Daadkracht in handhaving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Daadkracht in handhaving"

Transcriptie

1 Daadkracht in handhaving

2 Daadkracht in handhaving

3 02 Waar draait het om bij VROM? Heb je het over VROM, dan heb je het over ruimte, wonen en milieu. Het ministerie van VROM ontwikkelt de Nederlandse ruimte in al haar facetten. Zestien miljoen Nederlanders wonen en leven op vierkante kilometer. Dan moet je zorgvuldig omgaan met iedere meter. Waar gaan we wonen, werken en recreëren? Waar trekken we de grens en hoe handhaven we die? Voor dat handhaven is er de VROM-Inspectie. Vanuit Den Haag en in de regio ziet die Inspectie erop toe dat burgers en bedrijven zich houden aan de afspraken. Ze onderzoekt ook of gemeenten en provincies de wetten en regels goed handhaven. Komen de inspecteurs onveilige of ongezonde situaties tegen, dan grijpen ze in. Deze brochure gaat over de VROM-Inspectie. Over de manier waarop die Inspectie werkt aan een veilig, gezond en duurzaam Nederland. En over het werk dat de medewerkers daarvoor dagelijks doen.

4 Daadkracht Heb je wel eens bedacht dat veel eigenschappen die jullie voor dit werk nodig hebben, gesymboliseerd worden door dieren? Vasthoudend als een terriër. Slim als een vos. Moedig als een arend. Wijs als een uil. Sterk als een leeuw. Ja, nu je t zegt. Ik voel me hier als een vis in het water. 03

5 04

6 05 Waar draait het om bij de VROM-Inspectie? Handhaving van de wet- en regelgeving staat hoog genoteerd bij VROM. Burgers moeten op de overheid kunnen rekenen, zeker als het gaat om hun veiligheid en gezondheid. Grote en kleine rampen hebben aangetoond dat handhaving van de wet- en regelgeving hard nodig is. Door handhaving bewijst de overheid z n geloofwaardigheid. De burgers van ons land verwachten bescherming en daadkracht van de overheid. Handhaving is de daad bij het woord voegen. Handhaving is nodig om risico s te reduceren en overheden, bedrijven en bewoners bij de les te houden. En die les luidt: iedereen moet zijn of haar verantwoordelijkheid nemen, want het Rijk alleen kan de veiligheid en gezondheid van de burgers natuurlijk nooit voor honderd procent garanderen. De VROM-Inspectie richt zich op het handhaven van wetten, regels en beleidsnota s die vallen onder de verantwoordelijkheid van VROM. Handhaven voor een veilige, gezonde en duurzame samenleving staat bij de VROM-Inspectie voorop. Daartoe heeft ze een aantal taken. < Bouwveiligheid Het instorten van een parkeerdek bij een motel en het dak van onder andere een groot lifestyle- en woonconcern, leidden tot gerichte onderzoeken door de VROM-Inspectie. De Inspectie controleerde de naleving van de VROM-regelgeving door de eigenaren van de betreffende panden. Ook werd gecontroleerd of de betreffende gemeenten de bouwregelgeving goed hadden toegepast en goed toezicht hadden gehouden. Gebouwen moeten voldoen aan de kwaliteitseisen en de technische eisen die in Nederland aan het bouwen worden gesteld. Bovendien moeten de juiste procedures worden gevolgd. Bij de onderzoeken bleek dat sommige verbouwingen zonder de juiste bouwvergunning waren uitgevoerd of dat de vergunningvoorschriften niet waren nageleefd. Ook ontbraken gebruiksvergunningen waardoor bijvoorbeeld de brandveiligheid niet in orde was. De VROM-Inspectie verzocht de eigenaren van de vestigingen en de betrokken gemeenten dringend om orde op zaken te stellen. < Veilig vuurwerk Een plaatselijk Oranjecomité organiseerde op Koninginnedag een vuurwerk aan de Maasoever. Een bedrijf zou het vuurwerk waaronder zware vuurwerkbommen afsteken op een grasveld. Het publiek moest dus op ruime afstand blijven. Alleen kwam het in dat geval te dicht bij de weg te staan. Op aandringen van de VROM-inspecteurs legde de politie tijdens de vuurwerkshow het verkeer stil, zodat daarmee geen ongelukken konden gebeuren. Verder liet de Inspectie het afzetlint vervangen door dranghekken en werden extra beveiligingsmensen ingeschakeld. Resultaat: een indrukwekkende vuurwerkshow zonder problemen.

7 06 De taken van de VROM-Inspectie Direct toezicht op de naleving van wet- en regelgeving door bedrijven De VROM-Inspectie voert zelf de controles uit, het zogenoemde eerstelijnstoezicht. Inspecteurs coördineren bijvoorbeeld jaarlijks in samenwerking met andere overheidsinstanties transportcontroles. Daarbij controleren ze de ladingen en/of vrachtwagenchauffeurs wel de juiste papieren hebben om afvalstoffen te vervoeren. Vuurwerkbedrijven krijgen de Vliegende Vuurwerkbrigade op bezoek. Die kijkt onder andere of de opslag veilig is en of het vuurwerk niet te gevaarlijk is. Toezicht op de uitvoering van regelgeving door provincies, gemeenten en waterschappen Iedereen wil gezond en veilig wonen, werken en recreëren. Daarom geldt er een aantal regels voor ruimte, wonen en milieu. Zo moeten alle gebouwen voldoende veilig, gezond en milieuvriendelijk zijn. De gemeente moet zorgen dat op een correcte manier bouw- en gebruiksvergunningen worden verleend en dat de vergunningvoorwaarden op dit terrein worden nageleefd. Het is heel belangrijk dat de gemeente haar werk goed doet. Daarom gaat de VROM-Inspectie regelmatig na of dat ook gebeurt, het zogenoemde tweedelijnstoezicht. Ook voor het gebruik van de ruimte zijn er regels anders zou Nederland een chaos kunnen worden. Welke activiteit wáár kan plaatsvinden, dat staat precies aangegeven in het gemeentelijke bestemmingsplan. De gemeente zorgt dat zo n plan up-to-date is en dat iedereen zich eraan houdt. Toch verschijnt er soms, in strijd met het bestemmingsplan, opeens een hoge silo midden in een open, groen gebied. De VROM-Inspectie houdt bij de gemeenten de vinger aan de pols. Verder moet iedereen die het milieu belast daar toestemming voor hebben. Of het nu gaat om een bedrijf dat afvalwater loost, of om een transportbedrijf waar midden in de nacht veel vrachtverkeer plaatsvindt. De gemeente, de provincie en het waterschap verlenen daar milieuvergunningen voor. Maar zijn dat wel de goede vergunningen? En houden de bedrijven zich er wel aan? De VROM-Inspectie houdt het scherp in de gaten. Handhaving van rijksbeleidsnota s Ook in beleidsnota s is regelgeving aanwezig. De VROM-Inspectie controleert of lagere overheden hun beleid voor ruimte, wonen en milieu in lijn met deze nota s ontwikkelen.

8 07 < Campingbeheerders laks met legionella Besmetting met de legionellabacterie kan gevaarlijk zijn voor de mens. Daarom moeten onder andere de beheerders van zwembaden, sauna s en campings het risico op besmetting in kaart brengen. En zonodig maatregelen nemen. De VROM-Inspectie controleerde bij grote campings hoe men besmetting met legionella voorkwám. Het grootste deel van de campinghouders wist van de risico s. Alleen hadden ze vooral aandacht voor het warmwatersysteem, terwijl de bacterie ook in koud water kan zitten. Slechts de helft van de campinghouders had de risico s onderzocht en voor de hand liggende maatregelen genomen. Al met al was er dus nog niet genoeg gebeurd. Een aantal verantwoordelijke gemeenten heeft niet voldoende toezicht gehouden en niet genoeg voorlichting gegeven. De VROM-Inspectie heeft die gemeenten gevraagd om snel actie te ondernemen. < Grote ontploffing! Bij een gasflessenproductie- en opslagbedrijf vond een grote ontploffing plaats met een tankauto met lachgas waarbij enkele gewonden vielen. De VROM- Inspectie stelde een onderzoek in. In samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werd de verleende milieuvergunning beoordeeld; het bleek dat deze niet adequaat was. De gemeente ontdekte zelf dat het bedrijf volgens het bestemmingsplan op de huidige locatie niet gevestigd mag zijn. Bij nader onderzoek werd vastgesteld dat de laatste tien jaar ten onrechte en dus onrechtmatig bouwvergunningen zijn verleend voor uitbreidingen van het bedrijf. De VROM-Inspectie wijst de gemeente er ook op dat met een verzoek tot vrijstelling van het bestemmingsplan voor dit bedrijf met deze huidige opslag, op deze locatie niet zal worden ingestemd. De gemeente erkende de ernst van de situatie en stelde een onderzoek in, uitgevoerd door TNO, om de risicocontour rondom het bedrijf vast te stellen. Daaruit bleek dat de risicocontour rondom het bedrijf 140 meter is. Echter binnen deze contour zijn twee scholen gevestigd. Vervolgens waren er drie opties: het bedrijf aanpassen aan de omgeving, de omgeving aanpassen aan het bedrijf of het bedrijf verplaatsen. Het bedrijf wordt verplaatst!

9 08

10 09 Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de nota s Ruimte maken, ruimte delen. Vijfde Nota over de Ruimtelijke Ordening 2000/2020, Mensen wensen wonen. Wonen in de 21e eeuw, Een wereld en een wil. Vierde Nationaal Milieubeleidsplan. Observeren, signaleren en informeren De inspecteurs van de VROM-Inspectie zijn de ogen en oren van VROM. Door hun permanente aanwezigheid in hun regio s vergaren ze tijdens hun werk veel informatie over ontwikkelingen, activiteiten en plannen op regionaal en provinciaal niveau. Deze informatie gebruikt de VROM-Inspectie voor de verbetering van de handhaving. Waar nodig en zinvol wordt de informatie ook doorgespeeld naar de beleidsmakers bij VROM om te gebruiken voor hun beleidsvoorbereiding en -ontwikkeling. Opsporing Dit is de taak van de VROM Inlichtingen- en Opsporingsdienst (VROM-IOD). Deze dienst onderzoekt onder gezag van het Openbaar Ministerie strafbare feiten op het gebied van ruimte, wonen en milieu. Dan gaat het bijvoorbeeld over fraude met bouw- en energiesubsidies. Of zware milieuovertredingen. Neem bijvoorbeeld de vuurwerkramp in Enschede, een grote brand bij een opslagbedrijf van chemisch afval of de dumping van vervuild slib. Vaak wordt in de opsporing samengewerkt met organisaties als de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) van de Belastingdienst, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Algemene Inspectie Dienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, de rijksrecherche en de politie. Maar ook met collega s in het buitenland, ondersteund door de internationale politieorganisatie Interpol. < Welk afval mag hij nu vervoeren? Afval kan gevaarlijk of vervuilend zijn. Daarom mag niemand het zomaar vervoeren, en zeker niet de grens over. Voor dat vervoer is een vergunning nodig. Dat is vastgelegd in de Europese Verordening voor Overbrenging van Afvalstoffen (EVOA). Bij die verordening horen drie lijsten: een rode, een oranje en een groene lijst. Of en hoe iemand een vergunning krijgt om een bepaalde stof te vervoeren hangt af van de lijst waar de stof op staat. En van de regels in de landen die bij het transport betrokken zijn. De VROM-Inspectie controleert of de betreffende afvalstoffen wel getransporteerd mogen worden en ziet erop toe dat het transport van afvalstoffen volgens de regels gebeurt. Dat lijkt dus een duidelijke zaak. Alleen is het systeem ingewikkeld. Soms maakt de vergunning niet voldoende duidelijk welke stof de transporteur nu wel of niet mag vervoeren. Of hoeveel er van die stof precies in het afval mag zitten. Komt de inspecteur dit tegen dan wordt actie ondernomen om duidelijkere richtlijnen op te stellen. < Directeur misbruikt positie De directeur van een woningcorporatie werd verdacht van omkoping. De VROM-IOD vermoedde dat hij zijn eigen huis uitgebreid had laten verbouwen door bevriende aannemers op kosten van de corporatie. In samenwerking met de FIOD en de politie doorzocht de Inspectie huizen en kantoren en arresteerde zij enkele verdachten.

11 10 Hoe voert de VROM-Inspectie haar taken uit? Soms ontstaat gevaar voor onze gezondheid of onze veiligheid. Soms ook gebeurt er iets dat het milieu ernstig schaadt. In zulke gevallen hebben bedrijven zich vaak niet aan de regels voor ruimte, wonen en milieu gehouden. En hebben gemeenten, provincies of waterschappen dat onvoldoende in de gaten gehad. De VROM-Inspectie kan dan ingrijpen. Ze kan bijvoorbeeld een dwangsom opleggen, bezwaar maken tegen een beslissing of een proces-verbaal opmaken. Wanneer ruimtelijke plannen van een gemeente of een provincie niet in de haak zijn, kan de minister van VROM ze dwingen om zulke plannen aan te passen. En als een bedrijf de veiligheid of de gezondheid ernstig in gevaar brengt, kan de VROM-Inspectie het stilleggen of zelfs sluiten. Zo wordt de kans op ongelukken zo klein mogelijk gemaakt. En blijft het in Nederland veiliger, gezonder en groener. De VROM-Inspectie werkt niet in haar eentje. Vaak werkt ze intensief samen met andere Inspecties, zoals de Arbeidsinspectie en de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Andere belangrijke partners zijn politie, douane, marechaussee, Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut. En ook gemeenten, provincies en waterschappen. Verder onderhoudt de VROM-Inspectie nauwe banden met collega s in het buitenland. Zo is de Inspectie intensief betrokken bij internationale netwerken voor handhaving op het gebied van VROM. Bijvoorbeeld een Europees netwerk voor de handhaving en uitvoering van milieuregels (IMPEL). Zulke netwerken zijn belangrijk om de internationale handhaving van wetten en regels te verbeteren. Bijvoorbeeld de regels voor producten en stoffen, en voor internationale afvaltransporten. In de huidige Europese Unie én in de nieuwe EU-lidstaten. Tenslotte steekt de VROM-Inspectie veel energie in een wereldwijd netwerk voor handhaving. Samen met collega s uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Canada, en uit internationale organisaties zoals de Organisatie voor Europese Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de Verenigde Naties.

12 11 < Giftig speelgoed vernietigd Het giftige cadmium is nog steeds een populaire kleurstof en stabilisator. Maar er zijn prima veilige alternatieven voor. Toch ontdekte de VROM-Inspectie bij een controle dat er veel te veel cadmium zat in de kabels van een enorme partij spelcomputers. Daarom verbood de Inspectie de verkoop van deze spelcomputers, die samen ruim 200 miljoen euro waard waren. Hierop vernietigde de fabrikant alle gifkabels en verving ze door schone kabels. En het bedrijf heeft zijn lesje geleerd: het maakt voortaan alleen nog maar kabels zonder cadmium. Resultaat: wereldwijd 1,1 miljoen kilo minder cadmium in kinderhanden én in het milieu.

13 12 Wat heeft u aan de VROM-Inspectie? Wie een probleem veroorzaakt moet zijn best doen om het weer op te lossen. Soms gebeurt dat pas laat, half of helemaal niet. Wie merkt dat zoiets gebeurt op het gebied van ruimte, wonen en milieu, kan aankloppen bij de VROM- Inspectie. Veel mensen weten de Inspectie nu al te vinden, met de meest uiteenlopende problemen. Een verontruste burger schreef dat ze zich veel zorgen maakte over de veiligheid van de kernreactor in Petten. Een bewonersorganisatie riep de hulp in van de Inspectie bij haar verzet tegen nieuwbouwplannen van een gemeente. En een consumentenorganisatie vroeg om strengere regels voor de veiligheid van speelgoed. Ook worden regelmatig meldingen ontvangen van zogenoemde hoofdpijnbedrijven. Deze bezorgen steeds weer terugkerende overlast, klachten en maatschappelijke onrust. Als de VROM-Inspectie zo n melding of klacht krijgt, pakt ze hem altijd op. Bij een aantal problemen kan de Inspectie vervolgens zelf actie ondernemen. Handhaaft een gemeente een vergunning bijvoorbeeld niet goed, dan kan de VROM-Inspectie die gemeente daarop aanspreken. Het oplossen van problemen rondom de zogenoemde hoofdpijnbedrijven is vaak niet van de ene op de andere dag te realiseren. De VROM-Inspectie ziet erop toe dat bevoegde instanties in deze heldere en juiste keuzen maken. Bijvoorbeeld door verplaatsingsmogelijkheden van het bedrijf te onderzoeken, vergunningen aan te scherpen of het bedrijf te laten sluiten. Als de VROM-Inspectie niet de juiste instantie is om het probleem aan te pakken, dan verwijst zij de burger door naar het juiste loket. Omgekeerd krijgt de VROM-Inspectie ook klachten doorgespeeld van andere instanties. Lokaal Signaal Burgers kunnen via verschillende kanalen bij de VROM- Inspectie aankloppen. Niet alleen per telefoon of brief, maar ook via Lokaal Signaal. Dat is het loket van de VROM-Inspectie op het internet, te vinden op Op de pagina s van Lokaal Signaal staan formulieren waarop informatie over de klacht kan worden ingevuld. Een brief sturen aan Lokaal Signaal kan ook: Ministerie van VROM Lokaal Signaal Interne postcode (IPC) 120 Postbus 20951, 2500 EZ Den Haag

14 13

15 14

16 15 Hoe zit de VROM-Inspectie in elkaar? In dit deel van de brochure beschrijven we de onderdelen van de VROM-Inspectie. De adressen van de onderdelen staan vermeld aan het einde van deze brochure. > Eén loket voor alle VROM-zaken Sinds 1 januari 2002 zijn drie vroegere Inspecties voor volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu samengebracht in de VROM-Inspectie. Ook de Kernfysische Dienst en de Dienst Recherchezaken zijn toen bij de VROM-Inspectie ondergebracht. Wel zo duidelijk voor de bedrijven en overheden die met de Inspectie te maken hebben. Zij kunnen nu voor veel zaken terecht bij één loket. Bovendien kan de VROM-Inspectie nu alle wetten en regels op het gebied van ruimte, wonen en milieu in samenhang handhaven. Die handhaving wordt daardoor efficiënter en effectiever. Waardoor onze veiligheid en gezondheid er uiteindelijk alleen maar op vooruit gaan. > Onafhankelijk toezicht De VROM-Inspectie is een onafhankelijk onderdeel van het ministerie van VROM. Het hoofd van de Inspectie, de inspecteurgeneraal, heeft een rechtstreekse lijn met de minister van VROM. Dat maakt de verhoudingen helder. Het ministerie maakt de plannen, wetten en regels en de Inspectie controleert of ze worden uitgevoerd en nageleefd. En of alle plannen, wetten en regels in de praktijk wel net zo uitpakken als men in Den Haag verwacht. Vijf regiovestigingen Veel van het werk van de VROM-Inspectie wordt gedaan vanuit vijf regiovestigingen in Groningen, Arnhem, Haarlem, Rotterdam en Eindhoven. Vanuit de vijf kantoren waken de VROM-inspecteurs over de gezondheid en veiligheid in hun regio. Daarbij werken ze vaak nauw samen met collega s uit andere regio s. Bijvoorbeeld bij het maken van een snelle landelijke scan van een bepaalde groep bedrijven bijvoorbeeld stomerijen, LPG-tankstations of campings. Iedere regiovestiging heeft een afdeling bedrijven en een afdeling overheden. De afdeling bedrijven is telkens verdeeld in afdelingen voor afval, stoffen & producten en veiligheid & risico s. De afdeling overheden valt uiteen in afdelingen voor alle provincies die horen bij het werkterrein van de regiovestiging. Aan het hoofd van iedere vestiging staat een regionaal inspecteur. Iedere regiovestiging heeft zijn eigen bedrijfsbureau, dat de professionele ondersteuning voor de Inspecteurs in de regio verzorgt. Voor veel mensen zijn de regiovestigingen het eerste aanspreekpunt als er iets in hun omgeving mis is. De vestigingen krijgen vaak signalen, klachten en informatie over probleemsituaties. Ook als VROM niet verantwoordelijk is voor het probleem, zal de VROM-Inspectie altijd bekijken of ingrijpen nodig is. Zonodig zal zij dan andere overheden vragen om in actie te komen. Kernfysische Dienst In Nederland mag geen kernreactorongeluk gebeuren. Daarom ziet een onderdeel van de VROM-Inspectie, de Kernfysische Dienst (KFD), erop toe dat de kernreactorinstallaties technisch in orde en bij de tijd zijn. Daarbij wordt ook de veiligheidscultuur binnen de organisatie nauwlettend gevolgd. Om de vinger aan de pols te houden komen de inspecteurs regelmatig bij de installaties over de vloer. De inspecteurs werken nauw samen met collega s in het buitenland en met internationale organisaties, zoals het internationaal atoomagentschap (IAEA). Hiermee heeft men ook invloed op de vergroting van de veiligheid van de kernreactoren in Europa en in de nieuwe lidstaten van de Europese Unie. < Veilig werken met nucleaire technologie Bij de kernreactor in Petten, waar medische producten worden gemaakt, ontstond een probleem met de veiligheidscultuur. De veiligheid van de reactor was daarbij niet in het geding, maar toch werd de reactor enige tijd stilgelegd om de problemen goed te onderzoeken. De IAEA werd gevraagd dit te doen. Na het onderzoek van de IAEA en op grond van de eigen bevindingen van de KFD bleek inderdaad dat verbeteringen nodig en noodzakelijk waren. Voordat de vergunninghouder de reactor weer mocht starten moest worden voldaan aan een lijst van eisen. Als na een aantal weken zou blijken dat aan alle eisen was voldaan zou de reactor in bedrijf mogen. De KFD hield in de gaten of de afspraken blijvend werden nagekomen en de veiligheidscultuur daadwerkelijk verbeterde. Ook nieuwe signalen over de veiligheid van de reactor worden serieus onderzocht. Als immers blijkt dat de veiligheid op een of andere manier in het geding komt, moeten corrigerende maatregelen worden getroffen. Zo waakt de KFD door eigen onderzoek en door het alert reageren op berichten van buiten over het veilig omgaan met nucleaire technologie.

17 16

18 17 VROM Inlichtingen- en Opsporingsdienst Als personen met opzet de VROM-regels hebben overtreden, dan is dat mogelijk geen overtreding meer, maar een misdrijf. Vaak gaat zo n misdrijf samen met andere strafbare feiten, zoals fraude, omkoping en oplichting. En het speelt zich vaak af in meerdere regio s of zelfs in meerdere landen. Voor het aanpakken van zo n misdrijf is meestal een combinatie nodig van recherchewerk en technische, juridische en financiële kennis. Als dit soort zaken aan het licht komt, maakt de VROM-IOD proces-verbaal op en begint ze een opsporingsonderzoek. De dienst onderzoekt wat er is gebeurd en verzamelt bewijs voor de vermoedelijke misdrijven. Bij voldoende bewijs gaat het Openbaar Ministerie over tot strafvervolging. Stafafdeling Crisismanagement Deze afdeling coördineert het crisismanagement op het gebied van ruimte, wonen en milieu namens alle onderdelen van VROM. Ook adviseert ze betrokken instanties bij milieu-incidenten en draagt zorg voor milieumetingen. Ze wordt daarbij omringd door een netwerk van deskundigen, waaronder het Beleidsondersteunend Team milieu-incidenten, dat adviseert over de afhandeling en nazorg van ongevallen met gevaarlijke stoffen. Een melding van een incident komt binnen bij het Meldpunt VROM. Dit meldpunt is 24 uur per dag bereikbaar en valt onder genoemde afdeling. Afhankelijk van de ernst van de melding worden betrokken instanties ingeschakeld of wordt het Departementaal Coördinatiecentrum (DCC) in werking gesteld. Dit centrum doet bij de afhandeling van een calamiteit dienst als centraal informatiepunt voor de departementsleiding, maar ook voor andere overheden en bedrijven. Hier worden technische gegevens en meetgegevens verzameld die nodig zijn om de juiste besluiten te kunnen nemen en de bevolking goed voor te lichten. Voor metingen kan gebruik worden gemaakt van de meetwagens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bij grootschalige calamiteiten ondersteunt het DCC het Nationaal Coördinatie Centrum en het Nationaal Voorlichtingscentrum, beide vallend onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. Beleidsondersteunende diensten en directies Handhaven kan de VROM-Inspectie alleen goed doen met professionele en efficiënte ondersteuning van vakdeskundigen, juristen, financiële en administratieve specialisten, personeel en organisatiedeskundigen, communicatiedeskundigen, accountants en auditors, ICT ers, documentaire-informatiespecialisten en facilitaire dienstverleners. Deze deskundigen werken zowel bij het hoofdkantoor van de VROM-Inspectie in Den Haag als bij de regiovestigingen. Op het hoofdkantoor ontwikkelt men onder andere strategieën bijvoorbeeld om slimmer te handhaven. Draagt men zorg voor een goede afstemming tussen het VROM-beleid en de handhaving daarvan. Een belangrijke taak is het verzamelen van gegevens over de prestaties van gemeenten, provincies en waterschappen op het gebied van ruimte, wonen en milieu. Maar ook over de uitstoot van vervuilende stoffen door bedrijven. Deze zogenoemde emissiegegevens worden verzameld en kunnen door iedereen geraadpleegd worden via internet. Ook worden vanuit het hoofdkantoor twee meldpunten ondersteund. Bij het Landelijk Meld- en Informatiepunt Vuurwerk (LMIP), telefoon (070) , moeten vuurwerkbedrijven meldingen doen over de in- en verkoop en het afsteken van vuurwerk. De Meldkamer van de VROM-Inspectie is er voor meldingen over afval, internationale afvaltransporten en milieugevaarlijke stoffen. Het telefoonnummer is (070) Tot slot houdt men zich bezig met het bewaken van de relatie tussen het politieke en ambtelijke werk, met financiën en control, met personeel en organisatie en met strategisch informatiemanagement. Het Meldpunt VROM is bereikbaar op telefoon (070)

19 18

20 19 VROM-Inspectie in het kort Het organogram van de VROM-Inspectie Om leven en werken in Nederland veilig en gezond te houden, moeten burgers en bedrijven zich aan de regels houden. Doen ze dat niet, dan handhaaft de VROM-Inspectie. Dat betekent bijvoorbeeld een waarschuwing, boete of strafrechtelijke vervolging. De VROM-Inspectie spreekt burgers, overheden en bedrijven aan op hun eigen verantwoordelijkheid. De burger staat centraal: via het internet, diverse telefonische meldpunten en de regiokantoren kunnen burgers ongewenste situaties gemakkelijk melden bij de VROM-Inspectie. Gemeenten en provincies moeten zorgen dat de regels op VROM-gebied, waarvoor zij verantwoordelijk zijn, goed worden nageleefd. Ook moeten ze zorgen dat hun besluiten op één lijn liggen met het vastgestelde beleid van VROM. Daarop houdt de VROM-Inspectie toezicht. Als ogen en oren van VROM zien de inspecteurs ook dagelijks hoe wetten en regels in de praktijk uitpakken. Met die informatie kunnen ze adviezen geven over bijvoorbeeld vereenvoudiging, vermindering of aanscherping van beleid en regelgeving. Tenslotte handhaaft de VROM-Inspectie de Europese wetten en regels in Nederland. Bij de handhaving werkt ze nauw samen met andere Inspecties in Nederland, in Europa en wereldwijd. Minister Staatssecretaris Secretaris-Generaal Inspecteur-Generaal Plv. Inspecteur-Generaal Stafbureau Inspecteur-Generaal Directie Bestuurszaken Directie Bedrijfsvoering Stafafdeling Crisismanagement Regio Noord (Groningen) Regio Oost (Arnhem) Regio Noord-West (Haarlem) Regio Zuid-West (Rotterdam) Regio Zuid (Eindhoven) Kernfysische Dienst VROM Inlichtingen- en Opsporingsdienst

21 20 Waar vindt u meer informatie? Voor extra informatie kunt u contact opnemen met één van de regiovestigingen of een centrale afdeling. De adressen en telefoonnummers staan hieronder. Actuele informatie is ook te vinden op de website van VROM: Er is ook een internationale VROM-site: VROM-Inspectie Regio Noord (provincies Groningen, Friesland en Drenthe) Cascadeplein 10 Postbus RM Groningen Tel: (050) Fax: (050) VROM-Inspectie Regio Oost (provincies Gelderland en Overijssel) Pels Rijckenstraat 1 Postbus AC Arnhem Tel: (026) Fax: (026) VROM-Inspectie Regio Noord- West (provincies Noord- Holland, Utrecht en Flevoland) Kennemerplein 6-8 Postbus BA Haarlem Tel: (023) Fax: (023) VROM-Inspectie Regio Zuid- West (provincies Zuid-Holland en Zeeland) Weena 723 Postbus GA Rotterdam Tel: (010) Fax: (010) VROM-Inspectie Regio Zuid (provincies Noord-Brabant en Limburg) Schimmelt 28 Postbus AW Eindhoven Tel: (040) Fax: (040) Verhuist per 1 mei 2003 naar: Kennedyplein 7-13 Gebouw B-1 Eindhoven VROM-Inspectie Algemene Leiding Rijnstraat 8 Postbus / IPC BD Den Haag Stafbureau inspecteur-generaal IPC 510 Tel: (070) Fax: (070) Directie Bestuurszaken IPC 530 Tel: (070) Fax: (070) Directie Bedrijfsvoering IPC 540 Tel: (070) Fax: (070) Kernfysische Dienst IPC 560 Tel: (070) Fax: (070) Stafafdeling Crisismanagement IPC 550 Tel: (070) Fax: (070) VROM Inlichtingen- en Opsporingsdienst IPC 570 Tel: (070) Fax: (070) Colofon Fotografie: René van der Hulst, Tineke Dijkstra, Herbert Wiggerman, Suzanne van der Kerk, Louise Verbree Tekst: Jaap Rodenburg, Groenvoer Milieucommunicatie, Utrecht Januari 2003

Crisismanagement. De VROM-Inspectie adviseert, faciliteert en coördineert

Crisismanagement. De VROM-Inspectie adviseert, faciliteert en coördineert Crisismanagement De VROM-Inspectie adviseert, faciliteert en coördineert Crisismanagement De VROM-Inspectie adviseert, faciliteert en coördineert 02 03 Deskundig ingrijpen bij calamiteiten Het Ministerie

Nadere informatie

Vuurwerk en veiligheid

Vuurwerk en veiligheid Vuurwerk en veiligheid Colofon Uitgave: Provincie Limburg Postbus 5700 6202 MA Maastricht Tel.: +31 (0)43 389 99 99 Fax: +31 (0)43 389 80 99 E-mail: postbus@prvlimburg.nl Internet: www.limburg.nl Limburglaan

Nadere informatie

Nucleaire veiligheid. De VROM-Inspectie houdt toezicht en controleert

Nucleaire veiligheid. De VROM-Inspectie houdt toezicht en controleert Nucleaire veiligheid De VROM-Inspectie houdt toezicht en controleert Nucleaire veiligheid De VROM-Inspectie houdt toezicht en controleert 02 03 Toezicht voor de veiligheid van burgers Nucleaire ongelukken

Nadere informatie

Landelijk toezicht op kinderopvang in 2008

Landelijk toezicht op kinderopvang in 2008 Landelijk toezicht op kinderopvang in 2008 Landelijk toezicht op kinderopvang in 2008 In Nederland gelden hoge eisen voor kinderopvang. We willen dat kinderen gezond en veilig kunnen leren, spelen, slapen

Nadere informatie

Handhavingsverzoek. Wat kunt u doen als u overlast ervaart van een bedrijf?

Handhavingsverzoek. Wat kunt u doen als u overlast ervaart van een bedrijf? Wat kunt u doen als u overlast ervaart van een bedrijf? Wat kunt u doen als u overlast ervaart van een bedrijf? Wanneer u overlast heeft van een bedrijf, dan kunt u op een aantal manieren actie ondernemen.

Nadere informatie

Meldpunt Integriteit Woningcorporaties

Meldpunt Integriteit Woningcorporaties Meldpunt Integriteit Woningcorporaties Meld fraude bij het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties 02 Meldpunt Integriteit Woningcorporaties Fraude meldt u bij het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties

Nadere informatie

Provincie Friesland Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden

Provincie Friesland Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden Overzicht van contactpersonen bij: Provincie en Plusregio COA, team plaatsing Decentraal COA, contactpersonen bestuurlijke contacten COA, medewerkers helpdesk, ambtelijke contacten en servicelijn Ministerie

Nadere informatie

Ernstige arbeidsongevallen

Ernstige arbeidsongevallen Ernstige arbeidsongevallen Meld ze bij de Arbeidsinspectie Ernstige arbeidsongevallen Na een ernstig arbeidsongeval heerst meestal grote verslagenheid in een bedrijf. Op zo n moment wordt men zich er weer

Nadere informatie

Vraag 1 Hoe rijmt u de constatering dat de naleving op peil is met de gesignaleerde tekortkomingen die u verderop in de brief beschrijft?

Vraag 1 Hoe rijmt u de constatering dat de naleving op peil is met de gesignaleerde tekortkomingen die u verderop in de brief beschrijft? VROM verandert en krijgt een nieuwe huisstijl. Kijk voor meer informatie op www.vrom.nl > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018

Nadere informatie

Controle en toezicht op kwaliteit en beheer van collectieve leidingwaterinstallaties

Controle en toezicht op kwaliteit en beheer van collectieve leidingwaterinstallaties Controle en toezicht op kwaliteit en beheer van collectieve leidingwaterinstallaties Bent u eigenaar of beheerder van een leidingwaterinstallatie of bent u verbruiker (klant) van het waterbedrijf? Dan

Nadere informatie

Toolbox-meeting Arbeidsinspectie en handhaving

Toolbox-meeting Arbeidsinspectie en handhaving Toolbox-meeting Arbeidsinspectie en handhaving Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Voor toezicht op de naleving van onder andere de Arbeidsomstandighedenwetgeving

Nadere informatie

PROTOCOL ERNSTIGE OF DODELIJKE ONGEVALLEN

PROTOCOL ERNSTIGE OF DODELIJKE ONGEVALLEN PROTOCOL ERNSTIGE OF DODELIJKE ONGEVALLEN juni 2005 NVRD POSTBUS 1218 6801 BE ARNHEM TEL. 026-3771 333 FAX. 026-4450 155 E-MAIL POST@NVRD.NL WEBSITE WWW.NVRD.NL - blz. 2 - Acties die genomen dienen te

Nadere informatie

BELEIDSNOTA CONSUMENTENVUURWERK WORMERLAND

BELEIDSNOTA CONSUMENTENVUURWERK WORMERLAND BELEIDSNOTA CONSUMENTENVUURWERK WORMERLAND September 2011-1 - Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Doel 3 Verhouding met de APV en het Vuurwerkbesluit 4 Argumentatie 5 Beleidsregels 6 Vaststelling, citeertitel

Nadere informatie

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze bij de Arbeidsinspectie

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze bij de Arbeidsinspectie Meldingsplichtige arbeidsongevallen Meld ze bij de Arbeidsinspectie Meldingsplichtige arbeidsongevallen Na een (ernstig) arbeidsongeval heerst meestal grote verslagenheid in een bedrijf. Op zo n moment

Nadere informatie

IDENTI FICATIE PLICHT

IDENTI FICATIE PLICHT IDENTI FICATIE PLICHT INHOUD 1 01 IEDEREEN MOET ZICH KUNNEN IDENTIFICEREN VANAF 1 JANUARI 2005 3 ZORG DAT U ALTIJD EEN GELDIG IDENTITEITSBEWIJS BIJ U HEBT 3 WIE MAG U NAAR UW IDENTITEITSBEWIJS VRAGEN?

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Continu veiliger

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Continu veiliger Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Continu veiliger Continu veiliger De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) ziet er op toe dat de nucleaire veiligheid en

Nadere informatie

Hokken en Keten. 23 maart 2007

Hokken en Keten. 23 maart 2007 23 maart 2007 Programma De VWA Werkterrein Organisatiestructuur Alcoholcontroles binnen de VWA Wat heeft de VWA gedaan? Wat zijn de resultaten? Wat gaat de VWA in 2007 doen? Werkterrein VWA Voedselveiligheid

Nadere informatie

Datum 4 december 2015 Betreft Beantwoording van vragen over misstanden in de nertsenhouderij en massale uitbreidingen door nertsenhouders

Datum 4 december 2015 Betreft Beantwoording van vragen over misstanden in de nertsenhouderij en massale uitbreidingen door nertsenhouders > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Agro en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

llll IIIIIIIIII IIIII llil IIII

llll IIIIIIIIII IIIII llil IIII Öl O 9 2i (LU 19 PvdA t.a.v. De heer Luijendijk p/a Raadsgriffier Maassluis Postbus 55 3140 AB Maassluis T 14 010 E gemeente@maassluis.nl I www.maassluis.nl uw kenmerk ons kenmerk contactpersoon onderwerp

Nadere informatie

Eerste ervaringen met Kwalibo

Eerste ervaringen met Kwalibo Eerste ervaringen met Kwalibo Platform Toezicht Bodem 22 november 2007 Martin Keve VROM-Inspectie, Directie Bestuurszaken Opbouw presentatie Wie is waarvoor bevoegd? Taken Inspecties Eerste ervaringen

Nadere informatie

Een boete van de Arbeidsinspectie, hoe gaat dit in zijn werk?

Een boete van de Arbeidsinspectie, hoe gaat dit in zijn werk? Een boete van de Arbeidsinspectie, hoe gaat dit in zijn werk? 1 Vooraf De Arbeidsinspectie heeft een inspectie of onderzoek bij u uitgevoerd. Daarbij heeft de inspecteur een overtreding van één of meer

Nadere informatie

T 030 659 55 50 F 030 659 56 55 E info@vhg.org I www.vhg.org

T 030 659 55 50 F 030 659 56 55 E info@vhg.org I www.vhg.org Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) De Molen 30, 3994 DB Houten Postbus 1010, 3990 CA Houten T 030 659 55 50 F 030 659 56 55 E info@vhg.org I www.vhg.org Een arbeidsongeval! Wat nu? Wilt

Nadere informatie

Heeft u een klacht? Meld het bij de Arbeidsinspectie

Heeft u een klacht? Meld het bij de Arbeidsinspectie Heeft u een klacht? Meld het bij de Arbeidsinspectie Heeft u een klacht? 1 Heeft u een klacht? Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontwikkelt beleid op het terrein van arbeid en inkomen.

Nadere informatie

Veiligheid. voor alles

Veiligheid. voor alles Veiligheid voor alles Voor BASF Nederland, locatie De Meern betekent veiligheid: alles in het werk stellen om te voorkomen dat er iets mis gaat. In deze brochure leest u hoe we dat doen. Veiligheid is

Nadere informatie

D66-notitie. Veiliger omgaan met Chemie

D66-notitie. Veiliger omgaan met Chemie D66-notitie Veiliger omgaan met Chemie Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid Paul Breitbarth, Statenlid Zuid-Holland 20 juni 2013 Kansen, maar ook risico s Nederland kent een grote chemische industrie

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP. DATUM 3 februari 2010 KOPIE AAN J. Spijkerman BIJLAGE. REGISTRATIENUMMER 107967 Geachte raadsleden, Burgemeester en

Nadere informatie

De werkafspraken hebben vooralsnog alleen betrekking op geneesmiddelenreclame in de zin van hoofdstuk 9 van de Geneesmiddelenwet.

De werkafspraken hebben vooralsnog alleen betrekking op geneesmiddelenreclame in de zin van hoofdstuk 9 van de Geneesmiddelenwet. Werkafspraken tussen de Inspectie voor de Gezondheidszorg (inspectie), de stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) en de Keuringsraad Openbare Aanprijzing Geneesmiddelen (KOAG) over de wijze van samenwerking

Nadere informatie

Wat doet de Inspectie SZW?

Wat doet de Inspectie SZW? Wat doet de Inspectie SZW? De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen 2 Wat doet de Inspectie SZW? 1 Organisatie Meer effect met één Inspectie SZW

Nadere informatie

Graydon studie: Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven Q3 2015.

Graydon studie: Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven Q3 2015. Graydon studie: Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven. Inleiding Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. We hebben opnieuw een absoluut record te pakken sinds onze metingen begin 2002: het betaalgedrag

Nadere informatie

Asbestonderzoek bij scheepswerven en treinonderhoudsplaatsen deelproject asbestobjecten 2010. Datum 16 mei 2011 Status Definitief

Asbestonderzoek bij scheepswerven en treinonderhoudsplaatsen deelproject asbestobjecten 2010. Datum 16 mei 2011 Status Definitief Asbestonderzoek bij scheepswerven en treinonderhoudsplaatsen deelproject asbestobjecten 2010 Datum 16 mei 2011 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Milieugevaarlijke Stoffen Nieuwe

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36393 20 december 2013 Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu van 18 december 2013, nr. IENM/ILT-2013/74125,

Nadere informatie

Graydon studie. Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven Q2 2015.

Graydon studie. Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven Q2 2015. Graydon studie. Betaalgedrag Nederlands bedrijfsleven. Inleiding Het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven was nog nooit zo positief als tijdens het tweede kwartaal van 2015. Dat blijkt uit de

Nadere informatie

1 Kent u het bericht dat kerncentrale Doel is stilgelegd wegens een mogelijk defect? 1

1 Kent u het bericht dat kerncentrale Doel is stilgelegd wegens een mogelijk defect? 1 > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directoraat-generaal voor Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 30 2594 AV Den

Nadere informatie

Verkeersongeluk. Misdrijf. Calamiteit. Praktisch. Slachtofferhulp Nederland Veelzijdig deskundig

Verkeersongeluk. Misdrijf. Calamiteit. Praktisch. Slachtofferhulp Nederland Veelzijdig deskundig Misdrijf Verkeersongeluk Calamiteit Juridisch Emotioneel Praktisch Veelzijdig deskundig biedt juridische, praktische en emotionele hulp aan slachtoffers van een misdrijf, calamiteit of verkeersongeluk.

Nadere informatie

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER No. 2010/1571-05 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid; Gezien de aanvraag d.d. 20 juli 2010 van Philips Stralingsbeschermingsdienst

Nadere informatie

De Arbeidsinspectie in het kort. Een boete van de Arbeidsinspectie, hoe gaat dit in zijn werk?

De Arbeidsinspectie in het kort. Een boete van de Arbeidsinspectie, hoe gaat dit in zijn werk? De Arbeidsinspectie in het kort Een boete van de Arbeidsinspectie, hoe gaat dit in zijn werk? Vooraf De Arbeidsinspectie heeft een inspectie of onderzoek bij u uitgevoerd. Daarbij heeft de inspecteur een

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

OMGEVINGSDIENST ZUID-HOLLAND ZUID

OMGEVINGSDIENST ZUID-HOLLAND ZUID www.ozhz.nl De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid draagt bij aan een veilige, gezonde, duurzame en leefbare regio OZHZ is de organisatie die voor en namens de zeventien gemeenten en de provincie Zuid-Holland

Nadere informatie

Zó handhaven we in Laarbeek Regels, overtredingen en de gevolgen

Zó handhaven we in Laarbeek Regels, overtredingen en de gevolgen Zó handhaven we in Laarbeek Regels, overtredingen en de gevolgen Regels, overtredingen en de gevolgen De overheid heeft regels gemaakt om de omgeving waarin we wonen, werken en recreëren zo schoon, mooi

Nadere informatie

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze bij de Arbeidsinspectie

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze bij de Arbeidsinspectie Meldingsplichtige arbeidsongevallen Meld ze bij de Arbeidsinspectie 1 Meldingsplichtige arbeidsongevallen Na een (ernstig) arbeidsongeval heerst meestal grote verslagenheid in een bedrijf. Op zo n moment

Nadere informatie

VUURWERKBESLUIT. Beschikking. Ontbrandingstoestemming Vuurwerkbesluit. : Parkeerplaats Tijmweg te Nijverdal

VUURWERKBESLUIT. Beschikking. Ontbrandingstoestemming Vuurwerkbesluit. : Parkeerplaats Tijmweg te Nijverdal VUURWERKBESLUIT Ontbrandingstoestemming Vuurwerkbesluit Beschikking Aanvrager Aangevraagde activiteiten Locatie Datum evenement : 27 december 2011 Datum beschikking : 20 september 2011 Kenmerk beschikking

Nadere informatie

Nazorg brandveiligheid Sociale Werkvoorziening

Nazorg brandveiligheid Sociale Werkvoorziening Nazorg brandveiligheid Sociale Werkvoorziening Nazorg brandveiligheid Sociale Werkvoorziening Handreiking Woonwagens 1 2 Handreiking Woonwagens Inhoud 1 Inleiding 04 1.1 Algemeen 04 1.2 Goede constructieve

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B. Canton (PvdD) (d.d. 11 september 2018) Nummer 3441

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B. Canton (PvdD) (d.d. 11 september 2018) Nummer 3441 van Gedeputeerde Staten op vragen van B. Canton (PvdD) (d.d. 11 september 2018) Nummer 3441 Onderwerp Baggerdepot en weg Westvoorne & Hellevoetsluis Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting Hellevoetsluis

Nadere informatie

Wat doet de Inspectie SZW?

Wat doet de Inspectie SZW? Wat doet de Inspectie SZW? 2 Wat doet de Inspectie SZW? 1 Organisatie Nieuwe Inspectie SZW per 1 januari 2012 Op 1 januari 2012 is de Inspectie SZW van start gegaan. De Inspectie SZW voegt de organisaties

Nadere informatie

Jaarprogramma Milieu 2015 Gemeente Gouda

Jaarprogramma Milieu 2015 Gemeente Gouda Jaarprogramma Milieu 2015 Gemeente Gouda Omgevingsdienst Midden-Holland Jaarprogramma Milieu 2015 Gouda 2 van 15 Versienummer: 1.0 Datum: 14 oktober 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Omgevingsdienst

Nadere informatie

Vuurwerk tijdens de jaarwisseling van 2012/2013

Vuurwerk tijdens de jaarwisseling van 2012/2013 Vuurwerk tijdens de jaarwisseling van 2012/2013 Samenvatting De luchtverontreiniging door vuurwerk is op 1 januari 2013 beperkt gebleven. Alleen in het eerste uur na de jaarwisseling zijn hoge concentraties

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen van de PVV Statenfractie Noord-Brabant aan het college van GS inzake inzake problemen bij de Kerncentrale

Nadere informatie

Organisatiestructuur

Organisatiestructuur Organisatiestructuur AOb Organisatiestructuur 1. Inleiding Iedereen die bij de AOb actief is, in de werkorganisatie en in de vereniging, realiseert zich dat de AOb bestaat vanwege de leden. We zijn een

Nadere informatie

Onderzoek in het kader van de 100 ste editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Nienke Lammertink en Koen Breedveld

Onderzoek in het kader van de 100 ste editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. Nienke Lammertink en Koen Breedveld NEDERLANDERS OVER DE VIERDAAGSE Onderzoek in het kader van de 100 ste editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen Nienke Lammertink en Koen Breedveld Mei 2016 1 Nederlanders over de

Nadere informatie

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID AI/CK/B/KEW No. 2003/33187 DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Mede namens de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

ILIEUHANDHAVING. Wat hebt u eraan? Milieuvervuiling stopt niet bij de grens

ILIEUHANDHAVING. Wat hebt u eraan? Milieuvervuiling stopt niet bij de grens ILIEUHANDHAVING Wat hebt u eraan? Milieuvervuiling stopt niet bij de grens Daarom hebben de EU-landen samen maatregelen goedgekeurd om de gezondheid van de burgers en het milieu te beschermen Dankzij de

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) Continu veiliger

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) Continu veiliger Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) Continu veiliger Continu veiliger De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) ziet er op toe dat de nucleaire veiligheid

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving

Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Ministerie van Justitie Directoraat-Generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Directie Juridische en Operationele Aangelegenheden Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Wie bestuurt de provincie?

Wie bestuurt de provincie? Wie bestuurt de provincie? Nederland heeft twaalf provincies. En die provincies hebben allemaal hun eigen volksvertegenwoordigers en hun eigen bestuurders. De provincies staan tussen het Rijk en de gemeenten

Nadere informatie

Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Geachte Voorzitter, Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG Regio Zuid-West Groothandelsgebouw Weena 723, Ingang C, 1e etage Postbus 29036, 3001 GA Rotterdam Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG www.vrom.nl Beantwoording

Nadere informatie

Verantwoording CCV over 2014

Verantwoording CCV over 2014 Verantwoording CCV over 2014 Toelichting i) Jaarlijks voert de afdeling Toezicht van de NOvA namens alle dekens de centrale controle op de verordeningen (CCV) uit. In de CCV wordt teruggekeken naar het

Nadere informatie

Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl. Protocol voor opvang bij ernstige incidenten. Sint Clemensschool

Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl. Protocol voor opvang bij ernstige incidenten. Sint Clemensschool Molenstraat 25 8331 HP Steenwijk Tel/fax 0521-512820 directie@clemensschool.nl Protocol voor opvang bij ernstige incidenten Sint Clemensschool School Sint Clemensschool Bevoegd gezag Stichting Catent Bestuursnummer

Nadere informatie

VROM-Inspectie Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Gemeenteraad van Ijsselstein Postbus 26 3400 AA IjsselsteinUt GEMEENTEIJSSELSTEIN

VROM-Inspectie Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Gemeenteraad van Ijsselstein Postbus 26 3400 AA IjsselsteinUt GEMEENTEIJSSELSTEIN VRM-Inspectie Ministerie van Infrastructuur en Milieu > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag Gemeenteraad van Ijsselstein Postbus 26 3400 AA IjsselsteinUt RBG.NR.: GEMEENTEIJSSELSTEIN ING. 1 9 AUS.

Nadere informatie

Noord-Nederland Regionaal Informatie en Expertise Centrum

Noord-Nederland Regionaal Informatie en Expertise Centrum Noord-Nederland Regionaal Informatie en Expertise Centrum Postbus 107 9400 AC Assen T 088-1672790 ri ecnoord@groningen.politie_nl www.riec.nl Ons kenmerk RIECN2018ws100 Datum Betreft 5juni 2018 Informatie

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den haag

De voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den haag a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer Der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.minocw.nl

Nadere informatie

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Nr. 2010/0888-06 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de minister van Economische Zaken en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in overeenstemming

Nadere informatie

VUURWERKBESLUIT. Beschikking. Ontbrandingstoestemming Vuurwerkbesluit. : Hengelo - Houtmaatweg

VUURWERKBESLUIT. Beschikking. Ontbrandingstoestemming Vuurwerkbesluit. : Hengelo - Houtmaatweg VUURWERKBESLUIT Ontbrandingstoestemming Vuurwerkbesluit Beschikking Aanvrager Aangevraagde activiteiten Locatie Datum evenement : 9 december 2011 Datum beschikking : 26 oktober 2011 Kenmerk beschikking

Nadere informatie

U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan?

U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. Daarna hoort u

Nadere informatie

Milieu-incident? BOT-mi staat paraat! De BOT-mi instituten

Milieu-incident? BOT-mi staat paraat! De BOT-mi instituten Milieu-incident? BOT-mi staat paraat! De BOT-mi instituten Milieu-incident? BOT-mi staat paraat! De BOT-mi instituten 03 Bij calamiteiten met gevaarlijke stoffen is snel en deskundig advies essentieel.

Nadere informatie

INSPECTIEVIEW MILIEU

INSPECTIEVIEW MILIEU INSPECTIEVIEW MILIEU Programma Informatie-uitwisseling INSPECTIEVIEW MILIEU Milieuhandhaving OMGEVINGSWET HANDHAVEN SCHAKELDAG 2015 www.informatieuitwisselingmilieu.nl Inspectieview Milieu: Aanleiding

Nadere informatie

De Brzo-inspectie. Alle informatie over het gezamenlijke toezicht en de handhaving door de Inspectie SZW

De Brzo-inspectie. Alle informatie over het gezamenlijke toezicht en de handhaving door de Inspectie SZW De Brzo-inspectie Alle informatie over het gezamenlijke toezicht en de handhaving door de Inspectie SZW De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen

Nadere informatie

Wet en regelgeving ten aanzien van het transport van afval

Wet en regelgeving ten aanzien van het transport van afval Wet en regelgeving ten aanzien van het transport van afval door Mr M.J. van Dam Inleiding: 1 EVOA (Verordening EG) 1. EVOA (Verordening EG). rechtstreekse werking, maar: - de EVOA laat veel over aan nationale

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018. 2500 EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018. 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag DG Bestuur en Koninkrijksrelaties Directie Arbeidszaken Publieke Sector

Nadere informatie

Wanneer kan de Nationale ombudsman u helpen?

Wanneer kan de Nationale ombudsman u helpen? Wanneer kan de Nationale ombudsman u helpen? Problemen met de overheid? De Nationale ombudsman ondersteunt u graag. De overheid is er voor u. Maar soms ervaart u dat niet zo. Bijvoorbeeld als de procedures

Nadere informatie

3. Provinciale doelen in relatie tot het IPO-basisniveau groene handhaving

3. Provinciale doelen in relatie tot het IPO-basisniveau groene handhaving De private boa-werkgevers zijn een lobby gestart in de richting van het rijk, vooral voor de eerste vier punten en naar de provincie voor het vijfde punt. Uit het overleg met de werkgevers blijkt dat zij

Nadere informatie

Toelichting bij het Meldingsformulier Bodemverontreiniging

Toelichting bij het Meldingsformulier Bodemverontreiniging Toelichting bij het Meldingsformulier Bodemverontreiniging De gemeente Leiden is sinds 1 januari 2002 bevoegd gezag Wet bodembescherming (Wbb) voor haar eigen grondgebied. Deze taken zijn overgenomen van

Nadere informatie

Inspectie naar de actualiteit van de KEW vergunningen

Inspectie naar de actualiteit van de KEW vergunningen Projectplan KEW 2007 Inspectie naar de actualiteit van de KEW vergunningen Arbeidsinspectie, Den Haag Projectnummer A823 Status projectplan Definitief Inspectieonderwerp Ioniserende straling AI-bedrijfstak

Nadere informatie

Chronologisch feitenonderzoek

Chronologisch feitenonderzoek Chronologisch feitenonderzoek 1. Medio juni 2001 De heer De Jong van hogeschool Delta BV neemt telefonisch contact op met de financiële afdeling van de directie HBO naar aanleiding van het Hobeon onderzoek.

Nadere informatie

VUURWERKBESLUIT. Ontbrandingstoestemming Vuurwerkbesluit. : Hardenberg - Heemsermarsweg

VUURWERKBESLUIT. Ontbrandingstoestemming Vuurwerkbesluit. : Hardenberg - Heemsermarsweg VUURWERKBESLUIT Ontbrandingstoestemming Vuurwerkbesluit Beschikking Aanvrager Aangevraagde activiteiten Locatie Datum evenement : 30 juni 2012 Datum beschikking : 15 mei 2012 Kenmerk beschikking : 2012/0139507

Nadere informatie

Ontbrandingstoestemming Vuurwerkbesluit Beschikking

Ontbrandingstoestemming Vuurwerkbesluit Beschikking VUURWERKBESLUIT Ontbrandingstoestemming Vuurwerkbesluit Beschikking Aanvrager Aangevraagde activiteiten Locatie Datum evenement : 12 september 2015 Datum beschikking : 18 juni 2015 : Katan Vuurwerk : Vuurwerkevenement

Nadere informatie

Ontbrandingstoestemming Vuurwerkbesluit Beschikking

Ontbrandingstoestemming Vuurwerkbesluit Beschikking VUURWERKBESLUIT Ontbrandingstoestemming Vuurwerkbesluit Beschikking Aanvrager Aangevraagde activiteiten Locatie Datum evenement : 26 april 2014 Datum beschikking : 7 maart 2014 : Wagenvoort Vuurwerk B.V.

Nadere informatie

Vraag 1 Bent u bekend met de berichtgeving dat vervuilde grond illegaal is gebruikt onder Barneveldse nieuwbouwwijken? 1 2

Vraag 1 Bent u bekend met de berichtgeving dat vervuilde grond illegaal is gebruikt onder Barneveldse nieuwbouwwijken? 1 2 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

De indicatie voor de Sociale Werkvoorziening Informatie voor mensen met een arbeidshandicap

De indicatie voor de Sociale Werkvoorziening Informatie voor mensen met een arbeidshandicap De indicatie voor de Sociale Werkvoorziening Informatie voor mensen met een arbeidshandicap Werken in de Sociale Werkvoorziening Voor mensen met een beperking is een gewone baan soms niet mogelijk. Misschien

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG a 1 1 > Retouradres: Postbus 20901, 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGeneraal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 16 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070

Nadere informatie

Leeswijzer Wijkpanel Vlietzône - avond over overlast 23 juni 2010

Leeswijzer Wijkpanel Vlietzône - avond over overlast 23 juni 2010 Leeswijzer Wijkpanel Vlietzône - avond over overlast 23 juni 2010 Overlast? Melden bij het Meldpunt Overlast Meld overlast ALTIJD bij Meldpunt Overlast (MOL): telefoonnummer 14058. Klik hier als u meer

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid De Lange (VVD) over Nederlandse patiëntgegevens in Belgische gevangenis (2016Z01580).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid De Lange (VVD) over Nederlandse patiëntgegevens in Belgische gevangenis (2016Z01580). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze direct bij de Inspectie SZW

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze direct bij de Inspectie SZW Meldingsplichtige arbeidsongevallen Meld ze direct bij de Inspectie SZW De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen 2 Meldingsplichtige arbeidsongevallen

Nadere informatie

Resultaten 2009 juli 2009

Resultaten 2009 juli 2009 juli 2009 Resultaten 2009 Inleiding In de week van 8 tot en met 14 juni 2009 is in heel de provincie Gelderland de Gelderse handhavingsweek gehouden. Toezichthouders en handhavers van de provincie, gemeenten,

Nadere informatie

Onderzoek integriteit inhuur personeel bij woningcorporaties

Onderzoek integriteit inhuur personeel bij woningcorporaties Onderzoek integriteit inhuur personeel bij woningcorporaties Onderzoek integriteit inhuur personeel bij woningcorporaties Datum 1 november 2018 Uitgegeven door Inspectie Leefomgeving en Transport ILT/Autoriteit

Nadere informatie

Model afvalstoffenverordening VNG 2015. Wat kunt u als gemeente daarmee? Wat zit er in uw gereedschapskist?

Model afvalstoffenverordening VNG 2015. Wat kunt u als gemeente daarmee? Wat zit er in uw gereedschapskist? Model afvalstoffenverordening VNG 2015 Wat kunt u als gemeente daarmee? Wat zit er in uw gereedschapskist? Waarom regels door gemeente? Gemeente heeft plicht huishoudelijk afval inzamelen o.g.v. Wet milieubeheer

Nadere informatie

Samen sterk voor een milieuveilig Drenthe

Samen sterk voor een milieuveilig Drenthe Samen sterk voor een milieuveilig Drenthe Samen sterk voor een milieuveilig Drenthe De RUD is een afkorting van: Regionale Uitvoeringsdienst. Bij de RUD Drenthe werken 125 gespecialiseerde medewerkers

Nadere informatie

Overwegende, dat van bovengenoemde vergunning geen gebruik meer zal worden gemaakt;

Overwegende, dat van bovengenoemde vergunning geen gebruik meer zal worden gemaakt; Nr. 2009/2560-07 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de minister van Economische Zaken en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in overeenstemming

Nadere informatie

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 1: zwembaden en sauna's. Datum 25 september 2009 Status Definitief

Controleresultaten Legionellapreventie Cluster 1: zwembaden en sauna's. Datum 25 september 2009 Status Definitief Controleresultaten Legionellapreventie 2009 Cluster 1: zwembaden en sauna's Datum 25 september 2009 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Programma Schoon en Veilig water Rijnstraat

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 14 november 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 14 november 2012 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Advie zen en Meldingen over Kindermishandeling in 2003

Advie zen en Meldingen over Kindermishandeling in 2003 Advie zen en Meldingen over Kindermishandeling in 23 Registratiegegevens van de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling Iedereen die zich zorgen maakt over een kind in zijn of haar omgeving kan contact

Nadere informatie

Dossiers Milieu-onderzoek en inspectie AVO

Dossiers Milieu-onderzoek en inspectie AVO Dossiers Milieu-onderzoek en inspectie Basis Uitvoeren metingen Rapporteren resultaten Wet- en regelgeving Ondersteunen zorgsystemen AVO Profiel Milieu-onderzoeker 4 Uitvoeren aanvullend onderzoek Milieu-inspecteur

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Inhoud Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Onderwerp 1 Gelijkheid...13 De rechten van Tim... 14 Onderwerp 2 Toegankelijkheid...17 De rechten

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van L. van Aelst (SP) (d.d. 22 maart 2011) Nummer Onderwerp Veiligheid chemiebedrijven

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van L. van Aelst (SP) (d.d. 22 maart 2011) Nummer Onderwerp Veiligheid chemiebedrijven van Gedeputeerde Staten op vragen van L. van Aelst (SP) (d.d. 22 maart 2011) Nummer 2463 Onderwerp Veiligheid chemiebedrijven Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller Veel chemiebedrijven

Nadere informatie

Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen

Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen Toezicht & Handhaving in de Gemeente Meerssen INLEIDING De meeste mensen willen graag wonen in een gemeente die veilig is en er netjes en verzorgd uitziet. Maar we willen ook wel eens iets aan de omgeving

Nadere informatie

Datum 16 januari 2012 Onderwerp Beantwoording van Kamervragen over het bericht zwaar transport negeert regels

Datum 16 januari 2012 Onderwerp Beantwoording van Kamervragen over het bericht zwaar transport negeert regels 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Bestuurlijke Boete. 2 Bestuurlijke boete Bestuurlijke boete 3

Bestuurlijke Boete. 2 Bestuurlijke boete Bestuurlijke boete 3 Bestuurlijke Boete Bestuurlijke Boete De bewaakt en bevordert een veilig en duurzaam gebruik van weg, water, lucht en rail door burgers en ondernemers. Dat wordt bijvoorbeeld gedaan door controles langs

Nadere informatie

FIOD. Aansprekend opsporen

FIOD. Aansprekend opsporen FIOD Aansprekend opsporen 23 Inhoud Preventie en opsporing De organisatie Samenwerken tegen fraude Bijzondere Opsporingsdiensten 4 6 7 7 Van fraudemelding tot onderzoek en vervolging Stap 1: Meldingen

Nadere informatie

Ontbrandingstoestemming Vuurwerkbesluit Beschikking

Ontbrandingstoestemming Vuurwerkbesluit Beschikking VUURWERKBESLUIT Ontbrandingstoestemming Vuurwerkbesluit Beschikking Aanvrager Aangevraagde activiteiten Locatie Datum evenement : 29 augustus 2014 Datum beschikking : 17 juli 2014 : Dream Fireworks B.V.

Nadere informatie

Ontbrandingstoestemming Vuurwerkbesluit Beschikking

Ontbrandingstoestemming Vuurwerkbesluit Beschikking VUURWERKBESLUIT Ontbrandingstoestemming Vuurwerkbesluit Beschikking Aanvrager Aangevraagde activiteiten Locatie Datum evenement : 30 september 2016 Datum beschikking : 29 juli 2016 : Vuurwerk 24 U.G. :

Nadere informatie

Onaangekondigde inspecties vinden uitsluitend plaats in opdracht van de gemeente.

Onaangekondigde inspecties vinden uitsluitend plaats in opdracht van de gemeente. Afspraken tussen GGD Zuid Holland West en de regiogemeenten (Delft, Leidschendam- Voorburg, Midden Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland, Zoetermeer) inzake Toezicht en handhaving

Nadere informatie