Werken met het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Werken met het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA)"

Transcriptie

1

2 Werken met het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) Marianne ten Feld-Sprik & Arnold Gelderman 2 april 2019

3 Achtergrond UEA (i) Terug in de tijd: vroeger een grote administratieve last door (i) verschillen in eigen verklaringen (geen standaard) en (ii) veel bewijsstukken bij alle gegadigden/inschrijvers bij aanmelding/inschrijving op te vragen. Gewijzigd in de Aanbestedingswet Uniforme eigen verklaring ingevoerd: voorlopig bewijs dat geen uitsluitingsgronden van toepassing zijn en dat inschrijver voldoet aan de geschiktheidseisen en technische specs. Bewijsmiddelen alleen opvragen bij voorlopige winnaar. Uniforme eigen verklaring is bedoeld voor verlichting van deze administratieve lasten.

4 Achtergrond UEA (ii) Uniforme eigen verklaring bij wijziging Aanbestedingswet 2012 in 2016 vervangen door het UEA. Direct gevolg van nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijnen (2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU). Ook Europees UEA bedoeld om administratieve lasten te verlichten.

5 Achtergrond UEA (iii) Bij Europese aanbestedingen is werken met UEA verplicht zie artikel 2.85 Aw Bij aanbestedingen onder de Europese drempels is werken met UEA alleen verplicht wanneer aanbestedende diensten uitsluitingsgronden en geschiktheidseisen stellen zie artikel 1.19 Aw 2012.

6 Waarom deze workshop? Praktische vragen en juridische problemen bij werken met het UEA: Hoe vul ik het document juist in? Wat is de sanctie wanneer het document niet juist/volledig is ingevuld?

7 Opwarmertje (i) Onderneming X wil als hoofdaannemer inschrijven op een opdracht met onderneming Y als onderaannemer. Hoe dient bedrijf X onderstaande vraag te beantwoorden? Dient Y ook afzonderlijk een UEA in te dienen?

8 Opwarmertje (ii) Onderneming X schrijft als combinatie in samen met onderneming Y. X voldoet zelf niet aan de geschiktheidseisen. Moet X bij deel II C ja of nee aanvinken?

9 Opwarmertje (iii) Onderneming X schrijft als combinatie in samen met onderneming Y. X voldoet zelf aan de geschiktheidseisen. Moet X in deel IID hier ja of nee aanvinken?

10 Wat maakt een foutje in het UEA eigenlijk uit? (i) Aanbestedingswet 2012 Aanbestedende dienst kan een ondernemer vragen om zijn inschrijving of verzoek om deelneming nader toe te lichten of aan te vullen (art Aw). Het betreft dus geen verplichting.

11 Wat maakt een foutje in het UEA eigenlijk uit? (ii) HvJ EU 29 maart 2012, C-599/10 (SAG) Uitgangspunt: aanbestedende dienst moet bij de beoordeling van inschrijvingen uitgaan van de inschrijvingen zoals die bij het sluiten van de termijn zijn ontvangen. Het beginsel van gelijke behandeling en het transparantiebeginsel verzetten zich tegen de mogelijkheid dat een inschrijver zijn inschrijving nadien nog wijzigt of aanvult. In uitzonderlijke gevallen kan de inschrijving gericht worden verbeterd of aangevuld: Indien inschrijving klaarblijkelijk een eenvoudige verduidelijking behoeft; of om een kennelijk materiële fout recht te zetten. Verzoek mag er niet toe leiden dat de inschrijver in werkelijkheid een nieuwe inschrijving doet.

12 Wat maakt een foutje in het UEA eigenlijk uit? (iii) HvJ EU 10 oktober 2013, C-336/12 (Manova) Voorwaarden voor herstel gelden ook in de selectiefase. Aanbestedende dienst kan verzoeken de aanmelding gericht te verbeteren of aan te vullen, wanneer het gegevens betreft waarvan objectief kan worden vastgesteld dat zij dateren van voor de aanmeldingstermijn. Uitzondering: indien volgens de aanbestedingsstukken het ontbrekende stuk of de ontbrekende informatie op straffe van uitsluiting moet worden verstrekt.

13 Herstelverplichting op grond van ARW 2016 (i) Op grond van het ARW 2012 geldt een verplichting om gelegenheid tot herstel te bieden bij een gebrek in de eigen verklaring of de bewijsmiddelen. Herstel binnen termijn van 2 werkdagen. Voor bepalingen uit ARW 2012 geldt: pas toe of leg uit!

14 Herstelverplichting op grond van ARW 2016 (ii) Inschrijver X is vergeten om in de eigen verklaring in te vullen dat beroep op een onderaannemer(y) wordt gedaan om te voldoen aan referentie-eis. Aanbestedende dienst vraagt op 3 augustus bewijsstukken bij X op. X stuurt op 4 augustus de bewijsstukken, inclusief bewijsstuk voor referentie van Y. Aanbestedende dienst legt inschrijving van X terzijde, omdat X niet voldoet aan de gestelde geschiktheideisen. X beroept zich op herstelmogelijkheid uit ARW Had aanbestedende dienst X in de gelegenheid moeten stellen om het gebrek te herstellen? Vzr. Rb. Noord-Nederland 4 november 2016, n.n.g.

15 Herstelverplichting op grond van ARW 2016 (iii) Voor de aanbestedende dienst moet duidelijk zijn dát het om een gebrek in het UEA gaat. Kennelijke fouten dus. Als uit de inhoud van het UEA niet valt af te leiden dat daaraan een gebrek kleeft, dan bestaat er o.g.v. het ARW 2016 geen verplichting voor de aanbesteder om het gebrek te laten herstellen. Herstel van dit soort gebreken is ook niet mogelijk omdat het alsnog noemen van een onderaannemer om te voldoen aan de geschiktheidseisen neerkomt op het indienen van een nieuwe inschrijving.

16 Herstelverplichting op grond van ARW 2016 (iv) In aanbesteding werd geschiktheidseis gesteld dat inschrijver moest beschikken over groenkeurcertificaat. Inschrijver Z heeft in het UEA bij vraag IIC geantwoord dat zij geen beroep doet op een derde. Z heeft bij vraag IID geantwoord dat zij F zal inzetten als onderaannemer. Bij inschrijving heeft Z een groenkeurcertificaat van F gevoegd. Z heeft nagelaten een UEA van F in te dienen. Mag aanbestedende dienst F in de gelegenheid stellen om alsnog UEA in te dienen? Vzr. Rb. Amsterdam 24 september 2018, ECLI:NL:RBAMS:2018:6753.

17 Samenwerkende zorgaanbieders Stel coöperatie ten behoeve van tien zorgboerderijen schrijft zelfstandig in op aanbesteding voor Jeugdhulp. In UEA geeft de Coöperatie aan dat zij niet als combinatie inschrijft en geen onderaannemers zal inschakelen. De Coöperatie voldoet niet zelfstandig aan de gestelde eisen. Gemeenten weten dat de Coöperatie zelf geen zorgaanbieder is, maar een administratieve ondersteuner van zorgboerderijen, die op hun beurt wel voldoen aan de gestelde eisen. Wat moet de aanbesteder in dat geval doen? Vgl. Hof Arnhem-Leeuwarden 17 april 2018, ECLI:NL:GHARL:2018:3605.

18 Doen concernrelaties er toe? (i) Stel onderneming X doet een beroep op onderneming Y als onderaannemer om te kunnen voldoen aan een geschiktheidseis die vereist dat inschrijvers over bepaalde faciliteiten moeten beschikken. Uitsluitend onderneming Y wordt in deel IIC van het UEA genoemd. Aanbestedende dienst twijfelt of onderneming X, met een beroep op onderneming Y wel voldoet aan de geschiktheidseis en stelt een vraag aan X. X (en Y) maken duidelijk dat zij beschikken over vier faciliteiten. Deze faciliteiten zijn weliswaar niet van Y, maar Y kan wel over deze faciliteiten beschikken omdat aan Y gelieerde ondernemingen deze faciliteiten ter beschikking zullen stellen aan Y (en X).

19 Doen concernrelaties er toe? (ii) Had X ook de aan Y gelieerde ondernemingen in deel IIC van het UEA moeten noemen? Wat moet de aanbestedende dienst doen? Vzr. Rb. Den Haag 29 april 2016, ECLI:NL:RBDHA:2016:5583

20 UEA verkeerd invullen: valse verklaring? (i) Onderneming X vult in 2016 het UEA verkeerd in. Zij schrijft zelfstandig in, maar voldoet zelf niet aan de gestelde geschiktheidseis (X moest daarvoor een beroep doen op de moederonderneming, hetgeen zij had nagelaten). Concurrent van X start kort geding. Rechter oordeelt dat aanbestedende diensten inschrijving van X terstond terzijde hadden moeten leggen. X heeft in strijd met de waarheid verklaard dat alle vragen naar waarheid zijn beantwoord.

21 UEA verkeerd invullen: valse verklaring? (ii) Onderneming X schrijft vervolgens in op een nieuwe aanbesteding in In deel IIIC van het UEA verklaart X dat zij zich niet schuldig heeft gemaakt aan ernstige beroepsfouten zoals bedoeld in artikel 2.87 lid 1 sub c Aw Inschrijving van X wordt als ongeldig terzijde gelegd (onder andere) omdat aanbestedende diensten menen dat X een valse verklaring heeft afgelegd. De aanbestedende diensten merken de valse verklaring die is afgelegd in de aanbestedingsprocedure uit 2016 aan als een ernstige beroepsfout die gemeld had moeten worden in het UEA. Door deze beroepsfout niet te melden in het UEA heeft X zich (opnieuw) schuldig gemaakt aan een valse verklaring. Handelen de aanbestedende diensten hier juist?

22 UEA verkeerd invullen: valse verklaring? (iii) Zie Vzr. Rechtbank Gelderland 5 september 2017, ECLI:NL:RBGEL:2017:4947. ( ) Aan de valse verklaring die [eiseres] in die eerdere procedure heeft afgelegd kwam in die zaak immers geen doorslaggevende betekenis toe, omdat vaststaat dat [eiseres] zich zonder problemen had kunnen beroepen op een derde om aan de gestelde minimale solvabiliteitseis te kunnen voldoen. Niet in geschil is dat indien [eiseres] dit had gedaan, zij zonder meer voor gunning van de opdracht in aanmerking zou zijn gekomen. Onder deze omstandigheden kan daarom niet worden aangenomen dat [eiseres] zich in die eerdere aanbestedingsprocedure in ernstige mate schuldig heeft gemaakt aan het verstrekken van een valse verklaring in de zin van artikel 2.87 lid 1 onder h Aw.

23 UEA verkeerd invullen: valse verklaring? (iv) Werknemer van onderneming X heeft in een aanbestedingsprocedure van aanbestedende dienst Y een vervalste tevredenheidsverklaring ingediend van aanbestedende dienst Z. Onderneming X schrijft daarna in op een nationaal openbare aanbestedingsprocedure van aanbestedende dienst Z onder vigeur van het ARW In het UEA geeft zij aan dat zij zich niet schuldig heeft gemaakt aan ernstige beroepsfouten. Heeft de inschrijver het UEA juist ingevuld?

24 UEA verkeerd invullen: valse verklaring? (v) CVA 3 februari 2017, advies 386: Door het niet vermelden van de ernstige beroepsfout in UEA heeft aanbestedende dienst kunnen oordelen dat X zich in ernstige mate schuldig heeft gemaakt aan een valse verklaring. Commissie beveelt aan om melding te maken van eventuele ernstige beroepsfouten in de voorafgaande drie jaar en om daarbij (goed onderbouwd) aan te voeren welke maatregelen zij hebben genomen om hun betrouwbaarheid aan te tonen. Indien er afdoende maatregelen zijn genomen is er op dit punt geen grond voor uitsluiting.

25 Pagina UEA vergeten in te dienen (i) Inschrijver X dient Eigen Verklaring in, waarbij een pagina van het UEA ontbreekt. Inschrijving wordt daarom als ongeldig terzijde gelegd. De ontbrekende pagina heeft betrekking op de vraag of de onderneming als samenwerkingsverband inschrijft en/of een beroep op derden doet. Inschrijver X stelt dat het ontbreken van de informatie er niet toe doet, omdat uit andere delen van de inschrijving reeds blijkt dat zij zelfstandig wenst in te schrijven. Zij had daarom niets hoeven in te vullen in de ontbrekende pagina s van de Eigen Verklaring. Mag de aanbestedende dienst de inschrijving van X terzijde leggen of moet zij een mogelijkheid geven om dit gebrek te herstellen?

26 Pagina UEA vergeten in te dienen (ii) Vzr. Rb. Overijssel 12 december 2016, ECLI:NL:RBOVE:2016:4962 (oud recht, met eigen verklaring, geen UEA): Inschrijving van X wijzigt niet door herstelmogelijkheid te bieden, nu X kan volstaan met het verstrekken van de - voorbedrukte - ontbrekende pagina s van de Eigen Verklaring, zonder daarop (zelf) nadere gegevens te vermelden. Onder deze omstandigheden is het terzijde leggen van de inschrijving van X zonder een herstelmogelijkheid te bieden, disproportioneel.

27 Averechts effect UEA? Hoe kan het dat een document dat bedoeld is om administratieve lasten te verlichten tot zoveel administratieve ellende leidt? A. Rechters zijn te streng. B. Aanbestedende diensten moeten (nog) meer duidelijkheid verschaffen om fouten bij inschrijvers te voorkomen. C. Inschrijvers zijn slordig. D. Anders, namelijk

28 Aandachtspunten (i) Veel fouten m.b.t. wijze van deelname (zelfstandig, combinatie, hoofd-/onderaannemerschap). We zetten het voor u op een rijtje: Er zijn drie manieren om deel te nemen aan een aanbestedingsprocedure (mengvorm niet meegerekend). 1. Onderneming schrijft zelfstandig in. 2. Onderneming schrijft in als hoofdaannemer met één of meerdere onderaannemers. 3. Onderneming schrijft als combinatie in samen met één of meerdere andere ondernemingen. 4. Mengvorm: onderneming schrijft in als combinatie met één of meerdere onderaannemers.

29 Aandachtspunten (ii) 1. Onderneming schrijft zelfstandig in. Inschrijver dient één UEA in en heeft geen andere rechtspersoon nodig om te voldoen aan de eisen en/of om de opdracht uit te voeren. Inschrijver is zelf volledig verantwoordelijk voor nakoming overeenkomst.

30 Aandachtspunten (iii) 2. Onderneming schrijft in als hoofdaannemer met één of meerdere onderaannemers. A. Hoofdaannemer voldoet zelfstandig aan de geschiktheidseisen en doet dus geen beroep op een andere rechtspersoon om te voldoen aan de geschiktheidseisen of om te scoren op selectiecriteria: Inschrijver/Hoofdaannemer noemt de onderaannemer(s) in deel IID (indien aanbestedende dienst hierom vraagt). Inschrijver/Hoofdaannemer dient in beginsel alleen UEA voor zichzelf in. LET OP: sommige aanbesteders vragen altijd een UEA van een onderaannemer, ook wanneer geen beroep op de draagkracht wordt gedaan. In dat geval wel UEA van onderaannemer(s) overleggen. B. Hoofdaannemer doet een beroep op een andere rechtspersoon om te voldoen aan de geschiktheidseisen of om te scoren op selectiecriteria: Inschrijver/Hoofdaannemer noemt de andere rechtspersoon in deel IIC. Inschrijver/Hoofdaannemer dient ook UEA van andere rechtspersoon in. Inschrijver/Hoofdaannemer noemt overige onderaannemers op wiens draagkracht hij geen beroep doet in deel IID (indien aanbestedende dienst hierom vraagt). Hoofdaannemer is verantwoordelijk voor nakoming overeenkomst (geen hoofdelijke aansprakelijkheid, tenzij aanbesteder anders bepaalt). Let ook op artikel 2.95 lid 2 AW 2012.

31 Aandachtspunten (iv) 3. Onderneming schrijft als combinatie in samen met één of meerdere andere ondernemingen. Alle combinanten dienen een UEA in. Indien een combinant zelfstandig niet voldoet aan de gestelde eisen, verstandig om IIC in te vullen (en de andere combinant daar te noemen). Hoofdelijke aansprakelijkheid. Let ook op artikel 2.95 lid 2 AW 2012.

32 Aandachtspunten (v) Laat de UEA niet door één persoon invullen, maar laat altijd iemand meelezen. Onervaren inschrijver? Stel vragen in de NvI en schakel zonodig een adviseur in. Ga er niet van uit dat aanbestedende diensten met je meedenken. Concernverband of niet: een beroep op een andere rechtspersoon is een beroep op een andere rechtspersoon. Noem de betreffende rechtspersoon in het UEA. Wees kritisch op jezelf: indien er in het verleden boetes zijn opgelegd en/of valse verklaringen zijn afgelegd, noem dit in het UEA en kijk of zelfreinigende maatregelen/proportionaliteitstoets kunnen helpen (zie artikelen 2.87 en 2.88 AW 2012). Aanbestedende diensten: handel proportioneel bij uitsluitingsgronden.

33 Contact Arnold Gelderman & Marianne ten Feld - Sprik Advocaten aanbestedingsrecht T M (Marianne) (Arnold) E marianne.tenfeld@kienhuishoving.nl arnold.gelderman@kienhuishoving.nl Pantheon 25 Postbus AC Enschede T +31(0) F +31(0)

34

Workshop aanbestedingsrecht

Workshop aanbestedingsrecht Workshop aanbestedingsrecht Over social return en het herstellen van gebreken 26 maart 2015 Willemijn Ritsema van Eck & Marianne Sprik Advocaten aanbestedingsrecht Inhoud Deel 1: Social Return Wat is Social

Nadere informatie

Advies In de Selectieleidraad van 10 oktober 2014 is op pagina 14 en volgende bepaald:

Advies In de Selectieleidraad van 10 oktober 2014 is op pagina 14 en volgende bepaald: Advies 184 1. Feiten 1.1. Beklaagde houdt een Europese niet-openbare aanbestedingsprocedure voor de selectie van de architect en constructeur voor een ten behoeve van de beklaagde te realiseren aanbouw

Nadere informatie

12. Alle communicatie met de Aanbestedende dienst geschiedt in de Nederlandse taal.

12. Alle communicatie met de Aanbestedende dienst geschiedt in de Nederlandse taal. B I J L A G E 4 V O O R W A A R D E N A A N O N D E R N E M E R E N I N S C H R I J V I N G E N A L G E M E N E V O O R W A A R D E N B I J H E T I N V U L L E N V A N H E T U E A ( U N I F O R M E U R

Nadere informatie

Klaar voor de gewijzigde Aanbestedingswet! Marianne Sprik Advocaten aanbestedingsrecht

Klaar voor de gewijzigde Aanbestedingswet! Marianne Sprik Advocaten aanbestedingsrecht Klaar voor de gewijzigde Aanbestedingswet! Marianne Sprik Advocaten aanbestedingsrecht 19 april 2016 Inhoud Wijziging Aanbestedingswet 2012 Europese procedures Gunningscriteria Onderaanneming Past performance

Nadere informatie

Advies 527 Samenvatting

Advies 527 Samenvatting Advies 527 Samenvatting De klacht ziet op Europese openbare procedure voor een overheidsopdracht voor de levering van vrachtwagens. In de aanbestedingsstukken is bepaald dat een inschrijving ongeldig is

Nadere informatie

Deelsessie 32. Actualiteiten Aanbestedingsrecht. Suzanne Brackmann

Deelsessie 32. Actualiteiten Aanbestedingsrecht. Suzanne Brackmann Deelsessie 32 Actualiteiten Aanbestedingsrecht Suzanne Brackmann Onderwerpen Motiveringsplicht Clusterverbod Commissie van Aanbestedingsexperts Bedrijfsvertrouwelijke informatie Herstel van inschrijvingen

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2016:16893

ECLI:NL:RBDHA:2016:16893 ECLI:NL:RBDHA:2016:16893 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 25-10-2016 Datum publicatie 09-03-2017 Zaaknummer C/09/516790 / KG ZA 16-999 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Aanbestedingsrecht

Nadere informatie

EJEA ECLI:NL:RBOBR:2017:976 Rechtbank Oost-Brabant Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer C/01/ / KG ZA 17-16

EJEA ECLI:NL:RBOBR:2017:976 Rechtbank Oost-Brabant Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer C/01/ / KG ZA 17-16 EJEA 17035 ECLI:NL:RBOBR:2017:976 Rechtbank OostBrabant Datum uitspraak 24022017 Datum publicatie 03032017 Zaaknummer C/01/316598 / KG ZA 1716 Rechtsgebieden Civiel recht Bijzondere kenmerken Kort geding

Nadere informatie

Advies 157. 1.2 In de Selectieleidraad is in Hoofdstuk 5, in de paragrafen 5.2 t/m 5.4, het volgende

Advies 157. 1.2 In de Selectieleidraad is in Hoofdstuk 5, in de paragrafen 5.2 t/m 5.4, het volgende Advies 157 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een Europese niet-openbare aanbestedingsprocedure gehouden voor een opdracht met betrekking tot het verrichten van engineeringswerkzaamheden ten behoeve van een

Nadere informatie

1.2. In de Aanbestedingsleidraad van 21 november 2017 is, onder meer, het volgende bepaald:

1.2. In de Aanbestedingsleidraad van 21 november 2017 is, onder meer, het volgende bepaald: Advies 460 1. Feiten 1.1. Beklaagde is op 21 november 2017 een meervoudig onderhandse procedure gestart voor een overheidsopdracht voor diensten voor ecologisch vooronderzoek voor een aantal locaties van

Nadere informatie

Succesvol inschrijven op aanbestedingen. Bram Braat

Succesvol inschrijven op aanbestedingen. Bram Braat Succesvol inschrijven op aanbestedingen Bram Braat Inleiding 1. Beginselen in het aanbestedingsrecht a) Gelijkheids- en transparantiebeginsel; b) Proportionaliteitsbeginsel (Gids Proportionaliteit). 2.

Nadere informatie

Trending topics aanbestedingsrecht

Trending topics aanbestedingsrecht Trending topics aanbestedingsrecht Regelgeving en jurisprudentie in beweging Workshop door Christa Visser Trending topics aanbestedingsrecht Regelgeving en jurisprudentie in beweging: 1. motivering van

Nadere informatie

Reflexwerking in de aanbestedingsfase

Reflexwerking in de aanbestedingsfase WEZENLIJKE WIJZIGING Reflexwerking in de aanbestedingsfase 21 november 2018 Daan Versteeg versteeg@rozemond.nl nl.linkedin.com/in/daan-versteeg-9381b43 Ontwikkeling in jurisprudentie Lang uiteenlopende

Nadere informatie

Advies De geraamde waarde van de opdracht bedraagt volgens klager

Advies De geraamde waarde van de opdracht bedraagt volgens klager Advies 89 1. Feiten 1.1 De gemeente X. heeft op 2 maart 2014 een aanvraag met referentienummer [nummer] aangekondigd via een marktplaats welke beheerd wordt door beklaagde. De opdracht bestond uit het

Nadere informatie

Seminar Social Return

Seminar Social Return Seminar Social Return www.severijnhulshof.nl 9 oktober 2014 Joost Haest Advocaat / partner Onderwerpen Wettelijk kader Social Return Rechtspraak burgerlijke rechter Adviezen commissie van aanbestedingsexperts

Nadere informatie

Themabijeenkomst Cumela mr. L. Knoups. 14 februari 2013

Themabijeenkomst Cumela mr. L. Knoups. 14 februari 2013 Themabijeenkomst Cumela mr. L. Knoups 14 februari 2013 Programma - Do s & dont s van de inschrijving - Actualiteiten aanbestedingsrecht 2 Do s & Dont s van de inschrijving 3 Aankondiging Onduidelijkheden

Nadere informatie

Advies In par lid 7 van het bestek, gewijzigd in de Nota van Inlichtingen van 21 november 2013, is bepaald:

Advies In par lid 7 van het bestek, gewijzigd in de Nota van Inlichtingen van 21 november 2013, is bepaald: Advies 63 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een meervoudig onderhandse aanbesteding gehouden ten behoeve van een opdracht voor het reinigen van wegen, straten en pleinen. In par. 0.04 lid 9 van het bestek

Nadere informatie

In deze leeswijzer wordt de opbouw van de aanbestedingsleidraad uiteengezet.

In deze leeswijzer wordt de opbouw van de aanbestedingsleidraad uiteengezet. Advies 383 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft op 14 april 2016 een Europese openbare procedure aangekondigd voor een raamovereenkomst met meerdere ondernemingen ten behoeve van de inkoop van maatwerkvoorzieningen

Nadere informatie

SBA-VRAGENFORMULIER BIJ AANBESTEDING

SBA-VRAGENFORMULIER BIJ AANBESTEDING SBA-VRAGENFORMULIER BIJ AANBESTEDING Bureau Screening en Bewakingsaanpak Provincie Gelderland Kabinet van de Commissaris van de Koningin Kamer H 3.72 Postbus 9090 6800 GX Arnhem Telefoonnummer: 026-359

Nadere informatie

EJEA ECLI:NL:RBDHA:2016:3335 Rechtbank Den Haag Datum uitspraak Datum publicatie ZaaknummerC/09/ / KG ZA

EJEA ECLI:NL:RBDHA:2016:3335 Rechtbank Den Haag Datum uitspraak Datum publicatie ZaaknummerC/09/ / KG ZA EJEA 16-045 ECLI:NL:RBDHA:2016:3335 Rechtbank Den Haag Datum uitspraak30-03-2016 Datum publicatie31-03-2016 ZaaknummerC/09/504705 / KG ZA 16-131 RechtsgebiedenCiviel recht Bijzondere kenmerkenkort geding

Nadere informatie

2.7. Op 4 oktober 2016 om uur heeft GGD via TenderNed het volgende aan Ziezzo meegedeeld:

2.7. Op 4 oktober 2016 om uur heeft GGD via TenderNed het volgende aan Ziezzo meegedeeld: EJEA 17018 ECLI:NL:RBNHO:2016:10566 Rechtbank NoordHolland Datum uitspraak 19122016 Datum publicatie 31012017 Zaaknummer C/15/250191 / KG ZA 16840 Rechtsgebieden Aanbestedingsrecht Bijzondere kenmerken

Nadere informatie

De Aanbestedingsprocedure bestaat uit een selectiefase, een verificatiefase en een gunningsfase.

De Aanbestedingsprocedure bestaat uit een selectiefase, een verificatiefase en een gunningsfase. Advies 388 1. Feiten 1.1. Beklaagde, een speciale-sectorbedrijf, heeft op 8 juli 2016 een aankondiging gepubliceerd voor een Europese onderhandelingsprocedure met aankondiging voor een raamovereenkomst

Nadere informatie

Advocaten en notarissen

Advocaten en notarissen Advocaten en notarissen Ontwikkelingen in aanbestedingsland Frank Cornelissen 04.04.2017 Programma Prijzen Intrekken en heraanbesteden Beroep op derden (onderaannemers) Verplichtingen onder de drempel

Nadere informatie

Cursus Aanbesteding - Actualiteiten

Cursus Aanbesteding - Actualiteiten Cursus Aanbesteding - Actualiteiten Aanbesteden in de praktijk Samenstelling Jan Boer & Arjan Grootkarzijn Datum 13 april 2016 Introductie Jan Boer Arjan Grootkarzijn Inhoud Blok 1: Basisprincipes aanbesteden

Nadere informatie

Eventuele voettekst 1

Eventuele voettekst 1 Eventuele voettekst 1 gezien vanuit de aanbestedende dienst Charles Petit Christianne Prasing-Remmé NVvA 141120a CP+CP 141119e Charles.Petit@rws.nl Christianne.Prasing@rws.nl De menselijke maat... Reacties

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2017:4897

ECLI:NL:RBDHA:2017:4897 ECLI:NL:RBDHA:2017:4897 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 14-02-2017 Datum publicatie 12-05-2017 Zaaknummer C/09/524107 / KG ZA 16-1570 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Aanbestedingsrecht

Nadere informatie

Cumela themabijeenkomst De aanbestedingswet

Cumela themabijeenkomst De aanbestedingswet Cumela themabijeenkomst De aanbestedingswet www.severijnhulshof.nl 14 februari 2013 Mr. J. Haest Onderwerpen De nieuwe aanbestedingswet Proportionaliteitsgids ARW 2012 Do s en dont s bij inschrijving Actuele

Nadere informatie

1.5 (Indien van toepassing) Overige deelnemer(s) in het samenwerkingsverband 2 :

1.5 (Indien van toepassing) Overige deelnemer(s) in het samenwerkingsverband 2 : Eigen verklaring onder de Europese aanbestedingsdrempels behorende bij aanbesteding: naam aanbestedende dienst: naam aanbesteding: met referentienummer: 1. Algemene gegevens 1.1 Naam onderneming: 1.2 Gegevens

Nadere informatie

Klaar voor de gewijzigde Aanbestedingswet! Marianne Sprik Advocaat aanbestedingsrecht 9 juni 2016

Klaar voor de gewijzigde Aanbestedingswet! Marianne Sprik Advocaat aanbestedingsrecht 9 juni 2016 Klaar voor de gewijzigde Aanbestedingswet! Marianne Sprik Advocaat aanbestedingsrecht 9 juni 2016 Stelling: Het aanbestedingsrecht wordt veel te ingewikkeld Inhoud Wijziging Aanbestedingswet 2012 Nieuw

Nadere informatie

1.2. In de Inschrijvingsleidraad is in paragraaf 3 ( Vormvereisten ) vanaf blz. 21 onder andere het volgende bepaald:

1.2. In de Inschrijvingsleidraad is in paragraaf 3 ( Vormvereisten ) vanaf blz. 21 onder andere het volgende bepaald: 1. Feiten Advies 219-II 1.1. Beklaagde heeft een Europese openbare procedure gehouden voor een raamovereenkomst voor diensten. De opdracht bestaat uit perceel 1 (advies- en ingenieursdiensten voor projecten

Nadere informatie

De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert

De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert Lectoraat Inkoopmanagement Inkoop Inkoop overheidsopdrachten worden opengesteld voor mededinging overheidsopdrachten hebben

Nadere informatie

Belangrijkste Aanpassingen Aanbestedingswet. Ontwerpvergoeding

Belangrijkste Aanpassingen Aanbestedingswet. Ontwerpvergoeding Belangrijkste Aanpassingen Aanbestedingswet Ontwerpvergoeding Marktdag Ondernemend Aanbesteden 10 november 2016 1 Voorstellen Martien Vromans Directeur IBMN Economische achtergrond Ruim 15 jaar in (publieke)

Nadere informatie

Aanbestedingswet en Gids Proportionaliteit

Aanbestedingswet en Gids Proportionaliteit Aanbestedingswet en Gids Prof. Mr J.M. Hebly Waardenburg, 12 april 2013 1 VOORGESCHIEDENIS Eigen nationaal wettelijk kader ontbreekt Europees kader (2004) Nationaal kader (2005) Rapport Parlementaire Enquête

Nadere informatie

FORUMDISCUSSIE - NVBU. Publiek en Privaat Aanbesteden. Twee werelden? FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014

FORUMDISCUSSIE - NVBU. Publiek en Privaat Aanbesteden. Twee werelden? FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014 FORUMDISCUSSIE - NVBU Publiek en Privaat Aanbesteden Twee werelden? 1 FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014 FORUMDISCUSSIE - NVBU Publiek en Privaat aanbesteden Twee werelden? Contractsvrijheid Uitgangspunt

Nadere informatie

Nieuwe Aanbestedingswet

Nieuwe Aanbestedingswet Nieuwe Aanbestedingswet mr. Joost van de Wetering KienhuisHoving advocaat aanbestedingsrecht 20 juni 2013- s Hertogenbosch Agenda 1. Algemeen 2. Uitgangspunten 3. Welke aanbestedingsprocedure? 4. Wijzigingen

Nadere informatie

ARW 2013 en Eigen Verklaring Seminar Aanbestedingswet 2012 27 november 2012. Richard-Jan Roks r.j.roks@kvdl.nl

ARW 2013 en Eigen Verklaring Seminar Aanbestedingswet 2012 27 november 2012. Richard-Jan Roks r.j.roks@kvdl.nl ARW 2013 en Eigen Verklaring Seminar Aanbestedingswet 2012 27 november 2012 Richard-Jan Roks r.j.roks@kvdl.nl Inleiding Historie ARW 2013 Systematiek en wettelijke inkadering Uniformiteit Model K Tussentijds

Nadere informatie

Selectieleidraad. Datum: 1 juli 2016 Status: Definitief Versie: 2.0 Eigenaar: Procurement. Selectieleidraad

Selectieleidraad. Datum: 1 juli 2016 Status: Definitief Versie: 2.0 Eigenaar: Procurement. Selectieleidraad Selectieleidraad Datum: 1 juli 2016 Status: Definitief Versie: 2.0 Eigenaar: Procurement Selectieleidraad Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 1.1 Achtergrond... 1 1.2 Doel selectieleidraad... 1 2 Selectieprocedure...

Nadere informatie

Selectieleidraad Europese aanbesteding DRV-FMS-2015 invulsjabloon deel 1a (zelfstandige onderneming)

Selectieleidraad Europese aanbesteding DRV-FMS-2015 invulsjabloon deel 1a (zelfstandige onderneming) Auteur: Michael Roovers Selectieleidraad Europese aanbesteding DRV-FMS-2015 invulsjabloon deel 1a (zelfstandige onderneming) Bijlage 4.2.2.1: invulsjabloon deel 1a (zelfstandige onderneming) Uitsluitend

Nadere informatie

Bijlagen 1 A. tm H. Bij bestek en verzoek om offertes Uitvoerende werkzaamheden Het Energie Gezelschap

Bijlagen 1 A. tm H. Bij bestek en verzoek om offertes Uitvoerende werkzaamheden Het Energie Gezelschap Bijlagen 1 A. tm H. Bij bestek en verzoek om offertes Uitvoerende werkzaamheden Het Energie Gezelschap Verbetering energielabel van woningen van particuliere eigenaren in Eindhoven in het kader van de

Nadere informatie

PIANOo-congres 2009. WERK aan de CRISIS! Recente jurisprudentie. Slechts een greep uit actuele ontwikkelingen.

PIANOo-congres 2009. WERK aan de CRISIS! Recente jurisprudentie. Slechts een greep uit actuele ontwikkelingen. 2 Recente jurisprudentie PIANOo-congres 2009 WERK aan de CRISIS! mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht Slechts een greep uit actuele ontwikkelingen. Vandaag specifieke aandacht

Nadere informatie

Actualiteiten Rechtspraak Pieter Stuijt en Hélène Stergiou

Actualiteiten Rechtspraak Pieter Stuijt en Hélène Stergiou Actualiteiten Rechtspraak 2012-2013 Pieter Stuijt en Hélène Stergiou Onderwerpen 1. KPN-arrest: Wira & ongeldigheden 2. Forposta-zaak: Ernstige fout bij beroepsuitoefening 3. Hergebruik model K 4. SAG-zaak:

Nadere informatie

Workshop jurisprudentie aanbestedingsrecht

Workshop jurisprudentie aanbestedingsrecht Workshop jurisprudentie aanbestedingsrecht 12-02-2015 Jeroen Plomp 12 februari 2015 Fouten inschrijving/aanmelding Fouten in de inschrijving/aanmelding kunnen leiden tot ongeldigheid Tenzij sprake is van

Nadere informatie

Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen?

Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen? Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen? (vertrouwelijk) Martine Vidal advocaat Aanbestedingsrecht 28 oktober 2013 Wie heeft al gewerkt met de Aanbestedingswet? Welke ervaringen

Nadere informatie

Bijlage 4: Eigen Verklaring Bestek

Bijlage 4: Eigen Verklaring Bestek Bijlage 4: Eigen Verklaring Bestek 2010-22 Gemeente Overbetuwe Centrale inkoop De heer E. Volgers Email: inkoop@overbetuwe.nl Postbus 11 6660 AA Elst Telefoon: 0481-362300 Fax : 0481-372482 (Lege velden

Nadere informatie

Vragen ter zake van deze selectieleidraad en het project kunnen uitsluitend per worden gesteld aan:

Vragen ter zake van deze selectieleidraad en het project kunnen uitsluitend per  worden gesteld aan: Advies 181 1. Feiten 1.1. Beklaagde is een Europese niet-openbare aanbestedingsprocedure gestart voor een overheidsopdracht met betrekking tot het ontwerp van de nieuwbouw van een bibliotheek. Het ARW

Nadere informatie

Leverancier failliet, wat nu?

Leverancier failliet, wat nu? Leverancier failliet, wat nu? door mr. G.L. van t Hoff 4 juni 2009 Faillissement Faillietverklaring schuldenaar is opgehouden te betalen bij rechterlijk vonnis - op eigen aangifte - op verzoek van één/meerdere

Nadere informatie

Standaard vragenformulier voor de integriteittoets bij openbare aanbestedingen en aanbestedingen met voorafgaande selectie

Standaard vragenformulier voor de integriteittoets bij openbare aanbestedingen en aanbestedingen met voorafgaande selectie Gemeente Den Haag Standaard vragenformulier voor de integriteittoets bij openbare aanbestedingen en aanbestedingen met voorafgaande selectie LEGENDA Gegadigde In dit vragenformulier wordt onder gegadigde

Nadere informatie

Verduidelijking antwoord op vraag 4.8 uit de Nota van Inlichtingen ter zake het project Herhuisvesting brigades Koninklijke Marechaussee

Verduidelijking antwoord op vraag 4.8 uit de Nota van Inlichtingen ter zake het project Herhuisvesting brigades Koninklijke Marechaussee Verduidelijking antwoord op vraag 4.8 uit de Nota van Inlichtingen ter zake het project Herhuisvesting brigades Koninklijke Marechaussee Naar aanleiding van de op 30 juli jl. gepubliceerde Nota van Inlichtingen

Nadere informatie

Webinar Jurisprudentie aanbestedingsrecht. Christian de Ruiter Advocaat bij AKD 17 november 2015

Webinar Jurisprudentie aanbestedingsrecht. Christian de Ruiter Advocaat bij AKD 17 november 2015 Webinar Jurisprudentie aanbestedingsrecht Christian de Ruiter Advocaat bij AKD 17 november 2015 Inhoudsopgave Aanbestedingsplicht wel/niet Alleenrecht Ernstige beroepsfout Vernietiging gegunde overeenkomst

Nadere informatie

Aanbestedings wet De belangrijkste wijzigingen

Aanbestedings wet De belangrijkste wijzigingen Aanbestedings wet 2016 De belangrijkste wijzigingen Aanleiding 3 nieuwe Europese richtlijnen Klassieke richtlijn Nutssectoren richtlijn Consessies richtlijn Richtlijnen moeten worden opgenomen in de Aanbestedingswet,

Nadere informatie

Betreft de verlangde borgsommen en waarborgen conform het gestelde in de UAV Te lezen: -

Betreft de verlangde borgsommen en waarborgen conform het gestelde in de UAV Te lezen: - AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1 NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Bevelandseweg 1, 1703 AZ Heerhugowaard ( Nederland ) Ter attentie van: Project Assistentes

Nadere informatie

Juridische update aanbestedingsrecht

Juridische update aanbestedingsrecht Juridische update aanbestedingsrecht Suzanne Brackmann www.factomagazine.nl/opleidingen Onderwerpen Clusterverbod Toeschrijven naar leverancier / dienstverlener Emvi-criterium verkapt laagste-prijscriterium

Nadere informatie

Advies 473 Samenvatting

Advies 473 Samenvatting Advies 473 Samenvatting De klacht ziet op een Europese openbare aanbestedingsprocedure voor een raamovereenkomst met betrekking tot het leveren en onderhouden van zonnepanelen. De aanbesteder heeft de

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2014:12423

ECLI:NL:RBDHA:2014:12423 ECLI:NL:RBDHA:2014:12423 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 10-10-2014 Datum publicatie 10-11-2014 Zaaknummer C-09-470889 - KG ZA 14-925 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel

Nadere informatie

Webinar Wijzigingen op de Aanbestedingswet. Door: Anke Stellingwerff Beintema Datum: 8 maart 2016

Webinar Wijzigingen op de Aanbestedingswet. Door: Anke Stellingwerff Beintema Datum: 8 maart 2016 Webinar Wijzigingen op de Aanbestedingswet Door: Anke Stellingwerff Beintema Datum: 8 maart 2016 1 Drempelwaarden m.i.v. 1 januari 2016 Drempels vanaf 1 januari 2016 Centrale overheid/ Decentrale overheid

Nadere informatie

De laatste ontwikkelingen in het aanbestedingsrecht 17 november 2015 Landelijke bijeenkomst collectief vervoer CROW-KpVV

De laatste ontwikkelingen in het aanbestedingsrecht 17 november 2015 Landelijke bijeenkomst collectief vervoer CROW-KpVV De laatste ontwikkelingen in het aanbestedingsrecht 17 november 2015 Landelijke bijeenkomst collectief vervoer CROW-KpVV Joost van de Wetering Inhoud 1. Voorstellen 2. Clusteren, geïntegreerd doelgroepenvervoer

Nadere informatie

(Europese) aanbestedingsquiz. in samenwerking met

(Europese) aanbestedingsquiz. in samenwerking met (Europese) aanbestedingsquiz in samenwerking met NEVI PIANOo congres Apeldoorn, 5 juni 2014 Vraag 1 Tot welk bedrag mag je in 2014 en 2015 een aanbesteding (meervoudig onderhands of nationaal) onder de

Nadere informatie

Stellen en bewijzen in procedures over verplichtstelling

Stellen en bewijzen in procedures over verplichtstelling Stellen en bewijzen in procedures over verplichtstelling 9 september 2015 Alex Ter Horst Advocaat pensioenrecht Achtergrond Indien verplichtstelling van toepassing is leidt dat voor wg en bpf tot allerlei

Nadere informatie

1.4. In paragraaf van de Selectieleidraad is het volgende bepaald:

1.4. In paragraaf van de Selectieleidraad is het volgende bepaald: Advies 186 1. Feiten 1.1. Beklaagde is op 29 september 2014 een Europese niet-openbare aanbestedingsprocedure gestart voor een overheidsopdracht met betrekking tot de realisatie van de openbare ruimte

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT. Diensten.

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT. Diensten. AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Wetterskip Fryslân, Postbus 36, 8900 AA Leeuwarden (NL). t.a.v.: R. U. Postma. Tel.: +31

Nadere informatie

Bestuursverklaring ten behoeve van de inkoop Wijkverpleging 2016

Bestuursverklaring ten behoeve van de inkoop Wijkverpleging 2016 Bestuursverklaring ten behoeve van de inkoop Wijkverpleging 2016 Augustus 2015 Algemene gegevens Naam Zorgaanbieder Rechtsvorm inschrijvende organisatie... KVK-nummer:. InstellingsAGB-code.. O De heer

Nadere informatie

«JAAN» Commissie van Aanbestedingsexperts. Commissie van Aanbestedingsexperts

«JAAN» Commissie van Aanbestedingsexperts. Commissie van Aanbestedingsexperts 24 februari 2017, Advies 401 (mr. Janssen, mr. Jansen, mr. Chen) Noot mr. M.M. Fimerius en mr. M. Turk Proportionaliteit geschiktheidseisen. Proportionaliteit selectiecriteria. Referentie-eisen. Stapeling

Nadere informatie

Uw aanmelding bevat alle gevraagde bijlagen en documenten en is als volgt opgebouwd: Omschrijving Toevoegen als:

Uw aanmelding bevat alle gevraagde bijlagen en documenten en is als volgt opgebouwd: Omschrijving Toevoegen als: Checklist (bijlage 1 bij ) Uw aanmelding bevat alle gevraagde bijlagen en documenten en is als volgt opgebouwd: Checklist Omschrijving Toevoegen als: Checklist (kan direct dienen als inhoudsopgave bij

Nadere informatie

1.4. In paragraaf 4 ( Uw inschrijving (offerte) ) van de Offerteaanvraag is het volgende bepaald:

1.4. In paragraaf 4 ( Uw inschrijving (offerte) ) van de Offerteaanvraag is het volgende bepaald: Advies 206 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een meervoudig onderhandse aanbesteding gehouden voor een overheidsopdracht met betrekking tot het verlenen van adviesdiensten. De opdracht ziet op het bieden

Nadere informatie

Kort geding. Aanbesteding. Terechte ongeldigverklaring inschrijving wegens ondeugdelijke ondertekening inschrijvingsdocumenten.

Kort geding. Aanbesteding. Terechte ongeldigverklaring inschrijving wegens ondeugdelijke ondertekening inschrijvingsdocumenten. EJEA 16-095 ECLI:NL:RBDHA:2016:7130 Rechtbank Den Haag Datum uitspraak27-06-2016 Datum publicatie28-06-2016 Zaaknummer C/09/510703 / KG ZA 16-577 Rechtsgebieden Civiel recht Bijzondere kenmerken Kort geding

Nadere informatie

EJEA ECLI:NL:RBROT:2016:1201 Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak Datum publicatie ZaaknummerC/10/ / KG ZA 16-36

EJEA ECLI:NL:RBROT:2016:1201 Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak Datum publicatie ZaaknummerC/10/ / KG ZA 16-36 EJEA 16027 ECLI:NL:RBROT:2016:1201 Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak15022016 Datum publicatie29022016 ZaaknummerC/10/492864 / KG ZA 1636 RechtsgebiedenCiviel recht Bijzondere kenmerkenkort geding Inhoudsindicatie

Nadere informatie

1.1 Verstrek de naam, het adres (met eventueel postbusnummer), de plaats van vestiging, het telefoon- en faxnummer van gegadigde.

1.1 Verstrek de naam, het adres (met eventueel postbusnummer), de plaats van vestiging, het telefoon- en faxnummer van gegadigde. BIBOB-vragenformulier Provincie Utrecht bij aanbestedingen van overheidsopdrachten Deel I: Algemene vragen (artikel 30 lid 2 Wet Bibob) 1.1 Verstrek de naam, het adres (met eventueel postbusnummer), de

Nadere informatie

Opsporen Conventionele Explosieven Cavelot te Cadzand-Bad

Opsporen Conventionele Explosieven Cavelot te Cadzand-Bad Ruimte voor naam en logo aanbesteder Model Eigen Verklaring behorende bij de openbare procedure (gele velden invullen door de aanbesteder, blauwe velden invullen door de inschrijver of gegadigde) Eigen

Nadere informatie

EJEA ECLI:NL:RBAMS:2017:1109 Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer C/13/ / KG ZA

EJEA ECLI:NL:RBAMS:2017:1109 Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer C/13/ / KG ZA EJEA 17-034 ECLI:NL:RBAMS:2017:1109 Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 21-02-2017 Datum publicatie 02-03-2017 Zaaknummer C/13/621166 / KG ZA 16-1540 Rechtsgebieden Aanbestedingsrecht Bijzondere kenmerken

Nadere informatie

Actualiteiten aanbestedingsrecht. Kristel van der Woerdt 19 maart 2015

Actualiteiten aanbestedingsrecht. Kristel van der Woerdt 19 maart 2015 Actualiteiten aanbestedingsrecht Kristel van der Woerdt 19 maart 2015 Agenda Clusterverbod Heraanbesteding Herbeoordeling Rechtsbescherming Actuele jurisprudentie overig Clusterverbod Opdrachten niet onnodig

Nadere informatie

1.2. In de Aanbestedingsleidraad van 7 juni 2017 is, voor zover relevant, het volgende bepaald:

1.2. In de Aanbestedingsleidraad van 7 juni 2017 is, voor zover relevant, het volgende bepaald: Advies 437 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft op 8 juni 2017 een Europese openbare procedure aangekondigd voor een overheidsopdracht voor diensten betreffende inspecties, preventief onderhoud, correctief onderhoud

Nadere informatie

Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA)

Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) Deel I: Gegevens over de aanbestedingsprocedure en de aanbestedende dienst of aanbestedende entiteit Informatie over bekendmaking Voor een aanbestedingsprocedure

Nadere informatie

Adviescentrum Aanbestedingen GWG Philip van Nieuwenhuizen MKB Infra Joost Haest Severijn Hulshof advocaten Mark Hofstede CROW

Adviescentrum Aanbestedingen GWG Philip van Nieuwenhuizen MKB Infra Joost Haest Severijn Hulshof advocaten Mark Hofstede CROW Adviescentrum Aanbestedingen GWG Philip van Nieuwenhuizen MKB Infra Joost Haest Severijn Hulshof advocaten Mark Hofstede CROW donderdag 17 januari 2019 12:00 13:00 uur Aanbestedingswet Gids Proportionaliteit

Nadere informatie

Aanbestedingswet 2012

Aanbestedingswet 2012 Aanbestedingswet 2012 Het grote Aanbestedingswetcongres donderdag 14 maart 2013 Prof. mr. G.W.A. van de Meent Loyens & Loeff Amsterdam Programma Doel presentatie Aanstippen enkele in het oog springende

Nadere informatie

Gepubliceerde aanbestedings-uitspraken september 2014

Gepubliceerde aanbestedings-uitspraken september 2014 Gepubliceerde aanbestedings-uitspraken september 2014 Herstel kennelijke fout Vzr. Rb Limburg 4 september 2014, ECLI:NL:RBLIM:2014:7690 Instaan/gemeente Roermond Nationale openbare aanbesteding bouwwerkzaamheden

Nadere informatie

Advies 210. De uiterste termijn voor het indienen van de inschrijving is :00.

Advies 210. De uiterste termijn voor het indienen van de inschrijving is :00. Advies 210 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een meervoudig onderhandse aanbesteding gehouden. Op deze aanbestedingsprocedure is het ARW 2005 van toepassing verklaard. 1.2. Klager heeft op 16 januari 2015

Nadere informatie

Inschrijvers voor de exploitatie van Grand Café Mahler in Musis Sacrum te Arnhem

Inschrijvers voor de exploitatie van Grand Café Mahler in Musis Sacrum te Arnhem Aanmeldingsformulier Inschrijvers voor de exploitatie van Grand Café Mahler in Musis Sacrum te Arnhem Stichting Musis & Stadstheater Arnhem 1 mei 2017 lagroup bv www.lagroup.nl Postbus 1558 consult@lagroup.nl

Nadere informatie

Advies 308. De te verstrekken gegevens worden getoetst aan de volgende criteria:

Advies 308. De te verstrekken gegevens worden getoetst aan de volgende criteria: Advies 308 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft op 8 oktober 2015 een aankondiging geplaatst voor een nationale openbare aanbesteding voor de infrastructurele reconstructie van een weg. 1.2. In onderdeel 0 (

Nadere informatie

Huidige situatie Aanbestedingswet

Huidige situatie Aanbestedingswet Huidige situatie Aanbestedingswet Belangrijkste verschillen Zoetermeer 8 november 2012 Gert-Wim van de Meent Loyens & Loeff Amsterdam 1 Huidig juridisch kader EU-richtlijnen: - Richtlijn Overheden (Richtlijn

Nadere informatie

Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA)

Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) Deel I: Gegevens over de aanbestedingsprocedure en de aanbestedende dienst of aanbestedende entiteit Identiteit van de aanbesteder Officiële benaming: Vlaamse

Nadere informatie

EJEA ECLI:NL:RBDHA:2015:15466 Rechtbank Den Haag Datum uitspraak Datum publicatie ZaaknummerC/09/ KG ZA 15/1577

EJEA ECLI:NL:RBDHA:2015:15466 Rechtbank Den Haag Datum uitspraak Datum publicatie ZaaknummerC/09/ KG ZA 15/1577 EJEA 16-009 ECLI:NL:RBDHA:2015:15466 Rechtbank Den Haag Datum uitspraak18-12-2015 Datum publicatie12-01-2016 ZaaknummerC/09/498100 KG ZA 15/1577 RechtsgebiedenCiviel recht Bijzondere kenmerkenkort geding

Nadere informatie

Bestuursverklaring ten behoeve van de inkoop Wijkverpleging 2015

Bestuursverklaring ten behoeve van de inkoop Wijkverpleging 2015 Bestuursverklaring ten behoeve van de inkoop Wijkverpleging 2015 Disclaimer Lid 1 De Friesland Zorgverzekeraar behoudt zich het recht voor om de overeenkomst 2015 te wijzigen op basis van gewijzigde en

Nadere informatie

Ontbijtsessie 2 juni Appeldoorn Tendermanagement -Croon advocaten: jurisprudentie update door. Nienke Keus en Eveline Snijders

Ontbijtsessie 2 juni Appeldoorn Tendermanagement -Croon advocaten: jurisprudentie update door. Nienke Keus en Eveline Snijders Ontbijtsessie 2 juni 2017 Appeldoorn Tendermanagement -Croon advocaten: jurisprudentie update door Nienke Keus en Eveline Snijders Onderwerpen: 1. Dienstenconcessies - Jurisprudentie - Nieuwe wet- en regelgeving

Nadere informatie

EJEA ECLI:NL:RBOVE:2016:4849 Rechtbank Overijssel Datum uitspraak Datum publicatie ZaaknummerC/08/ / KG ZA

EJEA ECLI:NL:RBOVE:2016:4849 Rechtbank Overijssel Datum uitspraak Datum publicatie ZaaknummerC/08/ / KG ZA EJEA 16180 ECLI:NL:RBOVE:2016:4849 Rechtbank Overijssel Datum uitspraak07122016 Datum publicatie07122016 ZaaknummerC/08/192686 / KG ZA 16344 RechtsgebiedenAanbestedingsrecht Bijzondere kenmerkenkort geding

Nadere informatie

» Samenvatting. JAAN 2013/102 Voorzieningenrechter Rechtbank 's- Gravenhage 5 maart 2013, C/05/239114 / KG ZA 13-50; LJN BZ6425. ( mr.

» Samenvatting. JAAN 2013/102 Voorzieningenrechter Rechtbank 's- Gravenhage 5 maart 2013, C/05/239114 / KG ZA 13-50; LJN BZ6425. ( mr. JAAN 2013/102 Voorzieningenrechter Rechtbank 's- Gravenhage 5 maart 2013, C/05/239114 / KG ZA 13-50; LJN BZ6425. ( mr. Boonekamp ) 1. De besloten vennootschap Ploegman BV te Vinkel, gemeente Maasdonk,

Nadere informatie

Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA)

Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) Deel I: Gegevens over de aanbestedingsprocedure en de aanbestedende dienst of aanbestedende entiteit Informatie over bekendmaking Voor een aanbestedingsprocedure

Nadere informatie

Aanbesteding en inkoop van zorg

Aanbesteding en inkoop van zorg Aanbesteding en inkoop van zorg Richard-Jan Roks 8 september 2015 Inhoudsopgave Wat is aanbestedingsrecht en bronnen Private aanbesteding versus overheidsaanbesteding Aanbesteding en zorgverzekeraars Gezamenlijke

Nadere informatie

advocaten & notarissen Dirkzwager advocaten & notarissen

advocaten & notarissen Dirkzwager advocaten & notarissen advocaten & notarissen Open Coffee Bouw Hoe win ik een aanbesteding 24 april 2014 Tony van Wijk Aanbestedingswet Wanneer aanbesteden? > 5,186 mln Europees voor werken > 207.000 Europees voor leveringen/

Nadere informatie

behorend bij bestek Aankoop pootaal 2013

behorend bij bestek Aankoop pootaal 2013 Naam van de aanbestedende dienst: Productschap Vis Eigen verklaring 1 inzake uitsluitingsgronden en geschiktheidseisen behorend bij bestek Aankoop pootaal 2013 Aankoop pootaal 2013 Plaats van uitvoering:

Nadere informatie

Advies 62. 1.2 In par. 3.3.1 ( Aanmeldingsvoorwaarden ) van de Selectieleidraad Architectenselectie, is onder het kopje eigen verklaring bepaald:

Advies 62. 1.2 In par. 3.3.1 ( Aanmeldingsvoorwaarden ) van de Selectieleidraad Architectenselectie, is onder het kopje eigen verklaring bepaald: Advies 62 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een Europese niet-openbare procedure met nadere selectie uitgeschreven met betrekking tot een overheidsopdracht voor architectendiensten ten behoeve van de realisatie

Nadere informatie

Keuzes van aanbesteders vóór of in het kader van een aanbesteding vergen juridische en economische inzichten. Public Procurement Research Centre

Keuzes van aanbesteders vóór of in het kader van een aanbesteding vergen juridische en economische inzichten. Public Procurement Research Centre Keuzes van aanbesteders vóór of in het kader van een aanbesteding vergen juridische en economische inzichten Public Procurement Research Centre Een samenwerkingsverband van de Universiteit Utrecht en de

Nadere informatie

Advies 525 Samenvatting

Advies 525 Samenvatting Advies 525 Samenvatting De klacht ziet op een nationale niet-openbare procedure voor een overheidsopdracht voor de realisatie van een sportpark. Klachtonderdeel 1 De aanbesteder heeft per abuis de model

Nadere informatie

Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA)

Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) Deel I: Gegevens over de aanbestedingsprocedure en de aanbestedende dienst of aanbestedende entiteit Informatie over bekendmaking Voor een aanbestedingsprocedure

Nadere informatie

T.H. Chen Eigenaar van CHEN Aanbestedingsadvies

T.H. Chen Eigenaar van CHEN Aanbestedingsadvies 133 «/AAN» De thans in de mode zijnde methode van 'Best Value Procurement' heeft kenmerken van de onderhandelingsprocedure met voorafgaande oproep tot mededinging. Immers, niet alleen lijken de interviews

Nadere informatie

Advies 479 Samenvatting

Advies 479 Samenvatting Advies 479 Samenvatting De klacht betreft een Europese niet-openbare procedure voor een overheidsopdracht voor diensten voor advieswerkzaamheden die zien op de herinrichting van een kantoor van de aanbesteder.

Nadere informatie

Whitepaper Mislukte aanbestedingen door overspannen markt

Whitepaper Mislukte aanbestedingen door overspannen markt Whitepaper Mislukte aanbestedingen door overspannen markt bbn adviseurs 2018 Aanbestedingsprocedures voor werken verlopen moeizaam in de huidige markt. Opdrachtgevers ontvangen geen te hoge inschrijvingen

Nadere informatie

«JAAN» [Aanbestedingsreglement Werken 2012 art. 2.22.1; Aanbestedingswet 2012]

«JAAN» [Aanbestedingsreglement Werken 2012 art. 2.22.1; Aanbestedingswet 2012] Voorzieningenrechter Rechtbank Gelderland (zittingsplaats Arnhem) 4 april 2014, nr. C/05/259852 / KG ZA 14-97, ECLI:NL:RBGEL:2014:4271 (mr. Boonekamp) Noot mr. C.S. Leunissen (Niet-)besteksconforme inschrijving.

Nadere informatie

Advies Feiten

Advies Feiten Advies 257 1. Feiten 1.1. Beklaagde is op 20 april 2015 een Europese openbare aanbestedingsprocedure gestart met betrekking tot een opdracht voor levering, installatie, programmering, bedrijfsklaar opleveren

Nadere informatie

Gemeente Leidschendam - Voorburg Groot onderhoud Van Deventerlaan e.o.

Gemeente Leidschendam - Voorburg Groot onderhoud Van Deventerlaan e.o. Gemeente Leidschendam - Voorburg Groot onderhoud Van Deventerlaan e.o. Selectieleidraad Nationale Niet-Openbare aanbesteding RAW bestek realisatie Groot onderhoud Van Deventerlaan e.o. INFR150686 GO Van

Nadere informatie