Nucleaire veiligheid. De VROM-Inspectie houdt toezicht en controleert

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nucleaire veiligheid. De VROM-Inspectie houdt toezicht en controleert"

Transcriptie

1 Nucleaire veiligheid De VROM-Inspectie houdt toezicht en controleert

2 Nucleaire veiligheid De VROM-Inspectie houdt toezicht en controleert

3 02

4 03 Toezicht voor de veiligheid van burgers Nucleaire ongelukken mogen niet gebeuren. Daarom ziet de overheid er scherp op toe dat alle nucleaire installaties in ons land technisch in orde zijn en dat de veiligheids- en beveiligingsmaatregelen tot in detail worden getroffen. Het Ministerie van VROM heeft die taak neergelegd bij de Kernfysische Dienst van de VROM-Inspectie. De Kernfysische Dienst controleert de naleving van vergunningsvoorschriften en technische specificaties en beoordeelt storingen en wijzigingen in installaties. Naast dit technisch en technologisch hoogwaardige werk richt zij zich ook op organisatiestructuren en -processen, veiligheidsmanagement, human factors en de veiligheidscultuur binnen de organisaties die nucleaire installaties beheren. Kernfysische Dienst Op uitnodiging van de Kernfysische dienst (KFD) vinden er bij de installaties geregeld kleine en grote internationale onderzoeksmissies plaats. Daarnaast zijn de vergunninghouders van deze installaties verplicht om regelmatig een veiligheidsevaluatie uit te voeren. De rapporten en verbeterplannen die hieruit voortkomen, worden door de KFD beoordeeld. De KFD ondersteunt overheidsorganisaties bij hun voorbereiding op grote storingen of incidenten. Tijdens deze gebeurtenissen fungeert de KFD als denktank. Burgers hebben recht op informatie. Daarom kan iedereen - burgemeester, brandweer, individuele burger - rechtstreeks aankloppen bij de Kernfysische Dienst, wanneer men zich zorgen maakt over de veiligheidssituatie in en rond nucleaire installaties. De KFD neemt elk signaal serieus, controleert iedere melding en informeert openbaar over genomen veiligheidsmaatregelen.

5 04 De grote nucleaire installaties in Nederland De Kernenergiewet maakt onderscheid tussen nucleaire installaties, waar met splijtstoffen wordt gewerkt, en locaties waar radioactief materiaal wordt gebruikt, zoals ziekenhuizen. Het werken met radioactief materiaal vergt altijd zorgvuldigheid, maar de regelgeving en de controle rond het werken met splijtstoffen is van een heel andere orde. De Kernfysische Dienst van de VROM-Inspectie houdt toezicht op de acht vergunninghouders in Nederland die met splijtstoffen werken. Dit zijn: Nucleaire installaties Vergunninghouder 1. De kerncentrale in Borssele N.V. Elektriciteits-Produktiemaatschappij Zuid-Nederland 2 De (afgeschakelde) kerncentrale in Dodewaard N.V. Gemeenschappelijke kernenergiecentrale Nederland 3 De Hoge Flux Reactor in Petten Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek 4 De Lage Flux Reactor, Hot Cell Laboratories Nuclear Research and consultancy Group en andere activiteiten in Petten 5 Nucleaire laboratoria in Petten Energiecentrum Nederland 6 De Hoger Onderwijs Reactor in Delft Interfacultair Reactor Instituut 7 De uraniumverrijkinginstallatie en URENCO de fabricage van centrifuges in Almelo 8 De opslag van radioactief afval in Borssele Centrale Organisatie voor Radioactief Afval

6 05 Nucleaire veiligheid kent geen compromissen De toezichthoudende taak van de KFD is pro-actief en helemaal gericht op het vermijden van risicovolle situaties. Op het gebied van nucleaire veiligheid is geen enkele overtreding acceptabel. De KFD signaleert en treedt op lang voordat een mogelijk risico manifest kan worden. Om de vinger goed aan de pols te houden, komen de inspecteurs van de KFD geregeld - afhankelijk van het risico, zo n 5 tot 50 keer per jaar - bij de installaties over de vloer. Zij voeren inspecties uit naar de veiligheid van de reactor zelf, de hele installatie, de veiligheidscultuur, het veiligheidsmanagement en de bescherming van het gebouw. Bijzondere aandacht krijgen de opeenvolgende veiligheidsschillen. Faalt één schil, dan zijn er nog meer schillen om te voorkomen dat radioactieve stoffen in het milieu kunnen komen of om de effecten hiervan zoveel mogelijk te beperken. Dit zijn niet alleen technische voorzieningen maar ook organisatorische, personele en administratieve. Bij de nucleaire installaties moeten alle schillen 100% in orde zijn. De KFD controleert hierop. De vergunninghouders van nucleaire installaties zijn verplicht rapportages te leveren van alle belangrijke gebeurtenissen in hun installaties, zoals onderhoud, lozingen en mogelijke incidenten. Ook die documenten worden beoordeeld door de KFD. Intensieve controle tijdens splijtstofwisseling De reactor in Borssele wordt elk jaar éénmaal stilgelegd om splijtstof te wisselen. Een gedeelte van de splijtstofstaven wordt dan vervangen door nieuwe. Het stilleggen van het nucleaire proces wordt meteen gebruikt voor groot onderhoud aan de installatie. De KFD grijpt zo n stop aan om intensief te controleren. Tijdens de stilstand wordt namelijk zichtbaar of alles goed is gegaan en of de juiste procedures worden gevolgd. Voordat er weer wordt overgegaan van de ene veilige situatie (de centrale helemaal uit bedrijf en de kern leeggehaald) naar de andere veilige situatie (tijdens normaal bedrijf, zonder storing) trekt de KFD veel tijd uit voor controles en testen.

7 06 Pro-actief, deskundig en onafhankelijk Kernenergie ligt politiek en maatschappelijk zeer gevoelig. De KFD streeft continu naar een zo laag mogelijke kans op ongewenste straling en lozingen, nucleaire storingen en ongevallen. Men noemt dit het ALARA-principe: As Low As Reasonable Achievable. Om de veiligheid te optimaliseren moeten alle vergunninghouders tevens werken volgens de laatste standaarden van techniek. Dat is het SAHARA-principe: Safety As High As Reasonably Achievable. Als toezichthouder heeft de Kernfysische Dienst hooggekwalificeerde specialisten in huis op een groot aantal vlakken en disciplines. In het belang van een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving doen deze toezichthouders hun werk als inspecteurs en beoordelaars. Om hun onafhankelijkheid te waarborgen rouleren de inspecteurs voortdurend en komen zij beurtelings bij alle nucleaire installaties. Er is geen persoonlijke één-op-één relatie. Bovendien worden de inspectie- en beoordelingsrapporten door collega s gecheckt. Deze collegiale verantwoordelijkheid heeft het vier-ogen principe als uitgangspunt. De KFD stemt haar werkwijze af met diverse internationale organisaties zoals de Western European Nuclear Regulators Association (WENRA), het Internationale Atoom Energie Agentschap (IAEA), en het Nucleaire Energie Agentschap van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO/NEA).

8 07 Hoe veilig is het nu in Nederland? Vergunningen voor nucleaire installaties worden door de vergunninghouders uitgewerkt in gedetailleerde technische specificaties. Daarbij worden mechanismen ingebouwd om te zorgen dat de installatie veilig blijft. De controle van de KFD op deze specificaties is zo intensief dat de vergunning praktisch niet overtreden kan worden. De hele bedrijfsvoering wordt zeer nauwlettend gevolgd. Wanneer de KFD constateert dat op een bepaald moment sprake is van een overtreding die voorkomen had kunnen worden, wordt proces-verbaal opgemaakt. Zulke overtredingen komen bijna nooit voor. Bij twijfel aan de veiligheid heeft de KFD de bevoegdheid de installatie stil te leggen. Dat is geen sanctie, maar een vroegtijdige maatregel om elk mogelijk risico te vermijden. Naast de inspecteurs, die zich richten op de handhaving van bestaande regels en procedures, beschikt de KFD over een groep beoordelaars. Zij volgen de internationale ontwikkelingen en evalueren periodiek de situatie bij de vergunninghouders. Er moet sprake zijn van een continue verbetering van veiligheid. Dat is een opgave die de toezichthouders wereldwijd stellen aan de nucleaire industrie. De vergunninghouders nemen de suggesties en aanbevelingen in het algemeen van de beoordelaars over. Zo wordt de veiligheid in Nederland op hoog niveau gewaarborgd.

9 08 Internationale samenwerking An event anywhere is an event everywhere. Op basis van dat principe onderzoekt en analyseert de KFD alle relevante gegevens van storingen en bijna-ongevallen bij nucleaire installaties die in de hele wereld plaatsvinden. Om dit te kunnen doen ontvangt de KFD veel informatie van internationale collega s en gaan ze zelf ook actief op zoek in de verschillende media. Zo zijn de laatste jaren uiteenlopende situaties geanalyseerd in Hongarije, de Verenigde Staten en Japan. Om vervolgens te kijken of de bevindingen gevolgen hebben voor de Nederlandse bedrijven. In internationaal verband worden samen met collega's van andere toezichthouders (NEA/IAEA) operationele ervaringen op velerlei gebied uitgewisseld. Hier zijn bijna alle disciplines van de KFD bij betrokken. Door deze intensieve internationale samenwerking werkt de KFD tevens aan de vergroting van de veiligheid van de kernreactoren in de huidige en toetredende lidstaten van de Europese Unie. HFR Petten: veiligheidscultuur en scheurindicatie Bij de Hoge Flux Kernreactor in Petten, een productielocatie van medische producten, ontstond een probleem met de veiligheidscultuur. Berichten die hierover in de media verschenen, veroorzaakten maatschappelijke onrust. Hoewel de veiligheid van de reactor zelf niet in het geding was, besloot de minister van VROM de reactor enige tijd stil te leggen om de problemen goed te laten onderzoeken. Een uitvoerig onderzoek door het IAEA bevestigde onvolkomenheden in de veiligheidscultuur en leverde legio verbeterpunten op. De KFD stelde vervolgens een lijst met eisen op waaraan voldaan moest worden voordat de reactor weer mocht starten. Hieronder viel een uitgebreid veiligheidsverbeterprogramma. Specialisten van de KFD namen zitting in een commissie, die - samen met management en personeel - de kwaliteit van de cultuur moest verbeteren. Een onderzoek naar de scheurindicatie van het reactorvat leverde een stevig actieplan op. De kwaliteit van de metingen en de voorspelling van de restlevensduur van het reactorvat moesten worden verbeterd. Door beter te meten bleek overigens dat de scheurindicatie - waarover ook in de media was gepubliceerd - minder groot was dan vorige metingen hadden aangegeven.

10 09 VROM en Handhaving Naleving van de wet- en regelgeving staat hoog genoteerd bij VROM. Burgers moeten op de overheid kunnen rekenen, zeker als het gaat om hun veiligheid en gezondheid. Door het bevorderen van naleving en handhaving bewijst de overheid haar geloofwaardigheid. De VROM-Inspectie richt zich op de naleving en daarmee handhaving van wetten, regels en beleidsnota's die vallen onder de verantwoordelijkheid van VROM. Minister Staatssecretaris Secretaris-Generaal Inspecteur-Generaal plv. Inspecteur-Generaal De Kernfysische Dienst is onderdeel van De VROM-Inspectie en voert de missie van De VROM-Inspectie uit: handhaving voor een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving. Op dit specifieke terrein betekent dat: door handhaving van de regelgeving op het gebied van nucleaire veiligheid en beveiliging de kans verkleinen dat de Nederlandse burger of werknemers in installaties nadelige consequenties ervaren van nucleaire activiteiten. De VROM-Inspectie treedt op namens VROM, maar heeft binnen het Ministerie een onafhankelijke positie. Over handhavings- en opsporingsbevindingen rapporteert de Inspecteur-generaal rechtstreeks aan de minister. Zo stelt de KFD elk jaar een storingsrapportage op die naar de Tweede Kamer gestuurd wordt. Daarin wordt elke relevante storing bij nucleaire installaties beschreven, inclusief de genomen maatregelen. Het uitgangspunt van de VROM-Inspectie is dat de uitvoering van taken zo veel mogelijk regionaal wordt georganiseerd (decentraal wat decentraal kan). Vanwege de bundeling van specialistische deskundigheid en vanwege de politieke en maatschappelijke gevoeligheid van nucleaire aspecten werkt de KFD centraal vanuit Den Haag. Organogram KFD Stafbureau Inspecteur-Generaal Directie Bestuurszaken Directie Bedrijfsvoering Stafafdeling crisismanagement Kernfysische Dienst VROM Inlichtingenen Opsporingsdienst Regio Noord (Groningen) Regio Oost (Arnhem) Regio Noord-West (Haarlem) Regio Zuid-West (Rotterdam) Regio Zuid (Eindhoven) Directeur > Directiebureau > Afdeling Vermogensreactoren > Afdeling Researchreactoren

11 10 Wat doet de VROM-Inspectie? De VROM-Inspectie heeft een aantal taken: Direct toezicht op de naleving van wet- en regelgeving door bedrijven De VROM-Inspectie voert zelfstandig controles uit. Onder andere op drinkwaterproducerende bedrijven. Toezicht op de uitvoering van regelgeving door provincies, gemeenten en waterschappen Een voorbeeld is de toepassing van de bouwregelgeving door gemeenten: de VROM-Inspectie toetst de dossiers van verleende bouw- en sloopvergunningen, let expliciet op de verwijdering van asbest en bezoekt de bouwplaatsen. Handhaving van rijksbeleidsnota's Ook in beleidsnota's is regelgeving aanwezig. De VROM- Inspectie controleert of lagere overheden hun beleid voor ruimte, wonen en milieu in lijn met deze nota's ontwikkelen. Observeren, signaleren en informeren De inspecteurs van de VROM-Inspectie zijn de 'ogen en oren' van VROM. Door de permanente aanwezigheid in hun regio's vergaren ze veel informatie over ontwikkelingen, activiteiten en plannen op regionaal en provinciaal niveau. Deze informatie gebruikt de VROM-Inspectie voor de verbetering van de handhaving. Bovendien wordt de informatie doorgespeeld naar de beleidsmakers bij de directoraten van VROM om te gebruiken voor hun beleidsvoorbereiding en -ontwikkeling. Opsporing Dit is de taak van de VROM Inlichtingen- en Opsporingsdienst (VROM-IOD). Deze dienst onderzoekt onder gezag van het Openbaar Ministerie strafbare feiten. Vaak wordt bij de opsporing samengewerkt met organisaties als de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) van de Belastingdienst, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Algemene Inspectie Dienst (AID) van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de rijksrecherche en de politie.

12 11

13 12 Belangrijke telefoonnummers Voor vragen of meldingen over veiligheidssituaties in en rond nucleaire installaties Tel: Fax: Adres: De VROM-Inspectie Kernfysische Dienst / ipc 560 Rijnstraat 8 Postbus BD DEN HAAG Algemene informatie over de VROM-Inspectie Tel: Fax: Adres: De VROM-Inspectie Stafbureau inspecteur-generaal/ipc 510 Rijnstraat 8 Postbus BD Den Haag Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van VROM!

14 Dit is een publicatie van: Ministerie van VROM > Rijnstraat 8 > 2515 XP Den Haag > VROM 4028 Ministerie van VROM > staat voor ruimte, wonen, mileu en rijksgebouwen. Beleid maken, uitvoeren en handhaven. Nederland is klein. Denk groot.

Crisismanagement. De VROM-Inspectie adviseert, faciliteert en coördineert

Crisismanagement. De VROM-Inspectie adviseert, faciliteert en coördineert Crisismanagement De VROM-Inspectie adviseert, faciliteert en coördineert Crisismanagement De VROM-Inspectie adviseert, faciliteert en coördineert 02 03 Deskundig ingrijpen bij calamiteiten Het Ministerie

Nadere informatie

1 Kent u het bericht dat kerncentrale Doel is stilgelegd wegens een mogelijk defect? 1

1 Kent u het bericht dat kerncentrale Doel is stilgelegd wegens een mogelijk defect? 1 > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA 's-gravenhage Directoraat-generaal voor Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 30 2594 AV Den

Nadere informatie

Vraag 1 Hoe rijmt u de constatering dat de naleving op peil is met de gesignaleerde tekortkomingen die u verderop in de brief beschrijft?

Vraag 1 Hoe rijmt u de constatering dat de naleving op peil is met de gesignaleerde tekortkomingen die u verderop in de brief beschrijft? VROM verandert en krijgt een nieuwe huisstijl. Kijk voor meer informatie op www.vrom.nl > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018

Nadere informatie

Europese peer review van het Nationaal Rapport stresstest kerncentrale Borssele

Europese peer review van het Nationaal Rapport stresstest kerncentrale Borssele > Retouradres Postbus 20101 2500 EC Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal voor Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 30 2594 AV Den

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Continu veiliger

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Continu veiliger Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Continu veiliger Continu veiliger De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) ziet er op toe dat de nucleaire veiligheid en

Nadere informatie

tot wijziging van het Besluit kerninstallaties, splijtstoffen en ertsen (nucleaire drukapparatuur)

tot wijziging van het Besluit kerninstallaties, splijtstoffen en ertsen (nucleaire drukapparatuur) Besluit van tot wijziging van het Besluit kerninstallaties, splijtstoffen en ertsen (nucleaire drukapparatuur) Op de voordracht van de Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) Continu veiliger

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) Continu veiliger Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) Continu veiliger Continu veiliger De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) ziet er op toe dat de nucleaire veiligheid

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 32 645 Kernenergie Nr. 63 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag,

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Jan van den Heuvel

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. Jan van den Heuvel Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Jan van den Heuvel 5 maart 2016 Redenen oprichting ANVS 1. Beter aansluiten bij intentie van IAEA- en Euratom-regelgeving voor een nucleaire autoriteit:

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

INES meldingen 2013 Kerncentrale Borssele

INES meldingen 2013 Kerncentrale Borssele INES meldingen 0 Kerncentrale Borssele Zeedijk, 5 PM Borssele INES, internationale graadmeter Binnen de nucleaire industrie geldt sinds 990 de INES-schaal als maatstaf voor storingen en incidenten. De

Nadere informatie

Landelijk toezicht op kinderopvang in 2008

Landelijk toezicht op kinderopvang in 2008 Landelijk toezicht op kinderopvang in 2008 Landelijk toezicht op kinderopvang in 2008 In Nederland gelden hoge eisen voor kinderopvang. We willen dat kinderen gezond en veilig kunnen leren, spelen, slapen

Nadere informatie

Voorlopige INES meldingen 2015 Kerncentrale Borssele

Voorlopige INES meldingen 2015 Kerncentrale Borssele Voorlopige INES meldingen 2015 Kerncentrale Borssele INES, internationale graadmeter Binnen de nucleaire industrie geldt sinds 1990 de INES-schaal als maatstaf voor storingen en incidenten. De INESschaal

Nadere informatie

Daadkracht in handhaving

Daadkracht in handhaving Daadkracht in handhaving Daadkracht in handhaving 02 Waar draait het om bij VROM? Heb je het over VROM, dan heb je het over ruimte, wonen en milieu. Het ministerie van VROM ontwikkelt de Nederlandse ruimte

Nadere informatie

Datum 4 december 2009 Betreft Beantwoording schriftelijke vragen ingediend door P.F.C. Jansen (SP)

Datum 4 december 2009 Betreft Beantwoording schriftelijke vragen ingediend door P.F.C. Jansen (SP) > Retouradres Postbus 30945 2500 GX Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 AE Den Haag Rijnstraat 8 Postbus 30945 2500 GX Den Haag www.vrom.nl Uw kenmerk

Nadere informatie

Rijnstraat 8 Postbus GX Den Haag Technische Universiteit Delft Interne postcode 645 (Rector Instituut Delft) Postbus 5

Rijnstraat 8 Postbus GX Den Haag Technische Universiteit Delft Interne postcode 645 (Rector Instituut Delft) Postbus 5 Directoraat-Generaal Milieu Directie Stoffen, Afvalstoffen, Straling Straling, Nucleaire en Bioveiligheid Rijnstraat 8 Postbus 30945 2500 GX Den Haag Technische Universiteit Delft Interne postcode 645

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen van de PVV Statenfractie Noord-Brabant aan het college van GS inzake inzake problemen bij de Kerncentrale

Nadere informatie

Wijziging molybdeenproductieproces NRG te Petten

Wijziging molybdeenproductieproces NRG te Petten Wijziging molybdeenproductieproces NRG te Petten Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 23 mei 2017 / projectnummer: 3076 1. Advies over het milieueffectrapport (MER) Waarover gaat dit project?

Nadere informatie

INES meldingen 2012 Kerncentrale Borssele

INES meldingen 2012 Kerncentrale Borssele INES meldingen 0 Kerncentrale Borssele INES, internationale graadmeter Binnen de nucleaire industrie geldt sinds 990 de INES-schaal als maatstaf voor storingen en incidenten. De INES-schaal is er voor

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34322 10 december 2013 Besluit van de Minister van Economische Zaken van 29 november 2013, nr. WJZ/13175315, houdende

Nadere informatie

Ongeveer 7% van de nationale elektriciteitsproductie komt van EPZ, de helft vanuit de kerncentrale, de andere helft vanuit de kolencentrale.

Ongeveer 7% van de nationale elektriciteitsproductie komt van EPZ, de helft vanuit de kerncentrale, de andere helft vanuit de kolencentrale. van Raad van Bestuur Essent N.V. aan Aandeelhouders van Essent N.V. datum 28 januari 2009 notitie Essent/RWE/Borssele/EPZ 1. Inleiding In deze notitie wil Essent, ten behoeve van haar aandeelhouders, inzicht

Nadere informatie

De veiligheid van de kerncentrale van Doel en de rol van het FANC

De veiligheid van de kerncentrale van Doel en de rol van het FANC De veiligheid van de kerncentrale van Doel en de rol van het FANC 14 oktober 2015 Jan Bens Directeur-generaal FANC 1. Over het FANC Overzicht 2. De kerncentrale van Doel 2.1. Doel 1/2: Long Term Operation

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 25 422 Opwerking van radioactief materiaal Nr. 121 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2007 428 Besluit van 17 oktober 2007 tot wijziging van het Besluit kerninstallaties, splijtstoffen en ertsen en het Warenwetbesluit drukapparatuur

Nadere informatie

Datum 12 FEB 2013 Betreft Aanvraag als certificerende instelling voor nucleaire drukapparatuur

Datum 12 FEB 2013 Betreft Aanvraag als certificerende instelling voor nucleaire drukapparatuur Ministerie van Economische Zaken > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag Lloyds Register T.a.v. de heer D.H.C. Boisman Postbus 701 3000 AS Rotterdam Datum 12 FEB 2013 Betreft Aanvraag als certificerende

Nadere informatie

Vraag 1 Bent u bekend met het voornemen van de Belgische overheid om de levensduur van de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 met 10 jaar te verlengen?

Vraag 1 Bent u bekend met het voornemen van de Belgische overheid om de levensduur van de kerncentrales Doel 1 en Doel 2 met 10 jaar te verlengen? > Retouradres Postbus 20906 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesman/weg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Inspectie naar de actualiteit van de KEW vergunningen

Inspectie naar de actualiteit van de KEW vergunningen Projectplan KEW 2007 Inspectie naar de actualiteit van de KEW vergunningen Arbeidsinspectie, Den Haag Projectnummer A823 Status projectplan Definitief Inspectieonderwerp Ioniserende straling AI-bedrijfstak

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Ministerie van Infrastructuur en Milieu Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus

Nadere informatie

Asbestonderzoek bij scheepswerven en treinonderhoudsplaatsen deelproject asbestobjecten 2010. Datum 16 mei 2011 Status Definitief

Asbestonderzoek bij scheepswerven en treinonderhoudsplaatsen deelproject asbestobjecten 2010. Datum 16 mei 2011 Status Definitief Asbestonderzoek bij scheepswerven en treinonderhoudsplaatsen deelproject asbestobjecten 2010 Datum 16 mei 2011 Status Definitief Colofon VROM-Inspectie Directie Uitvoering Milieugevaarlijke Stoffen Nieuwe

Nadere informatie

INES meldingen 2016 Kerncentrale Borssele

INES meldingen 2016 Kerncentrale Borssele INES meldingen 2016 Kerncentrale Borssele INES, internationale graadmeter Binnen de nucleaire industrie geldt sinds 1990 de INES-schaal als maatstaf voor storingen en incidenten. De INESschaal is er voor

Nadere informatie

Milieu Onderzoeksreactoren

Milieu Onderzoeksreactoren Koninklijk Instituut van Ingenieurs - Afdeling Kerntechniek Netherlands Nuclear Society Programma 2003-2005 De afdeling Kerntechniek van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs en de Netherlands Nuclear

Nadere informatie

INES meldingen 2016 Kerncentrale Borssele

INES meldingen 2016 Kerncentrale Borssele INES meldingen 2016 Kerncentrale Borssele INES, internationale graadmeter Binnen de nucleaire industrie geldt sinds 1990 de INES-schaal als maatstaf voor storingen en incidenten. De INESschaal is er voor

Nadere informatie

Modificatie Hoge Flux Reactor te Petten Toetsingsadvies over het milieueffectrapport

Modificatie Hoge Flux Reactor te Petten Toetsingsadvies over het milieueffectrapport Modificatie Hoge Flux Reactor te Petten Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 4 mei 2004 / rapportnummer 1204-110 Aan de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer door

Nadere informatie

Toelichting bij de procedure voor de bouw van een 2 de kerncentrale te Borssele (Nederland)

Toelichting bij de procedure voor de bouw van een 2 de kerncentrale te Borssele (Nederland) 21 september 2009 Toelichting bij de procedure voor de bouw van een 2 de kerncentrale te Borssele (Nederland) Inleiding In een gezamenlijke brief van 17 september 2008 aan de Nederlandse Tweede Kamer hebben

Nadere informatie

Dit besluit wordt van kracht overeenkomstig artikel 20.3 van de Wet milieubeheer.

Dit besluit wordt van kracht overeenkomstig artikel 20.3 van de Wet milieubeheer. Datum 12 maart 2002 Kenmerk SAS/2002001698 Onderwerp VERKLARING ALS BEDOELD IN ARTIKEL 18 KERNENERGIEWET JUNCTO ARTIKEL 8.19, TWEEDE LID, WET MILIEUBEHEER TEN BEHOEVE VAN NV EPZ (KERNENERGIECENTRALE BORSSELE)

Nadere informatie

Incidentonderzoek FPC de Kijvelanden. Plan van aanpak incidentonderzoek

Incidentonderzoek FPC de Kijvelanden. Plan van aanpak incidentonderzoek Incidentonderzoek FPC de Kijvelanden Plan van aanpak incidentonderzoek 1 Aanleiding 3 2 Onderzoeksvragen 4 3 Onderzoeksmethode 6 4 Afstemming met andere onderzoeken naar het incident 8 Bijlage I Afkortingen

Nadere informatie

Nieuwe werkwijze toezicht rond Schiphol. convenant Schiphol Airport Authority

Nieuwe werkwijze toezicht rond Schiphol. convenant Schiphol Airport Authority Nieuwe werkwijze toezicht rond Schiphol convenant Schiphol Airport Authority Nieuwe werkwijze toezicht rond Schiphol Vanaf 1 februari 2010 werkt de overheid voor enkele controle- en toezichtstaken samen

Nadere informatie

Meldpunt Integriteit Woningcorporaties

Meldpunt Integriteit Woningcorporaties Meldpunt Integriteit Woningcorporaties Meld fraude bij het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties 02 Meldpunt Integriteit Woningcorporaties Fraude meldt u bij het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties

Nadere informatie

Vragen van het statenlid L. Harpe (GroenLinks) ingevolge artikel 44 reglement van orde

Vragen van het statenlid L. Harpe (GroenLinks) ingevolge artikel 44 reglement van orde V1.2 statenstukken Provinciale Staten Vragen van het statenlid L. Harpe (GroenLinks) ingevolge artikel 44 reglement van orde AANHANGSEL tot de notulen van de provinciale staten van Zeeland 2012 nummer

Nadere informatie

Vraag 1 Bent u bekend met de berichtgeving dat vervuilde grond illegaal is gebruikt onder Barneveldse nieuwbouwwijken? 1 2

Vraag 1 Bent u bekend met de berichtgeving dat vervuilde grond illegaal is gebruikt onder Barneveldse nieuwbouwwijken? 1 2 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Vraag 1 Kent u het bericht Ontploffing en brand bij Belgische kerncentrale Doel vlakbij Woensdrecht? 1

Vraag 1 Kent u het bericht Ontploffing en brand bij Belgische kerncentrale Doel vlakbij Woensdrecht? 1 > Retouradres Postbus 20906 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Robuustheidsonderzoek Kerncentrale Borssele

Robuustheidsonderzoek Kerncentrale Borssele Robuustheidsonderzoek Kerncentrale Borssele Jan van Cappelle hoofd kerncentrale Borssele KIVI NIRIA/Kerntechniek symposium 18 november 2011 N.V. Elektriciteits-Produktiemaatschappij Zuid-Nederland Produceert

Nadere informatie

Ernstige arbeidsongevallen

Ernstige arbeidsongevallen Ernstige arbeidsongevallen Meld ze bij de Arbeidsinspectie Ernstige arbeidsongevallen Na een ernstig arbeidsongeval heerst meestal grote verslagenheid in een bedrijf. Op zo n moment wordt men zich er weer

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Reglement bescherming persoonsgegevens Kansspelautoriteit

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Reglement bescherming persoonsgegevens Kansspelautoriteit STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 21460 29 juli 2014 Reglement bescherming persoonsgegevens Kansspelautoriteit De raad van bestuur van de Kansspelautoriteit,

Nadere informatie

Overwegende, dat van bovengenoemde vergunning geen gebruik meer zal worden gemaakt;

Overwegende, dat van bovengenoemde vergunning geen gebruik meer zal worden gemaakt; Nr. 2009/2333-11 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de minister van Economische Zaken en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in overeenstemming

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

De Brzo-inspectie. Alle informatie over het gezamenlijke toezicht en de handhaving door de Inspectie SZW

De Brzo-inspectie. Alle informatie over het gezamenlijke toezicht en de handhaving door de Inspectie SZW De Brzo-inspectie Alle informatie over het gezamenlijke toezicht en de handhaving door de Inspectie SZW De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE LEDEN

MEDEDELING AAN DE LEDEN EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie verzoekschriften 30.3.2015 MEDEDELING AAN DE LEDEN Betreft: Verzoekschrift nr. 0413/2012, ingediend door Petar Troyanski (Bulgaarse nationaliteit), namens het Verbond

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 3291 Vragen van het lid

Nadere informatie

Datum 6 april 2018 Betreft Toezicht en handhaving in de kinderopvang - onderzoeken van de Inspectie van het Onderwijs

Datum 6 april 2018 Betreft Toezicht en handhaving in de kinderopvang - onderzoeken van de Inspectie van het Onderwijs > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

VROM-Inspectie Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Gemeenteraad van Ijsselstein Postbus 26 3400 AA IjsselsteinUt GEMEENTEIJSSELSTEIN

VROM-Inspectie Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Gemeenteraad van Ijsselstein Postbus 26 3400 AA IjsselsteinUt GEMEENTEIJSSELSTEIN VRM-Inspectie Ministerie van Infrastructuur en Milieu > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag Gemeenteraad van Ijsselstein Postbus 26 3400 AA IjsselsteinUt RBG.NR.: GEMEENTEIJSSELSTEIN ING. 1 9 AUS.

Nadere informatie

Toolbox-meeting Arbeidsinspectie en handhaving

Toolbox-meeting Arbeidsinspectie en handhaving Toolbox-meeting Arbeidsinspectie en handhaving Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Inleiding Voor toezicht op de naleving van onder andere de Arbeidsomstandighedenwetgeving

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Woonpartners Midden-Holland

Klokkenluidersregeling Woonpartners Midden-Holland Klokkenluidersregeling Woonpartners Midden-Holland Waddinxveen, 15 december 2014 Doc.nr.: 1412025 / # Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1 Inleiding 3 1.1 Waarom een klokkenluidersregeling... 3 1.2 Definities...

Nadere informatie

De ondergetekenden, Zijn het volgende overeengekomen: Er is een samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid.

De ondergetekenden, Zijn het volgende overeengekomen: Er is een samenwerkingsverband zonder rechtspersoonlijkheid. Convenant houdende afspraken over de samenwerking in het kader van de verbetering van de bestrijding van zorgfraude: oprichting TASKFORCE en BESTUURLIJK OVERLEG INTEGRITEIT ZORGSECTOR De ondergetekenden,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 28 augustus 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 28 augustus 2013 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Verantwoord beveiligen

Verantwoord beveiligen Verantwoord beveiligen Verantwoord beveiligen De kerncentrale van EPZ is door de Nederlandse regering aangemerkt als vitaal object. De beveiliging van deze installatie is opgezet volgens nationale en internationale

Nadere informatie

Stralingsbescherming. Datum 11januari 2019 Betreft Wijziging Kernenergiewet vergunning. Verleend door: Besluit:

Stralingsbescherming. Datum 11januari 2019 Betreft Wijziging Kernenergiewet vergunning. Verleend door: Besluit: Koningskade 4 Den Haag Postbus 16001 2500 BA Den Haag www.anvs.nl Datum 11januari 2019 Betreft Wijziging Kernenergiewet vergunning Besluit: KERNENERGIEWETVERGUNNING VERLEEND AAN DE POLITIE VOOR HET VERRICHTEN

Nadere informatie

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER No. 2010/1571-05 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid; Gezien de aanvraag d.d. 20 juli 2010 van Philips Stralingsbeschermingsdienst

Nadere informatie

Heeft u een klacht? Meld het bij de Arbeidsinspectie

Heeft u een klacht? Meld het bij de Arbeidsinspectie Heeft u een klacht? Meld het bij de Arbeidsinspectie Heeft u een klacht? 1 Heeft u een klacht? Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ontwikkelt beleid op het terrein van arbeid en inkomen.

Nadere informatie

T 030 659 55 50 F 030 659 56 55 E info@vhg.org I www.vhg.org

T 030 659 55 50 F 030 659 56 55 E info@vhg.org I www.vhg.org Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) De Molen 30, 3994 DB Houten Postbus 1010, 3990 CA Houten T 030 659 55 50 F 030 659 56 55 E info@vhg.org I www.vhg.org Een arbeidsongeval! Wat nu? Wilt

Nadere informatie

Nationaal beleid stralingsbescherming en nucleaire veiligheid 2014. Radioactieve Bronnen Splijtstoffen. Nederland. Röntgen. Geneeskunde.

Nationaal beleid stralingsbescherming en nucleaire veiligheid 2014. Radioactieve Bronnen Splijtstoffen. Nederland. Röntgen. Geneeskunde. Ministerie van Economische Zaken Nationaal beleid stralingsbescherming en nucleaire veiligheid 2014 Radioactieve Bronnen Splijtstoffen Nederland Communicatie Stralingsdosis IAEA Ioniserende Medische toepassing

Nadere informatie

Plan van aanpak onderzoek externe beveiliging nucleaire inrichtingen. Onderzoek naar het plan Externe Beveiligingsorganisatie (EBO) van de politie

Plan van aanpak onderzoek externe beveiliging nucleaire inrichtingen. Onderzoek naar het plan Externe Beveiligingsorganisatie (EBO) van de politie Plan van aanpak onderzoek externe beveiliging nucleaire inrichtingen Onderzoek naar het plan Externe Beveiligingsorganisatie (EBO) van de politie 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Afbakening 5 2 Doel-

Nadere informatie

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze bij de Arbeidsinspectie

Meldingsplichtige arbeidsongevallen. Meld ze bij de Arbeidsinspectie Meldingsplichtige arbeidsongevallen Meld ze bij de Arbeidsinspectie Meldingsplichtige arbeidsongevallen Na een (ernstig) arbeidsongeval heerst meestal grote verslagenheid in een bedrijf. Op zo n moment

Nadere informatie

Handelwijze bij vragen en klachten over een ISO of OHSAS certificaat versie 18 november 2008

Handelwijze bij vragen en klachten over een ISO of OHSAS certificaat versie 18 november 2008 Handelwijze bij vragen en klachten over een ISO 14001 of OHSAS 18001-certificaat versie 18 november 2008 SCCM en de aangesloten certificatie-instellingen willen de uitwisseling van ervaringen met ISO 14001-

Nadere informatie

rliiiiihihhiiiivi.ilhn

rliiiiihihhiiiivi.ilhn Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad van Terneuzen Postbus 35 4530 AA TERNEUZEN rliiiiihihhiiiivi.ilhn Postbus 90801

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36393 20 december 2013 Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu van 18 december 2013, nr. IENM/ILT-2013/74125,

Nadere informatie

VROM-Inspectie Kernfysische Dienst 23 september 2003 RT

VROM-Inspectie Kernfysische Dienst 23 september 2003 RT VROM-Inspectie Kernfysische Dienst 23 september 2003 RT03.308.256 Gebeurtenissen in de kernenergiecentrale Borssele en de overige Nederlandse nucleaire installaties gemeld gedurende 2002 Samenvatting Er

Nadere informatie

Actuele Vraag over Kerncentrale Doel

Actuele Vraag over Kerncentrale Doel Actuele Vraag over Kerncentrale Doel In een bericht aan Provinciale Staten op 3 mei j.l. laat de CdK weten dat hij naar aanleiding van de berichtgeving over de kerncentrale Doel actieve informatie heeft

Nadere informatie

Overwegende, dat van bovengenoemde vergunning geen gebruik meer zal worden gemaakt;

Overwegende, dat van bovengenoemde vergunning geen gebruik meer zal worden gemaakt; Nr. 2009/2560-07 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de minister van Economische Zaken en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in overeenstemming

Nadere informatie

Rijnstraat 8 Postbus GX Den Haag Urenco Nederland B.V. Interne postcode 645 Drienemansweg 1 Postbus 158

Rijnstraat 8 Postbus GX Den Haag Urenco Nederland B.V. Interne postcode 645 Drienemansweg 1 Postbus 158 Directoraat-Generaal Milieu Directie Stoffen, Afvalstoffen, Straling Straling, Nucleaire en Bioveiligheid Rijnstraat 8 Postbus 30945 2500 GX Den Haag Urenco Nederland B.V. Interne postcode 645 Drienemansweg

Nadere informatie

2015; definitief Verslag van bevindingen

2015; definitief Verslag van bevindingen Inspectie SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Gemeenteraad van Nederweert Postbus 2728 6030AA NEDERWEERT Programma 8 Postbus 90801 2509 LV

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT. Exploitatie van de hogefluxreactor in {SWD(2013) 238 final}

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT. Exploitatie van de hogefluxreactor in {SWD(2013) 238 final} EUROPESE COMMISSIE Brussel, 3.7.2013 COM(2013) 489 final VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT Exploitatie van de hogefluxreactor in 2011 {SWD(2013) 238 final} NL NL VERSLAG VAN

Nadere informatie

Kenniscentrum InfoMil Inspectie en handhaving

Kenniscentrum InfoMil Inspectie en handhaving Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Inspectie en handhaving 24 januari 2017 Inhoudsopgave Inspectie en handhaving 3 Inspectie definitie 3 Termijn aanvullende inspectie 3 Niet-routinematige

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming > Retouradres Postbus 16001 2500 BA Den Haag AANTEKENEN ANVS Stralingsbescherming Aanvragen en Melden Bezuidenhoutseweg 67 Erasmus Medisch Centrum

Nadere informatie

1 Heeft u kennis kunnen nemen van het bericht Limburg wil opheldering lek kerncentrale 1?

1 Heeft u kennis kunnen nemen van het bericht Limburg wil opheldering lek kerncentrale 1? > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal voor Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 30 2594 AV Den

Nadere informatie

18 MAART 1999 E/EE/KK BESCHIKKING KERNENERGIEWET INTERFACULTAIR REACTOR INSTITUUT (IRI) (TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFI)

18 MAART 1999 E/EE/KK BESCHIKKING KERNENERGIEWET INTERFACULTAIR REACTOR INSTITUUT (IRI) (TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFI) Onderwerp E/EE/KK199006307 Kenmerk 18 MAART 1999 Datum van Economische Zaken De aanleiding voor de aanvraag HVRG/65u/nb, waarvoor op 18november 1996 vergunning is verleend. Het IR] is voornemens om tijdelijk

Nadere informatie

Summary report van de ENSREG peer review van Nationale Actieplannen

Summary report van de ENSREG peer review van Nationale Actieplannen Summary report van de ENSREG peer review van Nationale Actieplannen Brussel 22-26 April 2013 Nederlandse samenvatting Summary report van de ENSREG peer review van de Nationale actieplannen Brussel, 22-26

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming > Retouradres Postbus 16001 2500 BA Den Haag Stichting AVE Medical pia Nuclear research and Consultancy Group T.a.v. dr. Ir. R. van Oossanen Consultant Radiation Protection Postbus 25 1755 ZG Petten ANVS

Nadere informatie

CIOT-bevragingen Proces en rechtmatigheid

CIOT-bevragingen Proces en rechtmatigheid CIOT-bevragingen Proces en rechtmatigheid 2015 Veiligheid en Justitie Samenvatting resultaten Aanleiding Op basis van artikel 8 van het Besluit Verstrekking Gegevens Telecommunicatie is opdracht gegeven

Nadere informatie

Naar een veiliger (proces) industrie. Inspecties naar het onderhoudsmanagement en de veilige en juiste uitvoering van onderhoud bij BRZO-bedrijven

Naar een veiliger (proces) industrie. Inspecties naar het onderhoudsmanagement en de veilige en juiste uitvoering van onderhoud bij BRZO-bedrijven Naar een veiliger (proces) industrie Inspecties naar het onderhoudsmanagement en de veilige en juiste uitvoering van onderhoud bij BRZO-bedrijven De Inspectie SZW werkt samen aan eerlijk, gezond en veilig

Nadere informatie

-S-ff" U^ / J^, i'.r^ CAND OP ' JAN. 2011. nte Oostzaan. VROM-Inspectie Ministerie van Infrastructuur en tailieu. Datum 6 januari 2011

-S-ff U^ / J^, i'.r^ CAND OP ' JAN. 2011. nte Oostzaan. VROM-Inspectie Ministerie van Infrastructuur en tailieu. Datum 6 januari 2011 ' l (»cf\ CAND OP -S-ff" ' JAN. 2011 nte Oostzaan Ministerie van Infrastructuur en tailieu > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag GEMEENTE OOSTZAAN t.a.v. het College van B. en W. POSTBUS 15 1510

Nadere informatie

llll IIIIIIIIII IIIII llil IIII

llll IIIIIIIIII IIIII llil IIII Öl O 9 2i (LU 19 PvdA t.a.v. De heer Luijendijk p/a Raadsgriffier Maassluis Postbus 55 3140 AB Maassluis T 14 010 E gemeente@maassluis.nl I www.maassluis.nl uw kenmerk ons kenmerk contactpersoon onderwerp

Nadere informatie

Brandstofdiversificatie kerncentrale Borssele

Brandstofdiversificatie kerncentrale Borssele Brandstofdiversificatie kerncentrale Borssele Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 19 oktober 2010 / rapportnummer 2111-71 1. Oordeel over het MER N.V. Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid-Nederland

Nadere informatie

RICHTLIJN 2009/71/EURATOM VAN DE RAAD

RICHTLIJN 2009/71/EURATOM VAN DE RAAD L 172/18 Publicatieblad van de Europese Unie 2.7.2009 RICHTLIJNEN RICHTLIJN 2009/71/EURATOM VAN DE RAAD van 25 juni 2009 tot vaststelling van een communautair kader voor de nucleaire veiligheid van kerninstallaties

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 200 20 25 422 Opwerking van radioactief materiaal Nr. 88 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 18 april 2012 (19.04) (OR. en) 8868/12 RECH 117 ATO 55

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 18 april 2012 (19.04) (OR. en) 8868/12 RECH 117 ATO 55 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 18 april 2012 (19.04) (OR. en) 8868/12 RECH 117 ATO 55 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

Nadere informatie

Vraag 1 Wat is uw reactie op de incidenten die zaterdag 29 juli en maandag 31 juli 2017 bij Shell-Pernis hebben plaatsgevonden?

Vraag 1 Wat is uw reactie op de incidenten die zaterdag 29 juli en maandag 31 juli 2017 bij Shell-Pernis hebben plaatsgevonden? Geachte voorzitter, Hierbij beantwoord ik, mede namens de minister van Veiligheid en Justitie, de vragen van de leden Laçin en Futselaar (beiden SP) over de incidenten bij Shell Pernis (ingezonden op 3

Nadere informatie

07 MEI2013. Inspectie Leefomgeving en Transport Ministerie van Infrastructuur en Milieu

07 MEI2013. Inspectie Leefomgeving en Transport Ministerie van Infrastructuur en Milieu Inspectie Leefomgeving en Transport Ministerie van Infrastructuur en Milieu > Retouradres Postbus 16191 2500 BD Den Haag De directies van schroot verwerkende bedrijven en anderen ciie betrokken zijn bij

Nadere informatie

Overlijden van een asielzoeker uit de EBTL Hoogeveen. Plan van aanpak incidentonderzoek

Overlijden van een asielzoeker uit de EBTL Hoogeveen. Plan van aanpak incidentonderzoek Overlijden van een asielzoeker uit de EBTL Hoogeveen Plan van aanpak incidentonderzoek 1 Inleiding 3 1.1 Introductie 3 1.2 Aanleiding 3 1.3 Afbakening 4 2 Doel- en probleemstelling 5 2.1 Doelstelling 5

Nadere informatie

Bouwtechnologische aspecten van kernreactoren

Bouwtechnologische aspecten van kernreactoren Bouwtechnologische aspecten van kernreactoren J.L. Kloosterman Technische Universiteit Delft Interfacultair Reactor Instituut Mekelweg 15, 2629 JB Delft J.L.Kloosterman@iri.tudelft.nl In een kernreactor

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire. Veiligheid en. Stralingsbescherming. Datum 15 februari 2019 Betreft Wijziging Kernenergiewet vergunning. Besluit: Verleend door:

Autoriteit Nucleaire. Veiligheid en. Stralingsbescherming. Datum 15 februari 2019 Betreft Wijziging Kernenergiewet vergunning. Besluit: Verleend door: IKoningskade 4 Den Haag Postbus 16001 2500 BA Den Haag www.anvs.nl Datum 15 februari 2019 Betreft Wijziging Kernenergiewet vergunning Besluit: KERNENERGIEWETVERGUNNING VERLEEND AAN STICHTING DI3KLANDER

Nadere informatie

K l o k k e n l u i d e r r e g e l i n g

K l o k k e n l u i d e r r e g e l i n g K l o k k e n l u i d e r r e g e l i n g Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Regelgeving 3 1.3 Samenhang interne regelingen 3 2 Artikelen 5 2.1 Artikel 1. Definities 5 2.2 Artikel 2. Melden

Nadere informatie

mr Jack Blom 13-09-2011 Functioneel Parket De juiste zaken goed doen

mr Jack Blom 13-09-2011 Functioneel Parket De juiste zaken goed doen mr Jack Blom 13-09-2011 Functioneel Parket De juiste zaken goed doen Wabo Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Indeling Inwerkingtreding Doel Vraag -Strafrechtelijk -Bestuursrechtelijk Conclusie Toekomst

Nadere informatie

De veiligheid in en rondom de kerncentrale van Tihange

De veiligheid in en rondom de kerncentrale van Tihange De veiligheid in en rondom de kerncentrale van Tihange Informatiebijeenkomst Provincie Limburg (NL) 20 mei 2015 Nele Scheerlinck Ir. Simon Coenen Dr. Lodewijk Van Bladel Overzicht 1. Over het FANC 2. De

Nadere informatie

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN No. 2012/0887-5 DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN Gezien het verzoek d.d. 18 oktober 2012 van Unitech Services B.V. te Coevorden om een vergunning als bedoeld in artikel 15, onder a, van de Kernenergiewet;

Nadere informatie

Overwegende, dat van bovengenoemde vergunning geen gebruik meer zal worden gemaakt;

Overwegende, dat van bovengenoemde vergunning geen gebruik meer zal worden gemaakt; Nr. 2009/2337-11 DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER Mede namens de minister van Economische Zaken en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in overeenstemming

Nadere informatie

Operationeel technicus

Operationeel technicus Doel Uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden, alsmede bedienen van installaties/machines, binnen geldende werkprocessen en -afspraken en volgens wet- en regelgeving en interne richtlijnen, teneinde een bijdrage

Nadere informatie