou'. Onderwijs, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven: de bibliotheek werkt samen en ondersteunt op de gebieden leesbevordering en media-educatie. Producten en diensten staan op de website en er kan ook op maat geleverd worden. Kinderen gratis lid: van 0-18 jaar mag je gratis lenen in de bieb! Bewaar je pas! Opzeggen omdat je zo weinig leest? Nooit doen! Bewaar je pas en vraag ons deze om te zetten in een budgetpas als service. Je betaalt dan geen abonnementskosten en voor af en toe lenen betaal je een opslagbedrag per geleend exemplaar. Zien we je gelukkig nog af en toe! Als uw inkomen onder of rond het minimum ligt, betaalt de gemeente soms uw bibliotheekabonnement. Bij de gemeente kunnen ze u vertellen of u daarvoor in aanmerking komt.

5

6 VOORLEESTIPS Weet wat je leest! Lees het boek eerst zelf, zodat je weet waar het over gaat. Wat gebeurt er allemaal? Hoe loopt het af? Maak het speciaal Lees het boek voor op een rustige plek. Heb je spullen in huis die passen bij het verhaal? Pak ze erbij! Maak het verhaal nog levendiger door geluiden en bewegingen te maken, of aan je kind te vragen dat te doen. Bekijk samen de buitenkant Vertel eerst de titel van het boek en praat samen met je kind over de voorkant van het boek. Hierdoor wordt je kind nieuwsgierig naar het verhaal. Speel in op reacties tijdens het lezen Geef je kind ruimte om te reageren tijdens het verhaal. Alle vragen en opmerkingen zijn goed. Voorspel samen hoe het verhaal verder gaat Bouw de spanning op door aan je kind te vragen hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. Besteed aandacht aan 'moeilijke' woorden Zitten er woorden in het verhaal die je kind nog niet kent? Help ze dan het woord te begrijpen door het anders te omschrijven, of door een voorwerp erbij te pakken Praat na over het boek Praat na het uitlezen van het boek nog eens met je kind over het verhaal of de personages. Vraag je kind het verhaal na te vertellen aan een broertje of zusje of aan opa en oma. Lees het boek meerdere keren voor Je kind luistert met veel plezier vaker naar hetzelfde verhaal. Elke keer dat jullie samen lezen, leert je kind weer iets nieuws.

7 ONLINE DIENSTEN APPS LuisterBieb Met de LuisterBieb geniet je van de beste luisterboeken, waar en wanneer jij dat wilt. Zelfs als je druk bent kun je altijd nog lekker luisteren, gratis en offline. E-books E-books lezen op je tablet of smartphone? Maak een e-books webaccount, zet je favoriete boeken op je boekenplank en lees ze via deze handige app. Wise Met de Bibliotheek Wise app op je smartphone of tablet regel je al je bibliotheekzaken waar en wanneer jij maar wilt. Verlengen, reserveren en nog veel meer... Tabletcaf 1x per maand is er Tabletcaf in de bibliotheek. Neem je tablet, e-reader of smartphone mee en help elkaar met vragen en deel je favoriete apps. Wil je eens een e-reader proberen? Leen hem samen met een paar e-books in de bibliotheek.

8 Openingstijden Ooststellingwerf Bibliotheek Oosterwolde maandag: uur dinsdag: uur woensdag: uur donderdag: uur vrijdag: uur zaterdag: uur Bibliotheek Appelscha dinsdag: uur donderdag: uur Bibliotheek Haulerwijk maandag: uur woensdag: uur donderdag: uur Opsterland Bibliotheek Gorredijk maandag: uur dinsdag: uur woensdag: uur donderdag: uur vrijdag: uur zaterdag: uur Biebpunt Beetsterzwaag dinsdag: uur donderdag: uur Bibliotheek Ureterp maandag: uur woensdag: uur vrijdag: uur Weststellingwerf Bibliotheek Wolvega maandag: uur dinsdag: uur woensdag: uur donderdag: uur vrijdag: uur zaterdag: uur Bibliotheek Noordwolde maandag: uur woensdag: uur vrijdag: uur Adressen Ooststellingwerf Bibliotheek Oosterwolde: Quadoelenweg 29b 8431 LN Oosterwolde Tel.: Bibliotheek Appelscha Riemsoord EC Appelscha Tel.: Bibliotheek Haulerwijk: Laweijstraat KG Haulerwijk Tel.: Opsterland Bibliotheek Gorredijk: Schansburg RX Gorredijk Tel: Biebpunt Beetsterzwaag: Vlaslaan 26 (In De Buorskip ) 9244 CH Beetsterzwaag Tel: (B.g.g ) Bibliotheek Ureterp: Lijteplein EP Ureterp Tel: Weststellingwerf Bibliotheek Wolvega: Griffioenpark KP Wolvega Tel.: Bibliotheek Noordwolde: Mandehof BG Noordwolde Tel.: Zuidoost Fryslân