Het Grote WIST-JE-DATJES- SPEL!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Grote WIST-JE-DATJES- SPEL!"

Transcriptie

1 Het Grote WIST-JE-DATJES- SPEL!

2 Eerste graad

3 Sluit je ogen en luister goed. Probeer minstens 3 verschillende geluiden op te noemen. Waar of niet waar? Sommige mensen zien geen verschil tussen geel en groen. Doe je armen op je rug en steek een potlood in je mond. Probeer op een blad je naam te schrijven. Ga op een stoel zitten en steek een stift tussen je tenen. Maak een mooie tekening op een blad papier. Dove mensen zijn helemaal niet anders dan wij. Zij krijgen ook bezoek. Hoe weten zij wanneer er aan de deur wordt gebeld? Iedereen moet wel eens over straat lopen, ook blinde mensen doen dit. Hoe weten zij wanneer ze de straat mogen oversteken? Iemand die niet zo goed kan lopen, kan toch wel een beetje skiën. Hoe? (Jullie hebben het vast ook al gedaan!) Maak met alle kinderen een grote kring. De spelende groep wordt in het midden van de kring geplaatst en wordt geblinddoekt. De blinde kindjes mogen elk naar een klasgenootje toestappen en het kind aftasten. Wie is het? De kinderen van de spelende groep worden geblinddoekt en mogen iets proeven. Wat is het?

4 De kdn van de spelende groep kijken naar de lkr. De lkr spreekt enkele woordjes uit, zonder geluid te maken. De kdn moeten er minstens 2 raden (liplezen) om een punt te krijgen. De spelende groep kiest een andere groep uit. Deze 2 groepen gaan tegen de muur staan. Op het startsein hinken ze zo snel mogelijk naar de overkant. Welke groep was het eerst, voltallig, aan de overkant? Waarom hebben blinden een witte stok bij zich? Hoe kunnen doven toch andere mensen verstaan? Geef minstens 2 manieren. Blinde mensen hebben vaak een hond bij zich. Wat kan deze hond allemaal? Geef minstens 2 dingen dat deze hond doet voor zijn baasje. De spelende groep wordt geblinddoekt. De juf/meester geeft enkele voorwerpen aan. Wat is dit? Ga allemaal in een kring staan. Iedereen doet één hand op zijn rug. Er wordt een bal rond gegooid. Pas op! Je hand moet op je rug blijven! Doe je dit goed, dan krijg je een punt. Leg je handen op je oren. De juf/meester speelt, op een afstand, op enkele muziekinstrumenten. Probeer te raden welke muziekinstrumenten dit zijn. Aan de inkom van een gebouw is vaak een trapje. Met een rolstoel kan je daar moeilijk over. Hoe kan iemand met een rolstoel dan wel vaak binnen geraken?

5 Tweede graad

6 Sluit je ogen en luister. Probeer minstens 3 verschillende geluiden op te noemen. Wij maken niet enkel taal met onze mond. Op welke manier kunnen wij nog communiceren (dingen aan elkaar duidelijk maken)? Geef er minstens 3. Doven hebben heel wat aangepast materiaal: Vb. wanneer er gebeld wordt, flikkert er een lamp. Wat zou een wekker kunnen doen om een dove persoon wakker te krijgen? (Denk eraan: zijn ogen zijn op dat moment toe!) Zijn alle slechthorende mensen doof? Waar of niet waar. Wat is kleurenblindheid? Ken je een beroemd persoon die gehandicapt is? Is televisie leuk voor doven, denk je? Ja of neen? Iedereen heeft al wel eens het gevoel gehad doof te zijn? Wanneer? Als er wordt gezegd tegen een blind persoon: je aardappelen liggen op 5uur. Wat wordt hier dan mee bedoeld?

7 Waar of niet waar? Er bestaan printers die tekst in braille afprinten? Iemand die niet zo goed kan lopen, kan toch wel een beetje skiën. Hoe? (Jullie hebben het vast ook al gedaan!) Welke zintuigen zijn bij een blind persoon goed ontwikkeld? Kunnen blinden televisie kijken? Hoe kan je een gezelschapsspel (vb. ganzenbord) aanpassen zodat een blind kind hier mee kan spelen. Houd in het achterhoofd dat het veel op de tast doet. Waar of niet waar? Er is een blind persoon die toch nog een vliegtuigje kan besturen. Welke zintuigen zijn bij een doof persoon goed ontwikkeld? Zijn er speciale scholen voor kinderen met een handicap? Hoe noemt men die scholen? Zijn er gehandicapte kinderen die naar een gewone school gaan?

8 Wat betekent mentale handicap? Wat betekent lichamelijke handicap? Een jongen heeft één arm. Zijn bord schuift telkens wat verder vooruit als hij er iets uit wil nemen. Bedenk een leuk snufje dat hierbij kan helpen Waar of niet waar? Wij leren verschillende talen om in het buitenland te kunnen communiceren. Doven hoeven dit niet want gebarentaal is in elk land hetzelfde. Patrick woont alleen. Zijn benen zijn misvormd. Hij kan er niet zo best mee lopen. Als er gebeld wordt, duurt het wel een tijdje voor hij aan de voordeur geraakt. Vaak denken de mensen dan dat er niemand thuis is en zijn ze weg. Met welk hulpmiddel zou je dit kunnen voorkomen? Mama is doof. Ze werkt in de keuken. Leentje speelt in het kinderpark. Ze trekt zich op aan de rand maar glijdt uit en valt. Dat doet flink pijn. Leentje begint te wenen, maar mama hoort het niet. Hoe kan mama verwittigd worden? Waar of niet waar? Iemand die volledig doof is, kan helemaal niet dansen op het ritme van de muziek.

9 Derde graad

10 Sluit je ogen en luister. Probeer minstens 3 verschillende geluiden op te noemen. Zijn alle slechthorende mensen doof? Waar of niet waar. Is televisie leuk voor doven, denk je? Ja of neen? Wij maken niet enkel taal met onze mond? Op welke manier kunnen wij nog communiceren? Geef er minstens 3. Wat is kleurenblindheid? Doven hebben heel wat aangepast materiaal: Vb. wanneer er gebeld wordt, flikkert er een lamp. Wat zou een wekker kunnen doen om een dove persoon wakker te krijgen? (Denk eraan: zijn ogen zijn op dat moment toe!) Ken je een beroemd persoon die gehandicapt is? Zijn er speciale scholen voor kinderen met een handicap? Hoe noemt men die scholen? Als er wordt gezegd tegen een blind persoon: je aardappelen liggen op 5uur. Wat wordt hier dan mee bedoeld?

11 Ons verkeer (op straat) is op sommige plaatsen aangepast aan mensen met een handicap. Geef hiervan 2 voorbeelden. Waar of niet waar? Er bestaan printers die tekst in braille afprinten? Kunnen blinden televisie kijken? Welke zintuigen zijn bij een doof persoon goed ontwikkeld? Hoe kan je een gezelschapsspel (vb. ganzenbord) aanpassen zodat een blind kind hier mee kan spelen. Houd in het achterhoofd dat het veel op de tast doet. Waar of niet waar? Wij leren verschillende talen om in het buitenland te kunnen communiceren. Doven hoeven dit niet want gebarentaal is in elk land hetzelfde. Waar of niet waar? Er is een blind persoon die toch nog een vliegtuigje kan besturen. Wat betekent autisme? Wat is mongolisme?

12 Wat betekent lichamelijke handicap? Wat betekent mentale handicap? Waar of niet waar? Iemand die volledig doof is, kan helemaal niet dansen op het ritme van de muziek. Zijn er gehandicapte kinderen die naar een gewone school gaan? Ja of neen? Heel wat gehandicapte mensen kunnen, net zoals ons, gaan werken. Wat kunnen zij zoal doen? Waarom kunnen veel dove kinderen niet zo goed spreken? Mama is doof. Ze werkt in de keuken. Leentje speelt in het kinderpark. Ze trekt zich op aan de rand maar glijdt uit en valt. Dat doet flink pijn. Leentje begint te wenen, maar mama hoort het niet. Hoe kan mama verwittigd worden? Patrick woont alleen. Zijn benen zijn misvormd. Hij kan er niet zo best mee lopen. Als er gebeld wordt, duurt het wel een tijdje voor hij aan de voordeur geraakt. Vaak denken de mensen dan dat er niemand thuis is en zijn ze weg. Met welk hulpmiddel zou je dit kunnen voorkomen?

13 inclusie

14 Hoe moeten we reageren als zich eens anders gedraagt? (Vb. boos wordt, koppig is, ) Moet iedereen, dus ook,, zich aan de regels houden? Mogen wij ook iets aan de begeleidende juf, in onze klas, vragen? Waarmee kunnen we helpen? Kan ons ook met iets helpen? Hoe komt het dat die handicap heeft? Mag mee gaan zwemmen/sporten? Wanneer gaat uit de klas? Wie komt er allemaal helpen? Maakt ook huiswerk?

15 Denk je dat er aanpassingen in onze klas moeten gebeuren om zo goed mogelijk op te vangen? Denk je dat er aanpassingen in onze school moeten gebeuren om zo goed mogelijk op te vangen?

16 (voor de leerkracht) EERSTE GRAAD Waar of niet waar? Sommige mensen zien geen verschil tussen geel en groen. Waar, er zijn heel wat mensen die kleurenblind zijn. Zij kunnen alles zien, maar kunnen moeilijk kleuren onderscheiden. Dove mensen zijn helemaal niet anders dan wij. Zij krijgen ook bezoek. Hoe weten zij wanneer er aan de deur wordt gebeld? Wanneer er iemand op de bel duwt, begint er een licht te flikkeren in huis zodat de dove persoon verwittigd wordt. Iedereen moet wel eens over straat lopen, ook blinde mensen doen dit. Hoe weten zij wanneer ze een straat mogen oversteken? Wanneer het groen is, hoort men een pieptoon. Dan weten blinde mensen dat ze mogen oversteken. Opgelet! Dit is zeker niet zo aan alle lichten! Iemand die niet zo goed kan lopen, kan toch wel een beetje skiën. Hoe? (Jullie hebben het vast ook al gedaan!) Op een slee kan je ook skiën. De kdn van de spelende groep kijken naar de lkr. De lkr spreekt enkele woordjes uit, zonder geluid te maken. De kdn moeten er minstens 2 raden (liplezen) om een punt te krijgen. boom, snoep, beer, kous Waarom hebben blinden een witte stok en een hond bij zich? Met de witte stok kunnen blinden voor zich uit en naast zichzelf voelen of er iets of iemand in de weg staat, of er een trapje is,. Blinde mensen hebben vaak een hond bij zich. Wat kan deze hond allemaal? Geef minstens 2 dingen dat deze hond doet voor zijn baasje. Hij kan de deurknop aanwijzen met zijn hoofd (de blinde voelt dit dan aan de beugel), lege plaats zoeken in bus of tram, begeleiden tijdens het wandelen (vb. omlopen wanneer er een fiets op de grond ligt), kan post uit de brievenbus nemen, kan de persoon waarschuwen in bepaalde situaties,. Hoe kunnen doven toch andere mensen verstaan? Geef minstens 2 manieren. Gebarentaal, vingeralfabet, tekstjes lezen (ondertiteling), liplezen, kijken naar het gezicht van anderen (gevoelens kan je hierop aflezen, maar ook ja of neen). Aan de inkom van een gebouw is vaak een trapje. Met een rolstoel kan je daar moeilijk over. Hoe kan iemand met een rolstoel dan wel vaak binnen geraken? In openbare gebouwen zijn vaak zachte hellingen gemaakt waarmee de rolstoel kan worden omhoog geduwd.

17 TWEEDE GRAAD en DERDE GRAAD Wij maken niet enkel taal met onze mond? Op welke manieren kunnen wij nog communiceren (dingen aan elkaar duidelijk maken)? Geef er minstens 3. Gebarentaal, vingeralfabet, schrijven, tekenen, liplezen, mimiek aflezen, hoofd schudden, Doven hebben heel wat aangepast materiaal (Vb. wanneer er gebeld wordt, flikkert een lamp) Wat zou een wekker kunnen doen om een dove persoon wakker te krijgen? (Denk eraan: zijn ogen zijn op dat moment toe!) Vb. een wekker die onder het kussen wordt gelegd. In plaats van te rinkelen, bibbert hij waardoor de dove persoon wakker geschud wordt. Zijn alle slechthorende mensen doof? Waar of niet waar. Neen, er zijn heel wat mensen die niet zo goed horen, maar met een hoorapparaat dit wel goed kunnen. De meeste dove mensen horen meestal nog wel iets, maar weten vaak niet wat het geluid zelf is. Wat is kleurenblindheid? Sommige mensen kunnen kleuren niet onderscheiden. Zij kunnen alles zien, maar voor hen lijken 2 kleuren (bv. rood en oranje) soms dezelfde kleur. Ken je een beroemd persoon die gehandicapt is? Andrea Bocelli, Severine Doré, Chris en Yves (Man bijt hond), Mark Hermans (triatleet) Is televisie leuk voor doven, denk je? Ja of neen? Doven kunnen heel goed televisie kijken wanneer er ondertiteling aanwezig is. Het is wel jammer dat de geluidseffecten niet te horen zijn, maar het is best fijn. In Engeland worden al verschillende televisieprogramma s gepresenteerd in gebarentaal. Heb je ook al eens het gevoel gehad doof te zijn? Wanneer? Wanneer je stoppen in je oren hebt. Als er wordt gezegd tegen een blind persoon: je aardappelen liggen op 5 uur. Wat wordt hier dan mee bedoeld? Je aardappelen liggen rechts onderaan op je bord. (Je moet je bord bekijken als een klok, daar waar de vijf op de klok staat, liggen de aardappelen op het bord). Waar of niet waar? Er bestaan printers die tekst in braille afprinten? Waar. Mensen kunnen gewoon een tekst typen op de computer en deze dan afprinten als braille. De printer maakt de reliëfvormen (de bolletjes) in het papier. Hierdoor kunnen blinden zelf schrijven, maar kunnen ook andere mensen op een gemakkelijke manier tekstjes omvormen tot braille. Iemand die niet zo goed kan lopen, kan toch wel een beetje skiën. Hoe? (Jullie hebben het vast ook al gedaan!)

18 Op een slee kan je ook skiën! Welke zintuigen zijn bij een blind persoon goed ontwikkeld? de oren en de tastzin Kunnen blinden televisie kijken? Ja, zij luisteren aandachtig naar wat er gezegd wordt. Zij kunnen de verschillende stemmen van de acteurs en actrices goed uit elkaar houden. Hoe kan je een gezelschapsspel (vb. ganzenbord) aanpassen zodat een blind kind hier mee kan spelen. Houd in het achterhoofd dat het veel op de tast doet. Vb. Door er gaatjes in te maken zodat de blinde kan voelen hoe het zijn pionnen moet verzetten, of door verschillende reliëfvormen (ribbel, gekarteld, bolletjes, ) te gebruiken in plaats van kleuren. Waar of niet waar? Er is een blind persoon die toch nog een vliegtuigje kan besturen. Waar. Deze persoon is piloot. Hij heeft een copiloot naast hem zitten die zegt wat hij moet doen. Welke zintuigen zijn bij een doof persoon goed ontwikkeld? de ogen Zijn er speciale scholen voor kinderen met een handicap? Hoe noemt men die scholen? Buitengewoon onderwijs Zijn er gehandicapte kinderen naar een gewone school gaan? Ja. De meeste blinde, dove mensen of mensen met een lichamelijke handicap kunnen goed volgen in het gewoon onderwijs. Zij gebruiken vaak andere materialen. Maar er zijn ook kinderen met een verstandelijke handicap die in het gewone onderwijs zitten. Wat betekent mentale handicap? Verstandelijke handicap. Een deel van de hersenen werkt niet goed. Deze persoon kan niet zo snel iets begrijpen als jij. Hij/zij heeft meer tijd nodig om dingen te doen. Wat betekent lichamelijke handicap? Een handicap aan het lichaam. Men zegt dat iemand een lichamelijke handicap heeft wanneer hij/zij problemen heeft met het bewegen van het lichaam (vb. slechts 1 arm of been, niet kunnen lopen, ongecontroleerde bewegingen) of als de zintuigen niet goed kunnen werken (vb niet.zien, niet horen). Een jongen heeft één arm. Zijn bord schuift telkens wat verder vooruit als hij er iets uit wil nemen.bedenk een leuk snufje dat hierbij kan helpen Vb. een antislipmatje onder zijn bord leggen, een houten ring op tafel zetten waarin het bord past,

19 Patrick woont alleen. Zijn benen zijn misvormd. Hij kan er niet zo best mee lopen. Als er gebeld wordt, duurt het wel een tijdje voor hij aan de voordeur geraakt. Vaak denken de mensen dan dat er niemand thuis is en zijn ze weg. Met welk hulpmiddel zou je dit kunnen voorkomen? Vb. een rolstoel om zich sneller te verplaatsen, parlofoons op meerdere plaatsen in huis, Mama is doof. Ze werkt in de keuken. Leentje speelt in het kinderpark. Ze trekt zich op aan de rand maar glijdt uit en valt. Dat doet flink pijn. Leentje begint te wenen, maar mama hoort het niet. Hoe kan mama verwittigd worden? Vb. Microfoons in huis die zorgen dat er een licht gaat flikkeren. Ons verkeer (op straat) is op sommige plaatsen aangepast aan mensen met een handicap. Geef hiervan 2 voorbeelden. Ribbels op de weg (blinden), biebsignaal om over te steken (blinden), veel lichten (vb. van sirene) (doven), brede stoepen voor mensen met een rolstoel, Wat betekent autisme? Het is een afwijking in de hersenen. Deze kinderen kunnen moeilijk contact leggen met andere mensen. Ze voelen zich onveilig in nieuwe situaties. Daarom leven ze met een vaste dagindeling. Ze zien ook vooral de details (vb. een schilderij in een kamer) in plaats van de dingen in hun geheel (vb. de kamer). Wat is mongolisme? Deze kindjes herken je vaak snel. Ze hebben een typisch gezichtje en zijn meestal klein. Vel mongooltjes hebben een hartafwijking en kunnen ook niet zo gemakkelijk dingen leren als wij. Waarom kunnen veel dove kinderen niet zo goed spreken? Wij horen klanken en bootsen deze na, dit is al zo van bij de geboorte. Kinderen met een gehoorstoornis kunnen de klanken niet horen, of horen er slechts enkele. Hierdoor is het voor hen moeilijk om ook te leren spreken. Heel wat gehandicapte mensen kunnen, net zoals ons, gaan werken. Wat kunnen zij zoal doen? Lichamelijk gehandicapten kunnen meestal hetzelfde werk doen als ons, mits wat aanpassing. Verstandelijk gehandicapten kunnen in beschutte werkplaatsen gaan werken. Het is een soort van fabriekswerk, zoals wij dat kennen.

20 Wij leren verschillende talen om in het buitenland te kunnen communiceren. Doven hoeven dit niet want gebarentaal is in elk land hetzelfde. Waar of niet waar? Niet waar. Er bestaan verschillende soorten gebarentaal, bijvoorbeeld Nederlands, Duits, Frans, En zoals in onze spreektaal, zijn er ook streektalen in gebarentaal. Gents, Antwerps en West-Vlaams zijn enkele voorbeelden. Bij ons is de moedertaal Nederlands, bij vele dove mensen is de moedertaal de gebarentaal van hun land of streek.

21

22

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? 1 Linda van de Weerd Inhoud Moet je horen! 3 Trillingen 4 Luister! 5 Hard en zacht 6 Dichtbij en ver weg 7 Hoog en laag 8 Doof zijn 9 Moeilijke

Nadere informatie

Daarna gingen we naar de gymzaal. Daar stond een soort

Daarna gingen we naar de gymzaal. Daar stond een soort Het was een heel erg leuk bij ons op school, woensdag 10 december. Eerst kwamen er mensen in de klas uitleg geven en allerlei voorwerpen voor mindervalide laten zien. Zoals voorwerpen vaarbij je je pols

Nadere informatie

Kies 4 kinderen uit en zing de zeppelin. Rijd als een auto door de klas en geef iedereen een autodropje

Kies 4 kinderen uit en zing de zeppelin. Rijd als een auto door de klas en geef iedereen een autodropje Kies 4 kinderen uit en zing de zeppelin. Rijd als een auto door de klas en geef iedereen een autodropje Rijd als een auto achteruit door de klas en geef iedereen een autodropje Zing het liedje gaan we

Nadere informatie

GKIJ GKIJ. Jarno. Hilde

GKIJ GKIJ. Jarno. Hilde Er kwamen mensen van ze vertelden hoe het was als je in een rolstoel zat. We hebben veel geleerd. Als je in een rolstoel zit zijn sommige dingen vervelend, maar daar kun je bij geholpen worden. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen!

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! 1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! Ge zijt nooit in orde! Ge zijt altijd te laat! Ge zijt nooit

Nadere informatie

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders.

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Zo konden we voelen hoe is om gehandicapt te zijn. Ik zelf vond het heel leerzaam en heb

Nadere informatie

Verslag gehandicapten platform.

Verslag gehandicapten platform. Verslag gehandicapten platform. 5 Maart kwamen er gehandicapten mensen bij ons op school. Ze waren niet gehandicapt in hun hoofd en gedrag maar ze waren lichamelijk gehandicapt. We begonnen met een paar

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Verslag gehandicaptenplatform van: Lisa de Vente & Tamara van der Stouwe.

Verslag gehandicaptenplatform van: Lisa de Vente & Tamara van der Stouwe. Verslag gehandicaptenplatform van: Lisa de Vente & Tamara van der Stouwe. Toen jullie in de klas kwamen wisten we nog niet wat voor handicap jullie eigenlijk hadden! Maar later kwamen we er dus achter

Nadere informatie

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar

Vragenkaartjes voor kinderen van 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar 4 t/m 6 jaar Hoe vraag je aan iemand om met je te spelen? Wat speel je graag op het schoolplein? Jij kan al goed helpen hè. Wie help jij graag? Wat doe je dan? van 4 t/m 6 jaar

Nadere informatie

Sociale/pedagogische vragenlijst

Sociale/pedagogische vragenlijst Bijlage 1 Sociale/pedagogische vragenlijst voor ouders en begeleiders van mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met een lichamelijke beperking 1

Nadere informatie

Thema Zintuigen. BSO in 2 nature Bushraft activiteit. www.in2nature.eu info@in2nature.eu. stichting in2nature. www.in2nature.eu info@in2nature.

Thema Zintuigen. BSO in 2 nature Bushraft activiteit. www.in2nature.eu info@in2nature.eu. stichting in2nature. www.in2nature.eu info@in2nature. BSO in 2 nature Bushraft activiteit www..eu info@.eu Thema Zintuigen www..eu info@.eu Johan en Sandra Van der Wielen Verbindingsweg 22 3921DM Elst (ut) 0318-471974 Triodos: 390288675 KvK: 30264584 Inleiding

Nadere informatie

Iedereen wordt graag respectvol behandeld, dus ook de persoon met een handicap. Enkele algemene tips voor het omgaan met personen met een handicap:

Iedereen wordt graag respectvol behandeld, dus ook de persoon met een handicap. Enkele algemene tips voor het omgaan met personen met een handicap: Gedragscode VAL: omgaan met personen met een handicap (bron: www.parantee.be en www.gripvzw.be) Het is belangrijk dat onze maatschappij toegankelijk is voor iedereen, en iedereen heeft recht om de sport

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen

Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen Lessenreeks Kinderen met een fysieke handicap 1 Les 1: Kennismaking met fysieke beperkingen Lesdoelstellingen: Doelstelling 1: De leerlingen kunnen verwoorden wat ze met hun lichaamsdelen kunnen. Doelstelling

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Doel van het spel: Als eerste op het einde van het spelbord met 28 vakjes geraken. Daar vind je wie het licht uitgedaan heeft.

Doel van het spel: Als eerste op het einde van het spelbord met 28 vakjes geraken. Daar vind je wie het licht uitgedaan heeft. SPEL: Wie heeft het licht uitgedaan? Bordspel waarbij kinderen van 8 tot 13 jaar spelenderwijs leren hoe dieren hun zintuigen gebruiken om s nachts en in het het donker te kunnen overleven. Ontwikkeld

Nadere informatie

i!i' ] ] ] ] ] 1 ~ 1 ~ Door: A /isha Chandoe Groep Bb VanOstadeschoo/ 1..

i!i' ] ] ] ] ] 1 ~ 1 ~ Door: A /isha Chandoe Groep Bb VanOstadeschoo/ 1.. 1 ~ 1 ~ j J ) J J J I, i!i' 1 Al 1.. Door: A /isha Chandoe Groep Bb VanOstadeschoo/ j 1.. l.. '-....t L- '- '- Inhoud: 1.Inleiding. 2. Wat is een oor? 3. Hoe zit je oor in elkaar? 4. De drie delen van

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer

lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer Wist je dat... onze oren blijven groeien, ook nadat de rest van ons lichaam is gestopt met groeien? De groei zou gemiddeld 0,2 millimeter per jaar bedragen. Dit komt neer op een centimeter in vijftig jaar.

Nadere informatie

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT 1 Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Laterale Sclerose heeft. Het is een lang woord en

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Liefde, voor iedereen gelijk?

Liefde, voor iedereen gelijk? Seksuele diversiteit graad 2 Lesvoorbereiding Liefde, voor iedereen gelijk? Bij lesmateriaal, bij deze les op de site, vind je het nodige lesmateriaal voor deze les: Print de verhalen 'Het geheim van Mirjam'

Nadere informatie

Activiteiten BSO De Berenboot groep 1 t/m 3 Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli. Thema: Dit is mijn lijf

Activiteiten BSO De Berenboot groep 1 t/m 3 Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli. Thema: Dit is mijn lijf Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli Thema: Dit is mijn lijf Maandag 6 juli: Wie ben ik? We beginnen de vakantie relaxed met yoga en massage. Ook maken we omtrekken van onszelf op het schoolplein. Uiteraard

Nadere informatie

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk.

Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Prent 1 Sst, ik hoor iets! Prent 1. Sst, ik hoor iets! Said en Jamal zitten aan tafel te eten. Samen met papa en mama. Ik heb een nieuw horloge, zegt papa. Kijk. Papa laat het horloge zien. Het is een

Nadere informatie

Oren om te horen. 1. Leesopdracht

Oren om te horen. 1. Leesopdracht 1. Leesopdracht Lees de onderstaande tekst goed door. De tekst gaat over de werking van het gehoor en is erg handig voor maken van de overige opdrachten in dit boekje. Oren om te horen Je oren zijn er

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

t Vuil Reclametruukske

t Vuil Reclametruukske t Vuil Reclametruukske Reclame graad 2 Lesvoorbereiding Toon de oproep van José op het smartboard. Voorzie twee dozen (schoendoos, andere kartonnen doos met deksel,...) Print informatieflarden opdracht

Nadere informatie

van beugel tot burn-out

van beugel tot burn-out vier kant reeks van beugel tot burn-out 20 verhalen over gezondheid Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Oren Je ziet op straat vaak mensen met een koptelefoontje in hun oren. Ze luisteren bijvoorbeeld naar

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

6Helpen bij het gebruik van

6Helpen bij het gebruik van Thema 6Helpen bij het gebruik van hulpmiddelen bij verplaatsen 6.1 Inleiding Als zorghulp zul je te maken krijgen met cliënten die lopen met een kruk of twee krukken, een looprek of een rollater. Die hulpmiddelen

Nadere informatie

MUZIEK SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP

MUZIEK SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP MUZIEK NATUUR REKEN BEELD MUZIEK ZELF SAMEN TAAL BEWEEG BEWEEG MUZIEK BEELD NATUUR REKEN ZELF SAMEN MUZIEK TAAL FILMMUZIEK Filmmuziek is de muziek die je hoort tijdens de film. Met muziek worden de sfeer

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369 Auteur Iris Kikkert Laatst gewijzigd 11 March 2015 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/58369 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

TIPS VOOR SPORT EN SPEL

TIPS VOOR SPORT EN SPEL TIPS VOOR SPORT EN SPEL Hier vindt u allerlei leuke sport en spel-tips voor zowel de onderbouw als de bovenbouw. Sommige spellen kunnen in het klaslokaal gedaan worden, andere zijn geschikt voor in de

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Maak zelf geld. Lesvoorbereiding. Verwondering. Kennis

Maak zelf geld. Lesvoorbereiding. Verwondering. Kennis Geld graad 1 Lesvoorbereiding Maak zelf geld Print 1 keer het verhaal Isaura s droom, Toon Isaura's foto op het smartboard Print de Braziliaanse munt, de real uit. Verwondering Lees het verhaal Isaura

Nadere informatie

U kunt zich voorstellen dat plotseling wakker worden in Frankrijk iets minder grote problemen veroorzaakt voor het

U kunt zich voorstellen dat plotseling wakker worden in Frankrijk iets minder grote problemen veroorzaakt voor het Afasie Inleiding Als gevolg van een hersenbeschadiging kan een patiënt te maken krijgen met communicatieproblemen. Deze beperken hem/haar in het uitwisselen van gedachten, wensen en gevoelens. Op de afdeling

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

Muziek: betekenis en emotie

Muziek: betekenis en emotie VOORBEREIDEND LESMATERIAAL BIJ PIETER ROELF JEUGDCONCERT NOOTTOCHT Les 2 Muziek: betekenis en emotie Groep 6/7/8 Doelstelling Benodigd materiaal Ruimte en opstelling Organisatorische voorbereiding Aan

Nadere informatie

Het geluidenvierkant. De menselijke xylofoon

Het geluidenvierkant. De menselijke xylofoon Het geluidenvierkant De leerkracht tekent op het bord een groot vierkant. Dit wordt vervolgens in een aantal hokjes verdeeld. In samenspraak met de kinderen verschijnt in ieder hokje een tekening van iets

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht.

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht. 1. Te laat thuis Wanneer gaan we eten, mam? Thomas loopt de keuken in en tilt de deksel van een pan. Mmm! Macaroni! Daar heb ik wel zin in. Mama pakt de deksel uit Thomas hand en doet hem weer op de pan.

Nadere informatie

Leren praten Turks. Colofon. Hart voor Brabant

Leren praten Turks. Colofon. Hart voor Brabant Colofon Uitgave : GGD Hart voor Brabant Oplage : 500 Datum : februari 2007 Illustraties : Hendriks van den Hout Druk : Graphiset bv, Uden Hart voor Brabant Leren praten Turks GGD Hart voor Brabant Postbus

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Omgaan met mensen met een beperking

Omgaan met mensen met een beperking Omgaan met mensen met een beperking makkelijker dan u denkt! Gebruik de juiste woorden! Het is belangrijk dat we iedereen respectvol benaderen en mensen niet reduceren tot hun beperking. Vandaar de termen

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek De enige officiële training voor Troostbeesten. Lilian Kars, 1999 Illustraties: Rainer Harman Niets uit deze uitgave mag op enige wijze worden gebruikt of gedupliceerd

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

Terwijl uw kind niet kijkt, pakt u één van deze dingen op en maakt u er geluid mee. Uw kind zegt wat het hoort.

Terwijl uw kind niet kijkt, pakt u één van deze dingen op en maakt u er geluid mee. Uw kind zegt wat het hoort. Luisterspelletjes Welk geluid hoor je? Uw kind doet de ogen dicht of krijgt een blinddoek voor. U laat allerlei geluiden horen die het moet raden. Bijvoorbeeld: in de handen klappen, op de deur kloppen,

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hard tegen hard. Vechten voor je leven

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hard tegen hard. Vechten voor je leven Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hard tegen hard Vechten voor je leven Lees hoofdstuk 1: Capuchon (blz. 5) In de 3de alinea staat: De chauffeur knikt naar hem. Wie is hem? De volgende zin is: Ze kent

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Blok 3 Blok 3: We hebben oor voor elkaar Blok 3: Algemeen: In dit blok stimuleren we de kinderen om oor voor elkaar te hebben. De lessen gaan over communicatie, over praten

Nadere informatie

Tiresias Verdiepend materiaal in verband met slechtziend of blind zijn

Tiresias Verdiepend materiaal in verband met slechtziend of blind zijn Tiresias Verdiepend materiaal in verband met slechtziend of blind zijn Goed om te weten: Ongeveer 2 personen op de 100 in België hebben een visuele handicap. Daarvan is ongeveer 1 op de 1000 mensen blind.

Nadere informatie

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Het lampje is aan, dat betekent dat we gaan filosoferen. Isa-Noa vertlede in de eerste les dat zij lippenstift en badeendjes

Nadere informatie

TOP-SAMENWERKINGSSPELEN

TOP-SAMENWERKINGSSPELEN TOP-SAMENWERKINGSSPELEN Wanneer een pestsituatie zich voordoet gaan we uit van de kracht en verantwoordelijkheid van de groep om dit probleem op te lossen. Om de kracht en verantwoordelijkheid van de groep

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Van wolf tot hond Groep 5 en 6

Voorbereiding post 1. Van wolf tot hond Groep 5 en 6 Voorbereiding post 1 Van wolf tot hond Groep 5 en 6 Welkom bij IVN Valkenswaard Dit is de Powerpointserie als voorbereiding op post 1: Van wolf tot hond, voor groep 5 en 6. Inhoud: Algemeen Verhaal over

Nadere informatie

Gedicht over de Loonse en Drunense Duinen (Uit: Bergen Zand met hoedjes op van Elle van Lieshout en Erik van Os)

Gedicht over de Loonse en Drunense Duinen (Uit: Bergen Zand met hoedjes op van Elle van Lieshout en Erik van Os) Keutelgedichten Het konijntje Er was eens een konijntje en hij was echt niet dom hij keek wanneer hij drukken moest steeds even achterom Dan telde hij de keuteltjes die vielen in het gras zo wist hij elke

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Vlucht AVI AVI. Ineke Kraijo Veerle Hildebrandt. Kraijo - Hildebrandt Vlucht De Vier Windstreken. De Vier Windstreken AVI

Vlucht AVI AVI. Ineke Kraijo Veerle Hildebrandt. Kraijo - Hildebrandt Vlucht De Vier Windstreken. De Vier Windstreken AVI AVI E4* Alcoholisme, ruzie, bang zijn Midden in de nacht rinkelt de telefoon. Anna weet wat dat betekent. Ze moet vluchten, alweer. Ze rent de donkere nacht in. De volgende dag valt Anna in de klas in

Nadere informatie

Logopedie Sophie Gortzak maart 2010

Logopedie Sophie Gortzak maart 2010 Logopedie Sophie Gortzak maart 2010 Inleiding Ik doe mijn werkstuk over logopedie omdat ik het een interessant onderwerp vond en mijn moeder is logopedist. Mijn hoofdstukken zijn: 1Wat is logopedie? 2Wie

Nadere informatie

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging)

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) -lln. kn. zich soepel bewegen op de muziek; -lln. kn. sprookjesfiguren uitbeelden met de nadruk op één zintuig; -plezierbeleving; -lln. durven expressief

Nadere informatie

Wetboek van Schatjesland

Wetboek van Schatjesland Wetboek van Schatjesland Als je aardig kan zijn Dan is dat reuzefijn Alsof een kleurig lint mij aan jou verbindt maar als je scheldt dan ben je geen held en liggen we overhoop in een dikke knoop die je

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden.

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. 5. Onderweg naar een feestje doe je nog even snel een boodschap.

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

Waar of niet waar? Naarmate de mens ouder wordt, vergeet hij ook meer. Hoe praat je het beste met een persoon met dementie?

Waar of niet waar? Naarmate de mens ouder wordt, vergeet hij ook meer. Hoe praat je het beste met een persoon met dementie? Waar of niet waar? Naarmate de mens ouder wordt, vergeet hij ook meer. Hoe praat je het beste met een persoon met dementie? Welk teken past niet bij de ziekte dementie? Oriëntatie in de tijd: niet meer

Nadere informatie

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst

Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten. Eikenhorst Eikenhorst (kliniek) Informatie voor patiënten Eikenhorst Je komt mogelijk binnenkort op Eikenhorst. Daar is alles anders en nieuw vergeleken met waar je nu woont. Om je te laten wennen aan al dat nieuwe,

Nadere informatie

Stefanie Rohner + Christian Wolf. Spelregels

Stefanie Rohner + Christian Wolf. Spelregels Stefanie Rohner + Christian Wolf Spelregels 00174 hld nl 00174.indd 6 28-11-2006 11::25 ZAKGELDSPEL Een spel van Stefanie Rohner en Christian Wolf. Inhoud: speelbord in de doos, winkelcentrum, 4 pionnen,

Nadere informatie

Op Voeten en Fietsen 3

Op Voeten en Fietsen 3 Op Voeten en Fietsen 3 Wie mag eerst? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 207-208 groep 5/6 Je ziet de hoofdingang van een school. Op de weg en de stoep voor de school zie je verschillende

Nadere informatie

jaqueline van der veen 0102829

jaqueline van der veen 0102829 jaqueline van der veen 0102829 Wat is een verstandelijke beperking? Verstandelijke beperking is een naam voor een ontwikkelingsstoornis waarbij de verstandelijke vermogens zich niet met de normale snelheid

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Ga daar dan staan. Hou je meer van geel, dan kies je de kant van de muur. Ga daar dan staan.

Ga daar dan staan. Hou je meer van geel, dan kies je de kant van de muur. Ga daar dan staan. Rood of geel? Joris Denoo Ik ken een heel leuk spel, zegt juf Lotte. Je kunt het doen hier in de klas. Wie doet mee met mij? Ik juf! Ik! Ik! Ik ook! Juf! Ik! Ik! Ja, ik ook! Dat is prima, knikt de juf.

Nadere informatie

Aangenaam kennismaken!

Aangenaam kennismaken! Aangenaam kennismaken! Dit programma is er op gericht dat de meiden en de leiding kennis maken met elkaar. Dit gebeurt door middel van verschillende werkvormen. Ook maken de meiden in het programma kennis

Nadere informatie

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken.

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. 2 5 Ik hoef niet aangespoord te worden om mijn taken te maken. Niemand hoeft mij te zeggen

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

Activiteiten bij 'De tovenaar die vergat te toveren'

Activiteiten bij 'De tovenaar die vergat te toveren' Toversteen, ketting, Interne krachtbronnen zoals kracht, slim zijn, moed, sleutelhanger maken zelfvertrouwen enzovoort versterken (zie ZMN pagina 28 Interne krachtbronnen). Bespreek met jouw kind welke

Nadere informatie

Lesmap Wij ook HETGEVOLG WIJ OOK

Lesmap Wij ook HETGEVOLG WIJ OOK WIJ OOK Spel: Jason Van Laere en Marjan De Schutter Tekst & Regie: Stijn Van de Wiel Scenografie: Jan Strobbe Camera, Montage: Dries Segers Dramaturgie: Bram Verschueren 1 7+ Ik ben ik. Jason. Dat is mijn

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de basisschool

Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de basisschool Vragenlijst Prettig Schoolgaan versie voor de basisschool Dit is een vragenlijst met 60 vragen. De vragen gaan over school. Sommige dingen op school vind je fijn. Sommige dingen op school vindt je vervelend

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Inhoud Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Onderwerp 1 Gelijkheid...13 De rechten van Tim... 14 Onderwerp 2 Toegankelijkheid...17 De rechten

Nadere informatie

Voorbereiding post 4. Jonge vogels Groep 5-6-7-8

Voorbereiding post 4. Jonge vogels Groep 5-6-7-8 Voorbereiding post 4 Jonge vogels Groep 5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 4: Jonge vogels, voor groep 5 t/m 8. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkbladen

Nadere informatie

Draaien om. Als je ergens om draait, dan gaat het daarover, dan is dat het belangrijkste.

Draaien om. Als je ergens om draait, dan gaat het daarover, dan is dat het belangrijkste. Groep 5 thema 2 week 1 De 12 themawoorden De zintuigen. Zintuigen geven je informatie over de wereld om je heen. Je kunt ermee horen, zien, ruiken, proeven en voelen. De reuk. Eén van je zintuigen. Met

Nadere informatie

Vind je eigen geld uit

Vind je eigen geld uit Geld graad 2 Vind je eigen geld uit Lesvoorbereiding Print verhaal Meneertje Yamada en de drukbezette zakenman uit en steek hem in een envelop. Print, schrijf zelf (of laat overschrijven) brief 1 van meter

Nadere informatie

De Inner Child meditatie

De Inner Child meditatie De Inner Child meditatie copyright Indra T. Preiss volgens Indra Torsten Preiss copyright Indra T. Preiss Het innerlijke kind Veel mensen zitten met onvervulde verlangens die hun oorsprong hebben in hun

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie