QUADRIFOLIA. , Koninklijke Nederlandse. N a_tu u_fh is_t_o_fl_.s_c_h_e v_e_f_e_n_i_g_in_

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "QUADRIFOLIA. , Koninklijke Nederlandse. N a_tu u_fh is_t_o_fl_.s_c_h_e v_e_f_e_n_i_g_in_"

Transcriptie

1 QUADRIFOLIA kwartaalblad ~.i.:, Koninklijke Nederlandse g 4.1 N a_tu u_fh is_t_o_fl_.s_c_h_e v_e_f_e_n_i_g_in_ ~ afdeling Deventer _ 11e Jaargang, nr. I. Winter Mededelingen van het bestuur Van de voorzitter Natuurbeleving wordt voor een groot deel bepaald door de weersomstandigheden. Wat de winterperiode van het eerste kwartaal van 1997 ons op dat gebied zal brengen moeten we afwachten. Ook al bloeien er buiten nog geen planten, toch is het de moeite waard om er zoveel mogelijk op uit te gaan. De wintervogels zijn goed te bekijken in de bladerloze bomen (denk aan de Pestvogels van de afgelopen winter). In de winter zijn de mossen op hun mooist en de natuurfotografen kunnen hun hart ophalen bij het licht dat in geen enkel jaargetijde zo mooi is alsjuist in de winter. Kortom, er is buiten ook in deze maanden veel te beleven. En misschien is het bij de gewestelijke r-, vogelexcursie op 16 februari in Zuidwest Friesland wel glashelder weer! Verder hopen we u bij onze lezingen in De Pompe te ontmoeten, te beginnen natuurlijk op 2 januari Het bestuur wenst u alvast prettige feestdagen en een voorspoedig nieuwjaar. Contributie 1997 Aan het begin van het nieuwe jaar houden wij de hand weer op voor de jaarlijkse contributie. Daarom is er een acceptgirokaart voor het jaar 1997 bij deze convo gevoegd. De contributie bedraagt, evenals vorig jaar, voor leden f 38 en voor huisgenootleden f 13,50. De vrijwillige bijdrage voor Natuur en Milieu Overijssel is slechts f 2,50. De overkoepelende organisatie, waar wij als KNNV afdeling ook bij zijn aangesloten, doet zeer veel goed werk voor natuur en milieu in Overijssel. Uw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Wilt u uw contributie zo spoedig mogelijk voldoen? Vooraanmelding excursies Voor alle excursies is vooraanmelding noodzakelijk. Dit kan geschieden bij Margreet Tegeler, tel , of bij Herman ten Grotenhuis, tel Bericht van de ledenadministratie Adreswijzigingen e.d. aan de afdelingsledenadministratie doorgeven: Mieke Geerlink-van der Gang, Klembergerweg 15,7214 BK Epse, tel Lezingenzaal De lezingen vinden plaats in dorpshuis "De Pompe", Kerkstraat 25 te Wilp. De mogelijkheid bestaat om gehaald en thuisgebracht te worden, wanneer u niet over eigen vervoer beschikt. U kunt tot uiterlijk de dinsdagavond voorafgaand aan de donderdag waarop de lezing gehouden wordt contact opnemen met degenen die ook de opgave voor de excursies regelen.

2 2 Waar blijven de berichten over uw waarnemingen? In Quadrifolia nr. 3 van 1996 deden wij een oproep aan onze leden om tot een uitwisseling van informatie en gegevens over waarnemingen en dergelijke te komen. We gaven u een lijst van "specialisten" op allerlei gebied, waar u met uw vragen en uw waarnemingen terecht kunt. Tot nog toe was het resultaat nogal mager, om niet te zeggen vrijwel nihil. Wij vinden dat jammer, want er zouden juist zoveel leuke zaken op natuurgebied bekend kunnen worden die anders tot een heel klein groepje beperkt blijven. Daarom nogmaals: als u iets interessants heeft gezien of als u een vraag hebt over het een of ander op natuurgebied, even een telefoontje of een briefje en we zorgen dat er aandacht aan wordt besteed. En wat denkt u van een rubriekje als: "Waarnemingen van onze leden"? Doen dus! Kamperen in het voorjaar We gaan kamperen, niet zo ver weg als vorig seizoen in Olloy, maar dichter bij huis, in Noord-Drenthe. Als data hebben we gekozen voor 7 t/m 11 mei In verband met de drukke tijd (Hemelvaart!) moeten we lang van te voren bespreken; we vragen u dus om u vóór 13 januari 1997 bij Jan Ossebaard op te geven voor deelname. We proberen een locatie te vinden met stacaravans voor hen die geen tent of caravan hebben en toch graag mee willen. Of dat lukt weten we niet, maar we doen ons best. Noord-Drenthe is een mooi uitgangspunt voor excursies naar de Drentse bossen en heidevelden, maar ook naar de vogelrijke gebieden van het Lauwersmeer en Schiermonnikoog. Laten we hopen Op' goed weer om flinke excursies te maken. KNNV-programma winter 1997 (januari-maart) Donderdag 2 januari 1997 Nieuwjaarsbijeenkomst Op deze eerste avond in het nieuwe jaar dat we elkaar in De Pompe ontmoeten, hebben we natuurlijk tijd gereserveerd om elkaar een voorspoedig nieuwjaar te wensen. Na het uitwisselen van de wensen en het nuttigen van een (gratis) kop koffie of thee zal Jan Oosterman ons deelgenoot maken van zijn activiteiten op het gebied van het roofvogelonderzoek in het Oostermaet.

3 3 Donderdag 23 januari 1997 Vogelonderzoek Nederland (SOVON) De vogelaars onder ons hoeven we niet uit te leggen wie of wat Vogelonderzoek Nederland (SOVON) is. Voor de minder deskundigen leek het ons goed SOVON voor deze avond uit te nodigen om met een praatje en een plaatje werk en doelstelling van deze stichting te verduidelijken. Districtscoördinator Nico Noorhof zal deze avond voor ons verzorgen. Donderdag 13 februari 1997 Aardkundige waarden Onder deze noemer kunnen veel "aardse" zaken en verschijnselen worden samengevat. In de dialezing met deze titel worden geologische, morfologische en bodemkundige aspecten van het landschap behandeld. Ook de geschiedenis van de geologie zal aan de orde komen. De heer Gongrijp, die zich ook beroepsmatig met deze onderwerpen bezighoudt, zal ons vanavond over dit boeiende onderwerp vertellen. Aanvang: uur in het dorpshuis "De Pompe" te Wilp. Zondag 16 februari 1997 Gewestelijke vogel excursie Het gewest organiseert vandaag een excursie naar Zuid-west Friesland. Het land van Gaast en Klif is niet alleen rijk aan vogels, maar het is ook landschappelijk zeer de moeite waard. Vooral de wintergasten onder de vogels zullen in de belangstelling staan. Op diverse bij de echte vogelaars allang bekende plekken zullen we deze wintergasten bekijken. De excursie duurt een hele dag en zal onder leiding staan van Hans Grotenhuis en Tjalling van der Meer. Bij slecht weer zal de excursie verschoven worden naar zondag 23 februari. Vertrek: 8.30 uur vanaf de Beestenmarkt te Deventer; aankomst op de afgesproken ontmoetingsplaats op de parallelweg bij Lemsterhoek om uur. Opgave uiterlijk 8 februari 1997 bij de natuurhistorisch secretaris (tel ). Donderdag 6 maart 1997 Natuurfotografie het jaar door Dat Jan Ossebaard zelden zonder fototoestel op pad gaat is velen van ons inmiddels bekend. Een impressie van de gebieden die hij het afgelopen jaar heeft bezocht en de verschillende min of meer bijzondere zaken die hij daar vastgelegd heeft zullen het onderwerp van zijn dialezing zijn. Zijn opmerkingsgave en kennis staan borg voor een boeiende avond.

4 4 Zondag 16 maart 1997 Vroege voorjaarswandeling Het begint zo langzamerhand tijd te worden weer eens het veld in te gaan om te kijken naar de zich terugtrekkende winter en de eerste tekenen van het voorjaar. Onder leiding van Han Brink, die de voor ons interessante plekjes altijd weer weet te vinden, gaan we op onderzoek uit. Deze keer wat dichter bij huis, in de buurt van Diepenveen. De duur van de wandeling zal ruim een halve dag zijn en is mede afhankelijk zijn van het weer. Vertrek: 9.30 uur vanaf de Beestenmarkt te Deventer. Donderdag 27 maart 1997 "Doe-avond" De laatste "indoor avond" van het seizoen willen we dit jaar op een aparte manier afsluiten. Voor deze avond staat de grote zaal van "De Pompe" ter beschikking. Er is voor iedereen iets bijzonders te zien. Zowel de vogelaars als de floristen onder ons komen aan hun trekken. Er zijn verschillende stands, waar we er een paar van noemen: onder andere paddestoelen, fossielen, vogels. Op vele vragen wordt antwoord gegeven, bijvoorbeeld: "Hoe leg ik een herbarium aan?" Een fotowedstrijd zal deel uitmaken van de avond. Het moeten uiteraard natuurfoto's zijn (formaat IOxl5 cm). De foto's (maximaal drie stuks per deelnemer) kunt u aan het begin van de avond afgeven. Het spreekt vanzelf, dat de jury niet mag weten van wie de foto's zijn. Geen naam op uw foto dus! U kunt wèl strookjes met uw naam maken, die u na bekendmaking van de prijswinnaars bij uw foto's kunt neerleggen. Babs Heijungs en Jan Ossebaard vormen de jury en vanzelfsprekend zenden zij zelf geen foto's in. Na de pauze verzorgen Babs en Dick Heijungs een aantal klankbeelden. Ook hieraan zullen zowel floristen als vogelaars veel plezier beleven. Deze avond mag u zeker niet missen! Nieuwe leden Wij heten de volgende nieuwe leden van harte welkom: De heer J.H. Branolte (huisgenootlid), Koerselmansweg 6, 7435 PH Okkenbroek. De heer E. Dons, Sanatoriumstraat 27, 7413 RC Deventer. Mevrouw H.G. van den Enk, Laarstraat 81, 7201 CC Zutphen (over van afdeling Noordwesthoek). De heer H. Kleine Koerkamp, Bathmenseweg 18, 7434 PV Lettele. De heer J.G.P. Roode, Van Essenstraat 62, 7203 DM Zutphen (over van afdeling IJssel en Lek).

5 5 Teken zijn gevaarlijke beesten! KNNV'ers en anderen die zich met veldbiologie bezighouden behoren tot de risicogroepen die met teken te maken kunnen krijgen. Teken kunnen besmet zijn met bacteriën en virussen. Via hun beet kunnen ze deze ziekteverwekkers overdragen en zo infectieziekten veroorzaken bij dier en mens. Daarom hierbij enkele wetenswaardigheden, die we ontleend hebben aan een artikel uit "Reddingwezen" van de maand oktober 1996 en aan een brochure* die is uitgebracht door een samenwerkingsverband van de Stichting Samenwerkende Artsen- en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg (SAAG), de Bedrijfsgezondheidsdienst RBB in Den Haag en de Sectie Veiligheid en Ergonomie van Staatsbosbeheer. Teken zijn actief in de maanden maart tot november, met pieken in het voor- en najaar. Om bloed te bemachtigen kruipen ze eerst over het lichaam van de gastheer, alvorens met hun bloedmaal te beginnen. Voorkeursplaatsen zijn de nek, de oksels, de liezen en de knieholten. Nymfen en volwassen mannetjes hechten zich niet blijvend vast, ze verlaten hun gastheer na bloed gezogen te hebben. De bevruchte wijfjes blijven in de huid zitten en zuigen zich vol. In sommige Europese vakantielanden als de Vogezen en Oostenrijk en ook in Oost-Europa kunnen teken een virus overbrengen, dat bij de mens een vorm van hersenvliesontsteking kan veroorzaken. In Nederland is deze ziekte nog niet geconstateerd. Schapenteken zijn de meest voorkomende teken in Nederland. Sedert het begin van de jaren tachtig is bekend dat schapenteken een bacterie kunnen overbrengen die kan leiden tot de ziekte van Lyme. Deze ziekte van Lyme kan verschillende ziektebeelden vertonen. De incubatietijd varieert van enkele dagen tot verscheidene maanden. In het eerste stadium kan een rode ringvormige huiduitslag ontstaan rond de plaats van de beet. Deze plek wordt < geleidelijk groter en verbleekt in het midden. Vaak wordt dit eerste stadium echter overgeslagen of niet onderkend. In latere stadia kunnen allerlei ziekteverschijnselen optreden, waarbij in het bijzonder neurologische en gewrichtsaandoeningen genoemd moeten worden. De ziekte wordt opgespoord aan de hand van lichamelijk onderzoek én bloedonderzoek. Alleen door middel van bloedonderzoek kan worden vastgesteld of er antistoffen aanwezig zijn. Die antistoffen zijn er in het vroege stadium meestal nog niet, de ziekteverschijnselen echter wel. Het kan dus moeilijk zijn om de diagnose "ziekte van Lyme" te stellen. De ziekte kan worden behandeld met antibiotica, waarbij aangetekend moet worden dat de resultaten vooral gunstig zijn bij een vroegtijdige behandeling. Lang niet elke tekenbeet leidt tot de ziekte van Lyme. Aangenomen wordt dat ca 20% van de volwassen teken besmet is met de bacterie die de ziekte van Lyme kan overbrengen. Toch veroorzaakt niet iedere beet van een besmette teek deze ziekte en ook een besmetting hoeft nog niet tot de ziekte van Lyme te leiden. Tóch dient iedere teek snel te worden verwijderd! Voor dit doel zijn speciale pincetten verkrijgbaar. Advies voor KNNV'ers: lange mouwen en broeken, pet op en dichte schoenen aan. En na de wandeling: tekeninspectie! * Voor informatie over brochure en speciale pincet kunt u bellen met: SAAG, Postbus 160, 1540 AB Koog aan de Zaan, tel , fax

6 DRUKWER.K ~-rafzender: :::.::: vereniging voor veldbiologie A.M. Geerlink-van der Gang Kleibergerweg BK Epse ADRESSEN Nat. hist. secr.: H.M. ten Grotenhuis Molenbeek BD Laren tel.: Secretariaat: J.J.B. Ossebaard Smidsweg CC Bathmen tel.: Penningmeester: Mevr. M.H. Tegeler Rembrandtkade HG Deventer tel.: Ledenadministratie: Mevr. A.M. Geerlinkvan der Gang Klembergerweg BK Epse tel.: DE KNNV IN VOGELVLUCHT (januari-maart 1997) Donderdag 2 januari Donderdag 23 januari Donderdag 13 Icbruari Nieuwjaarsbijeenkomst Dialezing SOVON Dialezing "aardkundige waarden" Zondag 1ó tcbruari Gewestelijke vogelexcursie Friesland Donderdag ó maart Natuurfotogrufic het jaar door Zondag 1() maart Vroegc voorjaarswandeling Diepenveen Donderdag 27 maart "Doe-avond" ',- /

Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras

Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras 2 KNNV-programma zomer 1998 (juli-september) Donderdag 16 juli 1998 Avondwandeling bij Quatre-Bras Onder leiding van Mary van Saane wandelen we deze avond bij Quatre-Bras bij Eefde. We verzamelen op de

Nadere informatie

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse. N_3_t_U_U_f_h_is_to fi_sc_h_e. kwartaalblad. 16e Jaargang, nr. 1. Winter 2002.

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse. N_3_t_U_U_f_h_is_to fi_sc_h_e. kwartaalblad. 16e Jaargang, nr. 1. Winter 2002. QUADRIFOLIA kwartaalblad L! Koninklijke Nederlandse g g N_3_t_U_U_f_h_is_to fi_sc_h_e v_e_f_e_n_i _i_n_ afdeling Deventer _ 16e Jaargang, nr. 1. Winter 2002. Mededelingen van het bestuur Van de voorzitter

Nadere informatie

Informatieblad. Veilig en gezond werken. Lyme-ziekte. bron: website RIVM

Informatieblad. Veilig en gezond werken. Lyme-ziekte. bron: website RIVM Informatieblad Lyme-ziekte Veilig en gezond werken bron: website RIVM Wat u moet weten van tekenbeten en Lyme- ziekte Iedereen die op de één of andere manier met de natuur in aanraking komt, moet rekening

Nadere informatie

Wat is de ziekte van Lyme?

Wat is de ziekte van Lyme? De ziekte van Lyme Wat is de ziekte van Lyme? De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. U kunt met deze bacterie besmet raken wanneer u door

Nadere informatie

Eigenlijk is een tekenbeet geen. snuitvormig orgaan vol bloed. Zo

Eigenlijk is een tekenbeet geen. snuitvormig orgaan vol bloed. Zo Tekenbeten en. Bron: ARBO Geen echte beet. In OHV nr.77 heeft al eens iets gestaan over Lyme, maar onderstaand stuk is door artsen geschreven en is, met toestemming van de Arbo Management Groep te Utrecht,

Nadere informatie

0;J~ QuA ~a~lb~df. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. afdeling Deventer. 13e Jaargang, nr. 1. Winter 1999.

0;J~ QuA ~a~lb~df. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. afdeling Deventer. 13e Jaargang, nr. 1. Winter 1999. QuA ~a~lb~df 0;J~.> Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Deventer 13e Jaargang, nr. 1. Winter 1999. Mededelingen van het bestuur Van de voorzitter Met deze convo gaan we het laatste

Nadere informatie

Schoolkamp en Teken Beatrixschool Haarlem

Schoolkamp en Teken Beatrixschool Haarlem Schoolkamp en Teken Beatrixschool Haarlem Voorwoord Kamperen is voor de Beatrixschool al ruim 30 jaar een traditie. Een prachtige traditie vergeleken met de schoolreisjes van deze tijd. Een pretpark is

Nadere informatie

Een teek? Pak m beet!

Een teek? Pak m beet! Een teek? Pak m beet! Informatie over teken en de ziekte van Lyme Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek lang vastgebeten in uw huid zit. Geef de teek dus geen kans. Een

Nadere informatie

Een tekenbeet. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Een tekenbeet. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Een tekenbeet U bent op de Spoedeisende Hulp (SEH) geweest in verband met een tekenbeet. De arts heeft de teek verwijderd. Noteer de datum in uw agenda en controleer de volgende weken de plaats van de

Nadere informatie

Spoedgevallen. Patiënteninformatie. EEN tekenbeet: paniek!

Spoedgevallen. Patiënteninformatie. EEN tekenbeet: paniek! Spoedgevallen Patiënteninformatie EEN tekenbeet: geen reden tot paniek! 1. Wat is een teek? Een teek is klein zwart diertje, niet veel groter dan een speldenkop. Je vindt ze vooral op lage begroeiing

Nadere informatie

UGP-folders. Tekenbeten

UGP-folders. Tekenbeten UGP-folders Tekenbeten Controleer de huid, na verblijf in de natuur, dagelijks zorgvuldig op de aanwezigheid van teken. Bekijk met extra aandacht de oksels, liezen, bilspleet en knieholten. Verwijder teken

Nadere informatie

Nieuwsbrief 42 Maart - April 2008 DE WEEK VAN DE TEEK

Nieuwsbrief 42 Maart - April 2008 DE WEEK VAN DE TEEK Nieuwsbrief 42 Maart - April 2008 DE WEEK VAN DE TEEK Naar aanleiding van de internationale week van de teek (30 maart tot en met 6 april) is het interessant om de gevaren van teken op landbouwgebied even

Nadere informatie

spoedgevallen informatiebrochure Een tekenbeet: geen reden tot paniek!

spoedgevallen informatiebrochure Een tekenbeet: geen reden tot paniek! spoedgevallen informatiebrochure Een tekenbeet: geen reden tot paniek! Inhoudstafel 1. Wat is een teek? 4 2. Wat doe je best na een tekenbeet? 5 3. Wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme? 5 4. Hoe

Nadere informatie

Werkstuk Biologie De lymneziekte en teken

Werkstuk Biologie De lymneziekte en teken Werkstuk Biologie De lymneziekte en teken Werkstuk door een scholier 1833 woorden 14 mei 2003 6,3 12 keer beoordeeld Vak Biologie De Lymeziekte Wat is een teek? Teken zijn kleine, geleedpotige (spinachtige)

Nadere informatie

Teken en de ziekte van Lyme Vragen & Antwoorden Informatie over teken en de ziekte van Lyme

Teken en de ziekte van Lyme Vragen & Antwoorden Informatie over teken en de ziekte van Lyme Teken en de ziekte van Lyme Vragen & Antwoorden Informatie over teken en de ziekte van Lyme Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek langer dan 24 uur op uw huid zit. Geef

Nadere informatie

De ziekte van Lyme is een infectieziekte. Een andere naam die ook wel eens gebruikt wordt, is borreliose.

De ziekte van Lyme is een infectieziekte. Een andere naam die ook wel eens gebruikt wordt, is borreliose. Ziekte van Lyme Borreliose, Lyme-borreliose, erythema migrans Wat is de ziekte van Lyme? De ziekte van Lyme is een infectieziekte. Een andere naam die ook wel eens gebruikt wordt, is borreliose. Hoe krijgt

Nadere informatie

Informatiebrief tekenbeten en Lyme

Informatiebrief tekenbeten en Lyme Informatiebrief tekenbeten en Lyme Teken Wat zijn teken? Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen.

Nadere informatie

Wat zijn infectieziekten

Wat zijn infectieziekten Wat zijn infectieziekten Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door micro-organismen. Dit zijn hele kleine, levende deeltjes zoals virussen en bacteriën. Ze worden meestal van de ene mens

Nadere informatie

gegevens van TekenNet 2017 en resultaten van de studie op ziektekiemen in teken die werden verzameld op mensen [1]

gegevens van TekenNet 2017 en resultaten van de studie op ziektekiemen in teken die werden verzameld op mensen [1] Gepubliceerd op sciensano.be (https://www.sciensano.be) Home > Surveillance van tekenbeten in België: gegevens van TekenNet 2017 en resultaten van de studie op ziektekiemen in teken die werden verzameld

Nadere informatie

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015

De Konvo. Van de redactie. Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 48 maart 2015 Van de redactie Hier boven een lentebeeld dat we de komende tijd weer tegemoet kunnen zien. Heerlijk! In de vorige Konvo stond dat de

Nadere informatie

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. kwartaalblad. afdeling Deventer. 17e Jaargang, nr. 1. Winter 2003.

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. kwartaalblad. afdeling Deventer. 17e Jaargang, nr. 1. Winter 2003. QUADRIFOLIA kwartaalblad Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Deventer 17e Jaargang, nr. 1. Winter 2003. Mededelingen van het bestuur Van de voorzitter Al dat hout bij de haard

Nadere informatie

Het Scalibor teken-abc

Het Scalibor teken-abc Scalibor Protectorband De doodsteek voor teken Beschermt ook tegen zandvliegen en de hartwormmug (Culex pp) Het Scalibor teken-abc Teken kunnen levensbedreigende ziekten overbrengen. Teken zijn spinachtige

Nadere informatie

Ik heb een tekenbeet In het kort

Ik heb een tekenbeet In het kort TEKENBEET Ik heb een tekenbeet In het kort In de natuur geweest? Controleer uzelf en uw kinderen op teken, vooral de oksels, liezen, knieholtes, bilspleet, nek en achter de oren. Verwijder teken zo snel

Nadere informatie

QUADRIFOLIA. kwartaalblad. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. afdeling Deventer

QUADRIFOLIA. kwartaalblad. Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. afdeling Deventer QUADRIFOLIA kwartaalblad Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Deventer 13e Jaargang, nr. 3.. Zomer 1999. Mededelingen van het bestuur. ''-.../ Van de voorzitter Half april zijn

Nadere informatie

Een teek? Pak m beet! Vragen & Antwoorden Informatie over teken en de ziekte van Lyme

Een teek? Pak m beet! Vragen & Antwoorden Informatie over teken en de ziekte van Lyme Een teek? Pak m beet! Vragen & Antwoorden Informatie over teken en de ziekte van Lyme Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek lang op uw huid zit. Geef de teek dus geen kans.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Algemeen: Special Heroes Fitkids SO: Afsluiting thema: Gezondheid SO: Bezoek eindgroep aan de Musehof VSO: Gym

Inhoudsopgave Algemeen: Special Heroes Fitkids SO: Afsluiting thema: Gezondheid SO: Bezoek eindgroep aan de Musehof VSO: Gym Nieuwsbrief nummer 13 1 April 2014 Pagina 1 van 2 Inhoudsopgave Algemeen: Special Heroes Fitkids SO: Afsluiting thema: Gezondheid SO: Bezoek eindgroep aan de Musehof VSO: Gym Bijlage Brief week van de

Nadere informatie

[Blaren & Teken] NUTTIGE INFORMATIE VOOR MEERDAAGSE PROGRAMMA S

[Blaren & Teken] NUTTIGE INFORMATIE VOOR MEERDAAGSE PROGRAMMA S [Blaren & Teken] NUTTIGE INFORMATIE VOOR MEERDAAGSE PROGRAMMA S Blaren Over blaren wordt soms wat aanmatigend gedaan. Laat je niets wijsmaken door andere wandelaars die menen dat zij dé oplossing hebben

Nadere informatie

Dermatologie. Lyme-borreliose / Ziekte van Lyme

Dermatologie. Lyme-borreliose / Ziekte van Lyme Dermatologie Lyme-borreliose / Ziekte van Lyme 1 Wat is Lyme-borreliose? Lyme-borreliose is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt op de mens

Nadere informatie

Quiz over tekenbeten. 1. Tot welke dierensoort behoort de Teek? A. Spinachtigen B. Insecten C. Krabben

Quiz over tekenbeten. 1. Tot welke dierensoort behoort de Teek? A. Spinachtigen B. Insecten C. Krabben Quiz over tekenbeten 1. Tot welke dierensoort behoort de Teek? A. Spinachtigen B. Insecten C. Krabben 2. Waar leven de teken? A. Op de stenen B. In gras en in bosjes C. Hoog in de bomen 3. Wat doet de

Nadere informatie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Het delen van mijn belevenissen met belangstellenden is een van mijn grootste uitdagingen binnen de natuurfotografie. In mijn filmtijd maakte ik al een aantal

Nadere informatie

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Kloostertuin Kwekerij Hof te Dieren Herfst in de Kloostertuin Het is herfst maar door het droge voorjaar zijn er nog maar weinig herfstkleuren te zien. Wel bloeien de

Nadere informatie

'Killerteek' besmet nog geen mensen

'Killerteek' besmet nog geen mensen 'Killerteek' besmet nog geen mensen DVHN Gepubliceerd op 14 juli 2011, 07:00 GRONINGEN - De killerteek wordt ie al genoemd, maar dat is behoorlijk overdreven. De ziekte Ehrlichia die een dierenarts uit

Nadere informatie

Teek-it-easy Een spel over... teken!

Teek-it-easy Een spel over... teken! Teek-it-easy Een spel over... teken! Deelnemers Spel Begeleiding Aantal Leeftijd Doelgroep Spelsoort Duur Aantal 10 of meer 10-12 jaar JRK-groep Binnen rustig 45 min. à 1u30 1 à 2 13-15 jaar Scholen Varia

Nadere informatie

Informatie en routekaarten

Informatie en routekaarten Avond-4-daagse 2015 8 t/m 11 juni 2015 Informatie en routekaarten Informatie Avondvierdaagse De avondvierdaagse voor de Paulusschool wordt georganiseerd door de Ouderraad in samenwerking met de Nederlandse

Nadere informatie

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse QUADRIFOLIA kwartaalblad L! Koninklijke Nederlandse 0 N a_tu_u_r_h_i_s_to_r_is_c_h_e v_e_r_e_n_i afdeling Deventer ö 1 _a _ on g 14e Jaargang, nr. l. Winter 2000. Mededelingen van het bestuur Van de voorzitter

Nadere informatie

De Veluwe Opdrachten en Overzichten voor begeleiders

De Veluwe Opdrachten en Overzichten voor begeleiders De Opdrachten en Overzichten voor begeleiders Inhoud van de map ALGEMEEN Over Woordvoerders van de natuur Over de opdrachten en voorbereiding Praktisch: 2 vormen van begeleiden Overzicht opdrachten per

Nadere informatie

bleek een groot succes. De komende jaren zal de cursus ook worden aangeboden in veel andere Stellingwerfse dorpen.

bleek een groot succes. De komende jaren zal de cursus ook worden aangeboden in veel andere Stellingwerfse dorpen. CURSUS LANDSCHAPSGESCHIEDENIS De ontstaans- en dorpsgeschiedenis van Oosterwolde en naaste omgeving De Stellingwarver Schrieversronte start i.s.m. de Historische Vereniging van Oosterwolde e.o. op 31 maart

Nadere informatie

Inhoud. Waar komt de teek voor? Hoe ziet een teek eruit? Levenscyclus teek. De teek op jacht

Inhoud. Waar komt de teek voor? Hoe ziet een teek eruit? Levenscyclus teek. De teek op jacht Inhoud 1.Teken en de ziekte van Lyme 2.Ervaringen en onderzoek in de sector 3.Relatie met het werk 4.Preventie Preventie van tekenbeten en de ziekte van Lyme tijdens het werk in de Bos - en Natuursector

Nadere informatie

Wanneer zijn teken actief. De periode dat ze voorkomen hangt sterk af van het weer. Van april tot september zijn ze zeker aanwezig.

Wanneer zijn teken actief. De periode dat ze voorkomen hangt sterk af van het weer. Van april tot september zijn ze zeker aanwezig. Teken Teken zijn kleine spinachtige beestjes die vooral in bomen en struiken zitten. Ze variëren in grootte van een halve tot enkele millimeters. Ze worden zelden groter dan een centimeter. Teken zijn

Nadere informatie

bètavakken, VMBO Economie, VMBO Groen, VMBO Techniek, VMBO Zorg, zaakvakken. VO

bètavakken, VMBO Economie, VMBO Groen, VMBO Techniek, VMBO Zorg, zaakvakken. VO TekenQuiz Vakgebied: Leerniveau: bètavakken, VMO conomie, VMO Groen, VMO Techniek, VMO Zorg, zaakvakken. VO antal items: 15 Max. aantal punten: 44 ls je de bronnen uit het artikel op Onderwijsvanmorgen.nl

Nadere informatie

Uitnodiging. voor het Start-weekend. Zaterdag 19 & Zondag 20 september 2015. Hervormde gemeente Elburg wijk West en Oostendorp

Uitnodiging. voor het Start-weekend. Zaterdag 19 & Zondag 20 september 2015. Hervormde gemeente Elburg wijk West en Oostendorp Uitnodiging voor het Start-weekend Zaterdag 19 & Zondag 20 september 2015 Samen delen in overvloed Hervormde gemeente Elburg wijk West en Oostendorp -Welkom- Gemeenteleden, In uw handen heeft u de uitnodiging

Nadere informatie

Samenvatting. Een complex beeld

Samenvatting. Een complex beeld Samenvatting Een complex beeld Vroeg herkende lymeziekte na een tekenbeet is goed te behandelen met antibiotica. Het beeld wordt echter complexer als de symptomen minder duidelijk zijn of als de patiënt

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016

Activiteiten bij De Helderse Vallei - maart 2016 dinsdag 1 maart en donderdag 3 maart: Aan de slag op de kinderboerderij 14.30-16.00 uur Kom kijken welke dieren er allemaal op de kinderboerderij leven! Je ontdekt hoe de dieren heten, wat ze eten, welk

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

KAMP DON BOSCO SCHOOL 2014 THEMA EEN MOORDWEEK

KAMP DON BOSCO SCHOOL 2014 THEMA EEN MOORDWEEK Rhoon, 13 juni 2014 Beste ouders en leerlingen, Hopelijk voorziet deze nieuwe nieuwsbrief in de vragen die misschien nog leven. Op het informatie-uurtje is niemand afgekomen, dus we gaan er van uit dat

Nadere informatie

EHBO Vereniging DONGEMOND

EHBO Vereniging DONGEMOND EHBO Vereniging DONGEMOND 1 DE TIPGEVER 33e jaargang nr. 2 december 2001 Redactieadres: Secretariaat Benraatshoef 42 4941 TM Raamsdonksveer Telf./ faxnr. 513215 E-mail: info@ebho-dongemond.myweb.nl Homepage

Nadere informatie

20 februari 2015 (nr 8) Nieuws uit groep 1/2

20 februari 2015 (nr 8) Nieuws uit groep 1/2 Nieuws uit groep 1/2 20 februari 2015 (nr 8) Deze week hebben we het thema Sneeuw en ijs afgesloten. Donderdagmiddag hebben we met z n allen genoten van een circuit rondom dit thema. We hebben o.a. vetbollen

Nadere informatie

De Konvo! Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 39 mei 2014

De Konvo! Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o.! nr. 39 mei 2014 De Konvo Een uitgave van de KNNV Amersfoort e.o. nr. 39 mei 2014 Nieuw leven - 'Onze' slechtvalken hebben drie jongen op de wereld gezet. Man en vrouw hebben het er druk mee. Foto's: Henk Groenewoud. Filmpje:

Nadere informatie

Protocol tekenbeet. Adriaan Roland Holstschool Opgesteld: februari 2013

Protocol tekenbeet. Adriaan Roland Holstschool Opgesteld: februari 2013 Protocol tekenbeet Adriaan Roland Holstschool Opgesteld: februari 2013 Inhoud Inhoud... 2 Aanleiding... 3 De ziekte van Lyme in Nederland... 4 De teek... 5 Een tekenbeet... 5 Voorkomen van tekenbeten...

Nadere informatie

Kinderziekten met vlekjes. Informatie voor ouders / verzorgers

Kinderziekten met vlekjes. Informatie voor ouders / verzorgers Kinderziekten met vlekjes Informatie voor ouders / verzorgers Bijna ieder kind krijgt wel eens een ziekte die vlekjes of blaasjes op de huid geeft. Meestal gaat het om waterpokken, om de vijfde ziekte,

Nadere informatie

Bureau Activiteiten Bemiddeling. Activitei wrinken tocht. tuinieren dames kunst uit ho

Bureau Activiteiten Bemiddeling. Activitei wrinken tocht. tuinieren dames kunst uit ho Activitei wrinken tocht maken FIETSEN VITAA winkelen samen TV kijk korte vakantie actiefdansje rum tuinieren dames kunst uit ho ergens samen UIT eten OF THUIS dagtocht ka leggen museum genieten terras

Nadere informatie

QUADRIFOLIA. kwartaalblad. Koninklijke Nederlandse

QUADRIFOLIA. kwartaalblad. Koninklijke Nederlandse QUADRFOLA -... kwartaalblad,l :' Natuurhistorische Koninklijke Nederlandse Vereniging --- ----- afdeling Deventer 15e Jaargang, ill. 1. Winter 2001. Mededelingen van het bestuur Van de voorzitter Het jaar

Nadere informatie

Insectensteken en tekenbeten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Insectensteken en tekenbeten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Insectensteken en tekenbeten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Insectensteken 3 Klachten en symptomen 3 Wanneer arts raadplegen 4 Voorkomen van

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie. 800045-2-739b

Bijlage VMBO-KB. biologie CSE KB. tijdvak 2. Deze bijlage bevat informatie. 800045-2-739b Bijlage VMBO-KB 2008 tijdvak 2 biologie CSE KB Deze bijlage bevat informatie. 800045-2-739b Ziek van de natuur Lees eerst informatie 1 tot en met 4 en beantwoord dan vraag 38 tot en met 49. Bij het beantwoorden

Nadere informatie

Activiteitenprogramma 2009

Activiteitenprogramma 2009 Activiteitenprogramma 2009 Zaterdag 4 april Openingstocht Seizoen Rondje Appingedam Ontmoetingsdag "vrienden Wirdumerklap" Even weer bootcontact met een leuke tocht op het Damsterdiep. Ik ontvang jullie

Nadere informatie

Laat je niet beetnemen

Laat je niet beetnemen Lesbrief bij de website Laat je niet beetnemen Mei 2010 M. Visser van Dam / A.C. Wieringa NVLP RIVM Juliana van Stolbergschool Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Informatie over de website 3. Werken met de

Nadere informatie

Gastro-enteritis bij kinderen

Gastro-enteritis bij kinderen Gastro-enteritis bij kinderen Acute ontsteking van maag- en darmwand Albert Schweitzer ziekenhuis colofon Kinderafdeling februari 2015 pavo 0489 Inleiding U heeft van de arts gehoord dat uw kind opgenomen

Nadere informatie

Ixodes: Vroege opsporing van Borrelia infecties

Ixodes: Vroege opsporing van Borrelia infecties Deelname onderzoek Ixodes: Vroege opsporing van Borrelia infecties Geachte heer, mevrouw, Wij vragen u vriendelijk om mee te doen aan een medisch-wetenschappelijk onderzoek naar een nieuwe test die helpt

Nadere informatie

Zorg bij insectensteken en tekenbeten

Zorg bij insectensteken en tekenbeten Zorg bij insectensteken en tekenbeten Inhoud Insectensteken 3 Klachten en symptomen 3 Wanneer moet je een arts raadplegen 4 Voorkomen van insectenbeten 4 Wat kun je er zelf aan doen 5 Geneesmiddelen 5

Nadere informatie

bosschap bedrijfsch3p ver. brs en natuur

bosschap bedrijfsch3p ver. brs en natuur bosschap bedrijfsch3p ver. brs en natuur Waarom deze voorlichting van het Bosschap? De ziekte van Lyme komt steeds vaker voor. Vooral wie veel in het groen is, loopt risico. ledereen die werkzaam is in

Nadere informatie

Lil QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse. N a_tu_u_f_h_i_s_to_f_i_s_ch afdeling Deventer e_v e_f_e_n_ig_i_n_. kwartaalblad

Lil QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse. N a_tu_u_f_h_i_s_to_f_i_s_ch afdeling Deventer e_v e_f_e_n_ig_i_n_. kwartaalblad / QUADRIFOLIA kwartaalblad Lil Koninklijke Nederlandse g N a_tu_u_f_h_i_s_to_f_i_s_ch afdeling Deventer e_v e_f_e_n_ig_i_n 11e Jaargang, nr. 3. Zomer 1997. Mededelingen van het bestuur Van de voorzitter

Nadere informatie

Ieders talent een toekomst!

Ieders talent een toekomst! Ieders talent een toekomst! Roostervrije dagen Voor de groepen 1 t/m 8 zijn er roostervrije dagen. Op deze dagen zijn de leerlingen vrij. De eerstvolgende is op maandag 6 juni. Nr. 17 19 mei 2016 2016

Nadere informatie

Vanuit de ouderraad.

Vanuit de ouderraad. Juni 2013 Vakantie Wat gaat een jaar toch snel voorbij! Een jaar waarbij weer veel is gebeurd. We hebben met z'n allen hard gewerkt en we mogen trots zijn op onze leerlingen, het personeel en de school.

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

Hebt u een klacht? Waar kunt u terecht als u niet tevreden bent?

Hebt u een klacht? Waar kunt u terecht als u niet tevreden bent? Hebt u een klacht? Waar kunt u terecht als u niet tevreden bent? In het Havenziekenhuis doen wij er alles aan om u tijdens uw verblijf in het ziekenhuis zo goed mogelijk te behandelen, te verzorgen en

Nadere informatie

STICHTING A.V.B.S. ACTIVITEITEN VOOR BLINDEN SLECHTZIENDEN

STICHTING A.V.B.S. ACTIVITEITEN VOOR BLINDEN SLECHTZIENDEN STICHTING A.V.B.S. ACTIVITEITEN VOOR BLINDEN EN SLECHTZIENDEN Voor u ligt de brochure van de Stichting A.V.B.S. Hierin willen wij informatie geven over onze activiteiten. Wij hopen dat deze brochure een

Nadere informatie

Activiteitenagenda KNNV afd. Groningen 1 sept. tot 31 dec

Activiteitenagenda KNNV afd. Groningen 1 sept. tot 31 dec Afdeling Groningen Natuurhistorisch secretaris Marijke Drees Steenhouwerskade 80 9718 DH Groningen Activiteitenagenda KNNV afd. Groningen 1 sept. tot 31 dec. 2018. Let op : Het is voor de organisatoren

Nadere informatie

Inschrijfnummer Kamer van Koophandel: 40047794 Bank ING: NL10INGB0001162288

Inschrijfnummer Kamer van Koophandel: 40047794 Bank ING: NL10INGB0001162288 Seizoen 2014/2015 Algemene informatie: Koninklijke Nederlandse Vereniging Eerste Hulp bij Ongelukken AFDELING MEPPEL Secretariaat: Westeinde 19 7941 EK Meppel telefoon: 06-40061915 Website: www.ehbomeppel.nl

Nadere informatie

Vogels kijken. van de Vogelwerkgroep Amsterdam. met de vogelwerkgroep Amsterdan

Vogels kijken. van de Vogelwerkgroep Amsterdam. met de vogelwerkgroep Amsterdan Vogels kijken met de vogelwerkgroep Amsterdan Amsterdam en omstreken is een verrassend gevarieerd gebied voor wie er oog voor heeft. Ook vogels weten dat te waarderen. Overal komen vogels voor; in parken

Nadere informatie

PRAKTISCH TEKEN EN DOOR TEKEN OVERGEDRAGEN ZIEKTEN. www.licg.nl over houden van huisdieren

PRAKTISCH TEKEN EN DOOR TEKEN OVERGEDRAGEN ZIEKTEN. www.licg.nl over houden van huisdieren l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n PRAKTISCH TEKEN EN DOOR TEKEN OVERGEDRAGEN ZIEKTEN over houden van huisdieren Teken zijn kleine, spinachtige parasieten

Nadere informatie

Polikliniek Cardiologie en Thoraxchirurgie

Polikliniek Cardiologie en Thoraxchirurgie Centrumlocatie U heeft van uw arts een verwijzing gekregen voor de cardioloog. De cardioloog onderzoekt en behandelt patiënten onder andere op de polikliniek Cardiologie. Waarschijnlijk is u hierover al

Nadere informatie

QUADRIFOLIA. ---z.o l"y')~oorjaar Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. kwartaalblad. afdeling Deventer. 16e Jaargang, nr. 3.

QUADRIFOLIA. ---z.o ly')~oorjaar Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. kwartaalblad. afdeling Deventer. 16e Jaargang, nr. 3. /' 1 QUADRIFOLIA kwartaalblad Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Deventer 16e Jaargang, nr. 3. ---z.o l"y')~oorjaar 2002. Mededelingen van het bestuur Van de voorzitter Zachte

Nadere informatie

Laat je niet beetnemen

Laat je niet beetnemen Lesbrief bij de website Laat je niet beetnemen April 2007 M. Visser van Dam / A.C. Wieringa NVLP RIVM Juliana van Stolbergschool Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Informatie over de website 3. Werken met de

Nadere informatie

Als u naar aanleiding van deze berichten vragen of opmerkingen hebt, bel of mail ons dan. We zullen u graag te woord staan.

Als u naar aanleiding van deze berichten vragen of opmerkingen hebt, bel of mail ons dan. We zullen u graag te woord staan. Geachte belangstellende, Allereerst bieden wij u bij het begin van dit nieuwe jaar onze beste wensen voor 2015 aan. Graag brengen wij u ook nu weer op de hoogte van het laatste nieuws over de activiteiten

Nadere informatie

Nieuwsbrief van April-Mei 2015

Nieuwsbrief van April-Mei 2015 Nieuwsbrief van April-Mei 2015 De eerste zonnige week ligt weer achterons. De vogeltjes fluiten, leggen een ei, en de mei- en zomervakantie komen rap dichterbij. Buiten dat wij actiever worden met dit

Nadere informatie

Een tekenbeet, altijd vervelend, soms ook gevaarlijk, maar eenvoudig te voorkomen.

Een tekenbeet, altijd vervelend, soms ook gevaarlijk, maar eenvoudig te voorkomen. Een tekenbeet, altijd vervelend, soms ook gevaarlijk, maar eenvoudig te voorkomen. Teken kunnen levensbedreigende ziekten overbrengen. Teken zijn spinachtige beestjes die zich vanuit de struiken op uw

Nadere informatie

40 e jaargang nr 1 Programma 2015

40 e jaargang nr 1 Programma 2015 40 e jaargang nr 1 Programma 2015 Het programma van de basisgroep De Vier Handen moet nog nader worden ingevuld. Wel staan de data grotendeels vast. Het bestuur doet bij dezen een dringend beroep om je

Nadere informatie

Voorzitter: mr. drs. G.A.A. Verkerk Secretaris: de heer R. van Nood. Aanwezig zijn de leden: Delft J. Vreugdenhil, G.A.A. Verkerk, M.A.

Voorzitter: mr. drs. G.A.A. Verkerk Secretaris: de heer R. van Nood. Aanwezig zijn de leden: Delft J. Vreugdenhil, G.A.A. Verkerk, M.A. Verslag van de bijeenkomst van het algemeen bestuur van het Stadsgewest Haaglanden op woensdag 1 juli 2015 in het Stadhuis van de gemeente Delft (opening 19.39 uur). Voorzitter: mr. drs. G.A.A. Verkerk

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Uitnodiging Jaarvergadering. Aan:

Nieuwsbrief. Uitnodiging Jaarvergadering. Aan: Nieuwsbrief Uitnodiging Jaarvergadering Aan: Mededeling Leden Ons leden aantal is niet groot we zouden best meer leden kunnen gebruiken Weet u nog mensen die belangstelling hebben of lid willen worden.

Nadere informatie

Volgende medewerker willen we graag aan u voorstellen. Ze is zeker niet nieuw voor ons, maar wel voor sommige ouders.

Volgende medewerker willen we graag aan u voorstellen. Ze is zeker niet nieuw voor ons, maar wel voor sommige ouders. Voorstelling nieuwe medewerkers Volgende medewerker willen we graag aan u voorstellen. Ze is zeker niet nieuw voor ons, maar wel voor sommige ouders. Bij de Wipneusjes: Dorien ter vervanging van Monique

Nadere informatie

2015 2016 www.skiachterhoek.nl

2015 2016 www.skiachterhoek.nl 2015 2016 www.skiachterhoek.nl Bestuursleden Voorzitter Secretariaat William Volman de Hucht 44 7041 JM s Heerenberg tel. 0314-330941 email: voorzitter@skiachterhoek.nl Teunis Rossingh Slotlaan 158 7006

Nadere informatie

Een educatief programma voor groep 7 en 8 Handleiding Deel 2 Nationaal Park Lauwersmeer

Een educatief programma voor groep 7 en 8 Handleiding Deel 2 Nationaal Park Lauwersmeer Een educatief programma voor groep 7 en 8 Handleiding Deel 2 Nationaal Park Lauwersmeer Inhoudsopgave Deel 2: programma Nationaal Park Lauwersmeer 1. Planning en organisatie 1.1. Voordat u begint 1.2.

Nadere informatie

Welkom op de eigen pagina van speelzaal @rchipel. Seizoen 2013/2014. Uitnodiging eindfeest: Klik hier. voor de uitnodiging voor het eindfeest van de

Welkom op de eigen pagina van speelzaal @rchipel. Seizoen 2013/2014. Uitnodiging eindfeest: Klik hier. voor de uitnodiging voor het eindfeest van de Welkom op de eigen pagina van speelzaal @rchipel Seizoen 2013/2014 Uitnodiging eindfeest: Klik hier voor de uitnodiging voor het eindfeest van de peuterspeelzaal! * * * * * * * Uiteraard organiseren wij

Nadere informatie

Functionaris Naam Paraaf Voorzitter Geert van Poelgeest wg

Functionaris Naam Paraaf Voorzitter Geert van Poelgeest wg Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging KNNV afdeling Delfland Postbus 133 2600 AC DELFT www.knnv.nl/afdelingdelfland twitter: KNNVafdDelfland facebook: KNNV-afdeling-Delfland 9.16 PROGRAMMA

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 biologie CSE GL en TL Deze bijlage bevat informatie. 800045-2-617b Ziek van de natuur Lees eerst informatie 1 tot en met 4 en beantwoord dan vraag 36 tot en met 52.

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 5 Juni/Juli 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF PATIËNTENKRING GRONINGEN

NIEUWSBRIEF PATIËNTENKRING GRONINGEN NIEUWSBRIEF PATIËNTENKRING GRONINGEN Nr.18, september 2013 BERICHT VAN DE ADMINISTRATIE PATIËNTENKRING Het bankrekeningnummer voor het overmaken van uw ledenbijdrage is: 38 32 533 ten name van Patiëntenkring

Nadere informatie

januari 1 dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag 31 Nieuwjaar 1 2 3 4 5 Kerstvakantie 2013

januari 1 dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag 31 Nieuwjaar 1 2 3 4 5 Kerstvakantie 2013 Kalender 2014 januari 1 COVER: Wouter Pattyn Naturalight.be Kleine Hoofdgracht - Netevallei BOVEN: Wouter Pattyn Naturalight.be Latemse Meersen maandag 30 Kerstvakantie 2013 dinsdag woensdag donderdag

Nadere informatie

Het sprookje van. Wonen. op het mooiste plekje van. Uden

Het sprookje van. Wonen. op het mooiste plekje van. Uden Het sprookje van Wonen op het mooiste plekje van Uden park maashorst parkmaashorst.nl P ark M aashorst 1 Uden Noord, grenzend aan Maashorst, is het ideale gebied voor een bijzondere ontwikkeling. Op de

Nadere informatie

Respiratoir Syncytieel Virus bij kinderen

Respiratoir Syncytieel Virus bij kinderen Respiratoir Syncytieel Virus bij kinderen Inleiding Bij uw kind is de diagnose Respiratoir Syncytieel (RS) virus gesteld. Het RS virus is een verwekker van luchtweginfecties bij kinderen. Vóór het derde

Nadere informatie

ANDERS OUDER WORDEN. Anders Ouder Worden wordt financieel ondersteund door WOP Schollevaar

ANDERS OUDER WORDEN. Anders Ouder Worden wordt financieel ondersteund door WOP Schollevaar ANDERS OUDER WORDEN Anders Ouder Worden wordt financieel ondersteund door WOP Schollevaar A C T I V I T E I T E N september december 2016 EXCURSIES Met regelmaat organiseert de werkgroep excursies en andere

Nadere informatie

Help, mijn hond heeft een teek!

Help, mijn hond heeft een teek! Help, mijn hond heeft een teek! In dit artikel Het zal toch geen teek zijn?! Wat is een teek? Waar komen teken voor? In welke periode zijn teken actief? Ziektes De ziekte van Lyme Babesiose Erhlichiose

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Leerlingen havo-3. Goirle, 11 april 2016. Uw kenmerk : Onderwerp : activiteitenweek 2. Beste leerling,

Leerlingen havo-3. Goirle, 11 april 2016. Uw kenmerk : Onderwerp : activiteitenweek 2. Beste leerling, Leerlingen havo-3 Goirle, 11 april 2016 Uw kenmerk : Ons kenmerk : H-1516-311/STN/spe Onderwerp : activiteitenweek 2 Beste leerling, Van 18 tot en met 22 april 2016 is de activiteitenweek. Deze activiteitenweek

Nadere informatie

Tetanusvaccinatie. Afdeling Spoedeisende Hulp Locatie Veldhoven

Tetanusvaccinatie. Afdeling Spoedeisende Hulp Locatie Veldhoven Tetanusvaccinatie Afdeling Spoedeisende Hulp Locatie Veldhoven Wat is tetanus? Tetanus is een ernstige, acute infectieziekte die door een bacterie wordt veroorzaakt. Tetanus komt wereldwijd voor. De bron

Nadere informatie

Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was?

Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was? Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was? In deze brochure vindt u informatie over vlooien- en tekenbestrijding bij de hond Belangrijke tips voor een goede bescherming binnen- en buitenshuis!

Nadere informatie

Havelter Schapendrift 22, 7971 BC Havelte tel:

Havelter Schapendrift 22, 7971 BC Havelte tel: Mei 2017 Nieuwsbrief Havelter Schapendrift 22, 7971 BC Havelte tel: 0521-227521 e-mail: bosrank@talentwesterveld.nl Agenda 2 mei Tentoonstelling project WO2 3 mei Herdenking bij de kazerne groep 8 5 mei

Nadere informatie

CONTROLEER ALTIJD OP TEKENBETEN ALS JE IN DE NATUUR GEWEEST BENT.

CONTROLEER ALTIJD OP TEKENBETEN ALS JE IN DE NATUUR GEWEEST BENT. CONTROLEER ALTIJD OP TEKENBETEN ALS JE IN DE NATUUR GEWEEST BENT. Heb je genoten van de natuur (bos, park,...)? Fijn! Genieten van de natuur is gezond. Maar wees niet gek! Doe de tekencheck! Van een tekenbeet

Nadere informatie

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse g (V\L( afdeling Deventer. 15e Jaargang, nr. 3. Zomer Mededelingen van het bestuur.

QUADRIFOLIA. Koninklijke Nederlandse g (V\L( afdeling Deventer. 15e Jaargang, nr. 3. Zomer Mededelingen van het bestuur. QUADRIFOLIA kwartaalblad (V\L( L! Koninklijke Nederlandse g N_a_t_u_u_rh is_to ri_sc_h_e v_e_f_e_n_i_g_in_ afdeling Deventer _ 15e Jaargang, nr. 3. Zomer 2001. Mededelingen van het bestuur Van de voorzitter

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie