Actualiteiten aanbestedingsrecht. Kristel van der Woerdt 19 maart 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Actualiteiten aanbestedingsrecht. Kristel van der Woerdt 19 maart 2015"

Transcriptie

1 Actualiteiten aanbestedingsrecht Kristel van der Woerdt 19 maart 2015

2 Agenda Clusterverbod Heraanbesteding Herbeoordeling Rechtsbescherming Actuele jurisprudentie overig

3 Clusterverbod Opdrachten niet onnodig samenvoegen: Qua inhoud Qua geografisch gebied Voorafgaand aan samenvoegen acht slaan op: De toegang tot de opdracht voor het MKB; De organisatorische consequenties van het samenvoegen voor opdrachtgever en opdrachtnemer; De samenhang van de verschillende opdrachten.

4 Clusterverbod: adviezen commissie Artikel 1.5 Aanbestedingswet: Verbod tot onnodig samenvoegen; Instructie aan aanbestedende dienst om acht te slaan op de in de wet opgenomen criteria. Toets: Is sprake van één of meerdere opdrachten? Motivering aanbestedende dienst steekhoudend?

5 Clusterverbod: advies 125 Motivering blijkt niet uit de aanbestedingsstukken maar wel uit de Nota van Inlichtingen; De aanbestedende dienst heeft de criteria van artikel 1.5 Aw in ogenschouw genomen; De motivering voor het samenvoegen van twee verschillende ongelijksoortige opdrachten = motivering niet opdelen in percelen.

6 Clusterverbod: advies 159 Gelijksoortige én ongelijksoortige opdrachten samengevoegd: Opdrachten van verschillende aanbestedende diensten; Samengevoegde opdracht omvat inhuur van ICT medewerkers die qua functie in 43 verschillende categorieën kunnen worden onderscheiden; Motivering kan de beslissing tot samenvoeging niet dragen. Let op: bij een marktconsultatie gericht vragen stellen m.b.t. toegankelijkheid MKB.

7 Clusterverbod: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 13 januari 2015 (ECLI:NL:GHARL:2015:122) Toets tweeledig: Is sprake van één of meerdere opdrachten? Motivering aanbestedende dienst steekhoudend? Opdracht levering multifunctionals één opdracht: Vrijheid van de aanbestedende dienst om behoefte aan verschillende functionaliteiten te bundelen in één aan te besteden apparaat; Dat is slechts anders wanneer dat ertoe zouden leiden dat het gevraagde product geen technische of economische functie meer vervult.

8 Heraanbesteding gerechtvaardigd? (1) Wanneer is heraanbesteding van dezelfde opdracht gerechtvaardigd? Indien sprake is van: Een ernstig procedureel gebrek; Een wezenlijke wijziging van de opdracht.

9 Heraanbesteding gerechtvaardigd? (2) Advies 142 Géén sprake van een ernstig procedureel gebrek; Het opsplitsen van een opdracht in percelen, het wijzigen van de selectiecriteria en het wijzigen van andere administratieve bepalingen leveren géén wezenlijke wijziging van de opdracht op.

10 Heraanbesteding gerechtvaardigd? (3) Rechtbank Rotterdam 6 januari 2015 (ECLI:NL:RBROT:2015:45) Ernstig procedureel gebrek: Aanbestedende dienst heeft in strijd gehandeld met het gelijkheidsbeginsel & transparantiebeginsel door A/S Works niet uit te nodigen voor de presentatie; Gebrek leent zich niet voor herstel, enige optie is heraanbesteding.

11 Herbeoordeling gerechtvaardigd? Advies 155 Rapportcijfers per abuis afgerond op twee decimalen i.p.v. één decimaal; Rechtbank Noord-Holland 25 oktober 2013 (ECLI:NL:2013:RBNHO:2013:9969): transparantiebeginsel en gelijkheidsbeginsel brengen met zich dat niet voor een herbeoordeling mag worden gekozen indien daar geen noodzaak toe bestaat; Geconstateerde gebrek leent zich voor eenvoudig herstel; Herbeoordeling niet gerechtvaardigd.

12 Herbeoordeling of heraanbesteding? Rechtbank Amsterdam 19 november 2014 (ECLI:NL:RBAMS:2014:8500) Onjuiste toepassing beoordelingssystematiek is eenvoudig te herstellen; Niet heraanbesteding maar herbeoordeling ligt in de rede.

13 Rechtsbescherming (1) Advies 147 Ook bij een meervoudig onderhandse procedure bestaat verplichting om effectieve rechtsbeschermingsmogelijkheid te bieden; Wat een effectieve rechtsbeschermingsmogelijkheid is hangt af van de omstandigheden van het geval: Sluiten overeenkomst op dezelfde dag als voorlopige gunningsbeslissing maakt effectieve rechtsbescherming in feite onmogelijk; Termijn tussen gunningsbeslissing en sluiten overeenkomst van 10 kalenderdagen in beginsel voldoende; Met in achtneming van de specifieke omstandigheden van het geval toch onvoldoende tijd tussen gunningsbeslissing en sluiten overeenkomst.

14 Rechtsbescherming (2) Rechtbank Den Haag 9 januari 2015 (ECLI:NL:RBDHA:2015:289 ) Eiser heeft een klacht ingediend tegen de selectiebeslissing; Gedaagde wenst over te gaan tot de gunningsfase; Mag de aanbestedende dienst overgaan tot de gunningsfase voordat over de juistheid van de selectiebeslissing is beslist?

15 Rechtsbescherming (3) Vernietiging overeenkomst Tot maximaal zes maanden na de dag waarop de overeenkomst is gesloten; Onder voorwaarden terug te brengen tot dertig kalenderdagen; Vernietiging kan alleen in bodemprocedure. Gerechtshof Den Haag 05 februari 2013 (ECLI:NL:GHDHA:2013:BZ6570) Redelijke verwachting dat de overeenkomst vernietigd zal worden in bodemprocedure o.b.v. artikel 4:15 Aw; Misbruik van bevoegdheid; Nietigheid op grond van artikel 3:40 BW.

16 Rechtsbescherming (4) Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 13 januari 2015 (ECLI:NL:GHARL:2015:122) De gronden tot vernietiging van een overeenkomst (artikel 4.15, lid 1 Aw) zijn niet limitatief; Schorsing van de reeds gesloten overeenkomst kan ook op andere gronden dan de in artikel 4.15 Aw genoemde gronden worden toegewezen; Belangenafweging; Bevestiging van: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 17 september 2013 (ECLI:NL:GHARL:2013:6838).

17 Rechtsbescherming (5) Hof 's-hertogenbosch 17 februari 2015 (ECLI:NL:GHSHE:2015:479) De gronden tot vernietiging van een overeenkomst (artikel 4.15, lid 1 Aw) zijn niet limitatief; Schorsing van de reeds gesloten overeenkomst kan ook op andere gronden dan de in artikel 4.15 Aw genoemde gronden worden toegewezen; Ook schendig van de fundamentele verplichting om ondernemers op gelijke en niet-discriminerende wijze te behandelen brengt met zich dat de gunningsbeslissing ongedaan moet worden gemaakt door de overeenkomst op te zeggen of te beëindigen.

18 Rechtsbescherming (6) De balans opgemaakt: Wel of niet definitief gunnen en een overeenkomst sluiten n.a.v. vonnis in eerste aanleg?

19 Actuele jurisprudentie overig (1) Advies 166 (SROI): Een aanbestedende dienst kan op grond van artikel 2.80 Aw bijzondere voorwaarden verbinden aan de uitvoering van de opdracht; Op grond van artikel 1.10 Aw dienen die voorwaarden in redelijke verhouding te staan tot het voorwerp van de opdracht; Bij een opdracht voor leveringen in beginsel disproportioneel wegens het lage arbeidscomponent; Vergelijkbaar: advies 98.

20 Actuele jurisprudentie overig (2) Hof 's-hertogenbosch 24 februari 2015 (ECLI:NL:GHSHE:2015:618) Mogelijkheid tot het herstellen van een kennelijke omissie? Ruime uitleg bijvoorbeeld: Rechtbank Gelderland 17 mei 2013 (ECLI:NL:RBGEL:2013:CA3391 ) Rechtbank Midden-Nederland 30 juli 2014 (ECLI:NL:RBMNE:2014:3251) Of toch niet? Het noemen van een bedrag i.p.v. een percentage niet voor herstel vatbaar.

21 Actuele jurisprudentie overig (3) Rechtbank Den Haag 26 januari 2015 (ECLI:NL:RBDHA:2015:707 ) Aanbestedingsbeginselen van toepassing op private aanbesteding? Uitgangspunt: nee, tenzij de aanbieders aan de aanbesteding redelijkerwijs de verwachting kunnen ontlenen dat de beginselen in acht zullen worden genomen; Beginselen kunnen worden uitgesloten: Hoge Raad 3 mei 2013 (ECLI:NL:HR:2013:BZ2900); Onderneming heeft zich in de Offerteaanvraag vrijheden voorbehouden die zich niet verhouden met het aanbestedingsrecht en heeft voorts expliciet aangegeven dat geen sprake is van een (Europese) aanbesteding.

22 Actuele jurisprudentie overig (4) Rechtbank Den Haag 4 december 2014 (ECLI:NL:RBDHA:2014:16347) Onrechtmatig gunningscriterium? De mate van gelijkheid aan de bestaande inwerpzuil ; Criterium in strijd met het gelijkheidsbeginsel nu degene die de bestaande containers heeft geleverd in het voordeel is ten opzichte van de andere deelnemers; Beoordelingswijze gunningscriterium vormgeving en gebruiksgemak in strijd met het transparantiebeginsel.

23 Actuele jurisprudentie overig (5) Rechtbank Noord-Nederland 7 november 2014 (ECLI:NL:RBNNE:2014;5503) Onduidelijkheid gunningscriterium; Intrekken gunningsvoornemen of schadevergoeding? De voor de gemeenschap goedkoopste oplossing.

24 Vragen? Kristel van der Woerdt AKD Advocaten & Notarissen Louizalaan Brussel België T: F: E:

Workshop aanbestedingsrecht

Workshop aanbestedingsrecht Workshop aanbestedingsrecht Over social return en het herstellen van gebreken 26 maart 2015 Willemijn Ritsema van Eck & Marianne Sprik Advocaten aanbestedingsrecht Inhoud Deel 1: Social Return Wat is Social

Nadere informatie

Workshop jurisprudentie aanbestedingsrecht

Workshop jurisprudentie aanbestedingsrecht Workshop jurisprudentie aanbestedingsrecht 12-02-2015 Jeroen Plomp 12 februari 2015 Fouten inschrijving/aanmelding Fouten in de inschrijving/aanmelding kunnen leiden tot ongeldigheid Tenzij sprake is van

Nadere informatie

Cumela themabijeenkomst De aanbestedingswet

Cumela themabijeenkomst De aanbestedingswet Cumela themabijeenkomst De aanbestedingswet www.severijnhulshof.nl 14 februari 2013 Mr. J. Haest Onderwerpen De nieuwe aanbestedingswet Proportionaliteitsgids ARW 2012 Do s en dont s bij inschrijving Actuele

Nadere informatie

Succesvol inschrijven op aanbestedingen. Bram Braat

Succesvol inschrijven op aanbestedingen. Bram Braat Succesvol inschrijven op aanbestedingen Bram Braat Inleiding 1. Beginselen in het aanbestedingsrecht a) Gelijkheids- en transparantiebeginsel; b) Proportionaliteitsbeginsel (Gids Proportionaliteit). 2.

Nadere informatie

Webinar Jurisprudentie aanbestedingsrecht. Christian de Ruiter Advocaat bij AKD 17 november 2015

Webinar Jurisprudentie aanbestedingsrecht. Christian de Ruiter Advocaat bij AKD 17 november 2015 Webinar Jurisprudentie aanbestedingsrecht Christian de Ruiter Advocaat bij AKD 17 november 2015 Inhoudsopgave Aanbestedingsplicht wel/niet Alleenrecht Ernstige beroepsfout Vernietiging gegunde overeenkomst

Nadere informatie

Deelsessie 32. Actualiteiten Aanbestedingsrecht. Suzanne Brackmann

Deelsessie 32. Actualiteiten Aanbestedingsrecht. Suzanne Brackmann Deelsessie 32 Actualiteiten Aanbestedingsrecht Suzanne Brackmann Onderwerpen Motiveringsplicht Clusterverbod Commissie van Aanbestedingsexperts Bedrijfsvertrouwelijke informatie Herstel van inschrijvingen

Nadere informatie

JURISPRUDENTIE AANBESTEDINGSRECHT SPREKER MR. K.H.M. VAN DER WOERDT, ADVOCAAT AKD 19 MAART :00 13:00 UUR

JURISPRUDENTIE AANBESTEDINGSRECHT SPREKER MR. K.H.M. VAN DER WOERDT, ADVOCAAT AKD 19 MAART :00 13:00 UUR JURISPRUDENTIE AANBESTEDINGSRECHT SPREKER MR. K.H.M. VAN DER WOERDT, ADVOCAAT AKD 19 MAART 2015 12:00 13:00 UUR WWW.AVDR.NL Inhoudsopgave Mr. K.H.M. van der Woerdt Adviezen Commissie van Aanbestedingsexperts:

Nadere informatie

Advies 43. 1.2 De totale opdrachtwaarde bedraagt circa 1 miljoen inclusief btw per jaar.

Advies 43. 1.2 De totale opdrachtwaarde bedraagt circa 1 miljoen inclusief btw per jaar. Advies 43 1. Feiten 1.1 Op 6 september 2013 heeft beklaagde een aankondiging gepubliceerd met betrekking tot een Europese openbare aanbestedingsprocedure "met als doel het selecteren van een bedrijf voor

Nadere informatie

Gepubliceerde aanbestedings-uitspraken februari 2015

Gepubliceerde aanbestedings-uitspraken februari 2015 Gepubliceerde aanbestedings-uitspraken februari 2015 Wezenlijke wijziging Vzr. Rb Rotterdam 26 januari 2015, ECLI:NL:RBROT:2015:641 CSN Hygienics/gemeente Capelle aan den IJssel Openbare EA o.a. sanitaire

Nadere informatie

nieuwsbrief aanbestedingsrecht jaargang 2014, nr. 1

nieuwsbrief aanbestedingsrecht jaargang 2014, nr. 1 toepasselijkheid aanbestedingsbeginselen bij vrijwillige aanbesteding 1 inhoudsopgave 1 Toepasselijkheid aanbestedingsbeginselen bij vrijwillige aanbesteding 3 Verplichte toepassing EMVI en status advies

Nadere informatie

Trending topics aanbestedingsrecht

Trending topics aanbestedingsrecht Trending topics aanbestedingsrecht Regelgeving en jurisprudentie in beweging Workshop door Christa Visser Trending topics aanbestedingsrecht Regelgeving en jurisprudentie in beweging: 1. motivering van

Nadere informatie

Advies In de inschrijvingsleidraad is onder hoofdstuk 6 Gunningcriteria op pagina 7 het volgende bepaald:

Advies In de inschrijvingsleidraad is onder hoofdstuk 6 Gunningcriteria op pagina 7 het volgende bepaald: Advies 155 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een meervoudig onderhandse procedure gehouden conform hoofdstuk 7 van de ARW 2012 voor het baggeren van watergangen in de gemeente van beklaagde. 1.2. In de inschrijvingsleidraad

Nadere informatie

Rechtsbescherming bij aanbesteding

Rechtsbescherming bij aanbesteding ACADEMIE VOOR DE RECHTSPRAKTIJK WEBINAR ACTUALITEITEN Rechtsbescherming bij aanbesteding Waardenburg, 10 september 2015 Prof. Mr Jan M. Hebly RECHTSBESCHERMING BIJ AANBESTEDING o Breed onderwerp o Van

Nadere informatie

Adviescentrum Aanbestedingen GWG Philip van Nieuwenhuizen MKB Infra Joost Haest Severijn Hulshof advocaten Mark Hofstede CROW

Adviescentrum Aanbestedingen GWG Philip van Nieuwenhuizen MKB Infra Joost Haest Severijn Hulshof advocaten Mark Hofstede CROW Adviescentrum Aanbestedingen GWG Philip van Nieuwenhuizen MKB Infra Joost Haest Severijn Hulshof advocaten Mark Hofstede CROW donderdag 17 januari 2019 12:00 13:00 uur Aanbestedingswet Gids Proportionaliteit

Nadere informatie

Aanbesteden: een hele zaak! Aanbestedingsrechtspraak in Nederland november 2010

Aanbesteden: een hele zaak! Aanbestedingsrechtspraak in Nederland november 2010 Aanbesteden: een hele zaak! Aanbestedingsrechtspraak in Nederland 2004-2009 30 november 2010 Aanbesteden: een hele zaak! Ministerie van Economische Zaken Aanbestedingsrechtspraak in Nederland 1 september

Nadere informatie

FORUMDISCUSSIE - NVBU. Publiek en Privaat Aanbesteden. Twee werelden? FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014

FORUMDISCUSSIE - NVBU. Publiek en Privaat Aanbesteden. Twee werelden? FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014 FORUMDISCUSSIE - NVBU Publiek en Privaat Aanbesteden Twee werelden? 1 FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014 FORUMDISCUSSIE - NVBU Publiek en Privaat aanbesteden Twee werelden? Contractsvrijheid Uitgangspunt

Nadere informatie

EUROPESE SUBSIDIE EN AANBESTEDEN. Diederik Heij

EUROPESE SUBSIDIE EN AANBESTEDEN. Diederik Heij EUROPESE SUBSIDIE EN AANBESTEDEN Diederik Heij INHOUD PRESENTATIE 1. Wat is PIANOo? 2. Wat is aanbesteden? 3. Waar moet u als subsidieaanvrager op letten bij het aanbesteden? PIANOo (opgericht n.a.v. bouwfraude)

Nadere informatie

Juridische update aanbestedingsrecht

Juridische update aanbestedingsrecht Juridische update aanbestedingsrecht Suzanne Brackmann www.factomagazine.nl/opleidingen Onderwerpen Clusterverbod Toeschrijven naar leverancier / dienstverlener Emvi-criterium verkapt laagste-prijscriterium

Nadere informatie

JAAN 2013/169 27-08-2013, 200.124.231, ECLI:NL:GHARL:2013:6549

JAAN 2013/169 27-08-2013, 200.124.231, ECLI:NL:GHARL:2013:6549 JAAN 2013/169 Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (locatie Arnhem), 27-08-2013, 200.124.231, ECLI:NL:GHARL:2013:6549 Hoger beroep kort geding, Appellant wel belang bij hoger beroep, maar geen belang bij vorderingen

Nadere informatie

Nieuwe Aanbestedingswet

Nieuwe Aanbestedingswet Nieuwe Aanbestedingswet mr. Joost van de Wetering KienhuisHoving advocaat aanbestedingsrecht 20 juni 2013- s Hertogenbosch Agenda 1. Algemeen 2. Uitgangspunten 3. Welke aanbestedingsprocedure? 4. Wijzigingen

Nadere informatie

Aanbesteding en inkoop van zorg

Aanbesteding en inkoop van zorg Aanbesteding en inkoop van zorg Richard-Jan Roks 8 september 2015 Inhoudsopgave Wat is aanbestedingsrecht en bronnen Private aanbesteding versus overheidsaanbesteding Aanbesteding en zorgverzekeraars Gezamenlijke

Nadere informatie

advocaten & notarissen Dirkzwager advocaten & notarissen

advocaten & notarissen Dirkzwager advocaten & notarissen advocaten & notarissen Open Coffee Bouw Hoe win ik een aanbesteding 24 april 2014 Tony van Wijk Aanbestedingswet Wanneer aanbesteden? > 5,186 mln Europees voor werken > 207.000 Europees voor leveringen/

Nadere informatie

Marktdag Aanbesteden 29 mei 2017 Tineke van Houten

Marktdag Aanbesteden 29 mei 2017 Tineke van Houten Marktdag Aanbesteden 29 mei 2017 Tineke van Houten Vraag: Wie doet weleens mee aan aanbestedingen? Vraag: Wie organiseert weleens een aanbestedingsprocedure? Vraag: Wie had vóór de uitnodiging voor deze

Nadere informatie

«JAAN» Het clusterverbod

«JAAN» Het clusterverbod Het clusterverbod Inleiding Vóór de inwerkingtreding van de Aanbestedingswet 2012 werd wel aangenomen dat een aanbestedende dienst volledige vrijheid had bij het formuleren van zijn opdracht, zolang er

Nadere informatie

Advies 105. 1.2 In paragraaf 2.4 van de Offerteaanvraag staat de volgende planning:

Advies 105. 1.2 In paragraaf 2.4 van de Offerteaanvraag staat de volgende planning: Advies 105 1. Feiten 1.1 Beklaagde, een stichting die het bevoegd gezag vormt van een aantal scholen voor basisonderwijs, heeft op 27 maart 2014 een Europese openbare aanbesteding aangekondigd op TenderNed.

Nadere informatie

Advies In par lid 7 van het bestek, gewijzigd in de Nota van Inlichtingen van 21 november 2013, is bepaald:

Advies In par lid 7 van het bestek, gewijzigd in de Nota van Inlichtingen van 21 november 2013, is bepaald: Advies 63 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een meervoudig onderhandse aanbesteding gehouden ten behoeve van een opdracht voor het reinigen van wegen, straten en pleinen. In par. 0.04 lid 9 van het bestek

Nadere informatie

1.2. In de Aanbestedingsleidraad van 21 november 2017 is, onder meer, het volgende bepaald:

1.2. In de Aanbestedingsleidraad van 21 november 2017 is, onder meer, het volgende bepaald: Advies 460 1. Feiten 1.1. Beklaagde is op 21 november 2017 een meervoudig onderhandse procedure gestart voor een overheidsopdracht voor diensten voor ecologisch vooronderzoek voor een aantal locaties van

Nadere informatie

Aanbestedingswet 2012

Aanbestedingswet 2012 Aanbestedingswet 2012 Het grote Aanbestedingswetcongres donderdag 14 maart 2013 Prof. mr. G.W.A. van de Meent Loyens & Loeff Amsterdam Programma Doel presentatie Aanstippen enkele in het oog springende

Nadere informatie

Eventuele voettekst 1

Eventuele voettekst 1 Eventuele voettekst 1 gezien vanuit de aanbestedende dienst Charles Petit Christianne Prasing-Remmé NVvA 141120a CP+CP 141119e Charles.Petit@rws.nl Christianne.Prasing@rws.nl De menselijke maat... Reacties

Nadere informatie

Advies 527 Samenvatting

Advies 527 Samenvatting Advies 527 Samenvatting De klacht ziet op Europese openbare procedure voor een overheidsopdracht voor de levering van vrachtwagens. In de aanbestedingsstukken is bepaald dat een inschrijving ongeldig is

Nadere informatie

Advies 125. 1. Feiten

Advies 125. 1. Feiten Advies 125 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een Europese openbare procedure uitgevoerd ten behoeve van het sluiten van een raamovereenkomst met één opdrachtnemer met betrekking tot onderhoud en aanleg van

Nadere informatie

Advies In de Selectieleidraad van 10 oktober 2014 is op pagina 14 en volgende bepaald:

Advies In de Selectieleidraad van 10 oktober 2014 is op pagina 14 en volgende bepaald: Advies 184 1. Feiten 1.1. Beklaagde houdt een Europese niet-openbare aanbestedingsprocedure voor de selectie van de architect en constructeur voor een ten behoeve van de beklaagde te realiseren aanbouw

Nadere informatie

De laatste ontwikkelingen in het aanbestedingsrecht 17 november 2015 Landelijke bijeenkomst collectief vervoer CROW-KpVV

De laatste ontwikkelingen in het aanbestedingsrecht 17 november 2015 Landelijke bijeenkomst collectief vervoer CROW-KpVV De laatste ontwikkelingen in het aanbestedingsrecht 17 november 2015 Landelijke bijeenkomst collectief vervoer CROW-KpVV Joost van de Wetering Inhoud 1. Voorstellen 2. Clusteren, geïntegreerd doelgroepenvervoer

Nadere informatie

JAAN2015/6 Hoger beroep in kort geding, Nationale aanbesteding, Ingrijpen in l...

JAAN2015/6 Hoger beroep in kort geding, Nationale aanbesteding, Ingrijpen in l... JAAN2015/6 Hoger beroep in kort geding, Nationale aanbesteding, Ingrijpen in l... JAAN 2015 / 6 Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden zp Arnhem, 18-11-2014, 200.142.882, ECLI:NL:GHARL:2014:8893 Hoger beroep in

Nadere informatie

Advies De geraamde waarde van de opdracht bedraagt volgens klager

Advies De geraamde waarde van de opdracht bedraagt volgens klager Advies 89 1. Feiten 1.1 De gemeente X. heeft op 2 maart 2014 een aanvraag met referentienummer [nummer] aangekondigd via een marktplaats welke beheerd wordt door beklaagde. De opdracht bestond uit het

Nadere informatie

Ontwikkelingen aanbestedingsrecht Garanties. 1e Nederlandse Rioolrenovatie Praktijkdag

Ontwikkelingen aanbestedingsrecht Garanties. 1e Nederlandse Rioolrenovatie Praktijkdag EBP Ontwikkelingen aanbestedingsrecht Garanties 1e Nederlandse Rioolrenovatie Praktijkdag BOSCH ADVIES B.V mr. Petra Schellekens Bosch Advies BV BOSCH ADVIES B.V. Onderwerpen Ontwikkelingen Aanbestedingsrecht

Nadere informatie

Themabijeenkomst Cumela mr. L. Knoups. 14 februari 2013

Themabijeenkomst Cumela mr. L. Knoups. 14 februari 2013 Themabijeenkomst Cumela mr. L. Knoups 14 februari 2013 Programma - Do s & dont s van de inschrijving - Actualiteiten aanbestedingsrecht 2 Do s & Dont s van de inschrijving 3 Aankondiging Onduidelijkheden

Nadere informatie

Huidige situatie Aanbestedingswet

Huidige situatie Aanbestedingswet Huidige situatie Aanbestedingswet Belangrijkste verschillen Zoetermeer 8 november 2012 Gert-Wim van de Meent Loyens & Loeff Amsterdam 1 Huidig juridisch kader EU-richtlijnen: - Richtlijn Overheden (Richtlijn

Nadere informatie

Aanbesteding(splicht) en (regisserend) opdrachtgeverschap

Aanbesteding(splicht) en (regisserend) opdrachtgeverschap 1 Aanbesteding(splicht) en (regisserend) opdrachtgeverschap 9 oktober 2018 VBTM Advocaten Marijn Huijbers 06 48 54 46 51 / m.huijbers@vbtm.nl Programma 2 Aanbestedingsplicht woningcorporaties: kader en

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2016:16893

ECLI:NL:RBDHA:2016:16893 ECLI:NL:RBDHA:2016:16893 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 25-10-2016 Datum publicatie 09-03-2017 Zaaknummer C/09/516790 / KG ZA 16-999 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Aanbestedingsrecht

Nadere informatie

JAAN 2015/905 n.v.t., ,

JAAN 2015/905 n.v.t., , JAAN 2015/905 n.v.t., 12-10-2015, JAAN 2015/905»Samenvatting Dit is het redactionele artikel gepubliceerd in «JAAN» Aflevering 6 - oktober 2015 - jaargang 12 Veel aanbestedingsgeschillen worden door de

Nadere informatie

EJEA ECLI:NL:RBOBR:2017:976 Rechtbank Oost-Brabant Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer C/01/ / KG ZA 17-16

EJEA ECLI:NL:RBOBR:2017:976 Rechtbank Oost-Brabant Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer C/01/ / KG ZA 17-16 EJEA 17035 ECLI:NL:RBOBR:2017:976 Rechtbank OostBrabant Datum uitspraak 24022017 Datum publicatie 03032017 Zaaknummer C/01/316598 / KG ZA 1716 Rechtsgebieden Civiel recht Bijzondere kenmerken Kort geding

Nadere informatie

EJEA ECLI:NL:RBAMS:2017:1109 Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer C/13/ / KG ZA

EJEA ECLI:NL:RBAMS:2017:1109 Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer C/13/ / KG ZA EJEA 17-034 ECLI:NL:RBAMS:2017:1109 Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 21-02-2017 Datum publicatie 02-03-2017 Zaaknummer C/13/621166 / KG ZA 16-1540 Rechtsgebieden Aanbestedingsrecht Bijzondere kenmerken

Nadere informatie

Advies 66. 1.3 Als een van de geschiktheidseisen heeft beklaagde in het document onder meer als eis gesteld:

Advies 66. 1.3 Als een van de geschiktheidseisen heeft beklaagde in het document onder meer als eis gesteld: Advies 66 1. Feiten 1.1 Beklaagde heeft een Europese openbare aanbestedingsprocedure uitgeschreven voor raamovereenkomsten met maximaal zeven leveranciers voor de inzet van tijdelijk personeel, ondersteunend

Nadere informatie

Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen?

Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen? Een half jaar Aanbestedingswet: eerste ervaringen of aanvaringen? (vertrouwelijk) Martine Vidal advocaat Aanbestedingsrecht 28 oktober 2013 Wie heeft al gewerkt met de Aanbestedingswet? Welke ervaringen

Nadere informatie

Actualiteiten Aanbestedingsrecht

Actualiteiten Aanbestedingsrecht Actualiteiten Aanbestedingsrecht 7 december 2017 Arjan van de Watering / Job Velthuizen Onderwerpen Gunningsbeslissing Intrekken aanbesteding RAW-bestekken Herstel van inschrijvingen Kan-bepalingen Best

Nadere informatie

Gunningscriteria en geschiktheidseisen. Daan Boot 19 maart 2015

Gunningscriteria en geschiktheidseisen. Daan Boot 19 maart 2015 Gunningscriteria en geschiktheidseisen Daan Boot 19 maart 2015 Aanbestedingsrecht: kader Uitsluitingsgronden Selectiecriteria Geschiktheidseisen Geschiktheidseisen - praktijk Gunningscriteria Gunningscriteria

Nadere informatie

De Commissie van Aanbestedingsexperts: draagt zij bij aan de rechtsontwikkeling of doen haar adviezen afbreuk

De Commissie van Aanbestedingsexperts: draagt zij bij aan de rechtsontwikkeling of doen haar adviezen afbreuk TAAN 2014/4 Art. - De Commissie van Aanbestedingsexperts: draagt zij bij aan de rechtsontwikkeling of doen haar adviezen afbreuk aan de rechtseenheid? Publicatie Jaargang 11 Publicatiedatum 05-08-2014

Nadere informatie

Belemmeringenwet Privaatrecht De actuele praktijk

Belemmeringenwet Privaatrecht De actuele praktijk Belemmeringenwet Privaatrecht De actuele praktijk mr. drs. A. Divis-Stein (advocaat CD RWS) Seminar VVOR 23 januari 2014 Indeling presentatie Rechtsbescherming, toetsing rechter Wettelijke toetsingscriteria

Nadere informatie

Bijgaand het 2e kwartaalbericht over 2012 met een selectie van mogelijk voor u interessante actuele informatie over bouw- en aanbestedingsrecht:

Bijgaand het 2e kwartaalbericht over 2012 met een selectie van mogelijk voor u interessante actuele informatie over bouw- en aanbestedingsrecht: Geachte dame, heer, Bijgaand het 2e kwartaalbericht over 2012 met een selectie van mogelijk voor u interessante actuele informatie over bouw- en aanbestedingsrecht: Aanbestedingsrecht: materiaal voor defensie

Nadere informatie

Partijen zullen hierna ook worden aangeduid als Xafax en de Universiteit.

Partijen zullen hierna ook worden aangeduid als Xafax en de Universiteit. EJEA 16-165 ECLI:NL:HR:2016:2638 Hoge Raad Datum uitspraak18-11-2016 Datum publicatie18-11-2016 Zaaknummer16/02838 Formele relatiesin cassatie op : ECLI:NL:GHARL:2015:122 RechtsgebiedenCiviel recht Bijzondere

Nadere informatie

Aanbestedingswet en Gids Proportionaliteit

Aanbestedingswet en Gids Proportionaliteit Aanbestedingswet en Gids Prof. Mr J.M. Hebly Waardenburg, 12 april 2013 1 VOORGESCHIEDENIS Eigen nationaal wettelijk kader ontbreekt Europees kader (2004) Nationaal kader (2005) Rapport Parlementaire Enquête

Nadere informatie

Seminar wijzigingen Aanbestedingswet 2012

Seminar wijzigingen Aanbestedingswet 2012 1 Seminar wijzigingen Aanbestedingswet 2012 Anouk Metselaar & Jeannette Vaandrager Den Haag 24 maart 2 Wijzigingen Aanbestedingswet 2012 De aanbestedingsrichtlijnen zijn in 2014 herzien: 2014/EU/23: gunning

Nadere informatie

BIJLAGE 17. Memorandum inkoopprocedures. Per email: h.uneken@regiogenv.nl Hans Uneken Regio Gooi & Vechtstreek

BIJLAGE 17. Memorandum inkoopprocedures. Per email: h.uneken@regiogenv.nl Hans Uneken Regio Gooi & Vechtstreek BIJLAGE 17 W.M. Ritsema van Eck advocaat Rapenburg 83 2311 GK Leiden T 088 040 2124 F 088 040 2186 M 06 53 294 185 E w.ritsemavaneck@legaltree.nl W www.legaltree.nl Memorandum inkoopprocedures Per email:

Nadere informatie

De Aanbestedingswet. Babette Blaisse-Verkooyen 13 december 2012

De Aanbestedingswet. Babette Blaisse-Verkooyen 13 december 2012 De Aanbestedingswet Babette Blaisse-Verkooyen 13 december 2012 Inhoud 1. Inleiding totstandkomingsgeschiedenis Aanbestedingswet 2. Structuur Aanbestedingswet 3. Veranderingen als gevolg van inwerkingtreding

Nadere informatie

JAAN2015/178 Intrekking gunningsbeslissing wegens een ondeugdelijk uitgevoerde...

JAAN2015/178 Intrekking gunningsbeslissing wegens een ondeugdelijk uitgevoerde... JAAN2015/178 Intrekking gunningsbeslissing wegens een ondeugdelijk uitgevoerde... JAAN 2015/178 Voorzieningenrechter van de rechtbank Breda, 19-11-2014, C/02/286959/KG ZA 14-590, C/02/288961/KG ZA 14-687

Nadere informatie

Seminar Social Return

Seminar Social Return Seminar Social Return www.severijnhulshof.nl 9 oktober 2014 Joost Haest Advocaat / partner Onderwerpen Wettelijk kader Social Return Rechtspraak burgerlijke rechter Adviezen commissie van aanbestedingsexperts

Nadere informatie

Aanbesteden: Hans Bakker Gunnen en benutten!

Aanbesteden: Hans Bakker Gunnen en benutten! Aanbesteden: Hans Bakker Gunnen en benutten! Regiomanager MKB- Nederland/ coördinator regio Hans Bakker, regiomanager MKB- Nederland/regionaal aanbestedingsbeleid coördinator aanbesteden Informeert Ontmoet

Nadere informatie

Aanbestedingswet. Jeroen Zegveld Desirée van Laerhoven Eric Zwitserloot

Aanbestedingswet. Jeroen Zegveld Desirée van Laerhoven Eric Zwitserloot Aanbestedingswet Jeroen Zegveld Desirée van Laerhoven Eric Zwitserloot Agenda Aanleiding Aanbestedingswet 2012 Gids Proportionaliteit ARW 2012 Richtsnoeren Leveringen en Diensten Klachtenregeling Vervolgacties

Nadere informatie

2.2. [eiseres] heeft tegen de vordering tot tussenkomst verweer gevoerd.

2.2. [eiseres] heeft tegen de vordering tot tussenkomst verweer gevoerd. EJEA 17028 ECLI:NL:RBMNE:2017:531 Rechtbank MiddenNederland Datum uitspraak 07022017 Datum publicatie 16022017 Zaaknummer C/16/429901 / KG ZA 16988 Rechtsgebieden Aanbestedingsrecht Bijzondere kenmerken

Nadere informatie

AANBESTEDINGSWET 2012

AANBESTEDINGSWET 2012 VERANDERINGEN AANBESTEDINGSWET 2012 GEMEENTE NIJMEGEN MAART 2013 Bureau Inkoop Inleiding Met de inwerkingtreding van de Aanbestedingswet 2012 worden enkele veranderingen doorgevoerd in de diverse aanbestedingsprocedures.

Nadere informatie

Webinar Jurisprudentie P en F uitspraken Hoge Raad 27 oktober uur. Mr A.A.M. Ruys-van Essen

Webinar Jurisprudentie P en F uitspraken Hoge Raad 27 oktober uur. Mr A.A.M. Ruys-van Essen Webinar Jurisprudentie P en F uitspraken Hoge Raad 27 oktober 2015 12.30-13.30 uur Mr A.A.M. Ruys-van Essen Gerechtshof s-hertogenbosch, 24 september 2015, ECLI:NL:GHSHE:2015:3736 EERDERE SCHENKINGEN GEEN

Nadere informatie

De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert

De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert Lectoraat Inkoopmanagement Inkoop Inkoop overheidsopdrachten worden opengesteld voor mededinging overheidsopdrachten hebben

Nadere informatie

De belangrijkste verschillen

De belangrijkste verschillen De belangrijkste verschillen Nieuwe aanbestedingsregels: achtergrond (parlementaire geschiedenis) 6 juli 2010: wetsvoorstel Aanbestedingswet naar Tweede Kamer 28 maart 2011: Nota naar aanleiding van het

Nadere informatie

Keuzes van aanbesteders vóór of in het kader van een aanbesteding vergen juridische en economische inzichten. Public Procurement Research Centre

Keuzes van aanbesteders vóór of in het kader van een aanbesteding vergen juridische en economische inzichten. Public Procurement Research Centre Keuzes van aanbesteders vóór of in het kader van een aanbesteding vergen juridische en economische inzichten Public Procurement Research Centre Een samenwerkingsverband van de Universiteit Utrecht en de

Nadere informatie

Inkoop en aanbesteden is maatwerk!

Inkoop en aanbesteden is maatwerk! Checklist Dit document bevat een checklist die u helpt om op de juiste wijze invulling te geven aan de inrichting van uw aanbestedingstraject na inwerkingtreding van de Aanbestedingswet. Aan de hand van

Nadere informatie

Interne memo. Aan : Jan ten Hoor Van : Simon Tichelaar Betreft : Aanbesteding Haderaplein Datum : 22 november Inleiding

Interne memo. Aan : Jan ten Hoor Van : Simon Tichelaar Betreft : Aanbesteding Haderaplein Datum : 22 november Inleiding 1 Interne memo Aan : Jan ten Hoor Van : Simon Tichelaar Betreft : Aanbesteding Haderaplein Datum : 22 november 2012 Inleiding In november 2011 adviseerden wij (Trip Advocaten & Notarissen) over de aanbestedingsrechtelijke

Nadere informatie

Aanbesteden en contracteren in de zorg. Boels Zanders Advocaten Praktijkgroep Zorg. 6 oktober 2015

Aanbesteden en contracteren in de zorg. Boels Zanders Advocaten Praktijkgroep Zorg. 6 oktober 2015 Aanbesteden en contracteren in de zorg Boels Zanders Advocaten Praktijkgroep Zorg 6 oktober 2015 Doel van vandaag Bewustwording Juridisch speelveld Snijvlak: sluiten overeenkomst aanbesteding als middel

Nadere informatie

Aanbestedingswet Ministerie van Economische Zaken Aanbestedingswet en aanvullend beleid 5 december 2012

Aanbestedingswet Ministerie van Economische Zaken Aanbestedingswet en aanvullend beleid 5 december 2012 Aanbestedingswet Opzet presentatie 1. Aanleiding en doel van de wet 2. Hoofdlijnen Aanbestedingswet 3. Motiveringsplicht toegelicht 4. Klachtenregeling en Commissie van Aanbestedingsexperts 5. TenderNed

Nadere informatie

Implementatiewet Aanbestedingsrichtlijnen. 03 december 2015, Arent van Wassenaer

Implementatiewet Aanbestedingsrichtlijnen. 03 december 2015, Arent van Wassenaer Implementatiewet Aanbestedingsrichtlijnen 03 december 2015, Arent van Wassenaer Implementatie (nieuwe) Aanbestedingsrichtlijnen Drie nieuwe richtlijnen (1) Klassieke overheid: Het gunnen van overheidsopdrachten

Nadere informatie

Reflexwerking in de aanbestedingsfase

Reflexwerking in de aanbestedingsfase WEZENLIJKE WIJZIGING Reflexwerking in de aanbestedingsfase 21 november 2018 Daan Versteeg versteeg@rozemond.nl nl.linkedin.com/in/daan-versteeg-9381b43 Ontwikkeling in jurisprudentie Lang uiteenlopende

Nadere informatie

Do s en Don ts in het aanbestedingsrecht

Do s en Don ts in het aanbestedingsrecht Do s en Don ts in het aanbestedingsrecht Naar aanleiding van recente uitspraken van rechtbanken in Nederland staan hieronder enkele Do s en Don ts uit de aanbestedingspraktijk. Daarbij moet altijd in het

Nadere informatie

RechtsgebiedenCiviel recht Bijzondere kenmerkenkort geding Inhoudsindicatie

RechtsgebiedenCiviel recht Bijzondere kenmerkenkort geding Inhoudsindicatie EJEA 16041 ECLI:NL:RBZWB:2016:1623 Rechtbank ZeelandWestBrabant Datum uitspraak21032016 Datum publicatie24032016 ZaaknummerC/02/311776 / KG ZA 16108 RechtsgebiedenCiviel recht Bijzondere kenmerkenkort

Nadere informatie

Gepubliceerde aanbestedings-uitspraken februari 2017

Gepubliceerde aanbestedings-uitspraken februari 2017 Gepubliceerde aanbestedings-uitspraken februari 2017 Intrekking aanbesteding Vzr. Rb Midden-Nederland 11 januari 2017, ECLI:NL:RBMNE:2017:280 [eiseres]/gemeente Utrecht BVP-aanbesteding (preventief) onderhoud

Nadere informatie

Vragenlijsten enquête rechtsbescherming 1. Route expert

Vragenlijsten enquête rechtsbescherming 1. Route expert Vragenlijsten enquête rechtsbescherming 1. Route expert 1.1. Kenmerken expert 1. Kunt u aangeven wat uw functie en/of expertise is? (open antwoord) 1.2. Ervaring expert Toelichting Rechtsbescherming in

Nadere informatie

Offerteaanvraag Doelgroepenvervoer 2012 ten behoeve van gemeente Heerenveen. Nota van inlichtingen 5 van 17 april 2012

Offerteaanvraag Doelgroepenvervoer 2012 ten behoeve van gemeente Heerenveen. Nota van inlichtingen 5 van 17 april 2012 Offerteaanvraag Doelgroepenvervoer 2012 ten behoeve van gemeente Heerenveen Nota van inlichtingen 5 van 17 april 2012 Vraag 1: U schrijft dat ter voorkoming van manipulatief inschrijven de berekeningsmethodiek

Nadere informatie

Aanbesteden door de lokale overheid (gemeente).

Aanbesteden door de lokale overheid (gemeente). Aanbesteden door de lokale overheid (gemeente). presentatie 30 mei 2016 regionale marktdag Stedendriehoek Jan Teunis Hartgers inkoopadviseur, team inkoop gemeente Apeldoorn Inkoopplatform Stedendriehoek

Nadere informatie

Nieuwsbrief PVU augustus 2017

Nieuwsbrief PVU augustus 2017 Beste relatie, Nieuwsbrief PVU augustus 2017 Ook de afgelopen maanden zijn er weer uitspraken door onze rechtbanken gepubliceerd, die wij graag onder uw aandacht brengen. Wij zullen de uitspraken voortaan

Nadere informatie

Actualiteiten over het retentierecht van de aannemer

Actualiteiten over het retentierecht van de aannemer Actualiteiten over het retentierecht van de aannemer 11 februari 2016 Mr. L.A. (Leonie) Dutmer Overzicht retentierecht van de aannemer Elementen retentierecht Feitelijke macht en kenbaarheid Retentierecht

Nadere informatie

Wijzigingen nieuwe Aanbestedingswet De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe Aanbestedingswet zijn als volgt:

Wijzigingen nieuwe Aanbestedingswet De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe Aanbestedingswet zijn als volgt: facilitair bedrijf directie Aan College van Bestuur Van Directie Facilitair Bedrijf Datum Memonummer 22 mei 2013 Onderwerp Nationale aanbestedingswet Inleiding Op 1 april 2013 is er in Nederland een nieuwe

Nadere informatie

Aanbestedingsgeschil; niet in strijd met het clusterverbod van artikel 1.5 Aw gehandeld.

Aanbestedingsgeschil; niet in strijd met het clusterverbod van artikel 1.5 Aw gehandeld. EJEA 16-054 ECLI:NL:RBAMS:2016:2737 Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak04-05-2016 Datum publicatie10-05-2016 ZaaknummerKG ZA 16-318 RechtsgebiedenCiviel recht Bijzondere kenmerkeneerste aanleg - enkelvoudig

Nadere informatie

1.4. In paragraaf 4 ( Uw inschrijving (offerte) ) van de Offerteaanvraag is het volgende bepaald:

1.4. In paragraaf 4 ( Uw inschrijving (offerte) ) van de Offerteaanvraag is het volgende bepaald: Advies 206 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een meervoudig onderhandse aanbesteding gehouden voor een overheidsopdracht met betrekking tot het verlenen van adviesdiensten. De opdracht ziet op het bieden

Nadere informatie

Gepubliceerde aanbestedings-uitspraken april 2015

Gepubliceerde aanbestedings-uitspraken april 2015 Gepubliceerde aanbestedings-uitspraken april 2015 Geschiktheidseisen, referenties Vzr. Rb Den Haag 1 april 2015, ECLI:NL:GHDHA:2015:3660 [Aannemingsbedrijf A en B]/Staat Vzr. Rb Den Haag 1 april 2015,

Nadere informatie

Werken met het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA)

Werken met het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) Werken met het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) Marianne ten Feld-Sprik & Arnold Gelderman 2 april 2019 Achtergrond UEA (i) Terug in de tijd: vroeger een grote administratieve last door (i)

Nadere informatie

Advies 210. De uiterste termijn voor het indienen van de inschrijving is :00.

Advies 210. De uiterste termijn voor het indienen van de inschrijving is :00. Advies 210 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een meervoudig onderhandse aanbesteding gehouden. Op deze aanbestedingsprocedure is het ARW 2005 van toepassing verklaard. 1.2. Klager heeft op 16 januari 2015

Nadere informatie

EJEA ECLI:NL:RBMNE:2016:3152 Rechtbank Midden-Nederland Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer414169/KG ZA

EJEA ECLI:NL:RBMNE:2016:3152 Rechtbank Midden-Nederland Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer414169/KG ZA EJEA 16101 ECLI:NL:RBMNE:2016:3152 Rechtbank MiddenNederland Datum uitspraak17062016 Datum publicatie04072016 Zaaknummer414169/KG ZA 16314 Rechtsgebieden Civiel recht Bijzondere kenmerken Kort geding Inhoudsindicatie

Nadere informatie

AKD Gemeentedag 2014 Prof. mr. G.A. van der Veen Rotterdam 20 maart 2014

AKD Gemeentedag 2014 Prof. mr. G.A. van der Veen Rotterdam 20 maart 2014 AKD Gemeentedag 2014 15 maanden Wet aanpassing bestuursprocesrecht Prof. mr. G.A. van der Veen Advocaat bestuursrecht/omgevingsrecht AKD Advocaten en notarissen Rotterdam Bijzonder hoogleraar milieurecht

Nadere informatie

Actualiteiten rechtspraak 2014/5

Actualiteiten rechtspraak 2014/5 Lunchbijeenkomst Actualiteiten rechtspraak 2014/5 Edwin Schop 18 maart 2015, Amsterdam 1 Onderwerpen - Wijziging pensioenovereenkomst - Positie partner in het pensioenrecht - Verplichte deelname en vrijstelling

Nadere informatie

ACTUALITEITEN AANBESTEDINGSRECHT

ACTUALITEITEN AANBESTEDINGSRECHT ACTUALITEITEN AANBESTEDINGSRECHT 9 november 2015 Suzanne Brackmann Brackmann Aanbestedingsspecialist t: 010-3032949 m: 06-43040800 Onderwerpen Vooruitblik Aanbestedingswet 2016 - Wijzigingen procedures

Nadere informatie

Aanbestedingswet. gemeente Reimerswaal. Wat betekent dit voor de. Themaraad 18 juni 2013

Aanbestedingswet. gemeente Reimerswaal. Wat betekent dit voor de. Themaraad 18 juni 2013 Aanbestedingswet Wat betekent dit voor de gemeente Reimerswaal Themaraad 18 juni 2013 Agenda Welkom Aanbestedingswet Inkoop & Aanbestedingsbeleid 2013 2017 Stichting Inkoopbureau West-Brabant Vragen Afsluiting

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2017:4897

ECLI:NL:RBDHA:2017:4897 ECLI:NL:RBDHA:2017:4897 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 14-02-2017 Datum publicatie 12-05-2017 Zaaknummer C/09/524107 / KG ZA 16-1570 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Aanbestedingsrecht

Nadere informatie

Denk mee met het VNG Inkoop- en aanbestedingsbeleid!

Denk mee met het VNG Inkoop- en aanbestedingsbeleid! Denk mee met het VNG Inkoop- en aanbestedingsbeleid! Doel van de sessie Presenteren nieuwe conceptteksten Vergelijken oude teksten en nieuwe conceptteksten Discussiëren over nieuwe conceptteksten! De nieuwe

Nadere informatie

Concurrentiebeding - werkgevers

Concurrentiebeding - werkgevers Concurrentiebeding - werkgevers Waarom een concurrentiebeding opnemen? Met een concurrentiebeding wordt een werknemer beperkt in zijn bevoegdheid om na het einde van de arbeidsovereenkomst op zekere wijze

Nadere informatie

FCO / FP&C Afdeling Inkoopmanagement. Nota van Inlichtingen Afdrukapparaten

FCO / FP&C Afdeling Inkoopmanagement. Nota van Inlichtingen Afdrukapparaten FCO / FP&C Afdeling Inkoopmanagement Nota van Inlichtingen Afdrukapparaten Opdrachtgever Vrije Universiteit Facilitaire Campus Organisatie Kenmerk FCO 0050 Versie v1.0 Datum 23 mei 2012 Status Definitief

Nadere informatie

Nieuwsbrief Zorg. 10 december 2015. De verhouding tussen de zorgverzekeraar en de zorgaanbieders bij inkoopprocedures

Nieuwsbrief Zorg. 10 december 2015. De verhouding tussen de zorgverzekeraar en de zorgaanbieders bij inkoopprocedures Nieuwsbrief Zorg 10 december 2015 De verhouding tussen de zorgverzekeraar en de zorgaanbieders bij inkoopprocedures Inleiding Het Gerechtshof van Den Bosch heeft in het arrest van 12 mei 2015 bij wijze

Nadere informatie

Actualiteiten Rechtspraak Pieter Stuijt en Hélène Stergiou

Actualiteiten Rechtspraak Pieter Stuijt en Hélène Stergiou Actualiteiten Rechtspraak 2012-2013 Pieter Stuijt en Hélène Stergiou Onderwerpen 1. KPN-arrest: Wira & ongeldigheden 2. Forposta-zaak: Ernstige fout bij beroepsuitoefening 3. Hergebruik model K 4. SAG-zaak:

Nadere informatie

Franchise. Jurisprudentie Myrthe S.J. Steenhuis

Franchise. Jurisprudentie Myrthe S.J. Steenhuis Franchise Jurisprudentie 2015 Myrthe S.J. Steenhuis Statistieken 2013 / 2014 / 2015 PAGE 2 Statistieken 2013 / 2014 / 2015 PAGE 3 Statistieken Aangespannen door: PAGE 4 Statistieken Grotendeels in het

Nadere informatie

Advocaten en notarissen

Advocaten en notarissen Advocaten en notarissen Ontwikkelingen in aanbestedingsland Frank Cornelissen 04.04.2017 Programma Prijzen Intrekken en heraanbesteden Beroep op derden (onderaannemers) Verplichtingen onder de drempel

Nadere informatie

Selectieleidraad Europese niet-openbare aanbesteding. Inkoop, vormgeving en plaatsing van gemeentelijke advertenties voor de gemeente Hoorn

Selectieleidraad Europese niet-openbare aanbesteding. Inkoop, vormgeving en plaatsing van gemeentelijke advertenties voor de gemeente Hoorn Selectieleidraad Europese niet-openbare aanbesteding Inkoop, vormgeving en plaatsing van gemeentelijke advertenties 2014-2017 voor de gemeente Hoorn Zaaknummer: 1003580 Datum publicatie: 22 juli 2013 Afdeling:

Nadere informatie

Bij het bespreken van de wijzigingen hebben wij de belangrijkste aandachtspunten belicht.

Bij het bespreken van de wijzigingen hebben wij de belangrijkste aandachtspunten belicht. nieuwe aanbestedingswet per 1 april 2013 in werking geachte lezer, Deze nieuwsbrief betreft uitsluitend de nieuwe aanbestedingswet die 1 april 2013 in werking is getreden. Hierna wordt ingegaan op de doelstellingen

Nadere informatie