Uitleg adobe reader menubalk.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitleg adobe reader menubalk."

Transcriptie

1 Uitleg adobe reader menubalk. Wanneer u een pdf bestand opent ziet u bovenaan het scherm een aantal knoppen. Klik deze knop links in het scherm om het bladwijzermenu uit te vouwen. Dit maakt het navigeren door een groot document gemakkelijker. U krijgt twee extra knoppen in beeld Van links naar rechts: Knop 1 is voor paginaminiaturen Knop 2 is voor tekstuele inhoudsopgave Knop 3 bladwijzermenu weer sluiten Recht in het scherm ziet u ook nog een aantal knoppen staan. Van links naar rechts: Knop 1 is volledige scherm modus Knop 2 is afdrukken Knop 3 pdf bestand downloaden(opslaan op eigen computer) knop 4 is niet van toepassing.

2 1 Mail: Henk van Gent Onderwerp: Participatie of liquidatie? Datum: Mon, 25 Aug :06: Openbare van Henk van Gent aan het College van B&W en aan de gemeenteraad van Rotterdam Participatie of liquidatie? U bepaalt wat het wordt. U zit aan de knoppen. U bepaalt het gemeentelijk beleid in Rotterdam! Kiest u voor liquidatie? Dan veroorzaakt u verdriet, teleurstelling en rampen. Drie rampen hier als voorbeeld. Uitgelicht uit drie verhalen van vrijwilligers; zie de drie bijlagen. Een kleine ramp zou u veroorzaken voor de vrijwilliger die de beschermde en groeizame omgeving van het Zeilcentrum goed wist te benutten. Deze vrijwilliger bloeide snel weer op, kreeg een betaalde deeltijdbaan op het Zeilcentrum en stroomde vervolgens door naar een vaste baan van 40 uur per week buiten het Zeilcentrum. Deze vrijwilliger verricht nog steeds hand en spandiensten en zou het missen als dat straks niet meer kan indien u voor liquidatie van het Zeilcentrum zou kiezen. Een veel grotere ramp zou u veroorzaken voor de vrijwilliger met wiens sterk wisselende beperkingen het Zeilcentrum zoveel mogelijk rekening houdt. Op het Zeilcentrum is het voor deze vrijwilliger mogelijk om toch actief te zijn en te blijven participeren in de maatschappij, participatiemaatschappij. Zijn talent, (naast goed lesgeven, heeft hij een bijzondere gave voor de omgang met lastige leerlingen), daar kan hij wat mee op het Zeilcentrum. Hij profiteert daar niet alleen zelf van, maar ook de lastige leerlingen, de scholen, de Buitenschoolse Opvang, het Zeilcentrum en de participatiemaatschappij! Een nog grotere ramp, een drama zelfs, zou uw keuze voor liquidatie zijn voor de derde vrijwilliger. Hij komt uit zo'n diep dal. Hij is door velen geholpen om weer uit dat dal te klimmen. Het is hem gelukt. Hij participeert weer. Hij heeft zelfs uitzicht op betaald werk bij het Zeilcentrum, net als bij mijn opvolger de stichting Community Sailing Rotterdam. Lees alstublieft zijn steunbetuiging in een van de bijlagen en laat deze vrijwilliger niet in de

3 steek. Lees alstublieft ook de andere twee steunbetuigingen en laat ook deze vrijwilligers niet in de steek. Kiest u voor participatie? Met uw keuze voor participatie, stelt u niet alleen deze drie vrijwilligers en de vele anderen bij het Zeilcentrum in staat om te blijven participeren in de maatschappij. Door uw keuze voor participatie blijft het ook in de toekomst mogelijk dat mensen met een al dan niet tijdelijke of blijvende beperking, kunnen blijven meedoen in de maatschappij. Soms komen ze verfomfaaid, fragiel en kwetsbaar binnen op het Zeilcentrum. De bijzondere omstandigheden en aandacht voor hen op het Zeilcentrum, begrip, respect, compassie en tijd, blijken vaak heilzaam en helend te zijn. Deze bijzondere omstandigheden laten deze menselijke kasplantjes weer tot bloei komen. Het geeft mij en anderen binnen het Zeilcentrum team veel voldoening. Mijn opvolger, de stichting Community Sailing Rotterdam, wil deze bijzondere omstandigheden niet alleen continueren, maar zelfs uitbouwen. Ik help de stichting daar graag mee tijdens de jaren dat ik, nu 63, afbouw en samen met de stichting een solide basis voor de komende 25 jaar realiseer en veranker. U maakt het met uw keuze voor participatie mogelijk om dit kleine maar fijne stukje participatiemaatschappij aan de Kralingse Plas te koesteren in plaats van om zeep te helpen. U kunt er trots op zijn: - op uw positieve keuze - op dit kleine maar fijne stukje participatiemaatschappij aan de Kralingse Plas Uw positieve keuze is overigens niets anders dan uitvoering geven aan het gemeentelijk beleid: - de participatiemaatschappij stimuleren - de WMO uitvoeren - goedlopende maatschappelijke organisaties zoals het Zeilcentrum de ruimte geven - benutten dat het Zeilcentrum deze maatschappelijke faciliteiten al tientallen jaren om niet biedt. U kunt hierdoor het gemeentelijk WMO budget aan maatschappelijke faciliteiten besteden waar wel geld voor nodig is. Als u niet alleen deze openbare leest, maar ook de bijlagen, de verhalen van drie vrijwilligers, dan zult u zien, daar past geen keuze voor liquidatie bij. Hier past slechts een keuze: - voor participatie - tegen liquidatie Aan u de keuze. U zit aan de knoppen.

4 U bepaalt het gemeentelijk beleid in Rotterdam! Mede namens de drie vrijwilligers wiens verhaal u in de bijlage vindt, wens ik u veel wijsheid bij het maken van de juiste keuze. VrGr. Henk van Gent Bijlage: Weer aan het werk na gewenning bij Zeilcentrum Henk van Gent augustus 2014.pdf (83 KB) Bijlage: Sinds 2008 ben ik als vrijwilliger werkzaam bij Zeilcentrum Henk van Gent (2) pdf (96 KB) Bijlage: Steunbetuiging vrijwilliger pdf (182 KB)

5 Weer aan het werk na gewenning bij Zeilcentrum Henk van Gent augustus 2014 De reden waarom ik vind dat het Zeilcentrum moet blijven is de goede ervaring die ik er gehad heb. Ik was 25 en twee jaar uit het arbeidsproces wegens ziekte. Ik had het gevoel dat ik buiten de maatschappij stond en ik vond het erg lastig (ondanks mijn universitaire diploma) om weer mijn weg te vinden in de arbeidsmaatschappij. Waar ga je beginnen...diploma op zak, geen werkervaring en toch ook onzeker geworden over mijn eigen kunnen doordat ik zolang uit het werkveld was. Bij het Zeilcentrum Henk van Gent vond ik de ideale plek om weer de eerste stap te zetten in het werkveld. Ik begon als vrijwilliger en eerst met een paar uurtjes werken. Ik had het naar mijn zin en ook Henk gaf mij alle vrijheid om aan te geven als het teveel werd. Door de vrijheid en het vertrouwen wat ik kreeg voelde ik mij op me gemak en werd zekerder over mijn eigen kunnen. Het aantal uren wat ik bij Henk werkte werd uitgebreid en uiteindelijk hebben we dit omgezet naar betaald werk. Door Henk werd ik in het gehele proces begeleid en hij gaf mij een plek om mezelf weer te ontwikkelen. Twee jaar uit het werkveld is niet niks. Je weet niet waar je moet beginnen en daarom ben ik het Zeilcentrum en daarmee ook Henk van Gent heel dankbaar dat dit mogelijk was. Ik vind het goed dat er in onze maatschappij een plek is waar dit mogelijk is want er zijn meer mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Ik hoop daarom dat het Zeilcentrum blijft en dat nog vele mensen plezier zullen beleven aan de vele mogelijkheden bij het Zeilcentrum Henk van Gent. Mijn situatie is er 1 van velen. Ik wil mijn verhaal graag delen omdat het mij echt aan het hart zou gaan als het zeilcentrum gesloten wordt. Daarnaast hoop ik ook dat het de ogen van een ieder zal openen over de waarde die het zeilcentrum heeft. Een vrijwilliger (naam bekend bij Henk van Gent)

6 Sinds 2008 ben ik als vrijwilliger werkzaam bij Zeilcentrum Henk van Gent, voornamelijk als zeilinstructeur of schipper. Helaas ben ik al lange tijd chronisch ziek, veroorzaakt door de ziekte ME/CVS (Chronisch Vermoeidheidssyndroom). Aangezien het aantal uren dat ik kan werken erg beperkt is én ook nog sterk kan variëren per week of zelfs per dag, is betaald werk voor mij tot op heden niet mogelijk gebleken. Ik begrijp ook dat dit voor een werkgever niet bepaald eenvoudig is om mee om te gaan. Juist bij het Zeilcentrum Henk van Gent heb ik op dit vlak echter niets dan goede ervaringen gehad. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met mijn beperkte energie en daardoor voel ik mij volledig thuis op het zeilcentrum. Het zeilcentrum heeft mij een kans geboden om mijn passie voor het zeilen te combineren met het les geven. Ik haal er zodoende heel veel positieve energie uit en elke keer als ik er ben geweest reis ik terug naar huis met een voldaan gevoel. Mettertijd hoop ik weer betaald werk te kunnen verrichten en het zeilcentrum speelt voor mij dus een belangrijke rol bij mijn re-integratie. En ik heb gemerkt dat ik bepaald niet de enige ben: op het zeilcentrum lopen meerdere vrijwilligers rond met een beperking die met plezier hun taken uitvoeren voor het zeilcentrum. Zij worden aangesproken op hun kracht: er wordt gekeken naar wat zij wél kunnen in plaats van wat zij niet kunnen. Ik ben kortom van mening dat het zeilcentrum een zeer belangrijke rol vervult voor mensen die om verschillende redenen aan de rand van de samenleving terecht zijn gekomen. Het zeilcentrum biedt hen zo een opstapje om uiteindelijk weer voluit mee te kunnen draaien in onze maatschappij. Als het zeilcentrum zou verdwijnen zou dat dus een ramp betekenen. Voor mij persoonlijk maar zeker ook voor iedereen die op wat voor wijze dan ook betrokken is bij het zeilcentrum. Verder vind ik dat Zeilcentrum Henk van Gent een belangrijke rol vervult voor de jeugd van Rotterdam. Ik heb zelf regelmatig geassisteerd bij het schoolzeilen: een grote groep kinderen in de leeftijd tussen acht en twaalf jaar krijgt zo de kans kennis te maken met het zeilen en het plezier dat ze dat kan geven. Wat ik persoonlijk hier echt geweldig aan vind is dat zo een beetje alle bevolkingsgroepen die in Rotterdam wonen vertegenwoordigd zijn. Zelf ben ik bevoorrecht want ik zeilde op mijn zevende al mee op de zeilboot van mijn ouders. Maar hier zitten veel kinderen bij die waarschijnlijk anders nooit in hun leven in aanraking zouden zijn gekomen met het zeilen en zij leren zo in ieder geval twee vaardigheden die naar mijn mening zeer waardevol zijn: samen kunnen werken en het begrijpen en respecteren van de natuurkrachten. Ik vind kortom dat Zeilcentrum Henk van Gent overtuigend heeft aangetoond dat zij een prominente plek in Rotterdam verdient, niet alleen voor nu maar zeker ook voor de lange termijn. Een stad met een nautische historie als Rotterdam is het mijns inziens feitelijk aan haar stand verplicht om een zeilcentrum met een laagdrempelige toegang als faciliteit in de stad aan te bieden. Het zeilcentrum moet dus een eerlijke kans krijgen van de gemeente Rotterdam en een ontruiming moet te allen tijde worden voorkomen als het aan ondergetekende ligt. Naam en adres bij het Zeilcentrum bekend.

7 Steunbetuiging vrijwilliger Waarom het Zeilcentrum niet mag verdwijnen? Al is het maar voor mij en voor vele anderen iets moois te behouden. Het ziet er niet mooi uit, maar het is wel heel mooi. Vooral voor mensen zoals ik is het mooi dat het Zeilcentrum er is en dat er op het Zeilcentrum een plek voor mij is. Ik ben al een jaar of vijf, drie tot vier dagen per week op het Zeilcentrum te vinden als klusser. Zomer en winter. Een fijne, bevredigende dagbesteding die ik niet wil missen. Ik heb van , 27 jaar lang, tot volle tevredenheid bij dezelfde baas gewerkt. Toen het bedrijf waar ik werkte werd overgenomen, werd ik ontslagen. Mijn leven stond op zijn kop. Ik kon er niet mee omgaan. Alles dat ik had opgebouwd in mijn leven verloor ik. Zelfs mijn huis. Ik raakte verslaafd aan de drank. Ik kreeg schulden. Ik kwam er niet meer uit en kwam, zoals dat in zeilerstermen heet, aan lager wal terecht. Dankzij instanties als Bouman GGZ en Pameijer ben ik weer clean geworden en langzaam uit het dal geklommen. Nu bouw ik, onder andere door begeleid wonen, mijn eigen leven weer op. Omdat betaald werk door de littekens uit het verleden er niet inzat, ging op zoek naar vrijwilligerswerk. Onbenutte kwaliteiten Overschie had goede ervaringen met Zeilcentrum Henk van Gent. Bij Henk van Gent kreeg ik de gelegenheid om binnen mijn mogelijkheden, mij weer nuttig te gaan maken. Mijn jarenlange ervaring in de nautische sector, daar kan ik op het Zeilcentrum wat mee. Ik voel me daardoor weer nuttig! Ik heb weer een doel in mijn leven. Het is fijn om op het Zeilcentrum te zijn. Lekker veel buiten werken; leuke sociale contacten. Er is hier een mix van medewerkers van diverse pluimage en sociaal culturele achtergrond en leeftijd. Er zijn rondhuppelende medewerkers in opleiding van 14 jaar (die alles rond laten slingeren en die ook van mij moeten leren dat niet te doen) maar ook studenten, vutters en gepensioneerde vrijwilligers. Ik loop best wel eens te mopperen over het rond laten slingeren en onzorgvuldig gebruik van dure materialen, maar ach, dat hoort erbij. Ik kan goed met mijn collega's overweg. Ik voel me door hen gewaardeerd en gerespecteerd Ook Henk geeft mij regelmatig blijk van die waardering en van respect. Henk zorgt er niet alleen voor dat ik binnen mijn mogelijkheden kan werken; Henk heeft mij in staat gesteld en geholpen om die mogelijkheden te verruimen. De stap naar betaald werk is volgens mij nog te hoog gegrepen.

8 Ook gezien mijn leeftijd zal het lastig zijn; ik ben nu 50 en er een tijd tussenuit geweest. Henk denkt daar anders over. Henk heeft gezegd dat mijn productiviteit op het niveau is gekomen dat ook betaald werk tot de mogelijkheid kan gaan behoren. Op het Zeilcentrum bedoelt hij uitdrukkelijk. Want Henk heeft er begrip voor als ik eens een dag verstek laat gaan, omdat ik soms minder goed in mijn vel zit. De littekens van mijn moeilijke jaren verdwijnen maar langzaam en spelen soms weer op. Ik heb niet voor niets een indicatie waarmee solliciteren niet verplicht is. Henk houdt daar rekening mee. Hij heeft geen wet nodig die organisaties verplicht stelt om mensen met een beperking tewerk te stellen; hij doet dit al tientallen jaren. Henk is de natuurlijke en betrokken coach die geïnteresseerd is in mensen. Het geeft hem, zo zei hij me, voldoening om mensen te helpen en hen optimaal te laten functioneren. Het beste uit mensen halen op een prettige en warme wijze; dat is wat hij doet. Het zou voor mij, alhoewel ik me schik in mijn huidige situatie, een geschenk zijn als ik bij het Zeilcentrum betaald werk zou kunnen gaan doen. Ik zou nog zo'n 17 jaar tot mijn pensioen bij het Zeilcentrum kunnen werken. Lang nadat Henk over een jaar of vier vertrokken is. Omdat Henk in de stichting Community Sailing Rotterdam een waardige opvolger gevonden heeft die het sociale en maatschappelijke karakter van het Zeilcentrum nog meer aandacht wil geven en uit wil bouwen, zie ik een toekomst zonder Henk maar met de stichting Community Sailing vol vertrouwen tegemoet. Ik ga ervan uit dat het voor mij onbegrijpelijke besluit van de rechtbank Rotterdam om het Zeilcentrum 1 oktober aanstaande door de gemeente Rotterdam te laten ontruimen in hoger beroep wordt teruggedraaid. Als dat niet gebeurt, verlies ik een plek waar ik me thuis voel, waar ik op mijn plaats ben, gewaardeerd wordt en die ik voor geen goud zou willen missen. Een plek waar de participatie maatschappij juist zo trots en zo zuinig op zou moeten zijn. Als ik die plek verlies, kan er weer gemeenschapsgeld verspild worden aan allerlei instanties die voor mij de sociale reactivering gaan regelen. Dat is nu prima geregeld, dankzij Henk, dankzij mijn collega s op het Zeilcentrum en dankzij het Zeilcentrum. Laat dat zo en laat de stichting Community Sailing het voortzetten. Ik roep de gemeente dan ook op om zelf een stokje te steken voor de vernietiging van het Zeilcentrum en niet te wachten tot het Gerechtshof dat doet. Nu kan de ontruiming nog gestopt worden, ook al heeft Henk mij gevraagd voorbereidingen te treffen voor een low budget ontruiming. Ik heb Henk gezegd dat we zeker zes maanden nodig hebben voor de ontruiming. Ik heb er weinig zin in; het voelt alsof ik de poten onder die stoel waar ik zo lekker op zit, zelf ga afzagen. Ik hoop dat het gerechtshof en de gemeente het zover niet laten komen.

9 Doe het niet alleen voor mij, maar ook voor al mijn collega's en voor al die klanten die hier komen zeilen waaronder die krioelende schoolklassen die mijn rust en mijn werkzaamheden weliswaar verstoren, maar die veel vrolijkheid en leven in de brouwerij brengen. Gemeente gaat toch overstag en geeft Henk en zijn opvolger de kans en de ruimte om het Zeilcentrum een nieuwe basis te geven voor een mooie toekomst. Gerechtshof, schort alstublieft die onnodige en vernietigende ontruiming per 1 oktober op en neem vervolgens alstublieft het wijze besluit om deze ontruiming in het geheel niet toe te staan. Een vrijwilliger waarvan de naam bekend is bij Henk van Gent

10 2 Mail: Henk van Gent Onderwerp: 1e Oproep aan de Wethouder van Stedelijke ontwikkeling en INTEGRATIE Datum: Mon, 1 Sep :51: ONTWIKKELING en INTEGRATIE of DESTRUCTIE en SEGREGATIE? U bepaalt wat het wordt. U zit aan de knoppen. U bepaalt het gemeentelijk beleid in Rotterdam! Ter informatie aan B&W en de gemeenteraad een cc van mijn 1 e oproep aan wethouder Schneider. VrGr. Henk van Gent Van: Henk van Gent Verzonden: maandag 1 september :12 Aan: '_BSD_DIM' CC: 'pjs.vankastel@rotterdam.nl'; 'j.blomsteel@rotterdam.nl'; 'e.cornelisse@rotterdam.nl' Onderwerp: 1e Oproep aan de Wethouder van Stedelijke ontwikkeling en INTEGRATIE 1 e Oproep aan de Wethouder Schneider van Stedelijke ontwikkeling en INTEGRATIE. + gericht aan iedereen die hem daarin bijstaat en adviseert + aan iedereen die kan helpen de ontruiming van mijn 39 jarige Zeilcentrum te voorkomen. Dank voor uw brief van 25 augustus jl. U stelt dat er voor u geen enkele aanleiding is om af te wijken van het vonnis. De ontruiming van mijn Zeilcentrum, dat de stichting Community Sailing graag van mij over wil nemen nadat we het samen in oude glorie hebben hersteld, kan wat u betreft gewoon doorgaan. Staat u mij toe u aan te tonen dat er heel veel aanleiding is om het Zeilcentrum niet te ontruimen? U bent wethouder van Stedelijke ontwikkeling en INTEGRATIE. Weet u wat u kapot maakt op het punt INTEGRATIE als u de ontruiming van het Zeilcentrum niet op tijd blokkeert? Ik weet zeker van niet. Lees s.v.p. de bijlage Missie en Passie. U kunt Missie en Passie ook downloaden via Na het lezen van Missie en Passie weet u wel wat u kapot dreigt te maken.

11 Op de foto s in de bijlage ziet u Jaap de klusser die na het samenwerken met o.a. Chris en Adnane en andere Rotterdamse jongeren met een niet Nederlandse culturele achtergrond een heel andere mening had dan voorheen. Voorheen was hij negatief en generaliserend. Hij had het over al die buitenlanders. Na de samenwerking met al die buitenlanders, hoorde je hem daar niet meer over. Jaap de klusser had onderscheid leren maken. Jaap de klusser was bereid zijn 75 jarige ervaring en zijn vaardigheden over te dragen aan de nieuwe generatie klussers, ongeacht hun huidskleur of sociaal culturele achtergrond. De nieuwe generatie klussers leerde dat oude bromberen als Jaap de klusser eigenlijk best wel cool waren en dat je er heel veel van kan leren. Dit gaat over INTEGRATIE tussen jong en oud en tussen Rotterdammers die te vaak niets- of te weinig van elkaar weten. Dit gaat over INTEGRATIE waar u als wethouder over gaat. Dat gaat u, nu u weet wat u kapot gaat maken toch nu niet kapot maken? Het zeilen en leren lesgeven hebben Chris en Adnane (zie foto s en de tekst in de bijlage Missie en Passie ) voornamelijk van mij geleerd. De jaren dat zij bij het zeilcentrum waren, zijn leuke jaren geweest. Kleurrijke jaren, letterlijk en figuurlijk. Nadat het schoolzeilen en het buurtzeilen door de gemeente vrijwel onmogelijk is gemaakt, is het hard nodig dat er een stimulans komt. Ik nodig u uit voor een gesprek over die stimulans, samen met mijn opvolger, de stichting Community Sailing Rotterdam. Laten we samen kijken of we nog meer tegemoet kunnen komen aan de invulling van het beleid dat bij uw portefeuille past: van Stedelijke ontwikkeling en INTEGRATIE. U bent dan al de 2 e wethouder die hier positief mee bezig is. Bent u door dossier manager Cees Beek ingelicht over het traject dat uw collega, wethouder Visser in gang heeft gezet n.a.v. een aanbod van de stichting Community Sailing Rotterdam? Ik denk het niet, want anders ziet u toch nog veel meer aanleiding dan het bovenstaande om de ontruiming te voorkomen? - Ik doel op het positieve gesprek op 3 juli jl. tussen wethouder Visser en de stichting Community Sailing Rotterdam, mijn opvolger in het bijzijn van Leo Bruijn. - Tijdens dat gesprek op 3 juli jl. heeft wethouder Visser besloten een onderzoek naar juridische haalbaarheid van de overdracht van mijn Zeilcentrum aan de stichting Community Sailing Rotterdam te laten uitvoeren. - Dit onderzoek naar juridische haalbaarheid van de overdracht van mijn Zeilcentrum aan de stichting Community Sailing Rotterdam is in volle gang, maar nog niet afgerond. - Vernietiging per 1 oktober (financieel debacle van K voor Community Sailing) zou meer dan alleen kapitaalvernietiging zijn. - Het zou de overname van mijn Zeilcentrum door Community Sailing daar de ontruiming vrijwel onmogelijk maken, omdat op de huidige locatie zich een structuur bevindt van vrijwilligers, boten, IT, inloop van zeilers, jeugd en belangstellenden. De plannen van Community Sailing zijn er op gebaseerd dat de structuur behouden blijft en

12 meegaat naar de nieuwbouw op dezelfde locatie. Voor ik met pensioen ga wil ik niet alleen de accommodatie in oude glorie herstellen samen met de stichting Community Sailing. Het schoolzeilen en buurtzeilen kan met wat medewerking van u het zeilen op de Kralingse Plas een stuk kleurrijker maken. Wat het voor stedelijke ontwikkeling en integratie zal betekenen, hoef ik u na het lezen van Missie en Passie naar ik aanneem niet meer te vertellen. Omdat ik i.v.m. de deadline van 1 oktober niet veel tijd heb en een offensief via de media klaar is om te lanceren, verzoek ik u mij en de stichting Community Sailing Rotterdam nog de komende dagen uit te nodigen voor een gesprek. VrGr. Henk van Gent Bijlage: 8 GB jpg (132 KB) Bijlage: 8 GB jpg (81 KB) Bijlage: 8 GB jpg (161 KB) Bijlage: 8 GB jpg (134 KB) Bijlage: 8 GB jpg (103 KB) Bijlage: Missie en Passie pdf (619 KB)

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27 3 Mail: Henk van Gent Onderwerp: 2e Oproep aan de Wethouder van Stedelijke ontwikkeling en integratie Datum: Mon, 1 Sep :52: COMPASSIE en PACIFICATIE of BRUTE AGRESSIE en ESCALATIE? U bepaalt wat het wordt. U zit aan de knoppen. U bepaalt het gemeentelijk beleid in Rotterdam! Ter informatie aan B&W en de gemeenteraad een cc van mijn 2 e oproep aan wethouder Schneider. VrGr. Henk van Gent Van: Henk van Gent Verzonden: maandag 1 september :17 Aan: '_BSD_DIM' CC: 'pjs.vankastel@rotterdam.nl'; 'j.blomsteel@rotterdam.nl'; 'e.cornelisse@rotterdam.nl' Onderwerp: 2e Oproep aan de Wethouder van Stedelijke ontwikkeling en integratie. 2 e Oproep aan Wethouder Schneider van Stedelijke ontwikkeling en integratie. + aan iedereen die hem daarin bijstaat en adviseert + aan iedereen die kan helpen de ontruiming van mijn 39 jarige Zeilcentrum te voorkomen. Mijn verzoek om uitstel van de ontruiming per 1 oktober is op 3 juni jl. door mijn advocaat gedaan en daarna door hem herhaald op 25 juni jl. De opmerking van een (Leefbaar)raadslid dat er soepel met 1 oktober zou worden omgegaan stelde mij gerust in afwachting van het antwoord van de gemeente. Die geruststelling is wreed verstoord door de mail van u die ik op maandag 25 augustus jl. ontving. Ik maak hierbij bezwaar tegen uw besluit om de ontruiming niet uit stellen. In mijn 1e oproep vandaag en in deze 2 e oproep onderbouw ik mijn bezwaar tegen uw besluit / het besluit van de gemeente Rotterdam. 13 weken wachten op antwoord is erg lang. 5 weken om (zelf) te ontruimen is erg kort, belachelijk kort!!!! Dit kan de gemeente toch niet maken? Dat kunt u niet maken.

28 Als u denkt dat wel te kunnen maken, is ingrijpen door de Burgemeester, de gemeenteraad, of wie dan ook, alleen al door dit late antwoord gerechtvaardigd, zeker i.c.m. met: - de suggestie dat er soepel met 1 oktober zou worden omgegaan - Het positieve gesprek op 3 juli jl. tussen wethouder Visser en Alfred Dijs en Hugo Maarleveld van de stichting Community Sailing Rotterdam, mijn opvolger. - Tijdens dat gesprek op 3 juli jl. heeft wethouder Visser besloten een onderzoek naar juridische haalbaarheid van de overdracht van mijn Zeilcentrum aan de stichting Community Sailing Rotterdam te laten uitvoeren. - Dit onderzoek naar juridische haalbaarheid van de overdracht van mijn Zeilcentrum aan de stichting Community Sailing Rotterdam is in volle gang, maar nog niet afgerond. - Vernietiging per 1 oktober (financieel debacle van 325K voor Community Sailing) zou meer dan alleen kapitaalvernietiging zijn. - Het zou de overname door Community Sailing daardoor vrijwel onmogelijk maken, omdat op de huidige locatie zich een structuur bevindt van vrijwilligers, boten, IT, inloop van zeilers, jeugd en belangstellenden. De plannen van Community Sailing zijn er op gebaseerd dat de structuur behouden blijft en meegaat naar de nieuwbouw op dezelfde locatie. Het nu ontruimen breekt die structuur van vrijwilligers volledig af en is ook niet zomaar weer op te bouwen. Kortom, de gemeente is helemaal fout bezig en mag niet kapot maken wat niet kapot gemaakt mag worden. Onbegrijpelijk is het voor mij en voor Community Sailing, dat dossiermanager Cees Beek na alle informatie die hij van mij, van Community Sailing en van zijn voorganger Rein de Lange heeft gekregen niet een ander advies heeft uitgebracht aan het college dan ontruimen. In onderstaande concepttekst voor een Open brief aan de Raad en de Pers, ziet u wat voor advies hij u en het college wel had moeten geven. Cees Beek probeert met oogkleppen op en een bord voor zijn hoofd snel het dossier Van Gent af te ronden, zodat hij zich 100% op zijn nieuwe job binnen de gemeente kan concentreren. Ik geef u in overweging Cees Beek te ontheffen van zijn functie als zeilscooldossiermanager. Hij zal er blij mee zijn. U zult er blij van worden, net als vele anderen waaronder Community Sailing en ik. Ik heb tijdens de mediation zo constructief samen kunnen werken met de mensen van de deelgemeente, gemeentewerken en stadsontwikkeling. Ik kan u als u wilt namen geven van medewerkers van de gemeente die binnen een korte tijd een hele goede oplossing kunnen realiseren. Cees Beek heeft geblunderd door het verzoek om uitstel niet tijdig te beantwoorden. Nu is het onacceptabel, ongepast en onuitvoerbaar om voor 1 oktober te ontruimen. Cees Beek heeft er totaal geen rekening mee gehouden dat ook na de ontruiming de toestemming voor de ontruiming door de rechtbank weer ongedaan gemaakt kan worden als het gerechtshof de ontruiming verbiedt. Extra kosten gemeente: K!! Gaat u daar de verantwoordelijkheid voor nemen?

29 Of gaat u wachten op de uitspraak van het Gerechtshof? K over de balk gooien is niet mis in deze tijd van bezuiniging. Ik raad u aan de door mijn advocaat bij het Gerechtshof ingediende Dagvaarding te lezen op of direct op Op die site ziet u ook Oplossing en Verzoening. Want dat moet er komen i.p.v. ontruiming. Dan kunnen we verder. Dan kan ik na een paar jaar als een gelukkig mens afscheid nemen van een goed lopend, maatschappelijk gericht Zeilcentrum. Gun mij dat toch. Als u dan het risico van de ontruiming voor u persoonlijk en voor de gemeente nog niet ziet, lees dan de onderstaande concept tekst + de bijlage. Een bijdrage van mijn levenspartner. Zij is bereid u daar tekst en uitleg over te geven, net als ik natuurlijk. Als u, al dan niet samen met uw collega Visser, Leo Bruijn, Reinier de Jong, Tom Weerdmeester en vele anderen, de ontruiming opschort: - Kan wethouder Visser met Community Sailing aan de slag na de juridische toetsing - Kan ik met u een meerjarenplan voor een integratie hotspot aan de Kralingse Plas maken Als u naar Cees Beek blijft luisteren, dan moet u mij niet kwalijk nemen dat ik mij op andere kanalen ga richten. Uw mail van 25 augustus is te gek voor woorden en niet uitvoerbaar. Ik neem aan dat u dat inmiddels zelf ook in ziet. VrGr. Henk van Gent Concept tekst aan B&W en Raad en als open brief naar de Pers versie Ik vraag u uitdrukkelijk niet om u te mengen in welke gerechtelijke procedure dan ook. Wel vraag ik u mijn verzoek om de ontruiming van het Zeilcentrum per 1 oktober a.s. uit het oogpunt van compassie te bekijken. Dan kan er heel anders naar de huidige situatie worden gekeken. Dan vraagt u zichzelf ongetwijfeld af; kan dat niet anders? Moeten we als gemeente echt zo nietsontziend en bikkelhard te werk gaan? Moeten we werkelijk kiezen voor 350K kapitaalvernietiging? m Terwijl er geen enkel belang mee is gediend om dat te doen?

30 De meningen over 1 oktober blijken sterk verdeeld bij de gemeente. Leo Bruijn, fractievoorzitter van de PvdA, probeert al sinds 2010 bij te dragen aan een oplossing net als Leefbaar Rotterdam. Leo Bruijn bracht op 3 juli jl. wethouder Visser aan tafel, samen het Alfred Dijs en Hugo Maarleveld van de stichting Community Sailing Rotterdam, mijn opvolger. De wethouder bleek enthousiast over het aanbod van de stichting. Hij heeft een vervolggesprek toegezegd en opdracht gegeven het aanbod van de stichting juridisch te laten toetsen. SP, Leefbaar en raadsleden uit andere partijen waren voor opschorting van de ontruiming om de prille positieve ontwikkeling met wethouder Visser een kans te geven. Joost Eerdmans vond het een goed plan om met een reddingsactie het Zeilcentrum te behouden. Bizar en onbegrijpelijk, dat juist Leo Bruijn een motie van de SP (met volledige steun van Leefbaar) om de ontruiming op te schorten blokkeerde. Leo Bruijn heeft al sinds juni 2010 de vinger aan de pols van het zeilschooldossier. Tientallen telefoongesprekken en bijeenkomsten, meer dan 100 s, met mij en met Community Sailing. Leo Bruijn is achter de schermen keihard bezig geweest aan een goede oplossing. Ik waardeer dat zeer. Ook mijn opvolger, de stichting Community Sailing Rotterdam, heeft sinds 1 februari 2013 regelmatig contact met Leo Bruijn gehad. Ook zij waarderen de inzet van Leo Bruijn. Leo Bruijn was in de zomer van 2012 onaangenaam verrast over de extra eisen die wethouder Karakus keer op keer heeft gesteld tijdens de mediation in 2011 en Na het stoppen van de mediation door Karakus gaf Leo Bruijn als reactie: Dat kan zomaar niet; daar komt hij niet mee weg. Leo Bruijn heeft steeds de mogelijkheid benut om met wethouder Karakus te overleggen. Zonder resultaat. Vandaar dat ik en mijn opvolger, de stichting Community Sailing Rotterdam Leo Bruijn in juni 2014 hebben gevraagd om een motie in te dienen. Om het negatieve te stoppen om daarmee het positieve een goede kans te geven. Het ging toen (en gaat nog steeds) om: - De ontruiming (1 oktober a.s.) op te schorten tot na de uitspraak in Hoger Beroep - de geheimhoudingsplicht op te heffen - mijn opvolger, de stichting Community Sailing Rotterdam het groene licht te geven: o voor de uitvoering van haar heldere, concrete plan van aanpak o met keiharde deadlines als ontbindende voorwaarden Waarom Leo Bruijn de motie vlak voor het zomerreces blokkeerde, na alle inspanningen die hij zelf verrichtte? Hij vond het contraproductief m.b.t. het vervolg op het gesprek tussen Community Sailing en

31 wethouder Visser. Hij wilde het proces wat daar uit voort kwam niet verstoren. Dat gesprek met wethouder Visser was zo constructief en positief; ik hoefde me geen zorgen te maken over de ontruiming. Op korte termijn zou er een deal tot stand komen. Nu 2 maanden later is er nog helemaal niets tot stand gekomen, behalve dat de juridische toetsing loopt. Omdat wethouder Schneider (pas vorige week!) zo kort voor 1 oktober heeft besloten dat hij de ontruiming niet uitstelt, is een urgente situatie ontstaan. Leo Bruijn heb ik daarom gevraagd alsnog de motie in te dienen. Eveneens bizar, met name voor Community Sailing, is de bikkelharde stellingname van dossiermanager Cees Beek ondanks het gesprek van Community Sailing met wethouder Visser: - Geen uitstel van de ontruiming in afwachting van de uitspraak in Hoger Beroep - Geen keuze voor Community Sailing, ook al krijgt de gemeente keiharde deadlines over nieuwbouw en over het accent op het maatschappelijke gehalte de komende 25 jaar Bij Stadsontwikkeling, in de gemeenteraad, in fracties en zelfs tussen wethouders blijken de meningen over wel / geen uitstel van de ontruiming op 1 oktober verdeeld te zijn. Daarom is een blik door de bril van compassie zo van belang; compassie, met name voor de vrijwilligers, maar ook voor Community Sailing en niet in de laatste plaats voor de gemeente zelf. Een blik door de bril van compassie maakt een (niet door wat dan ook vertroebelde) rationele blik mogelijk. Een heldere kijk. En vervolgens adequate actie die tot bijzondere oplossingen leidt. Ja, ik hoop vurig dat dit tot die broodnodige oplossingen leidt. Maar eerst de rationele analyse die door de bril van compassie zichtbaar wordt. Mijn analyse is dat de kracht en macht van Stadsontwikkeling gebroken moet worden door het bestuur van de stad. Wethouder Visser verdient een eerlijke kans. Ook is er hulp van het bestuur van de stad nodig bij het verhelpen van de onmacht bij Stadsontwikkeling. Het moet, samen met Community Sailing weer over ontwikkeling gaan i.p.v. over destructie. Niemand weet waarom het Zeilcentrum vernietigd moet worden. Ik heb het raad en college gevraagd maar geen antwoord gekregen. Niemand schijnt te weten waarom. Waarom de gemeente, na toenadering tussen 2007 en de zomer van 2009 (met plan Peter Lamers), nog geen 7 maanden later slechts ontruiming in het vaandel had staan, het is voor iedereen een raadsel. Waarom een ontruimingsprocedure is gestart door Karakus?

32 o De gemeenteraad weet het niet o Ik weet het niet o Leo Bruijn weet het niet o Alleen Karakus, Rein de Lange en waarschijnlijk ook Cees Beek weten het o Niemand schijnt het te weten, maar ontruimd zal er worden! Ik heb vorig jaar de nieuwe dossiermanager Cees Beek van A tot Z geïnformeerd met tientallen mails. In oktober vorig jaar hebben we een constructief gesprek gehad; Hugo Maarleveld was er namens Community Sailing bij. Hugo Maarleveld en Alfred Dijs hebben vervolggesprekken met Cees Beek gehad, ook met vertegenwoordigers van De Maas en Stras er bij. Community Sailing wil faciliteiten bieden aan zeilers met een beperking, omdat Plons niet voldoende capaciteit te bieden heeft en niet uit wil / kan breiden bij WSVR. Onbegrijpelijk is het voor mij en voor Community Sailing, dat dossiermanager Cees Beek na alle informatie die hij heeft gekregen niet het volgende als advies heeft uitgebracht aan het college: - Ik heb kennis genomen van de laakbare wijze waarop de gemeente onder wethouder Karakus te werk is gegaan - Dit is vergelijkbaar met de sfeer en context waarin op 11 december 2003 het Zeilcentrum onwetmatig en grotendeels door de gemeente werd vernietigd en waar de gemeente voor is terechtgewezen door de Rechtbank - De gemeente heeft vanaf 1 februari 2010 door het creëren van deze sfeer, deze context en de karaktermoord op- en de beeldvorming over Henk van Gent, zowel de Rechtbank, de gemeente raad, publiek en Pers op het verkeerde been gezet. - De advocaat van de gemeente heeft de vrijheid gekregen van de gemeente om ook de verdediging te voeren zonder de grenzen van gangbare normen en waarden te hoeven respecteren - De Dagvaarding van deze advocaat, op 9 april 2013 uitgebracht namens de gemeente, is zo schandalig, zo haaks op de realiteit, daar zou de gemeente zich van moeten distantiëren - Het vonnis van 21 mei jl. zal naar alle waarschijnlijkheid geen stand houden in Hoger Beroep - Het verzoek aan het Gerechtshof, middels een zogenaamd incident, om de ontruiming op te schorten heeft kans van slagen. o Alleen al daarom adviseer ik het college om een dergelijke afgang voor te zijn o Stel de ontruiming uit tot na de uitspraak in Hoger Beroep of beter: Zie af van de ontruiming en geef het groene licht aan Community Sailing Laat het gerechtshof zich alleen uitspreken over de hoogte van de schadevergoeding Zelfs dit is niet nodig, omdat Van Gent (tot ) altijd bereid is geweest tot een redelijk compromis. Hij is daartoe nog steeds bereid zodra de ontruiming van de baan is. - Laat Van Gent samen met zijn (zelfgekozen) opvolger, Community Sailing, het door deze stichting aan de gemeenteraad gedane aanbod realiseren. - Dat geeft niet alleen een metamorfose op korte termijn - Dat geeft de beste garantie voor een zeilcentrum waar het accent ligt op het

33 maatschappelijke, terwijl daarvoor geen gemeentelijke subsidie nodig is. Cees Beek had de volgende alinea, geschreven door Community Sailing, aan toe kunnen voegen. M.b.t. tot de ontruiming is het van belang, dat op de huidige locatie zich een structuur bevindt van vrijwilligers, boten, IT, inloop van zeilers, jeugd en belangstellenden. De plannen van Community Sailing zijn er op gebaseerd dat de structuur behouden blijft en meegaat naar de nieuwbouw op dezelfde locatie. Het nu ontruimen breekt die structuur van vrijwilligers volledig af en is ook niet zomaar weer op te bouwen. Het ontmantelen, ontruimen en verkopen van bruikbare materialen en boten kan niet langer wachten als 1 oktober door de gemeente gehandhaafd blijft. Cees Beek doet het tegenovergestelde: - Ontruiming per 1 oktober - Vernietiging per 1 oktober (financieel debacle van 325K voor Community Sailing) - Community Sailing aan de kant schuiven - Van Gent uitsluiten van enige bemoeienis Hoe dit onbegrijpelijke besluit door Cees Beek is genomen? Van insiders vernam ik dat Cees Beek blijft dwepen met Karakus. Die zou het allemaal zo netjes en zorgvuldig gedaan hebben. Cees Beek geeft hiermee blijk dat hij niet in staat is de ontstane situatie te duiden en er mee om te gaan. Hij brengt daardoor het college in gevaar! Wat hem naar verluidt heeft beïnvloed, is de blijvende bemoeienis van de vorige dossiermanager, Rein de Lange, ondanks zijn pensionering. Zelfs tijdens de zitting in de Rechtbank op 17 januari jl. was Rein de Lange er bij; het lijkt ondanks zijn pensionering iets persoonlijks te zijn: die Van Gent zal het veld ruimen! Rein de Lange is het brein achter de gemeentelijke ommezwaai tussen het plan Peter Lamers (zomer 2009) en het NIEUWE plan Peter Lamers (ontruiming als doel per ). Tijdens de mediation speelde Rein de Lange vals spel. Op bezegelde hij in het kader van de mediation de deal waarbij de gemeente de bodemsanering kon starten en ik een huurovereenkomst voor 25 jaar kreeg. De sanering werd afgerond. De deal, daar werd door Rein de Lange en Karakus heel sneaky onderuit gekomen. Door steeds nieuwe en steeds onhaalbaardere eisen te stellen, lieten zij de mediation zogenaamd mislukken. De deelgemeente, bij monde van Lucas de Boer, was zeer teleurgesteld; er was immers wel degelijk een afdoende oplossing bereikt. Iedereen binnen de gemeente weet hiervan.

34 Iedereen kijkt weg. Mooi zo n vonnis. Eindelijk die Van Gent te pakken! De geheimhouding van de mediation belet mijn advocaat stukken in de lopende procedure in te brengen die daar wel in horen. De gemeente belemmert willens en wetens de rechtsgang door de geheimhouding niet op te willen heffen. Ik overweeg de geheimen op straat te gooien als de ontruiming niet gestopt wordt. Het kan van mij niet verwacht worden dat ik me aan de spelregels houd, als de gemeente dat niet doet. Ik ga bewust nog even door, omdat mij en velen met mij groot onrecht is aangedaan door de gemeente Rotterdam. Het weegt naar ik aanneem allemaal mee om een spoedig einde te maken aan deze misstand. Ik ben nog niet klaar. Maandag 25 augustus jl. ontving ik een mail van wethouder Schneider, met de mededeling dat de ontruiming per 1 oktober door gaat. Het was na 13 weken wachten op antwoord als een koude douche. Dit is de directe aanleiding dat ik nu een beroep op de weldenkenden binnen de gemeente, om alsnog de ontruiming op te laten schorten. Dit loopt de spuigaten uit! Ik mailde de secretaresse van wethouder Schneider: Dit verzoek om uitstel is op 3 juni jl. door mijn advocaat gedaan en daarna door hem herhaald op 25 juni jl. 13 weken wachten op antwoord is erg lang. 5 weken om (zelf) te ontruimen is erg kort. De opmerking van een (Leefbaar)raadslid dat er soepel met 1 oktober zou worden omgegaan stelde mij gerust in afwachting van het antwoord van de gemeente. Die geruststelling is wreed verstoord door de mail van wethouder Schneider maandag jl. Ingrijpen door de Burgemeester, de gemeenteraad, of wie dan ook, zou alleen al door dit late antwoord gerechtvaardigd zijn, zeker i.c.m. met: - de suggestie dat er soepel met 1 oktober zou worden omgegaan - Het positieve gesprek op 3 juli jl. tussen wethouder Visser en Alfred Dijs en Hugo Maarleveld van de stichting Community Sailing Rotterdam, mijn opvolger. Tot slot weer terug naar de bril van de compassie. Mijn levenspartner heeft vanuit haar positie, haar 17 jaar lange ervaring met het gedoe en met haar bijzonder goed ontwikkelde gave om te analyseren en te duiden, een document tot

35 stand gebracht dat bij menigeen het schaamrood op de kaken zal brengen. Terecht! De rode lijn in het document van Wilma is haar haarfijne rechtvaardigheidsgevoel. Wilma schrijft in de eerste twee alinea s het volgende: Verrast door de uitspraak en verbijsterd na het lezen van het vonnis van 21 mei, met kenmerk C/10/423074/HA ZA 13/432, in casu gemeente Rotterdam/van Gent, leg ik bij deze een schriftelijke verklaring af als bezwaar tegen dit vonnis. Het bezwaar richt zich o.a. op de beeldvorming die door de gemeente wordt neergezet en naar mijn mening en een rol van importantie speelt in het vonnis. Waar ik van overtuigd ben, is dat door een verwrongen beeld neer te zetten door het achterwege laten van informatie en / of context, de feiten een andere weging kunnen krijgen en naar mijn mening hebben gekregen. In het vonnis lees ik een beeld van zowel gemeente als Henk, dat ik niet herken. Sterker, het beeld is omgekeerd. In de laatste alinea schrijft ze het volgende: U begrijpt dat ik verbijsterd ben over het vonnis. Dat ik dit vonnis, gegeven alles wat ik hierboven heb geschetst, onbegrijpenlijk en onacceptabel vind. Dit is mijn bezwaar, mijn persoonlijk pleidooi, mijn grief. Ik moet er op vertrouwen dat het gerechtshof recht zal spreken in deze geschiedenis. Ik wens u wijsheid. Als de gemeenteraad besluit dat het nu tot hier, maar niet verder is en de vernietigende ontruiming door de gemeente wordt opgeschort, zou het kunnen dat wat Wilma in haar één na laatste alinea schrijft, anders loopt dan zij (volkomen begrijpelijk en terecht) denkt: Er was bij de gemeente geen wens om er uit te komen, er is geen wens om er uit te komen, nu niet en nooit niet. Ze hadden alleen geen rekening gehouden met de lange adem van Henk. Mede dankzij steun van een heel trouw groepje mensen om hem heen. Dat is naar mijn persoonlijk observatie de werkelijkheid. Om het tegenovergestelde te bereiken van waar Wilma van overtuigd is, vraag ik de weldenkenden binnen de gemeente om actie op dit cruciale moment. Ik ga er van uit dat deze voldoende aanleiding zijn voor de constatering: tot hier, maar niet verder. VrGr. Henk van Gent Bijlage: Levenspartner HvG over onbegrijpelijk Vonnis pdf (781 KB)

36 verklaring Wilma Tuenter in zake vonnis Gemeente Rotterdam/Gent, 21 mei 14 Gerechtshof Den Haag Rotterdam, 18 augustus 2014 Drs. bc. Wilma Tuenter Louise de Colignylaan HD Rotterdam Mijn kenmerk: /zeilcentrumHvG/WT Uw kenmerk: C/10/423074/HA ZA 13/432, d.d. 21 mei 2014 Betreft: verklaring in casu gemeente Rotterdam/Gent Edelachtbare heer, vrouwe, Verrast door de uitspraak en verbijsterd na het lezen van het vonnis van 21 mei, met kenmerk C/10/423074/HA ZA 13/432, in casu gemeente Rotterdam/van Gent, leg ik bij deze een schriftelijke verklaring af als bezwaar tegen dit vonnis. Het bezwaar richt zich o.a. op de beeldvorming die door de gemeente wordt neergezet en naar mijn mening en een rol van importantie speelt in het vonnis. Waar ik van overtuigd ben, is dat door een verwrongen beeld neer te zetten door het achterwege laten van informatie en / of context, de feiten een andere weging kunnen krijgen en naar mijn mening hebben gekregen. In het vonnis lees ik een beeld van zowel gemeente als Henk, dat ik niet herken. Sterker, het beeld is omgekeerd. 1. Beeld dat uit het vonnis spreekt klopt niet Het beeld van de gemeente: de weldoener. Het beeld van Gent: de onwillige. De weldoener. Sinds 1997 gezocht naar alternatieven De onwillige. Van Gent heeft alle voorstellen afgewezen De weldoener. Inmiddels heeft de gemeente het bestemmingsplan aldus aangepast zodat van Gent kan blijven De onwillige. Van Gent weigert hiervoor een privaatrechtelijke vergoeding te betalen. (gebruik van water en overpad) De weldoener. 'van Gent heeft geen schade geleden a.g.v. van het verwijderen van de pontons'. De gemeente heeft bewust na het seizoen de eigendommen teruggehaald. Bovendien is hiervoor al een vordering betaald. Pagina 1 van 13

37 verklaring Wilma Tuenter in zake vonnis Gemeente Rotterdam/Gent, 21 mei 14 De onwillige. Hij beweert structureel en stelselmatig tegengewerkt en geboycot te worden en gehinderd in zijn exploitatie. De weldoener. Tegenwerken en boycotten? In tegendeel, behulpzaam met sale en leaseback pontons, tijdelijke vergunning, overpad. Van Gent is niet gehinderd in zijn exploitatie. De weldoener. Weliswaar een aantal keren het voornemen geuit bestuursdwang toe te passen, maar slechts 2 keer uitgevoerd. Dit beeld staat haaks op de werkelijkheid en zal blijken uit het onderstaande. 2. Relatie tot van Gent Ik ben sinds 1997 Henk zijn levenspartner. In mijn verklaring staan geen nieuwe feiten. Het zijn de feiten gezien door mijn ogen. De ogen van iemand die de feiten 17 jaar lang, naast Henk van het meest nabij heeft meegemaakt. Het eerste wat ter discussie zal staan is mijn objectiviteit. Mijn reactie daarop is dat niemand betrokken bij deze zaak objectief is en dat, dat nu juist de moeilijke taak van de rechter is. In alle objectiviteit een oordeel te geven. Ik zal mijn verklaring naar eer en geweten neerschrijven en ben bereid dit onder ede te herhalen en / of aan te vullen Bij het begin, beginnen Mijn eerste kennismaking met Zeilschool Henk van Gent was in Ik wilde mijn zeilcapaciteiten ontwikkelen. Ik trof een moderne, vooruitstrevende zeilschool aan. Op een fantastische locatie, prima accommodatie en vloot. Goede door Henk opgeleide instructeurs, instructieboekjes door Henk persoonlijk geschreven en wat ik bijzonder vond, de digitale vorderingenstaat, toen al. Mijn vergelijksmateriaal; 3 jaar zeilen in Friesland. Wist u dat Henk van Gent in 1976 het concept van groepslessen v/d jeugd in de Optimist introduceerde en dat dit concept navolging vond bij tientallen zeilscholen en Van de wal in de sloot? In 1997 verhuisde een deel van de accommodatie van de wal naar het water. De aanleiding was de beëindiging van de huurovereenkomst tussen de pachter van de Tuin en het Zeilcentrum. De geschiedenis die hieraan vooraf ging heb ik zelf niet meegemaakt maar is, naar ik begrijp van cruciaal belang voor de zaak. In 1987 stelde Henk vast dat de gemeente de huursituatie met de hoofdhuurder, de brouwerij, de pachter, De Tuin en de onderhuurder, het Zeilcentrum, niet goed had geregeld. Naar aanleiding hiervan heeft Henk de gemeente gevraagd een rechtstreekse huurrelatie tussen gemeente en Zeilcentrum te regelen. Alle betrokkenen vonden dit een goed idee. De gemeente zegde toe dit in orde te brengen, maar kwam deze toezegging niet na. Hierdoor kon het gebeuren dat, toen in 1992 De Tuin een nieuwe pachter kreeg die geen Zeilcentrum voor zijn terras wenste, hij de huur opgezegde waardoor uiteindelijk in 1997 Henk van de wal in de sloot terecht kwam. Pagina 2 van 13

38 verklaring Wilma Tuenter in zake vonnis Gemeente Rotterdam/Gent, 21 mei 14 Om het in gebreke blijven van de gemeente te corrigeren was de deelgemeente coöperatief en bereid een helpende hand te bieden. Zo geschiedde. De gemeente werkte mee aan een tijdelijke oplossing met in het vooruitzicht gesteld een definitieve oplossing. Zij verleende op 29 juli 1997 een tijdelijke bouwvergunning en recht van overpad tot augustus Zij deed een bijdrage in de verhuiskosten en hielp door het aangaan van een sale en leaseback constructie voor de de pontons. Voor een definitieve oplossing waar nu nog 3 jaar voor restte, werkte Henk samen met Sport & Recreatie aan de ontwikkeling van een nieuwbouwlocatie aan de overkant. Henk informeerde mij over de plannen en liet mij schetsen van architect de heer Abe Bonnema zien. In november 1997 gingen we samen naar Miami. Henk had zich georiënteerd op een geschikt zwaardbootje voor beginnende zeilers. Er was een nieuw bootje op de markt, de Escape. Het gele bootje dat niet meer weg te denken is van de Kralingse Plas. Hij had hiervoor een heel concept in gedachte: een windvolgend vlot, en een onorthodoxe lesmethode. Hij moest dit slechts uitwerken en implementeren. Net als in 1976 uniek en innovatief. De schoonheid van een zeilklas (Bron: Broos Weerspiegeld, Flip Kolet en Willem van Hest, 2009) Even en ander beeld dan het negatieve beeld van de accommodatie die steeds maar weer benadrukt wordt in berichtgeving door de gemeente. Kralingse Plas, zondag 10 mei uur. Als ik aan kom rijden zie ik dat het terras van De Tuin al vol zit en dat het fietspad al wemelt van de joggers, rollerskaters en wandelaars. Het wordt lastig om een rustig plekje te vinden waar ik om mijn gemak kan gaan tekenen. Alle stoelen en bankjes zijn bezet, zo ver ik kan kijken. Gelukkig vind ik iets naast een van de Plasmolens, weliswaar tussen de wilgen en het onkruid, maar dat is geen probleem. Terwijl ik mij aan het installeren ben, word ik nadrukkelijk gegroet door een heer die contact zoekt, maar duidelijk niet over mijn tekeningen. Ik troost mij met de gedachte dat ik blijkbaar nog in trek ben. Als ik ga tekenen zie ik de bootjes van Van Gent aan de steiger midden op de plas. Het ene zeiltje na het andere gaat omhoog. Rank gekromde mastjes. Het zijn niet meer dan fors uitgevallen surfplanken met een sierlijke romp van geel polyester. Midden op de steiger staat een volwassen man met een zwemvest. Ik hoor af en toe een aanwijzing over het water schallen: Tegen de wind in aanleggen Ja, die kant op is tegen de wind in Zodra de bootjes weer los zijn van de steiger neemt een andere instructeur in een rubberboot het over. Ik kan niet horen wat zijn instructies zijn, maar wel zien aan het gedrag van de bootjes: ze gaan één voor één overstag als de rubberboot langskomt. De bootjes reageren als een veertje op de wind en de aanwijzingen van de instructeur. Het lijkt wel een dans op het water. De schoonheid van een zeilklas. Pagina 3 van 13

39 verklaring Wilma Tuenter in zake vonnis Gemeente Rotterdam/Gent, 21 mei Van de wal in de sloot! Henk schafte een vloot Escapes aan. Met een tijdelijke vergunning tot augustus 2000 en in het vooruitzicht de nieuwe zeilschoolaccomodatie samen met Sport & Recreatie aan de overkant, leek dit een verantwoorde investering. Er was geen enkele aanwijzing of indicatie van wat zich binnen afzienbare tijd zou af tekenen. Ergens aan het einde van het voorjaar of de vroege zomer 1998 wordt Henk door de heer Reussink, toen directeur van Sport & Recreatie, informeel geïnformeerd dat hun gezamenlijke plan door wethouder Kombrink naar de prullenbak is verwezen. Hij liet Henk stukken lezen waaruit dit bleek. Ik meen dat op basis van openbaarheid van bestuur deze stukken zijn opgevraagd, maar nooit zijn verkregen. Bij brief van wethouder Kombrink, gedateerd 30 november 1998, wordt dit formeel bevestigd. De gemeente is een contract aan gegaan met projectontwikkelaar Adboma voor de ontwikkeling van een horeca en een zeilschool aan de overkant van de Kralingse Plas. Naast dat de wethouder Sport & Recreatie passeerde, legde hij hiermee het lot van het Zeilcentrum in handen van de projectontwikkelaar. Adboma kreeg carte blanche om een exploitant voor deze zeilschool te vinden. In het vonnis verweert de gemeente zich dat het een overschatting van de mogelijkheden van de gemeente is te veronderstellen dat de gemeente Adboma kan dwingen om een overeenstemming te bereiken met van Gent. Hoe zo overschatting van de mogelijkheden van de gemeentelijke overheid? Er is nooit sprake geweest van een (openbare) aanbesteding. De gemeente had alle beleidsvrijheid om Henk, samen met Sport & Recreatie het plan uit te laten werken. Dat zou recht doen aan de situatie op basis van de voorgeschiedenis, een zeilschoolhouder die sinds heugenis bijna, verdienstelijk en naar tevredenheid van klanten en andere gebruikers van de Plas, zijn brood verdient met zeillessen op de Kralingse Plas. Desnoods had de gemeente condities kunnen verbinden aan het contract met Adboma. i.p.v. hem carte blanche te geven. Dat heeft de gemeente niet gedaan. Zij heeft gekozen om Adboma carte blanche te geven en daarmee heeft de gemeente zichzelf en Henk - al dan niet bewust - buiten spel gezet, terwijl Henk nog steeds op de schopstoel zat mede door toedoen van de gemeente. Hoe zo overschatting van de gemeentelijke mogelijkheden? Het verweer van De gemeente. Wat is er nu werkelijk gebeurd tussen zomer 1997 en zomer 1998? Wat was de aanleiding voor deze koerswijziging? Geen transparantie. Pagina 4 van 13

40 verklaring Wilma Tuenter in zake vonnis Gemeente Rotterdam/Gent, 21 mei Macht Een strijd van een kleine Stichting zoals Het Zeilcentrum tegen de gemeente Rotterdam en een projectontwikkelaar die carte blanche heeft, is op voorhand een ongelijke strijd. Ik vergelijk het met een amateur, lichtgewicht tegen een professional, zwaargewicht. Henk van Gent, die zowel de strategie, als tactiek en deels de operatie ter hand moet nemen, met alle disciplines die daar bij nodig zijn: acquisitie, PR, HR, financien, juridische aangelegenheden etc., tegenover één van s lands grootste gemeentes, Rotterdam met tot hun beschikking adviseurs, juristen, secretariaat, PR mensen etc. en niet te vergeten bevoegdheden, beleidsvrijheid, macht. Ik ben lange tijd als verpleegkundige werkzaam geweest. Een belangrijk thema in mijn opleiding, macht. Ik werkte o.a. in de jeugdpsychiatrie (6-12 jaar). Ik had macht. Alleen al door mij volwassen postuur had ik fysieke macht over het kind. Ik had bevoegdheden die mij in staat stelden sancties op te leggen. Mijn ervaring en kennis gaven mij macht. Het bewustzijn van die machtspositie vraagt niet 100% zorgvuldigheid, maar vraagt 300% zorgvuldigheid. Dit geldt ook voor de gemeente , Ontwikkeling zeilschool accommodatie in handen van projectontwikkelaar Adboma, context Adboma aanbieding die geen aanbieding Reactietermij n Henk 2 wk. Antwoord Adboma. Henk Vanaf 30 november 1998 moest Henk in gesprek met Adboma om tot planvorming te komen. De gemeente had in het kader van planvorming in 1997 van Sport & Recreatie en Henk notabene een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren door K+V. De beste kansen voor een openbare stadszeilschool accommodatie zat in een combinatie horeca en zeilschool. Daar wilde de projectontwikkelaar niets van weten. Het moest een stand alone zeilschool worden, los van de horeca. Het concept wat in de voorliggende jaren was ontwikkeld was van de baan. Bovendien wilde de projectontwikkelaar Henk geen invloed geven op het PvE van de accommodatie van de zeilschool. Henk kreeg 1 aanbod per post. Het aanbod bevatte minimale informatie, een huurprijs gulden op jaarbasis en een koopprijs gulden. Informatie op basis waarvan geen enkele ondernemer ooit een businesscase zou kunnen maken, noodzakelijk voor financiering. Hij moest binnen 2 weken reageren anders ging het over. Henk reageerde binnen de gestelde termijn. Niet met een akkoord of geen akkoord, maar met realistische, redelijke vragen, noodzakelijk om tot een weloverwogen oordeel te kunnen komen m.b.t. dit voorstel. Adboma heeft niet het fatsoen gehad te antwoorden. En het verweer van De gemeente, die had geen mogelijkheden hier invloed op uit te oefenen. Een overschatting van Van Gent. In het vonnis is vastgelegd dat van Gent alle plannen afwijst. De onwillige Van Gent. Pagina 5 van 13

41 verklaring Wilma Tuenter in zake vonnis Gemeente Rotterdam/Gent, 21 mei 14 Dit was geen plan, dit was geen serieuze aanbieding. Dit is de context, anders dan uit het vonnis blijkt. Wat restte was procederen. Geld, tijd en energie die je maar 1 keer aan kunt wenden , 2001, 2002, In de jaren na 1998, na de keuze van wethouder Kombrink om Adboma carte blanche te geven sloten zich meer en meer de gemeentelijke gelederen. Gemeente, deelgemeente, OBR, Sport & Recreatie. Ook raadsleden die voorheen een kritische toon hadden over o.a. deze keuze, keerden als een blad aan de boom. Wat was daar de oorzaak? Macht, je meerdere niet willen of kunnen afvallen? Partijpolitiek, je eigen partij niet afvallen? Ambitie, je kruiwagen niet willen afvallen? Ik wil niet onvermeld laten dat er enkele raadsleden waren die zich consequent lieten informeren en ruggegraat toonden. Maar raadsleden komen en gaan. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat niemand zijn handen aan het Zeilcentrum wilde branden. Tot en met deze procedure is dat het geval. De basis van waaruit samenwerking was aangegaan tussen Sport & Recreatie, een goed plan met een gezamenlijke visie en uitgangspunten en de (deel)gemeente die dit omarmde en bekrachtigde door de helpende hand te bieden in 1997, werd door de keuze van wethouder Kombrink getorpedeerd. Een uitputtingsslag die tot op heden voort duurt en waarbij -als het vonnis niet wordt herzien - de gemeente zijn strategie geëffectueerd zal zien, met alle middelen, ook ongeoorloofde middelen, uitputten van het Zeilcentrum, uitputten van Henk van Gent. uitputten van Henk van Gent door een eerder verstrekte vergunning te herroepen door het toepassen van onrechtmatige eigenrichting met als doel bedrijfsbeeindiging van Van Gent door het opleggen van dwangsommen door te boycotten door eenzijdige berichtgeving Eindeloos procederen. Om zich te verweren volgden circa 17 procedures bij de algemene beroepscommissie, rechter en Raad van State. Henk won er circa 15. Tijd, geld, energie die je maar 1 keer aan kunt wenden Doelbewust aansturen op bedrijfsbeëindiging. Het onrechtmatig vernietigen van delen van het Zeilcentrum Het dieptepunt, voor zover je in casu over een dieptepunt kunt spreken, was het verwijderen van de pontons met opstallen op 11 december Als een paal boven water stond vast dat dit onwettig was. Tot en met op de dag van de ontruiming heeft de advocaat van Henk, De gemeente geïnformeerd, dat wat zij van plan waren onwettig was. De gemeente wist dat deze actie onherstelbare schade zou aanbrengen. Extra zorgvuldigheid is dan geboden. Ik vraag mij af wat de juristen van De gemeente hebben geadviseerd? De gemeente zette door. Betrouwbare overheid! Pagina 6 van 13

42 verklaring Wilma Tuenter in zake vonnis Gemeente Rotterdam/Gent, 21 mei 14 Ik was aanwezig op 11 december. Beangstigend. Zoveel mensen, uitgerust met materieel. Wat via de poort niet lukte kwam over water. Gasleidingen werden door gesneden, riolering doorgezaagd, santiair, kleedhokken aan een grote kraan opgehezen en weggevoerd. Op advies van de advocaat riep Henk de politie in. Hij legde uit dat er een procedure liep, dat dit onwettig was. Belt u met mijn advocaat. Grijpt u alstublieft in! Het duurde voor ze kwamen en toen ze kwamen stonden ze erbij en keken ernaar. In onderhavig vonnis staat dat Van Gent geen schade heeft geleden a.g.v. van het verwijderen van de pontons. Zij motiveert dat omdat zij de pontons bewust na het seizoen heeft verwijderd. En bovendien, zo staat in het vonnis, heeft van Gent hiervoor al geld ontvangen. De weldoener, die gemeente. Met droge ogen durven beweren dat er geen schade is geleden? Dat vind ik lef hebben. Het vonnis, waarin de gemeente wordt veroordeeld voor deze daad, legt een aanbetaling voor geleden schade op. De werkelijke schade is nog niet in rekening gebracht. De intentie was om dit mee te nemen in de de door Henk zo gewenste en gezamenlijke totaal oplossing. De impact van de dag zelf, desastreus. Niet alleen de materiële schade, maar ook de emotionele schade. Het vertrouwen in de overheid en de politie liep op die dag een ernstige deuk op. Ook lichamelijk had het impact. De permanente stress en dan deze climax. Ik was ernstig bezorgd. Onvoorstelbaa r En met welk doel? Bedrijfsbeëindiging. De pontons hebben de Kralingse Plas nooit verlaten! Ze zijn deels vernietigd en deels weggeven aan een zeilvereniging aan de Plas. Welke conclusie trekt u? Terwijl ze bij de sluis een ponton aan het vernietigen waren heeft Henk toe gekeken. Ik heb heb hem gevraagd niet te gaan. Vanwege zijn emotionele staat. Ik kon hem niet tegenhouden. Misschien dat er nog iets te redden viel. Tevergeefse hoop. Pagina 7 van 13

43 verklaring Wilma Tuenter in zake vonnis Gemeente Rotterdam/Gent, 21 mei 14 Kosten van deze ontmanteling volgens De gemeente , natuurlijk voor rekening van Van Gent. Het werd gemeenschapsgeld en naar mijn stellige overtuiging kan het niet anders zijn dan dat de gemeente dit wist. Procedures volgden. Geld, tijd en energie die je maar 1 keer aan kunt wenden Opleggen van dwangsommen, financieel uitputten De staat en daarmee de aanblik van de accommodatie is door de gemeente veroorzaakt. Dit wordt door de ombudsman erkent. Weer moest Henk een seizoen starten met een onzekere toekomst en tegelijkertijd procederen tegen dit onrecht dat hem was aangedaan. Dit keer was het bijna niet meer op te brengen, niet alleen materieel was de schade niet te overzien, maar emotioneel en financieel raakte Henk ook uitgeput. Met de moed der wanhoop probeerde Henk in de puinhoop die de gemeente had aangericht, enigszins orde op zaken te stellen. En rond de seizoensstart, 31 maart 2004 werd last onder dwangsom opgelegd. Volgens de gemeente was Henk bezig met bouwwerken. Hiervoor had Henk geen vergunning. Op laste van een flinke dwangsom per dag moest hij hier onmiddelijk mee stoppen. Kafkaëske toestanden. Wandelaars langs de plas, die geconfronteerd worden met de janboel die ze bij de zeilschool Henk van Gent aantreffen, moeten zich realiseren dat de hoofdschuldige in deze zaak de gemeente Rotterdam is en dat de sleutel voor het opruimen van de rommel/het oplossen van het probleem in handen van de gemeente rust. Citaat uit jaarverslag 2006 van De Ombudsman Naast het verdedigen van de ontruiming moest Henk nu ook nog procederen om de dwangsom er af te krijgen. Geld, tijd en energie die je maar 1 keer aan kunt wenden. En dan verweert De gemeente zich, zo lees ik in het vonnis Weliswaar een aantal keren het voornemen geuit bestuursdwang toe te passen, maar slechts 2 keer uitgevoerd. De weldoener, De gemeente. Niet omdat de gemeente niet voornemens was de aankondiging uit te voeren, maar omdat de rechter daar een stokje voor stak. Dit is de werkelijke context. 11. Machtsmisbruik 11 december 2003 m.i. willens en wetens onrechtmatig, onherstelbare schade aanbrengen aan het zeilcentrum, de rekening van presenteren en vervolgens als Henk probeert binnen zijn mogelijkheden wat orde op zaken te stellen om het seizoen te starten een dwangsom opleggen op basis van het ontbreken van een vergunning. Dat is sluw, dat is list en bedrog. Berekenend, met voorbedachten rade. Dat is machtsmisbruik. Dat is detournement de pouvoir. Wat zegt onderhavige vonnis? Dat legt dit allemaal naast zich neer. Onbegrijpelijk. 12. Boycotten, financieel uitputten In juli van 2003 ontving Henk ook nog een brief van Sport & Recreatie dat de samenwerking aangaande de Sportpas niet langer voortgezet kon worden na afloop van de contractperiode en dat terwijl het zo succesvol was. Sport & Recreatie had een ontvangen van het Stadhuis met de mededeling dat de huidige verplichtingen netjes afgebouwd dienden te worden, maar dat er geen nieuwe verplichtingen met Henk van Pagina 8 van 13

44 verklaring Wilma Tuenter in zake vonnis Gemeente Rotterdam/Gent, 21 mei 14 Gent mochten worden aangegaan. Enige tijd later gebeurde hetzelfde met het jeugd-vakantie-paspoort en later met school- en buurtzeilen. Omzetverlies. Geen sprake van boycotten zo verweert De gemeente zich, zo lees ik in het vonnis. Tegenwerken. Integendeel. Alle voorstellen die wij hebben gedaan zijn door van Gent afgewezen. De onwillige Van Gent. Het vonnis gaat hier in mee Van Gent weg bestemmen In diezelfde periode, vanaf 1999 tot 2005 moest Henk zich ook nog verweren tegen het weg bestemmen van het Zeilcentrum. Ik herinner me nog (een) de reden. De oostkant van De Plas moest een stiltegebied worden. Nota bene De Tuin met een enorm terras, een vergunning voor feesten en livemuziek, een vernieuwd, verbreed fietspad, waar veel scooters gebruik van maken en dan een zeilschool, boten die voortgestuwd worden door de wind, weg bestemmen. Het enige wat Henk kon doen was procederen, geld, tijd en energie die je maar 1 keer aan kunt wenden. 14. Voorstellen van de gemeente, context Wat opvalt is dat ieder voorstel eigenlijk een afgeleide is. Een andere aanleiding heeft dan oprecht het dossier tot een eerlijke afronding brengen. Een uitspraak van de rechter, een oordeel van de ombudsman, de bodemsanering van de Kralingse Plas. Het Zeilcentrum is de hindernis die genomen moet worden. 7 juli 2009, eenzijdig voorstel wethouder Lamers, reactietijd 2 weken Aanleiding: deadline bodemsanering Tijdspad van het voorstel a. 1-zijdig voorstel gemeente periode _ doorlooptijd minimaal 2 jr. en 3 mnd b. reactie van Henk van Gent periode _ '09* doorlooptijd 2 weken c. antwoord van de gemeente periode _ doorlooptijd 4 jaar en.. *midden in het hoogseizoen Op 25 februari 2007 liep ik de heer Lucas de Boer, portefeuillehouder Deelgemeente Kralingen-Crooswijk, tegen het lijf tijdens het officiële startmoment van de sanering. Hij informeerde mij dat de gemeente een plan voor de zeilschool in voorbereiding had. Toen ik Henk informeerde over dit heugelijke feit nam hij contact op met de deelgemeente met het verzoek hierin gezamenlijk op te trekken. Met de woorden broedende kippen niet te storen werd Henk s verzoek afgewezen. Ook de raad werd hierover, in deze woorden geïnformeerd. Pas 2 jaar en 3 maanden later, midden in het hoogseizoen, op 7 juli volgt een eenzijdig voorstel. Met het voorstel had wethouder Lamers voor ogen in augustus een overeenkomst te bereiken. Vandaar dat Henk gevraagd werd binnen 2 weken te reageren. Of dat realistisch was, daar zette Henk zijn vraagtekens bij, maar Henk deed alles om dit lang slepende debacle tot een goed einde te brengen. Waar denkt u dat Henk zijn energie aan besteedde? Tijd en energie die je maar 1 keer aan kunt wenden. Pagina 9 van 13

45 verklaring Wilma Tuenter in zake vonnis Gemeente Rotterdam/Gent, 21 mei 14 Henk heeft alles in het werk gesteld om aan deze onmogelijke termijn, in deze onmogelijke periode van 2 weken, te voldoen. Hij moest vast stellen dat het plan onrealistisch was. Onuitvoerbaar voor een stadzeilschool. Zo werd er uitgegaan van een veelvoud van de toenmalige omzet en een huur die hoger lag dan de omzet. Zijn beoordeling, met voorstellen voorzien, heeft hij in een persoonlijk onderhoud toegelicht. Het betrof een visie op een Multi Purpose Zeilsportaccommodatie, een Programma van Eisen en een aantal begrotingsscenario s. De betreffende documenten zijn aan de aanwezigen overlegd. Alleszins een heel redelijk en realistisch verhaal. Positief. Een reactie waar op doorgeborduurd kon worden. De heer Straver, gebiedsmanager van het OBR, bood Henk zijn excuses aan voor het onuitvoerbare plan en gaf Henk complimenten voor de snelheid als voor de kwaliteit van de inhoudelijke reactie. Tot op heden heeft Henk geen antwoord van de gemeente gehad op zijn reactie. Op het eenzijdige voorstel, waar Henk na een belofte, ruim 2 jaar op moest wachten en waar hij binnen 2 weken, midden in hoogseizoen op moest reageren. Dit roept toch op zijn minst de vraag op of De gemeente wel een reactie wilde? Of was het letterlijk an offer you can t refuse? De woorden waarmee het voorstel aangekondigd werd. Slechts een formaliteit, die nu tegen Henk gebruikt wordt. Zo lees ik in het vonnis dat sinds 1997 de gemeente (de weldoener) gezocht heeft naar alternatieven en dat Van Gent (de onwillige) alle voorstellen heeft afgewezen. De rechter laat het feit dat het voorstel onrealistisch en onuitvooerbaar voor een stadszeilschool was, niet meewegen in zijn vonnis. Weer ben ik verbaasd. Vanaf eind september heeft Henk een aantal maal contact opgenomen met de gemeente met de vraag wanneer hij een antwoord tegemoet kon zien. Hij attendeerde de gemeente op de urgentie i.v.m. de deadline van de bodemsanering op 1 januari. 11 december 2009, de heer Prinsenberg namens het OBR in casu de bodemsanering, reactietijd 1 week Aanleiding: deadline bodemsanering Tijdspad a. verzoek onderhoud vrijdag termijn uiterlijk vrijdag b. datum gesprek dinsdag Ondanks Henk zijn aandringen vanaf eind september werd pas 11 december contact opgenomen. De heer Prinsenberg verzocht om een onderhoud, binnen 1 week. Henk moest dit onderhoud los zien van de voortgang in het proces naar een totaaloplossing. Hij kon hier dan ook geen enkele melding over doen. De directe aanleiding en enige reden van zijn bezoek betrof een verzoek van het Hoogheemraadschap. Volgens planning wilden zij medio januari 2010 met het saneren en afzanden van de bodem ter plaatse van het Zeilcentrum beginnen. Medio januari, nog een maand te gaan met daarin de feestdagen. Toen er in 2008 sprake was van een aanstaande bodemsanering voorzag Henk dat de sanering ter plaatse van de Zeilschool een bijzonder Plan van Aanpak nodig had. Hij heeft toen direct initiatieven ontplooid richting Hoogheemraadschap en richting de gemeente. Ondanks zijn initiatieven kon hij niet anders dan afwachten, zo is hem ook te kennen gegeven. Immers hij was niet de opdrachtgever. Henk kon hooguit aandringen en dat heeft hij gedaan. Tot vervelens toe. Zo ervoer hij dat uit reacties als hij weer contact zocht. En zie hier, weer is het 5 voor 12 door toedoen van de gemeente. Ondanks dat Henk weer op de valreep aan de slag moest, nu met een plan van aanpak rondom de sanering, en ondanks dat er geen enkel resultaat te melden was over de goede voornemens van 7 juli 2009, heeft hij Pagina 10 van 13

46 verklaring Wilma Tuenter in zake vonnis Gemeente Rotterdam/Gent, 21 mei 14 zijn medewerking toegezegd. Henk sprak wel uit dat hij van mening was dat gemeente haar goede wil zou moeten onderstrepen met daden. Henk wilde een antwoord op zijn reactie op het door wethouder Lamers aangeboden, onuitvoerbare plan en hij wilde hier graag een bijeenkomst voor beleggen om hierover van gedachte te wisselen. Van dit onderhoud is een gespreksverslag gemaakt, voorgelegd aan de heer Prinsenberg en vastgesteld. Het onderhoud is er nooit gekomen. 1 februari 2010, eenzijdig voorstel wethouder Lamers, reactietijd 10 dagen Aanleiding: deadline bodemsanering Tijdspad van het voorstel a. antwoord gemeente periode _ doorlooptijd 6 maanden b. reactie van Henk van Gent periode _10-02-'19 doorlooptijd 10 dagen Ruim 6 Maanden na Henk zijn uitgebreide, zorgvuldige, inhoudelijk deskundige reactie op een onrealistisch plan ontving Henk een nieuw voorstel. Dit voorstel was identiek aan het voorstel van 7 juli 2009! Het voorstel waarvoor de heer Straver excuses had gemaakt. De heer Lucas De Boer, inmiddels voorzitter van Deelgemeente Kralingen Crooswijk, kwam hier tegen in het verweer, maar werd teruggefloten door het Stadhuis. Henk s uitgebreide reactie was terzijde geschoven, naar de prullenbak verwezen. Weliswaar werd ook een alternatief voorgesteld. Blijven doormodderen met dezelfde accommodatie tegen een huurprijs van 3.750, - per jaar en tekenen dat Henk na vijf jaar definitief zou vertrekken. Wat lees ik in het vonnis? Sinds 1997 heeft de gemeente (de weldoener) gezocht naar alternatieven. Van Gent (de onwillige) heeft alle voorstellen afgewezen. De context van die voorstellen die schets ik hiervoor. De rechter laat dit niet meewegen in zijn vonnis. Sterker, er wordt door de gemeente ontkend dat in het alternatief wordt gesproken over vertrek van Henk van Gent na 5 jaar. De rechter neemt dit over. Verbijstering. 28 september 2010: 1-zijdig voorstel wethouder Karakus, reactietijd 3 dagen aanleiding: bodemsanering Op 28 september 2010 volgde het laatste voorstel van wethouder Karakus. Reactietijd 3 dagen. Een voorstel van dezelfde orde als de hierboven geschetste voorstellen. Henk kon hier niet positief op reageren. Een maand later volgde de totaal onnodige bestuursdwang voor de bodemsanering. Sinds 2008 werkt Henk hier volledig aan mee. 15. Innoveren Wat de outsider, die alleen maar oordeelt en reageert op de de janboel, het aanzien van de accommodatie, niet weet is dat, ondanks de continue bedreiging van De gemeente, het continue moeten verweren, geen financieringsmogelijkheden vanwege de situatie en de minimale eigen resource, Henk bleef innoveren in zijn corebusiness. In zijn vloot, de aanwending van zijn vloot en het ontwikkelen van nieuwe, verbeterde lesmethodieken, nieuwe doelgroepen. Ongeëvenaard. Pagina 11 van 13

47 verklaring Wilma Tuenter in zake vonnis Gemeente Rotterdam/Gent, 21 mei windvolgend instructievlot 2. opletten 4. voordoen Sail try-out: Instructievlot Instructiemethode Escape SAIL TRY-OUT 3. Samen droog oefenen 5. Zelf zeilen Escape: Stabiel Sterk Makkelijk reefbaar De mast en het zeil, Henk van Gent ontwerp De Tirion Gezellig met z n allen De combinatie boot, met unieke tuigage, maakt de Tirion, Tirion Multi Purpose Pagina 12 van 13

48 verklaring Wilma Tuenter in zake vonnis Gemeente Rotterdam/Gent, 21 mei Reputatie Rest mij nog te melden de impact, de reputatieschade als gevolg van de beeldvorming door ongewenste publiciteit als gevolg van dit dossier en als gevolg van het verval van de accommodatie. Henk verdient bewondering, de wijze waarop hij steeds het hoofd boven water heeft gehouden. Het fatsoen dat hij steeds heeft bewaard. De zorgvuldigheid waarmee hij steeds weer voorstellen bestudeerde, de redelijkheid van zijn reactie op deze eenzijdige, onmogelijke voorstellen, zijn tegenvoorstellen. Dat verdient respect. Maar dat beeld bestaat alleen bij insiders. Niet bij de toevallige passanten, niet bij potentiele klanten. Henk zijn goede naam en reputatie als autoriteit op het gebied van zeilsport en van zijn zeilcentrum zijn ernstig aangetast. 17. Tot slot Jarenlang van verweren en procederen, jarenlang een seizoenstart met een onzekere toekomst, jarenlang de dreiging van bedrijfsbeëindiging, van dwangsommen. Steeds weer afwachten en wachten op eenzijdige en onrealistische plannen, oneigenlijke ultimata. Negatieve publiciteit. Oordelen van de omgeving.onbegrip van de omgeving. Je kapot werken voor niets. Henk heeft schade geleden. Niet alleen materieel en financieel, maar ook fysiek, emotioneel en relationeel. Het enige wat nodig is om dat te begrijpen is inleving en gezond verstand. Het materialiseren daarvan, daarvan ken ik de spelregels niet. Dat laat ik aan deskundigen over. Hoe kon het tot dit vonnis komen, vraag ik mij af? Er was bij de gemeente geen wens om er uit te komen, er is geen wens om er uit te komen, nu niet en nooit niet. Ze hadden alleen geen rekening gehouden met de lange adem van Henk. Mede dankzij steun van een heel trouw groepje mensen om hem heen. Dat is naar mijn persoonlijk observatie de werkelijkheid. U begrijpt dat ik verbijsterd ben over het vonnis. Dat ik dit vonnis, gegeven alles wat ik hierboven heb geschetst, onbegrijpenlijk en onacceptabel vind. Dit is mijn bezwaar, mijn persoonlijk pleidooi, mijn grief. Ik moet er op vertrouwen dat het gerechtshof recht zal spreken in deze geschiedenis. Ik wens u wijsheid. Hoogachtend Wilma Tuenter Louise de Colignylaan HD Rotterdam Pagina 13 van 13

49 4 Mail: Henk van Gent Onderwerp: Lieselot, Wampe, Mikal en Maaike pleiten voor behoud Zeilcentrum Datum: Tue, 9 Sep :46: Openbare van Henk van Gent aan het College van B&W en aan de gemeenteraad van Rotterdam Wat denkt u? Geeft zeilschooldossier manager Cees Beek u het juiste advies? - Geen uitstel van de ontruiming 1 oktober a.s. - Niet met de door mij gekozen opvolger, de stichting Community Sailing Rotterdam in zee. - Geen enkele rol voor Henk van Gent Lees de steunbetuigingen van Lieselot, Wampe, Mikal en Maaike. Wat u daar in leest, dat staat haaks op hetgeen Cees Beek u adviseert! Waar kiest u voor? Vrouwelijke visie? of een gebrek aan open mind? Waardering? of uitsluiting? Glansrol voor mij? of geen enkele rol? 4 visies van 4 vrouwen volgen? of volkomen geblokkeerde Cees Beek volgen Onderbouwing serieus nemen? of gebrek aan onderbouwing voor lief nemen? U bepaalt wat het wordt. U zit aan de knoppen. U bepaalt het gemeentelijk beleid in Rotterdam! Lieselot, Wampe, Mikal en Maaike zijn geweldige meiden, jongedames inmiddels. Het was (en is) voor mij een waar genoegen om hun ontwikkeling te aanschouwen, mee te maken en te mogen stimuleren. Met hen samenwerken was super. Het positieve dat zij hebben ervaren op het Zeilcentrum, was wederzijds. Citaten uit de bijlagen:

50 Lieselot: Henk kijkt bij zijn medewerkers naar hun talent en geeft hen de ruimte en de persoonlijke aandacht om hierin verder te ontwikkelen. Henk is een aanjager, hij weet mensen te prikkelen en te motiveren om recht op hun doel af te gaan en hierin niet onzeker te zijn, maar juist zelfbewust. Henk is een coach, een hele goede. De zeilschool is een plek voor maatwerk, mede dankzij de persoonlijke aandacht die Henk iedereen geeft. Wampe: Vanaf het eerste moment heb ik bewondering en waardering gehad voor zijn maatschappelijk betrokken ondernemerschap en de wijze waarop er op het Zeilcentrum wordt lesgegeven. Mikal: Na 4jaar ben ik uitgegroeid totiemanddie veel verschillende dingen met veel zelfvertrouwen en zelfstandig kan uitvoeren. Ik vind het erg bijzonder dat een zeilcentrumaan mijn doorzettingsvermogenen zelfvertrouwen kan bijdragen. Niet alleen als medewerker ga je houden van het Zeilcentrum. Ik hoor zoveel positieve verhalen en van veel mensen verontwaardigde verhalen waarom het Zeilcentrum weg zou moeten (niet alleen van klanten en medewerkers). Maaike: ik weet nog wel dat ik het erg spannend vond. Maar dat was echt nergens voor nodig. De sfeer was, en dat is het nog steeds, erg goed onder de medewerkers. Ik vind het altijd erg leuk om te zien dat ik kinderen die eerst geen zin hadden, of bang waren toch zover heb gekregen om met plezier de zeilboot in te stappen. Ik hoop oprecht dat ik nog lang bij het Zeilcentrum kan blijven werken. Vraagt u alstublieft zelf uitleg aan Cees Beek: - Is er een andere reden waarom het Zeilcentrum ontruimd moet worden, dan domweg het vast blijven houden aan het laakbare beleid van misleider en leugenaar Karakus? o Heeft het met de verkoop van De Tuin te maken, zoal menigeen beweert? o Is het gebrek aan open mind bij Cees Beek en de gemeente de reden? o Is er toch een verborgen agenda? - Er moet toch een reden zijn voor het onbegrijpelijk besluit, dan domweg het vast blijven houden aan het laakbare beleid van misleider en leugenaar Karakus? - Is er een andere reden waarom ik geen enkele rol zou mogen spelen, dan het negatieve beeld dat Karakus over mij heeft gevormd? o Is het niet wijken door mij voor het jarenlange gemeentelijke geweld de reden? o Had ik moet wijken, omdat je anders het bevoegd gezag niet respecteert? o Ik dacht en denk er niet aan om te wijken. Al is het maar omdat het zo fijn is om op het Zeilcentrum te zijn.

51 Zo fijn als is omschreven door Lieselot, Wampe, Mikal en Maaike. Hoe kan ik dit bevoegd gezag van deze onnavolgbare Cees Beek respecteren? Hoe kan ik dit bevoegd gezag vanhet college, dat kritiekloos en als een kudde makke schapen de laakbare en zeer schadelijke adviezen van Cees Beek volgt respecteren? Belangrijker is: Hoe kunt u als lid van de gemeenteraad, die dit bevoegd gezag dient te controleren, dit bevoegd gezag van Cees Beek en van het college respecteren i.p.v. afwijzen? Ik heb u zeer uitvoerig geïnformeerd over de smerige streken die Karakus mij en de gemeenteraad geleverd heeft. Daarom mag u niet wegkijken. Daarom mag u iets moois en waardevols niet zonder goede reden kapot laten gaan. Dat bent u niet alleen aan mij verplicht. Dat bent u ook verplicht aan Lieselot, Wampe, Mikal en Maaike. Donderdag 11 september a.s. kunt u afzien van de onzalige, onnodige, onverstandige en geldverslindende ontruiming. Steun de motie van Tom Weerdmeester van de SP, die door Leefbaar Rotterdam wordt gesteund. Ik reken op u. Lieselot, Wampe, Mikal en Maaike rekenen op u. VrGr. Henk van Gent Bijlage: Steunbetuiging Lieselot augustus 2014.pdf (177 KB) Bijlage: Steunbetuiging Wampe augustus 2014.pdf (173 KB) Bijlage: Steunbetuiging Mikal augustus 2014.pdf (221 KB) Bijlage: Steunbetuiging Maaike december 2013.pdf (216 KB)

52 Lieselot: Mijn steun gaat uit naar het behoud van Zeilcentrum Henk van Gent. In de zomer van 2006 begon ik als baliemedewerker/zeilinstructeur-in opleiding, te werken bij Zeilcentrum Henk van Gent. Een plek waar ik mij, als een iets wat onzeker meisje van net 15 jaar, snel thuis voelde. Henk kijkt bij zijn medewerkers naar hun talent en geeft hen de ruimte en de persoonlijke aandacht om hierin verder te ontwikkelen. Zo ook bij mij, na de eerste zomer besloten we dat ik mij vooral op de baliewerkzaamheden zou focussen. In de loop van de jaren ontwikkelde ik mij tot Hoofd Balie en planning. Wat op jonge leeftijd al een grote verantwoordelijkheid en ervaring was. Pas toen ik ging studeren merkte ik dat ik dankzij deze werkervaring een voorsprong had op mijn leeftijdsgenoten. Ik liep voor in het professioneel handelen en ik vond makkelijk een uitdagende bijbaan naast mijn studie. Ik heb op de zeilschool vriendschappen opgedaan die ik tot op heden nog heb. Inmiddels zijn we allemaal verspreid door heel Nederland en daar buiten maar we organiseren minimaal een keer per jaar een reünie en spreken elkaar maandelijks. De zeilschool bindt ons, het was een plek waar we allemaal onszelf konden zijn en ons ontwikkelden tot de personen die we nu zijn. Mede dankzij deze gedeelde ervaring is de vriendschap zo hecht geworden. Ook met Henk van Gent heb ik in de loop van de jaren een bijzondere band opgebouwd. Henk is een aanjager, hij weet mensen te prikkelen en te motiveren om recht op hun doel af te gaan en hierin niet onzeker te zijn, maar juist zelfbewust. Gesprekken die ik met Henk heb gehad hebben mij geholpen om meer in mijzelf te geloven en te gaan voor mijn doelen. Henk is een coach, een hele goede. Dit betekent de zeilschool voor mij. Maar waarom moet die zeilschool blijven bestaan voor heel Rotterdam en omstreken? Zodat ook andere mensen ervaren wat ik heb ervaren. De openheid en toegankelijkheid van de zeilschool biedt een thuishaven voor een hele brede doelgroep. Van jong tot oud, van Kralingen tot Feyenoord, van autochtoon tot allochtoon, iedereen op de zeilschool vindt zijn of haar plek in het geheel en iedereen hoort erbij. Er wordt geleerd om met de diversiteit om te gaan en samen te werken, samen worden de referentiekaders verbreed. Net zo breed als de stad zelf. In de jaren dat ik er werkte heb ik ook mogen zien hoe Henk kansarme jongeren een kans heeft gegeven. Door het buurtzeilen, het school zeilen en door het aannemen van vrijwilligers. Ik herinner me nog goed het wekelijkse telefoontje van een groepje Marokkaanse kinderen uit Kralingen Crooswijk - of de catamaran nog beschikbaar was, want dat vonden ze zo leuk. Met een paar euromunten stevig in de hand, waarschijnlijk de hele week opgespaard, kwamen ze dan buurtzeilen. Een prachtig initiatief en het geeft de kinderen een kans om mee te doen in de maatschappij. Maar ook oudere jongeren heeft Henk kansen gegeven om zich te ontwikkelen als vrijwilliger op de zeilschool. De zeilschool is een plek voor maatwerk, mede dankzij de persoonlijke aandacht die Henk iedereen geeft. Vooral voor jongeren die moeite hebben om een plek te vinden in de maatschappij is dankzij dit maatwerk, de zeilschool een plek waar zij zichzelf kunnen zijn en even hun zorgen en machocultuur van thuis kunnen loslaten. Daarom moet de zeilschool blijven. Rotterdam de stad die niet slaapt, de stad die niet stilt staat, de stad die blijft groeien, de stad die durft. Met haar mooie gebouwen en haar mooie wateren, de haven, de Maas en de Kralingse plas. De plas waar een openbare zeilschool voor álle Rotterdammers thuis hoort. De plas zonder openbare zeilschool is als Zadkine ronder hart. Iets wat generaties lang gemist zal worden. Daarom: Stop de ontruiming. En gun ons het plezier, de beleving en de ervaring. Lieselot, augustus 2014

53 Wampe Geacht Gerechtshof, Ik schrijf u in de hoop, u te kunnen overtuigen voor een toekomst waarin laagdrempelig zeilen op de Kralingse plas is gegarandeerd. Ik zou u willen vragen de ontruiming van het Zeilcentrum te willen stoppen en een herstel van het zeilcentrum in oude glorie mogelijk te willen maken. Mijn motivatie en betrokkenheid met het Zeilcentrum komt voort uit mijn eerste kennismaking met de Heer van Gent en het Zeilcentrum in Vanaf het eerste moment heb ik bewondering en waardering gehad voor zijn maatschappelijk betrokken ondernemerschap en de wijze waarop er op het Zeilcentrum wordt lesgegeven. Door de jaren heen ben ik verbonden gebleven met het zeilcentrum. Als stagiair en later als instructeur heb ik zoveel kinderen en volwassen met verschillende afkomst en achtergronden met veel plezier zien genieten op de Kralingse plas en van de zeilsport. Een waardevolle en unieke ervaring in de watersport wereld, maar bovenal in Rotterdam. Trots en vol waardering ben ik ook voor de groep mensen en in het bijzonder voor Henk van Gent. Zij hebben ondanks alle tegenslagen en tegenwerking van de Gemeente Rotterdam, tot nu toe het hoofd boven water weten te houden. Door het hoofd boven water gehouden te hebben, zijn er de afgelopen jaren weer veel mensen enthousiast geraakt voor de zeilsport. Het zeilcentrum moet in oude glorie worden herstel om de goede lessen, de maatschappelijke waarde en om de goede en open sfeer die er op het water en de steigers is te behouden. Medewerkers, vrijwilligers en cursisten uit allerlei windrichtingen weten hun weg naar het zeilcentrum te vinden. De laatste jaren heb ik ook kennis gemaakt met Community Sailing Rotterdam. Ik ben ervan overtuigd dat deze stichting en haar mensen koers zet naar een toekomstbestendig succesvol concept. Met sportieve groet, Wampe

54 Steunbetuiging van Mikal Rotterdam Aan de Rechtbank, de Gemeente, Henk, Zeilcentrum Henk van Gent / City Sailing en Community Sailing, Eerst iets over mijzelf en mijn functie bij het Zeilcentrum Henk van Gent / City Sailing. Ik ben een jonge vrijwilliger van het Zeilcentrum. Net zoals veel ander energieke en behulpzame vrijwilligers. Ik ben 20jaar en ben hier al 4jaar (tussen de 2 molens en naast 'De Tuin'). Het bestaan van Zeilcentrum Henk van Gent kreeg ik te horen van een vriendin die buurtzeilen deed. Buurtzeilen is 1 van de maatschappelijke doelen die het Zeilcentrum heeft. Volwassenen en kinderen die uit een achterstandswijk of niet veel te besteden hebben kunnen voor 2,50 zeilles krijgen. Zo leerde ik op een leuke manier het zeilen te waarderen. Op mijn middelbare school moest ik stage lopen voor 4 weken (snuffelstage). Ik kom van Het Rudolf Steiner College (vrijeschool). Ik ben begonnen op VMBO Kader en geëindigd op Havo. Mijn stage heb ik natuurlijk gelopen bij Henk van Gent. Zo ben ik als vrijwilliger begonnen. Een andere medewerkster liet mij zien wat je allemaal moest leren om op het Zeilcentrum te komen werken. Ik ben begonnen als hulpinstructeur, maar kan nu zeggen dat ik een goede zeilinstructeur ben, het onderhoud aan de boten accommodatie kan doen en balie kan draaien. Waaronder boten verhuren, mails van klanten beantwoorden en klanten op dagen voor cursussen inplannen. Na 4jaar ben ik uitgegroeid tot iemand die veel verschillende dingen met veel zelfvertrouwen en zelfstandig kan uitvoeren. Ik vind het erg bijzonder dat een zeilcentrum aan mijn doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen kan bijdragen. Waarom moet het Zeilcentrum behouden blijven: Niet alleen als medewerker ga je houden van het Zeilcentrum. Wij hebben een cursist (nu 13jaar) die al 4jaar mee heeft gedaan aan een Jeugdweek (5dagen les van ). Dat was omdat hij zijn zeildiploma wilde halen, maar vooral omdat wij een instructeur hadden waar hij zo enthousiast over was dat hij alleen de Jeugdweek bij hem wilde volgen. En als hij de kans zou krijgen, zou hij alle Jeugdweken van het jaar bij hem volgen. Bij De Tuin hoor ik veel positieve verhalen van hun klanten. Dat ziet het er toch leuk uit: al die gele bootjes met verschillende keuren zeilen op zondag op de Kralingse Plas''. Waarom zou het Zeilcentrum weg moeten? Wie wil dat en wie weet dat?

55 De vrijwilligers, ik, Henk, de Gemeente, de Rechter? De bedrijven die bij ons komen zeilen en BSO s, de klanten bij De Tuin? Ik hoor wel eens: ''waarom ziet het gebouwtje er zo rommelig uit?'' Maar dat kan de rede niet zijn. Gooi in 1week het gebouw plat, bouw iets nieuws en het ziet er weer schitterend uit. Zeker met de hulp van de mensen uit Rotterdam die willen helpen en reken maar dat dat er veel zullen zijn. En als De Tuin zou uitbreiden, dan is er nog voldoende plek. Ligt het dan aan de zeilverenigingen aan de overkant? Nee toch? Daar moet je lid worden om een boot te huren en als je zeilles wilt moet je je eigen boot eerst kopen. Geen probleem als je het geld hebt, maar dat hoeft niet bij Zeilcentrum Henk van Gent. Wat mijn mening is en een mening mag je altijd vormen: Ik hoor zoveel positieve verhalen en van veel mensen verontwaardigde verhalen waarom het Zeilcentrum weg zou moeten (niet alleen van klanten en medewerkers). Gaat het wel om De Rede om het Zeilcentrum te behouden, Ja of te nee? Maar om het energie slopende gevecht tussen Henk en de Gemeente. Waarmee positiviteit ten onder gaat. Ligt de rede niet bij het Zeilcentrum, maar bij de ruzie en het niet kopje onder willen gaan? Het ligt niet aan welke kant je staat. Het gaat om het behouden van een Zeilcentrum. Een Zeilcentrum dat overgenomen wordt in de toekomst door een andere organisatie 'Community Sailing', een Zeilcentrum waar je zonder lid te worden boten kan huren en les kan krijgen en om maatschappelijke projecten en vrijwilligers van verschillende leeftijden. Toekomstbeeld: Rond de Kralingse Plas moet gewandeld en gesport kunnen worden, bij het strandje steek je je BBQ aan, bij De Tuin zit je tot s avonds laat met je gezicht richting de zonsondergang. Werp je 1blik op de plas dan je zie je de kleuren geel, rood en paars van veel gekleurde zeilen die de plas oversteken naar een klein schoon gebouwtje tussen de 2 molens waar de Community Sailing ligt. Maak voor iedereen het zeilen mogelijk of je nu veel of weinig geld te besteden hebt. Het zeilen al beheerst of nog niet. Mooie toekomst toch? Mikal

56 Maaike: Learning on the job, van hulpje tot hoofdinstructeur Volgens mij was ik net 13 jaar toen ik bij het Zeilcentrum ging solliciteren. Ik had al een aantal jaar zeil ervaring, en ik wilde graag meer tijd op het water doorbrengen. Tijdens mijn sollicitatie gesprek zei Henk dat ik ooit misschien wel hoofdinstructeur kon worden, dit leek voor mij erg ver weg maar het was een goede motivatie om hard te gaan werken. Na het gesprek kon ik al snel beginnen. Mijn eerste week kan ik mij niet meer goed herinneren, ik weet nog wel dat ik het erg spannend vond. Maar dat was echt nergens voor nodig. De sfeer was, en dat is het nog steeds, erg goed onder de medewerkers. Ook met de cursisten is het altijd gezellig. Ik bouwde langzaam mijn werkzaamheden die ik er deed op. Eerst was het voornamelijk helpen met de lesvoorbereiding, en helpen tijdens de les zelf. Na een aantal jaar oefenen, oftewel learning on the job zoals Henk altijd zegt, heb ik afgelopen zomer voor het eerst een aantal jeugdweken zelfstandig gedraaid. Dit is misschien wel het begin van Henk zijn voorspelling die uitkomt, wie weet wordt ik ooit wel hoofdinstructeur. Het geven van zeilles vind ik erg leuk om te doen. Ik vind het altijd erg leuk om te zien dat ik kinderen die eerst geen zin hadden, of bang waren toch zover heb gekregen om met plezier de zeilboot in te stappen. Het werk bij het Zeilcentrum is erg gevarieerd. Behalve het geven van zeilles, wat ik vooral doe, sta ik ook vaak achter de balie, help ik met klussen, en ben ik dit jaar samen met Lieselot begonnen met het opstarten van de Social Media van het Zeilcentrum. Ik vind het erg leuk dat er zoveel variatie in mijn werk zit. Dat is wat het leuk en uitdagend houdt. Heel wat anders dan een simpel baantje bij de supermarkt dus! Ik hoop oprecht dat ik nog lang bij het Zeilcentrum kan blijven werken. Maaike Reule

De Stichting Community Sailing Rotterdam is al jaren partner van Zeilcentrum Henk van Gent en City Sailing Rotterdam.

De Stichting Community Sailing Rotterdam is al jaren partner van Zeilcentrum Henk van Gent en City Sailing Rotterdam. -het college van burgemeesters en wethouders van Rotterdam -de gemeenteraad van Rotterdam -het dagelijks bestuur van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk -de deelgemeenteraad van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk

Nadere informatie

verklaring Wilma Tuenter in zake vonnis Gemeente Rotterdam/Gent, 21 mei 14

verklaring Wilma Tuenter in zake vonnis Gemeente Rotterdam/Gent, 21 mei 14 Gerechtshof Den Haag Rotterdam, 18 augustus 2014 Drs. bc. Wilma Tuenter Louise de Colignylaan 105 3062 HD Rotterdam Mijn kenmerk: 20140818/zeilcentrumHvG/WT Uw kenmerk: C/10/423074/HA ZA 13/432, d.d. 21

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Van: Henk van Gent Onderwerp: Hoe kan dat nou, die ontruiming? Versie

Van: Henk van Gent Onderwerp: Hoe kan dat nou, die ontruiming? Versie Van: Henk van Gent Onderwerp: Hoe kan dat nou, die ontruiming? Versie 301214 Reactie van Henk van Gent op het ontruimingsbesluit; tevens een oproep aan onderzoeksjournalisten: - De onderste steen ligt

Nadere informatie

Is al het positieve aanleiding voor gemeente om geheimhouding nu wel op te heffen?

Is al het positieve aanleiding voor gemeente om geheimhouding nu wel op te heffen? Persbericht:Fair Play of Vals Spel? Is al het positieve aanleiding voor gemeente om geheimhouding nu wel op te heffen? Fair Play of Vals Spel? Vorige week is er een schikkingsvoorstel aan de gemeente gedaan

Nadere informatie

Ondernemerschapsblokkades

Ondernemerschapsblokkades Ondernemerschapsblokkades Wat houdt je tegen om je droom werkelijkheid te laten worden? En hoe los je dat op? 7 tips om in actie te komen! Samengesteld door Willemijn Lau Hoi toekomstig professional, Wat

Nadere informatie

& belangrijk: HERSTEL 'BRUTE INVAL' OP 11-12- '03 & CORRIGEREN EN COMPENSEREN ACTIES 2010 fase 0 direct minimale variant

& belangrijk: HERSTEL 'BRUTE INVAL' OP 11-12- '03 & CORRIGEREN EN COMPENSEREN ACTIES 2010 fase 0 direct minimale variant urgent & belangrijk: HERSTEL 'BRUTE INVAL' OP 11-12- '03 & CORRIGEREN EN COMPENSEREN ACTIES 2010 fase 0 direct minimale variant 2003 'Brute Inval' fysiek herstel Herstel van de gevolgen van de, door de

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching. Ik kan in drie woorden vertellen wat ik geleerd heb: I love me. Wael, 11 jaar. Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

Werkelijk hemels: na ruim 20 jaar

Werkelijk hemels: na ruim 20 jaar Succes verhaal - Stoppen met haren uittrekken Werkelijk hemels: na ruim 20 jaar knokken tegen Trichotillomanie eindelijk bevrijd van gewoonte tot haren uittrekken!!!! Al ruim 20 jaar lang had ik last van

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Bijlage 6: Schetsbordverhaal Zacheüs

Bijlage 6: Schetsbordverhaal Zacheüs Bijlage 6: Schetsbordverhaal Zacheüs 31 oktober 2010 Zacheüs Ellen Zuijdwegt-Dronkers Van dit verhaal is een schetsbord verhaal gemaakt Dit is tekenen of schilderen terwijl je vertelt. Dit kan heel eenvoudig

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Dossiernummer RAPPORT. Verzoeker Mevrouw X, hierna genoemd: verzoekster. De klacht betreft de gemeente Oldebroek.

Dossiernummer RAPPORT. Verzoeker Mevrouw X, hierna genoemd: verzoekster. De klacht betreft de gemeente Oldebroek. Dossiernummer 2019 026 RAPPORT Verzoeker Mevrouw X, hierna genoemd: verzoekster. De klacht betreft de gemeente Oldebroek. Datum verzoek De Overijsselse Ombudsman (OO) ontving op 23 april 2019 een verzoekschrift

Nadere informatie

HOE TOEKOMSTPROOF BEN JIJ?

HOE TOEKOMSTPROOF BEN JIJ? HOE TOEKOMSTPROOF BEN JIJ? Hoe zie jij jezelf in 2020? Hoe zi et jouw leven er uit i n 2020? Ben j e da n vaardi g gen oeg om a ll e ver an d er i ngen bij te benen? Je ei gen keuzes d aar in te m aken

Nadere informatie

Rapport. Rapport over een klacht over het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen te Rotterdam. Datum: 12 april Rapportnummer: 2012/061

Rapport. Rapport over een klacht over het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen te Rotterdam. Datum: 12 april Rapportnummer: 2012/061 Rapport Rapport over een klacht over het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen te Rotterdam. Datum: 12 april 2012 Rapportnummer: 2012/061 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het Landelijk Bureau

Nadere informatie

Rapport. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt

Rapport. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt Rapport Zeggen wat je doet en doen wat je zegt Een onderzoek naar de informatieverstrekking door het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer bij de uitbreidingen van een speelveld. Oordeel

Nadere informatie

Reflectieverslag mondeling presenteren

Reflectieverslag mondeling presenteren Reflectieverslag mondeling presenteren Naam: Registratienummer: 900723514080 Opleiding: BBN Groepsdocente: Marjan Wink Periode: 2 Jaar: 2008 Inleiding In dit reflectieverslag zal ik evalueren wat ik tijdens

Nadere informatie

toespraken door wethouder Joost Eerdmans bij de Dag Herdenken Geweldslachtoffers, op 23 september 2017

toespraken door wethouder Joost Eerdmans bij de Dag Herdenken Geweldslachtoffers, op 23 september 2017 toespraken door wethouder Joost Eerdmans bij de Dag Herdenken Geweldslachtoffers, op 23 september 2017 Het gesproken woord geldt (mogelijk zijn de toespraken in de praktijk anders uitgesproken). 1) WELKOMSTWOORD

Nadere informatie

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels 360 feedback 3.1 Student: M. camp Studentnummer: 11099003 Klas: WDH31 Datum: 2-02-2014 Personen welke de formulieren hebben ingevuld: - M. Camp - Menno Lageweg - Ir. S.W.L. van Herk - D.J. Jager M. Camp

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief

Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief Bijlage 3 Samenvatting onderzoek HAN naar werkzame factoren vanuit gebruikersperspectief In 2016 (februari tot juli) hebben acht studenten, in totaal 3 groepen, van de Hogeschool Arnhem Nijmegen nader

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar

Jaarplan schooljaar Jaarplan schooljaar 2013-2014 Arnhem, september 2013 Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2013-2014. Dit jaarplan bevat de uitgangspunten en doelen die centraal staan bij de invulling van het betreffende

Nadere informatie

U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan?

U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. En dan? U heeft bij de Nationale ombudsman een klacht ingediend. Daarna hoort u

Nadere informatie

Rapport: Delegeren is te leren.

Rapport: Delegeren is te leren. Rapport: Delegeren is te leren. Ingrid Jeuring, trainer, coach, spreker 1 Delegeren is te leren. Allereerst bedankt voor het downloaden van dit rapport. Het betekent dat je open staat voor ontwikkeling

Nadere informatie

Gedragsprotocol De Stelberg

Gedragsprotocol De Stelberg Gedragsprotocol De Stelberg Op school proberen we een veilig klimaat te scheppen, waar respect, openheid en communicatie belangrijke elementen zijn. De relatie tussen kinderen onderling en tussen kinderen

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT INHOUD

ASSERTIVITEIT INHOUD ASSERTIVITEIT INHOUD Fight, Flight, Freeze of assertiviteit? De communicatiestijlen De spelregels van assertiviteit 3 situaties waarin assertief communiceren nuttig is Je wilt feedback geven en ontvangen

Nadere informatie

Een onderzoek naar het nakomen van een afspraak door de gemeente Houten.

Een onderzoek naar het nakomen van een afspraak door de gemeente Houten. Rapport Een onderzoek naar het nakomen van een afspraak door de gemeente Houten. Oordeel Op basis van het onderzoek vindt de klacht over de gemeente Houten gegrond. Datum: 24 oktober 2018 Rapportnummer:

Nadere informatie

Gelukskoffercoaching ,-./-/ &1"-*((&2"+-- %"&'"##"+-*0'-1/-3"#""&2-- 4"56-.-#(%"-7"89-:0"#;-<<-=00& Gelukkig zijn kun je leren!

Gelukskoffercoaching ,-./-/ &1-*((&2+-- %&'##+-*0'-1/-3#&2-- 456-.-#(%-789-:0#;-<<-=00& Gelukkig zijn kun je leren! Gelukkig zijn kun je leren! Gelukskoffercoaching Missie GELUKKIG ZIJN KUN JE LEREN Gelukskoffercoaching wil kinderen op jonge leeftijd positief ondersteunen in hun individuele emotionele ontwikkeling.

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Beginsituatie. Aanpak

Beginsituatie. Aanpak Ouderparticipatie op school Meedoen kun je leren! Februari Juli 2012 Beginsituatie De aanleiding voor SBO School A 1 om met het project Ouderparticipatie op school Meedoen kun je leren!, aandacht te besteden

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

Een onbeperkte wereld voor iedereen

Een onbeperkte wereld voor iedereen 2010 Een onbeperkte wereld voor iedereen Verslag van de bijeenkomst 9 december 2010 Verslag van de bijeenkomst Een onbeperkte wereld voor iedereen Beelden zeggen soms meer dan woorden. Ze laten ons zien

Nadere informatie

Neem echt de tijd om de onderstaande vragen in te vullen!

Neem echt de tijd om de onderstaande vragen in te vullen! Intake formulier Voornaam: Achternaam: Adres: Postcode & Plaats: Mobiel : Geboortedatum: Email: Huisarts + telefoonnr: Evt andere behandelende artsen: Neem echt de tijd om de onderstaande vragen in te

Nadere informatie

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven!

3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! 3 tips om als hoog-sensitief persoon bij jezelf te kunnen blijven! Even voorstellen: Thirza Holwerda Mijn naam is Thirza Holwerda en als je mij zou kennen dan weet je dat ik een gevoelig persoon ben en

Nadere informatie

Rapport. Datum: 30 juni 2003 Rapportnummer: 2003/200

Rapport. Datum: 30 juni 2003 Rapportnummer: 2003/200 Rapport Datum: 30 juni 2003 Rapportnummer: 2003/200 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Raad voor Rechtsbijstand te Den Haag, tot het moment dat zij zich tot de Nationale ombudsman wendde, de intrekking

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie

Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1 Introductie Wat kan dit boek voor jou betekenen? Als je dit boek leest, sta je op het punt een enorm succes te maken van je bedrijf. Dat vind ik geweldig cool. Welkom! Mijn naam is Marielle

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Ervaringsverhalen van cliënten van Esdégé-Reigersdaal

Ervaringsverhalen van cliënten van Esdégé-Reigersdaal Ervaringsverhalen van cliënten van Esdégé-Reigersdaal Lara Anita Wouter Harry Randolph Jos Wilma Jaap Vincent Centrale Cliënten Raad Esdégé-Reigersdaal Myra (oud CCR-lid) 1 Eigen bijdrage werk/ dagbesteding

Nadere informatie

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud.

Voorzitter, Voorzitter dan de inhoud. Voorzitter, Ik wil graag beginnen met het bedanken van het college voor het beantwoorden van alle vragen. En wethouder de Wit heeft daarbij een extra compliment verdiend omdat hij op uitstekende wijze

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Voorwoord Verschijnt september 2013 DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Allerdaagse overdenkingen voor het dagelijks leven Daar ligt het dan. Een boekje met dagelijkse overdenkingen. Noem het maar tegeltjeswijsheden.

Nadere informatie

Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum

Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum Rapport Gemeentelijke Ombudsman Langdurig geschil over de renovatie van panden gemeente Amsterdam stadsdeel Centrum 2 augustus 2007 RA0612790 Samenvatting Een huizenbezitter heeft al jarenlang een geschil

Nadere informatie

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart)

Stap 7 Nabespreking met het slachtoffer en nabespreking met de steungroepleden (apart) Handleiding No Blame Stappenplan No Blame Stap 1 Gesprek met het slachtoffer Stap 2 Organiseer een bijeenkomst met de steungroep Stap 3 Uitleg probleem Stap 4 Deel de verantwoordelijkheid Stap 5 Ideeën

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

Je wordt gewaardeerd en je voelt jezelf minder nutteloos.

Je wordt gewaardeerd en je voelt jezelf minder nutteloos. Werken bij Specialisterren voegt positieve waarde toe aan je leven. Het werk geeft veel voldoening en waardering. Ik maak deel uit van een leuk team en leer nieuwe dingen. De impact is groter dan alleen

Nadere informatie

Preek Job 18 juni 2017

Preek Job 18 juni 2017 Lieve Gemeente, Waarschijnlijk is Job één van de figuren in de Bijbel waarmee we ons het beste kunnen identificeren. Allemaal kennen we Job en allemaal kunnen we ons af en toe als Job voelen. Want het

Nadere informatie

Klacht Verzoeker klaagt over de gang van zaken bij de hoorzitting van de commissie voor bezwaarschriften:

Klacht Verzoeker klaagt over de gang van zaken bij de hoorzitting van de commissie voor bezwaarschriften: Dossiernummer 2014 020 Rapport Verzoeker De heer A.J. O. Hengelo, hierna genoemd: verzoeker. Datum verzoekschrift De Overijsselse Ombudsman ontving het verzoekschrift op 10 maart 2014. Klacht Verzoeker

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vreedzame School

Nieuwsbrief De Vreedzame School Nieuwsbrief De Vreedzame School Algemeen Onze school werkt met het programma van de Vreedzame School. Dit programma wil een bijdrage leveren aan een positief sociaal klimaat en de vorming van actieve en

Nadere informatie

Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven

Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven Whitepaper Verbindend communiceren In 4 stappen effectief feedback geven De 4 stappen Je communiceert de hele dag en meestal hebben wij het gevoel dat dat ons best goed afgaat, toch? Pas op het moment

Nadere informatie

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel -

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel - In 3 stappen naar meer regie in werk en leven - Vera Winkel - Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Ik wil... pagina 4 Waarom kan ik jou helpen? pagina 5 Stap 1 - Luister pagina 6 Stap 2 - Lach pagina 9 Stap

Nadere informatie

Visualisatie oefeningen, de kracht van verbeelding

Visualisatie oefeningen, de kracht van verbeelding Visualisatie oefeningen, de kracht van verbeelding In de voorgaande mails heb je kunnen lezen over de kracht van je onderbewustzijn en hoe je jouw onderbewustzijn voor je kan laten werken. Je weet inmiddels

Nadere informatie

Participatief leiderschap. Hoe leid je een samenwerkingsverband?

Participatief leiderschap. Hoe leid je een samenwerkingsverband? Participatief leiderschap Hoe leid je een samenwerkingsverband? Mr. Drs. Lucien Stöpler Justice in Practice December 2014 Participatief leiderschap: Hoe leid je een samenwerkingsverband? 2014 Justice in

Nadere informatie

JEUGDZEILEN bij Lake 7 Sailing

JEUGDZEILEN bij Lake 7 Sailing Tijdelijk document zonder opmaak 060716 JEUGDZEILEN bij Lake 7 Sailing 6 TOT 13 JAAR EN 13 TOT 18 JAAR WIST JE. Dat zeilen een fantastische sport is? Dat ook jij het in korte tijd kunt leren? Dat je hiervoor

Nadere informatie

GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL

GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL Inleiding GEDRAGSCODE FRANCISCUSSCHOOL Goede leerprestaties kunnen bereikt worden als leerlingen en leerkrachten met plezier naar school gaan. Respect en zorg voor elkaar, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Rapport gemeentelijke ombudsman

Rapport gemeentelijke ombudsman Rapport gemeentelijke ombudsman inzake de klacht van mevrouw N. over het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, cluster Maatschappelijke Ontwikkeling Informatie over gratis parkeervergunning

Nadere informatie

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen?

Stap 6. Stap 6: Deel 1. Changes only take place through action Dalai Lama. Wat ga je doen? Stap 6. Changes only take place through action Dalai Lama Wat ga je doen? Jullie hebben een ACTiePlan voor het experiment gemaakt. Dat betekent dat je een nieuwe rol en andere ACTies gaat uitproberen dan

Nadere informatie

360 feedback 2.2. Studentnummer: Datum: Personen welke de formulieren hebben ingevuld: M. Camp

360 feedback 2.2. Studentnummer: Datum: Personen welke de formulieren hebben ingevuld: M. Camp 360 feedback 2.2 Student: M. camp Studentnummer: 11099003 Klas: WDH29 Datum: 26-06-2013 Personen welke de formulieren hebben ingevuld: - M. Camp - Menno Lageweg - Ir. S.W.L. van Herk - D.J. Jager M. Camp

Nadere informatie

Beleving en meningen medewerkers. Perspectief medewerkers

Beleving en meningen medewerkers. Perspectief medewerkers Beleving en meningen medewerkers Perspectief medewerkers Perspectief medewerkers - huidige identiteit Drijfveer en beleving Visie en KLEUR Verbeterpunten Teamgesprekken Emmapleinen en Lingestraat Drijfveer

Nadere informatie

Geef een. Over rapportgesprekken en eigenaarschap

Geef een. Over rapportgesprekken en eigenaarschap Over rapportgesprekken en eigenaarschap Geef een Het is voor een kind heel fijn om te weten waar het staat, hoe het daar gekomen is, waar het naartoe gaat werken én hoe het daar kan komen. Renée van Eijk

Nadere informatie

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school Samen zijn we SBO Horizon Hoe we omgaan met elkaar op school 2 3 Fijn dat u dit leest. In dit boekje vertellen we hoe we met elkaar omgaan op SBO Horizon. Samen zijn we SBO Horizon Bij ons op school hebben

Nadere informatie

1 e Pinksterdag 2017 Feest van de Geest. Lezing: Handelingen 2 : 1 13

1 e Pinksterdag 2017 Feest van de Geest. Lezing: Handelingen 2 : 1 13 1 e Pinksterdag 2017 Feest van de Geest Lezing: Handelingen 2 : 1 13 Pinksteren het is een feest van onbegrijpelijke gebeurtenissen. Geheimen waar we geen grip op kunnen krijgen. Dingen die we niet goed

Nadere informatie

ö '3 FEB I Aan: Gemeenteraad Lelystad College van Burgemeester en Wethouders Postbus 91! AB LELYSTAD Lelystad 1 februari 2015

ö '3 FEB I Aan: Gemeenteraad Lelystad College van Burgemeester en Wethouders Postbus 91! AB LELYSTAD Lelystad 1 februari 2015 Aan: Gemeenteraad Lelystad College van Burgemeester en Wethouders Postbus 91! 50002431 8200AB LELYSTAD 1 11I Lelystad 1 februari 2015 nte ö '3 FEB 2015 eaan: Geachte Gemeenteraad en College, Hierbij doe

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11).

Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Persoonsgebondenbudget Aan de orde is het VAO Persoonsgebondenbudget (AO d.d. 21/11). Mevrouw Bergkamp (D66): Voorzitter. Eigen regie en keuzevrijheid voor de zorg en ondersteuning die je nodig hebt, zijn

Nadere informatie

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F

T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F werkboek T R A I N I N G B O O S T J O U W D R O O M B E D R I J F Werkboek: Je unieke aanbod maken W W W. M A R L O E S H A L M A N S. C O M Je unieke aanbod of "signature service" maken, dat aanbod waar

Nadere informatie

Stappenplan voor werknemers die op het werk gepest worden

Stappenplan voor werknemers die op het werk gepest worden Stappenplan voor werknemers die op het werk gepest worden Inleiding Pesten op het werk is een ernstige kwestie en heeft vaak een grote impact op de gepeste werknemer. Het vraagt echter wel om een standvastige

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Reg.nr. : 12.0001 B&W verg. : 28 februari 2012 Onderwerp: Integratieplan stichting WAO/WSW en Bureau Sociaal Raadslieden (BSR) 1) Status Deze brief, die gaat over de integratie

Nadere informatie

5,2. Gedichtbespreking door een scholier 3097 woorden 1 december keer beoordeeld. Levensbeschouwing

5,2. Gedichtbespreking door een scholier 3097 woorden 1 december keer beoordeeld. Levensbeschouwing Gedichtbespreking door een scholier 3097 woorden 1 december 2002 5,2 107 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Gedicht 1: Voor wie dit leest Gedrukte letters laat ik U hier kijken, maar met mijn warme

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Jongeren

Klanttevredenheidsonderzoek. Jongeren Klanttevredenheidsonderzoek Jongeren - 2017 Vraag 1: Wat voor cijfer zou je Columbus willen geven? Ons gemiddelde is een 8,4! Het onderzoek is 61 keer verstuurd en maar liefs 41 keer Ingevuld retour gekomen,

Nadere informatie

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt.

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt. Kadernota 2013 en 2017 Meningsvorming: Vooropgesteld de verkiezingen staan voor de deur, veel van wat wij in de kadernota en later begroting vast stellen, leggen wij vast voor de volgende raadsperiode.

Nadere informatie

C U L T U U R E N W A A R D E N

C U L T U U R E N W A A R D E N C U L T U U R EN WAARDEN DE MOOG FILOSOFIE Bij Moog hebben we een eenvoudige filosofie: We geloven in de mensen die voor ons werken. We geloven dat in een omgeving van wederzijds vertrouwen, werk voor

Nadere informatie

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees

Evaluatierapport. Workshop ADHD. Fontys PABO Limburg. Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Evaluatierapport Workshop ADHD Fontys PABO Limburg Drs. Arno de Poorter Drs. Anne van Hees Inhoudsopgave Pag. 1. Inleiding 2 2. Deelnemers/respondenten 2 3. Opzet en inhoud evaluatie 2 4. Resultaten 2

Nadere informatie

[ARTIKEL] DRIE TIPS VOOR HSP-ERS DIE HUN

[ARTIKEL] DRIE TIPS VOOR HSP-ERS DIE HUN [ARTIKEL] DRIE TIPS VOOR HSP-ERS DIE HUN TALENTEN WILLEN INZETTEN, ZONDER DAARBIJ ZICHZELF TE KORT TE DOEN. Veel hoogsensitieve personen (HSP-ers) worstelen met hun sensitiviteit in combinatie met werk.

Nadere informatie

Rapport. Datum: 27 augustus 2007 Rapportnummer: 2007/181

Rapport. Datum: 27 augustus 2007 Rapportnummer: 2007/181 Rapport Datum: 27 augustus 2007 Rapportnummer: 2007/181 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) zijn klacht van 9 augustus 2006 niet bevredigend heeft

Nadere informatie

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren.

Stagebedrijf: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Leerroute: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Naam: Klik hier als u tekst wilt invoeren. Stagebedrijf: Klas : Profiel: Leerroute: Naam: Uiterste inleverdatum: woensdag 12 december 2018 1 Inhoud Het begin van jouw succes!... 3 Afspraken en belangrijke punten:... 5 Logboek:... 6 Opdracht 1:...

Nadere informatie

- Na jaren van zoeken en plannen maken er nog steeds niets concreets op tafel ligt wat betreft een nieuw stadion voor Helmond Sport,

- Na jaren van zoeken en plannen maken er nog steeds niets concreets op tafel ligt wat betreft een nieuw stadion voor Helmond Sport, - Na jaren van zoeken en plannen maken er nog steeds niets concreets op tafel ligt wat betreft een nieuw stadion voor Helmond Sport, Draagt het college op om: - Helmond Sport te verzoeken voor het eind

Nadere informatie

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen

Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Voel je vrij en liefdevol 7 oefeningen Soms voel je je gevangen door het leven. Vastgezet door de drukte, en beklemd in je eigen hoofd. Je voelt je niet vrij en je voelt geen liefde. Met deze tips breng

Nadere informatie

Beoordeling. h2>klacht

Beoordeling. h2>klacht Rapport 2 h2>klacht Verzoekster klaagt erover dat de gemeente Steenbergen heeft nagelaten verzoekster tijdig op de hoogte te brengen van een wijziging van het bestemmingsplan, waardoor verzoekster onnodig

Nadere informatie

Activiteiten Jaarverslag 2013

Activiteiten Jaarverslag 2013 Activiteiten Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1 Een bezoek van de wethouder 2 Project Kunst en Cohesie 3 Bewonersdag 4 Bijeenkomst met de wijkbewoners 5 Burendag 6 Culturele thee avonden 7 De tafel van één

Nadere informatie

Bezwaar tegen een beslissing van de gemeente. (versie 01/04/2013)

Bezwaar tegen een beslissing van de gemeente. (versie 01/04/2013) Bezwaar tegen een beslissing van de gemeente (versie 01/04/2013) Stel u vraagt een vergunning aan bij de gemeente en deze wordt geweigerd of uw buren hebben een vergunning gekregen voor het bouwen van

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie

Deel het leven Johannes 1: november 2014 Thema 3: Kom en zie Preek Gemeente van Christus, Wie iets vindt, heeft niet goed gezocht. Dat zijn woorden waar je wel even over na moet denken. Je moet ook dichter zijn om iets zo te zeggen. Het zijn woorden van Rutger Kopland

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.0

Handleiding ZKM Online. Versie 2.0 Handleiding ZKM Online Versie 2.0 Maart 2012 Inhoudsopgave Inloggen 3 Eerste keer dat je inlogt (basisonderdelen) 4 profiel 5 wachtwoord 5 bureau 6 consultants 7 instellingen 8 kleuren 9 licentie 10 ZKM

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Geachte raadsleden en fractieassistenten,

Geachte raadsleden en fractieassistenten, Memo Aan: Raadsleden en fractieassistenten Cc: Van: College van burgemeester en wethouders Datum: 21 juni 2016 Kenmerk: 16ini01633 Onderwerp: Toelichting berichtgeving huishoudelijke hulp. Geachte raadsleden

Nadere informatie

Toen deze coalitie met haar programma naar buiten kwam, spraken de partijen over een droom voor Steenwijkerland.

Toen deze coalitie met haar programma naar buiten kwam, spraken de partijen over een droom voor Steenwijkerland. Voorzitter, Toen deze coalitie met haar programma naar buiten kwam, spraken de partijen over een droom voor Steenwijkerland. Helaas moet ik nu constateren dat die droom is gestopt, en het nu lijkt alsof

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 898 Vragen van het lid

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 7 Regio Waardenlanden Oktober 2016 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. In deze nieuwsbrief natuurlijk weer kort nieuws met daarin een oproep voor Superhelpers.

Nadere informatie

Adviesgesprek Van contact naar contract

Adviesgesprek Van contact naar contract Adviesgesprek Van contact naar contract Het doel van het eerste adviesgesprek is het om het eens te worden over de vraag van de opdrachtgever en over de werkwijze van de adviseur. Het resultaat is een

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Samenkind eindejaars nieuwsbericht!

Samenkind eindejaars nieuwsbericht! Samenkind eindejaars nieuwsbericht! 2017 wat ben je weer voorbij gevlogen!! Intens genoten van en met mijn gezin. Mijn man en kinderen zorgen er echt iedere keer weer voor dat ik blijf genieten van de

Nadere informatie

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN

NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN NIEUWE GEWOONTE in DRIE WEKEN Het doel van het drie weken plan van Follow the Honey is een dagelijkse gewoonte op te bouwen van naar binnen gaan, met je aandacht bij Jezelf zijn*. Binnen is bij je hart,

Nadere informatie

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1

Handleiding ZKM Online. Versie 2.1 Handleiding ZKM Online Versie 2.1 Februari 2015 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 1.1 Eerste keer dat je inlogt... 3 1.1.1 Profiel... 4 1.1.2. Wachtwoord (wijzigen)... 4 1.1.3. Bureau... 5 1.1.4. Consultants

Nadere informatie

Voorlopig advies van Wmo Adviesraad inzake Beleidsplan Wmo

Voorlopig advies van Wmo Adviesraad inzake Beleidsplan Wmo College van Burgemeester en Wethouders van Weesp Ter attentie van wethouder mw. A. Heijstee Postbus 5099 1380 GB Weesp Betreft: Voorlopig advies van Wmo Adviesraad inzake Beleidsplan Wmo 2015-2018 Weesp,

Nadere informatie

Klantreis Terugval dakloosheid. Disgover

Klantreis Terugval dakloosheid. Disgover Klantreis Terugval dakloosheid Disgover PERSONA S Persona - Mark Netwerk/milieu Eigenwijs Sociaal Beïnvloedbaar Kort lontje Mark is 52 jaar, heeft geen contact meer met zijn familie. Door een slechte jeugd

Nadere informatie

Dit klanttevredenheidonderzoek is uitgevoerd in opdracht van en in afstemming met de Gemeente Rotterdam.

Dit klanttevredenheidonderzoek is uitgevoerd in opdracht van en in afstemming met de Gemeente Rotterdam. Dit klanttevredenheidonderzoek is uitgevoerd in opdracht van en in afstemming met de Gemeente Rotterdam. De onderzoeksgroep zijn klanten en vrijwilligers die actief zijn binnen een activiteit uit het aanbod

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Mens en Tuin

Jaarverslag 2016 Mens en Tuin Jaarverslag 2016 Mens en Tuin Inleiding en rode draad in 2016 Het jaar 2016 begon al vroeg voor Mens en Tuin. Immers, het zou het jaar van het 30- jarig bestaan worden. Wat wilden we eigenlijk vieren?

Nadere informatie