Operatie aan de amandelen bij kinderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Operatie aan de amandelen bij kinderen"

Transcriptie

1 Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Operatie aan de amandelen bij kinderen z

2 1 Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis om de neusamandel te laten verwijderen eventueel in combinatie met de keelamandelen. In deze brochure vindt u informatie over de gang van zaken rond de operatie. Als u vragen hebt, kunt u bellen naar de polikliniek Keel-neus-oorheelkunde (KNO-poli), telefoonnummer (0592) De KNO-poli is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot uur. U kunt ook en naar: poli.kno@wza.nl Informatie voor ouders en kinderen vindt u ook op website Opnamedatum en preoperatief spreekuur De assistente van de KNO-poli heeft met u afgesproken op welke datum uw kind wordt geopereerd. Ook is een afspraak gemaakt voor een bezoek aan het preoperatieve spreekuur. U hebt dan een gesprek met een anesthesioloog (de arts die tijdens de operatie de verdoving toedient) en een anesthesiemedewerker. Aan de hand van een vragenlijst en een lichamelijk onderzoek bekijken zij hoe het met de gezondheidstoestand van uw kind gesteld is. Verder wordt met u de gang van zaken rond de anesthesie besproken. In de volgende gevallen moet de operatie waarschijnlijk worden uitgesteld: als uw kind de dag voor de operatie of de ochtend van de operatie ziek, verkouden, koortsig of hangerig is; als uw kind in de periode voorafgaand aan de operatie is ingeënt. Neemt u in deze gevallen zo snel mogelijk contact op met de KNO-poli, telefoonnummer (0592) Als uw kind zich op de ochtend van de operatie niet fit voelt, wordt u verzocht dat 's ochtends vroeg door te geven aan de kinder- en jeugdafdeling, telefoonnummer (0592) /

3 Aanwezigheid van een ouder 2 Aanwezigheid ouder In het algemeen is een ziekenhuisopname voor een kind beter te verwerken als het zijn vader of moeder bij zich heeft. U bent dan ook van harte welkom om op de dag van de operatie zolang bij uw kind te blijven als u wilt. U mag ook mee naar de operatieafdeling en kunt daar blijven tot uw kind in slaap is gebracht. Slechts één ouder kan mee naar de operatieafdeling! Is uw kind jonger dan drie jaar en moeten de neus- én keelamandelen worden verwijderd, dan is het verstandig als uw partner of een ander vertrouwd iemand met u mee gaat naar het ziekenhuis. Broertjes en zusjes Als u bij uw kind in het ziekenhuis blijft, wordt u verzocht eventuele broertjes of zusjes thuis te laten. Er is namelijk op de afdeling geen mogelijkheid om hen op te vangen in de tijd dat u zich met uw zieke kind bezighoudt. Bovendien leert de ervaring dat het al gauw te druk wordt als er andere kinderen meekomen. Eten en drinken Op de kinderafdeling is een aparte ruimte voor ouders. Hier kunt u gratis koffie en thee krijgen. In het restaurant kunt u tegen betaling tussen de middag een warme maaltijd krijgen, snacks en brood. In de koffiecorner in de hal van het ziekenhuis kunt u onder andere broodjes en soep kopen. Natuurlijk kunt u ook eten en drinken van huis meenemen. Telefoon Op de kinderafdeling mag u alleen in de ruimte voor ouders uw mobiele telefoon gebruiken. Het is niet toegestaan om in het ziekenhuis te roken. Dit geldt voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

4 Nuchter komen 3 Voor de operatie moet uw kind nuchter zijn. Wat dat betekent, kunt u lezen in de brochure Anesthesie en postoperatieve pijnbestrijding bij kinderen. Laat uw kind de avond voor de operatie zo laat mogelijk nog wat drinken. (Het is niet de bedoeling dat uw kind om die reden later naar bed gaat dan anders en u moet uw kind er ook beslist niet voor wakker maken!) Eventuele medicijnen mag uw kind innemen met een slokje water. Uw kind mag s ochtends gewoon zijn tanden poetsen, maar moet wel oppassen dat het daarbij geen water inslikt.

5 Wat neemt uw kind mee? 4 Gegevens van uw kind U wordt verzocht de patiëntenpas en het afsprakenkaartje van uw kind mee te nemen. Medicijnen Als uw kind medicijnen gebruikt, is het belangrijk dat u die meeneemt naar het ziekenhuis. Omdat uw kind dezelfde dag weer naar huis gaat, worden deze medicijnen namelijk niet verstrekt door de ziekenhuisapotheek. Heeft uw kind een allergiepas, dan wordt u verzocht die ook mee te nemen. Kleren Tijdens de operatie is het belangrijk dat uw kind een shirt met korte mouwen(!) aanheeft. Dat is nodig voor het geval er een infuus moet worden ingebracht. Een extra stel ondergoed kan ook van pas komen. Als uw kind lang haar heeft, neemt u dan een haarelastiekje mee om eventueel een vlecht of staart te maken. Speelgoed Natuurlijk mag uw kind boekjes, knuffels, poppen of ander speelgoed meenemen.

6 Voor de operatie 5 Afdeling Opname Bij aankomst in het ziekenhuis meldt u zich met uw kind bij de afdeling Opname. Kinderafdeling Daarna gaat u naar de kinderafdeling. Daar krijgt uw kind een bed op een kamer samen met andere kinderen die aan hun amandelen worden geopereerd. Voorbereiding Om uw kind zo goed mogelijk voor te bereiden op de operatie, heeft een verpleegkundige een gesprek met uw kind. Uw kind krijgt een zetpil om de pijn na de operatie tegen te gaan. Er wordt verdovingszalf aangebracht op de plaats waar uw kind vlak voor de operatie een infuus krijgt. De zalf zorgt ervoor dat uw kind bijna niets voelt van het inbrengen van het infuus. Ongeveer tien minuten voor de operatie brengt een verpleegkundige uw kind in een bed naar de operatieafdeling.

7 De operatie 6 Anesthesie Voorafgaand aan de operatie krijgt uw kind algehele anesthesie (narcose). Uw kind merkt dan niets meer van wat er tijdens de operatie gebeurt. Uitgebreide informatie over dit onderwerp vindt u in de brochure Anesthesie en postoperatieve pijnbestrijding bij kinderen. Neusamandel, keelamandelen Het hangt af van de klachten van uw kind of alleen de neusamandel wordt verwijderd of ook de keelamandelen. Het is niet mogelijk om de neusamandel via een operatie volledig weg te halen. In plaats daarvan wordt alleen het bovenste gedeelte van de neusamandel verwijderd. De keelamandelen kunnen in principe wél volledig worden weggehaald. Met een speciale tang worden de keelamandelen in één beweging losgeknipt van de onderlaag. Duur van de operatie Een operatie aan de amandelen duurt tien minuten tot een kwartier.

8 Na de operatie 7 Na de operatie Als de operatie achter de rug is, wordt uw kind naar de uitslaapruimte (de zgn. verkoeverkamer) gebracht om bij te komen. Vrijwel meteen daarna mag u naar uw kind toe. Wanneer uw kind goed wakker is en zijn toestand is stabiel, gaat het terug naar de kinderafdeling. Sommige kinderen voelen zich eerst nog wat misselijk. Verder hebben de meeste kinderen last van hun keel, ook als alleen de neusamandel verwijderd is. (Het weghalen van de neusamandel gebeurt namelijk via de keel.) Ook is het mogelijk dat uw kind bloed verliest uit zijn neus en mond. U hoeft zich daar echter geen zorgen over te maken, want het zijn normale reacties. Op de kinderafdeling krijgt uw kind koude limonade. Dat is nodig om de zwelling in de keel te verminderen en een eventuele nabloeding te voorkomen. Als u eten van huis hebt meegenomen en u wilt dat aan uw kind geven, overlegt u dan eerst met een verpleegkundige. Naar huis Tussen en uur komt de KNO-arts kijken hoe het met uw kind gaat. Als alles goed is en uw kind heeft voldoende gedronken, mag het naar huis. Controle In principe hoeft uw kind niet terug te komen voor controle. Als uw kind klachten heeft, wordt u verzocht zelf een afspraak te maken bij de KNO-arts. De eerste werkdag na de operatie belt de assistente van de KNO-poli u thuis op om te informeren hoe het met uw kind gaat. Als u vragen hebt, kunt u die dan stellen. Met eventuele vragen kunt u ook altijd zelf bellen naar de KNO-poli.

9 Weer thuis 8 Hieronder vindt u een aantal adviezen voor de verzorging van uw kind als het weer thuis is. Pijnstillers Bij uw vertrek uit het ziekenhuis kunt u pijnstillers afhalen bij de Wilhelmina Apotheek voor de eerste drie dagen na de operatie. Omdat het om operatiepijn gaat, worden de pijnstillers voorgeschreven in een hogere dosis dan u waarschijnlijk gewend bent. Het is belangrijk dat u de voorgeschreven hoeveelheid aanhoudt! Als u daarover vragen hebt, kan een medewerker van de apotheek u uitleg geven. Als er bloed of slijm uit de neus van uw kind komt De eerste dagen na de operatie is het normaal dat er wat bloederig slijm uit de neus van uw kind komt. Ook hoeft u zich niet ongerust te maken als uw kind oud (donkerbruin) bloed opgeeft. Als er vers bloed uit de neus of de mond komt, neemt u dan contact op met het ziekenhuis! Als uw kind koorts heeft Als uw kind hoge koorts heeft (meer dan 39 C), toenemende pijn en het stinkt uit zijn mond, is er mogelijk sprake van een ontsteking. Neemt u dan contact op met het ziekenhuis! Als uw kind niet wil drinken Het is belangrijk dat uw kind voldoende drinkt. Uw kind drinkt genoeg, als het blijft plassen. Als uw kind niet wil drinken, neemt u dan contact op met het ziekenhuis!

10 9 Als uw kind niet wil eten Misschien heeft uw kind de eerste tijd moeite met eten. Meestal is zacht of vloeibaar, niet te warm eten het beste, bijvoorbeeld appelmoes, kwark of yoghurt of brood zonder korstjes. Als er lucht ontsnapt uit de neus van uw kind bij het praten, of er ontsnapt wat vocht of voedsel bij het slikken Na het verwijderen van de neusamandel is er veel ruimte ontstaan achterin de keel. De gehemeltespieren moeten zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Na een paar weken zijn de problemen meestal voorbij. Als dat niet het geval is, maakt u dan een afspraak bij de KNO-arts. Wanneer mag uw kind weer naar school? Als alleen de neusamandel is verwijderd en uw kind voelt zich weer goed, dan mag het in principe de derde dag na de operatie weer naar school. Als uw kind ook geopereerd is aan zijn keelamandelen, is het beter om een week te wachten. Wanneer mag uw kind weer zwemmen? Twee weken na de operatie mag uw kind weer zwemmen. Bereikbaarheid De KNO-poli is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot uur op nummer (0592) Met vragen kunt u ook en naar: poli.kno@wza.nl 's Avonds, 's nachts en in het weekend kunt u met dringende vragen terecht op de Spoedeisende Hulp. Belt u dan het centrale nummer van het ziekenhuis (0592)

11 10 Recht op informatie en toestemming Als ouder hebt u er recht op te weten wat uw kind precies mankeert en wat de gevolgen en risico s zijn van een bepaalde behandeling. Zo kunt u eventuele voors en tegens goed tegen elkaar afwegen, voordat u toestemming geeft voor een bepaalde behandeling. Ook kinderen hebben recht op informatie en als ze twaalf jaar zijn of ouder hebben ze bovendien inspraak in wat er gaat gebeuren. Vanaf hun zestiende mogen kinderen voor zichzelf beslissen, zonder instemming van de ouders! Ook mogen hulpverleners ouders dan geen informatie geven over de gezondheidstoestand van hun kind, als het kind dat niet wil. Recht op inzage in het dossier Alle gegevens die betrekking hebben op de behandeling van uw kind, staan in zijn dossier. U en uw kind hebben het recht dit dossier in te zien. Ook kunt u tegen een redelijke vergoeding een kopie ontvangen van (een gedeelte van) het dossier. Wilt u het dossier inzien, dan kunt u daarover zelf contact opnemen met de betrokken hulpverlener. Als het om de verpleegkundige gegevens van uw kind gaat, moet u zich wenden tot een verpleegkundige. Gaat het om de medische gegevens, dan dient u uw verzoek te richten tot de behandelend arts. Een kopie van uw dossier kunt u tegen een redelijke vergoeding schriftelijk aanvragen bij de afdeling Medische Administratie. Bij uw aanvraag wordt u verzocht gebruik te maken van het Aanvraagformulier kopie medisch dossier. Dit kunt u downloaden van website Recht op privacy Hulpverleners die bij de behandeling van uw kind betrokken zijn, moeten vertrouwelijk met de gegevens van uw kind omgaan. Inlichtingen over de gezondheid van uw kind worden alleen aan u als ouder gegeven, tenzij anders is afgesproken. Meer informatie over de rechten van uw kind en uw rechten als ouder kunt u vinden op

12 Cliëntenraad Als ouder merkt u misschien zaken op in het ziekenhuis die beter zouden kunnen. Dat is waardevolle informatie, maar het is onmogelijk om iedere gebruiker persoonlijk inspraak te laten hebben in het ziekenhuisbeleid. Om er toch voor te zorgen dat uw wensen en ideeën worden verwoord en uw belangen worden behartigd, is er (bij wet) een Cliëntenraad ingesteld. De Cliëntenraad heeft regelmatig overleg met de Raad van Bestuur van het ziekenhuis. Graag wil de Cliëntenraad weten hoe u en uw kind de zorg in het ziekenhuis hebben ervaren. U vindt meer informatie en een enquêteformulier op Hebt u een opmerking of een klacht? Als u niet tevreden bent over de (medische) zorg die uw kind in het ziekenhuis krijgt, verzoeken wij u om dat door te geven. U kunt dat doen aan degene die direct verantwoordelijk is of aan de ombudsfunctionaris van het ziekenhuis. Deze is bereikbaar via: adres: ombudsfunctionaris@wza.nl telefoonnummer: (0592) / (maandag t/m donderdag) postadres: WZA t.a.v. ombudsfunctionaris, postbus , 9400 RA Assen Meer informatie over de klachtenprocedure vindt u op Tarieven Informatie over de prijzen van onderzoeken en behandelingen vindt u op Wilhelmina Ziekenhuis Assen Europaweg-Zuid 1 Postbus RA Assen Telefoon (0592) WZA keeln01 december 2013

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Trommelvliesbuisjes

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Trommelvliesbuisjes Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Trommelvliesbuisjes z 1 Binnenkort komt uw kind naar het ziekenhuis om trommelvliesbuisjes te laten plaatsen. In deze brochure

Nadere informatie

Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat

Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat vanwege een operatieve ingreep z Binnenkort komt uw kind voor een dagopname

Nadere informatie

Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat

Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat z 1 Binnenkort komt uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis. In

Nadere informatie

Dagbehandeling bij kinderen

Dagbehandeling bij kinderen Dagbehandeling bij kinderen November 2008 B61905(w) 2 Dagbehandeling bij kinderen Dagbehandeling bij kinderen Binnenkort komt uw kind voor een dagbehandeling naar het ziekenhuis. Dagbehandeling houdt in

Nadere informatie

Dagopname vanwege een chirurgische ingreep

Dagopname vanwege een chirurgische ingreep Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Dagopname vanwege een chirurgische ingreep z Dagopname vanwege een chirurgische ingreep 1 Binnenkort komt u voor een dagopname

Nadere informatie

Afdeling Intensive care

Afdeling Intensive care Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Afdeling Intensive care 1 Afdeling Intensive care Intensive care Op de afdeling Intensive care worden patiënten opgenomen die

Nadere informatie

Als u wordt opgenomen vanwege een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Als u wordt opgenomen vanwege een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als u wordt opgenomen vanwege een hernia-operatie of een operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal 1 Binnenkort

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen bij kinderen

Operatie aan de amandelen bij kinderen Operatie aan de amandelen bij kinderen Informatie voor patiënten F0220-3415 juni 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Blaasoperatie (Bricker-operatie)

Blaasoperatie (Bricker-operatie) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urologie Blaasoperatie (Bricker-operatie) 1 Blaasoperatie (Bricker-operatie) Binnenkort gaat u naar het ziekenhuis voor een blaasoperatie.

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten URS

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten URS Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten URS z 1 Binnenkort komt u naar het Wilhelmina Ziekenhuis Assen voor een URS (voluit: uretero-reno-scopie). Meestal wordt een

Nadere informatie

Uw verblijf op de PCU

Uw verblijf op de PCU Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Uw verblijf op de PCU z Welkom op de Psychiatrische Comorbiditeitsunit (PCU). De PCU vormt samen met de interne verpleegafdeling

Nadere informatie

ERCP onderzoek van de galwegen

ERCP onderzoek van de galwegen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten ERCP onderzoek van de galwegen z 1 Binnenkort wordt u in het ziekenhuis verwacht voor een ERCP. In deze brochure leest u wat

Nadere informatie

Botox-injecties bij een overactieve blaas

Botox-injecties bij een overactieve blaas Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Botox-injecties bij een overactieve blaas z Binnenkort hebt u een afspraak in het ziekenhuis voor een behandeling van uw blaasproblemen

Nadere informatie

Een kloofje in de anus

Een kloofje in de anus Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Een kloofje in de anus 1 Een kloofje in de anus In deze brochure kunt u lezen hoe een kloofje in de anus ontstaat en

Nadere informatie

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies (Adenotomie en/of paracentese) Afdeling Kindergeneeskunde De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft, in overleg met u, besloten de

Nadere informatie

Als uw kind naar het ziekenhuis gaat en één nacht of langer blijft

Als uw kind naar het ziekenhuis gaat en één nacht of langer blijft Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als uw kind naar het ziekenhuis gaat en één nacht of langer blijft vanwege een operatieve ingreep z 1 Als uw kind in het ziekenhuis

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen

Operatie aan de amandelen Operatie aan de amandelen Informatie voor patiënten F0443-3415 juni 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070

Nadere informatie

KEELAMANDELEN VERWIJDEREN (TONSILLECTOMIE)

KEELAMANDELEN VERWIJDEREN (TONSILLECTOMIE) Keel- Neus- en Oorheelkunde KEELAMANDELEN VERWIJDEREN (TONSILLECTOMIE) volwassenen Binnenkort wordt u opgenomen voor het verwijderen van uw keelamandelen (tonsillectomie). In deze folder leest u over de

Nadere informatie

Gastroscopie (maagonderzoek)

Gastroscopie (maagonderzoek) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gastroscopie (maagonderzoek) z In deze brochure vindt u informatie over een gastroscopie, dat wil zeggen: een onderzoek van uw

Nadere informatie

Prostaatoperatie (TURP)

Prostaatoperatie (TURP) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Prostaatoperatie (TURP) z Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een operatie aan uw prostaat. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Borstverkleining z Met de plastisch chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een borstverkleining. In deze brochure krijgt u

Nadere informatie

Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen)

Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen) z 1 Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een bronchoscopie. Met een bronchoscopie

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie (darmonderzoek)

Sigmoïdoscopie (darmonderzoek) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Sigmoïdoscopie (darmonderzoek) z 1 In deze brochure vindt u informatie over een sigmoïdoscopie. Met dit onderzoek is het mogelijk

Nadere informatie

Implantaat-prothesebehandeling

Implantaat-prothesebehandeling Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Implantaat-prothesebehandeling z Binnenkort vindt bij u een implantaat-prothesebehandeling plaats. Eerst worden implantaten (kunstwortels)

Nadere informatie

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) KEELAMANDELEN. dagbehandeling

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) KEELAMANDELEN. dagbehandeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) KEELAMANDELEN dagbehandeling Binnenkort wordt uw kind opgenomen voor het verwijderen van de keelamandelen. Meestal wordt tegelijkertijd ook de neusamandel verwijderd

Nadere informatie

H53586.0314. Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen

H53586.0314. Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen H53586.0314 Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen Inleiding U bent bij de KNO-arts geweest die heeft voorgesteld de neus-en/of keelamandelen bij uw kind te verwijderen. Wat er gaat gebeuren

Nadere informatie

Een biopt van de blaas

Een biopt van de blaas Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een biopt van de blaas z Afspraak U wordt verwacht: bij de afdeling Opname. Vergeet u niet op de dag van de ingreep uw patiëntenpas,

Nadere informatie

Keel- en neusamandelen verwijderen

Keel- en neusamandelen verwijderen Keel- en neusamandelen verwijderen In overleg met de behandelend arts heeft u besloten tot verwijdering van de keelen neusamandelen bij uw kind. Deze behandeling vindt plaats tijdens een dagopname op

Nadere informatie

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies

Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies Verwijderen van de neusamandel / het doorprikken van het trommelvlies (Adenotomie en/of paracentese) Afdeling Kindergeneeskunde De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft, in overleg met u, besloten de

Nadere informatie

Urodynamisch onderzoek

Urodynamisch onderzoek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urodynamisch onderzoek z Afspraak U wordt verwacht op de polikliniek Urologie (nr. 62): Vergeet u niet op de dag van het onderzoek

Nadere informatie

Amandelen verwijderen bij kinderen

Amandelen verwijderen bij kinderen Amandelen verwijderen bij kinderen Wanneer en hoe worden de neus- en keelamandelen verwijderd Binnenkort worden bij uw kind de amandelen verwijderd. In deze folder kunt u meer lezen over deze behandeling.

Nadere informatie

Verwijderen van de keelamandelen bij kinderen

Verwijderen van de keelamandelen bij kinderen Verwijderen van de keelamandelen bij kinderen Binnenkort wordt uw kind opgenomen in Gelre Zutphen voor het verwijderen van de keelamandelen. Deze brochure geeft u en uw kind informatie over de voorbereidingen,

Nadere informatie

verwijderen van de neus- en keelamandelen

verwijderen van de neus- en keelamandelen verwijderen van de neus- en keelamandelen Informatie voor ouders / verzorgers De neus- en keelamandelen van uw kind worden verwijderd In overleg met uw KNO-arts worden de neus- en keelamandelen van uw

Nadere informatie

Gescheurde achillespees

Gescheurde achillespees Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gescheurde achillespees z Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een gescheurde achillespees hebt. Deze brochure geeft

Nadere informatie

Verwijderen van de keelamandelen bij volwassenen

Verwijderen van de keelamandelen bij volwassenen Verwijderen van de keelamandelen bij volwassenen Albert Schweitzer ziekenhuis april 2015 pavo 0514 Inleiding De KNO-arts heeft met u besproken dat uw keelamandelen klachten veroorzaken. Daarom heeft de

Nadere informatie

Operatie aan de amandelen

Operatie aan de amandelen Operatie aan de amandelen De KNO-arts heeft met u besproken dat u geopereerd wordt aan de amandelen. U wordt hiervoor opgenomen in het ziekenhuis. In deze folder leest u wat er tijdens de operatie gebeurt

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Tonsillectomie. (Verwijderen keelamandelen)

Sophia Kinderziekenhuis. Tonsillectomie. (Verwijderen keelamandelen) Sophia Kinderziekenhuis Tonsillectomie (Verwijderen keelamandelen) Binnenkort komt u met uw kind naar het Erasmus MC-Sophia. De KNO-arts heeft het advies gegeven om bij uw kind de keelamandelen te verwijderen

Nadere informatie

Keel- Neus- Oorheelkunde Keelamandelen verwijderen bij volwassenen

Keel- Neus- Oorheelkunde Keelamandelen verwijderen bij volwassenen Keel- Neus- Oorheelkunde Keelamandelen verwijderen bij volwassenen Inleiding De KNO-arts heeft in overleg met u besloten de keelamandelen te verwijderen. In deze folder leest u meer over de functie van

Nadere informatie

Het verwijderen van de neusamandel (kind)

Het verwijderen van de neusamandel (kind) Keel-, Neus- en Oorheelkunde Het verwijderen van de neusamandel (kind) Uw kind wordt binnenkort opgenomen voor het verwijderen van de neusamandel. Na overleg met de arts heeft u ingestemd met deze operatie.

Nadere informatie

AMANDELEN VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN

AMANDELEN VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN AMANDELEN VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN 17731 Inleiding Binnenkort wordt uw kind verwacht in het Sint Franciscus Gasthuis om de neus- en/of keelamandelen te laten verwijderen. Uw arts heeft

Nadere informatie

Na een gynaecologische ingreep

Na een gynaecologische ingreep Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gynaecologie Na een gynaecologische ingreep poliklinisch of in dagopname 1 Na een gynaecologische ingreep In deze brochure leest

Nadere informatie

Adviezen na het plaatsen van een stent in uw maag of slokdarm

Adviezen na het plaatsen van een stent in uw maag of slokdarm Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Interne geneeskunde Adviezen na het plaatsen van een stent in uw maag of slokdarm 1 Adviezen na het plaatsen van een stent in

Nadere informatie

Uw rechten als patiënt

Uw rechten als patiënt Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Uw rechten als patiënt z Rechten en plichten 1 Uw rechten Als patiënt hebt u bepaalde rechten. Deze zijn wettelijk vastgelegd

Nadere informatie

HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL

HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL kwaliteitskeurmerk voor onze Kinderafdeling, in december 2008 door het Ruwaard van Putten Ziekenhuis ontvangen. HET VERWIJDEREN VAN DE NEUSAMANDEL In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis

Nadere informatie

Gescheurde enkelbanden

Gescheurde enkelbanden Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gescheurde enkelbanden 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u gescheurde enkelbanden hebt. Deze brochure geeft u informatie

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiuskopfractuur. (breukje in de kop van het spaakbeen)

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiuskopfractuur. (breukje in de kop van het spaakbeen) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiuskopfractuur (breukje in de kop van het spaakbeen) z 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een breukje hebt in

Nadere informatie

Amandelen verwijderen

Amandelen verwijderen Amandelen verwijderen Binnenkort worden bij uw kind de amandelen verwijderd. Op de polikliniek KNO (Keel, Neus en Oor) hebben de arts en de assistente u hierover het nodige verteld. In het algemeen stelt

Nadere informatie

Verwijderen van neusen keelamandelen

Verwijderen van neusen keelamandelen Verwijderen van neusen keelamandelen (Adenotonsillectomie) Afdeling Kindergeneeskunde De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft, in overleg met u, besloten de neusamandel en keelamandelen bij uw kind

Nadere informatie

Behandeling van aambeien

Behandeling van aambeien Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Behandeling van aambeien z 1 Met uw chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een behandeling van uw aambeien. Hierbij worden

Nadere informatie

Verwijderen van de keelamandelen bij volwassenen

Verwijderen van de keelamandelen bij volwassenen Verwijderen van de keelamandelen bij volwassenen Inleiding De KNO-arts heeft met u besproken dat uw keelamandelen klachten veroorzaken. Daarom heeft de KNO-arts u voorgesteld om uw keelamandelen te laten

Nadere informatie

Keel- neus- en oorziekten NEUSAMANDEL. poliklinische behandeling

Keel- neus- en oorziekten NEUSAMANDEL. poliklinische behandeling Keel- neus- en oorziekten NEUSAMANDEL poliklinische behandeling Binnenkort wordt uw kind opgenomen voor het verwijderen van de neusamandel. In deze folder leest u over deze operatie en hoe u uw kind hierop

Nadere informatie

Amandelen verwijderen bij kinderen

Amandelen verwijderen bij kinderen Amandelen verwijderen bij kinderen Wanneer en hoe worden de neus- en keelamandelen verwijderd Binnenkort worden bij uw kind de amandelen verwijderd. In deze folder kunt u meer lezen over deze behandeling.

Nadere informatie

Het verwijderen van keelen/of neusamandelen bij volwassenen

Het verwijderen van keelen/of neusamandelen bij volwassenen Het verwijderen van keelen/of neusamandelen bij volwassenen Afdeling keel-, neus- en oorheelkunde U heeft met uw arts afgesproken dat u binnenkort wordt geopereerd aan uw keel- en/of neusamandelen. In

Nadere informatie

Operatie van neus- en keelamandelen Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg

Operatie van neus- en keelamandelen Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Operatie van neus- en keelamandelen Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Voorbereiding: om uur Ingreep:.. Een ziekenhuisopname is

Nadere informatie

Keel- en neusamandelen verwijderen bij uw kind

Keel- en neusamandelen verwijderen bij uw kind KNO Keel- en neusamandelen verwijderen bij uw kind KINDEREN Keel- en neusamandelen verwijderen bij uw kind Binnenkort wordt uw kind een dag(deel) opgenomen in het St. Antonius Ziekenhuis voor het verwijderen

Nadere informatie

Verwijderen van de neusamandel/ Het doorprikken van het trommelvlies

Verwijderen van de neusamandel/ Het doorprikken van het trommelvlies Verwijderen van de neusamandel/ Het doorprikken van het trommelvlies (Adenotomie en/of paracentese) Afdeling Kindergeneeskunde Locatie Purmerend/Volendam De keel-, neus- en oorarts (kno-arts) heeft in

Nadere informatie

Operatie van de neusamandel Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg

Operatie van de neusamandel Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Operatie van de neusamandel Afdeling dagbehandeling voor kinderen (eerste verdieping, loopnummer 89 - sluderafdeling) vestiging Tilburg Voorbereiding: om uur Ingreep:.. 2 Een ziekenhuisopname is geen alledaagse

Nadere informatie

Wilhelmina Kinderziekenhuis. Zorg na spraakverbeterende operatie. Schisiscentrum Utrecht

Wilhelmina Kinderziekenhuis. Zorg na spraakverbeterende operatie. Schisiscentrum Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis Zorg na spraakverbeterende operatie Schisiscentrum Utrecht Zorg na spraakverbeterende operatie (pharyngoplastiek ) Uw kind heeft een spraakverbeterende operatie (pharyngoplastiek)

Nadere informatie

Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Locatie Amstelwijck

Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Locatie Amstelwijck Welkom met uw kind op de afdeling Dagbehandeling Locatie Amstelwijck Albert Schweitzer ziekenhuis Juni 2014 pavo 1004 Inleiding Binnenkort wordt uw kind opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis op

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Longoperatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Longoperatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Longoperatie 1 Longoperatie Binnenkort vindt bij u een longoperatie plaats. In deze brochure leest u wat de operatie

Nadere informatie

Welkom met uw kind op de afdeling ODZ. Locatie Zwijndrecht

Welkom met uw kind op de afdeling ODZ. Locatie Zwijndrecht Welkom met uw kind op de afdeling ODZ Locatie Zwijndrecht Inleiding Binnenkort wordt uw kind opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis op de afdeling ODZ van locatie Zwijndrecht. De afkorting ODZ staat

Nadere informatie

NEUSAMANDEL VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN FRANCISCUS GASTHUIS

NEUSAMANDEL VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN FRANCISCUS GASTHUIS NEUSAMANDEL VERWIJDEREN EN/OF TROMMELVLIEZEN DOORPRIKKEN FRANCISCUS GASTHUIS Inleiding Binnenkort wordt uw kind verwacht in ons ziekenhuis om de neusamandel te laten verwijderen. Uw arts heeft u verteld

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een gebroken pols. bij volwassenen

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een gebroken pols. bij volwassenen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een gebroken pols bij volwassenen 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u een gebroken pols hebt. Deze brochure geeft

Nadere informatie

Informatie over nazorg:

Informatie over nazorg: Informatie over nazorg: Verwijderen van keel- en/of neusamandelen Plaatsen van trommelvliesbuisjes Informatie voor ouders / verzorgers F0729-1250 november 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Nadere informatie

H Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen

H Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen H53586.0416 Verwijderen neus- en/of keelamandelen bij kinderen Inleiding U bent bij de KNO-arts geweest die heeft voorgesteld de neus-en/of keelamandelen bij uw kind te verwijderen. Wat er gaat gebeuren

Nadere informatie

Adviezen na het plaatsen van een stent in uw maag of slokdarm

Adviezen na het plaatsen van een stent in uw maag of slokdarm Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Adviezen na het plaatsen van een stent in uw maag of slokdarm z Er is een stent (een buisje van metaalgaas) geplaatst in uw slokdarm

Nadere informatie

Sondevoeding voor uw kind

Sondevoeding voor uw kind Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Sondevoeding voor uw kind z 1 De kinderarts heeft met u besproken dat uw kind sondevoeding krijgt. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese)

Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese) z Een kinderarts die ervaring heeft met het doen van lengtevoorspellingen

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiologie. Echo-onderzoek

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiologie. Echo-onderzoek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiologie Echo-onderzoek 1 Echo-onderzoek Binnenkort vindt bij u een echo-onderzoek plaats. In deze brochure kunt u lezen wat

Nadere informatie

Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik

Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik 1 Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Verwijderen van amandelen bij kinderen

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Verwijderen van amandelen bij kinderen Verwijderen van amandelen bij kinderen VERWIJDEREN VAN AMANDELEN BIJ KINDEREN INLEIDING Uw kind komt binnenkort naar ziekenhuislocatie Refaja van Treant Zorggroep voor het verwijderen van de neusamandelen

Nadere informatie

operatie aan de keelamandelen bij volwassenen

operatie aan de keelamandelen bij volwassenen patiënteninformatie operatie aan de keelamandelen bij volwassenen In overleg met de keel-, neus- en oor arts (KNO-arts) heeft u besloten om uw keelamandelen te laten verwijderen. In deze folder geven wij

Nadere informatie

Na een gynaecologische ingreep

Na een gynaecologische ingreep Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Na een gynaecologische ingreep poliklinisch of in dagopname z In deze brochure leest u wat u kunt doen om na een gynaecologische

Nadere informatie

Verwijderen van de keelamandelen bij volwassenen

Verwijderen van de keelamandelen bij volwassenen Verwijderen van de keelamandelen bij volwassenen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De KNO-arts heeft met u besproken dat uw keelamandelen klachten veroorzaken.

Nadere informatie

Vertrouwd en dichtbij. Oncologische fysiotherapeutische revalidatie tijdens en na chemotherapie / radiotherapie na een operatie

Vertrouwd en dichtbij. Oncologische fysiotherapeutische revalidatie tijdens en na chemotherapie / radiotherapie na een operatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Oncologische fysiotherapeutische revalidatie tijdens en na chemotherapie / radiotherapie na een operatie z Als u vanwege kanker

Nadere informatie

Operatie aan de keelamandelen

Operatie aan de keelamandelen Operatie aan de keelamandelen J03.007-16 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 3 Wat zijn amandelen en wat is hun functie?... 3 Amandelen zitten in... 3 De neus-keelholte... 3 De keel... 3 Achter

Nadere informatie

operatie aan de keelamandelen bij volwassenen

operatie aan de keelamandelen bij volwassenen operatie aan de keelamandelen bij volwassenen In overleg met de keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft u besloten om uw keelamandelen te laten verwijderen. In deze folder geven wij u informatie over

Nadere informatie

Trommelvliesbuisjes. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Trommelvliesbuisjes. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Trommelvliesbuisjes Binnenkort worden bij uw kind trommelvliesbuisjes ingebracht. Op de polikliniek KNO (Keel-, Neus- en Oorheelkunde) hebben de arts en de assistente u over de ingreep verteld. In deze

Nadere informatie

Medicijnen bij de ziekte van Parkinson

Medicijnen bij de ziekte van Parkinson Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Medicijnen bij de ziekte van Parkinson z Medicijnen bij de ziekte van Parkinson 1 Als u de ziekte van Parkinson hebt, komt er

Nadere informatie

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Verwijderen van de keel- en neusamandelen bij kinderen

Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde. Verwijderen van de keel- en neusamandelen bij kinderen Maatschap Keel-, Neus- en Oorheelkunde Verwijderen van de keel- en neusamandelen bij kinderen Datum en tijd Uw kind wordt (dag), (datum) om 8.00 uur nuchter verwacht. Plaats U meldt zich bij de receptie

Nadere informatie

Stereotactische punctie

Stereotactische punctie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiologie Stereotactische punctie 1 Stereotactische punctie Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een stereotactische

Nadere informatie

KNO-heelkunde. Amandelen knippen. Afdeling: Onderwerp:

KNO-heelkunde. Amandelen knippen. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: KNO-heelkunde Amandelen knippen 1 Uw kind wordt op om 7.15 uur in het Ikazia Ziekenhuis verwacht voor Neusamandel knippen Neus- en keelamandelen knippen Ikazia Ziekenhuis Polikliniek

Nadere informatie

Blaasspoelen met BCG-Medac

Blaasspoelen met BCG-Medac Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Blaasspoelen met BCG-Medac z 1 In uw blaas zijn een of meer poliepen aangetroffen. Voor een zo goed mogelijke behandeling is

Nadere informatie

Antisnurk operatie UPPP

Antisnurk operatie UPPP Antisnurk operatie UPPP Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2013 pavo 0955 Inleiding U heeft last van snurken. Daarom wordt u door de KNO-arts geopereerd. In deze folder leest u meer over snurken en

Nadere informatie

H.203616.0407. Anesthesie Ruggenprik

H.203616.0407. Anesthesie Ruggenprik H.203616.0407 Anesthesie Ruggenprik 2 Inleiding Er bestaan verschillende soorten anesthesie of verdoving. Welke anesthesie voor u het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd,

Nadere informatie

Operatie aan een te kort tongriempje bij kinderen

Operatie aan een te kort tongriempje bij kinderen Keel-, Neus- en Oorheelkunde Operatie aan een te kort tongriempje bij kinderen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een te kort tongriempje?... 3 Planning operatie... 3 Pre-operatieve screening en

Nadere informatie

Keel- neus- en oorziekten Keelamandelen volwassenen

Keel- neus- en oorziekten Keelamandelen volwassenen Keel- neus- en oorziekten Keelamandelen volwassenen Geneesmiddelengebruik Het is belangrijk dat u vermeldt of u bloedverdunners gebruikt. Uw arts bespreekt dan met u wat u moet doen met uw antistollingsmedicatie

Nadere informatie

Uw kind op de dagbehandeling van het Beatrixziekenhuis KNO

Uw kind op de dagbehandeling van het Beatrixziekenhuis KNO Uw kind op de dagbehandeling van het Beatrixziekenhuis KNO Adviezen voor ouders Dagbehandeling Inleiding Uw kind wordt binnenkort opgenomen op de dagbehandeling (afdeling 0 Noord) van het Beatrixziekenhuis

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een pacemaker

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een pacemaker Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een pacemaker z 1 Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een pacemakerimplantatie. In deze brochure krijgt u informatie over

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Ziekte van Dupuytren

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Ziekte van Dupuytren Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Ziekte van Dupuytren z Met de plastisch chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een behandeling van de ziekte van Dupuytren.

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Proctoscopie. onderzoek van de anus en de endeldarm

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Proctoscopie. onderzoek van de anus en de endeldarm Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Proctoscopie onderzoek van de anus en de endeldarm 1 Proctoscopie (onderzoek van de anus en de endeldarm) Binnenkort

Nadere informatie

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Afdeling Kindergeneeskunde

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Afdeling Kindergeneeskunde Het plaatsen van trommelvliesbuisjes Afdeling Kindergeneeskunde De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) heeft, in overleg met u, besloten trommelvliesbuisjes bij uw kind te plaatsen. U wilt natuurlijk graag

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE HET VERWIJDEREN VAN DE NEUS- EN KEELAMANDELEN. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE HET VERWIJDEREN VAN DE NEUS- EN KEELAMANDELEN. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum HET VERWIJDEREN VAN DE NEUS- EN KEELAMANDELEN In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u algemene informatie over de ingreep het verwijderen

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Informatie voor ouders Orchidopexie operatieve behandeling van een nietingedaalde zaadbal Orchidopexie operatieve behandeling van een niet-ingedaalde zaadbal 20170029 Orchidopexie operatieve behandeling

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Circumcisie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Circumcisie Circumcisie CIRCUMCISIE INLEIDING Binnenkort wordt uw zoon opgenomen voor een circumcisie. Dit wil zeggen dat de vernauwing aan de voorhuid van zijn penis wordt verholpen. Er zijn verschillende redenen

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Kindergeneeskunde. Keto-acidose

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Kindergeneeskunde. Keto-acidose Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Kindergeneeskunde Keto-acidose 1 Keto-acidose Onze lichaamscellen gebruiken glucose als brandstof. Als er in het lichaam een

Nadere informatie

Orthopedie. Biopsie onder narcose

Orthopedie. Biopsie onder narcose Orthopedie Biopsie onder narcose Orthopedie Bij u of uw kind is een gezwel gevonden in een bot, of in het weefsel dat om het bot heen ligt. Om deze aandoening verder te onderzoeken, moet er een stukje

Nadere informatie

verwijderen van patiënteninformatie

verwijderen van patiënteninformatie patiënteninformatie verwijderen van neus- en/of keelamandelen bij kinderen In overleg met de KNO-arts heeft u besloten om bij uw kind de neus- en/of keelamandelen te laten verwijderen. In deze folder geven

Nadere informatie

Verwijderen van neuspoliepen onder algehele anesthesie

Verwijderen van neuspoliepen onder algehele anesthesie Verwijderen van neuspoliepen onder algehele anesthesie Inleiding De KNO-arts heeft met u besproken dat uw neuspoliepen klachten veroorzaken. Daarom heeft de KNO-arts u voorgesteld om de neuspoliepen te

Nadere informatie

Als uw baby veel huilt

Als uw baby veel huilt Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor ouders Als uw baby veel huilt z Uw baby is opgenomen op de kinderafdeling, omdat hij onrustig is en veel huilt. Het doel van de opname

Nadere informatie