Klantvriendelijk onthaal van personen met een beperking. Een toeristische regio is aantrekkelijker als niemand uit de boot valt!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Klantvriendelijk onthaal van personen met een beperking. Een toeristische regio is aantrekkelijker als niemand uit de boot valt!"

Transcriptie

1 Klantvriendelijk onthaal van personen met een beperking Een toeristische regio is aantrekkelijker als niemand uit de boot valt!

2 2 INHOUD Inleiding : P. 3 Klantvriendelijk onthaal, een eenvoudige opdracht : P. 4-5 Het onthaal van personen met een verstandelijke beperking : P. 6 Het onthaal van personen met een fysieke beperking : P. 7 Het onthaal van personen met een auditieve beperking : P. 8-9 Het onthaal van personen met een visuele beperking : P

3 3 Elke vrouw, man of kind met om het even welke beperking (fysiek, zintuiglijk of verstandelijk) heeft af en toe nood aan een andere omgeving : het platteland, de bergen of de zee ontdekken, een museum bezoeken of zich eenvoudigweg ontspannen. Veel mensen gaan echter nooit op stap want toegang hebben tot toerisme en recreatie is niet altijd vanzelfsprekend. Wat kunnen we doen om de toegankelijkheid voor personen met een beperking te verhogen? Waarom is het moeilijk om mensen met een beperking te onthalen? Gaat het om een gebrek aan vorming of onzekerheid bij het onthaalpersoneel? De angst voor dure investeringen? Wegen vooroordelen zwaar door? Ondanks de aanwezige vraag is het toegankelijk toeristisch aanbod onvoldoende. Een ouder wordende bevolking zal de behoefte nog doen toenemen. Nochtans bestaan er praktische oplossingen. De inrichting van een hellend vlak bijvoorbeeld, handig zowel voor personen in een rolstoel, als voor gezinnen met kinderen in een buggy. Een geleidelijn laat slechtziende en blinde klanten toe zich te oriënteren. Bewegwijzering met pictogrammen helpt bezoekers met een verstandelijke beperking op weg. Aangepaste communicatiemiddelen verschaffen informatie aan slechthorenden,... Eenvoudige ingrepen, gezond verstand en vooral een kwaliteitsvol onthaal kunnen het gebruikscomfort voor iedereen verbeteren. Dit kan door vooral aandacht te besteden aan toegankelijkheid en eventuele vooroordelen aan de kant te schuiven. Weet dat er geen grenzen zijn, tenzij de grenzen die we zelf trekken. Door toerisme integraal toegankelijk te maken voor personen met een beperking, creëer je een meerwaarde voor alle toeristen. Veel leesplezier!

4 4 Klantvriendelijk onthaal, een eenvoudige opdracht : Je ontdekt hieronder enkele aanbevelingen om personen met een beperking beter te ontvangen. Communiceren : Richt je ALTIJD rechtstreeks tot de klant met een beperking. Die persoon kent beter dan wie ook de eigen mogelijkheden en beperkingen. Luister goed, je klant zal vertellen wat zijn behoeften en verwachtingen zijn. Probeer zo natuurlijk en spontaan mogelijk te zijn. De begeleider kan je helpen om te communiceren als je gesprekspartner zich moeilijk uitdrukt. Deze assistent is slechts de tolk, hij is niet uw gesprekspartner. Praat niet over de klant met een beperking in de derde persoon in zijn aanwezigheid. Wanneer je over personen met een beperking spreekt, let dan op een correct taalgebruik. Vermijd woorden die kwetsend of neerbuigend kunnen zijn. Gebruik eerder de term personen met een beperking in plaats van gehandicapten. De blik in uw ogen is belangrijk : starend of afgewend kijken drukt een stempel en kan de persoon de indruk geven herleid te worden tot zijn beperking. Sommige mensen kunnen moeilijk communiceren, maar zijn wel in staat om je te begrijpen. Neem de tijd om geduldig te luisteren en alles te begrijpen. Laat de klant herhalen wat je niet verstaat; dat is beter dan doen alsof je alles begrijpt. Las regelmatig een pauze in om de dialoog te bevorderen. Laat hem uitspreken. Herhaal regelmatig wat je meent te verstaan en vraag of dat correct is. Als je de klant heel slecht begrijpt, kan je vragen stellen waarop hij met ja of neen kan antwoorden. Je kan informatie opschrijven als de verbale communicatie moeilijk is (noteer de belangrijkste elementen, cijfergegevens, naam van een persoon ). Praat op een normale manier met een persoon met een beperking. Spreek zeker niet als met een kind.

5 5 Hulp voorstellen en inspelen op de behoeften van de klant met een beperking : Waak erover dat een persoon zo zelfstandig mogelijk kan zijn. Hoe meer hulp iemand moet vragen, hoe meer die zich beperkt voelt. Opgelet, voel je niet beledigd als een klant je hulp weigert. Veel personen met een beperking hechten grote waarde aan hun zelfstandigheid, zelfs als hen dat veel moeite kost. Als je denkt dat iemand hulp of assistentie nodig heeft, stel hem de vraag. Wacht het antwoord af en volg zijn richtlijnen. Een klant in een rolstoel bijvoorbeeld kan jou uitleggen hoe de rolstoel voort te duwen of hoe je een drempel veilig kan overbruggen. Let erop dat je medewerkers geïnformeerd zijn over de specifieke behoeften van de klant om een vlotte bediening te verzekeren. Zorg ervoor dat de klant verwittigd wordt in geval van evacuatie. Wanneer de persoon met een beperking geholpen wordt door een hulphond (blindegeleidehond of assistentiehond), besef dan dat dit dier aan het werk is. Breng het niet in de war. Groet de persoon vooraleer je de hond begroet. Streel het dier niet voordat je de toestemming aan het baasje gevraagd hebt. Betrouwbare informatie verstrekken : Juiste en precieze informatie is van groot belang voor personen met een beperking. Het onthaalpersoneel moet perfect de (mate van toegankelijkheid van) voorzieningen en diensten kennen. Op basis van correcte informatie kan de klant met een beperking zelf oordelen of hij assistentie nodig heeft of niet. Om zo goed mogelijk te antwoorden bij een telefonische reservatie, moet men proberen te achterhalen wat de specifieke behoeften van de klant zijn op het vlak van toegankelijkheid. Voor alle inlichtingen i.v.m. het toegankelijk toeristische aanbod : - Voor Frankrijk : de brochure Handi-Tourisme (CDT) beschikbaar in Frans en Nederlands, met vermelding van de gelabelde sites Tourisme et Handicaps ; - Voor België : (enkel in Nederlands).

6 6 4 types beperkingen, van naderbij bekeken : Een beperking kan zichtbaar zijn, bijvoorbeeld omdat iemand zich in een rolstoel verplaatst, zich moeilijk voortbeweegt maar ook onzichtbaar (doofheid, slechtziendheid, verstandelijke beperking ). Eenzelfde persoon kan zelfs meerdere types van beperking hebben. Het is niet omdat je de behoeften kent van één bepaalde persoon met een specifieke beperking, dat je deze behoeften mag veralgemenen voor alle mensen met een beperking. Verstandelijke beperking : Een persoon met een verstandelijke beperking heeft moeilijkheden met begrijpen en beslissen. De mate van verstandelijke beperking kan sterk verschillen van persoon tot persoon. Over het algemeen hebben personen met een verstandelijke beperking moeilijkheden om zich te situeren in tijd en ruimte. Iemand met een verstandelijke beperking kan min of meer zelfstandig zijn maar is zich bijvoorbeeld niet altijd bewust van gevaar. Sommige activiteiten vragen meer tijd. Enkel personen met een lichte verstandelijke beperking zijn in staat om volledig zelfstandig te reizen. Wanneer je een persoon met een verstandelijke beperking ontvangt : Wees alert, druk je duidelijk en eenvoudig uit. Praat op dezelfde toon als met een andere persoon maar gebruik simpele en begrijpbare woorden. Praat niet te snel. Neem de tijd om te luisteren. Leg uit, controleer of de informatie wordt begrepen en herhaal indien nodig. Geef eventueel geschreven informatie. Leg die uit. Vereenvoudig de informatie, wees vindingrijk en creatief met aangepaste documenten : fotomenu, stripverhaal Gebruik eerder beelden die de actie tonen, zoals pictogrammen, in plaats van teksten. Beveilig gevaarlijke plaatsen (vijvers, toegang tot de vensters...) Hulp en luisteren Betrouwbare info Nuttige aanpassingen

7 7 Fysieke beperking : In principe is een persoon met een fysieke beperking die alleen reist onafhankelijk in het dagelijkse leven. De omgeving moet hiervoor wel toegankelijk zijn. De persoon die assistentie nodig heeft in het dagelijkse leven, is meestal vergezeld door een begeleider. De fysieke beperking is meestal een gedeeltelijke of gehele aantasting van de bewegingsmogelijkheden. Soms zijn er problemen in de communicatie. Sommige beperkingen kunnen leiden tot moeilijkheden om bewegingen te controleren of om zich uit te drukken. Ze veranderen nochtans de intellectuele capaciteiten niet. Personen met een motorische beperking kunnen rolstoelgebruikers zijn (manueel of elektrisch) of zich verplaatsen met hulp van een wandelstok of krukken. Verplaatsingen kunnen bemoeilijkt of onmogelijk worden door hindernissen onderweg. De informatie die een persoon ontvangt i.v.m. toegankelijkheid van voorzieningen of diensten is van groot belang. Ze is noodzakelijk om de behoefte aan assistentie in te schatten bij het gebruik ervan. Wanneer je een persoon met fysieke handicap ontvangt : Stel voor aan de klant om een aantal meubelen te verplaatsen, zodat circulatie optimaal mogelijk wordt. In dat geval moet je erop toezien dat je alles laat staan gedurende het volledige verblijf. Zet je (in de mate van het mogelijke) op dezelfde hoogte als je gesprekspartner. Voorzie voldoende beenruimte onder de tafel zodat je klant aan de tafel kan zitten. Indien nodig kan je de tafel verhogen met behulp van een set blokken onder de tafelpoten. Voorzie een stoel bij het onthaal zodat minder mobiele klanten kunnen zitten. Ga na of de klant met een fysieke beperking toegang heeft tot het belangrijkste aanbod van accommodatie, diensten en activiteiten. Vergeet niet dat goede wil niet altijd volstaat : een elektrische rolstoel kan je niet opheffen.

8 8 Auditieve beperking : Je moet een dove persoon onderscheiden van een slechthorende. Een persoon die doof geboren is, heeft een ander stemgeluid en heeft andere manieren ontwikkeld om te communiceren (gebaren, visueel, geur, waarnemen van trillingen). De persoon die doof geworden is op latere leeftijd of slechthorend is, zal proberen zijn laatste auditieve mogelijkheden te gebruiken. Deze beperking veroorzaakt dikwijls communicatieproblemen. Gesproken en geschreven informatie is minder of niet toegankelijk. Niet iedereen kent de Vlaamse gebarentaal of kan liplezen. Hulp en luisteren Betrouwbare info Nuttige aanpassingen

9 9 Wanneer je een persoon met een auditieve beperking ontvangt : Richt je rechtstreeks tot de persoon. Sta recht voor je gesprekspartner. Verhoog je toon niet maar articuleer duidelijk zodat hij de beweging van je lippen kan volgen. Stel je voor en vermeld je functie. Aarzel niet om je naam op te schrijven, want eigennamen zijn moeilijk te begrijpen. Let erop dat je dicht bij een lichtbron staat of zit zodat de persoon beter je lippen kan lezen. Je kan de aandacht van een dove of slechthorende persoon niet trekken door hem te roepen. Schreeuw niet en laat hem niet schrikken. Gebruik een klare en eenvoudige taal om de boodschap over te brengen. Vermijd storend omgevingslawaai. Als de omgeving te luidruchtig is, stel voor de klant te woord te staan in een andere ruimte. Voorzie een ringleiding in de onthaalruimte, loketten, toneelzaal Een ringleiding versterkt de informatie en filtert het geruis weg voor gebruikers van een hoorapparaat. Maak dit hulpmiddel kenbaar via het logo. (een doorgestreept oor met een T). Voorzie de kamer van een televisietoestel met teletekst en een telefoon met lichtsignaal en versterkt geluidssignaal. Stel het faxtoestel en/of de internetverbinding ter beschikking van een dove (of slechthorende) klant. Deze persoon kan immers niet telefoneren. Voor slechthorenden wordt de auditieve informatie opgenomen op systemen waar klank en volume individueel regelbaar zijn. Voor dove personen wordt alle auditieve informatie omgezet in geschreven informatie (bijv. ondertiteling). Stel voor om de mondeling gegeven informatie neer te schrijven, zodat de klant je boodschap beter begrijpt. Koppel alle auditieve informatie aan visuele informatiemogelijkheden (bv. visueel brandalarm ) Voorzie bewegwijzering of documentatie die tekst en pictogrammen combineert.

10 10 Visuele beperking : Maak een onderscheid tussen blinde en slechtziende personen. Hun behoeften zijn niet altijd dezelfde en kunnen zelfs tegenstrijdig zijn. (De ene persoon kan bijvoorbeeld lichtschuw zijn, terwijl iemand anders helder licht nodig heeft om nog iets te kunnen waarnemen). De blinde persoon begrijpt de omgeving voornamelijk via zijn andere zintuigen (tast, gehoor, reuk). Zelfs al ziet die persoon je niet, hij hoort je en voelt je aanwezigheid. Hij verplaatst zich meestal met een witte stok die hem toelaat de lage obstakels te detecteren en/of met een blindengeleidehond. Een beperkt deel blinden kent braille. De slechtziende persoon ziet slecht, maar er rest hem wel een beetje zicht (dicht, ver, gedeeltelijk of wazig). Opvallende visuele herkenningspunten zijn belangrijk voor wie slecht ziet. De persoon kan er behoefte aan hebben om van dichtbij objecten of personen te bekijken om ze te kunnen herkennen. Een kwaliteitsvolle verlichting en het gebruik van visuele contrasten bevorderen zijn zelfstandigheid. Hulp en luisteren Betrouwbare info Nuttige aanpassingen

11 11 Wanneer je een persoon met een visuele beperking ontvangt : Stel de klant voor hem te begeleiden door hem je elleboog aan te bieden. Zo kan hij schuin achter je wandelen en je volgen. Als hij wil neerzitten, begeleid hem naar een lege stoel en laat hem de hand op de leuning leggen. Beschrijf wat er rondom hem gebeurt zodat hij zich een mentaal beeld van de omgeving kan vormen. Wanneer je een blinde persoon benadert, stel jezelf voor, geef je functie en verwittig wanneer je weggaat. Kijk de persoon aan als je die aanspreekt. Werkwoorden als kijken en zien moet je niet vermijden. Personen met een visuele beperking gebruiken ze zelf. Begrippen als hier, daar of ginder ver daarentegen zeggen hen niets. Stel de slechtziende of blinde klant in het restaurant voor om de menu en prijzen voor te lezen of om zijn plateau bij selfservice te dragen. Duid aan de klant de plaats van het bord, het glas De schikking van de voedingswaren op het bord kan je vergelijken met de plaats van de wijzers van een klok (bv. vlees op 6u, groenten op 2u). Vraag bij opname van de bestelling of de klant wil dat het stuk vlees of vis vooraf in de keuken gesneden wordt. Als een blinde persoon alleen aankomt bij de receptie van een hotel, stel voor hem te begeleiden naar zijn kamer, leg de inrichting van de kamer uit en geef de klant enkele herkenningstekens. Verplaats geen voorwerpen in de kamer, laat geen voorwerpen achter in de gang en laat de deuren niet halfopen staan. De verlichting is zeer belangrijk : die moet verdeeld en indirect zijn. Vermijd terugkaatsende oppervlakten, evenals donkere zones. Stel een lamp ter beschikking in de kamer of op de tafel van de klant. Gebruik contrasten om de zelfstandigheid van de slechtziende klant te bevorderen : tafelset en servies in contrasterende kleuren, gekleurde handdoeken op een witte muur in de sanitaire ruimte Denk eraan om te wijzen op obstakels, vooral diegene die niet met de witte stok te voelen zijn (bijvoorbeeld obstakels ter hoogte van het gezicht zoals bewegwijzering, takken ). Signaleer op de vloer de gevarenzones door een wijziging in kleur of ondergrond. Stel aangepaste documentatie ter beschikking bijvoorbeeld in grootletterdruk, contrastrijk, in braille, d.m.v. geluidsopnames. Gebruik nieuwere technologieën zoals MP3. Veel van deze aanbevelingen zijn eenvoudig en liggen aan de basis van een betere onthaalkwaliteit voor personen met specifieke behoeften. Bovendien verhogen ze de onthaalkwaliteit voor iedereen. Samen zorgen we ervoor dat vakantie en recreatie toegankelijk is voor iedereen

12 Het Toegankelijkheidslabel heeft tot doel om degelijke beschrijvende en vooral objectieve informatie te verstrekken over de toegankelijkheid van toeristische ondernemingen, rekening houdend met de vier types van beperkingen (fysiek, visueel, auditief en verstandelijk). Een toeristische onderneming kan het label enkel behalen, na een doorlichting door een gespecialiseerd toegankelijkheidsbureau. Alle verzamelde informatie wordt opgenomen in de databank van Toegankelijk Vlaanderen, Westkans Kerkhofstraat Brugge Tel. +32 (0)50/ Fax: +32 (0)50/ info@westkans.be foto s : CDT Nord AGUR, Edmond OLEK - Photothèque du Conseil Général - Dominique Lampla Philippe Houzé - Joël Tribhout Samuel Dhote C.Desoubry - Mark Fissers Depotnummer: WD/3029/2010/19 Verantwoordelijke uitgever: Westtoer

Iedereen wordt graag respectvol behandeld, dus ook de persoon met een handicap. Enkele algemene tips voor het omgaan met personen met een handicap:

Iedereen wordt graag respectvol behandeld, dus ook de persoon met een handicap. Enkele algemene tips voor het omgaan met personen met een handicap: Gedragscode VAL: omgaan met personen met een handicap (bron: www.parantee.be en www.gripvzw.be) Het is belangrijk dat onze maatschappij toegankelijk is voor iedereen, en iedereen heeft recht om de sport

Nadere informatie

Inhoud. TOEGANKELIJKHEID van informatie en communicatie. Intro vzw? Toegankelijke evenementen en inclusieve projecten

Inhoud. TOEGANKELIJKHEID van informatie en communicatie. Intro vzw? Toegankelijke evenementen en inclusieve projecten Inhoud Toegankelijke evenementen en inclusieve projecten Intro vzw Toegankelijkheid van informatie en communicatie. Toegankelijkheid van de infrastructuur Diensten en materialen Intro-label Intro vzw?

Nadere informatie

Omgaan met mensen met een beperking

Omgaan met mensen met een beperking Omgaan met mensen met een beperking makkelijker dan u denkt! Gebruik de juiste woorden! Het is belangrijk dat we iedereen respectvol benaderen en mensen niet reduceren tot hun beperking. Vandaar de termen

Nadere informatie

SPORTERS MET EEN BEPERKING?

SPORTERS MET EEN BEPERKING? LESGEVEN AAN SPORTERS MET EEN BEPERKING? Vlabus geeft tips! SPORT ZOALS HET HOORT 01. ALGEMENE TIPS & INFORMATIE 03. DOVE & SLECHTHORENDE SPORTERS 05. SPORTER MET EEN PSYCHISCHE AANDOENING 02. BLINDE &

Nadere informatie

Toegankelijke evenementen voor personen met een handicap. een voorstelling door Intro vzw

Toegankelijke evenementen voor personen met een handicap. een voorstelling door Intro vzw Toegankelijke evenementen voor personen met een handicap een voorstelling door Intro vzw Verloop Toelichting Intro vzw Toegankelijkheid in de praktijk Tips over hoe omgaan met mensen met een handicap Intro

Nadere informatie

Personen met een MOTORISCHE handicap: checklist

Personen met een MOTORISCHE handicap: checklist Personen met een MOTORISCHE handicap: checklist JA NEE 1. Voorbereiding Hebt u iemand met een motorische beperking in uw groep? Weet u of deze persoon een manuele of elektronische rolstoel gebruikt, of

Nadere informatie

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Communiceren doe je met zijn tweeën Deze folder is bedoeld voor de goedhorenden die in hun omgeving iemand kennen die slechthorend is, en voor slechthorenden

Nadere informatie

HULPMIDDELENINFO COMMUNICEREN MET DOVEN EN SLECHTHORENDEN COMMUNICATIETIPS EN HULPMIDDELEN

HULPMIDDELENINFO COMMUNICEREN MET DOVEN EN SLECHTHORENDEN COMMUNICATIETIPS EN HULPMIDDELEN HULPMIDDELENINFO COMMUNICEREN MET DOVEN EN SLECHTHORENDEN COMMUNICATIETIPS EN HULPMIDDELEN JANUARI 2011 Een beschrijving van een hulpmiddel of een aanpassing in deze tekst wil niet zeggen dat het hulpmiddel

Nadere informatie

Vragenlijst tbv de website toegankelijkheid van de gemeente Leidschendam-Voorburg (www.leidschendamvoorburg.nl/toegankelijk)

Vragenlijst tbv de website toegankelijkheid van de gemeente Leidschendam-Voorburg (www.leidschendamvoorburg.nl/toegankelijk) Vragenlijst tbv de website toegankelijkheid van de gemeente Leidschendam-Voorburg (www.leidschendamvoorburg.nl/toegankelijk) Basis informatie van het gebouw 1 Naam van de organisatie 2 Bezoekadres. 3 Postcode

Nadere informatie

Toegankelijke muziekfestivals en evenementen.

Toegankelijke muziekfestivals en evenementen. Toegankelijke muziekfestivals en evenementen Doelstelling Het toegankelijk maken van: Festivals Concerten Beurzen Sportmanifestaties Het realiseren van inclusieve projecten Belgische kust (Zon, Zee Zorgeloos)

Nadere informatie

Hoe podiumkunsten toegankelijk maken voor iedereen? Workshop Age on Stage 30 oktober 2018

Hoe podiumkunsten toegankelijk maken voor iedereen? Workshop Age on Stage 30 oktober 2018 Hoe podiumkunsten toegankelijk maken voor iedereen? Workshop Age on Stage 30 oktober 2018 Wie zijn wij? Inter? Het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid. We streven naar een integraal toegankelijke

Nadere informatie

Inleiding...1. Correctie Terminologie...2. Vlaamse Gebarentaal...3. Belangrijke woorden...4. Tips voor de leerkracht...7. Tips voor trainer/coach...

Inleiding...1. Correctie Terminologie...2. Vlaamse Gebarentaal...3. Belangrijke woorden...4. Tips voor de leerkracht...7. Tips voor trainer/coach... Inhoudstafel Inleiding...1 Correctie Terminologie...2 Vlaamse Gebarentaal...3 Belangrijke woorden...4 Tips voor de leerkracht...7 Tips voor trainer/coach...9 Tips voor tijdens een wedstrijd...10 Tolk...11

Nadere informatie

GEDRAGSWIJZER: HOE GA IK OM MET IEMAND MET EEN BEPERKING? Het zijn net mensen

GEDRAGSWIJZER: HOE GA IK OM MET IEMAND MET EEN BEPERKING? Het zijn net mensen GEDRAGSWIJZER: HOE GA IK OM MET IEMAND MET EEN BEPERKING? Het zijn net mensen GEDRAGSWIJZER: HOE GA IK OM MET IEMAND MET EEN BEPERKING een stappenplan In tien stappen Het zijn net mensen Mensen met een

Nadere informatie

8. Checklist Voorbeeld? Volg onderstaande link. ja nee nvt

8. Checklist Voorbeeld? Volg onderstaande link. ja nee nvt 8. Checklist? Volg onderstaande link. ja nee nvt BIJLAGE Bereikbaarheid van het evenement/festival (vanuit de omgeving) 1 Is er vanaf het doorgaande voetpad een natuurlijke gidslijn of een geleidelijn

Nadere informatie

Toerisme voor iedereen in Picardië: het label Tourisme et Handicap

Toerisme voor iedereen in Picardië: het label Tourisme et Handicap Toerisme voor iedereen in Picardië: het label Tourisme et Handicap I. Inventaris, context en achtergrond Vrij op vakantie kunnen gaan en sport en recreatie bedrijven is een zeer belangrijke factor voor

Nadere informatie

Het Grote WIST-JE-DATJES- SPEL!

Het Grote WIST-JE-DATJES- SPEL! Het Grote WIST-JE-DATJES- SPEL! Eerste graad Sluit je ogen en luister goed. Probeer minstens 3 verschillende geluiden op te noemen. Waar of niet waar? Sommige mensen zien geen verschil tussen geel en groen.

Nadere informatie

TIPS VOOR TOEGANKELIJKE EET- EN DRINKGELEGENHEDEN TOERISMEVLAANDEREN

TIPS VOOR TOEGANKELIJKE EET- EN DRINKGELEGENHEDEN TOERISMEVLAANDEREN 10 TIPS VOOR TOEGANKELIJKE EET- EN DRINKGELEGENHEDEN TOERISMEVLAANDEREN 10 TIPS VOOR TOEGANKELIJKE EET- EN DRINKGELEGENHEDEN Met deze handige fiches geven we je graag tips om je eet- of drinkgelegenheid

Nadere informatie

Werken met personen uit achtergestelde gemeenschappen

Werken met personen uit achtergestelde gemeenschappen TOEGANKELIJK Werken met personen uit achtergestelde gemeenschappen Inleiding Deze toolkit is ontstaan uit het TSE-project ter bestrijding van sociale uitsluiting (tackling social exclusion), meer bepaald

Nadere informatie

jaqueline van der veen 0102829

jaqueline van der veen 0102829 jaqueline van der veen 0102829 Wat is een verstandelijke beperking? Verstandelijke beperking is een naam voor een ontwikkelingsstoornis waarbij de verstandelijke vermogens zich niet met de normale snelheid

Nadere informatie

Nieuwsbrief Informatievoorziening Usher 2

Nieuwsbrief Informatievoorziening Usher 2 Nieuwsbrief Informatievoorziening Usher 2 - bijlage 1 Omgangstips Onzintuigen - Praktische tips bij beperkingen in horen én zien, zoals Usher` gebaseerd op Onzintuigen - Jan de Kort, Bart de Vries bewerkt

Nadere informatie

Doofblinde cliënten in een Audiologisch Centrum. Steffie Hendriks-Buurman, 2014

Doofblinde cliënten in een Audiologisch Centrum. Steffie Hendriks-Buurman, 2014 Doofblinde cliënten in een Audiologisch Centrum Doofblind? Combinatie van visuele en auditieve beperking Doof-/slechthorendheid en blind,-/slechtziendheid Doofblind? Belemmert mensen in communicatie, verwerven

Nadere informatie

Tips bij slechthorendheid

Tips bij slechthorendheid Libra R&A Audiologie Tips bij slechthorendheid Deze folder is bedoeld voor mensen die met elkaar in gesprek willen gaan en waarbij een van de gesprekspartners slechthorend is. Technische hulpmiddelen,

Nadere informatie

Allemaal klanten. Tips om uw zaak toegankelijk te maken voor mensen met een handicap

Allemaal klanten. Tips om uw zaak toegankelijk te maken voor mensen met een handicap Allemaal klanten Tips om uw zaak toegankelijk te maken voor mensen met een handicap Een uitgave van de Katholieke vereniging gehandicapten - Vormingsbeweging vzw Deze brochure is een uitgave van KVG-Vorming

Nadere informatie

Sociale/pedagogische vragenlijst

Sociale/pedagogische vragenlijst Bijlage 1 Sociale/pedagogische vragenlijst voor ouders en begeleiders van mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met een lichamelijke beperking 1

Nadere informatie

Toegankelijkheid bibliotheken tbv visueel gehandicapten De eisen op een rijtje

Toegankelijkheid bibliotheken tbv visueel gehandicapten De eisen op een rijtje Toegankelijkheid bibliotheken tbv visueel gehandicapten De eisen op een rijtje Fysieke toegankelijkheid Gebruik in ieder geval onderstaande aandachtspunten: 1. Afstapjes en trappen dienen goed afgeschermd

Nadere informatie

TIPS VOOR TOEGANKELIJKE EET- EN DRINK- GELEGENHEDEN TOERISMEVLAANDEREN

TIPS VOOR TOEGANKELIJKE EET- EN DRINK- GELEGENHEDEN TOERISMEVLAANDEREN 10 TIPS VOOR TOEGANKELIJKE EET- EN DRINK- GELEGENHEDEN TOERISMEVLAANDEREN 10 TIPS VOOR TOEGANKELIJKE EET- EN DRINK- GELEGENHEDEN Met deze handige fiches geven we je graag tips om je eet- of drinkgelegenheid

Nadere informatie

Soms ziet hij maar een deel van wat er te zien is; zo worden delen van het werkvlak of het werkblad niet gebruikt.

Soms ziet hij maar een deel van wat er te zien is; zo worden delen van het werkvlak of het werkblad niet gebruikt. Bijlage 1.1 Vragenlijst op basis van de signaallijst CVI bij kleuters Deze vragenlijst is gebaseerd op de signaallijst CVI uit deel 1. Daarin wordt gedrag beschreven dat we bij kleuters met CVI frequent

Nadere informatie

Methodisch werken binnen Lang Verblijf. woonzorg en dagbesteding

Methodisch werken binnen Lang Verblijf. woonzorg en dagbesteding Methodisch werken binnen Lang Verblijf woonzorg en dagbesteding 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Gentle Teaching 4 Middelen 5 Voor wie is Gentle Teaching? 5 3. Competentievergrotend werken 6 Middelen

Nadere informatie

Allemaal klanten. Tips om uw zaak toegankelijk te maken voor mensen met een handicap

Allemaal klanten. Tips om uw zaak toegankelijk te maken voor mensen met een handicap Allemaal klanten Tips om uw zaak toegankelijk te maken voor mensen met een handicap Een uitgave van de Katholieke vereniging gehandicapten - Vormingsbeweging vzw Deze brochure is een uitgave van KVG-Vorming

Nadere informatie

Invoerformulier invullen

Invoerformulier invullen Invoerformulier invullen Hoe voer ik de gegevens in op de website www.toegankelijk- Groningen.nl Inloggen op website PCG Ga naar www.toegankelijk- Groningen.nl Voer je login in Voer je wachtwoord in Let

Nadere informatie

U kunt zich voorstellen dat plotseling wakker worden in Frankrijk iets minder grote problemen veroorzaakt voor het

U kunt zich voorstellen dat plotseling wakker worden in Frankrijk iets minder grote problemen veroorzaakt voor het Afasie Inleiding Als gevolg van een hersenbeschadiging kan een patiënt te maken krijgen met communicatieproblemen. Deze beperken hem/haar in het uitwisselen van gedachten, wensen en gevoelens. Op de afdeling

Nadere informatie

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap

Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Centrum voor begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele handicap Ganspoel Ganspoel is een gespecialiseerd Centrum voor de begeleiding van kinderen en volwassenen met een visuele (meervoudige)

Nadere informatie

i!i' ] ] ] ] ] 1 ~ 1 ~ Door: A /isha Chandoe Groep Bb VanOstadeschoo/ 1..

i!i' ] ] ] ] ] 1 ~ 1 ~ Door: A /isha Chandoe Groep Bb VanOstadeschoo/ 1.. 1 ~ 1 ~ j J ) J J J I, i!i' 1 Al 1.. Door: A /isha Chandoe Groep Bb VanOstadeschoo/ j 1.. l.. '-....t L- '- '- Inhoud: 1.Inleiding. 2. Wat is een oor? 3. Hoe zit je oor in elkaar? 4. De drie delen van

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AC-Kruidtuin - Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 1000 Brussel Tel.: 02 211 82 11 www.favv.be Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Februari

Nadere informatie

VOOR EIGEN REGIE IN ZORG EN SAMENLEVING

VOOR EIGEN REGIE IN ZORG EN SAMENLEVING Toegankelijkheidsonderzoek Werkplein West Jan van Galenstraat 323 donderdag 11 maart 2010 ALGEMEEN Het gebouw aan de Jan van Galenstraat bestaat uit twee gedeeltes: Het publieksgedeelte en het personeelsgedeelte.

Nadere informatie

Verslag gehandicapten platform.

Verslag gehandicapten platform. Verslag gehandicapten platform. 5 Maart kwamen er gehandicapten mensen bij ons op school. Ze waren niet gehandicapt in hun hoofd en gedrag maar ze waren lichamelijk gehandicapt. We begonnen met een paar

Nadere informatie

Toegankelijk Amsterdam

Toegankelijk Amsterdam Onderzoeksformulier www.toegankelijkamsterdam.nl Naam van het gebouw Stuur het ingevulde formulier naar Cliëntenbelang Amsterdam Antwoordnummer 47323 1070 WC Amsterdam Een postzegel is niet nodig. Cliëntenbelang

Nadere informatie

Studiedag toegankelijke cultuur 7 mei 2012. praktijkvoorbeelden

Studiedag toegankelijke cultuur 7 mei 2012. praktijkvoorbeelden Studiedag toegankelijke cultuur 7 mei 2012 praktijkvoorbeelden Provinciaal Archeologisch Museum ENAME Het museum, dat zijn deuren opende in september 1998, toont het dagelijks leven van de Enaamse gemeenschap,

Nadere informatie

Met desteunvan br ailletiga ~k * \

Met desteunvan br ailletiga ~k * \ M et d e s t e u n v a n brailletiga ~ k * \ De Brailleliga begeleidt blinde en slechtziende personen op weg naar zelfstandigheid en vrijheid. Met een eenvoudig gebaar of een welwillende attentie kan ook

Nadere informatie

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? 1 Linda van de Weerd Inhoud Moet je horen! 3 Trillingen 4 Luister! 5 Hard en zacht 6 Dichtbij en ver weg 7 Hoog en laag 8 Doof zijn 9 Moeilijke

Nadere informatie

COMMUNICATIE- EN OMGANGTIPS

COMMUNICATIE- EN OMGANGTIPS COMMUNICATIE- EN OMGANGTIPS Om de communicatie tussen dove en horende personen vlotter te laten verlopen, vindt u hieronder een aantal praktische tips. Voor wie? Voor dove personen en hun omgeving. We

Nadere informatie

Welke moeilijkheden kunnen optreden bij mensen met afasie?

Welke moeilijkheden kunnen optreden bij mensen met afasie? Wegwijs in afasie Inleiding Uw naaste is opgenomen in Gelre ziekenhuizen omdat hij/zij getroffen is door een beschadiging in de hersenen waardoor zijn/haar communicatie is aangetast. Dit heet afasie.

Nadere informatie

Onderzoeksformulier en vragenlijst voor de website: www.toegankelijk.rotterdam.nl www.toegankelijkrijnmond.nl. Basisinfo van het gebouw.

Onderzoeksformulier en vragenlijst voor de website: www.toegankelijk.rotterdam.nl www.toegankelijkrijnmond.nl. Basisinfo van het gebouw. Onderzoeksformulier en vragenlijst voor de website: www.toegankelijk.rotterdam.nl www.toegankelijkrijnmond.nl MEE Rotterdam Rijnmond Schiedamse Vest 154 3011 BH Rotterdam T 010 282 11 11 Contactpersoon:

Nadere informatie

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Een klacht is een kans. Wanneer een klant de moeite neemt om zijn onvrede te laten blijken, biedt dat je de mogelijkheid de klant alsnog tevreden te stellen

Nadere informatie

Autisme in je vrije tijd

Autisme in je vrije tijd Autisme in je vrije tijd KINDEREN MET AUTISME IN EEN GEWONE JEUGDVERENIGING? HET KAN! Een informatieve brochure door Elise Burny - orthopedagoog Jannicke Hurtekant - orthopedagoog Petra Warreyn - klinisch

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

"Een goede oude dag, zo doen wij dat..."

Een goede oude dag, zo doen wij dat... Slechter zien en slechter horen; kijk en luister naar de cliënt een goede oude dag, zo doen wij dat Conny van den Brand, logopediste Sara Clappers, gedragsdeskundige Inhoud Voorstellen Visus: - Visuele

Nadere informatie

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders.

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Zo konden we voelen hoe is om gehandicapt te zijn. Ik zelf vond het heel leerzaam en heb

Nadere informatie

voor een toegankelijke Amersfoortse horeca

voor een toegankelijke Amersfoortse horeca 10 tips voor een toegankelijke Amersfoortse horeca Iedereen welkom! Een extra lampje? De website drempelvrij? Uw menu in braille? In deze waaier leest u tips om uw zaak beter toegankelijk te maken. En

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Workshop. Gidsen en rondleiden van personen met een beperking. Kathleen Smolders Toegankelijkheidsbureau vzw. in opdracht van Toerisme Vlaanderen

Workshop. Gidsen en rondleiden van personen met een beperking. Kathleen Smolders Toegankelijkheidsbureau vzw. in opdracht van Toerisme Vlaanderen Workshop Gidsen en rondleiden van personen met een beperking Kathleen Smolders Toegankelijkheidsbureau vzw in opdracht van Toerisme Vlaanderen Voorstellingsronde Wie ben je? Wat zijn je ervaringen? Vragen?

Nadere informatie

van delen tot het geheel. Hij kan bijvoorbeeld zijn kleding binnenstebuiten aantrekken, of zijn kopje naast de tafel zetten.

van delen tot het geheel. Hij kan bijvoorbeeld zijn kleding binnenstebuiten aantrekken, of zijn kopje naast de tafel zetten. Afasie Als iemand een beroerte krijgt gebeurt dat bijna altijd plotseling. De schok is groot. Men heeft zich niet kunnen voorbereiden en men weet niet wat hen overkomt. Het dagelijkse leven wordt verstoord.

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

KIJK OP ZICHT VISUEEL FUNCTIE PROFIEL

KIJK OP ZICHT VISUEEL FUNCTIE PROFIEL 1 KIJK OP ZICHT VISUEEL FUNCTIE PROFIEL In dit document staan al mijn 'visuele functies' beschreven, zo worden de onderdelen genoemd waaruit visuele waarneming bestaat. Oftewel; de aspecten waarmee ik

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

DE 5 VRAGEN VOOR GROEI

DE 5 VRAGEN VOOR GROEI DE 5 VRAGEN VOOR GROEI JEZELF ZIEN EN GEZIEN WORDEN Je wilt een blik werpen op jezelf. Je wilt groeien. Deze vijf vragen bieden perspectief in je relaties, je job, je persoonlijkheid, je happiness, je

Nadere informatie

Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda. Slechthorend en in gesprek? Tips voor alle betrokkenen

Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda. Slechthorend en in gesprek? Tips voor alle betrokkenen Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda Slechthorend en in gesprek? Tips voor alle betrokkenen Deze folder is bedoeld voor mensen die met elkaar in gesprek willen gaan en waarbij één van de gesprekspartners

Nadere informatie

Organisatie van toegankelijke evenementen voor iedereen

Organisatie van toegankelijke evenementen voor iedereen Organisatie van toegankelijke evenementen voor iedereen Colofon De publicaties werden samengesteld door Westkans vzw (West-Vlaams Adviesbureau voor Gelijke Kansen en Toegankelijkheid) en APF (Association

Nadere informatie

Beoordelingslijst Toegankelijkheid Apotheek Pieters Stein

Beoordelingslijst Toegankelijkheid Apotheek Pieters Stein Beoordelingslijst Toegankelijkheid Apotheek Pieters Stein Basisinformatie Gegevens gebouw 1. Naam van de organisatie/bedrijf : apotheek Pieters Stein 2. Bezoekadres Haalbrugskensweg.1 3. Postcode bezoekadres

Nadere informatie

Studiedag: Het onderwijs voor dove en slechthorende mensen uitgedaagd

Studiedag: Het onderwijs voor dove en slechthorende mensen uitgedaagd Scholenbouw en scholeninfrastructuur Studiedag: Het onderwijs voor dove en slechthorende mensen uitgedaagd Mieke Broeders 29/11/2012 Enter, Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid Investeren in toegankelijkheid

Nadere informatie

Leren praten Turks. Colofon. Hart voor Brabant

Leren praten Turks. Colofon. Hart voor Brabant Colofon Uitgave : GGD Hart voor Brabant Oplage : 500 Datum : februari 2007 Illustraties : Hendriks van den Hout Druk : Graphiset bv, Uden Hart voor Brabant Leren praten Turks GGD Hart voor Brabant Postbus

Nadere informatie

lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer

lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer Wist je dat... onze oren blijven groeien, ook nadat de rest van ons lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer op een centimeter in vijftig jaar.

Nadere informatie

AMETHIST Developing People

AMETHIST Developing People AMETHIST Developing People COMMUNICEREN MET KINDEREN AMETHIST Developing People Argonweg 7 11 3812 RB Amersfoort 033 7370182 www.amethistdevelopingpeople.nl Waarom? Wie kent het niet? Het gevoel van machteloosheid

Nadere informatie

SPOT EEN JOB! Later wil ik worden. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS

SPOT EEN JOB! Later wil ik worden. Inhoud. Doelgroep. Vakgebied. Materialen. Doelen STERKE SCHAKELS SPOT EEN JOB! Wie zoekt die vindt! Er zijn veel manieren om vacatures te vinden. In dit lespakket worden de jongeren aan het werk gezet om via verschillende kanalen vacatures te vinden: kranten, internet,

Nadere informatie

Informatie voor de leerkracht. Achtergrondinformatie en aanwijzingen voor gebruik

Informatie voor de leerkracht. Achtergrondinformatie en aanwijzingen voor gebruik Achtergrondinformatie en aanwijzingen voor gebruik Voorwoord De vereniging dit Koningskind is blij u - in samenwerking met de Educatieve Academie van de Gereformeerde Hogeschool - een compleet lespakket

Nadere informatie

Mijn kind heeft een LVB

Mijn kind heeft een LVB Mijn kind heeft een LVB Wat betekent een licht verstandelijke beperking nu precies? Informatie voor ouders van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 6 tot 23 jaar

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat?

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 1. Inleving en verbeelding Inhoud 2. Blind zijn en toch alles kunnen 3. Blind en slechtziend 4. Hulpmiddelen 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 6. Blind zijn en de herinnering 7. Blind zijn en de verbeelding

Nadere informatie

Thema. Kernelementen. Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips

Thema. Kernelementen. Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips Thema Kernelementen Oplossingsgericht taalgebruik Voorbeeld van communiceren 10 communicatie-tips Tips voor de trainer: Doseer je informatie: less is more. Beoordeel wat je gymnasten doen, niet wie ze

Nadere informatie

Mensen met afasie hebben moeite met taal, maar zij zijn niet gek!

Mensen met afasie hebben moeite met taal, maar zij zijn niet gek! Afasie Logopedie Afasie is een taalstoornis die ontstaat door schade aan de hersenen, bijvoorbeeld na een beroerte of CVA (hersenbloeding, herseninfarct). In deze folder leest u hoe afasie ontstaat en

Nadere informatie

Integrale Toegankelijkheid van bos, natuur en park

Integrale Toegankelijkheid van bos, natuur en park Integrale Toegankelijkheid van bos, natuur en park Eva Troch Dag van de Openbare Ruimte 13 maart 2008 Agentschap voor Natuur en Bos Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor het beleid, het duurzaam

Nadere informatie

Les 17 Zo zeg je dat (niet)

Les 17 Zo zeg je dat (niet) Blok 3 We hebben oor voor elkaar les 17 Les 17 Zo zeg je dat (niet) Doel blok 3: Leskern: Woordenschat: Materialen: Leerlingen leren belangrijke communicatieve vaardigheden, zoals verplaatsen in het gezichtspunt

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

Je eigen gevoelens. Schaamte

Je eigen gevoelens. Schaamte Je eigen gevoelens Voor ouders, partners, broers, zussen en kinderen van mensen met een ernstig drugsprobleem is het heel belangrijk om inzicht te krijgen in de problemen van het verslaafde familielid,

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Vermijd vallen in de thuissituatie

Vermijd vallen in de thuissituatie Vermijd vallen in de thuissituatie Wat kunt u er zelf aan doen? Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 f 014 24 61 26 www.azherentals.be Inleiding Bij het ouder worden of bij ziekte verandert de lichamelijke

Nadere informatie

Zestien tips voor dove personen in contact met de politie en justitie

Zestien tips voor dove personen in contact met de politie en justitie Tip 1 Zestien tips voor dove personen in contact met de politie en justitie Taalgroep Vlaamse Gebarentaal KU Leuven, in samenwerking met Fevlado en Het Reddend Gebaar In het kader van het JUSTISIGNS-project

Nadere informatie

Wat heeft dit kind nodig?

Wat heeft dit kind nodig? ADHD PDD-NOS Leerstoornis Gedragsstoornis Team Wat heeft dit kind nodig? Lynn leest in haar leesboek. Tegelijkertijd tikt ze constant met haar pen op haar tafel. Dat doet ze wel vaker. De kinderen van

Nadere informatie

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw

Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Voorstelling Onafhankelijk Leven vzw Waarvoor staat Onafhankelijk Leven vzw? 1. Visie Onafhankelijk Leven vzw gaat met volle kracht voor een samenleving waar alle personen met beperking controle hebben

Nadere informatie

CHECKLIST TOEGANKELIJKHEID EVENEMENTEN 1. AANDACHTSPUNTEN VOOR MEDEWERKERS: HOE OMGAAN MET PERSONEN MET EEN HANDICAP

CHECKLIST TOEGANKELIJKHEID EVENEMENTEN 1. AANDACHTSPUNTEN VOOR MEDEWERKERS: HOE OMGAAN MET PERSONEN MET EEN HANDICAP asistoegankelijkheid en integrale toegankelijkheid Momenteel zijn veel evenementen niet of weinig toegankelijk voor personen met een handicap. Een aantal voorwaarden zorgen voor een basistoegankelijkheid.

Nadere informatie

Afasie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Afasie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Afasie Afasie is een taalstoornis ontstaan door hersenletsel. Iemand met afasie heeft moeite met het uiten en het begrijpen van de taal. In deze brochure leest u wat afasie inhoudt en vindt u een aantal

Nadere informatie

Afasie Informatie voor familieleden. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Afasie Informatie voor familieleden. Ziekenhuis Gelderse Vallei Afasie Informatie voor familieleden Ziekenhuis Gelderse Vallei Een van uw naasten is in de afgelopen periode opgenomen in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Er is door de logopedist een afasie geconstateerd.

Nadere informatie

Verslag sessie 5 voormiddag: Een leidraad voor toegankelijke evenementen

Verslag sessie 5 voormiddag: Een leidraad voor toegankelijke evenementen Verslag sessie 5 voormiddag: Een leidraad voor toegankelijke evenementen 1. Sprekers Jelle De Smedt (Intro vzw) Paul De Prest (ervaringsdeskundige) Inge Van Isterdael (Cel voor personen met een handicap,

Nadere informatie

TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK

TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK TIPS VOOR HET COMMERCIËLE TELEFOONGESPREK 1. Behandel de klant met respect. Hij is net als jij een weldenkend persoon die in staat is een eigen oordeel te vormen. 2. Wek geen verwachtingen waaraan je niet

Nadere informatie

Geen mooiere tijd dan de puberteit!

Geen mooiere tijd dan de puberteit! Geen mooiere tijd dan de puberteit! 1. Opstand!: Een onvoldoende. Dat ligt aan het proefwerk en de docent. Voor die docent gaat hij echt niet meer werken. Die is gek! : a. Laten uitrazen (3x) Reflecteren

Nadere informatie

klantgerichtheid... ... klanteninzicht... ... groepsdynamica... ... omgaan met diversiteit... ... stemgebruik... ... taalvaardigheid... ...

klantgerichtheid... ... klanteninzicht... ... groepsdynamica... ... omgaan met diversiteit... ... stemgebruik... ... taalvaardigheid... ... P1 VOORBEELD OBSERVATIE-INSTRUMENT GROEP klantgerichtheid klanteninzicht groepsdynamica omgaan met diversiteit PRESENTATIE stemgebruik taalvaardigheid non-verbaal communiceren professionele houding PERSOON

Nadere informatie

Toegankelijkheid van. kantoren van vrije beroepen

Toegankelijkheid van. kantoren van vrije beroepen Toegankelijkheid van kantoren van vrije beroepen Dit wenkenblad is een leidraad om de toegankelijkheid van kantoorruimten voor vrije beroepen te verhogen. Het geeft ontwerpers, bouwheren en beoefenaars

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie

Infobrochure Valpreventie

Infobrochure Valpreventie Infobrochure Valpreventie Welkom Tijdens je opname in het St-Franciskus Ziekenhuis heb je misschien wel gemerkt dat valpreventie een belangrijk thema is. Er wordt gevraagd om veilig schoeisel mee te nemen,

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? boekje-105x105-def.indd 1 30-01-2009 12:05:22 1,2,3,..., 10 stappen boekje-105x105-def.indd 2 30-01-2009 12:05:23 Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees

Nadere informatie

Waarom interculturalisatie moeilijker is dan het lijkt

Waarom interculturalisatie moeilijker is dan het lijkt Getuigenissen uit de praktijk Waarom interculturalisatie moeilijker is dan het lijkt Allochtone kinderen in de therapeutische praktijk, dat is niet nieuw. Al een aantal decennia is er aandacht voor dit

Nadere informatie

10. Gebarentaal [1/3]

10. Gebarentaal [1/3] 10. Gebarentaal [1/3] 1 Gebarentalen Stel, je kunt niets horen. Je bent doof. Hoe praat je dan met andere mensen? Je kunt liplezen, maar dat is moeilijk en je mist dan toch nog veel van het gesprek. Bovendien

Nadere informatie

Algemeen. Openingstijden. Naam vrijwilliger * e-mail adres. Subcategorie * Naam * Meta titel Meta omschrijving. Sleutelwoorden. Algemene objectinfo:

Algemeen. Openingstijden. Naam vrijwilliger * e-mail adres. Subcategorie * Naam * Meta titel Meta omschrijving. Sleutelwoorden. Algemene objectinfo: Naam vrijwilliger * e-mail adres Algemeen Subcategorie * Naam * Meta titel Meta omschrijving Sleutelwoorden Algemene objectinfo: Straatnaam * Huisnummer * Toevoeging Postcode * Plaatsnaam * Telefoon Fax

Nadere informatie

GKIJ GKIJ. Jarno. Hilde

GKIJ GKIJ. Jarno. Hilde Er kwamen mensen van ze vertelden hoe het was als je in een rolstoel zat. We hebben veel geleerd. Als je in een rolstoel zit zijn sommige dingen vervelend, maar daar kun je bij geholpen worden. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren.

- Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt geschreven. - Je hebt aanmoediging nodig om je huiswerk te noteren. Schoolse competenties Competentie 1: Agendagebruik - Je schrijft je huiswerk in je agenda als dit wordt opgegeven. - Je agenda ziet er verzorgd uit. - Een docent controleert of jij je huiswerk op hebt

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? 1,2,3,..., 10 stappen Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees rustig de tien stappen. Ze inspireren je om fit te blijven in je hoofd en hebben al heel

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Voor verwijzers Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Veel mensen met een licht

Nadere informatie

Aanvulling Woordenschat NT2

Aanvulling Woordenschat NT2 Aanvulling Woordenschat NT2 Woordenschat Kinderen die net beginnen met Nederlands leren, moeten meteen aan de slag met het leren van woorden. Een Nederlandstalig kind begrijpt in groep 1 minimaal 2000

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie