Starterslening Hof van Twente

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Starterslening Hof van Twente"

Transcriptie

1 Gemeente Hof van Twente Starterslening Hof van Twente Meer kansen voor starters op de koopwoningmarkt in Hof van Twente. w w w. h o f va n t w e n t e. n l

2 Vanwege de hoge huizenprijzen is het voor veel starters moeilijk een woning te kopen. Om het voor deze groep gemakkelijker te maken biedt de gemeente Hof van Twente een Starterslening aan. Deze lening zorgt ervoor dat starters een groter budget tot hun beschikking hebben om een woning te kopen. Het is een lening onder gunstige voorwaarden waardoor een eigen woning voor mensen die dat nu nog niet kunnen realiseren, toch binnen bereik kan komen. Deze lening is een financieel product, ontwikkeld door de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (www.svn.nl). Iedereen die voor de eerste keer een woning wil kopen en aan de voorwaarden voldoet kan een Starterslening krijgen. Wij maken u er echter op attent dat er wel een beperkt budget is voor de Starterslening. De aanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst en voor zolang het fonds toereikend is. In deze brochure wordt aan de hand van een aantal veel voorkomende vragen meer uitgelegd over de Starterslening. Zo wordt duidelijk wie er in aanmerking komen en hoe de Starterslening kan worden aangevraagd. Op de website van de gemeente (www.hofvantwente.nl) kunt u ook uitgebreide informatie vinden.

3 Gemeente Hof van Twente Starterslening Hof van Twente Waarom verstrekt de gemeente Hof van Twente een Starterslening? De huizenprijzen zijn de laatste jaren flink gestegen. Een koopwoning is daarom voor starters vrijwel onbereikbaar. Het gevolg is dat mensen blijven huren of thuis blijven wonen, terwijl zij best een volgende stap in hun wooncarrière willen zetten. Dit stagneert de doorstroming in de woningmarkt en zorgt ervoor dat er minder sociale huurwoningen beschikbaar komen voor de inkomensgroepen die daarop aangewezen zijn. Door het verstrekken van de starterslening hoopt de gemeente starters op de woningmarkt meer mogelijkheden te bieden en daarmee de doorstroming te bevorderen. Wat is een Starterslening? Een Starterslening is een lening die starters in bepaalde gevallen kunnen aanvragen bij de gemeente. Dit kunnen zij doen als ze nog wat geld tekort komen voor de aanschaf van een eigen huis. Een Starterslening heeft twee kenmerken. Ten eerste dekt het een deel van de verwervingskosten van een koopwoning. Dit deel is het verschil tussen de maximale hypotheek die nog verantwoord kan worden afgesloten (met Nationale Hypotheek Garantie) en de kosten van de woning. Ten tweede is er in vastgelegd dat u de eerste drie jaar geen rente of aflossing hoeft te betalen. Na verloop van tijd, als het inkomen verandert, wordt bepaald hoeveel rente en aflossing betaald moet worden. Wie verstrekt u zo n Starterslening? De gemeente Hof van Twente verstrekt u de Starterslening. De gemeente heeft een eigen fonds bij de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Daaruit wordt de lening verstrekt. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Starterslening zijn opgesteld door de gemeente Hof van Twente. Daarnaast wijst de gemeente de lening toe en bepaalt welk bedrag er geleend kan worden. De SVn verzorgt de afhandeling en de administratie.

4 Welk bedrag kunt u lenen? Afhankelijk van uw financiële draagkracht bedraagt de Starterslening maximaal 20% van de verwervingskosten van de woning, met een maximum van ,-. Deze lening is dus een aanvulling op een hypothecaire lening, die u kunt afsluiten bij een door u zelf te kiezen hypothecaire instelling. Wel is voor hypotheek én Starterslening een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) nodig. Eén van de voordelen van de NHG is dat u een lager rentetarief krijgt bij uw hypotheekverstrekker. Voor meer informatie over NHG kunt u kijken op hun website, Wie komen er voor de Starterslening in aanmerking? De belangrijkste voorwaarden zijn: :: De aanvrager heeft op het moment van aanvraag de leeftijd van minimaal 18 jaar en heeft de leeftijd van 35 jaar nog niet bereikt. In geval van een aanvraag door twee personen geldt het criterium voor beide aanvragers. :: De aanvrager is niet eerder in het bezit geweest van een koopwoning. Komen alle woningen in Hof van Twente in aanmerking voor een Starterslening? De Starterslening wordt verstrekt voor het verwerven van bestaande koopwoningen, voormalige huurwoningen van de corporatie en nieuw gebouwde woningen gelegen in Hof van Twente. Voor een nieuw gebouwde koopwoning mogen de aankoopkosten hierdoor niet hoger zijn dan ,- inclusief 8% verwervingskosten. Voor een bestaande koopwoning of een voormalige huurwoning ligt deze grens bij ,- inclusief 12% verwervingskosten.

5 Hoe werkt de Starterslening? Uw totale lening bestaat uit een hypothecaire lening bij een geldverstrekker naar keuze en de Starterslening bij SVn. De hoogte van de Starterslening is afhankelijk van uw financiële draagkracht (inkomen en eigen vermogen). De Starterslening heeft een looptijd van maximaal 30 jaar. Over de eerste drie jaar van de Starterslening betaalt u geen rente en aflossing en de eerste 15 jaar is rentevast. Na drie jaar gaat u in principe rente en aflossing betalen, berekend naar een resterende looptijd van 27 jaar. Na de eerste drie jaar kunt u een hertoetsing naar uw financiële draagkracht aanvragen. Als deze Hoe vraagt u de Starterslening aan? te laag is dan kan het zijn dat u voor de nieuwe Wanneer u een koopwoning op het oog heeft, periode van drie jaar geen rente hoeft te betalen. dan beschikt uw tussenpersoon bij de makelaar, Een hertoetsing kan worden herhaald in het 3e, 6e, hypotheekbemiddelaar of bank veelal over de 10 en 15 jaar van de looptijd. Vanaf het moment benodigde informatie over de Starterslening. dat u de volledige maandlasten betaalt, vindt er Ook bij de SVn is informatie te vinden over de geen hertoetsing meer plaats. Kortom: u gaat Starterslening zoals die ingevoerd is in Hof van pas aflossen als uw inkomen dat toelaat én bij de Twente en de voorwaarden die hier gelden. verkoop van de woning. Kijk daarvoor op hun website De Starterslening is niet te combineren met de Aanvraagformulieren zijn af te halen bij de regelingen Koopsubsidie of Bevordering Eigen Publieksbalie in het gemeentehuis in Goor. Woningbezit. Zowel de hypothecaire lening als Daar én op de website van de gemeente is meer de Starterslening moet worden verstrekt met de informatie te vinden over de Starterslening en de Nationale Hypotheek Garantie, dit garandeert bijbehorende voorwaarden. De informatie kunt een verantwoorde manier van lenen. Voor meer u op de site vinden onder: informatie over de NHG en het Waarborgfonds Wonen en leven > Bouwen, Wonen en Milieu > kunt u kijken op hun website, Wonen > Starterslening. e e

6 Kosten verwerving Hypotheek Starterslening Praktijkvoorbeeld :: Stel, voor de aankoop van uw woning heeft u een hypotheek van ,- nodig, dat is inclusief bijkomende kosten. :: U en uw partner hebben een gezamenlijk jaarinkomen van ,-. :: Volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie kunt u met dat jaarinkomen bij de bank een (eerste) hypotheek van ,- krijgen. :: De Starterslening bedraagt dan ,- en u betaalt de eerste drie jaar hierover geen rente en aflossing. :: De hypothecaire lening bij de bank met NHG en vijftien jaar rentevast bedraagt ,- en hierover betaalt u vanaf het begin rente en aflossing.

7 Gemeente Hof van Twente Starterslening Hof van Twente Hoe nu verder? :: Informeer bij de gemeente of bij de SVn of u in aanmerking komt voor een Starterslening. Ook makelaars en tussenpersonen van banken en andere hypotheekverstrekkers hebben informatie over de voorwaarden; :: Als u in aanmerking komt kunt u een aanvraag doen door het aanvraagformulier volledig in te vullen; :: Dit formulier stuurt u, met de benodigde gegevens en bijlagen, waaronder een kopie van het identiteitsbewijs, naar de Stichting Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn); :: Als er inderdaad voldaan is aan alle voorwaarden ontvangt u hierna een toewijzingsbrief van de gemeente. Hierin staat het bedrag, de looptijd en het rentepercentage van uw Starterslening, :: Neemt u deze toewijzingsbrief mee naar de bank of andere instelling die u de hypotheek gaat verstrekken. De bank kan dan namelijk een offerte uitbrengen die voldoet aan de voorwaarden in de toewijzingsbrief; :: Een kopie van deze offerte van de bank stuurt u naar SVn. :: Hierna ontvangt u van SVn een offerte voor de Starterslening, met daarbij een uitgebreide toelichting en de Algemene Bepalingen voor Geldleningen; :: Zodra u de offerte heeft geaccepteerd en aan alle voorwaarden heeft voldaan, ontvangt u van SVn bericht over de verdere afwikkeling van de Starterslening. De SVn stuurt de benodigde stukken naar de notaris. U maakt een afspraak bij de notaris voor het passeren van de akte van uw Starterslening en van de akte van uw hypotheek. De SVn brengt 1,5% afsluitkosten over de Starterslening in rekening, deze zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Het bovenstaande stappenplan is ook verder na te lezen op de site van de SVn.

8 Colofon Coördinatie Eindredactie Berryl Michel (gemeente) Wilt u meer informatie? Ontwerp Opmaak Voor informatie over de Starterslening en de aanvraagformulieren wesensit BV kunt u zich melden bij de Publieksbalie van het gemeentehuis Hof van Twente. Drukwerk Drukkerij Burgo Druk Bezoekadres: Postadres: De Höfte 7 Gemeente Hof van Twente 7471 DK Goor t.a.v. afdeling REO T Postbus AB Goor Openingstijden Publieksbalie: De gemeente Hof van Twente :: Maandag: uur :: Dinsdag t/m vrijdag: uur De Höfte DK Goor Postbus AB Goor Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website van de gemeente, Auteursrechten Het geheel of gedeeltelijk overnemen van de inhoud van deze uitgave zonder schriftelijke toestemming van gemeente Hof van Twente is verboden. Gemeente Hof van Twente stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onvolkomenheden in deze uitgave. juni 2010 w w w. h o f va n t w e n t e. n l

Starterslening Utrecht Financiële handreiking aan starters op de Utrechtse (koop)woningmarkt.

Starterslening Utrecht Financiële handreiking aan starters op de Utrechtse (koop)woningmarkt. Starterslening Utrecht Financiële handreiking aan starters op de Utrechtse (koop)woningmarkt. De gemeente wil het huurders gemakkelijker maken om in Utrecht een woning te kopen. Met het verstrekken van

Nadere informatie

De Starterslening U wilt een woning kopen. Dat kan een

De Starterslening U wilt een woning kopen. Dat kan een De starterslening 2015 De Starterslening U wilt een woning kopen. Dat kan een nieuwbouwwoning, een bestaande koopwoning of uw huidige huurwoning zijn. Als u een bepaalde woning op het oog heeft, kunt u

Nadere informatie

De Starterslening. Een steuntje in de rug voor woningkopers

De Starterslening. Een steuntje in de rug voor woningkopers De Starterslening Een steuntje in de rug voor woningkopers en...baarn...barendrecht...barneveld...beemster...bergen...bergen op Zoom...Berkelland...Bernheze...Bernisse...Best...Beverwijk...Binnenmaas...Blaricum...

Nadere informatie

HEUMEN HEUMEN HEUMEN HEUMEN NOORD NOORD NOORD NOORD. Speciaal voor nieuw woongebied Heumen Noord DE STARTERSLENING VOOR UW EERSTE KOOPWONING

HEUMEN HEUMEN HEUMEN HEUMEN NOORD NOORD NOORD NOORD. Speciaal voor nieuw woongebied Heumen Noord DE STARTERSLENING VOOR UW EERSTE KOOPWONING D EN D EN Speciaal voor nieuw woongebied Heumen Noord DE STARTERSLENING VOOR UW EERSTE KOOPWONING U wilt voor het eerst een woning kopen en u wilt zich graag vestigen in het nieuwe woongebied Heumen Noord.

Nadere informatie

De Starterslening. van woningcorporaties. Een steuntje in de rug voor woningkopers

De Starterslening. van woningcorporaties. Een steuntje in de rug voor woningkopers De Starterslening van woningcorporaties Een steuntje in de rug voor woningkopers n...baarn...barendrecht...barneveld...beemster...bergen...bergen op Zoom...Berkelland...Bernheze...Bernisse...Best...Beverwijk...Binnenmaas...Blaricum...

Nadere informatie

Op zoek naar je eerste woning? De starterslening maakt het mogelijk

Op zoek naar je eerste woning? De starterslening maakt het mogelijk Op zoek naar je eerste woning? De starterslening maakt het mogelijk Een eigen huis Wie droomt daar niet van? De zoektocht naar een eigen woning is leuk, maar er komt wel veel uitzoekwerk bij kijken. Belangrijke

Nadere informatie

Starterslening bij de gemeente Bergen. September 2013

Starterslening bij de gemeente Bergen. September 2013 1 Starterslening bij de gemeente Bergen September 2013 2 Starterslening bij de gemeente Bergen Hoe werkt de Starterslening? Je wilt een huis kopen in de gemeente Bergen. Maar je kunt net niet genoeg geld

Nadere informatie

1.6 Procedures en Gemeentelijke Uitvoeringsregels Starterslening

1.6 Procedures en Gemeentelijke Uitvoeringsregels Starterslening 1.6 Procedures en Gemeentelijke Uitvoeringsregels Let op: Deze procedures en uitvoeringsregels gelden ook voor (A) Procedures Het proces van het verstrekken van de door de gemeente valt uiteen in een vijftal

Nadere informatie

Een betaalbare hypotheek: nu en straks

Een betaalbare hypotheek: nu en straks Een betaalbare hypotheek: nu en straks Informatie voor starters op de woningmarkt Contactorgaan Hypothecair Financiers (CHF) Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) 2013 Inhoudsopgave [Heading

Nadere informatie

Starterslening Gemeente Hardenberg. Presentatie startersavond in het Vechtdalcollege in Dedemsvaart

Starterslening Gemeente Hardenberg. Presentatie startersavond in het Vechtdalcollege in Dedemsvaart Starterslening Gemeente Hardenberg Presentatie startersavond in het Vechtdalcollege in Dedemsvaart 7 februari 2013 Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) SVn is een onafhankelijke

Nadere informatie

De hypotheek die bij u past. De Hypotheek van Centraal Beheer Achmea

De hypotheek die bij u past. De Hypotheek van Centraal Beheer Achmea De hypotheek die bij u past. De Hypotheek van Centraal Beheer Achmea Inhoud Uw droomhuis kunnen kopen... 3 Even uw voordelen op een rij! 4 Kies uit verschillende hypotheekvormen. 6 Hoeveel kunt u maximaal

Nadere informatie

VERORDENING Starterslening Zuidplas

VERORDENING Starterslening Zuidplas VERORDENING Starterslening Zuidplas De raad van de gemeente Zuidplas; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 22-08-2013; gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet; b e s l u

Nadere informatie

Een betaalbare hypotheek: nu en straks. Contactorgaan Hypothecair Financiers (CHF) Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) 2012

Een betaalbare hypotheek: nu en straks. Contactorgaan Hypothecair Financiers (CHF) Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) 2012 Een betaalbare hypotheek: nu en straks Contactorgaan Hypothecair Financiers (CHF) Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) 2012 Een betaalbare hypotheek: nu en straks CHF en Nibud, 2012 Inhoudsopgave

Nadere informatie

d.d. 1 januari 2015 Toelichting op een Starterslening en Algemene bepalingen voor hypothecaire leningen SVN0306A

d.d. 1 januari 2015 Toelichting op een Starterslening en Algemene bepalingen voor hypothecaire leningen SVN0306A d.d. 1 januari 2015 Toelichting op een Starterslening en Algemene bepalingen voor hypothecaire leningen SVN0306A Inhoudsopgave Algemeen 4 1. Wie is de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse

Nadere informatie

Een betaalbare hypotheek: nu en straks

Een betaalbare hypotheek: nu en straks Een betaalbare hypotheek: nu en straks 1. Waarom deze informatie? Een eigen woning geldt voor veel mensen als een ideaal. Aan koopwoningen zitten dan ook aantrekkelijke kanten. Zo kunt u uw eigen woning

Nadere informatie

Bijlage: Toelichtingen en tips. 1a - Heeft de adviseur u van tevoren uitgelegd welke stappen u allemaal moet doorlopen om een hypotheek

Bijlage: Toelichtingen en tips. 1a - Heeft de adviseur u van tevoren uitgelegd welke stappen u allemaal moet doorlopen om een hypotheek Bijlage: Toelichtingen en tips Toelichting Tip 1 - Verloop en tijdsduur 1a - Heeft de adviseur u van tevoren uitgelegd welke stappen u allemaal moet doorlopen om een hypotheek af te sluiten? Het afsluiten

Nadere informatie

Zodat u kunt leven zoals u wilt. uw lening onze specialiteit

Zodat u kunt leven zoals u wilt. uw lening onze specialiteit Zodat u kunt leven zoals u wilt uw lening onze specialiteit Inhoud 5 Welkom DEFAM. Specialist in verantwoord lenen. 6 Onze leningen Persoonlijke Lening Doorlopend Krediet WOZ-Krediet Bent u op zoek naar

Nadere informatie

Woning kopen van Kennemer Wonen

Woning kopen van Kennemer Wonen Woning kopen van Kennemer Wonen Ga ik een huis kopen of huren? Dat is een vraag die serieuze aandacht verdient. Kopen heeft voordelen, maar ook nadelen. En dat geldt natuurlijk ook voor huren. In deze

Nadere informatie

informeert Een huis kopen Hoe moeilijk kan het zijn?

informeert Een huis kopen Hoe moeilijk kan het zijn? informeert Een huis kopen Hoe moeilijk kan het zijn? Inhoud Vooraf Contactgegevens Ymere Verhuur en Verkoop Postbus 2961 1000 CZ Amsterdam www.ymere.nl zoekfunctie@ymere.nl 020 5551041 Ymere is actief

Nadere informatie

Raadsbesluit. De raad van de gemeente Gemert-Bakei,

Raadsbesluit. De raad van de gemeente Gemert-Bakei, gemeenle ", Gemert-Bateel Raadsbesluit Bijlage bij agendanummer: 9 Zaaknr. 646633 Onderwerp: Verordening Starterslening 2013 De raad van de gemeente Gemert-Bakei, overwegende dat de minister van Wonen

Nadere informatie

Zodat u kunt leven zoals u wilt. uw lening onze specialiteit

Zodat u kunt leven zoals u wilt. uw lening onze specialiteit Zodat u kunt leven zoals u wilt uw lening onze specialiteit Inhoud DEFAM. Specialist in verantwoord lenen. Bent u op zoek naar een geschikte lening van DEFAM of wilt u een lening aanvragen? Maak dan een

Nadere informatie

Het kopen van uw huurwoning

Het kopen van uw huurwoning Het kopen van uw huurwoning Een woning kopen van Wonen Wateringen Aan wie Wonen Wateringen verkoopt Alle voor verkoop aangewezen woningen worden aangeboden aan de zittende huurder. Als deze huurder de

Nadere informatie

Een woning kopen zonder zorgen. Maatschappelijk Verantwoord Eigendom

Een woning kopen zonder zorgen. Maatschappelijk Verantwoord Eigendom Een woning kopen zonder zorgen Maatschappelijk Verantwoord Eigendom Woonstad Rotterdam Rochussenstraat 21 3015 EA Rotterdam Telefoon (010) 440 88 00 E-mail info@woonstadrotterdam.nl Postadres Postbus 2370

Nadere informatie

Kies de hypotheek die bij u past. NnL

Kies de hypotheek die bij u past. NnL Kies de hypotheek die bij u past NnL Persoonlijk advies Ieder mens is uniek. U verlangt dus een advies dat bij u past. Daarom werkt Nationale-Nederlanden met verzekerings- en hypotheekadviseurs. Die hebben

Nadere informatie

Basisinformatie en Algemene Voorwaarden ING Hypotheken

Basisinformatie en Algemene Voorwaarden ING Hypotheken Basisinformatie en Algemene Voorwaarden ING Hypotheken Basisinformatie en Algemene Voorwaarden ING Hypotheken U heeft een hypotheek aangevraagd bij de ING. Een hypotheek brengt aanzienlijke financiële

Nadere informatie

Zodat u kunt wonen zoals u wilt. uw lening onze specialiteit

Zodat u kunt wonen zoals u wilt. uw lening onze specialiteit Zodat u kunt wonen zoals u wilt uw lening onze specialiteit Inhoud Credivance. Méér dan krediet. Bent u op zoek naar een passende finacieringsoplossing om uw woonwensen te realiseren? Zoekt u een goed

Nadere informatie

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u.

Nieuwbouw Hypotheek. Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Nieuwbouw Hypotheek Koopt u een nieuwbouwwoning? Of gaat u uw woning verbouwen? Dan is de Nieuwbouw Hypotheek geschikt voor u. Wat zijn de voordelen van de Nieuwbouw Hypotheek? 1 Uw offerte is 7 maanden

Nadere informatie

HYPOTHEKEN WEGWIJZER NUTTIGE INFORMATIE BIJ UW OFFERTE

HYPOTHEKEN WEGWIJZER NUTTIGE INFORMATIE BIJ UW OFFERTE HYPOTHEKEN WEGWIJZER NUTTIGE INFORMATIE BIJ UW OFFERTE Het afsluiten van een hypotheek is een belangrijke keuze waarbij wij u graag goed willen informeren. Vandaar deze wegwijzer, waarin een aantal belangrijke

Nadere informatie

Budget Hypotheken. Informatie Beleggen. Voorwaarden ABN AMRO. Voorwaarden ABN AMRO Hypotheekvormen - Budget Hypotheek 1 april 2015

Budget Hypotheken. Informatie Beleggen. Voorwaarden ABN AMRO. Voorwaarden ABN AMRO Hypotheekvormen - Budget Hypotheek 1 april 2015 Informatie Beleggen Budget Hypotheken november 2011 ABN AMRO Voorwaarden Bestaande uit: Voorwaarden ABN AMRO Hypotheekvormen - Budget Hypotheek 1 april 2015 Algemene Bepalingen voor Hypotheken 1 februari

Nadere informatie