PROGRAMMA. Concert ZOMER. Stevenskerk Nijmegen. nijmeegseorgelkring

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROGRAMMA. Concert ZOMER. Stevenskerk Nijmegen. nijmeegseorgelkring"

Transcriptie

1 PROGRAMMA Concert ZOMER 2019 Stevenskerk Nijmegen nijmeegseorgelkring

2 Concert ZOMER2019 De Nijmeegse Orgelkring heet u van harte welkom bij de Concert zomer 2019 in de Nijmeegse Sint Stevenskerk. Wij kunnen u dit jaar weer een mooie reeks concerten aanbieden, met de diversiteit en kwaliteit die u van ons gewend bent. De Nijmeegse Orgelkring heeft met Leo van Doeselaar, Ben van Oosten en Jan Jansen, drie kopstukken uit de Nederlandse orgelwereld, kunnen contracteren. Daarnaast zijn er twee Bachconcerten, waarvoor de genodigde Bach-specialisten een mooie selectie uit het omvangrijke oeuvre van Bach hebben gemaakt. Derde bijzonder aspect zijn de twee meditatieve concerten van de hand van Toon Hagen en Johan Luijmes. De ruimte van de monumentale Stevenskerk die de krachtige klank van het Königorgel altijd al veel extra s meegeeft, speelt in deze concerten een nog prominentere rol. Wij wensen u veel luisterplezier. Nijmeegse Orgelkring Canto Canto Ostinato Ostinato 18 juni 20:30 uur Toon Hagen Canto Ostinato Toon Hagen beschouwt een uitvoering van de Canto Ostinato van Simeon ten Holt altijd weer als een mooie en spannende reis. De Canto Ostinato bestaat uit meerdere korte secties van slechts enkele maten. Sommige secties kunnen worden herhaald, andere vormen een melodische brug die slechts één keer worden gespeeld. De componist heeft de uitvoeringsmogelijkheden geheel vrijgelaten. De uitvoerende muzikant maakt van tevoren meestal wel een plan voor de te spelen secties, maar zal nog niet vastleggen wat de volgorde is en hoe vaak een bepaalde sectie wordt herhaald. Hij beslist pas tijdens de uitvoering hoe het stuk zich ontwikkelt. Een uitvoering op een orgel in een kerk kent weer heel andere muzikale uitdagingen, dan de meer gebruikelijke uitvoering door pianisten op een vleugel. De organist heeft te maken met de akoestiek van een kerk, het instrument en alle beschikbare klankkleuren. De vertolker kan het werk in een ongekend rijke regenboog van klankkleuren laten horen. Dat geeft een heel ander klankbeeld dan de gebruikelijke vrijwel monochrome uitvoeringen op twee of vier piano s. Ook over de wijze waarop hij het instrument zal gebruiken, zoals de registerkeus, maakt Hagen vooraf wel degelijk een plan. Maar tijdens de uitvoering kan het anders lopen.

3 PROGRAMMA foto: Annelies van der Vegt 25 juni 20:30 uur Reitze Smits Zeldzame parels van Bach Reitze Smits is als musicus zeer gefascineerd door de muziek van Bach. Een musicus met zo n grote kennis van het oeuvre van Bach, kent de zeldzame parels en maakt bijzondere keuzes. Smits opent met Toccata manualiter in G, BWV 916, die zelden wordt gespeeld. Hij zet de luisteraar wellicht even op het verkeerde been vanwege de overeenkomst met het begin van het bekende Preludium in G BWV 541. Verder speelt hij twee werken die Bach - anders dan gebruikelijk - in een driedelige vorm heeft gecomponeerd met een snel, langzaam en snel deel. 9 juli 20:30 uur Ben van Oosten Veelvuldig gelauwerd voor Franse symfonisch repertoire Ben van Oosten debuteerde op zijn vijftiende als concertorganist in zijn geboorteplaats Den Haag. Daarna verliep zijn carrière crescendo, met zeer succesvolle optredens in de belangrijkste orgelcentra over de gehele wereld vestigde hij zijn reputatie als één van de vooraanstaande internationale concertorganisten. Van Oosten verdiepte zich lange tijd in het Frans symfonisch orgelrepertoire en is meermalen internationaal onderscheiden voor zijn opzienbarende vertolkingen van deze muziek. In dit concert kunt u onder meer zijn interpretatie van de Symphonie nr. 1 van Widor beluisteren. 2 juli 20:30 uur Dirk Luijmes (orgel/harmonium) Dubbelspel Franck Karg-Elert Twee meesters uit de Romantiek op twee zeer verschillende instrumenten: een bijzonder dubbelspel van de hand van de Harmoniumspeler des Vaderlands, zoals het klassieke muziekmagazine Luister Luijmes betitelde. Cesar Franck blaast het Franse symfonische orgel op een lyrische wijze nieuw leven in met zijn Fantaisie in A en schreef kleine juweeltjes voor het harmonium. De Duitser Sigfrid Karg-Elert is present met een even kunstig als kleurrijke variatie op de naam BACH voor harmonium en gaat op orgel op de impressionistische toer. foto: Marco Borggreve 23 juli 20:30 uur Leo van Doeselaar Muzikaliteit in optima forma Het is moeilijk te duiden wat het orgelspel van Leo van Doeselaar zo wonderschoon laat stralen, schrijft een Duitse krant na een optreden in de Neustadter Orgelsommer. In ieder geval heeft het te maken met zijn fenomenale aanslagzekerheid en een diep verinnerlijkte muzikaliteit, vervolgt de recensent. Leo van Doeselaar is internationaal, dus ook in Nijmegen, een graag gehoorde organist die op zijn beurt ook met liefde in de Stevenskerk concerteert. Deze toporganist brengt een programma met voornamelijk 20ste en 21steeeuwse composities van Bartok, Alain, Kurtág en Welmers tegen de achtergrond van Bach.

4 6 augustus 20:30 uur Léon Berben Kracht en poëzie op koororgel Johan Luijmes (orgel) en Harrie Starreveld (shakuhachi) Le Monde à l Envers De rituele muziekperformance Le monde à l envers (de omgekeerde wereld) verbindt het zand uit de Waal bij Nijmegen en de ruimtelijkheid van de Stevenskerk met acht eeuwen muziek uit Oost en West. De uitvoerende musici proberen met beeld, muziek en beweging, recht te doen aan de geest van de plek in een monumentaal gebouw. In een verstilde omgeving penseelt het Nijmeegse rivierzand een spoor in de tijd. Het zand valt uit een pendelende fles en vormt een ragfijn patroon op de diepblauwe hemelvloer. Daarbij creëren de musici een klanklandschap met stilte en medita tieve muziek: eeuwenoude 12e-eeuwse Japanse traditionele muziek voor shakuhachi en orgelmuziek van onder meer Messiaen, Otte en Pärt. Ruimte en tijd, vorm en leegte, met de Stevenskerk als eeuwenoud decor. Een contemplatieve ervaring voor liefhebbers van beeldende kunst, spirituele muziek en cultureel erfgoed. foto: Lutz Voigtländer 30 juli 20:30 uur Slechts één keer per seizoen kunt u het 17eeeuwse koororgel beluisteren. Dit jaar bespeelt Léon Berben dit orgel. Berben is zowel als orga nist en als klavecinist een meester in zijn vak. Zijn omvangrijke kennis van muziekgeschiede nis en historische uitvoeringspraktijken ma ken hem tot één van de leidende figuren van oude-muziek specialisten van zijn generatie. Hij is zeer enthousiast over de kracht en poëzie van het kleine instrument en vindt het een bijzondere ervaring dat het publiek ook plaatsneemt in de koorruimte. Het geeft het eerste deel van zijn concert een intiem karakter. Het tweede deel van het concert bespeelt Berben het Königorgel. 13 augustus 20:30 uur Jan Jansen Bach s Grote Orgelmis De Grote Orgelmis bestaat uit tien koralen in een groot opgezette bewerking met pedaal, omarmd door de Praeludium et Fuga in Es. Deze Clavierübung III is een soort samenvatting van Bachs compositiekunst. Alle stijlen en genres die Bach beheerste passeren de revue. Zowel het oude contrapunt in de geest van Palestrina als de galante stijl komen voor. Bach bereikt hier de absolute top van zijn kunnen. De muziek lijkt een soort muzikale kosmos te ontsluiten, universeel en visionair. Hier toont Bach zich een mysticus.

5 20 augustus 20:30 uur Geerten van de Wetering foto: Sarah Wijzenbeek foto: Allard Willemse Vlaams-Nederlandse orgelmuziek en improvisatie Vanwege het 100e geboortejaar van de Gentse organist-componist Gabriël Verschraegen, brengt Van de Wetering een programma met hoofdzakelijk Vlaamse en Nederlandse muziek. Verschraegen en tijdgenoot Albert de Klerk zijn beide geïnspireerd door Flor Peeters. Peeters was leermeester van Verschraegen en was voor De Klerk reden om zijn leven aan het orgel te wijden. Naast muziek van deze componisten laat Van de Wetering in het hart van het concert zijn improvisatiekunst horen. Hij won in 2018 het Internationaal Orgel Improvisatieconcours in Haarlem. 27 augustus 20:30 uur Matthias Havinga Stijlperiodes verbonden Matthias Havinga verbindt muziek uit drie stijlperiodes. Hij start met Mendelssohn die geworteld in de barok en met diepe bewondering voor Bach, de eerste echte Romantiek-componist voor orgel was. Diens Sonata IV biedt een aantrekkelijk samenspel tussen barokke polyfonie en romantische atmosfeer. Daarna volgen twee eigentijdse werken, die zeer recent door hemzelf en zijn docent Jacques van Ootmersen zijn gecomponeerd. Aan het slot keert Havinga terug naar de wortels van Mendelssohn en vele andere componisten: Bach. 3 september 20:30 uur Het Orgel Trio Der Golem: wie er in die Welt kam met live muzikale begeleiding Der Golem: wie er in die Welt kam (1920) is een klassieker van het expressionisme, over de oersterke superheld Golem die zich ontpopt tot een Frankensteinachtig monster. In het Praag van de zestiende eeuw lijden de inwoners van het getto hevig onder het antisemitische regime van keizer Rudolf II. Rabbi Jehoeda ben Betsalel Löw wil zijn geloofsgenoten beschermen door uit een massief stuk klei een golem te creëren, een oersterke superheld. Maar het hulpje van de rabbi zet de golem in voor eigen doeleinden. De golem waart als de grote vernietiger rond in het getto, ver buiten bereik van zijn schepper. De film krijgt live muzikale begeleiding door virtuoze improvisaties van Het Orgel Trio, bestaande uit organist Berry van Berkum, klarinettist Steven Kamperman en bassist Dion Nijland.

6 22 september familieconcert uur toegang gratis Achter de pijpen van het orgel Een onderduikverhaal uit de Tweede Wereldoorlog In de Tweede Wereldoorlog zochten Joden overal onderduikadressen. In dit verhaal duikt een Joods gezin uit Nijmegen onder in een klein zolderkamertje achter de pijpen van het grote orgel van de Stevenskerk. Onderduiken voor de Duitsers was riskant, er was altijd het risico dat je ontdekt werd. In deze familievoorstelling vertellen en spelen Jacques de Vroomen en Jos Blom het spannende verhaal van deze Joodse familie die in de Stevenskerk een onderduikplek heeft gevonden. Maar zij zijn allesbehalve de enige spelers in de voorstelling: het beroemde orgel, bepeeld door Joost Langeveld, heeft het hoogste woord. En wat doen die Karel de Kerkrat en die duif Freule Stoetewael in het verhaal? Dit concert sluit aan bij de feestelijke herdenking van de 75-jarige bevrijding van de stad Nijmegen in september zaterdagmiddagconcerten Ieder zaterdagmiddag in het voor en naseizoen is er een kort concert te beluisteren in de Stevenskerk, met afwisselend kamermuziek, koormuziek en orgelmuziek. De Nijmeegse Orgelkring programmeert binnen deze concertserie maandelijks een Jong Talent. De concerten beginnen om uur en zijn gratis toegankelijk 25 mei Arjan de Vos 22 juni Jeroen Koopman 28 september Diederick Clements 26 oktober Leendert Verduijn

7 6 juli 10 augustus 10:00 uur Bezichtigingen Königorgel Het Königorgel is niet alleen imposant van buiten, het is ook een heel bouwwerk van binnen. Bij deze bezichtiging ziet u het orgel onder deskundige leiding van dichtbij en krijgt u een uitgebreide demonstratie van de werking van het instrument. Deelname aan een bezichtiging is gratis. U kunt zich aanmelden via info@nijmeegseorgelkring.nl. 24 augustus Orgelexcursie naar Amsterdam Tijdens deze dagexcursie bezoeken aan de Nieuwe Kerk en het Orgelpark op het programma. In de Nieuwe Kerk geeft organist Henk Verhoef een demonstratie van het orgel en beluisteren we het zaterdagmiddagconcert. In het Orgelpark is vorig jaar het Utopa Barokorgel geplaatst. Dit orgel heeft zowel een vaste speeltafel bij het orgel als een computergestuurde (digitale) speeltafel in de zaal. Hans Fidom geeft uitleg over dit instrument en een demonstratie. Meer informatie over deze dagexcursie vindt U op onze website en bij de concertkassa. Toegangsprijs De toegangsprijs voor de dinsdagavondconcerten bedraagt 10,- of 45,- voor vijf concerten. De strippenkaart is alleen geldig in het concertseizoen Donateur - iets voor u? Het voortbestaan van onze orgelconcerten en het blijvend laten klinken van de vier orgels is alleen mogelijk met de steun van betrokken liefhebbers van onze orgels en concerten. U kunt de Nijmeegse Orgelkring als donateur steunen met een bedrag vanaf 25 per jaar. Raadpleeg onze website nijmeegseorgelkring.nl voor de mogelijkheden. U kunt uw donateursbijdrage overmaken op NL89 RABO t.n.v. Nijmegen Orgelstad. Informatie Wilt u op de hoogte blijven van concerten van de Nijmeegse Orgelkring? Stuur een naar info@nijmeegseorgelkring.nl. Op de website nijmeegseorgelkring.nl vindt u meer informatie over concerten en overige activiteiten. Onze concerten worden mede mogelijk gemaakt door: ontwerpbureau Tussen de Lijnen communicatie in de medisch professie

PROGRAMMA. Concert ZOMER. Stevenskerk Nijmegen. nijmeegseorgelkring

PROGRAMMA. Concert ZOMER. Stevenskerk Nijmegen.   nijmeegseorgelkring PROGRAMMA Concert ZOMER 2018 Stevenskerk Nijmegen www.nijmeegseorgelkring.nl nijmeegseorgelkring Concert ZOMER2018 19 juni 19:45 uur Malgosia Fiebig Beiaardconcert Wij heten u van harte welkom bij de Concert

Nadere informatie

PROGRAMMA. Concert ZOMER. Stevenskerk Nijmegen. www.nijmeegseorgelkring.nl. jaar. Nijmeegse Orgelkring. nijmeegseorgelkring

PROGRAMMA. Concert ZOMER. Stevenskerk Nijmegen. www.nijmeegseorgelkring.nl. jaar. Nijmeegse Orgelkring. nijmeegseorgelkring PROGRAMMA Concert ZOMER 2016 Stevenskerk Nijmegen 50 jaar Nijmeegse Orgelkring www.nijmeegseorgelkring.nl nijmeegseorgelkring Concert ZOMER2016 50 jaar Nijmeegse Orgelkring 1966-2016 Jarig De Nijmeegse

Nadere informatie

Geniet van een stijlvol kunststuk in uw woonkamer!

Geniet van een stijlvol kunststuk in uw woonkamer! Rembrandt 350 Geniet van een stijlvol kunststuk in uw woonkamer! De Rembrandt 350 is een buitengewoon orgel, vernoemd naar de Hollandse meester Rembrandt van Rijn. Dankzij het mooie klassieke meubel en

Nadere informatie

salonclassique het koninklijk concertgebouw Kleine Zaal presenteert in seizoen

salonclassique het koninklijk concertgebouw Kleine Zaal presenteert in seizoen presenteert in seizoen 2018-2019 het koninklijk concertgebouw Kleine Zaal 8 NOVEMBER 2018, 20:15 UUR SALON 'MEDITERRANEO' Gitaar en strijkers Paganini, De Fossa, Boccherini... 16 MEI 2019, 20:15 UUR SALON

Nadere informatie

COLOFON. Steven Wielink. Ewout Boers. Theo Bosman (3), Jan Burgemeester (1, 2, 4, 7), André Louwerse (5, 8), Ad Vink (6) Koos Schippers

COLOFON. Steven Wielink. Ewout Boers. Theo Bosman (3), Jan Burgemeester (1, 2, 4, 7), André Louwerse (5, 8), Ad Vink (6) Koos Schippers COLOFON opname Theo Bosman (3), Jan Burgemeester (1, 2, 4, 7), André Louwerse (5, 8), Ad Vink (6) Mastering Steven Wielink vormgeving Ewout Boers FOTOGRAFIE Koos Schippers redactie & samenstelling Okke

Nadere informatie

7. Troisième choral!!!!!! C. Franck (1822-1890)!

7. Troisième choral!!!!!! C. Franck (1822-1890)! 7. Troisième choral C. Franck (1822-1890) Het populaire derde koraal (1890) is het laatste werk van de grote Franse meester. Het begint met gebroken accoorden quasi allegro, afgewisseld met brede, sonore

Nadere informatie

Ambachtelijke kwaliteit, moderne mogelijkheden

Ambachtelijke kwaliteit, moderne mogelijkheden Positief 350 Positief Ambachtelijke kwaliteit, moderne mogelijkheden Het positief heeft een belangrijke plek in de rijke historie van het pijporgel. Als begeleidingsinstrument was het wijdverbreid. En

Nadere informatie

Internationale Orgelweek Vlaardingen

Internationale Orgelweek Vlaardingen 1 2015 Internationale Orgelweek Vlaardingen STICHTING INTERNATIONALE ORGELWEEK VLAARDINGEN Informatie Stichting Internationale Orgelweek: www.orgelvlaardingen.nl De verrassende wereld van het orgel De

Nadere informatie

MIXTUUR. Orgelconcert ONGEHOORD. door NICO DECLERCK. 18 mei 2013 Sint-Katharinakerk - Hoogstraten

MIXTUUR. Orgelconcert ONGEHOORD. door NICO DECLERCK. 18 mei 2013 Sint-Katharinakerk - Hoogstraten MIXTUUR Orgelconcert ONGEHOORD door NICO DECLERCK 18 mei 2013 Sint-Katharinakerk - Hoogstraten PROGRAMMA 3 Organist Nico Declerck 5 Aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen behaalde Nico Declerck

Nadere informatie

PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016

PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016 PROGRAMMAVOORSTELLEN 2015 2016 EEN ANDER VERHAAL HET DUDOK KWARTET ZOEKT NAAR CONTEXT EN BETREKT DE LUISTERAAR BIJ DIE ZOEKTOCHT Van Haydn tot Xenakis: al eeuwenlang spreekt het strijkkwartet bij alle

Nadere informatie

Rueda Libre. Slingerend tussen jazz en tango

Rueda Libre. Slingerend tussen jazz en tango Rueda Libre Slingerend tussen jazz en tango Rueda Libre biedt een repertoire van originele composities met een grote beeldenrijkdom waarbij, zoals in een film, elk nummer de toon zet voor een nieuw universum

Nadere informatie

1. Lampenmakers - Het Zuidelijk Toneel & Parktheater - Toneel

1. Lampenmakers - Het Zuidelijk Toneel & Parktheater - Toneel 1. Lampenmakers - Het Zuidelijk Toneel & Parktheater - Toneel Speciaal voor het afscheid van de oud president-directeur van Philips organiseren de naaste medewerkers een groots feest. Echter, achter de

Nadere informatie

a m m r a g rstellen p r o o vo

a m m r a g rstellen p r o o vo p r o g r a m m a voorstellen Een ander verhaal Van Haydn tot Xenakis: al eeuwenlang spreekt het strijkwartet bij alle mogelijke componisten tot de verbeelding. Het Dudok Kwartet brengt het verhaal in

Nadere informatie

Grosse Messe (1739) für Bach und Luther

Grosse Messe (1739) für Bach und Luther Grosse Messe (1739) für Bach und Luther een transcriptie voor zangers en barokorkest naar J. S. Bachs Dritter Teil der Clavierübung van Wouter Dekoninck Dritter Teil der Clavierübung We schrijven 1739.

Nadere informatie

Orgelconcerten Willem Hörmann

Orgelconcerten Willem Hörmann Orgelconcerten Willem Hörmann Concerten 2013 Zaterdag 6 april, Middagconcert de Toonzaal m.m.v. Rembrandt Gerlach e.v.a. Zaterdag 4 mei 16.00 uur, Sint-Cathrienkerk, s-hertogenbosch Dinsdag 28 mei 20.15

Nadere informatie

12-14 juni 2015. festival. www.tegekkekerk.nl. Paaskerk, Amstelveen. (te) GEKKE KERK

12-14 juni 2015. festival. www.tegekkekerk.nl. Paaskerk, Amstelveen. (te) GEKKE KERK Mathilde Santing Band (te) GEKKE KERK festival Bertolf Optredens Karsu, Mathilde Santing Band, Bertolf & Royal Parks, Jeroen Zijlstra Karsu Royal Parks Workshops Kleur je Kalm, Schrijven met Tjitske Jansen,

Nadere informatie

programma met werken van Sweelinck, Boyvin en Vierne en eigen werk. De overdadige akoestiek van de kapel stelt wel eisen aan de speelstijl van de orga

programma met werken van Sweelinck, Boyvin en Vierne en eigen werk. De overdadige akoestiek van de kapel stelt wel eisen aan de speelstijl van de orga Jaarverslag 2013 Wij begonnen het nieuwe vergaderseizoen met de jaarvergadering op zaterdag 19 januari2013 in de kapel van het nieuwe Jeroen Bosch ziekenhuis te s Hertogenbosch. Als gastheer fungeerde

Nadere informatie

Projectinformatie DROEVIGELUIDJE. Groep 1-2 Kleutervoorstelling Primair Onderwijs

Projectinformatie DROEVIGELUIDJE. Groep 1-2 Kleutervoorstelling Primair Onderwijs Projectinformatie DROEVIGELUIDJE Groep 1-2 Kleutervoorstelling Primair Onderwijs BESTE LEERKRACHT Graag informeren wij u over het project Droevigeluidje waaraan uw school binnenkort mee doet. In dit document

Nadere informatie

Toelatingsprocedure Opleiding docent muziek

Toelatingsprocedure Opleiding docent muziek Toelatingsprocedure Opleiding docent muziek De adspirant student meldt zich aan voor het toelatingsexamen op twee manieren. Na aanmelding via Studielink vult hij online de vragen in op de pagina inschrijving

Nadere informatie

A. Het project. 1. Beschrijving van het project

A. Het project. 1. Beschrijving van het project A. Het project 1. Beschrijving van het project Een participatief project voor het verwerven van een Noord-Nederlands/Noord-Duits geïnspireerd barokorgel voor de Sint-Norbertuskerk in Antwerpen, met het

Nadere informatie

Eerstvolgende concerten: De concerten worden financieel mogelijk gemaakt door:

Eerstvolgende concerten: De concerten worden financieel mogelijk gemaakt door: Jean Langlais was organist aan de Saint-Clothilde in Parijs en zeer actief als componist, met name voor orgel. In een groot deel van zijn werk baseerde hij zich op Gregoriaanse thema s; zo ook in de Incantation

Nadere informatie

Programma Muziek in de Klaas 2016

Programma Muziek in de Klaas 2016 Programma Muziek in de Klaas 2016 In de Nicolaïkerk klinkt tijdens de kerkdiensten op zondagmorgen 10.00 uur vaak extra (kerk)muziek uitgevoerd door de Nicolaïcantorij en de Cappella di San Nicolaï en.

Nadere informatie

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament.

Dierbaren lezer. den Muzenmeester. Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Dierbaren lezer Ik, den Muzenmeester, voel mijn einde naderen en schrijf daarom mijn testament. Voor ik dezen stoffigen wereld verlaat, wil ik u mijnen schat toevertrouwen. Heel mijn leven heb ik mijne

Nadere informatie

De concerten worden financieel mogelijk gemaakt door:

De concerten worden financieel mogelijk gemaakt door: Jetty Podt is als organiste verbonden aan de Stevenskerk te Nijmegen. Zij bespeelt daar het beroemde König-orgel en de drie kleinere orgels. Zij maakte diverse CD opnamen met werken van o.a. Maurice Duruflé

Nadere informatie

Muziekmiddagen voor en door gevorderde amateur-musici. Waarom muzemaatjes. Het begin. Wat doe je bij muzemaatjes. Kan ik ook meedoen.

Muziekmiddagen voor en door gevorderde amateur-musici. Waarom muzemaatjes. Het begin. Wat doe je bij muzemaatjes. Kan ik ook meedoen. Muziekmiddagen voor en door gevorderde amateur-musici Waarom muzemaatjes Het begin Wat doe je bij muzemaatjes Kan ik ook meedoen Regels Thema s vanaf het begin Fotos van de middagen Agenda Meer informatie

Nadere informatie

jij ontdekt... jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 www.ontdekscala.nl muziek Centrum voor de Kunsten

jij ontdekt... jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 www.ontdekscala.nl muziek Centrum voor de Kunsten jij ontdekt... muziek jouw passie voor Luistercursussen Klassiek cursusaanbod 2015-2016 Centrum voor de Kunsten www.ontdekscala.nl Luistercursussen Klassieke Muziek Al sinds vele jaren geven een tweetal

Nadere informatie

Organ Academy Maastricht 2014

Organ Academy Maastricht 2014 Organ Academy Maastricht 2014 Masterclasses Excursie Concerten 6 juli - 9 juli 2014 In 2014 organiseert het Conservatorium Maastricht in samenwerking met de stichting Pro Organo voor de tweede maal de

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2018

Nieuwsbrief november 2018 Nieuwsbrief november 2018 Beste vrienden en donateurs, Zoals u van ons gewend bent, ontvangt u hierbij de tweede nieuwsbrief van dit jaar. Na het enerverende Andriessen/De Klerk Festival in 2017 is het

Nadere informatie

Bergkerk, Deventer 12 april t/m 24 juni 2018 di t/m zo 11:00-17:00 uur

Bergkerk, Deventer 12 april t/m 24 juni 2018 di t/m zo 11:00-17:00 uur INSTALLATIES SCULPTUREN FOTO S FILMS MODERNE GOBELINS SOUNDSCAPES EXPOSITIE CONCERTEN LEZINGEN RONDLEIDINGEN 12 april t/m 24 juni 2018 di t/m zo 11:00-17:00 uur www.othi.nl Dwaal rond in de onderwaterwereld

Nadere informatie

Muziekvakexamens 2014

Muziekvakexamens 2014 Muziekvakexamens 2014 Speciale onderwijsleer Methodiek Orgel - klassiek Vrijdag 12 december Tijdstip: 12.00-13.30 uur Naam: Woonplaats: Gebruik het bijgevoegde gelinieerde papier voor beantwoording van

Nadere informatie

Een echte Johannus voor elke huiskamer!

Een echte Johannus voor elke huiskamer! Een echte Johannus voor elke huiskamer! Studio 150 Een echte Johannus voor elke huiskamer! Met de bouw van de Studio 150 is een droom werkelijkheid geworden: volwaardige Johannus-kwaliteit voor een zeer

Nadere informatie

Stichting Henrick Baderorgel. Programma 2018

Stichting Henrick Baderorgel. Programma 2018 Stichting Henrick Programma 2018 25 mei 20.00 uur Walburgiskerk Orgelconcert Theo Jellema, Een programma met o.a. topstukken uit de Engelse en Spaanse Gouden Eeuw Toegang e 12 2 juni 12.00 uur Walburgiskerk

Nadere informatie

Stefan Willems (links) en Nico Declerck (rechts) met Nel Swerts aan de piano.

Stefan Willems (links) en Nico Declerck (rechts) met Nel Swerts aan de piano. Overgenomen uit: Begijnhofkrant 33 (2011) 10-11 ROMANTISCHE MUZIEK OP HET BEGIJNHOF Jeannine Corthals Op zondag 26 juni 2011 boden De Vrienden van het Begijnhof van Turnhout in de Heilig Kruiskerk op het

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84. Orgelconcert Jaap de Wit

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84. Orgelconcert Jaap de Wit Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten Maart 2019 nr. 84 Orgelconcert Jaap de Wit Korte toelichting op het concert van 16 maart 2019 Jaap de Wit (geb. 1969) kreeg vanaf zijn 8 e jaar zijn eerste orgellessen.

Nadere informatie

MET MINNE VELDMAN NAAR PARIJS

MET MINNE VELDMAN NAAR PARIJS MET MINNE VELDMAN NAAR PARIJS VIER SAMEN ZIJN 25-JARIG JUBILEUM ALS ORGANIST TWEE ORGELCONCERTEN IN DE SAINT-EUSTACHE EN DE SAINT-LOUIS-EN-L ÎLE 14 EN 15 JUNI 2019 TWEE ORGELCONCERTEN MET MINNE VELDMAN

Nadere informatie

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld

2,5. Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 1026 woorden 27 juli 2012 2,5 7 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Muziek op maat H1 middeleeuwen Nieuwe ontwikkelingen in de middeleeuwen - Muziek werd gespeeld in kerken

Nadere informatie

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014

Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Artistiek Jaarverslag Amerfortissimo editie 2014 Met Amerfortissimo editie 2014 hebben we op veel gebieden enorme stappen gemaakt. Met name op het gebied

Nadere informatie

Samenwerkingsverband Muziek in de Cathrien

Samenwerkingsverband Muziek in de Cathrien DONATEURSCHAP STICHTING COLLEGIUM MUSICUM EINDHOVEN Om de activiteiten van het Samenwerkingsverband Muziek in de Cathrien te kunnen voortzetten, is de financiële steun van sponsoren en donateurs onmisbaar.

Nadere informatie

De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750.

De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750. Barok 1. Wanneer? De term barok wordt gebruikt voor kunst die gemaakt werd tussen 1600 en 1750. Wat bestond er al? Scheepvaart. Verre afstanden moesten per boot afgelegd worden. Zelfs de duikboot bestond

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!!

NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! NIEUWSBRIEF, December 2015 NIEUWE PROGRAMMA S!! In aansluiting op mijn reguliere series colleges Geschiedenis van de Klassieke Muziek, (voor lopende inschrijvingen zie website!!) heb ik een aantal nieuwe

Nadere informatie

Stichting Orgelstad Leiden. Jaarverslag Secretariaat:

Stichting Orgelstad Leiden. Jaarverslag Secretariaat: Stichting Orgelstad Leiden Jaarverslag 2014 Secretariaat: Louk Fennis Aletta Jacobslaan 29 2314 GA Leiden tel: +31(0)715413295; +31(0)631691508 e-mail: secretaris@stichtingorgelstadleiden.nl www.stichtingorgelstadleiden.nl

Nadere informatie

Impressionisme. Wanneer? Kenmerken van muziek uit het impressionisme

Impressionisme. Wanneer? Kenmerken van muziek uit het impressionisme Impressionisme Wanneer? Aan het einde van de negentiende eeuw lopen verschillende stijlen door elkaar. Je had de postromantiek in Duitsland, die verder gingen in romantische stijl met vooral Wagner als

Nadere informatie

12-18 JAAR. Educatieprogramma VOORTGEZET ONDERWIJS

12-18 JAAR. Educatieprogramma VOORTGEZET ONDERWIJS 12-18 JAAR Educatieprogramma VOORTGEZET ONDERWIJS 2015 2016 Inhoudsopgave 4 6 8 9 10 11 12 13 14 15 KLINKENDE KUNST TRACK YOUR SOUND LUNCHPAUZECONCERT MET WORKSHOP AVONDCONCERT MET WORKSHOP REPETITIEBEZOEK

Nadere informatie

Vernieuwd huis en nieuw orkest voor Muziekcentrum De Bijloke

Vernieuwd huis en nieuw orkest voor Muziekcentrum De Bijloke Vernieuwd huis en nieuw orkest voor Muziekcentrum De Bijloke In de zomer van 2019 zal de grote concertzaal van Muziekcentrum De Bijloke aangepast worden aan de nieuwe noden op het vlak van comfort en beleving

Nadere informatie

Eerstvolgend concert: zondag 13 oktober: Theo Visser uur organist Hooglandse Kerk, Leiden

Eerstvolgend concert: zondag 13 oktober: Theo Visser uur organist Hooglandse Kerk, Leiden Aart Bergwerff speelt orgel sinds zijn zevende jaar en studeerde aanvankelijk orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij oriënteerde zich verder in het buitenland, in Noord-Duitsland,

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

basiscompetenties 2de graad muziek

basiscompetenties 2de graad muziek basiscompetenties 2de graad muziek 1 CONCORDANTIETABEL Basiscompetenties 2de graad muziek Concordantie tussen: - de specifieke basiscompetenties muziek voor de 2 de graad van de langlopende studierichtingen

Nadere informatie

Stichting Jumpstart Jr. Muziekinstrumentenfonds 2012 2016

Stichting Jumpstart Jr. Muziekinstrumentenfonds 2012 2016 Stichting Jumpstart Jr. Muziekinstrumentenfonds 2012 2016 Inhoudsopgave Doel en focus Instrumenten strategie aanschaf barokke setup onderhoud en taxatie aankoopplan Musici gewenst resultaat talenten 2011

Nadere informatie

1643) 1. Introductie 2. Melodische aspecten 3. Belangrijke cadensen 4. Gebruikte toonvoorraad. Analyse door Stan Kuunders,

1643) 1. Introductie 2. Melodische aspecten 3. Belangrijke cadensen 4. Gebruikte toonvoorraad. Analyse door Stan Kuunders, Canzon Terza G. Frescobaldi (1583-1643) 1643) Analyse door Stan Kuunders, www.degitarist.nl Index 1. Introductie 2. Melodische aspecten 3. Belangrijke cadensen 4. Gebruikte toonvoorraad Introductie G.

Nadere informatie

Impressionisme. Wanneer? Kenmerken van muziek uit het impressionisme

Impressionisme. Wanneer? Kenmerken van muziek uit het impressionisme Impressionisme Wanneer? Aan het einde van de negentiende eeuw lopen verschillende stijlen door elkaar. Je had de postromantiek in Duitsland, die verder gingen in romantische stijl met vooral Wagner als

Nadere informatie

Schiller Theater Place Royale Minrebroederstraat GS Utrecht JURY RAPPORT FINALE. Lotte Vermeulen Linnet van der Wal Titia Wolf

Schiller Theater Place Royale Minrebroederstraat GS Utrecht JURY RAPPORT FINALE. Lotte Vermeulen Linnet van der Wal Titia Wolf JURY RAPPORT FINALE 2e Utrechts Kleinkunst Festival 2010 Finalisten: Meike Veenhoven Lotte Vermeulen Linnet van der Wal Titia Wolf Plaats: Schiller Theater Place Royale Minrebroederstraat 11 3512 GS Utrecht

Nadere informatie

Nieuwsbrief. D Examens Piano. Dinsdag 3 juli 2018 Doopsgezinde Kerk Ouddorp 17:30 uur

Nieuwsbrief. D Examens Piano. Dinsdag 3 juli 2018 Doopsgezinde Kerk Ouddorp 17:30 uur JAARGANG 3, NUMMER 2 Nieuwsbrief JUNI 2018 D Examens Piano Dinsdag 3 juli 2018 Doopsgezinde Kerk Ouddorp 17:30 uur 1 Op dinsdag 3 juli spelen Elles van t Geloof en Annet van de Woestijne een examenconcert

Nadere informatie

Beiaardprogramma van Klaas de Haan voor Laren; 18 aug. 2015, 20u00: 1. Prélude No. 1 pour Carillon Robert Lannoy ( )

Beiaardprogramma van Klaas de Haan voor Laren; 18 aug. 2015, 20u00: 1. Prélude No. 1 pour Carillon Robert Lannoy ( ) Beiaardprogramma van Klaas de Haan voor Laren; 18 aug. 2015, 20u00: 1. Prélude No. 1 pour Carillon Robert Lannoy (1915-1979) 2. Mazurka (1889) Alexander N. Skrjabin (1872-1915) arr. Tin-Shi Tam 3. Premiére

Nadere informatie

JAAROVERZICHT Stichting

JAAROVERZICHT Stichting JAAROVERZICHT 2015 Stichting In 2015 organiseerde Stichting Opera aan de Schie Een bootcamp La Mélodie Française o.l.v. Jean-Baptiste Milon Zes maal het Klassiek Open Podium Een tweedaagse workshop met

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86. Golden Circle Ensemble - Johannes Passion

Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86. Golden Circle Ensemble - Johannes Passion Nieuwsbrief Stichting Duyschot Concerten April 2019 nr. 86 Golden Circle Ensemble - Johannes Passion Korte toelichting op het concert van 13 april maart 2019 Na het prachtige orgelconcert van Jaap de Wit

Nadere informatie

Orde van dienst 23 juni e zondag van Trinitatis. Nicolaïkerk Utrecht

Orde van dienst 23 juni e zondag van Trinitatis. Nicolaïkerk Utrecht Orde van dienst 23 juni 2019 2e zondag van Trinitatis Nicolaïkerk Utrecht voorganger: orgel en piano: trompet: fagot: ds. Dirk Neven Ko Zwanenburg Jan Wiebe Kloosterman Tjeerd Kloosterman - 1 - Rondom

Nadere informatie

De Negentiende Eeuw - Onbekende Bekenden

De Negentiende Eeuw - Onbekende Bekenden De Negentiende Eeuw Onbekende Bekenden Met alle respect voor de voorafgaande en de eropvolgende eeuwen kan men toch stellen dat de negentiende eeuw nog steeds het basisrepertoire voor onze klassieke orkesten

Nadere informatie

SOOP NIEUWSBRIEF. Wilt u zich aanmelden voor deze SOOP-nieuwsbrief? Stuur een email naar soop@xs4all.nl

SOOP NIEUWSBRIEF. Wilt u zich aanmelden voor deze SOOP-nieuwsbrief? Stuur een email naar soop@xs4all.nl SOOP NIEUWSBRIEF Dit is een nieuwe versie van Nieuwsbrief 108. Nr. 108-2 1 december 2015 Beste belangstellenden, Het feestseizoen ziet er in de SOOP dit jaar anders uit dan gewoonlijk! Er staat in die

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Hijiri Shakuhachi

Beleidsplan Stichting Hijiri Shakuhachi Beleidsplan Stichting Hijiri Shakuhachi Voor periode 2018 2019 Versie 1 oktober 2017 1 INLEIDING Dit is de eerste versie van het eerste beleidsplan van de stichting Hijiri Shakuhachi. Het bestuur van de

Nadere informatie

computer Zestienvoetskoppel Renovatie

computer Zestienvoetskoppel Renovatie Het PELS ORGEL 2 Het Bernard Pels orgel (1961) is een instrument van monumentale omvang. Het bedieningssysteem van het orgel functioneert electro-pneumatisch. Het orgel is gebouwd volgens de destijds geldende

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

Eerstvolgende concerten:

Eerstvolgende concerten: Jan Hage (geb. 1964) volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde vervolgens orgel (docent Jan Welmers) en theorie der muziek aan het Utrechts Conservatorium, muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit

Nadere informatie

concertavond dankzij de Business seat-formule

concertavond dankzij de Business seat-formule @ Inne Helsen Een onvergetelijke concertavond dankzij de Business seat-formule Ook dit seizoen heeft het orkest een aantal aantrekkelijke formules voor u klaar om uw professionele contacten, klanten of

Nadere informatie

ZATERDAG 3 OKTOBER EN ZONDAG 4 OKTOBER 2015 ER WORDEN VANDAAG HEEL WAT NOTEN GEKRAAKT...

ZATERDAG 3 OKTOBER EN ZONDAG 4 OKTOBER 2015 ER WORDEN VANDAAG HEEL WAT NOTEN GEKRAAKT... ZATERDAG 3 OKTOBER EN ZONDAG 4 OKTOBER 2015 ER WORDEN VANDAAG HEEL WAT NOTEN GEKRAAKT... THEMAWEEKEND ONTMOETINGSKERK MUZIEK EN KERK VA L K E N S WA A R D WAT GING ER AAN VOORAF... Abraham zien omdat je

Nadere informatie

Romeo en Julia - Rotterdams Philharmonisch Orkest

Romeo en Julia - Rotterdams Philharmonisch Orkest 1 Op vrijdag 8 december bezoek je met je klas een muziekvoorstelling in de Doelen. Hier zullen jullie samen met een enthousiaste presentator, Martin Baai, en het Rotterdams Philharmonisch Orkest het muziekstuk

Nadere informatie

Inleiding tot de orgel kwartiertjes in de OLV Vosselaar, voorjaar 2010

Inleiding tot de orgel kwartiertjes in de OLV Vosselaar, voorjaar 2010 Inleiding tot de orgel kwartiertjes in de OLV Vosselaar, voorjaar 2010 Beste Muziekvrienden, De bedoeling van de orgelkwartiertjes is min of meer regelmatig muziek ten gehore te brengen op de orgels, die

Nadere informatie

Stegreif Orchester Residency

Stegreif Orchester Residency 9 Stegreif Orchester Residency Het Berlijnse Stegreif Orchester is een orkest als geen ander. De jonge spelers vinden oogcontact met het publiek belangrijker dan zich te verschuilen achter lessenaars.

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2012

Nieuwsbrief december 2012 STICHTING CATHEDRAL ORGAN LEIDEN Nieuwsbrief december 2012 Laatste nieuws: Adventsconcert Op zaterdag 8 december 2012 is er een extra concert in de SCOL-concertserie. Het (onverwarmde) hoogkoor van de

Nadere informatie

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal

De Vakman. De leerling hanteert de muzikale parameters en componenten. De leerling leest en schrijft de muziektaal De Vakman De leerling kan gericht luisteren van intuïtief naar bewust waarnemen luisteren naar het eigen musiceren weten wat je hoort zich de muziek inwendig voorstellen de muzikale parameters en componenten

Nadere informatie

Lignum nieuwsbrief 2012-2 1

Lignum nieuwsbrief 2012-2 1 Lignum nieuwsbrief 2012-2 1 Aan: Vrienden van Lignum U ontvangt onze nieuwsbrief omdat u belangstelling heeft getoond in Lignum. Als u deze gratis digitale nieuwsbrief wilt blijven ontvangen, kijk dan

Nadere informatie

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.

MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1. MCO Educatie Voortgezet Onderwijs. Muziek. moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www. MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 1 MCO Educatie Voortgezet Onderwijs Muziek moet je maken! Muziekcentrum van de Omroep www.mco/educatie MCO_VO_krant_23_10 25-10-10 09:15 Pagina 2 Muziek moet je

Nadere informatie

Personalia Annelies Willemse

Personalia Annelies Willemse Concertcyclus Op zondag 8 juli om 16.00 uur musiceren in de St.Willibrorduskerk in Deurne Annelies Willemse op orgel, Carla Nies op dwarsfluit/panfluit en Rolf van Meurs op gitaar. In diverse combinaties

Nadere informatie

Toelatingsprocedure ODM

Toelatingsprocedure ODM Toelatingsprocedure ODM Na aanmelding via Studielink dient de adspirant student zich aan te melden voor het toelatingsexamen via de pagina inschrijving op http://www.hsleiden.nl/docentmuziek/. Hierna wordt

Nadere informatie

Herinnering donateursbijdrage Terugblik Nieuwjaarsconcert d.d.13 januari 2018

Herinnering donateursbijdrage Terugblik Nieuwjaarsconcert d.d.13 januari 2018 F E B R U A R I 2 0 1 8 Herinnering donateursbijdrage 2018 Herinnering.. Terugblik Nieuwjaarsconcert Literaire avond donderdag 15 februari Kloosterconcert 4 maart Agenda 2018 Omdat wij zonder uw steun

Nadere informatie

SEIZOEN 2016-2017 7 Concerten op de zondagmiddag Dorpskerk, Abcoude, aanvang 15:00 uur

SEIZOEN 2016-2017 7 Concerten op de zondagmiddag Dorpskerk, Abcoude, aanvang 15:00 uur SEIZOEN 2016-2017 7 Concerten op de zondagmiddag Dorpskerk, Abcoude, aanvang 15:00 uur 25 sep - 23 okt - 20 nov - 18 dec 15 jan GHC 12 feb - 12 mrt www.abcoudeconcerten.nl 25 september 2016 - Domenica

Nadere informatie

NJO: Nationaal Jeugd Orkest Apeldoorns Trots, Gelderse Basis, (Inter)Nationale Allure. Inspraakreactie NJO

NJO: Nationaal Jeugd Orkest Apeldoorns Trots, Gelderse Basis, (Inter)Nationale Allure. Inspraakreactie NJO NJO: Nationaal Jeugd Orkest Apeldoorns Trots, Gelderse Basis, (Inter)Nationale Allure NJO, facts and figures 6-7 concerten in NJO Wintertournee 60-70 concerten in NJO Muziekzomer 25-30 activiteiten door

Nadere informatie

1. Adem twee maal rustig en laag, voor je begint met improviseren 2. Speel zoals je bent

1. Adem twee maal rustig en laag, voor je begint met improviseren 2. Speel zoals je bent 1. Adem twee maal rustig en laag, voor je begint met improviseren Dat geeft je de gelegenheid je te ontspannen. Merk op, hoe je lichaam aanvoelt. Of het bloed lekker door je heen stroomt. Hoe meer ontspannen

Nadere informatie

HET ORGEL, EEN KENNISMAKING

HET ORGEL, EEN KENNISMAKING HET ORGEL, EEN KENNISMAKING In een tijd dat het orgel, en dan met name de aanschaf van een historisch Engelse koororgel, nogal wat aandacht krijgt bij ons in de gemeente, is het misschien goed om dit koninklijke

Nadere informatie

Violiste Antoinette Lohmann speelt stikmoeilijke vioolsonates van Pieter Hellendaal ( )

Violiste Antoinette Lohmann speelt stikmoeilijke vioolsonates van Pieter Hellendaal ( ) Welkom bij de meestbekroonde krant van Nederland - nu ook online de mooiste ABONNEREN KLASSIEKE MUZIEK ANTOINETTE LOHMANN Violiste Antoinette Lohmann speelt stikmoeilijke vioolsonates van Pieter Hellendaal

Nadere informatie

MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN

MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN VERKORTE VERSIE BELEIDSPLAN 2018 MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN VERKORTE VERSIE BELEIDSPLAN 2018 INHOUD: 1 Oorsprong 2 Uitgangspunten 3 Huidige Situatie 4 Aandachtspunten

Nadere informatie

MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN

MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN VERKORTE VERSIE BELEIDSPLAN 2013 MOZART(K)RING GELRE - NIEDERRHEIN VERKORTE VERSIE BELEIDSPLAN 2013 INHOUD: 1 Oorsprong 2 Uitgangspunten 3 Huidige Situatie 4 Aandachtspunten

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Oegstgeest

Protestantse Gemeente Oegstgeest Protestantse Gemeente Oegstgeest Orde van dienst Groene of Willibrordkerk de eerste zondag van de herfst 23 september 2018 afbeelding van: dansje in de kerk van Marius van Dokkum Intrede Muziek bij binnenkomst

Nadere informatie

WERELDSCHEMER INDRINGEND MUZIEKTHEATER ROND WO I

WERELDSCHEMER INDRINGEND MUZIEKTHEATER ROND WO I WERELDSCHEMER INDRINGEND MUZIEKTHEATER ROND WO I Wereldschemer vertelt het verhaal van Wereldoorlog I, gezien, gebeefd en beleefd door de kleine mens achter de machine. Universeel en eigentijds. Wereldschemer

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF oktober 2004

NIEUWSBRIEF oktober 2004 NIEUWSBRIEF oktober 2004 Voor u ziet u de laatste Nieuwsbrief van dit jaar ten behoeve van de vrienden van de Stichting Hans Kox, bol van de informatie en voor een belangrijk gedeelte gewijd aan de activiteiten

Nadere informatie

De Koningin Elisabethwedstrijd bij Klara

De Koningin Elisabethwedstrijd bij Klara De Koningin Elisabethwedstrijd bij Klara De halve finale Maandag 6 tot zaterdag 11 mei in Flagey Klara zendt de halve finale uit vanuit Studio 4 aan het Flageyplein. Van 19:00 tot 20:00 uur presenteert

Nadere informatie

Orgelconcert bij kaarslicht. Jaap Zwart (Amsterdam)

Orgelconcert bij kaarslicht. Jaap Zwart (Amsterdam) Abdijkerk, s-gravenhage-loosduinen Orgelconcert bij kaarslicht 10 oktober 2008, 20.15 uur Jaap Zwart (Amsterdam) Jan Zwart en tijdgenoten Johann Sebastian Bach (1685-1750) Passacaglia in c, BWV 582 Jan

Nadere informatie

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool)

Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Een muziekles over Haydns Schöpfung (voorbeeldles basisschool) Paul Knöps Dit materiaal is onderdeel van het compendium christelijk leraarschap dat samengesteld is door het lectoraat Christelijk leraarschap

Nadere informatie

Vooruitblik op het concert van 26 mei Over Daan Manneke en zijn Cappella Breda.

Vooruitblik op het concert van 26 mei Over Daan Manneke en zijn Cappella Breda. NIEUWSBRIEF NR. 14 Zondag 26 mei, Lambertuskerk, 15 uur. Kerklaan 4, 4944 VB Raamsdonk. Cappella Breda o.l.v. Daan Manneke De Zwitserse componist Frank Martin (1890-1974), schreef in 1922 zijn Messe für

Nadere informatie

De didactische analyse van partituren: Rococo-Concerto voor klarinet en piano Jurriaan Andriessen (1973) Eerste deel

De didactische analyse van partituren: Rococo-Concerto voor klarinet en piano Jurriaan Andriessen (1973) Eerste deel De didactische analyse van partituren: Rococo-Concerto voor klarinet en piano Jurriaan Andriessen (1973) Eerste deel A. Basisschema voor de analyse van de partituur 1. Macroscopisch A. Componist 1. Historische

Nadere informatie

Fête de la Musique Lustrum muziekweekend 115 jaar Koninklijke Biltse Harmonie. Vrijdag 19 juni H.F. Witte Centrum Zaterdag 20 juni Gazon Jagtlust

Fête de la Musique Lustrum muziekweekend 115 jaar Koninklijke Biltse Harmonie. Vrijdag 19 juni H.F. Witte Centrum Zaterdag 20 juni Gazon Jagtlust Fête de la Musique Lustrum muziekweekend 115 jaar Koninklijke Biltse Harmonie Vrijdag 19 juni H.F. Witte Centrum Zaterdag 20 juni Gazon Jagtlust De Koninklijke Biltse Harmonie viert haar 115-jarig bestaan,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF mei 2015. Ledenvergadering, februari 2015

NIEUWSBRIEF mei 2015. Ledenvergadering, februari 2015 NIEUWSBRIEF mei 2015 Beste Huismuziekleden, Vlak voor de zomerpauze sturen we jullie deze nieuwsbrief om jullie op de hoogte te kunnen brengen van de nieuwe plannen die voor en na de zomer op stapel staan.

Nadere informatie

PODIUMPRESENTATIE DE MUZIEKSCHOOL TWENTE MAART 2006

PODIUMPRESENTATIE DE MUZIEKSCHOOL TWENTE MAART 2006 PODIUMPRESENTATIE DE MUZIEKSCHOOL TWENTE MAART 2006 INHOUD 1. Wat is podiumpresentatie 2. De voorbereiding 3. Het podium op 4. Tijdens het spelen 5. Als het stuk uit is 6. Je optreden zit erop 7. Het interview

Nadere informatie

kerk & muziek muziek maken hangt nauw samen met geloofsbeleving Margreeth Chr. de Jong: uitgave van de vereniging organisten gereformeerde gemeenten

kerk & muziek muziek maken hangt nauw samen met geloofsbeleving Margreeth Chr. de Jong: uitgave van de vereniging organisten gereformeerde gemeenten kerk & muziek Margreeth Chr. de Jong: muziek maken hangt nauw samen met geloofsbeleving 57 E JAARGANG NR. 6 november/december 2008 uitgave van de vereniging organisten gereformeerde gemeenten Okke Dijkhuizen

Nadere informatie

Sterksel Sterk in Kunst 15 juni 13 17 uur en 16 juni 11 17 uur

Sterksel Sterk in Kunst 15 juni 13 17 uur en 16 juni 11 17 uur Beste Kunstliefhebbers, Wij stellen u graag op de hoogte van ons prille initiatief om kunst te exposeren in de tuinen van het mooie Sterksel. De opening vindt plaats op het kerkplein bij de Os op zaterdag

Nadere informatie

Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Festival van Vlaanderen, Gent en Historische Steden

Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Festival van Vlaanderen, Gent en Historische Steden algemeen\centresofexcellence\2010\overeenkfestvvl versie 29/4/2010 (bijlage 1) Overeenkomst met betrekking tot de toekenning van subsidies aan de vzw Festival van Vlaanderen, Gent en Historische Steden

Nadere informatie

mediamededeling donderdag 9 juli 2015 mediacontact: Alain Mazijn alain@plusproducties.be +32 495 10 4000 fotowerk KULTFUNK

mediamededeling donderdag 9 juli 2015 mediacontact: Alain Mazijn alain@plusproducties.be +32 495 10 4000 fotowerk KULTFUNK mediamededeling donderdag 9 juli 2015 mediacontact: Alain Mazijn alain@plusproducties.be +32 495 10 4000 fotowerk KULTFUNK de KleinKunstRockband staat als een huis. Het mooiste Nederlandstalig muzikaal

Nadere informatie

Eerstvolgende concerten:!

Eerstvolgende concerten:! Laurens de Man (1993) studeert sinds september 2010 piano bij David Kuyken en orgel bij Jacques van Oortmerssen aan het Conservatorium van Amsterdam. Sinds het overlijden van Van Oortmerssen in november

Nadere informatie

INLEIDING op de muziek van na 1950

INLEIDING op de muziek van na 1950 INLEIDING op de muziek van na 1950 0. Voor de leerkracht: achtergrond & opzet van de les Wanneer jongeren (en volwassenen) voor het eerst kennismaken met hedendaagse muziek (d.w.z.: Westerse kunstmuziek

Nadere informatie

Ken uw Klassiekers 2013-2014. in desingel

Ken uw Klassiekers 2013-2014. in desingel Ken uw Klassiekers 2013-2014 in desingel wo 25 sep 2013 Camerata Bern olv. Antje Weithaas p.2 vr 11 okt 2013 B Rock olv. Bejun Mehta p.4 do 14 nov 2013 Le Concert Olympique p.6 wo 19 mrt 2014 Le Concert

Nadere informatie

Interview met Anthony Zielhorst

Interview met Anthony Zielhorst Zondag 17 februari, Lambertuskerk, 15 uur. Kerklaan 4, 4944 VB Raamsdonk. Kamerkoor Ad Parnassum o.l.v. Anthony Zielhorst BEWAAR MIJ ONGEZIEN EN ONGEHOORD. (uit het gedicht Awater van Martinus Nijhoff)

Nadere informatie