Pensioenfonds PGGM breidt beveiliging uit met Windows Server 2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pensioenfonds PGGM breidt beveiliging uit met Windows Server 2008"

Transcriptie

1 Pensioenfonds PGGM breidt beveiliging uit met Windows Server 2008 PGGM is gevestigd in Zeist, Nederland, en beheert ongeveer 90 miljard. Werknemers moesten jarenlang via een VPN (Virtual Private Network) verbinding maken met ITbronnen vanaf externe locaties. Het VPN introduceerde echter diverse beveiligingsrisico's. Werkstations met een virus konden het netwerk gemakkelijk infecteren en er kon met gevoelige gegevens worden geknoeid bij het downloaden naar een onbeheerd werkstation. In 2007 verving PGGM VPN door een weboplossing op basis van Terminal Services onder Windows Server Hiermee kunnen werkstations via HTTPS (HTTP over Secure Socket Layer) verbinding maken met gegevens en toepassingen achter de bedrijfsfirewall. Met deze oplossing zijn de netwerkbeveiliging en productiviteit bij PGGM enorm verbeterd. Ook zijn het systeembeheer en de toegang tot de benodigde bronnen vereenvoudigd. "De implementatie van Terminal Services in Windows Server 2008 maakt ons netwerk veiliger. Onbeheerde clients hebben geen toegang meer tot ons netwerk." Immanuël Noorman, ICT-architect, PGGM De bedrijfssituatie PGGM is een pensioenfonds voor meer dan twee miljoen huidige en voormalige werknemers in de gezondheidszorg en welzijnssector in Nederland. Het bedrijf beheert ongeveer 90 miljard aan middelen in wereldwijde aandelen, effecten met vaste rente, vastgoed, privékapitaal en goederen. PGGM telt ongeveer 1000 medewerkers op vier locaties in Nederland, inclusief het hoofdkantoor in Zeist. De meeste werknemers van PGGM werken vanuit een van de kantoren. De 50 medewerkers die de externe middelen van het bedrijf beheren, werken echter meestal op diverse locaties in binnen- en buitenland. Deze mobiele medewerkers hebben toegang tot het PGGM-netwerk via een VPN (Virtual Private Network) en draagbare computers. Ongeveer nog eens 150 werknemers hebben via VPN

2 toegang tot hun pc op kantoor of een terminalserver vanaf hun huis of andere locaties. Daarnaast hebben ongeveer tien externe bedrijven toegang tot pensioeninformatie via VPN. Beheerders zorgen dat de draagbare computers van mobiele werknemers van bijgewerkte virus- en firewallbescherming zijn voorzien. De werkstations van werknemers thuis of op andere externe locaties voor toegang via VPN zijn onbeheerd te noemen. Beheerders hebben immers geen controle over de systemen en weten niet of de antivirussoftware of firewall actief of actueel is. Een geïnfecteerd systeem dat via VPN wordt verbonden, kan snel een virus of worm verspreiden in het hele netwerk. De integriteit van gegevens was ook een probleem. Voor het werken op een externe locatie moesten werknemers gegevens downloaden van het PGGM-netwerk naar hun werkstation. Als een werknemer echter geen firewall of virusbeveiliging toepast, kan er geknoeid worden met gedownloade gevoelige gegevens van het PGGM-netwerk. Er zijn nog meer problemen rondom het gebruik van VPN's. Voor verbinding met het netwerk vanaf een externe locatie was installatie van de VPN-client op het werkstation vereist. Dit kostte tijd en beheerders moesten medewerkers soms helpen de client te implementeren. Als een medewerker zich verder ergens bevond zonder toegang tot de computer met de VPN-client, was ook het netwerk niet bereikbaar. Bovendien moesten beheerders en werknemers zorgen dat ze op alle externe computers steeds met de nieuwste versie van toepassingen werkten, zoals Microsoft Office Word 2003 en andere bedrijfstoepassingen, die via VPN niet goed toegankelijk waren. Hoewel PGGM al jaren een VPN had gebruikt zonder grote problemen, zocht het IT-personeel een veiliger en eenvoudiger manier voor externe toegang. In januari 2007 hoorde PGGM over verbeteringen in Terminal Services in Windows Server 2008 waarmee al deze bezwaren werden opgelost. "De Terminal Services-oplossing in Windows Server 2008 had direct onze belangstelling", verklaart Immanuël Noorman, ICT-architect bij PGGM. "Hiermee kunnen gebruikers op afstand verbinding maken met het PGGM-netwerk zonder de risico's van onbeheerde clients." Overzicht De oplossing Terminal Services gebruikt het RDP-protocol (Remote Desktop Protocol) en HTTPS (HTTP over Secure Socket Layer) bij de verbinding van externe gebruikers met een specifieke netwerkbron, zoals een werkstation. Beheerders geven op tot welke bronnen een externe gebruiker toegang heeft. Beheerders kunnen met Windows Server 2008 ook beveiligingsbeleidsregels van Network Access Protection definiëren voor externe clients. Alleen werkstations die voldoen aan de beleidsregels hebben toegang tot de bronnen.

3 "We hebben geen echte problemen gehad bij het plannen of implementeren van Terminal Services in een pilotomgeving met Windows Server Het hele proces is tot nu toe zeer soepel verlopen." Immanuël Noorman, ICT-architect, PGGM Met Terminal Services is communicatie mogelijk met elk geautoriseerd apparaat met een internetverbinding en Remote Desktop Connection 6.0, een integraal onderdeel van Windows XP Service Pack 2 en Windows Vista. Tijdens de verbinding werkt de externe werknemer op de computer binnen het PGGM-netwerk en niet meer lokaal waarbij gegevens via VPN worden gedownload. In Juni 2007 besloot PGGM Terminal Services in Windows Server 2008 te gaan implementeren. Het bedrijf schakelde daarvoor Microsoft Services-consultants in. Eén architect van PGGM werkte samen met één Microsoft Services-consultant het implementatiekader voor Terminal Services Gateway uit. In augustus 2007 ontwierp het team de benodigde infrastructuur en bouwde men de testomgeving op vijf HP ProLiant BL480c-serverbladecomputers met dual-core Intel-processors. Alle vijf servercomputers zijn voorzien van Windows Server 2008 Enterprise (32-bits) en geconfigureerd voor de Terminal Services-rol. De systemen kunnen echter verschillende services beheren. Twee servercomputers zijn bijvoorbeeld geconfigureerd voor de Terminal Services Gatewayservice. Met deze computers kunnen externe gebruikers verbinding maken met bronnen op het PGGMnetwerk. Microsoft Internet Security and Acceleration (ISA) Server 2006 Enterprise Edition publiceert de gateways naar internet en zorgt voor een gelijkmatige verdeling van netwerktaken. Twee servercomputers zijn bijvoorbeeld geconfigureerd voor Terminal Services RemoteApp. Deze systemen dienen als host voor desktoptoepassingen, zoals Microsoft Office Professional Edition 2003 en Adobe Acrobat, voor externe gebruikers. Wanneer een werknemer een HTTPS-verbinding maakt, kan deze een gehoste toepassing op een terminalserver starten, zoals Microsoft Word. Hoewel de toepassing op het lokale systeem lijkt te functioneren, gebeurt dat in werkelijkheid op de terminalserver in het PGGM-netwerk. Op de andere servercomputer wordt de Terminal Services Licensing-service uitgevoerd. Dit systeem beheert de licenties voor clienttoegang tot Terminal Services voor apparaten en gebruikers die verbinding maken met een terminalserver. Daarnaast beheert de Terminal Services Licensing-service de verdeling van taken tijdens de sessie.

4 In september 2007 nam het team de nieuwe omgeving in gebruik voor veertig pilotgebruikers, waaronder het IT-personeel. "We hebben geen echte problemen gehad bij het plannen of implementeren van Terminal Services in een pilotomgeving met Windows Server 2008", volgens Noorman. "Het hele proces is tot nu toe zeer soepel verlopen." PGGM verwacht de nieuwe oplossing binnen de komende maanden uit te breiden naar alle werknemers die op externe locaties werken. Daarnaast gaat het bedrijf begin volgend jaar nog meer servercomputers migreren naar Windows Server Andere plannen voor 2008 zijn de implementatie van Microsoft SoftGrid Application Virtualization en Microsoft Office Professional SoftGrid Application Virtualization werkt met Terminal Server en biedt alle werknemers toegang tot één centraal exemplaar van een toepassing. Er hoeven dan geen toepassingsbronnen op het eigen werkstation meer te worden geïnstalleerd en uitgevoerd. Er is sprake van toegang tot een virtueel exemplaar van een toepassing in een centrale opslagplaats. De voordelen Met Terminal Services in Windows Server 2008 heeft PGGM de netwerkbeveiliging, de productiviteit van werknemers en de toegang tot bronnen vanaf externe locaties verbeterd. Het systeembeheer is daarbij juist vereenvoudigd. "Onze mensen kunnen productiever werken door Terminal Services in Windows Server Ze kunnen overal aan de slag zolang ze toegang hebben tot een computer met een internetverbinding." Immanuël Noorman, ICT-architect, PGGM Betere beveiliging Het gebruik van een VPN introduceerde diverse beveiligingsrisico's. Onbeheerde desktops konden het netwerk infecteren en opgeslagen gegevens buiten het PGGM-netwerk waren onbeveiligd. Nu worden werkstations die niet voldoen aan het beveiligingsbeleid direct geïdentificeerd en wordt de netwerktoegang geblokkeerd. Bovendien werken externe medewerkers rechtstreeks op het systeem in het PGGM-netwerk. Gevoelige gegevens blijven zo beschermd achter de bedrijfsfirewall.

5 "De implementatie van Terminal Services in Windows Server 2008 maakt ons netwerk veiliger", legt Noorman uit. "Onbeheerde clients hebben geen toegang meer tot ons netwerk. Dus is er geen risico meer van infecties met spyware of virussen zoals bij onze vroegere VPN-verbinding." Hogere productiviteit Voorheen moesten werknemers documenten downloaden en uploaden via VPN. Nu hoeven ze niet meer te wachten op de overdracht van bestanden, omdat ze op afstand de toepassingen en gegevens gebruiken binnen het PGGM-netwerk. Ook hoeven externe werknemers zich geen zorgen meer te maken over welke bestanden actueel zijn. En als ze een andere computer willen gebruiken voor toegang tot het PGGM-netwerk, kan dat zonder installatie van een extra VPN-client. Medewerkers kunnen zo beschikken over de gewenste gegevens waar en wanneer ze die maar nodig hebben. "Sinds de implementatie van Terminal Services Gateway in Windows Server 2008 zijn we flexibeler in het bieden van externe verbindingen met het PGGM-netwerk", legt Noorman uit. "Gebruikers hebben geen VPN-client meer nodig op hun pc om verbinding te maken, maar alleen een computer met het Remote Desktop Protocol. De meeste computers zijn al uitgerust met RDP, dus dit is geen probleem meer zoals met de VPN-client. Het configureren van externe gebruikers is dus minder intensief en ze hebben betere toegang tot hun pc om hun werk te doen. "Onze mensen kunnen productiever werken door Terminal Services in Windows Server 2008", vervolgt Noorman. "Ze kunnen overal aan de slag zolang ze toegang hebben tot een computer met een internetverbinding. Met de VPN-verbinding was de toegang beperkt tot slechts een aantal toepassingen. Met de RDP-verbinding zijn werknemers in staat al het nodige werk extern te doen." Betere toegang tot bronnen De PGGM-terminalservers zorgen voor een centrale opslagplaats voor de gangbare bedrijfstoepassingen. Medewerkers hebben dan ook overal toegang tot hun kantooromgeving en beschikken dan ook over dezelfde mogelijkheden. In de toekomst gaat PGGM dit model met virtuele toepassingen uitbreiden met SoftGrid Application Virtualization. Medewerkers binnen en buiten het PGGM-netwerk kunnen dan virtuele exemplaren van centrale toepassingen gebruiken in plaats van een exemplaar op de eigen vaste Centrale exemplaren van toepassingen zorgen ervoor dat alle medewerkers toegang hebben tot de meest recente softwareprogramma's. Eenvoudiger systeembeheer

6 Windows Server 2008 elimineert of minimaliseert vele taken die systeembeheerders eerder uitvoerden. Ze hoeven werknemers niet meer te helpen bij de installatie van VPN-clients of clientlicenties te beheren voor software op externe systemen. Daarnaast biedt Windows Server 2008 hulpprogramma's waarmee beheerders meer inzicht krijgen in de status en prestaties van de servercomputers. "We verwachten het beheer van de hele oplossing te kunnen stroomlijnen met Windows Server 2008", zegt Noorman. "De hulpprogramma's onder andere zijn beter dan die in Windows Server Serverbeheer spreekt ons bijvoorbeeld erg aan. Er is één plek met een goed overzicht van het systeem en wat we ermee kunnen doen. Zo worden de taken van systeembeheerders een stuk gemakkelijker." Het verbeterde systeembeheer, de beveiliging en mogelijkheden voor externe toegang zullen ons uiteindelijk geld besparen. "Hoewel we nog geen cijfers kunnen verzamelen, zullen de totale eigendomskosten met Windows Server 2008 naar verwachting lager zijn", concludeert Noorman. Windows Server 2008 De ingebouwde web- en virtualisatietechnologieën van Windows Server 2008 helpen u bij het vergroten van de betrouwbaarheid en flexibiliteit van uw serverinfrastructuur. De nieuwe virtualisatietools, webbronnen en uitgebreide beveiligingsfuncties besparen u tijd en geld en bieden een platform voor een dynamisch en geoptimaliseerd gegevenscentrum. Krachtige nieuwe hulpprogramma's zoals IIS 7.0, Server Manager en Windows PowerShell geven u meer controle over uw servers en stroomlijnen web-, configuratie- en beheertaken. De geavanceerde en verbeterde beveiliging en betrouwbaarheid met onder andere Network Access Protection en de optie Read-Only Domain Controller voor Active Directory Domain Services maken het besturingssysteem robuuster. De veilige serveromgeving biedt een solide basis voor het uitbreiden van uw bedrijf. Eisen Eenvoudiger manier voor externe toegang Externe toegang moest veiliger

7 Voordelen Betere beveiliging Hogere productiviteit Betere toegang tot bronnen Eenvoudiger systeembeheer Producten Windows Server 2008 Enterprise (32-bits) Technologieën Terminal Services Terminal Services RemoteApp Hardware HP ProLiant BL480c-servercomputers Dual-core Intel-processors Links PGGM -

Zorginstelling Amsta bespaart 10% op operationele kosten en vereenvoudigt externe toegang

Zorginstelling Amsta bespaart 10% op operationele kosten en vereenvoudigt externe toegang Zorginstelling Amsta bespaart 10% op operationele kosten en vereenvoudigt externe toegang Heen en weer reizen naar kantoor kost tijd, vooral in Amsterdam. Daarom streeft Amsta ernaar dat haar zorgmedewerkers

Nadere informatie

Siemens breidt service voor levering van software uit en reduceert TCO aanzienlijk

Siemens breidt service voor levering van software uit en reduceert TCO aanzienlijk Windows Azure Casestudy van oplossing voor de klant Siemens breidt service voor levering van software uit en reduceert TCO aanzienlijk Overzicht Land of regio: Duitsland Sector: zakelijke dienstverlening

Nadere informatie

Het pad naar de geoptimaliseerde werkplek. De vijf best practices voor het optimaliseren van de desktop infrastructuur

Het pad naar de geoptimaliseerde werkplek. De vijf best practices voor het optimaliseren van de desktop infrastructuur Het pad naar de geoptimaliseerde werkplek De vijf best practices voor het optimaliseren van de desktop infrastructuur Inleiding Stelt u zich eens voor dat... kenniswerkers vanaf elke locatie veiliger toegang

Nadere informatie

Een werkplek op maat met desktopvirtualisatie

Een werkplek op maat met desktopvirtualisatie Een werkplek op maat met desktopvirtualisatie Rob van Megen Desktopvirtualisatie is hot. Organisaties grijpen de migratie naar Windows 7 aan om eens goed naar hun werkplek omgeving te kijken. Hoe kan het

Nadere informatie

Novell ZENworks Configuration Management in een Microsoft * Windows * -omgeving

Novell ZENworks Configuration Management in een Microsoft * Windows * -omgeving Handleiding SYSTEMS MANAGEMENT Novell ZENworks Configuration Management in een Microsoft * Windows * -omgeving Novell ZENworks Configuration Management in een Microsoft Windows-omgeving Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Moderne samenwerkingstechnologieën

Moderne samenwerkingstechnologieën PLANNINGSHANDLEIDING Moderne samenwerkingstechnologieën Hoe u een nieuwe manier van samenwerking mogelijk kunt maken in een veranderende werkomgeving WAAROM U DIT DOCUMENT ZOU MOETEN LEZEN Deze planningshandleiding

Nadere informatie

Applicatievirtualisatie: het geheime wapen van CIO s Door Aurélie Chandèze

Applicatievirtualisatie: het geheime wapen van CIO s Door Aurélie Chandèze White paper Endpoint Management Applicatievirtualisatie: het geheime wapen van CIO s Door Aurélie Chandèze Complexe migraties en conflicten tussen applicaties zijn slechts twee van de vele problemen die

Nadere informatie

Veilige software. Security Hardening Guide. Microsoft Dynamics NAV 5.00. Document

Veilige software. Security Hardening Guide. Microsoft Dynamics NAV 5.00. Document Veilige software. Microsoft Dynamics NAV 5.00 Security Hardening Guide Document 2007 Inhoudsopgave Inleiding...4 Beveiliging in Microsoft Dynamics TM NAV: aanbevolen procedures...5 De C/SIDE Database Server

Nadere informatie

De voordelen van cloudnetwerken

De voordelen van cloudnetwerken whitepaper De voordelen van cloudnetwerken Cloudnetwerken inschakelen om de IT-kosten te verlagen en de IT-productiviteit te verhogen Inleiding Er ligt een voortdurende druk op organisaties in zowel de

Nadere informatie

Tijd om het beter te doen! Efficiënter werken met totaalcommunicatie

Tijd om het beter te doen! Efficiënter werken met totaalcommunicatie Tijd om het beter te doen! Efficiënter werken met totaalcommunicatie Inhoudsopgave Tijd om het beter te doen! 3 1. Optimale bereikbaarheid 5 2. Beter samenwerken 7 3. Veiligheid 9 4. Kosten & beheersbaarheid

Nadere informatie

KASPERSKY SECURITY FOR BUSINESS

KASPERSKY SECURITY FOR BUSINESS KASPERSKY SECURITY FOR BUSINESS Licentieprogramma VERLENGINGEN EN UPGRADES: Migratiehandleiding MAAK KENNIS MET HET SOFTWARELICENTIEPROGRAMMA VAN KASPERSKY SECURITY FOR BUSINESS. De nieuwste versie van

Nadere informatie

Technical White Paper

Technical White Paper Technical White Paper VMware vcloud Director Opgesteld door: Andy Janssens 3SNB Inhoudsopgave 1 Cloud Computing, wat is het en wat houdt het in?... 4 1.1 Wat is Cloud Computing?... 4 1.2 Welke Cloud Computing

Nadere informatie

KENNISDOCUMENT Van traditioneel werkplekbeheer naar Managed Workspace

KENNISDOCUMENT Van traditioneel werkplekbeheer naar Managed Workspace KENNISDOCUMENT Van traditioneel werkplekbeheer naar Managed Workspace Hoe werkplekbeheer verandert door de komst van Desktop Virtualisatie KENNISDOCUMENT Introductie Inhoud Inhoud Kennisdocument Desktop

Nadere informatie

M E T WINDOWS 7 VOOR S Y S T EEMBEHEERDERS

M E T WINDOWS 7 VOOR S Y S T EEMBEHEERDERS neo max IT Specialist & MANAGED SERVICES Transistorstraat 22 1322 CE Almere 036 536 37 29 Eusebiusbuitensingel 8 6828 HT Arnhem 026 845 36 20 W E R K EN M E T WINDOWS 7 VOOR S Y S T EEMBEHEERDERS SAMENVATTING

Nadere informatie

Systeemeisen Inventive 2015

Systeemeisen Inventive 2015 Systeemeisen Inventive 2015 Inhoudsopgave Inventive 2 Transactieserver (TCBS) 7 Uitwerking systeemeisen 2 TAPI Server 8 De serverconfiguratie (4D Server) 3 De netwerkinfrastructuur 8 De werkstations (4D

Nadere informatie

RACKBOOST Hosted Exchange. Mobiel, veilig en eenvoudig. hosting support consulting

RACKBOOST Hosted Exchange. Mobiel, veilig en eenvoudig. hosting support consulting RACKBOOST Hosted Exchange Mobiel, veilig en eenvoudig hosting support consulting RACKBOOST Hosted Exchange RACKBOOST, SINDS 1999 TOONAANGEVEND RACKBOOST is sinds 1999 een toonaangevende Belgische leverancier

Nadere informatie

Cisco Validated Design

Cisco Validated Design Zelf bepalen welk device u gebruikt, zonder inbreuk op het IT-netwerk te maken. Laatst bijgewerkt: juni 1, 2012 2 Cisco Validated Design Informatie over de Informatie over de auteurs: Neil Anderson Neil

Nadere informatie

Een veilige infrastructuur voor virtuele desktops met Citrix NetScaler

Een veilige infrastructuur voor virtuele desktops met Citrix NetScaler Een veilige infrastructuur voor virtuele desktops met Citrix NetScaler 2 Moderne organisaties kiezen massaal voor desktopvirtualisatie. Ze willen daarmee hun bedrijfskosten verlagen, flexibele werkplekken

Nadere informatie

Software Distributie. Universiteit van Amsterdam Systeem en Netwerk Beheer Large Installation Administration. 3 april 2006

Software Distributie. Universiteit van Amsterdam Systeem en Netwerk Beheer Large Installation Administration. 3 april 2006 Universiteit van Amsterdam Systeem en Netwerk Beheer Large Installation Administration 3 april 2006 René Jorissen rjorissen@os3.nl Mark Meijerink mark@os3.nl 1 Samenvatting Samenvatting Om tijd en geld

Nadere informatie

Mobiele- en thuisgebruikers toegang geven tot bedrijfsnetwerk

Mobiele- en thuisgebruikers toegang geven tot bedrijfsnetwerk Mobiele- en thuisgebruikers toegang geven tot bedrijfsnetwerk Het veilig verzenden van gegevens over het internet heeft een slechte naam. Meldingen uit de pers van phishing-aanvallen op het online bankieren

Nadere informatie

Ter Beke consolideert beveiliging terminalserver/citrix-netwerk met WatchGuard

Ter Beke consolideert beveiliging terminalserver/citrix-netwerk met WatchGuard Overzicht Regio: België Branche: Verse voedingsmiddelen Bedrijfsprofiel Ter Beke, gevestigd in Waarschoot, België, is een toonaangevende leverancier van vleeswaren en koelverse bereide gerechten in de

Nadere informatie

Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server?

Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server? Whitepaper Cloud Computing voor het MKB: eigen server of Cloud server? Wanneer een kantoorserver moet worden vervangen, staat het management daarbij voor de keuze om op de traditionele manier te blijven

Nadere informatie

Blades voor groeiende bedrijven. De beste IT-infrastructuur opzetten direct uit de doos

Blades voor groeiende bedrijven. De beste IT-infrastructuur opzetten direct uit de doos Blades voor groeiende bedrijven De beste IT-infrastructuur opzetten direct uit de doos 2 Wat weten s werelds beste IT-organisaties over blades? Waarom stappen bedrijven overal ter wereld momenteel sneller

Nadere informatie

Problemen met mobiele beveiliging in een bedrijfsomgeving

Problemen met mobiele beveiliging in een bedrijfsomgeving Artikel Problemen met mobiele beveiliging in een bedrijfsomgeving Be Ready for What s Next. Problemen met mobiele beveiliging in bedrijfsomgevingen De markt voor smartphones groeit snel. Volgens actuele

Nadere informatie

Zakelijk Office 365 Enterprise

Zakelijk Office 365 Enterprise Zakelijk Office 365 Enterprise Dienstbeschrijving Versie 1.0 Zakelijk Office 365 Enterprise Dienstbeschrijving 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Zakelijk Office 365 Enterprise... 4 2.1 Productiviteit

Nadere informatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Naast de mogelijkheden om uw programmatuur en gegevens bij Drie-O via Evy 2.0 in de cloud te hosten hebt u ook de mogelijkheid om uw ICT omgeving bij u

Nadere informatie

WHITEPAPER WORKSPACE MANAGER

WHITEPAPER WORKSPACE MANAGER WHITEPAPER WORKSPACE MANAGER Whitepaper Workspace Manager Aug 2008 Gepubliceerd door BRAIN FORCE Vendelier 69 3905 PD Veenendaal Nederland www.brainforce.nl Auteursrecht De informatie in dit document,

Nadere informatie

Klantgegevens uit Microsoft Dynamics CRM via Mobile CRM beschikbaar op PDA

Klantgegevens uit Microsoft Dynamics CRM via Mobile CRM beschikbaar op PDA Klantgegevens uit Microsoft Dynamics CRM via Mobile CRM beschikbaar op PDA Sigma distributiepartner Colours & Coatings wil alle klantgegevens centraal opslaan en op PDA's beschikbaar hebben voor de buitendienstmedewerkers.

Nadere informatie

White paper: introductie van Cloud Computing

White paper: introductie van Cloud Computing White paper: introductie van Cloud Computing Introductie Cloud computing De explosieve groei van cloud oplossingen en diensten in de afgelopen periode is een situatie die vergelijkbaar is met de meeste

Nadere informatie

SECURITY FOR VIRTUALIZATION: DE JUISTE BALANS ZOEKEN WERELDWIJDE BEVEILIGINGSINTELLIGENTIE. Beveiliging én prestaties in uw virtualisatieomgeving

SECURITY FOR VIRTUALIZATION: DE JUISTE BALANS ZOEKEN WERELDWIJDE BEVEILIGINGSINTELLIGENTIE. Beveiliging én prestaties in uw virtualisatieomgeving WERELDWIJDE BEVEILIGINGSINTELLIGENTIE SECURITY FOR VIRTUALIZATION: DE JUISTE BALANS ZOEKEN Beveiliging én prestaties in uw virtualisatieomgeving #EnterpriseSec kaspersky.com/enterprise Inhoud Inleiding

Nadere informatie