Leerlingenbundel met werkbladen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leerlingenbundel met werkbladen"

Transcriptie

1 Leerlingenbundel met werkbladen Zowel bij het uitvoeren van practica als bij het gebruik van websites in de lessen biologie en fysica is het aan te raden werkbladen te voorzien voor de leerlingen. Zeker wanneer de leerlingen zelf aan het werk worden gezet, en er dus geen demonstratie wordt gegeven. Op die manier voorkom je dat er kostbare tijd verloren gaat met bijvoorbeeld doelloos surfen op het internet. Ook bij practica is het voor leerlingen vaak verwarrend wanneer ze geen neerslag hebben op papier van de uit te voeren opdracht. De indeling van deze werkbladen is gebaseerd op het theoretisch deel. In de titel vind je terug of het om een practicum, een internetopdracht of om een traditioneel werkblad met een invuloefening gaat. De practica kunnen vaak het best gebruikt worden om nieuwe leerstof aan te brengen. Op die manier wordt de interesse van de leerlingen opgewekt. De internetopdrachten zijn heel uiteenlopend. Ze kunnen dienst doen als introductie op een nieuw stuk leerstof, maar ze kunnen evengoed gebruikt worden als herhalingsopdracht. Ze kunnen aan de hand van beeldmateriaal zaken verduidelijken die in een klassieke les minder goed aan bod zijn gekomen, en vormen eveneens een leuke afwisseling in werkvorm. De klassieke invuloefeningen kunnen het best gebruikt worden als middel om de leerstof te herhalen, omdat de leerlingen deze oefeningen zonder voorkennis niet kunnen invullen. Bij elk werkblad wordt duidelijk omschreven welk materiaal er nodig is en wat de werkwijze is.

2 Werkblad 1 BOUW VAN HET OOG PRACTICUM: DISSECTIE VAN EEN OOG Vorm een groepje van 2 à 3 leerlingen. Materiaal: 1 varkensoog 1 dissectiemes 1 dissectienaald 1 schaar met scherpe punten 1 petrischaal 1 vod vuilniszak Dissectie: 1. Verwijder het vet en de spieren die de oogbol omgeven, zonder de oogbol te beschadigen. Soms vind je nog resten van traanklieren. De witte buitenwand van de oogbol is het harde oogvlies. Vooraan wordt het doorzichtig en heet het hoornvlies. Achteraan vind je de dikke witte oogzenuw. 2. Snijd het harde oogvlies door langsheen de evenaarslijn, als hoornvlies en oogzenuw de polen zijn. Maak daartoe eerst een fijne snede met behulp van een scherp mesje en werk dan verder met een goede schaar. Zorg ervoor dat je de onderliggende half-geleiachtige delen niet beschadigt! 3. Naarmate je snijwerk vordert, komen de doorzichtige delen los. Verwijder ze voorzichtig uit de twee kommetjes die nu ontstaan zijn.

3 4. In het achterste kommetje (dat met de oogzenuw) ligt een grijs, geelachtig vlies uitgespreid: het netvlies. Je kunt het met je vinger wegduwen. 5. Daaronder zie je een groen-geel glanzende laag; pel ze voorzichtig af. Ze is zwart aan de kant van het harde oogvlies: dit is het vaatvlies. De groen-geel glanzende laag is het tapetum. Het bestaat uit een vlies dat de lichtstralen die erop vallen, terugkaatst. 6. In het voorste kommetje zie je dat het vaatvlies vooraan vrijkomt van het harde oogvlies en overgaat in twee structuren: naar binnen toe een zwarte straalvormige zoom, het straallichaam (de lens was erin opgehangen door middel van de lensbanden), naar buiten toe een gepigmenteerd vlies dat een ellipsvormige opening vertoont: de iris of het regenboogvlies met de pupil of de oogappel. 7. De ruimte tussen het regenboogvlies en het hoornvlies is de voorste oogkamer. Het waterachtig vocht waarmee ze gevuld was, is weggevloeid tijdens de dissectie. De geulvormige ruimte tussen het regenboogvlies en het straallichaam is de achterste oogkamer. 8. Bekijk nu de vrijgekomen doorzichtige delen: het grootste en slapste deel noemt men glasachtig lichaam, het kleinste is de lens. Maak ze zorgvuldig los van elkaar. 9. Hopelijk zitten er nog resten van het straallichaam en de lensbanden vast aan de lens. Zo kun je de lens ophangen aan een dissectienaald of vastgrijpen met een pincet. Zet enkele centimeters voor de lens een brandende kaars. Aan de andere zijde kun je op een scherm (een blaadje wit papier) een omgekeerd, verkleind beeld opvangen. De afstand tussen lens en scherm is ongeveer dezelfde als die tussen lens en netvlies.

4 Opdracht: Vul nu de ontbrekende delen aan op deze horizontale doorsnede. Opgelet: bij de dissectie werd er een dwarse snede door het oog gemaakt!

5 Werkblad 2 BOUW VAN HET OOG INTERNETOPDRACHT: DISSECTIE VAN EEN VARKENSOOG Open de pagina Klik op het oog om de website te openen. Kies in het menu voor Bouw. Open de hyperlink dissectie van een varkensoog. Opdracht: 1. Verklaar: a. macroscopische studie:. b. uitwendige bouw van het oog:. 2. Welk materiaal heb je nodig om een dissectie op een varkensoog uit te voeren? Waar zijn de traanklieren terug te vinden?...

6 4. Welke delen vind je terug als je het oog aan de achterzijde bekijkt? Noteer telkens de kleur van het weefsel. - Kleur van het weefsel:... - Kleur van het weefsel:... - Kleur van het weefsel:... - Kleur van het weefsel: Hoe komt het dat je bloedvaten kan zien in het wit van je ogen? Welke doorzichtige inwendige delen worden zichtbaar wanneer je het harde oogvlies langs de evenaarslijn doorknipt? Welke kleur heeft het tapetum bij het runderoog?... Wat is de functie van deze laag? Hoe heet de ruimte tussen het regenboogvlies en het hoornvlies?... Hoe heet de geulvormige ruimte tussen het regenboogvlies en het straallichaam?..

7 Werkblad 3 BOUW VAN HET OOG INVULOEFENING: UITWENDIGE BOUW VAN HET OOG Benoem de delen van het uitwendige oog De organen in streepjeslijn zijn niet uitwendig zichtbaar maar liggen buiten de oogbol. 1. Noteer van onderstaande delen de belangrijkste beschermende functie. a. Het vetkussen onder de oogbol:..... b. De oogkas:..... c. De oogleden:.. d. De wenkbrauwen:.. e. De wimpers:... f. Het traanvocht: Waarom loopt in normale omstandigheden het traanvocht niet over de wangen, als je weet dat de traanklier regelmatig vocht afgeeft?

8 Werkblad 4 BOUW VAN HET OOG INTERNETOPDRACHT: UITWENDIGE BOUW VAN HET OOG 1. De delen van het uitwendige oog: Open de pagina Klik op het oog om de website te openen. Kies in het menu voor Bouw. Open de hyperlink de uitwendige bouw van het oog onder het hoofdstuk Uitwendig. Benoem aan de hand van de foto de delen van het uitwendige oog op onderstaande tekening. De organen in streepjeslijn zijn niet uitwendig zichtbaar op de foto, maar liggen buiten de oogbol. 2. Functie van de delen van het uitwendige oog: Open de pagina Klik op het oog om de website te openen. Kies in het menu voor Bouw. Open de hyperlink kruiswoordraadsel onder het hoofdstuk Uitwendig. Vul het kruiswoordraadsel correct in.

9 Werkblad 5 BOUW VAN HET OOG INTERNETOPDRACHT: INWENDIGE BOUW VAN HET OOG Open de pagina Klik op het oog om de website te openen. Kies in het menu voor Bouw. Open de hyperlink combineeroefening onder het hoofdstuk Inwendig. De delen van het inwendige oog: Vul de oefeningen correct in. Klik hiervoor op het pijltje van het bovenste invulveld. Vergelijk met het nummer op de figuur. Kies een van de items met de muis en klik erop. Herhaal dat voor alle nummers. Als je alle nummers hebt ingevuld, klik dan op de knop Antwoord controleren. Heb je alle antwoorden juist? Zo ja, proficiat! Zo neen, verbeter je fouten en klik opnieuw op de knop Antwoord controleren.

10 Werkblad 6 BOUW VAN HET OOG INTERNETOPDRACHT: OOGSPIEREN Open de pagina Klik op het oog om de website te openen. Kies in het menu voor Bouw. Open de combineeroefening onder het hoofdstuk Oogspieren. Materiaal: Applet met de oogspiersimulatie Combineeroefening Werkwijze: 1. Open de applet. Deze applet simuleert de oogbewegingen en toont het effect wanneer één of meer van de 12 oogspieren niet meer werkt. Via deze oefening gaan we de functie van de verschillende oogspieren ontdekken. 2. Beweeg met je muis over het beeldscherm. Je merkt dat beide ogen de muisbewegingen volgen. Doe het kruisje voor één oogspier van het linkeroog weg en beweeg met je muis. Beweeg opnieuw met je muis over het beeldscherm en vergelijk de beweging van het linkeroog met deze van het rechteroog. Als je goed oplet merk je dat het linkeroog een beweging niet kan uitvoeren die het rechteroog wel kan. Hieruit kan je de functie van deze spier afleiden. Let op: verwijder een kruisje van het linkeroog telkens maar voor 1 oogspier tegelijkertijd! 3. Open nu de combineeroefening. Zoek uit welke oogspier instaat voor welke beweging en los de oefening op. 4. Als je alle nummers hebt ingevuld, klik dan op de knop Antwoord controleren. Heb je alle antwoorden juist? Zo ja, proficiat! Zo neen, verbeter je fouten en klik opnieuw op de knop Antwoord controleren.

11 Werkblad 7 BOUW VAN HET OOG PRACTICUM: BOLLETJE DOEN VERDWIJNEN Voer volgend experiment uit: Materiaal: Onderstaande figuur Werkwijze: Hou dit blad met de figuur op armlengte. Sluit het rechteroog en fixeer met je linkeroog op het kruisje. Breng nu langzaam het blad dichter terwijl je blijft kijken naar het kruisje. Wat neem je waar? Hoe verklaar je dit?

12 Werkblad 8 WERKING VAN HET OOG INTERNETOPDRACHT: WEBQUEST OVER LENZEN 1. Vergelijking oog camera: Het oog wordt vaak vergeleken met een camera. Klik op de volgende link: Ga op deze site op zoek naar de overeenkomsten of verschillen en vul onderstaande tabel aan: Omschrijving Oog Camera Het buigt de lichtstralen zodat het beeld kan geprojecteerd worden op het lichtgevoelige oppervlak. Lichtgevoelige oppervlak Hoe wordt het beeld scherp gesteld? Mechanisme dat de hoeveelheid binnenvallend licht regelt 2. Toepassingen van lenzen: Klik op de volgende link: Geef 6 toepassingen die gebruik maken van lenzen:

13 3. Twee soorten lenzen en hun toepassing bij oogafwijkingen: a) Hoe ziet een positieve of convergerende lens eruit? Maak hier een schets: Deze lens noemt men ook wel een convexe/concave * lens Voor welke oogafwijking worden deze lenzen gebruikt? b) Hoe ziet een negatieve of divergerende lens eruit? Maak hier een schets: Deze lens noemt men ook wel een convexe/concave * lens Voor welke oogafwijking worden deze lenzen gebruikt? 4. Werking van een bolle lens: Klik op deze link: a. Wat gebeurt er met de lens wanneer je de vlinder naar rechts beweegt: b. Wat gebeurt er met het beeld op het netvlies? * Doorstreep het foute woord

14 Werkblad 9 WERKING VAN HET OOG PRACTICUM: MAAK ZELF EEN LOEP Materiaal: Een stuk metaaldraad Beker met water Spijker Werkwijze: 1. Draai een stuk metaaldraad om een spijker tot een oog. 2. Doop het oog in het water, zodat er een druppel in zit. 3. Bekijk door de druppel iets kleins. 4. Raak met een schone vinger voorzichtig de druppel even aan, zodat je wat water verwijdert. 5. Kijk opnieuw door de waterloep. Hoe beïnvloedt de dikte van de loep de vergroting?

15 Werkblad 10 WERKING VAN HET OOG PRACTICUM: ACCOMMODATIE 1. Hou met uitgestrekte arm een potlood vast. Kijk strak naar de punt van het potlood met het raam of bord als achtergrond. Zie je nu het bord scherp?. Kijk langs de punt van het potlood naar het raam of het bord. Zie je nu het potlood scherp?. Kijk langs de punt van het potlood naar het raam of het bord en kijk dan snel naar de punt van het potlood. Wat voel je hierbij aan je oog?.. Je merkt dat je voorgrond en achtergrond niet tegelijkertijd scherp ziet. Je oog moet zich instellen op een bepaalde afstand. Dit scherp stellen heet bij het oog accommoderen. Een fototoestel moet je scherp stellen door de lens te verplaatsen. De ooglens kan je niet verplaatsen. Hier gebeurt het scherpstellen door de brandpuntsafstand van de lens te veranderen. 2. Lees deze tekst terwijl een klasgenoot de afstand tussen je ogen en het boek meet. Dit is de leesafstand. Hoeveel bedraagt die?. Breng je hoofd dichter bij het boek, tot je de tekst niet meer scherp ziet. Terwijl je je hoofd dichter bracht, heb je je ogen steeds scherper ingesteld tot dat niet meer lukte. Je boek ligt nu ongeveer op de grens van het vermogen van je ogen om scherp te stellen. Laat nogmaals de afstand meten en noteer die. Dit is je nabijheidspunt. Hoeveel bedraagt dit?...

16 3. Doe dezelfde proef met een paar kinderen die veel jonger zijn dan jij, en ook met enkele mensen die veel ouder zijn (als ze een bril dragen, moeten ze die afzetten). Noteer de resultaten. Jonger persoon: Leesafstand: Nabijheidspunt:... Ouder persoon: Leesafstand: Nabijheidspunt: Besluit:

17 Werkblad 11 WERKING VAN HET OOG INVULOEFENING: BOUW VAN HET NETVLIES - STAAFJES EN KEGELTJES 1. Welke van de zeven zones op de figuur bevat: - alleen staafjes?. - alleen kegeltjes?... - kegeltjes en staafjes?.. - geen kegeltjes en ook geen staafjes?.. 2. Fixeer met je rechteroog de letter b die hier gedrukt staat. Laat een klasgenoot die links van je zit een kleurpotlood van opzij, vanaf een afstand van ten minste 40 cm, naar de letter b toe schuiven. - Vanaf welke afstand zie je het staafje?.

18 - Vanaf welke afstand zie je de kleur van het staafje?.. - Waar vielen de stralen die van het staafje vertrekken achtereenvolgens? Kies en omcirkel de juiste volgorde uit de mogelijkheden: ; ; 6-4-1; Bekijk deze figuur en leid uit de oplossing van vraag 2 af welke lichtreceptoren gevoelig zijn voor vormen en welke voor kleuren. Oppervlak van het netvlies van het rechteroog - Gevoelig voor vormen: - Gevoelig voor kleur:.

19 Werkblad 12 WERKING VAN HET OOG PRACTICUM: GEVOELIGHEID VAN DE KEGELTJES VOOR DE VERSCHILLENDE KLEUREN Met dit practicum gaan we aantonen dat de kleurgevoelige kegeltjes pas actief zijn vanaf een welbepaalde lichtintensiteit. Materiaal: Schoendoos Lijm Papier in verschillende kleuren (rood, groen en blauw) Schaar Werkwijze: Snij uit elk gekleurd blad een vierkantje van 4 cm x 4 cm. Kleef de vierkantjes aan de binnenkant van de schoendoos tegen één lange zijde. Maak ik de zijde aan de overkant een kijkgat. Terwijl je door het kijkgat kijkt hef je zeer langzaam het deksel van de schoendoos op aan de kant van het kijkgat. Wat neem je waar? Verklaring:

20 Gevoeligheid van de drie soorten kegeltjes voor de verschillende kleuren (voor blauw 20 x vergroot)

21 Werkblad 13 WERKING VAN HET OOG PRACTICUM: AFSTANDEN CORRECT INSCHATTEN Met dit practicum gaan we na wat we nodig hebben om een afstand correct in te schatten. Materiaal: Een rode en een blauwe viltstift. Figuur A. Werkwijze: Leg het blad met de cirkels twee meter voor je voeten op de grond. Je partner staat naast jou en houdt met gestrekte arm de blauwe viltstift boven het papier. Je sluit één van de twee ogen en laat nu je partner de viltstift bewegen totdat je denkt dat deze vlak boven de roos (1) hangt. Op jouw signaal laat je partner de stift vallen, die een stip zal maken op het papier herhaal dit experiment 5 keer. Vervolgens wordt het hele experiment over gedaan, maar nu hou jij je beiden ogen open en gebruikt je partner de rode viltstift. Geef voor beide kleuren punten van 1 tot 4 naargelang de plaats op de figuur. Waarneming: Verklaring:

22 Figuur A WERKING VAN HET OOG PRACTICUM: AFSTANDEN CORRECT INSCHATTEN

23 Werkblad 14 WERKING VAN HET OOG PRACTICUM: BEIDE OGEN GEVEN NIET HETZELFDE BEELD Materiaal: Onderstaande figuur Werkwijze: Hou het blad op armlengte voor je. Sluit je linker oog en hou je duim van je vrije hand ergens tussen je rechter oog en je blad, zodanig dat hij het bloempje bedekt (hou je duim een tiental centimeter voor je oog). Sluit nu je rechter oog, terwijl je het linker oog opent. Hou ondertussen je duim en hoofd goed stil. Waarneming: Verklaring:

24 Werkblad 15 WERKING VAN HET OOG PRACTICUM: DE TRAAGHEID VAN ONS OOG Wat zie je als je in een donkere kamer een smeulende houtspaander snel ronddraait?.... Wat wordt bij een filmvoorstelling geprojecteerd: een bewegend beeld of veel stilstaande beelden na elkaar?..... Met dit practicum gaan we zelf op een eenvoudige wijze eens uittesten hoe zo n filmprojectie eigenlijk in zijn werk gaat. Materiaal: Stuk karton (5 cm bij 5 cm) Schaar Papierlijm Wit A4-blad Figuur B Touw Werkwijze: Knip de figuren uit en kleef deze op het stuk karton. Maak 4 gaatjes in de rand, tegenover elkaar, en doe daar touwtjes doorheen. Wind de touwtjes om elkaar heen door het kartonnetje te draaien. Daarna kun je de twee plaatjes snel achter elkaar bekijken door aan de touwtjes te trekken. Waarneming:

25 Verklaring:

26 Figuur B WERKING VAN HET OOG PRACTICUM: DE TRAAGHEID VAN ONS OOG

27 Werkblad 16 WERKING VAN HET OOG PRACTICUM: NAWERKING VAN HET BEELD Materiaal: Fel gekleurd papier (rood, groen en blauw) Schaar Papierlijm Vier witte vellen papier Figuur C Werkwijze: Knip uit elk gekleurd blad één vis (gebruik het model). Kleef telkens één vis op een wit blad papier. Teken op het vierde blad de bokaal (gebruik het model). Zorg ervoor dat je je in een goed verlichte ruimte bevindt. Staar naar de rode vis gedurende een halve minuut. Kijk vervolgens snel naar het centrum van de bokaal en staar op oneindig. Noteer je waarneming. Herhaal vervolgens het experiment met de groene en de blauwe vis. Waarneming: Noteer de kleur van de vis die je waarneemt in de bokaal: VIS VIS IN BOKAAL rood groen blauw Verklaring:

28 Figuur C WERKING VAN HET OOG PRACTICUM: NAWERKING VAN HET BEELD

29 Werkblad 17 WERKING VAN HET OOG PRACTICUM: DE PUPILREFLEX Hoe komt het dat onze pupillen soms groot zijn, en soms klein? Materiaal: Spiegel Loep Zaklamp Werkwijze: Hou de loep tegen de spiegel en kijk erin met één oog. Zorg ervoor dat je een duidelijk vergroot beeld van je oog in de spiegel ziet. Schijn met de zaklamp in dit oog en observeer je pupil. Schijn vervolgens met de zaklamp in je ander oog en observeer opnieuw wat er gebeurt met de pupil in hetzelfde oog. Wat neem je waar? Verklaring:

30 Werkblad 18 OPTISCHE ILLUSIES KAN JE JE OGEN VERTROUWEN? Materiaal: De onderstaande figuren. Werkwijze: Bekijk telkens aandachtig de figuur. Wat zie je? Of juist niet? Verwarrend! Figuur 1: Welke balk is het grootst?... of zijn ze alledrie even groot? Figuur 2: Welke avocado is hol en welke bol?

31 Figuur 3: Zijn het enkel vlekken die je ziet? Of zie je meer? Figuur 4: Staat er wel een driehoek? Figuur 5: Lees eens luidop. Ben je wel zeker van je stuk? Figuur 6: Staar 25 seconden naar de 4 kleine stippeltjes in het midden. Sluit je ogen en buig je hoofd achterover. Wat neem je waar?

32 Figuur 7: Lopen deze lijnen schots en scheef? Figuur 8: Welke is de grootste? Bepaal dit voor de 3 figuren! Figuur 9: Wat zie je hier? Ben je zeker van je stuk?

33 Figuur 10: Klopt dit plaatje? Figuur 12: Stilstaand of bewegend? Figuur 13: Witte of zwarte snijpunten?

34 Werkblad 19 AFWIJKINGEN EN HYGIËNE VAN HET OOG PRACTICUM: ASTIGMATISME Soms is de ooglens of het hoornvlies vervormd. Dan wordt een puntje van een voorwerp afgebeeld als een lijntje op het netvlies. Daardoor ontstaat er altijd een slecht beeld. Dat verschijnsel heet astigmatisme. 1. Controleer zelf of je oog astigmatisch is: Bedek een oog met je hand en bekijk de figuur hieronder. Als je sommige lijnen zwakker ziet dan andere heb je waarschijnlijk een astigmatisch oog. Zo ziet iemand met een astigmatisch oog de controle figuur hierboven:

35 2. Het effect van astigmatisme op de beeldvorming kun je zien met een bekerglas met water. Dat bekerglas met water werkt als een lens. Zet een bekerglas met water voor een stuk millimeterpapier. Bekijk het papier door het glas. Hoe zie je de vierkanten?

36 Werkblad 20 LICHTRECEPTOREN BIJ ANDERE ORGANISMEN PRACTICUM: MAAK ZELF EEN SAMENGESTELD OOG Materiaal: Limonaderietjes Wc-rolletje Schaar Kaars Aansteker Wit papier Werkwijze: 1. Vul het wc-rolletje op met rietjes en knip de stukken die over het karton komen af. Zorg ervoor dat er voldoende rietjes inzitten zodat deze op hun plaats blijven zitten. 2. Zet een kaars voor de rietjes en projecteer het gevormde beeld op het wit blad. Waarneming:

37

1.1 Het oog. 1.1.1 Beschermende delen van het oog. Deel 1 Hoe verkrijgen organismen informatie over hun omgeving?

1.1 Het oog. 1.1.1 Beschermende delen van het oog. Deel 1 Hoe verkrijgen organismen informatie over hun omgeving? 1.1 Het oog 1.1.1 Beschermende delen van het oog Door welke delen worden je ogen beschermd? Vul de juiste benaming in. Geef telkens de functie van de delen. Delen Functie 1 2 3 4 5 6 1.1 Het oog 1 1.1.2

Nadere informatie

Gebruik module 1 bij het beantwoorden van de vragen. Indien je het antwoord hierin niet kunt vinden dan mag je andere bronnen gebruiken.

Gebruik module 1 bij het beantwoorden van de vragen. Indien je het antwoord hierin niet kunt vinden dan mag je andere bronnen gebruiken. Science+ leerjaar 1 module: het oog 4 x 45 min, werk in duo s. vragenblad Gebruik module 1 bij het beantwoorden van de vragen. Indien je het antwoord hierin niet kunt vinden dan mag je andere bronnen gebruiken.

Nadere informatie

Handleiding Oogfunctiemodel

Handleiding Oogfunctiemodel Handleiding Oogfunctiemodel 300132 De mogelijkheden van het oog functiemodel zijn: - beeldvorming, met een positieve lens - gekleurde voorwerpen zien - accommoderen; werking van de ooglens - oogafwijkingen

Nadere informatie

Thema 7Oog, oogafwijkingen en oogcorrecties

Thema 7Oog, oogafwijkingen en oogcorrecties 07-01-2005 10:27 Pagina 1 Oog, oogafwijkingen en oogcorrecties Inleiding Het oog is een zeer gevoelig en bruikbaar optisch instrument. In figuur 2.56 zie je een aantal doorsnedentekeningen van het menselijk

Nadere informatie

Docentenhandleiding Oogfunctiemodel

Docentenhandleiding Oogfunctiemodel Docentenhandleiding Oogfunctiemodel 300132 De mogelijkheden van het oogfunctiemodel zijn: - beeldvorming, met een positieve lens - gekleurde voorwerpen zien - accommoderen; werking van de ooglens - oogafwijkingen

Nadere informatie

Zintuigelijke waarneming

Zintuigelijke waarneming Zintuigelijke waarneming Biologie Havo klasse 5 HENRY N. HASSENKHAN SCHOLENGEMEENSCHAP LELYDORP [HHS-SGL] Docent: A. Sewsahai Doelstellingen De student moet de verschillende typen zintuigen kunnen opnoemen

Nadere informatie

Het oog (H2) Harro Reeders. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Het oog (H2) Harro Reeders. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Harro Reeders 09 September 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/65524 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Kernvraag: Hoe verplaatst licht zich en hoe zien we dat?

Kernvraag: Hoe verplaatst licht zich en hoe zien we dat? Kernvraag: Hoe verplaatst licht zich en hoe zien we dat? Naam: Groep: http://www.cma-science.nl Activiteit 1 Hoe verplaatst licht zich? 1. Als je wel eens de lichtstraal van een zaklamp hebt gezien, weet

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 2 Licht. Wat moet je leren/ kunnen voor het PW H2 Licht?

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 2 Licht. Wat moet je leren/ kunnen voor het PW H2 Licht? Wat moet je leren/ kunnen voor het PW H2 Licht? Alles noteren met significantie en in de standaard vorm ( in hoeverre dit lukt). Eerst opschrijven wat de gegevens en formules zijn en wat gevraagd wordt.

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Oog Inleiding De meeste mensen hebben 5 zintuigen. Het gezichtsvermogen om te zien, het gehoor om te horen, de reuk om te ruiken, de smaak om te proeven en het gevoel om te voelen. Met zintuigen maak je

Nadere informatie

Docent: A. Sewsahai Thema: Zintuigelijke waarneming

Docent: A. Sewsahai Thema: Zintuigelijke waarneming HENRY N. HASSENKHAN SCHOLENGEMEENSCHAP LELYDORP [HHS-SGL] ARTHUR A. HOOGENDOORN ATHENEUM - VRIJE ATHENEUM - AAHA Docent: A. Sewsahai Thema: Zintuigelijke waarneming De student moet de verschillende typen

Nadere informatie

kaarsen de zon olielampen petroleumlampen gloeilampen fakkel maan en sterren brandend hout TL buizen gaslantaarns de zon vuur

kaarsen de zon olielampen petroleumlampen gloeilampen fakkel maan en sterren brandend hout TL buizen gaslantaarns de zon vuur Werkblad 1 Lichtbronnen Lees eerst de tekst een keer door. Vul de woorden op de goede plaats in. Alle woorden mag je maar één keer gebruiken. kaarsen de zon olielampen petroleumlampen gloeilampen fakkel

Nadere informatie

Zintuigen. Expertgroep 5: Sterretjes zien. Naam leerling:... Leden expertgroep:...

Zintuigen. Expertgroep 5: Sterretjes zien. Naam leerling:... Leden expertgroep:... Expertgroep 5 : Sterretjes zien Naam leerling:.... Leden expertgroep:... De voorbereiding Jullie gaan onderzoeken wat je vanuit je ooghoeken kunt zien. Wat hebben jullie nodig? Vel papier Potlood In de

Nadere informatie

Waarneming zintuig adequate prikkel fysiek of chemisch zien oog licht fysiek ruiken neus gasvormige

Waarneming zintuig adequate prikkel fysiek of chemisch zien oog licht fysiek ruiken neus gasvormige Paragraaf 7.1 prikkel Signalen die een zintuigcel uit de omgeving opvangt actiepotentiaal Verschil in elektrische lading over de membraan van een zenuwcel op het moment van een impuls adequate prikkel

Nadere informatie

Voor deze les heb je nodig: een computer met internet verbinding

Voor deze les heb je nodig: een computer met internet verbinding Voor deze les heb je nodig: een computer met internet verbinding Klik op de volgende link : http://www.spreekwoord.nl/ Op deze pagina kun je allerlei Nederlandse spreekwoorden en gezegdes vinden. In de

Nadere informatie

K 1 Symmetrische figuren

K 1 Symmetrische figuren K Symmetrische figuren * Spiegel Plaats de spiegel zó, dat je twee gelijke figuren ziet. Plaats de spiegel nu zó op het plaatje, dat je dezelfde figuur precies éénmaal ziet. Lukt dat bij alle plaatjes?

Nadere informatie

Suggesties voor demo s lenzen

Suggesties voor demo s lenzen Suggesties voor demo s lenzen Paragraaf 1 Toon een bolle en een holle lens. Demo convergerende werking van een bolle lens Laat een klein lampje (6 V) steeds dichter bij een bolle lens komen. Geef de verschillende

Nadere informatie

Lenzen. Leerplandoel. Introductie. Voorwerps brandpunts - en beeldafstand

Lenzen. Leerplandoel. Introductie. Voorwerps brandpunts - en beeldafstand Lenzen Leerplandoel FYSICA TWEEDE GRAAD ASO WETENSCHAPPEN LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS VVKSO BRUSSEL D/2012/7841/009 5.1.2 Licht B21 De beelden bij een dunne bolle lens construeren en deze aanduiden als

Nadere informatie

Lenzen. Leerplandoel. Introductie. Voorwerps brandpunts - en beeldafstand

Lenzen. Leerplandoel. Introductie. Voorwerps brandpunts - en beeldafstand Lenzen Leerplandoel FYSICA TWEEDE GRAAD ASO WETENSCHAPPEN LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS VVKSO BRUSSEL D/2012/7841/009 5.1.2 Licht B21 De beelden bij een dunne bolle lens construeren en deze aanduiden als

Nadere informatie

hoofdstuk 5 Lenzen (inleiding).

hoofdstuk 5 Lenzen (inleiding). hoofdstuk 5 Lenzen (inleiding). 5.1 Drie soorten lichtbundels Als lichtstralen een bundel vormen kan dat op drie manieren. 1. een evenwijdige bundel. 2. een convergerende bundel 3. een divergerende bundel.

Nadere informatie

Speurtocht Wandelen met Licht. Naam leerling:...

Speurtocht Wandelen met Licht. Naam leerling:... Zaal 3 Speurtocht Wandelen met Licht Naam leerling:... Zaal 3 Brillen Loop de trap op achter het anatomisch theater (het grote houten bouwwerk) en ga door de glazen deuren zaal 2 in. Ga in zaal 2 de trap

Nadere informatie

G 1 Tangram: figuren leggen

G 1 Tangram: figuren leggen G Tangram: figuren leggen * Schaar, kopieerbladen 8 en 9 Knip de zeven tangramdelen (kopieerblad 8) uit. Let erop dat de grenslijnen van ieder deel wel heel blijven. Leg met de zeven delen de dieren op

Nadere informatie

Biologie Tijdsduur : * Goed gezien????? Doel: Na deze opdracht heb je zelf gemerkt dat je soms de dingen anders ziet dan ze zijn.

Biologie Tijdsduur : * Goed gezien????? Doel: Na deze opdracht heb je zelf gemerkt dat je soms de dingen anders ziet dan ze zijn. Thema: Mini Moeilijkheid : *** Biologie Tijdsduur : * De mens Juf Nelly Zintuigen Goed gezien????? Doel: Na deze opdracht heb je zelf gemerkt dat je soms de dingen anders ziet dan ze zijn. Uitleg opdracht

Nadere informatie

hoofdstuk 5 Lenzen (inleiding).

hoofdstuk 5 Lenzen (inleiding). hoofdstuk 5 Lenzen (inleiding). 5.1 Drie soorten lichtbundels Als lichtstralen een bundel vormen kan dat op drie manieren. 1. een evenwijdige bundel. 2. een convergerende bundel 3. een divergerende bundel.

Nadere informatie

Repetitie Lenzen 3 Havo Naam: Klas: Leerstof: 1 t/m 7

Repetitie Lenzen 3 Havo Naam: Klas: Leerstof: 1 t/m 7 Repetitie Lenzen 3 Havo Naam: Klas: Leerstof: 1 t/m 7 Opgave 1 Iris krijgt een bril voorgeschreven van 4 dioptrie. Zij houdt de bril in de zon en probeert de stralen te bundelen om zodoende een stukje

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde H3 optica

Samenvatting Natuurkunde H3 optica Samenvatting Natuurkunde H3 optica Samenvatting door een scholier 992 woorden 19 januari 2013 5,6 22 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Natuurkunde overal Hoofdstuk 3 Optica 3.1 Zien Dit hoofdstuk

Nadere informatie

Basic Creative Engineering Skills

Basic Creative Engineering Skills Visuele Perceptie Oktober 2015 Theaterschool OTT-1 1 Visuele Perceptie Op tica (Gr.) Zien leer (der wetten) v.h. zien en het licht. waarnemen met het oog. Visueel (Fr.) het zien betreffende. Perceptie

Nadere informatie

Uitwerkingen Hoofdstuk 2 Licht

Uitwerkingen Hoofdstuk 2 Licht Uitwerkingen Hoofdstuk 2 Licht Verkennen I a. Teken het gebouw met de zon in de tekening. De stand van de zon bepaalt waar de schaduw terecht komt. b. Een platte tekening. Jij staat voor de spiegel, de

Nadere informatie

6.1. Boekverslag door F woorden 29 juni keer beoordeeld. Biologie voor jou. Opdracht: 1

6.1. Boekverslag door F woorden 29 juni keer beoordeeld. Biologie voor jou. Opdracht: 1 Boekverslag door F. 1422 woorden 29 juni 2004 6.1 303 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Opdracht: 1 1. Een zintuig is een orgaan dat reageert op prikkels uit het milieu. 2. Een prikkel

Nadere informatie

Handleiding Optiekset met bank

Handleiding Optiekset met bank Handleiding Optiekset met bank 112110 112110 112114 Optieksets voor practicum De bovenstaande Eurofysica optieksets zijn geschikt voor alle nodige optiekproeven in het practicum. De basisset (112110) behandelt

Nadere informatie

3HAVO Totaaloverzicht Licht

3HAVO Totaaloverzicht Licht 3HAVO Totaaloverzicht Licht Algemene informatie Terugkaatsing van licht kan op twee manieren: Diffuus: het licht wordt in verschillende richtingen teruggekaatst (verstrooid) Spiegelend: het licht wordt

Nadere informatie

3hv h2 kortst.notebook January 08, H2 Licht

3hv h2 kortst.notebook January 08, H2 Licht 3hv h2 kortst.notebook January 08, 209 H2 Licht Wanneer een lichtstraal van het ene materiaal het andere ingaat kan de richting van de lichtstraal veranderen. Hoe de straal afbuigt heeft te maken met de

Nadere informatie

Science+ leerjaar 1 4 x 45 min, werk allen of in duo s. module 1: het oog

Science+ leerjaar 1 4 x 45 min, werk allen of in duo s. module 1: het oog Science+ leerjaar 1 4 x 45 min, werk allen of in duo s. module 1: het oog Je kijkt je ogen uit! Een uitdrukking die regelmatig gebruikt wordt als er veel te zien is. Denk maar aan de kermis of aan de Efteling.

Nadere informatie

Golflengte: licht is een (elektromagnetische) golf met een golflengte en een frequentie

Golflengte: licht is een (elektromagnetische) golf met een golflengte en een frequentie Golflengte: licht is een (elektromagnetische) golf met een golflengte en een frequentie Spectrum elektromagnetisch: licht met een kortere golflengte dan 400nm en licht met een langere golflengte dan 700

Nadere informatie

De traditionele microscopen onderscheiden we de gewone of biologische microscoop en de stereo microscope.

De traditionele microscopen onderscheiden we de gewone of biologische microscoop en de stereo microscope. Microscopie Ons oog is niet in staat om zonder hulpmiddelen details van organismen te bekijken. Daarom gebruiken we voor kleine objecten vergrotende instrumenten. Dit zijn de loep en de microscoop. 1 Soorten

Nadere informatie

Basic Creative Engineering Skills

Basic Creative Engineering Skills Visuele Perceptie November 2016 OTT-1 1 Visuele Perceptie Op tica (Gr.) Zien leer (der wetten) v.h. zien en het licht. waarnemen met het oog. Visueel (Fr.) het zien betreffende. Perceptie 1 waarneming

Nadere informatie

Proefjes: overzicht. Dit doe je beter buiten. Doe dit niet zonder de juf/meester.

Proefjes: overzicht. Dit doe je beter buiten. Doe dit niet zonder de juf/meester. Proefjes: overzicht 1 De Toverpostkaart 2 Zonder handen 3 Bloempje water geven 4 Harder blazen! 5 Ping... Pong...? 6 Onzichtbare lijm 7 Ik zie, ik zie,... Zie ik nog goed? 8 Maak je eigen helikopter Dit

Nadere informatie

Oog. Netvlies: Ooglens: Voor de stralengang in het oog van lichtstralen zijn de volgende drie onderdelen belangrijk.

Oog. Netvlies: Ooglens: Voor de stralengang in het oog van lichtstralen zijn de volgende drie onderdelen belangrijk. Oog Voor de stralengang in het oog van lichtstralen zijn de volgende drie onderdelen belangrijk. Netvlies: Ooglens: Op het netvlies bevinden zich lichtgevoelige zintuigcellen; staafjes en kegeltjes (voor

Nadere informatie

> Lees Niels heeft een bril.

> Lees Niels heeft een bril. LB 8-70. Ik zie een oog > Kijk naar de afbeeldingen op bladzijde 8 in je boek en lees Beschermen. Vul in. Je vooral tegen zweet. beschermen je ogen Kijk naar de doorsnede van het oog. Kleur de volgende

Nadere informatie

Aan de slag met de nieuwe leerplannen fysica 2 de graad ASO GO!

Aan de slag met de nieuwe leerplannen fysica 2 de graad ASO GO! Aan de slag met de nieuwe leerplannen fysica 2 de graad ASO GO! M. Beddegenoodts, M. De Cock, G. Janssens, J. Vanhaecht woensdag 17 oktober 2012 Specifieke Lerarenopleiding Natuurwetenschappen: Fysica

Nadere informatie

Uitwerkingen. Hoofdstuk 2 Licht. Verkennen

Uitwerkingen. Hoofdstuk 2 Licht. Verkennen Uitwerkingen Hoofdstuk 2 Licht Verkennen I a. Teken het gebouw met de zon in de tekening. De stand van de zon bepaalt waar de schaduw terecht komt. b. Maak een tekening in bovenaanzicht. Jij staat voor

Nadere informatie

BOUW JE EIGEN WEERSTATION

BOUW JE EIGEN WEERSTATION BOUW JE EIGEN WEERSTATION Als je wilt weten wat voor weer het is, dan moet je de verschillende weerselementen kunnen meten. Met enkele heel gewone dingen kan je jouw eigen weerstation bouwen. De thermometer

Nadere informatie

ZESDE KLAS MEETKUNDE

ZESDE KLAS MEETKUNDE ZESDE KLAS MEETKUNDE maandag 1. Het vierkant. Eigenschappen. 2. Vierkanten tekenen met passer en lat vanuit zeshoek 3. Vierkanten tekenen met passer en lat binnen cirkel 4. Vierkanten tekenen met passer

Nadere informatie

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan

Werkbeschrijvingen. Vakantiebijbelweek 2011. Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Werkbeschrijvingen Vakantiebijbelweek 2011 Dag 1: Kleuters: Deurhanger Middengroep: Dakpan Dag 2: Kleuters: gezichtspel boterbakje Middengroep: gezichtspel melkfles Dag 3: Kleuters: Zacheus spaarpot Middengroep:

Nadere informatie

Thema 1 Concentratie. Waarom? Wanneer? Hoe? Kringgesprek

Thema 1 Concentratie. Waarom? Wanneer? Hoe? Kringgesprek Thema 1 Concentratie Waarom? Concentratieoefeningen helpen leerlingen om zich beter te focussen zodat ze hun aandacht beter bij hun werk kunnen houden. Wanneer? Hoe? Als de leerlingen snel worden afgeleid

Nadere informatie

Vlinder maken met een koffiefilter

Vlinder maken met een koffiefilter Kinderactiemodel klimaatcampagne 2011 Knutseltips vlinders maken Maak een vlinder-knutselhoek waar kinderen allerlei vlinders kunnen knutselen. Hierna geven we een overzicht van enkele concrete voorbeelden

Nadere informatie

Kijken vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie.

Kijken vmbo-kgt34. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 19 July 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/63356 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van

Nadere informatie

6,5. Samenvatting door een scholier 2017 woorden 28 oktober keer beoordeeld

6,5. Samenvatting door een scholier 2017 woorden 28 oktober keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 2017 woorden 28 oktober 2013 6,5 62 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 3.1 ''Prikkels'' Met je huid kom je iets te weten over je omgeving. Als je iets aanraakt (

Nadere informatie

Opdrachtkaarten Lente

Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Zandspoor Opdrachtkaarten Lente Je onderzoekt straks in het duingebied allerlei dingen die met zand te maken hebben. De materialen die daarvoor nodig zijn, zitten in de

Nadere informatie

Proefbeschrijving optiekset met bank 112110

Proefbeschrijving optiekset met bank 112110 112114 Optieksets voor practicum De bovenstaande optieksets zijn geschikt voor alle nodige optiekproeven in het practicum. De basisset () behandelt de ruimtelijke optiek en de uitbreidingset (112114) de

Nadere informatie

inh oud 1. Inleiding 3 2. Kijken en zien 4 3. Proefjes 4. Hoogte, breedte en diepte 5. Gefopt door licht en donker 6. Gefopt door schuine lijnen

inh oud 1. Inleiding 3 2. Kijken en zien 4 3. Proefjes 4. Hoogte, breedte en diepte 5. Gefopt door licht en donker 6. Gefopt door schuine lijnen Je ogen bedrogen inhoud 1. Inleiding 3 2. Kijken en zien 4 3. Proefjes 5 4. Hoogte, breedte en diepte 6 5. Gefopt door licht en donker 7 6. Gefopt door schuine lijnen 7 6. Gefopt door kleur 8 7. Gefopt

Nadere informatie

Licht & schaduw. Inlage

Licht & schaduw. Inlage Inlage Proef 1 Lichtbronnen - Werkblad 1 - Pen Door de jaren heen zijn de lichtbronnen (voorwerpen die licht geven) van de mensen veranderd. Ken jij de lichtbronnen van vroeger en nu? Maak werkblad 1.

Nadere informatie

Handleiding bij geometrische optiekset 112114

Handleiding bij geometrische optiekset 112114 Handleiding bij geometrische optiekset 112114 INHOUDSOPGAVE / OPDRACHTEN Algemene opmerkingen Spiegels 1. Vlakke spiegel 2. Bolle en holle spiegel Lichtbreking en kleurenspectrum 3. Planparallel blok 4.

Nadere informatie

Practicum: Ik zie dubbel?!

Practicum: Ik zie dubbel?! Naam :.. Klas. nr : Datum: Vak: Fysica Leerkracht: Practicum: Ik zie dubbel?! 1) 1,2,3... zie jij wat ik zie? Waar in je omgeving kom je allemaal weerkaatsing tegen? Wat zie je op de prentjes? Ken je nog

Nadere informatie

Oefen-vt vwo4 B h6/7 licht 2007/2008. Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl

Oefen-vt vwo4 B h6/7 licht 2007/2008. Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Oefen-vt vwo4 h6/7 licht 007/008. Lichtbreking (hoofdstuk 6). Een glasvezel bestaat uit één soort materiaal met een brekingsindex van,08. Laserstraal

Nadere informatie

N A T U U R W E T E N S C H A P P E N V O O R H A N D E L 1 Copyright

N A T U U R W E T E N S C H A P P E N V O O R H A N D E L 1 Copyright N AT U U R W E T E N S C H A P P E N V O O R H A N D E L 1 2 LICHT EN ZIEN 2.1 Donkere lichamen en lichtbronnen 2.1.1 Donkere lichamen Donkere lichamen zijn lichamen die zichtbaar worden als er licht

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

Techniekkit: Oost Nederland. Domein: Overbrengingen. Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie. Leergebied: Aardrijkskunde

Techniekkit: Oost Nederland. Domein: Overbrengingen. Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie. Leergebied: Aardrijkskunde Techniekkit: Oost Nederland Domein: Overbrengingen Competentie: Ontwerpen Toepassen Reflectie Leergebied: Aardrijkskunde 1. Mensen zijn vaak onderweg. Naar school, het werk, de sportclub, opa en oma of

Nadere informatie

1. In- en uitwendige anatomie van het oog

1. In- en uitwendige anatomie van het oog 1. In- en uitwendige anatomie van het oog Inwendige anatomie Oogspieren: oog bewegen Hoornvlies: oog beschermen Harde oogrok: oog beschermen Iris: oogkleur bepalen, lichtinval bepalen Lens: licht breken

Nadere informatie

a) Bepaal door middel van een constructie de plaats van het beeld van de scherf en bepaal daaruit hoe groot Arno de scherf door de loep ziet.

a) Bepaal door middel van een constructie de plaats van het beeld van de scherf en bepaal daaruit hoe groot Arno de scherf door de loep ziet. NATUURKUNDE KLAS 5 ROEWERK H14-05/10/2011 PROEWERK Deze toets bestaat uit 3 opgaven (totaal 31 punten). Gebruik van eigen grafische rekenmachine en BINAS is toegestaan. Veel succes! ZET EERST JE NAAM OP

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Lesmateriaal bovenbouw

Lesmateriaal bovenbouw Lesmateriaal bovenbouw Workshopdag Satellieten 8 oktober 2008 Space Expo, Noordwijk Bouw je eigen telescoop Benieuwd naar het oppervlak van de maan? Of de ringen van Saturnus? Deze dingen staan te ver

Nadere informatie

Handleiding: PowerPoint

Handleiding: PowerPoint 1. Geschiedenis Handleiding: PowerPoint 1à teken de lichtstralen van de lamp, zodat het beeld van de dia geprojecteerd wordt op het scherm? Hierboven zie je de werking van de meest eenvoudige projectiemethode.

Nadere informatie

Opzet onderwijsexperiment

Opzet onderwijsexperiment Opzet onderwijsexperiment Huub de Beer Eindhoven, 27 maart 2011 Inhoudsopgave 1 Introductie 1 2 Smal longdrink glas 3 2.1 Maak een maatbeker....................... 3 2.2 Lees de grafiek..........................

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Licht en Lenzen

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Licht en Lenzen Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 3 Licht en Lenzen Samenvatting door A. 1760 woorden 11 maart 2016 7,4 132 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova 1: Lichtbreking Een dunne lichtbundel - een lichtstraal

Nadere informatie

uitleg proefje 1 spiegelbeeld schrijven

uitleg proefje 1 spiegelbeeld schrijven proefje 1 spiegelbeeld schrijven Misschien ziet je naam er een beetje kronkelig of gek uit, maar waarschijnlijk is het je wel een gelukt om je naam te schrijven. Het is moeilijk om de letters in spiegelbeeld

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Thema 4:

Samenvatting Biologie Thema 4: Samenvatting door L. 717 woorden 19 juni 2013 4,8 5 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Samenvatting Biologie Thema 4: Zintuig Ligging Prikkel Waarneming Gezichts~ In de ogen Licht Zien

Nadere informatie

Wat is convergentiezwakte? Wat is accommodatiezwakte? Oorzaken. Klachten

Wat is convergentiezwakte? Wat is accommodatiezwakte? Oorzaken. Klachten Uw orthoptist of oogarts heeft bij u een afwijkende oogstand geconstateerd die convergentie- en/of accommodatiezwakte wordt genoemd. In deze folder kunt u lezen wat convergentie- en accommodatiezwakte

Nadere informatie

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine:

Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: Paint is een éénvoudig tekenprogramma. Vele functies hiervan komen later terug bij diverse foto- en tekenprogramma s. Om paint te openen volgen we dezelfde weg als bij de rekenmachine: rechtbovenaan zoeken

Nadere informatie

Spiegel. Herhaling klas 2: Spiegeling. Spiegel wet: i=t Spiegelen met spiegelbeelden. NOVA 3HV - H2 (Licht) November 15, NOVA 3HV - H2 (Licht)

Spiegel. Herhaling klas 2: Spiegeling. Spiegel wet: i=t Spiegelen met spiegelbeelden. NOVA 3HV - H2 (Licht) November 15, NOVA 3HV - H2 (Licht) Herhaling klas 2: Spiegeling Spiegel wet: i=t Spiegelen met spiegelbeelden Spiegelen van een object (pijl), m.b.v. het spiegelbeeld: Spiegel 1 2 H.2: Licht 1: Camera obscura (2) Eigen experiment: camera

Nadere informatie

2. Bekijk de voorbeelden bij Ziet u wat er staat? Welke conclusie kun je hier uit trekken?

2. Bekijk de voorbeelden bij Ziet u wat er staat? Welke conclusie kun je hier uit trekken? Hoofdstuk 3 Lichtbeelden 1 Werkboek natuurkunde 3H Inleiding: Zien Op de site van het boek vind je bij Ogentest verschillende links over zien, brillen en lenzen. Je kunt er ook je ogen testen. 1. Doe een

Nadere informatie

PRACTICUM SPRONG- TECHNIEKEN

PRACTICUM SPRONG- TECHNIEKEN LESKIST SPORT EN BEWEGING PRACTICUM SPRONG- TECHNIEKEN Hoogspringen is een behoorlijk technisch onderdeel bij atletiek. Er zijn allerlei trucs om hoger te springen. Als je zelf zo hoog mogelijk probeert

Nadere informatie

- Prikkels worden opgevangen - Prikkels worden omgezet in impulsen (elektrische stroomstootjes)

- Prikkels worden opgevangen - Prikkels worden omgezet in impulsen (elektrische stroomstootjes) Samenvatting Thema 7: Zintuiglijke waarneming Basisstof 1 Prikkel: invloed van buitenaf (milieu) op een organisme Adequate prikkel: de prikkel die geschikt is voor een bepaald zintuig: - Lichtprikkels

Nadere informatie

Werkboekje Grote Wetenschapsdag

Werkboekje Grote Wetenschapsdag Werkboekje Grote Wetenschapsdag Als je alles ingevuld hebt - > inleveren bij je leerkracht. Naam: Klas: _ School: Start van de dag - > Video Wat vond je van de video? Heb jij een eigen vraag kunnen bedenken?

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R HIER EN DAAR EEN BUI Soms klopt de voorspelling van de weerman. Maar vaak ook helemaal niet. Donkere wolken in plaats van de hele dag zon. Kunnen jullie dat beter? Jullie gaan een eigen weerstation bouwen

Nadere informatie

1 Bolle en holle lenzen

1 Bolle en holle lenzen Lenzen 1 Bolle en holle lenzen 2 Brandpuntsafstand, lenssterkte 3 Beeldpunten bij een bolle lens 4 Naar beeldpunten kijken (bij bolle lens) 5 Voorwerpsafstand, beeldafstand, lenzenformule 6 Voorwerp, beeld,

Nadere informatie

Exact periode 3.2. Recht evenredig Omgekeerd evenredig Lambert Beer Lenzen en toepassingen

Exact periode 3.2. Recht evenredig Omgekeerd evenredig Lambert Beer Lenzen en toepassingen Exact periode 3.2?! Recht evenredig Omgekeerd evenredig Lambert Beer Lenzen en toepassingen 1 Lo41 per 3 exact recht evenredig, oefenen presentatie recht evenredig Deze link toont uitleg over recht evenredig

Nadere informatie

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen

klas 3 beeldende vormgeving buitentekenen ZOEKEN Weet jij wat een zoeker is? Hierboven is er een getekend. Hij wordt gebruikt bij het zoeken naar een geschikt gedeelte om te tekenen. Zo n zoeker heeft brede randen en geeft je als het ware een

Nadere informatie

START WISKUNDE-ESTAFETTE RU 2007 Je hebt 60 minuten voor 20 opgaven. Het totaal aantal te behalen punten is 600.

START WISKUNDE-ESTAFETTE RU 2007 Je hebt 60 minuten voor 20 opgaven. Het totaal aantal te behalen punten is 600. START WISKUNDE-ESTAFETTE RU 2007 Je hebt 60 minuten voor 20 opgaven. Het totaal aantal te behalen punten is 600. Estafette-opgave 1 (20 punten, rest 580 punten) Vier bij vier. In een schema van vier maal

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

44 De stelling van Pythagoras

44 De stelling van Pythagoras 44 De stelling van Pythagoras Verkennen Pythagoras Uitleg Je kunt nu lezen wat de stelling van Pythagoras is. In de applet kun je de twee rode punten verschuiven. Opgave 1 a) Verschuif in de applet punt

Nadere informatie

Opgave 3 De hoofdas is de lijn door het midden van de lens en loodrecht op de lens.

Opgave 3 De hoofdas is de lijn door het midden van de lens en loodrecht op de lens. Uitwerkingen 1 Opgave 1 Bolle en holle. Opgave 2 Opgave 3 De hoofdas is de lijn door het midden van de lens en loodrecht op de lens. Opgave 4 Divergente, convergente en evenwijdige. Opgave 5 Een bolle

Nadere informatie

6.1 Voortplanting en weerkaatsing van licht

6.1 Voortplanting en weerkaatsing van licht Uitwerkingen opgaven hoofdstuk 6 6.1 Voortplanting en weerkaatsing van licht Opgave 1 Opgave 2 Bij diffuse terugkaatsing wordt opvallend licht in alle mogelijke richtingen teruggekaatst, zelfs als de opvallende

Nadere informatie

Practicum: Je kan ernaar vissen...

Practicum: Je kan ernaar vissen... Naam :.. Klas. nr : Datum: Vak: Fysica Leerkracht: Practicum: Je kan ernaar vissen... Een vis vangen met je handen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Laten we eens kijken waarom. 1) Breking op een rijtje.

Nadere informatie

HANDLEIDING. Juwelen Maken. met een laser cutter

HANDLEIDING. Juwelen Maken. met een laser cutter HANDLEIDING Juwelen Maken met een laser cutter LEUKE VOORBEELDEN DE LASERCUTTER Een lasercutter graveert een robot en een tekst in een houten plankje Wat is een lasercutter? Een lasercutter is een machine

Nadere informatie

Lichtbreking en weerkaatsing

Lichtbreking en weerkaatsing Vuurtorens danken hun naam aan de vuren die vroeger branden om schepen in de nacht te helpen hun weg te vinden. De Brandaris op Terschelling is de oudste vuurtoren in Nederland. Het was ook de eerste vuurtoren

Nadere informatie

Theorie beeldvorming - gevorderd

Theorie beeldvorming - gevorderd Theorie beeldvorming - gevorderd Al heel lang geleden ontdekten onderzoekers dat als licht op een materiaal valt, de lichtstraal dan van richting verandert. Een voorbeeld hiervan is ook te zien in het

Nadere informatie

Album samenstellen met behulp van de Hema album software.

Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Kies de Hema webside www.hema.nl Plaats de muisaanwijzer op foto en klik op Fotoalbums. Klik op download de software (geschikt voor Windows) Vul

Nadere informatie

Extra oefenopgaven licht (1) uitwerkingen

Extra oefenopgaven licht (1) uitwerkingen Uitwerking van de extra opgaven bij het onderwerp licht. Als je de uitwerking bij een opgave niet begrijpt kun je je docent altijd vragen dit in de les nog eens uit te leggen! Extra oefenopgaven licht

Nadere informatie

A 1 Welke vorm? tent tennisbal beker notitieblok ijshoorntje baksteen. Voorwerpen uit de omgeving

A 1 Welke vorm? tent tennisbal beker notitieblok ijshoorntje baksteen. Voorwerpen uit de omgeving A Welke vorm? ** Voorwerpen uit de omgeving ekijk de afgebeelde voorwerpen. Welke geometrische (meetkundige) vormen kun je ontdekken? Zet de juiste letters in de tabel. Welk woord ontstaat er? U U J K

Nadere informatie

De werking van het oog. Gerlinda Gerth. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/32481

De werking van het oog. Gerlinda Gerth. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/32481 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Gerlinda Gerth 05 June 2012 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/32481 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

HOE IK EEN BALG MAAK

HOE IK EEN BALG MAAK HOE IK EEN BALG MAAK Gespreid over verschillende jaren, bouwde ik houten camera s. De grootste uitdaging was het zelf maken van een balg. Om het geheim hiervan te achterhalen, ontlede ik enkele oude balgen.

Nadere informatie

Het brein. Jouw werkbladen. In de klas. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Het brein Groep 7-8 Leerlingen In de klas versie 04-2014 1

Het brein. Jouw werkbladen. In de klas. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Mijn naam: Het brein Groep 7-8 Leerlingen In de klas versie 04-2014 1 Het brein Jouw werkbladen In de klas Mijn naam: Mijn school: Ik zit in groep: Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Het brein Groep 7-8 Leerlingen In de klas versie 04-2014 1 Het brein Hersenen zijn ontzettend

Nadere informatie

THEMA 6. Microscopie

THEMA 6. Microscopie THEMA 6 Microscopie In dit thema ga je op ontdekking in de wereld van de allerkleinste bouwstenen van levende wezens. Je gebruikt daarvoor een microscoop. Je leert een micropreparaat maken en daarop structuren

Nadere informatie

De leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen.

De leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen. Doelgroep De leerlingen die al vertrouwd zijn met het bouwen van een elektrische stroomkring. die het verschil tussen een geleider en een isolator kennen. Lesdoelen De leerlingen kunnen geleiders en isolatoren

Nadere informatie

Een regenmeter of pluviometer maken

Een regenmeter of pluviometer maken Een regenmeter of pluviometer maken Wil je weten hoeveel regen er valt? Volg dan de stappen van dit stappenplan om zelf een pluviometer te maken. Materiaal: plastic fles van 0,5 liter kiezelstenen (tegen

Nadere informatie

Zien of niet zien. Informatie voor spreekbeurt of werkstuk. Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen

Zien of niet zien. Informatie voor spreekbeurt of werkstuk. Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen Zien of niet zien Informatie voor spreekbeurt of werkstuk Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen Wat is zien nu eigenlijk? Kunnen zien lijkt heel gewoon. Maar ogen zitten

Nadere informatie