Dagopname vanwege een chirurgische ingreep

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dagopname vanwege een chirurgische ingreep"

Transcriptie

1 Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Dagopname vanwege een chirurgische ingreep z

2

3 Dagopname vanwege een chirurgische ingreep 1 Binnenkort komt u voor een dagopname naar het ziekenhuis. Dat betekent dat u s ochtends of s middags wordt opgenomen en in principe dezelfde dag ook weer naar huis mag. In deze brochure krijgt u praktische informatie over de gang van zaken rond uw opname. Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan contact op met de afdeling Opname. Men is op werkdagen telefonisch bereikbaar van tot uur op (0592) Chirurgisch Dagcentrum Er is in het ziekenhuis een speciale afdeling voor patiënten die vanwege een kleine operatie worden opgenomen en dezelfde dag weer naar huis gaan. Dit wordt het Chirurgisch Dagcentrum genoemd. De afdeling gaat om uur dicht. Als u op dat moment nog niet fit genoeg bent om naar huis te kunnen, gaat u naar een andere afdeling. Het telefoonnummer van het Chirurgisch Dagcentrum is: (0592) Vergeet u niet om op de dag van de operatie de Controlelijst mee te nemen naar het ziekenhuis! U vindt de lijst achterin deze brochure.

4 Preoperatief spreekuur en opnamedatum 2 Preoperatief spreekuur Enige tijd voordat u wordt opgenomen, hebt u een afspraak voor het preoperatieve spreekuur. U hebt dan een gesprek met een anesthesioloog en een anesthesiemedewerker. Aan de hand van een vragenlijst en een beperkt lichamelijk onderzoek bekijken zij hoe het met uw lichamelijke conditie is gesteld. Verder wordt met u besproken welke type anesthesie (verdoving) in uw geval de voorkeur heeft. Meer informatie vindt u in de brochure Anesthesie en postoperatieve pijnbestrijding bij volwassenen. Opnamedatum Als bekend is wanneer u kunt worden opgenomen, krijgt u daarvan bericht. Contact opnemen Neemt u contact op met de afdeling Opname: als u tegen de tijd dat u moet worden opgenomen, erg verkouden bent, koorts hebt of een infectieziekte; als bekend is dat u zelf besmet bent met MRSA of BRMO (bacteriën die ongevoelig zijn voor de gangbare antibiotica) of dat een huisgenoot van u besmet is; als u in de twee maanden voorafgaand aan de opname opgenomen bent geweest of behandeld in een zorginstelling in het buitenland (een ziekenhuis, privékliniek, revalidatiecentrum of verpleeghuis); als u in de twee maanden voorafgaand aan de opname opgenomen bent geweest of behandeld in een zorginstelling in Nederland, terwijl er een uitbraak was van MRSA of BRMO (een ziekenhuis, privékliniek, revalidatiecentrum of verpleeghuis); als u in uw werk- of woonsituatie contact hebt met levende varkens, vleeskuikens of vleeskalveren.

5 Door wie wordt u geopereerd? 3 Eigen chirurg In principe wordt u geopereerd door uw eigen chirurg, dat wil zeggen: de chirurg die u heeft onderzocht op de polikliniek en met wie u de afspraak hebt gemaakt voor de operatie. (Dit geldt tenzij de chirurg hierover een andere afspraak met u heeft gemaakt.) Onvoorziene situatie Op de operatiedag kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen waardoor het niet mogelijk is dat u op de afgesproken tijd door uw eigen chirurg wordt geopereerd. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met het feit dat er op het tijdstip van uw operatie een spoedoperatie moet plaatsvinden. In dat geval wordt uw operatie uitgesteld. Als uw operatie op de afgesproken tijd niet door kan gaan, wordt er wel naar gestreefd dat u diezelfde dag toch nog wordt geopereerd. Dat kan betekenen dat u op een later tijdstip (soms na uur) door uw eigen chirurg wordt geopereerd. Ook kunt ervoor kiezen om (op een eerder tijdstip) door een andere chirurg te worden geopereerd. Dat laatste is alleen mogelijk als er een andere chirurg is die voldoende ervaring heeft met de operatie waar het in uw geval u om gaat. Nieuwe operatiedatum Soms is het nodig om een nieuwe operatiedatum af te spreken. U wordt dan met voorrang behandeld, wat inhoudt dat u binnen een week aan de beurt bent. In meer dan 90% van de gevallen kunt u op de afgesproken tijd door uw eigen chirurg worden geopereerd. De kans dat er van de planning moet worden afgeweken, is dus heel klein.

6 Medicijnen 4 Medicatie-overzicht Om u veilig te kunnen behandelen, moet men in het ziekenhuis precies weten welke medicijnen u tijdens uw opname nodig hebt. Bij uw apotheek kunt u een medicatie-overzicht krijgen. U wordt verzocht dit mee te nemen naar het ziekenhuis. Als u al een medicatie-overzicht hebt maar de gegevens kloppen niet meer, wilt u dan bij uw apotheek een nieuw overzicht vragen? Voorbeeld Omdat er altijd een kleine kans is dat uw medicatie-overzicht afwijkt van de medicijnen die u werkelijk gebruikt, is het nuttig als u ook een voorbeeld meeneemt van elke soort medicijnen die u hebt, het liefst in de verpakking. Medicijnen U wordt verzocht om de medicijnen bij u te hebben die u thuis gebruikt en nodig hebt op de dag van de operatie.

7 Voorbereiding 5 Thuis Voor de operatie mag u een aantal uren niets eten of drinken. Meer informatie hierover vindt u in de brochure Anesthesie en postoperatieve pijnbestrijding bij volwassenen. In het ziekenhuis U wordt anderhalf uur voor de operatie op het Chirurgisch Dagcentrum verwacht. In die tijd hebt u een opnamegesprek met een van de verpleegkundigen. Tijdens dit gesprek controleert de verpleegkundige onder andere samen met u of u de juiste medicijnen krijgt voor de operatie. Deze zijn voorgeschreven door de anesthesioloog. Verder wordt uw bloeddruk gemeten en worden uw pols en temperatuur gecontroleerd. Soms treden er plotseling veranderingen op in het operatieprogramma waardoor u eerder aan de beurt bent. Ook om die reden is het belangrijk dat u anderhalf uur van tevoren aanwezig bent. Pijnmeting- en behandeling Vanwege uw operatie kunt u in meer of mindere mate pijn hebben. Goede pijnbestrijding heeft een positief effect op uw herstel. Pijn is moeilijk meetbaar, maar er zijn wel manieren om een enigszins betrouwbaar beeld te krijgen van de pijn die u hebt. Tijdens uw opname komt een verpleegkundige op regelmatige tijdstippen bij u langs om uw pijn te beoordelen. Dit gebeurt door middel van een pijnscore. Aan de hand van een cijfer van 0 (geen pijn) tot 10 (ergst denkbare pijn) geeft u een beoordeling van de pijn die u ervaart. U kunt daarbij gebruikmaken van verschillende hulpmiddelen. Uitgaande van de pijnscore kunnen er maatregelen worden genomen om de pijn te bestrijden.

8 Met ontslag 6 Wanneer? Meestal kunt u op de dag dat u geopereerd wordt ook weer met ontslag. Daarvoor moet u echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen: U moet zich fit genoeg voelen. U moet gegeten hebben. (U krijgt op de afdeling een broodmaaltijd.) U moet geplast hebben. Als u een ruggenprik heeft gekregen in verband met de anesthesie, moet het gevoel in uw benen weer terug zijn. Als u in de loop van de middag wordt geopereerd, bent u aan het eind van de dag misschien nog niet fit genoeg om met ontslag te gaan. In dat geval blijft u een nachtje in het ziekenhuis. Houdt u daar rekening mee! Vervoer Regelt u van tevoren dat iemand u komt ophalen. Vanwege de verdoving die u heeft gekregen, mag u namelijk beslist niet zelf rijden. Ook is het niet verstandig om alleen met het openbaar vervoer te reizen. Wilt u aan uw begeleider vragen of deze u van de afdeling komt ophalen? Aangezien er altijd een kleine kans bestaat dat u op weg naar de uitgang plotseling onwel wordt, is het veiliger als u in een rolstoel naar de uitgang wordt gebracht. Beneden in de centrale hal staan rolstoelen waarvan uw begeleider er een mee kan nemen naar het Chirurgisch Dagcentrum. In overleg met een verpleegkundige kunt u na de operatie zelf even bellen om een tijd af te spreken met degene die u ophaalt.

9 7 Cliëntenraad Als patiënt merkt u misschien zaken op in het ziekenhuis die beter zouden kunnen. Dat is waardevolle informatie, maar het is onmogelijk om iedere patiënt persoonlijk inspraak te laten hebben in het ziekenhuisbeleid. Om er toch voor te zorgen dat uw wensen en ideeën worden verwoord en uw belangen worden behartigd, is er (bij wet) een Cliëntenraad ingesteld. De Cliëntenraad heeft regelmatig overleg met de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. Graag wil de Cliëntenraad weten hoe u de zorg in het ziekenhuis hebt ervaren. Op vindt u meer informatie. Hebt u een opmerking of een klacht? Als u niet tevreden bent over de (medische) zorg die u in het ziekenhuis krijgt, verzoeken wij u om dat door te geven. U kunt dat doen aan degene die direct verantwoordelijk is of aan de ombudsfunctionaris van het ziekenhuis. Deze is bereikbaar via: adres: ombudsfunctionaris@wza.nl telefoonnummer: (0592) / (maandag t/m donderdag) postadres: WZA t.a.v. ombudsfunctionaris, postbus , 9400 RA Assen Meer informatie over de klachtenprocedure vindt u op Inzage in uw dossier Alle gegevens die betrekking hebben op uw behandeling, staan in uw dossier. U hebt het recht dit dossier in te zien. Ook kunt tegen een redelijke vergoeding een kopie ontvangen van (een gedeelte van) het dossier. Meer informatie over dit onderwerp vindt u op Tarieven Meer informatie over tarieven vindt u op

10

11 Controlelijst Neemt u deze lijst ingevuld en afgevinkt mee op de dag van de operatie! telefoonnummer van uw contactpersoon: telefoonnummer van degene die u weer komt ophalen Voorbereidingen Alle sieraden afdoen en thuislaten, zoals horloge, (trouw)ring en oorbellen. (Eventuele sieraden worden voor de operatie verwijderd. Zo nodig worden ringen doorgezaagd.) Geen make-up op doen (ook geen gezichtscrème). Als u piercings draagt, deze verwijderen. Aan uw beide handen en voeten moet ten minste één nagel vrij zijn van nagellak (geldt ook voor blanke nagellak), hars, gelnagels of kunstnagels, dus vier nagels in totaal. Meenemen als u medicijnen gebruikt een medicatie-overzicht een voorbeeld van de medicijnen die u gebruikt de medicijnen die u nodig hebt op de operatiedag toiletbenodigdheden en nachtkleding een brillenkoker als u een bril draagt een bewaardoosje voor uw lenzen als u lenzen draagt een ponskaartje/patiëntenpas Neemt u géén sieraden, geld of waardevolle spullen mee naar het ziekenhuis! Bij verlies, diefstal of beschadiging is het ziekenhuis namelijk niet aansprakelijk.

12 Wilhelmina Ziekenhuis Assen Europaweg-Zuid 1 Postbus RA Assen Telefoon (0592) WZA chiru37 oktober 2013

Als u wordt opgenomen vanwege een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Als u wordt opgenomen vanwege een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als u wordt opgenomen vanwege een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal 1 Binnenkort

Nadere informatie

Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat

Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat vanwege een operatieve ingreep z Binnenkort komt uw kind voor een dagopname

Nadere informatie

Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat

Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat z 1 Binnenkort komt uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis. In

Nadere informatie

Botox-injecties bij een overactieve blaas

Botox-injecties bij een overactieve blaas Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Botox-injecties bij een overactieve blaas z Binnenkort hebt u een afspraak in het ziekenhuis voor een behandeling van uw blaasproblemen

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen bij kinderen

Operatie aan de amandelen bij kinderen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Operatie aan de amandelen bij kinderen z 1 Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis om de neusamandel te laten verwijderen

Nadere informatie

Dagbehandeling bij kinderen

Dagbehandeling bij kinderen Dagbehandeling bij kinderen November 2008 B61905(w) 2 Dagbehandeling bij kinderen Dagbehandeling bij kinderen Binnenkort komt uw kind voor een dagbehandeling naar het ziekenhuis. Dagbehandeling houdt in

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Trommelvliesbuisjes

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Trommelvliesbuisjes Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Trommelvliesbuisjes z 1 Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis om trommelvliesbuisjes te laten plaatsen. In deze brochure

Nadere informatie

Afdeling Intensive care

Afdeling Intensive care Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Afdeling Intensive care 1 Afdeling Intensive care Intensive care Op de afdeling Intensive care worden patiënten opgenomen die

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten URS

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten URS Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten URS z 1 Binnenkort komt u naar het Wilhelmina Ziekenhuis Assen voor een URS (voluit: uretero-reno-scopie). Meestal wordt een

Nadere informatie

Stereotactische punctie

Stereotactische punctie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiologie Stereotactische punctie 1 Stereotactische punctie Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een stereotactische

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiuskopfractuur. (breukje in de kop van het spaakbeen)

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiuskopfractuur. (breukje in de kop van het spaakbeen) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiuskopfractuur (breukje in de kop van het spaakbeen) z 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een breukje hebt in

Nadere informatie

Uw verblijf op de PCU

Uw verblijf op de PCU Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Uw verblijf op de PCU z Welkom op de Psychiatrische Comorbiditeitsunit (PCU). De PCU vormt samen met de interne verpleegafdeling

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Ziekte van Dupuytren

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Ziekte van Dupuytren Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Ziekte van Dupuytren z Met de plastisch chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een behandeling van de ziekte van Dupuytren.

Nadere informatie

Afdeling Dagbehandeling

Afdeling Dagbehandeling Afdeling Dagbehandeling Inleiding Binnenkort komt u voor een dagbehandeling naar de Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie Delfzicht. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken bij een opname

Nadere informatie

Gescheurde enkelbanden

Gescheurde enkelbanden Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gescheurde enkelbanden 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u gescheurde enkelbanden hebt. Deze brochure geeft u informatie

Nadere informatie

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen)

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) H.331690.0715 Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) 2 Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten dat u opgenomen wordt om pennen, schroeven of metalen platen die in uw lichaam

Nadere informatie

Gescheurde achillespees

Gescheurde achillespees Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gescheurde achillespees z Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een gescheurde achillespees hebt. Deze brochure geeft

Nadere informatie

Dagverpleging INFORMATIE OPNAME

Dagverpleging INFORMATIE OPNAME Dagverpleging INFORMATIE OPNAME Samen met de specialist hebt u besloten om opgenomen te worden op de afdeling: Dagverpleging. AFSPREKEN De afdeling Opname informeert u over de datum en tijdstip van opname

Nadere informatie

Blaasoperatie (Bricker-operatie)

Blaasoperatie (Bricker-operatie) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urologie Blaasoperatie (Bricker-operatie) 1 Blaasoperatie (Bricker-operatie) Binnenkort gaat u naar het ziekenhuis voor een blaasoperatie.

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Longoperatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Longoperatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Longoperatie 1 Longoperatie Binnenkort vindt bij u een longoperatie plaats. In deze brochure leest u wat de operatie

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een gebroken pols. bij volwassenen

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een gebroken pols. bij volwassenen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een gebroken pols bij volwassenen 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een gebroken pols hebt. Deze brochure geeft

Nadere informatie

Na een gynaecologische ingreep

Na een gynaecologische ingreep Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gynaecologie Na een gynaecologische ingreep poliklinisch of in dagopname 1 Na een gynaecologische ingreep In deze brochure leest

Nadere informatie

dagopname op de afdeling dagbehandeling

dagopname op de afdeling dagbehandeling patiënteninformatie dagopname op de afdeling dagbehandeling In overleg met uw arts heeft u besloten tot opname op de afdeling Dagbehandeling in het Onze lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). Op de afdeling Dagbehandeling

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Borstverkleining z Met de plastisch chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een borstverkleining. In deze brochure krijgt u

Nadere informatie

Afdeling Short Stay. Algemene informatie

Afdeling Short Stay. Algemene informatie Afdeling Short Stay Algemene informatie Inleiding Binnenkort komt u voor een kortdurende opname naar het Ommelander Ziekenhuis Groningen. In deze folder vindt u informatie over de gang van zaken op de

Nadere informatie

Een biopt van de blaas

Een biopt van de blaas Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een biopt van de blaas z Afspraak U wordt verwacht: bij de afdeling Opname. Vergeet u niet op de dag van de ingreep uw patiëntenpas,

Nadere informatie

Een kloofje in de anus

Een kloofje in de anus Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Een kloofje in de anus 1 Een kloofje in de anus In deze brochure kunt u lezen hoe een kloofje in de anus ontstaat en

Nadere informatie

Als uw kind naar het ziekenhuis gaat en één nacht of langer blijft

Als uw kind naar het ziekenhuis gaat en één nacht of langer blijft Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als uw kind naar het ziekenhuis gaat en één nacht of langer blijft vanwege een operatieve ingreep z 1 Als uw kind in het ziekenhuis

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe knie. oefenprogramma fysiotherapie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe knie. oefenprogramma fysiotherapie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een nieuwe knie oefenprogramma fysiotherapie 1 Het is belangrijk dat u na uw knieoperatie zo snel mogelijk weer zelf dingen gaat

Nadere informatie

ERCP onderzoek van de galwegen

ERCP onderzoek van de galwegen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten ERCP onderzoek van de galwegen z 1 Binnenkort wordt u in het ziekenhuis verwacht voor een ERCP. In deze brochure leest u wat

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een pacemaker

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een pacemaker Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een pacemaker z 1 Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een pacemakerimplantatie. In deze brochure krijgt u informatie over

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Proctoscopie. onderzoek van de anus en de endeldarm

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Proctoscopie. onderzoek van de anus en de endeldarm Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Proctoscopie onderzoek van de anus en de endeldarm 1 Proctoscopie (onderzoek van de anus en de endeldarm) Binnenkort

Nadere informatie

Vertrouwd en dichtbij. Oncologische fysiotherapeutische revalidatie tijdens en na chemotherapie / radiotherapie na een operatie

Vertrouwd en dichtbij. Oncologische fysiotherapeutische revalidatie tijdens en na chemotherapie / radiotherapie na een operatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Oncologische fysiotherapeutische revalidatie tijdens en na chemotherapie / radiotherapie na een operatie z Als u vanwege kanker

Nadere informatie

Na een gynaecologische ingreep

Na een gynaecologische ingreep Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Na een gynaecologische ingreep poliklinisch of in dagopname z In deze brochure leest u wat u kunt doen om na een gynaecologische

Nadere informatie

Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen)

Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen) z 1 Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een bronchoscopie. Met een bronchoscopie

Nadere informatie

H.331700.1113. Operatie bij de ziekte van Dupuytren (kromtrekken van de vingers)

H.331700.1113. Operatie bij de ziekte van Dupuytren (kromtrekken van de vingers) H.331700.1113 Operatie bij de ziekte van Dupuytren (kromtrekken van de vingers) 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie, waarvoor u één dag wordt opgenomen. De ziekte van Dupuytren

Nadere informatie

Dagopname locatie Leyweg

Dagopname locatie Leyweg Dagopname locatie Leyweg Informatie over dagopname U wordt gedurende 1 dag opgenomen voor een dagbehandeling. In deze folder leest u belangrijke informatie over deze opname. Het kan zijn dat de informatie

Nadere informatie

Kijkoperatie in de borstholte (thoracoscopie)

Kijkoperatie in de borstholte (thoracoscopie) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Kijkoperatie in de borstholte (thoracoscopie) 1 Kijkoperatie in de borstholte (thoracoscopie) Binnenkort vindt bij

Nadere informatie

Afdeling Dagverpleging

Afdeling Dagverpleging Afdeling Dagverpleging Inhoud Algemeen... 3 Wat zijn uw rechten en plichten als patiënt?... 3 Voorbereiding... 3 Opname... 4 Voorbereiding op de ingreep, de behandeling of het onderzoek... 4 Anesthesie...

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Goede zorg bij COPD

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Goede zorg bij COPD Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Goede zorg bij COPD z Goede zorg bij COPD 1 Er is vastgesteld dat u COPD hebt. In deze brochure staat welke zorg u kunt verwachten

Nadere informatie

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E

P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E Afdeling Short Stay algemene informatie P A T I Ë N T E N I N F O R M A T I E 2 Inleiding Binnenkort komt u voor een kortdurende opname naar de Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie Delfzicht. In deze brochure

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiologie. MRI-onderzoek

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiologie. MRI-onderzoek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiologie MRI-onderzoek 1 MRI-onderzoek Binnenkort wordt u verwacht op de röntgenafdeling voor een MRI-onderzoek. In deze brochure

Nadere informatie

Informatie over uw dagbehandeling FRANCISCUS VLIETLAND

Informatie over uw dagbehandeling FRANCISCUS VLIETLAND Informatie over uw dagbehandeling FRANCISCUS VLIETLAND Welkom Binnenkort wordt u in Franciscus Vlietland opgenomen voor een dagbehandeling. Een dagbehandeling is een medische behandeling waarvoor u s ochtends

Nadere informatie

Uw operatie in het dagcentrum

Uw operatie in het dagcentrum Uw operatie in het dagcentrum Een goede voorbereiding is het halve werk 1. Uw operatie in het dagcentrum Belangrijke informatie Binnenkort wordt u behandeld in het dagcentrum chirurgie van het Westfriesgasthuis.

Nadere informatie

Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik

Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik 1 Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik

Nadere informatie

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap zwangerschapshypertensie (pre-)eclampsie HELLP-syndroom z 1 Als u tijdens uw zwangerschap

Nadere informatie

Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese)

Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese) z Een kinderarts die ervaring heeft met het doen van lengtevoorspellingen

Nadere informatie

DAGOPNAME FRANCISCUS VLIETLAND

DAGOPNAME FRANCISCUS VLIETLAND DAGOPNAME FRANCISCUS VLIETLAND Welkom Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Dagopname. Op deze afdeling worden patiënten opgenomen die in een korte tijd worden behandeld en dezelfde dag weer naar

Nadere informatie

Welkom op de afdeling Dagbehandeling Locatie Dordwijk en Zwijndrecht Informatie voor volwassenen

Welkom op de afdeling Dagbehandeling Locatie Dordwijk en Zwijndrecht Informatie voor volwassenen Welkom op de afdeling Dagbehandeling Locatie Dordwijk en Zwijndrecht Informatie voor volwassenen Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 1003 Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het Albert Schweitzer

Nadere informatie

Aanvullende richtlijnen bij operatie in dagbehandeling

Aanvullende richtlijnen bij operatie in dagbehandeling Aanvullende richtlijnen bij operatie in dagbehandeling Besloten is dat u in dagbehandeling geopereerd zult worden, daarom zijn onderstaande richtlijnen van belang. Vriendelijk verzoeken wij u onderstaande

Nadere informatie

Vaatrisicopoli. Vertrouwd en dichtbij. Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen. Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Vaatrisicopoli. Vertrouwd en dichtbij. Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen. Wilhelmina Ziekenhuis Assen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Vaatrisicopoli Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen 1 Vaatrisicopoli Bent u in het verleden

Nadere informatie

Dagopname Orthopedie. Orthopedie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Dagopname Orthopedie. Orthopedie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Dagopname Orthopedie Orthopedie Locatie Hoorn/Enkhuizen Dagopname orthopedie U wordt binnenkort opgenomen voor een kleine operatieve ingreep, uitgevoerd door een orthopedisch chirurg. U wordt voor dagopname

Nadere informatie

Als u een stoma krijgt

Als u een stoma krijgt Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Als u een stoma krijgt 1 Als u een stoma krijgt Binnenkort krijgt u een stoma. In deze brochure vindt u informatie

Nadere informatie

Gastroscopie (maagonderzoek)

Gastroscopie (maagonderzoek) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gastroscopie (maagonderzoek) z In deze brochure vindt u informatie over een gastroscopie, dat wil zeggen: een onderzoek van uw

Nadere informatie

Urodynamisch onderzoek

Urodynamisch onderzoek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urodynamisch onderzoek z Afspraak U wordt verwacht op de polikliniek Urologie (nr. 62): Vergeet u niet op de dag van het onderzoek

Nadere informatie

Chirurgische dagbehandeling met lokale anesthesie

Chirurgische dagbehandeling met lokale anesthesie Chirurgische dagbehandeling met lokale anesthesie In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot opname op de Chirurgische Dagbehandeling (CDB) van het Radboudumc voor een kleine operatieve behandeling

Nadere informatie

Prostaatoperatie (TURP)

Prostaatoperatie (TURP) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Prostaatoperatie (TURP) z Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een operatie aan uw prostaat. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Dagverpleging. Algemeen

Dagverpleging. Algemeen Dagverpleging Algemeen Inhoudsopgave Inleiding 4 Voorbereidingen thuis 5 Nuchter zijn 5 Vervoer 6 Ontharen 6 Voorkom infecties 6 Als u ziek of verhinderd bent 6 Wat neemt u mee? 7 Wat neemt u niet mee?

Nadere informatie

Behandeling van aambeien

Behandeling van aambeien Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Behandeling van aambeien z 1 Met uw chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een behandeling van uw aambeien. Hierbij worden

Nadere informatie

Operatie van de onderoogleden

Operatie van de onderoogleden Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Operatie van de onderoogleden entropion en ectropion z Afwijkingen van de oogleden 1 Afwijkingen van de oogleden Het functioneren

Nadere informatie

DAGBEHANDELING 056-201011

DAGBEHANDELING 056-201011 DAGBEHANDELING U komt binnenkort voor een dagbehandeling naar het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. De vragen over de ingreep of behandeling heeft uw behandelend arts op de polikliniek al met u besproken.

Nadere informatie

Als u dikke darmkanker of endeldarmkanker hebt

Als u dikke darmkanker of endeldarmkanker hebt Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als u dikke darmkanker of endeldarmkanker hebt z Onlangs is er een darmonderzoek bij u gedaan: een proctoscopie, een sigmoïdoscopie

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiologie. Echo-onderzoek

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiologie. Echo-onderzoek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiologie Echo-onderzoek 1 Echo-onderzoek Binnenkort vindt bij u een echo-onderzoek plaats. In deze brochure kunt u lezen wat

Nadere informatie

dagopname op de afdeling Dagbehandeling

dagopname op de afdeling Dagbehandeling patiënteninformatie dagopname op de afdeling Dagbehandeling In overleg met uw arts heeft u besloten tot opname op de afdeling Dagbehandeling in het Onze lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). Op de afdeling Dagbehandeling

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie (darmonderzoek)

Sigmoïdoscopie (darmonderzoek) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Sigmoïdoscopie (darmonderzoek) z 1 In deze brochure vindt u informatie over een sigmoïdoscopie. Met dit onderzoek is het mogelijk

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Decubitus. behandeling op de wondenpolikliniek

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Decubitus. behandeling op de wondenpolikliniek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Decubitus behandeling op de wondenpolikliniek 1 Vanwege decubitus bent u door uw arts doorverwezen naar de wondenpolikliniek

Nadere informatie

Wat neemt u mee? Voorbereidingen thuis

Wat neemt u mee? Voorbereidingen thuis Afdeling C42 en C52 Met uw arts heeft u besloten tot een operatie of onderzoek/ behandeling. Hiervoor wordt u opgenomen op de afdeling C42 of C52. Deze afdelingen zijn bedoeld voor patiënten die een behandeling

Nadere informatie

Afdeling dagverpleging

Afdeling dagverpleging Afdeling dagverpleging Wat is dagverpleging? Dagverpleging is bedoeld voor patiënten die een onderzoek, behandeling of operatie ondergaan, waarvoor een korte (bed)opname met verpleegkundige zorg nodig

Nadere informatie

Staar (cataract) en de behandeling van staar

Staar (cataract) en de behandeling van staar Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Staar (cataract) en de behandeling van staar z Wat is staar? 1 Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit een heldere en doorzichtige

Nadere informatie

H.203616.0407. Anesthesie Ruggenprik

H.203616.0407. Anesthesie Ruggenprik H.203616.0407 Anesthesie Ruggenprik 2 Inleiding Er bestaan verschillende soorten anesthesie of verdoving. Welke anesthesie voor u het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd,

Nadere informatie

Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom

Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Neurologie Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom 1 De neuroloog heeft geconstateerd dat er bij u sprake is van een lumbosacraal

Nadere informatie

Aanvullende richtlijnen bij operatie in dagbehandeling

Aanvullende richtlijnen bij operatie in dagbehandeling Patiënteninformatie Aanvullende richtlijnen bij operatie in dagbehandeling rkz.nl U heeft met de arts afgesproken dat u in dagbehandeling geopereerd zult worden, daarom zijn onderstaande richtlijnen van

Nadere informatie

Sedatie op de polikliniek Bijzondere Tandheelkunde of MKA

Sedatie op de polikliniek Bijzondere Tandheelkunde of MKA Sedatie op de polikliniek Bijzondere Tandheelkunde of MKA Binnenkort krijgt u een behandeling op de polikliniek Bijzondere Tandheelkunde of de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA)

Nadere informatie

Welkom op de Dagverpleging

Welkom op de Dagverpleging Welkom op de Dagverpleging In deze brochure treft u informatie over uw opname op de Dagverpleging van Rijnstate Arnhem of Rijnstate Zevenaar. In deze brochure vindt u informatie waarmee u zich op de opname

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe heup. oefenprogramma fysiotherapie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een nieuwe heup. oefenprogramma fysiotherapie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een nieuwe heup oefenprogramma fysiotherapie z Het is belangrijk dat u na uw heupoperatie zo snel mogelijk weer dingen zelf gaat

Nadere informatie

Uw rechten als patiënt

Uw rechten als patiënt Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Uw rechten als patiënt z Rechten en plichten 1 Uw rechten Als patiënt hebt u bepaalde rechten. Deze zijn wettelijk vastgelegd

Nadere informatie

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes H.366333.1215 Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes 2 Inleiding Uw gynaecoloog heeft u een eierstok en eileiderverwijdering via een kijkoperatie geadviseerd. Op deze manier

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een borstprothese

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een borstprothese Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een borstprothese z 1 Na een borstamputatie krijgt u een tijdelijke borstprothese. Wanneer het wondgebied voldoende is genezen,

Nadere informatie

Afdeling Oogheelkunde (8 Midden)

Afdeling Oogheelkunde (8 Midden) U wordt binnenkort opgenomen op de afdeling Oogheelkunde. Deze afdeling bevindt zich, samen met de afdeling KNO en Kaakchirurgie, in gebouw H op de 8 e verdieping (8 Midden). Wij willen uw verblijf zo

Nadere informatie

Sedatie met Propofol. Sedatie polikliniek. (lichte) slaap bij onderzoek of behandeling. Belangrijk. Gesprek met Sedatie Praktijk Specialist

Sedatie met Propofol. Sedatie polikliniek. (lichte) slaap bij onderzoek of behandeling. Belangrijk. Gesprek met Sedatie Praktijk Specialist Sedatie polikliniek Sedatie met Propofol (lichte) slaap bij onderzoek of behandeling Binnenkort komt u naar het BovenIJ ziekenhuis voor een onderzoek of een behandeling. Uw arts heeft met u besproken dat

Nadere informatie

Voorzorgsmaatregelen bij jodiumhoudend contrastmiddel

Voorzorgsmaatregelen bij jodiumhoudend contrastmiddel Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Interne geneeskunde Voorzorgsmaatregelen bij jodiumhoudend 1 Voorzorgsmaatregelen bij jodiumhoudend Uw arts heeft een röntgenonderzoek

Nadere informatie

Verpleegafdeling Chirurgie, locatie Oost

Verpleegafdeling Chirurgie, locatie Oost Verpleegafdeling Chirurgie, locatie Oost Inhoud 1. Informatie over de opname en de operatie 3 1.1 Voorbereiding thuis. Wat verwachten wij van u? 3 1.2 Gesprekken voor uw operatie 4 1.3 Hoe geeft u veranderingen

Nadere informatie

Dagopname chirurgie. Chirurgie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Dagopname chirurgie. Chirurgie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Dagopname chirurgie Chirurgie Locatie Hoorn/Enkhuizen Dagopname chirurgie U wordt binnenkort opgenomen voor een kleine operatieve ingreep, uitgevoerd door een chirurg. U wordt voor dagopname verwacht op:

Nadere informatie

Orthopedie. Radiofrequente ablatie (RFA) van een afwijking in het bot

Orthopedie. Radiofrequente ablatie (RFA) van een afwijking in het bot Orthopedie Radiofrequente ablatie (RFA) van een afwijking in het bot Orthopedie Bij u is een afwijking in een bot gevonden, die behandeld kan worden met CT-geleide radiofrequente ablatie. Dit is een kleine

Nadere informatie

Verwijderen zaadbal (Orchidectomie)

Verwijderen zaadbal (Orchidectomie) Verwijderen zaadbal (Orchidectomie) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het laten verwijderen van een zaadbal, een zogeheten orchidectomie. In deze folder leest u meer over deze operatie

Nadere informatie

Welkom op de afdeling Dagbehandeling

Welkom op de afdeling Dagbehandeling Welkom op de afdeling Dagbehandeling Locatie Dordwijk en Zwijndrecht Informatie voor volwassenen die geopereerd worden Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis op de afdeling

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Decubitus. tijdens uw verblijf in het ziekenhuis

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Decubitus. tijdens uw verblijf in het ziekenhuis Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Decubitus tijdens uw verblijf in het ziekenhuis 1 Als u lange tijd achter elkaar in bed moet liggen of in een (rol)stoel moet

Nadere informatie

Zorg na uw ziekenhuisopname

Zorg na uw ziekenhuisopname Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Zorg na uw ziekenhuisopname z 1 Als u na uw opname het WZA weer verlaat, betekent dit niet automatisch dat u alles weer zelf

Nadere informatie

Uw operatie in het Dagcentrum

Uw operatie in het Dagcentrum Uw operatie in het Dagcentrum Een ingreep in het Dagcentrum Dagcentrum alle aandacht We verwachten u binnenkort voor een ingreep waarvoor u 1 dag wordt opgenomen in het Westfriesgasthuis. U gaat dus nog

Nadere informatie

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering H.366326.1215 Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten dat uw baarmoeder en/of eierstokken en eileiders, worden verwijderd

Nadere informatie

Dagbehandeling Locatie Sportlaan

Dagbehandeling Locatie Sportlaan Dagbehandeling Locatie Sportlaan Informatie over Dagbehandeling U wordt gedurende 1 dag opgenomen voor een dagbehandeling. In deze folder leest u belangrijke informatie over deze opname. Dag en tijdstip

Nadere informatie

Opname bij geplande operatieve ingreep. Afdeling Patiënteninformatie

Opname bij geplande operatieve ingreep. Afdeling Patiënteninformatie 00 Opname bij geplande operatieve ingreep Afdeling Patiënteninformatie In deze folder vindt u informatie ter voorbereiding op uw ziekenhuisopname bij een geplande operatieve ingreep. Het kan gaan om een

Nadere informatie

Operatie aan een scheefstand van de grote teen Operatie hallux valgus

Operatie aan een scheefstand van de grote teen Operatie hallux valgus Operatie aan een scheefstand van de grote teen Operatie hallux valgus Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een hallux valgus? 1 Waarom een operatie? 1 Voor de opname 2 2 Opname

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE DAGBEHANDELING. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE DAGBEHANDELING. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum DAGBEHANDELING U komt binnenkort voor een dagbehandeling naar het SPIJKE- NISSE Medisch Centrum. De vragen over de ingreep of behandeling heeft uw behandelend

Nadere informatie

MAAG-, DARM- & LEVERCENTRUM DAGBEHANDELING

MAAG-, DARM- & LEVERCENTRUM DAGBEHANDELING MAAG-, DARM- & LEVERCENTRUM DAGBEHANDELING 331 Welkom Binnenkort wordt u in het Maag-, Darm- & Levercentrum van het Sint Franciscus Gasthuis opgenomen voor een dagbehandeling. Een dagbehandeling is een

Nadere informatie

Cardioversie Dagopname volwassenen

Cardioversie Dagopname volwassenen Cardioversie Dagopname volwassenen Afdeling dagbehandeling .....dag - - wordt u op verpleegafdeling 165 (dagbehandeling) verwacht. Wanneer de datum van de behandeling nog niet bekend is, wordt u ongeveer

Nadere informatie

Orthopedie. Biopsie onder narcose

Orthopedie. Biopsie onder narcose Orthopedie Biopsie onder narcose Orthopedie Bij u of uw kind is een gezwel gevonden in een bot, of in het weefsel dat om het bot heen ligt. Om deze aandoening verder te onderzoeken, moet er een stukje

Nadere informatie

Dagverpleging. Algemeen

Dagverpleging. Algemeen Dagverpleging Algemeen Inhoudsopgave Inleiding...4 Voorbereidingen thuis...5 Als u ziek of verhinderd bent...6 Wat neemt u mee?...7 Wat neemt u niet mee?...7 De dag van opname...8 Dagverpleging van een

Nadere informatie

Introïtusplastiek. De ingang van de vagina ruimer maken

Introïtusplastiek. De ingang van de vagina ruimer maken Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken Inleiding De gynaecoloog heeft met u besproken dat de ingang van uw vagina (schede) ruimer gemaakt gaat worden. Dit wordt een introïtusplastiek genoemd.

Nadere informatie

Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte)

Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte) z Voetklachten bij diabetes mellitus (suikerziekte) 1 Als u diabetes mellitus

Nadere informatie