Samenvatting van de besprekeing van Kunstkring BArt op 16 juni 2016 rond het thema : Samengesteld door René Appels

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvatting van de besprekeing van Kunstkring BArt op 16 juni 2016 rond het thema : Samengesteld door René Appels"

Transcriptie

1 Samenvatting van de besprekeing van Kunstkring BArt op 16 juni 2016 rond het thema : Samengesteld door René Appels

2 Wat vooraf ging Tussen 13 april (het geven van de opdracht) en 16 juni (de uitwerking ervan) is er duidelijk flink nagedacht over HOE om te gaan met de veelheid aan gegevens die het bezoek aan De Kluntjespot opleverde. Maar liefst 17 BArt leden presenteerden tijdens de bijeenkomst van 16 juni hun ideeën, al of niet vergezeld van schetsen, aanzetten, ontwerpen, vergevorderde of kant-en-klare werkstukken. Deze avond werd besteed om ieders meegebrachte producten te bekijken en samen te bezien of er mogelijk nog aandachtspunten voor de definitieve vormgeving in zouden zitten. Op de volgende dia s een kort overzicht *) van wat er te zien en horen was en een voorproefje van wat er mogelijk straks (op 10 en 11 september) in De Kluntjespot geëxposeerd zal worden. *) de opnamen zijn in de avond bij kunstlicht gemaakt met de mobiele telefoon en daarom niet van de beste kwaliteit

3 Bregtje Smalbrugge Werd getroffen door een motief dat ze tegenkwam in het plaveisel rondom het historische kerkje. Ons resten GELOOF, HOOP en LIEFDE, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde, waren de woorden van Paulus. Deze woorden worden vaak gekozen als Bijbeltekst in een kerkelijke trouwdienst. Net als in deze afbeelding worden ze gesymboliseerd door het kruis, het anker en het hart Het is de bedoeling dat dit ontwerp in brons gegoten gaat worden en mogelijk een plaats gaat krijgen aan een kerkmuur

4 Het is moeilijk om hier de veelheid aan onderliggende gedachten weer te geven die inspiratie gavan aan, Seine Schoemaker bij het maken van dit schilderij. En wie dichterbij komt zal dan ook in de vele details veel herkennen. De Kluntjespot zelf spreekt voor zich, maar het kruis, Golgotha en de graven geven ook de moeilijke tijden aan die de Kluntjespot door de jaren heen heeft moeten doorstaan.

5 Misschien wat moeilijk te zien, maar via haar tablet toonde Lies Prins enkele opnames van elementen waarop zij haar idee wil vormgeven. Hoewel nog in de ontwerpfase werd al snel duidelijk dat ze in gedachten al vrij helder heeft hoe haar collage/print/reliëf zou moeten worden. Uitgangspunt, zoals te zien, is de achthoekige vorm van de Kluntjespot. Door die te versnijden ontstaan weer nieuwe vormen die op hun beurt weer versneden kunnen worden.

6 Tot in detail heeft Nell de verschillende onderdelen van het begin van de orgelpijp in het marmer uitgehouwen, waarbij ze kans zag om zelfs het contrast tussen de ruwere en de geslepen delen vorm te geven. Tijdens de excursie in april werd Nell van de Looij al aangetrokken door de vorm van de orgelpijpen. Toen ze toevallig op het eiland Brac (Kroatië) een marmeren boorkanon tegenkwam was de relatie met de Kluntjespot snel gelegd.

7 Nog lang niet klaar, en toch al sfeervol, dit fijnschilderij van de hand van Myra Heimans. Geïnspireerd door het licht dat door de ramen viel en het gegeven dat de Kerk en de bijbel onverbrekelijk bij elkaar horen begon zij aan deze afbeelding. (de lichtvlek boven het boek heeft ze niet geschilderd, maar is veroorzaakt door de flitser van de camera)

8 Zoals gebruikelijk tonen de beelden van André te Dorsthorst zoveel details, dat het moeilijk is ze allemaal te beschrijven. Het beeld is dan ook nog lang niet klaar en heeft (zoals je ziet) hier en daar nog wat ondersteuning nodig. Uitgangspunt is een engel waaromheen zowel symbolen zitten die te maken hebben met het goede en de schoonheid van wat de Kerk biedt als symbolen die refereren aan de ongewenste dingen die gebeur(d)en in en rondom de Kerk.

9 Zolang er mensen zijn, is de titel van een aantal boeken dat in de Kluntjespot lag en dat voor Marianne Appels uitgangspunt werd voor dit schilderij. Is het wel een schilderij? Voortbordurend (volgens de methode die tijdens deel 1 werd aangereikt ) gebruikte zij verschillende technieken (en niet alleen schilderen) om haar idee gestalte te geven.

10 Marlies Swarttouw wilde bewust géén kerk schilderen. Dat doet ze al vaak genoeg in haar schilderijen. Maar wat dan wel? Waarom niet de naam Kluntjespot gebruiken. En zo werd een uniek idee geboren. Kluntjes en een 17 e eeuws Engels gedicht werden de ingrediënten voor haar ontwerp. Alle kluntjes bevatten een nummer en een gedeelte van de tekst die slechts leesbaar wordt door steeds de juiste zijden in de juiste positie te draaien. Een achthoekige zilveren kluntjespot completeert deze creatie

11 Ook dit olieverfschilderij toont nog slechts een aanzet van wat het uiteindelijk moet worden. Met oorspronkelijk een heel ander idee voor ogen (de doopvont) besloot Joop Huisman om van onderwerp te veranderen en te kiezen voor In het Woord is licht en leven De opengeslagen Bijbel en de kaarsen illustreren dit duidelijk. Als het schilderij klaar is zal blijken of het licht uit het Woord komt of het Woord uit het licht.

12 Meteen al bij binnenkomst in de Kluntjespot werd Heleen Posthumus gefascineerd door het,toen groene, licht dat door de grote ramen viel. Wat kan er met dat licht allemaal gebeuren, vroeg ze zich af. Met die vraag in gedachten ging ze aan het werk. Zie hiernaast het resultaat en laat je bekoren door de veelheid aan kleur die via één raam al waarneembaar kan zijn.

13 Thea Bentvelzen verraste ook deze keer door de onverwachte manier waarop de het thema verwerkte. De achthoekige Kluntjespot werd gebreid en eromheen zijn de schapen te zien. Een begeleidend gedicht verklaart hoe de herder probeert om de schapen bijeen te houden in het traditionele geloof. Met een kritische noot: want helaas is de deur niet altijd voor allen open.

14 Corry Lankveld Iets echt beleven gaat vanuit het hart, moet Corry gedacht hebben. Het hart speelt een centrale rol in de liefde, maar ook bij verdriet. In dit ontwerp heeft Corry het hart gevormd rondom het hout waarop het ligt. Maar in al zijn schoonheid toont het duidelijk ook de kleine barstjes die teleurstellingen kunnen veroorzaken en laat het de punt hangen.

15 De schitterend gerestaureerde ramen van de Kluntjespot waren ook de bron van inspiratie voor Henny Baeken Met veel inspanning en materiaal begon Henny aan een groot object waarvan hier een vierde deel te zien is. Samen vormen ze de Kluntjespot. Door de transparante ramen (ieder in een andere kleur) zijn de silhouetten van de omringende bomen te zien. De bakstenen zijn gemaakt van. echte suiker.

16 De kerk en trouwen zijn woorden die onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn voor Louise Bierhuizen Het is dan ook niet verwonderlijk dat het symbool van het hart ook leidend voor haar was bij de uitwerking van het thema de Kluntjespot. "Wat God heeft verbonden, mag een mens niet scheiden." (Marcus 10:9) De harten zijn uitgevoerd in keramiek; de bijbehorende huwelijksringen in hout.

17 Het orgel blijkt alleen al door de vele vormen die het in zich heeft een bron van inspiratie te zijn. Ook Nique Baltink-Vosman Voelde zich aangetrokken door de orgelpijpen. Het zijn voor haar niet gewoon buizen, maar ze lijken op gezichten. En met de klanken die voorbrengen roepen ze emoties op: verdriet, geluk, (on)zekerheid, herkenning, Nique kon haar ontwerp nog niet meebrengen, maar is van plan om de orgelpijpen van keramiek te maken en die m.b.v. emoticons de vele gevoelens zichtbaar laten maken.

18 Nog lang niet klaar, maar toch geeft nevenstaande foto al een beeld van waar Jeanne te Dorsthorst mee bezig is. Acht zijden krijgt haar kunstwerk, net als de Kluntjespot. Op alle zijden staan figuren die alle facetten van de Kerk illustreren. Zowel zekerheden als twijfels. Liefde, hoop, troost. Scheppingsverhaal of evolutieleer? Dwars door je heen kijken. Hokjesgeest of naastenliefde? Enz. Kortom: een ontwerp met vele gezichten.

19 Door de vele werkzaamheden voor allerlei exposities kon ze nog niet veel laten zien, Ja Huijsman Maar het idee is er. Of beter gezegd, een combinatie van een paar ideeën. 1. In textiel (uiteraard) wil Jo een Bijbel /Liedboek maken. 2. In de loop der tijden zijn steeds vele families verbonden geweest met de Kerk. Met behulp van een soort transfer print wil Jo oude familiefoto s op de textiel voor dit liedboek afdrukken (zie voorbeeldfoto hiernaast). We zijn zeer benieuwd.

20 Met veel interesse werden de ingebrachte werkstukken bekeken en besproken. Ook werden er nog vele suggesties gegeven, zodat iedereen de gelegenheid heeft er nog aan te werken en op 10 en 11 september in de Kluntjespot een schitterend werkstuk tentoon te kunnen stellen.

21 De expositie is niet alleen open voor BArt leden. Ook andere kunstenaars kunnen meedoen met onze Expositie en Kunstmarkt. Inschrijven kan tot 7 augustus via : Voor eer informatie : info@kunstkringbart.com

22

Samenvatting van de werkbespreking van Kunstkring BArt op 13 september 2016 rond het thema :

Samenvatting van de werkbespreking van Kunstkring BArt op 13 september 2016 rond het thema : Samenvatting van de werkbespreking van Kunstkring BArt op 13 september 2016 rond het thema : Samengesteld door René Appels *) N.B. de getoonde opnamen zijn in de avond bij kunstlicht gemaakt met de mobiele

Nadere informatie

Samenvatting van de themabespreking van Kunstkring Bart op 7 februari Het thema was :

Samenvatting van de themabespreking van Kunstkring Bart op 7 februari Het thema was : Samenvatting van de themabespreking van Kunstkring Bart op 7 februari 2017. Het thema was : Samengesteld door René Appels *) N.B. de meeste getoonde opnamen zijn in de avond bij kunstlicht gemaakt met

Nadere informatie

Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam.

Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam. Je ziet het niet, toch gebeurt het Leeftijd: 9-12 Thema: avondmaal, Jezus, kerk, lichaam Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam. Doelen

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

ON STAGE LENTE EXPOSITIE 24 MAART 22 APRIL

ON STAGE LENTE EXPOSITIE 24 MAART 22 APRIL ON STAGE LENTE EXPOSITIE 24 MAART 2018 22 APRIL TATIANA RIVILIS (schilderes) Geboren 1986 in Moskou. In 2010 afgestudeerd aan de Universiteit van Moskou, in grafisch design en kunsthistorie. In 2012 verhuisde

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Haiku s in woord en beeld

Haiku s in woord en beeld Haiku s in woord en beeld Tekst: Marianne Timmer Afgelopen maanden sloegen VUDH s schilderdocent Mia Westerhoff en schrijfdocent Marianne Timmer de handen ineen en startten zij een uniek samenwerkingsverband:

Nadere informatie

Lieve mensen, jong en oud, gemeente van Jezus Christus

Lieve mensen, jong en oud, gemeente van Jezus Christus Overweging n.a.v. Mattheüs 9 : 35-10: 1 en 5a Lieve mensen, jong en oud, gemeente van Jezus Christus Kijken naar een schilderij maakt bij mensen heel verschillende belevingen en ideeën los. Wat zie je

Nadere informatie

China. Met Fan Kuan op stap. 3 lessen rond kunst in China. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les

China. Met Fan Kuan op stap. 3 lessen rond kunst in China. Vakgebied: Beeldende Vorming. Lesduur: 60 minuten per les China Met Fan Kuan op stap 3 lessen rond kunst in China Vakgebied: Beeldende Vorming Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Met Fan Kuan op stap - Colofon Met Fan Kuan op stap Les voor groep 7/8

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Creatures. Formaat: 50x40 cm Gerda van Leeuwen

Creatures. Formaat: 50x40 cm Gerda van Leeuwen Dat een kunstenaar op zoek is naar de kern der dingen is een open deur. Het fascinerende is dat het zich steeds op een andere manier aandient en het niet verzadigd lijkt te raken. Dat is ook meteen de

Nadere informatie

Een Belgische en een Franse kunstenaar stellen samen tentoon. in de Dorpskerk van Cadzand

Een Belgische en een Franse kunstenaar stellen samen tentoon. in de Dorpskerk van Cadzand Een Belgische en een Franse kunstenaar stellen samen tentoon in de Dorpskerk van Cadzand van 4 juli t/m 30 juli 2015 HANS M. HUYGHEBAERT is een veelzijdig Belgisch kunstenaar. Hij kreeg zijn opleiding

Nadere informatie

Algemene lessen. Les 4: Maak een portret van jezelf!

Algemene lessen. Les 4: Maak een portret van jezelf! Algemene lessen Les 4: Maak een portret van jezelf! Lestitel: Maak een portret van jezelf! Leerdomein: beeld Lesduur: 100 minuten Leerplandoelen Leerplan muzische opvoeding, deelleerplan beeld van het

Nadere informatie

K U N S T K A L E N D E R

K U N S T K A L E N D E R KUNST KALENDER 2 0 1 6 Exposities 2016 Januari Annemieke Fictoor -schilderijen dec 2015 maart 2016 eerste verdieping Marieke Rosing -schilderijen dec 2015 maart 2016 begane grond Sannie Oppelaar - beelden

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Jos Douma Kijken naar de Heer

Jos Douma Kijken naar de Heer Jos Douma Kijken naar de Heer Veranderen door zijn schoonheid 2011 Uitgeverij Kok - Utrecht www.kok.nl Omslagontwerp: Lucas Reinds, Pankra Vormgeving binnenwerk: Garage BNO ISBN 978 90 435 0209 2 NUR 707

Nadere informatie

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Vervreemding door optische illusies Niet alle kunstenaars houden zich aan de regels van perspectief, standpunt, onderlinge verhoudingen etc. Zij overtreden moedwillig

Nadere informatie

Preek Kerstnacht 2018

Preek Kerstnacht 2018 Lieve mensen, Eigenlijk gaat het al fout aan het begin van het geboorteverhaal van Jezus in de Bijbel zoals we dat zopas gelezen hebben. Want het verhaal begint met te vertellen dat er een volkstelling

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

Mijn werkwijze en en andere informatie

Mijn werkwijze en en andere informatie Mijn werkwijze en en andere informatie Meer over mij en mijn stijl Mijn naam is Robin Polderman en ik ben een enthousiaste fotografe met oog voor detail. Ik fotografeer ondertussen alweer 7 jaar. Ik ben

Nadere informatie

Meditatie EO 30 april 2017 (J.T. de Koning, Alphen aan den Rijn) Liedsuggestie: Gezang 30: 3,5,6 (Liedboek voor de Kerken 1973)

Meditatie EO 30 april 2017 (J.T. de Koning, Alphen aan den Rijn) Liedsuggestie: Gezang 30: 3,5,6 (Liedboek voor de Kerken 1973) Meditatie EO 30 april 2017 (J.T. de Koning, Alphen aan den Rijn) Liedsuggestie: Gezang 30: 3,5,6 (Liedboek voor de Kerken 1973) Exodus 20 4 U zult voor uzelf geen beeld maken, geen enkele afbeelding van

Nadere informatie

Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen...

Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen... Waar de hemel de aarde raakt daar wordt de mens bewogen... Ton Schulten Woord vooraf Al van jongs af heeft Ton Schulten zich aangetrokken gevoeld tot schilderkunst en vormgeving. Op 53-jarige leeftijd

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, dood, Jezus, Opstanding, Pasen

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, dood, Jezus, Opstanding, Pasen Het laatste woord... Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, dood, Jezus, Opstanding, Pasen In deze bijeenkomst staan de laatste kruiswoorden van Jezus centraal. Doelen van deze bijeenkomst:

Nadere informatie

LIEFDE. En als je door de bogen kijkt, zie je op de achtergrond ook iets gebeuren. Wat wordt er op de achtergrond gedaan?

LIEFDE. En als je door de bogen kijkt, zie je op de achtergrond ook iets gebeuren. Wat wordt er op de achtergrond gedaan? LIEFDE Soms lijkt het wel of het hele leven om de liefde draait. Het begint al als je kind bent met de liefde voor je moeder en vader. En iedereen herinnert zich zijn eerste verliefdheid nog wel; op de

Nadere informatie

Interview Astrid Hermes

Interview Astrid Hermes Astrid Hermes Met een geleende camera en een flinke dosis baldadigheid startte Astrid Hermes haar fotografische loopbaan. Geïnspireerd door grote namen in de fotowereld erkende zij al snel de waarde van

Nadere informatie

PROGRAMMA: WAT VIND JIJ?

PROGRAMMA: WAT VIND JIJ? Rise and shine Leeftijd: 12-16, 16+ Soort bijeenkomst: Soort werkvorm: heel programma Thema: Bijbel, Pasen Tijdsduur: 2 uur en 55 min. Keuzeprogramma rond de Goede Week en Pasen. Meningsvorming, Bijbeltekst

Nadere informatie

Wim Suermondtprijs 2014

Wim Suermondtprijs 2014 Wim Suermondtprijs 2014 Het thema: Water en Vuur natuur warmte spanning passie...water... tegenstellingen gevecht botsing...vuur... karakter beleving fantasie kracht Maak een kunstwerk met als thema Water

Nadere informatie

WIE IS HET? Wie is het? KIJKEN SAMENWERKEN NADENKEN WETEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

WIE IS HET? Wie is het? KIJKEN SAMENWERKEN NADENKEN WETEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. WIE IS HET? Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Wie is het? Een opdracht voor groep 4 of 5 gericht op goed leren kijken Leerlingen werken in duo s samen en proberen door goed te kijken en gerichte

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

Orde van dienst 24 maart 2019

Orde van dienst 24 maart 2019 Orde van dienst 24 maart 2019 Prot. Gem. Laren Gld. Daan Egbert Marc Selbach wordt in deze dienst gedoopt Voorganger: ds. Jaap Jonk Lector: Janni Ebbekink Orgelspel: Stefan Potman Fluitspel: Jenneke Jonk

Nadere informatie

Javier Gómez en Arian Winterink exposeert in Museum vd Togt

Javier Gómez en Arian Winterink exposeert in Museum vd Togt Bijgewerkt: 20 oktober 2008 Zoek: ga. Begin: Nieuws Amstelveen Geschiedenis Foto's Gebeurtenissen Monumenten Partnersteden Straten Kerken Exposities Links Sponsoren Over de site Javier Gómez en Arian Winterink

Nadere informatie

Voor christenen is de Bijbel met name een geloofsboek. Dat betekent

Voor christenen is de Bijbel met name een geloofsboek. Dat betekent De Bijbel Een geloofsboek EWe kunnen vele wegen gaan met de Bijbel. De één ervaart het vooral als een mooi kunstobject. Vele kunstenaars hebben er inspiratie in gevonden om een kunstwerk te maken. We kennen

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Middenmeer. Liturgie. voor de dienst van Woord en gebed bij de begrafenis van. Tom Verwijs

Protestantse Gemeente Middenmeer. Liturgie. voor de dienst van Woord en gebed bij de begrafenis van. Tom Verwijs Protestantse Gemeente Middenmeer Liturgie voor de dienst van Woord en gebed bij de begrafenis van Tom Verwijs *St.Philipsland,9 juni1948 M iddenm eer,21 m ei2017 op 26 mei 2017 in de Ontmoetingskerk Middenmeer

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, Pasen. Deze bijeenkomst gaat over Maria, de moeder van Jezus.

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, Pasen. Deze bijeenkomst gaat over Maria, de moeder van Jezus. De witte roos (Maria) Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, Pasen Deze bijeenkomst gaat over Maria, de moeder van Jezus. Doelen van deze bijeenkomst: De kinderen ontdekken dat Maria als moeder

Nadere informatie

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO:

Timing: 50 min. Graad: 2-3. Leerplandoelen: VVKBAO: Graad: 2-3 Timing: 50 min Leerplandoelen: VVKBAO: WO TE 6.11 Kinderen kunnen zeggen aan welke eisen een bestaande constructie en een constructie die ze zelf willen maken, moet voldoen. WO TE 6.11.1 Dat

Nadere informatie

De Heer is God! Dertien Bijbelstudies bij Psalm 100

De Heer is God! Dertien Bijbelstudies bij Psalm 100 De Heer is God! Dertien Bijbelstudies bij Psalm 100 De Heer is God! Dertien Bijbelstudies bij Psalm 100 Heino Gerritsen Schrijver: Heino Gerritsen Coverontwerp: Heino Gerritsen Foto cover: zonsopkomst

Nadere informatie

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details.

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. beeldende vormgeving Naam:...Klas... thema 6: De mens Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. Zolang de mens zich bezig gehouden heeft met kunst, heeft hij

Nadere informatie

JACQUELINE SCHÄFER. Jacqueline Schäfer woont en werkt in Amsterdam. Daar deed zij ook in 1989 eindexamen aan de Gerrit Rietveld Academie.

JACQUELINE SCHÄFER. Jacqueline Schäfer woont en werkt in Amsterdam. Daar deed zij ook in 1989 eindexamen aan de Gerrit Rietveld Academie. JACQUELINE SCHÄFER Jacqueline Schäfer woont en werkt in Amsterdam. Daar deed zij ook in 1989 eindexamen aan de Gerrit Rietveld Academie. Tot dat moment was het schilderen toch vooral iets wat zij voor

Nadere informatie

Bijbelstudies voor de Bruggroepen 2012-2013 Romeinen studie 1

Bijbelstudies voor de Bruggroepen 2012-2013 Romeinen studie 1 Bijbelstudies voor de Bruggroepen 2012-2013 Romeinen studie 1 Bijbelstudies voor de Bruggroepen van de protestantse gemeente De Brug in Amersfoort, seizoen 2012-2013 Schrijvers: Iwan Dekker, Leantine Dekker,

Nadere informatie

www.annejasmijn.com info@annejasmijn.com Tel: 06 36118681 /annejasmijnip

www.annejasmijn.com info@annejasmijn.com Tel: 06 36118681 /annejasmijnip Illustratiewerk op maat Kaarten, cadeaus & producten Workshops & cursussen Schilderen & Tekenen www.annejasmijn.com info@annejasmijn.com Tel: 06 36118681 /annejasmijnip Tekenworkshop algemeen Workshoptype:

Nadere informatie

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk De Werkgroep Vorming en Toerusting ontwikkelde een programma voor de parochies om te benutten bij de promotie dvd en het artikel Alles is genade uit het Identiteitsnummer

Nadere informatie

10. Het laatste woord

10. Het laatste woord 10. Het laatste woord DOELSTELLINGEN De kinderen maken kennis met de zeven kruiswoorden: Jezus laatste woorden vóór Zijn kruisdood. De kinderen leren dat de kruiswoorden een soort samenvatting van Jezus

Nadere informatie

Geniet van een stijlvol kunststuk in uw woonkamer!

Geniet van een stijlvol kunststuk in uw woonkamer! Rembrandt 350 Geniet van een stijlvol kunststuk in uw woonkamer! De Rembrandt 350 is een buitengewoon orgel, vernoemd naar de Hollandse meester Rembrandt van Rijn. Dankzij het mooie klassieke meubel en

Nadere informatie

Mirjam Florijn. KokBoekencentrum, Utrecht

Mirjam Florijn. KokBoekencentrum, Utrecht Mirjam Florijn KokBoekencentrum, Utrecht Tekst en illustraties: Mirjam Florijn, mirjam@atelierpauw.nl Vormgeving: Studio Anton Sinke, www.antonsinke.nl ISBN 978 90 239 5466 8 NUR 713 2019 KokBoekencentrum

Nadere informatie

Geluk zit in een klein kunsthoekje Goedepraktijkvoorbeeld bij de bachelorproef van Els Maldoy

Geluk zit in een klein kunsthoekje Goedepraktijkvoorbeeld bij de bachelorproef van Els Maldoy Geluk zit in een klein kunsthoekje Goedepraktijkvoorbeeld bij de bachelorproef van Els Maldoy Contact: elsmaldoy_2000@yahoo.com Samenwerkingsverband Doelgroep Freinetschool De Pluim, Hoboken Nathalie Vandermaesen,

Nadere informatie

GKv Barneveld-Voorthuizen

GKv Barneveld-Voorthuizen GKv Barneveld-Voorthuizen Notitie Jongerenwerk 16+ v0.4 25-11-2014 Piet Noppers Notitie Jongerenwerk 16+ 1 Inhoud Voorwoord...3 Wat zegt de bijbel over de gemeente en jongeren?...4 Waarom deze notitie?...5

Nadere informatie

Street-art in de. Kijkwijzer Secundair Onderwijs

Street-art in de. Kijkwijzer Secundair Onderwijs Street-art in de Paterskerk Kijkwijzer Secundair Onderwijs Naam: Kom en ontdek het verhaal achter de kunstwerken! Welkom in de Paterskerk van Halle. De kerk is vandaag helemaal omgebouwd tot een oase van

Nadere informatie

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl Onze Vader Onze Vader Onze Vader, die in de hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel, Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schuld,

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST STAD EN TAAL ONTMOET KUNST OPTIONELE OPDRACHTEN EN HUISWERKOPDRACHTEN 1 WAT WILT U? (voorbereiding op het bezoek) A. Wat wilt u graag in het Stedelijk Museum zien? (welke soort kunst, welke kunstenaar,

Nadere informatie

Een heel bijzonder huis

Een heel bijzonder huis Een heel bijzonder huis Kerk van de Gereformeerde Gemeenten in Aagtekerke Wil je eens kijken in een heel bijzonder huis? Vooral op zondag komen er veel mensen in. Weet je al welk huis het is? Een kerk!

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 2 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN RICHTEREN 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G RICHTEREN 2 Richteren 2 geeft eigenlijk een korte samenvatting van de inhoud van het boek. Het

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Gereformeerd Kerkelijk Centrum De Bron IJsselmuiden

Gereformeerd Kerkelijk Centrum De Bron IJsselmuiden Gereformeerd Kerkelijk Centrum De Bron IJsselmuiden Liturgie bij de dienst van 8 maart 2015 waarin Gerda van Pijkeren belijdenis van haar geloof aflegt Ds. Nelleke Beimers, voorganger Gertine Junte, lector

Nadere informatie

3. Kehinde Wiley, het Louvre 2.0

3. Kehinde Wiley, het Louvre 2.0 3. Kehinde Wiley, het Louvre 2.0 Door: Lieke Hammink Niveau: bovenbouw havo/vwo Vak: ckv Deze les laat je kijken naar werk van Kehinde Wiley. Uiteraard is er aandacht voor de thematiek waar Wiley zich

Nadere informatie

De leraar in beeld: portretteren als methodologie. Sabine Dierick & Ilse Geerinck

De leraar in beeld: portretteren als methodologie. Sabine Dierick & Ilse Geerinck De leraar in beeld: portretteren als methodologie Sabine Dierick & Ilse Geerinck Denk eens terug aan een leraar die jou echt geïnspireerd heeft- je echt is bijgebleven. Wat maakte hem of haar tot een goede

Nadere informatie

Toets VMBO-TL. kunstbeschouwing 9t. tijdvak 1 vrijdag 20 mei uur. Bij deze toets hoort een bijlage.

Toets VMBO-TL. kunstbeschouwing 9t. tijdvak 1 vrijdag 20 mei uur. Bij deze toets hoort een bijlage. Toets VMBO-TL 2016 tijdvak 1 vrijdag 20 mei 8.30 9.30 uur kunstbeschouwing 9t Bij deze toets hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 12 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 29 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Liturgie. zondag 19 maart :30 uur Ds R Prins. 14:15 uur Ds H D Bondt

Liturgie. zondag 19 maart :30 uur Ds R Prins. 14:15 uur Ds H D Bondt Liturgie zondag 19 maart 2017 09:30 uur Ds R Prins 14:15 uur Ds H D Bondt 09:30 uur 19-mrt Ds R Prins Ps 100 : Gez 145 : Gez 90 : Mat 26 : 1-16 Mat 27 : 1-10 Mat 26 : 15B NLB 912 : NwPsB 95 : 1, 3 Opw

Nadere informatie

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890)

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890) 125 jaar Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder Vincent van Gogh (1853-1890) WWW.BNWALLCOVERINGS.COM 125 JAAR GEÏNSPIREERD DOOR DE WERKEN VAN KUNSTSCHILDER VINCENT VAN GOGH De collectie

Nadere informatie

K U N S T K A L E N D E R 2 0 1 5

K U N S T K A L E N D E R 2 0 1 5 KUNST KALENDER 2 0 1 5 Exposities 2015 Januari Goitic - Glaswerk januari t/m maart Vitrines Frank van Tol - Fotografie januari t/m maart Oranje gang Maart Alian Brouwer - Schilderijen maart t/m mei Begane

Nadere informatie

De leerlingen van Jezus zijn in afwachting. Ze voelen het.. er staat iets volkomen nieuws te gebeuren. Het is immers Jezus die spreekt over zijn vertrek bij hen. Voorgoed of is er nog wel een toekomst

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de uiterlijke verschijnselen van Pasen: paasversieringen,

Nadere informatie

Leeftijd: Thema: bijbel, bijbelse personages, delen, identiteit Tijdsduur: Meerdere bijeenkomsten

Leeftijd: Thema: bijbel, bijbelse personages, delen, identiteit Tijdsduur: Meerdere bijeenkomsten Wie inspireert jou? Leeftijd: 13-16 Thema: bijbel, bijbelse personages, delen, identiteit Tijdsduur: Meerdere bijeenkomsten Over inspirerende (Bijbelse) personen. En hoe kunnen wij een inspiratie zijn?

Nadere informatie

Met je klas naar singer laren

Met je klas naar singer laren Met je klas naar singer laren Wat is Singer laren? Museum Villa De wilde zwanen Theater Beeldentuin Waarom heet het singer laren? Vroeger woonde het echtpaar Anna en William Singer hier. Zij kwamen meer

Nadere informatie

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 61,1-4. 62,11-12 lied Liedboek 530 De Geest des Heren is op hem... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 3, 13-17 lied Liedboek

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen

CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen Programma Wat is creativiteit? Creatieve mensen en hun kenmerken Het creatief proces Hoe herken je creativiteit bij kinderen?

Nadere informatie

liederen die ons dragen in ons leven

liederen die ons dragen in ons leven AVG: Wet op Privacy In deze dienst zullen foto s worden gemaakt, die op de facebookpagina en website van onze gemeente kunnen worden geplaatst. Als u niet herkenbaar in beeld wilt komen op deze foto s

Nadere informatie

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel

Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel verslag KCV Meisje met de parel Cultureel-verslag door een scholier 1065 woorden 13 april 2016 6,4 7 keer beoordeeld Vak KCV Voorwoord Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het schilderij al had gezien

Nadere informatie

Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september keer beoordeeld. Beeldende vorming

Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september keer beoordeeld. Beeldende vorming Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september 2017 6 2 keer beoordeeld Vak Beeldende vorming Dit schilderij heet De onverschrokkenheid van Gaius Fabricius Luscinus in Pyrrhus legerkamp. De kunstenaar

Nadere informatie

Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

27 november Zondag Eerste Advent. Heilige Doop van FENNE

27 november Zondag Eerste Advent. Heilige Doop van FENNE KLOKGELUI 27 november 2016 Zondag Eerste Advent ORGELSPEL VERWELKOMING wij gaan, zo mogelijk, staan Heilige Doop van FENNE ALLEN: 433: 1, 2, 4: Komt tot ons de wereld wacht Protestantse Kerk te 's-heerenberg

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde. Woord ter inleiding

Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde. Woord ter inleiding Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde Openingslied God groet u, zoals bloemen Woord ter inleiding De genade van onze Heer Jezus Christus, de liefde van God en de gemeenschap

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

Ambachtelijke kwaliteit, moderne mogelijkheden

Ambachtelijke kwaliteit, moderne mogelijkheden Positief 350 Positief Ambachtelijke kwaliteit, moderne mogelijkheden Het positief heeft een belangrijke plek in de rijke historie van het pijporgel. Als begeleidingsinstrument was het wijdverbreid. En

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Ieper. Ervaringen Schilderijen :

Ieper. Ervaringen Schilderijen : Ieper Ervaringen Schilderijen : Tijdens het schilderen wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen. Bovenaan, onderaan, in het midden Ik heb gekozen om eerst de achtergrond te el schilderen. Bij mijn ontwerp

Nadere informatie

Kerstviering Kleuters

Kerstviering Kleuters Kerstviering Kleuters welkom Welkom, welkom, dit is het moment om de dag te vieren. Welkom, welkom, dit is het moment; goed dat jij er bent. Er staat een kaarsje en het brandt, het glimlacht naar ons allen,

Nadere informatie

Mens in actie. Zo groot ben jij!

Mens in actie. Zo groot ben jij! Handvaardigheid klas 2H/V februari 2015 Mens in actie Op de foto hiernaast is een bronzen beeld van een schaatser te zien, aangebracht aan de muur van het stadhuis van Haastrecht. Het beeld is gemaakt

Nadere informatie

Bij meester Wolf in het atelier De kinderen gaan helemaal los.

Bij meester Wolf in het atelier De kinderen gaan helemaal los. Anne Marie van Cappelle annemarievancappelle@ziggo.nl 070-3460845 06-41850198 Bij meester Wolf in het atelier De kinderen gaan helemaal los. Groep 4 van de Rotterdamse basisschool De Wilgenstam werkt één

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Gemeente van de Heer Jezus Christus,

Gemeente van de Heer Jezus Christus, Gemeente van de Heer Jezus Christus, Marcus vertelt ons vandaag opnieuw een verhaal, een verhaal wat hij al eerder heeft verteld. Voor de luisteraar lijkt het verhaal als twee druppels water op dat van

Nadere informatie

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal.

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal. Invloed van je gezin De ouders van Debbie gingen scheiden toen zij 6 jaar was. Ze was haar hele leven naar de kerk gegaan-- soms met haar moeder en soms met haar vader, omdat zij een verschillend geloof

Nadere informatie

Schilderij gemaakt naar aanleiding van het met emeritaat gaan van een dominee.

Schilderij gemaakt naar aanleiding van het met emeritaat gaan van een dominee. God, de enige Helper Psalm 146 vers 5 Gelukkig wie de God van Jakob tot hulp heeft, wie zijn hoop vestigt op de HEER, zijn God, Schilderij gemaakt naar aanleiding van het met emeritaat gaan van een dominee.

Nadere informatie

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur Lesbrief In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur In Holland staat een Huis is voor De Stilte en het Huis voor Beeldcultuur niet het oude liedje. In dit huis woont geen heer die

Nadere informatie

Ammerlaan Collection

Ammerlaan Collection Ammerlaan Collection Wat maakt een orchidee tot een plant met zo n ongeëvenaarde uitstraling? De bijzondere kleuren natuurlijk. De aparte vorm. De mystieke herkomst. Maar vergeet ook de pot niet. Een goed

Nadere informatie

Welke taak kreeg Samuel van God en naar welk gebied werd Samuel heen gezonden?

Welke taak kreeg Samuel van God en naar welk gebied werd Samuel heen gezonden? David door Samuel tot koning gezalfd. Welke taak kreeg Samuel van God en naar welk gebied werd Samuel heen gezonden? 1 Samuel 16:1 1 Toen zei de HEERE tegen Samuel: Hoelang rouwt u om Saul, die Ík immers

Nadere informatie

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen!

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! 2 75 geschonken die elke naam te boven gaat, opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in hemel, op de aarde

Nadere informatie

LIEDERENBLAD TIME 2 SING 18 september 2011 Thema: Je steentje bijdragen. Refrein

LIEDERENBLAD TIME 2 SING 18 september 2011 Thema: Je steentje bijdragen. Refrein LIEDERENBLAD TIME 2 SING 18 september 2011 Thema: Je steentje bijdragen 19.00 uur LAAT HET FEEST ZIJN IN DE HUIZEN (Opw. 533) Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht

Nadere informatie

Vol verwachting Full of expectation

Vol verwachting Full of expectation Vol verwachting Full of expectation Vol verwachting Full of expectation Ik weet bijna zeker dat de Nederlanders in de zaal in hun hoofd deze zin al hebben afgemaakt ( klopt ons hart.) Snap ik ook wel,

Nadere informatie

Titel: Pollocken. (met dank aan Gabriëlla van Dijk ea) Bouw: groep 1. Tijdsindicatie totaal: 20 min.

Titel: Pollocken. (met dank aan Gabriëlla van Dijk ea) Bouw: groep 1. Tijdsindicatie totaal: 20 min. Titel: Pollocken. (met dank aan Gabriëlla van Dijk ea) Bouw: groep 1 Tijdsindicatie totaal: 20 min. Doel van de les: Aan het eind van de les hebben de leerlingen een schildering gemaakt op de manier van

Nadere informatie

Alle kerktorens zijn verschillend. Ze zitten vast aan de kerk of staan er los naast.

Alle kerktorens zijn verschillend. Ze zitten vast aan de kerk of staan er los naast. De geschiedenis van onze toren Alle kerktorens zijn verschillend. Ze zitten vast aan de kerk of staan er los naast. De vorm is spits of rond. Soms zit er een dakruiter op. Hoe ziet de kerktoren bij jou

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal punten

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus. 1. Hoe durven jullie hier vanmorgen te verschijnen?

Gemeente van Jezus Christus. 1. Hoe durven jullie hier vanmorgen te verschijnen? Dienstnummer: 1305 zondag: 8 e zondag na Epifanie datum: 03-03-2018 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Jeremia 7:1-15; Lucas 6:39-49 liederen: ps 31:1,4,5; ps 92:1,2;

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Welkom op Tweede Kerstdag in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal

Welkom op Tweede Kerstdag in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal Welkom op Tweede Kerstdag in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal Maandag : 26 december 2016 Aanvang : 10.00 uur Voorganger : Ds. Aart Mak

Nadere informatie

Verbindingsactietraining

Verbindingsactietraining Verbindingsactietraining Vaardigheden Open vragen stellen Luisteren Samenvatten Doorvragen Herformuleren Lichaamstaal laten zien Afkoelen Stappen Werkafspraken Vertellen Voelen Willen Samen Oplossen Afspraken

Nadere informatie