Samenvatting van de themabespreking van Kunstkring Bart op 7 februari Het thema was :

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvatting van de themabespreking van Kunstkring Bart op 7 februari Het thema was :"

Transcriptie

1 Samenvatting van de themabespreking van Kunstkring Bart op 7 februari Het thema was : Samengesteld door René Appels *) N.B. de meeste getoonde opnamen zijn in de avond bij kunstlicht gemaakt met de mobiele telefoon en daarom niet van de beste kwaliteit

2 De opdracht De opdracht, opgesteld door Seine Schoemaker, Nique Baltink-Vosman, en Henny Baeken, was: Kreukels, kronkels, rimpelingen Er werd geen "mogen", "moeten" of enigerlei andere beperking gelegd. Iedereen was volledig vrij in de uitvoering. Wel werd het op prijs gesteld als bij ieder werk ook een korte toelichting zou worden ingeleverd.

3 De Bespreking Als je een tentoonstelling bezoekt, vorm je zelf je eerste indrukken zonder dat je weet wie de maker is of er tekst en uitleg over te krijgen. Dat was ook het idee voor deze bespreking, waarin de kunstenaars hun werk meebrachten. Daarom werden de leden in kleine groepjes verdeeld (waarbij zoveel mogelijk disciplines ondergebracht waren en men bij voorkeur niet bij het eigen werkstuk zat) om het kunstwerk te beoordelen. Die indrukken werden dan later plenair besproken. Pas daarna kon de maker, zo nodig, aanvullende informatie geven aan de beoordelaars of kreeg hij/zij van hen suggesties voor verbetering. De volgende vragen*) werden gebruikt als handleiding: 1. Komt het thema voldoende tot uiting in het werkstuk? 2. Is er voldoende aandacht aan besteed? 3. Is het object origineel? 4. Wat vind je van de vlakverdeling en/of compositie? *) Misschien aardig om alle werkstukken zelf alleen ook eens op deze manier te bekijken.

4 Jo Huijsman beet de spits af met de art-quilt waaraan ze momenteel bezig is (het werk is dus nog niet klaar). Inspiratiebron voor de titel en voor dit werk was de Friese zeeklei die, ontstaan uit kleine kleideeltjes,langzaam in dikkere en dunnere maar zeker een stevige lagen, een samenhangend en vruchtbaar geheel vormen. Zo wordt ook dit handwerk uit kleine onderdelen in lagen opgebouwd tot een zeer bijzonder geheel is ontstaan.

5 Ik ben begonnen met een ruwe knol ALBAST, zei Nell van de Looij Na veel hoofdbrekens (HersenKRONKELS) zag ik er ineens een gat in. Mooie lijnen, mooie vorm, maar dan. Door te veel enthousiasme brak er een stuk uit mijn beeld. Het heeft me heel veel moeite gekost om de vorm weer kloppend te krijgen. En RIMPELINGEN? Die heb ik er aan overgehouden!!!

6 Als een object klaar is, houdt Nique Baltink-Vosman vaak restjes klei over: plakjes, rollen en klompjes klei. Die gebruikt ze vaak om er nog iets mee te doen, zoals glazuurproefjes, probeersels van een techniek of een (voor haar) nieuwe bewerking. Die noemt ze KRONKELS, of KREUKELS, ook wel GEDROCHTEN. Ze vindt RIMPELINGEN wel een leuke aanwinst daarbij. Zie hier drie voorbeelden.

7 Als de 3 woorden van de opdracht ergens zichtbaar zijn dan is het wel in de huid en in de natuur. Met zelfgemaakt, handgeschept, papier imiteerde Henny Baeken de kreukels, kronkelingen en rimpels van de huid en voegde er nevenstaande tekst en natuur aan toe.

8 Kreukels, Kronkels, Rimpelingen Een onderwerp dat goed te doen is voor 3D-ers, vond Louise Bierhuizen Ze heeft zich gefocust op de kronkels met klei. De kreukels en rimpelingen zijn met name in het hout te vinden. Deze vijf kronkels staan namelijk op een stuk fluweelboomhout. 5 Slungels is de naam

9 Marlies Swarttouw verwoordde haar gedachten bij het werken aan de opdracht als volgt: Waar de droge, gekreukelde bloemresten op kronkelende taksteeltjes in de rimpelingen van het water uit de verf komen

10 Vincent Geels Toonde -heel verrassend- een aantal van haar creaties in digi-art. Hierbij worden potlood, penseel of de vingers gebruikt om te tekenen en te schilderen op de ipad. Vanuit een foto, gemaakt vanaf de onderkant van hangende gordijnen werden de kronkelende vormen geabstraheerd en in verschillende kleuren uitgewerkt.

11 zoals in dit digi-schilderij te zien is. De steeds volgende stappen leiden wellicht tot verdere vereenvoudiging. We zien graag het vervolg tegemoet!! Helaas was het tijdens de opnamen niet mogelijk de weerspiegeling van de lampen te voorkomen.

12 Myra Heimans. werd getroffen door de veelheid aan plooien,en golvingen in de kleurrijke kleding van deze oosterse dames. En de rimpelingen??? Die zitten eronder, zei Myra.

13 Gerda Oonk-Jansen verbeeldde het thema in de levenswijsheid: Gevangen door kronkels en kreukels Dan in opgaande beweging door zacht stromende rimpels de vrijheid tegemoet.

14 Ik heb in lang geen bloemen meer geschilderd, maar de suggestie om een Iris voor ons onderwerp kronkels en rimpelingen te nemen, sprak me wel aan, zei. Marion Schmitz Ze had nog mooie foto's van irissen die ze in Zuid-Frankrijk had gemaakt en heeft er daar een van gebruikt. De achtergrond heeft haar wel hoofdbrekens bezorgd, want Hoe maak je met een bloem een goede compositie? Aan bovenstaand schilderij te zien heeft Marion dat probleem op een schitterende wijze opgelost.

15 Genoeg kreukels en rimpelingen in deze egel *). Je moet een aardige kronkel bezitten Om zoveel pinnetjes met de hand te draaien en ze daarna nog eens één-voor-één op een eigen bedachte vorm te lijmen. Dat maakte Hilde Grooters ons duidelijk in haar toelichting. Een zeer intensief en kwetsbaar object om in de glazuur te zetten. *) Dit keramisch werk is er één uit een serie van verschillende formaten en kleuren glazuren

16 Ze blijft iedereen verbazen, Bregtje Smalbrugge Deze keer verraste ze iedereen door het thema in 2D uit te werken. Op zoek naar rimpelingen heeft ze eerst in de spiegel gekeken, maar vond bij nader inziende nevenstaande shar-pei met z n lobbige rimpelingen toch beter geschikt als model voor dit thema. He j kiek oe an!

17 Een grote aardewerk pot trok ieders aandacht. Jeanne te Dorsthorst bleek de maakster. De tekst op het deksel riep extra nieuwsgierigheid op:

18 Wie die nieuwsgierigheid niet kon bedwingen opende het deksel, keek in de pot en ontdekte dat het waar was!!!!

19 Deze vrouw heeft een bewogen leven achter de rug. Ze is kronkelig, kreukelig en rimpelig. Zo begon Hilda Haselberg de toelichting bij haar werkstuk voor deze bijeenkomst. Om te vervolgen met: Toen zij 6 jaar was kreeg ze haar eerste paar nek-ringen. Eén ring weegt ongeveer 5 kilo. Hoe ouder een vrouw van deze stam werd, hoe meer nek-ringen ze droeg.

20 Daardoor was het voor oudere vrouwen moeilijk om rechtop te blijven staan. De nek wordt nl. niet uitgerekt, maar ribben, borstbeen, sleutelbeen en schouders worden omlaag gedrukt. Soms breken de ribben zelfs. De ringen eraf halen heeft geen zin, want de spieren in de nek zijn dan al zodanig verslapt, dat de nek gewoon zou breken. Na verloop van tijd kunnen de meisjes ook niet meer op een normale manier leven: wanneer zij hun hoofd achterover houden, verliezen ze hun evenwicht en vallen ze om. Drinken kunnen ze alleen nog met een rietje. De achtergrond van deze traditionele nekringen? Oorspronkelijk waren ze bedoeld als versiering. Bij sommige stammen werden de vrouwen echter door hun mannen verplicht de nekringen te laten plaatsen, omdat zij hun vrouwen daardoor onaantrekkelijk voor andere mannen wilden maken! Als de man komt te overlijden moeten de ringen eraf gehaald worden. Het gevolg daarvan zal duidelijk zijn.

21 Het idee van Marianne Appels ontstond na een weekend Zeeland waar ze een pier zag, belegd met basaltblokken en overgoten met asfalt. Door het wisselende getij waren daarin gleuven, kronkels en rimpels ontstaan. Het eromheen spoelende water zorgde voor de rest van de beweging. Met papier heeft Marianne die bewegingen nagebootst. Naturel, met krantenpapier, plaksel, met (nog) zichtbare teksten (zoals op de foto), wit gespoten (zoals de 2 e dia toont) en nog een aantal variaties..

22 Voor deze opdracht maakte Joop Huisman een compositie van een oude 17 de eeuwse wijnfles (Kattekop), een oud gemberpotje en twee jonge mini paprika s, geplaatst op een doek met plooien, kronkelingen en rimpelingen. De door zeewater aangetaste Kattekop (die er voor staat) is afkomstig uit een oud scheepswrak waarin de fles enkele honderden jaren heeft gelegen.

23 Een bijzonder kunstwerk werd aangeleverd door Dolf Bierhuizen. Ik ben niet verder gekomen dan de kronkels, zei Dolf. De kreukels en rimpelingen komen misschien een volgende keer. Er waren 5 lagen berken multiplex en 2 lagen meranti multiplex voor nodig om deze kronkel van mee dan een meter hoogte te maken. Door die te verlijmen, te raspen, schuren, oliën en af te lakken ontstond dit object, The Twist genaamd, om aan de muur of in een boom te hangen.

24 Deze en nog vele andere werkstukken kunt u zien op 3, 4 en 5 juni 2017 (Pinksterweekend) tijdens de Berkellandse Atelierroute. Kom tijdens die dagen zeker even langs om met de kunstenaars een praatje te maken en (letterlijk) te zien wat zij nog meer in huis hebben.

Samenvatting van de werkbespreking van Kunstkring BArt op 13 september 2016 rond het thema :

Samenvatting van de werkbespreking van Kunstkring BArt op 13 september 2016 rond het thema : Samenvatting van de werkbespreking van Kunstkring BArt op 13 september 2016 rond het thema : Samengesteld door René Appels *) N.B. de getoonde opnamen zijn in de avond bij kunstlicht gemaakt met de mobiele

Nadere informatie

Samenvatting van de besprekeing van Kunstkring BArt op 16 juni 2016 rond het thema : Samengesteld door René Appels

Samenvatting van de besprekeing van Kunstkring BArt op 16 juni 2016 rond het thema : Samengesteld door René Appels Samenvatting van de besprekeing van Kunstkring BArt op 16 juni 2016 rond het thema : Samengesteld door René Appels Wat vooraf ging Tussen 13 april (het geven van de opdracht) en 16 juni (de uitwerking

Nadere informatie

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Lesbrief/informatie Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Organisatie Cultuurmenu: Cultuurwijzer Nieuwstraat 379 7311 BR Apeldoorn 055-5213967 www.cultuurwijzerapeldoorn.nl De projecten zijn ontwikkeld

Nadere informatie

Werkblad Auteursrecht van beeldend kunstenaars

Werkblad Auteursrecht van beeldend kunstenaars Werkblad Auteursrecht van beeldend kunstenaars Auteursrecht en beeldende kunst Heb je wel eens gehad dat je in een museum liep en dacht hé dat had ik zelf ook wel kunnen maken? Denk bijvoorbeeld aan een

Nadere informatie

Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle).

Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle). DANS Dans Max. personen Wat heb je nodig? Potlood, papier, materiaal om ruimtelijk te werken Hoe ga je te werk? - Bekijk de afbeeldingen van de kunstwerken van dansers (Degas, Segal, Nikki da St. Phalle).

Nadere informatie

Naam: Beschrijving: Deelnemers: min 5 max 15 Lokaal: Duur: 2 uur Leeftijd:

Naam: Beschrijving: Deelnemers: min 5 max 15 Lokaal: Duur: 2 uur Leeftijd: Schilderen naar de Aboriginals De Aboriginals leven verspreid op een groot stuk land omdat ze leven van datgene dat in de natuur leeft. Om met elkaar in contact te blijven maakten ze kaarten met de ligging

Nadere informatie

Street-art in de. Kijkwijzer Secundair Onderwijs

Street-art in de. Kijkwijzer Secundair Onderwijs Street-art in de Paterskerk Kijkwijzer Secundair Onderwijs Naam: Kom en ontdek het verhaal achter de kunstwerken! Welkom in de Paterskerk van Halle. De kerk is vandaag helemaal omgebouwd tot een oase van

Nadere informatie

ONLINE LESSUGGESTIE PHILIPPE VAN SNICK

ONLINE LESSUGGESTIE PHILIPPE VAN SNICK ONLINE LESSUGGESTIE PHILIPPE VAN SNICK Informatie over de kunstenaar De Belgische kunstenaar Philippe Van Snick (geb. 1946) onderzoekt met minimale middelen de ruimtelijke mogelijkheden van schilderkunst.

Nadere informatie

Teken en leesles nummer 1 (groep 3 en 4) groot en klein. Inleiding

Teken en leesles nummer 1 (groep 3 en 4) groot en klein. Inleiding Teken en leesles nummer 1, Illy Lips productions 2013 Teken en leesles nummer 1 (groep 3 en 4) groot en klein Inleiding Groot en klein gaat over een kleine vogel en een grote man. De grote man zou graag

Nadere informatie

Catalogus tentoonstelling Junglegroep

Catalogus tentoonstelling Junglegroep Catalogus tentoonstelling Junglegroep Rembrandt van Rijn (zelfportret) Wereldberoemd om de Nachtwacht. Schilderde veel portretten. Dit ben ik op mijn zelfportret: Aan alle bezoekers van deze tentoonstelling:

Nadere informatie

H e t v e r h a a l v a n V i c t o r V i s c h

H e t v e r h a a l v a n V i c t o r V i s c h Het verhaal van Victor Visch V i c t o r V i s c h e n h e t g e h e i m v a n M i l l i n g e n H et is al meer dan een kwart eeuw geleden dat de Haarlemse kunstschilder Victor Visch werd uitgenodigd

Nadere informatie

Stads- en dorpsgezichten en landschappen in de gemeente Woerden

Stads- en dorpsgezichten en landschappen in de gemeente Woerden Stads- en dorpsgezichten en landschappen in de gemeente Woerden In samenwerking met de Kunstkring Woerden Van 28 maart tot 28 juni 2015 vindt in het Stadsmuseum in Woerden een expositie plaats van de Kunstkring.

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Lesbrief met enkele suggesties voor creatieve verwerkings- lessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling Le Peintre de

Nadere informatie

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt PROGRAMMA 2011 2012 Uitgangspunt van de lessen is dat kennis van de schilderkunstige technieken en stromingen vanuit de eigen ervaring wordt ontdekt en ontwikkeld. De opdrachten hebben betrekking op zowel

Nadere informatie

Paulo op bezoek in de klas

Paulo op bezoek in de klas Kunst voor peuters en kleuters Dit materiaal is bestemd voor leerkrachten van groep 0, 1 en 2. Met de informatie en lessuggesties kunt in de klas aan de slag met beeldende kunst. Het kijken naar en praten

Nadere informatie

Ik ben begonnen met collages. Collages met als thema de vrouw. De vagina en borsten. De vrouw was het belangrijkste uitgangspunt

Ik ben begonnen met collages. Collages met als thema de vrouw. De vagina en borsten. De vrouw was het belangrijkste uitgangspunt Maart 2014 Mijn beeldend proces. Een proces wat begonnen is in maart 2014. Het proces is begonnen naar aanleiding van een gedicht. Dit gedicht roept voor mij verschillende dingen op. Het belangrijkste

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN KIJKWIJZER BEELDASPECTEN SCHOOL: NAAM: Deze kijkwijzer kun je gebruiken voor elk kunstwerk of voorwerp van je keuze. Ga op zoek naar een kunstwerk wat je aanspreekt en vul aan de hand daarvan deze kijkwijzer

Nadere informatie

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007

Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns. 7 22 maart 2007 Een project van alle groepen van de cbs de Skoalfinne te Warns 7 22 maart 2007 WAT IS KUNST? Kunst is: Een unieke gedachte of boodschap op een unieke wijze vormgegeven door een uniek persoon. Wij zijn

Nadere informatie

Natuurtentoonstelling

Natuurtentoonstelling Natuurtentoonstelling We gaan schilderijlijstjes maken. Knip elk een rechthoekige lijst uit een vel A4-papier. Daarna mag je jouw lijst versieren met kleurpotloden, verf, wascokrijt of ander materiaal.

Nadere informatie

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890)

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890) 125 jaar Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder Vincent van Gogh (1853-1890) WWW.BNWALLCOVERINGS.COM 125 JAAR GEÏNSPIREERD DOOR DE WERKEN VAN KUNSTSCHILDER VINCENT VAN GOGH De collectie

Nadere informatie

Kunstenaar 1... adres.. Kunstenaar 2. Kunstenaar 3... Kunstenaar 4 (reserve)..

Kunstenaar 1... adres.. Kunstenaar 2. Kunstenaar 3... Kunstenaar 4 (reserve).. BEELDENDE KUNST kunstroute Max. persoon Zoek op internet waar en wanneer er bij jou in de buurt een kunstroute is. Kijk op internet, in de krant etc. en zorg ervoor dat je een programma boekje te pakken

Nadere informatie

Maak eerst een aantal schetsen van het bord over welk verbod voor welk soort afval. Kies binnen de groep er één uit en werk deze in het groot uit

Maak eerst een aantal schetsen van het bord over welk verbod voor welk soort afval. Kies binnen de groep er één uit en werk deze in het groot uit 2 Maak verbods borden Maak ter grote van het karton een soort verkeersbod tegen het dumpen van afval. Aantal regels waar dit aan moet beantwoorden: Groot met signaal kleuren (Rood) Geen tekst Eenvoudige

Nadere informatie

Papier recyclen. Inlage

Papier recyclen. Inlage Inlage A1 Papier maken Voor deze opdracht heb je de volgende materialen nodig: A - 1 Drielenzige loep B - 3 Bladen viltpapier C - 1 Reinigingsdoek D - 1 Zeef E - 1 Scheprand F - Stapel oude kranten G -

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt

Knutselen met Je knutsel Ei Kwijt Het voorjaarszonnetje heeft zich de afgelopen paar dagen al vaak laten zien. Vergeet niet het is eigenlijk nog winter, maar tegen het einde van deze maand maart, begint officieel de lente! En dit gaan

Nadere informatie

China. Met Fan Kuan op stap. 3 lessen rond kunst in China. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les

China. Met Fan Kuan op stap. 3 lessen rond kunst in China. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les China Met Fan Kuan op stap 3 lessen rond kunst in China Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Met Fan Kuan op stap - Colofon Met Fan Kuan op stap Les voor groep 7/8

Nadere informatie

Knutselen thema herfst

Knutselen thema herfst Knutselen thema herfst Herfst-Schimmenspel Benodigdheden: Groen papier met bos, zwarte viltstift, kopieerapparaat, zwart potlood Teken met zwarte stift twee bomen op een tekenpapier. Kopieer dit voor de

Nadere informatie

Cultuurontmoeting : Schilder in de klas

Cultuurontmoeting : Schilder in de klas Cultuurontmoeting : Schilder in de klas Wat: Tekenles met als thema : de jaren 50-60; kleuren, emoties Wie: Wijk Zuid groepen 1/2 DEEL 1: Uitleg in de kring Wie ben ik? Ik ben Gertie van Nuenen. Ik ben

Nadere informatie

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel-verslag door een scholier 1065 woorden 13 april 2016 6,4 7 keer beoordeeld Vak KCV Voorwoord Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het schilderij al had gezien

Nadere informatie

Running man 100x 150 cm. Acryl op doek. Met dit soort werken had ik mijn eerste tentoonstelling bij galerie Biervliet op de Prinsengracht.

Running man 100x 150 cm. Acryl op doek. Met dit soort werken had ik mijn eerste tentoonstelling bij galerie Biervliet op de Prinsengracht. In 1984 begon ik met schilderen. Daarvoor werkte ik voornamelijk als keramist en ik maakte beeldhouwwerken van Belgisch hardsteen en marmer. Ook maakte en legde ik terrazzo vloeren en aanrechten. Ik was

Nadere informatie

Kunst zonder beperking!

Kunst zonder beperking! Kunst zonder beperking! BROCHURE 2018-2019 Bomen - Lisette Koppejan - acryl op doek - 100 x 160 cm INHOUD Oorspronkelijke Kunst Dienstverlening Tarieven Contact & over OriginArt pagina 3 pagina 4 pagina

Nadere informatie

HERFSTBLOK

HERFSTBLOK HERFSTBLOK 0-03 WAT DOEN WE IN DE HERFST? Jammer hè, dat de zomervakantie alweer voorbij is? Maar het is ook wel weer leuk om naar school te gaan en je vriendjes en vriendinnetjes weer te zien. En om naar

Nadere informatie

Pepernoten warenonderzoek Groep 5&6

Pepernoten warenonderzoek Groep 5&6 Pepernoten warenonderzoek Groep 5&6 Auteur/ontwikkelaar: Suzanne Diederiks Begeleider: Welmoet Damsma (opleider Pabo HvA) Pepernoten warenonderzoek Groep 5&6 Onderwerp De kinderen gaan een vergelijkend

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Klasnieuws 17. ringen overal

Klasnieuws 17. ringen overal BLAUWE KLAS 14 JANUARI 2019 Klasnieuws 17 ringen overal In alles wat de kinderen meebrengen of zien, wijs ik hen ook op de vorm is het een cirkel, met een gaatje in? De cd van Victor b r a c h t o n s

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?!

DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?! DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?! What the Art?! is een videoserie ontwikkeld door de Blikopeners van het Stedelijk Museum Amsterdam. Blikopeners zijn open-minded jongeren die in het Stedelijk Museum

Nadere informatie

Street-art in de. Kijkwijzer 4de, 5de en 6de leerjaar

Street-art in de. Kijkwijzer 4de, 5de en 6de leerjaar Street-art in de Paterskerk Kijkwijzer 4de, 5de en 6de leerjaar Naam: Kom en ontdek het verhaal achter het kunstwerk Welkom in de Paterskerk van Halle. De kerk is vandaag helemaal omgebouwd tot een oase

Nadere informatie

1.Beneden in de hal en in het trappenhuis hangen grote installaties van Marielle van den. Ga naar de tweede verdieping overloop.

1.Beneden in de hal en in het trappenhuis hangen grote installaties van Marielle van den. Ga naar de tweede verdieping overloop. Welkom in het Gorcums Museum! Papier in de vorm van boeken, bladen, kranten en folders is niet uit ons huidige leven weg te denken. Maar dit alledaagse materiaal kan ook op een heel andere manier gebruikt

Nadere informatie

Mens in actie. Zo groot ben jij!

Mens in actie. Zo groot ben jij! Handvaardigheid klas 2H/V februari 2015 Mens in actie Op de foto hiernaast is een bronzen beeld van een schaatser te zien, aangebracht aan de muur van het stadhuis van Haastrecht. Het beeld is gemaakt

Nadere informatie

Plaatselijke Regenbui

Plaatselijke Regenbui Plaatselijke Regenbui Deze projectbundel is van:... Jelle Defoort hogeschool Vives campus Torhout Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Probleem... 3 Brainstorm... 4 2 Onderzoek... 5 Werken met de kapzaag/houtzaag...

Nadere informatie

(de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1

(de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1 (de armen en het geld) Kunstgeschiedenis Danique Voorthuijzen Jaar 1 Inleiding Op donderdag 10 december zijn we met het vak kunstgeschiedenis een dag naar Amsterdam gegaan. We gingen in Amsterdam het van

Nadere informatie

ei-tempera op linnen 15 x 15 cm, serie van totaal 15 schilderijen

ei-tempera op linnen 15 x 15 cm, serie van totaal 15 schilderijen 1/17 maandag wasdag Rolina Nell is geboren en getogen in de Noordoostpolder. Na het afronden van de Academie Minerva in Groningen verhuisde ze naar Rotterdam. Sinds 2013 woont en werkt ze als beeldend

Nadere informatie

Thuisblijvers Week programma Schooljaar 2011-2012

Thuisblijvers Week programma Schooljaar 2011-2012 Berenkuil Thuisblijvers Week programma Schooljaar 2011-2012 Expositie Vrijdag ochtend komen alle groepen samen. Tijdens een overleg krijgt elke groep een taak om verschillende dingen in school te ondernemen

Nadere informatie

Haiku s in woord en beeld

Haiku s in woord en beeld Haiku s in woord en beeld Tekst: Marianne Timmer Afgelopen maanden sloegen VUDH s schilderdocent Mia Westerhoff en schrijfdocent Marianne Timmer de handen ineen en startten zij een uniek samenwerkingsverband:

Nadere informatie

EXPOSITIE PICTURAMA LEUDAL 19º EDITIE 2015 JURY RAPPORT

EXPOSITIE PICTURAMA LEUDAL 19º EDITIE 2015 JURY RAPPORT EXPOSITIE PICTURAMA LEUDAL 19º EDITIE 2015 JURY RAPPORT 1. Inleiding Voor de 19º expositie Picturama Leudal heeft het bestuur van de Stichting Picturama een jury bijeen geroepen om de nominaties en prijzen

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi.

Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Opdracht 1 Nodig: kleurpotloden of stiften, poster Maak je huis mooi. Hoe ziet de woonkamer in jouw huis eruit? Hebben jullie behang met bloemen, zijn de muren in een mooie kleur geverfd of hebben jullie

Nadere informatie

PROGRAMMA: WAT VIND JIJ?

PROGRAMMA: WAT VIND JIJ? Rise and shine Leeftijd: 12-16, 16+ Soort bijeenkomst: Soort werkvorm: heel programma Thema: Bijbel, Pasen Tijdsduur: 2 uur en 55 min. Keuzeprogramma rond de Goede Week en Pasen. Meningsvorming, Bijbeltekst

Nadere informatie

B O O M A C T I V I T E I T E N H O E K

B O O M A C T I V I T E I T E N H O E K B O O M A C T I V I T E I T E N H O E K BOOMACTIVITEITENHOEK onderdeel van het programma De Verdwaalde Boom In de periode dat u bezig bent met het lesprogramma kunt u in uw lokaal een activiteitenhoek

Nadere informatie

beeld-je ver-ven plak-ken por-tret stil-le-ven schil-de-rij pa-let mu-se-um ten-toon-stel-ling te-ke-naar fo-to lijst-je et-sen e-zel kun-ste-naar

beeld-je ver-ven plak-ken por-tret stil-le-ven schil-de-rij pa-let mu-se-um ten-toon-stel-ling te-ke-naar fo-to lijst-je et-sen e-zel kun-ste-naar Auditieve oefeningen kunst Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) beeld-je ver-ven plak-ken por-tret stil-le-ven schil-de-rij pa-let mu-se-um ten-toon-stel-ling

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE

ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE ONTDEKKINGSTOCHT IN S.M.A.K GENT RAOUL DE KEYSER OEUVRE 22.09.2018 27.01.2019 Welkom in S.M.A.K.! Dit boekje is jouw handleiding tijdens het bezoek in het museum. Verbaas je opa met leuke weetjes, daag

Nadere informatie

Werkstuk CKV Museum moderne kunst Arnhem

Werkstuk CKV Museum moderne kunst Arnhem Werkstuk CKV Museum moderne kunst Arnhem Werkstuk door een scholier 1193 woorden 8 februari 2005 4 15 keer beoordeeld Vak CKV Inhoudsopgave Algemene gegevens Verwachtingen van de expositie Opbouw van de

Nadere informatie

Cultuurmenu schooljaar AV Groep 1-7 Markant

Cultuurmenu schooljaar AV Groep 1-7 Markant Cultuurmenu schooljaar 2011 2012 AV Groep 1-7 Markant KIJKEN NAAR GEZICHTEN Groep 1 en 2 Keuze uit twee workshops Keuze 1: Een bijzonder gezicht Inhoud project Uit welke onderdelen is een gezicht opgebouwd?

Nadere informatie

Ben ik dat? voorstelling 2d Hoofdstuk 10

Ben ik dat? voorstelling 2d Hoofdstuk 10 voorstelling 2d Hoofdstuk 10 Ben ik dat? 1 Een pasfoto is zo gemaakt. Maar lijkt hij wel? De meeste mensen zijn nooit zo tevreden over hun pasfoto. Dat ligt niet aan de foto maar aan jezelf: je ziet jezelf

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING Kerndoel 1: De leerlingen leren ideeën, ervaringen en gevoelens uitdrukken in een beeldend werkstuk.

Nadere informatie

Accent op materiaal. onderdeel: schimmenspel. Titel les/thema Schaduwbeelden Graad: 2. Leerplandoelnummer Leerplandoel uitgeschreven

Accent op materiaal. onderdeel: schimmenspel. Titel les/thema Schaduwbeelden Graad: 2. Leerplandoelnummer Leerplandoel uitgeschreven onderdeel: schimmenspel Titel les/thema Schaduwbeelden Graad: 2 Accent op materiaal Aan al deze doelen wordt gewerkt, toch duidt u best aan welke u in de verf wil zetten. Leerplandoelnummer Leerplandoel

Nadere informatie

schilderen in opdracht

schilderen in opdracht schilderen in opdracht schilderen in opdracht Colofon keesvandewetering / schilderen in opdracht Hardcover, 80 pagina s ISBN 978 940 215 159 6 Uitgave: Uitgeverij Brave New Books 2016 Schilderijen, tekst,

Nadere informatie

Titel: Pollocken. (met dank aan Gabriëlla van Dijk ea) Bouw: groep 1. Tijdsindicatie totaal: 20 min.

Titel: Pollocken. (met dank aan Gabriëlla van Dijk ea) Bouw: groep 1. Tijdsindicatie totaal: 20 min. Titel: Pollocken. (met dank aan Gabriëlla van Dijk ea) Bouw: groep 1 Tijdsindicatie totaal: 20 min. Doel van de les: Aan het eind van de les hebben de leerlingen een schildering gemaakt op de manier van

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Mode Fotografie Kunst in de middeleeuwen Kunst uit de renaissance... 14

INHOUD. Inleiding Mode Fotografie Kunst in de middeleeuwen Kunst uit de renaissance... 14 INHOUD Inleiding...6 1 Mode...8 2 Fotografie... 10 3 Kunst in de middeleeuwen... 12 4 Kunst uit de renaissance... 14 5 Kunst in de 17 e eeuw... 16 6 Moderne en hedendaagse kunst... 18 7 Graffiti... 20

Nadere informatie

Het vak expressie omvat meer dan knutselen

Het vak expressie omvat meer dan knutselen Het vak expressie omvat meer dan knutselen Deze laatste schoolweek wil ik graag iets over mijn vak expressie/beeldende vorming vertellen. Daarnaast wil ik een compilatie van enkele foto s laten zien van

Nadere informatie

doekaart: Het MuseuM (afspraken)

doekaart: Het MuseuM (afspraken) doekaart: Het MuseuM (afspraken) Een museum is een plek waar kunst bewaard wordt en getoond. Aan de muur hangen schilderijen, in vitrines liggen voorwerpen en op sokkels staan beelden. De kostbare kunstwerken

Nadere informatie

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR?

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Het is bijna kerst maar daarna gaan we alweer richting voorjaar. Gelukkig wordt het langzaamaan weer langer licht en komen de bloembollen

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

materialen inrichting

materialen inrichting schilderlessen 1 materialen inrichting Materialen en inrichting van je werkplek Follow your dream Je werkplek moet vooral inspirerend voor je zijn. Hier moet je op leuke ideeën komen. Dus b.v. een prikbord

Nadere informatie

Mens en Werk. Zoektocht naar de. Industriële Revolutie 1. Leerjaar 2 en 3 Havo/VWO

Mens en Werk. Zoektocht naar de. Industriële Revolutie 1. Leerjaar 2 en 3 Havo/VWO Mens en Werk Zoektocht naar de Industriële Revolutie Leerjaar en 3 Havo/VWO Mens en Werk havo/ vwo De tentoonstelling Mens en Werk is chronologisch opgebouwd. Dat wil zeggen dat de oudste kunstwerken als

Nadere informatie

inleiding voorbereiding

inleiding voorbereiding schoolbrede start inleiding voorbereiding De Grote Rekendag staat dit jaar in het teken van spel en spelen. De school wordt deze dag daarom omgetoverd in een speelpark. Dat is tijdens de start van de Grote

Nadere informatie

landelijk, licht EN eclectisch interieur

landelijk, licht EN eclectisch interieur interieur landelijk, licht EN eclectisch TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: JAN VERLINDE De bewoners van dit huis woonden eerder al in hetzelfde park. Ze waren het erover eens dat dit het leukste en

Nadere informatie

materialen inrichting

materialen inrichting schilderlessen 1 materialen inrichting Materialen en inrichting van je werkplek Follow your dream Je werkplek moet vooral inspirerend voor je zijn. Hier moet je op leuke ideeën komen. Dus b.v. een prikbord

Nadere informatie

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan

A-tekst. De aquarel. Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan A-tekst De aquarel Mesdag Israëls Mauve Breitner Mondriaan In de 19de eeuw maakte de Nederlandse aquarel een ongekende bloeiperiode door. De artistieke idealen van die tijd vonden in dit medium een perfecte

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2015 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Javier Gómez en Arian Winterink exposeert in Museum vd Togt

Javier Gómez en Arian Winterink exposeert in Museum vd Togt Bijgewerkt: 20 oktober 2008 Zoek: ga. Begin: Nieuws Amstelveen Geschiedenis Foto's Gebeurtenissen Monumenten Partnersteden Straten Kerken Exposities Links Sponsoren Over de site Javier Gómez en Arian Winterink

Nadere informatie

WINTERBLOK

WINTERBLOK WINTERBLOK 2012-2013 WAT DOEN WE IN DE WINTER? Het mooie weer is weer voorbij en de blaadjes aan de bomen krijgen prachtige kleuren. Het wordt tijd om de binnen activiteiten te starten. Schrijf jij je

Nadere informatie

Les 6 Tegeltjes leggen

Les 6 Tegeltjes leggen Les 6 Tegeltjes leggen Kern In deze les maken en onderzoeken de leerlingen patronen vanuit één eenvoudige basistegel. De focus ligt op kenmerken van (regelmatige) patronen, zoals vormen van herhaling,

Nadere informatie

Presentatiekaart - folder

Presentatiekaart - folder Presentatiekaart - folder Je laat zien wat het antwoord is op de en hoe je eraan gekomen bent. Een folder geeft een korte uitleg van een probleem en wordt gebruikt om mensen in te lichten over bijvoorbeeld

Nadere informatie

Interview Astrid Hermes

Interview Astrid Hermes Astrid Hermes Met een geleende camera en een flinke dosis baldadigheid startte Astrid Hermes haar fotografische loopbaan. Geïnspireerd door grote namen in de fotowereld erkende zij al snel de waarde van

Nadere informatie

Creatures. Formaat: 50x40 cm Gerda van Leeuwen

Creatures. Formaat: 50x40 cm Gerda van Leeuwen Dat een kunstenaar op zoek is naar de kern der dingen is een open deur. Het fascinerende is dat het zich steeds op een andere manier aandient en het niet verzadigd lijkt te raken. Dat is ook meteen de

Nadere informatie

WERKBLAD mijn landschap

WERKBLAD mijn landschap WERKBLAD mijn landschap Hoe zie jij het landschap? Wat vind je mooi of belangrijk? Ga alleen of in groepjes aan de slag en maak - een presentatie op papier of digitaal - een gedicht, een verhaal of een

Nadere informatie

Home Sweet Home! Deel 7

Home Sweet Home! Deel 7 Home Sweet Home Deel 7 Vandaag zijn we aangekomen bij week 7. Alweer het laatste deel van de beschrijving van Home Sweet Home. Afgelopen weekend heb ik al een klein "voorproefje" geplaatst voor deze week,

Nadere informatie

Algemene lessen. Les 4: Maak een portret van jezelf!

Algemene lessen. Les 4: Maak een portret van jezelf! Algemene lessen Les 4: Maak een portret van jezelf! Lestitel: Maak een portret van jezelf! Leerdomein: beeld Lesduur: 100 minuten Leerplandoelen Leerplan muzische opvoeding, deelleerplan beeld van het

Nadere informatie

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de Bram Vrielink Jim Bloemen 2de 1907-1914 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 HET KUBISME... 4 KUNSTENAARS KUBISME... 5 L AFICIONADO... 6 PORTRAIT OF PABLO PICASSO... 7 SIMULTANEOUS WINDOWS ON

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie - Beeldende vorming KUNSTZINNIGE ORIËNTATIE BEELDENDE VORMING Kerndoel 1: De leerlingen leren ideeën, ervaringen en gevoelens uitdrukken in een beeldend werkstuk.

Nadere informatie

Project 4CV speedster

Project 4CV speedster Project 4CV speedster Donorauto die ik hiervoor gebruikt heb is een 4cv van Solido 1/43 De inspiratie bij deze verbouwing heb ik gehaald uit een zoektocht op het internet waarbij ik uitkwam bij Dinacar.

Nadere informatie

Bijzondere verkoop schilderijen Narcisse voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan

Bijzondere verkoop schilderijen Narcisse voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan Bijzondere verkoop schilderijen Narcisse voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan Om de slachtoffers van het vreselijke natuurgeweld in de Filipijnen te helpen hebben we een speciale aanbieding voor u. U

Nadere informatie

Kerst- en Nieuwjaarskaarten

Kerst- en Nieuwjaarskaarten NI W U E! Kerst- en Nieuwjaarskaarten D E N I E U W E C O L L E C T I E VA N U N I C E F De feestdagen zijn hét moment van het jaar om uw personeel en relaties op een persoonlijke en attente manier te

Nadere informatie

Lessenoverzicht Rondje om de kerk

Lessenoverzicht Rondje om de kerk Les 1 Een brief en een antwoord Les 2 De kerk als landmark Les 3 Bezoek aan de kerk Les 4 Het oudste bij mij thuis Inhoud De leerlingen ontvangen een brief en bestuderen een foto van een beursje, een dagboekfragment

Nadere informatie

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. Vincent-stripverhaal Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Vincent-stripverhaal Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven en maken. Leerlingen maken samen een stripverhaal, gebaseerd

Nadere informatie

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Vervreemding door optische illusies Niet alle kunstenaars houden zich aan de regels van perspectief, standpunt, onderlinge verhoudingen etc. Zij overtreden moedwillig

Nadere informatie

Inleiding van het project: Benodigdheden: - handpop - kist - versje

Inleiding van het project: Benodigdheden: - handpop - kist - versje Egeltje Kwast Inleiding van het project: - handpop - kist - versje In de klas is een egeltje gekomen. Genaamd egeltje kwast. Dit egeltje heeft een kist bij zich. Deze heeft hij gevonden in het grote kleurenbos.

Nadere informatie

Metamorfose achtertuin

Metamorfose achtertuin Metamorfose achtertuin Metamorfose achtertuin Materialen Gereedschap Scharnieren Acrylaatkit Verf Doeken Touw Houtschroeven 3 & 4 cm lang Lijm Houten planken Nietjes Terpentine Balken Geel zand Deurbeslag

Nadere informatie

Leerlingenbundel. Naam:... Klas:... Nummer:...

Leerlingenbundel. Naam:... Klas:... Nummer:... Leerlingenbundel Naam:... Klas:... Nummer:.. Inhoudsopgave 1. Probleem... 2 2. Mogelijke oplossingen... 2 2.1. Materialen kennis... 2 2.1.1. Van waar komt het hout?... 4 3. Uitvoering... 10 3.1. Lijst

Nadere informatie

doekaart: HET MUSEUM (afspraken)

doekaart: HET MUSEUM (afspraken) doekaart: HET MUSEUM (afspraken) doekaart: HET MUSEUM (afspraken) Een museum is een plek waar kunst bewaard wordt en getoond. Aan de muur hangen schilderijen, in vitrines liggen voorwerpen en op sokkels

Nadere informatie

- Creatief in de natuur. Benodigdheden

- Creatief in de natuur. Benodigdheden We gaan schilderijlijstjes maken. Knip elk een rechthoekige lijst uit een vel A4-papier. Daarna mag je jouw lijst versieren met kleurpotloden, verf, wascokrijt of ander materiaal. Als jullie daarmee klaar

Nadere informatie

Bijzonder water. Heel erg bedankt voor de leerzame dag. Isabel

Bijzonder water. Heel erg bedankt voor de leerzame dag. Isabel Ik was naar de st. Adelbetus akker geweest bij de bron. Er waren veel klaprozen en bronwater, dat werkt echt. Daar was het ook bijzonder en er waren veel vogels en er waren drie standbeelden en veel planten.

Nadere informatie

OK ZOMERBL -2014 2013

OK ZOMERBL -2014 2013 ZOMERBLOK 0-0 WAT DOEN WE IN DE ZOMER? Nu de zon wat meer gaat schijnen, kunnen we met de Brede School ook weer vaker naar buiten. Wie heeft daar nu geen zin in? Grijp je kans want dit is alweer het laatste

Nadere informatie

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten

China. Landschapsschildering. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten China Landschapsschildering Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten China Pagina 1 Colofon Chinese landschapsschildering Les voor groep 7/8 60 minuten Tekenen - Landschapsschildering - Leerkracht

Nadere informatie