JAARVERSLAG leden leden leden leden leden leden leden leden leden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JAARVERSLAG leden leden leden leden leden leden leden leden leden"

Transcriptie

1 JAARVERSLAG 2015 Leden Op 31 december 2015 telde onze afdeling 99 leden leden leden leden leden leden leden leden leden leden Bestuur De samenstelling van het bestuur op 31 december 2015 is: Voorzitter: Monique Wyfker Secretaris: Wim Klok Penningmeester: Erik de Boer Public Relations: Mariëtte de Kreij-Wouterlood Bestuurslid: Anneke Nijholt Onze penningmeester vertegenwoordigt onze afdeling regelmatig bij het IVN-besturenoverleg Zuid-Holland. Redactie Nieuwsbrief: Website: Facebook: Martien Blanken Martien Blanken Mariëtte de Kreij-Wouterlood Jubilarissen Simone Jongepier Pieter Paauwe Liesbeth Verschuren 25 jaar lid 25 jaar lid 25 jaar lid

2 I.V.N. Excursies Iedere eerste zaterdag van de maand werden zoals al jaren gebruikelijk excursies georganiseerd: Zaterdag 3 januari: Nieuwjaarswandeling Vanaf de parkeerplaats bij restaurant Aan Zee, langs het vliegveld over het Groene Strand en langs het Oostvoornse Meer terug naar Aan Zee waar we bij de open haard hebben nagepraat met koffie en gebak. Zaterdag 7 februari: Brouwersdam en omgeving Vanaf de pool parkeerplaats aan de Zwartedijk, richting Brouwersdam zeehonden en zeevogels bekijken. Via de Plompe toren naar het Oosterschelde strandje aan de voet van de dam, schelpdieren zoals oesters, zeesterren en traditiegetrouw de lunch in de Heerenkeet met mooi uitzicht over de Oosterschelde.

3 Zaterdag 4 april: Landgoed Dordwijk Van 1976 tot 1995 was Dordwijk een natuurreservaat en werd het beheerd door Staatsbosbeheer. Dit landgoed is nu eigendom van de Stichting Dordwijk B.V. Landgoed Dordwijk is nog steeds een voor het publiek gesloten gebied, alleen onder leiding van het IVN is het mogelijk om een excursie mee te maken door dit unieke stukje natuur op het Eiland van Dordrecht.

4 Zaterdag 2 mei: Spuimond west Dit nieuw ontwikkeld gebied van slikken en hoger gelegen delen is al snel een rust- en fourageerplaats geworden van tientallen soorten vogels. Een stoere kijkhut biedt vogelaars een unieke kans om hun favorieten te spotten. Zaterdag 6 juni: Landtong Rozenburg Zaterdag 1 augustus: Fietsen rond de Bernisse De fietstocht door het 300 ha grote recreatiegebied Bernisse is een mooie afwisseling op onze wandelexcursies. De rivier de Bernisse vormt de natuurlijke grens tussen Voorne en Putten; de riet- en wilgenoevers en de bosgebiedjes maken de omgeving rijk aan flora en fauna. Futen, aalscholvers, karekieten en rietzangers, teveel om allemaal op te noemen.

5 Zaterdag 5 september: Mildenburg In het Mildenburgbos in Oostvoorne komen we in dit deel van het seizoen gegarandeerd wat paddestoelen tegen. Maar ook kunnen we zien wat voor schade de zomerstorm heeft aangericht. Zaterdag 3 oktober: Mallebos Het Mallebos in Spijkenisse is een bos op kleigrond. Na een lange droogteperiode en wat regen was er een enorme verscheidenheid aan paddestoelen te zien, o.a de zadelzwam met een middellijn van wel 30 cm. Met de deskundigen Eline Vis en Ad Vliegenthart als gidsen.

6 Zaterdag 7 november : Kwade Hoek In dit buitendijkse dynamische getijdengebied op Goeree heeft het zeewater nog altijd vrij spel. In de duinen vinden we natte en droge duinvalleien met een diversiteit aan planten en vogels. Zaterdag 5 december: Snertwandeling Brede water Ook traditioneel de prachtige wandeling rond het Brede Water, elk denkbaar weer weten we tijdens deze wandeling te trotseren, dit jaar werden we verrast door het doorbreken van de zon terwijl we pauzeerden op het uitkijkpunt tussen de schapenwei en het Brede Water. En natuurlijk erwtensoep in de Meidoorn als beloning.

7 Andere activiteiten Algemene ledenvergadering 7 maart: Na het algemene gedeelte volgde een presentatie door Jan Pluim over het beheer van natuurterreinen. Thema avonden Thema: Uilen en Muizen. Na presentaties door Ger Maatkamp over de uilenwerkgroep op Goeree die legio uilenkasten heeft uitstaan en Jan Alewijn over muizen, werd er driftig geplozen in de beschikbare uilenballen (braakballen). De aankleding van de ruimte en het culinaire aspect waren weer perfect verzorgd. Knagers en Gravers. Mariëtte hield een boeiende lezing over bevers met spectaculaire beelden van een paartje in Klein Profijt waarna een korte film over dassen werd getoond. Na de pauze weer een vermakelijke en leerzame quiz door Martien. Excursies ZuidHollands Landschap Voor het leiden van excursies worden regelmatig natuurgidsen van het IVN ingezet. Duinendag In samenwerking met het ZuidHollands Landschap werd op zondag 20 september een educatieve postentocht georganiseerd. De posten worden door vrijwilligers van het IVN bemand en door Simone Jongepier en Jan Alewijn Dijkhuizen georganiseerd. Het was prachtig zonnig weer en er waren wel ca belangstellenden!

8 Cursussen IVN en KNNV verzorgden 3 cursussen: Wilde Planten leren kennen voor beginners, Zoogdieren leren kennen voor beginners en Vogels herkennen voor beginners (op Goeree-Overflakkee). IVN en KNNV De samenwerking tussen onze afdeling en de KNNV heeft vorm gekregen door het gezamenlijk organiseren van bovengenoemde cursussen en de lezing: Zeezoogdieren in de Hollandse Delta. De lezing werd verzorgd door Leon Langhout, die trainer is bij het Dolfinarium in Harderwijk. Ook waren er dit jaar 3 gezamenlijke excursies.

9 Overnemen educatieve activiteiten op Landtong Rozenburg In 2015 zijn gesprekken gevoerd met ARK natuurontwikkeling over hun educatieve activiteiten op de Landtong Rozenburg. Er is afgesproken dat wij die activiteiten in de loop van 2016 overnemen. Het gaat globaal om 10 vrijwilligers die ongeveer 35 natuurontdekkingstochten per jaar op de Landtong begeleiden. De deelnemers zijn groepen 7 en 8 van basisscholen in Rozenburg en omgeving. Jeugdactiviteiten. Dit jaar zijn er verschillende kindermiddagen georganiseerd door het IVN en het Zuid Hollands Landschap. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

10 Enkele cijfers over activiteiten Er zijn 35 excursies geleid door leden van onze IVN afdeling met in totaal 534 deelnemers: 28 excursies ZHL met 458 deelnemers 3 voor Natuurmonumenten met 29 deelnemers 3 voor andere opdrachtgevers met 31 deelnemers 1 voor IVN met 16 deelnemers We organiseerden 12 keer een eerste zaterdag van de maand activiteit. Hieraan namen in totaal 42 niet-leden deel. Samen met het Zuid-Hollands Landschap werden 7 kindermiddagen georganiseerd. In totaal namen hier 153 kinderen aan deel. Een van de kindermiddagen was de Slootjesdag met 31 deelnemers. Website en Facebookpagina De nieuwe omgeving voor de IVN is ook door onze afdeling in gebruik genomen. Ook kunnen er weer foto s op de website geplaatst worden. De gegevens van onze afdeling en bijvoorbeeld jaarverslagen, financiële verslagen, de agenda van de activiteiten ed. worden op de website gepubliceerd. De facebookpagina is dan meer voor de actuele informatie en foto s enz Public Relations Wanneer daar gelegenheid voor is, treden we als IVN Voorne Putten Rozenburg, zoveel mogelijk naar buiten door middel van krantenberichten, lokale radio en als meeschrijver op internet bij de lokale weekbladen. Belangstellende niet-leden krijgen bij activiteiten een IVN-visitekaartje. De publicaties zorgen voor een hogere opkomst bij de excursies.folders van het IVN zijn verkrijgbaar bij het Bezoekerscentrum Tenellaplas.

11 Plannen voor 2016 IVN excursies, elke eerste zaterdag van de maand. Kinderactiviteiten: het organiseren van kindermiddagen in samenwerking met het ZuidHollands Landschap. De thema s van de kindermiddagen kunnen zijn: Vogels in de winter + vogelsnacks maken Braakbalpluizen Strand Waterdiertjes Paddenstoelen De kindermiddagen worden in 2016 georganiseerd op zaterdagmiddag door Annet, Simone, Helma en Marianne. Weekend in april naar de Hooiberg, Winterswijk. In samenwerking met de KNNV afdeling Voorne verschillende cursussen organiseren: Vogels voor beginners, Wilde planten voor beginners, Vlinders/libellen voor beginners, Zoogdieren voor beginners en Paddestoelen voor beginners. 2 educatieve thema avonden voor en door leden IVN met gastronomisch hoogtepunt. Duinendag in samenwerking met het Zuid Hollands Landschap. Op aanvraag excursies verzorgen voor ZHL, Natuurmonumenten en andere organisaties De website van de afdeling is er voor de vaste activiteiten, op de facebookpagina staat de meest actuele informatie. Overnemen educatieve activiteiten van ARK-natuurontwikkeling op de Landtong Rozenburg Overleg voeren met ARK-natuurontwikkeling over opzetten educatieve activiteiten op de Beninger Slikken Eén à twee lezingen ism KNNV Voorne Tweemaal per jaar bestuurlijk overleg IVN-KNNV

JAARVERSLAG leden leden leden leden leden leden leden leden leden

JAARVERSLAG leden leden leden leden leden leden leden leden leden JAARVERSLAG 2013 Leden Op 31 december 2013 telde onze afdeling 92 leden 2005 75 leden 2008 72 leden 2011 94 leden 2006 71 leden 2009 71 leden 2012 92 leden 2007 70 leden 2010 91 leden 2013 92 leden Bestuur

Nadere informatie

JAARVERSLAG Leden. Op 31 december 2016 telde onze afdeling 107 leden

JAARVERSLAG Leden. Op 31 december 2016 telde onze afdeling 107 leden JAARVERSLAG 2016 Leden Op 31 december 2016 telde onze afdeling 107 leden 2007 70 leden 2010 91 leden 2013 92 leden 2008 72 leden 2011 94 leden 2014 92 leden 2009 71 leden 2012 92 leden 2015 99 leden Bestuur

Nadere informatie

JAARVERSLAG leden leden leden leden leden leden leden leden leden

JAARVERSLAG leden leden leden leden leden leden leden leden leden JAARVERSLAG 2014 Leden Op 31 december 2013 telde onze afdeling 92 leden 2006 71 leden 2009 71 leden 2012 92 leden 2007 70 leden 2010 91 leden 2013 92 leden 2008 72 leden 2011 94 leden 2014 92 leden Bestuur

Nadere informatie

JAARVERSLAG Leden Op 31 december 2018 telde onze afdeling 132 leden. Bestuur De samenstelling van het bestuur op 31 december 2018 is:

JAARVERSLAG Leden Op 31 december 2018 telde onze afdeling 132 leden. Bestuur De samenstelling van het bestuur op 31 december 2018 is: JAARVERSLAG 2018 Leden Op 31 december 2018 telde onze afdeling 132 leden 2007 70 leden 2008 72 leden 2009 71 leden 2010 91 leden 2011 94 leden 2012 92 leden 2013 92 leden 2014 92 leden 2015 99 leden 2016

Nadere informatie

JAARVERSLAG I.V.N. Excursies Zaterdag 2 januari: Nieuwjaarswandeling. Bestuur De samenstelling van het bestuur op 31 december 2017 is:

JAARVERSLAG I.V.N. Excursies Zaterdag 2 januari: Nieuwjaarswandeling. Bestuur De samenstelling van het bestuur op 31 december 2017 is: JAARVERSLAG 2017 Leden Op 31 december 2017 telde onze afdeling 122 leden 2007 70 leden 2010 91 leden 2013 92 leden 2016 107 leden 2008 72 leden 2011 94 leden 2014 92 leden 2009 71 leden 2012 92 leden 2015

Nadere informatie

Instituut voor natuur educatie & duurzaamheid

Instituut voor natuur educatie & duurzaamheid Instituut voor natuur educatie & duurzaamheid 29 e jaargang nr. 1 voorjaar 2013 HET BESTUUR Voorzitter: Monique Wyfker Duinen 8 3233 EA Oostvoorne Tel: 0181-482117 E-mail: monique.wyfker@planet.nl Secretaris:

Nadere informatie

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne Ger, Harry en Jan Alewijn in het Vogelvlak foto Kees Rosmolen verslag 45 Muizenonderzoek Klein Profijt Vogelvlak - Duinen van Oostvoorne 27 augustus 2010 Jan Alewijn Dijkhuizen

Nadere informatie

Stichting strand in zicht, Voorne Maasvlakte. (Voorheen Stichting zeehonden centrum Voorne) Jaarverslag BSN/RSIN

Stichting strand in zicht, Voorne Maasvlakte. (Voorheen Stichting zeehonden centrum Voorne) Jaarverslag BSN/RSIN Stichting strand in zicht, Voorne Maasvlakte. (Voorheen Stichting zeehonden centrum Voorne) Jaarverslag 2015-2016-2017 BSN/RSIN 8545.13.309 Postadres: Rietdijk 20, 3233 KE Oostvoorne. 1 Inhoudsopgave Inleiding...

Nadere informatie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Het delen van mijn belevenissen met belangstellenden is een van mijn grootste uitdagingen binnen de natuurfotografie. In mijn filmtijd maakte ik al een aantal

Nadere informatie

Jaarverslag Jaarverslag jarig jubileum. Ledenactiviteiten en projecten. Excursies. Natuurcursussen. Natuurdag

Jaarverslag Jaarverslag jarig jubileum. Ledenactiviteiten en projecten. Excursies. Natuurcursussen. Natuurdag Jaarverslag 218 7 jarig jubileum Natuureducatie voor scholieren Ledenactiviteiten en projecten Excursies Natuurcursussen Natuurdag Jaarverslag 218 Boomfeestdag in Park Zuidbroek IVN Apeldoorn - Jaarverslag

Nadere informatie

Jaarverslag IVN-Apeldoorn Jaarverslag 2017 samenvatting - Pagina 1 -

Jaarverslag IVN-Apeldoorn Jaarverslag 2017 samenvatting - Pagina 1 - Jaarverslag 217 IVN-Apeldoorn Jaarverslag 217 samenvatting - Pagina 1 - IVN Apeldoorn - Jaarverslag 217 - Samenvatting IVN-afdeling Apeldoorn wil bijdragen aan een duurzame samenleving door uitvoering

Nadere informatie

IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE

IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE IVN VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEUEDUCATIE Beleidsplan IVN Deventer 2013-2014 Het bestuur van IVN-Deventer wil met dit beleidsplan haar visie en missie uiteen zetten en van daaruit haar plannen voor

Nadere informatie

Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016

Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016 Uitslag en analyse Leden Enquête IVN Vries 2016 Het bestuur van IVN Vries hecht er belang aan op de hoogte te blijven van de wensen en interesses van haar leden en donateurs. Er is daarom een enquête opgesteld

Nadere informatie

Werkgroepen vragen nieuwe natuurgidsen Praat mee over Nationaal Park Hollandse Duinen 10 oktober: Dag van de Duurzaamheid

Werkgroepen vragen nieuwe natuurgidsen Praat mee over Nationaal Park Hollandse Duinen 10 oktober: Dag van de Duurzaamheid Werkgroepen vragen nieuwe natuurgidsen Als IVN afdeling regio Leiden werken wij in twaalf gemeenten en beschikken we over twaalf werkgroepen, die zich richten op het publiek. Daarnaast zijn er nog een

Nadere informatie

Wiedenweetjes. De Wieden WAARNEMINGEN. [Trek de aandacht van uw lezer

Wiedenweetjes. De Wieden WAARNEMINGEN. [Trek de aandacht van uw lezer [Trek de aandacht van uw lezer Wiedenweetjes met een veelzeggend citaat uit het document of gebruik deze ruimte om een belangrijk punt te benadrukken. De Wieden november 2015 Samenstelling door Regina

Nadere informatie

Pareltjes van de afdelingen. Noord-Holland en Utrecht

Pareltjes van de afdelingen. Noord-Holland en Utrecht Pareltjes van de afdelingen Noord-Holland en Utrecht Provinciale Ledendag 28 november 2015 IVN Eemnes Weidevogelles Sinds 2014 met groep 5 en 6 op pad Inleiding in de klas en met verrekijker het veld in

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3. 4 Financiën. Voorlopige planning. april 2019

Inhoud. 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3. 4 Financiën. Voorlopige planning. april 2019 2 Inhoud 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3 4 3 Voorlopige planning 9 4 Financiën 10 1 Inleiding 3 Westvoorne is samen met Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en Veere uitgeroepen tot beste duurzame

Nadere informatie

Altijd al meer willen weten over wat er in leeft in de Noordzee en aanspoelt op onze stranden?

Altijd al meer willen weten over wat er in leeft in de Noordzee en aanspoelt op onze stranden? Terugblik ledenfeest Zondagmiddag 18 juni jl. vierden wij ons veertigjarig bestaan met een ledenfeest. Het was zoals bekend prachtig weer. De ongeveer zestig deelnemers lieten zich de koffie met gebak

Nadere informatie

9.3 KAMPEERWEEKEND. Geldig tot januari 2016. Functie naam ` Paraaf: Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging

9.3 KAMPEERWEEKEND. Geldig tot januari 2016. Functie naam ` Paraaf: Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT afdelingdelfland@knnv.nl www.knnv.nl/afdelingdelfland http://twitter.com/#!/knnvafddelfland Geldig

Nadere informatie

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne Noordse woelmuis foto Kees Rosmolen verslag 43 Muizenonderzoek Groene Strand - Oostvoorne juli 2010 Jan Alewijn Dijkhuizen inleiding De zoogdierwerkgroep van de KNNV afdeling

Nadere informatie

Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid

Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid Afdeling Alphen aan den Rijn 25-10-2017 IVN Alphen aan den rijn 1 Overzicht Landelijke Organisatie Doelstelling Organisatie IVN Alphen aan den Rijn Onze Thuisbasis

Nadere informatie

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne Muizen onderzoek als educatief middel foto Mariëtte verslag 46 Muizenonderzoek Oever Oude Maas Spijkenisse september 2010 Jan Alewijn Dijkhuizen Inleiding In 2009 heeft

Nadere informatie

GILDE ROTTERDAM NIEUWSBRIEF

GILDE ROTTERDAM NIEUWSBRIEF December 2018 GILDE ROTTERDAM NIEUWSBRIEF Van de Redactie Inmiddels zijn er twee nieuwsbrieven uitgekomen en had nr. 3 al een tijdje geleden bij de vrijwilligers in de elektronische postbus moeten belanden.

Nadere informatie

ANBI-gegevens IVN afdeling Schinnen

ANBI-gegevens IVN afdeling Schinnen Sinds 1 januari 2016 moeten ANBI'S op een eigen website bepaalde gegevens publiceren. In dit document staan de vereiste gegevens volgens onderstaande inhoudsopgave: Inhoud Naam van de vereniging... 2 RSIN-nummer...

Nadere informatie

HAPPEN & TAPPEN : Beleef de Biesbosch - 46 km.

HAPPEN & TAPPEN : Beleef de Biesbosch - 46 km. HAPPEN & TAPPEN : Beleef de Biesbosch - 46 km. Beleef de Biesbosch Ontdek dit waterrijke gebied met prachtige flora en fauna. Laat u tijdens Happen en Trappen vergezellen door de vele vogels en geef uw

Nadere informatie

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne Twee bosmuizen in 1 val foto Karel Adriaanse verslag 50 Muizenonderzoek De Ommeloop De Kleine Beer Zuid-Hollands Landschap november 2011 Jan Alewijn Dijkhuizen foto s Kees

Nadere informatie

Lentewandeling met excursie Biberbunker in de duinen van Oostvoorne op 9 april 2017.

Lentewandeling met excursie Biberbunker in de duinen van Oostvoorne op 9 april 2017. Lentewandeling met excursie Biberbunker in de duinen van Oostvoorne op 9 april 2017. Voor de wandeling van vandaag is gekozen voor de duinen van Oostvoorne met daarin gelegen 96 bunkers uit de 2 e Wereldoorlog

Nadere informatie

Nieuwsbrief April 2014

Nieuwsbrief April 2014 2014-04-21 Drieluik 2014-04-22 Comité van Aanbeveling Het bestuur van de Stichting Biesbosch Museum, officieel heet het nog steeds zo, wordt ondersteund door een Comité van Aanbeveling. Recentelijk is

Nadere informatie

Natuurpunt Antwerpen Stad - Nieuwsbrief 2 - Cursus Natuurgids, Gemeenteraadsverkiezingen, activiteiten 1 bericht

Natuurpunt Antwerpen Stad - Nieuwsbrief 2 - Cursus Natuurgids, Gemeenteraadsverkiezingen, activiteiten 1 bericht Guy Voets Natuurpunt Antwerpen Stad - Nieuwsbrief 2 - Cursus Natuurgids, Gemeenteraadsverkiezingen, activiteiten 1 bericht Natuurpunt Antwerpen Stad

Nadere informatie

Inhoud. 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3. 4 Financiën. Voorlopige planning. april 2019

Inhoud. 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3. 4 Financiën. Voorlopige planning. april 2019 2 Inhoud 1 Inleiding 2 Communictieaanpak 3 4 3 Voorlopige planning 9 4 Financiën 10 1 Inleiding 3 Westvoorne is samen met Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en Veere uitgeroepen tot beste duurzame

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

JAARPLAN 2018 KNNV AFD. VOORNE NATUURSTUDIE/NATUURBELEVING/NATUURBESCHERMING

JAARPLAN 2018 KNNV AFD. VOORNE NATUURSTUDIE/NATUURBELEVING/NATUURBESCHERMING JAARPLAN 2018 KNNV AFD. VOORNE NATUURSTUDIE/NATUURBELEVING/NATUURBESCHERMING Groene Specht Foto: Hans op den Dries Tekst: Theo Briggeman Begroting: Marianne op den Dries 1 Werkplan: Voor u ligt het Jaarplan

Nadere informatie

IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid

IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid IVN - Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid Afdeling Alphen aan den Rijn en omstreken 5-10-2013 ivn alphen aan den rijn 1 Over IVN Landelijke Organisatie Doelstelling Organisatie IVN Alphen aan

Nadere informatie

Sinds 1 januari 2014 zijn ANBI s verplicht om op hun eigen internetsite bepaalde gegevens te publiceren.

Sinds 1 januari 2014 zijn ANBI s verplicht om op hun eigen internetsite bepaalde gegevens te publiceren. Sinds 1 januari 2014 zijn ANBI s verplicht om op hun eigen internetsite bepaalde gegevens te publiceren. In dit document staan de vereiste gegevens volgens onderstaande inhoudsopgave. Inhoudsopgave Naam

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN. Contact

ALGEMENE VOORWAARDEN. Contact ALGEMENE VOORWAARDEN Hoe vraag ik een begeleide activiteit aan? Vul het reservatieformulier volledig in. De reservatie is pas definitief na uitdrukkelijke bevestiging. Hoeveel bedraagt de vergoeding voor

Nadere informatie

De Berk en Kelsdonk. Wandelen. Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur

De Berk en Kelsdonk. Wandelen. Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur Wandelen Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur De Berk en Kelsdonk Staatsbosbeheer Regio Zuid Spoorlaan CH Tilburg T - www.staatsbosbeheer.nl Rust, vogels en natte voeten Wie even de

Nadere informatie

FACTSHEET GOEREE-OVERFLAKKEE

FACTSHEET GOEREE-OVERFLAKKEE FACTSHEET GOEREE-OVERFLAKKEE Op de grens van Zuid-Holland en Zeeland ligt het prachtige eiland Goeree-Overflakkee. Goeree-Overflakkee heeft als landelijk gebied een unieke ligging vlakbij steden als Rotterdam,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief 35, Maart 2015 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de 1ste nieuwsbrief van het 10de jaargang. Waarin U kunt zien en lezen wat er in de maanden januari, februari en maart gebeurd is en

Nadere informatie

Natuur op Eerde uniek in Nederland

Natuur op Eerde uniek in Nederland Natuur op Eerde uniek in Nederland Eerde is méér dan mooi. Tijdens een wandeling met boswachter Jos Schouten van Natuurmonumenten wordt pas echt duidelijk hoe bijzonder de natuur op het historische landgoed

Nadere informatie

Nieuwsbrief nummer 36 d.d. 30 augustus 2018

Nieuwsbrief nummer 36 d.d. 30 augustus 2018 ! Nieuwsbrief nummer 36 d.d. 30 augustus 2018 Duurzaamheidsweekend verplaatst naar voorjaar In de vorige Nieuwsbrief, van 30 juli, stond de aankondiging van het IVN duurzaamheidsweekend eind september.

Nadere informatie

Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief de XXXste, december 2013 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de laatste nieuwsbrief van het 8 ste jaargang. Waarin U kunt zien wat er in de maanden oktober, november en december gebeurd

Nadere informatie

1. CULTUURHISTORISCH HUYGENS HET WEEKEND VAN DE GROENE METROPOOL. wandelen, landgoederen, hightea, etc. vlietland

1. CULTUURHISTORISCH HUYGENS HET WEEKEND VAN DE GROENE METROPOOL. wandelen, landgoederen, hightea, etc. vlietland HET WEEKEND VAN DE GROENE METROPOOL (werktitel) Een slinger van 12 arrangementen 1. CULTUURHISTORISCH HUYGENS ALTIJD GOED wandelen, landgoederen, hightea, etc. vlietland Wandelen in de natuur Bijzondere

Nadere informatie

Datum Startlocatie Tijd Thema Opmerking Januari

Datum Startlocatie Tijd Thema Opmerking Januari Wandelarrangement Maeszicht: Gratis flesje water en een knapzak voor onderweg Kom wandelen in Nationaal Park De Maasduinen. De Maasduinen vormen de langste rivierduinengordel van Nederland en zijn ontstaan

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2019

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2019 De Helderse Vallei is een natuurcentrum op loopafstand van het Noordzeestrand. Bekijk de natuurexpositie, doe mee met een excursie of struin in de gezellige winkel. Vanaf De Helderse Vallei zijn er wandel,

Nadere informatie

JAARPLAN 2019 KNNV AFD. VOORNE

JAARPLAN 2019 KNNV AFD. VOORNE JAARPLAN 2019 KNNV AFD. VOORNE NATUURSTUDIE/NATUURBELEVING/NATUURBESCHERMING ACTIEF IN DE HOLLANDSE DELTA mycena suiker. Concept vastgesteld door het bestuur d.d. 17 januari 2019 Tekst: Theo Briggeman

Nadere informatie

Ik en jij, samen wij is het thema van de gezinsviering in de Maria Virgo Reginakerk op 28 oktober, dat begint om 10:30 uur.

Ik en jij, samen wij is het thema van de gezinsviering in de Maria Virgo Reginakerk op 28 oktober, dat begint om 10:30 uur. Nieuwsbrief 05, 26 oktober 2012 Nieuws over buitenschoolse opvang Eindelijk is het dan zover. Ook de St.Alexanderschool krijgt zijn eigen BSO. Op 7 januari 2013 opent Kwink haar deuren van de nieuwe BSO.

Nadere informatie

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel is een natuurgebied op de linkerscheldeoever tegen de scheldedijk. Aan de grens met Nederland sluit het

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - AARDRIJKSKUNDE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in

Nadere informatie

Op stap met B&B Lovenem. Safari op de Veluwe. en ontdek De Grote Vijf

Op stap met B&B Lovenem. Safari op de Veluwe. en ontdek De Grote Vijf Op stap met B&B Lovenem Safari op de Veluwe en ontdek De Grote Vijf Welkom op de Veluwe Wij ontvangen in onze B&B veel gasten uit het westen van het land. Wanneer ik hen vraag waarom zij voor de Veluwe

Nadere informatie

Programma Natuur Avonturen

Programma Natuur Avonturen Programma Natuur Avonturen voor basisscholen Landgoed De Hoevens Alphen/Goirle i.s.m. Scholenwerkgroep IVN Tilburg Algemene informatie Landgoed De Hoevens Coördinator natuureducatie: Fran Husstege Bezoekadres:

Nadere informatie

Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras

Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras 2 KNNV-programma zomer 1998 (juli-september) Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras Onder leiding van Mary van Saane wandelen we deze avond bij Quatre-Bras bij Eefde. We verzamelen op de

Nadere informatie

ENQUÊTE VAN IVN NIJKERK

ENQUÊTE VAN IVN NIJKERK December 2015 ENQUÊTE VAN IVN NIJKERK Deze enquête is gericht aan alle leden en donateurs van de natuurvereniging IVN Nijkerk. Het doel van de enquête is IVN Nijkerk inzicht te geven in welke richting

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE OPDRACHTEN OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - HAVO - AARDRIJKSKUNDE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in

Nadere informatie

Achterbanraadpleging Natuurbeleving

Achterbanraadpleging Natuurbeleving Achterbanraadpleging Natuurbeleving Regionaal debat Rockanje, 30 september 2014 Het programma van deze avond: Presentatie landelijke achterbanraadpleging Debat over een aantal vraagstukken rondom natuurbeleving

Nadere informatie

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 Van de redactie Hier boven een lentebeeld dat we de komende tijd weer tegemoet kunnen zien. Heerlijk! In de vorige Konvo stond dat de

Nadere informatie

Werkstuk ANW Milieugroepen

Werkstuk ANW Milieugroepen Werkstuk ANW Milieugroepen Werkstuk door een scholier 1558 woorden 28 april 2005 4,7 10 keer beoordeeld Vak ANW 1. Welke Milieugroepen zijn rondom en in jou woonplaats aanwezig? - It Fryske Gea: www.fryskegea.nl

Nadere informatie

Regio Zuid- Holland - april 2017

Regio Zuid- Holland - april 2017 Voorwoord Bent u ook nieuwsgierig naar de activiteiten en ontwikkelingen binnen de regio Zuid-Holland? In deze nieuwsbrief leest u er meer over. Het bestuur wil mensen en activiteiten verbinden en behartigt

Nadere informatie

Leemgaarde. 3233BR Oostvoorne. Netto huur. Servicekosten ,04 p/mnd. 173,98 p/mnd. Faciliteiten

Leemgaarde. 3233BR Oostvoorne. Netto huur. Servicekosten ,04 p/mnd. 173,98 p/mnd. Faciliteiten Leemgaarde Patrijzenlaan 120 3233BR Oostvoorne Netto huur 1.190,04 p/mnd Servicekosten 173,98 p/mnd Faciliteiten Woningomschrijving leuke driekamerwoning aan de zonzijde in Leemgaarde. Vrij gelegen aan

Nadere informatie

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit het vakantiehuis A l'abri in Brisy

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit het vakantiehuis A l'abri in Brisy Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit het vakantiehuis A l'abri in Brisy 1 Inhoudstafel I. Fauna II. Habitats III. Wildcraft & Oriëntatie IV. Kunstenaarshoek V. Outdoor Bijlage I: Activiteiten

Nadere informatie

De Algemene Ledenvergadering van de HCC Beleggen d.d. 5 april 2014

De Algemene Ledenvergadering van de HCC Beleggen d.d. 5 april 2014 De Algemene Ledenvergadering van de HCC Beleggen d.d. 5 april 2014 De concept agenda: 1 Opening en vaststellen agenda 2 Mededelingen en ingekomen stukken 3 Verslag ALV 13 april 20123 (pagina 2) 4 Jaarverslagen

Nadere informatie

Nieuwsbrief de 34ste, Dec Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief de 34ste, Dec Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief de 34ste, Dec. 2014 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de 4e nieuwsbrief van het 9de jaargang. Waarin U kunt zien en lezen wat er in de maanden oktober, november en december gebeurd

Nadere informatie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie

KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie 2 2017-1 KNNV afd. Oost Groningen vereniging voor veldbiologie BESTUUR Voorzitter Kees Nieuwerth Hoofdstraat 26 k.nieuwerth@wxs.nl 9514 BE Gasselternijveen 0599-512901 Penningmeester/ ledenadministratie

Nadere informatie

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne

KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne KNNV Zoogdierenwerkgroep Voorne De Scheelhoek, vallen uitzetten foto Kees Rosmolen verslag 49 Muizenonderzoek De Scheelhoek Natuurmonumenten augustus 2011 Jan Alewijn Dijkhuizen foto s Kees Rosmolen en

Nadere informatie

Waterlanders ontdekken de Landtong

Waterlanders ontdekken de Landtong Evaluatie Waterlanders ontdekken de Landtong De Wereldhavendagen editie van Spelen met het Getij is een initiatief van stichting Lekker Groen en IVN Groen Dichterbij. Tekst: G Feldkamp namens Stichting

Nadere informatie

Sophiapolder. Een bijzonder natuureiland in het hart van de Drechtsteden. Foto Ruden Riemens

Sophiapolder. Een bijzonder natuureiland in het hart van de Drechtsteden. Foto Ruden Riemens Sophiapolder Een bijzonder natuureiland in het hart van de Drechtsteden Foto Ruden Riemens Bijzondere natuur Onze grote rivieren hebben iets wat bijna nergens in Europa voorkomt: een zoet getijdengebied.

Nadere informatie

PROGRAMMA 2017 INSTITUUT VOOR NATUUREDUCATIE EN DUURZAAMHEID AFDELING BEST

PROGRAMMA 2017 INSTITUUT VOOR NATUUREDUCATIE EN DUURZAAMHEID AFDELING BEST PROGRAMMA 2017 INSTITUUT VOOR NATUUREDUCATIE EN DUURZAAMHEID AFDELING BEST KIJK OP ONZE WEBSITE VOOR MEER INFORMATIE OVER AL ONZE ACTIVITEITEN EN OM U AAN TE MELDEN, INDIEN NODIG JANUARI 2017 vrijdag 6

Nadere informatie

KNNV Zoogdierwerkgroep Voorne

KNNV Zoogdierwerkgroep Voorne KNNV Zoogdierwerkgroep Voorne Dwergmuis foto Jan Alewijn verslag 83 Muizen onderzoek 2017 Schor Oostvoorne Grote Vlak Duinen van Oostvoorne Derryvliet Holle Mare Waalhoek Idylle Historyland Grasweg Jan

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag Balans 2016 Exploitatie 2016 Begroting Raming 2018

Financieel Jaarverslag Balans 2016 Exploitatie 2016 Begroting Raming 2018 Financieel Jaarverslag inhoud: Balans Exploitatie + van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging Afdeling Zeist, Heuvelrug en Kromme Rijn Balans Activa 3112 3112 Passiva 3112 3112 Promotie

Nadere informatie

Jaarverslag Het is een eer om andere mensen te mogen helpen. pag. 1

Jaarverslag Het is een eer om andere mensen te mogen helpen. pag. 1 Jaarverslag 2017 Het is een eer om andere mensen te mogen helpen pag. 1 Inhoud De voorbereidingen en de start. 3 Het bestuur 4 Onze doelstelling. 5 Onze klanten 5 Ontwikkelingen in 2017. 6 Onze partners..

Nadere informatie

Nieuwsbrief Princenhaags museum nr. 6

Nieuwsbrief Princenhaags museum nr. 6 Nieuwsbrief Princenhaags museum nr. 6 Onze nieuwsbrief heeft een ander uiterlijk gekregen. We gaan onze vrienden op een andere manier informeren over zaken die in het Princenhaags museum spelen. Vrienden

Nadere informatie

Functionaris Naam Paraaf Voorzitter Geert van Poelgeest wg

Functionaris Naam Paraaf Voorzitter Geert van Poelgeest wg Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland 9.16 PROGRAMMA

Nadere informatie

Leemgaarde. 3233BR Oostvoorne. Netto huur. Servicekosten. 720,42 p/mnd. 74,98 p/mnd. Faciliteiten

Leemgaarde. 3233BR Oostvoorne. Netto huur. Servicekosten. 720,42 p/mnd. 74,98 p/mnd. Faciliteiten Leemgaarde Patrijzenlaan 110 3233BR Oostvoorne Netto huur 720,42 p/mnd Servicekosten 74,98 p/mnd Faciliteiten Woningomschrijving Zelfstandig wonen in het gezellige Leemgaarde met alle mogelijkheden van

Nadere informatie

Resultaten. Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Resultaten. Bezoekerscentrum De Kennemerduinen Resultaten Bezoekerscentrum De Kennemerduinen 2015-2016 Doelstelling Bezoekerscentrum De Kennemerduinen is het duurzame centrum voor educatie, recreatie en toerisme van het Nationaal Park Zuid- Kennemerland.

Nadere informatie

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit de Jeugherberg van Malmedy 1 Inhoudstafel I. Fauna II. Habitats III. Wildcraft & Oriëntatie IV. Kunstenaarshoek V. Outdoor Bijlage I: Activiteiten / Seizoenen

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Districtscommissie (DC) Natuurmonumenten in Limburg

Jaarverslag 2016 Districtscommissie (DC) Natuurmonumenten in Limburg Jaarverslag 2016 Districtscommissie (DC) Natuurmonumenten in Limburg Inleiding, Het jaarverslag van de DC Limburg van Natuurmonumenten bevat korte verslagen van de gehouden activiteiten van de DC. Naast

Nadere informatie

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE OPDRACHTEN

LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE OPDRACHTEN NATUUR EN MILIEU LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - BIOLOGIE De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam

Nadere informatie

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit MASSEMBRE 1 Inhoudstafel I. Fauna II. Habitats III. Wildcraft & Oriëntatie IV. Kunstenaarshoek V. Outdoor Bijlage I: Activiteiten / Seizoenen Bijlage

Nadere informatie

Onderdeel Jaarverslag 2015

Onderdeel Jaarverslag 2015 Onderdeel Jaarverslag 2015 IVN Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid Afdeling De Ronde Venen & Uithoorn p.a. NME-centrum De Woudreus Pieter Joostenlaan 28a 3648 XR Wilnis ivnrvu@online.nl www.ivn.nl/afdeling/de-ronde-venen-uithoorn

Nadere informatie

- NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten

- NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten - NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten Nieuwe Resterheidegidsen gezocht. Natuurpunt Hechtel-Eksel organiseert in maart 2016 een nieuwe opleiding voor Resterheidegidsen. Resterheide? Het

Nadere informatie

Zaterdag : Zondag : om 19u00 ten laatste Maandag :

Zaterdag : Zondag : om 19u00 ten laatste Maandag : NIEUWSBRIEF Verschijnt omdat het past Extra nieuwsbrief Omdat ons weekend dichterbij komt, sturen we jullie deze extra nieuwsbrief, volledig gewijd aan het kringweekend. Waar en Wanneer Het kringweekend

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016 dinsdag 1 maart en donderdag 3 maart: Aan de slag op de kinderboerderij 14.30-16.00 uur Kom kijken welke dieren er allemaal op de kinderboerderij leven! Je ontdekt hoe de dieren heten, wat ze eten, welk

Nadere informatie

dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2016 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen

dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2016 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen dit beeldverslag geeft een indruk van de resultaten in 2016 Versterken, ondersteunen en stimuleren van vrijwilligerswerk in het groen Betrokkenheid van mensen bij het groen stimuleren en laten bloeien

Nadere informatie

Instituut voor natuur educatie & duurzaamheid

Instituut voor natuur educatie & duurzaamheid Instituut voor natuur educatie & duurzaamheid 28 e jaargang nr. 4 winter 2012 HET BESTUUR Voorzitter: Monique Wyfker Duinen 8 3233 EA Oostvoorne Tel: 0181-482117 E-mail: monique.wyfker@planet.nl Secretaris:

Nadere informatie

Welkom op de Algemene Ledenvergadering

Welkom op de Algemene Ledenvergadering Welkom op de Algemene Ledenvergadering 1 Het programma voor vanavond Voor de pauze De Algemene Ledenvergadering Gelegenheid tot het stellen van vragen Pauze Spreker Freek van Leeuwen uit Zoeterwoude Spreker

Nadere informatie

Op stap op Terschelling

Op stap op Terschelling Activiteiten Wandelingen Rondleidingen Op stap op Terschelling Excursies van Staatsbosbeheer op Terschelling Exclusief! In samenwerking met eilander ondernemers heeft Staatsbosbeheer een aantal spannende

Nadere informatie

Beleidsplan IVN West-Friesland Natuurbeleving in een duurzame wereld Inhoud

Beleidsplan IVN West-Friesland Natuurbeleving in een duurzame wereld Inhoud Beleidsplan IVN West-Friesland 2017 2020 Natuurbeleving in een duurzame wereld Inhoud 1. Inleiding IVN West-Friesland is een financieel gezonde vereniging met bijna 300 leden gericht op Natuureducatie

Nadere informatie

Werkgroep Stadsvogels Werkgroep Vogels Werkgroep Weidevogelbescherming Werkgroep Boeiende Bermen

Werkgroep Stadsvogels Werkgroep Vogels Werkgroep Weidevogelbescherming Werkgroep Boeiende Bermen Werkgroep Stadsvogels De werkgroep houdt zich zeer actief bezig met het creëren van nestgelegenheid voor stadsvogels. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de gemeente en Salland Wonen. Zowel bij renovatie

Nadere informatie

Staalkaart KNNV afdeling IVN afdeling Regio

Staalkaart KNNV afdeling IVN afdeling Regio Staalkaart De laatste jaren nemen de contacten tussen KNNV en IVN en het aantal gemeenschappelijke activiteiten behoorlijk toe: in 2015 al drie maal zoveel als in 2014. Vooral excursies en natuurwandelingen,

Nadere informatie

De Konvo! Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 39 mei 2014

De Konvo! Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 39 mei 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 39 mei 2014 Nieuw leven - 'Onze' slechtvalken hebben drie jongen op de wereld gezet. Man en vrouw hebben het er druk mee. Foto's: Henk Groenewoud. Filmpje:

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim Datum: Vrijdag 5 april 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gidsen: Taco & Pim Op deze fraaie vrijdagochtend waren de gidsen Taco & Pim in de gelukkige omstandigheid om een groep uit Ede

Nadere informatie

Lesbrief. biologie NATUUR EN MILIEU OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2

Lesbrief. biologie NATUUR EN MILIEU OPDRACHT 1 - MAASVLAKTE 2 Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO NATUUR EN MILIEU De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Steeds meer spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam binnen.

Nadere informatie

Open dag. zaterdag 16 september. van tot uur

Open dag. zaterdag 16 september. van tot uur Open dag zaterdag 16 september van 10.00 tot 17.00 uur Welkom Van harte welkom op natuurbegraafplaats Heidepol, aan de rand van de Veluwe. Voor velen inmiddels een vertrouwde omgeving. Wij hopen dat u

Nadere informatie

Mens, natuur & milieu

Mens, natuur & milieu Mens, natuur & milieu Lesbrief Biologie. In dit thema ga je aan de gang met opdrachten die gaan over de ontwikkelingen in het havengebied en de gevolgen voor natuur en milieu. Deze opdracht is een lesbrief

Nadere informatie

Nieuwsbrief 43, april 2017 Stichting Eendenkooi Maaspoort

Nieuwsbrief 43, april 2017 Stichting Eendenkooi Maaspoort Nieuwsbrief 43, april 2017 Stichting Eendenkooi Maaspoort Voor U ligt de 1e nieuwsbrief van 2017. In deze Nieuwsbrief kunt U zien en lezen wat er in de maanden januari, februari en maart gebeurd is of

Nadere informatie

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. Nieuwsbrief nummer 13 juni 2011

NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE. Nieuwsbrief nummer 13 juni 2011 NATUURONTWIKKELINGSPROJECT STAPSTEEN T ZWANENBROEKJE Natuurgebied t Zwanenbroekje Ecologische verbindingen in de Ooijpolder Stapsteen t Zwanenbroekje is een particulier initiatief, ongeveer vijftien jaar

Nadere informatie

FIETS MEE & PROEF 'T REESTDAL!

FIETS MEE & PROEF 'T REESTDAL! FIETS MEE & PROEF 'T REESTDAL! ROUTE 27 km Een prachtige fietsroute door het Reestdal, waarin je ingrediënten kunt verzamelen voor het maken van Tansy pancakes! Landschap Overijssel wil mensen inspireren

Nadere informatie

Informatiecentrum Grevelingen

Informatiecentrum Grevelingen Banquetingmap Informatiecentrum Grevelingen Staatsbosbeheer Brouwersdam Binnenzijde 25 T: 088-2848210 E: grevelingen@staatsbosbeheer.nl www.staatsbosbeheer.nl Informatiecentrum Grevelingen In het informatiecentrum

Nadere informatie