LTT Nieuwsbrief December

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LTT Nieuwsbrief December - 2012"

Transcriptie

1 LTT Nieuwsbrief December Een uitgave van Atos Medical BV Deze nieuwsbrief verschijnt 2x per jaar Onze contactgegevens: Postbus AN Zoetermeer T: F: E: info.nl@atosmedical.com W: Redactie: Marketing & Communicatie Atos Medical BV Kennisdeling door training & educatie Onze service beperkt zich niet alleen tot het ondersteunen op productniveau. Ook training en educatie van zorgprofessionals is een belangrijke pijler. Onze Product Specialisten zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van tracheostoma hulpmiddelen en deze kennis willen we graag met u delen. Daarom bieden wij verschillende vormen aan van training & educatie. Dit varieert van een training on-thejob tot cursussen en van studies tot educatiemappen. In deze nieuwsbrief kunt u hier meer over lezen. Inmiddels zijn er drie locaties in Nederland waar productconsultatie voor uw patiënten wordt aangeboden, die we in 2013 verder willen gaan uitbreiden. Ook krijgt u meer informatie over een studie die gaat over het gebruik van HME s in verschillende klimaten. Verder kunt u de ervaringen lezen van een tracheotomie patiënt die zijn zilveren canule heeft laten aanpassen. Het onderwerp dysfagie en de workshop die sinds dit jaar wordt aangeboden in het NKI-AvL worden ook in deze nieuwsbrief belicht. Wij wensen u hele fijne feestdagen. We hopen ook in 2013 veel van elkaar te kunnen leren! Nieuwe locaties productconsultatie In onze vorige nieuwsbrief informeerden wij u over onze nieuwe service productconsultatie. Productconsultatie wordt regionaal aangeboden om uw laryngectomie en tracheotomie patiënten dichtbij huis te adviseren over het gebruik van de juiste hulpmiddelen. Na de start in de regio Rotterdam vorig jaar i.s.m. Laurens Antonius IJsselmonde, werd op 7 december jl. de eerste productconsultatie gehouden bij Plataan, Expertisecentrum revalidatie van Sevagram in Heerlen. In januari 2013 zal de eerste productconsultatie in Goes plaatsvinden bij SVRZ Ter Valcke, Centrum voor Zorg en reactivering. Wij hebben een brochure ontwikkeld voor uw patiënten waarin de productconsultatie wordt uitgelegd. Wilt u een display met brochures ontvangen om neer te zetten op uw afdeling, neem dan contact met ons op via marcom.nl@atosmedical.com. Hebt u patiënten die moeilijk kunnen reizen of waar nog geen productconsultatie in de buurt is? Het is ook mogelijk om een afspraak te maken met één van onze Product Specialisten voor een huisbezoek. Voor een actueel overzicht van de data kunt u terecht op onze website of scan de QR-code hiernaast met uw smartphone of tablet.

2 De HME werkt in elk klimaat We komen steeds meer te weten over de werking en de voor- en nadelen van HME s. Dit komt tot stand door onze samenwerking met professionals en patiënten over de hele wereld en door continu bewijs te verzamelen en onderzoek te doen. Het komt regelmatig voor dat zorgverzekeraars studies willen inzien over het effect van HME-gebruik in hun eigen land. Het argument hiervoor is dat klimaatverschillen invloed zouden kunnen hebben op het effect van de HME en dat HME-gebruik in bepaalde klimaten zelfs overbodig zou zijn. Dat dit niet het geval is, is inmiddels wel gebleken. Het HME-effect blijkt niet alleen in Nederland, maar ook in bijvoorbeeld de VS, Brazilië, Spanje, Polen, Duitsland en Frankrijk te bestaan. Nieuw onderzoek wijst uit dat een HME een positief effect heeft op het klimaat in de longen, zowel in kamertemperatuur als in een koud en heet klimaat. Uit de onderzoeken blijkt dat de HME een verschillend effect heeft in verschillende klimaten. In een heet klimaat is er zelfs een koelend effect. Dr. Corina van As-Brooks, Clinical Affairs Director, Atos Medical AB Referenties naar aanleiding van dit artikel zijn, indien gewenst, bij ons opvraagbaar HME-gebruik wereldwijd De HME wordt overal ter wereld gebruikt. Hieronder leest u een aantal patiëntenervaringen. Jan Zwaan, Nederland In het dagelijks leven gebruik ik een HME die mij de beste verwarming en bevochtiging biedt. Met sporten gebruik ik een HME met een lagere ademweerstand. Ik vind het gebruik van een HME uitermate belangrijk voor de conditie van mijn longen. Jan Zwaan (73) is gelaryngectomeerd. Hij gebruikt de Provox XtraMoist en Provox XtraFlow HME. Hij doet veel aan hardlopen en begeleidt groepen op wintersport. Thierry Lemoine, Frankrijk Naast mijn gezinsleven en werk doe ik aan wielrennen op wedstrijdniveau. Eén van de dingen waar ik bang voor was vóór mijn operatie, is hoe het ademen zou gaan tijdens het wielrennen. Achteraf bleek dat het maar een korte gewenningsperiode was. Ik zit praktisch op hetzelfde niveau als voor mijn operatie. Thierry Lemoine (48) woont in Parijs, Frankrijk. Hij is in 2004 gelaryngectomeerd en gebruikt de Provox Xtra HME. Paulo Passo, Portugal Gezien mijn werk als Vertegenwoordiger is de FreeHands spreekklep het meest geschikte product voor mij. Als ik een overhemd en stropdas draag, ziet niemand dat ik een laryngectomie heb ondergaan. Met het FreeHands systeem houd je je handen vrij en kan je dus alles doen zonder beperking. Paulo Passo (43) komt uit Portugal. Hij is gelaryngectomeerd op zijn 32 ste. Paulo werkt als Vertegenwoordiger bij een groot bedrijf. Hij gebruikt de Provox Freehands spreekklep met de Provox Freehands HME.

3 De aangepaste zilveren canule: ervaringen van een gebruiker Als een patiënt langer dan 6 maanden een canule nodig heeft, wordt vaak besloten deze aan te passen op de specifieke behoeften van de patiënt, zodat de kwaliteit van het dagelijks leven zo min mogelijk wordt aangetast. In zo n situatie is de beste oplossing vaak een aangepaste zilveren FreeVent canule. Rink Louwes (33) is in 2008 getracheotomeerd vanwege de zeldzame aandoening laryngeale papillomatose. Om zijn ademweg te garanderen draagt hij permanent een tracheacanule. In het verleden droeg hij een standaard kunststof canule, maar ondervond daarmee problemen in zijn dagelijks leven. In samenwerking met zijn KNO-arts en onze Product Specialist, is een zilveren canule met diverse aanpassingen gemaakt. Rink draagt een canuleset FreeVent Silver Special, bestaande uit: Buitencanule met speciale fenestratie, gebogen schildje (halsplaat) en aangepaste curve. Binnencanules met 22 mm HME connector en een combinatie spreekklep met FreeHands HME. Daarnaast gebruikt hij enkelvoudige binnencanules (spreekklep, plain). De canule is verguld met roségoud in verband met een zilverallergie. Zilveren FreeVent canuleset Binnen- en buitencanule Rink Louwes: Toen ik in 2008 een tracheotomie onderging, werd bij mij een kunststof canule geplaatst. Met deze canule had ik veel last van slijmvorming, wat ik onhygiënisch vond. Ook stak de canule behoorlijk uit tijdens het dragen. Zelf heb ik twee jonge kinderen en tijdens het stoeien, kan zo n uitstekende canule al snel in de weg zitten. Toen bleek dat ik langdurig een tracheacanule zou moeten dragen, werd ik al snel overgezet op een op maat gemaakte zilveren canule. Hierdoor heb ik veel minder last van klachten zoals slijmvorming. Daarnaast werkt het voor mij praktisch en visueel beter omdat deze canule minder uitsteekt. Voor de zilveren canule heb je verschillende HME s en die gebruik ik afwisselend van elkaar. Zo gebruik ik de Provox XtraMoist HME tijdens het sporten en slapen, op een binnencanule met 22 mm connector. Overdag gebruik ik een binnencanule met spreekklep en Provox FreeHands HME cassettes. Een paar keer per jaar laat ik de canule door Atos Medical controleren, dit om ervoor te zorgen dat alles goed blijft en onderdelen die niet goed meer zijn worden gerepareerd of vervangen.

4 Dysfagie: preventief behandelen van hoofd-halskanker patiënten met TheraBite Evidence-based swallowing rehabilitation in head and neck cancer; a comprehensive workshop on diagnostics, prevention and therapy, including the TheraBite concept. Dit is de naam van de nieuwe workshop die sinds dit jaar wordt aangeboden in het NKI-AvL. Gepromoveerd logopedist en taalkundige Lisette van der Molen leidt de workshop die mede tot stand is gekomen door haar promotie-onderzoek en een nieuw ontwikkeld evidence-based hoofd-halsrevalidatieprogramma samen met haar logopediecollega s Anne Kornman en Merel Latenstein. Lisette van der Molen: Gezien de nadelige effecten van chemoradiatie op de slikfunctie, voeding, mondopening, stem/spraak en de schaarste aan data over preventieve revalidatie hebben wij in het NKI-AVL een prospectieve gerandomiseerde studie opgezet (start sept. 2006). In deze studie worden de effecten beschreven van twee verschillende preventieve slik en kauwrevalidatiemethoden (standaard kaak/slikoefeningen versus TheraBite kaak/slikoefeningen) bij patiënten met een voortgeschreden kwaadaardige tumor in het hoofd-halsgebied, die behandeld worden met gecombineerde chemotherapie en bestraling. Dit onderzoek laat zien dat een intensief programma van slik -en kauwspieroefeningen ondanks de ernstige ziekte en de belastende behandeling goed uitvoerbaar is en een ruime voldoende therapietrouw laat zien. De resultaten van dit uitgebreide dysfagie-onderzoek vormen de basis van een nieuw opgezette ééndaagse workshop (tweejaarlijks). Het uitgangspunt van deze cursus is dat de deelnemers inzicht krijgen in alle recente onderzoeken/ontwikkelingen met betrekking tot dysfagie bij hoofd-halskankerpatiënten. Meer informatie over de cursus vindt u op: Mirjam Vonk en Claudia Croese, logopedisten Laurens Antonius IJsselmonde over de dysfagie workshop: Een leerzame cursusdag met praktische handvatten voor de logopedische behandeling van patiënten met hoofd-halskanker. TheraBite Jaw Motion Rehabilitation System Het TheraBite systeem is oorspronkelijk ontworpen en bewezen werkzaam als revalidatiemiddel voor de behandeling van trismus (beperkte kaakopening) en wordt in diverse tandheelkundige centra in Nederland standaard ingezet na kaakchirurgie. In de studie van Lisette van der Molen is TheraBite voor het eerst ingezet voor de behandeling van dysfagie, waaruit is gebleken dat het een waardevol hulpmiddel is om bepaalde oefeningen voor de behandeling van dysfagie op een juiste manier uit te voeren. Apparatuur voor het uitvoeren van FEES Voor het onderzoek naar slikstoornissen met behulp van een flexibele endoscoop (FEES) hebben wij diverse apparatuur in ons assortiment. Zeer geschikt is de Optim ENTity in combinatie met de Fentex EC-Cam. Optim ENTity scoop De Optim ENTity is een flexibele LED Nasopharyngoscoop die een heldere lichtkwaliteit en hoge resolutie levert. Deze scoop heeft een ingebouwde lichtbron waardoor het een maximum aan mobiliteit en flexibiliteit biedt. De ENTity is klein, draagbaar en ergonomisch. Fentex EC-Cam camera systeem De scoop kan worden aangesloten op het Fentex EC-Cam endoscopisch camera systeem. Dit systeem kan direct verbonden worden met een laptop of pc via een USB-verbinding zonder extra benodigdheden of apparatuur. Hiermee kunnen foto s en video s van hoge kwaliteit gemaakt worden, die vervolgens met de bijgeleverde software eenvoudig bewerkt en opgeslagen kunnen worden. De beelden zijn zo makkelijk te analyseren.

5 Educatie en training bij Atos Medical Iedereen up-to-date op het gebied van tracheostoma hulpmiddelen Artsen Verpleegkundigen Logopedisten Thuiszorg Mantelzorg Laryngectomie en tracheotomie patiënten hebben gespecialiseerde zorg en hulpmiddelen nodig. Daarom is er vanuit zorg- en hulpverleners een grote vraag naar scholing op het gebied van tracheostoma hulpmiddelen. Wij bieden diverse trainingen voor zorgprofessionals aan. Mieke van Geene, Product Specialist bij Atos Medical BV: Regelmatig ontvangen wij verzoeken voor het trainen van zorgprofessionals, bijvoorbeeld een KNO-afdeling of revalidatiecentrum, zodat zij volledig op de hoogte zijn van de hulpmiddelen en toepassingen. Mensen zijn vaak verbaasd over de mogelijkheden die er zijn op het gebied van hulpmiddelen. Na afloop van de training vertellen de deelnemers regelmatig dat zij meer hebben geleerd dan van tevoren verwacht. Naast de trainingen en cursussen die wij verzorgen, hebben wij ook diverse materialen beschikbaar om de opgedane kennis fris in het geheugen te houden. Educatiemap Een compleet naslagwerk met algemene informatie over laryngectomie en tracheotomie en de beschikbare hulpmiddelen. Ook bevat deze map twee aparte secties over veel voorkomende problemen bij deze patiëntengroepen. YouTube kanaal Op ons YouTube kanaal vindt u een verscheidenheid aan instructie-, animatie- en patiëntenvideo s die in samenwerking met professionals en patiënten wereldwijd tot stand zijn gekomen. De link naar dit kanaal is atosmedical. Atos Medical als Knowledge Provider Naast educatie door het geven van training en cursussen en diverse educatiematerialen die u in de praktijk kunt inzetten, beschikken wij over een groot aanbod aan informatie verkregen uit klinische studies. Deze informatie stellen wij regelmatig samen in diverse documenten en zijn bij ons opvraagbaar. Dit kunt u inzetten als eigen naslagwerk of ter ondersteuning van een presentatie of lezing. Atos Medical Clinical Evidence Series De Atos Medical Clinical Evidence Series hebben betrekking op verschillende onderwerpen die binnen ons expertisegebied liggen. De onderwerpen worden gekozen op basis van vragen en/of suggesties van onze klanten wereldwijd. Beschikbare onderwerpen: Laryngectomy and Reflux Primary versus Secondary TE puncture LitReviews & LitAlerts LitReviews worden twee keer per jaar uitgegeven en zijn een samenvatting van relevante literatuur met betrekking tot onze hulpmiddelen. Momenteel hebben wij de volgende LitReviews voor u beschikbaar: LitReview Voice Prostheses LitReview HME LitReview TheraBite Aankomende onderwerpen: Primary versus Secondary Voice Prosthesis Fitting Importance of Compliance in HME Use Primary TEP with VP followed by Radiotherapy De LitAlert verschijnt één keer per kwartaal in de vorm van een nieuwsbrief met samenvattingen van artikelen die van bijzonder belang zijn in ons onderzoek. We hebben inmiddels 10 LitAlerts beschikbaar. Wilt u (één van) deze studies ontvangen? Geef dit dan aan op het reactieformulier.

6 Aanpassing in kwaliteitssysteem: professionalisering van klachtenprocedure Atos Medical hecht veel waarde aan de geleverde service en kwaliteit in de vorm van training, support en producten. Ook werken wij constant aan het verbeteren van ons kwaliteitssysteem. Hier vindt u ook de klachten- en reparatieprocedure. Scan de QR-code met uw smartphone of tablet om direct naar de webpagina te gaan. Als u een klacht hebt over één van onze producten, verwijzen wij u graag naar onze website om daar de meest recente versie van ons klachtenformulier te downloaden. Wij zijn aangesloten bij het FHI, de Nederlandse brancheorganisatie voor Medische Technologie. Bijscholingsdag hoofd-hals oncologie op 31 oktober 2012 Op 31 oktober jl. vond de derde editie van de (bij)scholingsdag hoofd-hals oncologie plaats in Zoetermeer. Ruim 50 logopedisten, specialistisch verpleegkundigen, physician assistants, nurse practitioners en doktersassistenten namen deel aan deze dag. De dag begon met een plenair ochtendprogramma waar diverse presentaties werden gegeven op het gebied van hulpmiddelen voor laryngectomie en tracheotomie patiënten. Na dit plenaire gedeelte werden de deelnemers opgesplitst in twee groepen die vervolgens diverse gerichte lezingen en workshops aansluitend op hun vakgebied kregen. De lezingen en workshops zijn tot stand gekomen in samenwerking met diverse zorgprofessionals uit het Erasmus Medisch Centrum en Rijndam revalidatiecentrum. Ook deden een laryngectomie en een tracheotomie patiënt hun verhaal. Deze dag wordt eens per twee jaar georganiseerd en de eerstvolgende editie zal plaatsvinden in Om u een indruk te geven van deze dag kunt u hieronder een aantal reacties van deelnemers lezen die ingevuld zijn op de evaluatieformulieren. Boeiende dag! Fijn om weer op de hoogte te zijn van de nieuwe ontwikkelingen. Goede zinvolle dag met afwisselende presentaties. Deze bijscholingsdag was/is voor mij zeer zinvol, zelfs zodanig dat werken op een KNO poli nog leuker wordt! Leerzame dag, goed georganiseerd. Hebt u interesse om deel te nemen aan deze (bij)scholingsdag? Meld u zich dan aan via het reactieformulier. Uw gegevens worden opgenomen in onze database en u ontvangt t.z.t. alle informatie voor deelname. Wilt u meer informatie aanvragen over onze producten of wilt u een afspraak maken met één van onze Product Specialisten? Laat het ons weten via het reactieformulier bij deze nieuwsbrief. Atos Medical AB, MC0956-CoNL De producten en de deskundigheid van Atos Medical worden ontwikkeld in nauwe samenwerking met toonaangevende instituten, artsen, onderzoekers, logopedisten en patiënten overal ter wereld. Al onze claims en opvattingen zijn gebaseerd op klinisch onderzoek. Atos Medical begon al in 1987 met onderzoek en ontwikkeling van de eerste Provox stemprothese. Sindsdien hebben we er alles aan gedaan om Provox te ontwikkelen tot het beste systeem op de markt voor stem- en pulmonaire revalidatie. We blijven aanzienlijk investeren in de productontwikkeling en trainingprogramma s voor specialismen op het gebied van Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO). Ons doel staat vast: Atos Medical blijft toonaangevend op het gehele toepassingsgebied KNO.

7 LTT Reactieformulier December Een uitgave van Atos Medical BV Deze nieuwsbrief verschijnt 2x per jaar. Onze contactgegevens: Postbus AN Zoetermeer T: F: E: info.nl@atosmedical.com W: Redactie: Marketing & Communicatie Atos Medical BV Wilt u reageren op deze nieuwsbrief? Gebruik hiervoor dit formulier. Het ingevulde formulier kunt u faxen naar: OF stuur het formulier naar ons op via (marcom.nl@atosmedical.com) of met de post. Scheur het formulier af op de perforatielijn en vouw het formulier dubbel. Plak de onderkant dicht met een stukje plakband en stuur het naar ons op. Dit formulier hoeft niet gefrankeerd te worden! Adreswijziging of onjuiste adressering? Staat u niet juist vermeld in onze database? Dan vragen wij u hieronder de juiste gegevens te vermelden. Wij zullen ervoor zorgen dat uw gegevens worden aangepast. Ik wil meer informatie ontvangen over: Productconsultatie Assortiment HME s Zilveren FreeVent canuleset TheraBite systeem Optim ENTity flexibele scoop Fentex EC-Cam camera systeem Educatie & Training Educatiemap Training Video s Studies: Clinical Evidence Series LitReviews LitAlerts (Bij)scholingsdag hoofd-hals oncologie Anders, Uw gegevens: Voorl. : Achternaam: M/V Ziekenhuis: Plaats: Telnr.: Afdeling/functie: 0 Ik geef wel/geen toestemming om digitale informatie van Atos Medical te ontvangen

8 Atos Medical B.V. T.a.v. afd. Marketing & Communicatie Antwoordnummer VB ZOETERMEER a.u.b. hier omvouwen

LTT Nieuwsbrief Juli - 2012

LTT Nieuwsbrief Juli - 2012 LTT Nieuwsbrief Juli - 2012 Een uitgave van Deze nieuwsbrief verschijnt 2x per jaar Onze contactgegevens: Postbus 574 2700 AN Zoetermeer T: 079-593 5000 F: 079-593 5009 E: info.nl@atosmedical.com W: www.atosmedical.com

Nadere informatie

LTT Nieuwsbrief Juni Juli -- 2013

LTT Nieuwsbrief Juni Juli -- 2013 LTT Nieuwsbrief Juni Juli -- 2013 Een uitgave van Atos Medical BV Deze nieuwsbrief verschijnt 2x per jaar Onze contactgegevens: Postbus 574 2700 AN Zoetermeer T: 079-593 5000 F: 079-593 5009 E: marcom.nl@atosmedical.com

Nadere informatie

Kanker in het hoofd-halsgebied

Kanker in het hoofd-halsgebied Kanker in het hoofd-halsgebied Afdeling Keel- Neus- en Oorheelkunde Deze patiënteninformatie map is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Plaats: Telefoon: 10-2015-6094 Geachte... U heeft een bezoek gebracht

Nadere informatie

Het aanbrengen van een buisje in de luchtpijp Tracheotomie

Het aanbrengen van een buisje in de luchtpijp Tracheotomie Het aanbrengen van een buisje in de luchtpijp Tracheotomie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een tracheotomie? 1 Waarom een tracheotomie? 2 Soorten tracheacanules 2 Na een

Nadere informatie

uw medisch dossier patiënteninformatie

uw medisch dossier patiënteninformatie patiënteninformatie uw medisch dossier Uw behandelend arts heeft een medisch dossier over u aangelegd. Dat is nodig voor een goede behandeling en verzorging. Maar hoe gaat het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis

Nadere informatie

Informatiebrief GRAFITI-studie

Informatiebrief GRAFITI-studie Informatiebrief GRAFITI-studie Titel van het onderzoek GRAFITI-studie: onderzoek naar de groei van agressieve fibromatose. Geachte heer/mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk

Nadere informatie

Patiëntgerichte zorg voor mensen met gevorderde kanker of een ernstige chronische aandoening

Patiëntgerichte zorg voor mensen met gevorderde kanker of een ernstige chronische aandoening Patiëntgerichte zorg voor mensen met gevorderde kanker of een ernstige chronische aandoening Wat zijn uw ervaringen? Informatie voor mantelzorgers Wat houdt het onderzoek in? Er kan nog veel verbeteren

Nadere informatie

The Symphony triple A study

The Symphony triple A study Patiënten informatie en toestemmingsverklaring The Symphony triple A study USING SYMPHONY AS AN ADJUNCT TO HISTOPATHOLOGIC PARAMETERS WHEN THE DOCTOR IS AMBIVALENT ABOUT THE ADMINISTRATION AND TYPE OF

Nadere informatie

PATIËNTINFORMATIE STUDIE NAAR HET EFFECT VAN INTRA ARTERIËLE

PATIËNTINFORMATIE STUDIE NAAR HET EFFECT VAN INTRA ARTERIËLE PATIËNTINFORMATIE STUDIE NAAR HET EFFECT VAN INTRA ARTERIËLE BEHANDELING OP DE GEZONDHEIDSTOESTAND BIJ EEN HERSENINFARCT Geachte heer / mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch

Nadere informatie

Kanker in het hoofd-halsgebied

Kanker in het hoofd-halsgebied Kanker in het hoofd-halsgebied Afdeling Mond-, Kaak-, Aangezichtschirurgie Deze patiënteninformatie map is eigendom van: Naam: Adres: Postcode: Plaats: Telefoon: 09-2015-6212 Geachte... U heeft een bezoek

Nadere informatie

Doe de poll via the Live App

Doe de poll via the Live App INGRID LIGTHART Je software in de private cloud Doe de poll via the Live App Iedereen heeft het over cloud Cloud is de toekomst Doe mee aan de private cloud poll! Geef nu uw mening via de Exact live app

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

The Symphony triple A study

The Symphony triple A study Patiënten informatie en toestemmingsverklaring The Symphony triple A study USING SYMPHONY AS AN ADJUNCT TO HISTOPATHOLOGIC PARAMETERS WHEN THE DOCTOR IS AMBIVALENT ABOUT THE ADMINISTRATION AND TYPE OF

Nadere informatie

leef. In uw eigen ritme. Informatie over: Niet-aangeboren hersenletsel

leef. In uw eigen ritme. Informatie over: Niet-aangeboren hersenletsel leef. Informatie over: Niet-aangeboren hersenletsel In uw eigen ritme. Uw leven zo goed mogelijk oppakken met niet-aangeboren hersenletsel. Samen met Laurens. In deze folder leest u meer over het aanbod

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van 12-17 jaar

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van 12-17 jaar Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor jongeren van 12-17 jaar Beste lezer, Wij willen je vragen deel te nemen aan de landelijke FSHD registratie,

Nadere informatie

Plakinstructies stomapleisters. Advies voor het aanbrengen en verwijderen van Provox dag en nacht stomapleisters

Plakinstructies stomapleisters. Advies voor het aanbrengen en verwijderen van Provox dag en nacht stomapleisters Plakinstructies stomapleisters Advies voor het aanbrengen en verwijderen van Provox dag en nacht stomapleisters Inleiding Het Provox systeem biedt diverse oplossingen aan voor gelaryngectomeerden. In deze

Nadere informatie

Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Revalidatiecentrum Breda

Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Revalidatiecentrum Breda Patiënt Educatie Programma Parkinson (PEPP) Een oppepper voor patiënt én partner Revalidatiecentrum Breda Leven met de ziekte van Parkinson Het hebben van de ziekte van Parkinson heeft niet alleen lichamelijke,

Nadere informatie

SVN verleent accreditatie aan training Olympus. Goede training verlaagt risico op besmetting via flexibele endoscoop

SVN verleent accreditatie aan training Olympus. Goede training verlaagt risico op besmetting via flexibele endoscoop PERSBERICHT SVN verleent accreditatie aan training Olympus Goede training verlaagt risico op besmetting via flexibele endoscoop Zoeterwoude, juli 2013 De reiniging en desinfectie van flexibele endoscopen

Nadere informatie

Welkom bij het Slaap Waak Centrum

Welkom bij het Slaap Waak Centrum Welkom bij het Slaap Waak Centrum Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2014 pavo 1085 Inleiding Binnenkort heeft u een afspraak bij het Slaap Waak Centrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis. In deze folder

Nadere informatie

Eerste Hulp bij stem bandlozen N S v G

Eerste Hulp bij stem bandlozen N S v G Eerste Hulp bij stem bandlozen N S v G In Nederland zijn ongeveer 2.500 mensen gelaryngectomeerd voor de operatie na de operatie Bij een laryngectomie wordt het strottenhoofd, vaak ten gevolge van kanker,

Nadere informatie

Training Samen Zorgen voor (zorg)professionals

Training Samen Zorgen voor (zorg)professionals Het verhaal van Karin Bij een cliënt in de terminale fase kwam ik met mijn team steeds recht tegenover haar kinderen te staan. Wij deden er alles aan om het leven voor deze cliënt nog zo aangenaam mogelijk

Nadere informatie

Informatie over uw privacy. JGZ Zuid-Holland West

Informatie over uw privacy. JGZ Zuid-Holland West Informatie over uw privacy JGZ Zuid-Holland West Privacy JGZ Zuid-Holland West vindt het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met uw privacygevoelige gegevens. Daarom hebben wij een privacyreglement. Dit

Nadere informatie

ROSCAN Huidkanker Biobank

ROSCAN Huidkanker Biobank Kanker Instituut Uw behandelend arts in het Erasmus MC heeft u geïnformeerd over het bestaan van de ROSCAN Biobank. Hij/zij heeft u al het een en ander uitgelegd. Wij vragen u vriendelijk om mee te doen

Nadere informatie

Wat is een tracheotomie? Wanneer wordt er een tracheotomie gedaan?

Wat is een tracheotomie? Wanneer wordt er een tracheotomie gedaan? Tracheotomie In deze folder vindt u informatie over een tracheotomie (luchtpijpsnede). Een tracheotomie is over het algemeen bedoeld als een tijdelijke ingreep. Mocht u na het lezen van deze informatie

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Wetenschappelijk onderzoek met uw resterend lichaamsmateriaal. Geen bezwaar?

PATIËNTEN INFORMATIE. Wetenschappelijk onderzoek met uw resterend lichaamsmateriaal. Geen bezwaar? PATIËNTEN INFORMATIE Wetenschappelijk onderzoek met uw resterend lichaamsmateriaal Geen bezwaar? Waarover gaat deze folder? Soms neemt een arts of verpleegkundige bij u wat lichaamsmateriaal af. Het ziekenhuis

Nadere informatie

Hiermee kun je je aanmelden voor een individuele presentatiecoaching op een door jouw gewenst dagdeel: ochtend middag avond

Hiermee kun je je aanmelden voor een individuele presentatiecoaching op een door jouw gewenst dagdeel: ochtend middag avond Hiermee kun je je aanmelden voor een individuele presentatiecoaching op een door jouw gewenst dagdeel: ochtend middag avond Spies&Spreken biedt je graag een vaardighedencoaching aan op het gebied van presentatie

Nadere informatie

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie).

Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Onderzoek naar de nazorg bij dikke darmkanker door de huisarts of de chirurg en het gebruik van een persoonlijke interactieve website (I CARE studie). Verbetert de zorg na de behandeling van dikke darmkanker

Nadere informatie

RT Praktijk Hengelo. Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016

RT Praktijk Hengelo. Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016 RT Praktijk Hengelo Trainingen, workshops en lezingen 2015-2016 Voorwoord In deze brochure kunt u het trainingsaanbod van RT Praktijk Hengelo lezen. RT Praktijk Hengelo wil leerkrachten handvatten geven

Nadere informatie

HeartMath Benelux Opleidingen

HeartMath Benelux Opleidingen HeartMath Benelux Opleidingen HeartMath Benelux Opleidingen Wilt u uw cliënten leren hoe ze minder stress ervaren en meer veerkracht kunnen ontwikkelen? Dat kan met de evidence based technieken en de biofeedback-programma

Nadere informatie

: nieuwe micromotoren, handstukken en boortjes. De Bien-Air PM2 range is een compleet nieuwe productlijn bestaande uit diverse kleine,

: nieuwe micromotoren, handstukken en boortjes. De Bien-Air PM2 range is een compleet nieuwe productlijn bestaande uit diverse kleine, KNO Nieuwsbrief Bien-Air Een uitgave van Atos Medical BV Deze nieuwsbrief verschijnt 2x per jaar Oplage: 1400 ex. Onze contactgegevens: Postbus 574 2700 AN Zoetermeer T: 079-593 5000 F: 079-593 5009 E:

Nadere informatie

Algemene vragen voor uw beoordeling. UWV Afdeling Wajong Antwoordnummer 46298 1060 WC Amsterdam

Algemene vragen voor uw beoordeling. UWV Afdeling Wajong Antwoordnummer 46298 1060 WC Amsterdam Vragenlijst Wajong Algemene vragen voor uw beoordeling Waarom dit formulier? UWV gaat van alle mensen met een oude of nieuwe Wajonguitkering vaststellen of zij mogelijkheden hebben om te werken. Dit noemen

Nadere informatie

Als u klachten heeft...

Als u klachten heeft... Als u klachten heeft... Bent u niet tevreden? Wij, Raad van Bestuur, medewerkers en artsen van het willen graag dat u tevreden bent over uw medische behandeling. Ook willen we dat u zich welkom voelt bij

Nadere informatie

The Symphony triple A study

The Symphony triple A study Patiënten informatie en toestemmingsverklaring The Symphony triple A study USING SYMPHONY AS AN ADJUNCT TO HISTOPATHOLOGIC PARAMETERS WHEN THE DOCTOR IS AMBIVALENT ABOUT THE ADMINISTRATION AND TYPE OF

Nadere informatie

Het verzamelen van Pompe patiënten informatie

Het verzamelen van Pompe patiënten informatie Het verzamelen van Pompe patiënten informatie Toegang tot goede en recente medische informatie is van groot belang voor u en uw arts. Om deze informatie te verkrijgen hebben wetenschappers, patiënten en

Nadere informatie

zorgwijzer Vind de beste zorg voor uw situatie Persoonlijk advies over uw gezondheid Zorg of ondersteuning nodig? CZ helpt!

zorgwijzer Vind de beste zorg voor uw situatie Persoonlijk advies over uw gezondheid Zorg of ondersteuning nodig? CZ helpt! zorgwijzer 2014/2015 Vind de beste zorg voor uw situatie Persoonlijk advies over uw gezondheid Zorg of ondersteuning nodig? CZ helpt! Inhoudsopgave 4 Persoonlijk advies over uw gezondheid 6 Digitaal inzicht

Nadere informatie

Your story, delivered

Your story, delivered Your story, delivered Wat is een webinar? Een webinar is een live online presentatie die vanaf elke locatie door duizenden deelnemers tegelijkertijd kan worden gevolgd. U betrekt uw deelnemers met interactieve

Nadere informatie

Wat vraag ik aan mijn arts?

Wat vraag ik aan mijn arts? Wat vraag ik aan mijn arts? Tips voor in de spreekkamer mca.nl Inhoudsopgave Tijdens het consult 3 Uw voorbereiding 3 Informatie die u kunt geven aan uw arts 4 Vragen over het onderzoek 5 Vragen over behandeling,

Nadere informatie

Contacten die het verschil maken

Contacten die het verschil maken n ie u w s b r ie f Spotlight on Anke Van Der Heijden, Case Manager FOCUS VAN DE MAAND: Contacten die het verschil maken de best doctors stichting: in Mei 2014 Ik hoor regelmatig van patiënten dat ze het

Nadere informatie

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker

Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Ondersteunende zorg voor mensen met kanker Máxima Oncologisch Centrum (MOC) Inleiding Als u van uw behandelend arts te horen krijgt dat u kanker heeft, krijgen u en uw naasten veel informatie en emoties

Nadere informatie

behoud. Uw zelfstandigheid. Informatie over: Een beroerte

behoud. Uw zelfstandigheid. Informatie over: Een beroerte behoud. Informatie over: Een beroerte Uw zelfstandigheid. Uw leven zo goed mogelijk oppakken na een beroerte. Samen met Laurens. Lees meer over wat Laurens voor u kan betekenen. meer dan zorg De medische

Nadere informatie

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden Verslag Studenten Evaluatie Videoproject Door Tonny Mulder, a.b.mulder@uva.nl, 26 sept 213 De studenten van de opleidingen Biologie, Biomedische Wetenschappen en Psychobiologie krijgen in het 1 ste jaar

Nadere informatie

Aangenaam en actief herstellen na operatie of opname

Aangenaam en actief herstellen na operatie of opname Warande Herstelzorg Aangenaam en actief herstellen na operatie of opname Na een opname in het ziekenhuis, of op een revalidatie-afdeling kunt u nog niet meteen naar huis. U bent nog niet voldoende hersteld,

Nadere informatie

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Voor wie is dit onderzoek? 1) Zelfstandig wonende ouderen

Nadere informatie

Behandelwijzer kwaadaardige poliepen.

Behandelwijzer kwaadaardige poliepen. Behandelwijzer kwaadaardige poliepen www.nwz.nl Inhoud 1 Waarom deze behandelwijzer? 3 2 Het behandelteam 4 3 Een kwaadaardige poliep in de darmen 5 4 Controles 8 5 Registratie van kanker 9 6 Meer informatie,

Nadere informatie

Screening voorafgaand aan longrevalidatie

Screening voorafgaand aan longrevalidatie Screening voorafgaand aan longrevalidatie In deze folder leest u meer over de inhoud van het screeningsprogramma voorafgaand aan longrevalidatie. Wat is longrevalidatie? Longrevalidatie richt zich op

Nadere informatie

Hulpmiddelen per post

Hulpmiddelen per post Hulpmiddelen per post Uw diabeteshulpmiddelen thuis bezorgd Voor uw diabetes heeft u regelmatig hulpmiddelen nodig, zoals een bloedglucosemeter, glucoseteststrips, lancetten en insuline pomptoebehoren.

Nadere informatie

stomaboek www.mca.nl

stomaboek www.mca.nl stomaboek www.mca.nl waarom deze brochure? Dit is een brochure voor mensen, bij wie een stoma is aangelegd. De brochure is uw eigendom. Het is te gebruiken als dagboek. U kunt er alle veranderingen en

Nadere informatie

Wat vraag ik aan mijn arts?

Wat vraag ik aan mijn arts? Wat vraag ik aan mijn arts? Tips voor in de spreekkamer gemini-ziekenhuis.nl Inhoudsopgave Tijdens het consult 3 Uw voorbereiding 3 Informatie die u kunt geven aan uw arts 4 Vragen over het onderzoek 5

Nadere informatie

Steun voor mensen met kanker aan:

Steun voor mensen met kanker aan: vereniging voor mensen met blaas- of nierkanker Steun voor mensen met kanker aan: blaas nier nierbekken urineleider plasbuis Steun voor u Steeds meer mensen worden geconfronteerd met blaas- of nierkanker.

Nadere informatie

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren.

Het gaf mij veel energie om een eigen evenement te organiseren. Het Cruyff Foundation Community Program De Johan Cruyff Foundation wil jongeren langdurig binden aan het Cruyff Court en de wijk. Wij willen jongeren meer zelfvertrouwen geven, kansen bieden om hun talent

Nadere informatie

Non Hodgkin lymfoom. Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113

Non Hodgkin lymfoom. Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113 Non Hodgkin lymfoom Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2014 pavo 1113 Uw hoofdbehandelaar is: hematoloog dr. Uw specialist is op werkdagen tussen 08.30 17.00 uur bereikbaar via de polikliniek Interne

Nadere informatie

Diëtetiek. Ergotherapie. Behandelingen

Diëtetiek. Ergotherapie. Behandelingen Behandelingen Behandelingen Fysiotherapie, logopedie, ergotherapie en diëtetiek. U kunt voor veel behandelingen terecht in onze behandelcentra in De Eschpoort, Ariënsstaete en Klaaskateplein. Dat kan ook

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Bronchopulmonale dysplasie. Kinderthoraxcentrum Afdeling Kinderlongziekten / Afdeling Neonatologie

Sophia Kinderziekenhuis. Bronchopulmonale dysplasie. Kinderthoraxcentrum Afdeling Kinderlongziekten / Afdeling Neonatologie Sophia Kinderziekenhuis Bronchopulmonale dysplasie Kinderthoraxcentrum Afdeling Kinderlongziekten / Afdeling Neonatologie Bij uw kind is bronchopulmonale dysplasie vastgesteld. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Rechten en plichten van de patiënt

kno specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Rechten en plichten van de patiënt kno haarlemmermeer specialisten in keel-, neus- & oorheelkunde Rechten en plichten van de patiënt Rechten en plichten Als patiënt hebt u een aantal belangrijke rechten die door een arts (of een andere

Nadere informatie

OHRA Zorgverzekering. Aanvraagformulier zittend ziekenvervoer. Gegevens van de aanvrager voor wie vervoer nodig is

OHRA Zorgverzekering. Aanvraagformulier zittend ziekenvervoer. Gegevens van de aanvrager voor wie vervoer nodig is OHRA Zorgverzekering Aanvraagformulier zittend ziekenvervoer Gegevens van de aanvrager voor wie vervoer nodig is Relatienummer Voorletter(s) en achternaam Straatnaam en huisnummer Postcode en woonplaats

Nadere informatie

2014/2015. Vind de beste zorg voor uw situatie. Persoonlijk advies. Zorg of ondersteuning nodig? De PZP helpt!

2014/2015. Vind de beste zorg voor uw situatie. Persoonlijk advies. Zorg of ondersteuning nodig? De PZP helpt! 2014/2015 Vind de beste zorg voor uw situatie Persoonlijk advies Zorg of ondersteuning nodig? De PZP helpt! Inhoudsopgave 4 Persoonlijk medisch advies 6 Digitaal inzicht in uw zorgverzekering 8 Zorg of

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek DISTRICTS Het Nederlandse injectie versus operatie onderzoek bij patiënten met een zenuwbeknelling in de pols. Geachte heer/mevrouw,

Nadere informatie

De transferverpleegkundige kan u helaas niet helpen bij het aanvragen van huishoudelijke hulp en bij huisvestingsproblemen.

De transferverpleegkundige kan u helaas niet helpen bij het aanvragen van huishoudelijke hulp en bij huisvestingsproblemen. Transfer Zorg na uw ziekenhuisopname Het is mogelijk dat u na uw ziekenhuisopname nog zorg nodig heeft. Deze zorg wordt in het Havenziekenhuis geregeld via de afdeling Transfer. In deze folder leest u

Nadere informatie

kijk. Naar mogelijkheden. Informatie over: COPD

kijk. Naar mogelijkheden. Informatie over: COPD kijk. Informatie over: COPD Naar mogelijkheden. Uw leven zo goed mogelijk oppakken met COPD. Laurens helpt u daarbij. In deze folder leest u meer over ons aanbod. meer dan zorg COPD is een verzamelnaam

Nadere informatie

Peilstation Intensief Melden

Peilstation Intensief Melden Peilstation Intensief Melden Nederlands Centrum voor Beroepsziekten AMC Presentatie casus beroepsziekte en Capita Selecta 5 e PIM workshop, najaar 2013 Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, AMC/Coronel

Nadere informatie

Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) bij jongeren Klinische behandeling

Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) bij jongeren Klinische behandeling Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) bij jongeren Klinische behandeling informatie voor de patiënt Behandeling van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)

Nadere informatie

Drie-dimensionale echografie voor het verbeteren van cosmetisch resultaat bij borstkanker patiënten; TURACOS trial

Drie-dimensionale echografie voor het verbeteren van cosmetisch resultaat bij borstkanker patiënten; TURACOS trial Drie-dimensionale echografie voor het verbeteren van cosmetisch resultaat bij borstkanker patiënten; Geachte mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Sensire Hartfalen. is onderdeel van Sensire.

Sensire Hartfalen. is onderdeel van Sensire. Sensire Hartfalen is onderdeel van Sensire. Hartfalen Bij hartfalen is er sprake van een tekort schietende pompfunctie van het hart. Het hart pompt minder bloed door het lichaam. Dit kan allerlei oorzaken

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie. Bestralings-geinduceerde hartschade meten d.m.v. het bepalen van bloedwaarden

Proefpersoneninformatie. Bestralings-geinduceerde hartschade meten d.m.v. het bepalen van bloedwaarden Proefpersoneninformatie Bestralings-geinduceerde hartschade meten d.m.v. het bepalen van bloedwaarden Geachte mevrouw, meneer, In aansluiting op het gesprek met uw behandelend arts, ontvangt u hierbij

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie voor mensen met facioscapulohumerale spierdystrofie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie voor mensen met facioscapulohumerale spierdystrofie 18+ jr Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie voor mensen met facioscapulohumerale spierdystrofie Geachte mevrouw, meneer, Wij willen u vragen deel te nemen aan de landelijke, een unieke

Nadere informatie

Behandeling op afstand door beeldbellen. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor jongeren en ouders

Behandeling op afstand door beeldbellen. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor jongeren en ouders Behandeling op afstand door beeldbellen Kinderen en Jeugdigen Informatie voor jongeren en ouders Behandeling op afstand door beeldbellen Inleiding Jouw behandelaar heeft voorgesteld om naast de reguliere

Nadere informatie

Cursus Preventieassistent

Cursus Preventieassistent In deze uitgave: In onze nieuwsbrief DentalFlash een korte terugblik op de eerste lesdag van onze nieuwe cursus Praktijkmanagement en op de afgeronde Basiscursus Tandartsassistent. Verder een viertal praktische

Nadere informatie

Zorgnormen voor mensen met reumatoïde artritis

Zorgnormen voor mensen met reumatoïde artritis Zorgnormen voor mensen met reumatoïde artritis Vertaling in het: Ingevuld door: E mail: SOC 1 Mensen met symptomen van RA moeten tijdig toegang hebben tot een klinisch specialist/zorgprofessional die bekwaam

Nadere informatie

St. Antonius Slaapcentrum

St. Antonius Slaapcentrum St. Antonius Slaapcentrum St. Antonius Slaapcentrum Binnen dit centrum werken meerdere afdelingen samen om patiënten met slaapproblemen optimaal te behandelen en te begeleiden. Het centrum is aangesloten

Nadere informatie

Wat is zittend zieken vervoer? 3. Wanneer krijgt u een vergoeding? 3. Wat wordt niet vergoed? 4. Hoe vraagt u een vergoeding aan?

Wat is zittend zieken vervoer? 3. Wanneer krijgt u een vergoeding? 3. Wat wordt niet vergoed? 4. Hoe vraagt u een vergoeding aan? Zittend ziekenvervoer 2019 Inhoudsopgave Wat is zittend zieken vervoer? 3 Wanneer krijgt u een vergoeding? 3 Wat wordt niet vergoed? 4 Hoe vraagt u een vergoeding aan? 4 Hoe verloopt de declaratie van

Nadere informatie

Workshop Spiegeltherapie in de praktijk

Workshop Spiegeltherapie in de praktijk Workshop Spiegeltherapie in de praktijk vrijdag 15 april 2011 Erasmus MC, Rotterdam a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a

Nadere informatie

\ Thuiszorg. Zorg en hulp bij u thuis. BrabantZorg, met aandacht

\ Thuiszorg. Zorg en hulp bij u thuis. BrabantZorg, met aandacht \ Thuiszorg Zorg en hulp bij u thuis BrabantZorg, met aandacht 2 Alle aandacht en zorg bij u thuis \ Thuiszorg Thuis wonen in uw vertrouwde omgeving met alle hulp en zorg die u nodig heeft. BrabantZorg

Nadere informatie

Centrum voor Thuisbeademing Maastricht

Centrum voor Thuisbeademing Maastricht Cursus Zorgvaardigheden Centrum voor Thuisbeademing Maastricht Cursusinformatie Inhoud van de scholing Voorbereidingsopdracht Programma van de scholing Thuistoets Praktijkleeropdrachten Certificaat Verrijkingsliteratuur

Nadere informatie

Informatie betreffende wetenschappelijk onderzoek getiteld:

Informatie betreffende wetenschappelijk onderzoek getiteld: Informatie betreffende wetenschappelijk onderzoek getiteld: Kunststof matje versus geen matje voor navelbreuken: een dubbel blind, prospectief gerandomiseerd onderzoek Engelse titel: Mesh versus suture

Nadere informatie

Om Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn zakelijk goed te kunnen inzetten, organiseren wij de onderstaande 3 workshops.

Om Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn zakelijk goed te kunnen inzetten, organiseren wij de onderstaande 3 workshops. Social media zijn niet meer weg te denken in de huidige wereld. De ontwikkelingen gaan razend snel en de mogelijkheden zijn onbegrensd. We hebben allemaal wel een Facebook, Twitter of Linkedin account.

Nadere informatie

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar

Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar Informatiebrief en toestemmingsformulier registratie facioscapulohumerale spierdystrofie voor kinderen tot 12 jaar Geachte mevrouw, mijnheer, Wij willen u om toestemming vragen voor deelname van uw kind

Nadere informatie

U heeft slokdarm kanker

U heeft slokdarm kanker U heeft slokdarm kanker en uw leven staat op zijn kop PATIËNTENGROEP SLOKDARMKANKER lotgenotencontact voorlichting belangenbehartiging U heeft slokdarmkanker, uw leven staat op zijn kop. En u heeft veel

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark. Longrevalidatie. in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis

Libra R&A locatie Leijpark. Longrevalidatie. in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis Libra R&A locatie Leijpark Longrevalidatie in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis Libra Revalidatie & Audiologie locatie Leijpark organiseert in samenwerking met

Nadere informatie

1. Uw ervaringen delen ten aanzien van het gebruik van thuisbeademing

1. Uw ervaringen delen ten aanzien van het gebruik van thuisbeademing 1. Uw ervaringen delen ten aanzien van het gebruik van thuisbeademing Wij zijn benieuwd hoe mensen met thuisbeademing aankijken tegen de apparatuur die zij gebruiken en de begeleiding die zij ontvangen.

Nadere informatie

Reva li da tie. met vertrouwen naar huis

Reva li da tie. met vertrouwen naar huis Reva li da tie met vertrouwen naar huis Alles is revalidatie Trainen in een gastvrije omgeving met uitstekende faciliteiten Waarom revalidatie Revalideren is leren om weer zo zelfstandig mogelijk te leven.

Nadere informatie

Alles weten over uw aandoening

Alles weten over uw aandoening n i e u w s b r i e f In de schijnwerpers: Lydia Geluk, Senior Het is erg inspirerend om te werken met ons team van internationale collega s en medisch specialisten van over de hele wereld, allemaal met

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE FOLDER Vaststellen van de waarde van nieuwe MRI technieken bij de behandeling van endeldarmkanker

PATIËNTEN INFORMATIE FOLDER Vaststellen van de waarde van nieuwe MRI technieken bij de behandeling van endeldarmkanker PATIËNTEN INFORMATIE FOLDER Vaststellen van de waarde van nieuwe MRI technieken bij de behandeling van endeldarmkanker Dit studieprotocol en de bijbehorende patiënteninformatie en het toestemmingsformulier

Nadere informatie

Advies- en behandelcentrum. Logopedie. Communiceren op maat

Advies- en behandelcentrum. Logopedie. Communiceren op maat Advies- en behandelcentrum Logopedie Communiceren op maat Wat is logopedie? Logopedie binnen het Advies- en behan del centrum houdt zich bezig met advisering, onderzoek en behandeling van stoornissen en

Nadere informatie

Inleiding. Geachte leden,

Inleiding. Geachte leden, (Ook) Inleiding Geachte leden, Het bestuur is gevraagd om namens de achterban een oordeel vanuit patiëntenperspectief te geven over de kwaliteit van een XX. Dit verzoek heeft de VSOP namens de NFU aan

Nadere informatie

Tracheacanule (Luchtpijp)

Tracheacanule (Luchtpijp) Tracheacanule (Luchtpijp) Een KNO-arts of een chirurg maakt een paar centimeter onder uw adamsappel een kleine opening in uw hals (tracheotomie). De opening in de luchtpijp heet een tracheostoma. Daarna

Nadere informatie

Zwanger, bevallen en je baby. Cursusaanbod

Zwanger, bevallen en je baby. Cursusaanbod Zwanger, bevallen en je baby Cursusaanbod Zwanger, bevallen en je baby Gefeliciteerd met je zwangerschap. Als je zwanger bent verandert er veel in je lichaam, maar ook in je leven. Het is een leuke en

Nadere informatie

Post-hbo opleiding psychosociale zorg door oncologieverpleegkundigen

Post-hbo opleiding psychosociale zorg door oncologieverpleegkundigen mensenkennis Ik heb ruime ervaring, maar door deze opleiding heb ik me gerealiseerd dat de zorg voor de patiënt beter kan. Post-hbo opleiding psychosociale zorg door oncologieverpleegkundigen Psychosociale

Nadere informatie

Hebt u een klacht? Waar kunt u terecht als u niet tevreden bent?

Hebt u een klacht? Waar kunt u terecht als u niet tevreden bent? Hebt u een klacht? Waar kunt u terecht als u niet tevreden bent? In het Havenziekenhuis doen wij er alles aan om u tijdens uw verblijf in het ziekenhuis zo goed mogelijk te behandelen, te verzorgen en

Nadere informatie

Voorbereiden op het keukentafelgesprek?

Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Deze brochure helpt u daarbij! 2015 een coproductie van: Voor kinderen, partners, verwanten, vrijwilligers die mantelzorgtaken vervullen voor hen die hun dierbaar

Nadere informatie

Voelt beter. Zo lang mogelijk plezierig thuis wonen

Voelt beter. Zo lang mogelijk plezierig thuis wonen Verpleging en verzorging aan huis Voelt beter Zo lang mogelijk plezierig thuis wonen Veel expertise Als u speciale zorg nodig heeft, dan kunt u terecht bij onze wijkverpleegkundigen of het Verpleeg Technische

Nadere informatie

Workshop: De (operationeel) medewerker als Ambassadeur - Werken voor en bij je klant -

Workshop: De (operationeel) medewerker als Ambassadeur - Werken voor en bij je klant - Workshop: De (operationeel) medewerker als Ambassadeur - Werken voor en bij je klant - Workshop De (operationeel) medewerker als Ambassadeur Werken voor en bij je klant Inleiding Als uitvoerend technicus

Nadere informatie

Verzekeringen & erfelijkheid

Verzekeringen & erfelijkheid Verzekeringen & erfelijkheid U wilt een levens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten? Hier vindt u de www.bpv.nl antwoorden op veelgestelde vragen over erfelijkheid en het aanvragen van een verzekering.

Nadere informatie

Patiënteninformatiefolder

Patiënteninformatiefolder Patiënteninformatie bij het wetenschappelijk onderzoek naar het nut van het routinematig controleren van alvleesklier cysten. Geachte heer/mevrouw, Uw behandelend arts heeft u deze informatie gegeven,

Nadere informatie

17-5-2014 GEFELICITEERD! Evidence-based logopedie. Evidence-based logopedie: 10 jaar! Taakverdeling. Wat ben jij? @hannekekalf

17-5-2014 GEFELICITEERD! Evidence-based logopedie. Evidence-based logopedie: 10 jaar! Taakverdeling. Wat ben jij? @hannekekalf Evidence-based logopedie - wat is er in 10 jaar veranderd? GEFELICITEERD! Dr. Hanneke Kalf hanneke.kalf@radboudumc.nl www.hannekekalf.nl @hannekekalf 15 mei 2014 @hannekekalf Evidence-based logopedie:

Nadere informatie

Als u klachten heeft...

Als u klachten heeft... Als u klachten heeft... Bent u niet tevreden? Wij, directie, medewerkers en revalidatieartsen van Tolbrug willen graag dat u tevreden bent over uw (para)medische behandeling. Ook willen we dat u zich welkom

Nadere informatie

Projectmatig werken voor de secretaresse

Projectmatig werken voor de secretaresse Nationale Secretaresse Dag 2009 www.secretary.nl/officemanagement Schriftelijke cursus in vijf lessen met twee bijeenkomsten Startdatum 9 april 2009 Projectmatig werken voor de secretaresse Postzegel niet

Nadere informatie

Betreft: Uitnodiging SCORE-onderzoek. Geachte heer/mevrouw,

Betreft: Uitnodiging SCORE-onderzoek. Geachte heer/mevrouw, Betreft: Uitnodiging SCORE-onderzoek. Geachte heer/mevrouw, Met deze brief willen we u uitnodigen om deel te nemen aan het SCORE-onderzoek. Dit onderzoek gaat over de inhoud van revalidatie na een beroerte,

Nadere informatie

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek

Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Proefpersoneninformatie voor deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Observationeel onderzoek van de BioMimics 3D-stent bij de behandeling van perifeer vaatlijden Officiële titel: Een prospectief,

Nadere informatie

Geachte mevrouw/heer,

Geachte mevrouw/heer, Informatie over een onderzoek, genaamd Alle klokken gelijk (On Time: An integrated approach to sleep improvement) Kenmerk Telefoon E-mail Datum Betreft 2012.472 - NL42867.029.12 020-5665500 contact.slaaponderzoek@gmail.com

Nadere informatie