D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G"
  • Leo Kok
  • 4 jaren geleden
  • Aantal bezoeken:

Transcriptie

1 D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G BEHEERVERSLAG EERSTE KWARTAAL 2019 Eerste kwartaal MACRO-ECONOMISCHE ANALYSE De eerste tekenen van de Amerikaanse vertraging, de zwakte van Europa en de schijnbare moeite om een beetje inflatie in de economie te krijgen & te behouden hebben de angst van de centrale bankiers aangewakkerd, waardoor de centrale banken zich opnieuw bijzonder inschikkelijk opstellen. Bijgevolg is de liquiditeit, waarvan de krimp in 2018 een negatieve invloed had op de markten, plots gunstiger geworden. De beleggers hebben de bescherming tegen de economische vertraging, die de centrale banken hadden beloofd, met beide handen gegrepen. Maar is deze kentering blijvend? De fiscale stimuleringsmaatregelen in China, de stabilisering van de Europese economieën en een lichte Amerikaanse vertraging zouden moeten bijdragen aan een conjuncturele opvering van de wereldwijde economie, die een positieve invloed zou hebben op de aandelenmarkten, zeker als de dollar verzwakt. Internationaal perspectief In ons laatste verslag, dat over het algemeen eerder sceptisch stond tegenover de wereldwijde conjunctuur en tegenover het vermogen van de aandelenmarkten om de in het begin van het jaar ingezette opleving door te zetten, schreven we echter nog: "De ongerustheid over een uitgesproken vertraging van de Amerikaanse economie zou dus weer koortsachtig kunnen oplopen, ook al zal de Fed een te sterke spreadverruiming op risicovolle activa en de dollar willen blijven voorkomen en dus, zoals nu ook al, een beleid voeren dat meer is ingegeven door de markten dan door de economie." We voegden er evenwel aan toe: "De volledige werkgelegenheid en de daarmee gepaard gaande loonstijgingen beletten de Fed meteen overstag te gaan. De Fed zal enige tijd moeten wachten met de beleidsomslag waar de markten op hopen." We waren te voorzichtig: de voorzitter van de Federal Reserve bevestigde het hele kwartaal lang dat de positie van de Fed duidelijk veranderd is tegenover begin Enkele negatieve cijfers over de investeringen en enkele minder positieve cijfers over de Amerikaanse tewerkstelling waren, in combinatie met een negatieve perceptie van de Chinese en Europese conjunctuur in een context van internationale handel die door de lopende handelsonderhandelingen onzekerder is geworden, voor de Fed voldoende om een veel toegeeflijkere houding aan te nemen. Ondertussen is het monetair beleid afhankelijk van de economische cijfers, en vanaf mei zal de centrale bank haar balansverkleining vertragen. En belangrijker nog:

2 de Fed mikt op een hoger inflatieniveau van 2,5% (gemeten door de Personal Consumption Expenditure Index - PCE), dat in de afgelopen 25 jaar nooit overschreden werd. Daarmee is de toon dermate veranderd dat de markten nu anticiperen op een daling van de beleidsrente in de loop van 2019, terwijl er in het begin van het jaar nog twee stijgingen voorzien waren. De rentecurve is in maart voorlopig omgekeerd, waarbij de tienjaarsrente lager kwam te liggen dan de driemaandsrente. Tegelijkertijd heeft de ECB, als antwoord op de aanhoudende futloosheid van de Europese bedrijvigheid en de verontrustende zwakte van Duitsland en Italië, aangekondigd dat ze zal doen wat nodig is om de rente over de hele curve zo laag mogelijk te houden, wat ertoe heeft bijgedragen dat het rendement op Duits schatkistpapier met een looptijd van tien jaar voor het eerst sinds oktober 2016 in de rode cijfers kwam. De afnemende inflatie aan beide zijden van de Atlantische Oceaan leidde er ook toe dat de centrale banken zich opnieuw bijzonder inschikkelijk opstellen. Door de verkrapping van de liquiditeit hadden risicovolle activa het in de tweede helft van 2018 zeer moeilijk, maar die liquiditeit is plots opnieuw gunstiger. Ondertussen lijken de Chinese stimuleringsmaatregelen hun eerste vruchten af te werpen, waardoor men op korte en middellange termijn wat optimistischer is wat betreft de verwachtingen voor de Chinese bijdrage aan de wereldwijde groei. Bron : Carmignac, Bloomberg, 04/2019 Op drie maanden tijd is de marktomgeving dus behoorlijk veranderd. Maar verantwoorden de eerste tekenen van vertraging in de VS, de zwakte van Europa en de schijnbare moeite om een beetje inflatie in de economie te houden daarom de kennelijke schrik van de centrale bankiers of de ongeruste commentaren van het IMF en tegelijkertijd het feit dat de aandelenmarkten wereldwijd opnieuw in de smaak vallen?

3 Verenigde Staten In de VS lijkt de zo vaak aangekondigde vertraging, die door het procyclische beleid van president Trump werd afgestopt, nu toch waarheid te worden, ook al maken de zeer koude winter in het noorden en het oosten van het land en de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheidsdiensten gedurende enkele weken dat de economische cijfers met enige voorzichtigheid moeten worden gelezen. Objectief gezien lijken de investeringen de afgelopen maanden echter de drager van de groei te zijn geworden. De arbeidsmarkt daarentegen vertoonde de eerste tekenen van ademnood: de werkgelegenheid nam af en de groei van het uurloon daalde van 3,4% naar 3,2%. Dat cijfer blijft echter hoog genoeg om de marges van de bedrijven mee af te toppen en mogelijk de investeringen laag te houden. Deze situatie zou nog erger worden als de dollar zou blijven stijgen door een te groot renteverschil of doordat de andere grote valuta's als structureel uitgesproken zwak worden gepercipieerd, hetgeen van de dollar de standaard sterke munt zou maken. Wij zijn echter van mening dat de verdere vertraging, de uitdieping van de lopende rekening en de agressieve houding van de Fed uiteindelijk zullen leiden tot een zwakkere dollar, wat zowel de VS zelf als de rest van de wereld ten goede komt. De daling van de nominale obligatierente in het afgelopen kwartaal, die sneller was dan die van de inflatie, heeft geleid tot een instorting van de reële rente, die op 5 maanden tijd van 1,15% naar 0,50% is gezakt, wat de liquiditeit verbetert en de reële kosten van de financiering van de investeringen tot hun juiste proporties terugbrengt. De felle reactie van de Fed op de eerste strubbelingen van de Amerikaanse groei en de vastberadenheid van president Trump om zijn kiespubliek, met het oog op de politieke debatten die in de verte al opdoemen, economisch niet teleur te stellen, stellen opnieuw gerust dat er tegen eind 2020 geen te uitgesproken rem zal staan op de activiteit, ook al lijkt het ons waarschijnlijk dat de huidige vertraging eerst nog even zal aanhouden.

4 Bron : Carmignac, Datastream, 04/2019 Europa In Europa was het meest markante feit van de economische bedrijvigheid van de voorbije maanden de Duitse zwakte. Duitsland had niet alleen te lijden van het complexe winterweer, maar ook van de vertraging van de wereldhandel en van het feit dat de Duitse autosector minder aan de nieuwe vraag is aangepast; die sector had bovendien ook af te rekenen met imagoschade door de schandalen over het gesjoemel met uitstootgegevens van auto's. Bepaalde economen menen bovendien dat, structureel gezien, de effecten van de grote hervorming van de arbeidsmarkt die Gerhard Schröder begin jaren 2000 op de rails zette, uitgewerkt raakt en dat het Duitse productieapparaat nieuwe hervormingen nodig heeft. De laatste economische berichten vertonen echter meer tegenstrijdigheden en doen ons denken dat de recessie in de maakindustrie

5 niet zo ernstig is als bepaalde indicatoren die naar voren worden geschoven doen geloven (zoals de PMI van de maakindustrie, die is teruggevallen tot zijn dieptepunt van 2012). De zwakte van de maakindustrie is vooral het gevolg van de buitenlandse vraag, vooral uit de opkomende markten. De binnenlandse bestellingen, de verkoop in de kleinhandel en de vastgoedmarkt doen het beter. Wij denken dat de economische bedrijvigheid tussen het einde van het tweede kwartaal en het derde kwartaal haar dieptepunt zal bereiken. Frankrijk en Spanje van hun kant kenden een betere economische dynamiek, die wordt bevestigd door de opvering van de betrouwbaarste voorlopende indicatoren. In Italië blijft de situatie verontrustend vanwege de vraag naar de houdbaarheid van de overheidsschuld door het erg beperkte vermogen om de economie te doen groeien (bij gebrek aan hervormingen). Het vooruitzicht van de Europese verkiezingen in mei zou het wantrouwen van buitenlandse beleggers nog kunnen voeden. Als de traditionele partijen niet te zwak blijken tegenover de eerder nationalistisch gerichte partijen, zou dat de voorwaarden voor een inhaalbeweging van de economie en van de markten ondersteunen. De beursontwikkeling van de cyclische sectoren tegenover de markt in zijn geheel laat zien dat men op een conjuncturele verbetering anticipeert. Bovendien zal het monetair beleid een sterke bondgenoot zijn voor de economie en voor de markten in het oude continent, zelfs al is de speelruimte er beperkter dan in de VS. Opkomende markten De opkomende markten kregen tegenwind, die we helder kunnen duiden. Een eerste element dat tegenzit, zijn de harde onderhandelingen tussen de VS en China. De eerste slachtoffers van de passieve houding in afwachting van een akkoord, dat algemeen voor mei of juni wordt verwacht, zijn de landen die traditioneel winnen bij een opvering van de wereldhandel, en daar zitten veel nieuwe economieën bij. Naar alle waarschijnlijkheid zal dit akkoord bijdragen aan een betere economische dynamiek, aangezien het tot een geleidelijke verzwakking van de dollar zou kunnen leiden, waardoor de Amerikaanse groei naar de rest van de wereld zou kunnen uitdeinen. Ten tweede is de sterke dollar een belemmering voor de opkomende markten, doordat die hun monetair beleid nog meer onder druk zet. Die sterke dollar heeft namelijk bijgedragen aan de uitgesproken verzwakking van de cyclische component van de opkomende economieën door een lagere rente, die niet mogelijk is bij munten die tegenover de dollar verzwakt zijn, te verhinderen; de zwakte van de munten vergroot de externe druk en beperkt ook de fiscale speelruimte. Argentinië is een zeer goed voorbeeld van de nadelen van een sterke dollar voor opkomende landen die niet zuinig genoeg zijn: de verzwakking van de dollar wordt voor een dynamische opleving van de opkomende landen een absolute noodzaak. Dankzij een hele reeks fiscale stimuleringsmaatregelen vertoont China de eerste tekenen van stabilisering, ook al wijst de zwakte van bepaalde sectoren nog op de zwakke binnenlandse vraag, wat voelbaar is tot bij de uitvoerders in de ontwikkelde landen. China wil daarmee vooral de binnenlandse groei prikkelen; de gevolgen voor de rest van de wereld zullen slechts neveneffecten zijn, maar ze kunnen wel samenkomen met de effecten van het verwachte handelsakkoord en met de al even waarschijnlijke als noodzakelijke daling van de dollar.

6 Bron : Carmignac, Bloomberg, 11/04/2019 De ontwikkeling van het voorbije kwartaal die het meest in het oog springt is de ommekeer van de Amerikaanse Fed en de Europese Centrale Bank. Beide banken hebben gekozen voor een communicatie die bijzonder beïnvloed was door een verslapping van de conjunctuur, die weliswaar algemeen, maar volgens ons toch eerder beperkt is. De bescherming die de centrale banken hebben beloofd tegen de gevolgen van een economische vertraging, beperkt het risiconiveau van de risicovolle activa, hetgeen de beleggers beslist hebben aangegrepen in de loop van het eerste kwartaal. De belofte van de centrale banken van een blijvend lage rente heeft de hele rentecurve aanzienlijk doen dalen. Op basis van onze analyse verwachten we bovendien een zwakkere dollar, die zou samengaan met de conjuncturele opvering die we verwachten, ingezet door China en Europa. Wanneer het renteverschil tussen de VS en de rest van de wereld kleiner wordt, zou dat leiden tot een zwakkere dollar, wat voor iedereen gunstig is. Het potentieel van de

7 aandelenmarkten lijkt ons dan ook zeker nog niet uitgeput. Beleggingsstrategie D e aandelenmarkten, die tijdens het eerste kwartaal, dat volgde op het rampzalige vierde kwartaal van 2018, records braken, zouden hun opwaartse tendens wel eens kunnen voortzetten. De aandelen van bedrijven met goed voorspelbare resultaten, die in staat zijn hun resultaten telkens weer dynamisch te doen groeien, zullen in het klimaat van bescheiden groei waar we ons nog steeds in bevinden, naar verwachting goed blijven presteren. Tactisch gezien menen we ook dat de gekozen waarden, die afhankelijker zijn van de economische bedrijvigheid, een inhaalbeweging zouden kunnen maken als en dat vermoeden we de Amerikaanse vertraging beperkt blijft, China zijn herstel doorzet en Europa zou verbazen door ook op te veren. Een zwakkere dollar zou die omgekeerde dynamiek kunnen aanzwengelen waarbij de rest van de wereld de VS zou kunnen vervangen als locomotief van de groei. Mocht de dollar verzwakken, dan zouden de opkomende landen voor alle activaklassen opnieuw een uitgelezen bestemming worden voor internationaal kapitaal. De overheidsobligaties blijven de vruchten plukken van de inschikkelijkheid van de centrale banken. Het vooruitzicht van een economische opvering ligt nog te veraf voor de VS om de invoering van een defensieve strategie op de rente te verantwoorden. We zijn eerder van mening dat de hele Amerikaanse curve nog een echte daling kan doormaken, die geleid wordt door de korte looptijden, waardoor de curve als geheel weer versteilt. In Europa hebben we echter de indruk dat de inflatieverwachtingen afnemen en gaan we er dan ook van uit dat de curve zal afvlakken. Het beleid van ECB bevordert bovendien carry-strategieën. Op de valutamarkt wachten we op de katalysatoren die de dollar gaan verzwakken, wat zou moeten samengaan met de verrassing van een wereldwijde economie die elastischer is dan momenteel algemeen wordt aangenomen. Die verzwakking zal voor mooie kansen in het opkomende universum zorgen.

8 Bron : Carmignac Op grond van onze interpretatie van de macro-economie en onze studie van de interacties tussen de verschillende markten hebben we in onze portefeuilles een relatief hoge aandelenblootstelling opgebouwd, die als tegengewicht dient voor onze onderweging in conjunctuurgevoelige thema's. Op de staatsobligatiemarkten spoort de verrassende welwillendheid van de centrale banken ons ertoe aan onze blootstelling aan renterisico te behouden, met name in de VS. Het valutarisico hebben we daarentegen aanzienlijk verlaagd door een beperkte blootstelling aan buitenlandse valuta's, met name in onze portefeuilles waarin vermogensbehoud centraal staat. Bronnen: Carmignac, Bloomberg, Datastream, 29/03/2019. Dit artikel mag geheel noch gedeeltelijk worden gereproduceerd, verspreid of doorgegeven zonder voorafgaande toestemming van de beheermaatschappij. Het vormt geen inschrijvingsaanbod, noch een beleggingsadvies.

9 In het verleden behaalde resultaten zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten. De kosten zijn in de resultaten begrepen. Om de reële kosten te kennen die geheven worden door de verschillende distributeurs, verwijzen wij naar de tariefroosters van de betrokkenen. Alle contractuele informatie betreffende het fonds die in deze publicatie verstrekt wordt, is ook terug te vinden in het prospectus. Het prospectus, het KIID, en het recentste (half-) jaarbeheerverslag zijn kosteloos verkrijgbaar bij Carmignac Gestion, tel , via de website of bij Caceis Belgium N.V., dat de financiële dienstverlening in België verzorgt op volgend adres: Havenlaan 86c b320, B-1000 Brussel. Het KIID moet voor iedere inschrijving aan de belegger bezorgd worden en het wordt de investeerder aanbevolen dit te lezen voor elke inschrijving. De minimale inschrijving voor de deelbewijzen A EUR acc is 1 deelbewijs, voor de deelbewijzen A CHF acc en A USD acc is dit respectievelijk 1000 CHF en 1000 USD. De netto intrinsieke waardes zijn beschikbaar op de website De deelnemingsrechten van dit compartiment kunnen volgens de definitie van de Amerikaanse verordening Regulation S /FATCA niet direct of indirect worden aangeboden of verkocht voor rekening of ten voordele van een US Person. Bij inschrijving in een gemeenschappelijk beleggingsfonds (GBF) naar Frans recht, u dient elk jaar uw aandeel in de dividenden (en interesten desgevallend) die door het fonds zijn ontvangen aan te geven op uw belastingaangifteformulier. U kunt een gedetailleerde berekening uitvoeren op Deze tool vormt geen fiscaal advies en is louter bedoeld als berekeningshulp. Dit ontslaat u niet van enige stappen en verificaties die u mogelijk dient te ondernemen als belastingplichtige. Wanneer beleggers inschrijven op een fonds dat onder de spaarrichtlijn valt, moeten zij overeenkomstig artikel 19bis van CIR92 bij de inkoop van hun aandelen een roerende voorheffing van 27% betalen op de inkomsten die in de vorm van rente, meerwaarden of minderwaarden voortvloeien uit de opbrengst van in schuldbewijzen belegde activa. De uitkeringen zijn onderworpen aan de roerende voorheffing van 27% zonder inkomen onderscheid.

F O N D S E N F O C U S

F O N D S E N F O C U S F O N D S E N F O C U S 12.02.2017 II. CARMIGNAC PATRIMOINE - DE COMPONENTEN Een gediversifieerde strategie ontwikkelen met behulp van duurzame rendementsmotoren 12.02.2017 Langetermijnovertuigingen Voor

Nadere informatie

F L A S H N O T E

F L A S H N O T E F L A S H N O T E 11.03.2016 IS DIT HET MOMENT OM NAAR DE ENERGIESECTOR TERUG TE KEREN? 11.03.2016 Voornaamste aandachtspunten Na de problemen die de energiesector de afgelopen twaalf maanden heeft gekend,

Nadere informatie

F L A S H N O T E

F L A S H N O T E F L A S H N O T E 18.11.2016 CARMIGNAC PATRIMOINE: WAT GAAT ER GEBEUREN NU TRUMP IS GEKOZEN? 18.11.2016 Er zijn grenzen aan de impact van monetair beleid. Ondanks de jarenlange monetaire verruiming en

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 20.10.2016 BEHEERVERSLAG 3E KWARTAAL 2016 Q3 2016 20.10.2016 Economische analyse Door de verschuivingen in het politieke landschap van de geavanceerde economieën

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 25.04.2016 BEHEERVERSLAG 1E KWARTAAL 2016 Q1 2016 25.04.2016 Macro-economische analyse Door de gezamenlijke maatregelen van de grote centrale banken en de

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 21.11.2017 BEHEERVERSLAG DERDE KWARTAAL 2017 K3 2017 21.11.2017 De groei van de wereldeconomie trok gestaag verder aan, waarbij Europa en de opkomende landen

Nadere informatie

F L A S H N O T E

F L A S H N O T E F L A S H N O T E 16.03.2017 VOORUITZICHTEN VOOR BEDRIJFSOBLIGATIES 16.03.2017 Dankzij onze aanpak zonder beperkingen kunnen we kansen grijpen, zoals we onlangs deden in het financiële, grondstoffen- en

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 26.10.2017 BEHEERVERSLAG DERDE KWARTAAL 2017 K3 2017 door Frédéric LEROUX Fund Manager 26.10.2017 De groei van de wereldeconomie trok gestaag verder aan, waarbij

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 19.04.2016 BEHEERVERSLAG 1E KWARTAAL 2016 Q1 2016 door Frédéric LEROUX Fund Manager 19.04.2016 Macro-economische analyse Door de gezamenlijke maatregelen van

Nadere informatie

F L A S H N O T E Mei 2016

F L A S H N O T E Mei 2016 F L A S H N O T E 13.05.2016 IT: WAT ZEGGEN DE WINSTCIJFERS VAN HET EERSTE KWARTAAL OVER DE SECTOR? Mei 2016 13.05.2016 WERELDWIJDE AANDELEN In een context van toenemende polarisatie in de IT-sector is

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 29.10.2015 BEHEERVERSLAG - 3E KWARTAAL 2015 Q3 2015 29.10.2015 Economische analyse De devaluatie van de Chinese munt en het getreuzel van de Fed, dat te maken

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 15.05.2017 BEHEERVERSLAG 1STE KWARTAAL 2017 Q1 2017 15.05.2017 De wereldeconomie kent een synchrone maar gematigde groei, die maar weinig effect heeft op de

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 20.01.2017 BEHEERVERSLAG 4E KWARTAAL 2016 Q4 2016 20.01.2017 Een op groei gericht begrotingsbeleid met de gelijktijdige terugkeer van een beperkte inflatie

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 20.04.2017 BEHEERVERSLAG 1STE KWARTAAL 2017 Q1 2017 door Frédéric LEROUX Head of Cross Asset 20.04.2017 De wereldeconomie kent een synchrone maar gematigde

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 04.03.2016 BEHEERVERSLAG 4E KWARTAAL 2015 Q4 2015 04.03.2016 Economische analyse Door de opnieuw gedaalde olieprijzen, die in december het laagste niveau sinds

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 25.01.2016 BEHEERVERSLAG 4E KWARTAAL 2015 Q4 2015 door Frédéric LEROUX Fund Manager 25.01.2016 Economische analyse Door de opnieuw gedaalde olieprijzen, die

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 23.01.2018 BEHEERVERSLAG VIERDE KWARTAAL 2017 K4 2017 door Frédéric LEROUX Head of Cross Asset 23.01.2018 Economische analyse De aandelenmarkten staan op recordhoogtes

Nadere informatie

F O N D S E N F O C U S

F O N D S E N F O C U S F O N D S E N F O C U S 12.02.2017 II. CARMIGNAC PATRIMOINE - DE COMPONENTEN Een gediversifieerde strategie ontwikkelen met behulp van duurzame rendementsmotoren 12.02.2017 Langetermijnovertuigingen Voor

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 23.10.2018 BEHEERVERSLAG DERDE KWARTAAL 2018 3e kw. 2018 23.10.2018 Economische analyse De nog altijd dalende trend van de liquiditeit en het mogelijk aanhouden

Nadere informatie

F L A S H N O T E

F L A S H N O T E F L A S H N O T E 23.01.2017 VASTRENTENDE WAARDEN: DE NOODZAAK VAN EEN AANPAK ZONDER BEPERKINGEN 23.01.2017 Carmignac Portfolio Unconstrained Global Bond, een fonds met de juiste tools om de uitdagende

Nadere informatie

Hoe (slecht) gaat het met de conjunctuur? Edwin De Boeck Fedustria 13 oktober 2011

Hoe (slecht) gaat het met de conjunctuur? Edwin De Boeck Fedustria 13 oktober 2011 Hoe (slecht) gaat het met de conjunctuur? Edwin De Boeck Fedustria 3 oktober Grote Recessie was geen Grote Depressie Wereldhandel Aandelenmarkt 9 8 7 8 VS - S&P-5 vergelijking met crash 99 Wereld industriële

Nadere informatie

C A R M I G N A C ' S N O T E

C A R M I G N A C ' S N O T E C A R M I G N A C ' S N O T E 01.03.2016 DE SLAAPWANDELAARS Maart 2016 door Didier SAINT-GEORGES Managing Director and Member of the Investment Committee 01.03.2016 We schermen onze beleggingen in groeisectoren

Nadere informatie

C A R M I G N A C ' S N O T E

C A R M I G N A C ' S N O T E C A R M I G N A C ' S N O T E 31.08.2015 HET MOMENT VAN DE WAARHEID September 2015 door Didier SAINT-GEORGES Managing Director and Member of the Investment Committee 31.08.2015 De markten momenteel aan

Nadere informatie

C A R M I G N A C ' S N O T E

C A R M I G N A C ' S N O T E C A R M I G N A C ' S N O T E 31.05.2016 BELEGGEN ALS EEN SNIPER Juni 2016 door Didier SAINT-GEORGES Managing Director and Member of the Investment Committee 31.05.2016 Veranderingen in trends worden meestal

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 19.04.2018 BEHEERVERSLAG EERSTE KWARTAAL 2018 K1 2018 door Frédéric LEROUX Fund Manager 19.04.2018 Economische analyse De economische vertraging die werkelijkheid

Nadere informatie

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur :

Oktober 2015. Macro & Markten. 1. Rente en conjunctuur : Oktober 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Zoals al aangegeven in ons vorig bulletin heeft de Amerikaanse centrale bank FED de beleidsrente niet verhoogd. Maar goed ook, want naderhand werden

Nadere informatie

F O N D S E N F O C U S

F O N D S E N F O C U S F O N D S E N F O C U S 04.05.2017 I. EEN BEPROEFDE BENADERING VAN OPKOMENDE MARKTEN Carmignac Portfolio Emerging Patrimoine: Beleggen in opkomende economieën 04.05.2017 De afgelopen jaren hebben de opkomende

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 20.10.2016 BEHEERVERSLAG 3E KWARTAAL 2016 Q3 2016 20.10.2016 Economische analyse Door de verschuivingen in het politieke landschap van de geavanceerde economieën

Nadere informatie

Hoge toppen scheren met uw beleggingen

Hoge toppen scheren met uw beleggingen Hoge toppen scheren met uw beleggingen September 2013 Amundi Uitsluitend bestemd voor Belgische beleggers Amundi is een gemeenschappelijk beleggingsfonds (GBF) naar Frans recht (fonds commun de placement).

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 3 e kwartaal Bron: Reuters In onze eerste nieuwsbrief nieuwe stijl willen wij terugblikken op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en uiteraard geven wij onze visie op de financiële markten. Terugblik

Nadere informatie

C A R M I G N A C ' S N O T E

C A R M I G N A C ' S N O T E C A R M I G N A C ' S N O T E 11.01.2019 50 TINTEN ZWART Januari 2019 11.01.2019 Sinds onze Note "2019 of de eindfase van de kop-staartbotsing" van afgelopen december is ons oordeel over de markten voor

Nadere informatie

Op zoek naar rendement? Zoek niet langer

Op zoek naar rendement? Zoek niet langer Op zoek naar rendement? Zoek niet langer High-yield en opkomende markten Juni 2014 Uitsluitend voor professionele beleggers De rente op staatsobligaties blijft nog lang laag. In het nauw gedreven door

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 25.04.2016 BEHEERVERSLAG 1E KWARTAAL 2016 Q1 2016 25.04.2016 Macro-economische analyse Door de gezamenlijke maatregelen van de grote centrale banken en de

Nadere informatie

C A R M I G N A C ' S N O T E

C A R M I G N A C ' S N O T E C A R M I G N A C ' S N O T E 02.12.2015 VIVE LA LIBERTÉ! December 2015 door Didier SAINT-GEORGES Managing Director and Member of the Investment Committee 02.12.2015 Zeven jaar na 2008, de groei blijft

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 24.07.2017 BEHEERVERSLAG TWEEDE KWARTAAL 2017 K2 2017 24.07.2017 De wereldeconomie groeit in een gematigd tempo en de tijd lijkt dan ook stilaan rijp voor

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Eerste kwartaal 2017-1 januari 2017 t/m 31 maart 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad eind maart 2017 is 112,6% en is gestegen ten opzichte

Nadere informatie

Evenwichtig beleggen? Ontdek de juiste balans tussen rendement en risico, zonder dat u ervan wakker hoeft te liggen.

Evenwichtig beleggen? Ontdek de juiste balans tussen rendement en risico, zonder dat u ervan wakker hoeft te liggen. Evenwichtig beleggen? Ontdek de juiste balans tussen rendement en risico, zonder dat u ervan wakker hoeft te liggen. Bent u als belegger op zoek naar rendement én bescherming, zonder de zorgen van het

Nadere informatie

Outlook 2016. Figuur 1: Invloed van Chinese groei op wereldwijde groei. (bron: Capital Economics) december 2015 Pagina 2 van 7

Outlook 2016. Figuur 1: Invloed van Chinese groei op wereldwijde groei. (bron: Capital Economics) december 2015 Pagina 2 van 7 Outlook 2016 Inleiding 2016 is in China het jaar van de aap. Apen zijn de genieën van de Chinese dierenriem. Ze leven in groepen, zijn intelligent en geestig. Niets is voor hen te moeilijk. Als het wel

Nadere informatie

door Charles ZERAH Fund Manager

door Charles ZERAH Fund Manager F L A S H N O T E 14.02.2018 5 MINUTEN MET CHARLES ZERAH door Charles ZERAH Fund Manager 14.02.2018 2017 was een moeilijk jaar voor de internationale obligatiemarkten, waarin de voornaamste beleidsrentetarieven

Nadere informatie

Voorjaarsprognoses : Europees herstel houdt aan ondanks nieuwe risico's

Voorjaarsprognoses : Europees herstel houdt aan ondanks nieuwe risico's IP/11/565 Brussel, 13 mei 2011 Voorjaarsprognoses 2011-2012: Europees herstel houdt aan ondanks nieuwe risico's Het geleidelijke herstel van de EU-economie zet door, zo blijkt uit de vooruitzichten voor

Nadere informatie

F L A S H N O T E

F L A S H N O T E F L A S H N O T E 18.11.2016 CARMIGNAC PATRIMOINE: WAT GAAT ER GEBEUREN NU TRUMP IS GEKOZEN? 18.11.2016 Er zijn grenzen aan de impact van monetair beleid. Ondanks de jarenlange monetaire verruiming en

Nadere informatie

BELGISCHE BIJLAGE BIJ HET UITGIFTEPROSPECTUS SAINT-HONORE INDE

BELGISCHE BIJLAGE BIJ HET UITGIFTEPROSPECTUS SAINT-HONORE INDE BELGISCHE BIJLAGE BIJ HET UITGIFTEPROSPECTUS SAINT-HONORE INDE Gemeenschappelijk beleggingsfonds (GBF) naar Frans recht overeenkomstig de Richtlijn 85/611/EEG 47, rue du Faubourg Saint-Honoré, 75401 Parijs,

Nadere informatie

C A R M I G N A C ' S N O T E

C A R M I G N A C ' S N O T E C A R M I G N A C ' S N O T E 01.04.2016 DANS OP EEN VULKAAN April 2016 door Didier SAINT-GEORGES Managing Director and Member of the Investment Committee 01.04.2016 In China overtreft de groei van de

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2017 t/m 31 maart Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Eerste kwartaal januari 2017 t/m 31 maart Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Eerste kwartaal 2017-1 januari 2017 t/m 31 maart 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gestegen van 105,7% naar 110,5%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Tweede kwartaal 2017-1 april 2017 t/m 30 juni 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad eind juni 2017 is 115,7% en is gestegen ten opzichte van

Nadere informatie

C A R M I G N A C ' S N O T E

C A R M I G N A C ' S N O T E C A R M I G N A C ' S N O T E 11.01.2019 50 TINTEN ZWART Januari 2019 Enkel voor professionele beleggers. Dit document is niet bestemd voor Belgische privé-beleggers. Sinds onze Note "2019 of de eindfase

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Tweede kwartaal april 2015 t/m 30 juni 2015

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Tweede kwartaal april 2015 t/m 30 juni 2015 Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Tweede kwartaal 2015-1 april 2015 t/m 30 juni 2015 De maand dekkingsgraad ultimo juni is sterk gestegen t.o.v eind maart De beleidsdekkingsgraad is gedaald van

Nadere informatie

Economische vooruitzichten en beleggingsstrategie voor het vierde kwartaal 2013

Economische vooruitzichten en beleggingsstrategie voor het vierde kwartaal 2013 Persbericht Parijs, 14 november 2013 Economische vooruitzichten en beleggingsstrategie voor het vierde kwartaal 2013 De markten profiteren van de overvloedige liquiditeit en de gematigde groei van de wereldeconomie

Nadere informatie

ENERBEL. Beheerscommentaren voor 2017

ENERBEL. Beheerscommentaren voor 2017 ENERBEL Beheerscommentaren voor 2017 I. Inleiding Het pensioenfonds Enerbel belegt in de bevek Esperides, die dient als hergroeperingsinstrument voor het beheer van alle financiële activa van onze verschillende

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal oktober 2016 t/m 31 december Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal oktober 2016 t/m 31 december Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Vierde kwartaal 2016-1 oktober 2016 t/m 31 december 2016 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gestegen van 98,8% naar 105,7%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

Presentatie beleggingsresultaten over het jaar 2016 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg Lex Solleveld 1

Presentatie beleggingsresultaten over het jaar 2016 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg Lex Solleveld 1 Presentatie beleggingsresultaten over het jaar 2016 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI Bas Endlich Jacob Vijverberg Lex Solleveld 1 Agenda Financiële markten Resultaten Vooruitzichten Bron: Bloomberg,

Nadere informatie

Beleggingsstrategie. Zeer defensief. ingsstrategie

Beleggingsstrategie. Zeer defensief. ingsstrategie Zeer defensief ingsstrategie Beleggingsklimaat Ontwikkeling en vooruitzichten beleidsrente VS 1,5 EMU 0,5 12-2010 12-2011 12-2012 12-2013 12-2014 12-2015 Ontwikkeling en vooruitzichten tienjaarsrente 5,0

Nadere informatie

Economische najaarsprognoses 2013: geleidelijk herstel, externe risico's

Economische najaarsprognoses 2013: geleidelijk herstel, externe risico's EUROPESE COMMISSIE PERSBERICHT Brussel, 5 november 2013 Economische najaarsprognoses 2013: geleidelijk herstel, externe risico's In de afgelopen maanden zijn er een aantal bemoedigende signalen geweest

Nadere informatie

Niettemin, blijft de inflatie in de V.S. op een laag niveau en alleszins onder het FED target van 2%.

Niettemin, blijft de inflatie in de V.S. op een laag niveau en alleszins onder het FED target van 2%. November 2015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : VS Renteverhoging verwacht Recent gaf de Amerikaanse centrale bank indirect aan dat de kans op een renteverhoging in december meer waarschijnlijk

Nadere informatie

F L A S H N O T E

F L A S H N O T E F L A S H N O T E 18.05.2016 BRAZILIË - AFZETTINGSPROCEDURE TEGEN DILMA ROUSSEFF 18.05.2016 De springplank van Brazilië naar economische en politieke vooruitgang is in aantocht, maar het land staat voor

Nadere informatie

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN

DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DOUBLEDIVIDEND OUTLOOK 2015 KWALITEIT ONAFHANKELIJK BETROKKEN DECEMBER 2014 1. Economie VS blijg anker Het IMF verwacht een wereldwijde economische groei van 3,8% in 2015 Met een verwachte economische

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015

BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015 BEHEERSVERSLAG Active Multi Allocation Fund september 2015 Beleggingsdoelstelling Het BIF Active Multi Allocation Fund streeft naar een rendement gelijk aan of hoger dan zijn benchmark. Het investeringsproces

Nadere informatie

september MARKTCOMMENTAAR

september MARKTCOMMENTAAR september 2016 MARKTCOMMENTAAR INHOUDSOPGAVE INLEIDING Over het algemeen leidt het kleine aantal transacties tijdens de zomermaanden tot een grotere prijsvolatiliteit. Uitgezonderd enkele bewegingen die

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Vierde kwartaal 2017-1 oktober 2017 t/m 31 december 2017 Samenvatting: De (12 maands)beleidsdekkingsgraad is gestegen van 112,7% eind september 2017 naar 115,3%

Nadere informatie

Internationale Economie. Doorzettend, maar mager groeiherstel, veel neerwaartse risico s

Internationale Economie. Doorzettend, maar mager groeiherstel, veel neerwaartse risico s Internationale Economie Doorzettend, maar mager groeiherstel, veel neerwaartse risico s Wim Boonstra, 27 november 2014 Basisscenario: Magere groei wereldeconomie, neerwaartse risico s De wereldeconomie

Nadere informatie

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM

Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Kwartaalbericht Algemeen Pensioenfonds KLM Derde kwartaal 2017-1 juli 2017 t/m 30 september 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad eind september 2017 is 117,8% en is gestegen ten opzichte

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014 Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Vierde kwartaal 2014-1 oktober 2014 t/m 31 december 2014 Samenvatting: dalende euro en dalende rente Nominale dekkingsgraad gedaald van 117,4% naar 115,1%

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal 2015-1 april 2015 t/m 30 juni 2015. Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal 2015-1 april 2015 t/m 30 juni 2015. Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Tweede kwartaal 2015-1 april 2015 t/m 30 juni 2015 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is fors gestegen van 105,7% naar 115,4%. Dit komt

Nadere informatie

Gemeenschappelijk beleggingsfonds (FCP) naar Frans recht

Gemeenschappelijk beleggingsfonds (FCP) naar Frans recht CPR Silver Age Juli 2013 Gemeenschappelijk beleggingsfonds (FCP) naar Frans recht De doelstelling van CPR Silver Age is van een gunstige trend te profiteren, met name de veroudering van de bevolking, door

Nadere informatie

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder?

Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Blijvende onrust op de beurs: hoe nu verder? Zoals u waarschijnlijk weet, is de beurs nog steeds bijzonder nerveus en vooral negatief. De directe aanleiding is de tegenvallende groei in China waar wij

Nadere informatie

Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012

Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012 Interpolis Obligaties 3e kwartaal 2012 De obligatiemarkten werden in het derde kwartaal vooral beïnvloed door de ingrepen van de Europese Centrale Bank (ECB). Aan het begin van het kwartaal bleven aanvankelijk

Nadere informatie

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs.

Grafiek 1: Evolutie van de voornaamste aandelenindices in de VS, Eurozone, China en de groeilanden in vergelijking met de evolutie van de goudprijs. BEHEERSVERSLAG 31/3/2015 Macro & Markten, strategie Na de forse klim van de aandelenmarkten in 2014 zetten vooral de Zuidoost Aziatische en Europese aandelenmarkten deze trend in 2015 verder. Meer en meer

Nadere informatie

Marktoverzicht 2018 en verwachtingen 2019

Marktoverzicht 2018 en verwachtingen 2019 Maart 2019 Macro-ontwikkelingen De wereldeconomie vertoonde begin 2018 nog een opmerkelijk breed gedragen relatief hoge groei. In de financiële markten leidde dit in 2018 aanvankelijk tot sterke rentestijgingen

Nadere informatie

Terugblik. Maandbericht mei 2018

Terugblik. Maandbericht mei 2018 Maandbericht mei 2018 Terugblik Crisis Italië had weinig vat op aandelen in mei, veilige havens floreren Ondanks de politieke onrust in Italië zijn alle modelportefeuilles met een positief rendement geëindigd

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal april 2017 t/m 30 juni Samenvatting:

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Tweede kwartaal april 2017 t/m 30 juni Samenvatting: Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Tweede 2017-1 april 2017 t/m 30 juni 2017 Samenvatting: De maandelijkse nominale dekkingsgraad is gestegen van 110,5% naar 113,6%; De beleidsdekkingsgraad

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Het Taylor-Romer model

Hoofdstuk 2: Het Taylor-Romer model Hoofdstuk 2: Het Taylor-Romer model 1. Opbouw van de AV-lijn A. Relatie tussen reële bbp en rente Fragment: Belgische glansprestatie (Tijd, 31/12/2004) Bestedingen De consumptie van de gezinnen groeide

Nadere informatie

C A R M I G N A C ' S N O T E

C A R M I G N A C ' S N O T E C A R M I G N A C ' S N O T E 02.04.2019 KRACHTEN IN EVENWICHT April 2019 door Didier SAINT-GEORGES Managing Director and Member of the Investment Committee 02.04.2019 Sinds onze Note van begin maart (

Nadere informatie

Verslag Investment Committee 31 mei Verslag Investment Committee

Verslag Investment Committee 31 mei Verslag Investment Committee Verslag Investment Committee Op het economisch front blijft alles gunstig evolueren : in nagenoeg alle economische regio s blijft de groei op een aanvaardbaar niveau en niets wijst op een nakende recessie.

Nadere informatie

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal oktober 2013 t/m 31 december Samenvatting: stijgende aandelen

Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Vierde kwartaal oktober 2013 t/m 31 december Samenvatting: stijgende aandelen Kwartaalbericht Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel Vierde kwartaal 2013-1 oktober 2013 t/m 31 december 2013 Samenvatting: stijgende aandelen Nominale dekkingsgraad gestegen van 120,6% naar 123,0% Reële

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 23.01.2017 BEHEERVERSLAG 4E KWARTAAL 2016 Q4 2016 door Frédéric LEROUX Head of Cross Asset 23.01.2017 Een op groei gericht begrotingsbeleid met de gelijktijdige

Nadere informatie

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015

Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Welkom bij het webinar over de beleggingsresultaten van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI in het derde kwartaal van 2015 Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Marktontwikkelingen derde kwartaal 2015 Geen renteverhoging

Nadere informatie

Strategy Background Papers

Strategy Background Papers november 2013 Beleggen in vastgoed Huurder of eigenaar, iedereen krijgt in het dagelijkse leven te maken met vastgoed. De meeste eigenaars van een huis zien hun woning meer als een vorm van comfort dan

Nadere informatie

InsingerGilissen Marktvisie Mei 2019

InsingerGilissen Marktvisie Mei 2019 Macro-ontwikkelingen Onder invloed van de voortdurende onzekerheid over de gevolgen van de handelsoorlog tussen de VS en China verzwakte de wereldeconomie in de loop van 2018 steeds verder. Dit is duidelijk

Nadere informatie

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017

10-jaars rente Duitsland. 10-jaars rente VS. Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 4 e kwartaal 2017 In onze tweede nieuwsbrief nieuwe stijl blikken wij terug op het afgelopen kwartaal, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor het komende kwartaal.

Nadere informatie

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2019

Van Lieshout & Partners Nieuwsbrief 1 e kwartaal 2019 In deze nieuwsbrief blikken wij terug op het afgelopen jaar, lichten wij ons beleggingsbeleid nader toe en presenteren wij onze visie op de financiële markten voor de komende periode. Terugblik 2018 Voordat

Nadere informatie

Crelan Fund EconoStocks: investeer in de opportuniteiten van de aandelenmarkten.

Crelan Fund EconoStocks: investeer in de opportuniteiten van de aandelenmarkten. Compartiment van de Belgische bevek Crelan Fund N.V. Crelan Fund EconoStocks: investeer in de opportuniteiten van de aandelenmarkten. Bankieren met gezond verstand Crelan Fund EconoStocks: uw aandeel in

Nadere informatie

Marktvisie oktober 2018

Marktvisie oktober 2018 In het kort Figuur PMI Manufacturing index - Verdere afzwakking van economische groei; - Verenigde Staten is positieve uitzondering; - Euro-dollarkoers stabiel; - High yield bedrijfsobligaties behoorden

Nadere informatie

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington

Beleggingsthema s 2016. What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Beleggingsthema s 2016 What a difference a day makes (1975), Dinah Washington Inleiding De dagen die in 2015 het verschil maakten, zijn de dagen waarop centrale bankiers uitspraken deden, what a difference

Nadere informatie

Factsheet 1 WAAROM EEN INVESTERINGSPLAN VOOR DE EU?

Factsheet 1 WAAROM EEN INVESTERINGSPLAN VOOR DE EU? Factsheet 1 WAAROM EEN INVESTERINGSPLAN VOOR DE EU? Als gevolg van de wereldwijde economische en financiële crisis heeft de EU met een laag investeringsniveau te kampen. Alleen met gezamenlijke gecoördineerde

Nadere informatie

BELGISCH ADDENDUM BIJ HET UITGIFTEPROSPECTUS

BELGISCH ADDENDUM BIJ HET UITGIFTEPROSPECTUS BELGISCH ADDENDUM BIJ HET UITGIFTEPROSPECTUS ADDENDUM VAN AUGUSTUS 2010 BIJ HET PROSPECTUS VAN DECEMBER 2009 INVESCO FUNDS SERIES 15 Gemeenschappelijk beleggingsfonds naar Iers recht conform de Richtlijn

Nadere informatie

Economische voorjaarsprognoses 2015: herstel wint aan kracht dankzij economische rugwind

Economische voorjaarsprognoses 2015: herstel wint aan kracht dankzij economische rugwind Europese Commissie - Persbericht Economische voorjaarsprognoses 2015: herstel wint aan kracht dankzij economische rugwind Brussel, 05 mei 2015 De economie in de Europese Unie profiteert dit jaar van een

Nadere informatie

Voorjaarsprognoses 2013: EU-economie herstelt langzaam van een aanhoudende recessie

Voorjaarsprognoses 2013: EU-economie herstelt langzaam van een aanhoudende recessie EUROPESE COMMISSIE PERSBERICHT Brussel, 3 mei 2013 Voorjaarsprognoses 2013: EU-economie herstelt langzaam van een aanhoudende recessie Na in 2012 in een recessie te hebben verkeerd, zal de EU-economie

Nadere informatie

C A R M I G N A C ' S N O T E

C A R M I G N A C ' S N O T E C A R M I G N A C ' S N O T E 06.07.2017 IS DE JUICHSTEMMING TERECHT? Juli 2017 door Didier SAINT-GEORGES Managing Director and Member of the Investment Committee 06.07.2017 Het optimisme van de beleggers

Nadere informatie

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G

D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G D R I E M A A N D E L I J K S E V E R S L A G 23.10.2018 BEHEERVERSLAG DERDE KWARTAAL 2018 3e kw. 2018 23.10.2018 Economische analyse De nog altijd dalende trend van de liquiditeit en het mogelijk aanhouden

Nadere informatie

AEGON Equity Fund. vierde kwartaal 2006

AEGON Equity Fund. vierde kwartaal 2006 Profiel Het AEGON Equity Fund is een besloten fonds voor gemene rekening, waarin verzekeringsrelaties van AEGON kunnen participeren. Het AEGON Equity Fund belegt wereldwijd in aandelen met de nadruk op

Nadere informatie

mei 2013 MarktcoMMentaar

mei 2013 MarktcoMMentaar mei 2013 Marktcommentaar Inhoud Inleiding 2 In het kort... 3 Marktcontext wereldwijd 4 Inleiding De bedrijfsresultaten waren lichtjes teleurstellend in Europa terwijl op macro-economisch vlak de laatste

Nadere informatie

C A R M I G N A C ' S N O T E

C A R M I G N A C ' S N O T E C A R M I G N A C ' S N O T E 04.07.2018 KOP-STAARTBOTSINGEN Juli 2018 door Didier SAINT-GEORGES Managing Director and Member of the Investment Committee 04.07.2018 Na een aantal jaren het voortouw te

Nadere informatie

Verslag Investment Committee. 30 september Verslag Investment Committee

Verslag Investment Committee. 30 september Verslag Investment Committee Verslag Investment Committee Geert Van Herck Chief Strategist KEYPRIVATE September was duidelijk een goede maand voor risicodragende activa : de correctie op de aandelenmarkten van eind april tot midden

Nadere informatie

Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1

Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI. Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Presentatie beleggingsresultaten over eerste kwartaal van 2017 van de Life Cycle Fondsen van Aegon PPI Bas Endlich Jacob Vijverberg 1 Agenda Financiële markten Resultaten Vooruitzichten Bron: Bloomberg,

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund februari 2016

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund februari 2016 BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund februari 2016 Macro & Markten 1. Macro-economische vooruitzichten De volgende twee weken zullen de centrale bankiers in belangrijke mate het nieuws en de

Nadere informatie

Sterke toename van beleggingen in Duits en Frans schuldpapier. Grafiek 1 - Nederlandse aankopen buitenlandse effecten

Sterke toename van beleggingen in Duits en Frans schuldpapier. Grafiek 1 - Nederlandse aankopen buitenlandse effecten Sterke toename van beleggingen in Duits en Frans schuldpapier Nederlandse beleggers hebben in 21 per saldo voor bijna EUR 12 miljard buitenlandse effecten verkocht. Voor EUR 1 miljard betrof dit buitenlands

Nadere informatie

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 2015

BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 2015 BEHEERSVERSLAG Transparantinvest Portfolio Fund juli 015 Macro & Markten 1. Rente en conjunctuur : Europa Griekenland heeft een akkoord kunnen bereiken met zijn schuldeisers waardoor de rentevoeten in

Nadere informatie

Terugblik. Maandbericht april 2018

Terugblik. Maandbericht april 2018 Maandbericht april 2018 Terugblik Aandelenbeurzen lopen in april groot deel van verlies in De keuzes die we voor u maakten in de portefeuilles - we zijn overwogen in aandelen en vastgoed ten koste van

Nadere informatie

BELGISCH ADDENDUM BIJ HET UITGIFTEPROSPECTUS CARMIGNAC PORTFOLIO

BELGISCH ADDENDUM BIJ HET UITGIFTEPROSPECTUS CARMIGNAC PORTFOLIO BELGISCH ADDENDUM BIJ HET UITGIFTEPROSPECTUS CARMIGNAC PORTFOLIO Beleggingsmaatschappij met veranderlijk kapitaal naar Luxemburgs recht met verschillende compartimenten in overeenstemming met de richtlijn

Nadere informatie