Even snel... Mocht je ZO DRUK zijn dat je geen tijd vrij kan maken om dit e-boekje te

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Even snel... Mocht je ZO DRUK zijn dat je geen tijd vrij kan maken om dit e-boekje te"

Transcriptie

1

2 Even snel... Mocht je ZO DRUK zijn dat je geen tijd vrij kan maken om dit e-boekje te lezen Lees dan even dit van David Allen: Get everything out of your head. Make decisions about actions required on stuff when it shows up - not when it blows up. Organize reminders of your projects and the next actions on them in appropriate categories. Keep your system current, complete, and reviewed sufficiently to trust your intuitive choices about what you re doing (and not doing) at any time. - David Allen Voor diegene die iets meer wilt weten over Getting Things Done.. Lees verder: ENJOY!

3 welkom! Enorm bedankt voor het downloaden van dit e-boekje. Welkom bij de Getting Things Done QUICKSTART. Ik hoop dat je door dit korte e-boekje een idee krijgt hoe de Getting Things Done (GTD) methode werkt. Het is eigenlijk vrij simpel, en zeer goed te doen. Als je maar weet HOE! Hé, is dat niet met alles zo? Wat Je Kan Verwachten Dit boekje bestaat uit vijf hoofdstukken. Eerst vertel ik je waarom GTD van belang is en daarna laat ik je, doormiddel van een paar praktische voorbeelden, zien hoe ik GTD dagelijks toepas. Maar nu eerst even een opmerking: Getting Things Done is een methodiek die bedacht is door David Allen. Het is dus NIET wat IK bedacht heb. Als je deze manier van werken interessant vind dan raad ik je aan om zijn boek aan te schaffen: Oké; Ready? LETS GET THINGS DONE!

4 Hoofdstuk 1 waarom gtd? Als je dit e-boekje gedownload hebt dan heb je waarschijnlijk ook het bijhorende artikel gelezen waar ik uitleg waarom GTD zo belangrijk is. Nee? FYI, hierbij het artikel: Dingen Gedaan Krijgen; de GTD Methodiek Het komt erop neer dat we allemaal een donders druk bestaan hebben. We willen veel en we moeten veel. We proberen om al onze taken te onthouden, maar zeg eerlijk, hoe vaak vergeten om een rekening te betalen, de vitamines in te nemen, iemand iets toe te mailen etc? We komen er meestal veel te laat achter wat we NIET hebben gedaan en dat geeft bij velen, in ieder geval bij mij, een opgejaagd gevoel. Het constante gevoel dat er ergens in mijn kop nog een taak rondzweeft, waar ik op dat moment niet op kan komen Daar word ik lichtelijk gek van. Daarom, zegt David Allen, die de Getting Things Done methode heeft bedacht, is het van belang om je taken en je projecten die je te doen hebt, om die uit je kop te krijgen. Zet ze op papier of in een app of in een jutezak het maakt niet uit. Zolang je het maar niet in je boven kamer bewaard. Your mind is for having ideas, not holding them. - David Allen

5 Leuk en aardig, maar als we onze taken op een papiertje schrijven dan heb je binnen de kortste keren een heel boek werk! En dan? Ook daar gaat GTD over; over hoe je je taken kan organiseren. Gettings Things Done is daarom dus twee dingen: 1. Een filosofie om je hoofd zo leeg mogelijk te krijgen. Zodat er mentaal ruimte vrij komt om te kunnen concentreren op de taak die je NU moet doen en niet wat er allemaal nog komen gaat. 2. Het is ook een methode om je taken te organiseren. Zo weet je altijd wat je moet doen, en daardoor krijg je dingen eerder gedaan. Na mijn idee is de GTD methode van groots belang in de tijd waarin we nu leven. Je zou bijna kunnen stellen dat wij, als mens, ons moeten bewapenen tegen de drukte van de 21ste eeuw. GTD is het pistool van NU!

6 Hoofdstuk 2 een app of analoog? Op diverse sites en fora kan men uren discussiëren over hoe je GTD in je leven toepast. Sommige vinden het fijn om op papier te werken, anderen houden weer van apps. Wat je gebruikt maakt eigenlijk niet uit. Wat van belang is, is dat je het consistent gebruikt. Vind jij apps fijn? Doen! Gebruik je liever een notitie boekje? Doen! Gebruik wat voor jou werkt. papier en gtd Het fijne van papier vind ik altijd dat je direct kan beginnen. Er is geen learning curve zoals een app dat wel heeft. Om zo nu en dan ook wat met de handen te doen, iets fysieks vast te houden, vind ik ook wel relaxt. We zijn al de gehele dag aan het appen. there is an app for that Dan zijn er de vele apps. Yup; ook voor GTD zijn ze er. Het voordeel van een app is dat je taken synchroniseert met al je andere apparaten. Je computer, tablet, telefoon, koelkast etc. Je creëert hierdoor een super robuust systeem waar je echt op kan vertrouwen. Nadeel is wel dat je even moet leren hoe de app te gebruiken. De één is gemakkelijker dan de ander.

7 welke vorm kies jij? Papier of digitaal? Ik denk dat je die vraag het beste kan beantwoorden door naar jezelf te kijken. Hoe doe jij dingen in het dagelijks leven? Maak je notities in een notitieboekje of maak je gebruik van zoiets als een Evernote app? Draag jij een papieren agenda met je mee of pak je je telefoon uit je broekzak als je een afspraak wilt maken? Hieruit kan je vaak al concluderen wat voor jou het beste zal werken. wat ik gebruik Ik heb beide opties geprobeerd. Papier en digitaal. Na jaren proberen ben ik voor een app gegaan. Ik ben nou eenmaal iemand die papier kwijt raakt. Notities maak ik daarom ook altijd digitaal (Evernote). Het grootste voordeel van een app is de synchronisatie optie. Nooit meer hoef ik te denken WAAR ik iets genoteerd heb. Het is altijd up to date. De app die ik gebruik heet Things, en is momenteel te verkrijgen op de iphone, Mac, ipad en AppleWatch (jaja...) *Things is niet gratis.

8 voor android en windows Niet iedereen heeft of is fan van Apple. Mocht je een Android telefoon hebben (Samsung, Huawei, Nexus etc) dan zijn dit goede GTD kandidaten: Wunderlist ToDoist OmniFocus 2 Ze kunnen allemaal hetzelfde als Things EN ze zijn in het begin gratis. Zodra je ze intensief gaat gebruiken, en extra opties wilt, dan vragen ze een klein bedrag per maand. Oké; in het volgende hoofdstuk wil ik je graag laten zien hoe ik Getting Things Done in de praktijk toepas. Ik gebruik zelf Things, maar als je iets anders gebruikt het komt allemaal op hetzelfde neer. Haal er inspiratie uit en pas het op jou manier toe. Daar gaat ie!

9 Hoofdstuk 3 hoe gtd werkt Gettings Things Done bestaat uit vier stappen. Die zijn als volgt: 1. Verzamelen van je taken 2. Organiseren van je taken 3. Bekijk je taken zo nu en dan 4. DOE de taak Ik neem de vier belangrijkste stappen met je door en laat direct zien hoe ik GTD in de praktijk toepas. We beginnen met de meest belangrijke stap. Stap 1. Verzamelen.

10 stap 1. verzamel je taken Nogmaals, we hebben dagelijks zoveel te doen, werk en privé, dat het haast onmogelijk is om alles te onthouden. Toch proberen we het, maar hierdoor zit onze kop al snel vol. Gevolg: een overweldigend gevoel. Van enorm belang is, is dat je je taken niet ONTHOUD, maar ergens noteert. De plek waar je je taken noteert noemt David de INBOX. Dus niet proberen te houden, dan vergeten we geheid! Ik herhaal nog een keer de quote van David Allen: Your mind is for having ideas, not holding them. - David Allen Things heeft een folder die standaard al INBOX heet. Al mijn taken die in mij opkomen gaan hierin. Als ik achter de computer zit en denk; OW ik moet mijn moeder nog bellen, dan zet ik die in mijn inbox (tenzij het zo belangrijk is, dan doe ik het direct natuurlijk). Ik noteer: Ma bellen om te vragen hoe het van het weekend was.

11 Done. Ik ga verder met waar ik mee bezig was. Tijdens een wandelingetje bedenk ik mij plots: OW, ik moet John nog mijn elevator pitch toesturen van mijn site. En terwijl ik dat in mijn inbox noteer denk ik: OW, ik wil de Rocky Mountains bezoeken EN overmorgen moet ik de huur betalen. Ik noteer alles in de inbox Dit zijn kleine, onschuldige taakjes. Maar voor je het weet zijn al deze onschuldige taakjes een mega grote taak geworden, en dan ontstaat er stress. Oké, de taakjes staan in de inbox. Op naar stap 2, de organisatie van je taken.

12 stap 2. organiseren Leuk en aardig dat noteren, maar de taak moet nog wel gedaan worden! Maar welke taak moet NU en welke later? Waar ligt de prioriteit? GTD adviseert om iedere dag, jaja, iedere dag, al je taken door te nemen. Ik doe altijd iedere ochtend een kleine sessie waarin ik door al mijn taken heen loop. Ik check de inbox folder, die tijdens de dag daarvoor vol is gelopen met kleine taakjes, en besluit wat ik met iedere taak ga doen. Er zijn vier opties waaruit ik kan kiezen: 1. Is de taak te doen BINNEN twee minuten? Doe dan NU! 2. Is het een project? Maak een project folder aan. 3. Is het een taak met een datum die verloopt? Zet hem in scheduled. 4. Is het een taak die kan wachten? Zet in Someday/maybe. Laten we de taken die ik tijdens de dag genoteerd heb doornemen.we zien de vier taken in de inbox:

13 De eerste taak is mijn moeder bellen. Nou, dat duurt meestal wel langer dan twee minuten, dus die kan ik niet direct doen. Het is ook geen project, geen someday/maybe en het heeft ook geen eind datum. Ik sleep de taak naar de folder NEXT. In de folder NEXT staan taken die geen project zijn en die je gemakkelijk een keer kan uitvoeren. Oké, ik kijk verder in mijn inbox. Een elevator pitch naar John sturen van mijn site. Kan ik dat nu doen? Nee. Waarom niet? Omdat ik eerst moet denken wat ik wil schrijven. Het is een project. Ik ga naar de folder Projecten en maak een nieuw project aan die ik noem; Elevator Pitch.

14 Wat is de eerste stap van dit project wat ik kan ondernemen? Logisch; een eerste versie schrijven van mijn Elevator Pitch Ik noteer het als stap 1. Het ziet er zo uit: We keren terug naar de inbox. Die moet namelijk leeg zijn voor morgen. Ik zie nu de taak: Huur betalen. Kan dat in twee minuten? Ja dat kan, ik sleep hem naar de Folder TODAY. Die ga ik dus straks doen.

15 Terug naar de inbox. Ik zie de volgende taak staan: Rocky Mountains bezoeken Nou, dat word lastig in twee minuten, het is een giga project wat ik voorlopig niet ga doen, maar ook niet wil vergeten. Ik sleep hem naar de SOMEDAY/MAYBE folder. En daar zijn we dan, alle taken zijn gedaan: EEN LEGE INBOX! WOOHOO! Helemaal blij. Alle taken hebben een plekje gekregen en zijn goed georganiseerd. Op naar stap 3!

16 stap 3. neem de taken door De taken doornemen is misschien wat raar nu, want we hebben maar vier taken toegevoegd. Maar als je iedere dag je inbox vult dan raakt je app al snel vol. Prioriteiten verschuiven, taken worden door andere mensen gedaan of zijn niet meer nodig. Of je kan ze simpelweg deleten omdat ze stom zijn. Het is ENORM belangrijk dat je je systeem up-to-date houd. Logisch, anders raak je in de war en zit je taken te doen die je allang niet meer hoeft te doen. Maar er zit ook een mentale reden aan. Als je het niet goed bijhoud dan kan je niet meer op het systeem vertrouwen. Al snel zet je geen nieuwe taken meer in je inbox. We zijn dan terug bij af. DUS, kijk iedere dag even naar al je projecten. Klopt alles nog? Nee? Verschuif dan wat taken. Stop ze in andere folder en voel alsof je de boel onder controle hebt! Tijd voor stap 4. Waar het omdraait. Je taken DOEN!

17 stap 4. doen! Alle taken zijn up-to-date en georganiseerd, dus blijft er nog één stap over; je taken DOEN! Daarvoor hebben we de folder TODAY. Dat zijn de taken die VANDAAG gedaan moeten worden. Het ziet er in het voorbeeld zo uit: [FOTO 008] Ik ga de huur betalen haha. Een rustige dag zeg! Maar ik weet wat mij te doen staat. En dat is fijn. Ik kan nu de taak gaan doen. Geen stress over de Elevator Pitch van John, dat komt later, het staat genoteerd, geen stress dat ik mijn moeder nog moet bellen, komt ook later, en de Rocky Mountains checken Staat genoteerd! Mijn focus ligt op één enkele taak. De huur betalen.

18 Als ik de huur betaald heb dan vink ik hem af: En dat vier ik met een kopje thee :D. De TODAY folder is leeg, alle taken zijn gedaan (was wel een erg simpele dag, maargoed, even voor het voorbeeld hoor haha.) Nu kan ik twee dingen doen; besluiten dat de dag voorbij is, of ik ga naar mijn NEXT folder en zie wat daarin nog meer staat wat ik vandaag nog wel kan doen. Ik zie daarin staan dat ik mijn moeder moet bellen en versleep de taak naar TODAY. Zo krijg je dingen gedaan EN heb je peace of mind!

19 Hoofdstuk 4 extra tips en tricks In het vorige hoofdstuk liet ik je zien hoe je simpel en eenvoudig je dag kan organiseren. Maar GTD gaat nog veel dieper dan dit. Wat ook leuk is, is om wat extra tricks in te voeren. Dingen die niet zozeer GTD zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld een folder met daarin Contacten. In deze folder staat bijvoorbeeld een taak met de naam: Piet komt terug van Frankrijk. Vraag hoe het was. Dit klinkt heel erg geautomatiseerd maar ik heb zoveel mensen die ik zo nu en dan graag wil contacten dat ik het allemaal vergeet! Ken je dat? Ik ben zeer geïnteresseerd in Piet en ik wil GRAAG horen hoe het was. Ik geef de taak een verloop datum mee waardoor hij, op de dag dat Piet terug van vakantie komt, in mijn TODAY folder beland. Automatisch. Super handig! Ook heb ik een folder met de naam Financieel. Daar staat in bijvoorbeeld dat ik die en die nog moet terug betalen. Laatst bijna mijn neef vergeten terug te betalen voor een bioscoop bezoekje. Gelukkig had ik het die dag genoteerd in mijn inbox en later verplaatst naar mijn Folder: Financieel. Doordat ik iedere dag al mijn folders af ga zag ik dat ik hem nog moest terug betalen. Hop, ik versleep de taak naar TODAY, neem contact met hem op en vraag naar zijn rekeningnummer. De taak is: DONE! Ik heb namelijk een hekel aan niet terug betalen!

20 En voor de ZZP-ers onder ons zet erin wanneer je een factuur verstuurd hebt. Een taak kan zijn, met een verloop tijd van 30 dagen: Kijken of Klant X al betaald heeft. 30 dagen geleden factuur verstuurd. Die popt dus na 30 dagen automatisch op in je TODAY folder. Heeft de klant nog niet betaald? Maak dan een nieuwe taak aan genaamd: Knokploeg inhuren.

21 Hoofdstuk 5 slotwoord Allright, dat was hem wel zo een beetje. Enorm bedankt voor het lezen van deze korte QUICK- START in de Getting Things Done methodiek. Ik hoop oprecht dat je er iets aan gehad hebt. Natuurlijk snap ik dat dit een zeer kort boekje is waar niet de gehele GTD methodiek in beschreven word. Mocht je meer willen weten over GTD dan verwijs ik je door naar het boek van David Allen. Echt een aanrader! Wat ik hoop te hebben bereikt met dit e-boekje is dat je een paar ideetjes hebt op kunnen doen betreft het organiseren van je dag. Mocht je vragen hebben, zie je een puntje van aandacht, of wil je me een complimentje sturen (vind ik leuk :-D), dat kan! Stuur een mailtje naar: Ptienhooven@gmail.com Ik hoor graag van je of dit e-boekje van nut was :-D Probeer GTD zeker een keer uit zou ik zeggen. Hopelijk ondervind je meer mentale ruimte om de dingen te doen die echt van belang zijn. Lets Get Things DONE; NU! Cheers, Percy Tienhooven

Workshop Timemanagement

Workshop Timemanagement Workshop Timemanagement Rabobank 20 januari 2015 www.focusoptekst.nl TOPICS De basis: taken en stappen E- mail (gefng things done) Nee- zeggen Stop met uitstellen Het nieuwe werken DE BASIS 1. Ken je doelen

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl

13 Acquisitietips. AngelCoaching. Coaching en training voor de creatieve sector www.angelcoaching.nl 13 Acquisitietips AngelCoaching Coaching en training voor de creatieve sector Tip 1 Wat voor product/dienst ga je aanbieden? Maak een keuze, niemand kan alles! Tip 1 Veel ondernemers zijn gezegend met

Nadere informatie

KLEINE STAPPEN, VEEL RESULTAAT.

KLEINE STAPPEN, VEEL RESULTAAT. KLEINE STAPPEN, VEEL RESULTAAT. IT-specialisten, managers en consultants maken al jaren gebruik van de PDCA-cyclus methode (Plan-Do-Check-Act) om processen te optimaliseren. Zij zoeken dan steeds naar

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar

Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels. Inkijkexemplaar Handleiding Lesmethode Groep 7 &8 Huiswerk Bikkels versie 2016 Inhoudsopgave Introductie 5 Verantwoording methodiek 6 Doorgaande lijn Po en Vo 7 Preventief en curatief 8 Organiseer je les 9 Praktische

Nadere informatie

Time- management in Todoist

Time- management in Todoist Time- management in Todoist Doel van deze korte instruc2e is dat je de basis van de 2me- management technieken die je in onze training hebt geleerd direct kunt gaan toepassen met behulp van de takenmanager

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Wat zijn apps eigenlijk?

Hoofdstuk 1 Wat zijn apps eigenlijk? Hoofdstuk 1 Wat zijn apps eigenlijk? Welkom Wat goed dat je begonnen bent in dit boek! Het lijkt me heel leuk om samen met jou een app te maken. Als we alle stappen rustig doorlopen, heb je straks niet

Nadere informatie

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Inleiding Om onderzoek te doen naar rituelen is het in eerste plaats belangrijk om te definiëren wat een ritueel is.

Nadere informatie

Welkom! (ont)moeten met Modern Timemanagement

Welkom! (ont)moeten met Modern Timemanagement Welkom! (ont)moeten met Modern Timemanagement Wat gaan we doen? Met een bewezen werkmethodiek vanuit heldere functiedoelen de juiste keuzes maken om aantoonbaar tijdwinst te boeken en 100% overzicht te

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES

MODULE #6 DREAMBOARD PROCES MODULE #6 DREAMBOARD PROCES Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma

BE HAPPY. 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma BE HAPPY 90-dagen Goed Gevoel conditionering programma Alle rechten voorbehouden. Geen deel van dit boek mag worden gereproduceerd op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

Nadere informatie

Privacy instellingen voor Facebook Alles wat je op Facebook zet is openbaar. Wil je dat ook?

Privacy instellingen voor Facebook Alles wat je op Facebook zet is openbaar. Wil je dat ook? Privacy instellingen voor Facebook Alles wat je op Facebook zet is openbaar. Wil je dat ook? Inhoud Waarom hebben we dit gemaakt?... 3 De instellingen en de gevolgen ervan... 4 Het tabblad Privacy... 4

Nadere informatie

Beginnerslessen. Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen

Beginnerslessen. Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen Beginnerslessen Lesbrief 42. Het inburgeringsexamen Wat leert u in deze les? Gesprekken over het inburgeringsexamen begrijpen. Welke examens bij het inburgeringsexamen horen. Waar u kunt oefenen met de

Nadere informatie

1. Als iemand mij in een groep onverwacht een vraag stelt, kan ik rustig een antwoord bedenken/geven. Nooit Soms Regelmatig Vaak Altijd

1. Als iemand mij in een groep onverwacht een vraag stelt, kan ik rustig een antwoord bedenken/geven. Nooit Soms Regelmatig Vaak Altijd Assertiviteitstest Kun je duidelijk jouw grenzen aangeven? Vink steeds het antwoord aan dat het best bij je past. 1. Als iemand mij in een groep onverwacht een vraag stelt, kan ik rustig een antwoord bedenken/geven.

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Time management. drs. Jany Pons www.focusoptekst.nl

Time management. drs. Jany Pons www.focusoptekst.nl Time management drs. Jany Pons www.focusoptekst.nl Programma Warming up Plannen en prioriteiten Time management matrix: urgent & belangrijk E- mail DE BASIS Doelen, taken, stappen Prioriteiten Plannen

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

Meer plezier door slimmer werken

Meer plezier door slimmer werken Tijd voor... inspiratie Meer plezier door slimmer werken Heleen Hoogendam Bertine Zoon Meer inspiratie? Bertine Zoon Zoo n Training www.zoontraining.nl @ZoonTraining Heleen Hoogendam Hoogendam Coaching

Nadere informatie

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase

Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening. Introductiefase Les 1 Integratie Leestekst: Een bankrekening "Welkom:... " Introductiefase 1. "In de afgelopen weken hebben we veel teksten gelezen. Deze teksten hebben we samengevat, we hebben vragen erbij gesteld, gekeken

Nadere informatie

Slimmer studeren. Een praktische insteek. Ruud Greven

Slimmer studeren. Een praktische insteek. Ruud Greven Slimmer studeren Een praktische insteek Ruud Greven Inhoudsopgave Aanleiding Agenda, takenlijst, urenregistratie Time management, focus & mail En verder? Aanleidingen Inhoudsopgave Aanleiding Agenda, takenlijst,

Nadere informatie

Voorwoord 9. Inleiding: Hello 12. Hoofdstuk 1: Mindmap de Mind-app 20

Voorwoord 9. Inleiding: Hello 12. Hoofdstuk 1: Mindmap de Mind-app 20 Inhoud Voorwoord 9 Inleiding: Hello 12 Hoofdstuk 1: Mindmap de Mind-app 20 Mind-app 21 De kracht van de mindmap 22 Overzicht en inzicht 22 Ordenen, onthouden en bedenken 23 Een mindmap voor alles! 24 Gebruik

Nadere informatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie 9 Communicatie-tools voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie Maar één persoon Je hebt maar een persoon nodig om nieuwe ervaringen te introduceren VOORWOORD Geen enkel

Nadere informatie

Lesbrief 14. Naar personeelszaken.

Lesbrief 14. Naar personeelszaken. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 14. Naar personeelszaken. Wat leert u in deze les? Wanneer u zeggen en wanneer jij zeggen. Je mening geven en naar een mening vragen. De voltooide tijd gebruiken.

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mijn administratie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mijn administratie Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Administratie... 4 Hoofdstuk 2 Bewaren... 6 Hoofdstuk 3 Sorteren... 8 Hoofdstuk 4 Post... 10 Hoofdstuk 5 Doen... 12 Hoofdstuk 6 Formulier... 14 Hoofdstuk 7 Hulp... 16 Hoofdstuk

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology

Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology Smartphone Onderzoek OTYS Recruiting Technology Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Uitkomst enquête... 4 Conclusie.... 9 2 Inleiding Inleiding Een smartphone is een mobiele telefoon

Nadere informatie

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet?

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? TIPS VOOR DE EXAMENS De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? Wat moet je doen? 1. Lees de tekst op

Nadere informatie

Geld verdienen op internet

Geld verdienen op internet Geld verdienen op internet Zonder enige kosten en/of moeilijkheden. Copyright 2009: Niets in deze uitgave mag worden gekopieerd/overgenomen worden zonder toestemming van de auteur. 1 Hee! Leuk dat je mijn

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden

*Ook met het programma Paint van Windows kunnen foto s bewerkt worden Lesbrief Online pesten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 55 minuten Voorbereiding: op http://mediawijsheid.nl/onlinepesten staan allerlei filmpjes, informatie en artikelen over online pesten, bruikbaar

Nadere informatie

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Trainershandleiding Brugklas Bikkels versie 2014 Inhoudsopgave Introductie Organiseer je training Praktische tips De werkmap Powerpoint presentatie Ouderbrieven Draaiboek Bijeenkomst 1 Bijeenkomst 2 Bijeenkomst

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 1)

Luisteren: muziek (B2 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

Online Training Basis LinkedIn (LI) Profiel

Online Training Basis LinkedIn (LI) Profiel Auteur: Leni Minderhoud info@45plusondernemer.nl Online Training Basis LinkedIn (LI) Profiel Audio 2 Onderscheidend vermogen, specialisatie en toegevoegde waarde Welkom terug bij de tweede audioles van

Nadere informatie

PERISCOPE. Je kunt publiekelijk uitzenden of privé naar een bepaalde lijst van deelnemers.

PERISCOPE. Je kunt publiekelijk uitzenden of privé naar een bepaalde lijst van deelnemers. Wat is Periscope? Periscope is een live streaming social media app. Een app waarmee je live een video maakt én waar je kijkers interactie met jou aan kunnen gaan via een chatfunctie. Ze kunnen zo vragen

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

DÉ 3 GEHEIMEN OM DIRECT PRODUCTIEVER TE WORDEN. Geschreven door Janny Brusselers

DÉ 3 GEHEIMEN OM DIRECT PRODUCTIEVER TE WORDEN. Geschreven door Janny Brusselers DÉ 3 GEHEIMEN OM DIRECT PRODUCTIEVER TE WORDEN Geschreven door Janny Brusselers Hallo! Leuk dat je je hebt ingeschreven voor mijn gratis nieuwsbrief! Als dank hiervoor, verklap ik dé 3 geheimen die jou

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Handout Bloggen. Les 1: Het maken van een Wordpress Blog

Handout Bloggen. Les 1: Het maken van een Wordpress Blog Handout Bloggen Les 1: Het maken van een Wordpress Blog Er zijn vele sites waar je een blog kunt beginnen. Daarvan is Wordpress een van de grootste. Heel veel websites draaien op Wordpress, maar er is

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Lesbrief HyperISH. ISH_lesplan.indd 1 18-02-13 11:23

Lesbrief HyperISH. ISH_lesplan.indd 1 18-02-13 11:23 Lesbrief HyperISH I don t even know what I was running for - I guess I just felt like it. Holden Caulfield in The Catcher in the Rye door J.D. Salinger De maatschappij zit vol verwachtingen, de eisen zijn

Nadere informatie

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN

PREVIEW. Probeer nu 1 dag DAVID DE JONGE JAREN VAN VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN PREVIEW Probeer nu 1 dag DE JONGE JAREN VAN DAVID VIJF DAGEN: GOD, SPORT & JEZELF MET PRAKTISCHE, SPORT- EN PERSOONLIJKE VOORBEELDEN DAG 1 GOD ZIET JOU ZITTEN! Het is niet leuk om buitengesloten te worden,

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Ellen van den Ende in samenwerking met Mariëtte Verschure JONG EN HOOGGEVOELIG HOEZO ANDERS?! Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Uitgeverij Akasha Inhoud Hooggevoelig, hoezo anders?!

Nadere informatie

Importeren Je foto s Lightroom binnenkrijgen

Importeren Je foto s Lightroom binnenkrijgen Hoofdstuk 1 Je foto s Lightroom binnenkrijgen Importeren Je foto s Lightroom binnenkrijgen Goed, omdat je deze inleiding leest, neem ik aan dat je mijn korte waarschuwing hiervoor hebt gelezen. Je weet

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 3: een sterk en sociaal merk bouwen Les 2: jouw website

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 3: een sterk en sociaal merk bouwen Les 2: jouw website Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 3: een sterk en sociaal merk bouwen Les 2: jouw website Pen en papier? Het begin Jouw website: waar zullen we beginnen? Er is zoveel over te vertellen! Voor

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Kinderdagverblijf, familie, vrienden, gezelligheid, sporten, creatief bezig zijn, oppassen, kinderen, technologie.

Kinderdagverblijf, familie, vrienden, gezelligheid, sporten, creatief bezig zijn, oppassen, kinderen, technologie. Onderzoek Interview 1 Geslacht: Vrouw Leeftijd: 20 jaar Beroep: begeleider op kinderdagverblijf Smartphone: HTC XL Interview vragen algemeen Zo ja, van welk merk en wat voor abonnement heb je (zegt iets

Nadere informatie

Onderzoek: Zo versla je het Facebook Edgerank monster(tje)

Onderzoek: Zo versla je het Facebook Edgerank monster(tje) Onderzoek: Zo versla je het Facebook Edgerank monster(tje) De laatste tijd zie je heel veel verhalen langskomen over Facebook Edgerank, dus heb ik besloten mijn onderzoek met jullie te delen. Btw fantastisch

Nadere informatie

De ijnmanager. Cartoons juli 2013. Luc Timmers

De ijnmanager. Cartoons juli 2013. Luc Timmers De ijnmanager Cartoons juli 2013 Luc Timmers Die goede oude tijd Kijk, dat is één van de belangrijkste nadelen van Het Nieuwe Werken Ik heb geen kantoor meer De Interim Manager De Interim Manager What

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

januari 2018 De herinneringen die je later wilt hebben moet je nu maken Mooie herinneringen potje maken:

januari 2018 De herinneringen die je later wilt hebben moet je nu maken Mooie herinneringen potje maken: januari 2018 Mooie herinneringen potje maken: Maak samen met je kinderen een mooi potje of doosje. Schilder, versier Stop er een memo blokje in en maak er een potlood aan vast. Alle mooie momenten van

Nadere informatie

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus

FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS. Yvette Paludanus FEEDBACK GEVEN IN ZELFSTURENDE TEAMS Yvette Paludanus 2 Dit boekje is tot stand gekomen dankzij de vragen en verhalen van medewerkers in de zorg. Wil je een exemplaar van dit boekje bestellen? Wil je begeleiding

Nadere informatie

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 actief leren WWW.leer-actief.nl Dit is Wybo. Wybo was vroeger een heel gewoon jongetje, maar hij was wel erg lui. En dat...werd zijn redding. Hij had nooit

Nadere informatie

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,

Nadere informatie

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN.

STELLING HET SOCIALE LEVEN VAN JONGEREN ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE JEZELF OP MSN TE ZETTEN. HET IS NIET GEVAARLIJK OM JE EMAILADRES DOOR TE GEVEN. ER IS NIKS MIS MEE OM VEEL OVER JEZELF OP MSN TE ZETTEN. IK ZOU, NAAST MIJN NAAM OOK DE STRAAT WAAR IK WOON DOORGEVEN. DAT IS GEEN GEHEIM! IK VIND

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Operator Handleiding DateLive.nl

Operator Handleiding DateLive.nl Operator Handleiding DateLive.nl Op DateLive.nl zal je erotische berichten beantwoorden op een bericht- per- bericht basis. Je krijgt een nieuw bericht van een klant te zien met de bijbehorende profiel

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Vrij vragen

Thema Op het werk. Lesbrief 15. Vrij vragen Thema Op het werk. Lesbrief 15. Vrij vragen Kofi is op het werk. Hij wil een dag vrij. Hij vraagt het aan de vrouw op het kantoor. Zou het Kofi lukken? Souad komt op kantoor. Zij wil ook een dag vrij.

Nadere informatie

Allereerst wil ik je feliciteren met het ondernemen van actie en het downloaden van dit

Allereerst wil ik je feliciteren met het ondernemen van actie en het downloaden van dit Vliegangstcursus.com 2013 Introductie Allereerst wil ik je feliciteren met het ondernemen van actie en het downloaden van dit rapport. Dit toont aan dat je iemand bent die van plan is wat te gaan doen

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID

PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID PROFIEL TOERISTISCHE EN INFORMELE TAALVAARDIGHEID Instructies voor de examinator Afname-instructies DEEL C: Mondeling gedeelte Voorbeeldexamen 3 Inhoudsopgave Het boekje bevat de volgende onderdelen: ~

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e

D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e T e k s t e n i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e 4 D e i n d e l i n g v a n j e w e b s i t e Welke webpagina s heb je nodig? De homepagina, deze noem je Home Blog Diensten of producten Salespage

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer

GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer 10 GOUDEN TIPS voor Professioneel Relatiebeheer www.fokjeritsma.nl info@fokjeritsma.nl 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Wees je bewust van je doel... 6 Bellen: een uitstekend instrument... 6 Systeem... 7

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Van stress naar rust

Van stress naar rust Van stress naar rust Sleutel 2: Rust in je hoofd met een Sleutel 2: Rust in je hoofd met een betrouwbaar systeem betrouwbaar systeem Succesvol in Balans van Stress naar Rust Pagina 1 van 10 Disclaimer

Nadere informatie

Dit spel bedoelt te kijken naar je leven: terugkijken èn vooruit kijken.

Dit spel bedoelt te kijken naar je leven: terugkijken èn vooruit kijken. Dit spel bedoelt te kijken naar je leven: terugkijken èn vooruit kijken. Teken het speelbord na op een groot vel. Of gebruik damstenen, doppen,.. en leg het na. Print de 32 kaartjes. Je ziet snel genoeg

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? 139 139 HOOFDSTUK 9 Wat kan ik voor u doen? WOORDEN 1 1 Peter is op vakantie. Hij stuurde mij een... uit Parijs. a brievenbus b kaart 2 Ik heb die kaart gisteren.... a ontvangen b herhaald 3 Bij welke...

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 3: systemen om je te helpen

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 3: systemen om je te helpen Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 2: je bedrijf op orde Les 3: systemen om je te helpen Pen en papier? Van alles en nog wat Dit klinkt wat oneerbiedig maar zo bedoel ik het niet Waar ik het

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

Films kijken op internet: verboden of niet?

Films kijken op internet: verboden of niet? Les over auteursrecht tekst niveau A Films kijken op internet: verboden of niet? Veel mensen kijken graag naar films. Jij ook? Als je zin hebt om een film te zien, kun je natuurlijk naar de bioscoop gaan.

Nadere informatie

affirmaties voor een gelukshuis

affirmaties voor een gelukshuis affirmaties voor een gelukshuis affirmeer de verkoop van je huidige huis affirmeer de aankoop van je droomhuis Edith Hagenaar Affirmeren Weet je niet wat affirmaties zijn? Lees dan dit artikel: http://www.palaysia.com/affirmatie/index.html#aff

Nadere informatie

15 tips om het maximum uit uw congres- en beursdeelname te halen

15 tips om het maximum uit uw congres- en beursdeelname te halen 15 tips om het maximum uit uw congres- en beursdeelname te halen Miek Wouters Learning Consultant, Kluwer Opleidingen miek.wouters@kluwer.be Twitter: @KluwerLearning www.kluweropleidingen.be 2013 Kluwer

Nadere informatie

Wat je moet weten vóór je de meereffect GTD-training doet

Wat je moet weten vóór je de meereffect GTD-training doet Wat je moet weten vóór je de meereffect GTD-training doet Binnenkort ga je meedoen aan de ééndaagse meereffect GTD-training. Je bent van harte welkom. Maar één dag is niet zoveel en we willen die dag graag

Nadere informatie

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool

informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool informatiepakketje voor leerlingen van de basisschool Spreekbeurt voor een huis Leuk dat je dit pakketje van onze website hebt gedownload! Ga je een spreekbeurt houden over het werk van Wereldfoundation?

Nadere informatie