LTT Nieuwsbrief December

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "LTT Nieuwsbrief December - 2012"

Transcriptie

1 LTT Nieuwsbrief December Een uitgave van Atos Medical BV Deze nieuwsbrief verschijnt 2x per jaar Onze contactgegevens: Postbus AN Zoetermeer T: F: E: W: Redactie: Marketing & Communicatie Atos Medical BV Kennisdeling door training & educatie Onze service beperkt zich niet alleen tot het ondersteunen op productniveau. Ook training en educatie van zorgprofessionals is een belangrijke pijler. Onze Product Specialisten zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van tracheostoma hulpmiddelen en deze kennis willen we graag met u delen. Daarom bieden wij verschillende vormen aan van training & educatie. Dit varieert van een training on-thejob tot cursussen en van studies tot educatiemappen. In deze nieuwsbrief kunt u hier meer over lezen. Inmiddels zijn er drie locaties in Nederland waar productconsultatie voor uw patiënten wordt aangeboden, die we in 2013 verder willen gaan uitbreiden. Ook krijgt u meer informatie over een studie die gaat over het gebruik van HME s in verschillende klimaten. Verder kunt u de ervaringen lezen van een tracheotomie patiënt die zijn zilveren canule heeft laten aanpassen. Het onderwerp dysfagie en de workshop die sinds dit jaar wordt aangeboden in het NKI-AvL worden ook in deze nieuwsbrief belicht. Wij wensen u hele fijne feestdagen. We hopen ook in 2013 veel van elkaar te kunnen leren! Nieuwe locaties productconsultatie In onze vorige nieuwsbrief informeerden wij u over onze nieuwe service productconsultatie. Productconsultatie wordt regionaal aangeboden om uw laryngectomie en tracheotomie patiënten dichtbij huis te adviseren over het gebruik van de juiste hulpmiddelen. Na de start in de regio Rotterdam vorig jaar i.s.m. Laurens Antonius IJsselmonde, werd op 7 december jl. de eerste productconsultatie gehouden bij Plataan, Expertisecentrum revalidatie van Sevagram in Heerlen. In januari 2013 zal de eerste productconsultatie in Goes plaatsvinden bij SVRZ Ter Valcke, Centrum voor Zorg en reactivering. Wij hebben een brochure ontwikkeld voor uw patiënten waarin de productconsultatie wordt uitgelegd. Wilt u een display met brochures ontvangen om neer te zetten op uw afdeling, neem dan contact met ons op via Hebt u patiënten die moeilijk kunnen reizen of waar nog geen productconsultatie in de buurt is? Het is ook mogelijk om een afspraak te maken met één van onze Product Specialisten voor een huisbezoek. Voor een actueel overzicht van de data kunt u terecht op onze website of scan de QR-code hiernaast met uw smartphone of tablet.

2 De HME werkt in elk klimaat We komen steeds meer te weten over de werking en de voor- en nadelen van HME s. Dit komt tot stand door onze samenwerking met professionals en patiënten over de hele wereld en door continu bewijs te verzamelen en onderzoek te doen. Het komt regelmatig voor dat zorgverzekeraars studies willen inzien over het effect van HME-gebruik in hun eigen land. Het argument hiervoor is dat klimaatverschillen invloed zouden kunnen hebben op het effect van de HME en dat HME-gebruik in bepaalde klimaten zelfs overbodig zou zijn. Dat dit niet het geval is, is inmiddels wel gebleken. Het HME-effect blijkt niet alleen in Nederland, maar ook in bijvoorbeeld de VS, Brazilië, Spanje, Polen, Duitsland en Frankrijk te bestaan. Nieuw onderzoek wijst uit dat een HME een positief effect heeft op het klimaat in de longen, zowel in kamertemperatuur als in een koud en heet klimaat. Uit de onderzoeken blijkt dat de HME een verschillend effect heeft in verschillende klimaten. In een heet klimaat is er zelfs een koelend effect. Dr. Corina van As-Brooks, Clinical Affairs Director, Atos Medical AB Referenties naar aanleiding van dit artikel zijn, indien gewenst, bij ons opvraagbaar HME-gebruik wereldwijd De HME wordt overal ter wereld gebruikt. Hieronder leest u een aantal patiëntenervaringen. Jan Zwaan, Nederland In het dagelijks leven gebruik ik een HME die mij de beste verwarming en bevochtiging biedt. Met sporten gebruik ik een HME met een lagere ademweerstand. Ik vind het gebruik van een HME uitermate belangrijk voor de conditie van mijn longen. Jan Zwaan (73) is gelaryngectomeerd. Hij gebruikt de Provox XtraMoist en Provox XtraFlow HME. Hij doet veel aan hardlopen en begeleidt groepen op wintersport. Thierry Lemoine, Frankrijk Naast mijn gezinsleven en werk doe ik aan wielrennen op wedstrijdniveau. Eén van de dingen waar ik bang voor was vóór mijn operatie, is hoe het ademen zou gaan tijdens het wielrennen. Achteraf bleek dat het maar een korte gewenningsperiode was. Ik zit praktisch op hetzelfde niveau als voor mijn operatie. Thierry Lemoine (48) woont in Parijs, Frankrijk. Hij is in 2004 gelaryngectomeerd en gebruikt de Provox Xtra HME. Paulo Passo, Portugal Gezien mijn werk als Vertegenwoordiger is de FreeHands spreekklep het meest geschikte product voor mij. Als ik een overhemd en stropdas draag, ziet niemand dat ik een laryngectomie heb ondergaan. Met het FreeHands systeem houd je je handen vrij en kan je dus alles doen zonder beperking. Paulo Passo (43) komt uit Portugal. Hij is gelaryngectomeerd op zijn 32 ste. Paulo werkt als Vertegenwoordiger bij een groot bedrijf. Hij gebruikt de Provox Freehands spreekklep met de Provox Freehands HME.

3 De aangepaste zilveren canule: ervaringen van een gebruiker Als een patiënt langer dan 6 maanden een canule nodig heeft, wordt vaak besloten deze aan te passen op de specifieke behoeften van de patiënt, zodat de kwaliteit van het dagelijks leven zo min mogelijk wordt aangetast. In zo n situatie is de beste oplossing vaak een aangepaste zilveren FreeVent canule. Rink Louwes (33) is in 2008 getracheotomeerd vanwege de zeldzame aandoening laryngeale papillomatose. Om zijn ademweg te garanderen draagt hij permanent een tracheacanule. In het verleden droeg hij een standaard kunststof canule, maar ondervond daarmee problemen in zijn dagelijks leven. In samenwerking met zijn KNO-arts en onze Product Specialist, is een zilveren canule met diverse aanpassingen gemaakt. Rink draagt een canuleset FreeVent Silver Special, bestaande uit: Buitencanule met speciale fenestratie, gebogen schildje (halsplaat) en aangepaste curve. Binnencanules met 22 mm HME connector en een combinatie spreekklep met FreeHands HME. Daarnaast gebruikt hij enkelvoudige binnencanules (spreekklep, plain). De canule is verguld met roségoud in verband met een zilverallergie. Zilveren FreeVent canuleset Binnen- en buitencanule Rink Louwes: Toen ik in 2008 een tracheotomie onderging, werd bij mij een kunststof canule geplaatst. Met deze canule had ik veel last van slijmvorming, wat ik onhygiënisch vond. Ook stak de canule behoorlijk uit tijdens het dragen. Zelf heb ik twee jonge kinderen en tijdens het stoeien, kan zo n uitstekende canule al snel in de weg zitten. Toen bleek dat ik langdurig een tracheacanule zou moeten dragen, werd ik al snel overgezet op een op maat gemaakte zilveren canule. Hierdoor heb ik veel minder last van klachten zoals slijmvorming. Daarnaast werkt het voor mij praktisch en visueel beter omdat deze canule minder uitsteekt. Voor de zilveren canule heb je verschillende HME s en die gebruik ik afwisselend van elkaar. Zo gebruik ik de Provox XtraMoist HME tijdens het sporten en slapen, op een binnencanule met 22 mm connector. Overdag gebruik ik een binnencanule met spreekklep en Provox FreeHands HME cassettes. Een paar keer per jaar laat ik de canule door Atos Medical controleren, dit om ervoor te zorgen dat alles goed blijft en onderdelen die niet goed meer zijn worden gerepareerd of vervangen.

4 Dysfagie: preventief behandelen van hoofd-halskanker patiënten met TheraBite Evidence-based swallowing rehabilitation in head and neck cancer; a comprehensive workshop on diagnostics, prevention and therapy, including the TheraBite concept. Dit is de naam van de nieuwe workshop die sinds dit jaar wordt aangeboden in het NKI-AvL. Gepromoveerd logopedist en taalkundige Lisette van der Molen leidt de workshop die mede tot stand is gekomen door haar promotie-onderzoek en een nieuw ontwikkeld evidence-based hoofd-halsrevalidatieprogramma samen met haar logopediecollega s Anne Kornman en Merel Latenstein. Lisette van der Molen: Gezien de nadelige effecten van chemoradiatie op de slikfunctie, voeding, mondopening, stem/spraak en de schaarste aan data over preventieve revalidatie hebben wij in het NKI-AVL een prospectieve gerandomiseerde studie opgezet (start sept. 2006). In deze studie worden de effecten beschreven van twee verschillende preventieve slik en kauwrevalidatiemethoden (standaard kaak/slikoefeningen versus TheraBite kaak/slikoefeningen) bij patiënten met een voortgeschreden kwaadaardige tumor in het hoofd-halsgebied, die behandeld worden met gecombineerde chemotherapie en bestraling. Dit onderzoek laat zien dat een intensief programma van slik -en kauwspieroefeningen ondanks de ernstige ziekte en de belastende behandeling goed uitvoerbaar is en een ruime voldoende therapietrouw laat zien. De resultaten van dit uitgebreide dysfagie-onderzoek vormen de basis van een nieuw opgezette ééndaagse workshop (tweejaarlijks). Het uitgangspunt van deze cursus is dat de deelnemers inzicht krijgen in alle recente onderzoeken/ontwikkelingen met betrekking tot dysfagie bij hoofd-halskankerpatiënten. Meer informatie over de cursus vindt u op: Mirjam Vonk en Claudia Croese, logopedisten Laurens Antonius IJsselmonde over de dysfagie workshop: Een leerzame cursusdag met praktische handvatten voor de logopedische behandeling van patiënten met hoofd-halskanker. TheraBite Jaw Motion Rehabilitation System Het TheraBite systeem is oorspronkelijk ontworpen en bewezen werkzaam als revalidatiemiddel voor de behandeling van trismus (beperkte kaakopening) en wordt in diverse tandheelkundige centra in Nederland standaard ingezet na kaakchirurgie. In de studie van Lisette van der Molen is TheraBite voor het eerst ingezet voor de behandeling van dysfagie, waaruit is gebleken dat het een waardevol hulpmiddel is om bepaalde oefeningen voor de behandeling van dysfagie op een juiste manier uit te voeren. Apparatuur voor het uitvoeren van FEES Voor het onderzoek naar slikstoornissen met behulp van een flexibele endoscoop (FEES) hebben wij diverse apparatuur in ons assortiment. Zeer geschikt is de Optim ENTity in combinatie met de Fentex EC-Cam. Optim ENTity scoop De Optim ENTity is een flexibele LED Nasopharyngoscoop die een heldere lichtkwaliteit en hoge resolutie levert. Deze scoop heeft een ingebouwde lichtbron waardoor het een maximum aan mobiliteit en flexibiliteit biedt. De ENTity is klein, draagbaar en ergonomisch. Fentex EC-Cam camera systeem De scoop kan worden aangesloten op het Fentex EC-Cam endoscopisch camera systeem. Dit systeem kan direct verbonden worden met een laptop of pc via een USB-verbinding zonder extra benodigdheden of apparatuur. Hiermee kunnen foto s en video s van hoge kwaliteit gemaakt worden, die vervolgens met de bijgeleverde software eenvoudig bewerkt en opgeslagen kunnen worden. De beelden zijn zo makkelijk te analyseren.

5 Educatie en training bij Atos Medical Iedereen up-to-date op het gebied van tracheostoma hulpmiddelen Artsen Verpleegkundigen Logopedisten Thuiszorg Mantelzorg Laryngectomie en tracheotomie patiënten hebben gespecialiseerde zorg en hulpmiddelen nodig. Daarom is er vanuit zorg- en hulpverleners een grote vraag naar scholing op het gebied van tracheostoma hulpmiddelen. Wij bieden diverse trainingen voor zorgprofessionals aan. Mieke van Geene, Product Specialist bij Atos Medical BV: Regelmatig ontvangen wij verzoeken voor het trainen van zorgprofessionals, bijvoorbeeld een KNO-afdeling of revalidatiecentrum, zodat zij volledig op de hoogte zijn van de hulpmiddelen en toepassingen. Mensen zijn vaak verbaasd over de mogelijkheden die er zijn op het gebied van hulpmiddelen. Na afloop van de training vertellen de deelnemers regelmatig dat zij meer hebben geleerd dan van tevoren verwacht. Naast de trainingen en cursussen die wij verzorgen, hebben wij ook diverse materialen beschikbaar om de opgedane kennis fris in het geheugen te houden. Educatiemap Een compleet naslagwerk met algemene informatie over laryngectomie en tracheotomie en de beschikbare hulpmiddelen. Ook bevat deze map twee aparte secties over veel voorkomende problemen bij deze patiëntengroepen. YouTube kanaal Op ons YouTube kanaal vindt u een verscheidenheid aan instructie-, animatie- en patiëntenvideo s die in samenwerking met professionals en patiënten wereldwijd tot stand zijn gekomen. De link naar dit kanaal is atosmedical. Atos Medical als Knowledge Provider Naast educatie door het geven van training en cursussen en diverse educatiematerialen die u in de praktijk kunt inzetten, beschikken wij over een groot aanbod aan informatie verkregen uit klinische studies. Deze informatie stellen wij regelmatig samen in diverse documenten en zijn bij ons opvraagbaar. Dit kunt u inzetten als eigen naslagwerk of ter ondersteuning van een presentatie of lezing. Atos Medical Clinical Evidence Series De Atos Medical Clinical Evidence Series hebben betrekking op verschillende onderwerpen die binnen ons expertisegebied liggen. De onderwerpen worden gekozen op basis van vragen en/of suggesties van onze klanten wereldwijd. Beschikbare onderwerpen: Laryngectomy and Reflux Primary versus Secondary TE puncture LitReviews & LitAlerts LitReviews worden twee keer per jaar uitgegeven en zijn een samenvatting van relevante literatuur met betrekking tot onze hulpmiddelen. Momenteel hebben wij de volgende LitReviews voor u beschikbaar: LitReview Voice Prostheses LitReview HME LitReview TheraBite Aankomende onderwerpen: Primary versus Secondary Voice Prosthesis Fitting Importance of Compliance in HME Use Primary TEP with VP followed by Radiotherapy De LitAlert verschijnt één keer per kwartaal in de vorm van een nieuwsbrief met samenvattingen van artikelen die van bijzonder belang zijn in ons onderzoek. We hebben inmiddels 10 LitAlerts beschikbaar. Wilt u (één van) deze studies ontvangen? Geef dit dan aan op het reactieformulier.

6 Aanpassing in kwaliteitssysteem: professionalisering van klachtenprocedure Atos Medical hecht veel waarde aan de geleverde service en kwaliteit in de vorm van training, support en producten. Ook werken wij constant aan het verbeteren van ons kwaliteitssysteem. Hier vindt u ook de klachten- en reparatieprocedure. Scan de QR-code met uw smartphone of tablet om direct naar de webpagina te gaan. Als u een klacht hebt over één van onze producten, verwijzen wij u graag naar onze website om daar de meest recente versie van ons klachtenformulier te downloaden. Wij zijn aangesloten bij het FHI, de Nederlandse brancheorganisatie voor Medische Technologie. Bijscholingsdag hoofd-hals oncologie op 31 oktober 2012 Op 31 oktober jl. vond de derde editie van de (bij)scholingsdag hoofd-hals oncologie plaats in Zoetermeer. Ruim 50 logopedisten, specialistisch verpleegkundigen, physician assistants, nurse practitioners en doktersassistenten namen deel aan deze dag. De dag begon met een plenair ochtendprogramma waar diverse presentaties werden gegeven op het gebied van hulpmiddelen voor laryngectomie en tracheotomie patiënten. Na dit plenaire gedeelte werden de deelnemers opgesplitst in twee groepen die vervolgens diverse gerichte lezingen en workshops aansluitend op hun vakgebied kregen. De lezingen en workshops zijn tot stand gekomen in samenwerking met diverse zorgprofessionals uit het Erasmus Medisch Centrum en Rijndam revalidatiecentrum. Ook deden een laryngectomie en een tracheotomie patiënt hun verhaal. Deze dag wordt eens per twee jaar georganiseerd en de eerstvolgende editie zal plaatsvinden in Om u een indruk te geven van deze dag kunt u hieronder een aantal reacties van deelnemers lezen die ingevuld zijn op de evaluatieformulieren. Boeiende dag! Fijn om weer op de hoogte te zijn van de nieuwe ontwikkelingen. Goede zinvolle dag met afwisselende presentaties. Deze bijscholingsdag was/is voor mij zeer zinvol, zelfs zodanig dat werken op een KNO poli nog leuker wordt! Leerzame dag, goed georganiseerd. Hebt u interesse om deel te nemen aan deze (bij)scholingsdag? Meld u zich dan aan via het reactieformulier. Uw gegevens worden opgenomen in onze database en u ontvangt t.z.t. alle informatie voor deelname. Wilt u meer informatie aanvragen over onze producten of wilt u een afspraak maken met één van onze Product Specialisten? Laat het ons weten via het reactieformulier bij deze nieuwsbrief. Atos Medical AB, MC0956-CoNL De producten en de deskundigheid van Atos Medical worden ontwikkeld in nauwe samenwerking met toonaangevende instituten, artsen, onderzoekers, logopedisten en patiënten overal ter wereld. Al onze claims en opvattingen zijn gebaseerd op klinisch onderzoek. Atos Medical begon al in 1987 met onderzoek en ontwikkeling van de eerste Provox stemprothese. Sindsdien hebben we er alles aan gedaan om Provox te ontwikkelen tot het beste systeem op de markt voor stem- en pulmonaire revalidatie. We blijven aanzienlijk investeren in de productontwikkeling en trainingprogramma s voor specialismen op het gebied van Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO). Ons doel staat vast: Atos Medical blijft toonaangevend op het gehele toepassingsgebied KNO.

7 LTT Reactieformulier December Een uitgave van Atos Medical BV Deze nieuwsbrief verschijnt 2x per jaar. Onze contactgegevens: Postbus AN Zoetermeer T: F: E: W: Redactie: Marketing & Communicatie Atos Medical BV Wilt u reageren op deze nieuwsbrief? Gebruik hiervoor dit formulier. Het ingevulde formulier kunt u faxen naar: OF stuur het formulier naar ons op via of met de post. Scheur het formulier af op de perforatielijn en vouw het formulier dubbel. Plak de onderkant dicht met een stukje plakband en stuur het naar ons op. Dit formulier hoeft niet gefrankeerd te worden! Adreswijziging of onjuiste adressering? Staat u niet juist vermeld in onze database? Dan vragen wij u hieronder de juiste gegevens te vermelden. Wij zullen ervoor zorgen dat uw gegevens worden aangepast. Ik wil meer informatie ontvangen over: Productconsultatie Assortiment HME s Zilveren FreeVent canuleset TheraBite systeem Optim ENTity flexibele scoop Fentex EC-Cam camera systeem Educatie & Training Educatiemap Training Video s Studies: Clinical Evidence Series LitReviews LitAlerts (Bij)scholingsdag hoofd-hals oncologie Anders, Uw gegevens: Voorl. : Achternaam: M/V Ziekenhuis: Plaats: Telnr.: Afdeling/functie: 0 Ik geef wel/geen toestemming om digitale informatie van Atos Medical te ontvangen

8 Atos Medical B.V. T.a.v. afd. Marketing & Communicatie Antwoordnummer VB ZOETERMEER a.u.b. hier omvouwen

KNO Nieuwsbrief April - 2013

KNO Nieuwsbrief April - 2013 KNO Nieuwsbrief April - 2013 FOX diode Laser voor de KNO Een uitgave van Atos Medical BV Deze nieuwsbrief verschijnt 2x per jaar Oplage: 1400 ex. Onze contactgegevens: Postbus 574 2700 AN Zoetermeer T:

Nadere informatie

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt?

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Monique Heijmans Geeke Waverijn Lieke van Houtum ISBN 978-94-6122-248-0

Nadere informatie

Ervaringen van patiënten met de Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ

Ervaringen van patiënten met de Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ Ervaringen van patiënten met de Praktijkondersteuner Huisartsenzorg GGZ Onderzoeksrapport op basis van een enquête en spiegelgesprek met patiënten van de POH-GGZ in de regio Gooi en Vechtstreek 1 Ervaringen

Nadere informatie

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk!

1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips. Haal direct meer uit je netwerk! 1 3 N u t t i g e LinkedIn Tips Haal direct meer uit je netwerk! Inleiding Allereerst wil ik u bedanken voor het downloaden van dit e-book. Na weken van voorbereiding kunnen we dan nu eindelijk dit e-book

Nadere informatie

NVvOD Nieuwsbrief. Inhoudsopgave. Van het bestuur 2 Oproepen registratie- Commisie 3 Nieuws van de scholingscommissie

NVvOD Nieuwsbrief. Inhoudsopgave. Van het bestuur 2 Oproepen registratie- Commisie 3 Nieuws van de scholingscommissie NVvOD nieuwsredactie@nvvod.nl**website NVvOD Editie 11 juli 2011 2009 NVvOD Nieuwsbrief Voor jullie ligt wederom een goed gevulde zomerse nieuwsbrief. Ondanks de hoge werkdruk en de perikelen rondom de

Nadere informatie

Welkom bij DSW Zorgverzekeraar

Welkom bij DSW Zorgverzekeraar Welkom bij DSW Zorgverzekeraar Inhoudsopgave DSW - Goed voor je! 3 Wat biedt DSW? 4 De premies 5 Uw verzekering in 2015 6 Vergoedingen 8 Het eigen risico 9 Onze website 11 Gemakkelijk overstappen! Overstappen

Nadere informatie

Stap #1 Selecteer specifieke kenmerken medicijn. a. Literatuur & b. Online Focus Groepen. Stap #2 Patiëntvoorkeuren instrument maken

Stap #1 Selecteer specifieke kenmerken medicijn. a. Literatuur & b. Online Focus Groepen. Stap #2 Patiëntvoorkeuren instrument maken 1 Inleiding Het bevorderen van 'shared decision-making' of gedeelde besluitvorming tussen arts en patiënt over medische behandeling is vanuit ethisch oogpunt noodzakelijk wanneer (a) de effectiviteit van

Nadere informatie

Sociale media. en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf. multifunctioneel

Sociale media. en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf. multifunctioneel Sociale media en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf multifunctioneel Anno 2012 zijn sociale media een nieuwe klanten binnen te halen, wat er speelt en het gesprek aangaan.

Nadere informatie

Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost

Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost Zorg voor senioren; hoe eerder, hoe beter! Beschrijving van het project Buurtcontactpersonen in Utrecht Binnenstad en Utrecht Noordoost Stade Advies Utrecht, mei 2008 Lous Brouwer in opdracht van i.s.m.

Nadere informatie

dit is een bijlage bij de telegraaf. de inhoud van deze bijlage valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid zorg op maat featuring

dit is een bijlage bij de telegraaf. de inhoud van deze bijlage valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid zorg op maat featuring dit is een bijlage bij de telegraaf. de inhoud van deze bijlage valt niet onder de redactionele verantwoordelijkheid NR. 4 DECEMBER 2013 zorg op maat Alleen als we samen ons best blijven doen houden we

Nadere informatie

SMART Onderwijs. Oplossingen

SMART Onderwijs. Oplossingen SMART Onderwijs Oplossingen 2 SMART Onder wijs Oplossingen Inhoud SMART oplossingen voor basis- en voortgezet onderwijs - een overzicht Inleiding... 2 Producten... 6 Materiaal en hulpbronnen... 10 Professionele

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt. En dan?

Arbeidsongeschikt. En dan? Arbeidsongeschikt. En dan? Inhoud Voor wie is deze folder bedoeld? 5 Ik heb een aanvraag tot uitkering ingediend. Wat gebeurt er nu? 5 Beroepsarbeidsongeschiktheid 5 Passende arbeid 5 Gangbare arbeid

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek

Klanttevredenheidsonderzoek NIMO - Project Management Instituut B.V. 07-02-2012 KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK Dit instituutsrapport belicht de activiteiten van NIMO - Project Management Instituut B.V. vanuit verschillende invalshoeken:

Nadere informatie

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK.

Herziene editie 2014-2015. Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden HET GROTE. ebook WEBINAR HANDBOEK. Herziene editie 2014-2015 Inclusief 4 handige tools die je direct kan downloaden ebook HET GROTE WEBINAR HANDBOEK DEEL DIT ebook INHOUDSOPGAVE 1 IK GELOOF IN WEBINARS Verhalen uit de praktijk Pagina 4

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

Boodschappen vanaf de werkvloer over de implementatie van ICT in de zorg. Rolien de Jong Jorien Kruijswijk Jansen

Boodschappen vanaf de werkvloer over de implementatie van ICT in de zorg. Rolien de Jong Jorien Kruijswijk Jansen ict-zorg: VERPLEEGKUNDIGEN aan zet! ICT-ZORG: VERPLEEGKUNDIGEN AAN ZET! Boodschappen vanaf de werkvloer over de implementatie van ICT in de zorg Rolien de Jong Jorien Kruijswijk Jansen STG / Health Management

Nadere informatie

Reflectieverslag Eindbeoordeling

Reflectieverslag Eindbeoordeling Reflectieverslag Eindbeoordeling Naam student: Elger van Barneveld Stagebedrijf: HealthTime Fitness Opleiding & studiejaar: HBO Sport en Bewegen Hogeschool Inholland Haarlem, 2012-2013 Praktijkbegeleider:

Nadere informatie

Zelf kiezen voor zorg? Eindrapport. Een onderzoek in opdracht van Samenwerkende cliënten- en ouderenorganisaties.

Zelf kiezen voor zorg? Eindrapport. Een onderzoek in opdracht van Samenwerkende cliënten- en ouderenorganisaties. Zelf kiezen voor zorg? Eindrapport Een onderzoek in opdracht van Samenwerkende cliënten- en ouderenorganisaties Marieke Hollander Projectnummer: B3826 Zoetermeer, 22 maart 2011 De verantwoordelijkheid

Nadere informatie

NCZ Nieuwsbrief 3 2011

NCZ Nieuwsbrief 3 2011 NCZ Nieuwsbrief 3 2011 Over nieuwe wetten in de zorg en internetmarketing. Inhoud: Voorwoord Nieuwe wetten voor de zorg Hoe we via regels tot kwaliteit van zorg denken te komen Een nieuw gezicht bij het

Nadere informatie

Rapportage Audit Permanente Educatie Registeraccountants Soort onderzoek: Continuering. open Campus B.V.

Rapportage Audit Permanente Educatie Registeraccountants Soort onderzoek: Continuering. open Campus B.V. Rapportage Audit Permanente Educatie Registeraccountants Soort onderzoek: Continuering open Campus B.V. 9-9-2014 INHOUDSOPGAVE 1 PROCEDURE AUDIT PERMANENTE EDUCATIE REGISTERACCOUNTANTS... 2 1.1 INLEIDING...

Nadere informatie

Addemdum. Veel leesplezier toegewenst! Inge Harts. Praktisch rapport Online Reputatie Management 2

Addemdum. Veel leesplezier toegewenst! Inge Harts. Praktisch rapport Online Reputatie Management 2 Addemdum Dit praktisch rapport over Online Reputatie Management is medio 2008 uitgebracht, na een langdurig onderzoek naar het wat, maar vooral hoe van Online Reputatie Management. Inmiddels hebben veel

Nadere informatie

Wij staan voor u klaar! Manuele therapie en topsporters Onze historie

Wij staan voor u klaar! Manuele therapie en topsporters Onze historie jaar bestaat 15 jaar, reden voor een jubileumkrant Wij staan voor u klaar! Manuele therapie en topsporters Onze historie Lees meer op pagina 2 Lees meer op pagina 4 en 5 Lees meer op pagina 7 Lees hierover

Nadere informatie

adelante actueel maart 2013 nummer 13

adelante actueel maart 2013 nummer 13 adelante actueel maart 2013 nummer 13 Inhoud en colofon 6 10 Extra prijzen tijdens de bijzondere bijzonder.... 4 Onderzoeker met een zorghart.... 6 Elektronisch kniegewricht verbetert functioneren....

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. In de frontlinie

Jaarverslag 2014. In de frontlinie Jaarverslag 2014 In de frontlinie Inhoud Voorwoord: in de frontlinie 1 Grensverleggend onderzoek 2 Waar de klappen vallen 4 Korte berichten 7 Zorg voor zeldzaam Slikken en stikken Richtlijn HMSN Spierziekten

Nadere informatie

Zorgstandaard COPD Binnenkort Longfonds

Zorgstandaard COPD Binnenkort Longfonds Goede zorg voor iedereen met COPD Zorgstandaard COPD Binnenkort Longfonds Colofon Uitgever Binnenkort Longfonds 2010 Astma Fonds Astma Fonds Stationsplein 127 3818 LE Amersfoort Telefoon (033) 434 12 12

Nadere informatie

HANDLEIDING KWALITEITSVERBETERING ZIEKENHUISZORG VANUIT DE ERVARING VAN PATIËNTEN

HANDLEIDING KWALITEITSVERBETERING ZIEKENHUISZORG VANUIT DE ERVARING VAN PATIËNTEN HANDLEIDING KWALITEITSVERBETERING ZIEKENHUISZORG VANUIT DE ERVARING VAN PATIËNTEN Auteurs: Femke Vennik, Hester van de Bovenkamp, Ilse Raats, Femke de Wit, Ella Visserman, Kor Grit Datum: Augustus 2013

Nadere informatie

EM nr. 04 14. Ergotherapie Magazine - jaargang 42 - juni 2014

EM nr. 04 14. Ergotherapie Magazine - jaargang 42 - juni 2014 EM nr. 04 14 Ergotherapie Magazine - jaargang 42 - juni 2014 Ergotherapeuten Maxime Delhez en Elise Draijer: Niet lullen maar poetsen Even voorstellen: De leden van de raad van toezicht Arthur Warmer van

Nadere informatie

Welkom bij DSW Zorgverzekeraar

Welkom bij DSW Zorgverzekeraar Welkom bij DSW Zorgverzekeraar 2 Inhoudsopgave DSW - Goed voor je! 4 Wat biedt DSW? 5 De premies 6 Uw verzekering in 2014 7 Vergoedingen 8 Het eigen risico 9 Onze website 11 Gemakkelijk overstappen! Overstappen

Nadere informatie

Onderzoeks rapportage.

Onderzoeks rapportage. Onderzoeks rapportage. RICK VAN DER HEIDEN YOURI ROGGEVEEN NICK MATTHIJSSE WOUTER VAN DER KAMP CONCEPT & STRATEGIE PROTOTYPING INTERACTION DESIGN VISUAL DESIGN Inleiding. Het specialisme van Coolblue komt

Nadere informatie