We beginnen met een lied vóór Schenkman, een lied uit 1845:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "We beginnen met een lied vóór Schenkman, een lied uit 1845:"

Transcriptie

1 Op zondag 21 september 2014 mocht ik op uitnodiging van het Pietengilde iets vertellen over de geschiedenis van het sinterklaasfeest, met name over de rol van de zwarte piet, aan de hand van Sinterklaasliederen. Samenvatting. Overzicht: 1 Wat is de kern van het sinterklaasfeest? Traditioneel kinderzorg, een keer per jaar kinderen verwennen (6 28 december, van sinterklaas tot onnozele kinderen). Daar kwam in de 16 de eeuw de schoen bij en in de 17 de eeuw de schoorsteen, schoorstenen van Amsterdamse koopmanshuizen. 2 Verval. In de 17 e / 18 de eeuw werd vooral de moraal een onderdeel van het feest. Dat ontaarde in een dreigen, schrik aanjagen en pas op het einde belonen. Dit leidt tot kritiek. De roep om het feest af te schaffen (einde 18 de en begin 19 de eeuw) wordt steeds luider. 3 Redding. In 1850 publiceert Jan Schenkman zijn 20 pagina s tellende Sint Nikolaas en zijn knecht. Daarin geeft hij Sint Nikolaas een nieuwe gestalte. In plaats van een kabouter wordt Sint Nikolaas afgebeeld als een prelaat. Bovendien geeft Schenkman hem een knecht. Andere nieuwe elementen zijn: Aankomst/vertrek, Spanje, stoomboot en boek. 4 Verval. De knecht krijgt een gedaanteverwisseling, oorspronkelijk, 1850, is hij een modieuze donkere jongeman uit Algerije, vanaf 1863 is afgebeeld als kind, negertje in slavenpakje. De Nederlandse victoriaanse mentaliteit maakt van het feest een karikatuur: infantilisering, cabaret, lolbroekerij. 5 Redding: door een intocht 1934 te organiseren komt de burgerij uit de huiselijke beslotenheid, staat langs de kant van de weg om de stoet te zien voorbijtrekken. De Zwarte Piet als heraut speelt een zeer grote rol. 6 Verval. Door de steeds groeiende rol van de Zwarte Pieten (pepernoten rondstrooiend en acrobatische figuren uitbeeldend) wordt de Sinterklaas naar de achtergrond gedrukt. Nu beschouwt men de Zwarte Piet als discriminerend omdat hij zwart geschminkt is en een ondergeschikte rol speelt ten opzicht van Sinterklaas. Daarbij vergeet men dat het een spel is, een volkstheater, en daarin zijn rollen en vermommingen een gegeven. Binnen het theater wordt volop geslagen, geschopt en gediscrimineerd. Dat hoort er nu eenmaal bij. Na afloop doet men zijn schmink af en zijn theaterpak (pofbroek en soutane) uit. En dan blijkt al dat geschop en gediscrimineer maar theater geweest te zijn. Helaas bemoeilijken oppervlakkigheid en conformisme de discussie zeer. We beginnen met een lied vóór Schenkman, een lied uit 1845: 2

2 Hierin is van een zwarte piet of een paardrijdende bisschop geen sprake. Het lied is oorspronkelijk driestemmig. Door de aanpassingen zijn er maatwisselingen nodig. Zowel de driestemmige versie als de versie hierboven gegeven met pianobegeleiding zijn te vinden mijn mijn Sint-Nicolaasliederen (Kemper Conseil 2009), maar daar staat een verkeerde illustratie bij. Geschikter zou zijn decor-ontwerp van Schinkel voor Mozarts Zauberflöte:

3 Ags;oi g[oipqweoriv wpqoqpoillk[qwoetupoeuhtr qph qtpqt8erqyapojg a[pgau yq-89h aiwar is ZwWadf;ak De tuin van Sarastro Decor: Karl Friedrich Schinkel 1815 Deutsches Teatermuseum, München Tussen Kerktraditie en Volkstraditie stond een enorme kloof. De twee lagen niet in elkaars verlengde en hadden met de uitoefening van hun tradities niets met elkaar te maken:

4

5 Pas aan het einde van de 19 de eeuw beweerde Joës à Leydis (pseud) dat de wereldlijke sinterklaas wel eens dezelfde zou kunnen zijn als Sint Nicolaas uit Bari. Dat werd als je reinste blasfemie opgevat, en de arme man moest verder onder pseudoniem. In Karl Meisens studie Nikolaus Kult un Nikolaus Brach im Abendlande (Düsseldorff 1931) prijst Meisen eerst Joës à Leydis. Dan onderzoekt hij grondig de relatie kerk en wereldlijk feest. Dat komt hem duur te staan: de nazis verboden zijn boek want het zou geen recht doen aan de Germaanse mythologie. Wie was Sinterklaas? S.A.KrSS.A.Krausz. ca Sinterklaas was in de 19 de eeuw een toneel spelende man met een must op en kleden om, die als mantel diens deden. Hij moest er afschrikwekkend, als een uit het bos komende geestesverschijning uitzien. Hij sprak de kleine kinderen toe met een moraalpraatje en had dan allerlei geschenken bij zich die hij uitdeelde op voorwaarde dat het kind gehoorzaamheid, liefzijn en beterschap beloofde.

6 Uit: Kinderlust van W.Hey (Gotha 1877) Ook in Duitsland kende men zo n Typ. Het was Knecht Ruprecht, een equivalent dus van Sinterklaas (niet zoals sommigen beweren een Duitse versie van Zwarte Piet). Ook in Frankrijk kende men zo n equivalent: Pere Fouétard. (Ook Pere Fouétard is niet een voorbode van de Nederlandse zwarte Piet. Hij is iemand met dezelfde opdrachten als Sinterklaas, maar niet zo machtig.) In Nederland bleef men op zoek naar de identiteit van Sinterklaas. Kannewet suggereert dat het misschien een kruisridder is geweest. Onderstaande afbeelding is de oudste waar Sinterklaas op een paard wordt afgebeeld. Op zijn helm heeft hij kruis, waaruit men zou kunnen afleiden dat hij tot de kruiridders behoorde (zie onder). Ferdinand Graf von Pocci beeldde in 1850 de paashaas uit als een dwerg die kinderen in zijn zak heeft (zie onder Kannewet):

7 Kannewet (eind 18 de eeuw) Uit: Der Osterhas F.Graf van Pocci (1850) Hoe Sinterklaas er uitzag is en blijft onduidelijk. In de Rotterdamse Courant wordt reklame gemaakt voor chocoladeletters (1847). Dit chabloon is genomen uit het boekje De beminnelijke Gerrit van R.G.Rijkens. In dit boekje vindt u het verhaal van Dhr Pieter, die twee zonen heeft en die zijn knecht de opdracht geeft de kinderen de stuipen op het lijf te jagen en ze dan te belonen met lekkers en geschenken. De knecht zegt erbij: Deze roe geef ik aan je vader, hij kan jullie ermee kastijden als jullie ongehoorzaam zijn.

8 Links: Sjabloon in een advertentie voor Rechts: Beminnelijke Gerrit 1846 chocoladeletters en figuren in de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 6 december 1847 (in spiegelbeeld). Literatuur vinden we ook aanwijzingen over wie nu eigenlijk die Sinterklaas is, zijn karakter, zijn functie. In Duisland schrijft Christoph Martin Wieland zijn Oberon Hierin, geschreven in dichtvorm, wordt de geschiedenis van de ridder Hüon verteld. Deze Hüon doodt per ongeluk het zoontje van Karel de Grote. Hij moet daarom een queeste vervullen: hij moet de dochter van de kalief van Bagdad schaken. Op zijn tocht naar het oosten komt hij voor een schier ondoordringbaar bos te staan. Hij gaat er toch dwars doorheen en middenin ontwaart hij een kasteel waar net een rijtuig uitkomt waarin een Kobolt zit, een dwerg, een kabouter. Dit is de Oberon. Hüon is eerst bang, maar de Oberon zegt: ik ben er om je te helpen, ik heb toverkracht en die kan je inzetten op je zoektocht. Het lukt Hüon de dochter, Rezia, te veroveren en wil met haar terugkeren. Echter de Oberon heeft ook gezegd: niet neuken voor het huwelijk. Zo n huwelijk kan alleen gesloten worden door de paus in Rome en zolang houden Hüon en Rezia het niet vol. Rezia wordt zwanger en krijgt een kind. Nu straft de Oberon. Ze verdwalen op zee, lijden schipbreuk en belanden op een onbewoond eiland. Na enige tijd wordt Rezia geroofd door een groep zeerovers die haar verkopen aan de Sultan van Algiers. Hüon die uiteindelijk ook van het eiland wegkomt moet haar nu uit de harem bevrijden. Dat lukt. Eind goed al goed.

9 Wielands invloed kan niet onderschat worden. Goethe noemde hem zijn leraar. Mozarts Die Entführung aus dem Serail en Die Zauberflöte waren ondenkbaar zonder de Oberon. In Londen hadden ze natuurlijk hun Oberon in The Mid Summernights Dream van Shakespeare. Van uit Londen krijgt de componist Carl Maria von Weber de opdracht er een hele opera van te maken. Parallellen tussen Sinterklaas en de Oberon liggen voor de hand: beide zijn machtig, beide prediken de moraal, beide straffen en belonen. De Oberon in Dresden en Londen vervult eigenlijk de taak van onze Sinterklaas. De Oberon verschijnt s nachts bij maanlicht, zowel bij Shakespeare als bij Wieland. Jan Pieter Heie schrijft Zie de maan schijnt door de boomen, een rechtstreekse verwijzing naar de Oberon. 3 Wat gebeurt er nu bij Schenkman in Vergeet dus niet dat vóór Schenkman de sinterklaas geen smoel heeft zoals wij die kennen. De sinterklaas is een bosgeest, een kabouter, een gnom of een toneelgespeelde persoon voor de kindertjes thuis. In Frankrijk leeft de legende van de drie kinderen in het pekelvat sinds Wace La vie de Saint Nicolas (Normandië 12 de eeuw). Uit een franse publicatie neemt een adverteerder een illustratie en bewerkt die tot een reclamesjabloon in het Algemeen Handelsblad, in meerdere kranten, o.a. 5 dec Schenkman ziet in dit sjabloontje zijn nieuwe Sint Nikolaas. Zie hieronder de beide afbeeldingen tegenover elkaar(en zie hoe die baard gegroeid is):

10 Schenkman 4 december 1850 Reclamesjabloon 5 dec Oké, we hebben nu dus de uiterlijke verschijning van Sinterklaas. Ik benadruk: nieuw bij Schenkman. Nu Zwarte Piet. Waar komt die vandaan? Ik heb sterke aanwijzingen dat ook de zwarte Piet een literaire bron heeft in de Ivanhoe van Walter Scott, verschenen in 1819, vertaald in het Nederlands, meerdere malen, vanaf Scotts boek speelt zich af in Yorshire en gaat over de thuiskomst in Engeland na de kruistocht van de kruisridder Brian de Bois Gilbert (en van Ivanhoe die in het gevolg van Richard Coeur de Lion in Jeruzalem gevochten heeft). Deze Brian heeft in zijn gevolg twee Saraceense knechten die er prachtig uit zien: zijden kleding, gouden armbanden, blote armen en benen. Zij zijn volstrekt loyaal aan hun meester. Deze Brian is dodelijk verliefd op Rebecca. Hij vertrouwt zijn knecht meer dan zichzelf en laat deze saraceen haar redden uit gevaarlijk oorlogsgeweld (zie het schilderij van Cogniet). Het boek eindigt met een prachtig dilemma: Ivanhoe raakt al in het begin van het boek tijdens een toernooi gewond en wordt gedurende 300 pagina s verpleegd door Rebecca. Rebecca is de dochter van een rijke jood uit York en wordt door het hoofd van de Engelse afdeling van de kruisridders als Jodin en heks ter dood veroordeeld, tenzij een ridder het opneemt voor haar in een gevecht tegen Brian. Zij kiest daarvoor Ivanhoe, maar die is nog te zwak en valt van zijn paard. Maar Brian wil niet, want zijn overwinning zou de brandstapel voor zijn geliefde betekenen. Hij valt in katzwijm. De roman van Ivanhoe was overal, ook in Amsterdam onvoorstelbaar populair. Er waren Ivanhoe-avondjes, er waren Ivanhoe-toneelstukken en -opera s.

11 Leon Cogniet Rebecca en Brian de Bois Guilbert 1828

12 Zowel Christoph Wieland als Walter Scott staan sterk onder invloed van het Oriëntalisme, wat toen zeer in de mode was. De uit Frankrijk afkomstige Duizend en één nacht werd gretig verkocht. Ook in de schilderkunst was Oriëntalisme een thema bij uitstek. Het boek The Orient in western art (Parijs 2000) van Gérard-Georges Lemaire en de tentoonstellingscatalogus Van Delacroix tot Kandinsky Parijs 2010 tonen vele schilderijen waarop oriëntaalse jongens zijn afgebeeld. Zie hieronder een paar voorbeelden, let op de kledij, wit met een rood accent: Detail van het Franse Leger in Egypte, Syrische Arabieren op reis (detail) Schilderij van Jean Charles Tardieu, 1812 Prosper Marilhat, 1844 Musée National du Chateau, Versailles Musée Condé, Chantilly Karel Knip (NRC) wees me er op dat ook Napoleon een zwarte knecht had, de mameluk Roustam Raza. Napoleon sliep op een veldbed, de knecht aan zijn voeteneind op de grond. Iemand die Napoleon wilde benaderen moest altijd eerst langs deze Roustan.

13 Studies van Algerijnse autochtonen. Louis Anselme Longa, 1841 Paris, Bibliotèque du Muséum national d Histoire naturelle Het is zo n Algerijnse autochtoon, Syrische arabier, of Marrokaanse prins (Ivanhoe) die voor model heeft gestaan voor de knecht van Sint Nikolaas in Schenkmans boekje. Hieronder het eerste plaatje, dus de allereerste afbeelding van de knecht van Sint Nikolaas. Kijk naar zijn kleding, wit, rood afgebiesd. In zijn rechterhand zwaait hij met de roe, in zijn linker met iets lekkers. Zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe: wie zoet is krijgt lekker, wie stout is de roe. Let op: het hanteren of dreigen met de roe doet alléén Sinterklaas. Hij heeft de macht, hij is de baas. Ook het uitdelen van geschenken is voorbehouden uitsluitend aan Sinterklaas. Zijn knecht heeft slechts een dienende rol. De versjes van Schenkman werden pas in 1912 op muziek gezet. De melodie is een Duits volkslied uit ca In Märzen die Bauer die Rösslein einspannt.

14

15

16 De dingen hangen samen: de nieuwe verschijning van Sint Nicolaas als een franse bisschop die kan paardrijden. De zwarte knecht, de stoomboot (zie hieronder de advertentie van de rederij Levingson Houwens in het Algemeen Handelsblad. De nieuwe stoomboot heette de Ivanhoe ). 4 oktober 1850 Algemeen Handelsblad Waarom kwam die stoomboot van Sint Nikolaas uit Spanje? Robert Irwin geeft een duidelijk antwoord in zijn Spanje, Poort tot de Oriënt (In de bovengenoemde cathalogus 2010 Parijs). Adolf Seel, Alhambra 1886 Düsseldorf, Stiftung Museum Kunst Palast

17 De dingen hangen samen: de nieuwe sinterklaas met zijn zwarte knecht, de stoomboot met Spanje, het boek en het paard: Waar komt het Boek van Sinterklaas vandaan? Lees deze column van Arnon Grunberg: Sint Nikolaas houdt boek Volkskrant 14 september Couplet Hoe komt Sint Nikolaas aan die wijsheid?

18 The steeds (de paarden) Scott: Couplet Couplet De zak om kinderen mee te nemen in een zak als straf is van oorsprong een Duits grapje, een loos dreigement om kinderen te plagen. Veel voorkomend in alle jaargetijden. Schenkman rekent hiermee af. De ouders zeggen tegen Sinterklaas: O bisschop vergeef hun, zij zullen het nooit meer doen. Sinterklaas stopt die kinderen in de zak, niet de knecht. Sinterklaas is de rechter, niet de knecht. zie onder:

19 Couplet 15 (1850) Vertrek in de luchtbal (Couplet 16 (1850):

20 4 Het gaat fout in de tweede druk (na Schenkmans dood) De knecht wordt een klein ventje afgebeeld in 16e eeuwse traditionele kledij, zoals de Zwitserse Garde. Het pofbroekje doet zijn intrede. Daarmede verdwijnt de oriëntaalse knecht. Eén van de grootste kwaliteiten van de oriëntaalse knecht was zijn door en door betrouwbaarheid. Als zijn meester zegt sla die vrouw dan doet hij dat. Als de meerster zegt begraaf me na mijn dood en pleeg daarna zelfmoord dan doet hij dat. In Nederland houdt men niet van dit soort discipline. Bij dienaren hoort verantwoordelijkheidsbesef en zelfstandigheid. Wij houden niet van kadaverdiscipline. Komt bij dat de interesse in het Oriëntalisme tanende was na Dus de saraceen wordt vervangen door herkenbaar een negerknaapje, veer op zijn hoed, pofbroekje, maillootje aan. Dat is strijdig met de hele opzet van Schenkmans boek. Bijvoorbeeld een kind draagt geen geldkist. In die tweede druk is de geldkist afgedrukt als een hutkoffer, veel te groot. Daar kunnen de cadeautjes in of die zit vol met munten de druk

21 Aan het eind van de 19 de eeuw wordt de interesse van Sinterklaas met de mythologie belangrijk. Het paard wordt een schimmel, Sinterklaas wordt als Wodan een paard dat vliegen kan, met 8 benen, Sleipnir berijdende. Als tegenwicht beweert Joës à Leydis dat de sinterklaas als dezelfde als Sint Nicolaas beschouwd moet worden. Er ontstaat een felle, onaangename discussie. En in deze strenge victoriaanse periode raakt de Nederlander zijn sinterklaasfeest eigenlijk kwijt. Het feest infantiliseert. Niemand neemt het nog serieus. De lolbroeken krijgen de overhand. Dit is ook te merken in de teksten van de nieuwe Sinterklaasliederen. Bijvoorbeeld Katharina Leopold, die samenwoonde met de kinderboekenschrijfster Henriëtte Dietz in Groningen, dicht op de melodie van Santa Lucia ( haar vijfdecemberlied vol met stoplappen en verkleinwoorden:

22 Zie ook onderstaande afbeelding, een mooi voorbeeld van hoe het sinterklaasfeest afglijdt naar de speelgoed marge. Sinterklaas Kapoentje van Freddie Langeler. Eerste druk 1928, met tekst van Ab van Tienhoven. Imitatio Rie Cramer Jean Louis Pisuisse achtige cabaretteksten werden populair. Tenslotte zingen we gezamenlijk drie liederen. A. Abrams: Toen Sinterklaas bij Willem kwam mel. Io vivat (1919) B. Abrams: Op de hooge, hooge daken (1920) C. Onbekend: Hoor de wind waait door de boomen (Pelt en Boon 1926)

23

24

25 5 Het is de werkelijke intocht van Sint Nicolaas als een carnavalsoptocht met veel Zwarte Pieten die opnieuw het feest redden. Het is een groot toneelstuk met vele rollen. De zwarte Pieten zijn natuurlijk geen echte zwarte Pieten, zij spelen voor zwarte Piet. Sinterklaas is natuurlijk niet een echte kerkelijke functionaris. Hij speelt voor Sinterklaas. Na afloop van het feest doen de zwarte pieten hun pofbroekje weer uit, en Sinterklaas hangt zijn rode mantel aan de kapstok voor een volgende keer als hij weer voor Sinterklaas mag spelen. Sommigen zijn uit het oog verloren dat het hier om een spel gaat. Zij denken dat de spelverhoudingen echt zijn. Zij denken ook dat er sprake is van echte discriminatie. Gelukkig weten wij wel beter. Henk van Benthem, 22 september 2014

Sint, mag ik u iets vragen?

Sint, mag ik u iets vragen? Sint, mag ik u iets vragen? inhoud Inleiding 3 1. Waar komt Sinterklaas vandaan? 4 2. Waarom vieren we pakjesavond op 5 5 december? 3. Waarom stopt Sint iets in je schoen? 6 4. Kwam Sinterklaas vroeger

Nadere informatie

Vragen voor Sint. met werkblad, puzzels en filmpjes. groep 5/6

Vragen voor Sint. met werkblad, puzzels en filmpjes. groep 5/6 Vragen voor Sint met werkblad, puzzels en filmpjes groep 5/6 inhoud Inleiding 3 1. Zeven vragen voor Sint 4 2. Werkblad 12 3. Zoek de 10 verschillen 13 4. Sintpuzzel 14 5. Superwoordzoeker 15 inleiding

Nadere informatie

Henk van Benthem over Schenkman s Sint Nikolaas en zijn knecht

Henk van Benthem over Schenkman s Sint Nikolaas en zijn knecht Henk van Benthem over Schenkman s Sint Nikolaas en zijn knecht Op 4 december 1850 verschijnt in Amsterdam het boekje Sint Nikolaas en zijn knecht met daarin een nieuwe Franse Sint-Nikolaas die aan zijn

Nadere informatie

Sint, mag ik u iets vragen?

Sint, mag ik u iets vragen? Herziene uitgave 2011 Sint, mag ik u iets vragen? met werkblad, puzzels en filmpjes groep 5/6 inhoud Inleiding 3 1. Waar komt Sinterklaas vandaan? 4 2. Waarom vieren we pakjesavond op 5 december? 3. Waarom

Nadere informatie

Sinterklaas. Lees het verhaal en beantwoord de vragen.

Sinterklaas. Lees het verhaal en beantwoord de vragen. Sinterklaas Lees het verhaal en beantwoord de vragen. Sinterklaas is geboren aan het begin van de vierde eeuw. Hij is dus ongeveer 1700 jaar oud. Hij komt uit Myra, dat is een plaats in wat tegenwoordig

Nadere informatie

Sinterklaas, goed heiligman. Trek je beste tabberd aan. Rijd er mee naar Amsterdam, van Amsterdam naar Spanje.

Sinterklaas, goed heiligman. Trek je beste tabberd aan. Rijd er mee naar Amsterdam, van Amsterdam naar Spanje. Voor de melodie: www.sinterklaasliedjes.nl Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, dáág, dáág Zwarte Piet. Dag Sinterklaasje, dáág, dáág, luister naar ons afscheidslied. Sinterklaas, goed heiligman. Trek je beste

Nadere informatie

SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST

SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST SELECTIE VAN TEKSTEN, INCLUSIEF DE OORSPRONKELIJKE TEKST NU: OUD: Sinterklaasje, kom maar binnen Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet, want we zingen allemaal blij een lied. Misschien heeft u wel

Nadere informatie

Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet

Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet Sinterklaasje, kom maar binnen met je Piet PAUL PASSCHIER EN THEDO KEIZER Met illustraties van Nynke Talsma Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Aan het sinterklaasfeest beleven miljoenen kleine en grote mensen

Nadere informatie

Vragen voor Sint. met werkblad, puzzels en filmpjes. groep 5/6

Vragen voor Sint. met werkblad, puzzels en filmpjes. groep 5/6 Vragen voor Sint met werkblad, puzzels en filmpjes groep 5/6 inhoud Inleiding 3 1. Zes vragen voor Sint 4 2. Zoek de 10 verschillen 11 4. Sintpuzzel 12 5. Superwoordzoeker 13 inleiding December, feestmaand!

Nadere informatie

Artikel voor DE SINT 2012

Artikel voor DE SINT 2012 Drie Sint-Nicolaasliederen, toonbeelden van hoe wij het feest vieren en vierden Of Walter Scott introduceerde in Ivanhoe Saraceense slaven, zwarte knechten, en creëerde zo het format voor onze Zwarte Piet.

Nadere informatie

Afbeeldingen die Schenkman mogelijk hebben geïnspireerd

Afbeeldingen die Schenkman mogelijk hebben geïnspireerd Afbeeldingen die Schenkman mogelijk hebben geïnspireerd Waar komt deze knecht vandaan? Hoe komt Schenkman bij een knecht überhaupt en in deze vorm? Hieronder een aantal afbeeldingen van vóór 1850. Ik heb

Nadere informatie

Sint, mag ik u iets vragen?

Sint, mag ik u iets vragen? Herziene uitgave 2010 met werkblad Sint, mag ik u iets vragen? groep 5/6 inhoud Inleiding 3 1. Waar komt Sinterklaas vandaan? 4 2. Waarom vieren we pakjesavond op 5 5 december? 3. Waarom stopt Sint iets

Nadere informatie

Bette Westera met illustraties van Barbara de Wolf

Bette Westera met illustraties van Barbara de Wolf Sinterklaas is in het land en Mees heeft een heleboel vragen: Hoe oud is Sinterklaas? Waarom zijn de Pieten niet meer allemaal zwart? Is het paard waarop Sinterklaas rijdt niet gewoon Bingo van de manege?

Nadere informatie

Sinterklaasliedjes. Daar wordt aan de deur geklopt

Sinterklaasliedjes. Daar wordt aan de deur geklopt Sinterklaasliedjes Daar wordt aan de deur geklopt Daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt. Daar wordt aan de deur geklopt. Wie zou dat zijn? Wees maar gerust mijn kind. Ik ben een goede

Nadere informatie

Sint, mag ik u iets vragen?

Sint, mag ik u iets vragen? Herziene uitgave 2012 Sint, mag ik u iets vragen? met werkblad, puzzels en filmpjes groep 5/6 inhoud Inleiding 3 1. Waar komt Sinterklaas vandaan? 4 2. Waarom vieren we pakjesavond op 5 december? 3. Waarom

Nadere informatie

ABDIJKERK 4 DECEMBER 2011

ABDIJKERK 4 DECEMBER 2011 OPEN PODIUM ABDIJKERK 4 DECEMBER 2011 Sinterklaasliederen zingen met Gregor Bak Medewerkenden: Gregor Bak Zwarte Piet Alle stoute kinderen Alle lieve kinderen Alle stoute ouderen Alle lieve ouderen Zie

Nadere informatie

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer.

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer. Psalmen Psalm 119 Heer, ik wil leven volgens uw wetten 1 Gelukkig zijn mensen die altijd het goede doen, die leven volgens de wet van de Heer. 2 Gelukkig zijn mensen die altijd denken aan de woorden van

Nadere informatie

Les 10 Sinterklaas voor de rechter

Les 10 Sinterklaas voor de rechter Les 10 Sinterklaas voor de rechter PresentatieOpdracht 1 Hoe Sinterklaas Kerstman werd De Kerstman is ontstaan uit Sinterklaas, maar hij zier er anders uit, heeft rendieren en een slee i.p.v. een paard,

Nadere informatie

Sint Nicolaas op school. Wel meester, hoe gaat het met Mina en Ko? Ja waarde Sint Niklaas, dat is maar zozo

Sint Nicolaas op school. Wel meester, hoe gaat het met Mina en Ko? Ja waarde Sint Niklaas, dat is maar zozo Sint Nicolaas op school Wel meester, hoe gaat het met Mina en Ko? Ja waarde Sint Niklaas, dat is maar zozo Verdienen ze een prijsje of zijn ze t niet waard? Zij zijn als de anderen, wel roerig van aard.

Nadere informatie

Sinterklaas. Sinterklaas op school en thuis. In Nederland en België

Sinterklaas. Sinterklaas op school en thuis. In Nederland en België Sinterklaas Sinterklaas op school en thuis Op scholen, clubs en bij mensen thuis wordt aan het sinterklaas feest veel aandacht besteed. Sint en Piet gaan alle klassen langs. In de bovenbouw worden in de

Nadere informatie

Les 10 Sinterklaas voor de rechter

Les 10 Sinterklaas voor de rechter Les 10 Sinterklaas voor de rechter? 56 Les 10 Sinterklaas voor de rechter 1. Hoe Sinterklaas Kerstman werd Coca Cola Father Christmas Thor De Kerstman is ontstaan uit Sinterklaas, maar hij zier er anders

Nadere informatie

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12

Goedemorgen Sinterklaas is een BandEvent productie. pagina 1 van 12 01 Goedemorgen Sinterklaas 2 02 De vriend van ieder kind 3 03 Taai taai 4 04 Zwarte Piet, kijk goed uit! 5 05 Vergeten 6 06 Lieve Sinterklaas 7 07 Go Go Amerigo 8 08 Kijk, Sinterklaas is aangekomen 9 09

Nadere informatie

Heb je een naam die niet wil rijmen Als Inge, Rutger of Thijmen Gebruik het dan niet aan het einde van de zin Maar gebruik het gewoon aan het begin

Heb je een naam die niet wil rijmen Als Inge, Rutger of Thijmen Gebruik het dan niet aan het einde van de zin Maar gebruik het gewoon aan het begin Het Grote Rijm lied Een gedicht hoort bij Sinterklaas Net als pepernoten, marsepein en speculaas Zinnen aan elkaar te lijmen Door het laatste woord te laten rijmen Dus als ik zeg het is wit, groot en rond

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

DE WIJZE KONING SALOMO

DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

sin-ter-klaas zing-en mij-ter paard-je stoom-boot ve-ren pe-per-noot da-ken pie-ten-pak ka-do span-je schoor-steen pie-ten hup-pelt schoe-nen

sin-ter-klaas zing-en mij-ter paard-je stoom-boot ve-ren pe-per-noot da-ken pie-ten-pak ka-do span-je schoor-steen pie-ten hup-pelt schoe-nen Auditieve oefeningen - Sinterklaas Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) sin-ter-klaas zing-en mij-ter paard-je stoom-boot ve-ren pe-per-noot da-ken pie-ten-pak

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO

Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Bijbel voor Kinderen presenteert DE WIJZE KONING SALOMO Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Breien in de late middeleeuwen Een stukje geschiedenis over een geliefd tijdverdrijf

Breien in de late middeleeuwen Een stukje geschiedenis over een geliefd tijdverdrijf Breien in de late middeleeuwen Een stukje geschiedenis over een geliefd tijdverdrijf Madonna met breiwerk, 1400-1410. Geschilderd door Bertram von Minden (1340-1414), detail uit het Buxtehude Altaar Onderzoek

Nadere informatie

Een nieuwe kijk op Jan Schenkmans Sint-Nikolaas, een muzikale inleiding 1

Een nieuwe kijk op Jan Schenkmans Sint-Nikolaas, een muzikale inleiding 1 Ter gelegenheid van het 20-jarige bestaan van het Sint-Nicolaasgenootschap Nederland heeft Henk van Benthem in het verenigingsgebouw Sint Joseph te Montfoort de onderstaande lezing gehouden. Een nieuwe

Nadere informatie

9 oktober 2014. Onderzoek: Zwarte Piet

9 oktober 2014. Onderzoek: Zwarte Piet 9 oktober 2014 Onderzoek: Zwarte Piet Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 40.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Maria, de moeder van Jezus

Maria, de moeder van Jezus Maria, de moeder van Jezus Kerstoverdenking Rotary 2014 1. Maria in de kerkgeschiedenis 2. Maria in de Bijbel 3. Boodschap 1. Wees gegroet Wees gegroet Maria, vol van genade. De Heer is met u. Gij zijt

Nadere informatie

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk).

germaans volk), een sterke Franse groepering. Ze verkochten haar aan de Engelsen die haar beschuldigden van ketterij (het niet-geloven van de kerk). Jeanne d'arc Aan het begin van de 15de eeuw slaagden de Fransen er eindelijk in om de Engelsen uit hun land te verdrijven. De strijd begon met een vrouw die later een nationale heldin werd, van de meest

Nadere informatie

Sinterklaas gedichten, gemaakt door groep 5a

Sinterklaas gedichten, gemaakt door groep 5a Sinterklaas gedichten, gemaakt door groep 5a Sinterklaas is er weer! Jawel mevrouw, jawel meneer. De kinderen zijn al snel gaan dichten, en moesten dus veel werk verrichten. Het dichten ging niet altijd

Nadere informatie

Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk

Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk Eén van de bekendste koningen uit de Middeleeuwen is Karel de Grote. Hij leeft zo'n 1300 jaar geleden, waar hij koning is van het Frankische rijk. Dat rijk

Nadere informatie

De verdwenen bladzijdes uit het grote boek

De verdwenen bladzijdes uit het grote boek De verdwenen bladzijdes uit het grote boek Zie komt de stoomboot uit Spanje weer aan Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan Hoe huppelt zijn paardje het dek op en neer Hoe waaien de wimpels

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Auditieve oefeningen Sinterklaas

Auditieve oefeningen Sinterklaas Auditieve oefeningen Sinterklaas Auditieve synthese (Henk Hak en Piet Plak) Lettergrepen samenvoegen tot een woord Letters samenvoegen tot een woord zak mantel sinterklaas rood baret marsepein paard speelgoed

Nadere informatie

Waarom draagt Sinterklaas van die vreemde kleren? 6. Zijn de kleren van de Sint altijd rood? 6. Heeft de Sint maar één staf? 6

Waarom draagt Sinterklaas van die vreemde kleren? 6. Zijn de kleren van de Sint altijd rood? 6. Heeft de Sint maar één staf? 6 Waarom draagt Sinterklaas van die vreemde kleren? 6 Zijn de kleren van de Sint altijd rood? 6 Heeft de Sint maar één staf? 6 Hoeveel mijters heeft de Sint? 7 Gooit Sinterklaas zijn vieze kleren in de wasmand?

Nadere informatie

muziek en tekst: Marco Lenaerts

muziek en tekst: Marco Lenaerts DE LIEDJESTEKSTEN VAN 'RADIO SINTERKLAAS' EEN CD VAN THEATER RAT muziek en tekst: Marco Lenaerts PIETENSCHOOL Wil je een toffe job? Geef het zoeken maar niet op. Wil je werken voor de Sint? Was dat je

Nadere informatie

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook:

Maar gelukkig is er nog de Zing-Piet. Die zorgt ervoor dat alle Pieten alle Sinterklaasliedjes goed kunnen zingen. Dus ook: Weten jullie hoe Sinterklaas van Spanje naar Nederland komt? Ja? Met de fiets? Nee! Met de stoomboot, natuurlijk! Het is een heel gedoe voordat Sinterklaas en zijn Pieten kunnen vertrekken. Je wil niet

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VERLOREN ZOON Bijbel voor Kinderen presenteert DE VERLOREN ZOON Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Paasviering. Sing-in 2017

Paasviering. Sing-in 2017 Paasviering Sing-in 2017 Welkom en gebed Psalm 100:1 Juich, aarde, juich alom den HEER; Dient God met blijdschap, geeft Hem eer; Komt, nadert voor Zijn aangezicht; Zingt Hem een vrolijk lofgedicht. Wij

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht. Zie ginds komt de stoomboot. En we zingen en we springen en we zijn zo blij

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht. Zie ginds komt de stoomboot. En we zingen en we springen en we zijn zo blij Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht Want we zitten allemaal even recht En we zingen en we springen en we zijn zo blij Want er zijn geen stoute kind'ren

Nadere informatie

FEATURE: SPANJE IN AMSTERDAM

FEATURE: SPANJE IN AMSTERDAM FEATURE: SPANJE IN AMSTERDAM Pagina 2 van 5 PRESS FEATURE Spanje in Amsterdam Amsterdam heeft eeuwenoude banden met Spanje. De relatie begon minder vredig, met de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) tussen

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

cluster 1 de reis, de aankomst vertrekken vanuit Spanje het kasteel, het paleis op reis gaan naar Nederland

cluster 1 de reis, de aankomst vertrekken vanuit Spanje het kasteel, het paleis op reis gaan naar Nederland -2 de (land)kaart cluster 1 de reis, de aankomst vertrekken vanuit Spanje het kasteel, het paleis op reis gaan naar Nederland de kalender, december de (stoom)boot vaart op zee de golf, de golven de schoorsteen,

Nadere informatie

Rembrandt en de Bijbel

Rembrandt en de Bijbel Rembrandt en de Bijbel POSE CHRISTENDOM HAV0/VWO 4 - CSG CALVIJN GODSDIENST De profetie van Simeon aan Maria olieverf op paneel (55 44 cm) 1628 Kunsthalle, Hamburg - Duitsland 1 Wat gaan jullie doen? Als

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS?

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS? AANTEKENINGEN Alles draait om de visie op Jezus Christus. Door de eeuwen heen is er veel discussie geweest over Jezus. Zeker na de Verlichting werd Hij zeer kritisch bekeken. De vraag is waar je je op

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Lesbrief primair onderwijs: groep 1 t/m 4

Lesbrief primair onderwijs: groep 1 t/m 4 Lesbrief primair onderwijs: groep 1 t/m 4 Inhoudsopgave 1. Achtergrond en uitgangspunt 2 2. Doelstelling, rode draad en voorbereidende les 2 3. Het bezoek aan het Huis van Sinterklaas 4 4. Bijlagen 5 1.

Nadere informatie

DE SCHOOLKRANT. De razende reporters: Naomi en Noor

DE SCHOOLKRANT. De razende reporters: Naomi en Noor DE SCHOOLKRANT De razende reporters: Naomi en Noor Inhoud 1. Winter in de Verenigde Staten 2.Verhaal van Maartje en Lise 3.Pepernoten populair dankzij pietendiscussie 4.Verhaal van Maral en Jacco 5.Verhaal

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Een lied van mij voor jou - kinderen

Een lied van mij voor jou - kinderen LIEDTEKSTEN - 1 Berend Botje Berend botje ging uit varen Met z n scheepje naar Zuid-Laren De weg was recht, De weg was krom Nooit kwam Berend Botje weerom 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Waar is Berend Botje gebleven?

Nadere informatie

De Zak van Sinterklaas

De Zak van Sinterklaas De Zak van Sinterklaas Sinterklaas, Sinterklaas, o jongens, jongens 't is zo'n baas! Daar stopt hij, daar stopt hij, daar stopt hij blij van zin. De hele, de hele, de hele wereld in! Sinterklaas, Sinterklaas,

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt

De tien Geboden. Tien belangrijke regels. Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt De tien Geboden Of Tien belangrijke regels Aangepaste dienst Zondag 17 april 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Gezang 119: 1 en 2 De kerk van alle tijden kent slechts één vaste

Nadere informatie

Zie ginds komt de stoomboot

Zie ginds komt de stoomboot Zie ginds komt de stoomboot Zie ginds komt de stoomboot, uit Spanje weer aan. Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan. Hoe huppelt zijn paardje, het dek op en neer. Hoe waaien de wimpels al heen

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Meneer (ome Jan) Mevrouw Lieselot Jeffrey Kind 1 t/m 4. Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe

Meneer (ome Jan) Mevrouw Lieselot Jeffrey Kind 1 t/m 4. Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe Wat krijgen we nou, Sinterklaas? Tekst en muziek: Marjon Dobbe We zijn in de kamer van Sinterklaas in Nederland. Sint zit er wat sip bij. Het boek van Sint is verdwenen! Wie moet nou welk cadeautje? Sint

Nadere informatie

Paasviering 2014. Vandaag sluiten we het project Schatzoekers af en vieren we het feest van de opstanding.

Paasviering 2014. Vandaag sluiten we het project Schatzoekers af en vieren we het feest van de opstanding. Welkom Vandaag sluiten we het project Schatzoekers af en vieren we het feest van de opstanding. Gebed (groep 6) Lieve God, we zijn hier bij elkaar gekomen om Pasen te vieren het feest van de opstanding

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

TIMING DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN I.

TIMING DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN I. Lesvoorbereiding TIMING DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN I. Inleiding Aanknopingsfase 9 min. Probleemstelling 1 min. De lln kunnen in eigen woorden vertellen

Nadere informatie

Het vreemde paard van Sinterklaas. door Nellie de Kok

Het vreemde paard van Sinterklaas. door Nellie de Kok Het vreemde paard van Sinterklaas door Nellie de Kok 1 Het vreemde paard van Sinterklaas door Nellie de Kok Samenvatting Als Sinterklaas in Nederland aankomt, wil hij dat Piedewiet zijn paard, Americo

Nadere informatie

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR

Geef. nooit op! Gods beloften voor jou MIRANDA TOLLENAAR Geef Gods beloften voor jou nooit op! MIRANDA TOLLENAAR Geef nooit op! Tollenaar, Miranda ISBN 978-90-6353-630-5 NUR 713 Boekverzorging: Studio Vrolijk, Margreet Kattouw De bijbelteksten in deze uitgave

Nadere informatie

Sinterklaas. en de. smikkelende Smulpiet

Sinterklaas. en de. smikkelende Smulpiet en de smikkelende Door Maarten Stevens http://www.cts-producties.nl http://www.schooltoneel.net http:// Rollen: Behoeft geen verdere uitleg De baas van alle pieten. Een verantwoordelijke, rustige piet.

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Sint Maarten spel Klas 1

Sint Maarten spel Klas 1 Sint Maarten spel Klas 1 Muziek instrumentaal Vier vrouwen staan bij de poort te wachten Vrouw 1 Vrouw 2 op om Vrouw 1 Het begint al donker te worden, ik begrijp niet waar ze blijven. Straks wordt de poort

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 3)

Luisteren: muziek (B2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK

Brandaan. Geschiedenis WERKBOEK 7 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK 7 Brandaan Geschiedenis WERKBOEK THEMA 4 Eindredactie: Monique Goris Leerlijnen: Hans Bulthuis Auteurs: Juul Lelieveld, Frederike Pals, Jacques van der Pijl Controle historische

Nadere informatie

VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING

VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING VIEREN MET KINDEREN GEBED OM VERGEVING De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus van elke viering een belangrijke betekenis en functie. De afstand die in het dagelijkse leven tussen God en mens is

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

De Schoolkrant. De Schoolkrant

De Schoolkrant. De Schoolkrant De Schoolkrant De Schoolkrant December 2014 SO Alphons Laudy Van de redactie Dit is de tweede schoolkrant van dit schooljaar Deze keer zijn de volgende thema s aan bod geweest: Herfst, Sint en Kerst. Deze

Nadere informatie

Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug

Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug Kerstfeest 17 december 2014 Groep 6/7 De Brug Welkom Lied: Dank je voor dit warme licht (kaarsen worden aangestoken door Youri) 1. Eerste kaars, wat wil jij zeggen als je branden gaat? Zie jij in je mooiste

Nadere informatie

Mijn naam is:! Mijn Pietennaam is:

Mijn naam is:! Mijn Pietennaam is: Mijn naam is: Mijn Pietennaam is: Dit boekje is gemaakt door Bas Wesseling, leerkracht op RKBS Klippeholm en docent aan PABO INHolland, i.s.m Bazar Media. Inhoudsopgave Vak Onderwerp Bladzijde Rekenen

Nadere informatie

Sinterklaas liedboek

Sinterklaas liedboek Sinterklaas liedboek Hij komt, hij komt Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint: mijn beste vriend, jouw beste vriend, de vriend van ieder kind. Mijn hartje klopt, mijn hartje klopt zo blij. Wat brengt

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over Sinterklaas

Alles wat je wilt weten over Sinterklaas Natalie van der Horst, Gaby Kuijpers & Ellen de Roos Alles wat je wilt weten over Sinterklaas (en nog veel meer!) Illustraties van Alex de Wolf Mmarmer Natalie van der Horst, Gaby Kuijpers & Ellen de Roos

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Hoe ziet de eerste Nederlandse Zwarte Piet er uit?

Hoe ziet de eerste Nederlandse Zwarte Piet er uit? Amsterdam 9 november 2015 Hoe ziet de eerste Nederlandse Zwarte Piet er uit? Inleiding In de Nederlandse folklore, zoals in vele andere culturen, komen zwart geschminkte figuren voor 1. Daarvoor zijn allerlei

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

TEKSTBOEKJE Swingen voor de Sint

TEKSTBOEKJE Swingen voor de Sint TEKSTBOEKJE Swingen voor de Sint WARBOEL MUZIEKPROJECTEN Sander Berendsen SINTERKLAASJE KOM MAAR BINNEN Tekst en muziek: Traditional Sinterklaasje kom maar binnen met uw knecht Want we zitten allemaal

Nadere informatie