KILOMETERHEFFING IN BELGIË

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KILOMETERHEFFING IN BELGIË"

Transcriptie

1 KILOMETERHEFFING IN BELGIË 1. VANAF WANNEER? Sinds 1 april 2016 moet er in de drie gewesten in België een kilometerheffing betaald worden op autosnelwegen, ringwegen en een groot aantal gewestwegen. 2. WAT MET HET EUROVIGNET? Het eurovignet geldt niet langer op de Belgische wegen. Voor Denemarken, het Groothertogdom Luxemburg, Nederland en Zweden moet je wel nog een eurovignet hebben. Hiervoor kan je een dag-, een week- of een maandvignet aankopen via 3. WELKE VOERTUIGEN? De kilometerheffing is van toepassing op elk motorvoertuig of een samenstel van voertuigen van meer dan 3,5 ton dat al dan niet uitsluitend gebruikt wordt voor het vervoer over de weg van goederen. Als referentiepunt wordt bij registratie steeds uitgegaan van de MTM van de sleep. Daarnaast is de OBU enkel vereist als het motorvoertuig een MTM heeft van meer dan 3,5 ton. Dit betekent concreet dat ook een trekker zonder oplegger aan de kilometerheffing onderworpen is wanneer de MTM van het motorvoertuig meer dan 3,5 ton bedraagt. Het voertuig zal dan steeds het tarief van de gewichtsklasse van de sleep moeten betalen, ongeacht of er al dan niet aan aanhangwagen of oplegger getrokken wordt. Ook de zgn. BE-trekkers vallen onder de kilometerheffing. Het gaat hier over opleggertrekkende voertuigen (code "BC" overeenkomstig het Technisch Reglement). Deze voertuigen zijn immers steeds uit hun aard bedoeld voor het vervoer van goederen en kunnen alleen goederen vervoeren in combinatie met een oplegger. Bijgevolg zijn deze trekkende motorvoertuigen zelf ook onderhevig aan de kilometerheffing als ze 3,5 ton MTM of minder wegen, maar de MTM van de combinatie met een oplegger hoger is dan 3,5 ton MTM.

2 Het voertuig moet niet uitsluitend voor goederenvervoer gebruikt worden. Ook voertuigen die niet als exclusieve functie het vervoer van goederen hebben, vallen dus onder het toepassingsgebied van de kilometerheffing. 3.1 VRIJSTELLINGEN Er zijn slechts een beperkt aantal categorieën van voertuigen vrijgesteld van kilometerheffing: voertuigen die uitsluitend gebruikt worden voor en door defensie, bescherming burgerbevolking, brandweer en politie en als zodanig uiterlijk herkenbaar zijn; voertuigen die speciaal en uitsluitend voor medische doeleinden zijn uitgerust en als zodanig uiterlijk herkenbaar zijn; voertuigen die de aard hebben van een landbouw-, tuinbouw- of bosbouwvoertuig, die slechts in beperkte mate worden gebruikt op de openbare weg in België en die uitsluitend worden gebruikt voor landbouw, tuinbouw, visteelt en bosbouwwerkzaamheden. Naast bovenstaande drie categorieën van aan te vragen vrijstellingen is er ook een automatische vrijstelling voor voertuigen die in een van de andere gewesten werden vrijgesteld. Je vindt het aanvraagformulier op Volgende voertuigcategorieën vallen in principe niet onder de kilometerheffing (niet limitatieve lijst): bepaalde werktuigmachines in zoverre ze geen goederen vervoeren. Onder meer: mobiele kranen, verreikers/hoogtewerkers, graafmachines, bulldozers, dumpers, betonpompen zonder mixer; voertuigen met proefritplaat ZZ; oldtimers met een O-nummerplaat; opleidingsvoertuigen voor zover voldaan is aan volgende voorwaarden: voorzien van dubbele besturing in de cabine; verbod van vervoer van goederen (enkel `testvracht' zoals betonblokken); uiterlijk herkenbaar door vermelding `rijschool' op de cabine; ingeschreven door een rijschool of het sociaal fonds voor transport en logistiek.

3 De gewesten hebben samen een tabel opgesteld die aan de hand van specifieke voorbeelden duidelijkheid moet scheppen inzake voertuigcategorieën die buiten de kilometerheffing vallen. Er staat ook een duidelijke motivatie bij die de strikte voorwaarden bepaalt waaronder de maatregel geldt. Deze tabel is terug te vinden op de website van Viapass via de onderstaande link: df. Indien een van bovengenoemde voertuigen goederen zou vervoeren, zal dit voertuig toch onder de kilometerheffing vallen. Een voertuig dat buiten het materieel toepassingsgebied van de kilometerheffing valt, maar uiterlijk niet als zodanig herkenbaar is, kan mogelijks foutief voorwerp uitmaken van controle. Om te vermijden dat deze niet-belastbare voertuigen foutief geseind worden, kan je het bewuste voertuig aangeven bij de Vlaamse Belastingdienst. Deze aanmelding is niet verplicht, maar kan op vrijwillige basis gebeuren. Bij de aanmelding moeten de volgende gegevens worden verschaft: de nummerplaat van het voertuig; een foto van het voertuig; de contactgegevens van de aanvrager. De aanmelding kan gebeuren via Je twijfelt? Als je een vraag hebt met betrekking tot het al dan niet onderworpen zijn van een voertuig aan de kilometerheffing, dan kan je TLV contacteren. Stuur ons dan zeker de nummerplaat en een foto van het voertuig door. Als het voertuig onder de kilometerheffing zou vallen, moet je immers verplicht een OBU installeren in het voertuig. Als het voertuig onderworpen is aan de kilometerheffing en je voldoet niet aan voorgenoemde verplichtingen, riskeer je een boete. 4. WELKE WEGEN? In theorie kan de kilometerheffing op alle Belgische wegen gelden. De gewesten kunnen evenwel autonoom beslissen om op bepaalde wegen of weggedeelten een zogenaamd nultarief te hanteren. De heffing geldt op autosnelwegen, ringwegen en enkele belangrijkere hoofdwegen (zie overzichtskaarten op volgende bladzijden). Indien vastgesteld wordt dat het verkeer op niettolplichtige wegen wezenlijk toeneemt, kunnen Vlaanderen of Wallonië deze wegen in het tolplichtig netwerk opnemen.

4 In Vlaanderen zijn er ook enkele wegen die expliciet uitgezonderd zijn van de kilometerheffing. Deze zijn voornamelijk gesitueerd op routes van en naar de havens: N31 tussen de haven van Zeebrugge en Lissewege N49/E34 tussen Westkapelle en Zelzate R2 met uitzondering van de Liefkenshoektunnel een deel van de R4 ten oosten van Gent meer algemeen de wegen op het grondgebied van de havens zelf. In Wallonië is het zogenaamde structurele wegennet toevertrouwd aan SOFICO dat kilometer autosnelwegen en 600 kilometer regionale wegen beheert. De Waalse regering heeft beslist om bijkomend nog 300 kilometer aan het tolplichtig wegennet toe te voegen. Ook hier geldt dat het gewest later nog andere (lokale) wegen kan toevoegen aan het netwerk om zo een verschuiving van het verkeer tegen te gaan. In Brussel is de insteek voor de heffing van andere aard en spreekt men van een ontradende maatregel. De Brusselse regering wil het zware vrachtverkeer doen afnemen door een kilometertarief toe te passen op alle Brusselse wegen. Op het kleine stuk ring dat door Brussel beheerd wordt, geldt het zelfde tarief als in Vlaanderen. Op het onderliggende wegennet geldt een hoger tarief.

5

6

7

8 5. TARIEVEN 5.1 Heffing of retributie? In Vlaanderen en Brussel is de kilometerheffing een belasting die niet aan de btw onderhevig is. Op het Waalse wegennet (in beheer van SOFICO) wordt de kilometerheffing beschouwd als een retributie die wel onderworpen is aan 21% btw. 5.2 BTW op kilometerheffing aan klanten? Indien de door de overheid ingestelde heffingen verschuldigd zijn in hoofde van de leverancier of dienstverrichter (in dit geval de transporteur) en van hem worden gevorderd, dan behoren deze heffingen tot de maatstaf van heffing voor de berekening van de btw indien zij worden doorgerekend aan de klant. Dit betekent dat deze belastingen een prijselement vormen van de vervoersdiensten in de relatie tussen de transporteur en zijn klanten. Zelfs indien deze kosten (belastingen) afzonderlijk en voor het juiste bedrag worden aangerekend aan de klant vormen ze nog steeds een prijselement van de vervoersdienst. Zij kunnen niet worden beschouwd als een voorgeschoten som waarover geen btw verschuldigd is vermits de belasting op zich niet opeisbaar is in hoofde van de klant. Dit geldt eveneens voor de eventuele overheadkosten die daarbij worden aangerekend. De bijzaak volgt immers de hoofdzaak. De kilometerheffing en overheadkosten volgen daarbij het btw-regime van de dienst of levering (in feite de vervoerdienst) waarop de kosten betrekking hebben. Als je de kosten van de Waalse kilometerheffing aan jouw klant wil doorrekenen, moet je de btw op die doorrekening berekenen op het bedrag van de heffing zonder de btw die je zelf betaald hebt. De btw op de heffing kan je immers in aftrek nemen. Met andere woorden: er is dus geen sprake van btw op btw bij het doorrekenen. Conclusie Wanneer de heffing doorgerekend wordt naar de klanten, maakt de kilometerheffing deel uit van de maatstaf van heffing van de vervoerdienst, zelfs indien de heffing afzonderlijk en voor het juiste bedrag aangerekend wordt aan de klant. Deze regel is eveneens van toepassing op de overheadkosten. De heffing en overheadkosten volgen het btw-regime van de dienst of levering waarop ze betrekking hebben. Inzake de doorrekening van de kilometerheffing aan de klanten zal er steeds 21% btw moeten worden aangerekend. Voorbeeld Wallonië Betaalde kilometerheffing : 10 euro + 2,1 euro (btw) = 12,10 euro 2,10 euro btw is aftrekbaar Doorrekening aan de klant als volgt te factureren : 10 euro + 2,1 euro (btw) = 12,10 euro Vlaanderen Betaalde kilometerheffing : 10 euro

9 Doorrekening aan de klant als volgt te factureren : 10 euro + 2,1 euro (btw) = 12,10 euro Bij btw-plichtige klanten zal deze btw ook aftrekbaar zijn, maar voor bijvoorbeeld particulieren zal dit een extra kost zijn. 5.3 Tariefstructuur Onderstaande tabel geeft een overzicht van de tarieven van de kilometerheffing zoals deze gelden vanaf 1 januari Bij de Waalse tarieven moet nog 21% btw worden gerekend. Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het tarief op het stuk R0 gelijk aan het tarief van het Vlaams gewest. Daarnaast geldt op alle gewest- en gemeentewegen een zogenaamde stedelijk tarief. Dit geeft volgend overzicht (uitgedrukt in euro per kilometer): Vlaanderen en Brussel autosnelweg Wallonië (ex BTW) 3,5 12 t t > 32 t 3,5 12 t t > 32 t Euro 0 0,151 0,202 0,206 0,153 0,205 0,209 Euro 1 0,151 0,202 0,206 0,153 0,205 0,209 Euro 2 0,151 0,202 0,206 0,153 0,205 0,209 Euro 3 0,130 0,182 0,186 0,132 0,184 0,188 Euro 4 0,098 0,150 0,154 0,099 0,152 0,156 Euro 5 0,087 0,138 0,142 0,077 0,130 0,134 Euro 6 0,076 0,128 0,132 0,077 0,130 0,134 Brussel binnenstedelijk gebied 1 3,5 12 t t > 32 t Euro 0 0,194 0,271 0,301 Euro 1 0,194 0,271 0,301 Euro 2 0,194 0,271 0,301 Euro 3 0,168 0,246 0,276 Euro 4 0,136 0,214 0,244 Euro 5 0,123 0,200 0,230 Euro 6 0,102 0,180 0, HOE WERKT HET? Ieder tolplichtig voertuig moet uitgerust zijn met een On Board Unit (OBU). Zonder werkende OBU mag een tolplichtig voertuig niet op de weg rijden, ongeacht of dit voertuig uitsluitend op niet-tolplichtige wegen rijdt. Deze verplichting geldt niet voor voertuigen die van een vrijstelling genieten. De OBU registreert via GPS-technologie welke afstand de vrachtwagen aflegt zowel op de tolplichtige als de niet-tolplichtige wegen en berekent de tol die daarmee gepaard gaat. Deze gegevens worden 1 Binnenstedelijk gebied: alle lokale en regionale wegen die geen autosnelweg zijn.

10 vervolgens via GSM-technologie naar de tolinner gestuurd die op basis hiervan een afrekening stuurt naar de tolplichtige gebruiker. De OBU moet correct gekoppeld worden aan het voertuig, wat betekent dat de gegevens die je registreert met betrekking tot de maximum toegelaten massa en de euronorm correct moeten zijn en ondersteund moeten worden door de boorddocumenten die je opgaf. Je bent wel steeds verantwoordelijk ervoor te zorgen dat je rijdt met een actieve OBU. De OBU moet altijd aanstaan als je op het Belgische wegennet rijdt, zelf indien je op een weg rijdt waarop geen tol geheven wordt. 7. CONTROLES EN BOETES Wie geen OBU heeft, wie wel een OBU heeft maar deze niet heeft aanstaan, wie niet betaalt of wie fraudeert op de tolwegen, zal via detectie-apparatuur opgespoord kunnen worden, 24 uur op 24 en zeven dagen per week. Er worden vaste, flexibele en mobiele controles uitgevoerd en dit op alle Belgische wegen. De nummerplaatdetectie is zo nauwkeurig dat een fraudeur al na twee passages aan een controlepunt opgemerkt zal worden. De overtredingen worden gebundeld per tijdsblok van drie uur waardoor er maximum één administratieve geldboete verschuldigd is voor dit tijdsblok vanaf de eerste vaststelling van een overtreding. Als een gewest al een overtreding heeft vastgesteld (en voor zover voor deze overtreding een boete wordt

11 opgelegd), kan geen enkel gewest een nieuwe boete opleggen voor de overtredingen, begaan met hetzelfde voertuig, binnen datzelfde tijdvak van drie uur. Na het verstrijken van deze periode, kan opnieuw een boete worden opgelegd door het gewest dat als eerste een overtreding vaststelt op het eigen grondgebied. Overtreders hebben dus drie uur de tijd om zich in regel te stellen. Indien niet in orde na deze periode volgt opnieuw een boete bij vaststelling van een inbreuk. Er geldt een variabel tarief volgens de ernst van de overtreding. De tarieven zijn de volgende: euro voor een overtreding van categorie A: manipulatie van de On Board Unit (OBU) met de bedoeling te frauderen vervalsing van de boorddocumenten die nodig zijn om het maximaal toegestane totaalgewicht en de euronorm van het voertuig te bepalen (met fraude als doel) 800 euro voor een overtreding van categorie B: een OBU voor België is niet aanwezig aan boord van het voertuig er is voor het betrokken voertuig geen dienstverleningsovereenkomst afgesloten met een van de providers die geaccrediteerd zijn voor de kilometerheffing in België 500 euro voor een overtreding van categorie C: de OBU is niet ingeschakeld de OBU aan boord van het voertuig is de OBU van een ander voertuig gebruik van het wegennet terwijl de dienstverleningsovereenkomst met de provider geschorst werd gebruik van het wegennet met een OBU nadat het ter beschikking gestelde betaalmiddel ontoereikend is geworden de OBU signaleert een probleem, of lijkt niet te werken, en de houder van het voertuig stelt zich niet onmiddellijk in verbinding met de dienstverlener de OBU signaleert een probleem, of lijkt niet te werken, en de houder van het voertuig neemt wel meteen contact op met de dienstverlener, maar leeft de ontvangen instructies niet na 100 euro voor een overtreding van categorie D: elke andere inbreuk op de kilometerheffing die hierboven niet vermeld is

12 8. BETALING VAN DE TOL VIA TLV In België is Satellic ( de belangrijkste toloperator. Satellic werd door de drie gewesten aangeduid om voor hen de tol te innen. Daarnaast kan je ook de tribox Air van eurotoll ( gebruiken voor het registreren en betalen van de tolkilometers. TLV werd zowel door Satellic als eurotoll erkend als officieel partner voor de volledige afhandeling van de kilometerheffing met een enkele OBU. Bij TLV kan je terecht voor een full service: voertuigregistratie aanvraag en verzending van OBU s, zonder verzendkosten domiciliëring van de heffing, zonder commissie of abonnementskosten gratis advies en ondersteuning * * exclusief voor leden van TLV Meer info nodig? Je kan terecht bij Frederic Keymeulen: frederic@tlv.be

KILOMETERHEFFING IN WALLONIË. 1. Welke voertuigen zijn onderhevig aan kilometerheffing? 2. Wat wordt verstaan onder MTM?

KILOMETERHEFFING IN WALLONIË. 1. Welke voertuigen zijn onderhevig aan kilometerheffing? 2. Wat wordt verstaan onder MTM? KILOMETERHEFFING IN WALLONIË 1. Welke voertuigen zijn onderhevig aan kilometerheffing? De volgende voertuigen zijn onderhevig aan kilometerheffing: Hetzij motorvoertuigen, i.e. vrachtwagens die alleen

Nadere informatie

Infosessie 10/11/2015. De kilometerheffing in België. Stand van zaken

Infosessie 10/11/2015. De kilometerheffing in België. Stand van zaken Infosessie 10/11/2015 De kilometerheffing in België Stand van zaken Inhoud van de presentatie Wanneer? Wie? Waar? Hoeveel? Hoe? Wanneer? 1 april 2016 Gelijktijdig in de 3 gewesten Wie? Motorvoertuig of

Nadere informatie

BELGIE KILOMETERHEFFING

BELGIE KILOMETERHEFFING Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

BELGIE KILOMETERHEFFING

BELGIE KILOMETERHEFFING Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

BELGIE KILOMETERHEFFING

BELGIE KILOMETERHEFFING Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

FACTURATIEGIDS. 00800/72 83 55 42 (Gratis in België en in de buurlanden) of +32 78 15 15 15/+32 2 416 0 416. (niet gratis)

FACTURATIEGIDS. 00800/72 83 55 42 (Gratis in België en in de buurlanden) of +32 78 15 15 15/+32 2 416 0 416. (niet gratis) FACTURATIEGIDS Hebt u nog vragen? Neem dan contact op met de Customer Support van Satellic op 00800/72 83 55 42 (Gratis in België en in de buurlanden) of +32 78 15 15 15/+32 2 416 0 416. (niet gratis)

Nadere informatie

FACTURATIEGIDS Als ik de tol prepaid, of post-paid met kredietkaart, betaal

FACTURATIEGIDS Als ik de tol prepaid, of post-paid met kredietkaart, betaal FACTURATIEGIDS Als ik de tol prepaid, of post-paid met kredietkaart, betaal Hebt u nog vragen? Neem dan contact op met de Customer Support van Satellic op 00800/72 83 55 42 (Vanuit België en in de buurlanden)

Nadere informatie

Omzendbrief FB/VLABEL/2016/1

Omzendbrief FB/VLABEL/2016/1 Omzend brief betreffende Titel 1 en titel 2, hoofdstuk 4 Kabinet van de minister van Begroting, van de Codex Fiscaliteit van 13 december 2013, Financiën en Energie zoals gewijzigd door het decreet van

Nadere informatie

FACTURATIEGIDS Als ik de tol post-paid met behulp van een tankkaart, een Business Partner of per domiciliëring betaal

FACTURATIEGIDS Als ik de tol post-paid met behulp van een tankkaart, een Business Partner of per domiciliëring betaal FACTURATIEGIDS Als ik de tol post-paid met behulp van een tankkaart, een Business Partner of per domiciliëring betaal Hebt u nog vragen? Neem dan contact op met de Customer Support van Satellic op 00800/72

Nadere informatie

FACTURATIEGIDS Als u de tol betaalt via een pre-paid betaalwijze, of via een post-paid betaalwijze met kredietkaart

FACTURATIEGIDS Als u de tol betaalt via een pre-paid betaalwijze, of via een post-paid betaalwijze met kredietkaart FACTURATIEGIDS Als u de tol betaalt via een pre-paid betaalwijze, of via een post-paid betaalwijze met kredietkaart Hebt u nog vragen? Neem dan contact op met de Customer Support van Satellic op 00800/72

Nadere informatie

DE KILOMETERHEFFING IN BELGIE

DE KILOMETERHEFFING IN BELGIE Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

LEZ.. is less het moet met minder

LEZ.. is less het moet met minder LEZ.. is less het moet met minder OLD.. is more hoe moet het verder? Eén land = drie gewesten LEZ kaderwetten zijn gewestelijk LEZ: Wat en waarom? Een lage-emissiezone (LEZ) is: een afgebakend gebied waarin

Nadere informatie

FACTURATIEGIDS Als u de tol betaalt via een post-paid betaalwijze met een tankkaart, via een Business Partner of met een domiciliëring

FACTURATIEGIDS Als u de tol betaalt via een post-paid betaalwijze met een tankkaart, via een Business Partner of met een domiciliëring FACTURATIEGIDS Als u de tol betaalt via een post-paid betaalwijze met een tankkaart, via een Business Partner of met een domiciliëring Hebt u nog vragen? Neem dan contact op met de Customer Support van

Nadere informatie

LANDENINFO: WAT WIJZIGT ER OP 1 JANUARI 2018?

LANDENINFO: WAT WIJZIGT ER OP 1 JANUARI 2018? Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

Kilometerheffing voor Vrachtwagens * interregionaal Samenwerkingsakkoord

Kilometerheffing voor Vrachtwagens * interregionaal Samenwerkingsakkoord Kilometerheffing voor Vrachtwagens * interregionaal Samenwerkingsakkoord * ontwerp van decreet Commissie Mobiliteit & Openbare Werken - 18 juni 2015 Ben Weyts, Vlaams Minister van mobiliteit, Openbare

Nadere informatie

DE KILOMETERHEFFING IN BELGIE

DE KILOMETERHEFFING IN BELGIE Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

VERKEERSBELASTING. Hoeveel zal de verkeersbelasting bedragen bij invoering van de kilometerheffing?

VERKEERSBELASTING. Hoeveel zal de verkeersbelasting bedragen bij invoering van de kilometerheffing? Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

DE FAQ VAN ONZE TUINAANNEMERS Tielt, 14 januari 2016

DE FAQ VAN ONZE TUINAANNEMERS Tielt, 14 januari 2016 DE FAQ VAN ONZE TUINAANNEMERS Tielt, 14 januari 2016 MTM en MTMS Maximaal Toegelaten Massa (MTM) = massa voertuig + toegelaten massa lading Maximaal Toegelaten Massa Sleep (MTMS) = massa voertuig + massa

Nadere informatie

Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens

Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens Tarieven geldig van 1 juli 2018 tot 30 juni 2019 Opgelet: de informatie hieronder is enkel van toepassing voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Voor het

Nadere informatie

Kilometerheffing. 1 jaar 13/07/2017.

Kilometerheffing. 1 jaar 13/07/2017. Kilometerheffing 1 jaar 13/07/2017 http://belastingen.vlaanderen.be Inhoud Hoe verloopt controle kilometerheffing? Inbreuken en boetes Opstart km-h Huidige stavaza (hoeveel worden er nog gecontesteerd,

Nadere informatie

Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens

Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens Tarieven geldig van 1 juli 2016 tot 30 juni 2017 Opgelet: de informatie hieronder is enkel van toepassing voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Voor het

Nadere informatie

Datum versie: 1 Mei Technische aspecten

Datum versie: 1 Mei Technische aspecten Datum versie: 1 Mei 2017 Technische aspecten van OBU-tolheffing Inhoudsopgave 1) Hoe berekent de OBU tol?... 3 Gps-positionering en Map Matching... 3 Hoe berekent de OBU tol?... 4 2) Bijzondere gevallen:

Nadere informatie

Kilometerheffing in België. GLS Belgium, 24/03/2016

Kilometerheffing in België. GLS Belgium, 24/03/2016 Kilometerheffing in België GLS Belgium, 24/03/2016 De principes Alle voertuigen, zowel Belgische als buitenlandse, met een Maximaal Toegelaten Massa (MTM)* van minimum 3,5 ton moeten vanaf 1 april in België

Nadere informatie

Stand van zaken interregionaal project kilometerheffing

Stand van zaken interregionaal project kilometerheffing Stand van zaken interregionaal project kilometerheffing februari 2014 1. Inleiding Politiek Akkoord ter hervorming van de Verkeersbelastingen van 21 januari 2011 Invoering van een intelligente kilometerheffing

Nadere informatie

Dit document biedt een overzicht van alle voertuigdocumenten die Satellic aanvaardt als bewijs voor de voertuiggegevens die u moet verstrekken.

Dit document biedt een overzicht van alle voertuigdocumenten die Satellic aanvaardt als bewijs voor de voertuiggegevens die u moet verstrekken. Gids voor voertuigdocumenten Verenigd Koninkrijk V1.3 09-02-2018 Alle vrachtwagens met een Maximum Toegelaten Massa van meer dan 3.5 ton evenals alle opleggertrekkende voertuigen van categorie N1 met carrosseriecode

Nadere informatie

HANDLEIDING. Road User Portal (RUP) - Raadpleeg uw administratieve documenten

HANDLEIDING. Road User Portal (RUP) - Raadpleeg uw administratieve documenten HANDLEIDING Road User Portal (RUP) - Raadpleeg uw administratieve documenten In geval van bijkomende vragen, neem dan contact op met Satellic Customer Support via 00800/72 83 55 42 (vanuit België en de

Nadere informatie

Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens

Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens Tarieven geldig van 1 juli 2015 30 juni 2016 Opgelet: de informatie hieronder is enkel van toepassing voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Voor het Vlaams

Nadere informatie

Kilometerheffing: 19 juni 2015

Kilometerheffing: 19 juni 2015 Member of 1 Kilometerheffing: 19 juni 2015 2 1 ppelijke Deel I. De inningssysteem: - OBU - Betalingsmogelijkheden - Controles Viapass / Satellic 3 Deel II. DE IMPACT VOOR DE TRANSPORTEURS: - Historiek

Nadere informatie

Gids voor voertuigdocumenten TURKEY

Gids voor voertuigdocumenten TURKEY Gids voor voertuigdocumenten TURKEY V1.3 09-02-2018 Alle vrachtwagens met een Maximum Toegelaten Massa van meer dan 3.5 ton evenals alle opleggertrekkende voertuigen van categorie N1 met carrosseriecode

Nadere informatie

Algemene informatie verkeersbelastingen

Algemene informatie verkeersbelastingen Algemene informatie verkeersbelastingen A. Belasting op inverkeerstelling De belasting op de inverkeerstelling of kortweg de BIV wordt geheven op elke eerste inverkeerstelling op de openbare weg door één

Nadere informatie

INVOERING VAN DE KILOMETERHEFFING IN BELGIE

INVOERING VAN DE KILOMETERHEFFING IN BELGIE Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

1 Beschrijving. 2 Wettelijke basis

1 Beschrijving. 2 Wettelijke basis Infofiche J001 07/2014 Rijbewijzen 1 Beschrijving Deze fiche beoogt een overzicht te geven van de diverse types van rijbewijzen die men in functie van het soort voertuig en het soort activiteiten dat men

Nadere informatie

Kilometerheffing: 19 juni 2015

Kilometerheffing: 19 juni 2015 Member of 1 Kilometerheffing: 19 juni 2015 2 Belgische kilometerheffing Deel I. De inningssysteem: - OBU - Betalingsmogelijkheden - Controles Viapass / Satellic 3 ppelijke Belgische kilometerheffing Deel

Nadere informatie

Betalingsgids. In geval van bijkomende vragen, neem dan contact op met Satellic Customer Support via

Betalingsgids. In geval van bijkomende vragen, neem dan contact op met Satellic Customer Support via Betalingsgids In geval van bijkomende vragen, neem dan contact op met Satellic Customer Support via 00800/72 83 55 42 (gratis vanuit België en de buurlanden) of +32 78 15 15 15/ +32 2 416 0 416. Datum

Nadere informatie

UITZONDERLIJK TRANSPORT LANDBOUWVOERTUIGEN

UITZONDERLIJK TRANSPORT LANDBOUWVOERTUIGEN UITZONDERLIJK TRANSPORT LANDBOUWVOERTUIGEN Vrijdag 3 juni 2016 1 INHOUDSTAFEL Wat is een uitzonderlijk voertuig Algemene reglementeringen KB 15/3/1968: houdende algemeen reglement op de technische eisen

Nadere informatie

Betalingsgids Kilometerheffingssysteem. Inhoud

Betalingsgids Kilometerheffingssysteem. Inhoud Betalingsgids Kilometerheffingssysteem Inhoud Inhoud... 1 Inleiding... 2 Lijst met afkortingen... 2 1. Concepten... 3 1.1 OBU-registratie... 3 1.2 OBU-waarborg... 5 1.3 Betaalmethoden... 5 1.4 Een OBU

Nadere informatie

1. Beschrijving. 2. Wettelijke basis

1. Beschrijving. 2. Wettelijke basis Informatiefiche Rijbewijzen Juridische fiche 1. Beschrijving Deze fiche beoogt een overzicht te geven van de diverse types van rijbewijzen die men in functie van het soort voertuig en het soort activiteiten

Nadere informatie

Het Viapass project. Het systeem en de implementatie. Edward Claessens Oktober 2015

Het Viapass project. Het systeem en de implementatie. Edward Claessens Oktober 2015 Het Viapass project Het systeem en de implementatie Edward Claessens Oktober 2015 Chronologie 2011 21 januari 2011: politiek akkoord hervorming verkeersfiscaliteit 2014 31 januari 2014: Interregionaal

Nadere informatie

versie december 2014 HINP Uyttendaele Davy

versie december 2014 HINP Uyttendaele Davy - Verplichte boorddocumenten - Rijbewijs - Toepassingsgebied vakbekwaamheid en vrijstellingen - Nieuwe alcoholwet ( professionele bestuurder ) - Ladingzekerheid HINP Uyttendaele Davy versie december 2014

Nadere informatie

De impact van de kilometerheffing

De impact van de kilometerheffing De impact van de kilometerheffing Eindverslag INSTITUUT WEGTRANSPORT EN LOGISTIEK BELGIË vzw Archimedesstraat 5 1000 Brussel http: www.itlb.be - Tel. +32/(0)2 234 30 10 Fax +32/(0)2 230 75 34 Het geheel

Nadere informatie

Betalingsgids: volledige uitleg

Betalingsgids: volledige uitleg Betalingsgids: volledige uitleg In geval van bijkomende vragen, neem dan contact op met Satellic Customer support via 00800/72 83 55 42 (vanuit België en de buurlanden) of +32 2 416 0 416 (vanuit de rest

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van Sofico (hierna de aanvrager), ontvangen op 19 februari 2016; Gelet op de bijkomende inlichtingen ontvangen op 11/04/2016;

Gelet op de aanvraag van Sofico (hierna de aanvrager), ontvangen op 19 februari 2016; Gelet op de bijkomende inlichtingen ontvangen op 11/04/2016; 1/9 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 15/2016 van 12 mei 2016 Betreft: machtigingsaanvraag van de Société wallonne de Financement complémentaire des Infrastructures (Waalse

Nadere informatie

Het Viapass project. Het systeem en de implementatie. Edward Claessens November 2015

Het Viapass project. Het systeem en de implementatie. Edward Claessens November 2015 Het Viapass project Het systeem en de implementatie Edward Claessens November 2015 Chronologie 2011 21 januari 2011: politiek akkoord hervorming verkeersfiscaliteit 2014 31 januari 2014: Interregionaal

Nadere informatie

Handleiding invoerschermen subsidie Ecologisch en Veilig Transport

Handleiding invoerschermen subsidie Ecologisch en Veilig Transport Handleiding invoerschermen subsidie Ecologisch en Veilig Transport Info: www.vlaio.be/ecologisch-en-veilig-transport Digitale aanvraag: https://ecologisch-en-veilig-transport.vlaanderen.be Versie: 24 september

Nadere informatie

CATEGORIE G: TREKKERS

CATEGORIE G: TREKKERS HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS DE CATEGORIE G EVENALS ALLE REGELS DIE VOLGEN ZIJN ENKEL OP HET BELGISCH GRONDGEBIED VAN TOEPASSING Inhoudsopgave DATUM TITEL PAGINANUMMER BIJWERKING LAND- EN BOSBOUWTREKKERS

Nadere informatie

Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens

Tarieven van de verkeersbelasting Vrachtwagens EENDRACHT MAAKT MACHT Deze folder kan worden gedownload of besteld via de website: of op het volgende adres: www.financien.belgium.be Publicaties Federale Overheidsdienst Financiën Dienst Strategische

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting

Voorontwerp van decreet houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting Advies Voorontwerp van decreet houdende bepalingen tot begeleiding van de aanpassing van de begroting 2017 Brussel, 28 april 2017 Mobiliteitsraad Wetstraat 34-36 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@mobiliteitsraad.be

Nadere informatie

De impact van de kilometerheffing

De impact van de kilometerheffing De impact van de kilometerheffing 3 DE KWARTAAL 2016 INSTITUUT WEGTRANSPORT EN LOGISTIEK BELGIË vzw Archimedesstraat 5 1000 Brussel http: www.itlb.be - Tel. +32/(0)2 234 30 10 Fax +32/(0)2 230 75 34 Het

Nadere informatie

BELGIE. Tarieven verkeersbelasting in Euro/jaar inclusief opdeciemen (geldig sinds 1 april 2016).

BELGIE. Tarieven verkeersbelasting in Euro/jaar inclusief opdeciemen (geldig sinds 1 april 2016). Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING Road User Portal (RUP) - Facturatiedocumenten downloaden In geval van bijkomende vragen, neem dan contact op met Satellic Customer Support via 00800/72 83 55 42 (vanuit België en

Nadere informatie

HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS

HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS HOOFDSTUK 09 CATEGORIE G: TREKKERS DE CATEGORIE G EN ALLE REGELS DIE VOLGEN ZIJN ENKEL OP HET BELGISCH GRONDGEBIED VAN TOEPASSING INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. DEFINITIES...3 1. Categorie G... 3 2. Opmerkingen...

Nadere informatie

Lageemissiezones. in Vlaanderen. BENELUX-overleg ronde tafel milieuzones 19 februari 2019 Lieslotte Wackenier. Leiegardens 2014, Your Estate Solution

Lageemissiezones. in Vlaanderen. BENELUX-overleg ronde tafel milieuzones 19 februari 2019 Lieslotte Wackenier. Leiegardens 2014, Your Estate Solution Lageemissiezones in Vlaanderen BENELUX-overleg ronde tafel milieuzones 19 februari 2019 Lieslotte Wackenier Leiegardens 2014, Your Estate Solution Vooraf LEZ = regionale bevoegdheid Spelregels zijn anders

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING. Road User Portal (RUP) - Een OBU koppelen

GEBRUIKERSHANDLEIDING. Road User Portal (RUP) - Een OBU koppelen GEBRUIKERSHANDLEIDING Road User Portal (RUP) - Een OBU koppelen In geval van bijkomende vragen, neem dan contact op met Satellic Customer Support via 00800/72 83 55 42 (vanuit België en de buurlanden)

Nadere informatie

RIJBEWIJS VOOR LANDBOUWVOERTUIGEN

RIJBEWIJS VOOR LANDBOUWVOERTUIGEN Rijbewijs categorie G Het rijbewijs categorie G RIJBEWIJS VOOR LANDBOUWVOERTUIGEN Sinds 15 september 2006 is een specifiek rijbewijs noodzakelijk voor het besturen van land- en bosbouwvoertuigen en mobiel

Nadere informatie

Rijbewijzen praalwagens

Rijbewijzen praalwagens Rijbewijzen praalwagens Carnavalstoet: Is een activiteit op de openbare weg. Carnavalswagens toegelaten met een gem. machtiging. Het verkeersreglement blijft van toepassing. Verkeersreglement (1/12/75):

Nadere informatie

ADVIES. Uitgebracht door de Raad van Bestuur op 8 april 2015

ADVIES. Uitgebracht door de Raad van Bestuur op 8 april 2015 ADVIES Voorontwerp van ordonnantie houdende instemming met het samenwerkingsakkoord tot wijziging van het samenwerkingsakkoord van 31 januari 2014 betreffende de invoering van een kilometerheffing op het

Nadere informatie

HANDLEIDING. In geval van bijkomende vragen, neem dan contact op met Satellic Customer Support via

HANDLEIDING. In geval van bijkomende vragen, neem dan contact op met Satellic Customer Support via HANDLEIDING Road User Portal (RUP) - Doe een top up van uw On Board Unit (OBU) In geval van bijkomende vragen, neem dan contact op met Satellic Customer Support via 00800/72 83 55 42 (vanuit België en

Nadere informatie

Doc. nr. E4:23000C03 Brussel, A D V I E S. betreffende DE JAARLIJKSE BETALING VAN HET EUROVIGNET VOOR VRACHTWAGENS ***

Doc. nr. E4:23000C03 Brussel, A D V I E S. betreffende DE JAARLIJKSE BETALING VAN HET EUROVIGNET VOOR VRACHTWAGENS *** Doc. nr. E4:23000C03 Brussel, 12.10.1999 MH/GVB/LC A D V I E S betreffende DE JAARLIJKSE BETALING VAN HET EUROVIGNET VOOR VRACHTWAGENS *** 2 Op 22 september 1999 heeft het Interfederaal bureau nr. 10 en

Nadere informatie

Gids voor voertuigdocumenten

Gids voor voertuigdocumenten Gids voor voertuigdocumenten Turkije V1.2 15-02-2016 Vanaf 2016 moeten eigenaars van vrachtwagens van meer dan 3,5 ton een kilometerheffing betalen in België. Deze maatregel zal van toepassing zijn op

Nadere informatie

Vrachtwagens. Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Vrachtwagens. Federale Overheidsdienst FINANCIEN EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN Vrachtwagens af 1 januari 2011 is het Vlaams Gewest bevoegd voor de belasting op inverkeerstelling, de jaarlijkse verkeersbelasting en het eurovignet.

Nadere informatie

HOOFDSTUK 05 VRACHTWAGENS, AUTOBUSSEN, AUTOCARS GROEP 2 = CATEGORIEËN C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E EN DE

HOOFDSTUK 05 VRACHTWAGENS, AUTOBUSSEN, AUTOCARS GROEP 2 = CATEGORIEËN C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E EN DE HOOFDSTUK 05 VRACHTWAGENS, AUTOBUSSEN, AUTOCARS GROEP 2 = CATEGORIEËN C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E EN DE INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. VRACHTWAGENS GROEP C: CATEGORIEËN C1, C1E, C EN CE...3 1. Overzichtstabel

Nadere informatie

Kilometerheffing voor vrachtwagens +3,5t in België. Margo Vermeiren Verantwoordelijke Marketing en Communicatie

Kilometerheffing voor vrachtwagens +3,5t in België. Margo Vermeiren Verantwoordelijke Marketing en Communicatie Kilometerheffing voor vrachtwagens +3,5t in België Margo Vermeiren Verantwoordelijke Marketing en Communicatie VOKA Vilvoorde 1 december 2015 1 Inhoud Satellic NV Oplossing Algemeen Praktisch On Board

Nadere informatie

Vrachtwagens. Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Vrachtwagens. Federale Overheidsdienst FINANCIEN EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN Vrachtwagens Vanaf 1 januari 2011 is het Vlaams Gewest bevoegd voor de belasting op inverkeerstelling, de jaarlijkse verkeersbelasting en het eurovignet.

Nadere informatie

In dit algemeen reglement hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis.

In dit algemeen reglement hebben de onderstaande termen de ernaast vermelde betekenis. Algemeen reglement betreffende het opleggen van een administratieve geldboete bij inbreuken op het stilstaan en parkeren en op de verkeersborden C3 en F103 vastgesteld met automatisch werkende toestellen

Nadere informatie

Inhoudstafel. Goedgekeurd in de gemeenteraad van 15 december Bekendgemaakt op 16 december 2015.

Inhoudstafel. Goedgekeurd in de gemeenteraad van 15 december Bekendgemaakt op 16 december 2015. Algemeen reglement betreffende het opleggen van een administratieve geldboete bij inbreuken op het stilstaan en parkeren en op de verkeersborden C3 en F103 vastgesteld met automatisch werkende toestellen

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad dd

Belgisch Staatsblad dd VLAAMSE OVERHEID [C 2016/35312] 26 FEBRUARI 2016. Besluit van de Vlaamse Regering betreffende lage-emissiezones DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen,

Nadere informatie

BELGIE MASSA S EN AFMETINGEN

BELGIE MASSA S EN AFMETINGEN Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

stuk ingediend op 1216 ( ) Nr juni 2011 ( ) Ontwerp van decreet

stuk ingediend op 1216 ( ) Nr juni 2011 ( ) Ontwerp van decreet stuk ingediend op 1216 (2010-2011) Nr. 1 29 juni 2011 (2010-2011) Ontwerp van decreet houdende instemming met het protocol tot wijziging van het verdrag van 9 februari 1994 inzake de heffing van rechten

Nadere informatie

A ESR Advies van de Raad uitgebracht op 19 maart 2015 Ordonnantie afgekondigd op 29 juli 2015 Ordonnantie gepubliceerd op 12 augustus 2015

A ESR Advies van de Raad uitgebracht op 19 maart 2015 Ordonnantie afgekondigd op 29 juli 2015 Ordonnantie gepubliceerd op 12 augustus 2015 OPVOLGINGSNOTA Voorontwerp van ordonnantie tot invoering van een kilometerheffing in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor zware voertuigen bedoeld of gebruikt voor het vervoer over de weg van goederen,

Nadere informatie

Nieuwsbrief verkeersreglementering februari 2019

Nieuwsbrief verkeersreglementering februari 2019 Nieuwsbrief verkeersreglementering februari 2019 1. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 31.01.2019 wijz. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 21.03.2013 houdende de voorwaarden

Nadere informatie

Belgisch Staatsblad van 30 april Versie in voege vanaf 1 mei 2017

Belgisch Staatsblad van 30 april Versie in voege vanaf 1 mei 2017 Koninklijk besluit van 19 april 2014 betreffende de inning en de consignatie van een som bij de vaststelling van overtredingen inzake het wegverkeer Onmiddellijke inningen Belgisch Staatsblad van 30 april

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING. Road User Portal (RUP) - Kredit toevoegen aan een OBU

GEBRUIKERSHANDLEIDING. Road User Portal (RUP) - Kredit toevoegen aan een OBU GEBRUIKERSHANDLEIDING Road User Portal (RUP) - Kredit toevoegen aan een OBU In geval van bijkomende vragen, neem dan contact op met Satellic Customer Support via 00800/72 83 55 42 (vanuit België en de

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING

GEBRUIKERSHANDLEIDING GEBRUIKERSHANDLEIDING Road User Portal (RUP) - Liefkenshoektunnel dienst activeren In geval van bijkomende vragen, neem dan contact op met Satellic Customer Support via 00800/72 83 55 42 (vanuit België

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN. Tarieven van de verkeersbelasting

Federale Overheidsdienst FINANCIEN. Tarieven van de verkeersbelasting EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN Tarieven van de verkeersbelasting 2009-2010 1. Verkeersbelasting en aanvullende verkeersbelasting van toepassing op personenauto's, auto's voor

Nadere informatie

HOOFDSTUK 16 PRAKTISCH EXAMEN

HOOFDSTUK 16 PRAKTISCH EXAMEN HOOFDSTUK 16 PRAKTISCH EXAMEN INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA 1. Voor welke categorie?... 2 2. Wie kan deelnemen?... 3 3. Voor te leggen documenten... 3 3.1. Documenten van de begeleider... 4 3.2. Documenten

Nadere informatie

Uitzonderlijk vervoer. Agoria 17 december 2015

Uitzonderlijk vervoer. Agoria 17 december 2015 Uitzonderlijk vervoer Agoria 17 december 2015 Wat is een uitzonderlijk voertuig Algemene wetgeving Inhoudstabel KB 15.03.1968 : Algemeen reglement op de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens

Nadere informatie

Betalingsgids. In geval van bijkomende vragen, neem dan contact op met Satellic Customer support via

Betalingsgids. In geval van bijkomende vragen, neem dan contact op met Satellic Customer support via Betalingsgids In geval van bijkomende vragen, neem dan contact op met Satellic Customer support via 00800/72 83 55 42 (vanuit België en de buurlanden) of +32 78 15 15 15/ +32 2 416 0 416 (vanuit de rest

Nadere informatie

ADR cursussen voor VRACHTWAGENCHAUFFEURS A l g e m e n e I n l i c h t i n g e n Programma 2012 N S C H R I J V I N G S F O R M U L I E R

ADR cursussen voor VRACHTWAGENCHAUFFEURS A l g e m e n e I n l i c h t i n g e n Programma 2012 N S C H R I J V I N G S F O R M U L I E R ADR cursussen voor VRACHTWAGENCHAUFFEURS A l g e m e n e I n l i c h t i n g e n Programma 2012 N S C H R I J V I N G S F O R M U L I E R ADR VERVOLMAKING (verlenging van het getuigschrift ) De geldigheid

Nadere informatie

Wijzigingen vanaf 01.05.2013

Wijzigingen vanaf 01.05.2013 MAATSCHAPPELIJKE ZETEL Brusselsesteenweg 460, 2800 Mechelen BE-0400.824.586 RPR rechtsgebied Mechelen BUREAU VOOR TECHNISCHE CONTROLE nv MAATSCHAPPELIJKE ZETEL Santvoortbeeklaan 34/36-2100 DEURNE BE-0404.288.971

Nadere informatie

Reglement betreffend het verlenen van vergunningen voor de doorgang aan de zuidzijde van de Markt

Reglement betreffend het verlenen van vergunningen voor de doorgang aan de zuidzijde van de Markt Reglement betreffend het verlenen van vergunningen voor de doorgang aan de zuidzijde van de Markt Inhoudstafel Hoofdstuk I. Algemene bepalingen Artikel 1. Doel Artikel 2. Definities Artikel 3. Doelgroep

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING. Road User Portal (RUP) - Wijzigen of verwijderen van voertuiggegevens

GEBRUIKERSHANDLEIDING. Road User Portal (RUP) - Wijzigen of verwijderen van voertuiggegevens GEBRUIKERSHANDLEIDING Road User Portal (RUP) - Wijzigen of verwijderen van voertuiggegevens In geval van bijkomende vragen, neem dan contact op met Satellic Customer Support via 00800/72 83 55 42 (vanuit

Nadere informatie

Lage-em issiezone Antw erpen. Hoorzitting Luchtkwaliteit Minaraad 14/3/2018 Filip Lenders Stad Antwerpen

Lage-em issiezone Antw erpen. Hoorzitting Luchtkwaliteit Minaraad 14/3/2018 Filip Lenders Stad Antwerpen Lage-em issiezone Antw erpen Hoorzitting Luchtkwaliteit Minaraad 14/3/2018 Filip Lenders Stad Antwerpen Inhoud LEZ kader en praktijk Verschuiving wagenpark Emissiereductie Vergelijking binnen/buitenland

Nadere informatie

eurne DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE BESLUIT Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen gemeente Deurne 2017

eurne DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE BESLUIT Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen gemeente Deurne 2017 Nr. 91g DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 10 oktober 2016 nr. 91; geiet op artikel 225 van de Gemeentewet; BESLUIT vast te stellen de: Verordening op de

Nadere informatie

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1.

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1. Belasting over de toegevoegde waarde Wijzigingen betreffende de plaats van diensten en samenhangende verplichtingen vanaf 1 januari 2010 Belastingplichtige die enkel vrijgestelde handelingen verricht waarvoor

Nadere informatie

5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen

5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen 5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen 5.1. Begrip Vroeger werd een firmawagen ter beschikking gesteld aan werknemers die veel beroepsmatige verplaatsingen aflegden. De laatste jaren is het toekenningsgebied

Nadere informatie

De impact van de kilometerheffing

De impact van de kilometerheffing De impact van de kilometerheffing 4 DE KWARTAAL 2016 INSTITUUT WEGTRANSPORT EN LOGISTIEK BELGIË vzw Archimedesstraat 5 1000 Brussel http: www.itlb.be - Tel. +32/(0)2 234 30 10 Fax +32/(0)2 230 75 34 Het

Nadere informatie

HANDLEIDING. Road User Portal (RUP) - Koppel een On Board Unit (OBU)

HANDLEIDING. Road User Portal (RUP) - Koppel een On Board Unit (OBU) HANDLEIDING Road User Portal (RUP) - Koppel een On Board Unit (OBU) Datum versie: 04 februari 2016 Koppel een On Board Unit in de Satellic Road User Portal Om een On Board Unit te koppelen, dient u eerst

Nadere informatie

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende lageemissiezones

Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende lageemissiezones Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende lageemissiezones DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van XXX; Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op XXX; Gelet op

Nadere informatie

Verzekering (reddings)boten

Verzekering (reddings)boten Verzekering (reddings)boten Elke decretaal erkende sportfederatie, zoals de Vlaamse Reddingsfederatie vzw (RedFed), is verplicht de deelnemende sport-beoefenaars te verzekeren. Dit voor wat betreft de

Nadere informatie

Inhoud. Omzendbrief FB/VLABEL/2016/2. Vlaamse overheid

Inhoud. Omzendbrief FB/VLABEL/2016/2. Vlaamse overheid Omzendbrief FB/VLABEL/2016/2 Omzendbrief betreffende richtlijnen en praktische bepalingen inzake aanhaling en inbeslagneming van voertuigen met toepassing van artikel 3.13.2.0.4 van de Codex Fiscaliteit

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 21 SEPTEMBER 2012 C.11.0636.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. C.11.0636.N MAES HOOGWERKERS nv, met zetel te 3580 Beringen, Beverlosesteenweg 100, eiseres, vertegenwoordigd door mr. Johan Verbist,

Nadere informatie

Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen

Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen De uitreiking van de factuur, vooraleer het belastbaar feit zich heeft voorgedaan, is geen oorzaak

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering parkeerbelastingen 2018

Verordening op de heffing en de invordering parkeerbelastingen 2018 CVDR Officiële uitgave van Doesburg. Nr. CVDR480625_1 31 december 2018 Verordening op de heffing en de invordering parkeerbelastingen 2018 De raad van de gemeente Doesburg; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Gemeente Zedelgem. MOBILITEIT - Overzicht parkeerreglementen. 1. Beurtelings parkeren

Gemeente Zedelgem. MOBILITEIT - Overzicht parkeerreglementen. 1. Beurtelings parkeren Gemeente Zedelgem MOBILITEIT - Overzicht parkeerreglementen 1. Beurtelings parkeren Het halfmaandelijks beurtelings parkeren is van kracht wanneer het verkeersbord E11 is aangebracht. Het parkeren langs

Nadere informatie

De Herziening van de Eurovignetrichtlijn

De Herziening van de Eurovignetrichtlijn De Herziening van de Tijl Dendal Departement Mobiliteit en Openbare Werken Afdeling Beleid, team intelligent en duurzaam transport CCIM stakeholder event, klimaat & transport, Brussel, 12 maart 2018 1

Nadere informatie

DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TARIEVEN

DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TARIEVEN DE SUCCESSIE- EN SCHENKINGSRECHTEN: OFFICIËLE TRIEVEN De successie- en schenkingsrechten verschillen per gewest.. DE SUCCESSIERECHTEN EN DE SCHENKINGSRECHTEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 1. SUCCESSIERECHTEN

Nadere informatie

Kilometerheffing voor vrachtwagens in België (+3,5 ton) Presentatie Federauto - juni 2015

Kilometerheffing voor vrachtwagens in België (+3,5 ton) Presentatie Federauto - juni 2015 Kilometerheffing voor vrachtwagens in België (+3,5 ton) Presentatie Federauto - juni 2015 Inhoud Context Viapass Satellic Rolverdeling Oplossing Communicatie en planning 2 Context 3 Achtergrond - Interregionaal

Nadere informatie

Circulaire 2016 04 RIJBEWIJS

Circulaire 2016 04 RIJBEWIJS PRINCIPE KB Rijbewijs 23 maart 1998 KB Rijbewijs, vakbekwaamheid en nascholing, 4 mei 2007 De Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer heeft een eigen reglementering (Koninklijk Besluit betreffende

Nadere informatie

DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE BESLUIT. Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen gemeente Deurne 2017

DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE BESLUIT. Verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen gemeente Deurne 2017 Gemeenteblad nr. 329, 24 november 2016 Nr. 91g DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 18 oktober 2016 nr. 91; gelet op artikel 225 van de Gemeentewet; vast

Nadere informatie

Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN

Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN Rooster 00 - Verkoop van goederen tegen 0-tarief: dagbladen, tijdschriften, pre-paid telefoonkaarten, recuperatiestoffen, tabaksfabrikaten.

Nadere informatie