Pedagogisch werkplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pedagogisch werkplan"

Transcriptie

1 Pedagogisch werkplan INLEIDING Dit Pedagogische Werkplan geeft aan wat Kleintje Kikker belangrijk vind in het werken met jonge kinderen, en hoe dit vertaald word naar de dagelijkse praktijk. Het geeft de gastouder ondersteuning in het werken. Voor klanten/vraagouders van Kleintje Kikker geeft het inzicht hoe er dagelijks gewerkt word. DOEL Het doel van Kleintje Kikker het bieden van kleinschalige kinderopvang in een veilige, rookvrije en huiselijke omgeving. Kinderen mogen zichzelf zijn en er is veel begeleiding in hun ontwikkeling. Er is veel ruimte om te leren en de kinderen worden hierin voldoende gestimuleerd. VISIE VAN GASTOUDEROPVANG KLEINTJE KIKKER Ieder kind is bijzonder en door een aaneenschakeling van leerzame en leuke activiteiten, krijgen de kinderen ruimte om zich te ontwikkelen. Hierbij is een positieve benadering, het aanmoedigen, het belonen van positief gedrag een belangrijk uitgangspunt is voor het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Bij opvoeden hoort ruimte voor ontdekken/ zelfontplooiing, samen doen, maar ook rust, ritme en regelmaat, structuur en consequent zijn vind ik belangrijk. We gaan iedere dag naar buiten, op deze wijze leren de kinderen respect voor de natuur en omgaan met andere situaties. Ook vind ik het belangrijk om waarden en normen te leren aan de kinderen. Hierbij valt te denken aan, samen spelen samen delen, we hebben respect voor elkaar en voor de omgeving/ natuur.

2 WERKPLAN EMOTIONELE VEILIGHEID Kleintje Kikker wil een veilige & vertrouwde omgeving creëren waarin het kind zichzelf mag zijn, dit is de basis waar vanuit het kind de wereld gaat ontdekken. Een fijne en vertrouwde relatie is belangrijk met mij als gastouder, ik " zie " en " waardeer" ieder kind zoals het is, en laat dit merken door te complimenteren, een knipoog te geven of door een knikje in de richting van het kind te geven. Hierdoor merkt het kind dat ik het gezellig vind dat hij/ zij aanwezig is. Een veilige en vertrouwde relatie met mij als gastouder maakt het voor kinderen ook makkelijker om diverse emoties te uiten. Er is veel ruimte om te leren en de kinderen worden hierin voldoende gestimuleerd, ondersteund en waar nodig bijgestuurd. De opvanglocatie is zo ingericht dat de kinderen ook daadwerkelijk kunnen onderzoeken en ondernemen. Op de opvanglocatie staan materialen overzichtelijk opgesteld en hebben doorgaans een vaste plek. De bakken die in de open speelgoed kast staan, zijn doorzichtig zodat de kinderen goed kunnen zien wat er in zit, waar ze mee willen spelen. Tijdens de dagen dat er opvang geboden wordt, ben ik het vaste en vertrouwde gezicht, voor zowel de kinderen als de ouders. Door de kleine groepssamenstelling en kinderen die allen meerdere dagen, in de opvang zijn, leren de kinderen elkaar snel kennen. Dit bevordert het gevoel van veiligheid. De onderlinge goede sfeer wordt gestimuleerd door samen te eten/drinken, samen te knutselen, met z n alle naar buiten om te spelen, maar ook door gezamenlijk op te ruimen Voor emotionele veiligheid is structuur en voorspelbaarheid hoe de dag verloopt van groot belang, voorspelbaarheid geeft houvast en duidelijk. Door vaste patronen en rituelen in te bouwen weet het kind wat er komt en krijg het meer overzicht. Binnen Kleintje Kikker wordt gewerkt met een globaal dagschema, de diverse onderdelen van de dag hebben een ongeveer vast tijdsschema en kerende rituelen, bv voor het eten/drinken zingen we het eet smakelijk liedje waarna we gaan eten/drinken

3 PERSOONLIJKE COMPETENTIE Elk kind is uniek en bijzonder. Steeds zal ik nieuwe dingen ondernemen of aanreiken om te zien waar de interesse van het kind ligt, en het interesse gebied te vergroten. Door te ontwikkelen oefenen kinderen veel en mogen ze trots zijn op wat ze kunnen. Ik stimuleer de ontwikkeling en zorg voor een uitdagende opvang omgeving. Ze leren hun eigen mogelijkheden kennen door te onderzoeken en te spelen. Ieder kind speelt en leert in zijn eigen tempo en ieder kind doet dat op zijn eigen manier. Kinderen leren niet alleen door spel, maar ook door het meedoen aan diverse dagelijkse activiteiten. Het aanbieden van diverse activiteiten zorgt op vele vlakken voor ontwikkeling, zelfontplooiing en zelfvertrouwen. Door een positieve houding naar de kinderen toe, het belonen en het aanmoedigen help ik het kind zelfstandig worden. Wat hij of zij zelf kan, mag het ook zelf doen. Hierin word het kind gestimuleerd en ondersteund. Door in een andere omgeving te zijn, bv in de supermarkt, buiten in de speeltuin met andere kinderen etc, leren kinderen te communiceren, emoties te verwoorden en zondig voor zichzelf op te komen. In aanwezigheid van andere kinderen wordt ook geleerd om grenzen aan te geven of elkaar te helpen SOCIALE COMPETENTIE Iedere dag zijn ook meerdere kinderen aanwezig. Dat is leuk voor kinderen. Kinderen leren hoe je samen kunt spelen, hoe je voor jezelf opkomt, en kleine ruzietjes op kan lossen, grenzen aan te geven, maar doen elkaar ook graag na, delen vrolijke en ook minder fijne momenten met elkaar. We leren ook dat we niet door elkaar heen praten, je soms even moet wachten. Het is belangrijk om uit te leggen waarom we dingen doen, of laten. Zo leren kinderen elkaar te respecteren en te waarderen. Ieder kind is immers anders. Naast zelf spelen doen we ook veel gezamenlijke activiteiten, hierbij kun je denken aan bv muziek maken, voorlezen, een spelletje. Ook baby s worden hierin betrokken, door bv in de wipstoel erbij te zijn. Ook is er veel individuele aandacht voor ieder kind, denk aan even samen een kleurplaat maken, op de bank een boekje lezen, terwijl de overige kindjes lekker zelf spelen. Ook de verschoonmomenten zijn aandacht momenten voor het kind, evenals voedingsmomenten van baby s. Er worden liedjes gezongen, geknuffeld, of met de baby spelen op de grond of op schoot, bv kiekeboe.

4 NORMEN EN WAARDEN Normen en waarden zijn ongeschreven regels. Het is van belang dat kinderen leren wat wel en niet mag. Ook leren we respect te hebben voor elkaar en alles om ons heen. Ik vind het belangrijk dat kinderen meekrijgen hoe je met elkaar omgaat en hoe je je gedraagt. Daarom wordt er altijd aan tafel gegeten, zeggen we elkaar gedag, schreeuwen niet naar elkaar, we rennen niet binnen en worden volwassenen met u of jij aangesproken. Ik probeer de kinderen bij te brengen dat we met respect omgaan met elkaar, de omgeving en de natuur, eerste opruimen voordat je aan iets nieuws begint. SPELEN EN SPEELGOED DE RUIMTE Voor elk kind is er speelgoed. Bij mij thuis kan je zien dat er kinderen zijn: de kinderen krijgen de ruimte in de woonkamer om te spelen, ook de gang kan gebruikt worden om in te spelen met een bal, de loopfiets oid. De kleinste kinderen liggen af en toe in de box, waar ze rustig kunnen spelen maar ik vind het voor de kleinste ook erg belangrijk dat ze ruimte hebben en ze zijn dan ook vaak op de vloer te vinden, rollebollen over de vloer, zich op te trekken aan de meubels,of hun eerste stapjes te oefenen. De grotere kinderen mogen hun gang gaan, zij kunnen op de grond spelen of aan tafel. Vanzelfsprekend wordt er op gelet dat voor de kinderen geen onveilige situaties ontstaan.

5 HET SPEELGOED Voor elk kind wat Wills en het speelgoed moet in orde zijn. Er zijn poppen, blokken, puzzels, duplo en, treintje met rails etc zijn aanwezig. Het speelgoed wordt altijd netjes en schoon opgeruimd in doorzichtige bakken en in een open kast. Op deze manier kunnen de kinderen zelf zien wat er is, en kunnen zo door te wijzen of het te benoemen aangeven waar ze mee willen spelen. En soms wordt iets een tijdje opgeborgen, dan is het weer leuk als het tevoorschijn komt! En natuurlijk mag uw kind zijn of haar eigen speelgoed en lievelingsknuffel Meenemen. Overleg wel even, want ook de andere kinderen willen dan graag hiermee spelen. SAMEN SPELEN Bij het spelen leert uw kind vanzelf met andere kinderen om te gaan. Samen het speelgoed delen maar ook juist met elkaar een mooie toren bouwen. Kleine ruzietjes kunnen de kinderen zelf heel goed oplossen. Natuurlijk ben ik er bij in de buurt om te sturen of om als kinderen echt met elkaar gaan vechten of elkaar pijn doen in te grijpen. BUITEN SPELEN WAAR WORD ER BUITEN GESPEELD We spelen bij mooi weer buiten in een speeltuintje hier in de buurt. Maar er is ook de mogelijkheid om op het balkon te spelen, waar ook een zandtafel staat. Op het balkon spelen gebeurd te allen tijde onder toezicht van mij.

6 HOE VAAK Ik vind het belangrijk dat de kinderen veel buiten zijn(spelen/ wandelen/ boodschappen doen en ik probeer iedere dag minstens 1x buiten te zijn met de kinderen, ook al is het weer wat minder. WAAROM BUITEN Een frisse neus halen is belangrijk, maar ook kunnen de kinderen zich helemaal uitleven: lekker rennen, klimmen, in de zandbak spelen. Ik vind dat alle kinderen dat nodig hebben, ze mogen zichzelf zijn. TOEZICHT De kinderen gaan niet zonder toezicht naar buiten. VUIL WORDEN Wanneer ik met de kinderen naar buiten ga bestaat de mogelijkheid dat ze vies worden. Trek u kind liever geen kleding aan die niet vies mogen worden. Ook kunt u buiten speelkleren/ of een overal meegeven. ETEN WANNEER ETEN DE KINDEREN We eten op vaste tijden, en met elkaar. Om half 10/10 uur fruit en roosvicee. Om ong lunch, en om ong een koekje en limonade. De baby s volgen hun eigen ritme.

7 TAFELMANIEREN Kinderen leren bij mij eten wat er op de tafel staat, maar er wordt niets opgedrongen. Wanneer uw kind iets niet lust, vind ik het wel belangrijk dat het geprobeerd word, en als je het echt niet lust, dan is er altijd wel iets op tafel wat je wel lekker vindt. Ik zal de kinderen leren om niet met volle mond te praten, en als je wat nodig heb vraag je het. Ook leren kinderen bij mij aan tafel vanzelf hoe veel zij nodig hebben, ze mogen zelf kiezen hoe veel brood ze eten. Eenmaal gekozen stimuleer ik wel dat, dat ook opgegeten wordt (korstjes!). SOORT ETEN & BIJZONDERE WENSEN Om zoveel als mogelijk bij te dragen aan het gezond opgroeien van de gastkinderen word er het voldoende aan voeding aangeboden Tussendoortje: diverse fruit, soepstengel, biscuitje, lange vinger, rijstewafel, cracker met dun beleg Drinken: water, thee, roosvicee, limonadesiroop, dik sap, melk Lunch/ beleg: tarweboterhammen, (smeer)kaas, kipfilet, (smeer)worst, en bij uitzondering: jam, gekleurde hagelslag, appelstroop, pindakaas. Bij de lunch drinken we melk of water. SLAPEN WAAR De kleintjes hebben nog slaap nodig. Elk kind heeft een eigen vast bedje met schoon beddengoed. Een aparte slaapkamer zorgt ervoor dat de kinderen niet gestoord worden tijdens het slapen. In de slaapkamer is een babyfoon en ik ga vaak bij uw kindje kijken, ongeveer om het kwartier.

8 OP WELK MOMENT & VOLGENS WELK RITME Het slapen gebeurt volgens het ritme dat uw kind thuis ook heeft. Ook kan het voorkomen dat uw kind het slaapje in de wandelwagen doet tijdens een wandeling. En wanneer er een kindje is dat zijn of haar oogjes echt niet open kan houden, kan het altijd naar bed gebracht worden geen probleem! HOE Uw baby leg ik altijd op de rug te slapen, dit in verband met het risico op wiegendood. Ligt uw kindje liever op de buik, dan dient u hiervoor een formulier te tekenen ivm wiegendood. Inbakeren doe ik liever niet, alleen bij hoge uitzondering. FANTASIE EN CREATIVITEIT WAT JE DOET AAN TEKENEN, SCHILDEREN, KLEIEN, PLAKKEN, ETC. Ik streef erna om iedere week creatief bezig te zijn. Ik heb de benodigde materialen in huis om heerlijk bezig te gaan. Aan de slag maar!!!! HE JE DAT DOET Bezig zijn vind ik belangrijker dan resultaat: lekker kliederen met je handen, kleuren maken op een groot vel, gaten prikken in de klei: dat geeft veel lol en laat de fantasie op gang komen! Soms doen we een gezamenlijk activiteit en soms kies ik ervoor om iets creatiefs te doen met ieder kind apart, zo krijgen ze een op een aandacht.

9 AANDACHT VOOR VIES WORDEN EN VEILIGHEID Mijn motto, vies? Geeft niets, we maken t schoon of kleding gaat gewoon in de wasmachine. De grotere kinderen worden geholpen met wat ze willen doen of maken als ze dat willen. Maar alles gebeurd onder toezicht zodat de veiligheid gegarandeerd is. VERZORGEN, HYGIËNE & VEILIGHEID HYGIËNE HOE BELANGRIJK Vanzelfsprekend is mijn huis schoon, beddengoed en handdoeken worden dagelijks ververst. Kinderen hebben schoon beddengoed. Ook de kinderen wordt geleerd om handen te wassen na het toilet/potje, voor het eten. Eten doen we aan tafel, niet lopend door het huis waardoor er onhygiënische situaties ontstaan. ZINDERLIJK WORDEN In overleg bespreken we de aanpak om uw kind zindelijk te laten worden. Zelf leg ik er niet te veel nadruk op, ik bied het potje aan als ik denk dat een kind er aan toe is, en in overleg met ouders. Het helpt als uw kind ook de andere kinderen naar de wc ziet gaan. Ik moedig het kind wel aan, maar dwing niet.

10 KLACHTEN Als u een opmerking heeft, ook al vindt u het moeilijk om het te zeggen: zeg het toch. Communicatie is belangrijk! Samen willen we ervoor zorgen dat uw kind een leuke tijd heeft bij mij als gastouder en ik stel uw opmerkingen -positief en negatief - op prijs. Ik leer hier ook weer van en kan zo nodig dingen verbeteren. Bent u echt ontevreden over de opvang, dan kunt u gebruik maken van de klachtenregeling. Ook voor kleine twijfels/opmerkingen of vragen kunt u bij het GOB terecht waar u aangesloten bent. HOE BEN IK BEREIKBAAR U kunt mij altijd bereiken op de volgende telefoonnummers: * * BELANGRIJKE GEGEVENS Wanneer uw kind bij Kleintje Kikker opgevangen word, moeten de volgende gegvens overlegt word aan de gastouder *Adres gegevens * Tel nummers van ouders *Gegevens, huisarts, zorgverzekeraar, tandarts(kopie pas) * Gegevens noodadressen, achterwacht in geval van nood. CONTACT GEGEVENS KLEINTJE KIKKER Karine van Dingstee- Terlouw / info@kleintjekiker.nl

Zo werk ik! Mijn pedagogisch werkplan

Zo werk ik! Mijn pedagogisch werkplan Zo werk ik! Mijn pedagogisch werkplan Naam: Lilya de Vries-Shatunova Datum: 11 december 2017 Inhoud 1. Welkom - Emotionele veiligheid - Persoonlijke competentie - Sociale competentie - Normen en waarden

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan van:

Pedagogisch werkplan van: Pedagogisch werkplan van: Rozemarijn Pomp- Souwer Laan van broekpolder 282 1948 AS Beverwijk Tel: 06 284 808 99 Inleiding Hallo, Mijn naam is Rozemarijn Pomp- Souwer. Ik ben 29 jaar en woon samen met mijn

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan gastouderopvang t Bengeltje

Pedagogisch werkplan gastouderopvang t Bengeltje Pedagogisch werkplan gastouderopvang t Bengeltje Inhoudsopgave: 1) Welkom 2) Spelen en speelgoed 3) Buiten spelen 4) eten 5) Slapen 6) Fantasie en creativiteit 7) Verzorging en hygiëne 8) Ziek worden en

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo!

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! In het pedagogisch werkplan komt tot uitdrukking hoe ik met de kinderen omga en waarom ik dat zo doe. Als christelijke gastouder draag ik ook christelijke

Nadere informatie

SPELENDERWIJS ETEN & DRINKEN

SPELENDERWIJS ETEN & DRINKEN Pagina: 1 van 5 SPELENDERWIJS ETEN & DRINKEN Kinderen worden betrokken bij het eten en drinken. Leren van motorische en cognitieve vaardigheden, zelfredzaamheid en zelfvertrouwen. Richtlijnen Bij fles

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan 1) Welkom Ik ben Paulien Lakeman. Gastouderopvang Paulien Lakeman is gestart op 01-02-2014. Daarvoor ben ik 5 jaar werkzaam geweest bij een kinderdagverblijf. De diploma s die ik in

Nadere informatie

Visie (Pedagogisch werkplan)

Visie (Pedagogisch werkplan) Visie (Pedagogisch werkplan) Gastouderopvang De Krummeltjes stelt zich tot doel om een omgeving te bieden waarin kinderen kunnen opgroeien tot zelfstandige en evenwichtige mensen met respect voor anderen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Jolanda Poelarends

Pedagogisch werkplan Jolanda Poelarends Inhoudsopgave Pedagogisch werkplan Jolanda Poelarends Het opvanggezin 3 Het ritme 4 Spelen 5 De opvangplekken en materialen 6 Ik als gastouder 8 Gastkinderen 9 Het opvanggezin Even voorstellen: Mijn naam

Nadere informatie

http://www.christelijkegastouder.nl Pedagogisch werkplan Jolanda Poelarends

http://www.christelijkegastouder.nl Pedagogisch werkplan Jolanda Poelarends http://www.christelijkegastouder.nl Pedagogisch werkplan Jolanda Poelarends Inhoudsopgave Het opvanggezin Het ritme Spelen De opvangplekken en materialen Ik als gastouder Gastkinderen Het opvanggezin Mijn

Nadere informatie

Afspraken over de praktische punten van de opvang en verzorging

Afspraken over de praktische punten van de opvang en verzorging Afspraken over de praktische punten van de opvang en verzorging 1. Algemene en medische gegevens Vraagouder één: Email adres Vraagouder twee: Email adres Kind één: kind Allergieën: Allergisch voor: Handelingswijze

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan gastouder

Pedagogisch Werkplan gastouder Pedagogisch Werkplan gastouder Pagina 1 van 6 Inhoudsopgave 1. PERSOONLIJKE GEGEVENS GASTOUDER... 3 2. EMOTIONELE VEILIGHEID... 3 2.1. Vertrouwen... 3 2.2. Veilige opvangomgeving... 3 2.3. Spel, speelgoed

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Roeleke Smits gastouder Annen

Pedagogisch werkplan Roeleke Smits gastouder Annen Pedagogisch werkplan Roeleke Smits gastouder Annen Werken volgens een pedagogisch werkplan betekent dat ik op een bewuste manier met de gastkinderen omga.ik weet wat ik kinderen aanbied, waarom ik dat

Nadere informatie

Hoofdstuk II: 2Penselen

Hoofdstuk II: 2Penselen Versie juni 2014 Hoofdstuk II: 2Penselen 2Penselen ligt in de Schilderswijk, naast basisschool t Palet en het Hannemanplantsoen. Het kindercentrum is kleinschalig en gezellig, zodat de kinderen zich thuis

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Inhoudsopgave Inleiding... 3 Pedagogische visie... 4 o Mijn doelstelling... 4 Emotionele veiligheid... 4 Persoonlijke competentie... 5 Sociale competentie... 6 Overdracht van normen

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Hieronder wordt een aantal kernpunten uit het pedagogische beleidsplan van Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos besproken. Het volledige pedagogische beleidsplan ligt ter inzage op

Nadere informatie

Informatie en werkwijze Kinderdag centrum

Informatie en werkwijze Kinderdag centrum Informatie en werkwijze Kinderdag centrum Franchise Kinderdagverblijf Kalle is een franchiseonderneming van kindercentra LOKOWO bv. Het is een kleinschalig kinderdagcentrum dat net even iets meer kan bieden

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan

Pedagogisch Werkplan Pedagogisch Werkplan 2017 1.1 Ramona Bruil van Starkenborghstraat 102 7002 EH Doetinchem E-mail: info@gastouderramona.nl Telefoon: 0314-840089 LRKP: 946772885 1. Wie ben ik? Ik ben Ramona (08-12-'81),

Nadere informatie

Pedagogische leidraad Robinson Kinderopvang B.V.

Pedagogische leidraad Robinson Kinderopvang B.V. Pedagogische leidraad Robinson Kinderopvang B.V. Deze pedagogische wegwijzer van Robinson geeft belangrijke informatie over de wijze waarop wij mij de zorg voor kinderen omgaan. Wat kunt u van ons verwachten?

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

2. Opvangvormen en openingstijden Kinderdagverblijf Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur.

2. Opvangvormen en openingstijden Kinderdagverblijf Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur. 2Lepelaars 2Lepelaars heeft een mooi pand gelegen in de Vogelwijk in Den Haag. Wij bieden voor kinderen van 0 tot 13 jaar opvang in zes verschillende groepen. Op de begane grond hebben wij drie babygroepen,

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid

Kids2b. Een koffer vol bagage. Kleine kinderen worden groot. REIS vormt de kern van ons handelen; RES PEC VOOR. Het pedagogisch beleid Op REIS met Kids2b Kids2b Kids2b is zeer verheugd dat u uw kind aan ons toevertrouwd. Wij begrijpen dat het voor S I E R u als ouder een grote stap is om een deel van de zorg en opvoeding van uw kind te

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan van Lucky Kids.

Pedagogisch werkplan van Lucky Kids. Pedagogisch werkplan van Lucky Kids. Inhoud 1. Het gastgezin 1.1 Voorstellen 1.2 Werkervaring/opleiding 2. De opvangplekken en materialen 2.1 De ruimes waar de kinderen spelen 2.2 Tijdens de opvang maak

Nadere informatie

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Week 15 Datum 7 tot en met 11 April 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ fruit eten. Fruit onder een doek verstoppen. Wat ligt er

Nadere informatie

Hoe bent u bij Little People terecht gekomen?

Hoe bent u bij Little People terecht gekomen? Resultaten enquête Little People Hoe bent u bij Little People terecht gekomen? Via internet Via kennissen/vrienden/bekenden Anders nl. 33% 24% 43% Anders nl. Via directeur Paesacker Advertentie krant Via

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Goed doorlezen en bespreken met ouders, gastouders en bemiddelingsmedewerker! Pedagogisch Beleidsplan Inleiding Dit pedagogische beleidsplan is opgesteld ter ondersteuning van de vraagouders en gastouders.

Nadere informatie

Ouderbeleid van BSO De Bosuil

Ouderbeleid van BSO De Bosuil Ouderbeleid van BSO De Bosuil BSO De Bosuil vindt het belangrijk dat de ouders van de kinderen die in onze opvang zitten actief worden betrokken. Het is belangrijk dat ouders zich op hun gemak voelen,

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie januari 2016 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Welkom bij Op Stoom. Pedagogische visie. Lieve actieve medewerkers

Welkom bij Op Stoom. Pedagogische visie. Lieve actieve medewerkers Welkom bij Op Stoom Kwaliteit en service zijn belangrijke kenmerken van Op Stoom zodat ouders hun kinderen met een gerust hart achterlaten bij de medewerkers. We bieden liefdevolle zorg en inspiratie aan

Nadere informatie

Samen op ontdekkingsreis

Samen op ontdekkingsreis Samen op ontdekkingsreis Dagopvang & Buitenschoolse opvang Ga je mee op REIS? Stichting Kids2b, de leukste kinderopvang in Noord-Groningen. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar ontwikkelen zich bij

Nadere informatie

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Boodschappen. Kansen in kinderen. Boodschappen. voor ouders. Kansen in kinderen

Ontwikkelingskansen voor ieder kind! Boodschappen. Kansen in kinderen. Boodschappen. voor ouders. Kansen in kinderen Ontwikkelingskansen voor ieder kind! voor ouders Voorwoord doen met kinderen in de supermarkt is heel leuk. Je moet alleen geen haast hebben! In het thema staat de supermarkt en alles wat je daar kunt

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK Voor u ligt het Pedagogisch beleid van Kinderdagverblijf HUMMELTJESHOEK. Intern beschrijven wij wat wij kinderen bieden in een veilige omgeving. Wij bieden 4 basisdoelen:

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen

Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. GROEPSSAMENSTELLING 3 3. INDELING EN INRICHTING VAN DE BINNEN EN BUITENRUIMTE 4 4. DAGRITME 4 5. ALGEMENE REGELS 6 6. SIGNALEREN 6 ELMO-Kinderopvang

Nadere informatie

Betrokken, flexibel én betaalbaar

Betrokken, flexibel én betaalbaar voor het hele gezin Betrokken, flexibel én betaalbaar Kinderopvang via Zowiezo Als u aan het werk bent wilt u natuurlijk dat uw kinderen veilig en professioneel worden opgevangen. Bij Zowiezo heeft u de

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan Inleiding Dit pedagogische beleidsplan is opgesteld ter ondersteuning van de vraagouders en gastouders. Het vormt het uitgangspunt van gastouderbureau Tante Muis van waaruit de

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie september 2014 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje

Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Ons pedagogisch handelen kinderdagverblijf Kameleon & peutergroep t Snuffeltje Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze

Nadere informatie

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN KLEINE MENSEN GROTE WENSEN Voor de betere kinderopvang DOOR DE OGEN VAN KINDEREN Dit boekje laat je kinderopvang zien door de ogen van kinderen. Een praktische gids voor iedereen die nadenkt over de opvang

Nadere informatie

Eten, slapen & zindelijk worden

Eten, slapen & zindelijk worden Eten, slapen & zindelijk worden Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien,

Nadere informatie

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis 1 Eetproblemen bij kinderen Sommige kinderen zijn zeer moeilijke eters. Voor ouders en kind kan dit heel lastig zijn. Ouders proberen van alles. Ouders zijn angstig dat hun kind niet genoeg binnen krijgt

Nadere informatie

Pedagogisch Plan Kinderopvang Dol-Fijn

Pedagogisch Plan Kinderopvang Dol-Fijn Pedagogisch Plan Kinderopvang Dol-Fijn Kinderopvang Dol-Fijn ziet de opvang van uw kind als een zinvolle dagbesteding. Daarom hebben wij een pedagogisch plan opgesteld waarin u als ouder kunt lezen welke

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Praktische informatie. Pedagogisch werkplan Casa Wendela

Pedagogisch werkplan. Praktische informatie. Pedagogisch werkplan Casa Wendela Pedagogisch werkplan & Praktische informatie April 2018 1 Mijn pedagogisch werkplan De Wet Kinderopvang stelt als eis dat één keer per jaar het pedagogisch beleid met de gastouder wordt besproken. Het

Nadere informatie

Een tijd om nooit te vergeten!

Een tijd om nooit te vergeten! Een tijd om nooit te vergeten! Beste ouders/verzorgers, U overweegt voor uw kind een plaats bij kinderdagverblijf Bubbels. Middels deze informatiebrochure krijgt u een eerste indruk over onze visie op

Nadere informatie

Voorschoolse opvang Eben Haëzer

Voorschoolse opvang Eben Haëzer Pedagogisch Werkplan Voorschoolse opvang Eben Haëzer 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk bladzijde 1. Inleiding 3 Groepsopbouw Opvangtijden Dagindeling Backup 2. Ontwikkelingsgebieden 4 Lichamelijke ontwikkeling

Nadere informatie

Intakeformulier kinderdagverblijf

Intakeformulier kinderdagverblijf Intakeformulier kinderdagverblijf Datum intakegesprek:..- -20. ( van 1 tot 4 jaar) Algemene gegevens ouder(s)/verzorger(s) en kind Gegevens kind Achternaam Voornamen Roepnaam Geboortedatum Gegevens ouders(s)/verzorger(s)

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Kinderdagverblijven

Pedagogisch werkplan. Kinderdagverblijven Pedagogisch werkplan Kinderdagverblijven 1 HET PEDAGOGISCH WERKPLAN 1. HET KIND Vanaf de leeftijd van 6 weken tot 4 jaar kunnen kinderen gebruik maken van opvang op de verschillende kinderdagverblijven

Nadere informatie

Informatiebrochure. Pedagogisch beleidsplan

Informatiebrochure. Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Informatiebrochure Op Kinderdagverblijf Doetsie wordt er gewerkt volgens een strikt pedagogisch beleidsplan. Om alvast een indruk te krijgen van onze visie hebben wij ons pedagogisch

Nadere informatie

KDV VUURVOGEL. Waterpret bij de Maasstraat

KDV VUURVOGEL. Waterpret bij de Maasstraat KDV VUURVOGEL NR 3 september 2015 Weer aan de slag! We zijn alweer enkele weken op onze eigen locatie en dat voelt goed! Maar het was ook leuk op de Maasstraat. Daar hebben we 6 weken samengespeeld met

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2015 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan Gastouder

Pedagogisch Werkplan Gastouder Pedagogisch Werkplan Gastouder Versie Januari 2016 Pedagogisch werkplan gastouder De Wet Kinderopvang stelt als eis dat één keer per jaar het pedagogisch beleid met de gastouder wordt besproken. Het Pedagogisch

Nadere informatie

Pedagogisch beleid van De Veenborg

Pedagogisch beleid van De Veenborg Pedagogisch beleid van De Veenborg 1. Het bieden van veiligheid In dit kader bedoelen we met het bieden van veiligheid het bieden van emotionele veiligheid. Dit vormt de basis van elke ontwikkeling. Als

Nadere informatie

Het kind centraal. Pedagogisch beleidsplan van kinderdagverblijf Small

Het kind centraal. Pedagogisch beleidsplan van kinderdagverblijf Small Het kind centraal Het kind centraal 1 Kinderdagverblijf Small Apeldoornselaan 294-304, 2573 XL Den Haag E info@kinderdagverblijfsmall.nl I www.kinderdagverblijfsmall.nl 2 Het kind centraal 4 Inleiding

Nadere informatie

Het pedagogisch beleidsplan zorgt ervoor dat vraagouders de gastouder kunnen aanspreken op haar beloften.

Het pedagogisch beleidsplan zorgt ervoor dat vraagouders de gastouder kunnen aanspreken op haar beloften. Pedagogisch beleid Kinderopvang is een kwestie van vertrouwen. Vraagouders vertrouwen de gastouders en het gastouderbureau hun allerliefste bezit toe. Zij moeten de zekerheid hebben dat hun kind ook in

Nadere informatie

Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen

Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen Samenvatting pedagogisch beleidsplan Trias Kinderopvang, waar kinderen zich thuis voelen Voor u ligt het samengevatte pedagogisch beleidsplan van de kinderdagverblijven van Trias Kinderopvang. Doelstellingen

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan G.O. Lief

Pedagogisch beleidsplan G.O. Lief Pedagogisch beleidsplan G.O. Lief De Locatie: De kinderen worden opgevangen in een huiselijke sfeer. Wij wonen in een ruim en licht appartement waar een lift aanwezig is. Een groot voordeel is dat het

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid 1

Pedagogisch Beleid 1 Pedagogisch Beleid 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. De basis: de wet kinderopvang 3. Pedagogische beleidsregels 3.1 het bieden van emotionele veiligheid en geborgenheid. 3.2 het stimuleren van het gevoel

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Tussenschoolse opvang de Kyckert werkplan

Tussenschoolse opvang de Kyckert werkplan Tussenschoolse opvang de Kyckert werkplan Inhoudsopgave 1. De tussenschoolse opvang 2 1.1. Groepen 1 en 2 2 1.2. Groepen 3 t/m 8 3 2. Lunchpakket 3 3. Pedagogische uitgangspunten 4 4. Regels tijdens de

Nadere informatie

Informatie voor Ouders

Informatie voor Ouders Informatie voor Ouders Tjil! Kinderopvang Eilenbergstraat 176 5011 EB Tilburg 013-455 92 98 06-54 77 43 68 www.tjil.net info@tjil.net Voorwoord: Voor U ligt een informatieboekje van Kinderopvang Tjil!.

Nadere informatie

Welke voorkeur heb jij?

Welke voorkeur heb jij? Pedagogische vaardigheden: Welke voorkeur heb jij? Als pedagogisch medewerker maak je in de omgang met de kinderen in jouw groep gebruik van verschillende pedagogische vaardigheden. Wat zijn jouw voorkeursvaardigheden

Nadere informatie

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid

Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Hoe kijken wij naar kinderen? Pedagogisch beleid Inleiding Wij vinden het belangrijk dat u uw kind met een gerust hart naar één van onze kindercentra brengt. In deze brochure laten wij u zien dat wij

Nadere informatie

Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura

Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura Pedagogisch beleid gastouderbureau via Laura Inleiding Gastouderbureau via Laura biedt kinderen een fijne en vertrouwde opvang waar zij kunnen groeien en de wereld om hen heen kunnen ontdekken. Terwijl

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO Bussloo

Pedagogisch werkplan BSO Bussloo Pedagogisch werkplan BSO Bussloo 1. De locatie Onze buitenschoolse opvang biedt opvang aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar. BSO Bussloo is gelegen in het gelijknamige dorp Bussloo(gemeente Voorst).

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN KOBA

PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN KOBA PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN KOBA versie 4, februari 2010 Inleiding Eén van de kwaliteitseisen in de Wet Kinderopvang is dat een gastouderbureau een pedagogisch beleidsplan heeft. In dit plan staan de uitgangspunten

Nadere informatie

Vaste bezoekers: Mijn ouders en schoonouders wonen bij ons in de buurt. Het kan voorkomen dat zij langs komen.

Vaste bezoekers: Mijn ouders en schoonouders wonen bij ons in de buurt. Het kan voorkomen dat zij langs komen. Gastouderopvang EigenwijZ Bijlage: Het pedagogisch werkplan Een pedagogisch werkplan van een gastouder geeft een beschrijving van haar handelen. De vier opvoedingsdoelen en het samenwerken met de ouder(s)

Nadere informatie

Gastouderbureau MijnGastouderopvang

Gastouderbureau MijnGastouderopvang Hoe gaat het met mijn gast- of oppaskind? Gastouderbureau MijnGastouderopvang Observatielijst voor de ontwikkeling van kinderen in de gastouderopvang Iedere gastouder kent 'haar' gastkind na tijdje behoorlijk

Nadere informatie

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder

Ik help je wel. illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Ik help je wel illustraties Karlijn Scholten verhaal Isabelle de Ridder Deze uitgave is een cadeau van ViaViela aan al onze opvangkinderen en (gast)ouders. Veel voorleesplezier! Juul doet de deur open.

Nadere informatie

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren

Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Direct aan de slag met Baby- en kindergebaren Inhoudsopgave Welkom Blz. 3 Wat zijn baby- en kindergebaren? Blz. 4 Voordat je begint Blz. 5 De eerste gebaren Blz. 6 & 7 Gebaren- tips Blz. 8 Veel gestelde

Nadere informatie

Informatie voor ouders/verzorgers. Het kindcentrum. Een goede start voor ieder kind

Informatie voor ouders/verzorgers. Het kindcentrum. Een goede start voor ieder kind matie voo Informatie voor ouders/verzorgers Het kindcentrum Een goede start voor ieder kind Het kindcentrum is een goede start voor uw kind. Wij bieden een veilige plek waar uw peuter leert samen te spelen

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan

Pedagogisch Beleidsplan Pedagogisch Beleidsplan Inleiding Dit pedagogisch beleidsplan is opgesteld ter ondersteuning van de pedagogische medewerkers van het dagverblijf en om duidelijkheid te geven aan ouders die hun kind aan

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn

Pedagogisch beleid Kinderdagverblijf de Harlekijn 1 Inhoud Inleiding... 3 Visie Kinderdagverblijf de Harlekijn... 4 Een gevoel van emotionele veiligheid en geborgenheid bieden... 5 Veiligheid en geborgenheid... 5 Persoonlijke competentie... 7 Ieder kind

Nadere informatie

POETS JE PEUTER! Tips en tools om de tandjes van je dwarse peuter schoon te houden

POETS JE PEUTER! Tips en tools om de tandjes van je dwarse peuter schoon te houden POETS JE PEUTER! Tips en tools om de tandjes van je dwarse peuter schoon te houden NEEEE, koppig, dwars en zelluf doen ze zijn erom berucht PEUTERS. Soms tref je ze brullend op de vloer van de supermarkt,

Nadere informatie

Werken in de kinderopvang

Werken in de kinderopvang Werken in de kinderopvang Sanne Houtepen werkt als pedagogisch medewerker bij Kibeo aan de Elvis Presleylaan in Goes. Ze is daar een bekend gezicht en heeft heel wat kinderen op zien groeien van baby tot

Nadere informatie

Annita Jorritsma-de Vries Natuurschoonweg PK Nietap (0594) PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN THUISHUIS KNOFJE

Annita Jorritsma-de Vries Natuurschoonweg PK Nietap (0594) PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN THUISHUIS KNOFJE Annita Jorritsma-de Vries Natuurschoonweg 23 9312 PK Nietap (0594)519891 PEDAGOGISCH BELEIDSPLAN THUISHUIS KNOFJE Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Visie 4 3. Opvoedingsdoelen 5 3.1 Emotionele veiligheid

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Gastouder Laura

Pedagogisch werkplan. Gastouder Laura Pedagogisch werkplan Gastouder Laura Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 7 Hoofdstuk 8 Hoofdstuk 9 Inleiding Mijn visie Dagindeling Pedagogisch

Nadere informatie

Structuur bieden aan je kinderen (10 tips)

Structuur bieden aan je kinderen (10 tips) Structuur bieden aan je kinderen (10 tips) Door Suzanne van der Star Orthopedagoog www.educadora.nl www.educadora-webshop.nl Inleiding Uit onderzoek blijkt dat er een duidelijke samenhang is tussen de

Nadere informatie

Uitgangspunten Wij bepalen wat en wanneer een kind eet. Het kind bepaalt zelf hoeveel hij/ zij eet.

Uitgangspunten Wij bepalen wat en wanneer een kind eet. Het kind bepaalt zelf hoeveel hij/ zij eet. Voeding Inhoud Voeding... 1 Uitgangspunten... 2 Voeding op Polderpret... 3 Fruit en Groente... 3 Tussendoortjes... 3 Leverworst en smeerleverworst... 4 Drinken... 4 Eetmomenten... 4 Voedingsbeleid Polderpret...

Nadere informatie

Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf

Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf Auteur Datum geldigheidsverkl. Paraaf map Versie nr. IV juni 2015 Werkinstructie map Kinderopvang 2015A Voor u ligt de aanvulling op het pedagogisch beleidsplan

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bladzijde. Opvoedingsdoelen 1. Inrichting 1. Veiligheid 1. Hygiëne 1. Voeding 2. Ziekte 2. Kennismaking 2. Gewenningsperiode 2

Inhoudsopgave. Bladzijde. Opvoedingsdoelen 1. Inrichting 1. Veiligheid 1. Hygiëne 1. Voeding 2. Ziekte 2. Kennismaking 2. Gewenningsperiode 2 Groepswerkplan de Harlekijntjes KC de Bonte Vlinder 1 Inhoudsopgave Bladzijde Opvoedingsdoelen 1 Inrichting 1 Veiligheid 1 Hygiëne 1 Voeding 2 Ziekte 2 Kennismaking 2 Gewenningsperiode 2 Zindelijkheid

Nadere informatie

Pedagogische basisregels

Pedagogische basisregels Inleiding Met de Wet Kinderopvang die per januari 2005 is ingegaan, worden er diverse kwaliteitseisen gesteld aan de Gastouderopvang. Een van deze kwaliteitseisen is dat ieder gastouderbureau een pedagogisch

Nadere informatie

Kinderdagverblijf programma Dit ben ik

Kinderdagverblijf programma Dit ben ik Kinderdagverblijf programma Dit ben ik Week 5 Datum 27 t/m 31 januari 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ het gezicht van Puk. Spiegeltje in Puk zijn rugzak. Wat is dat nou? 09.20 uur - Voorleesboek: Kikker is

Nadere informatie

Kids Lodge wil bijdragen aan de gezonde ontwikkeling.

Kids Lodge wil bijdragen aan de gezonde ontwikkeling. Voedingsbeleid Kids Lodge wil bijdragen aan de gezonde ontwikkeling. Voedingsbeleid Kids Lodge wil bijdragen aan de gezonde ontwikkeling van het kind en stimuleert een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Nadere informatie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie

Samen groeien. Maak kennis met onze pedagogische visie Samen groeien Maak kennis met onze pedagogische visie Best spannend, de zorg voor je kind overdragen op een ander. Hoe prettig is het als je weet dat het in goede handen is. Kober kinderopvang biedt je

Nadere informatie

groeien-spelen-ontwikkelen

groeien-spelen-ontwikkelen groeien-spelen-ontwikkelen Informatie 2015 Welkom bij Hamertje-tik! Je wilt dat je kind heerlijk kan spelen met kinderen van z n eigen leeftijd, ongestoord kan groeien en zich optimaal kan ontwikkelen.

Nadere informatie

Hop hop hop hop hop, wij ruimen alles op. Dit moet hier en dat moet daar. Alles netjes bij elkaar

Hop hop hop hop hop, wij ruimen alles op. Dit moet hier en dat moet daar. Alles netjes bij elkaar Welkom! Met dit leuke boekje willen we jullie laten kennismaken hoe het er aan toe gaat in onze klasjes terwijl jullie werken zijn. Vanaf 07.00uur onthalen wij de kindjes allemaal samen in het Rube klasje.

Nadere informatie

Algemene informatie. Versie 1.0 datum 17-11-2015. Kinderopvang Ilse T.a.v. Ilse Diepens - van der Steuijt Kamille-erf 45, 2643 HX Pijnacker

Algemene informatie. Versie 1.0 datum 17-11-2015. Kinderopvang Ilse T.a.v. Ilse Diepens - van der Steuijt Kamille-erf 45, 2643 HX Pijnacker Algemene informatie Versie 1.0 datum 17-11-2015 Kinderopvang Ilse T.a.v. Ilse Diepens - van der Steuijt Kamille-erf 45, 2643 HX Pijnacker www.kinderopvangilse.nl info@kinderopvangilse.nl Telefoon: 015-8795805

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen

Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Pedagogisch beleidsplan Buitenschoolse Opvang Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele

Nadere informatie

Oirschot Welkom bij het kinderdagverblijf!

Oirschot Welkom bij het kinderdagverblijf! Oirschot Welkom bij het kinderdagverblijf! ikook! Oirschot Castaert 98 5688PG Oirschot T:040-3333801 W: www.ik-ook.nu E: oirschot@ik-ook.nu Dit is ons kinderdagverblijf: Guppies Kinderdagverblijf voor

Nadere informatie

PEDAGOGISCH PLAN VAN AANPAK (PPA) VOORSCHOOLSE OPVANG (VSO) STEENVOORDE. Voor schoolse opvang de heen en weer wolfjes

PEDAGOGISCH PLAN VAN AANPAK (PPA) VOORSCHOOLSE OPVANG (VSO) STEENVOORDE. Voor schoolse opvang de heen en weer wolfjes PEDAGOGISCH PLAN VAN AANPAK (PPA) VOORSCHOOLSE OPVANG (VSO) STEENVOORDE Voor schoolse opvang de heen en weer wolfjes Locatiehoofd: Clustermanager: Renate van Rijn Tim van Pagée Uitgave: maart 2014 1 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek

Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek Ons pedagogisch handelen buitenschoolse opvang Kloek Op de website van KION zie je onder Zo werken wij hoe we in ons beleid vorm hebben gegeven aan de pedagogische doelen en onze pedagogische uitgangspunten.

Nadere informatie

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2013 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK

ACTIVITEITEN JAARPLAN 2013 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK ACTIVITEITEN JAARPLAN 2013 KINDERDAGVERBLIJF WERELDPLEK HET ACTIVITEITEN JAARPLAN IN DE PRAKTIJK PUK & Ko Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal van Kindercentrum Wereldplek werken sinds 2009 met

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen

Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Pedagogisch Beleidsplan KDV Mathil Rouveen Inhoud: Voorwoord 2 Pedagogisch doel 3 Visie op ontwikkeling en opvoeding 4 Sociaal- emotionele veiligheid 5 Sociale ontwikkeling 5 Emotionele ontwikkeling 6

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Kinderdagverblijf Het Vlinderkasteeltje Adres: Vlinderveen 217A Telefoonnummer: 06-19448706

Pedagogisch beleidsplan Kinderdagverblijf Het Vlinderkasteeltje Adres: Vlinderveen 217A Telefoonnummer: 06-19448706 Adres: Vlinderveen 217A Telefoonnummer: 06-19448706 Inhoudsopgave Paginanummering Pagina 1 Inleiding 3 Algemeen 3 Onze visie 4 Onze voorwaarden 5 Bewaking kwaliteit 5 Het kinderdagverblijf 5-6-7 De buitenschoolse

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Het kinderdagverblijf en buitenschoolsopvang De Bosuil is een opvang in de natuur. Onze opvang is gevestigd op een mooie locatie aan de rand van het bos in Amerongen, waar de kinderen

Nadere informatie

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe

Zindelijk worden. De hele dag droog blijven. Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Positief opvoeden Drenthe Zindelijk worden De hele dag droog blijven Elke ouder is blij als er geen luiers meer op het boodschappenlijstje staan. Het betekent

Nadere informatie

Over (fop)spenen, duimzuigen en open mond ademen www.cjggooienvechtstreek.nl

Over (fop)spenen, duimzuigen en open mond ademen www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Over (fop)spenen, duimzuigen en open mond ademen www.cjggooienvechtstreek.nl n Over (fop)spenen, duimzuigen en open mond ademen Zuigen op een fopspeen of duim is slecht voor de

Nadere informatie

Ik ben een heel klein muisje

Ik ben een heel klein muisje Ik ben een heel klein muisje Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Ik ben een heel klein muisje: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Massagespel... 4 Speelgoed... 4 Muisje

Nadere informatie